Kort om crowdfunding. En guide til små og mellemstore virksomheder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kort om crowdfunding. En guide til små og mellemstore virksomheder"

Transkript

1 Kort om crowdfunding En guide til små og mellemstore virksomheder

2

3 Indhold Hvad er crowdfunding? 4 - Kort om crowdfunding 6 - Ikke kun penge 9 - Hvilke risici er der? 10 De forskellige former 12 - Lånebaseret crowdfunding 14 - Medejerbaseret crowdfunding 15 - Belønningsbaseret crowdfunding 16 - Er det noget for mig? 17 Hvordan gør man? 18 - Lånebaseret crowdfunding 20 - Casestudie, lånebaseret crowdfunding 22 - Medejerbaseret crowdfunding 24 - Casestudie, medejerbaseret crowdfunding 26 - Belønningsbaseret crowdfunding 28 - Casestudie, belønningsbaseret crowdfunding 30 De næste skridt 32

4 4 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Hvad er crowdfunding?

5 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 5

6 6 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Kort om crowdfunding Crowdfunding er en måde at rejse penge til at finansiere projekter og virksomheder. De, der har brug for penge fundraisere kan på den måde skaffe penge fra et stort antal mennesker via onlineplatforme. traditionel finansiering crowdfunding store beløb fra en eller få kilder mange små beløb fra en stor gruppe enkeltpersoner Crowdfunding bruges oftest af nye eller voksende virksomheder til at få adgang til supplerende midler. Det er en innovativ metode til at finansiere nye projekter, virksomheder eller idéer. Metoden kan også bruges til at samle en kreds af mennesker omkring dit tilbud. Ved at udnytte mulighederne i onlinesamfundet kan du få nyttig viden om markedet og adgang til nye kunder. Denne guide henvender sig til iværksættere, forretningsfolk og virksomheder, især små og mellemstore virksomheder. Hvis du overvejer, hvordan du kan finansiere en ny virksomhed eller idé eller har hørt om crowdfunding og ønsker at vide mere, kan denne guide være nyttig for dig. Hvordan fungerer crowdfunding? Crowdfundingplatforme er websteder, der sætter fundraisere og mængden en crowd i kontakt med hinanden. Finansielle tilsagn kan gives og skaffes gennem crowdfundingplatformen. Fundraisere skal normalt betale en afgift til crowdfundingplatformen, hvis fundraisingkampagnen lykkes. Til gengæld forventes crowdfundingplatforme at levere en sikker og let tjeneste. Mange platforme fungerer efter et alt-eller-intet-princip. Det betyder, at du, hvis du når dit mål, får adgang til pengene, og hvis ikke, så får alle deres penge tilbage ingen sure miner og ingen tab af penge. Der findes en række former for crowdfunding, der forklares i nedenstående tabel. Denne guide giver upartiske oplysninger om de tre mest almindelige former for crowdfunding, som anvendes af SMV er og iværksættervirksomheder: lånebaseret, medejerbaseret og belønningsbaseret crowdfunding.

7 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 7 De vigtigste former for crowdfunding Lånebaseret crowdfunding En crowd låner penge til en virksomhed i den forståelse, at pengene vil blive tilbagebetalt med renter. Det minder meget om traditionelle lån fra en bank, bortset fra at du låner fra mange forskellige investorer. Medejerbaseret crowdfunding Salg af en andel af virksomheden til en række investorer til gengæld for investeringen. Denne form minder om køb eller salg af almindelige aktier på en børs eller om venturekapital. Belønningsbaseret crowdfunding Enkeltpersoner donerer penge til et projekt eller en virksomhed i forventning om på et senere tidspunkt at få en ikke-finansiel belønning, f.eks. varer eller tjenester, til gengæld for deres bidrag. Donationsbaseret crowdfunding Enkeltpersoner donerer små beløb for at nå et større finansieringsmål for et bestemt velgørenhedsprojekt, uden at de får et økonomisk eller andet udbytte. Overskudsdeling/indtægtsdeling Virksomheder kan dele fremtidige overskud eller indtægter med crowden til gengæld for den aktuelle finansiering. Crowdfunding via gældsbeviser Enkeltpersoner investerer i et gældsbevis udstedt af virksomheden, f.eks. en obligation. Hybride modeller Giver virksomheder mulighed for at kombinere elementer fra flere crowdfundingtyper.

8 8 K O R T O M C R O W D F U N D I N G

9 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 9 Ikke kun penge Crowdfunding kan give mere end blot økonomiske fordele. Det kan også give adgang til mange mennesker, som måske bliver interesseret i dit projekt eller selskab, og som kan give dig værdifuld viden og information. Ikke-økonomiske fordele ved crowdfunding Konceptbekræftelse og -validering: Crowdfunding giver dig en realitetsvurdering. Du kan se, om andre har samme tro på og ser samme værdi i dit projekt eller koncept. Hvis de er parate til at bidrage, er det et godt tegn på, at dit marked er enig med dig. Hjælp med andre former for finansiering: En vellykket kampagne kan ikke kun være en bekræftelse på dit koncept, den understreger også, at der er et marked for din virksomhed, som folk tror på. Det er en meget vigtig viden, hvis du ønsker supplerende finansiering fra andre finansieringskilder såsom banker, venturekapital eller såkaldte angel-investorer, fordi dit projekt virker mindre risikabelt, og du kan opnå bedre vilkår og betingelser. Adgang til mængden: Du henvender dig til et enormt publikum bestående af enkeltpersoner, hvoraf nogle kan have værdifuld ekspertviden og indsigt. Crowdfunding giver dig generelt mulighed for at komme i kontakt med dem på en ny måde og få feedback, uden at det koster dig noget. Kraftfuldt marketingværktøj: Medejer- og belønningsbaseret crowdfunding kan være en effektiv måde at præsentere et nyt produkt, et nyt selskab eller en udvidelse på, fordi du kommer i direkte kontakt med de mennesker, som sandsynligvis bliver dine kunder. Du kan skabe opmærksomhed om og interesse for dit produkt, længe før det overhovedet er færdigt. Du skal dog vide, at crowdfunding ikke er en tryllestav. Som alle andre virksomhedsopstarter kræver det en koncentreret indsats og et stort arbejde.

10 10 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Hvilke risici er der? Der er mange fordele ved crowdfunding, men du skal også være klar over de potentielle risici. Dette afsnit hjælper dig med at forstå og navigere uden om de potentielle faldgruber ved crowdfunding. Der er ingen garanti for, at du når dit mål Ligesom med ethvert andet virksomhedseventyr er der en risiko for, at det ikke lykkes. Hvis du ikke når dit mål for kapitalrejsningen, skal de penge, du har indsamlet i løbet af kampagnen, returneres til investorerne. Godt råd: Analysér omhyggeligt alle muligheder for, at din fundraisingkampagne kan give det ønskede resultat. Hvis det ikke lykkes, kan du prøve igen. Nogle af de største succeser krævede flere forsøg, før de fandt den rigtige løsning. Kontraktaftaler bør give klarhed over de involverede parters rettigheder og forpligtelser, hvis finansieringsmålet ikke nås. Din intellektuelle ejendomsrettighed bliver offentlig Dine idéer lægges på nettet og bliver tilgængelige for mange mennesker; der er derfor en risiko for, at nogen kopierer dit forslag. Godt råd: Søg vejledning hos de platforme, som du vil benytte dig af. Normalt vil de tilbyde dig rådgivning om, hvordan du kan beskytte dine intellektuelle ejendomsrettigheder. Dit lokale handelskammer eller et offentligt organ kan også hjælpe dig, men hvis du er i tvivl, bør du søge uvildig rådgivning. Undervurdering af omkostningerne Det er almindeligt at undervurdere, nøjagtig hvor meget tid og hvor mange ressourcer, crowdfunding kræver. Nogle former for crowdfunding kan kræve yderligere omkostninger. Ved medejerbaseret crowdfunding kan de administrative omkostninger f.eks. stige, når der skal udstedes aktier. Du har måske ikke kapacitet nok til at forholde dig til nye investorer, løbende informere om projektet eller håndtere aktionærernes selskabsrettigheder. Godt råd: Få et overblik over de forskellige faser, du skal gennemløbe, afsæt tid nok, og lav en plan med en margen for fejl og forsinkelser. Husk, at du skal afsætte ressourcer til arbejdet før, under og efter kampagnen. Du kan måske få brug for advokatbistand vedrørende de juridiske aspekter af crowdfunding. Skade af omdømme Markedet er nu temmelig konkurrencepræget, og det er sandsynligt, at det er erfarne investorer, som kommer til at se nærmere på dit tilbud. Sjusk, fejl eller dårlig forberedelse vil give et dårligt indtryk af dig, dit projekt eller din virksomhed. Godt råd: Sørg for grundige forberedelser. Du kan få yderligere vejledning i afsnittet De næste skridt her i guiden. Godt råd: Husk, at crowdfunding er en alternativ måde at starte en virksomhed på. Du skal måske tilpasse din strategi, så du tager hensyn til, at folk ikke nødvendigvis har kendskab til din sektor. Godt råd: Sørg for, at du forstår alle aspekter af crowdfundingprocessen, før du går i gang, så du kan være sikker på, at du kan levere det, du lover.

11 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 11 Fremlæggelse af oplysninger og retslige krav Godt råd: Tal altid med platformen og den lokale tilsynsmyndighed om, hvilke dokumenter du skal have klar, og hvilke omkostninger der er forbundet med at overholde kravene og tag dette med i din omkostningsplan. Måske er der nogle komplekse, omkostningskrævende forhold, du er nødt til at tage hensyn til, så det kan være en god idé at søge juridisk bistand. Overtrædelse af lovgivningen Lovgivningen om crowdfunding er i stadig udvikling og derfor måske ukendt for mange. Hvis du ikke selv kender den relevante EU-lovgivning og medlemsstaternes lovgivning, risikerer du at komme til at overtræde den. Godt råd: Tjek altid lovgivning og krav. Normalt tilbyder platformen generel rådgivning og henviser dig til, hvor du kan få mere specialiseret vejledning, såsom det lokale handelskammer, den lokale tilsynsmyndighed eller et relevant statsligt organ. Problemer med platformen En platform kan være falsk. Godt råd: Sørg for, at du vælger veletablerede og respektable platforme, der har klaret sig godt, og som der ikke har været problemer med. Kontakt platforme i velregulerede miljøer, hvor du kender lovgivningen og kan være sikker på, at dine rettigheder ikke overtrædes. Ansvar over for investorer og investordynamik At håndtere en bred og potentielt meget forskelligartet kreds af støtter giver anledning til forskellige problemer, forventninger og krav. Manglende forståelse af en bidragyders rettigheder, klagebehandling eller håndhævelsesmekanismer kan skabe problemer, især i forbindelse med medejerbaseret crowdfunding, og reelt føre til, at du mister kontrollen over din virksomhed. Godt råd: Undersøg mulige problemområder, og vær i aktiv kontakt med platformen, så du får et klart overblik over dit ansvar. Undersøg, hvor platformen kan hjælpe dig, og hvad dens rolle er. Godt råd: Før du går i gang med medejerbaseret crowdfunding, skal du altid overveje alle potentielle problemområder i de efterfølgende faser. Du skal tilbyde investorerne visse rettigheder for at gøre investeringen tiltrækkende. Sørg for at vide, hvilket ansvar disse investorrettigheder pålægger dig. Godt råd: Opbyg altid ledelsesstrukturen og -mekanismerne i din virksomhed i fuldt kendskab til krav og forpligtelser. Der er tale om komplekse spørgsmål, så søg om nødvendigt rådgivning hos kvalificerede eksperter. Investorer, der ønsker at trække sig ud Måske ønsker dine investorer på et tidspunkt at sælge deres aktie, eller nye investorer vil med i din virksomhed. Godt råd: Overvej allerede fra starten meget omhyggeligt de eventuelle følger for din virksomhed af en ændring i investorsammensætningen, eller at nogle investorer trækker sig tilbage, og søg eventuelt juridisk bistand, før du tilbyder kapitalandele til investorer. Godt råd: Du skal også vide, hvordan du skal forholde dig til at medtage potentielle nye investorer i fremtiden, da dette kan mindske værdien af dine oprindelige investorers aktier.

12 12 K O R T O M C R O W D F U N D I N G De forskellige former

13 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 13

14 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 14 Lånebaseret crowdfunding Beskrivelse Lånebaseret crowdfunding (undertiden kaldet crowdlending) er et direkte alternativ til et banklån med den forskel, at virksomheden i stedet for at låne fra en enkelt kilde kan låne direkte fra undertiden op til hundredvis af enkeltpersoner, som er parate til at give et lån. Disse långivere byder ind på et lån ved at tilbyde en rente, som de vil låne ud til. Derefter optager låntagerne det lån, der har den laveste rente. Internetbaserede platforme bruges til at sætte långivere og låntagere i kontakt med hinanden. Alle låneanmodninger testes ud fra et forsigtighedsprincip, da crowdfundingplatforme har pligt til at beskytte både virksomhedernes og investorernes interesser. Platforme kræver normalt adgang til regnskaber og dokumentation for tidligere handler. Hovedtræk Større rentefleksibilitet: Hvis din kampagne er populær, kan investorerne konkurrere med hinanden om at låne din virksomhed penge og tilbyde lavere renter for at få aftalen i hus. Du kan muligvis få et lån, selv om du er blevet afvist af en bank. Lånestørrelserne varierer kraftigt, og derfor kan de fleste behov opfyldes. Minimumslånestørrelsen er meget lille, hvilket tilskynder en bred vifte af långivere til at deltage. Lånet betales gennem platformen, som så tilbagebetaler det til långiverne. Oplysningskravene er de samme som for en bank. Til forskel fra bankerne offentliggøres de for alle udlånere. Som med et traditionelt banklån er du juridisk forpligtet til at tilbagebetale lånet.

15 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 15 Medejerbaseret crowdfunding Beskrivelse Medejerbaseret crowdfunding betyder, at man sælger en andel af sin virksomhed til en række investorer til gengæld for investering. Medejerbaseret finansiering er et veletableret fænomen, hvor privat kapital, venturekapital og angel-investeringer længe har spillet en rolle i udviklingen af virksomheder. Hovedforskellen mellem medejerbaseret crowdfunding og disse traditionelle modeller er, at førstnævnte ikke skaber en forbindelse mellem to enheder, men mellem f.eks. en virksomhed og en lang række potentielle investorer, hvoraf nogle også kan være nuværende eller kommende kunder. Med medejerbaseret crowdfunding skabes der kontakt mellem virksomheder og kommende angels via en internetbaseret platform. Hovedtræk Du skal fastlægge vilkårene og vælge, hvor meget du ønsker at sælge, fastsætte prisen, og hvordan investorerne skal lønnes. Det kræver stor viden at værdiansætte en virksomhedsaktivitet korrekt. De gebyrer, der skal betales for at rejse medejerbaseret finansiering via crowdfundingplatformen, vil typisk blive fastlagt efter succes eller administrationsudgifter. Du kan skulle betale supplerende udgifter til juridisk vejledning og rådgivning. Mange mennesker har mulighed for at investere, så du kan få mange små medejere i stedet for enkelte store investorer. Det er normalt billigere end at blive børsnoteret. Du skal kunne påvise, at din virksomhed er investeringsparat, og derfor skal du udarbejde en forretningsplan og økonomiske prognoser. Du skal også have en god kommunikationsstrategi med de vigtigste oplysninger om dit projekt, som skal være let at få fat i og forstå for potentielle investorer. Platformen foretager normalt en begrænset forsigtighedsundersøgelse, og investoren beder eventuelt om flere oplysninger; du bør derfor være forberedt på at tilvejebringe disse oplysninger, også selv om det giver dig flere udgifter. Der er alvorlige juridiske aspekter, som du ikke må overse, såsom offentliggørelse af oplysninger og juridiske dokumenter, årlige generalforsamlinger med aktionærer, behandling af selskabsrettigheder, årsregnskaber og beslutningsprocedurer. Investorers rettigheder kan variere. Typisk har aktionærer dog stemmeret i vigtige spørgsmål vedrørende virksomhedens drift, udstedelse af nye aktier osv. Du bør overveje, hvor mange kontrolrettigheder over din virksomhed du er parat til at give til eksterne aktionærer. Med hensyn til kompensation skal du vide, at investorer kan kræve erstatning for tab, f.eks. hvis disse skyldes kontraktbrud.

16 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 16 Belønningsbaseret crowdfunding Beskrivelse Belønningsbaseret crowdfunding betyder, at enkeltpersoner donerer midler til et projekt eller en virksomhed i forventning om på et senere tidspunkt at få en ikke-økonomisk belønning såsom varer eller tjenesteydelser. Et almindeligt eksempel er et projekt eller en virksomhed, der tilbyder en unik ydelse (belønning) eller et nyt produkt (før salg) til gengæld for en investering. Med denne form for crowdfunding kan virksomheden gå i gang med at arbejde med ordrer, den allerede har i ordrebogen, med sikkerhed for at have penge til det (et stort problem for nye virksomheder) og få en kundekreds, før produktet lanceres. Hovedtræk Midlerne skal ikke tilbagebetales; du leverer bare den lovede tjenesteydelse eller vare. Ordrerne sikres før lanceringen af et nyt produkt, og crowdfundingkampagnen gør det muligt for dig at opbygge dit kundeunderlag, i takt med at du rejser midlerne. Du har pligt til at levere det, du har lovet, til tiden. Dette er en populær mulighed for nye virksomheder og iværksættere, da den kan bruges til at finansiere lanceringen af nye virksomheder eller produkter. Metoden er særligt velegnet til produkter og tjenesteydelser, som er innovative eller sandsynligvis vil få stor opmærksomhed fra forbrugerside. Komplicerede koncepter eller produkter er mindre egnede til belønningsbaseret crowdfunding.

17 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 17 Er det noget for mig? Medejerbaseret crowdfunding Belønningsbaseret crowdfunding Lånebaseret crowdfunding Før handel Før overskud Rentabel virksomhed i vækst Veletableret virksomhed med stadig vækst Veletableret virksomhed med stabil aktivitet Lancering af nye produkter/nyt brand Opkøb Ekspansion til nye områder Investering i nye anlæg Refinansiering Behov for kapitalomstrukturering

18 18 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Hvordan gør man?

19 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 19

20 20 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Lånebaseret crowdfunding I dette afsnit gennemgås det, hvordan man kan skaffe midler via lånebaseret crowdfunding, og du får nogle detaljerede tips og retningslinjer. Du skal vide, at oplysningerne i dette afsnit kun skal opfattes som vejledende. Måske finder du enkelte af de forskellige trin mere eller mindre komplicerede alt afhængigt af dit projekt, dit teams størrelse og den tid, du kan afsætte til dette. Forberedelse I starten af din crowdfundingkampagne bør du bruge tid på at sætte dig ind i, hvad lånebaseret crowdfunding er, og til at udarbejde dit tilbud. Du bør : undersøge potentielle platforme og se, hvad de kan tilbyde dig sørge for, at du forstår platformens regler og juridiske krav læse så mange vejledninger, blogs og igangværende kampagner, som du kan finde, for at få inspiration og lære af andres erfaringer kontakte platforme, der passer til dine behov udarbejde og kontrollere de økonomiske dokumenter, som platformen kræver. Tip: Hvis du har råd til det, så prøv at udlåne et lille beløb selv (f.eks. 100 EUR) i små beløb til andre virksomheder. På den måde får du et godt indblik i, hvad dine crowd-udlånere leder efter.

21 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 21 Fundraisingperioden Kreditvurderingsholdet fra den platform, du har valgt til din crowdfunding, vil kigge på alle de oplysninger, du er kommet med. Hvis din anmodning bliver antaget, fortæller de måske, hvilken risikokategori du vil blive opført i. Hvis din virksomhed godkendes, bliver den opført på platformen, og långivere kan så afgive deres bud. Hver långiver byder ind med deres beløb og rentesats. Når du har nået dit mål, kan långiverne blive ved med at tilbyde og sænke deres rentesats, så jo mere populær din kampagne er, jo bedre vilkår kan du opnå. Husk: Du vil tit skulle tilvejebringe dine kreditoplysninger og regnskaber for mindst de to foregående år. Hvis du ikke allerede har gjort det, så bed om hjælp fra en professionel. Det tager tid at lave et færdigt regnskab og kan være ensbetydende med yderligere omkostninger. Efter auktionen Når auktionen er afsluttet, kontakter platformen dig og bekræfter den endelige, gennemsnitlige rentesats. Derefter indsætter den midlerne på din bankkonto inden for en fastlagt frist. Du skal så tilbagebetale lånet og renten i de rater, som du har aftalt med platformen. Dette sker normalt ved direkte overførsler til platformen, som så sørger for tilbagebetalingerne til investorernes konti. Når hele lånet er tilbagebetalt, bekræfter platformen dette, og dermed er hele operationen afsluttet. Tip: Sørg for at være tilgængelig under hele processen, da der kan opstå yderligere spørgsmål fra både platformen og investorerne, som kræver meget hurtige svar.

22 22 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Casestudie, lånebaseret crowdfunding Isabellas konditori Baggrund Isabella er konditor og har haft et stigende salg af sine produkter. Hun er for nylig flyttet til større lokaler og har bl.a. en lille restaurant, der nu tegner sig for omkring 30 % af hendes omsætning, men denne stigning har lagt et stort pres på hendes personale og kapacitet. For at fordoble sin kapacitet skal hun købe en ny maskine til dejen og flere ovne. Det ville fordoble hendes kapacitet. De samlede omkostninger til de nye maskiner er EUR, og det er det beløb, hun vil forsøge at få finansieret. Isabella ansøgte om et lån i sin lokale bank, hvor hun allerede har en kassekredit på EUR og om et år vil have afbetalt et lån på EUR (hendes oprindelige investering), men banken ville kun tilbyde hende et lån på EUR med en rente på 14,5 % og ikke de 11,5 %, hun tidligere havde optaget lån til. Hun besluttede at søge efter alternativer på internettet og faldt over lånebaseret crowdfunding.

23 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 23 Planlægning: dag 1-10 Isabella brugte noget tid på at læse så meget som muligt om lånebaseret crowdfunding, især om hvordan det fungerede, hvilke websteder der tilbød et, på hvilke vilkår/betingelser, til hvilken pris, og hvilke regler der gjorde sig gældende. Hun fandt og læste blogs/artikler om lånebaseret crowdfunding og fandt eksempler på andre låntagere, hvis situation mindede om hendes, og hvilke aftaler de havde opnået. Ved ugens slutning mente hun, at hun vidste nok om lånebaseret crowdfunding til at gøre et forsøg. For at få større viden om låntageres adfærd tilmeldte Isabella sig et par platforme for lånebaseret crowdfunding og udlånte 100 EUR af sine egne midler til andre virksomheder, der lignede hendes. På den måde kunne hun bedre danne sig et billede af, hvad det vil sige at være långiver, og hvilke mennesker de foretrækker at fokusere på. Med den viden som grundlag brugte hun tid på at udarbejde regnskaber og andre påkrævede oplysninger. Finansieringsforløb: dag Da alt var klart og grundigt tjekket, indsendte Isabella sine dokumenter til platformen. Platformens kreditvurderingsteam bad hende om yderligere oplysninger om hendes økonomi, bl.a administrationskonti, og de gennemgik hendes dokumentation og de kreditmodeller, som platformen bruger. Kort efter fik Isabella at vide, at hendes virksomhed havde bestået kreditvurderingen. Efter godkendelsen kunne virksomheden registreres på platformen, så långiverne kunne byde ind med deres tilbud. Nogle af investorerne kontaktede Isabella live via Q&A-værktøjet. De ville gerne vide lidt mere om, hvordan hun regnede med at bruge pengene, og høre om virksomhedens rentabilitet i de foregående år. Hendes svar var åbenbart tilfredsstillende, for kun et par dage efter registreringen var hele lånet på EUR blev finansieret af investorerne. Hun kunne vælge at tage den gennemsnitlige rente, der blev fastlagt, når målet blev nået, men besluttede at blive på platformen i alle de syv auktionsdage. De resterende dage kunne Isabella konstatere, at renten faldt, i takt med at flere investorer bød på et lån til hende. Efter buddet Da auktionen var afsluttet, kontaktede platformen Isabella og bekræftede, at den gennemsnitlige rente, der var tilbudt, var 10,3 %. Dette stemte overens med gennemsnittet for hendes kreditvurderingskategori (B) og var lavere end hendes oprindelige lånetilbud fra banken (11,5 %). Platformen fortalte hende også, at det ikke ville koste noget i afgifter og gebyrer, hvis hun ikke ville optage lånet alligevel, men hun besluttede at at låne pengene, som blev overført til hendes bank inden for tre arbejdsdage. Isabella tilbagebetalte lånet og renterne i månedlige afdrag over fem år. Det blev styret via en direkte overførsel til platformen, som så stod for betalingerne til investorernes konti.

24 24 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Medejerbaseret crowdfunding I dette afsnit kan du læse om, hvordan man kan skaffe sig midler via medejerbaseret crowdfunding, og du får nogle detaljerede tips og retningslinjer. Du skal vide, at oplysningerne i dette afsnit kun skal opfattes som vejledende. Måske finder du enkelte af de forskellige trin mere eller mindre komplicerede alt afhængigt af dit projekt, dit teams størrelse og den tid, du kan afsætte til dette. Forberedelse I begyndelsen af din crowdfundingkampagne bør du sætte dig ind i, hvad medejerbaseret crowdfunding er, og forberede dit tilbud. Du bør: undersøge potentielle crowdfundingplatforme og se, hvad de kan tilbyde dig sørge for, at du forstår reglerne og de retslige krav for platformen og i dit område lave en tids- og omkostningsplan sætte dig ind i markedstendenser og finde ud af, hvilke beløb de løbende crowdfundingkampagner omfatter, og hvad investorerne forventer til gengæld. På den måde kan du få et benchmark for din egen kampagne kontakte platforme, der passer til dine behov udarbejde og kontrollere de økonomiske dokumenter, som platformene kræver begynde at oparbejde din egen crowd på de sociale medier sørge for at tjekke de nødvendige oplysningskrav og retslige forpligtelser. For kampagner, der involverer store værdier, kan der kræves reviderede regnskaber, og disse kan være meget dyre. Tjek altid med platformen og din lokale myndighed, nøjagtig hvad der kræves, og hvad det koster. Tip: Forsøg om muligt at finde virksomheder, der har haft held med medejerbaseret crowdfunding. Bed dem fortælle om deres erfaringer, og spørg dem, om de er villige til at hjælpe/vejlede dig. Det kan spare dig en masse tid, og deres råd kan forbedre din kampagne. Planlægning af salgsargumentationen Hvis din ansøgning til platformen skal blive godkendt, skal du udarbejde en forretningsplan og et økonomisk tilbud. Det er vigtigt at være godt forberedt; sørg for, at dine tal er nøjagtige, og at dine oplysninger kan dokumenteres. Sørg f.eks. for, at du kan fremvise følgende: værdiansættelsen af din virksomhed og logikken bag den økonomiske resultater og prognoser antal aktier, du sælger, og hvorfor. Det er vigtigt at kunne fortælle en spændende historie med letforståelige beskrivelser af dit produkt eller din tjenesteydelse og den økonomiske baggrund. Det kan være en god idé at bruge flere forskellige kommunikationskanaler, såsom videoer, sociale netværk og live præsentationer. Bed om feedback fra venner og potentielle kunder, så du kan holde dig på rette spor. Det er vigtigt, at du: tager hensyn til dit publikum, og hvad de med sandsynlighed ønsker at vide fatter dig i korthed, men sørger for, at din viden, dine kvalifikationer og din plan for din virksomhed kommer klart igennem klart illustrerer økonomien med links til, hvor man kan finde flere oplysninger fortæller din historie i et visuelt tiltrækkende og spændende format.

25 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 25 Udarbejdelse af salgsargumentationen Sørg for at have et godt websted: Et velgennemtænkt, informativt og tiltrækkende websted vil være et godt udgangspunkt og vise investorerne, at du er en seriøs forretningspartner. Nogle af de mest effektive kampagner omfatter en meget kort ca. 2 min. video. I videoen skal du klart: fortælle, hvad du håber at gøre og hvorfor introducere dig selv og dit team gøre rede for virksomhedens resultater vise, hvordan du påtænker at bruge pengene fortælle, hvad det finansielle udbytte er. Det er vigtigt at handle hurtigt. Man ved, at kampagner, som når over 20 % af deres mål i løbet af de første par dage, har større udsigt til at lykkes. Du bør være aktiv på de sociale medier og begynde at opbygge din crowd ved at indlede og gå ind i samtaler. Fundraisingperioden Du skal være aktiv over for din crowd, både on- og offline: motivere din crowd, opmuntre dem og dele det med deres venner være aktiv på sociale medier, reklamere for kampagnen og gøre den mere synlig tale med journalister, på konferencer, handelsmesser osv. besvare spørgsmål og reagere på forslag og forespørgsler. Efter kampagnen Når kampagnen er overstået, skal du forholde dig til alle de administrative aspekter såsom at registrere de nye ejere og ændre virksomhedens status. Du bør især: organisere virksomhedens nye struktur. Du har nu fået mange nye investorer og forretningspartnere. Det betyder sandsynligvis, at der bliver behov for nye ledelsesstrukturer og -procedurer. Hvis du har spørgsmål, så stil dem til f.eks. en advokat eller dit lokale handelskammer, hvor du kan få støtte opretholde forbindelsen til investorerne. Afhængigt af strukturen kan beslutningsprocessen blive en anden, og du skal huske at tage hensyn til de nye aktionærer forberede dig på, at dine investorer eventuelt trækker sig. Du skal give dine investorer et afkast (del af overskuddet, dividende, tilbagekøb af aktie osv.).

26 26 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Casestudie, medejerbaseret crowdfunding Oscars plastfabrik Baggrund Oscar ejer en stor plastvirksomhed i Spanien med 20 fuldtidsansatte i produktionen og 10 i salg og administration. Han havde overvejet at udvide sin drift til andre europæiske markeder, men det forudsatte, at han havde kapital til at øge fabrikkens kapacitet og ansætte flere medarbejdere til at styre udvidelsen. I alt havde Oscar beregnet, at han skulle bruge 1,2 mio. EUR. Oscar havde kontaktet nogle private kapital- og venturekapitalfonde, hvoraf et par var interesserede, men forlangte en andel på 26 % af selskabet og at blive inddraget i strategiske beslutninger, samtidig med at de havde en meget ambitiøs ekspansionsplan, som ifølge Oscar ville kunne skade hans virksomhed. Efter at have søgt efter alternativer faldt han over medejerbaseret crowdfunding og indså, at det kunne være en metode til at rejse den nødvendige kapital uden at skulle afgive så meget kontrol.

27 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 27 Planlægning: dag 1-10 Oscar søgte efter alt, han kunne finde om medejerbaseret crowdfunding, hvad det var, og hvordan det fungerede. Han undersøgte også, hvilke websteder der tilbød det, på hvilke vilkår og hvad det kostede. Han besluttede sig for at prøve det og dermed beholde mere af virksomheden og af kontrollen med den, end han kunne med de andre investorer. Oscar valgte en crowdfundingplatform med mange investorer, som allerede var på platformen, men vidste samtidig, at de alene ikke ville kunne opfylde hans behov. For at fange deres interesse og opmærksomhed skulle han komme med sin egen crowd folk, som kendte ham og hans virksomhed, og som ville hjælpe med at reklamere for hans profil over for de andre investorer. Han besluttede, at de 1,2 mio. EUR var et fornuftigt mål at gå efter, og besluttede på grundlag af en forudgående vurdering, at det ville være rimeligt og tilstrækkeligt at tilbyde 20 % af selskabet som modydelse. Oscar vidste, at platformen ville kontrollere hans oplysninger, men at det var op til investorerne at træffe beslutning om selve værdiansættelsen. Han gjorde derfor grundigt rede for sine beregninger. Udarbejdelse af salgsargumenter: dag Oscar brugte rigtig meget tid på at udvikle den mest direkte og relevante måde at fremlægge sine tal. Han arbejdede tæt sammen med en rådgiver, som en af de platforme, han havde talt med, havde anbefalet ham, og som kunne give ham værdifuld, objektiv feedback i alle faser af udarbejdelsen og finpudsningen af hans plan. Oscar indså, at han skulle bruge en kort 2-3 minutter lang video. Han hyrede nogle professionelle mediefolk, og videoen blev optaget på én dag med scener fra produktionen, med produkter og så med Oscars kommentarer. Oscar tjekkede flere gange sin kampagne for huller eller fejl. Han fik også vældig god feedback på sin kampagne fra platformens rådgivere, som også besvarede hans tekniske og juridiske spørgsmål. Oscar hørte fra flere sider on- og offline, at der var stor interesse for hans forslag. Han talte også med et par personer, der var interesserede i at investere, og da han opdagede, at de i fællesskab ville kunne give ham en flyvende start, hvor % af hans behov blev dækket, vidste han, at han var klar til at iværksætte sin kampagne. Kampagnen: dag Oscar sørgede for at være aktiv på sociale medier og gøre reklame for sin kampagne, så den blev synliggjort. Han fandt ud af, at hans crowdfunding og historierne omkring den havde vakt lokale journalisters interesse, og der var også en artikel om hans foretagende i et nationalt handelsmagasin. Efter kampagnen: Dag Oscar nåede hurtigt næsten 30 % af sit mål, mest fra dem, som allerede kendte ham og hans virksomhed, og som kendte til kampagnen. Inden for ca. tre uger havde han nået sit mål. I stedet for at forpligte sig til at afgive flere kapitalandele, hvilket han havde overvejet og også planlagt, besluttede han at afslutte kampagnen tidligt og fjerne den fra platformen med et vellykket resultat. Det første, Oscar gjorde, var at takke alle involverede parter og byde dem velkommen som medejere af hans virksomhed. Han samarbejdede med platformen, som kunne udstede medejerbeviserne og tage sig af alle de andre formaliteter.

28 28 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Belønningsbaseret crowdfunding I dette afsnit kan du læse om, hvordan man kan skaffe sig midler via belønningsbaseret crowdfunding, og du får nogle detaljerede tips og retningslinjer. Du skal vide, at oplysningerne i dette afsnit kun skal opfattes som vejledende. Måske finder du enkelte af de forskellige trin mere eller mindre komplicerede alt afhængigt af dit projekt, dit teams størrelse og den tid, du kan afsætte til dette. Forberedelse I begyndelsen af din crowdfundingkampagne bør du sætte dig ind i, hvad belønningsbaseret crowdfunding er, og forberede dit tilbud. Du bør: undersøge potentielle platforme og se, hvad de kan tilbyde dig sørge for, at du forstår reglerne og de retslige krav for platformen og i dit område lave en tids- og omkostningsplan sætte dig ind i markedstendenser og finde ud af, hvilke beløb de løbende crowdfundingkampagner omfatter, og hvad investorerne forventer til gengæld. På den måde kan du få et kendemærke for din egen kampagne kontakte platforme, der passer til dine behov udarbejde og kontrollere de økonomiske dokumenter, som platformen kræver begynde at oparbejde din egen crowd på de sociale medier. Udarbejdelse af salgsargumentationen Hvis din ansøgning til platformen skal lykkes, skal du kunne fortælle din historie på en spændende måde med letforståelige beskrivelser af dit produkt eller din tjenesteydelse. Men det er ikke let du får helt klart brug for feedback fra venner og potentielle kunder, så du kan holde dig på rette spor. Det er vigtigt, at du fortæller din historie på en logisk, men engageret måde og i et visuelt tiltrækkende format. Nogle af de mest effektive kampagner omfatter en meget kort ca. 2 min. video. I videoen skal du klart: fortælle, hvad du håber at gøre og hvorfor introducere dig selv og dit team fortælle, hvordan du påtænker at bruge pengene Hvis du ønsker at rejse mere kapital end det beløb, der er dit mål, skal du vise, hvordan du vil bruge disse supplerende midler til yderligere at styrke din virksomhed. Dine belønninger skal være spændende; mindst en af dem skal være unik for crowdfundingkampagnen og noget, som dine støtter ønsker at få. Tjek andre kampagner for at få inspiration. Husk, at forudgående salg af dit produkt (dvs. før det kommer på markedet) i sig selv er en god belønning for din crowd. Det er sværere, hvis din virksomhed tilbyder en tjenesteydelse og ikke et nyt produkt, men det handler om at være kreativ og tilbyde en belønning, som din crowd har lyst til at få.

29 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 29 Fundraisingperioden I løbet af fundrasingperioden bør du være aktiv over for din crowd, både on- og offline. En belønningsbaseret crowdfundingkampagne fungerer bedst, hvis kunderne kan se dit engagement bag projektet eller virksomheden. Du skal forholde dig energisk og begejstret til dit projekt. Du bør: motivere din crowd, så de ved, at kampagnen findes opfordre dem til at deltage og dele med deres venner være aktiv på de sociale medier, reklamere for kampagnen og gøre den mere synlig tale med journalister, på konferencer, handelsmesser osv. besvare spørgsmål og reagere på forslag og forespørgsler. Efter kampagnen Hvis det er lykkedes dig at rejse de nødvendige midler, kan du ikke bare tage pengene og så gå videre, der skal nu gøres et stort arbejde. Hvis du ikke har nået dit mål, skal du ikke være bekymret. Du kan tage ved lære af dine fejltagelser og prøve igen. Husk at takke din crowd og opretholde forbindelsen med dem, der var særligt interesseret i dit produkt. Hvis det ikke lykkedes, så bed om råd til, hvad du kan gøre bedre. Hvis det lykkedes, så sørg for, at du kan holde dine løfter med hensyn til at belønne alle dine støtter inden for tidsfristen. Lav en tidsplan. Endelig skal du huske alle administrative opgaver såsom at betale afgifter. Husk: Hvis du har planer om forudgående salg af dit produkt, skal du måske lade dig momsregistrere. Tjek det hos din lokale myndighed.

30 30 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Casestudie, belønningsbaseret crowdfunding Carlas designerlamper Baggrund Carla er designer og bor i Prag. Hun er for nylig blevet færdig med at skabe en prototype af sit designerbelysningssystem. Det er et ultramoderne koncept, hvor hun genbruger industrimaterialer, og systemet fik stor ros sidste år på designmessen i Milano. Hun er gået sammen med en producent, som vil udvikle hovedkomponenterne, og et lille hold, som skal samle lamperne samt sørge for leverancer og installation. I alt betyder det, at Carla for at starte sin virksomhed har brug for EUR til at dække sine omkostninger i de første seks måneder. Da hun ønsker at sælge hver lampe for 200 EUR, skal hun have solgt 205 lamper for at dække omkostningerne for det første halve år. Hun overvejede at kontakte en bank for at få et lån, men da hun ikke kan stille nogen sikkerhed, stadig har et studielån og ikke har været erhvervsaktiv særlig længe, erkendte hun, at hun ikke kunne opfylde grundkravene. Hun besluttede at prøve crowdfunding.

31 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 31 Planlægning: dag 1-10 Carla brugte den første uge til at sætte sig ind i crowdfunding. Hun indsamlede information og læste blogs og artikler om belønningsbaseret crowdfunding, fandt frem til og gennemgik interessante eksempler, som lignede hendes situation, og som havde haft held med crowdfunding. Ved ugens udgang syntes hun, at hun forstod, hvad crowdfunding var, og hvad hun skulle gøre. Carla fik sit produkt godkendt og klargjort og havde allerede gennemtænkt sit forretningskoncept og den økonomiske side, så hun rettede opmærksomheden mod at forstå sin crowd, sine kunder. Via sociale medier fandt frem til personer med indflydelse på hendes område, velrenommerede mennesker med en solid følgergruppe, som kunne hjælpe hende med at udbrede sit budskab. Hun brugte tid på at tale med disse mennesker, kom med i forskellige samtaler/tråde, fik venner og forbindelser, så hun, da hun blev klar til at iværksætte kampagnen, havde et stor gruppe personer, der kunne støtte hende online. Hun valgte en platform, som hun vidste var anerkendt og havde de rigtige følgere, men hvor hun stadig havde høj synlighed. Udvikling af salgsargumentationen: dag Carla vidste, at hendes salgsargumentation var afgørende for, om hendes kampagne lykkedes, så hun brugte meget tid på omhyggeligt at finpudse sin historie. Hun arbejdede indgående med sin historie, med de vigtigste budskaber og med belønningerne (en af dem var selve designerlampen til en værdi af 200 EUR). Carla vidste fra sine forundersøgelser af andre crowdfundingprojekter, at en kort video kunne være en stor hjælp, når hun skulle fortælle sin historie, demonstrere lampernes høje kvalitet og give støtterne mulighed for at lære hende, hendes team og selskabets etiske grundlag at kende. Hun lavede en film om, hvordan hun konstruerer en lampe, og et websted for sin virksomhed, så hun kunne lægge sine produkter på internettet og her beskrive dem mere indgående. Carla arrangerede også en videokonference med platformens rådgiver, hvor hun gennemgik sin kampagne og fik forslag til forbedringer, samtidig med at hun fik tjekket, om der gjorde sig særlige tekniske eller juridiske forhold gældende i Prag. I løbet af tre uger afholdt Carla møder med og talte med mange forskellige mennesker, gennemgik kampagnen og skabte en målgruppe en crowd omkring sit projekt. Da Carla mente, at nu havde tilstrækkelig mange hørt om projektet, iværksatte hun kampagnen. Kampagnen: dag Så snart kampagnen var igangsat, begyndte Carla at arbejde med den næste fase i crowdfundingprocessen, der varede to måneder. Hun brugte tid på kampagnen hver dag, talte med sin crowd, fortalte om, hvordan det gik med kampagnen, og opfordrede sine støtter til at være med og fortælle om kampagnen til deres venner. Hun talte med journalister og konstaterede, at der var stor interesse for hendes crowdfundingprojekt og derfor også for hendes innovative produkter. Carla fik spørgsmål fra interesserede parter og også kommentarer med forslag til funktioner, som hun ikke havde tænkt over, og til forbedringer. Hun benyttede sig af disse input og takkede alle, der havde stillet forslag, som led i sine bestræbelser på at pleje sin crowd. Efter kampagnen: dag Carlas kampagne virkede, og hun overskred endda målet, for hun solgte 145 lamper! Det var en stor succes, for ikke kun fik hun penge nok ind til at starte en produktion, opbygge et lager og dække sine omkostninger for tre måneder, hun fik også solgt halvdelen af sin beholdning af lamper, før de overhovedet havde forladt fabrikken. Det første, Carla gjorde, var at iværksætte en produktionsproces og takke alle involverede parter. Derefter lavede hun en tidsplan for produktionen, fortalte sin crowd, hvornår de kunne forvente at modtage deres lamper og indledte alt det administrative arbejde, der hænger sammen med at begynde at arbejde som en virksomhed. Men Carla bevarede kontakten med sin crowd. Hun fortalte regelmæssigt om, hvordan det gik med arbejdet, og benyttede sig af deres ekspertviden, når hun havde spørgsmål. Fordi de blev begejstrede brugere af hendes produkter, blev de også hendes bedste reklame og fungerede som en marketing- og PR-platform, der kunne udbrede kendskabet til hende og dermed hjælpe hende med at sælge endnu flere lamper.

32 32 K O R T O M C R O W D F U N D I N G De næste skridt

33 K O R T O M C R O W D F U N D I N G 33

34 34 K O R T O M C R O W D F U N D I N G Mere information om crowdfunding Crowdfunding i EU Crowdfunding i Det Forenede Kongerige Crowdfunding i Frankrig Financement-participatif/Plateformes-de-financement-participatif---entr-e-en-vigueur-dudispositif-r-glementaire-le-1er-octobre html Crowdfunding i Italien Oversigt over crowdfunding Mere information om crowdfundingplatforme Oversigt over crowdfundingplatforme i Frankrig Oversigt over crowdfundingplatforme i Det Forenede Kongerige European Crowdfunding Network EU om crowdfunding Europa-Kommissionen om crowdfunding Europa-Parlamentet om crowdfunding ESMA om crowdfunding EU-wide-common-approach EBA om crowdfunding Mere information om andre finansieringskilder for din virksomhed Europa-Kommissionens portal om adgang til finansiering Enterprise Europe Network rådgiver dig om EU-programmer og metoder til at finde forretningspartnere

35 Den Europæiske Union, 2015 Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

36 ET DA-N ISBN doi: /135789

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Sådan vælger du den rette bil

Sådan vælger du den rette bil Når du skal finde dig en bil der passer til dit og familiens kørselsbehov, er det en god ide at starte din research hjemmefra. Her kan du sammenligne bilernes kvalifikationer og prisniveau online for at

Læs mere

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene.

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Side 2 Indhold Side 3...Drop opsparingen og investér i stedet pengene Side 4...Hyppigst stillede

Læs mere

10 ÅR MED MAJ INVEST

10 ÅR MED MAJ INVEST 10 ÅR MED MAJ INVEST Investering er en langsigtet disciplin. Det er over en årrække, at man ser forskellen på tilfældigheder og kvalitet. December 2015 er derfor en særlig måned for Maj Invest. Det er

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Revision af Kommissionens meddelelse om kortfristet eksportkreditforsikring. Høringsoplæg

Revision af Kommissionens meddelelse om kortfristet eksportkreditforsikring. Høringsoplæg Revision af Kommissionens meddelelse om kortfristet eksportkreditforsikring Høringsoplæg 1. Indledning I nogle medlemsstater findes der officielle eksportkreditinstitutter, der yder dækning af kortfristede

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Socialfond Finansieringsinstrumenter

fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Socialfond Finansieringsinstrumenter fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Socialfond , medfinansieret af Den Europæiske Socialfond, er en bæredygtig og effektiv måde at investere i vækst og udvikling af mennesker og

Læs mere

Indsamlerevaluering 2012

Indsamlerevaluering 2012 Indsamlerevaluering 2012 Generelt matcher svarene fra 2012 svarene i både 2010 og 2011. Hvis man skal fremhæve noget er det at: - 52 % vælger at gå sammen med en anden på ruten. - Folk er glade for at

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Note om forstærket samarbejde vedrørende

Læs mere

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter:

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter: Interessentpolitik 1. Formål Danske Bank har en lang række interessenter, som er vigtige for vores succes. Vi betragter en tæt dialog med vores interessenter som værende en integreret og naturlig del af

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Udnyttelse af usædvanlig prisforskel på 2 typer olie DOKUMENTATION

Udnyttelse af usædvanlig prisforskel på 2 typer olie DOKUMENTATION Udnyttelse af usædvanlig prisforskel på 2 typer olie Lige nu er der en helt usædvanlig prisforskel på de to mest handlede olietyper, hvor Brent Crude Oil er 11 til 14 dollar dyrere end WTI Crude Oil. Historisk

Læs mere

De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg. DFA Konference 20. juni 2014

De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg. DFA Konference 20. juni 2014 De juridiske krav og udfordringer ved klargøring til salg DFA Konference 20. juni 2014 JURIDISKE UDFORDRINGER Strukturelle juridiske udfordringer ved salg af landbrugsselskaber Juridiske forhold der strukturelt

Læs mere

Kapitel 9: Grænseoverskridende udbud og optagelse til notering eller handel

Kapitel 9: Grænseoverskridende udbud og optagelse til notering eller handel Vejledning til bekendtgørelse nr. 306 af 28. april 2005 om prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på et reguleret marked, og ved første offentlige udbud af værdipapirer over

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten

Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten P5_TA(2004)0139 Bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten Europa-Parlamentets beslutning om meddelelse fra Kommissionen om bedre kontrol med gennemførelsen af fællesskabsretten (KOM(2002) 725

Læs mere

Aktiviteter på klassen Et dokument til lærere og frivillige SÅDAN STARTER DU DIN SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHED

Aktiviteter på klassen Et dokument til lærere og frivillige SÅDAN STARTER DU DIN SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHED Aktiviteter på klassen Et dokument til lærere og frivillige SÅDAN STARTER DU DIN SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHED På hvilket trin i konkurrencen er dette dokument nyttigt? Her vil du finde en række aktiviteter,

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER. - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk

OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER. - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk Indhold 1. Resume og konklusion 2. Mange virksomhedsejere står umiddelbart over for at skulle overdrage

Læs mere

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud Nordjyske Bank A/S c/o Plesner Att.: Advokat Thomas Holst Laursen Amerika Plads 37 2100 København Ø 12. november 2015 Ref. mbd J.nr. 6373-0051 Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Læs mere

Indholdsfortegnelse INTRODUKTION 3

Indholdsfortegnelse INTRODUKTION 3 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION 3 FLERE FØLGERE PÅ INSTAGRAM #1 (2014-STYLE) 4 4 TIPS TIL AT FÅ FLERE FØLGERE 4 LÆG RELEVANTE BILLEDER ONLINE HVER DAG 4 BRUG TIDEN PÅ AT TAGE DE BEDSTE BILLEDER 4 BENYT

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 17.9.2008 ARBEJDSDOKUMENT om omsætning, gennemførelse og håndhævelse af direktivet om vildledende og sammenlignende reklame

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

DOF GUIDE TIL STRATEGISK FUNDRAISING. Udarbejdet af TILSKUDSBASEN.DK

DOF GUIDE TIL STRATEGISK FUNDRAISING. Udarbejdet af TILSKUDSBASEN.DK DOF GUIDE TIL STRATEGISK FUNDRAISING Udarbejdet af TILSKUDSBASEN.DK 2014 STRATEGISK FUNDRAISING Strategisk fundraising bør være en integreret del af foreningens daglige kultur. Den strategiske fundraising

Læs mere

Helosan og Kræftens Bekæmpelse

Helosan og Kræftens Bekæmpelse 1 Indledning Corporate Social Responsibility - CSR er en form for corporate selvregulering integreret i en forretningsmodel. CSR politik fungerer som et indbygget, selvregulerende mekanisme, hvorved skærme

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Retningslinjer Retningslinjer for komplekse gældsinstrumenter og strukturerede indlån

Retningslinjer Retningslinjer for komplekse gældsinstrumenter og strukturerede indlån Retningslinjer Retningslinjer for komplekse gældsinstrumenter og strukturerede indlån 04/02/2016 ESMA/2015/1787 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 3 II. Henvisninger, forkortelser og definitioner...

Læs mere

Udsigt til billigere mode på nettet

Udsigt til billigere mode på nettet LØRDAG 27. SEPTEMBER NR. 39 / 2014 LØRDAG Udsigt til billigere mode på nettet Onlinegiganten Boozt.com med Hermann Haraldsson i spidsen udfordrer konkurrenterne om det nordiske herredømme. Foreløbig kan

Læs mere

1.1. Regler for konkurrencen og vurderingskriterier er tilgængelige på www.challenges.dk

1.1. Regler for konkurrencen og vurderingskriterier er tilgængelige på www.challenges.dk Open Data Challenge Vilkår for deltagelse 1. Generelle vilkår for deltagelse Erhvervsstyrelsen afholder en projektkonkurrence, med henblik på at finde den bedste løsning, der frigør forretningspotentialet

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

Aftale. af 21. marts 2005. mellem. Falck A/S København, Danmark. UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog

Aftale. af 21. marts 2005. mellem. Falck A/S København, Danmark. UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog Aftale af 21. marts 2005 mellem Falck A/S København, Danmark og UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog gennem et globalt samarbejdsudvalg INDHOLD Side Del 2 Præambel 3 I Definitioner

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink

Læs mere

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Manual til national 2011 benchmarkingundersøgelse Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Indholdsfortegnelse Kort om benchmarking Praktisk om undersøgelsen

Læs mere

Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder ... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier

Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder ... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier Marketing Manager er certificeret FRANCHISE Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder..... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier 1www.marketing-manager.dk

Læs mere

FISH! Kvik Guide. 5. De videre trin: Vi dykker ned i FISH! KULTUR facilitatorens guide. TRIN 1: Indsigt i at introducere FISH! Din første præsentation

FISH! Kvik Guide. 5. De videre trin: Vi dykker ned i FISH! KULTUR facilitatorens guide. TRIN 1: Indsigt i at introducere FISH! Din første præsentation FISH! Kvik Guide Din første præsentation FISH! CULTURE Livsvigtige samtaler, som transformerer jeres virksomhed OVERBLIK Når du præsenterer FISH! filosofien, åbner du døren til noget potentielt kraftfuldt.

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN

Forslag til RÅDETS UDTALELSE. om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Forslag til RÅDETS UDTALELSE om det økonomiske partnerskabsprogram for SLOVENIEN DA DA 2013/0396 (NLE) Forslag til RÅDETS

Læs mere

En guide til at skrive kundereferencer

En guide til at skrive kundereferencer Sådan... En guide til at skrive kundereferencer Sådan får du succes med at vise din ekspertviden Lad kunderne demonstrere din ekspertviden. Kundereferencer er et vigtigt salgs- og marketingværktøj. De

Læs mere

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn

Herfra hvor jeg står, kan jeg ikke se nogen curlingbørn DIMISSIONSTALE 2015 Kære studenter. I medierne beskrives de unge ofte som curlingbørn. Curlingbørn fordi deres forældre har fejet alle problemer og forhindringer væk, så de aldrig har oplevet, at noget

Læs mere

Customer Success Story. webcrm banede vejen for nyt smykkemærkes etablering og vækst

Customer Success Story. webcrm banede vejen for nyt smykkemærkes etablering og vækst Customer Success Story webcrm banede vejen for nyt smykkemærkes etablering og vækst CRM BANEDE VEJEN FOR SUCCESFULD ETABLERING Den danske smykkedesigner SPIASPIA havde en vision om at trænge ind på det

Læs mere

Start din egen virksomhed. Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed

Start din egen virksomhed. Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed Start din egen virksomhed Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed Har du ambitionen om at skabe din egen virksomhed? I Erhvervshus Nord brænder vi for at hjælpe dig godt på vej, så lad os være din

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret 29. februar 2012 Indhold Kære aktionær Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse

Læs mere

Indtrykket af det nye vicevært firma er meget positivt, så vi håber, at det kommer til at holde, så forholdene bliver lidt mere stabile igen.

Indtrykket af det nye vicevært firma er meget positivt, så vi håber, at det kommer til at holde, så forholdene bliver lidt mere stabile igen. 26. november 2015 For ikke at skabe forvirring har vi afventet et bebudet nyhedsbrev fra andelsbestyrelsen, men det lader vente på sig, så vi synes ikke vi kan vente længere med at informere jer lidt om,

Læs mere

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS 7VIGTIGE TRICKS TIL DIN CONTENT MARKETING video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside HVAD ER CONTENT MARKETING Content Marketing er markedsføring,

Læs mere

18. Effektiv Medlemskommunikation

18. Effektiv Medlemskommunikation 18. Effektiv Medlemskommunikation Det ser let ud, når det virker kommunikationen. Men når det ikke gør, kan det være svært at spotte, hvor det går galt. Men forskellen på, om man når og engagerer målgruppen,

Læs mere

ABAF NYT 18/2011 november 2011. Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private

ABAF NYT 18/2011 november 2011. Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private ABAF NYT 18/2011 november 2011 Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private HUSK AT SØGE OM REFUSION FRA DA-BARSEL DER ER PENGE AT HENTE En undersøgelse viser, at mange virksomheder

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne opnå? DIT MÅL Hvor vil du placere dit mål på en skala fra 1-10? SKALA SKALA FORSKEL FORSKEL Hvorfor er du ikke allerede i mål? HVORFOR Skal dine overbevisninger ændres?

Læs mere

LÆRINGSARK. Spørgsmål til samtale Luk 4,14-21. Historie. Bibel-oplæg (til dine notater under oplægget) Opgave til næste gang

LÆRINGSARK. Spørgsmål til samtale Luk 4,14-21. Historie. Bibel-oplæg (til dine notater under oplægget) Opgave til næste gang Denne første samling handler om det store billede: Guds mission. Hvad er Guds mission og plan med verden? Og hvordan passer integreret mission ind i denne frelsesplan? Luk 4,14-21 Hvordan vil I opsummere

Læs mere

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens.

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens. BS: Værdiskabelse I sundhedsvæsenet gennem IT (Forklaring af værdi). JS: Den diskussion er jeg jo jævnligt inde i og det er fordi jeg tror på at det med at skabe værdi for IT altså en væsentlig del af

Læs mere

9. KONKLUSION... 119

9. KONKLUSION... 119 9. KONKLUSION... 119 9.1 REFLEKSIONER OVER PROJEKTETS FUNDAMENT... 119 9.2 WWW-SØGEVÆRKTØJER... 119 9.3 EGNE ERFARINGER MED MARKEDSFØRING PÅ WWW... 120 9.4 UNDERSØGELSE AF VIRKSOMHEDERNES INTERNATIONALISERING

Læs mere

Compass Groups etiske regelsæt

Compass Groups etiske regelsæt Compass Groups etiske regelsæt Udgave 1.2 Compass Groups etiske regelsæt & FN's Global Compact Som en verdensleder på vores felt har vi sat de allerhøjeste standarder for kvaliteten af de tjenesteydelser,

Læs mere

Retningslinjer. for. forsikringsselskabernes. klagebehandling

Retningslinjer. for. forsikringsselskabernes. klagebehandling EIOPA-BoS-12/069 DA Retningslinjer for forsikringsselskabernes klagebehandling 1/7 1. Retningslinjer Indledning 1. Retningslinjerne er fastlagt i henhold til artikel 16 i forordningen om EIOPA 1 (Den Europæiske

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public Penge- og Pensionspanelet Resultaterne og spørgsmålene i undersøgelsen om unges lån og opsparing, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet. 2 Om undersøgelsen Undersøgelsen

Læs mere

Et kommercielt whitepaper er således et stærkt marketingsværktøj, der kan støtte beslutningstagere i valget af den ene løsning frem for den anden.

Et kommercielt whitepaper er således et stærkt marketingsværktøj, der kan støtte beslutningstagere i valget af den ene løsning frem for den anden. Sådan skriver du et whitepaper Et whitepaper er et almindeligt brugt værktøj til at introducere tekniske innovationer og nye produkter. Men der er meget at tage stilling til, når man skal skrive et whitepaper.

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse februar 2012 Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Investering i forening er et alternativ til at spare direkte op i aktier og obligationer. Når investor

Læs mere

brevets styrke 2013 og bliv klogere på danskerne

brevets styrke 2013 og bliv klogere på danskerne Lyt til brevets styrke 2013 og bliv klogere på danskerne Vælg brevet, hvis du vil have opmærksomhed det kan noget særligt Der er forskel på oplevelsen af at få et brev i hænderne og se en på skærmen. Brevet

Læs mere

FREMTIDENS JOBANNONCERING

FREMTIDENS JOBANNONCERING FREMTIDENS JOBANNONCERING MED OFIR JOBUNIVERS KAN DU SELV PUBLICERE DIN JOBANNONCE PÅ DANMARKS STØRSTE UDVALG AF JOBSITES OG BRANCHEWEBSITES. 2 Indholdsfortegnelse Ofir jobunivers... Sådan finder vi drømmemedarbejderen

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016 Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 16 5 Interviewperson (Mikkel): M Interviewer (Sofie): I Korte pauser: Fysiske handlinger: () Relevante fysiske træk: [] I: Hvad vægter du højt for, at

Læs mere

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold.

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold. Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev september 2012 Årets bredde-idrætsforening Bestyrelsen i HIR har fundet årets bredde idrætsforening. Der var indkommet 13 meget fornemme og velbegrundede indstillinger til

Læs mere

Fod i egne sko. mermaid copenhagen

Fod i egne sko. mermaid copenhagen mermaid copenhagen * Fod i egne sko Et eksklusivt internationalt skobrand mindre kan ikke gøre det for grundlæggeren af Mermaid Copenhagen. I første omgang ville hun bare gerne have nogle pæne sko til

Læs mere

sådan får du succes med dit nyhedsbrev

sådan får du succes med dit nyhedsbrev sådan får du succes med dit nyhedsbrev AUGUST 2014 Copyright 2014tt easynet ApS Opbyg databasen find et bedre navn PLAN- LÆG OFF- LINE LANDINGSside succes Foretag målinger LOKkemiddel konvertering FOKUSÉR

Læs mere

Gode råd om. Købeloven. Reklamationer kan koste dyrt - sådan håndterer du reklamationer bedst muligt! Udgivet af Dansk Handel & Service

Gode råd om. Købeloven. Reklamationer kan koste dyrt - sådan håndterer du reklamationer bedst muligt! Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Købeloven Reklamationer kan koste dyrt - sådan håndterer du reklamationer bedst muligt! Udgivet af Dansk Handel & Service Købeloven Nr. 2-2004 Kend reglerne for reklamation De nye og skrappere

Læs mere

paustian: MERA forstår vores forretning

paustian: MERA forstår vores forretning paustian: MERA forstår vores forretning Paustian er afhængig af et virksomhedssystem, der giver overblik og som er bygget af folk med forretningsforståelse og evne til at skræddersy de enkelte dele på

Læs mere

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER]

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme her i dag. Og lad mig gå lige til sagen og tale lidt om socialisme. Jeg kan huske,

Læs mere

Komparativt syn på Danmarks og Norges mikrofinans sektor

Komparativt syn på Danmarks og Norges mikrofinans sektor Konklusion Komparativt syn på s og s mikrofinans sektor For både den danske og norske sektor gør de samme tendenser sig gældende, nemlig: 1. Private virksomheders engagement i mikrofinans har været stigende.

Læs mere

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til:

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til: Det uundgåelige Ændring af skolestrukturen har altid givet anledning til debat. Erfaringsmæssigt ved vi, at det er en særdeles svær opgave at få en fordomsfri debat om mulighederne for at ændre skolestrukturen.

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Budgetudvalget ARBEJDSDOKUMENT. om de decentrale agenturers FFB for 2002. Ordfører: Wilfried Kuckelkorn og Carlos Costa Neves

EUROPA-PARLAMENTET. Budgetudvalget ARBEJDSDOKUMENT. om de decentrale agenturers FFB for 2002. Ordfører: Wilfried Kuckelkorn og Carlos Costa Neves EUROPA-PARLAMENTET 1999 Budgetudvalget 2004 20. juni 2001 ARBEJDSDOKUMENT om de decentrale agenturers FFB for 2002 Budgetudvalget Ordfører: Wilfried Kuckelkorn og Carlos Costa Neves DT\436804.doc PE 303.584

Læs mere

Interviewguide for sexarbejdere

Interviewguide for sexarbejdere Interviewguide for sexarbejdere Der er rigtig mange, som gerne vil i kontakt med sexarbejdere. Det oplever vi I SIO særligt meget fordi vi modtager mange forespørgsler på om vi kan videreformidle kontakten.

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007

Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007 Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007 En undersøgelse af overlevelsesevnen blandt de iværksættere, som Erhvervssekretariatet i Gladsaxe kommune, har været i kontakt med i 2007 Kort om undersøgelsen

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015 Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015 Antal tilbagemeldinger: 140 ud af 161 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. om systemer, der fastholder kvæg drejet om på ryggen eller i enhver anden unaturlig stilling

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. om systemer, der fastholder kvæg drejet om på ryggen eller i enhver anden unaturlig stilling EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.2.2016 COM(2016) 48 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om systemer, der fastholder kvæg drejet om på ryggen eller i enhver anden unaturlig

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

Black Friday kan koste mange penge... Markedsføring i stor skala koster rigtig mange penge.. Og mange fejl!

Black Friday kan koste mange penge... Markedsføring i stor skala koster rigtig mange penge.. Og mange fejl! Black Friday kan koste mange penge... Markedsføring i stor skala koster rigtig mange penge.. Og mange fejl! Stay Local, Go Global Sælg dine produkter overalt Eksempel: Sverige 8,5 millioner svenskere er

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

Internetauktioner - en juridisk gråzone

Internetauktioner - en juridisk gråzone Internetauktioner - en juridisk gråzone Indledning og motivation Auktioner på Internettet får skyld for at operere i en juridisk gråzone, idet der er tvivl om, hvorvidt de handler som traditionelle auktionshuse

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Hvilken slags erfaringer og skepsis? Der er mange erfaringsbaserede grunde til at være skeptisk med hensyn til effektiviteten af forsøg på at skabe

Hvilken slags erfaringer og skepsis? Der er mange erfaringsbaserede grunde til at være skeptisk med hensyn til effektiviteten af forsøg på at skabe ERFAR INGER Hvilken slags erfaringer og skepsis? Der er mange erfaringsbaserede grunde til at være skeptisk med hensyn til effektiviteten af forsøg på at skabe ledelses-udvikling. Men der er to måder at

Læs mere

Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660

Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660 Case Id: 1019eff9-2a98-4d94-88d2-80a9ac15a660 Spørgeskemaer om indførelsen af det europæiske erhvervspas for sygeplejersker, læger, farmaceuter, fysioterapeuter, ingeniører, bjergførere og ejendomsmæglere

Læs mere