Undringsdreven innovation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undringsdreven innovation"

Transkript

1 Undringsdreven innovation Finn Thorbjørn Hansen, professor, Ph.d., Center for Dialog og Organisation, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet og Professor 2 ved Agder Universitet, Kristiansand, Norge. finnth@hum.aau.dk Dbio s underviserdag den 22. august 2019 Severin Konferencecenter, Middelfart Undringsdreven innovation i Vejle Kommune Finn Thorbjørn Hansen Fra teknologi-, problemløsnings- og bruger-dreven innovation til menings-, mysterium- og visdoms-søgende innovation Skriv titlen og google den! Open and Free Access dokument.

2 Center for Dialog og Organisation, Aalborg Universitet Dialogue Labs Play Lab Den legende organisation og lege-baseret forskning Den undrende organisation og undrings-baseret forskning (dialog- og aktionsforskning og filosofi og fænomenologi) Forskning i relationsscenografi, organisationsscenografi og meaning-mattering Forskning i samtaleanalyser og gruppecoaching Material Story Lab Wonder Lab: Forskning i eksistentiel kommunikation, dannelse, pædagogik, omsorg og innovation Designskolen Kolding ( ): kreativitet og undren Anker Fjord Hospice ( ): eksistentiel omsorg og undren Pædagog- og sygeplejeuddannelse, VIA: undrings-baseret entreprenørskabs-undervisning ( At innovere med hjertet )( ) Vejle Kommune ( ): Undrings-dreven innovation Silkeborg Regionalhospital og Kommune: eksistentiel kommunikation i sundhedssektoren undersøgt via undringslaboratorier ( ) Skønne øjeblikke i sygeplejen - en kilde til innovation (Ph.d.-projekt ) Åben Dialog og filosofisk undren (Ph.d-projekt ) Hospicefilosoffen (PhD.-projekt ) Wonder Lab Inquiry Lab

3 FORSKNING I UNDRINGSDREVEN INNOVATION I UDDANNELSER OG PROFESSION

4 Bøger om eksistentiel dannelse og undringsbaserede dialoger Filosofi 2000 Kundskabsteori 2002 Aktionsforskning Uddannelse Design Sundhed Innovation

5 Aktuel og relevant forskningslitteratur Visse, Hansen & Leget, C. (2019). The Unsayable in Arts-Based Research. International Journal of Qualitative Methods, Vol. 18, p Hansen, F.T. (2019 in print). Learning to innovate in higher education through deep wonder. Philosophy and Theory in Higher Education. Hansen, F.T. & Jørgensen, L. (2019 in process).. A contribution to the ontology of Fundamentals of Care. Journal of Clinical Nursing.

6 Hvad er humanitet og det unikt menneskelige?

7 Er velfærdsteknologi det nye guld men hvad skal vi så leve af? Disneys version af Troldmandens Lærling Til Kong Midas rædsel blev ALT, hvad han rørte ved til guld!

8 Vi er endt på randen af universet via det teknovidenskabelige verdensbillede og menneskesyn Teknologi er vores evne til at arrangere verden sådan, at vi ikke oplever den. Max Frisch, schweizisk arkitekt og forfatter til romanen Homo Faber. Kun den virkelighed, der slipper igennem teknologiens og naturvidenskabens nåleøje, bliver betragtet som virkelig og sand Sansningen reduceres til teknik for kontrolleret observation eller lader kun den sansning, der kan kontrolleres og observeres på anonym vis blive taget alvorligt. Kari Martinsen, professor, Løgstrup-ekspert og sygeplejeforsker

9 Også hvert et menneske er et under Hvert sekund fødes der en menneskesjæl til verden. Et nyt lys tændes, en stjerne, der måske skal brænde usædvanligt smukt, som i alt fald har sit eget, aldrig sete spektrum. Et nyt væsen, der måske skal strø genialitet, måske skønhed omkring sig, kysser jorden; det aldrig sete bliver kød og blod. Intet menneske er en gentagelse af andre eller skal nogensinde selv gentages, hvert nyt væsen ligner de kometer, der kun én gang i al evighed rører jordens bane og en stakket tid drager hen over den... Fra indledningen til Martin Andersen Nexø s roman Ditte Menneskebarn (1921).

10 med undrende øjne ser vi... Den lyriske-æstetske impuls/ vinge Jeg er så bange for menneskers ord. Alt hvad de udtaler er så klart: Dette er en hund, og dette er et hus, Og begyndelsen er her, og afslutningen er derovre. Deres mening skræmmer, deres spottende-drillerier Og de ved alt, hvad der kommer og har været. Ingen bjerge forundrer dem længere, deres ejendomme og haver grænser direkte op til Gud. Jeg vil altid advare og kæmpe: Bliv væk. Det er et under for mig at høre tingene synge. Men når de rører dem: størkner tingene og bliver stumme. De dræber tingene for mig Rainer Maria Rilke, Selected poems, 2011, p. 7.

11 Det sprog, der åbner op for den etiske, eksistentielle og medmenneskelige omsorg og dannelse Når en sygeplejestuderende eller ung læge beder mig komme med forslag til litteratur om sundhedsprofessionel kommunikation, foreslår jeg nu, at de skal læse en roman, gå i teatret, i biografen eller bare i skoven. Det skuffer dem ofte ( ) I psykojargonen underkaster man sig og underkaster man andre. Sundhedsprofessionel kommunikation, der er baseret på psykojargonen, forekommer mig at være som et kondom: bestræbelsen er at beskytte to mennesker mod et møde på tilværelsens og sanselighedens betingelser. (Boman, 2013, s ) Se også Vestergaard et al. (red.). Lægers dannelse. En antologi om skønlitteratur som element i lægeuddannelsen (Philosophia, 2012)

12 Finn Thorbjørn Hansen: At undres ved livets afslutning (Akademisk forlag, 2016)

13 Fagets Stemme Det kognitive jeg (Qualification) Det teoretiske problem That which we know that we know DEDUKTION Inquiring mind Wicked Problems That, which we know, that we do not know ABDUCTION Creative/innovative mind Systemets Stemme (Socialization) Sagens Stemme (Duet) (Emanation) Det praktiske problem That, which we do not know (theoretically) but know in practice INDUCTION Problem-solving mind Delicate Problems/Mystery That which we do not know, that we do not know but are or are called to be og do Phenomenological REDUCTION Wondrous mind Personens Stemme Det eksistentielle selv (Jeget) (Subjectification) Hansen, F.T. (2019 ). Learning to innovate in higher education through deep wonder. Philosophy and Theory in Higher Education

14 InnovationsTrioen

15 Undren og det underfulde For at undre sig må mennesket og måske hele folkeslag vågne op. Videnskaben er et middel til atter at få det til at slumre ind. (Wittgenstein, 1991, s. 19) Er der Noget, man i disse Tider har glemt, saa er det det at forundre sig, derfor ogsaa det at troe og at haabe og at elske. (Kierkegaard, 2004, s. 118) I undringen oplever vi som at være under indtryk af noget ufatteligt og dybt gådefuldt og samtidigt mærkværdig genkendeligt. Undringsøjeblikket er et fint og skrøbeligt øjeblik, der med ét er væk igen, når ens refleksive bevidsthed rettes imod det, men samtidig står man ofte tilbage med efterklangen af at have erfaret noget vigtigt, noget underfuldt, der har talt til én på et sjæleligt plan. Det er, som var vi i berøring eller dialog med noget, som vi har længtes efter. (Hansen, 2016, s. 108)

16 To wonder about = Downstream-thinking To wonder within = Midstream-thinking To wonder at = Upstream-thinking To-wonder-in-action To be Called in Action by Wonder Wonder-in-action

17 At møde verden med undren Finn Thorbjørn Hansen Hans Reitzels Forlag, 2018 Illustrationen må anvendes i undervisningssituationer relateret til lærebogen, men må ikke genanvendes i andre sammenhænge eller i egne undervisningsmaterialer.

18

19 Model for undringsdreven dannelse og ledelse: den filosofiske svæveflyver Hansen, F.T. (2018). Facilitering af fænomenologiske undringssamtaler. In: Alrø et al., Dialogisk procesfacilitering, s Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. Opstart/opvarmning: forberedelse af feltet (tjekning af passagerenes baggage )(Retorik) At komme op i luften : optøning af passagerrnes sikre grundbegreber og meninger (Dialektik) Filosofiske højdeflyvninger og Undringsfællesskaber (Dialog) Eksistentielle møder med verden/livet selv: Opmærksom på det underfulde i eget liv (Mødet) Praktisk visdom og handlingsduelighed: innovation og handling-i-fællesskab (Aktion)

20 DE 7 SOKRATISKE UNDRINGSDYDER EL. DANNELSE TIL JEG-DU-MØDER Kærlighed (lidenskab, omsorg, holde af, har kært, elsker...) Stilhed (langsommelighed, lytten, letting-go, letting-come) Ydmyghed (tilbageholdenhed, intellektuel kyskhed ) Humor (det legende muntre fanden-i-voldske, se det store i det Små og små i det Store...) Mod (integritet, at turde taler op og sætte sig på spil...) Selv-disciplin (at lære af traditionen, de store fortællinger og dialektiske kunst - og forsøge i praksis at leve det filosofiske liv) Venskab (mødet, samvær, fællesskab, omsorg, rummelighed, leg...)

21 Undgå disse filosofi-stoppere: Menings-skaberne: Kom ikke med dine meninger, men søg ud til det du ikke ved! Problem-løserne: Kom ikke med dine løsningsforslag og svar, men led efter det oversete mysterium i det konkrete (dvs. ikke løs problemer, men forløs mysterier/det underfulde i din hverdag!) Strategerne: Spørg ikke hele tiden efter en aktivitets eller tankes nytteværdi og pragmatiske relevans ( hvad kan det bruges til? ), men gå på eventyr, tænk unyttigt i fri tid, som var du på på en slentretur eller eventyrer Årsags-søgere: Led ikke efter forklaringer og årsager bag en hændelse eller udtryk, men søg fænomenet selv, indtrykket og det forunderlige i det, som hænder eller er sagt Empatisk, spejlende, relations-kompetente, proces-orienterede og parafraserende coaches: Drop rollerne og deltag på lige fod og i en ægte dialog om sagen ud fra en indholdsmæssig optagethed af indholdet (sagen/fænomenet selv) af det, som samtalen drejer sig om!

22 10 spørgsmål til undringsdreven innovation i forhold til fremtidens bioanalytiker 1. Hvilke former for menneskelig kontakt og menneskelighed er tilstede i jeres arbejde? 2. Hvor ser I, at der måske kunne være noget etisk og eksistentielt på spil i jeres arbejdsliv? 3. Kom med et helt konkret og levet eksempel 4. Hvilke grundantagelser og værdier tages der for givet i denne fortælling? 5. Spørg sokratisk kritisk-legende og reelt undrende til disse antagelser og værdier 6. Gå fra interview til fælles gruppedialog og søg at skabe et ægte undringsfællesskab: Hvad er det faktisk I undre jer over? 7. Hvor ser I nu relevansen af denne undren set i forhold til jeres arbejdsliv/hverdag og udfordring med at finde en ny identitet, rolle eller retning for bioanalytikeren i fremtidens sundhedsliv? 8. Hvad vil I bestemme som jeres delikate problem? 9. Hvad ville I elske at gøre (og være stolte af), hvis I kunne gøre det i forhold til dette delikate problem? 10.Hvilke nye innovative tiltag kalder det på? Hvad kunne være det første at gøre i morgen? (Til facilitator: Vis dem kun ét spørgsmål ad gangen. Øvelsen må i dag alt i alt vare en time og 15 min. Brug mest tid på pkt , og ca. 3-5 min max på de andre.) Finn Thorbjørn Hansen (AAU, 2019)

23 VIL DU TRÆNES I AT ARBEJDE MED UNDRINGS-BASEREDE DIALOGER I DIT ARBEJDE?

Hvad er eksistentiel og undringsdreven innovation? Og kan det fremme en humanistisk og eksistentiel resiliens?

Hvad er eksistentiel og undringsdreven innovation? Og kan det fremme en humanistisk og eksistentiel resiliens? Hvad er eksistentiel og undringsdreven innovation? Og kan det fremme en humanistisk og eksistentiel resiliens? Oplæg af Finn Thorbjørn Hansen, professor, Ph.d., Center for Dialog og Organisation, Institut

Læs mere

DET SPROG VI HAR TALT TRÆNGER TIL AT FORNYES HVORDAN KAN PÆDAGOGISK DØMMEKRAFT, NYSGERRIGHED OG UNDREN FINDE PLADS I TEAM- OG NETVÆRKSSAMARBEJDE?

DET SPROG VI HAR TALT TRÆNGER TIL AT FORNYES HVORDAN KAN PÆDAGOGISK DØMMEKRAFT, NYSGERRIGHED OG UNDREN FINDE PLADS I TEAM- OG NETVÆRKSSAMARBEJDE? DET SPROG VI HAR TALT TRÆNGER TIL AT FORNYES HVORDAN KAN PÆDAGOGISK DØMMEKRAFT, NYSGERRIGHED OG UNDREN FINDE PLADS I TEAM- OG NETVÆRKSSAMARBEJDE? Finn Th. Hansen, professor, Center for Dialog og Organisation,

Læs mere

At se klinisk praksis med et levende blik -

At se klinisk praksis med et levende blik - ,S 01-05-2014 At se klinisk praksis med et levende blik - kan man lære det? Sine Maria Herholdt.-Lomholdt Mail: smhl@viauc.dk En historie om et par kloge studerende 2 1 Fire stemmer i højere uddannelse

Læs mere

Introduktion til undringsbaseret seminar Udarbejdet af Sisse Charlotte Norre og Isabell Friis Madsen

Introduktion til undringsbaseret seminar Udarbejdet af Sisse Charlotte Norre og Isabell Friis Madsen Introduktion til undringsbaseret seminar Udarbejdet af Sisse Charlotte Norre og Isabell Friis Madsen Effektivisering og et ønske om produktivitet præger i øjeblikket vores offentlige sektor. Inden for

Læs mere

HVORDAN KAN SUNDHEDSPROFESSIONELLE BRUGE FILOSOFIEN SOM REFLEKSIONSMETODE TIL GAVN FOR PATIENTER OG PÅRØRENDE?

HVORDAN KAN SUNDHEDSPROFESSIONELLE BRUGE FILOSOFIEN SOM REFLEKSIONSMETODE TIL GAVN FOR PATIENTER OG PÅRØRENDE? HVORDAN KAN SUNDHEDSPROFESSIONELLE BRUGE FILOSOFIEN SOM REFLEKSIONSMETODE TIL GAVN FOR PATIENTER OG PÅRØRENDE? DANSK SYGEPLEJERÅD D. 5 NOVEMBER V. SIMON BERG PH.D.-STUDERENDE AALBORG UNIVERSITET, NIDO

Læs mere

Rita Buhl

Rita Buhl 1 Eksistensfilosofisk tilgang i karrierevejledning Kan vi bruge en sådan tilgang som et helle i en ellers målrettet, løsningsfokuseret og innovativ karrierevejledning? En workshop om: Filosofisk refleksion

Læs mere

AT STÅ I DET ÅBNE I FAGLIG VEJLEDNING - ELLER OM AT VISE TAKTFULDHED OVER FOR DET GÅDEFULDE OG KALDET I SITUATIONEN ELLER RELATIONEN

AT STÅ I DET ÅBNE I FAGLIG VEJLEDNING - ELLER OM AT VISE TAKTFULDHED OVER FOR DET GÅDEFULDE OG KALDET I SITUATIONEN ELLER RELATIONEN AT STÅ I DET ÅBNE I FAGLIG VEJLEDNING - ELLER OM AT VISE TAKTFULDHED OVER FOR DET GÅDEFULDE OG KALDET I SITUATIONEN ELLER RELATIONEN Finn Th. Hansen, universitetslektor, Ph.d, DPU, Aarhus Universitet,!h@dpu.dk

Læs mere

DINE MEDARBEJDERE HAR KOMPETENCER, DE IKKE UDNYTTER JULIE BORUP JENSEN, LEKTOR, PH.D. INSTITUT FOR LÆRING OG FILOSOFI

DINE MEDARBEJDERE HAR KOMPETENCER, DE IKKE UDNYTTER JULIE BORUP JENSEN, LEKTOR, PH.D. INSTITUT FOR LÆRING OG FILOSOFI DINE MEDARBEJDERE HAR KOMPETENCER, DE IKKE UDNYTTER JULIE BORUP JENSEN, LEKTOR, PH.D. INSTITUT FOR LÆRING OG FILOSOFI Menu Hvor er vores viden? Hvordan kommer den i spil? En lyttende organisation? HVOR

Læs mere

Når de voksne er nysgerrige

Når de voksne er nysgerrige Når de voksne er nysgerrige HØJE-TAASTRUP KOMMUNE 26. MAJ 2018 Civilingeniør Master i (filosofisk) vejledning Forfatter til: Samtalebogen Praktisk Filosofi og Ledelse Dialog en enkel vej til et godt samarbejde

Læs mere

DEN TAKTFULDE VEJLEDER

DEN TAKTFULDE VEJLEDER DEN TAKTFULDE VEJLEDER -UDEN ET EKSISTENTIELT NÆRVÆR BLIVER VEJLEDNING BLOT TIL EN TEKNIK OG ET HÅNDVÆRK Finn Th. Hansen, Ph.d & cand.mag, DPU, Aarhus Univerisitet Årsmøde 2010 for Studie- og erhvervsvejledere

Læs mere

Indføring i den sokratiske dialoggruppe Et kursustilbud til undervisere ved sygeplejerskeuddannelsen i Odense

Indføring i den sokratiske dialoggruppe Et kursustilbud til undervisere ved sygeplejerskeuddannelsen i Odense Indføring i den sokratiske dialoggruppe Et kursustilbud til undervisere ved sygeplejerskeuddannelsen i Odense Baggrund for kurset Kurset er en mulighed for interesserede undervisere ved sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Dialog en enkel vej til godt samarbejde

Dialog en enkel vej til godt samarbejde Dialog en enkel vej til godt samarbejde LEDELSE DER STYRKER IDA 3. OKTOBER 2014 Civilingeniør Master i (filosofisk) vejledning Studieleder, Erhvervsakademi Sjælland Forfatter til: Samtalebogen (Gyldendal)

Læs mere

Filosofisk vejledningspraksis

Filosofisk vejledningspraksis Filosofisk vejledningspraksis - personbegrebets betydning for den filosofiske samtales karakter Henrik Lydholm Stud.mag. Anvendt Filosofi Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Artiklen

Læs mere

Erhvervsfolk filosoferer de ved det bare ikke

Erhvervsfolk filosoferer de ved det bare ikke 28. FEBRUAR 2016 THOMAS RYAN JENSEN Erhvervsfolk filosoferer de ved det bare ikke Erhvervsfilosofi i praksis: Benedikt var en italiensk munk, der levede 480-547. Han blev helgenkåret, fordi han lagde grunden

Læs mere

SKØNNE ØJEBLIKKE I SYGEPLEJEN

SKØNNE ØJEBLIKKE I SYGEPLEJEN SKØNNE ØJEBLIKKE I SYGEPLEJEN EN ÅBNING TIL. LANDSKURSUS FOR KARDIOVASKULÆRE- OG THORAXKIRURGISKE SYGEPLEJERSKER 14. NOVEMBER 2017 SINE MARIA HERHOLDT-LOMHOLDT SMHL@VIA.DK TRÆD VARSOMT UDDRAG AF ET DIGT

Læs mere

Etik og ledelsesfilosofi

Etik og ledelsesfilosofi Etik og ledelsesfilosofi - når filosofi bliver til praksis Man bliver mere sikker men mindre skråsikker Et dialogisk foredrag DSR den 3. november 2010 Af Civilingeniør Master fra DPU (Filosofi og ledelse)

Læs mere

Kom et skridt nærmere på. dit livsformål ROOM FOR YOU

Kom et skridt nærmere på. dit livsformål ROOM FOR YOU IKIGAI Kom et skridt nærmere på dit livsformål ROOM FOR YOU Sådan kommer du et skridt nærmere dit livsformål. Livsformål ligger mig meget på sinde. Jeg føler meget stærkt, at jeg selv har fundet mit eget

Læs mere

Æstetisk læring i sygeplejerskeuddannelsen

Æstetisk læring i sygeplejerskeuddannelsen Æstetisk læring i sygeplejerskeuddannelsen, sygeplejerske, cand.mag. ph.d.-stipendiat,aalborg Universitet Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi 1 Oversigt Fortælling fra et konkret kursus som eksempel

Læs mere

Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA,

Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA, Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA, 05.09.18 Thomas Ryan Jensen Filosof, partner i Ryan & Højlund filosofi i organisationer Leder af KIOL underviser i filosofi på Diplomuddannelsen i ledelse

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

familieliv Coach dig selv til et

familieliv Coach dig selv til et Coach dig selv til et fantastisk familieliv At have børn fylder dit liv med mening og kærlighed men det kan være sin sag at bevare overskuddet og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med job, alt for

Læs mere

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter Karen Marie Dalgaard (f. 1954) Sygeplejerske (1977) Sygeplejefaglig Diplomeksamen med speciale i ledelse (1990) Sygeplejefaglig vejleder (1995) Cand.scient.soc. - Den Sociale Kandidatuddannelse (2002)

Læs mere

Arkitektur, indretning og udsmykning

Arkitektur, indretning og udsmykning Landskursus for Palliationssygeplejersker, 2015 Arkitektur, indretning og udsmykning et lindrende aspekt under alvorlig livstruende sygdom Jorit Tellervo Connie Timmermann, Lisbeth Uhrenfeldt (medvejleder

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

Sygeplejefaglige problemstillinger

Sygeplejefaglige problemstillinger Sygeplejefaglige problemstillinger - er alle velegnet som grundlag for kliniske retningslinjer? Linda Schumann Scheel Ph.d., cand.pæd. og sygeplejerske DASys Konference d. 23. september 2009 Århus Universitetshospital,

Læs mere

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121

Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 1 Juleaften II Sct. Pauls kirke 24. december 2015 kl. 14.30. Salmer, trykte: 94/119// Hvad er det, der gør jul til noget særligt /104/121 Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 2,1-20 Bøn. Lad os bede!

Læs mere

På egne veje og vegne

På egne veje og vegne På egne veje og vegne Af Louis Jensen Louis Jensen, f. 1943 Uddannet arkitekt, debuterede i 1970 med digte i tidsskriftet Hvedekorn. Derefter fulgte en række digtsamlinger på forlaget Jorinde & Joringel.

Læs mere

Etik og ledelsesfilosofi (under finanskrisen)

Etik og ledelsesfilosofi (under finanskrisen) Etik og ledelsesfilosofi (under finanskrisen) Man bliver mere sikker men mindre skråsikker Finansforbundet - November 2009 Af Civilingeniør Master fra DPU (Filosofi og ledelse) Forfatter til: Samtalebogen

Læs mere

Sygeplejefaglig referenceramme

Sygeplejefaglig referenceramme Professionalisme, holdninger & værdier i sygeplejen Sygeplejefaglig referenceramme sygehuslillebaelt.dk Sygeplejefaglig referenceramme 1. INDLEDNING De ledende sygeplejersker og kliniske sygeplejespecialister

Læs mere

Hospice et levende hus

Hospice et levende hus 78 Klinisk Sygepleje 28. årgang Nr. 1 2014 PH.D.-PRÆSENTATION Hospice et levende hus En analyse af levet liv og omsorg på hospice som bidrag til forståelse af åndelig omsorg Vibeke Østergaard Steenfeldt

Læs mere

Identitet og værdighed i en forandringens tid

Identitet og værdighed i en forandringens tid Identitet og værdighed i en forandringens tid Når alt forandres, forandres vi alle. En ny bevidsthed og en ny verden er ved at blive genfødt i os mennesker. Et helt nyt daggry er ved at vågne og gennemtrænge

Læs mere

At undres ved livets afslutning. Om brug af filosofiske samtaler i palliativt arbejde (Hansen, 2016)

At undres ved livets afslutning. Om brug af filosofiske samtaler i palliativt arbejde (Hansen, 2016) Arbejds- og øvehæfte til bogen: At undres ved livets afslutning. Om brug af filosofiske samtaler i palliativt arbejde (Hansen, 2016) Finn Thorbjørn Hansen, Professor, Aalborg Universitet, december 2016:

Læs mere

Teknologiforståelse. Hvilken teknologiforståelse har sygeplejestuderende behov for i professionsarbejdet

Teknologiforståelse. Hvilken teknologiforståelse har sygeplejestuderende behov for i professionsarbejdet Teknologiforståelse Hvilken teknologiforståelse har sygeplejestuderende behov for i professionsarbejdet Ulla Gars Jensen Lektor Institut for Sygepleje Technucation Varighed: 2011 2015 Forskere fra 3 institutioner:

Læs mere

11.1. Bilag 1: 8 regler i den sokratiske samtale:

11.1. Bilag 1: 8 regler i den sokratiske samtale: 11. Bilag 11.1. Bilag 1: 8 regler i den sokratiske samtale: 1. Tænk selv - det er forbudt at henvise til autoriteter! 2. Tænk åbent og eksistentielt - tal ud fra en berørthed! 3. Tænk sammen og i forlængelse

Læs mere

1. Juledag. Salmevalg

1. Juledag. Salmevalg 1. Juledag Salmevalg 100: Kimer, I klokker! 122: Den yndigste rose er funden 114: Hjerte, løft din glædes vinger 125: Mit hjerte altid vanker 112: Kom, alle kristne Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Roskilde Universitet Jeanette Lindholm PHD-.student

Roskilde Universitet Jeanette Lindholm PHD-.student Roskilde Universitet Jeanette Lindholm PHD-.student jeaneli@ruc.dk Recognition of Prior Learning in Health Educations JEANETTE LINDHOLM PHD-STUDENT Research question How do RPL students experience themselves

Læs mere

Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse

Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Programmers virkning et kig til Head

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Mairead hjernegymnastik til følelserne på Sorte Hest

Mairead hjernegymnastik til følelserne på Sorte Hest Mairead hjernegymnastik til følelserne på Sorte Hest Publiceret 17/02/2019 i Kærlighed & sex/kultur/scenekunst af Steen Blendstrup TEATER // ANMELDELSE Du skal være på stikkerne på Teatret ved Sorte Hest

Læs mere

Kultur & Læring? Kulturregion Storstrøm. Beth Juncker Professor

Kultur & Læring? Kulturregion Storstrøm. Beth Juncker Professor Kultur & Læring? Kulturregion Storstrøm Beth Juncker Professor 23/12/2016 2 23/12/2016 3 Faxe kommune vil være et godt sted at leve og opleve - og være kendt for et godt, mangfoldigt og aktivt kultur og

Læs mere

Kommunikation dialog og svære samtaler

Kommunikation dialog og svære samtaler Kommunikation dialog og svære samtaler Den ægte dialog Perspektivet forgrunden og baggrunden Vi oplever og erfarer altid i et givent perspektiv Noget kommer i forgrunden noget træder i baggrunden Vi kan

Læs mere

Juledag 1929. En prædiken af. Kaj Munk

Juledag 1929. En prædiken af. Kaj Munk En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Erhvervs PhD og forskningssamarbejde i en mindre organisation. v/hans Erik Brønserud. CFIR s arrangement om forskning og innovation

Erhvervs PhD og forskningssamarbejde i en mindre organisation. v/hans Erik Brønserud. CFIR s arrangement om forskning og innovation Erhvervs PhD og forskningssamarbejde i en mindre organisation v/hans Erik Brønserud CFIR s arrangement om forskning og innovation Finanssektorens Hus 16. juni 2011 Agenda 1. Kultur- og organisationsudvikling

Læs mere

Hvilken indvirkning har teknologien på omsorgen? Charlotte Brun Thorup, Post Doc. PhD Klinik Hjerte-Lunge

Hvilken indvirkning har teknologien på omsorgen? Charlotte Brun Thorup, Post Doc. PhD Klinik Hjerte-Lunge Hvilken indvirkning har teknologien på omsorgen? Charlotte Brun Thorup, Post Doc. PhD Klinik Hjerte-Lunge Fitbit Zip til hjertepatienter i telerehabilitering 2 3 Hvilken indvirkning har teknologien på

Læs mere

DE 24 PERSONLIGE STYRKER

DE 24 PERSONLIGE STYRKER DE 24 PERSONLIGE STYRKER 1/8 1. Nysgerrighed Man er åben for omverdenen og mentalt og emotionelt fleksibel i forbindelse med emner eller informationer, der ikke umiddelbart passer ind i de første hypoteser

Læs mere

Etiske dilemmaer i IKT-medieret sundhedsydelser - et afsæt for brugerinddragelse i design og implementering

Etiske dilemmaer i IKT-medieret sundhedsydelser - et afsæt for brugerinddragelse i design og implementering Helle Sofie Wentzer, Senior projektleder, Professor MSO Center for Dansk Sundhedsinformatik, Aalborg Universitet Etiske dilemmaer i IKT-medieret sundhedsydelser - et afsæt for brugerinddragelse i design

Læs mere

Århus Åben Lydhealingsgruppe Lydhealing med stemmen

Århus Åben Lydhealingsgruppe Lydhealing med stemmen Århus Åben Lydhealingsgruppe Lydhealing med stemmen Vi mødes i fælles ånd, med ønsket om at hele os selv og andre. Indhold: Intro Fælles ramme og motivation Ansvar og organisering Konkret, hvad foregår

Læs mere

En narrativ tilgang til karrierevejledning - hvad, hvorfor og hvordan?

En narrativ tilgang til karrierevejledning - hvad, hvorfor og hvordan? En narrativ tilgang til karrierevejledning - hvad, hvorfor og hvordan? Helene Valgreen, Ph.d. Pædagogisk konsulent Helene.Valgreen@stukuvm.dk Side 1 Program 1. Definition af karrierebegrebet 2. Introduktion

Læs mere

Aktuelle bøger om ledelse

Aktuelle bøger om ledelse Aktuelle bøger om ledelse Vi bliver i denne tid oversvømmet med bøger om god og dårlig ledelse. Gode råd og faldgruber for personlig udvikling. Ledelseskoncepter og uddannelses processer. Ved en lidt nærmere

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Komplekse og uklare politiske dagsordner 70. 77621_sundhed_.indd 5 19-03-2009 10:39:17

Komplekse og uklare politiske dagsordner 70. 77621_sundhed_.indd 5 19-03-2009 10:39:17 INDHOLD FORORD 9 INDLEDNING 13 Det sundhedspædagogiske problemfelt 18 Viden og værdier hvorfor? 18 Styringsbestræbelser og sundhedspædagogik 20 Sundhedspædagogikkens inderside og yderside 23 1 SUNDHED

Læs mere

OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING

OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING OPFINDSOMHED, KREATIVITET OG LÆRING LENE TANGGAARD, PH.D., PROFESSOR DEPARTMENT OF COMMUNICATION AND PSYCHOLOGY Definition af begreber Opfindsomhed Kreativitet Innovation Evnen til at respondere på nye

Læs mere

Finn Thorbjørn Hansen

Finn Thorbjørn Hansen NÅR UNDRINGEN LEDER TIL EN FYLDT STILHED, DER ER VÆRD AT TÆNKE UD FRA: Relevansen af det sokratiske i humanvidenskab, højere uddannelse og professionsudvikling Finn Thorbjørn Hansen 7 Jeg er af Logos-redaktionen

Læs mere

Filosofi med børn -og Kierkegaard

Filosofi med børn -og Kierkegaard Filosofi med børn -og Kierkegaard FST, København 28. august 2013 Ved Dorete Kallesøe Lektor ved VIAUC og Husfilosof på MC Holms Skole Dagsorden 1. Filosofisk samtale i praxis (Frihed og Kierkegaard) 2.

Læs mere

Frafald og fastholdelse på erhvervsuddannelserne. Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet

Frafald og fastholdelse på erhvervsuddannelserne. Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Frafald og fastholdelse på erhvervsuddannelserne Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Frafald og fastholdelse forskningsprojekt (2009-2015) 1. Fase: Kvantitative

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

Filosofi med børn. Frie børnehaver, København d. 17. maj 2013. v/ Dorete Kallesøe (lektor og husfilosof) og Margrethe Berg (lektor)

Filosofi med børn. Frie børnehaver, København d. 17. maj 2013. v/ Dorete Kallesøe (lektor og husfilosof) og Margrethe Berg (lektor) Filosofi med børn Frie børnehaver, København d. 17. maj 2013 v/ Dorete Kallesøe (lektor og husfilosof) og Margrethe Berg (lektor) Dagsorden 1. Filosofisk samtale i praxis 2. Hvad er filosofi med børn?

Læs mere

Kim jørgensen (red.) Kommunikation. for sundhedsprofessionelle. 2. udg.

Kim jørgensen (red.) Kommunikation. for sundhedsprofessionelle. 2. udg. Kim jørgensen (red.) Kommunikation for sundhedsprofessionelle 2. udg. Kommunikation for sundhedsprofessionelle Red: Kim Jørgensen Kommunikation for sundhedsprofessionelle Kim Jørgensen (red.) Gads Forlag

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Workshop: Aktionslæring. 10. November Inspirationsdage Den inkluderende efterskole Vejle - Mette Ginman

Workshop: Aktionslæring. 10. November Inspirationsdage Den inkluderende efterskole Vejle - Mette Ginman Workshop: Aktionslæring 10. November 2014. Inspirationsdage Den inkluderende efterskole Vejle - Mette Ginman mmg@ucc.dk AKTIONSLÆRING Aktionslæring drejer sig om at udvikle sin praksis ved løbende at eksperimentere

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET

UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET KREATIVITET OG VEJLEDNING OPLÆG V. LARS EMMERIK DAMGAARD KNUDSEN, LEK@UCSJ.DK PROGRAM 14.45-15.30: Præsentation af de mest centrale kvalitative metoder

Læs mere

Netværksfokuseret sygepleje - involvering af patientens sociale netværk. Pia Riis Olsen Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur., ph.d.

Netværksfokuseret sygepleje - involvering af patientens sociale netværk. Pia Riis Olsen Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur., ph.d. Netværksfokuseret sygepleje - involvering af patientens sociale netværk Pia Riis Olsen Klinisk Sygeplejespecialist, cand.cur., ph.d. Kræftafdelingen Plan Baggrundsbegreber (social støtte og socialt netværk)

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Dialogen i affektiv læring når sanserne taler med

Dialogen i affektiv læring når sanserne taler med Dialogen i affektiv læring når sanserne taler med Ph.d. Poula Helth 23. oktober 2018 Coaching Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet Poula Helth: Ph.d. i læring i praksis Ekstern lektor

Læs mere

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Da vi præster for snart ret længe siden stillede os selv og hinanden den opgave at prædike over de taler som Søren Kierkegaard

Læs mere

Teknologiforståelse i sygeplejen mere end blot trykke på knapper

Teknologiforståelse i sygeplejen mere end blot trykke på knapper Teknologiforståelse i sygeplejen mere end blot trykke på knapper Hanne Skov, Lektor, Cand. Comm Praksis- og Innovationshuset Professionshøjskolen Metropol Om Technucation Varighed: 2011 2015 Forskere fra

Læs mere

VELKOMMEN EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ

VELKOMMEN EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ VELKOMMEN EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ Ph.d. og filosof, Emily Hartz Certificeret systemisk coach og konsulent, Frederik Fredslund-Andersen JERES ERFARINGER MED MUS Et kort møde med sidemanden om emnet:

Læs mere

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Hønsetyven Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Indhold Hønsetyven er en billedfortælling (en historie uden ord). At læse Hønsetyven sammen med en gruppe børn vil derfor være anderledes

Læs mere

Det er pinse. Jesus er død, Jesus er opstanden, Jesus er faret til himmels. Historien om Jesus er slut.

Det er pinse. Jesus er død, Jesus er opstanden, Jesus er faret til himmels. Historien om Jesus er slut. Mads Davidsen Side 1 Prædiken til pinsedag Det er pinse. Jesus er død, Jesus er opstanden, Jesus er faret til himmels. Historien om Jesus er slut. Men det forunderlige ved pinsen er, at alting alligevel

Læs mere

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Af Tatiana Chemi, PhD, Post Doc. Forsker, Universe Research Lab/Universe Fonden i og Danmarks Pædagogiske

Læs mere

Intro til Det gode forældresamarbejde. - med afsæt i Hjernen & Hjertet

Intro til Det gode forældresamarbejde. - med afsæt i Hjernen & Hjertet Intro til Det gode forældresamarbejde - med afsæt i Hjernen & Hjertet Det gode forældresamarbejde Aftenens temaer: Intro til teori og praksis i dialogen med forældrene på baggrund af Hjernen & Hjertet

Læs mere

Studieplan: Etik i sundhedsprofessionernes praksis hold 263

Studieplan: Etik i sundhedsprofessionernes praksis hold 263 Foråret 2012 Studieplan: Etik i sundhedsprofessionernes praksis hold 263 Modul: Etik i sundhedsprofessionernes praksis (5 ECTS) Tema: Lek. Mål/indhold Litteratur: Underviser Introduktion til uddannelsen

Læs mere

Formålet med metoden er, at deltagerne lærer af egen praksis samtidig med, at de kvalificerer egen praksis.

Formålet med metoden er, at deltagerne lærer af egen praksis samtidig med, at de kvalificerer egen praksis. Aktionslæring Aktionslæring er en analytisk reflekteret social læringsproces. Deltagerne lærer af praksis, i praksis ved skiftevis at zoome ind på og distancere fra egen praksis. Metoden består af fem

Læs mere

SPØRGSMÅL MELLEM IDENTITET OG DIFFERENS

SPØRGSMÅL MELLEM IDENTITET OG DIFFERENS PIA LAURITZEN SPØRGSMÅL MELLEM IDENTITET OG DIFFERENS Aarhus Universitetsforlag Spørgsmål mellem identitet og differens Spørgsmål mellem identitet og differens Af Pia Lauritzen aarhus universitetsforlag

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13 Formulering af forskningsspørgsmål + Læringsmål Formulere det gode forskningsspørgsmål Forstå hvordan det hænger sammen med problemformulering og formålserklæring/motivation

Læs mere

Mette Vesterager Ledelsesrådgiver & Executive Coach

Mette Vesterager Ledelsesrådgiver & Executive Coach EKSISTENTIEL LEDELSE VEJEN TIL ET STÆRKERE PERSONLIGT LEDERSKAB COK Personalepolitisk Dag 2019 Mette Vesterager Ledelsesrådgiver & Executive Coach MIN BAGGRUND Jeg har over 15 års erfaring med ledelse.

Læs mere

wittgenstein om religion og religiøsitet

wittgenstein om religion og religiøsitet wittgenstein om religion og religiøsitet wittgenstein om religion og religiøsitet Redigeret af Anne-Marie Christensen AARHUS UNIVERSITETSFORLAG Wittgenstein om religion og religiøsitet er sat med Sabon

Læs mere

LIVGIVENDE SAMTALER OG RELATIONER

LIVGIVENDE SAMTALER OG RELATIONER LIVGIVENDE SAMTALER OG RELATIONER 1 LIVGIVENDE SAMTALER OG RELATIONER SUFO s årskursus 6. marts 2017 OPLÆGHOLDERE: ROSE ALBA BROBERG & MICHAEL STIG ØRBECH PARTNERE I KONSULENTFÆLLESSKABET COPENHAGEN LEADERSHIP

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del I Etik, kristendomsforståelse, menneskesyn og sprogfilosofi 9

Indholdsfortegnelse. Del I Etik, kristendomsforståelse, menneskesyn og sprogfilosofi 9 Indholdsfortegnelse Indledning 5 Del I Etik, kristendomsforståelse, menneskesyn og sprogfilosofi 9 Kap. 1. Løgstrups tænkning: Et kort signalement 11 Kap. 2. Løgstrups fænomenologiske analyse. Et eksempel:

Læs mere

Læremidler og fagenes didaktik

Læremidler og fagenes didaktik Læremidler og fagenes didaktik Hvad er et læremiddel i naturfag? Oplæg til 5.november 2009 Trine Hyllested,ph.d.,lektor, UCSJ, p.t. projektleder i UC-Syd Baggrund for oplægget Udviklingsarbejde og forskning

Læs mere

FSUS konference d. 28. og 29. oktober 2019 Konferencen afholdes på Comwell Roskilde Vestre Kirkevej Roskilde

FSUS konference d. 28. og 29. oktober 2019 Konferencen afholdes på Comwell Roskilde Vestre Kirkevej Roskilde Fagligt selskab for undervisende sygeplejersker FSUS konference d. 28. og 29. oktober 2019 Konferencen afholdes på Comwell Roskilde Vestre Kirkevej 12 4000 Roskilde Hvor bevæger sygeplejen og sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Investér i Fremtidsansen

Investér i Fremtidsansen Investér i Fremtidsansen Fremtidstræner - Henrik Good Hovgaard Det helt store Hvorfor Den intergalaktiske IQ test Egenskab Fremtidsansen At have et fælles sprog om fremtiden Bruge fremtiden som kompas

Læs mere

Rikke Heimark Coaching

Rikke Heimark Coaching Find dit rette fokus Pixi E-bog Af Rikke Heimark, 2. februar 2017 For at tiltrække de rigtige ting i livet, hvad en det er mennesker, oplevelser, kontakter, muligheder osv, så er det alt afgørende at du

Læs mere

Sensitiv vi kalder det sansestærk 07/10/16

Sensitiv vi kalder det sansestærk 07/10/16 Sensitiv vi kalder det sansestærk At være Sansestærk Hvad betyder særlig sensitivitet? Hvad kendetegner en, der er sansestærk? En sansestærk i kærlighed, på job og i venskaber Mulige sansestærke strategier

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Birte Hansen og Mette Hind Fotograf: Finn Faurbye Finansieret af: NUBU, Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Program for vintersolhverv d. 21.12.2012

Program for vintersolhverv d. 21.12.2012 Program for vintersolhverv d. 21.12.2012 1. Velkommen. Visuel forklaring af solhverv 2. Præludium 3. Indledende bøn / proklamation Leder: Kom skaber af lyset Gennemtræng mørket og oplys jorden; Oplys bjerge

Læs mere