HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 26. juni 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 26. juni 2019"

Transkript

1 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 26. juni 2019 Sag 182/2018 Badboys Airsoft ApS (advokat Anders Drachmann) mod Planklagenævnet (advokat Britta Moll Bown) I tidligere instanser er afsagt domme af Retten i Helsingør den 8. januar 2018 og af Østre Landsrets 24. afdeling den 30. april I påkendelsen har deltaget tre dommere: Thomas Rørdam, Lars Hjortnæs og Jens Kruse Mikkelsen. Påstande Kærende, Badboys Airsoft ApS, har nedlagt påstand om, at sagen hjemvises til realitetsbehandling ved Østre Landsret. Indkærede, Planklagenævnet, har påstået stadfæstelse. Sagsfremstilling I 2009 anlagde Badboys Airsoft ApS en skydebane (airsoft-bane) på ejendommen Ny Mårumvej 222, 3230 Græsted, som selskabet havde lejet af Wewers A/S. Gribskov Kommune modtog i marts 2011 en klage over erhvervsaktiviteten på ejendommen fra en omkringboende. Kommunen anmodede ejendommens ejer om en redegørelse. I april 2011 fremsendte ejeren en redegørelse til kommunen, som var vedlagt kopi af Nordsjællands Politis godkendelse af airsoft-banen den 1. november 2009.

2 - 2 - I maj 2013 modtog kommunen en ny klage over aktiviteterne. Den 31. maj 2013 afholdt Gribskov Kommune en besigtigelse af ejendommen, hvor kommunen, en repræsentant for ejeren og direktøren i Badboys Airsoft, Rasmus Ramy Omran, deltog. Af kommunens mødenotat af 11. juni 2013 om besigtigelsen fremgår bl.a.: Vi aftalte, at vi ser på mulighederne for indskrivning af aktiviteten i ny lokalplan, samt at vi optager dialog med klub og virksomhed, hvis vi skal stille vilkår eller har spørgsmål i forbindelse med aktiviteten. Dermed ser vi ikke i første omgang på det som en selvstændig sag, og vi anerkender aktivitetens tilstedeværelse, mens vi arbejder på plangrundlaget. I de følgende år var der drøftelser mellem Gribskov Kommune og navnlig Wewers A/S om forholdene på ejendommen og mulighederne for at ændre plangrundlaget med henblik på at lovliggøre erhvervsvirksomheden. Den 10. juni 2016 sendte Gribskov Kommune varsel om påbud om at ophøre med at drive airsoft-banen. Den 27. juni 2016 udstedte Gribskov Kommune påbud herom. Den 29. juni 2016 påklagede advokat Anders Drachmann på vegne af Badboys Airsoft kommunens afgørelse til Natur- og Miljøklagenævnet, der senere overførte sagen til Planklagenævnet. I Planklagenævnets afgørelse af 20. marts 2017 hedder det bl.a.: AFGØRELSE i sag om Gribskov Kommunes påbud om lovliggørelse af airsoftvirksomhed Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Gribskov Kommune har meddelt påbud om lovliggørelse af air-soft virksomhed på ejendommen Ny Mårumvej 222, 3230 Græsted. Planklagenævnet kan ikke give klageren medhold i klagen. Klagen til Planklagenævnet

3 - 3 - Klager har navnlig gjort gældende, at kommunen har udvist passivitet, hvormed påbuddet om lovliggørelse skal bortfalde. Klager anfører yderligere, at der er tale om eksisterende lovlig anvendelse, idet brugen ikke var i strid med tidligere gældende lokalplan. Sagens oplysninger Lokalplan Ejendommen var tidligere omfattet af lokalplan Nyt erhvervsområde ved Mårum Teglværk, som blev vedtaget i Ejendommen var beliggende i lokalplanens planområde 2. Ejendommen er nu omfattet af lokalplan For erhvervsområde på Mårum gl. teglværk, som blev vedtaget i Ejendommen er beliggende i lokalplanens delområde 1. Lokalplan 74.99, der var gældende, da airsoft-banen blev opført i 2009, fastsætter følgende i 1, om lokalplanens formål: 1 Lokalplanens formål er: - at skabe det planlægningsmæssige grundlag for en ændret anvendelse af det tidligere Mårum Teglværk ved Ejlstrup. - at regulere områdets erhvervsmæssige anvendelse således at der ikke opstår konflikter i forhold naboejendommene, det nærliggende boligområde i Ejlstrup og virksomhederne indbyrdes. Det fremgik af daværende lokalplan om områdets anvendelse: 3.1 Fællesbestemmelser Lokalplanområdet kan kun anvendes til lagerformål, transporterhverv, mindre produktionserhverv eller lignende erhverv, som er pladskrævende og som ikke skaber megen persontrafik. Der kan ikke indenfor lokalplanområdet etableres detailsalg til private. og 3.5 Planområde 2 Planområdet må anvendes til oplag, håndværks- og servicevirksomheder samt virksomheder, der kan indpasses efter den vejledende klassificering for klasse 3, jf. Håndbog om Miljø og Planlægning. Den gældende lokalplan indeholder en tilsvarende bestemmelse om områdets anvendelse: 3.4 Delområde 1 må kun anvendes til følgende: - Erhverv, der kan integreres med boliger, såsom småværksteder, elektronikværksteder og laboratorier. Herunder tilhørende udendørs oplag til eksisterende produktionsvirksomhed i området. - Grønt beplantet område op mod nabobebyggelse Sagsforløb 2009 Den påklagede airsoft-bane blev anlagt i 2009.

4 I marts 2011 modtog Gribskov Kommune en klage fra omboende nabo, på baggrund af skydeaktiviteten på ejendommen. Kommunen rettede efterfølgende henvendelse til ejendommens ejer, Wewers A/S, med henblik på at få en redegørelse om aktiviteterne. Ejeren af ejendommen fremsendte i april 2011 en redegørelse, samt en godkendelse af airsoft-banen/skydebanen udstedt af Nordsjællands Politi. Kommunen indledte en afdækning af sagen i august 2011, hvorefter sagen afventede reel behandling indtil maj I maj 2013 modtog kommunen endnu en klage og kommune fortsatte med at få sagen afdækket. Dette resulterede i et møde med ejer og bruger af ejendommen, hvor kommunen ville se på mulighederne for eventuelt at indskrive aktiviteterne i en ny lokalplan. Kommunen anerkendte aktivitetens tilstedeværelse, men med henblik på, at der blev arbejdet på et plangrundlag Kommunen vurderede i januar 2014, at der ikke var tale om eksisterende lovlig anvendelse og at aktiviteterne fra ejendommen ikke kunne lovliggøres uden vedtagelse af en ny lokalplan, idet aktiviteten var i strid med anvendelsesbestemmelserne. Kommunen oplyste, at ejendommen tidligere var anvendt til rester af oplag fra tidligere teglvirksomhed, og at arealet havde henligget med beplantning af karakteren ruderat siden. Dette medførte, at kommunen informerede ejeren af ejendommen om, at lokalplanprocessen var sat i bero og aktiviteten på ejendommen derfor ikke kunne fortsætte uden tilladelse. I maj 2014 foretog kommunen et uvarslet tilsyn, hvor kommunen igen bad om at aktiviteterne blev indstillet. Kommunen fulgte op på tilsynet med mail af 27. juni 2014, hvor aktivitet igen blev bedt stoppet. Byrådet besluttede den 1. september 2014, hvilket indhold forslaget til den ny lokalplan nr skulle have. Byrådet ønskede i den forbindelse ikke at give mulighed for airsoft-aktivitet i lokalplanområdet I perioden den 2. februar 2015 til den 31. august 2015, blev lokalplanforslaget fremlagt til offentlig høring. I perioden fremsatte hverken ejer eller bruger af ejendommen bemærkninger til lokalplanens indhold, omkring det forhold, at airsoft-aktivitet ikke var tilladt i lokalplanområdet. Derimod indsendte flere naboer bemærkninger omkring, at airsoft-aktivitet ikke er foreneligt med lokalplanen. Ejeren modtog indsigelserne til kommentering, men fremkom ikke med bemærkninger vedrørende airsoft-aktiviteten. Lokalplanen blev endeligt vedtaget den 31. august 2015, hvoraf det fremgik, at ejendommen ikke blev udlagt til airsoft-aktivitet, men de nærmere opregnede erhverv i lokalplanens 3.4. Gribskov Kommune varslede efterfølgende tilsyn, som blev gennemført den 3. november Kommunen konstaterede, at stedet stadig bar præg af fortsat aktivitet og anmodede om en redegørelse for afviklingen af airsoft-aktiviteten.

5 /2016 I perioden november 2015-juni 2016 var der fortsat dialog mellem brugeren af ejendommen og Gribskov Kommune. Brugeren af ejendommen oplyste, at de havde fået tilladelse til airsoft-aktiviteten af kommunen i 2009, men hverken bruger af ejendommen eller kommunen var i besiddelse af en sådan tilladelse. Kommunen og bruger af ejendommen forsatte dialogen omkring muligheden for at udarbejde et nyt plangrundlag, hvori aktiviteten på ejendommen blev lovliggjort. Kommunen fandt imidlertid ikke, at der skulle udarbejdes et nyt plangrundlag. Kommunen sendte varsel om påbud den 10. juni 2016 og udstedte et endeligt påbud den 27. juni Klager har den 29. juni 2016 påklaget kommunens afgørelse om påbud. Klager har begrundet klagen med, at kommune har udvist passivitet og dermed fortabt sin ret til at håndhæve påbuddet. Det er klagers opfattelse, at kommunen har været positivt vidende om aktiviteten i mere end 10 måneder, før der blev udstedt et påbud om ophør med aktiviteterne. Klager anfører desuden, at brugen som airsoft-bane var overensstemmende med dagældende lokalplan, hvorfor aktiviteten er eksisterende lovlig anvendelse og påbuddet på den baggrund skal bortfalde. Klager anfører yderligere, at kommunen har anført, at der meddeles afslag på dispensation. Klager anfører, at der ikke er søgt om dispensation, idet aktiviteten er eksisterende lovlig anvendelse og at dette taler for, at kommunen har behandlet sagen forkert, idet kommunen er under indtryk af, at der er tale om en dispensationssag. Kommunens udtalelse Gribskov Kommune har den 28. juli 2016 fremsendt deres supplerende kommentarer til klagen. Kommunen har indledningsvist fremsendt en detaljeret gennemgang af sagens tidshistorik samt bilag. Kommunen anfører desuden, at det er kommunens opfattelse, at retten til at kræve lovliggørelse ikke er fortabt. Kommunen har været i løbende forhandlinger, og ejendommens ejer har været klar over kommunens holdning om, at aktiviteten på ejendommen ikke var lovlig, og at forholdet skulle lovliggøres. Det er kommunens vurdering, at hverken ejer eller bruger af ejendommen, har haft en berettiget forventning om, at forholdet ikke skulle lovliggøres. Kommunen anfører dernæst, at aktiviteterne ligeledes er i strid med den dagældende lokalplan. Det følger både af lokalplanens anvendelsesbestemmelse, ligesom det følger af lokalplanens formål, idet det fremgår, at den erhvervsmæssige anvendelse ikke må være i konflikt med naboejendommene. Kommunen påpeger, at denne aktivitet under alle omstændigheder kræver landszonetilladelse og da kommunen ikke har meddelt landzonetilladelse, har aktiviteten af denne grund aldrig været lovlig. Kommunen har endeligt anført, at hverken ejer eller bruger har ansøgt om dispensation. Det forhold at der under overskriften klagevejledning henvises til muligheden for at påklage en dispensationsafgørelse, er en skrivefejl, som ikke har betydning for påbuddets indhold. Klager har den 22. august 2016 fremsendt yderligere kommentarer til sagen. Klager anfører, at kommunen kun har henvist til den gældende lokalplan , og at det er klagers opfattelse, at aktiviteten på ejendommen var lovlig under daværende lokalplan

6 , hvormed der er tale om eksisterende lovlig anvendelse og påbuddet derfor skal ophæves. Planklagenævnets bemærkninger og afgørelse Efter planlovens 58, stk. 1, nr. 3, kan Planklagenævnet tage stilling til retlige spørgsmål i forbindelse med en kommunes afgørelse efter planloven. Det er et retligt spørgsmål, om Gribskov kommune har haft hjemmel til at kræve aktiviteten som airsoftvirksomhed fysisk lovliggjort, dvs. bragt i overensstemmelse med det i lokalplanen fastsatte. Eksisterende lovlig anvendelse Det følger af planlovens 18, at bestemmelserne i en lokalplan er bindende over for borgerne. Det betyder, at dispositioner, der er i overensstemmelse med lokalplanen, er umiddelbart tilladt. Derimod forudsætter dispositioner, der ikke er i overensstemmelse med lokalplanen, at kommunen kan og vil dispensere fra lokalplanbestemmelserne. En lokalplans retsvirkninger vedrører alene fremtidige dispositioner. Lokalplanen udløser således ingen handlepligter for ejer eller bruger af de omhandlede ejendomme. Eksisterende lovlig brug kan fortsætte uanset planens bestemmelser, også når nye ejere eller brugere har overtaget ejendommen. Lokalplan 74.99, der var gældende, da airsoft-banen blev anlagt i 2009, fastsætter i 3.5, at planområdet må anvendes til oplag, håndværks- og servicevirksomheder. En virksomhed der anvendes til airsoft-aktivitet er således ikke umiddelbart tilladt efter dagældende lokalplan og der er derfor ikke tale om eksisterende lovlig anvendelse. Den gældende Lokalplan fastsætter i 3.4, at området må anvendes til erhverv, der kan integreres med boliger, såsom småværksteder, elektronikværksteder og laboratorier samt udendørs oplag af allerede eksisterende produktionsvirksomhed. En virksomhed der anvendes til airsoft-aktivitet er således ikke umiddelbart tilladt efter nugældende lokalplan. Efter planlovens 19, stk. 1, kan en kommune dispensere fra en lokalplan, hvis dispensationen ikke er i strid med planens principper. Videregående afvigelser end omhandlet i stk. 1, kan kun foretages ved tilvejebringelse af en ny lokalplan, jf. planlovens 19, stk. 2. I dette tilfælde har Gribskov Kommune ikke ønsket at dispensere fra hverken dagældende lokalplan eller gældende lokalplan. Kommunen har ligeledes ikke ønsket at tilvejebringe en ny lokalplan, der lovliggør klagers anvendelse af ejendommen. Om kommunen i det konkrete tilfælde vil meddele dispensation eller tilvejebringe en ny lokalplan er en skønsmæssig afgørelse, som Planklagenævnet ikke kan efterprøve. Passivitet Tilsynsmyndigheden skal foranledige at et ulovlig forhold er lovliggjort, med mindre forholdet har underordnet betydning, jf. 51, stk. 5. Tilsynspligten indtræder, når kommunen får kendskab til et muligt ulovligt forhold, men 51 indebærer ikke en almindelig forpligtelse til at føre regelmæssigt løbende tilsyn.

7 - 7 - Lovliggørelse kan principielt ske enten fysisk, f.eks. ved ophør af ulovlig udøvelse af virksomhedens aktiviteter, eller retligt, f.eks. ved efterfølgende meddelelse om dispensation fra en lokalplanbestemmelse. Der er ikke i planloven fastsat frister for, hvornår en kommune i en sag om lovliggørelse skal have truffet afgørelse eller have foretaget bestemte sagsbehandlingsskridt. Retten til at kræve lovliggørelse kan imidlertid fortabes efter en vis tid på grund af passivitet. Ved bedømmelse af, om kommunen har fortabt retten til at kræve lovliggørelse, må der generelt foruden den forløbne tid lægges vægt på, om ejeren af ejendommen har haft grund til at tro, at kommunens tavshed i forhold til en konstateret ulovlighed er udtryk for en form for accept af det ulovlige forhold, og om det må anses for at være kommunens ansvar og risiko, at kravet om lovliggørelse ikke er blevet rejst på et tidligere tidspunkt. Det forhold, at Gribskov Kommune har undersøgt muligheden for at udarbejde en lokalplan der lovliggør ejendommens anvendelse, kan ikke føre til, at kommunen må betragtes som havende udvist passivitet i den konkrete sag. Klager anfører, at der forløber 10 måneder fra kommunen varsler tilsyn på ejendommen til, at der rent faktisk bliver udstedt et påbud. Nævnet lægger til grund, at der i perioden mellem tilsynet og påbuddets udstedelse er løbende dialog mellem kommunen og ejer/bruger af ejendommen. Nævnet finder ikke grund til at antage, at kommunen har udvist passivitet eller, at klager har haft en berettiget forventning om, at anvendelsen af ejendommen ikke krævede lovliggørelse. Selvom kommunen som i dette tilfælde således ikke har udvist passivitet, kan selve det forhold, at anlægget af airsoft-banen er udført for meget lang tid siden, medføre en begrænsning i kommunens mulighed for at kræve forholdet lovliggjort. Omfanget af denne begrænsning - indrettelseshensynet er baseret på en konkret vurdering af bl.a. karakteren af det ulovlige forhold. Det indgår også i vurderingen, om der har været indsigelser fra omboende, og om der er væsentlige samfundsmæssige interesser i håndhævelsen af den enkelte sag. Nævnet har lagt vægt på, at klager har været klar over, at kommunen løbende har påpeget, at aktiviteten kræver lovliggørelse. Der har yderligere været gentagne indsigelser fra omboende angående den ulovlige anvendelse af ejendommen og klager vedrørende gener i forbindelse med den ulovlige anvendelse. Det påhviler den til enhver tid værende ejer at søge et ulovligt forhold lovliggjort. Nævnet finder desuden, at den tid, der er forløbet siden opførelsen af banen i 2009 frem til kommunens påbud af 27. juni 2016 om lovliggørelse, ikke er tilstrækkelig til at begrænse kommunens mulighed for at kræve forholdet lovliggjort. På denne baggrund kan Planklagenævnet ikke give medhold i klagen over Gribskov Kommunes afgørelse af 27. juni 2016 om påbud om lovliggørelse af airsoft-virksomhed matr.nr.: 5k, Mårum By, Mårum beliggende Ny Mårumvej 222, 3230 Græsted. Badboys Airsoft anlagde herefter retssag mod Planklagenævnet med påstand om, at nævnet skulle anerkende, at Gribskov Kommune skulle pålægges at tilbagekalde sit påbud af 27. juni 2016.

8 - 8 - Ved Retten i Helsingørs dom af 8. januar 2018 blev Planklagenævnet frifundet. I dommen hedder det bl.a.: Rettens begrundelse og afgørelse Der er enighed om, at den omhandlede virksomhed med skydeaktiviteter for at være lovlig skal være tilladt efter den tidligere gældende lokalplan Badboys Airsoft ApS har hertil gjort gældende, at virksomheden kan indpasses i lokalplan nr , idet virksomheden er en servicevirksomhed, der yder udlejning af baner og udstyr til brug for airsoft-aktiviteter, afholdelse af arrangementer samt udøvelse af vejledning fra erfarne og uddannede instruktører. Retten tiltræder af de grunde, som Planklagenævnet har anført, at de omhandlede skydeaktiviteter ikke kan anses som servicevirksomhed, således som sådan virksomhed er fastlagt i lokalplanens 3.5., smh og 1. Retten bemærker herved, at der efter bevisførelsen næppe er grundlag for at antage, at Badboys Airsoft ApS virksomhed alene giver anledning til en ubetydelig påvirkning af de nærmeste omgivelser. På denne baggrund har Gribskov Kommune haft hjemmel til at påbyde anvendelsen af ejendommen lovliggjort. Retten kan endvidere tiltræde Planklagenævnets bemærkninger vedrørende myndighedspassivitet samt konklusionen i så henseende; nemlig at Gribskov Kommune ikke herved eller på anden baggrund har fortabt retten til at håndhæve den omhandlede lokalplan. Retten bemærker yderligere: Der er efter bevisførelsen ikke grundlag for at anse Rasmus Ramy Omran/Wewers for at have været i god tro med hensyn til plangrundlaget i forbindelse med anlæggelsen af skydebanen i Således kan det ikke lægges til grund, at Rasmus Ramy Omran/ Wewers foretog nærmere undersøgelser, endsige fik en kommunal tilladelse, der kunne bringe Rasmus Ramy Omran/Wewers i sådan god tro. Rasmus Ramy Omran ses da heller ikke at have gjort dette gældende. Under disse omstændigheder kan det efterfølgende forløb fra marts 2011, således som beskrevet i Planklagenævnets sagsfremstilling, ikke føre til en anden bedømmelse, heller ikke selv om sagen må anses for i visse perioder at have ligget stille i kommunalt regi uden nærmere begrundelse. På den anførte baggrund tager retten Planklagenævnets påstand om frifindelse til følge.

9 - 9 - Badboys Airsoft ankede dommen til Østre Landsret, som den 19. februar 2018 i medfør af retsplejelovens 368 a, stk. 2, anmodede parterne om bemærkninger til spørgsmålet om afvisning. Anken blev afvist ved Østre Landsrets dom af 30. april I dommen hedder det bl.a.: Efter retsplejelovens 368 a, stk. 1, kan landsretten afvise at behandle en sag i 2. instans, hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end byretten, og sagen ikke er af principiel karakter eller andre grunde ikke i øvrigt taler for, at sagen skal behandles af byretten. Retsplejelovens 368 a blev tilføjet i retsplejeloven ved lov nr. 737 af 25. juni Efter lovens forarbejder (L 178, FT 2013/14) skal toinstansprincippet fortsat være et grundlæggende princip i dansk retspleje, men afvisning skal være en mulighed for landsretten i de tilfælde, hvor det umiddelbart vurderes, at parterne ikke har oplyst om forhold, der gør, at der er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald i landsretten, og der er i øvrigt ikke foreligger grunde til, at sagen bør prøves i to instanser. Det, der er anført for landsretten, gør det ikke sandsynligt, at landsretten vil komme til et andet resultat end byretten. Da sagen ikke er af principiel karakter, og da andre grunde ikke i øvrigt taler for, at sagen behandles i to instanser, afviser landsretten ankesagen, jf. retsplejelovens 368 a. Anbringender Badboys Airsoft ApS har anført navnlig, at det er meningen med retsplejelovens bestemmelse, at fravigelse af toinstansprincippet kun skal ske undtagelsesvis og i særlige tilfælde. Denne sag er ikke et sådant særligt tilfælde, at selskabet bør afskæres fra at få sin sag prøvet i to instanser ved domstolene. Byretten tog desuden ikke klar stilling til visse af selskabets anbringender, og sagen kan også forventes at ville få et andet udfald i landsretten. Det bør være muligt for selskabet at få sagen prøvet i landsretten, da der ved byrettens afgørelse ikke blev taget nærmere begrundet stilling til uklarheden i den omtvistede lokalplan og til, om Gribskov Kommune har udvist retsfortabende passivitet. Kommunen har i hvert fald i perioden fra marts 2011 til maj 2013 haft positiv viden om selskabets aktivitet på området, uden at kommunen har reageret herpå.

10 Byretten lagde til grund, at selskabet ikke var i god tro, hvilket ikke er korrekt. Det kan heller ikke uden videre lægges til grund, at kommunen ikke har udvist retsfortabende passivitet. Selskabet henvendte sig således til kommunen og indhentede politiets godkendelse, før skydebanen blev opført. I 2013 tilkendegav kommunen over for selskabet, at skydebaneaktiviteten ville blive medtaget i forbindelse med en ny lokalplan, og det indrettede selskabet sig på. Byretten burde have lagt vægt på, at kommunen har ladet sagen ligge stille i flere år uden nærmere begrundelse, hvilket bestyrker både, at selskabet var i god tro, og at kommunen har udvist retsfortabende passivitet. Planklagenævnet har anført navnlig, at selskabet ikke er fremkommet med anbringender eller bevismateriale i øvrigt, der giver udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten. Der er ikke under ankesagen fremkommet væsentlige nye oplysninger. Der er ikke udsigt til, at landsretten vil nå frem til, at airsoftvirksomhed er i overensstemmelse med den dagældende lokalplan. Der er heller ikke udsigt til, at landsretten vil nå frem til, at selskabet var i god tro om, at virksomheden var lovlig. Det påhvilede selskabet at sikre sig, at virksomheden kunne etableres lovligt på stedet. Endelig er der ikke udsigt til, at landsretten vil nå til en anden vurdering end byretten af spørgsmålene om lang sagsbehandlingstid og passivitet, når selskabet ikke var i god tro. Sagen har ikke principiel karakter, og der foreligger ikke andre grunde, der taler for, at sagen skal behandles i landsretten. Retsgrundlag Retsplejelovens 368 a om landsrettens kompetence til at afvise at behandle en sag i 2. instans lyder således:

11 a. Landsretten kan afvise at behandle en sag i 2. instans, hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, og sagen ikke er af principiel karakter eller andre grunde ikke i øvrigt taler for, at sagen skal behandles af landsretten. Landsretten kan dog ikke afvise en sag, som er indbragt efter tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Stk. 2. Hvis landsretten overvejer at afvise en ankesag efter stk. 1, underrettes parterne herom. Parterne kan herefter inden 2 uger efter at have modtaget meddelelsen give retten og den anden part underretning om deres bemærkninger, hvorefter retten træffer afgørelse. Stk. 3. Retten træffer ved dom afgørelse om afvisning på det indkomne skriftlige grundlag. Hvor særlige grunde taler derfor, kan retten bestemme, at der skal foretages mundtlig forhandling. Retten kan tillade, at en part eller rettergangsfuldmægtig deltager i den mundtlige forhandling ved anvendelse af telekommunikation, medmindre sådan deltagelse er uhensigtsmæssig. Retsplejelovens 368 a blev indsat ved lov nr. 737 af 25. juni I de almindelige bemærkninger til lovforslaget (Folketingstidende , tillæg A, lovforslag nr. L 178, s. 13 ff.) hedder det bl.a.: 2. Opfølgning på anbefalinger fra Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene 2.1. Bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene Indledning Det er afgørende for regeringen at sikre, at de danske domstole fortsat kan fungere effektivt til gavn for borgere og virksomheder, så retstvister kan afklares tilstrækkeligt hurtigt. Det er samtidig helt centralt, at retssagsbehandling fortsat sker på helt betryggende vis, uden at retssikkerheden sættes over styr. Det er således helt afgørende at fastholde den meget høje tillid, som domstolene nyder blandt befolkningen Adgangen til appel i civile sager Indledning I dansk ret gælder et toinstansprincip, således at en sag som udgangspunkt frit kan prøves i to instanser. For visse sager om mindre økonomiske krav gælder dog, at det er nødvendigt med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet for, at sagen kan prøves i 2. instans.

12 Med domstolsreformen blev byretterne den almindelige førsteinstans i civile sager. Det bør derfor være udgangspunktet, at langt de fleste sager finder deres endelige afgørelse her. Samtidig anvendes der i landsretterne generelt flere ressourcer på den enkelte sag, og det er derfor også væsentligt, at de sager, der indbringes for landsretten, kan begrunde den ressourceanvendelse, der er et led i en kollegial behandling. Toinstansprincippet er et grundlæggende princip i dansk retspleje, men hensynet til toinstansprincippet må efter regeringens opfattelse også afvejes over for hensynet til, at tvister for domstolene løses inden for rimelig tid og på en måde, der sikrer, at omkostningerne er acceptable både for parterne og samfundet. Der bør således være sammenhæng mellem de ressourcer, som anvendes på en sag, sagens betydning og udsigterne til at opnå et andet resultat ved appel. Denne afvejning er bl.a. kommet til udtryk i de gældende regler, hvorefter appel i visse sager kræver Procesbevillingsnævnets tilladelse Lovforslaget indeholder på den baggrund en række forslag, som begrænser den fri adgang til appel i civile sager, idet adgang til appel med Procesbevillingsnævnets tilladelse fortsat opretholdes: Der indføres adgang for landsretten til efter høring af parterne at afvise 2. instans ankesager uanset sagens økonomiske værdi, hvis parterne ikke har oplyst forhold, der gør, at der er udsigt til, at sagen vil kunne få et andet udfald end i byretten, eller der ikke i øvrigt foreligger særlige grunde til, at sagen skal prøves i to instanser. Landsrettens afvisning kan efter forslaget kæres til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse Lovforslagets udformning Afvisning af visse 2. instans ankesager uanset sagens økonomiske værdi Udvalgets overvejelser I Norge har landsretten mulighed for at afvise en ankesag, hvis visse betingelser er opfyldt. En sådan mulighed findes ikke i Danmark. Udvalget har overvejet, om en tilsvarende ordning bør indføres i Danmark. Efter de gældende regler er der således fri adgang til at anke en dom i en civil sag til landsretten, hvis blot ankens værdi overstiger kr, jf. pkt ovenfor. Der foretages således ingen vurdering af, om der er udsigt til, at en behandling af sagen i to instanser vil medføre en ændring af sagens udfald, eller om der i øvrigt er en grund til, at sagen skal kunne prøves i to instanser. Det er udvalgets opfattelse, at behandlingen af en sag i to instanser ikke i alle tilfælde er nødvendig. Om behandlingen i en anden instans er nødvendig, må således afhænge af, om det har betydning for sagens udfald, om sagen er principiel eller i øvrigt af en karakter eller betydning, der gør det rimeligt med adgang til behandling i to instanser.

13 Udvalget foreslår på den baggrund, at de generelle regler om ankebegrænsning suppleres med en adgang for landsretten til i civile ankesager at foretage en indledende vurdering af, om der af ankesagens parter er oplyst forhold, som gør, at der er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten. Hvis landsretten vurderer, at det ikke er tilfældet, og der ikke i øvrigt foreligger grunde til, at sagen skal prøves i to instanser, f.eks. fordi sagen ikke indeholder principielle problemstillinger eller har særlig betydning for parterne, kan landsretten efter høring af parterne afvise anken Det forudsættes ikke, at der skal foretages en systematisk gennemgang af alle ankesager i landsretterne med henblik på eventuel afvisning. Afvisning skal således blot være en mulighed, som navnlig forventes benyttet i sager, hvor det umiddelbart synes nærliggende, at betingelserne for afvisning vil kunne være opfyldt. Det kan f.eks. være tilfældet, når der i ankestævningen henvises til samme påstande og anbringender som i byretten, og der ikke afgives svarskrift Justitsministeriets overvejelser I overensstemmelse med udvalgets forslag er der tale om en mulighed for landsretten i de tilfælde, hvor det umiddelbart vurderes, at parterne ikke har oplyst om forhold, der gør, at der er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald i landsretten, og der i øvrigt ikke foreligger grunde til, at sagen bør prøves i to instanser. Justitsministeriet finder i den forbindelse anledning til at understrege, at toinstansprincippet fortsat vil være et grundlæggende princip i dansk retspleje. Bestemmelsen forudsættes således navnlig anvendt, hvor der f.eks. er tale om rene kreditanker, dvs. hvor der alene ankes med det formål at udsættelse fuldbyrdelsen af det (betalings)krav, som sagen omhandler. Det vil naturligvis bero på en konkret vurdering af en sag, om betingelserne for afvisning af anken er opfyldt, men som foreslået af udvalget forudsættes muligheden navnlig anvendt i sager, hvor det umiddelbart synes nærliggende, at betingelserne for afvisning vil kunne være opfyldt. Det kan f.eks. være tilfældet, når der i ankestævningen henvises til samme påstande og anbringender som i byretten, og der ikke afgives svarskrift. I sådanne sager, hvor der intet anføres til støtte for, at byrettens dom er forkert, og hvor det derfor umiddelbart forekommer åbenbart, allerede når sagen modtages i landsretten, at der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, vil der således efter en konkret vurdering kunne ske afvisning efter den foreslåede bestemmelse. I bemærkningerne til den foreslåede 368 a (Folketingstidende , tillæg A, lovforslag nr. L 178, s. 121 f.) hedder det bl.a.:

14 Det foreslås, at der som supplement til den generelle ankebegrænsning baseret på sagens værdi indføres en adgang for landsretten til efter en indledende overordnet vurdering af sagen at afvise en anke i en civil sag. Efter forslaget får landsretten mulighed for at afvise sagen, hvis landsretten vurderer, at sagens parter ikke har oplyst om forhold, der gør, at der er udsigt til, at sagen vil kunne få et andet udfald end i byretten, og landsretten vurderer, at der ikke i øvrigt foreligger særlige grunde til, at sagen skal prøves i to instanser, f.eks. fordi den er af principiel karakter. Det forudsættes, at landsretten ikke skal foretage en systematisk gennemgang af alle ankesager med henblik på en vurdering af, om der skal ske afvisning efter bestemmelsen. Der er derimod tale om en mulighed for landsretten, som navnlig forudsættes benyttet i sager, hvor det efter en overordnet umiddelbar vurdering synes nærliggende, at betingelserne for afvisning vil kunne være opfyldt. Det kan f.eks. være tilfælde, hvor der i ankestævningen alene henvises til samme påstande og anbringender som i byretten, og hvor der ikke afgives svarskrift. I sådanne sager, hvor der intet anføres til støtte for, at byrettens dom er forkert, og hvor det derfor umiddelbart forekommer åbenbart, allerede når sagen modtages i landsretten, at der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, vil der således efter en konkret vurdering kunne ske afvisning efter den foreslåede bestemmelse. Bestemmelsen forudsættes således navnlig anvendt, hvor der f.eks. er tale om rene kreditanker, dvs. hvor der alene ankes med det formål at udsætte afslutningen af sagen og dermed f.eks. fuldbyrdelsen af det (betalings)krav, som sagen omhandler. Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene havde den 1. juli 2013 afgivet et delnotat om adgangen til appel i civile sager. I notatet hedder det bl.a.: I dansk ret gælder som nævnt foran et toinstansprincip, således at en sag som udgangspunkt frit kan prøves i to instanser. Der er dog visse begrænsninger i adgangen til appel. Udvalget anerkender vigtigheden af toinstansprincippet også for hele spørgsmålet om adgangen til domstolene og indretningen af domstolssystemet med henblik på materielt rigtige afgørelser. Udvalget finder samtidig, at hensynet til toinstansprincippet må medinddrages ved en afvejning over for hensynet til, at tvister for domstolene skal kunne løses inden for rimelig tid og på en måde, der sikrer, at omkostningerne skal være acceptable både for parterne og samfundet. På denne baggrund finder udvalget, at bl.a. ressourcemæssige hensyn og hensyn til en hensigtsmæssig sagsafvikling ved både by- og landsretter taler for at overveje yderligere begrænsninger i toinstansprincippet og dermed i sagstilgangen til landsretterne... Der bør efter udvalgets opfattelse være sammenhæng mellem de ressourcer, som anvendes på en sag, sagens betydning og udsigterne til at opnå et andet resultat ved appel.

15 Med domstolsreformen blev byretterne den almindelige førsteinstans i civile sager. Det bør derfor være udgangspunktet, at langt de fleste sager finder deres endelige afgørelse her. Samtidig anvendes der i landsretterne generelt flere ressourcer på den enkelte sag, og det er derfor også væsentligt, at de sager, der indbringes for landsretten, kan begrunde den ressourceanvendelse, der er et led i en kollegial behandling. Det er desuden vigtigt, at en sag finder sin afslutning inden for rimelig tid, og det bør derfor overvejes, om muligheden for at få prøvet en sag i to instanser i alle tilfælde tilfører sagen en merværdi. I denne overvejelse må også indgå en afvejning af den økonomiske værdi, som den konkrete tvist har, over for de udgifter der for parterne og samfundet er forbundet med at få tvisten løst. Endelig er der et generelt behov for at aflaste landsretterne og få nedbragt sagsbehandlingstiderne både i de civile sager og i straffesagerne. Det er også tænkeligt, at der i en række sager vil blive tale om en mere tung sagsgang i byretterne, fordi parterne og deres advokater måske vil sætte flere kræfter ind på at opnå det ønskede resultat allerede i første instans. Det er forudsat i udvalgets kommissorium, at sagsbehandlingen fortsat skal kunne ske på en måde, der er retssikkerhedsmæssig forsvarlig. Der har derfor i udvalget været enighed om, at begrænsninger af appelmulighederne ikke må være absolutte, og det er ved hvert af udvalgets forslag om appelbegrænsning forudsat, at appelbegrænsning vil skulle være et udgangspunkt, som med tilladelse fra Procesbevillingsnævnet kan fraviges, hvis særlige grunde taler for det. Højesterets begrundelse og resultat Den afviste ankesag angår prøvelse af Planklagenævnets afgørelse af 20. marts 2017, hvor Badboys Airsoft ApS ikke fik medhold i en klage over Gribskov Kommunes påbud af 27. juni 2016 om lovliggørelse af den virksomhed med drift af en airsoft-bane, der foregik på ejendommen Ny Mårumvej 222, 3230 Græsted. Ved byrettens dom blev Planklagenævnet frifundet bl.a. med den begrundelse, at virksomheden ikke kunne anses som en servicevirksomhed i den omtvistede lokalplans forstand, og at kommunen ikke havde udvist retsfortabende passivitet. Landsretten kan efter retsplejelovens 368 a, stk. 1, afvise at behandle en sag i 2. instans, hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, og sagen ikke er af

16 principiel karakter eller andre grunde ikke i øvrigt taler for, at sagen skal behandles af landsretten. Det fremgår af forarbejderne til retsplejelovens 368 a, at en ankesag ikke bør afvises af landsretten, hvis det ikke umiddelbart forekommer åbenbart, at der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, hvis sagen indeholder principielle problemstillinger, eller hvis sagen f.eks. har særlig betydning for parterne. Ankesagen må anses for at have særlig betydning for Badboys Airsoft, idet sagen angår, om selskabet lovligt kan drive sin erhvervsvirksomhed på den omhandlede ejendom. Herefter og under hensyn til sagens karakter i øvrigt finder Højesteret, at betingelserne for at afvise Badboys Airsofts anke til landsretten i medfør af retsplejelovens 368 a ikke er opfyldt. Højesteret ophæver derfor landsrettens dom, og hjemviser sagen til behandling ved landsretten. Thi bestemmes: Landsrettens dom ophæves, og sagen hjemvises til behandling ved landsretten. Ingen af parterne skal betale kæremålsomkostninger til den anden part.

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 Sag 90/2016 L (advokat Karoly Laszlo Nemeth, beskikket) mod Anders Aage Schau Danneskiold Lassen (advokat Lotte Eskesen) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 179/2015 A (advokat Charlotte Løfberg) mod Jyske Finans A/S (advokat Tanja Lykke Stougaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 Sag 87/2015 Advokat Keld Parsberg kærer Vestre Landsrets salærafgørelse i sag om værgemål for

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. november 2016 Sag 76/2016 A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Region Syddanmark (selv) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 262/2014 Anne Lyngbye Melsen (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning Kommune, afslag på landzonetilladelse til ændret anvendelse, Røddingvej

AFGØRELSE i sag om Herning Kommune, afslag på landzonetilladelse til ændret anvendelse, Røddingvej Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 12. november 2013 J.nr.: NMK-31-00750 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Herning Kommune, afslag på landzonetilladelse til ændret

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt fredag den 29. marts 2019 Sag BS 30204/2018 HJR A (advokat Christina Neugebauer) mod B (advokat Poul Westergaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 Sag 219/2018 A (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod B (advokat Anders Rynkebjerg) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015 Sag 182/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Næstved den 20. februar 2015 og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

Envina Naturårsmøde 2016 Advokat Mads Kobberø

Envina Naturårsmøde 2016 Advokat Mads Kobberø Envina Naturårsmøde 2016 Advokat Mads Kobberø 1 Temaer 1. Passivitet 2. Retlig lovliggørelse 3. 3 4. Dispensationer 2 2 Passivitet/indrettelsessynspunktet 3 Indrettelse/passivitet NKO 334: Det er dog i

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde.

AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde. 9. januar 2018 Sagsnr. NMK-33-03859 KlageID: 117719 JLA-NH AFGØRELSE i klagesag om Syddjurs Kommunes afgørelse efter lokalplan om et allerede opført sommerhus og udhus på Strandvejen, Følle Strand, Rønde.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. februar 2015 Sag 233/2014 Telia Danmark Filial af Nättjanster Norden AB (advokat Kim Breide Ulrich) mod HS 5 ApS (advokat Sophie Becher) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016 Sag 22/2016 Norvegus Fonden, Inigocenter ApS, A B og C (advokat Eigil Lego Andersen for alle) mod Jesuiterordenen og Niels Steensens Kollegium (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139 i Horsens Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-33-02485 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om en række forhold inden for delområde C i Lokalplan 139

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 Sag 39/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. december 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. december 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. december 2014 Sag 131/2014 Jumbo Stillads A/S (advokat Ole Bjørn Christensen) mod LogiCon Nordic A/S (advokat Jakob B. Ravnsbo) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Køge Kommunes dispensation fra lokalplanen til etablering af selskabslokale i et boligområde

AFGØRELSE i klagesag om Køge Kommunes dispensation fra lokalplanen til etablering af selskabslokale i et boligområde 30. juni 2017 Sagsnr. NMK-33-03685 KlageID: 102839 CLARI-NMKN AFGØRELSE i klagesag om Køge Kommunes dispensation fra lokalplanen til etablering af selskabslokale i et boligområde Køge Kommune har den 19.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse af lejemål på ejendommen, beliggende Ærøvej 21 B

AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse af lejemål på ejendommen, beliggende Ærøvej 21 B Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 17. december 2013 J.nr.: NMK-33-01384 Ref.: ARS-NMKN AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 Sag 127/2016 og 128/2016 A (advokat Peter Schradieck) mod Teoplyy dom LRS (advokat Jakob Rosing) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. august 2013 J.nr.: NMK-33-01380 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om afslag på dispensation til at opsætte hegn omkring matr.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 19. april 2012 Sag 213/2011 Lars-Emil Johansen (advokat Ole Spiermann, beskikket) for Puisi A/S under konkurs Sag 216/2011 Nikolaj Ludvigsen (advokat Claus V. Seidelin-Prip,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 Sag 101/2017 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 A/S (advokat Jesper Baungaard, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 Sag 206/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mikkel Holm Nielsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Østre Landsrets 22. afdeling den 29. juni

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018 Sag 107/2018 A (advokat Esben Skjernov, beskikket) mod Rigspolitiet (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 12. april

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 14. februar 2017 Sag 130/2016 A (advokat Tue Askeland, beskikket) mod Kurator i X ApS under konkurs (advokat Boris Frederiksen) og Sag 131/2016 A (advokat Tue Askeland,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 Sag 20/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Stig Lynghøj Nielsen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 3. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 217/2017 Gerdes Ejendomme ApS (advokat Palle Viuff) mod A (advokat Morten Bünemann Dalsgaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

Justitsministeriet Civilafdelingen

Justitsministeriet Civilafdelingen Justitsministeriet Civilafdelingen jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 6 1 M O B I L 4 1 2 3 8 8 6 1 M E N N E S K E R E T.

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 Sag 306/2012 (1. afdeling) A (advokat Gunnar Homann) mod Justitsministeriet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte for appellanten:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til vinduer og døre udført i plastmateriale samt varsel af påbud

AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til vinduer og døre udført i plastmateriale samt varsel af påbud Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. december 2015 J.nr.: NMK-33-03261 KlageID: 85120 Ref.: SOELE-NMKN AFGØRELSE i sag om Hjørring Kommunes afslag på lovliggørende

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 Sag 205/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Hougaard) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 13. afdeling den 20.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018 Sag 13/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Morten Wosylus Kamp) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 3. afdeling den 18.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær.

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. juli 2005 J.nr.: 03-33/500-0091 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 258/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) Sagen angår spørgsmålet om varetægtsfængsling af T under anke af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2018 Sag 110/2018 SKAT (advokat Flemming Boye) mod Jan Christiansen (selv) I tidligere instanser er truffet afgørelse af fogedretten i Nykøbing Falster

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. juni 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. juni 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. juni 2018 Sag 15/2018 X ApS under konkurs (advokat Boris K. Frederiksen) mod A (advokat Klaus Ellis Henriques) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Sø-

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 Sag 68/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Martin Cumberland) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Svendborg den 1. februar 2018

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 Sag 252/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Odense den 19. august

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 182/2014 A (advokat Martin Cumberland) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 183/2014 A (advokat Stine Gry Johannesen) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus

Læs mere

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur 1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet Indrettelseshensynet Den juridiske litteratur Beskyttelse af borgernes berettigede forventninger har traditionelt været anerkendt i dansk forvaltningsret ikke kun vedrørende

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT

Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT samt SKM SKAT - 1 Omkostningsgodtgørelse - sagkyndig bistand efter klage- eller domstolssagens afslutning - L 42, FT 2014-15 samt SKM2014.816.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. juni 2015 J.nr.: NMK-33-02996 Ref.: CANEL AFGØRELSE i sag om Rudersdal Kommunes byggetilladelse af 11. februar 2015

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. september 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. september 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. september 2018 Sag 71/2018 M (advokat Ole Kjær) mod F (advokat Sonja Toft) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Roskildes fogedret den 12. oktober

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-3258-14: Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B4324005 - CVT UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. november 2013 af Østre Landsrets 3. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Ejler Bruun og Ann-Britt Belisario (kst.)). 3. afd. nr.

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse Civile sager 2. instans Anke 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. 368, stk. 8, jf. 371 (Sø- og Handelsrettens afgørelser) Straffesager

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Frederikssund Kommunes afslag på lovliggørende dispensation fra lokalplan til overdækning på Storkevænget, Skibby

AFGØRELSE i klagesag om Frederikssund Kommunes afslag på lovliggørende dispensation fra lokalplan til overdækning på Storkevænget, Skibby 7. juni 2019 Sagsnr.: 18/08949 Klagenr.: 1002292 CHMI AFGØRELSE i klagesag om Frederikssund Kommunes afslag på lovliggørende dispensation fra lokalplan til overdækning på Storkevænget, Skibby Frederikssund

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/11-2017 J.nr. 21A-ØL-1-13 Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne digital sagsbehandling Dette tillæg til Vejledning om behandling af civile

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 Sag 46/2015 Advokat A kærer afgørelse i sagen: Advokat A (advokat Martin Lavesen) mod Boet efter B (advokat René Rasmussen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET Maj 2008 - 2-1. Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret tilrettelægges i samarbejde

Læs mere

De nye regler bygger bl.a. på dele af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene).

De nye regler bygger bl.a. på dele af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene). 20. december 2007 Notat om sagsomkostninger i småsager og sager i øvrigt med en økonomisk værdi på højst 50.000 kr. samt i sager, der er omfattet af lempelsen pr. 1. januar 2008 af advokaternes møderetsmonopol

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 236, delområde 2, 9.3 må solfangere udelukkende etableres på tagflader og i maks. 5,00 m².

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan 236, delområde 2, 9.3 må solfangere udelukkende etableres på tagflader og i maks. 5,00 m². Birte Svop og Martin Boisen Endrup Have 16 3480 Fredensborg Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kathrine Brix Mørk Direkte 7257 7644 ktm@jammerbugt.dk

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1994-14: A (advokat Jesper Bang) mod B (advokat Henrik

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 27. september 2016 Sag 115/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Hanne Reumert, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

Planklagenævnet kan ikke give medhold i klagen. Det betyder, at kommunens afgørelse gælder. 12. januar 2018 Sagsnr. NMK KlageID: SAL

Planklagenævnet kan ikke give medhold i klagen. Det betyder, at kommunens afgørelse gælder. 12. januar 2018 Sagsnr. NMK KlageID: SAL 12. januar 2018 Sagsnr. NMK-33-04011 KlageID: 124582 SAL AFGØRELSE i klagesag om Kolding Kommunes afslag på dispensation fra lokalplan til anvendelse til udlejning til arrangementer samt udlejning til

Læs mere

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten.

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten. D O M afsagt den 5. december 2013 Rettens nr. 11-3506/2013 Politiets nr. SA4-2010-521-0611 Erstatningssøgende E mod Anklagemyndigheden Denne sag er behandlet med domsmænd. E var i tiden fra den 15. februar

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Furesø Kommunes dispensation fra lokalplanen til opførelsen

AFGØRELSE i klagesag om Furesø Kommunes dispensation fra lokalplanen til opførelsen 9. oktober 2017 Sagsnr. NMK-33-03805 KlageID: 113062 MIKPRI AFGØRELSE i klagesag om Furesø Kommunes dispensation fra lokalplanen til opførelsen af et rækkehusbyggeri Furesø Kommune har den 29. august 2016

Læs mere

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt.

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt. VEJLE DE N DE UDT AL E L SE Juli 2014 Byggeri og energieffektivitet Lovliggørelse af ulovligt byggeri Byggeri, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Udgangspunktet er, at der skal ske retlig lovliggørelse

Læs mere