Administrative bestemmelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Administrative bestemmelser"

Transkript

1 54 Administrative bestemmelser adiotilladelse (Kaldesignalbevis) Før installering og brug af en radiostation om bord i et dansk skib skal der indhentes tilladelse fra Søfartsstyrelsen. Der skal anvendes et skema til ansøgningen. Skemaet udleveres normalt af forhandlere af maritime radioanlæg, eller det kan fås hos Søfartsstyrelsen. Tilladelsen er personlig og medfølger ikke ved køb af et brugt anlæg eller et skib med radiotelefonanlæg om bord. Tilladelsen skal altid findes ved radiotelefonen og skal på forlangende forevises kompetente myndigheder. Søfartsstyrelsen registrerer tilladelsen, bl.a. af hensyn til afregning for korrespondancen. For tilladelsen opkræves et gebyr. Såfremt gebyret ikke betales rettidigt, bliver tilladelsen tilbagekaldt. Der må kun installeres radioanlæg, der er godkendt af IT & Telestyrelsen, og ændringer ved anlægget må kun foretages efter tilladelse fra IT & Telestyrelsen. adioudstyr som installeres i skibe, der er omfattet af SOLAS konventionen, skal være ratmærket. De gældende betingelser for oprettelse og brug af radioanlæg om bord i skibe fremgår af Forskningsministeriets bekendtgørelse om oprettelse og drift af radioanlæg i maritime radiotjenester og luftfartsradiotjenester. Vedrørende overtrædelser af de gældende bestemmelser om indretning og brug af radiostationer henvises ligeledes til ovennævnte bekendtgørelse. Nedlæggelse af radiostationer Når en skibsstation nedlægges, overdrages eller sælges, skal tilladelsen snarest sendes tilbage til Søfartsstyrelsen. Ved overdragelse eller salg skal der tillige gives meddelelse om den nye ejers navn og adresse. Ved forlis eller tyveri meddeles dette til Søfartsstyrelsen. Hvis radiostationen i et skib sættes ud af drift, skal tilladelsen snarest sendes tilbage til Søfartsstyrelsen med angivelse af, hvor længe stationen er sat ud af drift. Når stationen igen sættes i drift, underrettes Søfartsstyrelsen. adiostationen i et fritidsfartøj betragtes ikke som nedlagt eller ude af drift, fordi den er hjemtaget for vinteren. adiosikkerhedscertifikat Ud over tilladelsen til oprettelse og benyttelse af radiostationen, der skal forefindes i enhver skibsstation, skal der i radiopligtige skibe forefindes et radiosikkerhedscertifikat, der udstedes af Søfartsstyrelsen. De nærmere enkeltheder herom fremgår af Søfartsstyrelsens meddelelser B (Forskrifter for skibes bygning og udstyr m.v.).

2 55 Særlige bestemmelser vedrørende sikkerheden Den internationale konvention om sikkerhed for menneskeliv på søen (SOLAS-konventionen) fastsætter hvilke skibe og hvilke af deres redningsmidler, der skal være udstyret med radioinstallationer, såvel som hvilke skibe, der skal være udstyret med transportabelt radioudstyr til benyttelse i redningsmidler. Bestemmelserne i henhold til ovennævnte konvention findes i Søfartsstyrelsens meddelelser B. Bestemmelserne for non-solas skibe findes i meddelelserne C, D, E og F (Forskrifter for skibes bygning og udstyr mv.). Af meddelelserne fremgår således hvilke skibe, der skal være udstyret med bl.a.: adiostation (radiopligtige skibe) adiostationens placering adioanlæggenes indretning Nødbelysningens omfang Energikilder, herunder akkumulator batterier Omfang af reservedele og afprøvningsmateriel adiodagbøger Vagthold, sikkerhedcertifikater m.m. adioanlæg i redningsmidler adiostationernes indretning Der må kun installeres sendeanlæg, der er godkendt af IT- og Telestyrelsen. Principielle ændringer ved radiostationerne må kun foretages efter tilladelse fra IT- og Telestyrelsen. Enhver skibsstation skal, af hensyn til overholdelse af tavshedsperioder og lyttetider, være forsynet med et nøjagtigt ur, der holdes korrekt indstillet efter Universal Time Coordinated (UTC). Førerens myndighed adiostationen om bord i et skib er underkastet skibsførerens eller dennes stedfortræders myndighed, og det påhviler denne at sørge for, at radiostationen bruges i overensstemmelse med de gældende regler. Kaldesignaler Alle radiostationer om bord i skibe er tildelt et kaldesignal, der sammen med skibets navn benyttes til identifikation. Kaldesignalet kan bestå af: Fire bogstaver, (f.eks. OYAB) Fire bogstaver og et ciffer, (f.eks. OWQN2) Et ciffer efterfulgt af tre bogstaver, (f.eks. 5QAB) To eller tre bogstaver efterfulgt af fire cifre, (f.eks. XP2345) Kaldesignalet adskilles fra skibsnavnet ved hjælp af en skråstreg f.eks.: SKAWFISH/ XPC5914. Skibe med radiotele installation har tillige et 5-cifret telenummer. Skibe med INMASAT-installation tildeles kaldenumre, hvori indgår national identifikation. INMASAT-A: 7-cifret, der begynder med et 1-tal f.eks.: INMASAT-B: 9-cifret, der begynder med et 3-tal f.eks.: INMASAT-C: 9-cifret, der begynder med et 4-tal f.eks.: INMASAT-M: 9-cifret, der begynder med et 6-tal f.eks.: Skibe med modtager for digitalt selektivt kald (DSC) har tillige et 9-cifret MMSInummer (Maritime Mobile Service Identity), hvori indgår national identifikation f.eks.:

3 56 Kaldesignaler er internationale og er tildelt de enkelte lande i serier. Kaldesignal og selektive kaldenumre tildeles normalt af Søfartsstyrelsen sammen med radiotilladelsen. Skibe, der er optaget i Skibsregistret, skal oplyse Søfartsstyrelsen herom og anvende Skibsregistrets kendingssignal/-kendingsbogstav som kaldesignal. adiooperatørcertifikater Enhver radiostation om bord i et skib skal betjenes af en person, der har et radiooperatørcertifikat, udstedt eller godkendt af Søfartsstyrelsen hhv. IT- og Telestyrelsen. Andres brug af radiostationen skal ske under certifikatindehaverens overvågning og på dennes ansvar. adiooperatørcertifikatet kan til enhver tid inddrages, hvis indehaveren ikke overholder de givne bestemmelser eller ikke skønnes at kunne varetage brugen af radiostationen på betryggende vis. Eftersyn af radiostationen Kompetente myndigheder kan i danske eller fremmede havne forlange at se både radiostationens kaldesignalbevis og radiooperatørens certifikat. Myndighederne kan dog ikke kræve, at operatøren aflægger prøve på sine faglige kundskaber. adio-operatøren eller den person, der har ansvaret for radiostationen, har pligt til at medvirke ved eftersynet. Afprøvning af radioudstyret adioudstyrets primære funktion er at alarmere og kommunikere med redningsmyndigheder og andre skibe i en eventuel nødsituation udover øvrige krav om forskellige former for kommunikation. Afprøvning og kontrol af radioudstyret bør ske i henhold til fabrikantens anvisninger og kan ske enten ved ordinær brug af radioudstyret eller ved en periodisk afprøvning, medens skibet er i søen, som nedenfor angivet. DAGLIGT UGENTLIGT MÅNEDLIGT ÅLIGT DSC (uden udstråling) - indbygget test facilitet. Inmarsat udstyr, f.eks. log-on, signalstyrke, ocean region m.m. Kontrol af automatisk opdatering af position i DSC og Inmarsat udstyr, f.eks. fra GPS. Printere - kontrol af papir (Inmarsat - tele - NAVTEX). DSC-opkald til kystradiostation, evt. testopkald (VHF og MF/HF). Inmarsat udstyr - opkald via kystjordstation, evt. test-opkald. Bærbare VHF anlæg. Kontrol af batterier. EPIB er tilses. Det kontrolleres, at beholder og beslag er rene og intakte. adiobatterier - reserveenergiforsyningen. Batteriernes tilstand kontrolleres. SAT - indbygget test facilitet. Kontrol af batteriets udløbsdato. Antenner. Holdes rene, saltaflejringer fjernes og kabler og isolatorer m.m. kontrolleres. EPIB er (float-free og manuel) afprøves ved det årlige radiosyn. Se Søfartsstyrelsens vejledning nr. 1 af den 10. januar 2003 om årlig afprøvning af 406 MHz satellit nødradiopejlsendere (EPIB er). adiobatterier - reserveenergiforsyning. Batterikapaciteten kontrolleres mindst en gang årligt. Det kan gøres med batteritester f.eks. i forbindelse med det årlige radiosyn.

4 57 Der skal tages forholdsregler mod udsendelse af utilsigtede alarmer. Således må afprøvning aldrig foretages med udstyret i såkaldt DISTESS MODE. Afprøvninger må kun foretages af personale med fornødent radiocertifikat. DET E FOBUDT AT SENDE Falske eller vildledende nød-, il- eller sikkerhedssignaler og sikkerhedsmeldinger Normal daglig brug af et radioudstyr kan erstatte en afprøvning, f.eks. erstatte et testopkald til en kystradiostation. esultatet af afprøvningerne noteres i radiodagbogen, hvor en sådan føres - ellers i skibsdagbogen. Benyttelsen af radiostationen adiostationen om bord i et skib må bruges til nød-, il- og sikkerhedstrafik, til samtaler med andre skibsstationer og til korrespondance over offentlige kystradiostationer eller med stationer i havne- og farvandstjenesten. Korrespondance, der vedrører menneskelivs sikkerhed, skal ubetinget befordres. I dansk havn må alle radiostationer kun benyttes til nødtrafik. Dog må VHF-radiotelefoner benyttes til samtaler over kystradiostationer og til korrespondance med stationer i havne- og farvandstjenesten. INMASAT anlæg må anvendes uden begrænsning. På udenlandsk område skal man rette sig efter de bestemmelser, det pågældende land har fastsat for brugen af radiostationer. Da antallet af kanaler/frekvenser til rådighed for de maritime radiotjenester er begrænset, er det nødvendigt, at brugerne overholder både de skrevne og uskrevne regler for radiokommunikation. En af de vigtigste er den uskrevne:»brug radioen med samme hensyntagen, som det forventes af andre«. Falske eller vildledende kaldesignaler Signaler eller opkald uden identifikation Overflødige signaler eller overflødig korrespondance Korrespondance der har karakter af radiospredning Meddelelser der er bestemt til direkte aflytning for modtagere i land Tavshedspligt I henhold til adioreglementet er det forbudt at modtage (opsnappe) korrespondance, der ikke er bestemt for radiostationen. Det er ligeledes forbudt at gengive eller på nogen som helst måde at udnytte oplysninger, der er opnået ved aflytning af sådan korrespondance. adioreglementet påbyder også for altid at hemmeligholde såvel indhold som afsender og modtager af radiokorrespondance over for uvedkommende. Korrespondancens eksistens må end ikke røbes. Alle, der har adgang til til at lytte til radiotelefonen, er omfattet af denne evigtvarende tavshedspligt. Der aflægges skriftligt tavshedsløfte i forbindelse med erhvervelsen af radiooperatørcertifikatet. Andre, der har regelmæssig adgang til at overhøre radiotrafikken, bør ligeledes

5 58 aflægge skriftligt tavshedsløfte. Skema hertil fås hos og indsendes til IT- og Tele-styrelsen. Der må drages omsorg for, at uvedkommende ikke får adgang til radiostationen eller får lejlighed til at aflytte korrespondancen eller til at se telegrambilag og lignende. Overtrædelse af tavshedpligten kan straffes med bøde. Tavshedsperioder Der er tavshedsperiode af 3 minutters varighed 2 gange i timen på nødfrekvensen 2182 khz. Perioderne ligger fra klokken 00 til klokken 03 og fra klokken 30 til klokken 33. I de perioder må der ikke udsendes noget på den omtalte frekvens undtagen nødtrafik. adiodagbog I radiopligtige skibe skal der føres en radiodagbog, hvori noteres i tidsfølge og med angivelse af tidspunkt: Et sammendrag af kommunikation vedrørende nød-, il- og sikkerhedstrafik Oplysning om f.eks. inspektion af stationen, trafikforsinkelser, radioforstyrrelser etc. esultatet af periodiske test af radioudstyret, herunder energikilderne Navnet på det besætningsmedlem som af skibsføreren er udpeget til at have det primære ansvar for radiokommunikation under nødtrafik skal være indført i radiodagbogen. adiodagbogen skal forevises føreren mindst en gang månedligt, og opbevares om bord mindst 3 år efter, at den er udskrevet. Offentlig korrespondance En skibsstation kan af rederiet anmeldes som åben for almindelig offentlig korrespondance (CP) eller som åben for begrænset offentlig korrespondance (C), hvor stationen kun ekspederer korrespondance vedrørende skibet og dets besætning. Ethvert privat radiotelegram og enhver privat radiosamtale, der anses for farlig for statens sikkerhed, eller hvis indhold frembyder noget ulovligt, fornærmende eller usømmeligt, kan afvises, standses eller afbrydes. Korrespondance der vedrører menneskelivs sikkerhed skal ubetinget befordres. Privat radiokorrespondance Alle telegrambilag, såvel originalbilag som eventuelle kopier, og alle samtalekuponer vedrørende privat (personlig) radiokorrespondance skal hjemsendes i lukket konvolut mærket»privat radiokorrespondance«. Hjemsendelse sker månedlig via rederiet til: TDC Lyngby adio Bagsværd Møllevej Kgs. Lyngby Tjenestedokumenter Skibsstationer under GMDSS skal være forsynet med følgende dokumenter: Stationens tilladelse Operatørens certifikat adiodagbog List of Call Signs List of Coast Stations Manual for use by the Maritime Mobile and Maritime Mobile- Satellite Service Bekendtgørelse om den mobile maritime radiotjeneste under ekstraordinære forhold Fiskeriårbogen

6 59 Tjenestedokument SOLAS skibe Andre erhvervsfartøjer A1+A2 A3+A4 A1+A2 Fiskefartøjer A3+A4 Fritidsfartøjer Tilladelsen Kaldesignalbevis Operatørcertifikat adiodagbog 1) 1) 1) List of Call Signs 2) List of Coast Stations 2) 2) List of Ship Stations 3) () Manual for use by Maritime Mobile and Satellite services Håndbog Tillæg Prishåndbog Systembeskrivelse Fiskeriårbogen Bekendtgørelse om den maritime radiotjeneste under ekstraordinære forhold. 1) I erhvervsfartøjer i national fart og i fiskefartøjer kan oplysningerne i stedet indføres i skibsdagbogen. 2) Kan erstattes af Admiralty List of adio Signals vol.5. 3) List of Ship Stations er ikke obligatorisk for danske skibe ) Dokumenter markeret med er ikke pligtige at have om bord, men anbefales af Søfartsstyrelsen. DOKUMENT

7 60 Tjenestetider Bestemmelserne vedr. skibsstationernes tjenestetider for offentlig korrespondance findes i»manual for use by the Maritime Mobile and Maritime Mobile Satelite Services«. Skibsstationer der ikke har uafbrudt tjeneste, kan først slutte tjenesten, når de: har afsluttet alt arbejde, der er foranlediget af et nødkald eller et ileller sikkerhedssignal; så vidt muligt har afviklet al trafik fra eller til de kystradiostationer, som befinder sig inden for deres tjenesteområde. Prisen for radiokorrespondance Prisen for radiokorrespondance sammensættes efter omstændighederne af: kystafgift trådafgift grundtakst (kun for radiotelegrammer og radiobreve) afgifter for de særlige tjenester, bestilleren har forlangt For radiokorrespondance mellem to skibe over en kystradiostation skal der betales to kystafgifter, nemlig de kystafgifter, der gælder for korrespondancen med hvert af de to skibe, samt én evt. grundtakst. D.v.s. for en radiosamtale mellem to skibe med VHF-radiotelefon beregnes dobbelt VHFtakst. Mellem to skibe med hhv. VHF- og HFradiotelefon beregnes en VHF-takst plus en HF-takst for pågældende samtale. Medvirker to kystradiostationer beregnes yderligere evt. trådafgift for befordringen mellem kystradiostationerne, f.eks. hvis samtalen ekspederes over både en dansk og en udenlandsk kystradiostation. Prisen for radiokorrespondance over Lyngby adio findes i prisoversigten i Tillæg. Afgifter over udenlandske kystradiostationer findes i List of Coast Stations, eller fås ved at spørge pågældende kystradiostation. Afgifter for radiokorrespondance over udenlandske kystradiostationer beregnes i SD (Special Drawing ights) eller i Guldfrancs og centimer (Gfr.) Betaling for radiokorrespondance Ejeren af en skibsradiostation hæfter for betalingen for den radiokorrespondance, der føres fra radiostationen. Betaling for radiokorrespondancen fra danske skibe opkræves af TDC A/S, der hver måned udsender regning vedr. afgifterne for den foregående måned. Betaling for radiosamtaler kan dog opkræves på et dansk telefonnummer, enten som en fast aftale eller ved at nummeret opgives ved bestillingen. Afgiften for korrespondance over udenlandske kystradiostationer opkræves af TDC A/S, efterhånden som regningerne indgår fra udlandet. Der beregnes en afgift herfor. Ved ikke rettidig betaling af regningen udsendes en erindringsmeddelelse, og fortsat manglende betaling vil medføre, at adgangen til at føre radiokorrespondance over Lyngby adio vil blive spærret uden yderligere varsel. Tillægsafgiften for ikke rettidig betaling samt, (i tilfælde af spærring), en tillægsafgift for genoptagelse af normalt brug, (fjernelse fra spærrelisten), vil blive påført en kommende regning.

8 61 Afregningskode Ved korrespondance over kystradiostationerne skal man oplyse skibets afregningskode kaldet AAIC (Accounting Authority Identity Code). Afregningskoden for danske skibe er DK01. For færøske skibe FA01 og for grønlandske skibe GD01. I radiotelegrammer anføres afregningskoden som tjenstlig bemærkning. Erstatning Der ydes ingen erstatning for følgerne af forsinkelse, udeblivelse eller i øvrigt for fejl og uregelmæssigheder i radiotelegrammers eller radiosamtalers behandling og ekspedition eller m.h.t. hemmeligholdelse af radiokorrespondance. Overtrædelser Vedrørende overtrædelse af bestemmelserne henvises til 30 og 33 i bekendtgørelse om oprettelse og drift af radioanlæg i maritime radiotjenester og luftfartsradiotjenester.

9 62 BEKENDTGØELSE OM DE MAITIME ADIOTJENESTE I EKSTAODINÆE SITUATIONE I medfør af 34 i lov nr. 421 af 6. juni 2002 om radiofrekvenser fastsættes: 1. I ekstraordinære situationer (krise og krig samt katastrofer og andre ekstraordinære situationer i fredstid) kan kystradiostationen Lyngby adio efter nærmere bestem melser fra Søværnets Operative Kommando helt eller delvis lukke for normal telekorrespondance over kystradiostationen. Danske skibes brug af radiostationen om bord kan i tilsvarende situationer undergives begrænsninger fastsat af Søværnets Operative Kommando. Stk. 2. etningslinier for de maritime radiotjenester i ekstraordinære situationer fremgår af instruksen i bilag Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. december Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 540 af 22. juni 1992 om den maritime radiotjeneste under ekstraordinære forhold ophæves. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, den 13. november HELGE SANDE / Sune ahn BILAG 1 Instruks om de maritime radiotjenester i ekstraordinære situationer. 1. Almindelige bestemmelser Denne instruks gælder for kystradiostationen Lyngby adio samt danske skibe I ekstraordinære situationer (krise og krig samt katastrofer og andre ekstraordinære situationer i fredstid) kan Lyngby adio blive helt eller delvis lukket for normal offentlig korrespondance efter nærmere bestemmelser fra Søværnets Operative Kommando Meddelelse til skibsfarten om restriktionerne vil blive udsendt over Lyngby adio i forbindelse med trafiklisterne samt over Danmarks adio i farvandsefterretninger og eventuelt i forbindelse med radioavisen Lyngby adio vil i sådanne situationer overvåge nød- og kaldekanaler i samme omfang som under normale forhold I de tilfælde, hvor Søværnets Operative Kommando anser det for nødvendigt, kan skibe blive pålagt kun at opgive position, hvis det er påkrævet i de i punkt nævnte tilfælde (nød- og andre vigtige meldinger). Skibe kan i den forbindelse blive pålagt at slukke for eventuelle automatisk udsendte radiosignaler fra udstyr om bord Alle skibe skal, ud over det i nærværende instruks fastsatte, efterkomme enhver yderligere indskrænkning vedrørende brugen af radio, der måtte blive fastsat af Søværnets Operative Kommando Der kan blive tildelt visse skibe særlige kaldesignaler eller identifikationsnumre.»

10 63 2. Tilladte meddelelser til og fra skibe inden for de områder, hvor restriktioner er pålagt Når ekspedition af normal offentlig korrespondance med skibe i et bestemt område er suspenderet, er samtaler mellem skibe i dette område og telefonabonnenter i land forbudt. Samtaler mellem skibe indbyrdes er ligeledes forbudt Det er dog tilladt at udveksle følgende arter af meddelelser: Fra skibe til kystradiostationer eller andre skibe: - Nødmeldinger og efterfølgende nød- og assistancekorrespondance. - Meldinger om observation af fjendtlige skibe og luftfartøjer, minesprængninger og lign. - Meddelelser, der - hvis de undlades - kan bringe liv eller skib i fare. - Anmodninger på VHF om gentagelse af ikke modtagne meddelelser, jf. punkt , næstsidste afsnit. - Videregivelse på VHF til andre skibe af meddelelser, jf. punkt , sidste afsnit Til skibe fra Lyngby adio: - Meddelelser fra (eller via) Søværnets Operative Kommando. Meddelelserne, der normalt vil angå skibenes sikkerhed m.v., vil i teksten indeholde navnet på den udstedende myndighed, hvis denne er en anden end Søværnets Operative Kommando. Meddelelser, der er rettet til et bestemt skib, vil indeholde ordene Marine meddelelse til... (Skibets navn, MMSI-nummer, kaldesignal eller identifikationsnummer). Meddelelser, der er rettet til alle skibe, vil indeholde ordene Marine meddelelse nr.... begyndende med nr. 1 i ubrudt nummerserie. Det er af største vigtighed, at alle meddelelser i nummerserien modtages. Skibsføreren skal derfor på VHF skaffe sig eventuelle manglende numre fra søværnet, Lyngby adio, nærliggende skibe eller havnemyndighederne. Skibene skal på VHF videregive indholdet af meddelelser, der er rettet til alle skibe, til nærliggende skibe, som ikke selv har kunnet modtage dem. 3. Afvikling af tilladte meddelelser til og fra skibe inden for områder, hvor restriktioner er pålagt Generelt De tilladte meddelelser fra eller via Søværnets Operative Kommando vil tilgå Lyngby adio til afvikling Skibene bør i videst muligt omfang aflytte Lyngby adios trafikliste-udsendelser Ekspedition fra skibe. De tilladte meddelelser afvikles på normal måde, og Lyngby adio vil kvittere for modtagelsen Ekspedition til skibe Ved meddelelser til et bestemt skib kalder Lyngby adio skibet under anvendelse af dets navn, MMSI-nummer, kaldesignal eller identifikations-nummer. Ved meddelelser til alle skibe benyttes ordene alle danske skibe henholdsvis kaldesignalet OXXO. Ved hver blindsending sendes meddelelserne to gange Skibene må ikke svare på opkaldet eller kvittere for modtagelsen af opkaldet, hvis det ikke udtrykkeligt er forlangt i opkaldet. Denne bestemmelse gælder dog ikke for meddelelser til et bestemt skib via VHF, jf. punkt »

11 Særlige regler for VHF-området. Meddelelser til et bestemt skib afvikles som under normale forhold. Meddelelser til alle skibe udsendes på en VHF-arbejdskanal efter annoncering på kanal 16 (156,80 MHz) eller kanal 70 (156,525 MHz). Der skal ikke kvitteres for modtagelsen Særlige regler for MF-området. Meddelelser til et bestemt skib eller til alle skibe blindsendes på Lyngby adios normale arbejdsfrekvenser umiddelbart efter første og anden trafikliste efter modtagelsen ved kystradiostationen Særlige regler for HF-området. Meddelelser til et bestemt skib eller til alle skibe blindsendes på Lyngby adios normale arbejdsfrekvenser umiddelbart efter hver trafikliste inden for et tidsrum af 24 timer efter modtagelsen ved kystradiostationen.

12 65 SELVCHECK - ADMINISTATIVE BESTEMMELSE 1. Hvilken myndighed i Danmark udsteder kaldesignalbevis til oprettelse og benyttelse af radiostationer i skibe? 2. Hvilket krav stilles til alt radioudstyr, som installeres om bord på et dansk skib? 3. Hvilken myndighed i Danmark udsteder radiosikkerhedscertifikat? 4. Hvem skal drage omsorg for at radiostationen benyttes i overensstemmelse med de givne bestemmelser? 5. Kan et radiooperatørcertifikat inddrages? 6. Hvad kan kompetente myndigheder bl.a. forlange at se ved eftersyn af radiostationen? 7. Alle skibsradiostationer skal være udstyret med et nøjagtigt ur. Hvorfor? 8. Når et skib er i søen skal noget radioudstyr afprøves dagligt. Hvilket krav stilles til den person som foretager afprøvningen? 9. Hvor ofte skal man afprøve sit MF/HF og VHF DSC udstyr? 10. Hvilket sendeudstyr må normalt benyttes under ophold i havn? 11. Hvilke udsendelser må ikke foretages fra radiostationen? 12. I ansøgning om at komme til eksamen underskrives et tavshedsløfte. Hvad indebærer det? 13. Er det strafbart at overtræde tavshedsløftet? 14. På hvilken frekvens og på hvilke tidspunkter er der tavshedsperiode? 15. Hvilke oplysninger skal der indføres i radiodagbogen? 16. Hvor tit skal radiodagbogen forevises føreren? 17. Hvor længe skal radiodagbogen opbevares om bord efter udskrivning? 18. Hvad vedrører Special Drawing ights (SD)? 19. Hvilken valuta afregnes der i ved radiokorrespondance, der føres over udenlandske kystradiostationer? 20. Hvem hæfter for betalingen af radiokorrespondance, der føres fra skibsstationen? 21. Hvad er danske skibes afregningskode?

SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VHF-radioanlæg

SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VHF-radioanlæg SOFARTSSTYRELSEN AntalfejZ Udi1des af censor ALM DSC-ALM Certifikat udstedes Ja Nej Oplyst resultat Ja Nej SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VHF-radioanlæg (SR Sted: Svendborg Dato:

Læs mere

Bekendtgørelse om vilkår for betjening af radioanlæg i maritime radiotjenester på Færøerne (udstedelse og regelfastsættelse for certifikater)

Bekendtgørelse om vilkår for betjening af radioanlæg i maritime radiotjenester på Færøerne (udstedelse og regelfastsættelse for certifikater) Nr. 1080 7. december 2000 Bekendtgørelse om vilkår for betjening af radioanlæg i maritime radiotjenester på Færøerne (udstedelse og regelfastsættelse for certifikater) I medfør af 3 i lov nr. 210 af 6.

Læs mere

Bekendtgørelse om radioprøver og certifikater i GMDSS

Bekendtgørelse om radioprøver og certifikater i GMDSS BEK nr 939 af 29/08/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201107851 Senere ændringer til

Læs mere

GMDSS frekvensliste. 6.1 Frekvenstildeling opdelt i 3 regioner. Nød-, il- og sikkerhedsfrekvenserne samt alle HF-frekvenserne er internationale.

GMDSS frekvensliste. 6.1 Frekvenstildeling opdelt i 3 regioner. Nød-, il- og sikkerhedsfrekvenserne samt alle HF-frekvenserne er internationale. 73 Frekvenstildeling Frekvens tildelingsmæssigt er jorden opdelt i 3 regioner. Som det fremgår, ligger Danmark i region 1. Mange af de frekvenser vi bruger til f.eks. interskibskorrespondance i MF-båndet,

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om radiofrekvenser

Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om radiofrekvenser Anordning nr. 38 af 23. januar 2004 Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om radiofrekvenser VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 60 i lov nr. 421

Læs mere

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK DENNE PJECE ER PRODUCERET MED STØTTE FRA NAVICO DANMARK A/S. BILLEDERNE VISER PRODUKTER FRA FORSKELLIGE VIRKSOMHEDERS

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om amatørradioprøver og kaldesignaler m.v.

Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om amatørradioprøver og kaldesignaler m.v. Lovtidende A BEK nr 1266 af 10/12/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om amatørradioprøver og kaldesignaler m.v. I medfør af 4, stk. 2, 19, 29, 30 og 53,

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Procedurer 1444 Radiooperatørcertifikatkursus, MHV Udgivelse MAR 2014 2. FAGETS MÅL Formålet med faget er, at bibringe kursisten viden om og praktisk færdighed i operationelle

Læs mere

Pensum Undervisningsmetode / -midler UV-Form

Pensum Undervisningsmetode / -midler UV-Form fbn fbn acta Godkendt 1 af 11 Præsentation af: - Deltager/lærer - Praktiske oplysninger - Hvad er formålet kurset Kursisterne udfylder indstilling til radioprøve. Kursister fremviser billedlegitimation

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål!

Oftest stillede spørgsmål! Oftest stillede spørgsmål! På denne side finder du nogle af de spørgsmål som jeg oftest får stillet. Skulle du have problemer med et eller andet du ikke finder et svar på her, er du velkommen til at sende

Læs mere

Prøver og certifikater til amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten

Prøver og certifikater til amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten Prøver og certifikater til amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten 13. Erhvervsstyrelsen afholder prøver til opnåelse af certifikat i kategorierne A, B og D. Stk. 2. Erhvervsstyrelsen afholder de

Læs mere

GMDSS FUNKTIONSKRAV AD PKT. 7: AD PKT. 8: Ethvert skib skal, når det er i søen, være i stand til at:

GMDSS FUNKTIONSKRAV AD PKT. 7: AD PKT. 8: Ethvert skib skal, når det er i søen, være i stand til at: 4 FUNKTIONSKRAV Ethvert skib skal, når det er i søen, være i stand til at: I den maritime radiotjeneste hedder radiosikkerhedssystemet altså (Global Maritime Distress and Safety System). Det blev indført

Læs mere

2~.oktober 1997. Teleklagenævnet

2~.oktober 1997. Teleklagenævnet Teleklagenævnet Bredgade 43 DK-1260 København K Tlf 3392 9700 Fax 3392 99BB Teleklagenævnets afgørelse, jf. lov om radiokommunikation 6 c, som indsat ved lov nr. 470 af 12. juni 1996 om ændring af lov

Læs mere

MSI - Maritime Safety Information

MSI - Maritime Safety Information 108 - Maritime Safety Information Som nævnt under funktionskrav i GMDSS, skal skibe være i stand til at sende og modtage maritim sikkerhedsinformation (). Det drejer sig om navigationsadvarsler, meteorologiske

Læs mere

3. december Nr

3. december Nr 3. december 2012. 29 Nr. 1134. Bilag 5 Prøvekrav for opnåelse af GOC-, ROC-, LRC-, SRC- og BEG-certifikater til betjening af radioanlæg til brug ved frekvensanvendelse i maritime radiotjenester, jf. 7,

Læs mere

Lærebog i GMDSS Hans Chr. Dragø & Jørgen Fink Petersen

Lærebog i GMDSS Hans Chr. Dragø & Jørgen Fink Petersen Lærebog i GMDSS Hans Chr. Dragø & Jørgen Fink Petersen Kolofon Lærebog i GMDSS 1. udgave 2006 ISBN: 87-90749-16-2 Udgiver: Fiskericirklen og Skagen Skipperskole Copyright: Fiskericirklen Forfattere: Hans

Læs mere

SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VHF-radioanlæg (SR

SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VHF-radioanlæg (SR = Udfyldes afcensor SOFARTSSTYRELSEN AntalfejZ ALM DSC-ALM Certifikat udstedes Ja Nej Oplyst resultat Ja Nej SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VHF-radioanlæg (SR Sted: Søfartsstyrelsen

Læs mere

UKLASSIFICERET Bilag 3 Fagplan 1444 DeMars DIR D /14 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Bilag 3 Fagplan 1444 DeMars DIR D /14 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Bilag 3 Fagplan 1444 DeMars DIR D 01639850 01/14 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn Administration og håndbøger B. Kort navn Administration og håndbøger FAGPLAN C. Formål Formålet med

Læs mere

Lov om radiofrekvenser 1)

Lov om radiofrekvenser 1) Bilag 16: Lov om radiofrekvenser Lov om radiofrekvenser 1) Lovbekendtgørelse nr. 680 af 23. juni 2004 Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Denne lov finder anvendelse på anvendelse af radiofrekvenser

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR LEDERE Mellem [virksomhedens navn] [virksomhedens adresse] [virksomhedens cvr.nr.] [virksomhedens telefonnummer og mailadresse] (herefter kaldet Virksomheden ) og [lederens navn]

Læs mere

Forslag. Lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold 1)

Forslag. Lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold 1) Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2015-16 Fremsat den 16. december 2015 af energi-, forsynings- og klimaministeren (Lars Christian Lilleholt) Forslag til Lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold 1)

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser) 1 I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

Læs mere

Radio. Udstyr De radiosystemer og delelementer, som er godkendt til brug i GMDSS er:

Radio. Udstyr De radiosystemer og delelementer, som er godkendt til brug i GMDSS er: 39 Radio Radiostationen om bord er livlinen til hjælp. Kommer man ud for en ulykke til søs f.eks. havari, kvæstelse af et besætningsmedlem eller hvis der er sygdom om bord, er radioen i de fleste tilfælde

Læs mere

Lov om radiofrekvenser 1)

Lov om radiofrekvenser 1) LOV nr 475 af 12/06/2009 (Gældende) Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Senere ændringer til forskriften LOV nr 1231 af 18/12/2012

Læs mere

Lov om radiofrekvenser 1)

Lov om radiofrekvenser 1) Bilag 10: Lov om radiofrekvenser LOV nr 475 af 12/06/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 13-06-2009 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Bekendtgørelse af lov om Dansk Internationalt Skibsregister LBK nr 68 af 17/01/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2013017462 Senere ændringer til

Læs mere

Vejledning om. Maritim SRC radioprøve

Vejledning om. Maritim SRC radioprøve Vejledning om Maritim SRC radioprøve Søfartsstyrelsen, den 4. august 2015 Lovgrundlaget I henhold til lov om radiofrekvenser fastsætter IT- og Telestyrelsen nærmere regler for de prøver, som er en forudsætning

Læs mere

Aftale om ikke-kommercielle lokalradioers brug af musik

Aftale om ikke-kommercielle lokalradioers brug af musik Aftale om ikke-kommercielle lokalradioers brug af musik 1. Parter: Denne aftale er indgået mellem på den ene side KODA og på den anden side SAML (Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet), som tilsammen

Læs mere

Vejledning til maritime SRC-radioprøver

Vejledning til maritime SRC-radioprøver Vejledning til maritime SRC-radioprøver Lovgrundlaget I henhold til lov om radiofrekvenser fastsætter Energistyrelsen nærmere regler for de prøver, som er en forudsætning for anvendelse af radiofrekvenser.

Læs mere

Bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed

Bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed BEK nr 837 af 14/08/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2012-0032241 Senere ændringer

Læs mere

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om VHF og DSC KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK BILLEDERNE VISER PRODUKTER FRA FORSKELLIGE VIRKSOMHEDERS SORTIMENT. Nød- og sikkerhedskommunikation Eksempel på en standard

Læs mere

IAMSAR MANUAL VOLUME I ORGANIZATION Volume 1, 2, 3: II960E ISBN: IMO

IAMSAR MANUAL VOLUME I ORGANIZATION Volume 1, 2, 3: II960E ISBN: IMO Grundlag og referencer. Formål. Bek nr. 442 af 07-06-2005 om SRC radioprøver 4 med bilag 1. Kursus skal give kursisten den grundlæggende teoretisk viden, færdigheder og kompetence, der kræves for at kunne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) Til lovforslag nr. L 161 Folketinget 2011-12 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 11. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om lægemidler og vævsloven 1) (Skærpet lægemiddelovervågning)

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM. [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet "Virksomheden")

ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM. [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet Virksomheden) ANSÆTTELSESKONTRAKT MELLEM [Virksomhedens navn og adresse] (herefter kaldet "Virksomheden") OG [Medarbejderens navn og adresse] (herefter kaldet "Medarbejderen") (herefter tilsammen kaldet "Parterne")

Læs mere

Bekendtgørelse om gebyr og tilskud til genanvendelse af dæk

Bekendtgørelse om gebyr og tilskud til genanvendelse af dæk BEK nr 1485 af 25/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7021-00009 Senere ændringer

Læs mere

EPIRB. 11.1 COSPAS/SARSAT-systemet

EPIRB. 11.1 COSPAS/SARSAT-systemet 117 (Emergency Position Indicating Radio Beacon) er en nødradiobøje, og GMDSS udrustede skibe skal være udstyret med mindst en. Der er defineret 3 forskellige, som arbejder på hver sin måde. Fælles for

Læs mere

EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole

EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole EUX-eksamensreglement for Den Jydske Haandværkerskole Skriftlige prøver Generelt 1. Det er aldrig lovligt at kommunikere med andre end eksamensvagterne under en skriftlig prøve. Og denne kommunikation

Læs mere

Pensum Undervisningsmetode / -midler UV-Form

Pensum Undervisningsmetode / -midler UV-Form fbn fbn acta Godkendt 1 af 19 Præsentation af: - Deltager/lærer - Praktiske oplysninger - Hvad er formålet kurset Kursisterne udfylder indstilling til radioprøve. Kursister fremviser billedlegitimation

Læs mere

SKRIFTLIG PRØVE. Maritime VFW-radioanlæg (SR. Certifikat til betjening af. çd7. SOFARTSSTYRELSEN MS DSC_NIS. Dato: = Udf1des af censor

SKRIFTLIG PRØVE. Maritime VFW-radioanlæg (SR. Certifikat til betjening af. çd7. SOFARTSSTYRELSEN MS DSC_NIS. Dato: = Udf1des af censor çd7. = Udf1des af censor AntalfeyZ SOFARTSSTYRELSEN MS DSC_NIS ALM DSC-ALM Certifikat udstedes Ja Nej Oplyst resultat Ja Nej SKRIFTLIG PRØVE Certifikat til betjening af Maritime VFW-radioanlæg (SR Sted:

Læs mere

Elektronisk fodlænke

Elektronisk fodlænke Elektronisk fodlænke Afsoning på bopælen med elektronisk fodlænke Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, september 2013 Hvad er elektronisk fodlænke? I 2005 blev der indført en ny afsoningsform

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1820 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR. Short Range Certificate, MHV, 1445

LÆRINGSPLAN FOR. Short Range Certificate, MHV, 1445 LÆRINGSPLAN FOR Short Range Certificate, MHV, 1445 Udarbejdet af: AG LPU 2017 Dato og år: NOV 2016 Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Beskrivelse af modulet/faget/kurset: Short Range

Læs mere

VoicePilot TSA2100 Elevatoralarm

VoicePilot TSA2100 Elevatoralarm Fire Fighter Communication system - FFK10 og FFP10 Kommunikationssystem for brandelevatorer i henhold til EN 81-72. Giver mulighed for kommunikation imellem elevatorstolen, motorrummet (FFP10) og indsatslederens

Læs mere

Forslag. Lov om elektroniske cigaretter m.v. 1)2)

Forslag. Lov om elektroniske cigaretter m.v. 1)2) Til lovforslag nr. L 144 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. maj 2016 Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. 1)2) Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

VHF RT2048 SAILOR COMPACT 2000 PROGRAMME DANSK

VHF RT2048 SAILOR COMPACT 2000 PROGRAMME DANSK VHF RT2048 SAILOR COMACT 2000 ROGRAMME DANSK SAILOR RT2048 VHF radiotelefon er konstrueret til at møde de stigende krav til et højteknologisk produkt, såsom høj kvalitet, små dimensioner osv. SAILOR RT2048

Læs mere

Perspektiv nr. 14, 2008. AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik. Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard

Perspektiv nr. 14, 2008. AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik. Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard AIS i Farvandsvæsenet en hjælp til den maritime trafik Jakob Bang og Charlotte Bjerregaard AIS (Automatic Identification System) benyttes dagligt af Farvandsvæsenet til at forbedre sejladssikkerheden.

Læs mere

Tillægsvilkår for YouSee Bredbåndstelefoni FriTale. Juni 2016

Tillægsvilkår for YouSee Bredbåndstelefoni FriTale. Juni 2016 Tillægsvilkår for YouSee Bredbåndstelefoni FriTale Juni 2016 Indholdsfortegnelse Abonnementsvilkår for YouSee s telefonitjenester (YouSee Telefoni) YouSee s telefonitjeneste (PSTN) YouSee s ISDN-tjeneste

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Forsyning Ballerup December 2013 Regulativ for tømning af bundfældningsog samletanke i Ballerup Kommune 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål m.v. 1) Side 1 af 8 LBK nr 681 af 23/06/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 06-07-2004 Erhvervs- og Vækstministeriet Senere ændringer til forskriften LOV nr 542 af 24/06/2005 35 LOV nr 484 af 11/05/2010 26 LOV

Læs mere

Bekendtgørelse om sikring af visse biologiske stoffer, fremføringsmidler

Bekendtgørelse om sikring af visse biologiske stoffer, fremføringsmidler Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 8. december 2008 Kontor: Sundhedspolitisk kt. J.nr.: 2008-12105-142 Sagsbeh.: tk Fil-navn: Dokument 2 Bekendtgørelse om sikring af visse biologiske stoffer,

Læs mere

Aftale om samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og Energistyrelsen om varetagelse af kompetenceområder efter offshoresikkerhedsloven m.v.

Aftale om samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og Energistyrelsen om varetagelse af kompetenceområder efter offshoresikkerhedsloven m.v. Aftale om samarbejde mellem og om varetagelse af kompetenceområder efter offshoresikkerhedsloven m.v. 1. Indledning. Denne aftale indgås mellem og på den måde, at den praktiske udmøntning af aftalen varetages

Læs mere

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion Kort om sygedagpenge og refusion A - Løn under sygdom/refusion Funktionærer har krav på fuld løn under sygdom. Fuld løn inkluderer sædvanlige løntillæg og provision, men ikke overarbejdsbetaling, uanset

Læs mere

Bilag A, vilkår for pakke 2. Forsyningspligt på teleområdet

Bilag A, vilkår for pakke 2. Forsyningspligt på teleområdet Bilag A, vilkår for pakke 2 Forsyningspligt på teleområdet Vilkår for XXX' varetagelse af en nummeroplysningstjeneste til nærmere afgrænsede grupper af handicappede, en landsdækkende nummeroplysningstjeneste

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej

RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej eller indre vandveje af farligt gods RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

STCW kurser. Offshore. Færgefart. Erhvervsfartøjer. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

STCW kurser. Offshore. Færgefart. Erhvervsfartøjer. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv STCW kurser Offshore Erhvervsfartøjer Færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus STCW regulation A-V1/1-1 Varighed: 1 dag Kurset kan afvikles lokalt

Læs mere

Sporing af demente med GPS-teknologi

Sporing af demente med GPS-teknologi Sporing af demente med GPS-teknologi Større tryghed og bevægelsesfrihed for demente Med GPS-TRACKER ved man altid, hvor den demente befinder sig Se mere om GPS-TRACKER+ på: www.danbit.dk/info/gps Sporing

Læs mere

Høringsudkast af 21. november 2005

Høringsudkast af 21. november 2005 Høringsudkast af 21. november 2005 Bekendtgørelse om transport og import af genetisk modificerede organismer 1 I medfør af 10 stk. 2, 13, stk. 1 og 2, 14, stk. 2, 19, 27, stk. 1 og 2 og 36 i lov om miljø

Læs mere

MEDDELELSE FRA SØVÆRNETS OPERATIVE KOMMANDO

MEDDELELSE FRA SØVÆRNETS OPERATIVE KOMMANDO 1 Bilag til EfS 1 2004 MEDDELELSE FRA SØVÆRNETS OPERATIVE KOMMANDO Denne meddelelse beskriver Naval Co-operation and Guidance for Merchant Shipping (NCAGS) og giver anvisning om, hvorledes danske skibe

Læs mere

Vedtægter for bestillingskontoret Grenaa Taxa

Vedtægter for bestillingskontoret Grenaa Taxa Vedtægter for bestillingskontoret Grenaa Taxa Grenaa Taxa s økonomiske forening har i henhold til Lovbekendtgørelse om taxikørsel m.v. nr. 107 af 30. januar 2013 og Bekendtgørelse nr. 405 af 8. maj 2012

Læs mere

1 Kontrakt vedr. levering af vaskemaskiner og tørretumblere til Næstved Kommunes boligadministration

1 Kontrakt vedr. levering af vaskemaskiner og tørretumblere til Næstved Kommunes boligadministration 1 Kontrakt vedr. levering af vaskemaskiner og tørretumblere til Næstved Kommunes boligadministration 1.1 Parterne Nærværende kontrakt er indgået mellem: Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved CVR.

Læs mere

Bestemmelser for Automatiske brandalarmeringsanlæg

Bestemmelser for Automatiske brandalarmeringsanlæg Bestemmelser for Automatiske brandalarmeringsanlæg Juni 2016 Version 1.1 Indhold Indhold... 2 1.0 Indledning... 3 2.0 Anlægget... 3 3.0 Supplerende vilkår... 4 4.0 Anlægsdrift... 7 5.0 Misligholdelse...

Læs mere

OVERENSKOMST AF 4. MARTS 2016. mellem DANMARKS REDERIFORENING DANSK METALS MARITIME AFDELING. (Navigatører)

OVERENSKOMST AF 4. MARTS 2016. mellem DANMARKS REDERIFORENING DANSK METALS MARITIME AFDELING. (Navigatører) DANSK INTERNATIONALT SKIBSREGISTER OVERENSKOMST AF 4. MARTS 2016 mellem DANMARKS REDERIFORENING og DANSK METALS MARITIME AFDELING (Navigatører) (Gældende fra 4. marts 2016 til 31. marts 2017) INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv

Færgefart. Kurser for ansatte inden for færgefart. Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv Færgefart Kurser for ansatte inden for færgefart Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv fiskeriskolen.dk Søsikkerhedskursus grundlæggende STCW regulation A/VI/1-1, A-VI/1-3 og A-VI/1-4 Varighed:

Læs mere

900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion. Informationsmemorandum

900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion. Informationsmemorandum 900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion Auktion over frekvenserne 891,9 896,9 MHz og 936,9 941,9 MHz samt 1710,1-1720,1 MHz og 1805,1-1815,1 MHz Informationsmemorandum Bilag C: Beslutning om gennemførelse

Læs mere

D I S - O V E R E N S K O M S T 2010/2012. mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 ESVAGT, ESBJERG VAGTSKIBSSELSKAB A/S

D I S - O V E R E N S K O M S T 2010/2012. mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 ESVAGT, ESBJERG VAGTSKIBSSELSKAB A/S D I S - O V E R E N S K O M S T 2010/2012 mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 og ESVAGT, ESBJERG VAGTSKIBSSELSKAB A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING (Dæk og Maskine) (Skibsmaskinister) For skibe registreret

Læs mere

UKLASSIFICERET Bilag 4 Fagplan 1444 DeMars DIR D 01639850 01/14 HJEMMEVÆRNSSKOLEN

UKLASSIFICERET Bilag 4 Fagplan 1444 DeMars DIR D 01639850 01/14 HJEMMEVÆRNSSKOLEN UKLASSIFICERET Bilag 4 Fagplan 1444 DeMars DIR D 01639850 01/14 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn Instrumentlære B. Kort navn Instrumentlære FAGPLAN C. Formål Faget skal give kursisten færdighed i

Læs mere

Bekendtgørelse om apotekernes åbningstid og vagttjeneste

Bekendtgørelse om apotekernes åbningstid og vagttjeneste BEK nr 453 af 29/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, sagsnr. 1208015 Senere ændringer

Læs mere

Dansk Sejlunions vurdering af forslaget om forhøjet afgift på kaskoforsikringer

Dansk Sejlunions vurdering af forslaget om forhøjet afgift på kaskoforsikringer Brøndby, den 30. november 2012 Dansk Sejlunions vurdering af forslaget om forhøjet afgift på kaskoforsikringer Tak til Folketingets skatteudvalg for at lade Dansk Sejlunion få foretræde for udvalget onsdag

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om radioprøver og kaldesignaler m.v. Lovgivning som forskriften vedrører

Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om radioprøver og kaldesignaler m.v. Lovgivning som forskriften vedrører Bekendtgørelse om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse samt om radioprøver og kaldesignaler m.v. BEK nr 29 af 21/01/2004 (Gældende) LOV Nr. 421 af 06/06/2002 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag

Læs mere

LIC Fastnet Abonnementsvilkår Februar 2013

LIC Fastnet Abonnementsvilkår Februar 2013 Tjenestespecifikke abonnementsvilkår for LIC Fastnettjenester gældende i supplement til LIC Mobilics Generelle Vilkår LIC Fastnet Abonnementsvilkår Indholdsfortegnelse 1. Abonnementsaftalen... 3 2. Aftalens

Læs mere

Lærebog i GMDSS Hans Chr. Dragø & Jørgen Fink Petersen

Lærebog i GMDSS Hans Chr. Dragø & Jørgen Fink Petersen Lærebog i GMDSS Hans Chr. Dragø & Jørgen Fink Petersen Kolofon Lærebog i GMDSS 1. udgave 2006 ISBN: 7-90749--2 Udgiver: Fiskericirklen og Skagen Skipperskole Copyright: Fiskericirklen Forfattere: Hans

Læs mere

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Formål Formålet med denne brochure er at beskrive mobiltelefonens muligheder og begrænsninger ved anvendelse

Læs mere

Bekendtgørelse om gebyr og tilskud til nyttiggørelse af dæk

Bekendtgørelse om gebyr og tilskud til nyttiggørelse af dæk BEK nr 148 af 16/02/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 27-02-2009 Miljøministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Gebyrpligt Kapitel 2 Tilskud til indsamling af dæk Kapitel 3 Administrative

Læs mere

Bilag 3 Udkast til rammeaftale

Bilag 3 Udkast til rammeaftale Bilag 3 Udkast til rammeaftale 1. Parterne Nærværende rammeaftale er indgået mellem Vesthimmerlands Kommune Indkøbsenheden Himmerlandsgade 27 9600 Aars i det følgende kaldet VHK og Leverandør Virksomhed

Læs mere

Skibsforsikringen Frederikshavn G/F MEDLEMMERNE

Skibsforsikringen Frederikshavn G/F MEDLEMMERNE KAPITEL 5 MEDLEMMERNE 16. Indmeldelse. 17. Stemmeret. 18. Urafstemning. 19. Skibets salg. 20. Udmeldelse. 21. Udsigelse. 22. Udelukkelse af foreningen. 23. Hæftelse. 24. Indbyrdes kontrol. 25. Kendskab

Læs mere

Havne- og ordensreglement For SHS. Nørre Uttrup Lystbådehavns område. Områdets afgrænsninger fremgår af kortet på side 2

Havne- og ordensreglement For SHS. Nørre Uttrup Lystbådehavns område. Områdets afgrænsninger fremgår af kortet på side 2 1 Havne- og ordensreglement For SHS Nørre Uttrup Lystbådehavns område. Områdets afgrænsninger fremgår af kortet på side 2 Og søterritoriet mellem anduvningsbøjen og inderste afmærkningspar. Søterritorits

Læs mere

Vedtægter. for. Den selvejende institution Hestehovedet Lystbådehavn

Vedtægter. for. Den selvejende institution Hestehovedet Lystbådehavn Vedtægter for Den selvejende institution Hestehovedet Lystbådehavn 1. Hestehovedet Lystbådehavn er en selvejende institution med hjemsted i Nakskov. 2. Institutionens formål er at leje og drive Hestehovedet

Læs mere

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde 1)

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde 1) BEK nr 22 af 07/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-32-30-00044 Senere ændringer

Læs mere

Regulativ for Lyngby Hovedgade

Regulativ for Lyngby Hovedgade Regulativ for Lyngby Hovedgade Januar 2015 Forord Dette regulativ skal sikre, at Lyngby Hovedgade mellem Jernbanepladsen og Jernbanevej benyttes på en hensigtsmæssig måde. Der lægges vægt på, at der på

Læs mere

Abonnementsvilkår for Uni-tel s IP-telefonitjeneste

Abonnementsvilkår for Uni-tel s IP-telefonitjeneste - Abonnementsvilkår for Uni-tel s IP-telefonitjeneste Marts 2008 1. Generelt Disse abonnementsvilkår er gældende for aftaler om abonnement på Uni-tel A/S s IP-telefonitjeneste, indgået mellem kunden og

Læs mere

Hvad er Vigi Fall Faldalarm?

Hvad er Vigi Fall Faldalarm? Hvad er Vigi Fall Faldalarm? Vigi Fall er verdens første fuldautomatiske faldalarm, der registrerer alle typer af fald Vigi Fall sender fuldautomatisk information og alarm videre i tilfælde af fald uden

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med PBS ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med PBS ved hjælp af HTTP/S-løsningen Payment Business Services PBS A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 pbsmailservice@pbs.dk www.pbs.dk PBS-nr. 00010014 CVR-nr. 20016175 Brugervejledning - til

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2014 om eksamener ved erhvervsuddannelserne

Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2014 om eksamener ved erhvervsuddannelserne Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2014 om eksamener ved erhvervsuddannelserne I medfør af 22, 27, stk. 4 og 5 og 63, stk. 2 i inatsisartutlov nr. 10 af 19. maj 2010 erhvervsuddannelser og kurser

Læs mere

Kontrakt. Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part

Kontrakt. Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part Kontrakt Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part Forhandleraftale 19. december. 2007 Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part 1. Aftalens formål Landinspektøraftalen giver

Læs mere

Reglement for spillerkontrakter

Reglement for spillerkontrakter Reglement for spillerkontrakter Afsnit 1 Indledende bestemmelser 1 stk. 1 DBBF s Bestyrelse fastlægger reglerne for godkendelse og administration af spillerkontrakter i form af nærværende Reglement for

Læs mere

Kom godt fra start. Kom godt fra start. med din nye mobiltelefon JUNI 06

Kom godt fra start. Kom godt fra start. med din nye mobiltelefon JUNI 06 Kom godt fra start Kom godt fra start med din nye mobiltelefon JUNI 06 2 Indhold: SIM-kort...1 "Tryk selv" service a. Viderestilling (ved optaget, ved manglende svar, ved alle opkald)...3 b. Banke på...4

Læs mere

Betjeningsvejledning. System Alarmpanel xx S2s

Betjeningsvejledning. System Alarmpanel xx S2s Betjeningsvejledning System Alarmpanel xx S2s Indhold 1 Indhold Indholdet af denne vejledning kan ændres uden forudgående varsel. Firmaer, navne og data anvendt i eksempler er fiktive, medmindre andet

Læs mere

DanID A/S Lautrupbjerg 10 Postboks 500 2750 Ballerup

DanID A/S Lautrupbjerg 10 Postboks 500 2750 Ballerup DanID A/S Lautrupbjerg 10 Postboks 500 2750 Ballerup 24. september 2010 Vedrørende sikkerhedsforanstaltningerne omkring udstedelse af NemID Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

U D K A S T. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

U D K A S T. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2012-5209 / lth 15. november 2013 U D K A S T Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) I medfør af 3, stk. 1, nr. 1 og nr. 6, 4, stk. 1, og 32, stk. 8, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 72 af 17. januar 2014, som sat i

Læs mere

DepWeb.DK. Supplement til bisidder siden vedr. regler/love. Supplement til Bisiddere. Datasammenskrivning af forvaltningslov

DepWeb.DK. Supplement til bisidder siden vedr. regler/love. Supplement til Bisiddere. Datasammenskrivning af forvaltningslov Informationer om depression og angst. Brugerhistorier - Debat og chat link DepWeb.DK Socialpolitik - Nyheder - Temasider Kontanthjælps info - Bisidder info Supplement til bisidder siden vedr. regler/love.

Læs mere

#split# Aftale agtes indgået med ansøger, som vurderes at være bedst kvalificeret ud fra følgende udvælgelses kriterier og vægtning:

#split# Aftale agtes indgået med ansøger, som vurderes at være bedst kvalificeret ud fra følgende udvælgelses kriterier og vægtning: #split# Plan og Miljø Dato: 27. marts 2015 Sags. nr.: 88.12.00-P19-1-15 Sagsbeh.: Jørgen W. Pedersen Lokaltlf.: +4599455513 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945 4500 raadhus@99454545.dk

Læs mere

Tillægsvilkår for Fullrates standard mobilabonnementer med pakker

Tillægsvilkår for Fullrates standard mobilabonnementer med pakker Tillægsvilkår for Fullrates standard mobilabonnementer med pakker Maj 2016 Indholdsfortegnelse 1. Tillægsaftalen... 1 2. Taksering af samtaler... 2 3. Inkluderet taletid... 2 4. Fri Tale... 3 5. Fri sms+mms...

Læs mere

VHF og DSC. VHF-radioen er din livline til land i en nødsituation. Enestående redskab, hvis du kommer i nød

VHF og DSC. VHF-radioen er din livline til land i en nødsituation. Enestående redskab, hvis du kommer i nød VHF og DSC VHF-radioen er din livline til land i en nødsituation Enestående redskab, hvis du kommer i nød Kanal 16 på din VHF radio er den maritime nødkanal, der aflyttes af Lyngby Radio i alle danske

Læs mere

Vedtægter for BÅDELAUGET KIGNÆS MOLE

Vedtægter for BÅDELAUGET KIGNÆS MOLE Marts 2005 Januar 2012 Vedtægter for BÅDELAUGET KIGNÆS MOLE NAVN: 1. Foreningens navn er Bådelauget Kignæs Mole. Foreningen er stiftet den 3. Juni 1964. Foreningen har hjemsted i Jægerspris (kommune slettes).

Læs mere

region midtjyllands standardbetingelser

region midtjyllands standardbetingelser region midtjyllands standardbetingelser - for køb og levering af forbrugsvarer - for køb og levering af teknisk udstyr herunder medicoteknisk udstyr - for køb og udførelse af tjenesteydelser Disse standardbetingelser

Læs mere

Brugervejledning. - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation

Brugervejledning. - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation Brugervejledning - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation med PBS Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse: Introduktion...3 Læsevejledning...3 Den private nøgle...4 Introduktion...4

Læs mere

Vejledning for Airline Company VHF Operational Control Stations

Vejledning for Airline Company VHF Operational Control Stations Vejledning for Airline Company VHF Operational Control Stations Side 1 Udgivet af Trafik- og Byggestyrelsens Center for personcertificering København 2011. Side 2 INDHOLD 1 Generelt... 4 2 Ansvar... 4

Læs mere

Havnereglement for Hvidovre Lystbådehavn

Havnereglement for Hvidovre Lystbådehavn Hvidovre Kommune Hvidovrevej 341, 1. sal 2650 Hvidovre Central- og Kulturforvaltningen Kultur- og Fritidsafdelingen Havnereglement for Hvidovre Lystbådehavn Havnens område Havnen afgrænses af vedlagte

Læs mere