Ind på Flakhaven trillede nemlig frisk og frejdigt en spritny Bentley. Ja, jeg var lige ved at tro, at det var Dronningen. Det var det dog ikke.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ind på Flakhaven trillede nemlig frisk og frejdigt en spritny Bentley. Ja, jeg var lige ved at tro, at det var Dronningen. Det var det dog ikke."

Transkript

1 Enhedslistens tale til 1. behandling af budgettet for 2019 Indledning: Da Enhedslisten skulle til møde med borgmesteren forud for budgetforhandlingerne, så oplevede jeg noget, som i virkeligheden er meget sigende for, hvordan det går i Odense. Ind på Flakhaven trillede nemlig frisk og frejdigt en spritny Bentley. Ja, jeg var lige ved at tro, at det var Dronningen. Det var det dog ikke. Bentley en, den parkerede midt på Flakhaven. Ud steg to mænd, og uden at bekymre sig om parkeringsafgifter eller andet, traskede de hen over Flakhaven, og gik ind på MASH for at spise middag. Det kan man jo kun tage som udtryk for, at der er kommet gang i hjulene igen her i Odense. I al fald for nogen. For mens nogle få har råd til både Bentley, bøffer på MASH og parkeringsafgiften på en mandag, så sidder Odenseanere stadig fast i arbejdsløshed på kontanthjælp og dagpenge. Og velfærdsprocenten gav godt nok vores fælles velfærd et løft. Men det på en baggrund af mange års massive besparelser. Vores medarbejdere løber stadig alt for hurtigt, og den hjælp, vi tilbyder de borgere, der har brug for det, er stadig ikke på niveau. Det er konsekvensen af den politiske håndtering af den økonomiske krise. Odense er stadig præget af de sår, som et flertal i byrådet skabte, da man vedtog massive besparelser på den fælles velfærd for at have råd til at give erhvervslivet gaver for 100 mio. kr. om året. Uligheden stiger i Odense. Nogle få bliver stadigt rigere, alt imens rigtig mange af os andre bliver stadigt fattigere.

2 Økonomisk omfordeling: Det er ikke det Odense, som Enhedslisten vil have. Vi vil ikke leve med at uligheden stiger. Vi vil ikke leve med at nogle få suser af sted på første klasse, mens vi andre står tilbage på perronen, og ser på toget suse forbi. Derfor mener vi, at det er på høje tid, at vi begynder at kigge på økonomisk omfordeling her i kommunen. At vi for en gangs skyld lader de bredeste skuldre bære bare lidt af læsset. At vi tager pengene der, hvor de er, i stedet for at plukke pensionister, studerende og arbejdsløse. Derfor foreslår vi, at vi i dette budget sætter dækningsafgiften op til max. At vi sætter kommuneskatten tilsvarende ned. Og at vi herigennem lader almindelige mennesker slippe lidt billigere, mens dem, der har råd til at parkere sin Bentley midt på Flakhaven, må betale lidt mere. Herigennem kan vi begynde genopretningen af den skævhed, som krisen har skabt. Og vi kan få en mere retfærdig fordeling af byrderne, hvor de bredeste skuldre også tager deres del af læsset. Vi kan forstå, at det endelige er lykkedes os at råbe Borgmesteren op. Det har taget mange år. Men vi hilser forslaget om en suspendering af afviklingen af dækningsafgiften til fordel for at bruge pengene på at få flere i arbejde velkommen. Men hvorfor nøjes med at suspendere? Hvorfor ikke skrotte afgiftslettelserne for erhvervslivet helt? Det er jo klart for enhver, at sænkningen af dækningsafgiften ikke virker. Det får jo ikke folk i arbejde. Det er bare en gave til erhvervslivet finansieret af alle os andre og af den fælles velfærd. Så lad os i stedet sætte dækningsafgiften op, og omfordele fra dem, der har mest, til dem der har mindst. Når man har råd til at parkere sin Bentley midt på Flakhaven, så har man også råd til at betale dækningsafgift. Og får vi mulighed for at hjælpe alle dem, der ikke har råd til at spise på MASH.

3 Det kunne være værre men det kunne godt nok også være bedre: Hvis Enhedslisten skal beskrive økonomiudvalgets budgetforslag, så kan man på godt jysk sige: det kunne være værre, men det kunne dælme også være bedre. For hvorfor skal vi blive ved med at bruge 100 mio. driftskroner hvert år på erhvervslivet, når det går så godt, at Bentley erne holder på Flakhaven? Hvorfor bruger vi ikke de penge på bedre skoler og dagtilbud. På at få flere i arbejde. Eller på en værdig omsorg for vores ældre og bedre tilbud til borgere med handicap? Der er masser af penge at finde i det her budgetforslag. Penge som kan løfte den fælles velfærd. Men nuvel vi forstår. Den slags tiltag kræver desværre mere politisk mod og vilje, end man kan finde i økonomiudvalget. Når det er sagt, så er det jo glædeligt, at vi ikke skal ud og spare. Det er glædeligt at velfærdsprocenten har løftet velfærdsområderne. Og det er glædeligt, at der i år er penge til både drift og anlæg. Derfor så kommer slagsmålet også til at handle om, at sikre, at de bliver brugt fornuftigt og med omtanke. Og det slagsmål er vi i Enhedslisten selvfølgelig helt klar til at gå ind i.

4 Handling skaber forvandling: For Enhedslisten er det afgørende, at vi som byråd rent faktisk begynder at gøre, hvad vi siger. Vi har alt for meget glitret papir. Alt for mange fine politikker og strategier. Og vi er fulde af varm luft. Nogen selvfølgelig mere end andre. Men vi har ikke brug for varm luft. Vi har brug for handling. For det er nemlig handling, der skaber forvandling. Og nu har vi chancen. Derfor er det afgørende for os, at vi bruger det økonomiske råderum til at bakke alle de fine ord op med handling. Ellers er de jo bare ord, og det er som bekendt ikke meget værd. Slet ikke, hvis man misser chancen for gøre som man siger, når den rent faktisk er der. Så er det jo ligefrem hykleri. Vores topprioritet til dette års budgetforhandlinger er, at vi får fundet finansiering til aftalen omkring fremtidens Vollsmose. Folketingets Ghetto-pakke er noget værre makværk. Og det er fuldstændig utilgiveligt på den måde at spille fandango med almindelige menneskers bolig og liv. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at bekæmpe Ghetto-pakken. Og vi skal gøre, hvad vi kan, for at minimere skadevirkningerne for de mennesker, der bor i Vollsmose. Det kræver for det første massive investeringer i alment boligbyggeri. For vi skal sikre, at vi kan genhuse de mennesker, der med ghetto-pakken bliver fordrevet fra hus og hjem. Og vi skal sikre, at den almene boligsektor fortsat er en betydelig del af fremtidens Odense. Og derfor skal vi også finde penge til øge kvoten til alment byggeri, når vi nu har chancen. Vores aftale indeholder også en masse gode tiltag i forhold til børn og unge i Vollsmose. I forhold til at hjælpe flere ud på arbejdsmarkedet. Og i forhold til at højne sundheden og styrke fritids- og kulturlivet i Vollsmose. Det kommer ikke af sig selv. Det kræver flere midler. Og derfor vil vi i Enhedslisten kæmpe for, at vi bakker vores ord op med handling, og får afsat penge til de forskellige initiativer, så vi kan komme i gang med at gøre en positiv forskel for de mennesker, der har så hårdt brug for det.

5 Det er også afgørende for os, at vi får gjort noget ved vores klima, natur og miljø. Og heller ikke her har vi brug for flere strategier eller politikker. Vi har brug for handling. Derfor har vi sammen med Venstre foreslået, at vi sætter 22 mio. kr. af over en fireårig periode til at skabe mere natur og biodiversitet her i Odense. Vi har taget udgangspunkt i Handleplan for Danmarks grønneste storby. For heri er handlingerne nemlig allerede beskrevet. Men uden penge er der igen bare tale om varm luft. Og det går jo ikke, når vi alle jævnligt står her i salen og priser biodiversiteten. Så lad os komme i gang i stedet. Lad os sætte penge af til at gøre de politiske visioner til virkelighed. Ellers kan vi jo ikke være os selv bekendt. Slet ikke i forhold til vores børn, børnebørn og oldebørn, som skal arve den her klode. Vi vil også gerne gøre noget for sundheden. For her går det den helt forkerte vej. Alt for mange unge mistrives psykisk. Alt for mange lever med stress, angst og depression. Alt for mange oplever, at deres helbred hindrer dem i at leve det liv, de gerne vil. Samtidig er uligheden i sundhed stor, og usundhed og sygdom meget ulige fordelt. Denne udvikling skal vendes, og det kan kun gå for langsomt. For det er spild af liv. Det holder unge mennesker fra at tage en uddannelse. Det holder folk udenfor arbejdsmarkedet. Og det koster kommunekassen store summer, at folk lever et dårligere og mindre sundt liv end de ønsker. Vi er allerede i gang, men arbejdet kan sagtens styrkes. Vi kunne fx afsætte de 1,5 mio. kr., som vi står og mangler fra 2020 og frem til vores gratis psykologtilbud til unge med ondt i livet. Dermed undgår vi at tabe en generation af unge mennesker på gulvet, og vi giver dem chancen for at hænge i med uddannelsen, finde et arbejde og leve et liv fuld af muligheder. Vi kunne også se på sundhed som en investering. Vi kunne fx investere i sundhedstilbud for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og afhjælpe nogle af de sundhedsmæssige udfordringer, der holder dem væk fra arbejdsmarkedet. Eller vi kunne løfte sundheden for særligt udsatte grupper i Vollsmose gennem forebyggelse og patientuddannelse. Det ville give mere overskud i hverdagen, og hjælpe folk på vej mod et bedre liv.

6 Det lykkedes os ikke at få løst demografiudfordringerne på ældre og handicapområdet i sidste periode. Stadigt flere får brug for hjælp og pleje. Og det skal plejepersonalet så nå indenfor det samme budget. Resultatet bliver, at personalet snart skal løbe så hurtigt, at hjælpen til dem, der har så hårdt brug for den, ikke kan undgå at bliver dårligere. Og det kan vi ikke være bekendt. Derfor skal vi have påbegyndt drøftelserne af en fremtidig demografiregulering så hurtigt som muligt, så det kan få effekt allerede fra budget Ja, vi burde faktisk tilføre området flere resurser allerede nu. Og kan det ikke lade sig gøre, så burde vi i al fald holde os for gode til at lade pengene for fx klippekortsordningen gå i den fælles kasse. For når man har slidt og slæbt hele sit liv, og betalt sine surt-tjente skattekroner, så har man altså også krav på en tryg og værdig alderdom. Og det skal vi sikre. Vi skal også sikre, at den udvikling på handicapområdet, som vi igangsatte med velfærdsprocenten og sammen på vej, fortsætter. Vi skal investerer i og udvikle området, og vi skal blive endnu bedre til at mobilisere det potentiale, som borgerne på handicapområdet har. Det er ekstremt hårdt at være pårørende. Når et menneske rammes af demens eller af andre årsager ikke længere kan selv, så er det ikke kun den enkelte, der rammes, men hele familien og omgangskredsen. Mange har aldrig stået i den situation før. Man ved ikke, hvad man skal gøre, eller hvor man skal henvende sig. Frustrationer, stress og en følelse af at svigte er konsekvensen. Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi bliver bedre til at tage hånd om og kommunikere med de pårørende. Og det er vigtigt, at vi formår at bruge dem som en resurse i arbejdet for at få borgeren på benene igen hurtigst muligt eller gøre den sidste tid så god som muligt. Vi ser frem til resultatet af arbejdet med en ny pårørende politik. Men skal vi sætte handling bag ved de smukke ord, så kræver det, at der bliver afsat penge. Det hørte vi stor velvilje til på sidste byrådsmøde, så mon ikke det lykkedes denne gang.

7 For os er det vitalt, at vi får gjort endnu mere på beskæftigelsesområdet. Vi kan simpelthen ikke blive ved at leve med at mennesker fortsat står udenfor arbejdsmarkedet. Og vi kan heller ikke leve med revisorpåtegninger omkring, at vi ikke overholder gældende frister i lovgivningen, og at vi derfor forhaler folks sagsforløb. Svaret på begge udfordringer er flere penge til flere sagsbehandlere og lavere sagsbunker. For vi skal have de ledige væk fra arbejdsløshedskøen, kontanthjælpen og fattigdommen, og ud på arbejdsmarkedet. Vi skylder dem, at de får mulighed for at bidrage, og blive en del af opsvinget. Og lykkedes det ikke, så har vi fejlet. Vi ser derfor meget positivt på borgmesterens forslag om at suspendere sænkningen af dækningsafgiften, for i stedet at investere pengene i beskæftigelsesområdet. For det må jo efterhånden være klart for enhver, at sænkningen af dækningsafgiften ikke får folk i arbejde. Stod det til os, sløjfede vi derfor sænkningen af dækningsafgiften permanent, for i stedet at bruge pengene på at hjælpe de folk, der sidder fast i arbejdsløshed og fattigdom. Men vi hilser selvfølgelig den begyndende bevægelse her hen imod velkommen. På børn og ungeområdet kan vi virkelig se, at velfærdsprocenten har gjort en forskel. Der er kommet flere pædagoger, lærer og socialrådgivere. Og det har gjort en forskel. Men vi ligger stadig under det niveau, som vi havde før krisen. Og på rigtig mange parametre ligger vi sidst i hele landet. Det skal vi erkende, og det skal vi arbejde for at ændre. Særligt på folkeskoleområdet er vi udfordret. Og det er vi blandt andet af det lovindgreb i lærernes overenskomstforhandlinger, som finansierede folkeskolereformen. Det tillidsbrud skal heles. Det tager tid. Og vores fælles folkeskole skal i det hele taget have tid og ro til at finde sig selv igen. Derfor skal vi også fortsætte arbejdet med at styrke denne og nå op på niveau med resten af landet. For vores børn fortjener den bedste mulige start på livet.

8 På anlægsfronten er det afgørende for os, at vi fortsætter med at styrke Odense som cyklisternes by. Det skal ikke bare være en flot overskrift, som vi kan blære os med ved festlige lejligheder. Det kræver fortsatte investeringer i supercykelstier, i sikre skoleveje og cykelparkering i knudepunkter ved kollektiv trafik og uddannelsesinstitutioner. Vores skoler og daginstitutioner trænger også stadig til en hånd rundt omkring. Der er alt for mange ulækre skoletoiletter, utætte vinduer, pensionsmodne barakker og andre ting, som skal fikses hurtigst muligt. Endelig skriger vedligeholdelsesstandarden på vores klubbers idrætsfaciliteter til himlen, og der mangler haltider til folk, der gerne vil dyrke idræt. I Næsby Boldklub virker bruserne i omklædningsrummet ikke. Andre klubber har knap et skur at klæde om i til rådighed. Det er vi altså nødt til at gøre noget ved. Hvis vi vil have, at vores borgere lever sundt og er en del af betydningsfulde fællesskaber, så skal vi altså sørge for, at rammerne er nogenlunde i orden. Ellers kommer folk jo aldrig igen. For Enhedslisten er det afgørende, at vi bruger penge på breddeidrætten før end vi går i gang med at købe bannerreklamer med videre på stadion. Ønskerne er mange. Behovet for et løft er stort og bredt. Den økonomiske krise har sat sine spor. Og det er samfundets svageste og den fælles velfærd, der har betalt prisen. Imens erhvervslivet hvert år slipper lettere. Den skævhed skal vi have rettet op på. Og det er der altså økonomisk råderum til i økonomiudvalgets budgetforslag. Det handler bare om at smøge ærmerne op og komme i gang. Så lad os bruge de 100 mio. kr. på den fælles velfærd i stedet for gaver til erhvervslivet. Lad os sætte en prop i omfordelingen fra fattig til rig, lette vores pensionister, studerende og arbejdsløse og lade erhvervslivets brede skuldre løfte med. Lad os rent faktisk gøre, hvad vi siger. For ellers er vi jo bare hyklere, der er fulde af varm luft. Og varm luft og forblommede ord er det sidste som de arbejdsløse i den her by har brug for. Så lad os handle. Fordi handling skaber forvandling.

For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014.

For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014. Tale til 1. behandlingen af budgettet Indledning: For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014. For fire år siden vedtog alle andre partier

Læs mere

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd.

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd. Budgettale første udkast BSN 14.09.2016 Indledning: Yes. Yes. Yes. Endelig. Endelig er det lykkedes. Endelig er det lykkedes at bryde med de brede forlig, hvor blå blok har sørget for at begunstige erhvervslivet

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

FREMTIDENS VOLLSMOSE PROGRAM Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen i Reg Syd

FREMTIDENS VOLLSMOSE PROGRAM Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen i Reg Syd PROGRAM 20190513 Baggrund ift. Vollsmose Vision og mission Den sidste Vollsmoseplan Den fysiske transformation Investorperspektiv Samlede tiltag Spørgsmål FREMTIDENS VOLLSMOSE Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Budgettale Budgettale frem mod budgetforhandlingerne for 2018 September 2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Det talte ord er gældende Vækst i Aarhus og fremtidige investeringer Kommune - udspil til budget 2018

Læs mere

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus

Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus 1. Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus Kære Byråd, kære Borgmester Jeg vil prøve at redegøre for hvad Dansk Folkeparti, mener om de budgetforhandlinger vi nu er startet på. At få udstukket et råderum

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Politikerne i Aarhus Kommune er ivrige efter at sætte deres. præg på byens udvikling. 114 beslutningsforslag til

Politikerne i Aarhus Kommune er ivrige efter at sætte deres. præg på byens udvikling. 114 beslutningsforslag til - 1 - Tale: Jacob Bundsgaard Anledning: 1. behandling af budgettet Dato: 15-09-2016 Anslag: Politikerne i Aarhus Kommune er ivrige efter at sætte deres præg på byens udvikling. 114 beslutningsforslag til

Læs mere

Budget Enhedslistens forslag til budget

Budget Enhedslistens forslag til budget Budget 2018-21 Enhedslistens forslag til budget 24. september 2017 Enhedslisten vil ikke være med til at skære mere ned på velfærden Budgetforliget blev i år uden Enhedslisten. Det borgerlige flertal lagde

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år.

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år. 1 Budgettale 2014 Lige nu henter forældre i hele Odense deres børn. På gangene møder de andre forældre og frustrerede medarbejdere. Og de undrer sig. Hvorfor skal vi nu fyre på børnenes område igen? Det

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt.

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt. Det er altid en fornøjelse Det er altid en fornøjelse, men også lidt en udfordring at skulle tale lige efter Borgmesteren. Vi er jo begge Socialdemokrater. Tro mig, jeg ville ikke ønske det anderledes,

Læs mere

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft,

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt T A L E 29. januar 2018 Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, 225-timersregel og integrationsydelse

Læs mere

Overordnede rammer. Vision. Vi satser på viden, der vil frem.

Overordnede rammer. Vision. Vi satser på viden, der vil frem. Overordnede rammer Vision Ballerup Kommunes motto vi satser på mennesker dækker over kommunens vision frem mod 2020. Ballerup Kommune vil være en sund kommune, hvor det sociale ansvar involverer alle.

Læs mere

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Vi hører det hele tiden København er en fantastisk by, københavnerne er et lykkeligt folkefærd, det går godt i København.

Læs mere

SF s tale til budget 2019 Af Brian Dybro, rådmand, SF

SF s tale til budget 2019 Af Brian Dybro, rådmand, SF SF s tale til budget 2019 Af Brian Dybro, rådmand, SF Uddannelse og arbejdsløshed Arbejdsløsheden er for høj i Odense. Det er faktisk et at de største problemer vi har. Det er godt for alle, hvis vi får

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 STOP for 1 %-besparelser fra 2018 på velfærdsområderne De automatiske besparelser på alle velfærdsområder stoppes. I stedet igangsættes en kvalitativ/reel

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen Økonomiforvaltningen 29-08-2017 Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen (Det talte ord gælder) Overborgmesteren Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale

Læs mere

Socialistisk Folkepartis budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2015

Socialistisk Folkepartis budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2015 Socialistisk Folkepartis budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2015 Indledning Vi har en utrolig dejlig by. Der sker fantastiske ting og sager i Odense med store og små arrangementer,

Læs mere

AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE

AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE VÆLG FÆLLESSKABET AKUT GRØN OMSTILLING AF SKANDERBORG KOMMUNE Folketinget magter ikke at reagere på klimakrise og miljøforarmelse i tide. Men så må vi selv! Enhedslisten vil involvere borgerne i den nødvendige

Læs mere

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Jette Jensen, jj@byr.aarhus.dk, 2613 4253 DET TALTE ORD TÆLLER! Enhedslistens tale ved 1. behandling af budget 2012 Så står vi igen-igen med et budgetforslag fra

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2014-2017 V/ Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er i en rivende udvikling og det er vores ansvar

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester.

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 2. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 1. oktober 2014 Taletid Max 10 min. [En by for alle] Jeg tror, at årets

Læs mere

Aarhus er på vej ud af krisen, men det er stadig trange tider

Aarhus er på vej ud af krisen, men det er stadig trange tider SF s budgettale, B2014. 12. september 2013 Aarhus er på vej ud af krisen, men det er stadig trange tider Vi kender alle den barske virkelighed, som Aarhus Kommune har været igennem i denne byrådsperiode.

Læs mere

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig.

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 1. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 27. august 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet 10 min. Mikrofon,

Læs mere

Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023.

Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023. TALE TIL BYRÅDSMØDE DEN 4. SEPTEMBER 2019 Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023. Det er jo som det plejer næsten. Jeg præsenterer mit budgetforslag her på byrådets

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

Vi bygger fremtidens Skive Kommune

Vi bygger fremtidens Skive Kommune Vi bygger fremtidens Skive Kommune Socialdemokraterne vil, at der sættes gang i Skive Kommune igen. Vores vision er et helt Skive hvor der er plads til alle og brug for alle. Vi er 48.000 borgere med en

Læs mere

Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune

Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune Vi har en drøm... Socialdemokraternes visioner for Haderslev Kommune Vi drømmer om den gode hverdag...... hvor virkeligheden er en anden end i dag Vi drømmer om, at du hver morgen kan aflevere dine børn

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Jeg har gode nyheder, og jeg har dårlige nyheder til jer.

Jeg har gode nyheder, og jeg har dårlige nyheder til jer. 1 Jeg har gode nyheder, og jeg har dårlige nyheder til jer. I Venstre går vi åbent og optimistisk ind til forhandlingerne, så lad os begynde med de gode nyheder. Det er med glæde og stolthed, at jeg står

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp 1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp for en 8 timers arbejdsdag. I 30 år fortsatte kampen

Læs mere

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik:

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik: Økonomisk politik: SKATTETRYK Venstre ønsker i denne valgperiode, at fastholde det nuværende kommunale skattetryk. Der er stadig en del opgaver, inden for kernevelfærden, der skal løses, og Venstre ønsker

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Også klubtilbuddet skal gøres om. At bruge så mange penge for den lille besparelse er helt forkert. Det stiller heller ikke vores børn lige i byen.

Også klubtilbuddet skal gøres om. At bruge så mange penge for den lille besparelse er helt forkert. Det stiller heller ikke vores børn lige i byen. At skulle sidde og lave budget, har i denne omgang ikke været nogen let opgave. Tal blev sendt ud, og der var ikke balance i to af overslagsårene, som der bør være. Der var tal, der desværre var lagt forkert

Læs mere

Valgprogram 2013-2017

Valgprogram 2013-2017 Valgprogram 2013-2017 Sammen om forandring Vi mærker det allerede nu, men også efter krisen vil meget forandre sig. Forudsætningerne for kommunens virke vil blive anderledes. Måden, kommunen skal arbejde

Læs mere

Borgmesterens tale ved budgettet 2. behandlingen den 29. september 2014

Borgmesterens tale ved budgettet 2. behandlingen den 29. september 2014 Borgmesterens tale ved budgettet 2. behandlingen den 29. september 2014 Vi skal nu formelt i gang med 2. behandlingen af budgettet for 2015-2018. Inden jeg åbner op for ordførerrunden, vil jeg gerne give

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

slet ikke burde være på kontanthjælp.

slet ikke burde være på kontanthjælp. Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 406 Offentligt T A L E 19. april 2018 Samrådstale om "Flere skal med" og kontanthjælpsloft 2. maj 2018 J.nr. Center for Arbejdsmarkedspolitik

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem:

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: Budgetforlig 2020-2023 i Brøndby Kommune - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: A. Socialdemokratiet O. Dansk Folkeparti V. Venstre F. Socialistisk Folkeparti Ø. Enhedslisten

Læs mere

Sagsnr Bilag 2. Temaer for budgetønsker. Dokumentnr

Sagsnr Bilag 2. Temaer for budgetønsker. Dokumentnr NOTAT 21-04-2015 Bilag 2. Temaer for budgetønsker Som led i den samlede budgetønskeproces fremlægger forvaltningen her de foreløbige forslag til temaer for budgetønsker, således at forslagene på budgetønskesiden

Læs mere

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag 2018-2021 Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Lokallisten, Radikale Venstre, Konservative og Venstre er enige om at fremlægge et samlet

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 INDHOLD AT NYDE LIVET ER SUNDT s 5 1. EN LANGSIGTET VISION s 7 2. KØBENHAVNERNES SUNDHED 2015 s 9 Vi lever længere, men s 9 Vi har ikke lige muligheder s 10 Flere

Læs mere

SF s Budgettale B2019

SF s Budgettale B2019 SF s Budgettale B2019 ---------- Det talte ord gælder ------------ Ved Jan Ravn Christensen, budgetordfører Indenrigsministeren turnerer land og rige rundt med at landets regering har sænket skatten med

Læs mere

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE DER ER RÅD! DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE Lars Løkke og politikerne på Christiansborg siger, at der ikke er råd til velfærd. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til lønforhøjelser. Medierne

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal sættes op, fordi vi bliver ældre i gennemsnit! Det betyder

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale til førstebehandling af Buget 2017 Peter Rahbæk Juel, politisk ordfører

Socialdemokraternes ordførertale til førstebehandling af Buget 2017 Peter Rahbæk Juel, politisk ordfører En ny start for velfærden Iagttagere af odenseansk politik ved, at dette budget handler om velfærd. Endda i sådan en grad så forskellene i lokalpolitik til tider har slået ud i lys lue og med historisk

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

Den Konservative Kommune 2009 - fordi vi passer på dig og dine

Den Konservative Kommune 2009 - fordi vi passer på dig og dine Kommunalvalg 2009 Den Konservative Kommune 2009 - fordi vi passer på dig og dine VI TÆNKER måske ikke så meget over det i hverdagen, men det er kommunen, der danner rammen om de danske familiers hverdag.

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 TID TIL FORNYELSE Venstre i s valgprogram 2013 Venstre i Parkovsvej 36 2820 www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 Tid til fornyelse Venstre søger et bredt borgerligt samarbejde Venstre er

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle

LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle LO-sekretær Ejner K. Holst 1. maj 2013, Vejle KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 9.30 DET TALTE ORD GÆLDER Indledning: Jeg har en vigtig historie til jer i dag. En historie om arbejdsløshed. En af den slags, som

Læs mere

1. BEHANDLING AF BUDGET

1. BEHANDLING AF BUDGET 1. BEHANDLING AF BUDGET 2018-2021 Benedikte Kiær, Borgmester i Helsingør Kommune Kære Alle, Jeg har set frem til i dag. For i dag tager vi for alvor fat på dette års budgetforhandlinger og det er altid

Læs mere

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK SUND SAMMEN ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Kolofon Udgivet: Udarbejdet af Odense Kommune Fotografer: VisitOdense Odense Kommune Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Sund Sammen - forord... 4 Et sundere arbejdsmarked...

Læs mere

Luk op for. Flere i arbejde. Tidligere hjælp til udsatte Sund økonomi

Luk op for. Flere i arbejde. Tidligere hjælp til udsatte Sund økonomi Luk op for Flere i arbejde Der er rigtig mange penge at hente ved at gøre tingene anderledes og tænke i en helt anden forebyggende og socialt ansvarlig indsats Lars Krarup, borgmester i Herning Tidligere

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg Høring 1. Resume Byrådet skal efter

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A)

Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Ordførertale på Sundheds- og Omsorgsområdet v. Lise Thorsen (A) Budget 2014 Borgerrepræsentationens 1. budgetmøde, 2. september 2013 Da jeg startede i skole for snart mange år siden, fortalte min mor mig

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Stevns kommune Dato: 7-6-2017 Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns

Læs mere

Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2014

Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2014 Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2014 Odense er udfordret. I de gode gamle dage var Odense Danmarks industriby nummer 1. Der var gang i den i Odense i 40 erne, 50 erne

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres.

Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres. Greve Kommune Budgetforlig 2018 Flere engagerede børnefamilier, flere tilfredse ældre og fortsat fælles fokus på, at vores skolebygninger skal renoveres. Greve Kommune Budgetforlig 2018 Flere engagerede

Læs mere

Afstemningsbilag til brug ved Gladsaxe Byråds 2. behandling af sag om budget den 11. oktober 2017 kl , sag nr 103

Afstemningsbilag til brug ved Gladsaxe Byråds 2. behandling af sag om budget den 11. oktober 2017 kl , sag nr 103 Forslag til budget for 2018 og budgetoverslag for årene 2019, 2020 og 2021. De foreliggende ændringsforslag til budgetforslaget fra 1. behandling sættes til afstemning i nedennævnte rækkefølge, idet afstemningspunkterne

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage.

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Formand Dorit Dühring har ordet på bestyreslen vegne. Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Hvad fik vi i hus og hvor er der stadig faglige udfordringer

Læs mere

Sundhed MED LYST TIL LIVET! SUNDHEDSPOLITIK

Sundhed MED LYST TIL LIVET! SUNDHEDSPOLITIK Sundhed MED LYST TIL LIVET! SUNDHEDSPOLITIK 2017-2020 Forord Sundhed med lyst til livet! Sundhed handler om at have det godt! Det er individuelt for os, hvornår vi har det godt, men at have lyst til at

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

Per er 42 år, og kom på arbejdsmarkedet allerede som 16-årig. Men over 20 års arbejde som tagdækker har sat sine spor i kroppen.

Per er 42 år, og kom på arbejdsmarkedet allerede som 16-årig. Men over 20 års arbejde som tagdækker har sat sine spor i kroppen. Kære venner. I kender sikkert ikke Per Hansen. Men de fleste af jer kender garanteret en som ham. Per er 42 år, og kom på arbejdsmarkedet allerede som 16-årig. Men over 20 års arbejde som tagdækker har

Læs mere

NY VEJ FOR FREMTIDEN

NY VEJ FOR FREMTIDEN Budgetforslag 2016-2019 Venstre - Konservative - Dansk Folkeparti NY VEJ FOR FREMTIDEN Albertslund er en dejlig by, men er desværre i en alvorlig økonomisk situation. Partierne Dansk Folkeparti, Venstre

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 T S A K UD Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed er en ressource,

Læs mere

SOLIDARITET GRØN OMSTILLING ÅBENHED ANSTÆNDIGHED

SOLIDARITET GRØN OMSTILLING ÅBENHED ANSTÆNDIGHED SOLIDARITET GRØN OMSTILLING ÅBENHED ANSTÆNDIGHED GRØN OMSTILLING Slagelse skal være en grøn kommune. Det betyder, at der ikke må bruges flere naturressourcer, end der samtidig genskabes. Ressourcerne skal

Læs mere

DET ER OGSÅ DIN BOLIGFORENING

DET ER OGSÅ DIN BOLIGFORENING DET ER OGSÅ DIN BOLIGFORENING Klik her! - og indsæt forsidefoto 1 VI BOR I FORENING Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer eller fonde, som skal tjene

Læs mere

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer Velfærd gennem vækst Budgettet for 2015 afspejler en kommune, der så småt ser solen på den anden side af den økonomiske krises uvejr. Kursen med stram økonomistyring holdes, og der investeres målrettet

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her på i FOA Århus. Det er fantastisk at være her sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her på i FOA Århus. Det er fantastisk at være her sammen med Jer på denne særlige dag. Jonas Dahls tale 1. Maj 2011 Tak for invitationen til at tale her på i FOA Århus. Det er fantastisk at være her sammen med Jer på denne særlige dag. Det var også her jeg holdt min første 1. Maj tale for

Læs mere

Valg og muligheder er vejen ud af fattigdom. - Odense bryder den negative sociale arv. odense

Valg og muligheder er vejen ud af fattigdom. - Odense bryder den negative sociale arv. odense Valg og muligheder er vejen ud af fattigdom - Odense bryder den negative sociale arv odense Baggrund Danmark er et rigt samfund, og alligevel har vi fattige. Odense Kommune bestilte i 2006 en fattigdomsundersøgelse,

Læs mere

Sund Sammen. Odense Kommunes Sundhedspolitik

Sund Sammen. Odense Kommunes Sundhedspolitik Sund Sammen Odense Kommunes Sundhedspolitik Forord Sundhed er mere end blot fraværet af sygdom. At være sund handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at den enkelte er i stand til at

Læs mere