Nyt fra Forbrugertjenesten3 7. årgang, november 2011 Se ledige datoer og book dit besøg online

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyt fra Forbrugertjenesten3 7. årgang, november 2011 Se ledige datoer og book dit besøg online"

Transkript

1 Nyt fra Forbrugertjenesten3 7. årgang, november 2011 Se ledige datoer og book dit besøg online Nu er det ganske vist: Du kan nu se ledige datoer og booke dit klassebesøg online. Forbrugertjenesten åbner i dag (d. 21/11-11) op for et onlinebookingsystem, der gør det let for vores gæster at se, hvornår der er ledige tider. Vi har testet det på uvildige lærere, der er meget positive og udtaler: Det tager højest tre minutter pr. klasse. Trinvis indfasning Du kan læse om vores tilbud om klassebesøg og sikkerhedsregler på hvor du også finder linket til bookingsystemet. Bookingsystemet vil blive indfaset over to omgange: Du kan allerede nu booke såkaldt almindelige besøg mellem kl Det gælder alle klassetrin og grupper. Fra nytår får du også mulighed for at booke kurserne i WasteLab mellem Indtil da kan du stadig booke via Årsagen til den trinvise indfasning er, at vi skal have tid til at overføre data fra vores nuværende bookinger, så der ikke opstår dobbeltbookinger. Fordele for vores gæster Den største fordel ved det nye system er, at vores gæster med det samme kan se, hvilke datoer der er ledige og booke et besøg. I bookingsystemet kan du også se, ændre eller slette dine besøg. Materialebestillinger Det er fortsat muligt at bestille vores populære historiehæfte samt cd-rommen med Affaldets Vej, når I besøger Vestforbrænding. Materialerne bestilles via formularen under Undervisningsmaterialer på I bookingsystemet kan du straks se, hvilke datoer der er ledige.

2 I helikopter over genbrugsstationen Forbrugertjenesten har fået lavet en film, der følger 4.B på Boesagerskolen, som har besøgt Smørum Genbrugsstation og arbejdet med undervisningshæftet Affald skal genbruges. I filmen følger vi 4.B, mens de forbereder sig hjemme i klassen: De flyver bl.a. i helikopter over genbrugsstationen og tegner den, som de forventer den ser ud. Klassen diskuterer og formulerer også en række spørgsmål, som de vil stille til formidleren på genbrugsstationen, Filip Larsen. Opgaverne er nogen af dem, du finder i hæftet Affald skal genbruges. Eleverne arbejder med hæftet Affald skal genbruges. Der findes fem hæfter i serien, som er målrettet besøg på genbrugsstationerne for klasse. På Smørum Genbrugsstation Vi følger også klassen ud på genbrugsstationen, hvor Philip fortæller om, hvad man skal gøre af sit affald på genbrugsstationen og hvordan det viderebehandles til genbrug, forbrænding eller deponi. Bl.a. fortæller han eleverne, hvor man skal gøre af en legetøjsbil, man ikke bruger mere og tanken om guld får en af eleverne til at ønske sin brugte mobiltelefon tilbage. Under deres besøg fotograferer eleverne deres oplevelser, så de kan formidle deres nye viden, når de kommer hjem. Hjemme på skolen finder eleverne også indsamlingstallene for Smørum Genbrugsstation, som de bruger til at løse de matematikopgaver i hæftet Affald skal genbruges. Et lille skridt ud i virkeligheden Filmen fokuserer meget på børnenes oplevelser og erkendelser. De får på ret kort tid øjnene op for en del af virkeligheden, som de måske ikke har tænkt på før: Hvad sker der egentlig med tingene, når jeg er færdig med at bruge dem? Og ikke mindst erfarer de, at det er mennesker, som tager imod tingene, sorterer dem og sørger for, at de bliver genanvendt på forskellige måder. De kommer til at kende en person fra genbrugsstationen og får historier fra hverdagen på genbrugsstationen med de mange maskiner og specielle rutiner, som hører til arbejdet der. Citat fra elever: Jeg vidste ikke, at vi virkelig smidt så meget ud her i Smørum ( ). Smørum er jo en lille by så i alle de andre byer.. så må det jo være meget større. De må jo smide meget mere ud. Hjemme på skolen laver eleverne bl.a. plancher med billeder fra turen på genbrugsstationen Også på genbrugsstationen arbejder eleverne med opgaverne fra hæftet Affald skal genbruges. Filmen viser også, hvordan besøget rummer mulighed for, at eleverne hurtigt kan omsætte noget, de har lært (forskel på materialer og hvordan det skal sorteres) til praksis, og at eleverne er stolte over at kunne mestre systemet.

3 Det samlede tilbud - undervisningsmaterialer, selve besøget og den efterfølgende opsamling, er overskueligt og nemt at gå til og så er det gratis. Se filmen på YouTube: Når du besøger genbrugsstationen, kan du også få et gratis klassesæt af FRA YT TIL NYT med tilhørende lærervejledning. Der findes fem hæfter i serien fra kl. og de laver matematikopgaver, hvor de bruger tallene fra Smørum Genbrugsstation i opgaverne. Tallene finder de på Læs mere om hæfterne og besøgene på genbrugsstationerne på Til inspiration: Elever på sporet af affaldet Gadehaveskolen er Høje-Taastrups naturfaglige profilskole. Eleverne i 6. nu 7. klasse har haft et stort projekt om affald, som kan være inspiration til andre. der. Eleverne skulle tegne nogle affaldstegninger, der skal bruges til skraldespandene i Gadehavegård og i skolegården. Eleverne har lært at bruge fantasien mere. Eleverne var bl.a. på Vestforbrænding og på rundtur med ejendomsfunktionærerne i boligområdet Gadehavegård for at kortlægge problemerne med affald det er der bl.a. blevet en flot film ud af. Vi bringer her deres eget bidrag fra skolens nyhedsbrev som inspiration for andre skoler: Så er 7. klassernes skraldeprojekt i samarbejde med Mennesker mødes 1 fra Gadehavegård afsluttet. Et af resultaterne fra projektet kan du se på skraldespandene rundt om på skolen og i Gadehavegård, nemlig de skilte eleverne har designet. Ligeledes har Taastrup Avis bragt forskellige artikler om projektet. Eleverne arbejdede med forskellige områder og var inddelt i 4 grupper: Tegnerne Den professionelle illustrator Katrine lærte eleverne at tegne på mange forskellige må- 1 Mennesker Mødes er en del af arbejdet med den sociale indsats i Gadehavegård. Et uddrag af de flotte skilte, som eleverne tegnede til deres affaldsbeholdere. Sangskriverne Sangskriverne skulle selv finde på en sang, og sangen skulle handle om skrald. Efter de havde fundet ud af hvordan sangen skulle være, fandt de på en melodi. Musikeren Sina skulle lære dem at spille på instrumenter til deres sang. Fotograferne Fotograferne skulle tage billeder mandag i Gadehavegård og tirsdag på Vestforbrænding. De fremviste billederne som PowerPoint.

4 Journalisterne Journalisterne har skrevet om, hvad der er foregået hele ugen. De har skrevet om Vestforbrænding og Gadehavegård og de har også skrevet artikler. Onsdag d. 21/9 havde vi fernisering på vores projekt. Vi havde besøg af 8 klasser, og enkelte medlemmer af skolebestyrelsen kom også forbi. Maria og Goran fra Mennesker mødes havde sørget for dejlige frugt og grønsagsfade. Bliv inspireret af projektet Klassen fandt bl.a. ud af: Hvordan affaldet skal emballeres, hvor meget tid ejendomsfunktionærerne bruger på at fjerne affald, hvad det koster samt hvor meget affald hver lejlighed i Gadehavegård producerer om ugen. Alt dette og mere til kan du også få svar på, samt se resultaterne af gruppearbejdet, ved at se den film, klassen har fået lavet: På vestforbrænding kiggede eleverne bl.a. ind i den store ovn. Th. Forbrugertjenestens Per Brix. Elever med gråt hår og slips Det samfundsfaglige kursus i WasteLab har fået et ekstra twist i form af kostumer til rollespillet Nye tider i Skraldestrup. I rollespillet spiller eleverne borgere i byen Skraldestrup, der skal tage stilling til, hvad de vil gøre for at genbruge flere dåser. Tidligere har de spillet i deres eget tøj, men parykkerne og kostumerne gør det nemmere at blive til Henning og Hanne i byrådet, det ældre ægtepar Viggo og Gerda, eller den miljøbevidste lærer Lise. Udklædningen gør helt klart en forskel for eleverne. Det løfter stemningen, når de kan grine lidt af hinandens udklædning og de forlader deres egen rolle i klassen for at træde ind i rollespillet, fortæller Freya Grossmann fra Forbrugertjenesten. Ud over rollespillet tager vi eleverne gennem øvelser, hvor de lærer om god argumentation og den demokratiske side af affaldsområdet for hvem bestemmer over affaldet?, fortæller Freya. Desuden prøver eleverne at sortere affaldet fra en almindelig husholdning for hvor svært kan det være? Tjah kom og se det med dine egne øjne: Book et samfundsfagligt kursus i WasteLab. Se mere om kurset på Skraldestrup kommune har netop afholdt et borgermøde om kommunens affaldsordninger. Vi bringer her et par stemningsbilleder: Fra venstre: Mange borgere var mødt frem til borgermødet i Skraldestruphallen. Viggo og Gerda fremviser glade deres stemmekort. Folkepartiets medlem af Skraldestrup byråd stemmer ved kommunalvalget.

5 Nyt fra Forbrugertjenesten3 7. årgang, august 2011 Råstoffer og ressourcer: Mød Madam Skrald Herlev Kommune har, i samarbejde med Vestforbrænding, siden juli kørt forsøg med indsamling af genanvendelige materialer i en firdelt genbrugsbeholder, de kalder Madam Skrald. Madam Skrald har fire rum til henholdsvis metal, plast, papir og glas. Forsøget kører frem til april 2012, hvorefter alle borgere med hus og have i Herlev Kommune får en Madam Skrald. Det er i alt 5000 husstande! Vestforbrænding har desuden deltaget i projektet, fordi mange af vores andre kommuner også er interesserede i lignende løsninger. Vestforbrænding står bl.a. for aftalerne med renovatøren samt for afsætningen af materialerne til genbrug. Både bedre miljø og arbejdsmiljø En vigtig ting for Herlev Kommune har også været, at Madam Skrald vil forbedre arbejdsmiljøet for skraldemændene, ved at spare dem for en masse løft, når de henter storskrald hos borgerne. I stedet smider borgerne nu dåser, aviser, flasker og andre små ting i Madam Skrald. Madam Skrald sammen med det informationsmateriale, som borgerne modtog. Hvorfor det? EU har vedtaget, at alle medlemslandene skal genanvende mere og nedbringe mængderne af fossilt brændstof brugt til plastik. I Danmark har staten valgt at overdrage opgaven til kommunerne. Derfor er alle kommuner i gang med at kigge på, hvordan de indsamler mere til genbrug bl.a. ved at genbruge mere af det, vi ellers smider i skraldespanden. Vidste du at Genbrugsplast kan bruges som fyld i bamser og andre tøjdyr? Herlev Kommune har valgt et firkammersystem, som skal gøre det nemt for borgerne at sortere affald fra til genbrug. Et eksempel på, hvordan miljøbudskaber er blevet formidlet til borgerne i forsøgsordningen. Det betyder ikke, at der ikke længere er storskrald bare at det nu kun er større genstande, fx møbler. Det er mange løft som disse, skraldemændene kan undgå med den nye Madam Skrald. Forsøgsperioden For at høste nogle erfaringer, har kommunen valgt at lægge ud med en forsøgsperiode. Fra juli-september var der 50 husstande med i forsøget, og fra oktober kom yderligere 50 husstande med. Forsøgsperioden bruges til at teste hvordan, hvor meget og hvilken slags affald, borgerne putter

6 Nyt fra Forbrugertjenesten3 7. årgang, august 2011 i Madam Skrald og hvilke metoder og anlæg, der kan omdanne det indsamlede affald til nye materialer. Mængder Papir Glas Plast Metal I alt (kg) Juli August September I alt *) CO 2 Papir Glas Plast Metal I alt CO 2 besparelse (kg) Skemaet viser, hvor meget de første 50 husstande i Herlev Kommune har indsamlet frem til november i år og hvad det betyder af CO2-besparelse. *)Der er tale om gennemsnitlige værdier, da forskellige metaller har forskellige CO 2 -værdier. Om skraldebilen Skraldebilen der bruges til at indsamle affaldet fra Madam Skrald beholderen er specielt designet til netop dette formål. Som du kan se på billedet har den fire separate kamre, så affaldet ikke blandes sammen, når den tømmes. Kamrene har forskellig størrelse, alt efter hvor store rummene er i beholderen og hvor meget affaldet kan komprimeres. Hvert kammer har en komprimator, så der kan være mest muligt i bilen. Madam Skrald tømmes i ét løft, ved at de to små rum i beholderen løftes op i de øverste kamre, samtidig med at de store rum tømmes i de nederste kamre. Billede af en Madam Skrald-tømning i den specialkonstruerede skraldebil med fire rum foreløbig den eneste i Danmark af sin slags Herefter sendes materialerne til genanvendelse. Vidste du at Glasskår kan udgøre op imod 90 % af et nyt glas? To eksempler på, hvordan miljøbudskaber er blevet formidlet til borgerne i forsøgsordningen. Bedre miljø mindre spild Det kræver mere energi at producere nye materialer frem for at genbruge de gamle. Desuden er det spild af både energi og ressourcer. Det koster penge og udleder CO 2 at køre affald til forbrænding. Både plast, papir, metal og glas kan sælges som materialer, og bruges igen og igen. Og hvem ved, næste gang du køber havemøbler, så er det måske dine gamle plastikdunke, der er blevet genbrugt? Vidste du at Der er lige så meget metal i syv kapsler, som i en dåse? Også hjemme hos dig? Flere andre kommuner følger forsøget i Herlev, og flere er interesserede i lignende løsninger med to eller fire kamre. Derfor er det noget, som mange borgere vil stifte bekendtskab med i de kommende år.

7 Nyt fra Forbrugertjenesten3 7. årgang, august 2011 Skolestuen midlertidig lukket Desværre er vores skolestue blevet midlertidigt lukket. Det betyder, at alle skolebesøg flyttes til et andet lokale. Vi vil naturligvis gøre vores bedste for at vores kurser lever op til sædvanlig standard. Men det betyder: 1. At klassen skal gå direkte til receptionen 2. At eleverne ikke kan være udendørs i deres pause. Få nyhedsbrevet i din egen mailboks! Nyhedsbrevet udsendes elektronisk til alle skoler i Vestforbrændings ejerkommuner. Hvis du ønsker at modtage nyhedsbrevet i din egen mailboks, kan du sende en mail til Freya Grossmann på fgr@vestfor.dk. Det kan du også, hvis du vil afmeldes. Her er Forbrugertjenesten Yvonne Amskov Fung. funktionsleder Charlotte Juhl Vestergaard Undervisning på Vestforbrænding Per Brix Lærerkurser og kurserne i Wastelab Marianne Sylvest Undervisning på genbrugsstationerne Freya Grossmann Kommunikation og Affald.dk Stine Krenzen Bennorth Bookingsystem og administration Cecilie Trysøe Studentermedhjælp Mette Feenstra Studentermedhjælp Nyt fra Forbrugertjenesten udgives elektronisk af Vestforbrænding, Ejby Mosevej 219, 2600 Glostrup - tlf Nyt fra Forbrugertjenesten udsendes elektronisk fire gange om året til alle grundskoler og pædagogiske centre i Vestforbrændings ejerkommuner. Du finder også nyhedsbrevet på hvor du kan læse om vores tilbud til skoler og andre interesserede.

Nyt fra Forbrugertjenesten1

Nyt fra Forbrugertjenesten1 Nyt fra Forbrugertjenesten1 Kom sikkert frem til Vestforbrænding 8. årgang, januar 2012 Vi har i årevis efterspurgt bedre adgangsforhold for skolerne, når de besøger os, og nu er det endelig en realitet!

Læs mere

Nyt fra Forbrugertjenesten4

Nyt fra Forbrugertjenesten4 8. årgang, december 2012 Nyt fra Forbrugertjenesten4 Bliv på stien for en sikkerheds skyld! Vestforbrænding har lagt mange kræfter i at adskille de lette trafikanter fra den tunge trafik ved indkørslen.

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

Nye formidlingshuse på genbrugsstationerne i Høje- Taastrup og Gentofte

Nye formidlingshuse på genbrugsstationerne i Høje- Taastrup og Gentofte Undervisningstilbud fra Vestforbrænding, 1. årgang, november 2013 Nye formidlingshuse på genbrugsstationerne i Høje- Taastrup og Gentofte Med de nye formidlingshuse bliver eleverne sikret mod vejrguderne,

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts KOMMENDE TØMNINGER Beholder 1 til restaffald og bioaffald tømmes hver 2. uge: 24. december 7. januar 21. januar 4. februar 18. februar 4. marts Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december

Læs mere

Affaldssortering der er til at forstå

Affaldssortering der er til at forstå Skraldeguide Affaldssortering der er til at forstå Det kan være svært at finde rundt i, hvordan affald skal sorteres, og hvordan du hurtigt og miljøvenligt kan affaldssortere i hverdagen. Med denne guide

Læs mere

Mere sortering Mindre bøvl

Mere sortering Mindre bøvl Mere sortering Mindre bøvl Ny affaldshåndteringsplan: Det hele bliver hentet ved husstanden TEKNIK OG MILJØ Du får to beholdere I Horsens Kommunes affaldshåndteringsplan lægger vi op til et nyt system,

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig!

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig! Nye affaldsbeholdere på vej til dig! Du får to nye affaldsbeholdere Vi er snart klar til at sende kommunens nye affaldsbeholdere ud til dig. Det stativ eller den beholder, som du allerede har til dagrenovation,

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Madam Skrald nemt og bekvemt v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Hvad vil vi fortælle om i dag -Hvorfor Madam Skrald -Processen -Brugerdreven innovation -Foreløbige resultater -Udestående

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

Affald skal genbruges

Affald skal genbruges F R A Y T T I L N Y T Den geniale genbrugs-station Affald skal genbruges Fla s ker & kons erves gla s RENOVATIONSVÆSENET Dette er et hæfte til dig der går i 0. 2. klasse. Her er gode historier og sjove

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I KAVO Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 580 borgere fra Slagelse og Sorø Kommune har svaret på spørgsmålene 98 % mener, at henkastet

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du Nye affaldsbeholdere sådan sorterer du Her er dine nye affaldsbeholdere Du har fået to nye affaldsbeholdere. En til plast og papir og en til metal og glas. I denne folder kan du læse, hvordan du skal sortere.

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse Henkastet affald Undervisningsforløb Natur/Teknik 3. 6. klasse Side 1 af 30 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvad affald

Læs mere

Velkommen til Odense Renovation!

Velkommen til Odense Renovation! Velkommen til Odense Renovation! Kort om Odense Renovation A/S Non-profit Affaldshåndtering siden ca. 1882 Kommunalt aktieselskab siden 1994 Bestyrelsen består af 9 medlemmer, 6 udpeget af kommunen og

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald SKRALDETANTERNE Sådan sorterer du dit affald Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

Når skraldet skal fjernes

Når skraldet skal fjernes Når skraldet skal fjernes Information om affaldssystemet i Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Horsens Kommunes affaldssystem - nemt for dig og godt for miljøet Horsens Kommune har et velfungerende

Læs mere

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger NYT Sæk og container ud til skel Affaldshåndbog 2016 boliger Indhold Meget mere genbrug side 2 Kontakt os når DU har tid side 3 Velkommen på genbrugspladsen side 4 og 5 Storskrald side 6 Papir, karton,

Læs mere

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service Bestil afhentning af storskrald på alleroed.dk Genbrug er godt for miljøet Aviser

Læs mere

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Din affaldsguide 2013 Til alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Historier om affald og genbrug i Herlev Teknisk Forvaltning 2013 Vores miljø er vigtigt

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE OG FJERN- VARMEN Lærervejledning til modul 3. Fra skraldespand til radiator

GENTOFTE KOMMUNE OG FJERN- VARMEN Lærervejledning til modul 3. Fra skraldespand til radiator GENTOFTE KOMMUNE OG FJERN- VARMEN Lærervejledning til modul 3 Fra skraldespand til radiator Indledning Ideen med dette undervisningsmodul er, at teorien bag fjernvarmesystemet forklares, så eleverne får

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20)

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20) METAL DÅSE MED PANT 500 år 16 30 3 20 15% af alle dåser kommer aldrig retur. METAL INDKØBS- VOGN 800 år 7 2 2 17 En ny indkøbsvogn koster 1200-1500 kr. METAL KAPSEL 100 år 10 41 1 15 7 kapsler svarer til

Læs mere

UGEBREV nr. 31 uge 15

UGEBREV nr. 31 uge 15 UGEBREV nr. 31 uge 15 Mange tak På vegne af bestyrelse, personale og børn vil jeg gerne sige mage tak til alle de fremmødte til vores arbejdslørdag i lørdags. Det var en hyggelig dag, hvor vi fik lavet

Læs mere

AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB

AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB Affaldsfri skole - indsamling og sorteringsløsninger Opsamling og evaluering af testforløb Forord Som en del af Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

4 Styrket samarbejde om affaldsforebyggelse kordinering af mål og midler 5 Pap og papir identificering af optimal indsamlingsmetode

4 Styrket samarbejde om affaldsforebyggelse kordinering af mål og midler 5 Pap og papir identificering af optimal indsamlingsmetode Til: Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget Kopi til: Byrådet Fra: Center for Drift og Teknik Status for realisering af Furesø Kommunes Affaldsplan 2009-2020 Furesø Kommunens Affaldsplan 2009 2020 blev udarbejdet

Læs mere

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Gårdlauget Kertemindegaarden 2100 København Ø AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Til beboer & erhverv Indholdsfortegnelse: Side Emne 1 Introduktion. 1 + 2 Dagligt affald & Skraldesug. 3 Erhverv. 3 Sortering

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

DIN sortering af affald fortsætter

DIN sortering af affald fortsætter November 2015 6. info DIN sortering af affald fortsætter men forsøget er slut! Kære beboer i Havrevangen Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er ved vejs ende. Du har nu sorteret

Læs mere

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM MILJØMENTOR HVAD ER EN MILJØMENTOR? En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer

Læs mere

Affald du kan komme af med i gården:

Affald du kan komme af med i gården: Håndtering af affald i Rosenoden Revideret november 2015 Kære beboer. I ejerforeningen Rosenoden vil vi gerne bidrage til at værne om miljøet, og samtidig arbejde for, at du nemt kan komme af med dit affald.

Læs mere

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 Tilbagemeldinger fra kurset Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 6 7 timer på et kursus lørdag er noget af en mundfuld, men tiden blev udnyttet på en fornuftig

Læs mere

REFERAT. Vedrørende: Dialogmøde om ny ordning med genbrugsbeholdere for haveboliger. Dato: 20. juni 2012

REFERAT. Vedrørende: Dialogmøde om ny ordning med genbrugsbeholdere for haveboliger. Dato: 20. juni 2012 Vedrørende: Dialogmøde om ny ordning med genbrugsbeholdere for haveboliger Dato: 20. juni 2012 Sted: Teatersalen, Frihedens Idrætscenter, Hvidovrevej 446 Deltagere: Cirka 55 fremmødte borgere Repræsentanter

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Pakkeoversigt: Ejerskifte Annonce Brochure Roll-up Banner PowerPoint Film Still film

Pakkeoversigt: Ejerskifte Annonce Brochure Roll-up Banner PowerPoint Film Still film Pakkeoversigt: Ejerskifte Annonce Brochure Roll-up Banner PowerPoint Film Still film (Annonce) Vores advokat var meget kritisk og udfordrede os...det er vi glade for i dag Citat : Direktør Jesper Nicholaisen,

Læs mere

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Mennesket er en del af, og er afhængig af naturen. Det sker at nogle glemmer dette, da en stor del af mange moderne menneskers

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

AFSLUTTENDE OPGAVE. udemiljø

AFSLUTTENDE OPGAVE. udemiljø AFSLUTTENDE OPGAVE udemiljø 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Planlægning... 2 Kravspecifikation... 2 Design... 3 Formidling... 6 Afprøvning... 7 Refleksion... 8 Side 1 af 8 Indledning I dette projekt

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Alle vores kurser for 8.-10. klasse og ungdomsuddannelserne er nu flyttet til det nye undervisningsmiljø WasteLab på Vestforbrænding.

Alle vores kurser for 8.-10. klasse og ungdomsuddannelserne er nu flyttet til det nye undervisningsmiljø WasteLab på Vestforbrænding. Nyt fra Forbrugertjenesten 7. årgang, jan. 2011 Åbent Hus i WasteLab Alle vores kurser for 8.-10. klasse og ungdomsuddannelserne er nu flyttet til det nye undervisningsmiljø WasteLab på Vestforbrænding.

Læs mere

Sortér dit affald. Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece!

Sortér dit affald. Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece! Sortér dit affald Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece! Det tager kun et øjeblik at sortere dit affald, men det har stor betydning for

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet.

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Dagsordener og referater Ballerup Kommune Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Mødetidspunkt 03-11-2015 kl. 08:00

Læs mere

Ugebrev 45 Indskolingen 2014

Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Ugebrev 45 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære forældre til indskolingen. I skrivende stund er det ikke fredag endnu, men jeg er sikker på, at vi er mange, der har haft en dejlig Halloweenfest, når fredagen

Læs mere

Hvad gør vi ved affald?

Hvad gør vi ved affald? Hvad gør vi ved affald? Affald I Danmark og i resten af verden stiger affaldet år for år. Det gør den fordi, at vi vil leve i vores moderne livsstil. Hvis vi bliver ved med det, bliver vi nødt til at bruge

Læs mere

Hvidovre Science Genbrugsstationen

Hvidovre Science Genbrugsstationen Hvidovre Science Genbrugsstationen Ideer/forslag til at arbejde med affald og miljø med inddragelse af Hvidovre Grenbrugsplads. 4.klasse Fælles mål II - Trinmål efter 4.klasse Den nære omverden - Sortere

Læs mere

Indsamling af pap, plast og metal

Indsamling af pap, plast og metal Forsøg med Indsamling af pap, plast og metal Resultater og konklusioner for service, økonomi og miljø - 2011 Indhold 1 Resumé...3 2 Indledning...3 3 Indsamling i tre forsøgsområder...4 4 Sortering af affaldet

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald Sådan sorterer du dit affald BRØNDBY KOMMUNE Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG AKTIVITET 1 FORLØB NR. 2. Hvad indeholder en økologisk rygsæk?

PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG AKTIVITET 1 FORLØB NR. 2. Hvad indeholder en økologisk rygsæk? PRODUKTERS SKJULTE RESSOURCEFORBRUG FORLØB NR. 2 Når folk køber en mobiltelefon eller en tomat, er det kun selve produktet, de bærer med hjem. En mobiltelefon vejer ca. 150 gram, og en tomat vejer cirka

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kære beboer i Herstedøster

Kære beboer i Herstedøster Kære beboer i Herstedøster Her er som lovet en sammenfatning af besvarelserne fra spørgeskemaundersøgelserne i forbindelse med papcontainerprojektet, og svar på en række spørgsmål, der er blevet stillet.

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Batterirapport. - en del af byen

Batterirapport. - en del af byen Batterirapport 2015 1 - en del af byen Indhold Forord... 3 Aktiviteter i 2015... 4 Kommunernes egne ordninger... 5 Indsamlingsresultater i 2015... 6 Økonomi... 8 Planlagte aktiviteter i 2016... 9 2 Forord

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

AFFALD OG GENBRUG 2016

AFFALD OG GENBRUG 2016 AFFALD OG GENBRUG 2016 FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE TØMME- KALENDEREN ER BLEVET 100 PROCENT DIGITAL BIOAFFALD FORTSÆTTER I 2016 KÆRE BEBOER 9 ud af 10 sorterer til genbrug på Frederiksberg,

Læs mere

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling.

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling. Notat til indsamling af elektronikaffald og farligt affald Bygge, Plan og Miljø (BPM) har gennemført et forsøg med indsamling af småt elektronik i beholdere fra ca. 90 ejendomme. Desuden er der gennemført

Læs mere

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik

Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Natur/teknologi i 6 klasse affald og affaldshåndtering, rumfang, målestok og matematik Dette er en beskrivelse af et samspil mellem fagene Natur/Teknologi og matematik i to 6. klasser på Tingkærskolen

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

Herlev sorterer! Din affaldsguide 2014. Fortæl os, hvordan du sorterer og vind en kurv med økologiske varer! Se bagsiden R

Herlev sorterer! Din affaldsguide 2014. Fortæl os, hvordan du sorterer og vind en kurv med økologiske varer! Se bagsiden R Herlev sorterer! Din affaldsguide 2014 TIl alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fortæl os, hvordan du sorterer og vind en kurv med økologiske varer! Se bagsiden R Historier om affald og

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Alt andet t er helt sor Spar op til 20 % på brændstoffet Der er masser af CO 2 og penge at spare ved at ændre sine kørevaner bare en lille smule. F.eks. stiger brændstofforbruget

Læs mere

Festival og julehjerter

Festival og julehjerter Festival og julehjerter Smukfest, madspild, julemarked - vi er med, hvor det sker Renosyd har et budskab om at skabe værdier ud af vores affald. Det fortæller vi, hvor vi kan komme afsted med det, og hvor

Læs mere

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave KørGrønt Alt andet er helt sort Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug 4. udgave Spar op til 20 % på brændstoffet Sådan gør du Hver gang du tanker bilen, sender du en sms til 1230. Fylder du tanken helt

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen Introopgaver INTRO 1 Læringsmål: - Film At eleverne har fået et forhåndskendskab til landmandslivet. At eleverne er motiverede til det videre arbejde med Bedriften. At eleverne har stiftet bekendtskab

Læs mere

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE Baggrund Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde

Læs mere

Nye affaldsordninger 2016

Nye affaldsordninger 2016 Nye affalds 2016 Du skal snart træffe et vigtigt valg omkring nye affaldsbeholdere. Denne folder hjælper dig med at designe en løsning, der passer til netop din husstand. Sortering i fire rum Indhold Sådan

Læs mere

Fik du ikke spurgt? Få hjælp til hukommelsen - modtag en SMS når der er tømning

Fik du ikke spurgt? Få hjælp til hukommelsen - modtag en SMS når der er tømning SORTERINGSGUIDE Vrå er Hjørring Kommunes foregangsby i affaldssorteringen, her afprøver vi det affaldssystem, som vi tror vil blive gældende for hele kommunen i løbet af nogle år. Vi sorterer affald fordi

Læs mere

Sortedamskolen har valgt at arbejde med skolens værdigrundlag, der består af de tre værdier:

Sortedamskolen har valgt at arbejde med skolens værdigrundlag, der består af de tre værdier: Baggrund Sortedamskolen har valgt at arbejde med skolens værdigrundlag, der består af de tre værdier: 1) Høj faglighed 2) Tryghed 3) Medbestemmelse Skolens ansatte har deltaget i en værdiproces i november

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Indhold Skolelederen juni 2014... s. 2 Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6 Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Legepatruljen på tur på Vejle Idrætshøjskole 15. maj 2014 Skolenyt jul

Læs mere

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for:

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Din kontaktperson er: som kan træffes på telefon: 2015 Velkommen til Center for Job og Oplevelse. Vi glæder os meget til, at du skal starte på Centeret. Center

Læs mere

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk Selvtillidsøvelser Du kan her finde selvtillidsøvelser, som kan hjælpe eleverne med at overvinde de udfordringer, de står overfor. Øvelserne kan hjælpe eleverne med at mestre svære opgaver. Øvelserne har

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

» Biblioteket er for mig i dag, hvad slikbutikken var, da jeg var barn«

» Biblioteket er for mig i dag, hvad slikbutikken var, da jeg var barn« » Biblioteket er for mig i dag, hvad slikbutikken var, da jeg var barn«bruger, Herning Bibliotekerne Velkommen til Herning Bibliotekerne 1 Bibliotekschef Pernille Schaltz byder dig velkommen til Herning

Læs mere

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Notat Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 2. december 2013 Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Indledning Administrationen fremlagde 12. december 2012 notat

Læs mere

Fæste- og aftægtsarkivalier

Fæste- og aftægtsarkivalier Fæste- og aftægtsarkivalier Fæstearkivalier Vælg www.wadschier.dk På fanebladet Kilder vælger du Søg arkivalier, og gør flg.: vælg som Arkivtype: Godsarkiv og som Landsarkiv: LAV/Nørrejylland. Så kommer

Læs mere

De unge mennesker (der ønsker at være anonyme) fortæller, at projektet (eller kurset som nogle af dem vælger at kalde det) har mange fordele for dem

De unge mennesker (der ønsker at være anonyme) fortæller, at projektet (eller kurset som nogle af dem vælger at kalde det) har mange fordele for dem Fredagshold Denne fredag, hvor disse billeder er taget, sidder der 4 unge mennesker rundt om et bord i Spilleriet. De sidder alle sammen med malerpensler og maler teatermasker, imens den ene læser op fra

Læs mere

PROJEKTOPGAVEN 2015 LÆRINGSCENTRET EGTVED SKOLE

PROJEKTOPGAVEN 2015 LÆRINGSCENTRET EGTVED SKOLE PROJEKTOPGAVEN 2015 LÆRINGSCENTRET EGTVED SKOLE Kære elever i udskolingen. I står snart overfor at skulle lave projektopgave. I skal ud og søge viden, undersøge, undres og selv skabe nye sammenhænge ud

Læs mere

Klasse Situation Observation 3. klasse Før spillet. Der bliver spurgt ind til hvad børnene

Klasse Situation Observation 3. klasse Før spillet. Der bliver spurgt ind til hvad børnene Bilag 1 - Feltobservationer I dette bilag findes Feltobservationer, noteret under folkeskoleelevernes spilforløb. Disse feltobservationer er fremstillet i en skematisk opstilling, hvis første kolonne tydeliggør

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2013 Fælles info Indsamling. I aften kulminerer de mange indsamlingsaktiviteter når DR åbner op for tvshowet den store Danmarksindsamling. Et af de fremstød vi lavede var salg af brød & kaffe i vores morgenåbning.

Læs mere

Plads til 2 ugers affald

Plads til 2 ugers affald Plads til 2 ugers affald vælg den rigtige beholder Mindre slid på vejene Bedre for økonomien Bedre for miljøet Plads til 2 ugers affald Her kan du se, hvilke affaldsbeholdere du kan vælge mellem til din

Læs mere

Udvikling af undervisning i samarbejde med lokale lærere

Udvikling af undervisning i samarbejde med lokale lærere Udvikling af undervisning i samarbejde med lokale lærere Vestforbrændings erfaringer fra udviklingsprojekter i bl.a. Gribskov og Gentofte kommuner Flemming Sjølin Bauer, Vestforbrænding 18-03-2013 1 En

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

MADKLASSEN 3 KROP OG MOTION. Energi

MADKLASSEN 3 KROP OG MOTION. Energi 3 N SE S A KL in mad D Dig og d A M P R K N I T M G KRP G MTIN KRP G MTIN MADKLASSEN 3 At røre sig og få motion er utrolig vigtigt. Både fordi kroppen skal bruges for at fungere godt, og fordi du risikerer

Læs mere

Sådan kæmmer du lus ud af håret

Sådan kæmmer du lus ud af håret Sådan kæmmer du lus ud af håret Denne vejledning fortæller om, hvordan du kan kæmme lus ud af håret, hvad du har brug for, og hvad der er vigtigst at vide, for at det kan lykkes. Man kan kæmme lus af to

Læs mere

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020

Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Page 1 of 49 Sorø Kommunes affaldsplan 2010-2020 Bilag 1 Page 2 of 49 Page 3 of 49 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 2.1 Husholdninger 2.1.1 Dagrenovation 2.1.2 Papir og pap 2.1.3 Glas 2.1.4 Emballageaffald:

Læs mere