NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til flere end 5.300

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til flere end Kære læser! Krisen sætter sine spor i ledelsesarbejdet. Vi bringer i dette nummer et interview med Adm. direktør i BRFkredit Sven Blomberg, der bl.a. kommer ind på de udfordringer, krisen har givet ham i hans ledelsesarbejde. Der er i det hele tage mange udfordringer i ledelsesjobbet i dag. En af udfordringerne kan være at håndtere medarbejdere som ikke performer. Nogle gange kan man komme dertil, at en afskedigelse er nødvendig, men pointen i vores artikel er, at afskedigelsen ikke må komme som en overraskelse for medarbejderen. I 5 skarpe til en leder har Adm. direktør Benny Smith fra Ruko A/S overtaget stafetten. Derudover introducerer vi også et nyt spændende kursus: Kend din type Giv plads til forskellighed. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. En fyring skal ikke komme ud af den blå luft 2. God ledelse kan ikke sættes på formel 3. Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? Nyt kursus 4. Om ledelse og ledelsesudfordringer interview med Adm. direktør Sven Blomberg fra BRFkredit 5. Kend din type Giv plads til forskellighed! nyt kursus 6. "5 skarpe" om ledelse - en gæsteskribent! 7. Chef, skal du skære i bonuspuljerne? en udvalgt artikel fra Business.dk 8. Køb en god bog 9. Opslåede lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på

2 1. En fyring skal ikke komme ud af den blå luft Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Har du prøvet at afskedige en af dine medarbejdere? Og nu taler jeg ikke om en fyring som følge af finanskrisen, men om den situation hvor en afskedigelse er nødvendig på baggrund af konkrete forhold omkring medarbejderen. Hvis du har, så kan du sikkert også nikke genkendende til, at det ikke er en af dine drømmeopgaver. Faktisk har jeg i mine samtaler med ledere oplevet, at de fandt det langt vanskeligere at afskedige en enkelt person end en større gruppe af medarbejdere. Derfor er der også mange ledere, der venter for længe med at handle. Denne artikel handler om de ledelsesopgaver, der ligger op til en fyring. Pinen trækkes i langdrag Det værste man kan gøre som leder er at trække en uundgåelig beslutning i langdrag. Jeg har set mange ledere, der giver medarbejderne alt for mange chancer eller gør sig blinde overfor en medarbejder, hvor der reelt bør indledes en afskedigelsessag. Det giver en lang række problemer. For det første kan det skabe en del uro og utilfredshed blandt de øvrige medarbejdere at have en kollega blandt sig, som helt åbenlyst ikke leverer varen eller er dårlig til at samarbejde. For det andet kan det blive sværere at afskedige en medarbejder, hvis ikke man i passende tid har skredet ind og har givet medarbejderen et signal om, hvad man forventer af medarbejderen. For det tredje kan det faktisk også være pinefuldt for medarbejderen. De fleste mennesker ved godt, når de ikke performer eller når samarbejdet ikke fungerer. Medarbejdere trives sjældent med et ledelsesmæssigt tomrum. De fleste har brug for en leder, der forholder sig til en og det arbejde, man laver. Fyring er ikke det første Selvfølgelig skal det ikke være det vilde vesten, hvor du fyrer først og spørger bagefter. En fyreseddel er ikke noget, der skal sidde løst, men skal bruges, når der ikke er andre løsninger. Inden du som leder når så langt, er der først en række andre handlinger, du bør foretage:

3 Din medarbejder skal altid vide, hvilke forventninger du har til opgaveløsningen og til samarbejdet. Du skal tage en dialog med medarbejderen, med det samme du erkender, at medarbejderen ikke lever op til forventningerne. Har du haft en dialog omkring forventningerne, skal du ikke lade tiden gå, men følge op inden for relativ kort tid. Du skal undersøge, hvad manglende opfyldelse af forventningerne skyldes. Er der behov for mere ledelsesstøtte, uddannelse, ændret ansvar eller opgaver eller noget helt andet? Du skal overveje at flytte medarbejderen til andre opgaver, hvis det er en realistisk mulighed. Hvis der trods dialog og opfølgning ikke sker de ønskede ændringer i medarbejderens performance eller adfærd, skal du gå skridtet videre og give en skriftlig advarsel. En skriftlig advarsel En skriftlig advarsel bør indeholde følgende elementer: Den skal være så konkret som muligt. Den skal vedrøre forhold, som ligger tæt på i tid og ikke bygge på gamle forhold langt tilbage i tiden. Advarslen skal indeholde en konkret beskrivelse af de ændringer, du ønsker at se hos medarbejderen. Advarslen skal indeholde en realistisk tidshorisont, f.eks. 3 måneder, hvor medarbejderen skal rette op på de pågældende forhold. Advarslen skal også fortælle, at hvis forholdene ikke er rette op, vil det medføre en afskedigelse. Afskedigelse efter advarsel Ved udløbet af den frist, medarbejderen har fået til at rette op på de forhold, der er nævnt i advarslen, evaluerer du, om der er sket de ønskede forbedringer. Hvis der ikke er sket forbedringer og det ikke skyldes andre forhold end medarbejderen, så bør du som udgangspunkt eksekvere og afskedigede medarbejderen. Selve afskedigelsen er en særlig proces, hvor du også skal holde tungen lige i munden. Det vigtige er, at det ikke kommer bag på medarbejderen, hvis han eller hun bliver afskediget, fordi der har været en dialog og en ordentlig proces op til afskedigelsen.

4 2. God ledelse kan ikke sættes på formel Ingenting kommer af kommer af ingenting. En velfungerende ledergruppe, der skaber gode resultater kræver fokusering på ledergruppens opgave og hårdt arbejde. Gode ledergrupper Gode ledergrupper kan ikke sættes på formel Gode ledergruppen kan ikke sættes på en formel, men tilstedeværelsen af nogle elementer er helt klart en god start for en god ledergruppe, der ønsker at skabe gode resultater: Godt kendskab til hinanden Tillid og respekt for hinanden Fuldstændig klarhed over, hvad der er ledergruppens mission En fælles tilgang til god ledelse En god arbejdsform og disciplin i ledergruppen Refleksion og evaluering af arbejdet i ledergruppen Mod til at udfordre hinanden og arbejder i ledergruppen Klar kommunikation med ledergruppens interessenter. Konkret designet udviklingsprogram Ligesom mennesker er forskellige er ledergrupper det også. Derfor har Teglkamp & Co. ikke at fast udviklingsprogram, som alle ledergruppen skal igennem. Teglkamp & Co. har udviklet en hel palet af tilbud til ledergruppen, som kan sættes samme i forhold til, hvad der giver mest mening og skaber størst værdi for den enkelte ledergruppe. Læs mere på og kontakt os direkte på tlf.: eller på 3. Teori U, hvad er nyt og hvad kan det bruges til? Nyt kursus Teori U er udviklet af Otte Scharmer og handler i meget brede træk om det indre øjeblik, hvor store ledelsesbedrifter fødes, og hvor der tegner sig nye muligheder for fremtiden. Den handler om fundamentale ændringer og om at lede ind i fremtiden. Hvori består det nye? og hvordan adskiller det sig fra mere klassiske tilgange til forandringer? På kurset tager vi afsæt i de klassiske tilgange til forandringer og til forandringsledelse. Med udgangspunkt heri præsenterer vi nye tanker og tendenser på området, inden vi sætter fokus på Teori U. Konsulent Anne Tang Thomsen har tilrettelagt et spændende kursus. Læs mere om kurset på hvor du også kan tilmelde dig.

5 4. Om ledelse og ledelsesudfordringer - Interview med Sven Blomberg, Adm. direktør i BRFkredit Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Sven Blomberg, administrerende direktør. Uddannet til officer af reserven med kontrakt om frivillig tjeneste, indtil han i 1973 startede studier på Københavns Universitet. Efter kandidateksamen uddannede han sig på Handelshøjskolen i København og senere på IMD i Schweiz. Erhvervsforløbet startede inden for forsikring, hvor han har haft stillinger inden for næsten alle forretningsområder og sluttede som administrerende direktør for forsikringsselskabet Kgl. Brand og viceadministrerende direktør for Skandia Norden. Siden 1995 har Sven Blomberg været administrerende direktør for realkreditselskabet BRFkredit og BRFholding. Han besidder desuden en del bestyrelsesposter og andre tillidshverv, og har parallelt med sit erhvervsliv videreuddannet sig og forrettet rådighedstjeneste i forsvaret, hvor han i dag er oberst af reserven. Den finansielle krise ramte BRFkredit med voldsom kraft i foråret Krisen ramte med en forsinkelse i forhold til mange andre brancher. Manden, der står i spidsen for BRFkredit, adm. direktør Sven Blomberg. skal sikre, at BRFkredit kommer igennem krisen med så få skrammer som muligt. Selvfølgelig snakker vi under interviewet en hel del om krisen, for den fylder, men interviewet handler nok så meget om, hvordan man leder en stor finansiel virksomhed som BRFkredit. Meget dag til dag brandslukning Krisen sætter sine spor i ledelsesarbejdet. Sven Blomberg fortæller, at han i denne tid møder nye udfordringer hver eneste dag. Det finansielle marked er ekstremt bevægeligt og det kræver daglige ledelsesmæssig stillingtagen og til tider brandslukning. Hvor andre virksomheder måske kan begynde at se lyset for enden af krisetunnelen, så befinder BRFkredit sig stadig midt i krisen. Krisen ramte BRFkredit senere og virksomheden vil også først være igennem krisen, når aktivitetsniveauet stiger i det øvrige erhvervsliv og der igen handles huse. Direktionen mødes hver tirsdag Direktionen, som består af Sven Blomberg og hans meddirektør, er det formelle beslutningsforum i BRFkredit. Nogen kan jo godt foranlediges til at tro, at når den øverste ledelse udgør to personer, så kan man springe formaliteterne over og hurtigt handle de forskellige beslutninger af med hinanden. Sådan foregår det imidlertid ikke i BRFkredit. Der afholdes direktionsmøde hver tirsdag. Dagsorden med oplæg udsendes om fredagen og der tages beslutningsreferat fra alle direktionsmøderne. Nu lander sagerne ikke bare på direktionens bord ud af den blå luft, der er typisk en lang række afdelinger, der har været involveret i at produ-

6 cere de forskellige beslutningsoplæg og som også deltager i den endelige beslutning. Derudover udgør beslutningsreferaterne et godt kommunikations- og eksekveringsgrundlag. På mit spørgsmål om ikke det er meget ofte at have et ugentlig direktionsmøde, svarer Sven Blomberg, at det er en nødvendighed fordi det er så stor en virksomhed, hvor der dagligt sker meget, der kræver en ledelsesmæssig stillingtagen. Endvidere er den finansielle branche så reguleret, at en lang række beslutninger skal træffes af formelle beslutningsfora. Ud over det formelle direktionsmøde hver tirsdag, spiser de 2 direktører også frokost sammen en gang om ugen. I det hele taget kører de to direktører et tæt parløb. Chefgruppen er kraftigt involveret Umiddelbart kan BRFkredit jo godt virke som en meget topstyret virksomhed. Virkeligheden er imidlertid, at det næste ledelsesniveau er topinvolveret og har stor indflydelse. Samme dag, hvor der er direktionsmøde, holdes der også møde i chefgruppen. Chefgruppen er ikke et formelt beslutningsforum. Til gengæld er det her, der udveksles informationer, koordineres og diskuteres. Sven Blomberg forklarer: På baggrund af mine erfaringer fra tidligere lederjobs, besluttede jeg kort tid efter min start her i BRFkredit at indfører ugentlige chefgruppemøder. Formålet er blandt andet, at sikre koordinationen på tværs af virksomheden. Derudover Jo sjældnere en chefgruppe ses, desto større risiko for silotænkning. Vores ugentlige møder i chefgruppen er med til at fremme helhedstænkning. Adm. direktør i BRFkredit Sven Blomberg ønsker jeg at skabe et fællesskab omkring Vejen frem og omkring beslutningerne. Jeg havde også et ønske om at udrydde kongedømmerne. Det er langt sværere at sidde i sit eget lille kongedømme, når man mødes på ugentlig basis med andre, der udfordrer en. Udover at mødes ugentligt tager hele chefgruppen af sted 2 gange om året på et 3-dages møde. Her tages der lidt større temaer op. Og her får chefgruppen tid til at diskutere og arbejde mere i dybden. Forventningerne til lederne Sven Blomberg har klare forventninger til cheferne: Mine forventningerne til cheferne kommer bl.a. til udtryk gennem vores årlige udviklingssamtale og så de månedlige statusmøder, jeg holder med hver enkelt chef. Mine forventninger til cheferne er, at de løfter de opgaver, der ligger inden for deres eget fagområde og at de tager ansvar også for det, der ligger uden for eget fagområde. Jeg har en forventning om, at de er loyale. Og at de tænker i helheder altså at de tænker udover deres eget ansvarsområde uddyber Sven Blomberg. Vi arbejder med vores kommunikation Lige nu er kommunikation et af de temaer, der optager os i chefgruppen. Vi har haft meget fokus på at fortælle succeshistorierne, men er blevet meget opmærksomme på, at vi ikke får malet et glansbillede af situationen. Krisen har vist behovet for at kommunikere mere om de udfordringer, vi står overfor. Vi skal i højere grad fortælle om, de aktuelle udfordringer og altså ikke kun succeshistorierne. Som et eksempel på hvordan, ledelsen har forsøgt at give et balanceret billede af virksomheden, fortæller Sven Blomberg om det nyhedsbrev han sendte ud til alle medarbejderne lige

7 efter sommerferien. I nyhedsbrevet fortæller han bl.a. om, hvordan krisen påvirker BRFkredit og hvordan det har en afsmittende virkning på aktivitetsniveauet. På det tidspunkt vidste Sven Blomberg godt, at man senere på måneden ville være nødt til at opsige et større antal medarbejdere. Det var derfor vigtigt, at nyhedsbrevet ikke fik tegnet et rosenrødt billede af situationen, hvilket ville øge chokket og mindske troværdigheden, når man senere på måneden gik ud med afskedigelser af medarbejderne. Når de tunge beslutninger skal træffes Sven Blomberg bruger ikke coaches, når de tunge beslutninger skal træffes. Der er dels et lovgivningsmæssigt krav om fortrolighed, der gør, at han alligevel ikke ville kunne være helt åben over for en udefra kommende coach. Derudover tror Sven Blomberg ikke rigtigt, at det ville fungere for ham med en coach. I de situationer, hvor vanskelige beslutninger skal træffes, har Sven Blomberg brug for at vende sine overvejelser med de nærmeste medarbejdere, og også nogle gange være sig selv og lade beslutningen modnes. Det kan også være, at han cykler en tur for at koble af det bliver til mellem 150 og 200 km på landevejen om ugen. En tung ledelsesbeslutning kommer ikke ud af det blå. For det første har Sven Blomberg haft tid til at bearbejde beslutningen med en eller flere chefer. Og normalt vil der Selvfølgelig er det i den sidste ende formelt mig, der er alene om at træffe de tunge beslutninger og mig der har ansvaret. Men det var jo også det jeg søgte, da jeg sagde ja tak til stillinger. Adm. direktør i BRFkredit Sven Blomberg også foreligge en analyse og en indstilling til direktionen. Selvfølgelig er det i den sidste ende formelt mig der er alene om at træffe de tunge beslutninger og mig der har ansvaret. Men det var jo også det jeg søgte, da jeg sagde ja tak til stillingen, siger Sven Blomberg. Det er svært at få tid til uddannelse Hvis man vil uddanne sig som leder, så skal det ske på vej op i karrieren, det kan nemlig være svært at få tid til, når man sidder i topstillingen. Det behøver selvfølgelig ikke være sådan, men det er i hvert tilfælde den virkelighed, Sven Blomberg har mødt. Han har i flere år gerne ville have et længere kursus på IMD, men det har altså indtil nu knebet med tiden. Nu kan man udvikle sig og hente inspiration mange steder, det behøver ikke nødvendigvis være på kurser. Selv er Sven Blomberg en flittig netværker og henter inspiration fra de forskellige netværk, han deltager i. Derudover oplever Sven Blomberg, at det som regel er kriser, der tvinger en til at udvikle sig som leder. Så lige nu skulle der altså være god mulighed for Sven Blomberg for at udvikle sig. Ledelse ifølge Sven Blomberg Til sidst i interviewet forsøger Sven Blomberg at binde en sløjfe på ledelse og de holdninger, han selv har til god ledelse: Ledelse handler i bund og grund om ganske få ting: - kommunikation, - at kunne sætte nogle mål og at følge op på målene og - at være et godt eksempel. I øvrigt bestræber jeg mig på, at gøre det jeg gør godt og gøre det ordentligt og i det hele taget at agere med ordentlighed og redelighed. Adm. direktør i BRFkredit Sven Blomberg Til Teglkamp & Co.s nyhedsbrev

8 5. Kend din type Giv plads til forskellighed Nyt kursus Har du undret dig over, hvorfor dine kolleger er anderledes end dig?, hvorfor de griber opgaverne an på en anden måde?, hvorfor de kommunikerer på en for dem unik måde?, hvorfor de reagerer evt. går ind i konflikter på forskellig vis? I har fået samme arbejdsopgave, og alligevel griber I opgaven forskelligt an - hvorfor? Svaret er i al sin enkelthed, at vi er forskellige, og det er netop denne forskellighed kurset sætter fokus på. På kurset får du indblik i egen type og med udgangspunkt heri sætter vi fokus på andre typer og deres karakteristika. Ved at forstå og tage højde for den forskellighed, som ligger mellem mennesker bliver det nemmere at indgå i samarbejder, at målrette opgaveløsning, møder, kommunikation, konflikthåndtering m.v. og dermed nå det bedste resultat. Læs mere om kurset på hvor du også kan tilmelde dig skarpe om ledelse Benny Smith, 47, er adm. direktør for Ruko A/S, som er totalleverandør til låsemarkedet og en særdeles aktiv aktør på det voksende marked for elektroniske sikringsprodukter. Han er oprindeligt uddannet maskiningeniør og senere HD/Afsætning. Har en mangeårig ledererfaring fra forskellige jobs inden for salg & marketing samt generel ledelse i virksomheder som Oticon, Brüel & Kjær, Metric og Hans Buch A/S. Sideløbende har han haft en karriere som officer af reserven i hæren, og her opnået grad af Major. Privat bor han med sin familie på et lille landsted ved Ganløse, hvor fritiden ud over gør-det-selv projekter og motionsløb bruges på lidt jagt og motorcykelture. 1) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? At forsøge at tilfredsstille de forskellige og ofte modsat rettede behov, som min primære interessenter har - vel at mærke på en balanceret måde - her midt i en krisetid. Især medarbejderne har jo en oplevelse af, at de skal løbe stærkere og lave mere med færre resurser for at servicere vores kunder på en tilfredsstillende måde, samtidig med at vi forsøger at fastholde virksomhedens lønsomhed. Jeg synes, at det stiller store krav til ens kommunikations- og lederevner at holde motivationen oppe under de vanskelige vilkår, vi lever med for tiden. 2) Hvordan sørger du for at udvikle dig som leder? Jeg deltager aktivet i nogle forskellige netværk for ledere og forsøger at følge lidt med i, hvad der rører sig om emnet i diverse artikler og ny-

9 hedsbreve. Desuden er jeg så heldig netop i år at være udpeget til at deltage i Assa Abloy koncernens interne Management Training Programme sammen med 30 andre kollegaer fra hele verden. Det er utroligt inspirerende at udveksle idéer og erfaringer med andre ledere, som selv om de arbejder med vidt forskellige ansvarsområder i dagligdagen alligevel kan berige hinanden, når det drejer sig om generel ledelse. 3) Hvad er de største faldgruber for en leder? At man glemmer at få medarbejderne med sig, selv om man selv tror, man har "set lyset". Ofte har man jo i ledelsen arbejdet i et stykke tid med f.eks. at udarbejde en ny strategi eller handlingsplan inden den kommunikeres ud til alle medarbejderne. Ledelsen har derfor opnået en langt større baggrund og forståelse for den givne problemstilling i forhold til medarbejderne, f.eks. mht. formål, forudsætninger og afvejning af fordele og ulemper etc. Derfor skal man som leder huske at give medarbejderne en rimelig tid til at modtage, forstå og forholde sig til nye tiltag, inden man kan forvente, at de helhjertet tager dem til sig og fører dem ud i livet. Det er der mange ledere, der glemmer i farten, og så kan de ikke forstå at noget af effekten af de nye tiltag udebliver... 4) Hvilke karakter egenskaber lægger du vægt på hos en leder? Evnen til at lytte til sine medarbejdere og i videst muligt omfang involvere dem i beslutninger. Det er min erfaring, at det både giver nogle bedre løsninger og ikke mindst en langt bedre forankring, når beslutningerne skal føres ud i livet. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Spørg hellere dine medarbejdere, lederkollegaer eller chef til råds en gang for meget end en gang for lidt, i stedet for at være for ivrig med at udvise selvstændig handlekraft. Som nævnt ovenfor er det min erfaring, at det både giver nogle bedre løsninger og ikke mindst en langt bedre forankring, når dine beslutninger skal føres ud i livet. 7. Chef, skal du skære i bonuspuljerne? Af Charlotte Pries Jensen Bragt i Business.dk søndag den 1.oktober 2009 Netop nu bliver bonuspuljer delt ud til medarbejdere, men mange virksomheder skærer i ordningerne netop nu, viser ny rapport fra PricewaterhouseCoopers. Det stiller nye krav til lederne om at fastholde medarbejderne. Det er en let løsning, men den kan være kortsigtet. Når virksomhederne skærer i medarbejdernes bonuspuljer, fordi der skal spares på omkostningerne, kan det vise sig være en bjørnetjeneste, de gør sig selv. Det stiller nemlig krav til de ledere, der skal melde ud om hvorfor bonuspuljerne er mindre i år. Medarbejderne kan opfatte det som aftalebrud, når deres virksomhed skærer i bonusordninger. Ofte mangler der en forventningsafstemning til aftalerne om bonus, som gør, at medarbejderne forventer at få deres bonus, hvis de har nået deres mål også selv om virksomheden som helhed performer dårligt, siger Anna Gitte Lund, der rådgiver om HR i Pricewaterhouse- Coopers.

10 Lederne gør derfor klogt i at sørge for at medarbejderne bliver ved med at være tilfredse med deres job også selv om deres bonuspuljer er reduceret til trods for at de har leveret det aftalte produkt. Anna Gitte Lund anbefaler ledere at tale med medarbejderne om hvorfor der er skåret i bonuspuljerne. Hvis de ikke gør det, er der stor risiko for at medarbejderne kan finde på at takke ja tak til at smutte over til konkurrenten, hvis de bliver lokket med at få en højere løn og bonus, advarer hun. Her er fem råd til ledere, der har eller skal skære i bonuspuljerne: 1) Klar og åben kommunikation om, hvorfor der skæres i bonuspuljen. Topledelsen skal fortælle medarbejderne om virksomhedens resultater i forhold til, hvorfor bonusaftalerne er blevet mindre. Medarbejderne skal vide, at de hæfter solidarisk med virksomheden. Ellers opstår der stor frustration, når bonus tilbageholdes, selv om medarbejderen har opfyldt sin del af aftalen, siger Anna Gitte Lund og tilføjer: Ellers kan virksomheden miste talentfulde medarbejdere. 2) Sørg for at få et overblik over performancerating, så bonus gives til ledere og medarbejdere, der performer bedst. 3) Lav en målrettet karriereudviklingsplan med dine nøglemedarbejdere og talenter, så de kan se sig selv i virksomheden fremover. Tænk på at løn ikke er det vigtigste, hvis medarbejderne føler, de bliver værdsat og udfordret. 4) Offentlig ros og anerkendelse virker og koster ikke noget. Så blive bedre til at rose, gerne offentligt i et nyhedsbrev, der sendes ud til alle i virksomheden. 5) Det er altid vigtigt at sammenhængen mellem virksomhedens økonomiske resultater og bonuspuljens størrelse er kendt for ledere og medarbejdere. Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på 8. Køb en god bog! Nu har du mulighed for at købe bogen Ledelse i øjenhøjde til inspiration og refleksion. Bogen indeholder 16 af Susanne Teglkamps tidligere udsendte artikler, som er blevet redigeret og flot illustreret. Bogen er udgivet i et samarbejde med Sjællandske Medier. Bogen indeholder bl.a. følgende artikler: Er din tid en mangelvare? Management og leadership Hvordan bliver du nedlagt af en headhunter? Få mere effektive møder! Bogen koster 120 kr. plus moms og forsendelse. Du kan bestille bogen via vores hjemmeside eller du kan gå direkte ind via dette link:

11 9. Opslåede lederstillinger Vi udvælger og bringer hver måned i vores nyhedsbrev 5 lederstillinger, som lige nu er slået op på jobportalen StepStone. I denne måned har vi udvalgt: Nordisk koncern økonomi direktør Nordic Medical Supply A/S Distriktsleder til distrikt Vejlesø i Holte Rudersdal Kommune Udviklingskonsulent til Botjek a/s Botjek A/S Director of Antibody Research SYMPHOGEN A/S Direktør til Dyrefondet Gaarn Thomsen & Partners A/S Se alle de øvrige ledige lederstillinger på vores hjemmeside Stillingerne vises i samarbejde med jobportalen StepStone A/S

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008 ISSN 1901- Nr. 7 2008 Tema: Medarbejder-udvikling eller -afvikling Når afvikling sker ud fra en god etik Ledelse af medarbejdere er en kongedisciplin for ledere. Medarbejder-udvikling er et plus-ord. Afvikling

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2007 4. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2007 4. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2007 4. årgang Kære læser! Ledelse rummer mange forskellige udfordringer. I den første artikel skriver vi om den udfordring, det er at have en stjernemedarbejder, der har

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Tillid er en vigtig ingrediens, hvis man vil være en ledergruppe og ikke bare en gruppe af ledere. Tillid er en vigtig

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg kan lige så godt sige det lige ud, jeg går ind for møder med en dedikeret mødeleder. Læs hvorfor i dette nummer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.700 Kære læser! Så står sommerferien for døren for de flestes vedkommende. Måske har du i løbet af sommeren en ledig stund, hvor du har

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse Ledernes læringsmiljø - en vej til god ledelse 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. På vej til nye læringsformer... 4 2. Statistisk set... 5 3. Forudsætninger for et godt læringsmiljø... 6 3.1 Organisering...

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2005 Kære læser! Velkommen til årets første nummer af nyhedsbrev om ledelse. Ved udgangen af det gamle år iværksatte jeg en lille læserundersøgelse. Tak for alle besvarelserne

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 7. og sidste artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE FEBRUAR 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE FEBRUAR 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE FEBRUAR 2005 Kære læser! Dette nummer har et gennemgående tema at arbejde med sig selv og sin karriere. En virkelig god måde at udvikle sig på er at skaffe sig en mentor eller selv

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Året er ved at være gået og der er ikke meget du kan gøre ud over at bruge den sidste lille rest af året til lidt

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads FOA Fag Og Arbejde Projektansvarlig politiker: Gina Liisborg køkken & rengøringssektoren Projektleder: Lea Groth-Andersen November 2005 1 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 Kære læser! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Den første artikel

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE NOVEMBER 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE NOVEMBER 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE NOVEMBER 2005 Kære læser! Fusioner og store organisationsændringer er på dagsordenen i denne tid. Derfor er det også teamet i dette nyhedsbrev. Dels har vi en artikel om, hvordan

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Topchefernes 10 bedste værktøjer

Topchefernes 10 bedste værktøjer Tema: Strategiimplementering Topchefernes 10 bedste værktøjer Sker der forandringer i topchefernes prioritering af værktøjer? Klaus Lund & Partnere ApS Bernstorff Slot Jægersborg Alle 93 DK-2820 Gentofte

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN 5 trin i en god specialeproces: Den rigtige indstilling Tidlig start på forberedelsesfasen Planlægning af processen Gode arbejdsvaner Passende start på jobsøgningen Der er ingen universel løsning på, hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.000 Kære læser! Vi starter året med en masse nyheder! Vi springer lige ud i det nye år med en artikel om at løfte ambitionsniveauet

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Så er ferien slut for de flestes vedkommende og vi er forhåbentlig friske og klar til at tage fat på udfordringerne

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Leder i en sammenlægningsproces

Leder i en sammenlægningsproces Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen Leder i en sammenlægningsproces Ledernes Hovedorganisation Att.: Lederudvikling Vermlandsgade 65 +++ 1048 +++ 2300 København S 11 gode råd til, hvordan kommunale

Læs mere

Guide til udvælgelse af deltagere til. Talent for ledelse. - statens udviklingsforløb for ledelsestalenter

Guide til udvælgelse af deltagere til. Talent for ledelse. - statens udviklingsforløb for ledelsestalenter Guide til udvælgelse af deltagere til Talent for ledelse - statens udviklingsforløb for ledelsestalenter Juni 2013 Målgruppen for Talent for ledelse Udviklingsforløbet retter sig mod medarbejdere, som

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF

JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF JOB- OG PERSONPROFIL TIL UDVIKLINGSCHEF DYNAMISK UDVIKLINGSCHEF TIL GREVE KOMMUNE Er du god til strategisk udvikling af medarbejdere og organisation? Og er du stærkt processuelt forankret og har talent

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE SEPTEMBER 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE SEPTEMBER 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE SEPTEMBER 2005 Kære læser! Det er sæson for teambuilding og der findes rigtig mange forskellige tilbud. Nyhedsbrevet sætter fokus på teambuilding som mere end blot et par timer i

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

Arbejdsark i Du bestemmer

Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark 1 Inspiration til gruppens møderegler Arbejdsark 2 Jeg er en, der... Arbejdsark 3 Protokol for gruppesamtale Arbejdsark 4 Det rosa ark: Godt og dårligt Arbejdsark 5

Læs mere

Social kapital som arbejdsmiljøværktøj

Social kapital som arbejdsmiljøværktøj Social kapital som arbejdsmiljøværktøj Arbejdsmiljødage 25-26 marts 2015 Hanne V. Moltke & Jens Karlsmose hanne@newstories.dk 30 40 23 60 Program for workshoppen Forventningsafstemning Oplæg om social

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1

Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Formål...1 Bilag 2 27.april 2011 HR/CNE/MAJAH Materiale til ledere til sygefraværssamtalen Udover SAMs sygefraværspolitik er der følgende relevant information til personaleledere vedrørende sygefravær: Indhold Formål...1

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Marts 2009 Hovedbestyrelsens beretning 2008/2009 1. Møder i Funktionærforeningen Vi har i Funktionærforeningens

Læs mere

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED 1 Det er meget, meget sjovere her end i min almindelige skole. Man leger med dansk i stedet for bare at

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup

Vi arbejder med. kontinuitet og udvikling i daginstitutionen. Af Stina Hendrup Vi arbejder med kontinuitet og udvikling i daginstitutionen Af Stina Hendrup Indhold Indledning.............................................. 5 Hvilke forandringer påvirker daginstitutioner?...................

Læs mere

Kvalitetsreform i den offentlige sektor

Kvalitetsreform i den offentlige sektor Kvalitetsreform i den offentlige sektor - Set i et ledelsesperspektiv Ledernes Hovedorganisation Maj 2007 Indledning Den offentlige sektor står i dag overfor en række udfordringer, såsom højt sygefravær,

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk Udtalelser om HjertetsVej I virkeligheden er der kun en måde at beskrive HjertetsVej på - PRØV DET, det er alle pengene værd! Det, du investerer i Sina, vil komme igen på så mange planer som: mentalt,

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere

Ledelse af forandringer

Ledelse af forandringer Ledelse af forandringer Om at forene personlige og organisatoriske virkemidler af arkitekt, HD Ole Steen Andersen, osa@implement.dk, Implement A/S Resumé Formålet med denne artikel er at indføre læseren

Læs mere

Jobbeskrivelse for kultur- og fritidschef i Billund Kommune

Jobbeskrivelse for kultur- og fritidschef i Billund Kommune Jobbeskrivelse for kultur- og fritidschef i Billund Kommune 10. juli 2014 Indledning Billund Kommune søger en kultur- og fritidschef. Der er tale om en nyoprettet stilling, som følge af en organisationsændring.

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Jeg håber, du er kommet godt ind i det nye år og er parat til at tage fat på alle de spændende udfordringer, der garanteret

Læs mere

Manual Netværksgrupper Med fokus på Salmonellabekæmpelse

Manual Netværksgrupper Med fokus på Salmonellabekæmpelse Manual Netværksgrupper Med fokus på Salmonellabekæmpelse Mette Vaarst Århus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Afdeling for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring & Thorkild B. Nissen Økologisk

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Hvordan ting kan vokse op nedefra!

Hvordan ting kan vokse op nedefra! Hvordan ting kan vokse op nedefra! - en kreativ arbejdsmodel som redskab til at skabe nye tanker, idéer og alternative løsninger i pædagogiske miljøer Af Anne Sofie Møller Sparre i kreativt samarbejde

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 September 2008 130 til stormøde 130 forældre og medarbejdere deltog i stormøde om

Læs mere

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Job- og kravprofil HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Børn og Unge søger en forvaltningschef til at stå i spidsen for det strategiske arbejde med mennesker, kultur og samarbejde i hele

Læs mere

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Børnene overlades i alt for høj grad til sig selv i daginstitutionerne. Min vurdering er, at det kommer

Læs mere

TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03

TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03 Navn TAP'ers evaluering af fleksordning Dato 2010-09-29 10:20:03 Hvad er din holdning til fleksordningen? Hvilke fordele kan du se ved ordningen? (Gerne flere svar) Andre fordele: Det gavner både SDU og

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

STRATEGISK LEDELSE AF SELVLEDENDE MEDARBEJDERE

STRATEGISK LEDELSE AF SELVLEDENDE MEDARBEJDERE KAPITEL 8 STRATEGISK LEDELSE AF SELVLEDENDE MEDARBEJDERE En af de største vanskeligheder for ledere af selvledende medarbejdere er, hvordan de skal kunne hjælpe medarbejderne med at prioritere og afgrænse

Læs mere

U&B-afdelingen Undervisnings- og behandlingstilbud

U&B-afdelingen Undervisnings- og behandlingstilbud U&B-afdelingen Undervisnings- og behandlingstilbud Beskrivelse af målgruppen: Til U&B-afdelingen visiteres normaltbegavede elever med svære personligheds- og kontaktmæssige vanskeligheder, som kræver længerevarende

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2004

NYHEDSBREV OKTOBER 2004 NYHEDSBREV OKTOBER 2004 Kære læser! Dette nyhedsbrev har på mange måder inspiration som et overordnet tema. Man kan hente inspiration til ledelse mange steder. For nylig hentede jeg inspiration så behageligt

Læs mere