Foranstaltninger mod det uhørte overgreb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Foranstaltninger mod det uhørte overgreb"

Transkript

1 Foranstaltninger mod det uhørte overgreb Indhold: FORÆLDRE... 2 TRÆNERE OG LEDERE FOR BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR... 3 A: TRÆNER OG LEDERE FOR BØRN/UNGE UNDER 15 ÅR... 3 B: TRÆNER OG LEDERE FOR UNGE MELLEM 15 OG 18 ÅR... 5 BESTYRELSE ADMINISTRATION... 6 VIGTIGE TELEFONNUMRE... 8 BØRNS VILKÅR... 8 ALLERØD KOMMUNE... 8 DANMARKS IDRÆTS-FORBUND... 8

2 FORÆLDRE Når vi i offentligheden med mellemrum hører om børn, der er blevet krænket af voksne, skaber det uvilkårligt vrede og afmagt. Som følge heraf har vi i LUI fodbold lavet nogle spilleregler for vores indbyrdes omgang med hinanden i klubben. Spillereglerne skal ses som et skridt i retning af at forebygge, at netop vores klub bliver ramt af krænkelser. Som baggrund for disse spilleregler er der taget hensyn til en så stor sikring af vore børn og ungdomsspillere som muligt, samtidig med, at de trænere og ledere, der i dagligdagen yder en stor indsats overfor vore spillere har et regelsæt for, hvordan de tackler deres omgang med spillerne bedst muligt. I LUI fodbold skal glæden for legen med bolden og fællesskabet omkring træningen og kampene være i højsædet. De regler der opstilles for vor omgang med hinanden, skal derfor ikke være så stramme, at de fratager fodboldglæden fra hverken spillere eller trænere/ledere. Der skal fortsat være plads til knus, kram, trøst og jubel. Det hører med til fodboldspillet. Forældre kender deres børn allerbedst. Derfor opfordrer vi fra LUI fodbold forældrene til at deltage i deres børns aktivitet mest muligt. Vi opfordrer til, at forældre deltager aktivt i livet omkring klubben, for der igennem at følge deres børns udvikling og omgangskreds, det være sig fodboldkammerater, træner/ledere og kammeraternes forældre. På den måde ved du som forældre mere om, hvem dit barn taler om, og hvordan det indbyrdes fællesskab fungerer. I forbindelse med, at vi i LUI fodbold har lavet vore spilleregler, har vi også valgt at indføre klare retningslinier for vore tilknyttede trænere/ledere i årgangene for børn under 15 år. Dette for at sikre dit barn og vore trænere/ledere mest muligt. Alle trænere/ledere i LUI fodbold bliver tjekket i Det Centrale Kriminalregister i forbindelse med deres start i klubben. Dette check følges op med jævne mellemrum jf. lovgivningen. De paragraffer i kriminalregisteret vi vil forespørge på er: Straffelovens 222, 224, 225 og 235 samt 210 og 232. Disse paragraffer omhandler alle forhold begået mod et barn under 15 år. Ved forhold forstås seksuelle forhold med børn under 15 år, blufærdighedskrænkelse, incestforhold, samt forhold vedr. distribution og salg af utugtige fotografier og film og lign. af børn. Samtidig med indførelsen af de nye regler i LUI fodbold omkring trænere og ledere for børn og unge under 15 år, skal det samtidig præciseres, at der også gælder regler omkring seksuelle krænkelser af unge mellem 15 og 18 år. Klubben forventer af vore trænere/ledere, at de så vidt muligt altid er to voksne i et omklædningsrum med spillere:

3 under bad/omklædning i forbindelse med f.eks. taktikmøde ved sejrsrus efter vundne kampe. På eventuelle ture med et hold er det også naturligt, at der deltager mindst 2 voksne sammen, hvoraf mindst én skal være træner/hjælpetræner eller holdleder i LUI fodbold. Selvom LUI fodbold har disse regler, og at man fra klubbens side gør alt for at sikre såvel spillere samt træner/ledere imod eventuelle krænkelser, kan situationen selvfølgelig opstå alligevel. I tilfælde af, at man har en mistanke eller hører et rygte, så kontakt hurtigst muligt klubbens bestyrelse. Bestyrelsens medlemmer er oplyst på opslag i klubhuset eller kan findes på LUI fodbold s hjemmeside (www. lui.dk). Et sådant forhold skal altid undersøges og stoppes hurtigst muligt. Der foreligger i LUI fodbold retningslinier for, hvordan en sådan henvendelse skal tackles. Hvis du ikke ønsker at tale med klubben om din mistanke kan du også henvende dig til et af de numre der står på telefonlisten på sidste side i dette vejledning. TRÆNERE OG LEDERE FOR BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR A: TRÆNER OG LEDERE FOR BØRN/UNGE UNDER 15 ÅR Træner leder i LUI fodbold defineres som: Træner/hjælpetræner samt holdleder tilknyttet hold med børn og unge under15 år. I forbindelse med al offentlig tale om pædofili, har klubben vedtaget, meget klare regler for, hvad vi i LUI fodbold forventer af vore trænere/ledere. Klubben ønsker hermed at signalere, at vi er en klub, der sætter vores børn og unge i højsædet, og også overfor vore forældre kan meddele, at vi har et godt og seriøst forhold til vore trænere/ledere. I den forbindelse vil vi indføre et egentligt tjek af alle ovennævnte trænere/ledere i Det Centrale Kriminalregister. Dette tjek skal samtidig ses som den enkelte træner/leders beskyttelse. Dette foregår på den måde, at du som træner/leder ved ansættelsen vil blive bedt om en underskrift på en fuldmagt, der gør, at klubben kan søge oplysninger ved Rigspolitichefen. Dette check følges op med jævne mellemrum jf. lovgivningen. De paragraffer i kriminalregisteret vi vil forespørge på er: Straffelovens 222, 224, 225 og 235 samt 210 og 232. Disse paragraffer omhandler alle forhold begået mod et barn under 15 år.

4 Ved forhold forstås seksuelle forhold med børn under 15 år, blufærdigheds-krænkelse, incestforhold, samt forhold vedr. distribution og salg af utugtige fotografier og film og lign. af børn. Som sikring af, at du som træner/leder og holdleder ikke får dine oplysninger videregivet til alt og alle, vil proceduren for indhentelse af oplysninger være følgende: Du underskriver fuldmagt og ansøgningen fremsendes til Rigspolitichefen. Klubbens formand og kasserer modtager svar retur fra Rigspolitichefen. Resultatet af klubbens forespørgsler hos Rigspolitichefen gennemses og eventuelle straffeattester vil straks blive fulgt op. Herefter vil alle modtagne svar fra Rigspolitichefen blive makuleret. Det vil blive indført i referat fra førstkommende bestyrelsesmøde, at det årlige tjek af vore trænere/ledere og holdledere er gennemført. Samtidig vil der ligge en liste, aflåst, over hvem der er tjekket ved det sidste årlige tjek. Dette for, at bestyrelsen altid ved, hvem der er tjekket. Resultatet af det årlige tjek vil ikke fremgå af listen. De personer, der i klubben skal have adgang til oplysninger i forbindelse med hjemtagelse af disse straffeattester (se ovenfor), underskriver en tavshedserklæring. Disse tavshedserklæringer er gældende for resten af livet. Det er strafbart, at videregive oplysninger man fra strafferegisteret er kommet i besiddelse af. Samtidig skal det præciseres at: Man kan i LUI fodbold ikke være tilknyttet foreningen som træner/leder og holdleder uden, at man underskriver fuldmagt til forespørgsel i Det Centrale Kriminalregister. Såfremt en straffeattest ikke kommer ren tilbage fra Rigspolitichefen, vil vedkommende personligt blive kontaktet af formanden, med henblik på bortvisning, og samtidig få besked om årsag til bortvisning fra klubben. Dette forhold vil blive mellem formand/kassereren og den bortviste. Klubben forventer desuden af sine trænere/ledere og holdledere for at komme flest mulige tvivlsspørgsmål til livs: At I så vidt muligt er 2 sammen i omklædningsrum i forbindelse med badning og omklædning af børn og unge. I tilfælde hvor I er i omklædningsrum med børn og unge, f.eks. i forbindelse med taktikmøde eller efterrationalisering på en kamp forventes også, at I så vidt muligt er 2 voksne personer sammen. På eventuelle ture skal der deltage mindst 2 voksne sammen med børn og unge, heraf skal mindst én være træner/hjælpetræner eller holdleder i LUI fodbold.

5 Det er vigtigt, at der i LUI fodbold fortsat er plads til knus og kram, trøst og jubel sammen med børnene. Dette må under ingen omstændigheder glemmes. Det kan måske for den enkelte træner/leder være en god idé at tale med forældrene på jeres hold om, hvordan I er som personer. Det kan måske i nogle tilfælde gøre, at det en forælder opfatter som helt i orden og en anden som grænseoverskridende vil blive løst, fordi alle ved, hvordan du som person er, og ved hvorfor du gør, som du gør. Lad os sammen forsøge at minimere risikoen for misfortolkninger af hinandens opførsel. De ansvarlige omkring holdet skal omgående indberette ændringer i træner-lederstaben til formand/kasserer. Får du som træner/leder mistanke om, at der foregår krænkelser af børn i klubben eller hører et rygte om det, forventer LUI fodbold, at du hurtigst muligt kontakter klubbens bestyrelse, således at forholdet kan bringes til ophør hurtigst muligt. Dette skulle også gerne medføre, at alle parter lider så lille skade som muligt. B: TRÆNER OG LEDERE FOR UNGE MELLEM 15 OG 18 ÅR Samtidig med indførelsen af de nye regler i LUI fodbold omkring trænere og ledere for børn og unge under 15 år, skal det samtidig præciseres, at der også gælder regler omkring seksuelle krænkelser af unge mellem 15 og 18 år. Disse regler omkring krænkelser er klart beskrevet i den danske lovgivning og lyder som følger: Iflg. Servicelovens 36 og Straffelovens 213 har alle personer pligt til at underrette barnets bopælskommune, hvis man får kendskab til, at et barn under 18 år udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under vilkår, der bringer dets sundhed og udvikling i fare. Trænere, ledere og instruktører har således pligt til selv eller gennem ledelsen at underrette kommunens socialforvaltning, hvis man mener, at et barn udsættes for seksuelle overgreb. Straffelovens handler om seksuelle overgreb mod børn og unge. Den seksuelle lavalder her i landet er 15 år. Det er også strafbart at have sex med en ung under 18 år, hvis den unge er betroet den voksne til undervisning eller opdragelse, eller hvor det seksuelle forhold skyldes misbrug af alder og erfaring. I idrætssammenhæng er alle former for seksuel kontakt mellem træner, ledere, instruktører og de unge mellem 15 og 18 år, som de træner, derfor helt uacceptable. Det skal derfor indskærpes overfor vore trænere/ledere, at ovennævnte forhold ikke accepteres i LUI fodbold, og at det er en klar overtrædelse af de regler, der gælder i LUI fodbold. En overtrædelse af disse regler vil betyde bortvisning.

6 Får du som træner/leder mistanke om, at der foregår krænkelser af børn i klubben eller hører et rygte om det, forventer LUI fodbold, at du hurtigst muligt kontakter klubbens formand/kasserer, således at forholdet kan bringes til ophør hurtigst muligt. Dette skulle også gerne medføre, at alle parter lider så lille skade som muligt. BESTYRELSE ADMINISTRATION I forbindelse med indførelse af regler i LUI fodbold omkring krænkelser af børn og unge i klubben skal følgende retningslinier indføres. I forbindelse med indhentning af oplysninger skal der udfærdiges en ajourført liste over alle trænere/hjælpetrænere og ledere tilknyttet hold i LUI fodbold med børn og unge under 15 år. Listen skal indeholde navn, adresse og cpr-numre. Denne liste skal omhandle såvel direkte holdtilknyttede samt ansatte af klubben. Ved alle nyansættelser skal der indhentes underskrifter på fuldmagter til indhentelse af oplysninger i Det Centrale Kriminalregister fra samtlige på listen opførte personer. Senest pr. 1. april hvert år fremsendes disse anmodninger om oplysninger til Rigspolitichefen. Det er formandens ansvar, at anmodningerne fremsendes til Rigspolitichefen. I Det Centrale Kriminalregister forespørges på følgende lovparagraffer: Straffelovens 222, 224, 225 og 235 samt 210 og 232. Disse paragraffer omhandler alle forhold begået mod et barn under 15 år. Ved forhold forstås seksuelle forhold med børn under 15 år, blufærdighedskrænkelse, incestforhold, samt forhold vedr. distribution og salg af utugtige fotografier og film og lign. af børn. I LUI fodbold er det alene klubbens formand og kassereren, der må håndtere de oplysninger, der kommer retur fra Rigspolitichefen. Disse 2 personer skal underskrive en tavshedserklæring, som er gældende for resten af livet. Retten til at håndtere oplysninger fra Det Centrale Kriminalregister kan ikke videregives til andre i klubben (ej heller ved fuldmagt). Når der fra Det Centrale Kriminalregister kommer svar retur fra Rigspolitichefen til klubben, er det klubbens formand/kassereren, der modtager og gennemser disse. I tilfælde af, at en person, der er forespurgt på, findes i Det Centrale Kriminalregister, kontakter formanden denne, med henblik på omgående bortvisning, som træner/leder fra klubben. Alle svar, der er modtaget retur fra Rigspolitichefen makuleres. Det er formandens ansvar, at der sker makulering af alle svar. Klubbens formand/kassereren afkrydser på tjeklisten alle, der er forespurgt på, således at man altid kan se, at en træner/leder er tjekket. Denne liste opbevares i aflåst skab. Det må ikke fremgå af listen, hvad svaret på hver enkelt forespørgsel har været.

7 For trænere/ledere, der starter i klubben, foretages der efter de ovenstående retningslinier et tjek ved ankomsten til klubben, hvorefter vedkommendes navn, adresse og cpr-nummer indføres på den samlede tjekliste. Dette check følges op med jævne mellemrum jf. lovgivningen. Det skal understreges, at såfremt en træner/leder er at finde i Det Centrale Kriminalregister skal vedkommende bortvises som træner/leder fra klubben omgående, uanset konsekvenser for børnene og klubben. For trænere/ledere for unge mellem 15 og 18 år gælder følgende regler i den danske lovgivning i disse tilfælde kan klubben ikke forespørge i Kriminalregisteret: Iflg. Servicelovens 36 og Straffelovens 213 har alle personer pligt til at underrette barnets bopælskommune, hvis man får kendskab til, at et barn under 18 år udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under vilkår, der bringer dets sundhed og udvikling i fare. Trænere, ledere og instruktører har således pligt til selv eller gennem ledelsen at underrette kommunens socialforvaltning, hvis man mener, at et barn udsættes for seksuelle overgreb. Straffelovens handler om seksuelle overgreb mod børn og unge. Den seksuelle lavalder her i landet er 15 år. Det er også strafbart at have sex med en ung under 18 år, hvis den unge er betroet den voksne til undervisning eller opdragelse, eller hvor det seksuelle forhold skyldes misbrug af alder og erfaring. I idrætssammenhæng er alle former for seksuel kontakt mellem trænere, ledere, instruktører og de børn under 18 år, som de træner, derfor helt uacceptable. Som følge heraf skal det understreges, at hvis en træner/leder i LUI fodbold overtræder ovennævnte, skal vedkommende omgående bortvises som træner/leder fra klubben, uanset konsekvenser for de unge og klubben. Ved en eventuel bortvisning af en træner/leder fra LUI fodbold henledes opmærksomheden på, at vi fra klubbens side kan anmode den bortviste om, at holde sig væk fra klubben og de af LUI fodbold benyttede områder. Men klubben kan ikke kræve det. I tilfælde af, at en forælder, en træner eller en leder henvender sig til klubbens bestyrelse med mistanke om, at der foregår krænkelser af et barn eller ung spiller i LUI fodbold, er det bestyrelsens pligt at reagere hurtigt og støtte op om de involverede parter bedst muligt. Der skal hurtigt laves en vurdering af om sagen er velbegrundet, og hvis den er, skal der tages kontakt med de sociale myndigheder og/eller politi. Hvis man ikke føler, at der er begrundet mistanke, skal al rygtedannelse stoppes hurtigst muligt. Hvis en mistanke er begrundet, og bestyrelsen derfor vælger at overlade sagen til de sociale myndigheder og/eller politiet, er sagen i klubben dermed stoppet med hensyn til undersøgelser o.l. Det er LUI fodbolds politik, at der hurtigst muligt skal informeres blandt alle de involverede parter, således at alle får en god forklaring og forståelse af, hvad der er sket. Der er mange muligheder for at få hjælp, hvis vi i klubben skulle få brug for det. Nedenfor angives en række telefonnumre, hvor der sidder professionelle folk, der kan kontaktes med henblik på at få hjælp til at løse situationen bedst muligt. Vigtigst af alt er, at man fra bestyrelsens side gør noget og hjælper hurtigt.

8 Vigtige telefonnumre Børns Vilkår Rådgiverne på begge nedennævnte telefonnumre er uddannede voksne med viden og erfaring om børn f.eks. socialrådgivere, pædagoger, psykologer og lærere. Børns Vilkår er en privat organisation, som har til formål at forbedre vilkårene for børn og unge i Danmark. Børns Vilkår er uafhængig af politiske partier og faglige organisationer. Børnetelefonen tlf (Man-fre kl , Lør/søn kl ) Forældretelefon tlf (Man/fre kl ) Allerød Kommune Social Service for Børn og tlf Familier (Man/ons kl , Tors , Fre ) Uden for almindelig åbningstid henvises til Børneværnsvagten via Allerød Politi tlf Danmarks Idræts-forbund Idrættens Hus 2605 Brøndby Konsulentafdeling tlf Til alle rådgivere på alle ovennævnte telefonnumre kan du ringe anonymt.

Etiske retningsliner

Etiske retningsliner Etiske retningsliner 1. Indhold...2 2. Formål...2 3. Samarbejdspartner...2 4. Generelle retningslinier...2 5. Etik, moral og fairplay...3 6. Doping...3 7. Leveregler...3 8. Seksuelle krænkelser over for

Læs mere

Informationsfolder. Randers KFUM håndbold og pædofilipolitik

Informationsfolder. Randers KFUM håndbold og pædofilipolitik Informationsfolder Randers KFUM håndbold og pædofilipolitik Randers KFUM håndbold vil med denne informationsfolder fortælle om pædofili og klubbens holdning til dette område, der kræver særlig opmærksomhed.

Læs mere

Samværspolitik. Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors

Samværspolitik. Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors Samværspolitik Del I - retningslinier til forebyggelse af fysiske og psykiske overgreb på børn og unge i Ungdommens Røde Kors Del II - retningslinier til forebyggelse af seksuelle overgreb på børn og unge

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

Vejledning om indhentelse og brug af børneattester i DDS

Vejledning om indhentelse og brug af børneattester i DDS Vejledning om indhentelse og brug af børneattester i DDS 1. Hvad er en børneattest? En børneattest er en særlig type attest fra Det Centrale Kriminalregister, hvor der oplyses, om man tidligere er straffet

Læs mere

AB S POLITIK VEDRØRENDE SEKSUELLE KRÆNKELSER

AB S POLITIK VEDRØRENDE SEKSUELLE KRÆNKELSER AB S POLITIK VEDRØRENDE SEKSUELLE KRÆNKELSER I AB vil vi skabe et trygt klubliv, hvor børn og unge kan trives sammen med voksne. Gennem forebyggelse, effektiv kontrol og indgriben vil vi beskytte klubbens

Læs mere

gladsaxe.dk Børneattester i foreningerne

gladsaxe.dk Børneattester i foreningerne gladsaxe.dk Børneattester i foreningerne 1 Hvordan undgår vi seksuelt misbrug af børn? I Gladsaxe ønsker vi et trygt foreningsliv, hvor børn og unge kan trives sammen med de voksne i foreningerne. Der

Læs mere

Den professionelle bekymring på Lyne Friskole

Den professionelle bekymring på Lyne Friskole 1 Den professionelle bekymring på Lyne Friskole November 2015 Lovgrundlag Dette er lovgrundlaget, der skal sikre, at der tages hånd om børn og unge, der har behov for særlig støtte Underretningspligt Underretningspligt

Læs mere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere

HLIF Gymnastik. Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere HLIF Gymnastik Info-folder til trænere, hjælpetrænere og holdledere Velkommen til HLIF Denne brochure er tænkt som et nyttigt arbejdsredskab for alle de personer, der hvert år lægger en kæmpe frivillig

Læs mere

Trænerhæfte. Velkommen i Hundslund Idrætsforening

Trænerhæfte. Velkommen i Hundslund Idrætsforening Trænerhæfte Velkommen i Hundslund Idrætsforening August 2015 Forord Uden trænere og hjælpetrænere har vi ingen idrætsforening. Vi sætter derfor i Hundslund Idrætsforening stor pris på de trænere og hjælpetrænere,

Læs mere

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune Sådan handler Familierådgivningen Procedurer og retningslinjer for Familierådgivningens håndtering af sager med mistanke eller viden om seksuelle

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an.

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. Allerød kommune Familieafdelingen 2011 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for Familieafdelingens vejledning om underretningspligt S..3.

Læs mere

Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen

Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen Vejledning til håndtering af fund af børnepornografisk materiale på arbejdspladsen 1/10 Udgivet af: Red Barnet og DI Digital Redaktion: Kuno Sørensen og Henning Mortensen ISBN: 978-87-7353-938-5 3. opdaterede

Læs mere

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester Vejledning til idrætsforeninger om at indhente og håndtere børneattester Udgiver: Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger samt Dansk Firmaidrætsforbund Tekst: Jan Darfelt, Morten

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Børneattester i foreningslivet

Børneattester i foreningslivet gladsaxe.dk Børneattester i foreningslivet Forebyggelse af seksuelle overgreb på børn og unge 1 Kontakt ved generelle spørgsmål: Idrætskonsulent Pia Bagger Telefon 39 57 53 38 Mobil: 23 60 94 44 bkfpba@gladsaxe.dk

Læs mere

INTRODUKTION og AFTALESKRIFT

INTRODUKTION og AFTALESKRIFT INTRODUKTION og AFTALESKRIFT Formål med frivillige madguider: At hjælpe borgeren til varige livsstilsændringer i forhold til: - At højne livskvaliteten for borgeren og vejlede denne i at træffe sunde valg

Læs mere

Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget

Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget Ethvert seksuelt overgreb på børn og unge er et for meget Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget Pjecen er udgivet af Århus Kommune, Folkeoplysningsudvalget 1.udgave, 1. oplag 2004 Redaktion: Erik L. Würtzenfeld.

Læs mere

Såfremt der er mistanke om overgreb foretaget af andre børn: se særlig vejledning herom.

Såfremt der er mistanke om overgreb foretaget af andre børn: se særlig vejledning herom. Handleguide Ved mistanke om seksuelt krænkende adfærd fra voksen til barn Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender procedurer og regler ved mistanke om seksuelle overgreb mod

Læs mere

Vejledning om indhentelse af børneattest på Kulturministeriets område

Vejledning om indhentelse af børneattest på Kulturministeriets område Vejledning om indhentelse af børneattest på Kulturministeriets område Lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af personale m.v. (børneattestloven) trådte i kraft den 1. juli 2005.

Læs mere

Mange mennesker er ikke parate til at forholde sig til sorg og død. I afmagt vælges derfor den eneste løsning, som ikke duer... nemlig at lade som

Mange mennesker er ikke parate til at forholde sig til sorg og død. I afmagt vælges derfor den eneste løsning, som ikke duer... nemlig at lade som Mange mennesker er ikke parate til at forholde sig til sorg og død. I afmagt vælges derfor den eneste løsning, som ikke duer... nemlig at lade som ingenting. Det er det værste man kan gøre. Indholdsfortegnelse

Læs mere

VIBORG FODSPORTS-FORENING Kirkebækvej Viborg Postbox Tlf PROJEKTBESKRIVELSE

VIBORG FODSPORTS-FORENING Kirkebækvej Viborg Postbox Tlf PROJEKTBESKRIVELSE PROJEKTBESKRIVELSE Projektnavn: Koncept: Hovedansvarlig: Formanden Træner & Lederansættelser Vejledning ved ansættelse af trænere og ledere i VFF Arbejdsgruppen: Seniorformanden Ungdomsformanden Talentchefen

Læs mere

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Børnehus Syd Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Formål Det overordnede formål med børnehusene er at bidrage til at sikre en koordineret og skånsom tværfaglig

Læs mere

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig.

Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. 1 Retningslinier ved mistanke om seksuelle overgreb på børn i dagtilbud samt vejledning i, hvordan personalet skal forholde sig. Disse retningslinier gælder for den kommunale dagpleje, de kommunale daginstitutioner

Læs mere

Børneattest. Indhenter I børneattester?

Børneattest. Indhenter I børneattester? Børneattest Lovgivningen kræver, at alle idræts- og spejderforeninger fra den 1. juli 2005 indhenter en børneattest, før de ansætter trænere, instruktører og holdledere, som skal have direkte kontakt med

Læs mere

hhx-uddannelsen 2014-2015 Studie- og ordensregler

hhx-uddannelsen 2014-2015 Studie- og ordensregler hhx-uddannelsen 2014-2015 Studie- og ordensregler Indholdsfortegnelse Studie- og ordensregler for hhx-uddannelsen... 3 Almindelig orden og samvær... 3 1. Ordensregler... 3 2. IT-regler... 3 3. Sanktioner...

Læs mere

Debat om samværsregler og børneattesten af landskonsulent Michael Rasmussen mr@kfum-kfuk.dk

Debat om samværsregler og børneattesten af landskonsulent Michael Rasmussen mr@kfum-kfuk.dk Debat om samværsregler og børneattesten af landskonsulent Michael Rasmussen mr@kfum-kfuk.dk Samværspolitik Den nødvendige men svære snak Hvordan vil I reagere hvis Case # 1 Jamen, hun er altså meget moden

Læs mere

Lov om social service (serviceloven), nr. 1096 af 21. september 2010

Lov om social service (serviceloven), nr. 1096 af 21. september 2010 Notat Til: Fra: Notat til sagen: Børne - og Familiecentret, skoler og daginstitutioner i Odder Kommune og Tandplejen, private opholdssteder samt Gerda Pedersen, Lise Gammelby, Jørgen Møholt og Mette Lunau

Læs mere

Politik for håndtering af Pædofili / børneattest i Vorbasse KFUM Idræt. 1. Indledning

Politik for håndtering af Pædofili / børneattest i Vorbasse KFUM Idræt. 1. Indledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 1 2. Foreningens holdning til Pædofili... 2 3. Samværspolitik... 2 4. Hvordan bør du reagere ved mistanke om overgreb?... 3 4.1 Når voksnes adfærd giver anledning til

Læs mere

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester

Vejledning. til idrætsforeninger om at indhente og håndtere. børneattester Vejledning til idrætsforeninger om at indhente og håndtere børneattester Udgiver Danmarks Idræts-Forbund, DGI samt Dansk Firmaidrætsforbund Tekst Jan Darfelt, Morten Mølholm, Casper Hollerup, DIF, og Søren

Læs mere

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af børn og unge mod seksuelle overgreb [af Peter Skaarup (DF) m.fl.]

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om beskyttelse af børn og unge mod seksuelle overgreb [af Peter Skaarup (DF) m.fl.] Retsudvalget B 111 - Bilag 4 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 111 Folketinget 2006-07 Beretning afgivet af Retsudvalget den 20. september 2007 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

RÅDGIVNING af børn og unge

RÅDGIVNING af børn og unge Af Jannie Dyring og Ida Koch RET & PLIGT AF JANNIE DYRING OG IDA KOCH Hvad må og skal man, når man som psykolog yder åben, anonym rådgivning til børn og unge? Og hvordan er sammenhængen mellem notatpligt

Læs mere

Ulønnet virke som træner/-instruktør

Ulønnet virke som træner/-instruktør Standardkontrakt Ulønnet virke som træner/-instruktør Januar 2013 Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger Vingsted Skovvej 1 7100 Vejle Tlf.: 79 40 40 40/mail: info@dgi.dk DGI KONTRAKT OM VIRKE SOM FRIVILLIG,

Læs mere

Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter

Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter Sygeplejerskeuddannelsens Ledernetværk Juridiske retningslinjer for indsamling af patientdata til brug i opgaver og projekter 1. Indledning Formålet med Sygeplejerskeuddannelsen er at kvalificere den studerende

Læs mere

Samværspolitik i FC GOG:

Samværspolitik i FC GOG: Samværspolitik i FC GOG: Folketinget har vedtaget en ny lov, som medfører at alle idrætsforeninger per 1. august 2005 at indhente en børneattest før ansættelse af trænere og holdledere, som skal have vedvarende

Læs mere

1. Loven gælder for offentlige forvaltningsmyndigheder og for private fysiske og juridiske personer.

1. Loven gælder for offentlige forvaltningsmyndigheder og for private fysiske og juridiske personer. Lovgivning Opdelingen herunder er alfabetisk og opstillet således, at der henvises til Lovbekendtgørelsen med dens populærnavn, fx Serviceloven efterfulgt af bekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger.

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune

Partnerskabsguide. Favrskov Kommune Partnerskabsguide Favrskov Kommune 2 3 Forord I Favrskov Kommune ønsker vi, at vores elever får motiverende og lærerig undervisning. Ved at etablere partnerskaber mellem folkeskolerne og forenings-, erhvervs-

Læs mere

POLITI OG SOCIALFORVALTNINGER. Samarbejde i sager om seksuelle overgreb og vold imod børn. Lov om social bistand

POLITI OG SOCIALFORVALTNINGER. Samarbejde i sager om seksuelle overgreb og vold imod børn. Lov om social bistand POLITI OG SOCIALFORVALTNINGER den 100512. Samarbejde i sager om seksuelle overgreb og vold imod børn. v. Carsten Mogensen, vpk. Lov om social bistand 153. Socialministeren kan i en bekendtgørelse fastsætte

Læs mere

Alkohol og rusmidler.. side 7 Godtgørelse til udvalgene. side 7 Gavebeløb til trænerne og hjælpertrænerne side 7

Alkohol og rusmidler.. side 7 Godtgørelse til udvalgene. side 7 Gavebeløb til trænerne og hjælpertrænerne side 7 Retningslinier for SF.GIF`s Bestyrelse. side 2 SF.GIF`s Værdigrundlag.. side 2 Samværsformer. side 2 Pædofili side 3 Børnepolitik. side 3 Hvordan skaber vi et godt idrætsmiljø for børn i SF.GIF.. side

Læs mere

Beredskabsplan. for Herlev Kommune, når der er mistanke om vold eller seksuelle overgreb på børn eller unge.

Beredskabsplan. for Herlev Kommune, når der er mistanke om vold eller seksuelle overgreb på børn eller unge. Beredskabsplan for Herlev Kommune, når der er mistanke om vold eller seksuelle overgreb på børn eller unge. Procedurer i forvaltningen 1. Underretningen drøftes altid med Socialfaglig konsulent eller Socialfaglig

Læs mere

Kender du et barn, som nogen har gjort fortræd?

Kender du et barn, som nogen har gjort fortræd? Kender du et barn, som nogen har gjort fortræd? Nogle gange er man nødt til at snakke om ting, der gør ondt Debatten om seksuelle overgreb mod børn er svær. Dels er det et følsomt emne, og dels er det

Læs mere

Information om ny lov og anmodning om oplysninger

Information om ny lov og anmodning om oplysninger Information om ny lov og anmodning om oplysninger Folketinget har vedtaget en række lovændringer i forlængelse af den indgåede aftale om kontanthjælpsreformen. Lovændringerne træder i kraft d. 1. januar

Læs mere

Ansøgning. Ansøgning for bestyrer og personale (se vejledningen) Spillemyndigheden Havneholmen 25, 7. sal 1561 København V.

Ansøgning. Ansøgning for bestyrer og personale (se vejledningen) Spillemyndigheden Havneholmen 25, 7. sal 1561 København V. 1/5 Spillemyndigheden Havneholmen 25, 7. sal 1561 København V Ansøgning Ansøgning for bestyrer og personale (se vejledningen) Ansøgningen skal udfyldes af personer, der ønsker at blive godkendt som bestyrer

Læs mere

Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber

Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber 1 Børn er et fælles ansvar - om forebyggelse af seksuelt misbrug af børn i lokale foreninger og klubber

Læs mere

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Formål identificere om der er problemer med vold, trusler, mobning og chikane, forebygge hændelser med vold, trusler, mobning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 Ad. pkt. 2. Rapportgennemgang... 3 Ad. pkt. 2.3 Grundlaget for detentionsanbringelsen... 6 Ad. pkt. 2.4 Lægeundersøgelse...

Læs mere

I tilfælde af et seksuelt overgreb...

I tilfælde af et seksuelt overgreb... I tilfælde af et seksuelt overgreb... Seksuelle overgreb forekommer alle vegne i samfundet. Som vi har set i de senere år, forekommer de også i Den katolske Kirke. De er også forekommet i vort eget bispedømme

Læs mere

Servicedeklaration. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Børn og unge. Århus Kommune

Servicedeklaration. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Børn og unge. Århus Kommune Servicedeklaration Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Børn og unge Århus Kommune HVEM HENVENDER PJECEN SIG TIL? HVAD ER PPR? HVOR FINDER JEG PPR? HVAD KAN PPR? HVORDAN INDSTILLES ET BARN TIL PPR? SÅDAN

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

det uhørte overgreb om at forebygge seksuelle krænkelser af børn og unge i idrætten

det uhørte overgreb om at forebygge seksuelle krænkelser af børn og unge i idrætten det uhørte overgreb om at forebygge seksuelle krænkelser af børn og unge i idrætten 2 Udgivet af: Danmarks Idræts-Forbund marts 2002, 2. udgave Grafisk design & produktion: Tekst & redaktion: UNITED A/S

Læs mere

Indhentning af straffeattester i Faaborg-Midtfyn Kommune

Indhentning af straffeattester i Faaborg-Midtfyn Kommune Indhentning af straffeattester i Faaborg-Midtfyn Kommune Godkendt af Direktionen den 20. november 2006 Ændret redaktionelt den 17. januar 2007 (blankethenvisning) INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Hvorfor straffeattester

Læs mere

Omsorgsplan for. Gentofte Dagpleje 2016.

Omsorgsplan for. Gentofte Dagpleje 2016. Omsorgsplan for Gentofte Dagpleje 2016. 1 Omsorgsplan for Gentofte Dagpleje. Indhold: Side 3 Hvorfor en omsorgsplan? Side 4 Om at miste Side 4 Skilsmisse Side 4 Ulykker på tur med dagplejen Side 4 Forholdsregler

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg I vores institutionen vil vi gerne støtte børn og forældre, samt hjælpe med at tackle

Læs mere

NOTAT OM BØRNEATTESTER OG STRAFFEATTESTER

NOTAT OM BØRNEATTESTER OG STRAFFEATTESTER NOTAT OM BØRNEATTESTER OG STRAFFEATTESTER Dette notat beskriver hvornår kommunen har pligt til at indhente en børneattest i forbindelse med ansættelser i kommunen. Notatet vil også beskrive hvad kommunen

Læs mere

Anvendelse af SED til informationsudveksling i sager om familieydelser inden for EU

Anvendelse af SED til informationsudveksling i sager om familieydelser inden for EU Anvendelse af SED til informationsudveksling i sager om familieydelser inden for EU Informationsudvekslingssituation 1 Afgørelse af kompetence Til afgørelse af kompetence anvendes SED F001 F003 Situationen

Læs mere

Notat om underretninger i børnesager

Notat om underretninger i børnesager Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen 8. maj 2012 Margit Tang Møller Notat om underretninger i børnesager På landsplan er der en stor stigning i antal underretninger. Dette vurderes af eksperter i familiesager

Læs mere

Forord. Dette er Vordingborg Kommunes beredskab.

Forord. Dette er Vordingborg Kommunes beredskab. Kommunalt beredskab Beredskab til opsporing, forebyggelse, og håndtering af sager med vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i Vordingborg Kommune 1 Forord Der er igennem de sidste år kommet et større

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? Børnefamiliecenter København har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE Du er kommet i kontakt med Børnefamiliecenter

Læs mere

Egholmskolens omsorgsplan

Egholmskolens omsorgsplan Side 1 af 5 Egholmskolens omsorgsplan Denne handleplan skal opfattes som et "beredskab", der træder i kraft når en krisesituation indtræffer, eller et barn/voksen på anden måde er truet. Husk at det altid

Læs mere

Rundskrivelse om straksaktivering, nye underretninger og ændring af rådighedsbekendtgørelsen

Rundskrivelse om straksaktivering, nye underretninger og ændring af rådighedsbekendtgørelsen Rundskrivelse nr. 28/05 8. juni 2005 Straksaktivering, nye underretninger og ændring af rådighedsbekendtgørelsen Rundskrivelse om straksaktivering, nye underretninger og ændring af rådighedsbekendtgørelsen

Læs mere

GL/FA6. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr.

GL/FA6. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr./Person ID HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE I DETTE SKEMA GL/FA6_da_150814 Ansøgning

Læs mere

Magtanvendelse. Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet

Magtanvendelse. Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet Magtanvendelse Retningslinier for personalets brug af fysisk magt på børneområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 2. Hvorfor retningslinier om magtanvendelse? side 4 3. Hvad må man ikke? side

Læs mere

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år.

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Indledning: Kerteminde kommune har udviklet et beredskab, som dels består af et specialistteam

Læs mere

Disciplinære bestemmelser vedr. Karantæneregler. 1. Spillere

Disciplinære bestemmelser vedr. Karantæneregler. 1. Spillere Disciplinære bestemmelser vedr. Karantæneregler Spillere 1. Spillere Følgende regler er fastsat for advarsler og udvisninger i de af DBU udskrevne turneringer, for så vidt angår Herre-DM, Herre-LPs afsluttende

Læs mere

lø Information til forældre om Sprogvurdering af børn i 3-6 årsalderen Center for Skoler og Dagtilbud

lø Information til forældre om Sprogvurdering af børn i 3-6 årsalderen Center for Skoler og Dagtilbud lø Information til forældre om Sprogvurdering af børn i 3-6 årsalderen Center for Skoler og Dagtilbud 1 Vinter 2011/2012 Kære forældre I Fredensborg Kommune lægger vi vægt på børns sproglige udvikling

Læs mere

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator August 2012 Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Retssikkerhed Tavshedspligt Tilsynet skal påse at tilbuddet 1 er bekendt

Læs mere

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Vejledning om samtykke og tavshedspligt 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Indhold 1. Samtykke... 3 1.1 Hvad er et samtykke og hvornår bruges det?... 3 1.2 Når borgeren ikke kan give et

Læs mere

børneklub Årets Aalborg KFUM er en klub båret af ildsjæle og så tiltrækker klubben drenge og piger fra Hasseris og hele Storaalborg

børneklub Årets Aalborg KFUM er en klub båret af ildsjæle og så tiltrækker klubben drenge og piger fra Hasseris og hele Storaalborg Årets børneklub samler hel bydel Aalborg KFUM er en klub båret af ildsjæle og så tiltrækker klubben drenge og piger fra Hasseris og hele Storaalborg Tekst og fotos: Niels Henriksen Når stadsgartneren vender

Læs mere

Vejledning. Seksuelt misbrug af anbragte børn. Hvordan forebygger vi det, og hvad gør vi, hvis det sker?

Vejledning. Seksuelt misbrug af anbragte børn. Hvordan forebygger vi det, og hvad gør vi, hvis det sker? Vejledning Seksuelt misbrug af anbragte børn Hvordan forebygger vi det, og hvad gør vi, hvis det sker Udgivet af LOS - Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud VEJLEDNING 1

Læs mere

sam- værspolitik Red Barnet Ungdom

sam- værspolitik Red Barnet Ungdom sam- værspolitik Red Barnet Ungdom samværspolitik Red Barnet Ungdoms RED BARNET UNGDOMS SAMVÆRSPOLITIK Enhver borger, som får mistanke om at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller

Læs mere

Forældremateriale omkring:

Forældremateriale omkring: Forældremateriale omkring: Forældre Version Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE BEREDSKABSPLAN VED OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE

ALLERØD KOMMUNE BEREDSKABSPLAN VED OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE ALLERØD KOMMUNE BEREDSKABSPLAN VED OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Denne pjece indeholder en handleguide til ansatte i Allerød kommunes skoler, dagtilbud og foreninger om, hvordan overgreb og mistanke om overgreb

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Program for temadagen

Program for temadagen Program for temadagen Præsentation af underviser, program og deltagere Jeres aktuelle udfordringer nedslag i virkeligheden Børneattester hvorfor og hvordan I er ikke alene - det gode samarbejde på tværs

Læs mere

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor?

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor? Underretningspligt Hvornår Hvordan og hvorfor? Hvem skal underrette: Almindelig underretningspligt (servicelovens 154) : Omfatter alle privat personer som får kendskab til, at et barn/en ung udsættes for

Læs mere

INDHOLD. Hvorfor have en samværspolitik? S.03. Grænser skal respekteres S.05. Om børneattester, forældresamtykke og tavshedspligt S.

INDHOLD. Hvorfor have en samværspolitik? S.03. Grænser skal respekteres S.05. Om børneattester, forældresamtykke og tavshedspligt S. SAMVÆRSPOLITIK- INDHOLD INDHOLD S.03 S.05 S.07 S.08 S.09 S.10 Hvorfor have en samværspolitik? Grænser skal respekteres Om børneattester, forældresamtykke og tavshedspligt Underretningspligt Hvad skal du

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

FAKTA OM RETTIGHEDER

FAKTA OM RETTIGHEDER FAKTA OM RETTIGHEDER Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres private

Læs mere

E-mail politik for FOA Nordsjælland

E-mail politik for FOA Nordsjælland E-mail politik for FOA Nordsjælland Da det er FOA Nordsjællands holdning, at vi i størst mulig omfang skal anvende elektronisk kommunikation, har vi udformet en e-mail politik med henblik på at sikre såvel

Læs mere

Vedtægter for Støtteforeningen for Sorø Skovbørnehave

Vedtægter for Støtteforeningen for Sorø Skovbørnehave Vedtægter for Støtteforeningen for Sorø Skovbørnehave (herefter benævnt Støtteforeningen) og den tilhørende institution Sorø Skovbørnehave 1 Mellem institutionen Sorø Skovbørnehave og Sorø Kommune indgås

Læs mere

HJALLERUP BØRNEHAVE OMSORGSPLAN

HJALLERUP BØRNEHAVE OMSORGSPLAN HJALLERUP BØRNEHAVE OMSORGSPLAN INDHOLD Indledning... side 2 Ledelsen skal straks orienteres... side 2 Hvis der sker en ulykke i børnehaven... side 3 Et barn i børnehaven dør... side 3 Alvorlig sygdom

Læs mere

Aftale om sårbare gravide og sårbare familier

Aftale om sårbare gravide og sårbare familier Aftale om sårbare gravide og sårbare familier I forhold til den sårbare gravide og den sårbare familie er der behov for et tæt samarbejde imellem sygehuse, almen praksis og kommuner, idet disse borgere

Læs mere

Afdelingens navn er Herlev Basketball og har hjemsted i Herlev.

Afdelingens navn er Herlev Basketball og har hjemsted i Herlev. 1 Afdelingens navn, hjemsted og formål Afdelingens navn er Herlev Basketball og har hjemsted i Herlev. Foreningens formål er at skabe gode muligheder for, at medlemmerne kan spille basketball, og for at

Læs mere

Håndbog for U11 Drenge Forår 2011

Håndbog for U11 Drenge Forår 2011 Håndbog for U11 Drenge Forår 2011 Målsætningen for U11 Drenge er, at alle drengene bliver tilgodeset på det niveau og med de behov de har - fokus på eliten såvel som på bredden. Derudover skal der arbejdes

Læs mere

Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb

Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb Nordfyns Kommune har udarbejdet en Beredskabsplan til de ansatte til brug, hvis du i din arbejdsdag kommer i berøring med børn

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder 2008/1 BSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 19. december 2008 af Marlene Harpsøe (DF), Rene Christensen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian

Læs mere

OSTED IDRÆTSFORENING

OSTED IDRÆTSFORENING Etiske retningsliner 1. Indhold 1. Indhold...2 2. Formål...2 3. Samarbejdspartner...2 4. Generelle retningslinier...2 5. Etik, moral og fairplay...3 6. Doping...3 7. Leveregler...3 8. Seksuelle krænkelser

Læs mere

U N D E R R ET NINGER

U N D E R R ET NINGER U N D E R R ET NINGER Louise Jensen Skolesocialrådgiver Supervisor Lars Jonasson Kriminolog Psykoterapeut Glostrup Kommune HVAD SKAL VI TALE OM I DAG: Præsentation af os og programmet Stoledans Tip en

Læs mere

Vejledning - Ved ansøgning om invalidesum, invaliderente og/eller præmiefri dækning.

Vejledning - Ved ansøgning om invalidesum, invaliderente og/eller præmiefri dækning. Vejledning - Ved ansøgning om invalidesum, invaliderente og/eller præmiefri dækning. For at FG kan behandle ansøgningen, har vi brug for oplysninger. Du skal afkrydse om du søger om præmiefri dækning og/eller

Læs mere

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb.

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Forord For at sikre en ensartet og hurtig indsats ved såvel mistanke som begået overgreb skal alle medarbejdere være bekendt med retningslinjerne, som er beskrevet

Læs mere

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Til fagprofessionelle Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Hvad siger loven? Alle offentligt ansatte har skærpet underretningspligt (servicelovens 153). Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330

Læs mere

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt

R E D E G Ø R E L S E. erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter og om begrænsning af forsvarerens adgang til aktindsigt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 25. januar 2006 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0080 Dok.: TTM40033 R E D E G Ø R E L S E om erfaringerne i praksis med de nye regler om civile agenter

Læs mere

Kommunernes praksis i afgørelser om børnetilskud til enlige forsørgere.

Kommunernes praksis i afgørelser om børnetilskud til enlige forsørgere. Kommunernes praksis i afgørelser om børnetilskud til enlige forsørgere. Indhold Forord... 1 Resumé, konklusion og anbefalinger.... 2 Materiel vurdering af kommunernes afgørelser viste... 2 Formalitets

Læs mere

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 894 Offentligt Dok.: MGO41002 Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl.

Læs mere

beredskabsplan for sager med vold og seksuelle overgreb mod børn og unge

beredskabsplan for sager med vold og seksuelle overgreb mod børn og unge beredskabsplan for sager med vold og seksuelle overgreb mod børn og unge apr il 201 6 Beredskabsplanen er en del af: TIDE Indsatsmodellen i Forord Hvidovre Kommunes vision er, at uanset hvilke forudsætninger

Læs mere

Korsør Sejlklubs Juniorafdeling

Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Information til nye sejlere og forældre i Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Som ny sejler og forældre til en ny sejler i Korsør Sejlklubs juniorafdeling, er der mange ting

Læs mere