Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift. Ansættelse af lægekoordinator

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget 2016-2019. Serviceudgift. Ansættelse af lægekoordinator 1.500 1.500"

Transkript

1 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sundheds- og Kulturforvaltning Sektor Sundhed Driftsønske nr. 1 Ansættelse af lægekoordinator En fast tilstedeværelse af lægefaglig kapacitet vil være et væsenligt element i at rykke fremad i realiseringen af det nære sundhedsvæsen. Det er samtidig i tråd med strategien for det nære sundhedsvæsen i Aalborg Kommune frem mod Det er ikke noget nyt, at der er tilknyttet lægekonsulenter på timebasis til specifikke opgaver i Aalborg Kommune, men der er behov for at styrke den lægefaglige viden og indsigt mere generelt som en fast del af forvaltningens og Sundhedscenterets opgaveløsninger og udviklingsindsatser. Fokus er ikke mindst at støtte op til de praktiserende lægers løsning af opgaver i forhold til borgerne og til at imødekomme behovet for øget fokus på kvalitet, faglighed og bedste mulige effekter af indsatserne. Dertil kommer, at sundheds- og sygdomsbilledet til stadighed udvikler sig, og her er en af tendenserne større kompleksitet, eksempelvis når indsatser skal målrettes for at søge at nedbringe ulighed i sundhed blandt de forskellige befolkningsgrupper. Det er forventningen, at en lægekoordinator vil kunne hæve kvaliteten af den sundhedsfaglige sagsbehandling generelt og mere specifikt hæve kvaliteten af den sundhedsfaglige indsats indenfor forebyggelse og sundhedsfremme samt de øvrige kommunale sundhedsopgaver, som finder sted i Aalborg Kommune. Sidst, men ikke mindst, skal en lægekoordinator løfte niveau og kvalitet i samarbejdet mellem Aalborg Kommunes knap 130 praktiserende læger og de kommunale sundhedsområder. De økonomiske konsekvenser er udgifter til aflønning, drift m.v. af lægekoordinator.

2 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sundheds- og Kulturforvaltning Sektor Sundhed Driftsønske nr. 2 Sundhedshuse Aalborg Kommune er en geografisk stor kommune. Der er langt fra yderkanten af kommunen ind til de centralt placerede tilbud i Aalborg midtby. Dette gør sig særligt gældende for ældre borgere, borgere uden bil eller borgere, der på anden måde er mindre mobile. Dette skal sammenholdes med, at afstanden til nærmeste sygehus med akutmodtagelse stiger med den nye sygehusstruktur. Der er således brug for et stærkt nært sundhedsvæsen særligt i landdistrikterne. Sundhedshuse kan på sigt også tænkes ind i Aalborg og Nørresundby midtby, hvor lægeklinikkerne er spredt og typisk mindre, ligesom der ikke er lokalefællesskaber med kommunale sundhedsaktører. Etablering af sundhedshuse i landdistrikterne vil give borgerne, der bor i området, lettere adgang til sundhedsydelser i det nære sundhedsvæsen. Sundhedshusene kan samle kommunens sundhedstilbud og give borgeren én indgang til det kommunale sundhedsvæsen lige fra sundhedspleje, hjemmesygepleje, rehabilitering, forebyggelsestilbud mv. De praktiserende lægers tilstedeværelse i sundhedshusene er vigtig for, at husenes fulde potentiale skal kunne indfries. Rekruttering af læger udenfor Aalborg by er vanskelig, og derfor bør konkrete muligheder for samarbejde med de praktiserende læger indgå i overvejelserne om placeringen af sundhedshuse. Samarbejdet med de praktiserende læger kan være lokalefælleskab i samme hus eller konkret aftale om konsultation på bestemte tider. Muligheden for regionale funktioner skal ligeledes vurderes. I Gandrupområdet samt fra lægerne i Nibe er der udtrykt interesse for et samarbejde om etablering af fælles fysiske rammer i sundhedshuse. Kommunen har i dag et veletableret Sundheds- og Kvarterhus på Fyrkildevej i Aalborg Øst. Erfaringerne herfra har vist, at nye samarbejdsrelationer og synergieffekter ikke kommer af sig selv, og at indfrielsen af potentialer kræver målrettet arbejde og tager tid. Men erfaringerne viser også, at der er et potentiale til at skabe et sammenhængende tilbud af høj kvalitet til borgerne. Med de nye sundhedshuse vil der samtidig være mulighed for at skabe ny forskningsbaseret viden om synergi mellem sektorerne og sundhedsmæssige effekter for borgerne. Denne viden vil kunne anvendes i udviklingen af samarbejder mellem almen praksis og Aalborg Kommune men også i andre kommuner, som ville ønske at anvende erfaringerne til udvikling af tilsvarende modeller. Etablering af sundhedshuse i Aalborg Kommune er afhængig af udmøntningen af den ramme på 800 mio. kr. i alt i og, som blev afsat til moderne lægehuse og sundhedshuse i regeringens sundhedsstrategi Jo før jo bedre.

3 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sundheds- og Kulturforvaltning Sektor Sundhed Driftsønske nr. 3 Klinik for seksuel sundhed Sundhedsstyrelsen har på baggrund af registerdata estimeret hvordan tallene i en gennemsnitskommune årligt vil være. Når disse tal skaleres til Aalborg Kommune vil der årligt være: 1600 unge (15-29 år), der bliver smittet med klamydia, heraf bliver godt halvdelen diagnosticeret. 600 kvinder får foretaget provokeret abort 800 personer, modtager behandling for kondylomer halvdelen er mellem år 8 personer smittes med HIV (Aidsfonden oplyser konkret 13 personer) 180 fødsler, som følge af assisteret befrugtning 480 kvinder, som har været i fertilitetsbehandling 800 nye forældre, som oplever forbigående eller længerevarende seksuelle problemer personer, som inden for det seneste år har oplevet seksuelle dysfunktioner 120 børn under 15 år, som har haft seksuelle oplevelser, de oplever som overgreb Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og har i en tidsbegrænset periode fra 2013 samarbejdet om en særlig indsats omkring seksuel sundhed, som har til formål at Aalborg Kommune fik implementeret anbefalingerne i forebyggelsespakken om seksuelt sundhed. Indsatsen har bragt Aalborg Kommune langt indenfor arbejdet med seksuel sundhed. På baggrund af samarbejdet i denne forsøgsperiode forslås, at Aalborg Kommunes indsats omkring seksuel sundhed gøres til en driftsopgave mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og med særlig fokus på forebyggelse af seksuelt overførte sygdomme hos unge. Samtidig forslås indsatsen udvidet med et samarbejde med Region Nordjylland, således at unge får mulighed for at få anonym test af kønssygdomme. På baggrund af erfaringerne fra projektperioden forslås, at indsatsen skal bestå af: Anonyme test af kønssygdomme i samarbejde med Region Nordjylland Tilbud om individuelle samtaler om seksualitet for unge Forebyggende arbejde i forhold til seksuel sundhed for unge Evt. tilbud om indtægtsdækket virksomhed i forhold til andre kommuner og forvaltninger Det foreslås, at udgiften på deles mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og. Aalborg Kommune har fremlagt Region Nordjylland ønske om at indgå en supplerende sundhedsaftale om, at Regionen stiller jordemoderressourcer til rådighed, så unge i Aalborg Kommune kan få nem og let tilgængelig test af kønssygdomme.

4 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sundheds- og Kulturforvaltning Sektor Sundhed Driftsønske nr. 4 ; Tilbud til psykisk sårbare unge Sundhedsprofilen 2013 viser, at der er en overrepræsentation af unge kvinder, som føler sig nedtrykte, deprimerede eller ulykkelige samt ude af stand til at kontrollere betydningsfulde ting i deres liv. Desuden er hovedkonklusioner fra rapporten Børn og unges mentale helbred 2014 fra Vidensråd for Forebyggelse, at særlig forekomsten af stress og søvnproblemer blandt unge er steget. Eksistentielle eller psykiske vanskeligheder kan gøre, at unge i uddannelserne er frafaldstruet og på længere sigt kan have vanskeligt ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Aktivitet har pr. 1. august 2014 tilbudt unge på ungdomsuddannelserne samtaler om sundhed. Samtalerne foregår på skolerne og foretages af sundhedsplejersker, som har faste træffetider på skolerne. Dette tilbud foreslås udbygget med psykologer, så tilbuddet dækker unges både fysiske og psykiske trivsel. Formålet med denne udvidelse til også at dække psykisk sårbarhed er: At unge med psykiske og eksistentielle vanskeligheder tidligt opspores. Ved tidligt at få et billede af elevens trivsel, kan elever med behov blive tilbudt den relevante og nødvendige støtte, så de bedre kan fuldføre deres uddannelse og på længere sigt integreres på arbejdsmarkedet. At forebygge at unges psykiske problemstillinger udvikler sig til egentlig psykisk sygdom, hvor regional behandling er nødvendig. At tilbyde undervisere, coaches, studievejledere mv. undervisning og kurser i psykisk sårbarhed. Udvidelse af Sund Ung Teamet med psykologiske kompetencer betyder, at eleverne på ungdomsuddannelserne tilbydes individuelle samtaleforløb, der kan omhandle en bred vifte af psykologiske vanskeligheder; nedtrykthed, nervøsitet, bekymring, lavt selvværd, koncentrationsvanskeligheder, stress, selvskadende adfærd, belastningsreaktioner mv. Der kan evt. også udbydes gruppeforløb rettet mod angstproblematikker og bedring af den almene trivsel og støtte til gennemførsel af uddannelsen. Endvidere tilbydes undervisere, kontaktlærere, studievejledere, læsevejledere mv. undervisning i psykiatriske diagnoser, psykologiske mestringsstrategier og samtaleteknik mv. Det foreslås, at forvaltningen indgår partnerskabsaftaler med de enkelte skoler om medfinansiering, således at den samlede indsats øges. Skolernes medfinansiering vil være en forudsætning for, at udrulningen af tilbuddet sker på deres skole. De fleste skoler har givet udtryk for, at de er positive overfor medfinansiering og samarbejde. De elever som går på skoler, som ikke medfinansierer eller som ikke går på en ungdomsuddannelse vil altid kunne benytte Ungerådgivningens tilbud.

5 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Kultur Driftsønske nr. 5 Aalborg Festivals Aalborg Festivals har i løbet af 2015 startet en udvikling, der forhåbentligt på længere sigt vil gøre begivenheden til en storslået og helt unik branding begivenhed for Aalborg. I dag er arbejdet med Aalborg Festivals forankret i i et formaliseret samarbejde med Skråen, By- og Landskabsforvaltningen og Aalborg Event. Tilskuddet til Aalborg Festivals er på kr..000 og udgøres af overførselsmidler og støtte fra Kulturpuljen, Borgmesterens Forvaltning, Byog Landskabsforvaltningen og Spar Nord Fonden. Dette har gjort det muligt at sikre en række af de initiativer der allerede blevet opstartet i 2014, men også at sætte gang i en række nye samarbejdstiltag med Himmerland Boligforening, Utzon Centeret, Det jyske Musikkonservatorium, Aalborg Bibliotekerne, forskellige uddannelsesinstitutioner om deltagelse i Aalborg Festivals med aktiviteter som arkitekturvandringer, guidede Wall Art ture, diverse musikalske arrangementer, en række alternative kulturdebat arrangementer, kulturelle smagsprøver fra andre kulturinstitutioner og events, m.v. Derudover er der i 2015 startet en række nye unge-tiltag som gerne skal styrkes de kommende år. Det er meningen, at festivalkonceptet fremadrettet skal udvikles med selvstændige tematiske festivaler som f.eks. AaMaze, Den Blå Festival, Festival for iværksætteri, International spilfestival, Street Festival, en helt ny Urban Musikfestival specifikt til Aalborgs spirende vækstlag osv. Budgetønsket skal sikre, at der findes en nødvendig platform og et fundament til at videreføre og udvikle Aalborg Festivals og tænkes derfor først og fremmest anvendt til at sikre ovenstående udvikling og til fortsat understøttelse af de allerede igangsatte tiltag og samarbejder, herunder tiltag der i endnu højere grad kan understøtte samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne. Blandt andet med et initiativ om Summer Schools på Art & Technology uddannelsen i August. Endeligt skal budgetønsket også anvendes til en styrket markedsføringskampagne som også vil kunne nå det sydlige Norge og til ansættelse af 2 studentermedhjælpere i festivalperioden. Der er tale om en driftsforøgelse på 1,5 mio. kr. årligt.

6 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Kultur Driftsønske nr. 6 Udvikling og drift af Platform Der søges om tilskud til udvikling og drift af Platform4. Oprindeligt stod Aalborg Kommune Borgmesterens Forvaltning og Aalborg Universitet bag etableringen af Platform4, og herunder de driftstilskud, der indtil nu har sikret den daglige drift. Kulturområdet og den regionale Kulturaftale har primært været inde med konkret projektstøtte. Aalborg Kommune Borgmesterens Forvaltning og Aalborg Universitet har valgt at stoppe deres tilskud og ønsker at overdrage ansvaret for Platform4 til. Dette sker blandt andet, fordi Platform4 i de senere år har udviklet sig mere i retning af at være et egentligt kulturelt tilbud og kun i begrænset omfang det innovative iværksætter hus, som det var oprindeligt tiltænkt. Kultur, Landdistrikt og Fritidsafdelingen har sammen med Platform4s nuværende ledelse forberedt overtagelsen og beskrivelsen af Platformens fremtidige projekt/vision. Budgetønsket tænkes i anvendt således: kr..000 til sikring af den grundlæggende drift og et engangsbeløb på kr til opstart af den projektportefølje som skal være med til at skabe grundlaget for Platformens fremtidige aktiviteter. Platform4, der i formelle termer er en forening, har opdateret sine vedtægter og sit nye formål, så de afspejler opgaverne, som de ser ud nu. Foreningens nye formål er at skabe eksperimenterende og kvalificerende rammer for udvikling og deling af viden og kompetencer for iværksættere, frivillige, vækstlag og kreative miljøer inden for elektronisk kunst og kultur. Foreningens aktiviteter er projektbaserede og kan fx være foredrag, debatter, workshops, produktioner, udstillinger, koncerter og festivaler, samt vejledning og instruktion i arbejdet med disse. Der er tale om en driftsforøgelse på 0,7 mio.kr. i og på 0,5 mio. kr. i og årene frem.

7 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kultur Driftsønske nr. 7 Udvikling og forøgelse af Kulturpuljen 2,000 2,000 2,000 2,000 Der ønskes en forøgelse af kulturpuljen på årligt 2,0 mio. kr. til i højere grad at kunne støtte kulturens iværksættere, talenter, kultur i landdistrikter og kulturelle samarbejder på tværs af institutioner. Disse aktiviteter rummer mange muligheder for at udvikle kunsten, kunstnerne, det kunstneriske miljø og de kunstneriske tilbud i Aalborg Kommune. Det er et væsentligt indsatsområde i Aalborg Kommunes kulturpolitik at understøtte kulturelle vækstlag, miljøer for talentudvikling og projekter hvor unge er kulturaktører. Nye kulturaktører kan imidlertid kun søge Kulturpuljen som den eneste kommunale pulje med frie midler til kulturelle formål. Kulturpuljens gældende tildelingskriterier imødekommer ikke i tilstrækkelig grad ovenstående aktører og tiltag. Kulturpuljen er p.t. på ca. 1,5 mio. kr. årligt, og understøtter primært publikumsrettede aktiviteter, herunder større involverende projekter. Der har gennem flere år været er stort pres på puljen og den kan derfor ikke imødekomme behovet for en udvidet kreds af ansøgere. Presset på kulturpuljen er et stigende antal ansøgere, for få midler ift. det ansøgte, og at der i disse år er flere, primært yngre ansøgere, der netop har talentudvikling, netværksdannelse og kulturel innovation som deres mærkesager, mere end egentlig kunstproduktion. Sagsbehandlingen i Kulturpuljen sker altid med kulturpolitikkens seks indsatsområder in mente, men generelt har puljen primært fokus på borgernes udbytte af de støttede projekter, hvad enten det er som aktivt deltagende eller som publikum. Et fokus på kulturelt iværksætteri vil understøtte udviklingen af kunsten og kunstnerne og der vil blive skabt grobund for en væsentlig kulturel talentudvikling og innovation. Det nye er altså et fokus på kunstnerne og udviklingsfasen frem for projektets umiddelbare relevans for borgerne. Kulturpuljen udvides fra ca. 1,5 mio. kr. årligt til 3,6 mio. kr. årligt.

8 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Kultur Driftsønske nr. 8 Øget driftstilskud til 1000Fryd Foreningen 1000fryd har fremsendt en ansøgning om, at deres årlige driftstilskud øges med kr. fra og med. Ansøgningen skal sikre, at 1000fryd kan opfylde de formelle krav, der stilles fra Kulturstyrelsens side for at kunne ansøge om status som regionalt spillested. Siden 2012 har Aalborg Kommune samarbejdet med 1000fryd om at udvikle spillestedet med henblik på, at 1000fryd ansøger Kulturstyrelsen om status som regionalt spillested med virkning fra 1. januar. I den forbindelse er det kommunale tilskud til 1000fryd blevet forhøjet fra og med Forhøjelsen af tilskuddet har været fast på budgettet fra og med 2014 med en indbygget stigning på kr. årligt indtil stigende til et driftsbudget i på ca kr. Derudover er der er indgået en udviklingsaftale med 1000fryd. De ansøgte kr. anvendes til at løfte lederens ansættelse fra 30 til 37 timer ugentligt, at ansætte en lydtekniker og at fastholde en positiv aktivitetsudvikling. 1000fryds udvikling er på langt de fleste områder særdeles positiv. Forvaltningen vurderer, at det er realistisk, at 1000fryd kan indfri kravene omkring kunstnerisk niveau, bredde i profil, arrangementstyper mv. set i forhold til at søge om at blive regionalt spillested. Samtidig vurderer forvaltningen dog, at 1000 fryd kun kan indfri de organisatoriske krav med et yderligere løft af det kommunale tilskud. Det er et krav, at spillestedet skal have en fuldtidsansat kunstnerisk leder og en fast tilknyttet lønnet lydtekniker. Både forvaltningen og 1000fryd vurderer, at den organisatoriske udvikling ikke kan ske via den nuværende økonomiske ramme. 1000fryds kommunale tilskud vil med et øget driftstilskud på kr. årligt vokse fra kr. i 2015, til kr. i og til kr. i overslagsårene -19 (tallene er inkl. de stigninger på kr. i og, der allerede er besluttet).

9 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Kultur Driftsønske nr. 9 Øget tilskud til Museet Godthåb Hammerværk Museet Godthåb Hammerværk søger om at få forhøjet det årlige driftstilskud med kr. fra og frem. Museet har en række faste driftsudgifter til forsikringer, el, vand, varme, kulforbrug til esser, vedligeholdelse af maskiner samt lønomkostninger til personale i sommerhalvåret, der samlet beløber sig til ca kr. Herudover bruger museet, hvert år mange penge på ind- og udvendig vedligeholdelse af den fredede bygningsmasse, som museet fik overdraget i Når de faste udgifter er betalt, er der således ikke midler til egentligt museumsarbejde som formidling, etablering af udstillinger, annoncering, udarbejdelse af brochurer og til diverse arrangementer, der afholdes på museet. Godthaab Hammerværk er et enestående velbevaret eksempel på den tidlige industri i Danmark. Området udgør et sammenhængende kulturmiljø, og hammerværkets placering nær det avancerede vandreguleringssystem illustrerer vandkraftens betydning som kraftkilde for den tidlige maskinbaserede masseproduktion. Museet har sammen med Lise Andersen, Museumsinspektør fra NHM, udarbejdet en langsigtet udviklingsplan for museet for at sikre, at kulturarven kan blive videreformidlet til kommende generationer. Der er blandt andet planer om at overtage Øster smedje og indrette den med cafeområde og involverende formidlingsstationer. Med en forhøjelse af det kommunale driftstilskud, vil museet bl.a. få mulighed for at igangsætte en modernisering af det eksisterende museum med moderne teknologi. Der er bl.a. planer om fladskærme placeret forskellige steder på museet, så især de unge vil finde museet mere tiltrækkende/interessant. Målet er at øge besøgstallet især blandt unge børnefamilier og skolebørn i alle aldre. Herudover vil museet opprioritere PR-arbejdet og synliggørelsen af museet. Med en forhøjelse, at det årlige kommunale tilskud på kr. vil det kommunale driftstilskud til Museet Godthåb Hammerværk udgøre kr. eksklusiv momsafløftning.

10 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Kultur Driftsønske nr. 10 Udvikling og realisering af kulturpas for børn Sundheds- og Kulturudvalget ønsker at udvikle og realisere et kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune med opstart i. Der ønskes et rammebeløb på kr. årligt. Aalborg Kommune har bl.a. som kulturpolitisk målsætning at flere skal bruge kulturlivet, at vores kulturtilbud er åbne og inviterende og at borgere og gæster skal møde kulturtilbuddene, der hvor de er. Det gælder også ift. børn som kulturbrugere i sin egen ret og som fremtidens kulturbrugere. Det fremgår bl.a. af Kulturministeriets kulturstrategier på børneområdet, at børns møde med kunst og kultur kan tilbyde børn oplevelser og muligheder, som er med til at udvikle dem, de lærer sig selv at kende og de lærer at indgå i fællesskaber. Kultur kan også medvirke til at styrke børns udvikling af bl.a. selvstændighed, nysgerrighed, refleksion, kreativitet og indlevelse samt lysten til at dygtiggøre sig og gøre sig umage. Udgangspunktet er, at kulturpasset skal være familiebundet, dvs. at barnet i selskab med et voksent familiemedlem (eller evt. anden voksen i barnets netværk) får et kulturpas, som giver barnet gratis adgang til at besøge kulturtilbud og -events i Aalborg kommune. Med et fysisk pas i hånden kan barnet på en sjov og synlig måde tage på kulturrejse i egen kommune. Kulturpasset kan fx gives til to årgange i indskolingen og bygge op til Aktiv Sommer, som er et kultur- og fritidstilbud til elever fra og med 4. klasse. Kulturpasset kan fx afprøves i bestemte skoledistrikter / områder, og der skal være en særlig opmærksomhed på, at kulturpasset også bruges af kulturfremmede børn, fx via en ekstra motiverende og oplysende indsats af frivillige og boligsociale medarbejdere, kulturpersoner eller voksne i skoler, DUS og klubber. Kulturpasset udvikles i dialog med kulturinstitutioner mhp. at indarbejde deres idéer, erfaringer og aktive deltagelse. Kulturpasset skal gøre børn nysgerrige på at besøge kommunens kulturinstitutioner og -event, det skal medvirke til at synliggøre kommunens kulturtilbud til børnefamilierne og brande Aalborg som en aktiv kulturkommune. Der skal opstilles succeskriterier og effektmål for kulturpasset med henblik på at indhente erfaringer og videreudvikle kulturpasset, fx ift. at målrette den særlige indsats ift. kulturfremmede børn yderligere. Der foreslås afsat et rammebeløb på kr. årligt til udvikling og realisering af et familiebundet kulturpas. Beløbet skal bl.a. bruges til projektudvikling, etablering af www, dialog med kulturinstitutioner, markedsføring, udarbejde fysiske pas og stempler, kompensation til kulturinstitutioner for manglende entrébetaling, projektledelse og administration.

11 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Kultur Driftsønske nr. 11 (afledt drift) Driftstilskud til Art Center på Spritten Martin Nielsen Holding ApS kontaktede medio 2014 Aalborg Kommune vedr. planer om at udvikle dele af Spritten til et kunst- og kulturcenter. Martin Nielsen har option på Sprittens fredede bygninger, og har fået udarbejdet en helhedsplan for området af arkitektgruppen BIG. Martin Nielsen har oplyst, at Spritten tænkes etableret som et privat ejendomsselskab indeholdende lejemål til bl.a. et Art Center, hotel, destilleri, café, restauranter, butikker, teater m.m. Lokalplanen for Spritten forventes færdig ultimo 2015, inkl. Kulturstyrelsens fredningsbeskrivelse for Spritten. Spritten forventes realiseret i faser og med opstart i. Martin Nielsen Holding og m.fl. har været i dialog om kommunens muligheder for at indgå i et samarbejde om realisering af et Art Center på Spritten, bestående af et monumentalt værk af den internationalt anerkendte kunstner Tomás Saraceno, en privat kunstsamling med bl.a. Martin Nielsens egne samtidsværker, en udstillingshal med skiftende samtidskunst, en skulpturpark samt en foto-/litografiudstilling. Martin Nielsen søger fonde mm. til Saracenoværket, og det tager ca. to år at bygge det. Art Centret tænkes etableret som en erhvervsdrivende fond. Kommunens muligheder for at støtte en erhvervsdrivende fond afhænger konkret af fondens vedtægter m.m. Den erhvervsdrivende fond står bag både Saracenoværket og Art Centret, men de forventes at have særskilte driftsbudgetter. Martin Nielsen har forespurgt Aalborg Kommune om et driftstilskud til Art Centret på min. 5,5 mio.kr. årligt. Af hensyn til den kunstneriske planlægning mm. ønsker Martin Nielsen, at der tidligt i forløbet ansættes en kunstnerisk leder og midler til anden drift. Målet er, at Spritten med banebrydende arkitektur og kultur- og kunstliv vil styrke Aalborgs og Danmarks placering på det kulturelle verdenskort. Forvaltningen har bestilt to uvildige analyser af projektets aktivitets- og kvalitetsmæssige konsekvenser, hhv. en kunstfaglig vurdering af Saraceno-værket og en oplevelsesøkonomisk vurdering af Art Centret. Vurderingerne foreligger ultimo juli Den årlige driftsudgift er anslået. Driften af Kunsthal Nord kan evt. integreres som en del af et evt. driftstilskud til Sprittens Art Centret. Udover ønsket om årlig driftstilskud er der også fremsendt anlægsønske på 25 mio. kr. til apteringen af Art Centret på Spritten. Ved driftstilskud på over 0,5 mio. kr. årligt skal der indgås samarbejdsaftale med Aalborg Kommune og tilskudsmodtager.

12 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Sundheds- og kulturforvaltningen Sektor: Fritid Driftsønske nr. 12 Gadeidrætsfacilitet, Street Mekka Der fremsendes et ønske om årlig drift af overdækkede gadeidrætsfaciltieter i Aalborg Kommune. Faciliteterne på Havnefronten har udviklet sig til en arena hvor børn og de unge samles omkring sociale og fysiske aktiviteter, som for eksempel gadefodbold, street basket, parkour, hip-hop dans, skate, streetbike og mv. Det danske klima gør dog, disse aktiviteter kun kan afvikles i sommermånederne og i tørvejr. En overdækket gadeidrætsfacilitet et Street Mekka - kan sikre, at den store gruppe af børn og unge kan afvikle deres street- og skateaktiviteter også når det er vinter og når asfalten er våd og kold. Realdania og TrygFonden har givet henholdsvis 35 og 10 millioner kroner til at få udvalgt, udviklet og realiseret faciliteter til gadeidræt i byer, hvor gadeidrætten allerede blomstrer men savner tag over hovedet. Fondene samarbejder med GAM3, som er en driftspartner. Realdania og TrygFonden dækker 50 % af anlægsudgifterne, dog max 9 mio. kr. pr. projekt. Det forventes, at kommunen selv finansierer den anden halvdel samt finansierer den efterfølgende drift. : På baggrund af ovennævnte valgte Byrådet, i forbindelse med budget 2014, at afsætte 5 mio. kr. til etablering af en indendørs facilitet til gadeidræt i. Som en naturlig konsekvens af dette, fremsendes nu ønske om 1.6 mio. kr. til sikringen af driften af evt. gadeidrætsfacilitet beliggende Kridtsløjfen 10. De 1.6 mio. kr. skal sikre: Husleje forbrugsudgifter Aflønning af resurser, der kan sikre afvikling af aktiviteterne. I alt kr..000 kr kr kr. Ved indgåelse af et lejemål, skal der som udgangspunkt deponeres i forhold til ejendommes offentlige vurdering. Da lejemålet udgør 50 % af bygningens samlede areal forventes det, at deponeringsforpligtigelsen vil udgøre ca. 2.5 mio.kr. Folkeoplysningsudvalget bakker op om projektet

13 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sektor: Fritid Driftsønske nr. 13 Tilskud Elitesport Aalborg De Samvirkende Idrætsforeninger i Aalborg (SIFA) har varslet Aalborg Kommune om bortfald af tilskud, hvis SIFAs TV-Bingo nedlægges. Konkret drejer det sig om bortfald af tilskud på kr. til sikring af 2. spor af Sønderbroskolens idrætsklasser og på kr. til medfinansiering af eliteidræts-koordinatoren under Elitesport Aalborg. De to områder ønskes kompenseret med et tilsvarende beløb via øget kommunalt driftstilskud. Bortfalder SIFAS tilskud vil det som yderste konsekvens betyde, at der fremadrettet kun vil være 1. spor idrætsklasser på Sønderbroskolen samt at tiltag for at understøtte talentudviklingsarbejdet i regi af Elitesport Aalborg skal reduceres. Hvis SIFAs TV-Bingo nedlægges vil der være et ønske om et årligt kommunalt driftstilskud på 0,4 mio. kr. Hvis SIFAs TV-Bingo bevares bortfalder ønsket om øget driftstilskud.

14 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 14 Udvidelse af bustrafik frem mod letbane Køreplanen skal udvides trappevis for at opnå stigningen i passagertal frem til 2025 jf. letbanens foranalyse. I forbindelse med køreplanskiftet i år er frekvensen på linje 12 blevet øget fra 4 til 6 afgange i timen, og til køreplanskiftet i /17 planlægges en større ændring af rutenettet med oprettelse af en egentlig letbane-buslinje. Dette sker for at understøtte og forberede det kollektive trafiknet til letbanens åbning. Kollektiv Trafik har udarbejdet en strategi for udbygning af den Kollektiv Trafik for at forberede den kommende letbane. Strategiplanens indhold er: Den kollektive trafik skal udbygges Fremkommeligheden for den kollektive trafik skal forbedres Den kollektive trafik skal være grønnere Den kollektive trafik i de tyndtbefolkede områder skal udvikles Det er endnu ikke fastlagt hvilke bybuslinjer, der skal udbygges hvornår, men der vil samlet set blive en bedre busbetjening, når hele planen er realiseret. For at udnytte de muligheder letbanen giver, vil der blive behov for at omlægge en række buslinjer så de betjener de samme strækninger som letbanen. Omlægningerne bør tænkes sammen med det forestående anlægsarbejde i forbindelse med letbanen, og eventuelle udvidelser på rutenettet kan med fordel ske i forbindelse med disse omlægninger. Der er igangsat en analyse af det kommende rutenet i samarbejde med By- og Landskabsforvaltningen. Resultatet af analysen kan betyde ændringer i den nuværende rutestruktur og dermed hvilke linjer, der skal udbygges de kommende år. Udbygningen af den kollektive trafik forudsættes at ske trappevis ved at øge driften på bybuslinjerne, så der i 2025 i alt vil være 90% flere passagerer, der benytter den kollektive trafik end i 2011.

15 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 15 Forlængelse af linje 18 til Aalborg Øst Linje 18 kører i dag på hverdage mellem 7 og 18 og betjener området ved Gasværksvej og ender i dag ved Tech Collage. En meget stor del af passagerne der benytter linje 18 i dag er studerende på Tech College. Der er i løbet af året kommet en del ønsker på at forlænge linje 18 fra Tech College til Skallerupvej, hvilket vil give en væsentlig bedre betjening af området ved Stenbjergvej. (eller defineres af forvaltningen) En forlængelse af linje 18 fra kl 7 til kl 18 til Aalborg Øst ad Østre Uttrup Vej hver halve time vil forbedre den kollektive trafik i Aalborg Øst især i området omkring landsbyen Østre Uttrup og området ved Stenbjergvej. Området omkring Stenbjergvej har i dag op 800 meter at gå til nærmeste busstoppested.

16 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 16 Nedsat takst på FLEX-tur for pensionister i tidsrummet Ønske om nedsat takst på FLEX-tur for pensionister i tidsrummet kl Som mulig forbedring for pensionister, der i dag har langt til bussen, kan taksten på FLEX-tur reduceres. FLEX-tur er NT s dør til dør tilbud, og gælder for alle. Der betales pr. km., og alle ture skal bestilles i forvejen. Taksten i dag er 12 kr. /km og en minimumsbetaling på 60 kr. Såfremt taksten nedsættes for pensionister i tidsrummet i hele FLEX-turs driftsperiode (som er fra kl. 6-23) til 5 kr./km og en minimumsbetaling på 30 kr. Det må forventes at der er flere der vil benytte tilbuddet hvis taksten sættes ned. Den nedsatte takst og øget efterspørgsel vil betyde større nettoudgift. NT har beregnet at det årligt vil koste 1,1 mio. kr.

17 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 17 Gasbusser el. lign i forbindelse med HORIZON : Der arbejdes i HORIZON regi med at få flere og mere miljøvenlige busser både mht. emissioner og støj. Der kører allerede gasbusser på én af NT s regionale buslinjer mellem Aalborg og Frederikshavn. Busserne kører på 100 % biogas, hvilket gør dem CO2 neutrale. Denne ordning kan med fordel udvides til bybusnettet i Aalborg, for derigennem at opnå en CO2 reduktion. (eller defineres af forvaltningen) I HORIZON projektet er der forslag om indsættelse af 23 busser på biogas. Busserne indsættes på bybuslinje 11, 14 og 17, som kører i det område, der er afgrænset af HORIZON-projektet. Ved at køre på biogas, kan der opnås en CO2 besparelse på ca ton CO2. Indsættelse af 23 gasbusser vil give en merudgift i alt 11,6 mio. kr. til drift. HORIZON-projektet er ikke godkendt, og der kan komme ændringer i selve projektet f.eks. ved at der investeres i elbusser i stedet eller en kombination. Der forventes EU-støtte på 2,5 mio. kr., hvorved medfinansieringen fra Sundheds- og Kulturforvaltningen bliver på i alt 9,1 mio. kr.

18 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 18 Udvidelse af servicebuskøreplan fra kl Bruger ønske om udvidelse af servicelinjernes køreplan fra kl. 13 til kl. 16. (eller defineres af forvaltningen) I dag kører servicelinjerne mellem kl. 9 og kl. 13. Uden for disse tidspunkter benyttes servicebusserne i den almindelige køreplan f.eks. på metrobus 5 og som ekstrabusser. Såfremt servicelinjernes køreplan udvides skal der derfor skaffes nye busser, hvorfor udvidelsen bliver relativ dyr. Udgift kan blive mindre såfremt der i forbindelse med HORIZON anskaffes nye gasbusser, idet der i så fald vil blive busser tilovers, der i så fald ville kunne benyttes på servicelinjerne indenfor de gældende kontrakter med entreprenørerne.

19 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 19 Udvidelse af servicebuskøreplan for linje S1 fra kl (Eksternt ønske) Brugerønske om udvidelse af servicelinje S1 s køreplan fra kl. 13 til kl. 16. (eller defineres af forvaltningen) I dag kører servicelinjerne mellem kl. 9 og kl. 13. Uden for disse tidspunkter benyttes servicebusserne i den almindelige køreplan f.eks. på metrobus 5 og som ekstrabusser. Såfremt servicelinjernes køreplan udvides skal der derfor skaffes nye busser, hvorfor udvidelsen bliver relativ dyr. Der er fra brugerside ønsket udvidelse af Servicelinje S1 (og altså ikke S2 eller S3). Forvaltningen kan ikke anbefale dette ønske, da det vil give en uforståelig forskel på de tre servicelinjer, som vil ramme passagererne skævt, hvor der i dag er et mere ensartet serviniveau. Udgift kan blive mindre såfremt der i forbindelse med HORIZON anskaffes nye gasbusser, idet der i så fald vil blive busser tilovers, der i så fald ville kunne benyttes på servicelinjerne.

20 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Kollektiv Trafik Driftsønske nr. 20 Nedsat takst på FLEX-tur for alle i tidsrummet 6-23 (9-16) 2. (1.750) (3.) (3.) (3.) 2. (1.750) (3.) (3.) (3.) Bruger ønske om nedsat takst på FLEX-tur for alle i tidsrummet kl 6-23 alternativt fra 9-16 (i parenteser ovenfor) (eller defineres af forvaltningen) Som mulig forbedring for alle, der i dag har langt til bussen, kan taksten på FLEX-tur reduceres. FLEX-tur er NT s dør til dør tilbud, og gælder for alle. Der betales pr. km., og alle ture skal bestilles i forvejen. Taksten i dag er 12 kr. /km og en minimumsbetaling på 60 kr. Såfremt taksten nedsættes i tidsrummet i kl 6-23 eller alternativt i tidsrummet kl 9-16 til 5 kr./km og en minimumsbetaling på 30 kr. forventes flere at benytte tilbuddet og der vil være et større tilskud pr tur. Da der er tale om ture, der kun kører, når der er bestillinger, vil nedsat takst medføre en større nettoudgift pr. tur. som NT har beregnet årligt vil koste 5,0 mio. kr. ved udvidelse til hele FLEX-turs driftsperiode (6-23). Alternativt til det årligt koste 3,5 mio. kr. ved nedsat takt og minimums pris i tidsrummet 9-16.

21 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sundheds- og kulturforvaltningen Sektor Bibliotek Driftsønske nr. 21 Digitale medier Brugen af digitale medier (e-bøger, netlydbøger, film og netbaser) er i kraftig vækst. Der foretages løbende omprioriteringer på mediekontoen, men et øget forbrug af digitale ressourcer modsvares endnu ikke af et mindre forbrug af fysiske materialer. (eller defineres af forvaltningen) Fra 2014 til 2015 er udlånet af e-bøger steget med 49%, og antallet af brugere er steget med 76%. I samme periode er udlånet af netlydbøger steget med 113%, mens antallet af brugere er steget med 125%. Udover selve væksten i brugen af de digitale medier belastes mediebudgettet ligeledes løbende af manglende prisfremskrivning og generelle besparelser på indkøb. Mediebudgettet forslås udvidet med kr årligt.

22 Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Sundheds- og kulturforvaltningen Sektor Bibliotek Driftsønske nr. 22 Ordkraft Ordkraft har været afviklet i 5 år, og den står nu som en betydelig og professionel kultur-event, som nyder stor anerkendelse hos de ca gæster, forfattere, forlag m.m. (eller defineres af forvaltningen) Ordkraft har et årligt budget på ca. 1,3 mio. kr. Aalborg Kommunes tilskud på kr. årligt udløber i 2015, og samtidig har det vist sig vanskeligt fortsat at skaffe finansiering fra fonde, ministerier m.v. Der ansøges derfor om et årligt driftstilskud på.000 kr. i en 4-årig periode.

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Kommissorium... 3 Forslag til kulturpas... 4 Børn som kulturbrugere... 4 Kulturpas... 4 Erfaringer... 4 Formålet... 5 Målgruppe...

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Sundhedsindsats i boligområder.

Sundhedsindsats i boligområder. Punkt 5. Sundhedsindsats i boligområder. 2014-14947. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at der etableres et team til en forstærket sundhedsindsats i

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

Ønsker - til udvidelse/omplacering af anlæg - budget Nyt projekt. Art Center på Spritten.

Ønsker - til udvidelse/omplacering af anlæg - budget Nyt projekt. Art Center på Spritten. Sundheds- og Kulturforvaltningen Sektor: Kultur Anlægsønske nr. 1 Nyt projekt Art Center på Spritten. 2016 25.000 25.000 2017 2018 2019 I alt 25.000 25.000 Martin Nielsen Holding ApS kontaktede medio 2014

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn.

3. Udbredelse af kendskabet til kunst og kultur i Furesø Kommune specielt med fokus på skolesøgende børn. Skovhusets bestyrelse 19.03.2015 Skovhusets oplæg til brug for møde med KFIU d. 14.4.15. 1. KFIU`s beslutning Uddrag af KFIU-referat af møde d. 6 nov. 2014: Forvaltningen indstiller: 1. At udvalget godkender

Læs mere

Introduktion til projektet Oplev Vækst.

Introduktion til projektet Oplev Vækst. Punkt 6. Introduktion til projektet Oplev Vækst. 2014-4764. Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender nedenstående redegørelse om projekt Oplev Vækst til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering. Sagsbeskrivelse

Læs mere

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner.

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. Punkt 3. Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. 2014-23316. Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering, regnskaber og beretninger

Læs mere

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. Punkt 7. Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. 2010-41658. Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling fremsender til byrådets orientering status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Læs mere

Notat. Temadrøftelse i Kulturudvalget: Frie kulturmidler, tilbagevendende begivenheder, vilkår for afvikling af kulturbegivenheder

Notat. Temadrøftelse i Kulturudvalget: Frie kulturmidler, tilbagevendende begivenheder, vilkår for afvikling af kulturbegivenheder Notat Emne: Kulturpolitik 2013-2016 Til: Kulturudvalget. Temamøde om Kulturpolitik 23.04.2013 Kopi til: Kopi til Den 15. april 2013 Temadrøftelse i Kulturudvalget: Frie kulturmidler, tilbagevendende begivenheder,

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. april 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. april 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 11. april 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse 11.04.12...2 3. KF- Ansøgning

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby.

Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby. Punkt 3. Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby. 2013-49283. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

18-05-2011. Til BUU. Sagsnr. 2011-69485. Dokumentnr. 2011-356608

18-05-2011. Til BUU. Sagsnr. 2011-69485. Dokumentnr. 2011-356608 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Sundhed og Tidlig Indsats NOTAT Til BUU 18-05-2011 Sagsnr. 2011-69485 Den Kommunale Sundhedstjeneste På Børne- og Ungdomsudvalgets budgetseminar d. 3.-4.

Læs mere

SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK

SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK ANBEFALINGER FRA Høring om Seksuel sundhed i Danmark afholdt på Christiansborg den 19. april 2007 Af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv

Læs mere

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015.

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015. Notat Til: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Vallensbæk kommuner Kopi til: Ballerup og Egedal kommuner, TOR, KAV, MKL Sagsnummer Sagsbehandler TOR JBN Direkte +45 36 13 16 40 66 Fax - JBN@moviatrafik.dk

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK

KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK EN FASTHOLDELSE AF ALT DET DER GÅR GODT OG EN HURTIG SCANNING

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

TILRETTELÆGGELSE AF BUSTRAFIK EFTER KOMMUNALREFORMEN

TILRETTELÆGGELSE AF BUSTRAFIK EFTER KOMMUNALREFORMEN Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: ebbe.jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 20. november 2008 TILRETTELÆGGELSE

Læs mere

Skole- Kulturudvalget Aalborg Kommune Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby. Att.: Lis Rom Andersen

Skole- Kulturudvalget Aalborg Kommune Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby. Att.: Lis Rom Andersen Skole- Kulturudvalget Aalborg Kommune Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Att.: Lis Rom Andersen Ansøgning om økonomisk støtte til by-kunst projektet WE AArt. Vedlagt: Bilag 1 Et udvalg af potentielle kunstnere

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Notat. Status på befordringsområdet. Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring:

Notat. Status på befordringsområdet. Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring: Notat Status på befordringsområdet Baggrund: Beslutning fra budgetforliget: Befordring: Der skal frem mod budgetlægningen for 2015 arbejdes videre med at klarlægge, om KL og Regeringen har ret i, at der

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10. VEJLEDNING KU LTU RARVSST YRE LSEN Vejledning om ansøgning til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 postmus@kulturarv.dk

Læs mere

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for 2015-2018 (i 1000kr) 2015 2016 2017 2018 Beskrivelse af ønsket Udmøntning Demografi på skoleområdet 6.050 8.437 10.676

Læs mere

Notat om indførelse af Flextrafik

Notat om indførelse af Flextrafik Miljø og Teknik Notat Til: Udvalget for Miljø og Teknik Sagsnr.: 2010/12037 Dato: 10-02-2011 Sag: Sagsbehandler: Notat om indførelse af Flextrafik Jørgen Krog Sagsfremstilling Flextrafik er en trafikform

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet.

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet. Nye samarbejds- og organisationsformer 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Papiret beskriver, hvordan regionerne vil arbejde med nye samarbejds- og organisationsformer, herunder det fremadrettede

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 28 Forslag til etablering af sundhedscenter i Hvidovre Kommune 529535 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Eksisterende busruter

Eksisterende busruter BILAG TIL DAGSORDEN TIL ØKONOMI, TEKNIK OG MILJØUDVALGET 19. APRIL 2010 SOLRØD KOMMUNE Teknisk Administration Ændringer af buskørslen fra 2011 Eksisterende busruter Buslinjer i 2010: 97N 121 126 210 212

Læs mere

STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN. Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet

STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN. Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet STRATEGISK SAMARBEJDE OM KORSKÆRPARKEN Initiativaftale mellem Fredericia Kommune og Socialministeriet 2011 Det strategiske samarbejde Med strategien Ghettoen tilbage til samfundet et opgør med parallelsamfund

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015 Budgetforlig Budgetforlig vedr. budget 2015 Partierne Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, har den 11. september 2015 indgået et budgetforlig for budget 2015 samt overslagsårene 2016, 17 og

Læs mere

Temarapport om røg. i Aalborg Kommune. - Status på aktiviteter og indsatser på røgområdet 2015

Temarapport om røg. i Aalborg Kommune. - Status på aktiviteter og indsatser på røgområdet 2015 Temarapport om røg i Aalborg Kommune - Status på aktiviteter og indsatser på røgområdet 2015 Maj 2015 Indhold Formål...3 Status i Aalborg Komune...3 Lovgivning og særregler i Aalborg Kommune...6 Forebyggelsespakken

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx 7. oktober 2011 Sagsnr. 194816 Brevid. 1340268 Ref. TIGC Dir. tlf. 46 31 40 95 tinagc@roskilde.dk Ungepolitik Vision Roskilde Kommune ønsker en stærk, engageret ungdomskultur

Læs mere

Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil

Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil Samlet oversigt, uddybet længere nede. Kommune/ Frivilligcenter

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning Att.: Mads Kamp Hansen 26. september 2011 Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Hermed fremsendes høringssvar på Københavns

Læs mere

Kulturaftale Sønderjylland- Schleswig

Kulturaftale Sønderjylland- Schleswig Kulturaftale Sønderjylland- Schleswig Sønderjylland-Schleswig - en europæisk kulturaftale Den dansk-tyske grænseregion med Kreis Nordfriesland, Kreis Schleswig-Flensburg og Stadt Flensburg samt kommunerne

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen har eksisteret fra 2007.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen har eksisteret fra 2007. VEJLEDNING KU LTU RSTYRELSEN Vejledning om ansøgninger til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 post@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 29. april 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2130 Jour. nr.: 00.01A01 Ref.:

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr.

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Frontoffice NOTAT Til direktionen KFF Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation Borgerne, brugerne, tilflytterne og turisterne Hver dag har vores

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 2 Det ønskelige 5 Børne og Uddannelsesudvalget Budgetområde Forebyggelse for Børn, Unge og Forebyggelse Tidligt barselsbesøg 23 Sundhedsstyrelsen er kommet med nye

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. U-201 Forslag Udvidelse på vandløbsområdet Politikområde 202 Natur, miljø og vandløb Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Det foreslås, at udvide driftsbudgettet for Vandløbsvæsen

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Rammeaftale om det regionale spillested Det Musiske Hus

Rammeaftale om det regionale spillested Det Musiske Hus Rammeaftale om det regionale spillested Det Musiske Hus 1. Aftaleparter Statens Kunstråds Musikudvalg, Frederikshavns Kommune og Det Musiske Hus under Fonden Arena Nord. 2. Aftaleperiode 1. januar 2013

Læs mere

REDUKTIONER AF TILSKUD BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen

REDUKTIONER AF TILSKUD BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen REDUKTIONER AF TILSKUD BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen Fodboldskolen Fodboldskolen er et samarbejde mellem H.C. Andersen Skolen og Boldklubben B1909. Fodboldskolens samlede budget er på 0,8 mio.

Læs mere

Kulturudvalget L 53 - Bilag 1 O. Forslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet)

Kulturudvalget L 53 - Bilag 1 O. Forslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet) Kulturudvalget L 53 - Bilag 1 O N O T A T M I N I S T E R I E T Forslag til Lov om ændring af en række love på kulturområdet (Udmøntning af kommunalreformen på kulturområdet) Modtagne høringssvar Kulturministeriet

Læs mere

Nedenfor følger en beskrivelse af pejlemærkerne for den fortsatte udvikling af sundhedsordningen samt tilpasningerne i den forbindelse.

Nedenfor følger en beskrivelse af pejlemærkerne for den fortsatte udvikling af sundhedsordningen samt tilpasningerne i den forbindelse. Notat Til: Udvalget for Sundhed og Trivsel samt Hovedudvalget Fra: Sundhed & Trivsel Optimering af sundhedsordningen 1. Baggrund Sundhed & Trivsel har eksisteret siden 2008 og er nu godt forankret i kommunen.

Læs mere

DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN

DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN DEBAT VED BORDENE OPSAMLING PÅ SMS ER MED IDEER TIL IDEBANKEN Hvordan får vi skabt en mere varieret skoledag for eleverne, så alle elever lærer mere og trives i skolen? En flydende skoledag, som ikke er

Læs mere

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik.

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik. NOTAT Team GIS og Sekretariat Sags id.: 13.05.16-P17-1-14 Sagsbeh.: DL0UCP 07-05-2014 Høring af trafikplan 2014-2018 for Sydtrafik. Trafikplan 2014-2018 er godkendt af Sydtrafiks bestyrelse og sendes i

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Baggrund I Rebild Kommune er der i alt 28.892 borgere, hvoraf der er 16.435 borgere i den erhvervsaktive alder (20-64 år). Hvert år er der ca. 173 nye kræfttilfælde

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 03. november 2008 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30 15:45 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

Lunden. De enkelte aftaler beskriver konkret hvilke målsætninger aftaleholderen har i forhold til:

Lunden. De enkelte aftaler beskriver konkret hvilke målsætninger aftaleholderen har i forhold til: Lunden Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling af de kommunale serviceydelser og

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Samarbejdsaftale. for perioden 2015-2017 mellem Svendborg Kommune og Borgerforeningen Kulturhus Svendborg

Samarbejdsaftale. for perioden 2015-2017 mellem Svendborg Kommune og Borgerforeningen Kulturhus Svendborg Samarbejdsaftale for perioden 2015-2017 mellem Svendborg Kommune og Borgerforeningen Kulturhus Svendborg Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Aftalens parter 3. Kontaktdata 4. Vedtægter 5. Ledelse og organisation

Læs mere

Forord s. 3. Familien i Centrum en samarbejdsmodel s. 4. 1. Mål og værdier i Familien i Centrum s. 5. 2. Forløbet i Familien i Centrum s.

Forord s. 3. Familien i Centrum en samarbejdsmodel s. 4. 1. Mål og værdier i Familien i Centrum s. 5. 2. Forløbet i Familien i Centrum s. Indholdsfortegnelse: Forord s. 3 en samarbejdsmodel s. 4 1. Mål og værdier i s. 5 2. Forløbet i s. 7 3. Om møderne i Familieteamfasen s. 10 4. Indkaldelse og referater s. 10 5. Barnet flytter s. 10 6.

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER Agenda 21- planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række indsatser (mål og aktiviteter), hvortil der i forbindelse med planens politiske

Læs mere

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Baggrund Sydtrafik udarbejdede i 2009 sin første trafikplan (8-siders resumé vedlagt som bilag). Trafikplanen bygger i væsentlig grad

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. september 2009 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30-15:30 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

Økonomirapport ultimo september 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport ultimo september 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopg øre Økonomirapport ultimo september 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo september måned 2017 fordelt på sektorerne i Sundheds-

Læs mere

Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune

Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune Sundhedsplejerske og Projektleder Lone Kjær Hein Holstebro Kommune Lone.hein@holstebro.dk 24 20 52 15 HOLSTEBRO KOMMUNE FAKTA Ca. 57.000 indbyggere Mange ungdomsudannelser -: Gymnasium, HF, VUC, Teknisk

Læs mere

Proces. Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Proces. Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Nyt busnet i Aarhus Økonomi Dårlig økonomi. De afsatte penge til kollektiv trafik kunne ikke mere dække nettoomkostningerne. Hvis kørslen havde fortsat uændret, ville kommunen få et underskud på 39 mio.

Læs mere

Odense Byråd. Åben. Referat. Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00. Byrådssalen. Afbud fra: Niclas Turan Kandemir

Odense Byråd. Åben. Referat. Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00. Byrådssalen. Afbud fra: Niclas Turan Kandemir Odense Byråd Åben Referat Onsdag den 29-10-2014 kl. 17:00 Byrådssalen Afbud fra: Niclas Turan Kandemir I stedet for Niclas Turan Kandemir mødte Abdisalan Yussuf Hassan A: Sager til afgørelse i Økonomiudvalget/Byråd

Læs mere

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Sjællands virksomhed i 2013-2014

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Sjællands virksomhed i 2013-2014 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Sjællands virksomhed i 2013-2014 Denne evalueringsrapport indeholder Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musiks vurdering af MGK

Læs mere

Status efter 1 år Forsøg med rute 23 til Morud.

Status efter 1 år Forsøg med rute 23 til Morud. FynBus 24. februar 2014 PLAN Status efter 1 år Forsøg med rute 23 til Morud. RK/SJ Baggrund Nordfyns Kommune gennemfører i samarbejde med FynBus og Busbanden 5462 et 2-årigt forsøg i 2013-14 med øget busbetjening

Læs mere

Kulturplan 2013. Kulturafdelingen November 2012

Kulturplan 2013. Kulturafdelingen November 2012 Kulturplan 2013 Kulturafdelingen November 2012 Indhold Indledning... 1 Om processen... 3 Kultur-vision, overordnede temaer, strategier og indsatsområder... 4 Bilag - Idé-katalog fra fokusgrupperne...

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

ÅBENT UDBUD. Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016. Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune

ÅBENT UDBUD. Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016. Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune ÅBENT UDBUD Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016 Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune KONTAKTINFORMATION Udbuddet varetages af Center for Kultur og Borgerservice i Næstved Kommune. Tilbud

Læs mere

Nuværende bemanding og ressourcer Erhvervsråd, Havneforum og Kommune har afsat følgende ressourcer til erhvervsudvikling (skema 1):

Nuværende bemanding og ressourcer Erhvervsråd, Havneforum og Kommune har afsat følgende ressourcer til erhvervsudvikling (skema 1): Fremtidig erhvervsindsats i Thisted Kommune oplæg fra arbejdsgruppe Baggrund Thisted Byråd besluttede i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2012, at tilskuddene til Thy Erhvervsråd og Hanstholm Havneforum

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750 Reduktioner (i mio. kr.) Budget Priorit. Service område Formål Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde. Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Landsbyruter i Faxe

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde. Projektbeskrivelse. 1. Projekttitel Landsbyruter i Faxe Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder, 2. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Landsbyruter i Faxe 2. Resumé I december 2010 omlagde Region Sjælland sine lokaltog- og

Læs mere

F A K T A O D E N S E M U S I K - O G T E A T E R H U S

F A K T A O D E N S E M U S I K - O G T E A T E R H U S F A K T A O D E N S E M U S I K - O G T E A T E R H U S Odense Musik- og Teaterhus bliver et levende hus med fremragende scene- og konferencefaciliteter, Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole,

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Drømmen om et kulturhus på landet

Drømmen om et kulturhus på landet Huset på Næsset Drømmen om et kulturhus på landet I Udby fik lokale ildsjæle idéen om at lave et gammelt elværk om til kulturhus og med et stort og langvarigt engagement er drømmen nu gjort til virkelighed.

Læs mere

De kommunale muligheder

De kommunale muligheder De kommunale muligheder Børn og unge med psykiske problemer kommunale løsningsmuligheder KL har gennemført i alt 11 telefoninterviews med de 7 deltagende kommuner i projektet, for at klarlægge, hvordan

Læs mere

Principprogram Kommunalvalget 2013. Ikast - Brande. Politik handler om mennesker Alle mennesker

Principprogram Kommunalvalget 2013. Ikast - Brande. Politik handler om mennesker Alle mennesker Principprogram Kommunalvalget 2013 Ikast - Brande Politik handler om mennesker Alle mennesker Ikast - Brande Politik handler om mennesker De socialdemokratiske kandidater er hver for sig forskellige, men

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Budgetaftale 2016 og 2015 med henblik på drøftelse af budget 2017

Budgetaftale 2016 og 2015 med henblik på drøftelse af budget 2017 Økonomi & Effekt Holbæk, den 14. april 2016 og 2015 med henblik på drøftelse af budget 2017 Til igangsættelse af drøftelser vedrørende budget 2017 giver vi et overblik over aftaler for budgetterne 2016

Læs mere