KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BUDGET 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4.01-4.02 KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BUDGET 2009"

Transkript

1 Indledning Dette afsnit omhandler Kultur- og Fritidsudvalgets budgetområder 4.01 Kultur og 4.02 Fritid. Formålet med notatet er at give en orientering om området og et billede af de væsentligste udviklingsmuligheder og fokusområder på budgetområdet. Notatet består af følgende afsnit. Beskrivelse af udvalgets budgetområder Strategiske udviklingsmuligheder Fokusområder Beskrivelse af udvalgets budgetområder Nedenstående figur viser nettodriftsudgifterne i 2009 på Kultur- og Fritidsudvalgets område fordelt på budgetområder. Budget KFU -86,8 mio. kr 50% 50% 4.01 Kultur 4.02 Fritid Kilde: Greve Kommunes Budget for 2009 Nettodriftsudgifter Beløb i kr. R 2007 KB 2008 B 2009 B 2010 B 2011 B Kultur Fritid I alt = udgifter / + = indtægter Kilde: Greve Kommunes Budget og Regnskab Regnskab 2007 og Korrigeret Budget 2008 (pr ) er i årets priser, mens budget er i 2009 priser. Nøgletal Under beskrivelserne af 4.01 Kultur og 4.02 Fritid præsenteres en række nøgletalsgrafer opgjort som udgifter pr. indbygger. Nøgletallene er fremstillet på baggrund af budget Ved sammenligning af nøgletal er det vigtigt at være opmærksom på, at udsvingene mellem kommunerne kan være et udtryk for lokale forhold som f.eks. geografisk opdeling af kommunen, eller kommunens mulighed for at opnå stordriftsfordele, såvel som et udtryk for det valgte service niveau.

2 4.01 Kultur Beskrivelse af området Greve Kommunes kulturområde udgøres af Greve Bibliotek, Greve Museum, Greve Kommunale Musikskole og tilskud til kulturelle aktiviteter. Alle opgaver og aktiviteter under 4.01 Kultur ligger indenfor servicerammen. Greve Bibliotek Greve Bibliotek består af et hovedbibliotek i Hundige og lokalbiblioteker i Karlslunde og Tune. Greve Bibliotek har aftalestyring på institutionsniveau. Greve Bibliotek er kendt som udviklingsorienteret og nytænkende. Således er der, i løbet af de seneste år, gennemført en total nyindretning af hovedbiblioteket for at imødekomme borgernes stadigt stigende forventninger til bibliotekets service. Desuden står biblioteket i spidsen for et netværksbaseret udviklingsprojekt for 12 biblioteker om videreudvikling og udbredelse af Discover & Learn, et interaktivt formidlingsprojekt, der bygger bro mellem det virtuelle og det fysiske bibliotek. Der er sket et mindre fald i udlånstallet fra 2006 til 2007, hvilket formodentlig kan tilskrives den ekstra lukkedag på Tune Lokalbibliotek (som følge af ændringer i budgettet for 2007) dels er Hundige StorCenter under renovering, hvilket betyder et faldende besøgstal for hele centret inklusive biblioteket. Gebyrtakster for overskridelse af lånetiden følger lovens maksimum. Taksterne kan ses på takstoversigten til budgettet under Oversigter. Biblioteket er omfattet af kommunens kulturaftalesamarbejde med Køge Kommune, Solrød Kommune og Stevns Kommune. Biblioteket udgiver en fælles lydavis med Solrød Bibliotek Folkebiblioteker kr. pr. indbygger kr Høje Taastrup Helsingør Gladsaxe Gentofte Hillerød Greve Lands gennemsnit Region Sjælland Datakilde: ECO-Nøgletal budget 2006, 2007 og Alle tal er fremskrevet til 2008 prisniveau.

3 Udlånstal pr. indbygger og udlånstal set i forhold til personalenormering pr. indbygger pr. årsværk pr. indbygger pr. årsværk pr. indbygger pr. årsværk Greve 11, , , Gladsaxe 18, , , Hillerød 12, , , Høje Tåstrup 12, , , Helsingør* 17, , , Gentofte* 23, , , Landsgennemsnit 13, , , Kilde: Styrelsen for Bibliotek og Medier *Gentofte og Helsingør Biblioteker er centralbiblioteker og modtager statsstøtte til at opbygge og formidle en overbygningssamling af r, som de skal låne ud til alle landets biblioteker. Dette forøger deres udlånstal markant. Greve Museum Greve Museum består af selve museet med udstillinger og arrangementer, en skoletjeneste og et lokalhistorisk arkiv. Greve Museum har aftalestyring på institutionsniveau. Som statsanerkendt museum har Greve Museum fem lovbundne opgaver: Indsamling, Registrering Bevaring Forskning Formidling Greve Museum skal jf. museumsloven yde arkivalsk kontrol af byggesager, lokalplaner, kommuneplaner mv. Museet modtager som statsanerkendt museum statstilskud. Statstilskuddet var i ,97 mio. kr. Greve Museum har gennem de seneste år øget forankringen i lokalsamfundet gennem inddragelse og oplæring af frivillige, etablering og samarbejde med støtteforeningen Greve Museums Venner, samt tættere kontakt til såvel Greve Lokalhistoriske forening som Mosede Forts Venner. Desuden har museet gennem 3 år kørt en studiekreds i Hedebosyning og har desuden udviklet en stor vandreudstilling om Hedebosyning, der tilbydes museer i ind- og udland i de kommende år. Museet har taget initiativ til nye formidlingsformer af den lokale kulturhistorie og arbejder løbende på at digitalisere lokalhistorisk til Internettet. Museets skoletjeneste har forøget samarbejdet med skolerne gennem blandt andet lærerkurser og udvikling af nye undervisningstilbud. Set over en årrække ligger besøgstallet på besøgende, heraf ca. 40 % børn og skoleelever. Det er gratis at besøge museet. Museet er omfattet af kommunens kulturaftalesamarbejde med Køge Kommune og Solrød Kommune. Stevns Kommune deltager ikke i samarbejdet på museumsområdet.

4 kr Museer kr. pr. indbygger Helsingør Høje Taastrup Lands gennemsnit Region Sjælland Greve Gentofte Hillerød Gladsaxe Datakilde: ECO-Nøgletal budget 2006, 2007 og Alle tal er fremskrevet til 2008 prisniveau. Bemærk at Greve Museum også varetager opgaven som kommunes Lokalarkiv; en opgave som ikke nødvendigvis dækkes af budgettallene for sammenligningskommunerne. Greve Kommunale Musikskole Greve Kommunale Musikskole har et bredt tilbud af undervisningsmuligheder. Antallet af aktivitetselever ligger på godt 1600 i alderen 0-25 år. Musikskolen tilbyder aktiviteter inden for klassisk såvel som rytmisk musik. Undervisningen gennemføres som holdundervisning, instrumental- og vokalundervisning samt sammenspilsundervisning. Greve Harmoniorkester har i mange år været kendt som et af landet bedste amatørorkestre. Greve Kommunale Musikskole har aftalestyring på institutionsniveau. Musikskoler er obligatoriske i alle kommuner fra 1. januar Bestemmelsen kan dog fraviges gennem en kulturaftale, hvorefter flere kommuner kan gå sammen om at drive en musikskole. Musikskolen er omfattet af kommunens kulturaftalesamarbejde med Køge Kommune, Solrød kommune og Stevns kommune. Tilskud til kulturelle aktiviteter og andre kulturelle opgaver Under kulturområdet gives der tilskud til en række kulturarrangementer. Tilskuddene består af: Tilskud til Portalen som er kommunens musik- og kulturhus Tilskud til borgerhuse og forsamlingshuse Tilskud til opsøgende børneteater, ungdomsudveksling, rejser og indkvarteringsprojekter Tilskud til kulturelle arrangementer Tilskud til udstillinger, kulturpolitik og indvendig vedligeholdelse af borgerhusene, hvis bygninger er kommunale Mosede Fort

5 kr Andre kulturelle opgaver kr. pr. indbygger Greve Helsingør Høje Taastrup Hillerød Lands gennemsnit Region Sjælland Gentofte Gladsaxe Datakilde: ECO-Nøgletal budget 2006, 2007 og Alle tal er fremskrevet til 2008 prisniveau. Styringsmuligheder De økonomiske styringsmuligheder på området består i en ændring af serviceniveauet. På biblioteksområdet, såvel som på andre områder, betyder det typisk en indskrænkning af åbningstider, betjening af publikum, aktiviteter eller udbud, tilgængelighed og højere grad af brugerbetaling. For Greve Museum gælder det, at museet som minimum skal opretholde tidligere nævnte lovbundne opgaver. I modsat fald bortfalder statsanerkendelsen og dermed statstilskuddet og afgørende finansiering af museet drift. På længere sigt er mulighederne helt at nedlægge museet. Greve Kommunale Musikskole kan styres via mængden af udbudte aktiviteter. Færre elever betyder besparelser på det kommunale tilskud, men også tabte indtægter fra stat og brugere, eftersom brugerbetaling og statstilskuddet, følger det kommunale tilskud Fritid Fritidsområdet deles op i stadion og idrætsanlæg, herunder Greve Svømmehal og Greve Idrætscenter samt Folkeoplysning. Alle aktiviteter og opgaver under 4.02 ligger indenfor servicerammen. Stadion og idrætshaller Greve Kommune har 3 store idrætsanlæg i henholdsvis Greve Midt (Greve Idræts Center), Karlslunde og Tune, samt boldfælleder i Karlslunde og Hundige. På idrætsanlæggene er opført idrætshaller. Idrætshallerne i Karlslunde og Tune er selvejende institutioner. Greve Idræts Center har siden 1. oktober 2003 været kommunalt ejet og drevet. Greve Borgerhus og Hundigehuset er afdelinger under Greve Idræts Center. Greve Idræts Center har aftalestyring på institutionsniveau.

6 Greve Idræts Center udbygges i med en multihal for at afhjælpe kommunens kapacitetsudfordringer. Stadions, idrætsanlæg og svømmehaller, kr. pr. indbygger 700 kr Gentofte Greve Høje Taastrup Gladsaxe Region Sjælland Lands gennemsnit Helsingør Hillerød Datakilde: ECO-Nøgletal budget 2007 og Alle tal er fremskrevet til 2008 prisniveau. Greve Svømmehal Greve Svømmehal er med sin unikke arkitektur blevet et vartegn for Greve. Den omfatter udover selve svømmehallen et motionscenter samt et stort udendørsanlæg med bl.a. 2 asfaltbaner for selvorganiseret idræt, hvoraf den ene benyttes til en mobil kunstfrossen skøjtebane i vinterperioden. Det er svømmehallens formål at være et attraktivt tilbud for hele familien og desuden medvirke til at fremme turismen i kommunen. Svømmehallen benyttes af offentligt betalende gæster såvel som skoler, institutioner og foreninger Greve Svømmehal har aftalestyring på institutionsniveau. Greve Byråd fastsætter taksterne i Greve Svømmehal. Taksterne kan ses på takstoversigten under Oversigter. Svømmehallen står overfor en større renovering og forventes at være lukket for offentligheden i perioden 1. maj 2009 til 1. september Folkeoplysning I henhold til folkeoplysningsloven har kommunerne pligt til at yde tilskud til folkeoplysning. Bortset fra enkelte lovbundne områder, fastsætter Byrådet selv niveauet. På lokaletilskudsområdet yder Greve kommune fortsat et tilskud, der er større end loven foreskriver. Der opkræves ikke gebyr på anvendelse af kommunale lokaler.

7 Styringsmuligheder De økonomiske styringsmuligheder på området består i en ændring af serviceniveauet. Det betyder typisk en indskrænkning af åbningstider, betjening af publikum, aktiviteter, tilgængelighed og højere grad af brugerbetaling. På folkeoplysningsområdet kan det direkte tilskud nedsættes til lovens minimum. Tilskuddet til foreningernes ejede eller lejede faciliteter kan nedsættes/omlægges, eller brugerne kan medfinansiere en del af udgifterne til lokaler. Der kan opnås yderligere besparelser, hvis flere brugere kan henvises til at benytte kommunale lokaler frem for private. Strategiske udviklingsmuligheder Udvikling af partnerskaber mellem kommune og foreninger Greve Nord Et udvidet samarbejde mellem kommunen og det frivillige foreningsliv er ønskværdigt i kommunen som helhed, men specielt i Hundige området bør der fokuseres på indgåelse af partnerskaber mellem kommunen og foreningerne. Der er i Hundige helt særlige udfordringer i forhold til integration af den store gruppe af borgere med anden etnisk baggrund, som bor i området. Aktuelt arbejdes der målrettet på, at skabe muligheder for Hundige Boldklub for at tiltrække og fastholde såvel medlemmer som trænere og ledere. Med den kommende opførelse af en ny lethal i tilknytning til Hundigehuset er der mulighed for at sammentænke de tilbud og udfordringer, som i øvrigt er i området. F.eks. kunne en projektansat integrationsmedarbejder, finansieret ved hjælp af ministerielle puljemidler, udvikle tilbud i tilknytning til den nye lethal og samtidig fungere som kontakt- og støtteperson mellem lokale foreninger og boligområder, skoler mv. Ændret ejer- og driftsform for kulturelle institutioner. Med en ændret ejer- og/eller driftsform for kommunens kulturelle og idrætslige institutioner forudses en mere optimal udnyttelse af de økonomiske ressourcer til glæde for kommunens borgere. En ændret driftsform vil give mulighed for alternative aktiviteter og dermed indtægtsmuligheder, som det ikke er muligt at gennemføre som kommunal institution. Det skal dog bemærkes, at Greve Kommune med ændret ejer- og/eller driftsform må forvente mindre grad af indflydelse på institutionernes fremtidige indhold, tilbud og rammer og dermed ikke fuldt ud kan påvirke tilbuddet til borgeren, som det er tilfældet i dag. Aktuelt afprøves det, om det er muligt, at sælge Greve Svømmehal til en privat investor og drifts Følgende institutioner kan overvejes at overgå til ændret driftsform; Greve Bibliotek, Greve Museum, Greve Idræts Center, Greve Svømmehal og Mosede Fortet.

8 Samarbejde på tværs i Kulturaftaleregi, såvel lokalt, nationalt og internationalt. Med Greve Kommunes indtræden i Kulturaftale for Kulturregion syd er der skabt grobund for, at der på sigt kan ske en markant udvikling i samarbejdet på tværs af regionen. Ved at udbygge samarbejdet og dermed kunne profitere af hinandens kompetencer og tilbud vil der kunne skabes nye og bedre muligheder for, at Greves borgere kan få gode og alsidige kulturtilbud. F.eks. ses der et udviklingspotentiale i forhold til musikskoleområdet, hvor regionens to store kommunale musikskoler Greve og Køge har forskellige profiler. Et udvidet samarbejde vil give børn og unge mulighed for et mere alsidigt tilbud. Regionalt er der med indgåelse af Kulturregion Syds tillægsaftale med Region Sjælland skabt grobund for udvidet regionalt samarbejde, og internationalt vil det være naturligt at se imod Sverige i form af samarbejde med Øresundsregionen. Vitale ældre Kommunens ældre borgere blive flere og flere, og de udgør en særdeles aktiv gruppe, som både efterspørger aktiviteter, men som også kan bidrage til fællesskabet. Både på idræts-, fritids- og det kulturelle område har nutidens seniorer krav til og ønske om gode tilbud. Flertallet er ressource stærke, fysisk såvel som økonomisk, og har derfor fortsat meget at bidrage med. De bør derfor ses og anvendes som en ressource i forhold til de mange samfundsmæssige opgaver som venter. Det skal derfor gøres attraktivt for senioren, at bidrage til fællesskabet. Det kan f.eks. være som frivillig i lektiecafeen på biblioteket, som hjælpetræner på fodboldholdet eller som reservebedstemor for den stille pige. Til gengæld skal der være gode kulturelle tilbud og det skal være muligt, at anvende kommunens mange faciliteter i dagtimerne. Differentierede tilskudsformer Greve Kommunes tilskudsordning til idræts- og fritidsforeninger Greveordningen tager alene udgangspunkt i, at der ydes medlemstilskud til børn og unge under 25 år, og at der ydes enslydende beløb uanset alder. Det bør overvejes, om der skal arbejdes med differentieret tilskudsbeløb afhængig af alder inden for målgruppen 0 25 år, og om der eventuelt skal indføres tilskud til særlige befolkningsgrupper som f.eks. handicappede og seniorer. Ved differentieret tilskud til aldersgruppen 0 25 år kan man f.eks. vælge, at give størst tilskud til de yngste ud fra devisen, at jo før børnene lærer gode motionsvaner jo større er sandsynligheden for, at de viderefører de gode vaner som voksne og dermed opnår et sundere liv. Antallet af ældre er stigende, hvilket i de kommende år vil sætte Greve Kommunes økonomi under pres. Ved kommunalreformens gennemførelse pr. 1. januar 2007 fik kommunerne ansvaret for sundhedsområdet, og det er derfor vigtigt, at have fokus på den ældre generations sundhedstilstand. Ved at give tilskud til seniorernes deltagelse i idrætsaktiviteter animeres målgruppen til et aktivt liv med øget mulighed for at kunne klare sig uden offentlig hjælp.

9 Fokusområder Implementering af Idræts- og Fritidspolitik På baggrund af den Idræts- og Fritidspolitik samt helhedsplan for idrætsområdet, som Byrådet vedtog i september 2008, forventes en Idræts- og Fritidsudviklingsplan udarbejdet i Planen udarbejdes i tæt samarbejde med både Idrætsrådet og Fritidsrådet. Idræts- og Fritidsudviklingsplan er tænkt som en dynamisk prioriteringsplan, som skal tilpasses aktuelle behov og ønsker fra brugerne i takt med at samfundet udvikles. Planen skal sikre, at Idræts- og Fritidspolitikkens indsatsområder og helhedsplanens anbefalinger udmøntes og koordineres. Implementering af Kulturpolitik Udarbejdelse af en Kulturpolitik har været et ønske gennem flere år fra kommunes kulturinstitutioner og -aktører og er opført som indsatsområde i Kommuneplan Kulturpolitikken udarbejdes på tværs af fagcentre, kulturinstitutioner og -aktører og med inddragelse af borgerne. Formålet med Kulturpolitikken er, at skabe en overordnet ramme som kan understøtte og afgrænse kommunens fremtidige indsatser samt være retningsgivende for politisk prioritering på kulturområdet. Kulturpolitikken forventes at blive godkendt i april 2009 og indgå i behandlingen af Budget Det er målet for Kulturpolitikken, at den skal bidrage til: at markere kommunens kulturelle position i regionen at sikre kulturtilbud til børn og unge af god kvalitet og bredde at sikre at kulturdimensionen medtænkes bredt i kommunes arbejde at understøtte borgernes fællesskab og tilknytning til kommunen Renovering af Greve Svømmehal Greve Svømmehal gennemgår en gennemgribende renovering i Renoveringen omfatter blandt andet beton, bassinarealet, fornyelse af udspringsfaciliteter og en omfattende ændring af de tekniske anlæg. Svømmehallen vil være lukket for offentligheden i renoveringsperioden. Udbygning af Greve Idræts Center I forbindelse med vedtagelse af budget besluttede Byrådet at udvide halkapaciteten ved Greve Idræts Center (GIC). Den 1. juni 2008 blev det første spadestik taget til en ny multihal, der reelt vil bestå af to haller med et funktionsareal i hver på 20x40 meter. De to haller kan sammenlægges til én stor hal og rummer muligheder for en bred vifte af aktiviteter og arrangementer. De to nye haller er indrettet med hhv. 6 badmintonbaner, og en hal med gymnastik faciliteter. Multihallen forventes at kunne tages i brug medio 2009 og GIC vil herefter bestå af 4 haller samt 1 tennishal. Etablering af Lethal i Hundige I forbindelse med vedtagelsen af budget , afsatte Byrådet midler til etablering af en ny let hal i forbindelse med Hundigehuset ved Hundige Boldfælled. Efterfølgende har Byrådet i september 2008 vedtaget at indgå aftale med arkitektfirmaet CEBRA om projektering af en 8-kantet Iglohal. Projektet har, grundet sin særlige arkitektur, fået tilsagn om tilskud fra Lokale- og Anlægsfonden.

10 Byggeriet forventes påbegyndt i august 2009 med ibrugtagning februar 2010 Professionel bestyrelse på Greve Museum Der skal ske en afklaring omkring - og en eventuel etablering af - en professionel bestyrelse på Greve Museum. Formålet med en sådan bestyrelse vil være at tilføre museet nye og fagligt bredere kompetencer og styrke museets eksterne netværk. Kulturaftale for Kulturregion København Syd Greve Kommune indgik en kulturaftale med Kulturministeriet i 2008, og udgør sammen med Solrød, Køge og Stevns Kommune - Kulturregion København Syd. Aftalen lægger vægt på at udbygge samarbejdet mellem kommunerne og gøre regionen til et attraktivt kulturområde. Aftalen omfatter temaerne: Museumsområdet Kultur, erhverv & turisme Kultur i by og områdeudviklingen Biblioteksområdet Idrætsområdet. Greve Kommune arbejder i 2009 på fortsat at gennemføre projekter i kulturaftaleregi. Blandt andet arbejdes der med kortlægning og synliggørelse af fysiske kulturarvssteder, formidling af kulturhistorie til børn og unge gennem live-rollespil og dannelse af et regionalt strygeorkester. Nyt booking system Greve Kommune tog i oktober 2008 et nyt bookingsystem i brug til administration af Greve Kommunes Idræts- og fritidslokaler m.v. I første omgang har bookingsystemet været åbent for foreninger, som via systemet har kunnet booke og reservere ledige lokaler på enkeltbasis. Fra januar 2009 vil også sæsonfordelingen af lokaler til foreninger foregå via bookingsystemet. Ligeledes skal foreningerne kunne afmelde allerede tildelte lokaler, hvis de ikke har mulighed for at benytte dem. Derved synliggøres hvilke lokaler der reelt står ledige og en bedre udnyttelse af de ledige tider er således mulig. På sigt forventes systemet at blive åbnet for borgere i Greve Kommune, som herigennem vil få muligheden for at booke ledige idræts- og fritidslokaler, der ikke benyttes af foreningslivet. Systemet forventes at kunne bidrage til en god fordeling af lokaler, samt optimere udnyttelsen af lokaler til glæde for både foreninger og borgere.

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BUDGET

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BUDGET Indledning Dette udvalgsnotat omhandler Kultur- og Fritidsudvalgets budgetområder 4.01 Kultur og 4.02 Fritid. Formålet med notatet er at give en orientering om området og et billede af de væsentligste

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSDVALGET BUDGET 2010

KULTUR- OG FRITIDSDVALGET BUDGET 2010 Indledning Dette afsnit omhandler Kultur- og Fritidsudvalgets budgetområder 4.01 Kultur og 4.02 Fritid. Formålet med afsnittet er at give en orientering om området og et billede af de væsentligste udviklingsmuligheder

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget.

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 8. Kultur- og Fritidsudvalget. 77 78 8. Kultur- og Fritidsudvalget Budget 2014 på politikområder, Drift: Politikområder U/I Budget 2014 Kultur U 8.036.400 I -144.000 Idræt U 10.162.900 I - 3.413.500 Folkeoplysning

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Sektorredegørelse Center for Kultur og Fritid

Sektorredegørelse Center for Kultur og Fritid Sektorredegørelse Center for Kultur og Fritid 1 - Beskrivelse af området 2.01 Strandparken og Hedeland I/S Strandparken Strandparken ved Køge Bugt er et 7 km langt kunstigt skabt natur- og friluftsområde,

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2014 2015 2016 2017 A C V Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling Antal

Læs mere

Styrker og svagheder inden for kultur- og fritidsområdet i Faxe Kommune

Styrker og svagheder inden for kultur- og fritidsområdet i Faxe Kommune Styrker og svagheder inden for kultur- og fritidsområdet i Faxe Kommune I tilknytning til dagsordenspunktet om ny kultur- og fritidspolitik 2015-2019 har administrationen udarbejdet et notat om styrker

Læs mere

Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget

Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget Kapitel 1 beskrivelse af området Kultur- og Fritidsudvalgets område omfatter kultur- og idrætsinstitutioner, folkeoplysningsområdet, fritids- og ungdomsklubber

Læs mere

Kultur- og fritidsudvalget

Kultur- og fritidsudvalget 127 Kultur- og fritidsudvalget Bevillingsområde Kultur og fritid Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 128 129 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser, hvilke områder der er omfattet

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

13. Kultur- og Fritidsudvalget

13. Kultur- og Fritidsudvalget 13. Kultur- og Fritidsudvalget ------------ overslag ---------- Udvalget for Kultur og Fritid 91.922 92.524 93.406 94.598 93.967 93.883 Kulturel virksomhed 38.136 35.350 39.136 40.250 39.666 39.582 Bibliotek

Læs mere

Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget

Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget Kapitel 1 beskrivelse af området Kultur- og Fritidsudvalgets område omfatter kultur- og idrætsinstitutioner, folkeoplysningsområdet, fritids- og ungdomsklubber

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Dialogmøde 2011-2012. Fritid og Kultur Den 8. maj 2012. Idræt

Dialogmøde 2011-2012. Fritid og Kultur Den 8. maj 2012. Idræt Dialogmøde 2011-2012 Fritid og Kultur Den 8. maj 2012 Idræt Dagsorden for idrætsområdet 1. Budget for Fritids- og Kultur området 2. Status på Idræts- og bevægelses-politikken 1. Herunder orientering om

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Indhold. Tilskud til kulturelle aktiviteter

Indhold. Tilskud til kulturelle aktiviteter Oversigt over puljer Dette notat orienterer om øvrige udviklingspuljer kommunen råder over udover den eksterne udviklingspulje. Oversigten orienterer om puljernes formål, økonomi, samt hvilket udvalg,

Læs mere

Økonomi og Aktivitetsrapport 3/2010. Kultur - og Fritidsudvalget

Økonomi og Aktivitetsrapport 3/2010. Kultur - og Fritidsudvalget Økonomi og Aktivitetsrapport 3/2010 Kultur - og Fritidsudvalget Indhold Forord... 3 Økonomirapport... 3 Økonomirapport 1... 6 Økonomirapport 2... 7 Aktivitetsrapport... 8 Aktivitetstal 1 - Greveordningen...

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK for Glostrup Kommune 2012-2016 Center for Kultur og Idræt Glostrup Kommune FORORD Rammerne for denne Folkeoplysningspolitik er folkeoplysningsloven og det aktive medborgerskab. Folkeoplysningspolitikken

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET. Sammendrag. Korr. Budget 31.05. 2009* Oprindeligt budget 2009. Regnskab 2008

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET. Sammendrag. Korr. Budget 31.05. 2009* Oprindeligt budget 2009. Regnskab 2008 KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Oprindeligt budget 2009 Korr. Budget 31.05. 2009* Regnskab 2008 Budget 2010 032 Udvikling 17.682 21.691 21.482 21.351 05 Ubestemte

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder Kulturudvalget gennemfører i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - evt. etablering af en kulturskole for børn

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1

SLAGELSE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK KOMMUNE 2012-2014 1 SLAGELSE KOMMUNE UDKAST TIL NY FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK 2012-2014 1 Forord Foreningslivet er noget ganske særligt i det danske samfund. De grundlæggende værdier i folkeoplysningen er demokrati og fællesskab.

Læs mere

Udvalget Kultur og fritid

Udvalget Kultur og fritid Udvalget Kultur og fritid Udvalget for Kultur og fritid er ansvarlig for et politikområde: Kultur og fritid. Politikområde 15. Kultur og fritid Udvalget for Kultur og fritid varetager opgaver indenfor

Læs mere

Økonomi og Aktivitetsrapport 1/2011. Kultur- og Fritidsudvalget

Økonomi og Aktivitetsrapport 1/2011. Kultur- og Fritidsudvalget Økonomi og Aktivitetsrapport 1/2011 Kultur- og Fritidsudvalget Indhold Forord... 3 Økonomirapport... 3... 3 Økonomirapport 1... 4 Økonomirapport 2... 5 Aktivitetsrapport... 6 1 - Greve Bibliotek, besøg...

Læs mere

Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget

Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget Sektorredegørelse for Kultur- og Fritidsudvalget Kapitel 1 beskrivelse af området Kultur- og Fritidsudvalgets område omfatter kultur- og idrætsinstitutioner, folkeoplysningsområdet, fritids- og ungdomsklubber

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

Slagelse Kommune. Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016

Slagelse Kommune. Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016 Slagelse Kommune Job- og personprofil for Kultur-, fritids- og borgerservicechef Februar 2016 1. Baggrund Slagelse Kommune er inde i en meget spændende og aktiv udvikling af kultur- og fritidsområdet,

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil

Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil Konkrete eksempler på andre Frivilligcentre Kommuner hvor frivilligcentre har fået lokaler stillet til rådighed og økonomi i forhold hertil Samlet oversigt, uddybet længere nede. Kommune/ Frivilligcenter

Læs mere

Budget ,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2

Budget ,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 3,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2 Herning 3,1 Holstebro 2,8 Horsens 2,6 Randers Silkeborg 2,3 2,4 Skive 3,6 Viborg 2,2,,5 1, 1,5 2, 2,5 3,

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. R-601 Reduktion i budgettet til lokaletilskud til de folkeoplysende foreninger og aftenskoler Politikområde 602 Folkeoplysning Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Lokaletilskud

Læs mere

Basisydelser i form af institutioner og andre rammer for kulturel deltagelse og udfoldelse

Basisydelser i form af institutioner og andre rammer for kulturel deltagelse og udfoldelse Regnskab Indsatsen på kulturområdet omfatter: Basisydelser i form af institutioner og andre rammer for kulturel deltagelse og udfoldelse Fokus- og udviklingsområderne musik, børn og unge, kulturarv, billedkunst,

Læs mere

Fritid, biblioteksvæsen, kultur m.v.

Fritid, biblioteksvæsen, kultur m.v. 9.103 Faaborg-Midtfyn Kommune Udgifter i løbende og faste priser Løbende priser 2016-priser Faaborg-Midtfyn Kommune Sml.- gruppen Region Syddanmark Hele landet Faaborg-Midtfyn Kommune Sml.- gruppen Region

Læs mere

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2012. Udvalget for Kultur og Fritid 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger

Varde Kommune Bemærkninger - regnskab 2012. Udvalget for Kultur og Fritid 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25 Faste ejendomme 13 Andre faste ejendomme Korrigeret budget 873.494 1.496.538 Regnskab 788.286 1.285.171 Forskel 85.208 211.367 Overført til kommende budgetår

Læs mere

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune Kultur for alle Kulturpolitik for Glostrup Kommune Et rigt lokalt kulturliv er: mangfoldighed fælleskab identitetsdannende frivillighed læring udfoldelse leg inddragelse tradition kreativitet oplevelser

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg NOTAT ØDC Økonomistyring 17-08- 1. bemærkninger - Fritids og Kulturudvalg -21 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af tre politikområder: Fritid Kultur Integrationspulje Fritid Politikområdet

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Favrskov Kommune 12. juni 2013. Aftale om etablering af nye haller i Hadsten, Søften og Hammel

Favrskov Kommune 12. juni 2013. Aftale om etablering af nye haller i Hadsten, Søften og Hammel Favrskov Kommune 12. juni 2013 Aftale om etablering af nye haller i Hadsten, Søften og Hammel 1. Indledning Borgmester Nils Borring Socialdemokraterne Erling Kvist Andersen Venstre Anders G. Christensen

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Resume af Copenhagen Economics rapport Fører støtte til fitness og dans til forvridning af konkurrencen?

Resume af Copenhagen Economics rapport Fører støtte til fitness og dans til forvridning af konkurrencen? Dato: 5. november 2015 Sag: METS-14/06721-95 Resume af Copenhagen Economics rapport Fører støtte til fitness og dans til forvridning af konkurrencen? 1. Indledning Kommunerne kan efter folkeoplysningsloven

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 6 TORSDAG DEN 26. APRIL 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 26. april 2007 Side: 2 Fraværende:

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området 3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området Efter Før Dette forslag er et alternativ til forslag 6A. Planen

Læs mere

Kommissorium for udredningen af idrættens økonomi og struktur i Danmark

Kommissorium for udredningen af idrættens økonomi og struktur i Danmark 28. november 2012 Kommissorium for udredningen af idrættens økonomi og struktur i Danmark 1. Indledning og afgrænsning Af bemærkningerne til forslag til lov om udlodning af overskud fra lotteri- samt heste

Læs mere

Kulturpolitik. Kulturpolitik i Rebild Kommune

Kulturpolitik. Kulturpolitik i Rebild Kommune Kulturpolitik Kulturpolitik i Rebild Kommune Januar 2014 Center Kultur og Fritid Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Byrådets vision... 4 Januar 2006... 4 Værdigrundlag... 5 Mål

Læs mere

ÅBENT UDBUD. Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016. Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune

ÅBENT UDBUD. Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016. Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune ÅBENT UDBUD Frist for at indgive tilbud: 10. januar 2016 Udbudsmateriale Egnsteater i Næstved Kommune KONTAKTINFORMATION Udbuddet varetages af Center for Kultur og Borgerservice i Næstved Kommune. Tilbud

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

4... Styregruppen for ældreidræt søger om tilskud fra Vækstpuljen til afholdelse af konference 4

4... Styregruppen for ældreidræt søger om tilskud fra Vækstpuljen til afholdelse af konference 4 Møde i Folkeoplysningsudvalget tirsdag den 15. august 2006, Kl. 17.00 i udvalgsværelse 2 Dagsorden INDHOLDSFORTEGNELSE 1... Meddelelser2 2... Folkeoplysningsudvalgets møder i 2007. 2 3... Anvisning af

Læs mere

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere

Notat. Organisering af kulturarbejdet med børn og unge i Ballerup Kommunes dagtilbud, skoler og klubber

Notat. Organisering af kulturarbejdet med børn og unge i Ballerup Kommunes dagtilbud, skoler og klubber SKOLER OG INSTITUTIONER Dato:22. april 2015 Tlf. dir.: 4477 2106 E-mail: bau@balk.dk Kontakt: Bibi Baunkilde Notat Organisering af kulturarbejdet med børn og unge i Kommunes dagtilbud, skoler og klubber

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008.

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 2. december 2008 Anlægsbevilling til indledende arbejder i forbindelse med opførelse af kommunalt bofællesskab til

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-18. Budget 2005-2008. 770 Fritidsfaciliteter, og 771 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-18. Budget 2005-2008. 770 Fritidsfaciliteter, og 771 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2005-2008 4-18 Budget 2005-2008 770 Fritidsfaciliteter, og 771 Folkeoplysning og fritidsaktiviteter Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Fritids- og Kulturudvalget

Læs mere

Kulturpolitk for Stevns Kommune

Kulturpolitk for Stevns Kommune Kulturpolitk for Stevns Kommune Indledning Den foreliggende Kulturpolitik for Stevns Kommune er udarbejdet i henhold til beslutning i udvalget for Natur, Fritid og Kultur (NFK). Hvad er formålet med kulturpolitikken?

Læs mere

Jobprofil. Projektmedarbejder til lokaleanvisningen i Kultursekretariatet

Jobprofil. Projektmedarbejder til lokaleanvisningen i Kultursekretariatet Jobprofil Projektmedarbejder til lokaleanvisningen i Kultursekretariatet Opgaven Rudersdal Kommunes Kulturområde varetager central anvisning af lokaler og udendørs anlæg til fritidsbrug på 12 folkeskoler,

Læs mere

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten

b) at formuleringen kunst- og kulturskoler for at undgå fejltolkninger udgår af lovteksten København, 17. september 2013 Til Undervisningsministeriet Høringssvar - folkeskolereform Høringssvar fra Danske Musik- og kulturskoleledere, DMKL: Lov om ændring af folkeskoleloven, lov om ungdomsskoler

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning Att.: Mads Kamp Hansen 26. september 2011 Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Hermed fremsendes høringssvar på Københavns

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET. Sammendrag. Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Oprindeligt budget. Korrigeret budget 2015 2015. Budget.

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET. Sammendrag. Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Oprindeligt budget. Korrigeret budget 2015 2015. Budget. KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Regnskab 2014 Oprindeligt Korrigeret 2015 2015 Budget 2016 Kultur- og Fritidsudvalg 61.454 64.191 64.424 63.862 Kultur og Fritid

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben Mødedato 03. marts 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Erhvervs-

Læs mere

Møde 10. april 2012 kl. 15:00 i Mødelokale 4

Møde 10. april 2012 kl. 15:00 i Mødelokale 4 Kultur- og Fritidsudvalg Referat Møde 10. april 2012 kl. 15:00 i Mødelokale 4 Afbud/fraværende: Per Jakobsen fraværende ved behandling af pkt. 36-38. Mødet hævet kl.: 17.40. Indkaldte: Kl. 15.00 - Kunstudvalget,

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

KULTUR OG FRITIDSPOLITIK I SAMSØ KOMMUNE

KULTUR OG FRITIDSPOLITIK I SAMSØ KOMMUNE KULTUR OG FRITIDSPOLITIK I SAMSØ KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE Værdier 2 Overordnede Kulturpolitiske formål 3 FORMÅL FOR OMRÅDERNE 5 BIBLIOTEK 5 MUSEUMSOMRÅDET 5 MUSIK 6 TEATER 6 FILM OG BIOGRAF 7 LOKALRADIO

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31.03.2008

Budgetopfølgning pr. 31.03.2008 Politikområde Kultur- og fritidspolitik Budgetopfølgni ng I 1.000 kr. Oprindeligt budget 2008 Korr. budget 2008 Forventet regnskab Afvigelse Tillægsbev. Fritidsfacilit eter 10.078 10.078 10.078 0 0 Folkebibliot

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET 01-08-2002

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET 01-08-2002 FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET 01-08-2002 Mødedato: 01-08-2002 Mødetidspunkt: kl. 15.00-16.50 Mødested: B246 Knud Wilson og Steen Jørgensen. Cai Møller mødte kl. 15.10 og

Læs mere

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Rådhuset Rådhusholmen 10 2670 Greve Telefon 43 97 97 97 Telefax 43 97 90 90 raadhus@greve.dk

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten

Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten Rammeaftale om det regionale spillested Fermaten 1. Aftaleparter Statens Kunstråds Musikudvalg, Herning Kommune og Foreningen Fermaten. 2. Aftaleperiode 1. januar 2013 til 31. december 2016. 3. Formål

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Mio. kr. Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab varetager opgaver inden for kultur og fritid, f.eks. biblioteker, idrætsfaciliteter og grønne områder, folkeoplysningsområdet,

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det videre

Læs mere

SUNDHEDS-, KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET

SUNDHEDS-, KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET SUNDHEDS-, KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET (side 60-79) 60 Jf. vedtægten for styrelsen af de kommunale anliggender i Nordfyns Kommune varetager udvalget den umiddelbare forvaltning af tværgående udvikling og

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13.

Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13. Socialstyrelsen Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13. Ansøgningsfrist d. 9. maj 2016 kl. 12.00 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31 august 2014 Erhvervs- og Kulturudvalget. Drift. Center for Kultur, Frivillighed & Borgerservice

Budgetopfølgning pr. 31 august 2014 Erhvervs- og Kulturudvalget. Drift. Center for Kultur, Frivillighed & Borgerservice Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning 31/8 31/5 31/3 Forbrug pr. 31/8-2014 Overførsler fra 2013 til 2014 Korrigeret budget incl. overførsler Afvigelse

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Notat. Udkast til en Folkeoplysningspolitik. Kultur & Fritidscenter. 1. Forord. 17. september 2012

Notat. Udkast til en Folkeoplysningspolitik. Kultur & Fritidscenter. 1. Forord. 17. september 2012 Kultur & Fritidscenter Notat 17. september 2012 Sagsbehandler: Klaus Helsøe Telefon: 43 57 71 16 Email: klj@ishoj.dk Journal eller CPR-nummer: Folkeoplysningspolitik - udkast sep 20 FOLU - klj Udkast til

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Mio. kr. Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab varetager opgaver inden for kultur og fritid, f.eks. biblioteker, idrætsfaciliteter og grønne områder, folkeoplysningsområdet,

Læs mere

29. maj Administrationschef Greve Museum Jobprofil og ansættelsesproces

29. maj Administrationschef Greve Museum Jobprofil og ansættelsesproces 29. maj 2013 Administrationschef Greve Museum Jobprofil og ansættelsesproces 1 Indledning Greve museum er et kommunalt statsanerkendt museum med lokalhistorisk arkiv med store nye udfordringer i den nærmeste

Læs mere

Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget

Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Kultur- og fritidsudvalget Dagsorden åben Mødedato 12. november 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Kultur- og fritidsudvalget den

Læs mere

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommunes kulturpolitik har til formål at støtte og stimulere borgernes trivsel og aktive deltagelse i lokalsamfundets

Læs mere

3.2 KULTUR. Randers Kommune - Visionsproces 2020

3.2 KULTUR. Randers Kommune - Visionsproces 2020 3.2 KULTUR Randers Kommune - Visionsproces 2020 Kulturpolitikken i Randers Kommune Der er tre temaer i kulturpolitikken: 1. Børn og kultur Sikring af børns møde med den professionelle kunst og kultur 2.

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Fritidspolitik (Folkeoplysningspolitik) Fritidspolitikken er blevet til gennem en sammenskrivning af den tidligere Folkeoplysningspolitik

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Kultur- og Fritidsudvalg I 2016-priser Budget 2016

Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Kultur- og Fritidsudvalg I 2016-priser Budget 2016 Oversigt over anlægsblokke Udvalg: Kultur- og Fritidsudvalg I 2016-priser Budget 2016 Ark Pol. Omr. Prioritering Nr Projektnavn Afledt drift i 2016 2016 2017 2018 2019 Prioritet 101 51 A3 101 Museum Sønderjylland

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

Nettobudget 06 Kulturudvalget i alt 186.382 05 Løn og drift 186.382 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 28 Fritidsområder

Nettobudget 06 Kulturudvalget i alt 186.382 05 Løn og drift 186.382 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 28 Fritidsområder P:\BR-gruppe\Budgetbemærkninger\Budgetbemærkninger 2011\Kulturudvalget budgetbemærkninger 2011.xls Basis budget Budgetbemærkninger Pl 2011 (+ = udgift, - = indtægt) Nettobudget i alt 186.382 05 Løn og

Læs mere

Se yderligere beskrivelse under anlægsskemaet: Modernisering af lokale aktivitetscentre

Se yderligere beskrivelse under anlægsskemaet: Modernisering af lokale aktivitetscentre Anlæg Nummer 78 Projektnavn Ekstra midler til modernisering af lokale aktivitetscentre Fagudvalg Kultur- og Fritidsudvalget Funktion 03.22.18 Aftaleenhed Fagsekretariat Plan og Kultur Indsatsområde Bosætning

Læs mere

Nedenstående tabeller og figurer har til formål at illustrere udviklingen historisk og for budgetårene indenfor politikområdet.

Nedenstående tabeller og figurer har til formål at illustrere udviklingen historisk og for budgetårene indenfor politikområdet. Udvalget for Kultur og Fritid Politikområde 15. Kultur og Fritid, som omfatter, Lov om støtte til Folkeoplysning Drift og udvikling af kulturelle institutioner Drift og udvikling af grønne områder Samlet

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Politikområde 15: Fritid og kultur

Politikområde 15: Fritid og kultur Politikområde 15: Fritid og kultur Politikområde 15 Fritid og kultur hører under Fritids-, Kultur- og Forebyggelsesudvalget. Politikområdet omfatter 24 kommunale fritidshuse, folkeoplysning samt to virksomheder:

Læs mere

A - Generelt... 1. B - Principper for tildeling af lokaler og faciliteter... 2

A - Generelt... 1. B - Principper for tildeling af lokaler og faciliteter... 2 Lokaleudlånsregler Frederiksberg Kommune 28-05-2009 Sagsbeh: VF Sagsnr.: 1147-100482 Dokumentnr.: 1147-789690 Kulturdirektoratet A - Generelt... 1 B - Principper for tildeling af lokaler og faciliteter...

Læs mere

Budget 2012 Udvalget for Kultur og Planlægning

Budget 2012 Udvalget for Kultur og Planlægning Side 1 af 13 Generelt Udvalgets ansvarsområde omfatter følgende opgaver: Fysisk planlægning, erhvervs- og lystbådehavne, kultur og fritidsområdet inkl. institutionerne Folkebiblioteker, Svendborg og Omegns

Læs mere

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold.

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold. Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev september 2012 Årets bredde-idrætsforening Bestyrelsen i HIR har fundet årets bredde idrætsforening. Der var indkommet 13 meget fornemme og velbegrundede indstillinger til

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Natur - Fritids og Kulturudvalget

Budgetforudsætninger 2016 Natur - Fritids og Kulturudvalget Budgetforudsætninger 2016 Natur - Fritids og Kulturudvalget Overblik Natur- Fritids- og Kulturudvalget Regn Opr. Basis Budget Budget Budget Budget skab budget budget forslag forslag forslag forslag 2014

Læs mere

Kultur- og fritidspolitik Handlinger 2016 14.12.15

Kultur- og fritidspolitik Handlinger 2016 14.12.15 Kultur- og fritidspolitik Handlinger 2016 14.12.15 Kultur- og fritidspolitikken 2013-2016 for Norddjurs Kommune blev vedtaget af kommunalbestyrelsen den 21. august 2012. Politikken skal revideres i 2016,

Læs mere

Maj 2012 NYT UDKAST TIL. Handlingsplaner for kultur- og fritidspolitikken Indsatsområde. Initiativ Aktiviteter / indhold. Evaluering.

Maj 2012 NYT UDKAST TIL. Handlingsplaner for kultur- og fritidspolitikken Indsatsområde. Initiativ Aktiviteter / indhold. Evaluering. Maj 2012 NYT UDKAST TIL Handlingsplaner for kultur- og fritidspolitikken Indsatsområde 1 Initiativ Aktiviteter / indhold Evaluering Frivillighedsdatabase Markedsføring/ aktivitetskalender Database, hvor

Læs mere