TAGPARADISET PÅ FRITIDSHJEMMET VESTERVANG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TAGPARADISET PÅ FRITIDSHJEMMET VESTERVANG"

Transkript

1 TAGPARADISET PÅ FRITIDSHJEMMET VESTERVANG Rapport om to træer og en kumme, der blev til en nyttehave og en jungle

2 TAGPARADISET PÅ FRITIDSHJEMMET VESTERVANG Urban økologi i børnehøjde en evaluering af de første 24 måneder Indledning I Fritidshjemmet Vestervang på Vesterbro har 145 børn fra Tove Ditlevsens Skole på Enghave Plads samt 20 voksne deres daglige gang. Uden for åbningstiden benyttes lokalerne til forskellige former for undervisning, og legepladsen bruges af børn i lokalområdet. I området er der større byggesager, tung trafik døgnet rundt og kun enkelte lommeparker og legepladser. Med den oprindelige projektbeskrivelse som referenceramme gennemgår vi her Tagparadisets tilblivelse og udvikling, og vi gør rede for de positive konsekvenser, som begrønningen af Vestervang Fritidshjem har haft for børn, ansatte, forældre og lokalområdet. Selve anlægsarbejdet er foretaget i etaper, afhængig af hvad der kunne finansieres på det pågældende tidspunkt. Hen over en 2-årig periode er der med få måneders mellemrum lavet nye planteprojekter på ejendommen. Det, der umiddelbart kan konstateres, er, at børn og voksne har stor glæde i hverdagen af de nye grønne arealer indendørs som udendørs. Pædagogerne har taget ejerskab til omgivelserne og formidler det til børnene. De grønne rammer er fælles og respekteret af alle. Børnene har set bærrene vokse og har fulgt hele processen fra jord til bord fra spirende grøntsag til pizza med eget fyld. Men ud over de mest synlige positive konsekvenser, har projektet haft en lang række sidegevinster i form af eksempelvis mindre hærværk og færre sygedage som er nok så interessante. Ikke mindst set i et større perspektiv, da design af hardware og planteplan uden besvær kopieres fra Tagparadiset til andre institutioner eller boligforeninger med interesse for et økologisk urbant havebrug.

3 Gennemførelse og inddragelse i projektets forskellige etaper Gennem hele forløbet med Tagparadiset har børn og voksne taget del i projektets praktiske dele med at opbygge højbede og, for børnenes del, plante grøntsager, buske og frugttræer. I alt er der sat mere end 200 blomsterløg, hvor der ikke var tæt plantet før. De ansvarlige pædagoger har kørt planteprojekter i skolen, hvor de enkelte klasser dyrkede frø og forspirede til udplantning i højbedene. Samtidig med de praktiske forberedelser blev der talt om vækstprocessen og hvilken betydning, dyre og fuglelivet i byen har for blomster og frugter. Børnene har over sæsonen lært om havens forskellige vækster og disses forskellige behov. I 2014 omlægges det oprindelige prydbed også til nyttebed. Tagterrassen bruges flittigt og er blevet en integreret del af fritidshjemmets daglige funktioner. I sæsonen bruges terrassen dagligt og har derved givet et ekstra rum, som børnene kan bruge i deres fritid. Ud over plantning af grøntsager, blomster og bær er lugning og vedligeholdelse en pædagogisk aktivitet. I varme perioder skal planterne vandes, og der har været ventelister blandt børnene for at være på dagens vandingshold. Det grønne rum på tagterrassen har også været ideelt for børnemøder, trivselssamtaler med børnene, forældrearrangementer og som et pusterum for personalet. At samle en børnegruppe i konflikt oppe blandt alle planterne, har en helt anden effekt end en tur på kontoret. På lune forårsdage er det svært at finde noget mere afslappende for børnene, end at ligge i en sækkestol blandt alt det grønne og læse. Tagterrassen bruges mest af mindre grupper af børn sammen med en eller to voksne, hvor der er plads til fordybelse, hvor man kan tale om tingene, og hvor der er mulighed for en fælles oplevelse. Samtidig får børnene, der deltager, ejerskab for planterne og lærer den tålmodighed, det kræver at passe og pleje vores planter. Man har sået og plantet de ting, som ungerne reelt har lyst til at spise: Gulerødder, kartofler, jordbær, blåbær, blommer, pærer, figner, radiser, hindbær og 12 forskellige æblesorter. På sidevæggene er der monteret espalier til forskellige former for klatre- og nytteplanter som ærter, bønner, brombær og vindruer samt prydplanter som kaprifol, clematis, efeu og rådhusvin. For at tiltrække honningbier og andre bestøvere, vokser et langbed med vilde nælder, høje græsser, blomstrende tidsler, bregner, solhat, klatrehortensia, forskellige kløver arter og andre nektarholdige sorter, som eksempelvis markblomster og sommefuglebusk. Som ly til småfugle er der plantet en sukkertop og en kristtjørn.

4 Institutionens muligheder en naturlig udvikling I stueetagen har legepladsen tidligere haft det hårdt. De eneste planter inden for hegnet, der ikke er plantet i 2013, er de to store kirsebærtræer. Klatrevæggen og det vilde legemonstrum Ubåden og fyrtårnet udgjorde indretningen af legepladsen. Ved at plante flere grupper af store buske og træer i jorden, er der skabt gode muligheder for fordybelse og samvær i mindre grupper. Den naturlige grønne ruminddeling har gjort uderummet større. Beplantningen er 75 % stedsegrøn, som er hjemmehørende og relativt hårdfør, og de 6-10 år gamle buske leverer fine gemmesteder og er mål for ungernes leg. Børnene er nøjagtigt lige så gamle som buskene, og i denne alder elsker de hjørner og små lommer. Derfor har legenes karakter ændret sig på fritidshjemmets legeplads. Hvor det før primært var de vilde drenge, der brugte legepladsen til at brænde voldsomme mængder overskydende energi af, ser vi nu hele børnegruppen bruge legepladsen på lige vilkår. De vilde lege trives stadig, men nu er der også rum til, at der kan opstå en spontan cafe, der serverer lækker bladsuppe med tilhørende mudderkage. Samlet er der i 2013 sat omkring 200 robuste planter i ny jord i stueplan. I jorden, i krukker og på espalier. Fra 3 meter høje thuja til bambus, roser, blåregn, rhodo, pieris, kirsebærlaurbær og buxbom til bunddække som efeu, vinca og dværgmispel. Kravet til planternes egenskaber har blandt andet været trivsel i delvis skygge, god vækst, ingen giftige bær og bælge, blomstring og gerne stedsegrøn uden at være nåletræ. Udfordringen har dernæst bestået i at få tilvejebragt planter, der var robuste og gamle nok til at klare det moderate fysiske pres fra de mange aktivitetssøgende børn. Børnene inddrager planterne i deres forskellige lege og behandler dem meget kærligt og lidt hårdhændet. Der er brugt ny svensk økomuld og rosenjord til at udskifte ca liter jord på legepladsen og yderligere liter til plantning i store flytbare krukker. De frost- og brudsikre krukker bruges til at skabe afveksling i indretningen af stueetagens nære uderum. Da der er panoramavinduer i rummets bredde, har beplantningen også stor betydning for, hvordan børn og voksne oplever indeklimaet i stueetagen.

5 Konklusion Vestervang har fået et stykke lødig og brugbar natur etableret på institutionens store tagterrasse. Projektet har fungeret som et levende pædagogisk værktøj og har fremmet trivselen for både børn og voksne. Tagparadiset har udviklet sig fra kun at omfatte tagterrassen til også at inddrage legepladsen og bygningens vertikale flader både mod legepladsen og facaden mod gaden. Beplantningen har tilført institutionen en slags visuel stilhed, der har mindsket støjniveauet i et meget levende miljø. Tidligere var ejendommen ofte plaget af graffiti på facaden og hærværk på legepladsen. Efter begrønningen af Vestervangs udearealer er graffiti og hærværk faldet til nul (0). Ligeledes er der kun noteret 1 % mandefald på plantelisten (pga. tørke). Meget peger altså på, at såvel børn som voksne bevidst og ubevidst værner om det nye levende nærmiljø. Specielt bemærkelsesværdigt er det totale ophør af tags og graffiti. Der har i perioden hen over de sidste 24 måneder været flere projekter i personalegruppen, hvor trivsel og samarbejde har været i fokus. Det kan derfor være svært entydigt at pege på Tagparadiset som dét projekt, der har haft den afgørende indflydelse på den generelt positive udvikling i huset. Men haverne er ubetinget et gode for alle året rundt og de positive tilkendegivelser så talrige, at der i al fald kan peges på en sammenhæng. Pædagogerne har gennem arbejdet med taghaven, også i skoleregi, øget det fysiske og psykiske velvære i institutionen og bidraget med viden og lyst til natur og miljø. Spørgsmålet rejser sig derfor, om en grønnere dagsorden i et bredere perspektiv kan sætte nye standarder for trivsel i institutionshverdagen med "urban økologi i børnehøjde" og "inddragende grøn pædagogik i urbane miljøer". København Niels Vinther Afdelingsleder Vestervang Boe Sallingboe Produktudvikler Altan-Alferne

6 Projektbeskrivelse; At skabe større trivsel i dagligdagen for børn og voksne i et urbant institutionsmiljø. En kort kronologisk gennemgang af begrønningen af Vestervang, fra ide til afprøvet pædagogisk redskab. December 2011; Boe Sallingboe, indehaver af bygartnerfirmaet Altan-Alferne og far til Frey, som går på Vestervang, retter henvendelse til ledelsen med en forespørgsel, om man ikke skal lave en nyttehave på den store, ubenyttede tagterrasse på taget af fritidshjemmet. Bestyrelsen beder om tegninger og budget. Januar 2012; Projektbeskrivelse (se bilag) med plantegning og planteliste, metodevalg og budget forelægges ledelsen. Der tages udgangspunkt i bydelens akutte mangel på rekreative områder og en generel betragtning om børnenes hverdag: "Hvordan skal børn i fremtiden kunne sikres en naturlig tilgang til naturen og en forståelse af dens nytteværdi, når deres dagligdag overvejende består af bymiljø, indendørsaktiviteter og elektroniske adspredelser". Ledelsen beslutter at gå videre med projektet. Marts 2012; Der rettes henvendelse til store fonde som RealDania, Tryg, Velux og Nordea, som alle afviser at støtte projektet. Herefter kontaktes firmaer og private aktører, hvilket giver midler nok til, at noget af projektet kan sættes i gang. I første omgang etableres højbede til brug for børnenes eksperimenter med let dyrkelige grøntsager og bær. Juni 2012; Første fase er færdig, og nyttehaven er blevet en realitet. Fritidshjemmets personale har været en aktiv del af etableringen, og børnene har også deltaget i processen, så alle kunne føle ejerskab. Med de pædagogiske erfaringer, man har høstet i foråret, beslutter fritidshjemmets bestyrelse at give et tilskud til den videre etablering. Projektet kan dermed udbygges i henhold til den oprindelige plan. September 2012; For at få projektet til at fremstå som den oprindelige plantegning, donerer Altan-Alferne og samarbejdspartnere materialer og planter, som bringer nyttehaven tættere på at være en plantage. Oktober 2012; Tagterrassen får besøg af Center for Bydesign, Københavns Kommune og Områdefornyelsen Centrale Vesterbro. Alle er meget begejstrede for projektet, og det foreslås at søge offentlige puljemidler til færdiggørelsen af haven. April 2013; Områdefornyelsen Centrale Vesterbro donerer sammen med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.en pose penge til Boe Sallingboe til dækning af udlæg og til den endelige færdiggørelse af nyttehaveprojektet. Juni 2013; På baggrund af de positive erfaringer med nyttehaven på taget, beslutter ledelsen sig for at lave et begrønningsprojekt med fokus på legeplads og facade. Der laves en planteplan med 75 % stedsegrønt. August 2013; Resultaterne af en grønnere institution gør, at ledelsen bevilliger penge til yderligere beplantning af legepladsen. Der arbejdes videre med en planteplan bestående af 75 % stedsegrønt. December 2013; Vestervang Fritidshjem har nu en komplet nyttehave på taget, identisk i opbygning og plantevalg med den oprindelige plantegning. Legepladsen har gennemgået en levende forvandling og bliver i det daglige omtalt som junglen. Effekterne af den samlede begrønning tæller alt fra færre konflikter mellem børnene og mellem børn og voksne, lavere støjniveau, bedre forhold til naboerne, totalt ophør af hærværk og graffiti på ejendommen, større trivsel og et lavere sygefravær i personalegruppen.

7 Projektets økonomi og bidragydere Den samlede begrønning af Vestervang fritidshjem har kostet ca. kr fordelt med ca. kr på tagparadiset og ca. kr på legeplads og facade. Følgende har bidraget til tagparadisets økonomi og gennemførelse: Hovedsponsor: Områdefornyelsen Centrale Vesterbro i samarbejde med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Øvrige sponsorer: Vestervang Fritidshjem Altan.dk Altan-Alferne Lynge Planteskole Grønne Hjem Planteskole Altanbutikken Contan2 Gartnerkemi Læge Lone Bonde Petersen Læge Jacob Juul Grindsted Marianne og H.J. Sallingboe Raahauge og Partners Creaters mediebureau Projektet er udviklet af Altan-Alferne og færdiggjort sammen med børn og voksne fra Vestervang Fritidshjem. Alle billeder er taget af Jane Pedersen, pædagogisk ansvarlig for tagparadiset. Besøg TAGPARADISET på eller giv os en like på facebook/tagparadiset

8

9

10 BILAG Dele af den oprindelige projektbeskrivelse

11 Det etiske grundlag for at etablere en nyttehave på taget af Vestervang "Hvordan skal børn i fremtiden kunne sikres en naturlig tilgang til naturen og en forståelse af dens nytteværdi, når deres dagligdag overvejende består af bymiljø, indendørsaktiviteter og elektroniske adspredelser". Fritidshjemmet Vestervang, beliggende i Dannebrogsgade 47 på Vesterbro, er en daginstitution med fritidshjem for børn fra Tove Ditlevsens Skole på Enghave Plads. Lokalområdet er præget større byggesager, nedslidte lommeparker og et utrygt miljø i de få, større parker. Fritidshjemmet har et mindre udendørsareal til rådighed, som kun i mindre omfang kan klare det moderate fysiske pres, fra de mange aktivitetssøgende børn. Til gengæld har Vestervang en enestående mulighed for at få et stykke genuin og brugbar natur etableret på institutionens store tagterrasse. Terrassen er på ca. 120 m2 med 250 cm. høje vægge heraf to langsider med glas. Projektet er tænkt som et levende pædagogisk værktøj i konstant udvikling, med en lang livscyklus og indbyggede trivselsfremmende egenskaber for både børn og voksne. Projektet er dermed en investering i det fysiske og psykiske velvære i institutionen, i viden om, og lyst til, natur og miljø. Pladsen giver mulighed for indtil flere lange højbede, og et større antal fritstående selvvandingskrukker, hvor man kan så og plante de ting, som ungerne reelt har lyst til at spise: Gulerødder, kartofler, jordbær, blåbær, radiser, hindbær og en række forskellige æblesorter. På sidevæggene kan der monteres espalier til forskellige former for klatre- og nytteplanter som ærter, bønner, brombær, vindruer og prydplanter som kaprifol, clematis og rådhusvin. For at tiltrække honningbier og andre bestøvere, etableres et langbed med vilde nælder, blomstrende tidsler, solhat, klatrehortensia, forskellige kløver arter og andre nektarholdige sorter, som eksempelvis markblomster. Ved at benytte ny økologisk vækstmuld fra Danmark og Sverige, elimineres behovet for at luge ukrudt stort set og børn og voksne vil således kunne koncentrere sig om at nyde det frugtbare miljø og lære tag havens forskellige vækster og deres behov at kende. Der er dermed alle muligheder for at sætte nye standarder for "urban økologi i børnehøjde" og "inddragende grøn pædagogik i urbane miljøer". I parentes bemærket er design af hardware og planteplan sat sammen, så modellen uden større besvær, kan kopieres af andre institutioner eller boligforeninger med interesse for et økologisk urbant havebrug. Det er et stort ønske fra både børn og samtlige ansatte på Fritidshjemmet Vestervang at projektet bliver en realitet. Og fakta er, at der med lidt god vilje fra sponsorerne og vejrguderne, kan etableres en fuldstændig fantastisk nyttehave på tagterrassen inden sommerferien. En nyttehave der kan udvide den pædagogiske rækkevidde og gøre ungerne gladere, sundere og helt sprøde i kanten efter at lære mere om naturteknik, bier og blomster. Mvh Boe Sallingboe / Januar 2012

12 Ledelsens betragtninger om et grønt projekt i fritidshjemmet Vestervang fritidshjem vil gerne være en del af den vigtige forbindelse mellem børn og naturen. Vestervang fritidshjem kan som by-institution være med til at bevare den vigtige samhørighed mellem børn og naturen med den projekterede taghave. Undersøgelser viser at børn er meget mindre i naturen end tidligere, bl.a. fordi elektroniske medier overtager mere af børnenes tid. Det betyder at børnenes opfattelse af og forståelse for naturen bliver indskrænket væsentlig. Det har afgørende betydning at børn vokser op med en respektfuld holdning til miljø og natur i vores samfund så det kan bestå bedst muligt. For børnene vil dette projekt åbne op for en unik mulighed for fordybelse i naturlige rammer og en fællesskabsfølelse såvel imellem børnene som imellem børn og voksne/pædagoger. Hverdagen for langt de fleste børn på Vestervang er hektisk og fyldt med udfordringer som stiller store krav til dem, taghaven vil danne rammen om et fælles tredje hvor alle børn er lige. Derudover er det af meget stor betydning for børnene at de er en del af fra jord til bord -konceptet. Denne proces har vist sig at være den bedste indgangsvinkel til at sikre sunde spisevaner hos børn. Alle medarbejdere på Vestervang mener det er den ultimative løsning på udnyttelse af taget og alle vil gerne deltage i projektet og vil se frem til det helt specielle rum at arbejde i. Venlig hilsen Ledelsen og medarbejderne på Vestervang Marts 2012

13 En læges tanker vedrørende en urtehave i et fritidshjem på Vesterbro Jeg har hørt om projektet på Vestevang fritidshjem og blev glædeligt overrasket. Det er et projekt som jeg personligt og lægevidenskaben i almindelighed kan bakke op om. Der er så mange positive konsekvenser, at man må undre sig over, at ikke flere projekter af den slags er etableret i sammenhæng med børn og fritid. En række artikler i bl.a. Ugeskrift for læger dokumenterer de gavnlige effekter af kontakten med naturen. En nyttehave i institutionssammenhæng er derfor ikke blot en fritidsaktivitet for ungerne, men også en klar og positiv investering i vores fælles fremtid. Mere konkret kan der peges på følgende positive effekter: Fysisk aktivitet Være udendørs, D-vitaminer, luft Psykisk terapi, får tankerne væk, hjælper og forebygger depression Samarbejde og omsorg for planter Tålmodighed, vedholdenhed, opleve ting som gror samt, at tage ansvar Kende lidt til skadedyr, nyttedyr (bestøvning) og planternes sygdomme Kende årstiderne Sundhed, kend grønt og frugt, lær at bruge dem og at respektere dem Sundhed: økologi Miljø: mindre transport og emballage Herudover er det formodentlig problemfrit at få madverdenens tals- og fagpersoner til at eksemplificere den positive sammenhæng mellem børns madvaner og deres deltagelse i beplantning, vækst, høst og tilberedning. Og det er naturligvis masser af positive sammenhænge mellem sunde madvarer og et sundt liv. Derfor er det mit håb og anbefaling at projektet og projekter som det gennemføres og udbredes. Med venlig hilsen Læge Lone Bonde Petersen Kongelundsvej 434, 2770 Kastrup Marts 2012

14

15 TAK

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne:

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Barnets alsidige udvikling i aktiviteterne i SFO: SFO s praksis nu og her. SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Personlige

Læs mere

Skulpturer i Hyldespjældet

Skulpturer i Hyldespjældet 3 Et ægtepar fra den københavnske Vestegn er drivkræfter bag en skulpturbank i deres boligområde. De vil bringe kunsten ud til folket og give deres naboer kunstoplevelser i hverdagen. Afdelingen huser

Læs mere

Børnemiljøvurdering Vuggestuen Himmelblå

Børnemiljøvurdering Vuggestuen Himmelblå Vuggestuen Himmelblå Udarbejdet april 2010 Det er dagtilbuddets ledelse, der er ansvarlig for at der udarbejdes en børnemiljøvurdering. Ledelsens ansvar understreges af, at der ved børnemiljøvurderingsarbejdet

Læs mere

Brønderslev Kommune Børnemiljøvurdering

Brønderslev Kommune Børnemiljøvurdering 1 i Brønderslev Kommunes dagtilbud Ansvar og tidsplan for udarbejdelse af børnemiljøvurdering. Det er dagtilbuddets ledelse, der er ansvarlig for at der udarbejdes en børnemiljøvurdering. Ledelsens ansvar

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Søstjernen i Hjortdal. Vuggestue og børnehave midt Jammerbugtens smukkeste natur!

Søstjernen i Hjortdal. Vuggestue og børnehave midt Jammerbugtens smukkeste natur! Søstjernen i Hjortdal Vuggestue og børnehave midt Jammerbugtens smukkeste natur! Hvem er vi? Søstjernen er en kommunal institution for 0-6 årige beliggende i Hjortdal, 6 km nordvest for Fjerritslev. Vi

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj

Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 1 Henrik Nilaus Køkkenhaver for DUMMERNIKKER Forlaget Nordmaj 2 Kom godt i gang med at dyrke køkkenhaven Anmeldt af Maja Grønbæk, Idenyt.dk 2013 Er du nybegynder udi kunsten at dyrke køkkenhave og vil

Læs mere

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse 5 I Sundholmskvarteret lå en grund øde hen. Buske og træer voksede vildt, og store grupper af unge var de eneste, som brugte stedet. Det skabte utryghed. Samtidig var der brug for et grønt åndehul for

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Børnemiljøvurdering 2016

Børnemiljøvurdering 2016 1/6 DF/MPS 12okt16 Børnemiljøvurdering 2016 Børnemiljøvurderingen, er et lovpligtigt offentligt dokument. Vurderingen udarbejdes af arbejdsmiljørepræsentanten, den revurderes hvert år i 4. kvartal. Børnemiljøvurderingen

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Ansøgning til Landet på Midtfyn

Ansøgning til Landet på Midtfyn Ansøgning til Landet på Midtfyn Gislev Friskole og Børnehuset Solstrålen er en institution der brænder for sit nærmiljø! Efter at den kommunale skole, samt børnehave blev lukket for flere år tilbage, er

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Grønne Spirer Periode: April-juni 2019 Tema: Jord Afdeling: Udgård Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Hvert år deltager Valhalla i Grønne Spirer, hvor vi retter

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Fritidsinstitutionen ved Rødkilde Skole. La Bella. Høj-huset

Fritidsinstitutionen ved Rødkilde Skole. La Bella. Høj-huset Fritidsinstitutionen ved Rødkilde Skole La Bella Høj-huset Kære forældre Velkommen til La Bella Høj-huset! I denne folder har vi samlet en række praktiske oplysninger. Høj-huset er La Bellas afdeling for

Læs mere

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer Sunde træer, lækker frugt Hvorfor er det så vigtigt, at du beskærer frugttræer? Hvor og hvornår skal æble, pære, blomme, valnød, kirsebær, fersken beskæres? Brug det rigtige værktøj og professionel beskæringsteknik

Læs mere

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Overordnet målsætning for vores Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Under hensyntagen til Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers formålsparagraf, fritidshjemmenes og klubbernes opgaver udarbejdet i

Læs mere

SFO Bakkeskolen. 1 S ide

SFO Bakkeskolen. 1 S ide 1 S ide Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Katrine og Christina, som har været studerende. Vi ønsker Katrine og Christina stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Samtidig

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE Tema: Danmarks grønneste storby Samlede resultater 2. kvartal, maj 2017 KORT OM UNDERSØGELSEN Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel. Nærværende

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

Vision, værdier og menneskesyn

Vision, værdier og menneskesyn Vision, værdier og menneskesyn Vision Vi vil være det bedste helhedstilbud for vores børn. Vi vil lægge vægt på børnenes alsidige udvikling og tage højde for deres forskellige sociale, faglige og følelsesmæssige

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

Børnemiljøvurdering Filuren 2010

Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Børnemiljøvurdering Filuren 2010 Ifølge Dagtilbudsloven skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering mindst hvert tredje år. Formålet med at der stilles krav til børnemiljøet i dagtilbud,

Læs mere

Engtoftens pædagogisk lærerplan

Engtoftens pædagogisk lærerplan Engtoftens pædagogisk lærerplan 2015-2016 I Engtoften vil vi arbejde for at styrke børnene i at mestre deres liv i forhold til deres udviklingsniveau/r. Igennem vores pædagogiske praksis skaber vi rum

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

27/1 2015 Høringssvar om ny dagtilbudsstruktur i FMK 2015-2018 Personalet i Årslev Børnehave og Vuggestue er glade for at se, at I har udvalgt nogle principper i den nye dagtilbudsstruktur, som er med

Læs mere

Her trives. spirerne... DUS. Vesterkæret

Her trives. spirerne... DUS. Vesterkæret Her trives spirerne... DUS Vesterkæret Indhold: Velkommen til DUSSEN...3 Historie...4 DUSSEN på Vesterkæret...5 Hvad vil vi kendes på...6 Dagligdagen i DUSSEN...7 Personalet...8 Forældresamarbejde...9

Læs mere

Velkommen til Kernehuset

Velkommen til Kernehuset Velkommen til Kernehuset Kernehuset er en udvidet skolefritidsordning i forbindelse med Blåhøj Skole. Vi er p.t. 80 børn i alderen 2 3/4 år til og med 5. klasse. Blåhøj Skole og Dalgasskolen har fælles

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 11 69 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 9 64 % - Observatører 1 % Forældre 38 43 % Ældste børn 10 50 % Rapporten

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 19 41 % Ældste børn 4 36 % Rapporten består

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere

Bestyrelses beretning 2017.

Bestyrelses beretning 2017. Bestyrelses beretning 2017. Kære Generalforsamling på Ringsted Lilleskole d. 20.04.2017. Nu er vi rigtig godt i gang med vores 5. skoleår, vores 1. halvrunde fødselsdag er snart en realitet. En milepæl

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 13 35 % Ældste børn 4 44 % Rapporten består

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 84 97 % - Ledere 8 100 % - Medarbejdere 61 97 % - Observatører 15 94 % Forældre 211 46 % Ældste børn

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 89 89 % - Ledere 8 89 % - Medarbejdere 66 90 % - Observatører 15 83 % Forældre 205 41 % Ældste børn

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 10 91 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 88 % - Observatører 2 % Forældre 23 43 % Ældste børn 11 58 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 9 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 % - Observatører 1 % Forældre 11 31 % Ældste børn 0 0 % Rapporten består

Læs mere

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% - Observatører 0 Forældre 37 38% Ældste børn 13 38% Rapporten

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv Mål for SFO Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 1 2 Børnesyn Overordnede Mål for Dagtilbud/Landsbyordninger/ Skolefritidsordninger

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende

Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende Maj nyheder Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende Peter plys Kære Forældre Kom maj, du søde, milde... gør skoven atter grøn. Sådan lyder de første strofer i en kendt, dansk forårssang.

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen

Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Denne folder er udarbejdet af personalet i Skovtrolden - maj 2009. Ansvarlig leder: Anni Skovgaard Nielsen Børnehaven SKOVTROLDEN Holmen 8, Bjerre, 8783 Hornsyld. Tlf 75681602 email: skovtrolden@hedensted.dk

Læs mere

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld

Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Velkommen i min natur dagpleje i Christiansfeld Jeg hedder Lis, jeg er gift med Ole, vi bor Skovforte 10 Christiansfeld. Vi har en voksen datter Rikke som bor i nærheden sammen med Lasse og deres søn Gustav,

Læs mere

Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015

Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015 Appelsinhuset af Bent Hojsholt, april 2015 Dette unikke sted udlejes normalt fra marts til og med november. Til max. 2 personer i min. 1 uge. Huset er på 38 m2. Lille stue, soveværelse, køkken og bad.

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Den vertikale have Økologi på højkant

Den vertikale have Økologi på højkant Den vertikale have Økologi på højkant Marijke Zwaan er en energisk kvinde og ildsjælen bag Den vertikale have på Otto Krabbes Plads i København. Projektet har efter lange og seje godkendelsesforløb resulteret

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

AgroTech - Grønne livsmiljøer

AgroTech - Grønne livsmiljøer AgroTech - Grønne livsmiljøer Anne Østergaard Agronom Jane Thomsen Psykolog Lars Jørgensen Hortonom AgroTech A/S et GTS institut Etableret i 2007 Hovedsæde i Århus 90 medarbejdere GTS virksomhed for jordbrugs-

Læs mere

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan TEMA: Forår så og spire

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan TEMA: Forår så og spire Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan 2016-2018 TEMA: Forår så og spire 1. Fakta 1.1. Navn på børnehus/dagplejegruppe 1.2. Aktionslæringsperiode: 1.3. Navne på deltagere i det professionelle læringsfællesskab

Læs mere

Brobygning - børnehave til skole Fokus på sund mad Analyse blandt forældre og pædagoger i daginstitutioner. Gitte Nomanni April 2019

Brobygning - børnehave til skole Fokus på sund mad Analyse blandt forældre og pædagoger i daginstitutioner. Gitte Nomanni April 2019 Brobygning - børnehave til skole Fokus på sund mad Analyse blandt forældre og pædagoger i daginstitutioner Gitte Nomanni April 2019 1 Introduktion Problem Hvert år starter ca. 56.000 børn i 0. klasse.

Læs mere

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006 19. april 2006 Reetablering af: Den Grønne Firkant Det overordnede ønske for reetableringen af gården er at genskabe den helhed området tidligere repræsenterede, samtidig med at man bevarer eller genskaber

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Brønderslev Kommune Børnemiljøvurdering

Brønderslev Kommune Børnemiljøvurdering 1 i Brønderslev Kommunes dagtilbud Ansvar og tidsplan for udarbejdelse af børnemiljøvurdering. Det er dagtilbuddets ledelse, der er ansvarlig for at der udarbejdes en børnemiljøvurdering. Ledelsens ansvar

Læs mere

Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver. Ollerup 31. oktober 2015

Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver. Ollerup 31. oktober 2015 Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver Ollerup 31. oktober 2015 Humlebihaver, bivenlige haver? Hvem besøger og bestøver havens blomster? Humlebihaver, bivenlige haver? Hvem besøger

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

VI SÆTTER AFTRYK. Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009

VI SÆTTER AFTRYK. Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009 VI SÆTTER AFTRYK Thorsø Børnehaves Børnemiljøvurdering 2009 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 3 Metode 4 Analysens resultat 5 Handleplan 6 Hvor er vi nu? 7 Arbejdsmiljø i fremtiden 9 Indledning. Børn i

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Handleplaner for 2. årgang.

Handleplaner for 2. årgang. Handleplaner for 2. årgang. På 2. årgang, er den anerkendende tilgang af stor værdi for os i det daglige arbejde med, og omkring børnene. Det er vores håb, at dette vil opleves, samt fungere, som en paraply

Læs mere

Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer

Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer Frivillighed, engagement og udvikling af gode fællesarealer Oplev syv cases fra fællesskabets Danmark. Se videointerviews med børn og voksne, som fortæller om at skabe inspirerende og hjemlige fællesarealer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

INFORMATIONSPJECE STUBMØLLEN s vuggestue og børnehave

INFORMATIONSPJECE STUBMØLLEN s vuggestue og børnehave INFORMATIONSPJECE STUBMØLLEN s vuggestue og børnehave Du sidder med en lille pjece med oplysninger om Stubmøllen. Hvis du vil vide mere om institutionen så gå ind på vores hjemmeside www.stubmoellen.dk

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

Mændenes Hjem og Områdefornyelsen Centrale Vesterbro

Mændenes Hjem og Områdefornyelsen Centrale Vesterbro Mændenes Hjem og Områdefornyelsen Centrale Vesterbro PLADS TIL ALLE? Gennem årtier har Vesterbro udviklet sig, og bydelen er i dag hjemsted for vidt forskellige klasser og kulturer. Vesterbro rummer både

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2013. Børnehuset Ringen

Nyhedsbrev Juni 2013. Børnehuset Ringen Nyhedsbrev Juni 2013 Børnehuset Ringen Kære Forældre Så er vi ved at lande igen efter vores fyringsrunde og en omrokering. Men heldigvis er vi blevet tildelt de 2 tidligere omtalte ressourcepædagoger.

Læs mere

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00 Børnehuset Møgelkær havde opstart den 1. april 2008 og er en privat integreret institution. Vi er normeret til 80 børn, 25 vuggestuebørn (0-3 år) og 55 børnehavebørn (3-6 år). I børnehaven er der tre grupper.

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Høringssvar ang. lukning af Boddumhus naturbørnehave.

Høringssvar ang. lukning af Boddumhus naturbørnehave. Høringssvar ang. lukning af Boddumhus naturbørnehave. På vegne af børn og forældre i Boddumhus naturbørnehave vil vi gerne fortælle hvad det er der gør Boddumhus unikt og hvordan vores børnehave passer

Læs mere

At være forældre i Herlev Kommunes dagtilbud. om gensidige forventninger

At være forældre i Herlev Kommunes dagtilbud. om gensidige forventninger At være forældre i Herlev Kommunes dagtilbud om gensidige forventninger I har nu fået tilbudt en plads i et dagtilbud i Herlev Kommune. Her kan I læse om, hvad I kan forvente af os, og hvordan vi forventer,

Læs mere

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin

Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Etablering af økologiske frugt- og bærarealer. Trin for trin Maren Korsgaard, Økologisk rådgivning Økologisk inspirationsdag 18. nov. 2014 Første trin: Hvorfor? Lyst til nye udfordringer /mere arbejde

Læs mere

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser.

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser. Johannesskolens SFO 2009 I Johannesskolen s SFO går børn fra børnehaveklasse til 5. klasse. Når børnene har fri fra skole, har de mulighed for at bruge deres fritid i SFO en. Vi lægger vægt på, at børnenes

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Formandens beretning for året 2014

Formandens beretning for året 2014 Formandens beretning for året 2014 Velkommen. Så gik der endnu et år. Og dette har budt på nye udfordringer. Selvfølgelig har de sidste detaljer vedr. overtagelsen fyldt meget, da den er en vigtig del

Læs mere

BØRNS LEG PÅ LETTERE FORURENET JORD

BØRNS LEG PÅ LETTERE FORURENET JORD BØRNS LEG PÅ LETTERE FORURENET JORD T I L M E DA R B E J D E R E I DAG I N S T I T U T I O N E R O G DAG P L E J E 13 JORDEN I KØBENHAVN ER FORURENET MEN IKKE MERE END, AT VI SELV KAN TAGE HÅND OM DET

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Bynatur Biodiversitet og byrumsdesign. - At skabe plads til både natur og mennesker

Bynatur Biodiversitet og byrumsdesign. - At skabe plads til både natur og mennesker Bynatur Biodiversitet og byrumsdesign - At skabe plads til både natur og mennesker Program Tab af biodiversitet er bynatur svaret? Bynatur Biodiversitet i teorien Byrumsdesign i teorien Trekanten Bynatur

Læs mere

IT. Vores mål for IT: I løbet af barnets tid i børnehuset, er det vores mål:

IT. Vores mål for IT: I løbet af barnets tid i børnehuset, er det vores mål: IT. Vores mål for IT: I Bandholm Børnehus er det vores mål, at barnet har mulighed for at styrke deres IT kompetencer, som en naturlig del af børnehavens hverdag. Det er vores mål at barnet, får en naturlig

Læs mere

Klub Mini og Maxi. Idestrup Privatskole. SFO skolefritidsordning modtager børn fra børnehaveklasse til og med 7 klasse.

Klub Mini og Maxi. Idestrup Privatskole. SFO skolefritidsordning modtager børn fra børnehaveklasse til og med 7 klasse. Klub Mini og Maxi Klub Mini og Maxi Idestrup Privatskole Vores 4 grundpiller i klub Mini og Maxi; fantasi faglighed tryghed kreativitet Information: Klub Mini og Maxi Kirkevej 5 4872 Idestrup Telefon -

Læs mere

Naturen er et stressreducerende rum, hvor børnene leger lange og koncentrerede lege. (Søderstrøm 2011).

Naturen er et stressreducerende rum, hvor børnene leger lange og koncentrerede lege. (Søderstrøm 2011). Høringssvar fra Naturbørnehaven Boddumhus. Indledning: Vi vil fra personalegruppen i Naturbørnehaven Boddumhus protestere mod nedlæggelsen af vores fantastiske børnehave, der ligger i naturskønne omgivelser

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Farvekodning om korrekt opbevaring af frugt, grønt og brød

Farvekodning om korrekt opbevaring af frugt, grønt og brød Farvekodning om korrekt opbevaring af frugt, grønt og brød Hvad er optimal opbevaring? FORMÅL OG FORUDSÆTNING Hvad er optimal opbevaring? Er folk i tvivl om opbevaring af deres fødevarer? FORMÅL OG FORUDSÆTNING

Læs mere