Helt tæt på ynglende lille præstekrave

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Helt tæt på ynglende lille præstekrave"

Transkript

1 Helt tæt på ynglende lille præstekrave Af Asbjørn Jensen, artsekspert i Atlas III Som et eksempel på en velegnet yngleplads for lille præstekrave er her valgt området omkring Nykøbing Falsters sukkerfabrik, godt 500 tønder land, hvor der opsamles lerjord, som vaskes af sukkerroerne i forbindelse med fremstillingen af sukker. Der er adgang forbudt for uvedkommende i hele området. Inde midt i dette store område er der et helt plant areal på størrelse med en fodboldbane, som er belagt med kalksten og slagger. Dette areal bruges til midlertidig opbevaring af forskellige restprodukter fra roekampagnen. Det er her, den lille præstekrave foretrækker at yngle. Her ses en han, som er i færd med at kaste en lille pind på reden. Foto: Asbjørn Jensen. Mine observationer foregår altid fra bil, og 99 procent af mine fotos er ligeledes taget fra min bil. En håndkikkert på 8 x 42, et kamera med en 400 mm og en kande kaffe er nogle gode hjælpemidler, hvis man vil følge med i præstekravens hverdag. En god portion tålmodighed er også nødvendig. I perioderne før æglægning og mens der er unger, er det ikke et spørgsmål om, at jeg er for tæt på. Nej, det er lige modsat. Præstekraverne kommer ofte så tæt på, at jeg ikke kan fotografere dem (nærfokus på

2 400 mm er 3,5 meter). Det må jeg jo så finde mig i. Når der er rede med æg, parkerer jeg i passende afstand. Ankomst Da jeg ikke altid har kunnet være til stede, når den lille præstekrave ankom, er det mine egne førstegangsobservationer, som danner grundlag for ankomstdatoer. Første fugl er set to gange den 2. april, og den senest ankomne er set den 11. april. De efterfølgende seks-otte fugle kommer dumpende de følgende tre uger. Det er forskelligt, om det er han eller hun, der ankommer først. I 2012 og 2013 var der en 2k blandt de første. Det sker også, at en fugl eller to først ankommer i slutningen af maj. De første uger De første uger går med at vælge partner. Det kan tage rigtig lang tid. Mange scenarier gennemgås, før den eneste ene er fundet. Hvis der kun er en han og en hun ses ingen problemer, men de kommer ikke tidligere i gang med æglægning af den grund. Hvis hannerne er i overtal, ses en opvisnings- og udmattelsesflyvning. Jeg har set fire hanner flyve rundt i halvanden time. Den første faldt fra efter 45 minutter; den anden efter en time; den tredje efter en time og tyve min. Den sidste han fløj herefter yderligere ti minutter, inden han fløj hen i nærheden af hunnen og lagde brystet i en fordybning, stak gumpen i vejret og kaldte. Under opvisningen var hunnen oppe at flyve, og hun fløj med rundt fire gange á tre-fire minutter, hvorefter hun landede og så med fra sidelinjen. Det normale er dog to hanner, som kæmper om hunnens gunst. Under disse flyvninger høres hele tiden et rullende krry, krry. Det er imponerende, hvor godt hannerne er orienteret om, hvor hunnen er placeret - også selv om hun flytter sig under flyvningen. Hvis der er to hunner og en han, så slås hunnerne. Nogle gange slås de, så blodet flyder, indtil den ene har fået så mange tæv, at den fortrækker. Hunnerne går især efter at bide sig fast i vingen, helt inde hvor den er forbundet med kroppen, eller måske i skulderen.

3 Somme tider slås konkurrerende hunner af lille præstekrave om en han. Her ses dagens vinder på vej over mod hannen, som opholdt sig lige bag fotografens bil. Foto: Asbjørn Jensen. Efter udparringen kan der dukke en tredjepart op, som håber på at finde sig en mage. Så jager parret i fællesskab den fremmede væk, stadig med hunnen som den mest aggressive. Hun er fra naturens side skabt fire-fem procent større end hannen. Det kan godt tage en time eller tre - enkelte gange en hel dag - hvor de løber larmende efter den fremmede med bugfjerene spilet ud. Præstekravernes reaktionsevne er så god, at selv om der er to til at jage, har parret som regel svært ved at indfange den fremmede. Er der to par i det område, hvor de små præstekraver helst vil yngle, starter en territoriekamp, hvor de jagter hinanden rundt over hele området i en dag eller to. Det foregår med udspilede bugfjer og megen larm. En gang imellem stopper de op og forsøger at hakke på hinanden, men de rammer sjældent. Selv om de jagter hinanden, er der indlagt pauser, hvor de fouragerer. I perioden efter udparringen ser det ud som om, at fuglene går i gang med selve parringen. De parrer sig mange gange (benævnes efterfølgende som sub-parring), men der kan nemt gå tre til fire uger, inden hunnen lægger æg.

4 Dette foto viser en sub-parring den 4. april, to dage efter fuglenes ankomst til området. Rede med æg blev først set den 5. maj. Foto: Asbjørn Jensen. Enkelte par når redebygning og æglægning i den sidste uge af april, men de fleste når det først en til tre uger inde i maj. Både sub-parring og parring starter med, at hannen finder en fordybning i underlaget - det kan være i jord, småsten eller større sten - hvor han lægger sit bryst og stikker gumpen lige i vejret, hvorefter han kalder på hunnen. Er hunnen interesseret, går hun hen mod hannen, som rejser sig op og spreder sine halefjer. Hunnen nærmest kryber ind under hannen, hvor den ligger i skygge i fordybningen. Dette optrin varer cirka 10 sekunder, hvorefter hunnen rejser sig op, og fuglene går lidt rundt. Hannen nærmer sig nu bagfra og bliver mere og mere langhalset, hvorefter han hopper op på ryggen af hunnen og parrer sig. Efter parringen går de og kigger lidt på hinanden og begynder at rette på fjerene. Jeg tror, at subparringen kan være en øveperiode, så når hun er klar til æglægning, skal den sidde lige i skabet hver gang. Den lange periode fra ankomst til æglægning kan også skyldes, at der er brugt mange kræfter på trækket, og luft/jordtemperatur må også gerne være høj, da den rugende fugl hopper af reden mange gange på en dag.

5 Æglægning og reden Hunnen lægger normalt fire æg i løbet af tre til fire dage. Første og andet æg får lov til at ligge i lange perioder uden egentlig rugning. Det er først, når tredje og fjerde æg er lagt, at den mere konstante rugning starter. I 2013 var der en rede med fem æg. Det viste sig at være for mange. Fuglene kunne ikke ruge på alle fem på en gang, og der lå hele tiden et eller to æg og stak ud. Der kom kun tre levende unger i reden. Forældrene rugede to dage mere på de to sidste, men på tredjedagen var æggene væk, og den lille familie var begyndt at bevæge sig rundt i området. Både han og hun deltager i rugningen, som varer cirka 26 dage. Her er sikre start- og slutdatoer, som viser tre gange 26 og en gang 27 dages rugning. Heraf fremgår datoen for sidst lagte og sidst udrugede æg: Par 1, 2006: Fra den 12. maj til den 7. juni. Par 2, 2008: Fra den 4. maj til den 30. maj. Par 3, 2010: Fra den 4. maj til den 31. maj. Par 4, 2013: Fra den 10. maj til den 5. juni. Reden, som anlægges på en stor, åben plads belagt med sten/kalksten og slagger, er en lille fordybning i jorden eller stenene på 10 til 12 centimeter i diameter. Den er foret med småsten og nogle få småpinde. Reder anlagt mellem større sten er foret på samme måde.

6 Rede af lille præstekrave. Dette billede er taget seks timer efter, at sidste æg var udruget. Familien var da 50 meter væk fra reden. Foto: Asbjørn Jensen. Laget af småsten er typisk to centimeter tykt, så reden drænes efter eventuelle regnbyger, og æggene ligger tørt. Jeg har en enkelt gang set reden anlagt på bar jord kun med få småsten. Den blev ødelagt ved første kraftige regnbyge. Afstanden mellem rederne er normalt 50 meter, og oftest mere. Den åbne plads, præstekraverne helst vil yngle på, er på størrelse med en fodboldbane. Der er normalt kun plads til to reder. I 2007 var der tre reder. Det kunne skyldes, at der var to præstekravereder og en viberede tæt på hinanden. Hvis man forestiller sig en ret vinkel med viben inde i vinklen, så var der otte meter ud til den ene præstekraverede og 18 meter ud til den anden. Det skal også nævnes, at der var opstået en lille jordvold på tværs, så præstekraverne ikke kunne se hinanden, når de lå på reden. Præstekraveparret 18 meter ude havde lagt deres æg otte-ti dage før de andre, og de nåede at udruge deres fire æg og vandre ud i området. De to andre reder var væk et par dage senere. Rugeperioden Efter æglægningen følger syv hektiske uger. Når man vælger at placere sin rede på åbent terræn, sker der mange ting omkring reden, som fuglene skal holde øje med. I området er der andre fugle og harer, som nogle gange kommer lidt for tæt på.

7 Fugle på størrelse med præstekraverne og lidt større bliver jaget væk. Fasaner bliver gennet væk med snilde. Når en fasan kommer gående lige mod reden, piler præstekraven 20 meter væk og begynder at larme. Er det ikke nok til at fange fasanens opmærksomhed, begynder den at spille syg. De italienske og spanske fodboldspillere når den kun til sokkeholderne. Præstekraven kan ligne en fugl med to forstuvede ankler, brækket lårben og brækkede vinger. Fasanen bliver nu nysgerrig og går hen mod den lille syge fugl, som slæber sig hen over jorden - stadig larmende. Efter cirka 20 meter rejser præstekraven sig op og piler tilbage til reden. Den må ligge og tænke snydt igen. Lille præstekrave benytter ofte afledningsmanøvrer og kan virkelig se ud til at være kommet slemt til skade. Denne har dog kun forstuvet en ankel og brækket en vinge. Foto: Asbjørn Jensen. Enlige harer, som går rundt og fouragerer, er ikke noget problem. De går pænt uden om rederne, men harer, som jagter hinanden, kan præstekraverne ikke gøre noget ved, kun forsøge at skræppe op. Ind imellem forsøger de med skuespillet, men det preller af på harerne, som kun har én ting i hovedet. Ved overflyvende rovfugle, måger og krager får den rugende fugl en melding fra partneren, som opholder sig lige i nærheden, om at være agtpågivende. De fleste gange vælger den at blive liggende, fordi den stoler på fjerdragtens evne til at falde i med underlaget.

8 Som tidligere nævnt deltager både han og hun i rugningen. Under æglægningen og de første dage efter, at sidste æg er lagt, ser man samme adfærd som under parringsspillet, når hunnen afløser hannen. Senere bliver det et mere almindeligt vagtskifte, men vagtskifte som ved parringsspillet ses af og til i hele rugeperioden. Lille præstekrave, vagtskifte på reden. Hannen rejser sig, og hunnen kryber nærmest ind på reden. Foto: Asbjørn Jensen. Vagtskifte foregår på mange forskellige måder. Nogle fugle bruger meget tid på at gå i siksak og samle småsten, som de kaster over skulderen, mens de nærmer sig reden. Den fugl, som bliver afløst, gør tilsvarende, når den går væk fra reden. Andre flyver stort set direkte ind til reden, hvor den rugende fugl hopper af og enten går eller løber meter, inden den flyver væk. Fuglene kommer sjældent fra samme retning, så der opstår ikke et mønster, som kan afsløre reden. Jeg tror, at fuglene kan kommunikere i et toneleje, jeg ikke kan høre. Nogle gange ligger den rugende fugl og åbner næbbet, samtidig med at den bevæger struben. Dette sker ofte lige før vagtskifte. Hvis min antagelse er rigtig, kan det være forklaringen på, at den rugende fugl altid er klar til at blive afløst, selv om det ser ud som om, at afløseren kommer ud af den blå luft.

9 Den rugende fugl skifter stilling cirka fem gange i timen, og en gang imellem kan man se, at den skubber lidt til æggene med næbbet. Det må være for at dreje dem, så de ikke ligger på samme side hele tiden. Lille præstekrave sorterer pinde på reden. Foto: Asbjørn Jensen. Det sker ofte, at den rugende fugl rejser sig og går rundt i nærheden af reden og kaster små sten og små pinde i retning af reden. Den går så tilbage til reden og lægger sig. Nu begynder den at sortere efter størrelse for at se, hvor hver enkelt sten/pind passer ind mellem kroppen og redekanten. Om det er fordi, at den vil sikre sig, at der er den helt rigtige temperatur og luftfugtighed i reden under rugningen, vides ikke. Når den rejser sig, falder sten og pinde ned i reden og øger hermed dræningslaget. Under en af disse små udflugter gik fuglen efter cirka 15 minutter tilbage til reden og satte en fod på et af æggene. Den gik herefter rundt i fem minutter mere, inden den lagde sig på reden. Jeg fik den tanke, at den var henne for at måle temperaturen og kunne konstatere, at æggene kunne klare fem minutter mere uden rugning.

10 Måler hannen æggenes temperatur? Foto: Asbjørn Jensen. Sten-/pindekast ved vagtskifte må have den funktion at fortælle omgivelserne, at her er alt ved det normale. Jeg søger føde. Der er ingen mening i at kaste tingene væk fra reden for den fugl, som nærmer sig reden. Vagtskifte foregår cirka en gang i timen. Nogle gange ligger den rugende fugl lidt kortere, andre gange lidt længere tid. Reden placeres som udgangspunkt tæt ved et vandhul med det formål, at den ikkerugende fugl kan fouragere og bade tæt ved reden. Når ungerne kommer, er der desuden mad og vand til dem. Det sker ofte, at den rugende fugl får brug for hjælp, og så er det jo rart, at partneren er lige i nærheden. Udtørrer vandhullet, kan der nemt være meter til det nærmeste vandhul, men det virker ikke som noget problem. Præstekravens stemme kan høres over stor afstand, og når æggene klækker, bliver ungerne ved hjælp af stemmen ført hen til et andet vandhul. Hvis der bliver længere til badet og vandhulsføden i rugeperioden, fouragerer præstekraven lige så gerne på tørt underlag, hvor den finder edderkopper, larver og insekter. Omlægning

11 Omlægning sker hvert år. Der er mange årsager til, at æggene bliver fjernet eller ødelagt. Her vil jeg blandt andet nævne måger, krager, lækat og nedtrampning af harer eller rådyr. Et sommerregnskyl på milimeter ødelægger en gang imellem reden, og hvis ungerne kun er et par dage gamle, kan de også gå til. Der er en årsag mere. De større veje i mit undersøgelsesområde er anlagt med samme materiale som den store åbne plads. Når det bliver fyraften fredag, kører personalet hjem, og roen sænker sig over området. Nu kan par nr. 3 eller 4, som ikke fik plads på det store område, finde på at lægge æg på en af vejene. Når trafikken så starter igen mandag morgen, opstår problemerne. Fuglene fjerner udrugede æggeskaller, hvilket ofte fortæller om årsagen til æggenes forsvinden. Hvis der ligger ødelagte og maste æggeskaller, er det ofte en bil. Æggetyvene tager hele ægget. Ved omlægning ses aldrig mere end tre æg. Jeg har en gang set anden omlægning, og der var kun to æg. Omlægning sker ofte i samme rede eller umiddelbart i nærheden. Her ses et æg af lille præstekrave. Dette æg er indsamlet fra en forladt rede i Foto: Asbjørn Jensen.

12 Ved en omlægning i 2013, hvor der var lagt tre æg, forsvandt pludselig de to. Jeg holdt øje med det sidste æg i to dage. Der blev ikke ruget på det det var forladt. Jeg tog ægget med hjem og målte det med min skydelære. Ægget var 29,3 mm langt og 21,6 mm i diameter (se foto ovenfor). Æggene klækkes Ungernes ægtand bruges flittigt den sidste uge inden klækning. Den benyttes til at ridse i hinde og æggeskal, så ægget til sidst slår revner, og ungen kan presse sig ud. Man kan se på den rugende fugl, når det sker. Den bliver en lille smule urolig. Den rejser sig og skal lige flytte lidt rundt flere gange. Partneren er henne ved reden flere gange. På en af turene væk har den æggeskaller med i næbbet. Skallerne fjernes fra reden, så der ikke efterlades spor af nyfødte unger. Unge af lille præstekrave. Denne unge er seks dage gammel. Foto: Asbjørn Jensen. Ungen ligger nu og sunder sig lidt, samtidig med at fjerene tørrer. Efter en time løfter den rugende fugl den ene vinge, og den nyfødte dukker op. Den forsøger nu at tage sine første skridt. Den tumler rundt nogle få minutter, hvorefter den kommer ind i varmen igen. Der går kun et par timer, så går den rundt og nipper efter føde dog noget usikkert. Ungerne skal selv skaffe føden fra det øjeblik, de fødes. De fire æg klækkes inden for et eller to døgn. De skal helst klække inden for så kort tid som muligt. Det er derfor, der ikke ruges så meget på de første æg. Alt imens dette sker, skal forældrefuglene også spise, bade og jage andre forstyrrende elementer væk. De har travlt.

13 De voksne fugle skal også have mad i ynglesæsonen. Her ses hannen med en rottehalelarve. Foto: Asbjørn Jensen. Afhængigt af vejr og tid på dagen forlader den lille familie reden 6-10 timer efter, at den sidste unge er kommet ud af ægget. Det sker typisk ved, at hannen går et par meter væk og kalder. De 'førstefødte' løber over under hans bug og vinger. Den sidstfødte nøjes med at gå derover. Lidt efter er det hunnen, der kalder tre meter længere fremme. Der går ikke mange timer, så bliver det en vane for ungerne at komme, når forældrene kalder. Det skal nævnes, at når familien forlader reden, bevæger den ældste unge sig hurtigst rundt i terrænet. Når der er fare på færde, advarer forældrene, og ungerne står stille. Er faren lige oppe over, advarer forældrene kraftigt og flyver væk, også selvom ungerne står under bugen. Ungerne lægger sig ned og ligger totalt stille. Denne handling er mere instinkt end lærdom. Dette instinkt er de fleste dyr født med lig stille, eller du dør. Fjerdragten gør, at ungerne falder i med underlaget og er meget svære at finde.

14 Læg mærke til, hvor godt camoufleret især bagkroppen er på denne type underlag. Foto: Asbjørn Jensen. Ungerne rører ikke på sig, før de får en ny melding fra forældrene. Det sker oftest ved, at de flyver hen i nærheden af ungerne og kalder. De kommer nu hurtigt hen under forældrenes vinger og bug. Det virker noget kaotisk, hvis alle 4 vil ind under samme fugl. Jeg har set en fem dage gammel unge blive isoleret cirka ti meter fra flokken på grund af en hare. Så længe haren var for tæt på, advarede forældrene, og ungen blev liggende. Da haren var væk igen, skiftede signalerne karakter. Ungen rejste sig, gik en halv meter og nippede et par gange, gik en halv meter og nippede et par gange, indtil den var tilbage i flokken. Den første uge kryber ungerne ind under forældrene mange gange på en dag. Da de ikke har en ret tæt fjerdragt, drejer det sig om at komme ind og få varmen. Sidst i maj og først i juni, hvor de fleste unger dukker op, kan godt være kolde og fugtige. Der er måske også tale om et socialt behov.

15 De to unger på dette foto er en uge gamle. Her er de krøbet helt ind under bugen på hunnen. Foto: Asbjørn Jensen. Efter en uge ses ungerne opholde sig i halve timer uden for varmestuen. De bevæger sig også længere væk, så det bliver sværere for forældrene at holde styr på flokken. Ungerne benytter nu også vegetationen både som skjul og læ. Jeg har set en hættemåge flyve rundt ti meter over præstekraverne og vise interesse for en uge gamle unger. Hunnen skældte mågen ud, men lige lidt hjalp det. Lige pludselig lettede hannen og fløj lige forbi hovedet på mågen. Hunnen lettede to-tre sekunder efter hannen, og mens mågen koncentrerede sig om hannen, kom hunnen farende med 70 kilometer i timen og borede næbbet ind i siden (under vingen) på mågen, ganske som en dartpil. Mågen skreg og lettede en halv meter. Jeg så ikke mere til mågen, og den lille familie kunne fortsætte deres gøremål. Store unger Vi når nu ind i ungernes anden leveuge. De bliver rigtig skrappe til at bevæge sig i landskabet. De begynder nu også at gå rundt nede ved vandhullet, hvor de finder små insekter. De benytter 'gå og stop'- teknikken både ved vandhullet og på de tørre arealer. Ungerne opsøger stadig forældrene for at komme ind i varmen, og måske også for at få en middagslur.

16 Vi skal hen i tredje uge, før de mestrer teknikken med at stå på ét ben og stampe orm op ved vandkanten. De begynder også nu at baske med vingerne, når de skal hurtigt hen over terrænet, og i slutningen af ugen er vingerne så udviklede, at de kan flyve et par meter. Denne unge er 17 dage gammel, og man kan se den næsten færdigudviklede vinge. Foto: Asbjørn Jensen. Helt op til det tidspunkt, hvor ungerne kan flyve, kan de stadig have behov for en tur under forældrenes vinger. Da de nu er næsten fuldt udvoksede, kan det dog kun blive halvt under. Når ungerne er dage gamle, flyver de i en afstand af 100 meter fra vandhullet. Hvis der stadig er vand, når de er 25 dage gamle, bliver de nogle dage; ellers flyver familien hen, hvor der er vand og mad. Herefter er de svære at følge, da området er på 500 tønder land. To kuld To gange på syv år har jeg set forsøg på kuld nummer to. Den ene gang lykkedes det at udruge de fire æg. Ungerne blev kun fire dage gamle, og så var de væk. Den anden gang forsvandt de fire æg efter 14 dage. I begge tilfælde var det hunner, som efterlod hver en han og to unger, der fandt en ny partner til kuld nummer to. Den ene hun forlod sin første partner efter 16 og den anden efter 17 dage.

17 Ynglende 2k I 2010 registrerede jeg et par, hvor hunnen var en 2k og hannen en adult. De lå på æg den 8. juli, og jeg har noteret to cirka ti dage gamle unger den 6. august og to flyvende 1k den 20. august. Lille præstekrave, rugende 2k hun. Foto: Asbjørn Jensen. Det sene tidspunkt kan skyldes, at den unge hun ikke har været klar før. Omlægning er også en mulighed. Som nævnt i indledningen, ankom der i 2012 og 2013 en 2k fugl blandt de første. Ringe ynglesucces Der er stor produktion af æg, men det er ikke mange unger, som kommer ud at flyve. I 2012 blev der lagt 23 æg, hvoraf de 15 blev udruget og fire unger kom på vingerne. I 2013 er tallene 24, 15 og 1. Uden at jeg kan dokumentere det, vil jeg tro, at normalen ligger som i Hvert år dukker der mellem tre og seks juvenile fugle op, som ikke er født i sukkerfabrikkens område. De kan være født på nabojorderne, hvor der er en del vandhuller.

18 Allerede som ung præstekrave kan man have behov for at puste sig op og vise halefjerene. Foto: Asbjørn Jensen. Både den lille og den store præstekrave er set yngle i roe- og majsmarker, bare der er et vandhul. De dukker gerne op i juli måned. De fugle, jeg ser før den 10. juli, regnes for født i området, hvorimod de efterfølgende kan være fugle på træk. Fuglene trækker mod syd Efter den 15. august ses der stort set ikke adulte fugle i området, selvom enkelte er set frem til den 1. september. De unge bliver 14 dage længere, inden de trækker mod syd.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Halvleg! Grøntsager/ Bare så rå. Insekternes liv/ Få øjenkontakt. Røgalarmer/ En brandgod ide

Halvleg! Grøntsager/ Bare så rå. Insekternes liv/ Få øjenkontakt. Røgalarmer/ En brandgod ide Læs før du handler { april 2011 pris: 39,- kr. gratis for fdb-medlemmer } benzin pandekager tv pyramider brevkasse sukker sundhed tema: sport og mad Halvleg! Burgerne og pomfritterne fører stadig stort

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Faktorer med indflydelse på skrigeri

Faktorer med indflydelse på skrigeri Skrigeri Alle fugle kan være støjende store som små det er en naturlig del af deres adfærd. Fugle udtrykker sig gennem lyde. Alle større fugle larmer. Når vi taler om skrigeri er det vigtigt at skelne

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Sådan kæmmer du lus ud af håret

Sådan kæmmer du lus ud af håret Sådan kæmmer du lus ud af håret Denne vejledning fortæller om, hvordan du kan kæmme lus ud af håret, hvad du har brug for, og hvad der er vigtigst at vide, for at det kan lykkes. Man kan kæmme lus af to

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Forældreundersøgelse

Forældreundersøgelse Forældreundersøgelse Grafrapport August 2014 Sp.1 I hvilket land er du født? 10 9 9 9 9 8 7 6 5 4 3 2 1 2% 2% 2% Danmark Vestligt land Østeuropæisk land Andet Forældre (n=1007) Kvinde (n=477) Mand (n=530)

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Børneundersøgelse Grafrapport August 2014

Børneundersøgelse Grafrapport August 2014 Børneundersøgelse Grafrapport August 2014 10 9 8 9 Har du børn mellem 7 og 14 år? Base: Før screening (n=2084) 7 4 8% Ja Nej 2 Må vi stille dit barn nogle spørgsmål sammen med dig? Base: Før screening

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Information om råger og rågekolonier i byer

Information om råger og rågekolonier i byer Naturforvaltning Den 18. januar 2016 Information om råger og rågekolonier i byer Indledning Råger og rågekolonier i byer er for nogle en glæde for andre en gene. Rågekolonier i byer medfører tit mange

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

Jagt. Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil. i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at

Jagt. Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil. i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at jage med bue og pil helt som vores forfædre gjorde. Næsten da. For der er

Læs mere

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst Skagenrosen Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst kunne man ikke kalde den, for den havde ingen krone kun en stilk med nogle grønne blade. Hver dag kiggede den ud over det åbne hav, og når det

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

DM i Fodboldloven 2015. 2 Ja, hvis de ikke har brugt tre udskiftningsspillere allerede

DM i Fodboldloven 2015. 2 Ja, hvis de ikke har brugt tre udskiftningsspillere allerede Navn: Favoritdommer: Beskrivelse 1. Under en straffesparkskonkurrence pådrager målmanden sig sin anden advarsel og bliver udvist. Må holdet sætte reservemålmanden ind? 1 Ja Nej 2 Ja, hvis de ikke har brugt

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Bilag nr. 8: Interview med Lars

Bilag nr. 8: Interview med Lars Bilag nr. 8: Interview med Lars I: Se Lasse du tegnede denne her tegning i går. Kan du huske det? I: Kan du ikke starte med at fortælle os lidt om, hvad der er på den? 5 L: Det det mig og min far på vej

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Feltdagbøger. Observationer onsdag d. 16. april 2014

Feltdagbøger. Observationer onsdag d. 16. april 2014 Feltdagbøger Følgende er feltdagbøger for observationer foretaget i byrummet foran Mændenes Hjem ved Istedgade. Dagbogen er skrevet i flydende form, hvilket vil sige, at der ikke forekommer punktform i

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp

Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp Københavnerdrenge skal lære nye vaner på camp Af: Helle Lauritsen Formålet med KøbenhavnerAkademiet er en blanding af læring og dannelse. 108 drenge tog til Tisvildeleje for at stave, læse og regne være

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

Generelle Strategier

Generelle Strategier Generelle Strategier Hjælper Dit Barn at Lære mere Effektivt Tips til at beholde Høreapparater (eller Implant) På Nu hvor dit barn har høreapparater, vil udfordringen kunne være at beholde dem på. Det

Læs mere

Dansk Ruhår Klub's. Jagtegnethedstest JET1

Dansk Ruhår Klub's. Jagtegnethedstest JET1 Regler for Dansk Ruhår Klub's Jagtegnethedstest JET1 Nærværende regler for Dansk Ruhår Klub's jagtegnethedstest træder i kraft den 01.01.2016 REGLER FORDANSK RUHÅR KLUB's Jagtegnethedstest JET1 DANSK RUHÅR

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

RADIOTEATERET. Vi sender: KOBLENZ en digtsamling af Pia Juul. Tiderne_Radioteateret.indd 1 16/03/10 14.01

RADIOTEATERET. Vi sender: KOBLENZ en digtsamling af Pia Juul. Tiderne_Radioteateret.indd 1 16/03/10 14.01 RADIOTEATERET Vi sender: KOBLENZ en digtsamling af Pia Juul Tiderne_Radioteateret.indd 1 16/03/10 14.01 Min farmor har et plastictørklæde med bindebånd. Det kan godt bruges i radioteateret, det er gennemsigtigt,

Læs mere

Hans J. Nielsen. Træning af. Rovfugle. Atelier

Hans J. Nielsen. Træning af. Rovfugle. Atelier Hans J. Nielsen Træning af Rovfugle Atelier 2006 Forlaget Atelier www.atelier.dk ISBN 87-7857-752-8 Layout: Elisabeth Gothart 2006 Bogen er skrevet af Hans Nielsen Tak til Leonard Durman-Walters Leonard

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Scene 2 Int. Klasseværelse Total mørke(alexanders POV) ANNIKA(12) Nå. Endnu en gave? Hold da op. Se alle sammen. Alexander har givet mig en halskæde.

Scene 2 Int. Klasseværelse Total mørke(alexanders POV) ANNIKA(12) Nå. Endnu en gave? Hold da op. Se alle sammen. Alexander har givet mig en halskæde. Manus Luk Øjnene Op. 5th draft. Scene 1 Int. Drengeværelse - Morgen Alexander(12) sidder på sin seng med skoletaske på. Omkring i værelset står flere dinosaurfigurer, men væggene er tomme. Han må tydeligvis

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde?

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde? Indholdsfortegnelse Besøg et vandhul om foråret Finn Therkildsen TURBINE 2009 Illustrationer: Peter D. Terkildsen Layout: Pedersen & Pedersen Redaktion: Jesper Tolstrup Sådan læser du bogen Undervejs i

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe. Vi kører blade Jeg er lige kommet hjem fra skole, har klædt om, og ved ikke rigtig hvad jeg skal lave. Jeg går op på mit værelse og tager kassen med mit legetøj. I kassen ligger alt mit Tekno ingeniørsæt,

Læs mere

På minibustur til Belgien.

På minibustur til Belgien. På minibustur til Belgien. Written by superbruger Tuesday, 16 March 2010 12.-14. marts for at overvære Rudi Hendrikx åbne sit avlscenter i Heusden-Zolder. Vi ankom fredag aften, så der var lidt tid lørdag

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

LUS. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo.

LUS. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden, mens de holder fast i et hårstrå med den ene klo. Lus Lusen er et insekt. Den er en blodsugende snylter, som alt efter arten kan leve på forskellige pattedyr. Kun tre arter kan leve på mennesker: hovedlus, kropslus og fladlus. Hovedlus er den mest udbredte

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 Uge 23: Min krop Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_23_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 10.44 Denne vejledning

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Er du slave af vægten?

Er du slave af vægten? Er du slave af vægten? Få gode råd til at måle din fremgang - og få succes med vægttabet. Med en nede-på-jorden og no bullshit -indstilling får du inspiration til en sundere livsstil Af Krisztina Maria,

Læs mere

Udsigt til billigere mode på nettet

Udsigt til billigere mode på nettet LØRDAG 27. SEPTEMBER NR. 39 / 2014 LØRDAG Udsigt til billigere mode på nettet Onlinegiganten Boozt.com med Hermann Haraldsson i spidsen udfordrer konkurrenterne om det nordiske herredømme. Foreløbig kan

Læs mere

Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002

Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002 2002-1 Interessante dagsommerfugle på besøg i haven i 2002 Otto Buhl Den 20. april begyndte det lille blå flimmer Celastrina argiolus (L.) (Skovblåfugl), som det er blevet sædvane i de senere mange år,

Læs mere

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn DIMISSIONSTALE 2015 Kære studenter. I medierne beskrives de unge ofte som curlingbørn. Curlingbørn fordi deres forældre har fejet alle problemer og forhindringer væk, så de aldrig har oplevet, at noget

Læs mere

Vi er en familie -3. Alle folkeslag hører til samme familie

Vi er en familie -3. Alle folkeslag hører til samme familie Vi er en familie -3 Alle folkeslag hører til samme familie Mål: Børn lærer, at alle, som kender Jesus, hører til den samme familie, hvor Gud er vores far, og Jesus er vores storebror. Her er det lige meget,

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE Er du klar til at hoppe i bikinien om en måned? Hvis ikke, så spring om bord på I FORMs supereffektive Sommer-Bootcamp. Med en fokuseret indsats kan du efter 30 dage erobre

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere