Sikkerhed for børn i online sociale tjenester

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sikkerhed for børn i online sociale tjenester"

Transkript

1 Analyse Sikkerhed for børn i online sociale tjenester Holsteinsgade København Ø 1 Sammenfatning af analysen Formål Afgrænsning Målgruppe Misbrugssituationer Krænkelser Overgreb Karakteristika ved misbrugssituationer Mulige tiltag Oplysning Tekniske tiltag Regelbaserede tiltag Anbefalinger Oplysning Tekniske tiltag Regelbaserede tiltag Telefon Telefax E-post itst@itst.dk Netsted CVR-nr Side 1/14 Bilag 1: Referenceliste Udarbejdet af IT og Telestyrelsen Oktober 2008

2 1 Sammenfatning af analysen Videnskabsminister Helge Sander var i åbent samråd i Videnskabsudvalget den 11. juni 2008 vedrørende en såkaldt digital ungdomssignatur 1. Som opfølgning herpå har udarbejdet denne analyse af de eksisterende muligheder for beskyttelse af børn på online sociale tjenester på internettet. Analysen omfatter en afklaring af misbruget af børn og unge ved anvendelse af online sociale tjenester samt af muligheder for yderligere at styrke oplysningsindsatsen og tekniske tiltag på området. Udgangspunktet for analysen er fem spørgsmål, der blev formuleret af ministeren på samrådet: 1. Hvad slags løsning er i det hele taget bedst og mest sikker? 2. Kan indførelse af en digital signatur for børn og unge overhovedet løse problemet, eller skabes der bare falsk tryghed og sikkerhed? 3. Hvad skal aldersgrænsen for en ungdomssignatur være? 4. Vil de unge overhovedet bruge signaturen? 5. Vil tjenesteudbydere af chatfora bruge mulighederne? Side 2/14 Analysen viser, at situationen omkring misbrug af børn som følge af dialog initieret på online sociale tjenester er kompleks. En teknisk løsning kan ikke egenhændigt beskytte børn og unge. Tiltag til beskyttelse af børn på online sociale tjenester bør bringe flere virkemidler i anvendelse. Børnene bør have størst mulig valgfrihed og navigationsrum samtidig med, at de selv og deres ret til privatliv beskyttes. Tiltag bør fremme de nuværende oplysningstiltag samt kigge nærmere på mulighederne for teknisk at integrere autentifikation, for eksempel af alder, i online sociale tjenester. Tiltag bør forankres i et frivilligt organ, der ved koordination og konsensusskabelse kan sikre handling på området. 2 Formål Analysen skal: afdække omfanget af samt karakteristika ved misbrugssituationer, der involverer børn, og som er en direkte følgevirkning af brugen af online sociale tjenester inddrage overvejelser om hensynet til privatlivets fred ved brug af online sociale tjenester og identificere elementer, der kan indgå i beskyttelsestiltag, som kan imødegå misbrugssituationer. 1 UVT almindelig del spørgsmål R.

3 3 Afgrænsning Tjenester på internettet kan inddeles i forskellige kategorier. Online tjenester omfatter mange former for services fra e-handel over tjenesterne på borger.dk til netbanker. Ens for alle disse tilbud er, at modtageren borgeren har mulighed for at benytte en facilitet som hjemmesiden stiller til rådighed. En delmængde af disse tjenester kan kategoriseres som online sociale tjenester, det vil sige tjenester, hvor brugeren kan indgå i dialoglignende kontakt med andre brugere. Hjemmesiden kan for eksempel indeholde interaktion såsom chat, e- Figur 1 Afgrænsning af tjenester. mail eller andre former for beskeder mellem brugerne. Side 3/14 Endelig er online sociale netværkstjenester en delmængde af disse online sociale tjenester, da disse netværkstjenester ud over interaktionselementet også indeholder en netværksdel, der gør det muligt for brugeren at oprette og se egne og andres lister over venner. Figur 1 illustrerer sammenhængen mellem de forskellige typer af tjenester på internettet. Analysen omfatter de områder, hvor børn kommer i dialoglignende kontakt med andre, det vil sige online sociale tjenester, herunder online sociale netværkstjenester. Analysen omfatter ikke tjenester, der henvender sig specifikt til voksne, eksempelvis netbanker og dating sites, eller hvor hovedformålet for tjenesten ikke er det sociale element. Analysen afgrænses desuden til kun at omfatte relationen voksen-barn. 4 Målgruppe Analysens målgruppe er børn under 15 år. Dette er den seksuelle lavalder og dermed grænsen for, hvornår børn kan forventes at tage vare på sig selv i forhold til indgåelse af seksuelle relationer. 5 Misbrugssituationer Undersøgelser viser, at langt de fleste børn bruger online tjenesterne til at kommunikere med de venner, de har i den fysiske verden. Det er desuden påvist, at flertallet af børn, der benytter online sociale tjenester anonymt, gør det for at forhøre sig om andres erfaringer med hensyn til kærlighed og sex og til at forsøge sig med forskellige identiteter. Størstedelen af børn bliver ikke udsat for misbrug i forbindelse med deres brug af internettet.

4 Udsatte børn er børn med dårlig social og kulturel integration og/eller børn med personlighedsmæssig dysfunktion. Medierådet 2008 De børn, der bliver udsat for ubehagelige oplevelser, falder ifølge nationale og internationale undersøgelser 2 typisk ind under kategorien for udsatte børn. Hertil kommer en lille gruppe af velfungerende børn, som i pubertet og præpubertet eksperimenterer med deres seksuelle fantasier. Med hensyn til en misbrugssituation kan der skelnes mellem to typer af misbrug: Krænkelse og overgreb. De følgende underafsnit omhandler karakteristika ved disse to typer af misbrugssituation. 5.1 Krænkelser Krænkelser er det problem, der oftest forekommer i kontakten mellem barn og voksen på online sociale tjenester. Kontakten ved krænkelser mellem voksen og barn sker typisk på to forskellige måder: En krænkelse er en handling, som overtræder barnets grænser og gør det uroligt, ked af det eller bange. Side 4/14 1. Den direkte metode: Den voksne er åbenlys og hurtig i sine kontakter med børnene og lægger ikke skjul på sine hensigter. De børn, som reagerer på denne type henvendelser, er som regel nysgerrige, ressourcestærke børn, som også siger fra, når den voksne bliver for nærgående. 2. Den indirekte metode: Den voksne går langsomt og forsigtigt til værks og groomer barnet, det vil sige opbygger en tillids- og fortrolighedszone i forhold til barnet, så barnet føler, at her har det fået en voksen-ven. Den unikke opmærksomhed og interesse gør, at barnet honorerer den voksne med et loyalt venskab. Børnene beskriver, at de godt ved, at man ikke skal udlevere private oplysninger. Men de betragter den voksne som en personlig og nær ven. En ven, som det også er naturligt at blive ven med i den virkelige verden. Ydermere tager den voksne typisk kontakten over på et medie, der ikke overvåges, når tilliden hos barnet er vundet, for eksempel chat klienter som Microsoft Messenger eller ICQ. Undersøgelserne viser endvidere, at 3 4,5 procent af de adspurgte børn har været udsat for uønskede, anstødelige henvendelser, 1,5 procent har været udsat for foruroligende, seksuelle henvendelser og 2 Alle faktuelle tal og statistikker i afsnittet og følgende underafsnit baserer sig på uddrag af danske og udenlandske undersøgelser, disse er refereret i fodnoter hvor relevant. Endvidere indeholder bilag 1 en samlet liste af referencer. 3 Kilde: Youth Internet Survey (2006), Crimes against Children Research Center, University of New Hampshire

5 1,9 procent har været udsat for pågående seksuelle henvendelser, herunder opfordring til offline kontakt. Kun fem procent af de voksne lyver om deres alder og udgiver sig for at være mindreårige. 79 procent af de voksne er ærlige om deres seksuelle ønsker i relation til den mindreårige. Youth Internet Survey Overgreb Overgreb omfatter de alvorligste handlinger, som dog sker sjældent. En opgørelse fra Rigshospitalets team for seksuelt misbrugte børn anfører, at der i perioden var ti af teamets sager, der var startet med grooming via internettet. En amerikansk undersøgelse 4 har set på mønstre blandt de børn, der i løbet af et år har oplevet seksuelt orienterede henvendelser: 74 procent af henvendelserne resulterer i møder i det virkelige liv, 68 procent medfører ulovlig seksuel kontakt mellem barn og voksen 5, herunder både frivillig og ufrivillig kontakt og 54 procent af børnene møder den voksne mere end én gang 6. Et overgreb kan defineres som en handling, som er strafbar i henhold til straffeloven: Systematisk optagelse af utugtige billeder 230 Blufærdighedskrænkelser 232 Anden kønslig omgængelse end samleje 224 Voldtægt 222 Medierådet 2008 Side 5/ Karakteristika ved misbrugssituationer Misbrugssituationer, både i form af krænkelser og overgreb, involverer typisk særligt udsatte børn, og har følgende karakteristika: 1. Mindre end to børn pr. år udsættes i gennemsnit for overgreb som følge af internet-initieret kontakt i Danmark. 2. Kontakt mellem voksen og barn foregår som et venskab. Den voksne opbygger gennem tillid og fortrolighed et venskab med barnet. 3. De voksne lyver kun sjældent om deres alder eller seksuelle hensigter. Kun fem procent af voksne brugere lyver om deres alder overfor barnet Janis Wolak et al (2004) Internet-initiated Sex Crimes against Minors: Implications for Prevention Based on Findings from a National Study. Journal of Adolescent Health 2004, vol. 35. Undersøgelsen omhandler alene mønstre blandt ofrene for grove krænkelser og bygger på data fra føromtalte Youth Internet Survey (1999). 5 Undersøgelsen viser, at i 93 procent af de aftalte møder, der bliver til noget, er der på et tidspunkt tale om seksuel kontakt. Det vil sige i alt 68 procent af de børn, der er ofre for seksuelle krænkelser med opfordring til offline kontakt udsættes for seksuel kontakt. 6 Undersøgelsen opgør, at 73 procent af de 74 procent der mødes med den voksne offline, gør det mere end én gang. Det vil sige totalt set 54 procent af de børn, der er ofre for seksuelle krænkelser med opfordring til offline kontakt, mødes med den voksne mere end én gang.

6 procent er ærlige omkring seksuelle ønsker i relation til barnet efter at kontakten er etableret. 4. Dialogen, ud over den indledende, flyttes over på en ikke-overvåget platform. Så snart venskabet er etableret, flyttes kommunikationen mellem parterne over på ikke-overvågede tjenester som Microsoft Messenger eller på SMS via mobiltelefonen. 6 Mulige tiltag Beskyttelse af børn og Som det fremgår af karakteristika ved unge på online sociale misbrugssituationer, er der tale om meget få tjenester kan ikke overgreb på børn årligt i Danmark. Overgrebene etableres alene ved sker ved hjælp af komplekse mekanismer baseret hjælp af tekniske på at vinde barnets tillid og på at anvende ikkeovervågede tjenester. Det er mekanismer, der gør foranstaltninger. det svært at adresse hele problemstillingen med et enkelt tiltag. Tekniske foranstaltninger er et blandt flere tiltag, der kan gøres for at beskytte børn og unge på online sociale tjenester. For eksempel hjælper tvungen identifikation på online sociale netværkstjenester ikke, hvis den voksne i forvejen ikke lyver om, hvem han er. Eneste konsekvens bliver da, at barnets identitet med sikkerhed afsløres overfor den voksne. For at imødegå den komplekse problemstilling må tiltag ske inden for både oplysning, tekniske foranstaltninger samt regelbaserede tiltag. Side 6/ Oplysning Ved oplysning forstås den samlede pulje af aktiviteter, hvormed man får kontakt til og forøget viden om emnet hos de involverede parter. Aktiviteterne kan for eksempel bestå i websites, kampagner på fjernsynet, i skoler og på fritidshjem eller konkurrencer. Oplysning er ikke én enkelt aktivitet, men derimod en bredt dækkende metode til at give børn og forældre viden om egen situation, så de får mulighed for at bedømme konsekvenserne af deres handlinger. Sikkerchat.dk er et oplysningssite om onlinesikkerhed for børn og unge. Sitet er et samarbejde mellem Red Barnet og Det Kriminalpræventive Råd og henvender sig til børn, unge og deres forældre. Ved at give balanceret og relevant oplysning bidrager man til en sikker og ansvarlig internetbrug samtidig med, at man ikke lukker for børns adgang til at bruge internettet. Som det ses af karakteristika for misbrugssituationerne handler en beskyttelse af børn og unge i høj grad om at gøre dem vidende om konsekvenserne af deres egne handlinger. Da de voksne sjældent lyver om deres alder eller deres hensigter er det vigtigt, at børnene forstår, hvad der kan ske, hvis de indgår i dialog med disse voksne, endsige mødes med dem. Ligeledes skal forældrene involveres i dialogen, da forældrene selv gennem opmærksomhed og deltagelse i barnets digitale liv kan forebygge mange af disse problemstillinger. Oplagte kanaler til at nå børn og unge er skoler og fritidsinstitutioner. Der findes allerede et stort materiale omkring web-etik til undervisningsbrug, og kampagner som Sikker

7 chat har højnet opmærksomheden på området. Problematikken omkring oplysninger og privatlivets fred er tillige en del af It-sikkerhedskomitéens fokus samt et af tre hovedemner for Netsikker Nu! kampagnen Oplysningsindsatsen bør fortsætte, såfremt hele problematikken i misbrugssituationerne skal adresseres. 6.2 Tekniske tiltag Et teknisk tiltag kan implementeres på forskellige måder. Det centrale i det tiltag, man vælger, er en balance mellem nytteværdien og konsekvenserne af den funktionalitet, der implementeres. Overordnet kan man tale om tre typer af funktionalitet: Verifikation, autentifikation og identifikation. Verifikation er den helt simple form for kontrol. For eksempel kan man kontrollere, om nogle givne oplysninger er en adresse ved at se på, om de indeholder et vejnavn, et vejnummer, et postnummer og en by. Med andre ord betyder verifikation i sin simple form blot, at oplysningerne er dem, man at blevet bedt om at man ikke opgiver sit navn, når man bliver bedt om adressen. Side 7/14 De fleste online sociale tjenester anvender i dag verifikation. Man kan kun få en profil på Facebook, hvis man er 13 år eller derover. Facebook verificerer, at det fødselsår, man har indtastet angiver en minimumsalder på 13 år. Men Facebook kontrollerer ikke, om det er rigtigt, at vedkommende bruger virkelig er 13 år. En 12-årig kan sagtens lave en profil på Facebook og sætte sit fødselsår et år tilbage. Autentifikation tager verifikation skridtet videre og kræver en form for godkendelse også kaldet validering af, at de givne oplysninger er rigtige. For at genbruge analogien til en adresse, er det ved autentifikation ikke nok, at man angiver et vejnavn, et vejnummer, et postnummer og en by. Det skal valideres, at det er en adresse, der faktisk eksisterer. Validering sker typisk via en tredjepart. Det vil sige at der er nogen, der vil stå inde for oplysningerne. For eksempel kan man Der arbejdes på teknologiske løsninger kaldet blind eller double blind certificates så man ikke behøver at have tillid til tredjepart for at kunne validere givne oplysninger. Teknikken er dog ikke helt forfinet endnu, og kræver investeringer i udstyr og infrastruktur før den kan bruges i Danmark. forestille sig, at Kort- og Matrikelstyrelsen kan godkende, at en given vej eksisterer i Danmark ved at se, om de har oplysningerne registret i deres systemer. Validering via tredjepart kræver som udgangspunkt, at man har tillid til tredjepart. Identifikation etablerer entydigt identiteten på et individ. Som ved autentifikation skal det valideres, at personen eksisterer man skal på baggrund af de givne oplysninger kunne udpege én helt bestemt person. Identifikation bruges i dag allerede i høj grad ved de digitale løsninger udbudt af det offentlige for eksempel ved anvendelse af den digitale signatur. Også bankerne anvender identifikation ved brugen af net-id til login på web-bankerne.

8 Identifikation adskiller sig markant fra verifikation og autentifikation ved, at der altid er tale om en helt bestemt person. Ved både verifikation og autentifikation behøves man ikke at vide, præcist hvilken person, der er tale om. Man kan for eksempel godt både verificere og autentificere at en person er 14 år, uden at skulle vide præcis hvem personen er. Side 8/14 Figur 2 Tekniske tiltag opdelt i 3 typer funktionalitet Figur 2 skitserer på funktionelt niveau ovennævnte tre typer af tekniske tiltag: Verifikation Autentifikation Identifikation Validering af informationer Mulighed for pseudonymitet / anonymitet Tabellen opsummerer de tekniske forskelle på de tre typer funktionalitet: Teknisk kan man kun delvis adressere problematikken i misbrugssituationerne. Man kan aldrig helt forhindre kontakten mellem barn og voksen, men man kan beskytte børnene ved at give dem størst mulig valgfrihed i forhold til deres kommunikation med de voksne. Det hjælper ikke at indføre tvungen identifikation på tjenesterne, som det for eksempel har været tænkt med brugen af digital signatur. I og med at de voksne som udgangspunkt ikke lyver overfor børnene, opnås blot, at barnet i et vist omfang identificeres overfor den voksne. Herved kan den voksne få nemmere ved at finde barnet i den fysiske verden. Det er vigtigt, at barnet får muligheden for at være anonym. Samtidig skal man kunne stole på de oplysninger, der afgives.

9 Verifikation godkender ikke oplysningerne. Desuden er det ved brug af verifikation ikke altid muligt at spore en person bag en given profil. Dette medfører, at upassende opførsel på online sociale tjenester bliver risikofrit, da det ikke er muligt ved hjælp af tekniske hjælpemidler at finde den ansvarlige person. Problemstillingerne i verifikation understreges af, at problemet vedrørende misbrug stadig eksisterer, trods at de fleste online sociale tjenester anvender verifikation. Et ungdomsbevis, det vil sige en teknisk foranstaltning børnene kan bruge i deres anvendelse af online sociale tjenester, bør teknisk bygge på funktionalitet, der giver børnene størst mulig valgfrihed. Valgfrihed skal sikre, at børnene får mulighed for beskytte deres privatliv ved selv at vælge, hvor meget information om sig selv de vil afsløre samtidig med, at de kan vælge at kommunikere med bestemte grupper af personer, eksempelvis børn mellem 12 og 14 år. Én måde at gøre dette på er ved at basere ungdomsbeviset på autentifikation. Herved valideres oplysninger, uden at barnets identitet afsløres. Dette medvirker til at opretholde balancen mellem teknisk at ville implementere tiltag til beskyttelse af barnet samtidig med, at barnets rettigheder overholdes og privatlivet i øvrigt respekteres. Skulle barnet opleve upassende opførsel, er det muligt at anmelde modparten og ved et sammenspil mellem tjenesten, barnet og dem, der godkender oplysningerne at finde frem til identiteten på den pågældende. Side 9/14 Et ungdomsbevis, der bygger på autentifikation, giver børnene større valgfrihed med hensyn til, hvem de vil snakke med. Børnene kan eksempelvis få en validering af, at modparten falder indenfor et givent aldersinterval. Autentificering via alder kan også give tjenesteudbyderne mulighed for at tilbyde fora, hvor kun personer, der har en bestemt alder eller aldersinterval, har adgang. Hermed kan børnene vælge, hvor gammel modparten skal være uden på Et ungdomsbevis, der bygger på autentifikation garanterer ikke, at børn ikke taler med voksne online. Konsekvenserne af hvem børnene taler med, og hvad de siger, kan kun forebygges gennem en oplysningsindsats. Men med et ungdomsbevis, der bygger på aldersautentifikation kan børnene vælge aldersgruppen på dem, de vil tale med. Og dem, de har talt med, kan spores. forhånd at afsløre andre informationer om sig selv end, hvor gammel man selv er. Et barn kan herved godt kalde sig Hans1234 på internettet og ifølge sin profil bo i Tønder, selvom han i virkeligheder hedder Peter og kommer fra København. Blot vil pseudonymet 7 Hans1234 have samme alder som virkelighedens Peter. Barnet bestemmer således selv, hvor mange personlige oplysninger, det vil fortælle om sig selv. Ønskes det på nuværende tidspunkt at implementere tekniske tiltag for at imødegå misbrugssituationerne, bør valget falde på autentifikation som funktionalitet. Verifikation stiller ikke børnene bedre, end situationen er i dag, tværtimod har de fleste tjenester allerede en form for verifikation implementeret. Identifikation på tjenesterne fratager børnene muligheden for selv at vælge, om 7 Et pseudonym er et opdigtet navn brugt af et givent individ for at skjule hans eller hendes rigtige identitet.

10 de vil oplyse, hvem de er i virkeligheden dels til hinanden, men også til tjenesteudbyderen. Det vil være en klar overtrædelse af børnenes ret til privatlivet fred. 6.3 Regelbaserede tiltag Regelbaserede tiltag kan implementeres på to måder: Ved lovgivning eller ved selvregulering. Ved lovgivning kan stilles krav om, at udbyderne af online sociale tjenester implementerer en given funktionalitet, for eksempel at alle skal identificere sig med digital signatur på online Chatmærket er et eksempel på et selvregulerende tiltag. Det udstedes af Chatmærkeudvalget, som består af repræsentanter fra FDIM, Red Barnet, Det Kriminalpræventive Råd, Arto og Egmont Serieforlaget. Chatmærket er i dag implementeret på Arto.dk, og er i gang med at blive implementeret på andre tjenester. hurtigt tilpasses til forholdene på markedet. Lovgivning, der kræver identifikation på alle online sociale tjenester, krænker børns ret til privatlivets fred. Desuden kan tvangselementet medføre, at flere vil flytte deres kommunikation til udenlandske tjenester, som danske tiltag har sværere ved at påvirke. sociale tjenester. Lovgivning er ikke egnet til at beskytte børn på disse typer tjenester, da børnene kan vælge at bruge udenlandske tjenester som MySpace og Facebook, der ikke er underlagt dansk lov. Et alternativ til regulering ved lov er selvregulering. Tjenesteudbyderne har fordel af selvregulering, da de opnår troværdighed ved selv at iværksætte tiltag samt har indflydelse på udformningen af regelsættet. I øvrigt kan selvregulerende tiltag, der ikke er tilknyttet en specifik lov, Side 10/14 Et væsentligt forhold, der taler imod selvregulering, er spørgsmålet om tjenesteudbydernes villighed til at adoptere og implementere regelsættet. Det kan ikke garanteres, at hele branchen vil benytte regelsættet. Der vil være mulighed for at omgå regelsættet på danske tjenester og som ved lovindgreb også på udenlandske tjenester, da det næppe er realistisk at forvente selvregulerende tiltag på internationalt niveau. På trods af disse forbehold risikerer selvregulerende tiltag ikke at kompromittere børnenes ret til privatlivets fred i samme grad som direkte lovindgreb. Baseret på dette hensyn vil frivillige, brede aftaler i branchen bedst kunne tilgodese både beskyttelse af barnet, samtidig med at retten til privatliv bibeholdes. 7 Anbefalinger Analysen viser, at situationen omkring misbrug af børn som følge af dialog initieret på online sociale tjenester er kompleks. Anbefalinger må derfor findes indenfor både oplysning, tekniske samt regelbaserede tiltag. 7.1 Oplysning Skal situationer, hvor der kan opstå misbrug, forebygges, må der bygges videre på den oplysningsindsats, som allerede pågår i samfundet.

11 EU spiller en stor rolle med centrale fælleseuropæiske initiativer til beskyttelse af børn i online-verdenen. Det nuværende program til fremme af en sikrere brug af internettet er iværksat af EU-kommissionen i 2005 under titlen Safer Internet Plus. Der er i Danmark under denne paraply igangsat en række aktiviteter: Red Barnets internet-hotline mod pornografi og overgreb mod børn. Rigspolitiet har iværksat en række initiativer med henblik på at efterforske og retsforfølge strafbare forhold i forbindelse med grooming. Internetudbyderne har fastlagt en frivillig branchekodeks, der beskriver internetudbydernes procedurer for fjernelse af blandt andet børnepornografi på internettet. IT-Brancheforeningens ISP-kreds (Internet Service Providers) har etableret et forum, hvor også offentlige instanser deltager. Her udveksler internetudbyderne viden og erfaringer. Videnskabsministeren tog i 2007 initiativ til, at branchen bag chatportalerne i Danmark samt andre relevante aktører etablerede en frivillig ordning, der har til formål at sikre, at udbydere af chatportaler understøtter en god web-etik for børn og unge, det såkaldte Chatkodeks. Chatmærket blev udviklet i 2006 på denne baggrund. Side 11/14 Red Barnet og det Kriminalpræventive Råd har udarbejdet en informationskampagne Sikker chat, der har til formål at informere teenagebørn og begyndere på internettet om de forholdsregler, som de bør tage, når de chatter på internettet. Medierådet for Børn og Unge har udarbejdet en informationskampagne, der henvender sig til børn, unge, forældre og lærere. har indledt samarbejde med UNI-C og Medierådet for Børn og Unge om web-etik for børn og unge for at informere lærere og elever om forholdsregler, som børn og unge bør tage, når de færdes på nettet. Ovenstående er blot nogle eksempler på de aktiviteter og initiativer, der iværksættes på oplysningsområdet til at fremme sikker adfærd og viden om tjenester på nettet. Nærværende analyse påpeger, at oplysning er den primære indsats til at gøre noget ved den komplekse problematik, der knytter sig til de misbrugssituationer, hvor online kontakt fører til overgreb på børn. 7.2 Tekniske tiltag Analysen viser også, at selvom tekniske tiltag kun kan yde delvis beskyttelse af børn på online sociale tjenester, er der muligheder på området. Teknisk set kan børn udstyres med et valg, så de får nogle kriterier til at bestemme, hvem de vil snakke med online. Dette kan ske uden, at børnene skal afgive flere personlige oplysninger, end de selv ønsker. Det anbefales derfor, at der ses nærmere på produkter og muligheder inden for autentifikation, for eksempel af alder.

12 7.3 Regelbaserede tiltag Indsatsen, både på oplysningsområdet og tekniske tiltag, bør baseres på frivillighed. Ved lovgivning risikerer man, at børnene forsvinder til udenlandske tjenester, som tiltag fra nationalt hold ikke har mulighed for at påvirke. En måde at styrke den frivillige indsats og koordinering på kan være etableringen af en tværgående koordinering af indsatsen. Videnskabsministeren har i 2007 taget initiativ til at nedsætte et tværministerielt embedsmandsudvalg, som er ved at færdiggøre en rapport, som giver et overblik over den hidtidige indsats til bekæmpelse af børnepornografi på internettet, herunder øvrige initiativer vedrørende børns sikkerhed på internettet generelt. Herudover skal udvalget overveje mulighederne for at iværksætte yderligere fælles eller ressortspecifikke initiativer, hvor overvejelser vedrørende koordination af viden og initiativer er en naturlig central del. Udvalgets endelige rapport forventes offentliggjort i efteråret Side 12/14

13 Bilag 1: Referenceliste Adam Theirer, Social Networking and Age Verification: Many Hard Questions; No Easy Solutions. The Progress Freedom Foundation. (tilgået 10. september 2008). Anick Jesdanun, Age verification at social-network sites could prove difficult. USA Today, July, Barne- og Ligestillingsdepartementet, Tiltaksplan, Barn, unge og internett. ddd/pdfv/ internettvern.pdf (tilgået 10. september 2008). Crimes Against Children Research Center, Crimes Against Children Research Center, Youth Internet Safety Survey, (YISS-1). University of New Hampshire, projects /second_youth_internet_safety.html (tilgået 10. september 2008). Youth Internet Safety Survey, (YISS-2). University of New Hampshire, (tilgået 10. september 2008). Side 13/14 David Randall and Victoria Richards, Det Kriminalpræventive Råd, European Commission, Facebook can ruin your life. And so can MySpace, Bebo, tech/news/facebook-can-ruin-your-life-and-so-can-myspace-bebo html (tilgået 10. september 2008). Overgreb mod børn, Safer Internet for Children, Qualitative Study in 29 European Countries. National Analysis: Denmark. Directorate-General Information Society and Media. Facebook. Anvendelsesvålkår. (tilgået 10.september 2008). FDIM. Giles Hogben, Helene Almind Jansen, Home Office, 2005 Chatmærket. (tilgået 10. september 2008). Security Issues and Recommendations for Online Social Networks, ENISA Position Paper No. 1. Den digitale børnelokker. Information 26. juli Home Office Task Force on Child Protection on the Internet. (tilgået 10. september 2008). ikeepsafe, Symantec, TRUSTe, Online Privacy, A tutorial for Parents and Teachers, (tilgået 10. september 2008). IT-borger.dk, Sikkerhedsrisici ved sociale netværkstjenester,

14 borger.dk/sikkerhed/virus-phishing-og-spyware/sociale-netverkstjenester (tilgået 10. september). Jakob Albrecht, Iscenesat journalistik. Journalisten, juni Janis Wolak et al., Internet-initiated Sex Crimes against Minors: Implications for Prevention Based on Findings from a National Study. Journal of Adolescent Health, volume 35. Janis Wolak et al., Online Victimization of Youth: Five Years Later. (tilgået 10. september 2008). Kim Cameron, Malene Charlotte Larsen, The Laws of Identity. Børn og unges liv I sociale mødesteder på internettet. Medierådet. i_ sociale_moedesteder.pdf (tilgået 10. september 2008). OnGuard Online, Social Networking Sites: A Parent s Guide, (tilgået 10. september 2008) Side 14/14 Red Barnet, Fra kigger til krænker? Om IT-relaterede seksuelle overgreb på børn. Rigshospitalet, Team for Seksuelt Misbrugte Børn, Statusrapport

It-sikkerhedskomitéen

It-sikkerhedskomitéen It-sikkerhedskomitéen Beskyttelse af børn og unge på online sociale netværkstjenester Børn og unge har stor glæde af de nye online sociale netværkstjenester, men deres oplevelser på disse tjenester er

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 134 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

cyberhus Online rådgivning for børn og unge

cyberhus Online rådgivning for børn og unge cyberhus Online rådgivning for børn og unge Denne folder fortæller om hvordan Cyberhus rådgiver børn og unge via nye medier. Erfaringer opbygget gennem 6 år som en ikke-kommerciel online rådgivning for

Læs mere

FAKTA OM RETTIGHEDER

FAKTA OM RETTIGHEDER FAKTA OM RETTIGHEDER Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres private

Læs mere

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union Klædt på til nettet Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge Co-funded by the European Union Co-funded by the European Union Klædt på til nettet Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge Referencer Anne

Læs mere

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union

Klædt på til nettet. Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge. Co-funded by the European Union Klædt på til nettet Gode råd fra Medierådet for Børn og Unge Co-funded by the European Union Co-funded by the European Union Referencer Anne Mette Thorhauge adjunkt på Institut for Medier, Erkendelse og

Læs mere

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af børn og unge mod seksuelle overgreb [af Peter Skaarup (DF) m.fl.]

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af børn og unge mod seksuelle overgreb [af Peter Skaarup (DF) m.fl.] Retsudvalget B 111 - Bilag 4 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 111 Folketinget 2006-07 Beretning afgivet af Retsudvalget den 20. september 2007 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

EU Kommisionens RFID henstilling.

EU Kommisionens RFID henstilling. Vi har behov for en proaktiv europæisk tilgang, så vi kan drage nytte af RFID teknologiens fordele, samtidigt med at vi giver borgere, forbrugere og virksomheder valgmulighed, gennemsigtighed og kontrol.

Læs mere

it-relaterede seksuelle overgreb på børn

it-relaterede seksuelle overgreb på børn Red Barnets indsats mod it-relaterede seksuelle overgreb på børn Årsrapport 2006 Seksuelle overgreb på børn online Voksne, som seksuelt interesserer sig for børn, har gennem internettet og de digitale

Læs mere

Samværspolitik. Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors

Samværspolitik. Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors Samværspolitik Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors Del II - retningslinier til forebyggelse af seksuelle overgreb på børn og unge

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0661 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 6.11.2006 KOM(2006) 661 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET

Læs mere

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge Psykolog Kuno Sørensen Historisk tilbageblik 1993: WWW WideWorldWeb 2003: Skype lanceres 2010: Ipad lanceres

Læs mere

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv

Notat. Brug personas til at leve dig ind i brugernes liv Notat SEGES P/S Koncern Digital Datadreven informationsformidling, personas og personalisering Ansvarlig JUPO Oprettet 17-03-2016 Projekt: 7464, Digitale relationer og datadreven informationsformidling

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser.

Udvælgelse af spil pædagogiske overvejelser. Mediepolitik 2012 Forord Unge i dag er storforbrugere af medier. Deres kommunikation og sociale liv foregår i høj grad gennem sms, chatrooms, facebook, netværksspil osv. Spillekonsoller, computere og mobiltelefoner

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Generation Facebook netikette for unge

Generation Facebook netikette for unge Kommunikationsplan Generation Facebook netikette for unge Nadia, Anette, Lisa, Dilan, Paulina og Nina Indledning Denne kampagne har til formål at oplyse forældre om fornuftig brug af Facebook og andre

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

Kampagne Kommunikation/it Eksamens opgave. 30-04-2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Mette Møller Jensen

Kampagne Kommunikation/it Eksamens opgave. 30-04-2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Mette Møller Jensen Kampagne Kommunikation/it Eksamens opgave 30-04-2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Mette Møller Jensen Indhold Indledning... 3 Budskab... 3 Målgruppe... 4 Medie... 4 Kommunikationsmodel... 5 Produkt... 6

Læs mere

Sociale netværkstjenester for unge

Sociale netværkstjenester for unge - Om unges brug af sociale netværkstjenester på internettet Oplæg ved temadag om Sociale teknologier i fremtidens bibliotek 2.0, Danmarks Biblioteksskole, den 27. september 2007 Malene Charlotte Larsen

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

IT-sikkerhedspanelets anbefalinger vedrørende privacy

IT-sikkerhedspanelets anbefalinger vedrørende privacy Anbefalinger vedr. privacy IT-sikkerhedspanelet under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har i løbet af de seneste møder drøftet nødvendigheden af at forbedre borgere og virksomheders privacy

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Resumé af danske resultater En tværnational rapport fra Januar 2018 Om denne rapport Denne undersøgelse er foretaget som en del af Projekt deshame, et samarbejde

Læs mere

Tid og sted: Fredag den 28. juni

Tid og sted: Fredag den 28. juni Kommunaludvalget 2012-13 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 141 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd Y Tid og sted: Fredag den

Læs mere

Stop stalking. En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane

Stop stalking. En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane Stop stalking En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane KOLOFON Stop stalking En styrket indsats mod stalking, forfølgelse og chikane 1. udgave, marts 2016 ISBN nr. tryk: 978-87-603-3073-5

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning...2. Tidsplan...2. Målgruppe...3. Spørgeskema...3. Kode eksempler...5. Procesbeskrivelse...7. Evaluering...

Indholdsfortegnelse. Indledning...2. Tidsplan...2. Målgruppe...3. Spørgeskema...3. Kode eksempler...5. Procesbeskrivelse...7. Evaluering... 1 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Tidsplan...2 Målgruppe...3 Spørgeskema...3 Kode eksempler...5 Procesbeskrivelse...7 Evaluering...8 Bilag - Spørgeskema...9 Indledning - Jeg har som skoleprojekt fået

Læs mere

Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen

Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen 1/10 Udgivet af: Red Barnet og DI Digital Redaktion: Kuno Sørensen og Henning Mortensen ISBN: 978-87-7353-938-5 3. opdaterede

Læs mere

Kulturudvalget KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt

Kulturudvalget KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Kulturudvalget 2015-16 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Folketinget Kulturudvalget Christiansborg 1240 København K. Politikontoret Dato: 30. september 2016 Kontor: Politikontoret Sagsbeh:

Læs mere

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV

ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER. Øvelsesinstruktion - lærer TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Øvelsesinstruktion - lærer ØVELSESINSTRUKTION - LÆRER TEMA: #PRIVATLIV TEMA: #PRIVATLIV Speed date Øvelsens formål: At eleverne får sat egne tanker i spil, som relaterer sig til temaet #privatliv. At eleverne

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Revisions- og opdateringsstrategi OIOUBL

Revisions- og opdateringsstrategi OIOUBL Notat Revisions- og opdateringsstrategi OIOUBL Indledning I henhold til erfaringerne med OIOXML elektronisk regning og de opdateringer, præciseringer mv. der har været, er det vurderingen, at der er behov

Læs mere

Byer og regioner: En pagt om at få stoppet seksuel vold mod børn. Et bidrag fra Kongressen til Europarådets kampagne ONE in FIVE

Byer og regioner: En pagt om at få stoppet seksuel vold mod børn. Et bidrag fra Kongressen til Europarådets kampagne ONE in FIVE Byer og regioner: En pagt om at få stoppet seksuel vold mod børn Et bidrag fra Kongressen til Europarådets kampagne ONE in FIVE Vedtaget af Kongressens bestyrelse d. 14. september 2012 Layout: Europarådets

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

ARTIKEL 29 -GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE. Artikel 29-gruppen vedrørende databeskyttelse

ARTIKEL 29 -GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE. Artikel 29-gruppen vedrørende databeskyttelse ARTIKEL 29 -GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE 5058/00/DA/endelig WP 33 Artikel 29-gruppen vedrørende databeskyttelse Udtalelse 5/2000 om Brugen af offentlige registre til reverse- eller flerkriterie-søgetjenester

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

ADHD-handlingsplan 2012

ADHD-handlingsplan 2012 Voksenhandicap ADHD-handlingsplan 2012 Socialforvaltningen Aarhus Kommune Niels Christian Grud 3. maj 2012 Baggrund Der har de senere år været en generelt stigende efterspørgsel efter tilbud på ADHD-området,

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

Firkløverskolens seksualpolitik fra skoleåret 2013-14

Firkløverskolens seksualpolitik fra skoleåret 2013-14 Firkløverskolens seksualpolitik fra skoleåret 2013-14 1. Sammenhæng Firkløverskolens seksualpolitik er en del af Randers Kommunes Vejledning til håndtering af mistanke om seksuelle overgreb på børn og

Læs mere

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING Til Familiestyrelsen Dokumenttype Midtvejsevaluering Dato September 2009 EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER INDHOLD Indledning 3 1.1

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Notat. Assens Kommune på Facebook

Notat. Assens Kommune på Facebook Notat Assens Kommune på Facebook Facebook sigter i langt højere grad end traditionelle hjemmesider på at skabe personlig dialog og netværk og er derfor en velegnet platform for digital dialog mellem borgere

Læs mere

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb.

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Forord For at sikre en ensartet og hurtig indsats ved såvel mistanke som begået overgreb skal alle medarbejdere være bekendt med retningslinjerne, som er beskrevet

Læs mere

Screeningsspørgsmål til udarbejdelse af PIA i fuld skala

Screeningsspørgsmål til udarbejdelse af PIA i fuld skala Screeningsspørgsmål til udarbejdelse af PIA i fuld skala Appendiks 1 Håndbog i: Privatlivsimplikationsanalyse IT og Telestyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Screeningsspørgsmål til PIA i fuld skala... 3 Teknologi...

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Beredskabsplan. for Herlev Kommune, når der er mistanke om vold eller seksuelle overgreb på børn eller unge.

Beredskabsplan. for Herlev Kommune, når der er mistanke om vold eller seksuelle overgreb på børn eller unge. Beredskabsplan for Herlev Kommune, når der er mistanke om vold eller seksuelle overgreb på børn eller unge. Procedurer i forvaltningen 1. Underretningen drøftes altid med Socialfaglig konsulent eller Socialfaglig

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

facebook på jobbet - en guide til facebook-politik på virksomheden

facebook på jobbet - en guide til facebook-politik på virksomheden facebook på jobbet - en guide til facebook-politik på virksomheden Facebook på jobbet Facebook er blevet utrolig populært i Danmark - også på arbejdspladsen. De sidste tal viser at knapt 2 mio. danskere

Læs mere

RÅDGIVNING af børn og unge

RÅDGIVNING af børn og unge Af Jannie Dyring og Ida Koch RET & PLIGT AF JANNIE DYRING OG IDA KOCH Hvad må og skal man, når man som psykolog yder åben, anonym rådgivning til børn og unge? Og hvordan er sammenhængen mellem notatpligt

Læs mere

Overordnede retningslinier. Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem. Voksen handicap og psykiatriområdet

Overordnede retningslinier. Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem. Voksen handicap og psykiatriområdet Overordnede retningslinier Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem Voksen handicap og psykiatriområdet Dag- og døgntilbud - Handicap & Psykiatri - Ballerup Kommune 1

Læs mere

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE

Guide. For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Guide For lærere i Slagelse Kommune KLÆDT PÅ TIL DIGITAL DANNELSE Facebookvenner med eleverne? Ja og nej! Der kan være flere grunde til at være venner med sine elever på nettet, men først og fremmest bør

Læs mere

Europaudvalget 2008 2907 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2907 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2907 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Bilag til brev til Europaudvalget af 19. november 2008 19. november 2008 Martin Salamon Dok. 66500/ps Telekom-pakken Rådet har indledt

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Skabelon: Regler for medarbejderes brug af it

Skabelon: Regler for medarbejderes brug af it Notat Skabelon: Regler for medarbejderes brug af it I dag er det en naturlig ting, at medarbejderen i en virksomhed har en pc til sin rådighed til at udføre sit arbejde. Pc en har typisk adgang til internettet

Læs mere

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v.

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Høringssvar fra Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Indhold Indledende kommentarer... 1 Problematisk definition af e-cigaretter... 2 Høje gebyrer vil ødelægge branchen... 3 Forbud

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0251 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse " En strategi for et sikkert informationssamfund Dialog, partnerskab, myndiggørelse

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 MEDIERÅDET For Børn og Unge Februar 2009 Zapera A/S Robert Clausen, rc@zapera.com, 3022 4253. Side 1 af 53 Ideen og baggrunden for undersøgelsen. Medierådet for

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 2010/0064(COD) 8.9.2010 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling til Udvalget om Borgernes

Læs mere

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udvalget består

Læs mere

Presseguide til ph.d.-stipendiater

Presseguide til ph.d.-stipendiater Presseguide til ph.d.-stipendiater Udgivet af Forskerskole Øst Gitte Gravengaard Forord Når man lige har afleveret sin ph.d.-afhandling, er det første, man tænker på, sjældent, hvordan man får formidlet

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

EU vedtager et nyt program, som med 55 millioner EUR skal give børn større sikkerhed på internettet

EU vedtager et nyt program, som med 55 millioner EUR skal give børn større sikkerhed på internettet IP/8/899 Bruxelles, den 9 december 8 EU vedtager et nyt program, som med millioner EUR skal give børn større sikkerhed på internettet EU får et nyt program for forbedring af sikkerheden på internettet

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD

Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Region Midtjylland Møgelkærvej 6, 8800 Viborg www.sua.rm.dk Indhold Formål... 2 Definition af seksualitet...

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info

En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet

Læs mere

Helosan og Kræftens Bekæmpelse

Helosan og Kræftens Bekæmpelse 1 Indledning Corporate Social Responsibility - CSR er en form for corporate selvregulering integreret i en forretningsmodel. CSR politik fungerer som et indbygget, selvregulerende mekanisme, hvorved skærme

Læs mere

Bisidderordningen for børn og unge

Bisidderordningen for børn og unge Ankestyrelsens undersøgelse af Bisidderordningen for børn og unge Juli 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Undersøgelse af bisidderordningen for børn og unge Udgiver Ankestyrelsen, maj 2009

Læs mere

BØRN, UNGE OG MARKEDSFØRING VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED

BØRN, UNGE OG MARKEDSFØRING VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED BØRN, UNGE OG MARKEDSFØRING VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Markedsføringslovens regler... 5 2.1. Markedsføringslovens 8...5 2.2. Markedsføringslovens 1... 9 2.3. Afsluttende

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat EU s regelgrundlag for Erasmus Mundus programmet Indholdsoversigt 1. Hvad er Erasmus Mundus programmet? 2. Hvilke

Læs mere

Spilpolitik. Kontroller altid aldersmærkerne på spillets emballage eller via søgefunktionen

Spilpolitik. Kontroller altid aldersmærkerne på spillets emballage eller via søgefunktionen Medie og Spilpolitik i Juniorklubben, Sorø Borgerskole. Forord_ Formålet med at have en medie- og spilpolitik i klubben, at vi for så vidt muligt ønsket om at synliggøre de pædagogiske overvejelser der

Læs mere

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 RUTruteplanlægningsvejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 Indhold 1. Introduktion til RUT... 2 1.1 Om vejledningen... 2 2. Log på RUT... 4 3. Sådan planlægger du ruter... 6 4. Sådan finder

Læs mere

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an.

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. Allerød kommune Familieafdelingen 2011 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for Familieafdelingens vejledning om underretningspligt S..3.

Læs mere

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal.

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Bremdal Dagtilbud, SFO og Skole. Indledning Dette beredskabs- skriv retter sig mod alle medarbejdere og ledere ansat på Bremdal

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

De prostitutionsformer puljen retter sig mod er beskrevet under punkt 2, 3 og 4 ovenfor.

De prostitutionsformer puljen retter sig mod er beskrevet under punkt 2, 3 og 4 ovenfor. Pulje til vidensindsamling og udvikling af nye metoder til identifikation af ofre for menneskehandel indenfor prostitutionsformerne escort og privat/diskret 1 Indledning Denne pulje på 3,5 mio. kr. udbydes

Læs mere

Information til studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab

Information til studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab Information til studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab Bemærk at disse retningslinjer er et tillæg til SDU s regelsæt for brug af computer ved skriftlige stedprøver Når du tilmelder

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 29 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 29 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 29 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED?

PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED? PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED? PERSONDATA I NYE RAMMER... PERSONDATAFORORDNINGEN ER EN REALITET. DERMED BØR VIRKSOM- HEDER OG OFFENTLIGE MYNDIGHEDER NU BEGYNDE

Læs mere

Hvad er KRYPTERING? Metoder Der findes to forskellige krypteringsmetoder: Symmetrisk og asymmetrisk (offentlig-nøgle) kryptering.

Hvad er KRYPTERING? Metoder Der findes to forskellige krypteringsmetoder: Symmetrisk og asymmetrisk (offentlig-nøgle) kryptering. Hvad er KRYPTERING? Kryptering er en matematisk teknik. Hvis et dokument er blevet krypteret, vil dokumentet fremstå som en uforståelig blanding af bogstaver og tegn og uvedkommende kan således ikke læses

Læs mere

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Indhold Indledning 3 En styrket arbejdsmiljøindsats 4 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Anbefalinger om nanomaterialer og arbejdsmiljø 6 Børn og unge 7 Folkemøde på Bornholm 8 ArbejdsmiljøPrisen

Læs mere

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år.

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Indledning: Kerteminde kommune har udviklet et beredskab, som dels består af et specialistteam

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016

Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016 Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Standpunkt 2016 NORDISK STANDPUNKT OM SKJULT REKLAME, 10. MAJ 2016 Nordisk standpunkt om skjult reklame, 10. maj 2016 Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public Penge- og Pensionspanelet Resultaterne og spørgsmålene i undersøgelsen om unges lån og opsparing, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet. 2 Om undersøgelsen Undersøgelsen

Læs mere

Røde Kors telemarketing

Røde Kors telemarketing Røde Kors telemarketing Hvorfor bruger vi telemarketing? Vi benytter os af telemarketing, fordi det virker. Når vi bruger telemarketing, kan vi opnå en hurtig og direkte kontakt til dem, vi ønsker at kontakte.

Læs mere

Kanalstrategi 2012-2015

Kanalstrategi 2012-2015 Kanalstrategi 2012-2015 Den Fælleskommunale Digitaliseringsstrategi 2011-2015 giver retningen for arbejdet med digitalisering i de kommende år. Målene i strategien er høje, og der ligger store udfordringer

Læs mere

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV Rapporten er udarbejdet for Landsforeningen Liv&Død i samarbejde med

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Foranstaltninger mod det uhørte overgreb

Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Indhold: FORÆLDRE... 2 TRÆNERE OG LEDERE FOR BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR... 3 A: TRÆNER OG LEDERE FOR BØRN/UNGE UNDER 15 ÅR... 3 B: TRÆNER OG LEDERE FOR UNGE MELLEM

Læs mere