Systemeksport af fjernvarme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Systemeksport af fjernvarme"

Transkript

1 Grøn Energi Systemeksport af fjernvarme Februar 2015

2 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Risici og muligheder for systemeksport Nye udfordringer og muligheder i Europa 5 3 Vi skal satse på systemeksport 6 4 Konsortiemodeller ved systemeksport Konsortier; Projektudvikling Konsortier; Projektgennemførelse Konsortier; Fjernvarmedrift Finansiering 9 5 Opsamling 10 Bilagsfortegnelse Bilag 1 - Grøn Energis sammensætning i arbejdet for eksport af fjernvarmesystemer

3 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 3 1 Indledning Fjernvarmesektoren investerer i aktiviteter som for eksempel fjernvarmerør, kraftvarme, overskudsvarme fra elforsyning og industri, solvarme og varmepumper. Fjernvarmen er kendetegnet ved dels at være non-profit, dels at forbrugere og ejere typisk har samme interesser, enten gennem andelsforeninger eller via kommunale selskaber. Fjernvarmen er også kendetegnet ved stordriftsfordele og grøn energiudnyttelse og kan således overordnet set karakteriseres som effektiv forsyning med konkurrencedygtige varmepriser. Fjernvarmen leverer til godt 63 procent af alle danske husstande. Fjernvarmeprisen som landsgennemsnit var for et familiehus på 130 m2 med et varmeforbrug på 18,1 MWh/år i 2014 på godt kr./år 2. Tilsvarende var prisen for opvarmning med fyringsolie næsten kr./år og opvarmning med naturgas kostede som landsgennemsnit kr./år for et standardhus. Langt størstedelen af fjernvarmens udgifter ligger på brændselsindkøb, moms og afgifter. Kun cirka 5 procent vedrører administration, se figur 1, hvoraf omkring det ene procentpoint går til den statslige pålagte energispareforpligtelse. Figur % af fjernvarmens omkostninger er bundet i produktion og distributionsnet 1 Der er stor spredning i varmepriserne. 137 værker (typisk små naturgasfyrede værker) havde i 2014 varmepriser, der var højere end opvarmning med naturgas. Fire værker havde varmepriser, der var højere end opvarmning med olie. 2 Kilde: Dansk Fjernvarmes årlige prisstatistik, 2014.

4 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 4 Netop de lave og konkurrencedygtige priser i fjernvarmen giver ikke bare fjernvarmekunderne billig varme, men betyder også, at de danske eksportvirksomheder har en stærk hjemmebase, som giver mulighed for eksport af fjernvarmekomponenter og systemer. Fjernvarmens udvikling og prisforhold er i høj grad bestemt af politiske tiltag. Hvis der ændres på den nuværende regulering, og konsekvensen bliver højere varmepriser for forbrugere af fjernvarme, vil det svække fjernvarmens udbredelse og evne til at indgå i synergi med el-, affalds- og gassektorerne. Det kan føre til nedgang i fjernvarmeudviklingen, dårlig omtale internationalt og risikere at skade danske eksportsektorers mulighed for vækst i udlandet. De mange års opbygning og ekspertise inden for fjernvarme har betydet, at danske fjernvarmekompetencer er attraktive i udlandet. Således nyder en række store, kendte virksomheder som Danfoss, Logstor, Kamstrup, Grundfos, B&W Vølund og ABB godt af den velfungerende danske fjernvarmesektor. Ligeledes gælder de store rådgivervirksomheder blandt andre COWI, Rambøll og Grontmij. Den danske fjernvarmesektors evne til at udvikle helhedsløsninger har gjort Danmark til en showcase for udenlandske delegationer. Udsigterne for dansk eksport af fjernvarme er positive. Den danske fjernvarmesektor har dog indtil nu og kun i ganske få tilfælde haft evnen til at sammensætte et dansk konsortium, der kan levere hele værdikæden fra projekt til leverance af fjernvarmesystemet. Den væsentligste årsag hertil er, at det til trods for, at der findes projektideer i EU, Kina og Østeuropa, så har de toneangivende virksomheder tøvet med at påtage sig den opgave, der ligger i at få udviklet projektideer til konkrete bankable projekter, der kan føre til danske leverancer eller systemeksport. I dag omsætter den danske fjernvarmebranche for 33,6 milliarder kroner, hvoraf 5 milliarder kroner er til eksport. Fjernvarmeværkernes andel udgør over 22 milliarder kroner. Der er store forventninger til vækst i eksporten af fjernvarme- og fjernkølingsteknologi samt rådgivning, der forventes at runde 10 milliarder kroner i Fjernvarmesektoren beskæftiger alene ansatte. I 2013 var der direkte beskæftigede i branchen. En fortsat stærk fjernvarmesektor med fokus på grøn omstilling og vækst samt konkurrencedygtige varmepriser synes derfor at være et godt afsæt for danske virksomheders muligheder for at skabe eksport og flere danske arbejdspladser. 3 Kilde: Fjernvarmeindustrien (DBDH og FIF Marketing)

5 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 5 2 Risici og muligheder for systemeksport Høje varmepriser, som oftest kan føres tilbage på politisk bestemte forhold risikerer at svække fjernvarmeudviklingen og skade den danske eksportsektors mulighed for vækst i udlandet. Brancheorganisationerne, DBDH, DI-Energiindustrien og Grøn Energi samt Energistyrelsen har noteret en spirende efterspørgsel på fjernvarmesystemer. Den danske fjernvarmebranche står dog over for en umiddelbar udfordring. Traditionelt set har leverandører af teknologi og know-how til fjernvarmebranchen kunnet agere og levere ud fra specifikke produktudbud. Det nye er, at der skal leveres efter funktionsudbud, hvor udenlandske kommuner med videre efterspørger ejerskab, funktion, regulering og drift af den komplette leverance. Den danske fjernvarmeindustri har indtil nu og kun i ganske få tilfælde sammensat et dansk eksportkonsortium. I en række andre europæiske lande tilbyder multinationale selskaber som E.On, Dalkia/Veolia og Cofely kommercielle systemløsninger til lokale fjernvarmeområder i europæiske byer. Kommunale danske selskaber kan sammen med rådgiverne være med til at bygge bro mellem danske eksportvirksomheder og lokale byområder i EU. Kommunale varmeselskaber kan allerede i dag involvere sig i systemeksport og har allerede bidraget til kapacitetsopbygning i udenlandske fjernvarmeselskaber ved udlån af medarbejdere og deltagelse i delegationer. 2.1 Nye udfordringer og muligheder i Europa Nye drivers kan betyde udvidelse af markederne for fjernvarme i Europa. Tyskland har blandt andet brug for løsninger til at balancere deres meget ufleksible elproduktion, mens UK har brug for en løsning på deres fuel poverty problemer. Energistyrelsen og Udenrigsministeriets eksportråd har prioriteret Tyskland og UK som indsatslande. De to lande har vist stor interesse for samarbejde med danske myndigheder og virksomheder, og der er måske en mulighed for at påvirke energipolitikken med udgangspunkt i den danske energimodel, hvor fjernvarme har spillet en væsentlig rolle. Især anvendelsen af overskudsvarme fra el-produktion kunne forbedre landenes energieffektivitet.

6 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 6 3 Vi skal satse på systemeksport Grøn Energi har i en medlemsdrevet arbejdsgruppe (se bilag 1) arbejdet med modeller for systemeksport. Arbejdsgruppen har kortlagt, hvordan en model for systemeksport kan skrues sammen, og hvilke danske leverandører, der specifikt kan bidrage. Hovedopgaven er, at kapitalisere den world-class viden, som findes i Danmark inden for fjernvarmesystemer fra planlægning, anlæg og drift, inkl. driftsoptimering. gøre kagen større hvilket betyder at udvikle og gennemføre flere eksportprojekter samtidigt med, at det eksisterende komponentsalg fortætter. finde den internationale danske fjernvarmeentreprenør, der skal fungere som drivkraft. Nedenstående figur 2 giver et billede på typisk fordeling af de totale projektomkostninger. Figur 2. Leverandører til eksportprojekt (% af omkostninger).

7 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 7 4 Konsortiemodeller ved systemeksport Hver fase i et projekt fra første ide til anlæg, idriftsættelse og finansiering har forskellige karakteristika og risici. Byggeklodser for det samlede forløb er vist i figur 4. Et enkelt systemeksport-projekt kan bestå af samtlige fire byggeklodser eller af den blå byggeklods alene eller sammen med en eller flere af de andre. Byggeklodserne Figur 3. Byggeklodser ved systemeksport. Nedenfor er de forskellige hovedaktører/spillere i et fjernvarmeprojekt og deres drivers beskrevet. De danske spillere Leverandørerne Fjernvarmeselskaberne Rådgiverene Entreprenørerne Pensionskasserne Primær rolle /driver i systemeksport Øge salget og udbrede fjernvarme, så kagen bliver større. Opfylde kundernes behov om leverance. Mulighed for nye forretningsområder. Øge salget af rådgivning. Tage Turn-key risiko og sikre afkast. Lokalkendskab. Investerer langsigtet med stabilt afkast.

8 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer Konsortier; Projektudvikling Projektudvikling af nye fjernvarmeprojekter foregår i dag ikke systematisk inden for fjernvarmesektoren. Det er overladt til den lokale, udenlandske fjernvarmeaktør at stå for udbygning og planlægning af systemer. Dette betyder, at det er svært at få udbredt fjernvarme de steder, hvor der ikke i forvejen er tradition for det, og løsningerne, som ikke er kendt af de lokale fjernvarmeaktører, kommer ikke i spil. Et projektudviklingsforløb er langt. Det begynder som regel helt overordnet med, at der udvikles ideer baseret på visioner og mål for energiforsyningen. Ideer screenes og måske kommer en række konkrete projekter på bordet, som så igen gennemgår en analyse, før et endeligt projekt kan forberedes til beslutning. Fra første ide til investeringsbeslutning kan der typisk gå tre til fem år. Figur 5 viser et forslag til, hvordan den danske fjernvarme branche kan gå sammen. Figur 4. Konsortium for projektudvikling. 4.2 Konsortier; Projektgennemførelse Nedenstående model, hvor en eller flere af de danske leverandører går sammen med en dansk og måske lokal entreprenør. Figur 5. Konsortium for Turn-Key.

9 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer Konsortier; Fjernvarmedrift At stå for driften af et fjernvarmesystem kræver enten, at man er ejer af fjernvarmesystemet/selskabet eller, at man indgår driftsaftale. I begge tilfælde skal man være til stede lokalt. De danske kommunale og andelsejede fjernvarmeselskaber er de danske aktører, der har størst erfaring med fjernvarme drift. Nedenstående model til konsortium for fjernvarmedrift er et bud på, hvorledes opgaven kunne løses. Figur 6. Konsortium for fjernvarmedrift. Modellen foreslår, at de største fjernvarmeselskaber i Danmark laver et nye fælles selskab, som de hver kun har en lille ejerandel af. Dermed begrænses deres risiko. 4.4 Finansiering Finansiering af fjernvarmesystemer er det største problem i Østeuropa, Rusland og Kina, da de selskaber, der gerne vil bygge systemerne, ikke altid er kreditværdige. Dermed kan projekterne ikke altid blive bankable, og det kan være en fordel for eller et krav til en turn-key leverandør at have finansiering med i pakken. Et finansierings-set-up afhænger af det konkrete projekt og af de præferencer og krav, der kommer sammen med pengene. En mulighed er at lave en finansieringsmodel sammen med danske pensionskasser. Da pensionskasser normalt vil være interesserede i afkast over en periode typisk år og normalt vil overlade turn-key risikoen og en eventuel profit i denne fase til en entreprenør er en af de kritiske forudsætninger for, at ovenstående setup er muligt, at man kan finde bankable projekter, hvor drift over en længere periode er en del af projektet.

10 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 10 5 Opsamling Fjernvarmeranchen kan få fordel af at stifte et fælles projektudviklingsselskab, hvor alle bidrager til at få konkrete projekter udviklet. Et sådan set-up kan implementeres forholdsvis nemt og med begrænset risiko. Hvis de rigtige bankable projekter kan udvikles, er en Fjernvarme Fond som finansieringsinstrument også relativt enkelt at sætte op. Modellen er kendt inden for blandt andet vindenergi og biomasse. Det kræver en del mere, hvis en ny entreprenør og driftsselskab skal på banen. Her skal flere parter være villige til at se på nye forretningsmodeller og også være villige til at løbe en større risiko. Udfordringen med alle modellerne er, at der er relativt mange parter involveret og mangel på en international dansk fjernvarmeentreprenør som naturlig leder. Alt i alt er konklusionen dog, at det er muligt, om end krævende, at etablere konkret konsortiedannelse for systemeksport af fjernvarme for hele værdikæden. Udfordringen er især, der mangler en entreprenør, der er villig til at stå i spidsen. det er ikke en udfordring at finde mulige projektideer i såvel Tyskland, UK, Kina og Østeuropa, men en dansk virksomhed skal påtage sig den opgave, der ligger i at få udviklet disse ideer til konkrete bankable projekter, der en dag kan føre til danske leverancer eller systemeksport.

11 Systemeksport af fjernvarme Plan for danske virksomheders muligheder for at eksportere fjernvarmesystemer 11 Bilag 1 - Grøn Energis sammensætning i arbejdet for eksport af fjernvarmesystemer Grøn Energi besluttede i sommeren 2014 at nedsætte en arbejdsgruppe for systemeksport af fjernvarme og valgte med oprettelse af arbejdsgruppen at sætte fokus på systemeksport for dermed at medvirke til at styrke den danske fjernvarmebranches eksport af energiteknologi. Arbejdsgruppens formål var at udarbejde forslag til sammensætning af relevante, danske virksomheder i et konsortium, der skal kunne varetage alle led i værdikæden, herunder håndtering af myndigheder og politikere, rådgivning og design, planlægning og anlæg af fjernvarmesystemer, og drift og vedligehold af systemet, samt eventuelt være ejer af systemet og sørge for finansieringen. Medlemmerne i arbejdsgruppen for systemeksport er: Danfoss District Heating Grundfos Kamstrup LOGSTOR DBDH Fjernvarme Fyn Grøn Energi DI Energibranchen Casper Waad Svane Nielsen Christian Friis Schaarup Knud Bonde Jørgen Ægidius Lars Gullev Jan Strømvig Jesper Koch Hans Peter Slente/Morten Duedahl Birgitte Brinch Madsen er tilknyttet som konsulent for Grøn Energi. Arbejdet for systemeksport har været fulgt og styret af Grøn Energis bestyrelse, som er: Grøn Energis Bestyrelse Formand Anders Eldrup Danfoss Lars Tveen Aalborg Universitet Henrik Lund DBDH Lars Gullev Dansk Fjernvarme Lars Therkildsen DI-Energibranchen Troels Ranis Grundfos Mads Prebensen LOGSTOR Jørgen Ægidius Kamstrup Knud Bonde Grøn Energis sekretariat Grøn Energi Jesper Koch Dansk Fjernvarme Kim Mortensen

ORGANISATORISK STATUS OG UDVIKLING I FJERNVARMESEKTOREN - SAMARBEJDE MELLEM FJERNVARMEVÆRKER

ORGANISATORISK STATUS OG UDVIKLING I FJERNVARMESEKTOREN - SAMARBEJDE MELLEM FJERNVARMEVÆRKER FLEX CITIES, TEMADAG, 20. AUGUST 2014 ORGANISATORISK STATUS OG UDVIKLING I FJERNVARMESEKTOREN - SAMARBEJDE MELLEM FJERNVARMEVÆRKER MORTEN HOFMEISTER SAMARBEJDE MELLEM FJERNVARMEVÆRKER Status for samarbejde

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN

FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING FJERNVARME SOM KRUMTAP I ENERGIFORSYNINGEN Kim Behnke, Vicedirektør kib@danskfjernvarme.dk 11. april 2019 FN VERDENSMÅL Fjernvarmesektoren arbejder og samarbejder om verdensmålene.

Læs mere

STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMESYSTEMET

STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMESYSTEMET STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMESYSTEMET Temadag om varmepumper, overskudsvarme og regeringens forsyningsstrategi Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 29. september 2016 ENERGIPOLITIK

Læs mere

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI HVAD SIGER EU? Forslag opdatering VE direktiv i Vinterpakken Forslag

Læs mere

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED Kim Mortensen Direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 2. marts 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren

Læs mere

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017 IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 6. april 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2025 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Sekretariatet for Energitilsynet Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Center for Varme Baggrundsnotat: Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Fjernvarmesektoren

Læs mere

FJERNVARMENS UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I ET ELEKTRIFICERET ENERGISYSTEM ANALYSECHEF JESPER KOCH, GRØN ENERGI

FJERNVARMENS UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I ET ELEKTRIFICERET ENERGISYSTEM ANALYSECHEF JESPER KOCH, GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I ET ELEKTRIFICERET ENERGISYSTEM ANALYSECHEF JESPER KOCH, GRØN ENERGI Fjernvarmen i 2050 Hvorfra Hvordan Hvorledes? Fjernvarmen i gang med en kolossal omstilling

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

PÅ CHRISTIANSBORG ENERGIPOLITISK KONFERENCE 26. MARTS 2015

PÅ CHRISTIANSBORG ENERGIPOLITISK KONFERENCE 26. MARTS 2015 ENERGIPOLITISK KONFERENCE PÅ CHRISTIANSBORG 26. MARTS 2015 Fjernvarmeindustrien (DBDH & FIF Marketing) inviterer til energipolitisk fjernvarmedag i Fællessalen på Christiansborg den 26. marts kl. 13.30-17.30

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

FJERNVARME PÅ GRØN GAS

FJERNVARME PÅ GRØN GAS FJERNVARME PÅ GRØN GAS GASKONFERENCE 2014 Astrid Birnbaum Det vil jeg sige noget om Fjernvarme - gas Udfordringer Muligheder Fjernvarme i fremtiden Biogas DANSK FJERNVARME Brancheorganisation for 405 medlemmer,

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? FJERNVARMEINDUSTRIENS ÅRSMØDE 2015 FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 10. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Disposition Min baggrund - Lobbyist Potentialet i fjernvarme Stort ved tværgående samarbejde Politiske implikationer Offentlig planlægning og investering

Læs mere

Halmgruppen PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 18. maj 2017

Halmgruppen PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 18. maj 2017 Halmgruppen PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 18. maj 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2030 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Strategi for DBDH 2016-2018 Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Marked og omverden Mere end halvdelen af verdens mennesker bor i byer. FN forventer, at byerne skal huse

Læs mere

Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases

Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases Varmeprisstigninger for standardhuse når grundbeløbet udfases Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk PJ 1000 Danmarks Bruttoenergiforbrug 1972-2011 900 800 700 600 500 400 300 200 100 0 Olie

Læs mere

Fremtidsperspektiver for kraftvarme. Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016

Fremtidsperspektiver for kraftvarme. Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016 Fremtidsperspektiver for kraftvarme Jesper Werling, Ea Energianalyse Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper Kolding, 19. maj 2016 Ea Energianalyse Systemanalyse Strategier Marked F&U Konsulentfirma. Rådgivning

Læs mere

Danish Board of District Heating

Danish Board of District Heating Danish Board of District Heating Fjernvarmeindustrien DBDH s Generalforsamling Torsdag den 19. marts 2013 Formandens mundtlige beretning 19. marts 2013/HCB Indledning Endnu engang er vi samlet til Fjernvarmeindustrien

Læs mere

fjernvarmen i det fremtidige energisystem Høring 29. januar 2009 i Folketinget om Er fjernvarmesektoren klar og parat til fremtidens udfordringer?

fjernvarmen i det fremtidige energisystem Høring 29. januar 2009 i Folketinget om Er fjernvarmesektoren klar og parat til fremtidens udfordringer? Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 157 Offentligt Høring 29. januar 2009 i Folketinget om fjernvarmen i det fremtidige energisystem Er fjernvarmesektoren klar og parat til fremtidens udfordringer?

Læs mere

FlexCities 2. Vækst i fjernvarmesektoren Grøn Energi 7. februar 2017 Per Alex Sørensen 1

FlexCities 2. Vækst i fjernvarmesektoren Grøn Energi 7. februar 2017 Per Alex Sørensen 1 FlexCities 2 Innovative transmissionsledninger, styring, varmepumper og industriel overskudsvarme i et integreret energisystem med 100% vedvarende energi Vækst i fjernvarmesektoren Grøn Energi 7. februar

Læs mere

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark x Hvem er vi? indkøber varme hos DONG/Studstrupværket Forbrændingsanlægget i Lisbjerg RenoSyd i Skanderborg Skanderborg Fjernvarme Overskudsvarme leverer varme

Læs mere

NYT FRA DANSK FJERNVARME

NYT FRA DANSK FJERNVARME DFJ NYT FRA DANSK FJERNVARME Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. maj 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu. Regulering af fjernvarmen 500

Læs mere

FJERNVARMESELSKABERNES STRATEGISKE UDFORDRINGER

FJERNVARMESELSKABERNES STRATEGISKE UDFORDRINGER REGIONALMØDER 2016 FJERNVARMESELSKABERNES STRATEGISKE UDFORDRINGER Uffe Bro Formand Dansk Fjernvarme Marts 2016 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk INDHOLD Fjernvarmens strategiske

Læs mere

RESULTATER FRA RUND- SPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER Afdækning af hvad de decentrale. kraftvarmeværker investerer i frem mod 2020

RESULTATER FRA RUND- SPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER Afdækning af hvad de decentrale. kraftvarmeværker investerer i frem mod 2020 RESULTATER FRA RUND- SPØRGE BLANDT DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER 2016 Afdækning af hvad de decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker investerer i frem mod 2020 Grøn Energis medlemer: GRØN ENERGI Titel Resultater

Læs mere

DANSK FJERNVARMES REGIONALMØDE Direktør Kim Mortensen

DANSK FJERNVARMES REGIONALMØDE Direktør Kim Mortensen DANSK FJERNVARMES REGIONALMØDE 2016 Direktør Kim Mortensen SIDEN SIDST I FJERNVARMENS HUS ENERGISPAREAFTALE REGULERING / IB LARSEN UDVALGET ENERGIPOLITISK STATUS FOKUSPUNKTER I 2016 DANSK FJERNVARME DEN

Læs mere

Geografisk spredning af økonomiske konsekvenser for husholdninger og virksomheder ved Vores energi

Geografisk spredning af økonomiske konsekvenser for husholdninger og virksomheder ved Vores energi N O T AT Geografisk spredning af økonomiske konsekvenser for husholdninger og virksomheder ved Vores energi Initiativerne samt finansieringsmodellen fra Vores energi vil give gevinster såvel som udgifter

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

NYT FRA DANSK FJERNVARME

NYT FRA DANSK FJERNVARME Halmgruppen Fællesmøde for Flis- og brændselspillegruppen samt Halmgruppen NYT FRA DANSK FJERNVARME Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 10. oktober 2017 FJERNVARMENS HUS Fjernvarmens

Læs mere

CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING

CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING Kim Behnke, vicedirektør, kib@danskfjernvarme.dk HVORNÅR BLIVER DET FJERNVARMENS TUR? DIGITALISERING ER NUTID OG FREMTID VÆKSTTEAM ANBEFALINGER

Læs mere

STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 9. september 2016

STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 9. september 2016 STORE VARMEPUMPER I FJERNVARMESYSTEMET Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 9. september 2016 DEN POLITISKE UDFORDRING Varmepumper i fjernvarmesektoren Regeringen vil gerne have

Læs mere

- ØGET EKSPORT INNOVATION OG SAMARBEJDE. INVITATION Medlemsmøde RINGE, 22. NOVEMBER 2017

- ØGET EKSPORT INNOVATION OG SAMARBEJDE. INVITATION Medlemsmøde RINGE, 22. NOVEMBER 2017 INVITATION Medlemsmøde INNOVATION OG SAMARBEJDE - ØGET EKSPORT RINGE, 22. NOVEMBER 2017 DBDH inviterer hermed medlemmer, kommende nye medlemmer og samarbejdspartnere til efterårets medlemsmøde den 22.

Læs mere

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST

KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST KIM SØGAARD CLAUSEN MULIGHEDER FOR STØTTE I FJERNVARMEVÆKST GRØN ENERGI FJERNVARMENS UDVIKLINGS- OG ANALYSEENHED FJERNVARMEVÆKST 2015 FjernvarmeVækst 2015 er et vækstprogram, der skal sikre en grønnere

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG Energipolitik på fjernvarmeområdet -Det hele hænger sammen -Det hele hænger sammen Dansk Fjernvarmes Hvidbog 2010 UDGIVER:

Læs mere

Region Midtjylland Kommunemøde om transport, energieffektiviseringer og besparelser - strategisk energiplanlægning

Region Midtjylland Kommunemøde om transport, energieffektiviseringer og besparelser - strategisk energiplanlægning Region Midtjylland Kommunemøde om transport, energieffektiviseringer og besparelser - strategisk energiplanlægning Varmeværker i nye samarbejdsrelationer kristensen consult aps Regeringens/Folketingets

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Projekt Flex Cities Region Midtjyllands FjernvarmeVækst-program

Projekt Flex Cities Region Midtjyllands FjernvarmeVækst-program Projekt Flex Cities Region Midtjyllands FjernvarmeVækst-program Velkommen til Temamøde Scandic Bygholm Park i Horsens! 20. august 2014 Østjysk Fjernvarme Per Kristensen, kristensen comsult 1 1. Velkomst

Læs mere

DANSK FJERNVARME. FJERNVARMENS BRANCHEORGANISATION en stærk energipolitisk aktør

DANSK FJERNVARME. FJERNVARMENS BRANCHEORGANISATION en stærk energipolitisk aktør DANSK FJERNVARME FJERNVARMENS BRANCHEORGANISATION en stærk energipolitisk aktør STÆRK FAGLIG RÅDGIVNING / BRANCHENS TALERØR / STORT UDBUD AF UDDANNELSE OG ARRANGEMENTER VI ER TIL FOR MEDLEMMERNE Dansk

Læs mere

ERFA Kraftvarme og varmepumper PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 13.

ERFA Kraftvarme og varmepumper PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 13. ERFA Kraftvarme og varmepumper PERSPEKTIVER PÅ FJERNVARMESEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 13. juni 2017 ENERGIKOMMISSIONEN Har perspektiv for perioden 2020-2030

Læs mere

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden siemens.dk Siemens om Virksomhedernes rammebetingelser Rammebetingelserne i Danmark skal gøre det attraktivt at drive virksomhed

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET

HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET HVILKE ELEMENTER ER DER I UDSPILLET? TEMADAG OM ENERGIUDSPILLET Direktør Kim Mortensen EMNER 1) Hovedlinjerne i udspillet 2) Afgifter, tilskud og puljer 3) Ophævelse af bindinger 4) Energieffektiviseringer

Læs mere

MULTIFORSYNING BLOT EN SPAREØVELSE? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 15. september 2016

MULTIFORSYNING BLOT EN SPAREØVELSE? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 15. september 2016 MULTIFORSYNING BLOT EN SPAREØVELSE? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 15. september 2016 DANSK FJERNVARME BRANCHEFORENINGEN Dansk Fjernvarme er den foretrukne brancheforening;

Læs mere

FJERNVARMEBRANCHEN RAPPORT. Omsætning Beskæftigelse Eksport Potentialer og barrierer

FJERNVARMEBRANCHEN RAPPORT. Omsætning Beskæftigelse Eksport Potentialer og barrierer FJERNVARMEBRANCHEN RAPPORT Omsætning Beskæftigelse Eksport Potentialer og barrierer I denne rapport præsenteres fjernvarmens rolle i det danske samfund set i forhold til økonomi og klima. COWI A/S har

Læs mere

FREMTIDEN FOR EN FÆLLES FORSYNINGSSEKTOR INNOVATIONSMODELLEN I DEN DANSKE FORSYNINGSSEKTOR MEST FJERNVARME

FREMTIDEN FOR EN FÆLLES FORSYNINGSSEKTOR INNOVATIONSMODELLEN I DEN DANSKE FORSYNINGSSEKTOR MEST FJERNVARME FREMTIDEN FOR EN FÆLLES FORSYNINGSSEKTOR INNOVATIONSMODELLEN I DEN DANSKE FORSYNINGSSEKTOR MEST FJERNVARME Anders Dyrelund, Senior Market Manager, Ramboll Energy BAGGRUND Rambøll Uafhængig multidisciplinær

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Fjernvarmeprisen November 2017

Fjernvarmeprisen November 2017 Fjernvarmeprisen 217 November 217 Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet en smule i 217 i forhold til 216. Fjernvarmeprisen er 12.732 kr./år

Læs mere

Velkommen. Kim Christensen, Group CEO

Velkommen. Kim Christensen, Group CEO Velkommen Kim Christensen, Group CEO Energiaftale - aktører Entreprenører Universiteter Forbrugere - opgaven - - er er at er at sænke at forske udføre det i nye entreprenør,- relative energi, energiforbrug

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

ENERGIPOLITISK FJERNVARMEDAG FJERNVARMEINDUSTRIEN. Energipolitisk konference på Christiansborg (DBDH & FIF MARKETING) INVITERER TIL

ENERGIPOLITISK FJERNVARMEDAG FJERNVARMEINDUSTRIEN. Energipolitisk konference på Christiansborg (DBDH & FIF MARKETING) INVITERER TIL INVITATION Energipolitisk konference på Christiansborg FJERNVARMEINDUSTRIEN (DBDH & FIF MARKETING) INVITERER TIL ENERGIPOLITISK FJERNVARMEDAG LANDSTINGSSALEN, CHRISTIANSBORG DEN 30. MARTS KL. 13.30-17.30

Læs mere

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2017-614 Doknr: d2018-1698-18.0 01-02-2018 Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Konklusion Vurdering af konsekvenser ved grundbeløbets bortfald må ses i

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Det åbne land og de mindre byer

Det åbne land og de mindre byer Udkast strategi Det åbne land og de mindre byer Fælles mål Der anvendes ikke fossile brændsler i boligopvarmningen på landet i 2035. Der gennemføres energirenovering af boliger på landet koordineret med

Læs mere

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen

Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Fjernvarmepriserne i Danmark - Resultatet af prisundersøgelsen Indledning Den undersøgelse af fjernvarmepriserne i Danmark, som DFF netop har gennemført, viser ikke overraskende, at der er en meget stor

Læs mere

Cleantech. Udvikling Fyn 2.0

Cleantech. Udvikling Fyn 2.0 Cleantech Udvikling Fyn 2.0 Hvad er Cleantech? Hvad er Cleantech? Energilagring Bæredygtige materialer Energieffektivisering Vand og spildevand CLEANTECH Infrastruktur Distribution Luft og miljø VE og

Læs mere

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan MIU møde 19.11.2009 Varmeplan Et sammenhængende analysearbejde En platform for en dialog om udviklingen mellem de enkelte aktører En del af grundlaget for varmeselskabernes

Læs mere

Ny branche ser lyst på vækst

Ny branche ser lyst på vækst Vækstbarometer 2012 November 2012 Branchefællesskab for Intelligent Energi Ny branche ser lyst på vækst En ny undersøgelse blandt medlemmerne i Branchefælleskab for Intelligent Energi viser, at medlemmerne

Læs mere

Ny energi uddannelse på SDU

Ny energi uddannelse på SDU Ny energi uddannelse på SDU Derfor er der brug for nye kandidater inden for energiområdet En sikker energiforsyning er centralt for videreudvikling af velfærdssamfundet Den nuværende infrastruktur

Læs mere

FREMTIDENS GRØNNE KRAFTVÆRKER - BIOMASSENS ROLLE. Energipolitisk Konference oktober 2018 Jane Egebjerg Andersen Forsyningsdirektør, HOFOR

FREMTIDENS GRØNNE KRAFTVÆRKER - BIOMASSENS ROLLE. Energipolitisk Konference oktober 2018 Jane Egebjerg Andersen Forsyningsdirektør, HOFOR FREMTIDENS GRØNNE KRAFTVÆRKER - BIOMASSENS ROLLE Energipolitisk Konference 2018 4. oktober 2018 Jane Egebjerg Andersen Forsyningsdirektør, HOFOR HOFOR Danmarks største forsyningsvirksomhed inden for vores

Læs mere

Vi forsyner Danmark. Visioner for forsyningssektoren

Vi forsyner Danmark. Visioner for forsyningssektoren Vi forsyner Danmark Visioner for forsyningssektoren Verdens måske bedst fungerende forsyning Svar på spørgsmålet:»hvor enig eller uenig er du i, at prisen på fjernvarmen fortsat skal reguleres, så der

Læs mere

Fjernvarmeprisen December 2018

Fjernvarmeprisen December 2018 Fjernvarmeprisen 218 December 218 kr./år Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet i 218 i forhold til 217. Fjernvarmeprisen er 12.8 kr./år for

Læs mere

DBDH samler energien

DBDH samler energien DBDH samler energien Strategi- og handlingsplan 2013 2015 Fjernvarmeindustrien DBDH Foreningens navn Foreningens navn er fortsat Danish Board of District Heating (DBDH). I Danmark skal brandet Fjernvarmeindustrien

Læs mere

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer Varmepumper i energispareordningen Ordningens indflydelse på investeringer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling,

Læs mere

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Overskrift Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Solcellekonference af TEKNIQ og Dansk Solcelleforening Mandag den 18. april 2016 Energiteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram

Læs mere

NYT FRA DANSK FJERNVARME AFGIFTSANALYSERNE. John Tang, Dansk Fjernvarme

NYT FRA DANSK FJERNVARME AFGIFTSANALYSERNE. John Tang, Dansk Fjernvarme NYT FRA DANSK FJERNVARME AFGIFTSANALYSERNE John Tang, Dansk Fjernvarme ANALYSER - FÆRDIGE 1. Udvikling i afgifts- og tilskudsgrundlag 2. Omkostninger til offentlige forpligtelser 3. Omfanget af ikke-regulerede

Læs mere

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. september 2016 SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN Det korte svar er

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST

FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST FRA KLIMAAFTALE TIL GRØN VÆKST BRIAN VAD MATHIESEN bvm@plan.aau.dk Gate 21 s Borgmesterforum 2016 DOLL Visitors Center, København, April 2016 SUSTAINABLE ENERGY PLANNING RESEARCH GROUP AALBORG UNIVERSITY

Læs mere

Varmepumperejseholdet - indsats og resultater. Specialkonsulent Jørgen Risom, B.Sc. Eng. Rejseholdet for store varmepumper

Varmepumperejseholdet - indsats og resultater. Specialkonsulent Jørgen Risom, B.Sc. Eng. Rejseholdet for store varmepumper Varmepumperejseholdet - indsats og resultater Specialkonsulent Jørgen Risom, B.Sc. Eng. Rejseholdet for store varmepumper jri@ens.dk 29.09.2016 Tilskudsordningen 2015 - Oversigt over ansøgninger 22 ansøgninger

Læs mere

Omstillingen af energien i kommunerne. Afdelingsleder John Tang

Omstillingen af energien i kommunerne. Afdelingsleder John Tang Omstillingen af energien i kommunerne Afdelingsleder John Tang Det er varme der efterspørges Fjernvarme kan anvende alle former for varme og brændsler samt levere fleksibilitet Elektricitet (Kraftvarme,

Læs mere

Fjernvarme. Høring om fjernvarme, Christiansborg 23 april Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s

Fjernvarme. Høring om fjernvarme, Christiansborg 23 april Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 256 Offentligt Fjernvarme Høring om fjernvarme, Christiansborg 23 april 2014 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk PJ 1000 Danmarks

Læs mere

Fjernvarmen er i vækst

Fjernvarmen er i vækst April 2017 Fjernvarmen er i vækst Meter for meter bliver der lagt nye fjernvarmerør i den danske jord. I 2016 blev flere end 19.000 danske husstande tilsluttet fjernvarmen, der dermed har en historisk

Læs mere

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING?

GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? GRUNDBELØB ELLER EJ HVAD BETYDER DET FOR FJERNVARMENS VARMEPRISER I FORHOLD TIL INDIVIDUEL VARMEFORSYNING? Dato: 28. oktober 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

DBDHS VISION GO-TO-PLATFORMEN FOR FJERNVARME! DBDH STRATEGI Netværk Eksport Kommunikation Politik

DBDHS VISION GO-TO-PLATFORMEN FOR FJERNVARME! DBDH STRATEGI Netværk Eksport Kommunikation Politik DBDHS VISION GO-TO-PLATFORMEN FOR FJERNVARME! DBDH STRATEGI 2019-2022 Netværk Eksport Kommunikation Politik DBDH STRATEGI 2019-2022 STRATEGIEN 2019-2022 DBDH arbejder med en 4-årig strategiperiode. I denne

Læs mere

STØTTET AF ANBEFALINGER TIL MARKEDSGENNEMBRUD FOR STORE VARMEPUMPER

STØTTET AF ANBEFALINGER TIL MARKEDSGENNEMBRUD FOR STORE VARMEPUMPER STØTTET AF ANBEFALINGER TIL MARKEDSGENNEMBRUD FOR STORE VARMEPUMPER OM ANBEFALINGERNE I august 2018 samlede tænketanken Grøn Energi, DFP og PlanEnergi med økonomisk støtte fra Energi-, Forsynings- og

Læs mere

Oliebranchens fremtidige energispareforpligtelser

Oliebranchens fremtidige energispareforpligtelser Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 40 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Notat om energispareindsatsen Kontor/afdeling Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 9.

Læs mere

Fuldlasttimer Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg

Fuldlasttimer Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Fuldlasttimer 2017 Driftstimer på naturgasfyrede kraftvarmeanlæg Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Afgifter bremser genbrug af energi

Afgifter bremser genbrug af energi Organisation for erhvervslivet 9. februar 2009 Afgifter bremser genbrug af energi AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK Danmark går glip af varmegenanvendelse for mindst 1,2 mia. kroner om året. Det

Læs mere

Kristine van het Erve Grunnet. DI Bioenergi Handlingsplan feb. 11. Aktivitetsplan DI Bioenergi

Kristine van het Erve Grunnet. DI Bioenergi Handlingsplan feb. 11. Aktivitetsplan DI Bioenergi Aktivitetsplan 2011 Vision Danmark skal være det globale kompetencecenter for udvikling og kommercialisering af bæredygtig teknologi og viden på bioenergiområdet. Bidrage til størst mulig global vækst

Læs mere

FJERNVARMEINDUSTRIENS ÅRSMØDE 2017 TINA KRAMER KRISTENSEN DIREKTØR, RAMBØLL ENERGI

FJERNVARMEINDUSTRIENS ÅRSMØDE 2017 TINA KRAMER KRISTENSEN DIREKTØR, RAMBØLL ENERGI TINA KRAMER KRISTENSEN DIREKTØR, RAMBØLL ENERGI FJERNKØLING RAPPORT Formål: Med baggrund i Køleplan Danmark 2016 at formidle fjernkølingens potentiale i Danmark og internationalt Udarbejdet af Rambøll

Læs mere

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem Direktør Kim Mortensen Varme der efterspørges Energi til opvarmning i Danmark (Mangler varme fra konvertering af organisk materiale til VE-gas eller biodiesel)

Læs mere

Dansk Fjernvarmes 56. Landsmøde

Dansk Fjernvarmes 56. Landsmøde 30.-31. oktober 2014 Aalborg Kongres & Kultur Center Program Dansk Fjernvarmes 56. Landsmøde PROGRAM Torsdag den 30. oktober Tid til forandring! Så er det igen tid til to dage med fokus på en fjernvarmebranche

Læs mere

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen

Biogas i fremtidens varmeforsyning. Direktør Kim Mortensen Biogas i fremtidens varmeforsyning Direktør Kim Mortensen Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder Udenfor

Læs mere

Velkommen til House of Energy

Velkommen til House of Energy C Velkommen til House of Energy Energy Cluster Denmark House of Energy er den danske energiklynge, som samler energibranchens aktører - virksomheder, vidensinstitutioner, myndigheder, forsyningsselskaber

Læs mere

Kold Fjernvarme. Temadag om præisolerede fjernvarmerør - Den 6. og 7. december 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S

Kold Fjernvarme. Temadag om præisolerede fjernvarmerør - Den 6. og 7. december 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S Kold Fjernvarme Temadag om præisolerede fjernvarmerør - Den 6. og 7. december 2017 Søren Junge Bak Silkeborg Forsyning A/S Agenda Fjernvarmeforsyning med Kold Fjernvarme Planlægning ift. nybyggeri inden-

Læs mere

Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2013

Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2013 Notat: Fjernvarmeprisen i Danmark 2013 Af Teknisk Konsulent John Tang Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardenfamiliehus på 130 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er på næsten samme niveau i 2013

Læs mere