Som hovedregel kan man sige at redigeringen tager dobbelt så lang tid som optagelserne i marken.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Som hovedregel kan man sige at redigeringen tager dobbelt så lang tid som optagelserne i marken."

Transkript

1 1 Redigering Som hovedregel kan man sige at redigeringen tager dobbelt så lang tid som optagelserne i marken. Man kan ALDRIG klippe mellem to billeder af den SAMME person i samme POSITION og samme BESKÆRING. Det vil få motivet til at rykke sig, det man populært kalder Jumpcut eller spasserklip. Og hvad der her er sagt om klip omkring en person gælder selvfølgelig også om et hvilket som helst and et motiv Man kan heller ALDRIG klippe mellem to billeder af samme person, selvom beskæringerne er forskellige, hvis POSITIONEN ikke er den samme. Så vil nemlig flyve personen rundt i billedet til stor forvirring for seeren. Fænomenet kaldes FIGURSPRING Bevægelsesklip Mange garvede billedproducenter hævder, at man aldrig må klippe i en bevægelse. I princippet har de nok ret -men ingen regler uden undtagelse. Og lad os nu slå fast, at i denne sammenhæng taler vi om kameraets, ikke motivets bevægelser. Selvfølgelig kan man klippe i en bevægelse, men man skal gøre sig klart, at bruger vi bevægelsen som billedsprog, sker det på bekostning af andre signaler. Drejer det sig om nyheds- eller anden budskabsformidling, er der en alvorlig risiko for, at budskabet går tabt, fordi seeren fascineres af bevægelser og deres sammenhæng. Billederne bliver FOR spændende, og medieforskerne ved, at skal vi vælge mellem billede og ord, så vælger vi at se billeder. Varighed Et program der varer en time men som seeren rent psykologisk fornemmer kun varer en halv time er et godt program. Analyserer man programmet nærmere vil man som hovedregel se, at det er redigeret meget stramt, og at de enkelte sekvenser har nogenlunde samme varighed. Der giver en god rytme og en fornemmelse af, at der hele tiden sker noget nyt. Svenske medieforskere hævder at med mindre der sker noget helt usædvanligt, kan vi ikke holde ud at se på det samme billede i mere end 16 sekunder. Øjet begynder at gå på jagt efter detaljer i billedet, og det sker igen på bekostning at budskabet. Vi kan ikke koncentrere os om at høre, samtidig med at vi leder efter spændende enkeltheder i billedet. Altså må vi - helst inden de 16 sek. redigere et nyt billede på. Og er optagelserne gennemtænkte, vil der nok være de detaljer, som seeren er gaet pa jagt efter i en række nærbilleder Og så kan du (hvis det er relevant til teksten) klippe nærbillederne på i god tid og spare seeren for at gå på jagt.

2 2 Redigering Historie Udstyr Kalibrering. Testbånd. Billede og lyd. 1. Brightness 2. Kontrast 3. Chroma Hvert billede skal optages med tanke på helheden. Tidsforkortelse Grafik Subs / Idents Kvalitet OFF/ONLINE Båndregistrering Klippemanus Logging Klarmelding med subs Teknik Waveform Vectorscope Colourbar og tone Billed redigering - hvorfor gør vi det? Klip/CUT Mix/Dissolve Wipe Trick Opblænding Nedblænding Spring i tid / rum Max 2 sek. Spring i tid / rum. Markerer jumpcut Markerer jumpcut Musik video / Reklame Indledning til udsendelse. Start på en ny sekvens. Spring i tid. Slut af udsendelse / Sekvens Forredigering OFFLINE/ONLINE Tidskode Undgå at forvirre. Jumpcuts er fantastisk effektive til at distrahere seerne. Fixpunkt på skærmen Balance No rules Motiverede klip. IKKE 3 sekunders klip Formål med indklip Split klip Ingen tomme billeder. Halvt inde, halvt ude Hvad er en redigeringstekniker. Journalist eller tekniker. Han har ansvar for hvad der kommer på Master. Speak vs. Billede. Ikke vise billede af det der speakes. Oplæg fra studiet ikke både og. Indklips billeder / Ikke dækbilleder /Potteplanter

3 3 REDIGERING Seerne tror at billeder, der følger efter hinanden, hører sammen hvis det ikke er tydelig gjort, at det ikke er tilfældet. Hvis første billede viser en mand, der stirrer intensivt, og det næste billde viser et træ, vil seerne tro at manden stirrer på træet. Det er ikke mængden af billeder, der skaber et godt indslag, men billedernes relevans, kvalitet, effektivitet og evne til at passe sammen i en helhed og fastholde seernes interesse. Klippet skal klappe for at følelsen af kontinuitet og ubrudt handling skal være fuldkommen. Klippet klapper når bevægelsen i det ene billede fortsætter naturligt i det næste. Gode klip ses ikke. Det tager seeren et kort øjeblik at orientere sig om det nye billede, se hvad det forestiller og hvor i den beskrevne virkelighed han befinder sig. Når et klip er godt, ses det ikke. Det anes bare. Kill your darlings. Hvis dit ynglingsbillede ikke passer ind I mønstret, skal det heller ikke med I programmet. Klip med maven. SCENERNES LÆNGDE Tempoet i progranmet kan markere forskellige stemninger.korte scener skaber højt tempo og en ophidset stemning. Lange scener skaber et roligt tempo og en romantisk stemning. En ekstra lang scene kan skabe forventning. Lægger man en række korte scener lige efter en lang, ryger tempoet en ekstra tand i vejret på grund af kontrastvirkningen. Scenens naturlige længde beror bl.a. på,hvor mange informationer der er i den. Et totalbillede kan ofte stå længere end et nærbillede. Jo klarere kompositionen og entydigt billedet er, og jo enklere budskabet er, jo kortere behøver billedet at stå. Men lad være med at indspille for korte sekvenser. Det er i redigeringen,at scenerne skal kortes ned til deres rette længde. Generelt set handler redigering om at fortælle en historie i intensiveret og komprimeret udgave. Målet er at budskabet skal nå frem til mål gruppen klart tydeligt og interessant form - på en begrænset tid. Det er vanskeligt at lave et regelsæt for god redigering. Den bedste løsning at en opgave vil altid afhænge at genre, tempo, stemning, materiale og for en ikke ringe det: Smag og behag. Imidlertid er der en række retningslinier, som er blevet til på baggrund at TV- og filmhistorien. Seérne er vant til at opleve en bestemt effekt på en bestemt måde, fordi sådan har det været i alt andet, de tidligere har set. Det kan måske være fristende at bryde med disse konventioner. Men det er vanskeligt fordi det ofte vil forvirre seeren. Og generelt sét går det oftere galt end godt.

4 4 Der er altså god grund til at lære disse konventioner godt at kende. Blot er det vigtigt at huske, at det er retningslinier - ikke absolutter! Og ingen regler er uden undtagelser Den rigtige løsning at en opgave vil altid til en vis grad være individuel, og kun tid og erfaring kan træne dig i at fornemme, hvordan netop denne produktion skal klippes. Som hovedregel kan man sige at redigeringen tager dobbelt så lang tid som optagelserne i marken. Sammenhæng og etik: Videomediet er et meget stærkt og effektivt medium. Propaganda og manipulation ligger lige om hjørnet! Bearbejdet virkelighed: Intet produkt i film- og TV-sammenhæng vil fremstille sandheden 100% objektivt. Det er vigtigt at huske, at der til enhver tid er tale om en bearbejdet virkelighed. Men når det er sagt, er det væsentligt at redigeringsteknikeren er så loyal overfor sit materiale som muligt. Det endelige produkt skulle gerne fremstille billeder og udtalelser i den sammenhæng, de hører til, uanset at det bliver i komprimeret form. Dækbilleder (indklipsbilleder), som jo ofte er optaget senere, kan i høj grad farve forløbet, der hvor det klippes ind. En sund etisk tommenfingerregel ved klip af interviews er, at man nok fjerner nogle afsnit, men aldrig sammensætter to afsnit i forkert rækkefølge. Dvs. en udtalelse sidst i interviewet må aldrig komme først i den redigerede version. Naturligvis kræver det, at intervieweren har stillet sine spørgsmål i en fornuftig rækkefølge. Specielt ved brug af arkiv-materiale må man være forsigtig, for ikke at give et forkert indtryk af det samlede forløb. Man kan ALDRIG klippe mellem to billeder af den SAMME person i samme POSITION og samme BESKÆRING. Det vil få motivet til at rykke sig, det man populært kalder Jumpcut eller spasserklip. Og hvad der her er sagt om klip omkring en person gælder selvfølgelig også om et hvilket som helst and et motiv Man kan heller ALDRIG klippe mellem to billeder af samme person, selvom beskæringerne er forskellige, hvis POSITIONEN ikke er den samme. Så vil nemlig flyve personen rundt i billedet til stor forvirring for seeren. Fænomenet kaldes FIGURSPRING Varighed: Et program der varer en time men som seeren rent psykologisk fornemmer kun varer en halv time er et godt program. Analyserer man programmet nærmere vil man som hovedregel se, at det er redigeret meget stramt, og at de enkelte sekvenser har nogenlunde samme varighed. Der giver en god rytme og en fornemmelse af, at der hele tiden sker noget nyt.

5 5 Svenske medieforskere hævder at med mindre der sker noget helt usædvanligt, kan vi ikke holde ud at se på det samme billede i mere end 16 sekunder. Øjet begynder at gå på jagt efter detaljer i billedet, og det sker igen på bekostning at budskabet. Vi kan ikke koncentrere os om at høre, samtidig med at vi leder efter spændende enkeltheder i billedet. Altså må vi - helst inden de 16 sek. redigere et nyt billede på. Og er optagelserne gennemtænkte, vil der nok være de detaljer, som seeren er gaet pa jagt efter i en række nærbilleder Og så kan du (hvis det er relevant til teksten) klippe nærbillederne på i god tid og spare seeren for at gå på jagt. Kontinuitet: Det er vigtigt at skabe og bevare kontinuiteten i alle elementer at produktionen. Person identifikation: Seeren skal være i stand til at genkende personen eller objektet fra klip til klip. Der må på intet tidspunkt være tvivl om, hvorvidt personen er den samme eller en ny. Derfor kan man ikke klippe fra en heltotal til et nærbillede. Er det umuligt at undgå, må man på anden vis fortælle seeren, at dette er den samme person, evt. ved speak. Modsat må afskæringerne heller ikke være for ens; så opstår der jump cuts. Klip trinvis ind. Klip ikke mellen to for ens afskæringer. Placering i skærmbilledet: Det er vigtigt at opretholde samme orientering gennem sekvensen. Sidder personen på en stol til højre i billedet, må han ikke pludselig hoppe over til venstre. Det sker, hvis man bryder produktions-linien (aksen, aktions-linien, vektor-linien, 180 graders linien). Seeren mister orienteringen og bliver forvirret og uopmærksom. Naturligvis er dette noget som skal klares under optagelserne, men redigeringsteknikeren bør alligevel være opmærksom. Oprethold samme placering i skærmbilledet. Bryd ikke produktionslinien. Fixpunkt på skærmen: I forlængelse af ovenstående er det ligeledes vigtigt, at to på hinanden følgende billeder har samme fixpunkt. Dvs. at seerens opmærksomhed er rettet mod samme punkt på skærmen, så man ikke først skal til at lede efter det, man nu skal konoentrerer sig om. Det gør klippet langt mere blødt og harmonisk, og seeren fastholdes.

6 6 Oprethold så vidt muligt fixpunktet på skærmen. Balance: Det er vigtigt at søge at opnå en vis ligevægt over en række klip. Har alle billeder deres hovedvægt lagt i venstre side, bliver man lidt skæv. Specielt ved vox-pops og andre krydskup er det vigtigt at centreringen skifter side. Ellers vil ansigterne kamme lige oven i hinanden og ligne jump-cuts. Er man nødt til at have overvægt til den ene side, skal det være mod højre. Det følger læseretningen, og virker derfor fremadskridende. Af samme grund er en panorering bedst mod højre. Tilstræb ligevægt i centrering. Lad historien skride fremad mod højre. Bevægelsesklip: Vi forestiller os en person, som sidder i en stol, hvor vi klipper fra nærbillede af personen til total. Klippet skal ligge i bevægelsen, - ikke lige før han rejser dig, eller når han lige er færdig, men mens bevægelsen er i gang. Det er vigtigt bevægelsen under optagelse lapper godt over i begge ender. Modsat, er et billede i ro, kan man ikke pludselig klippe ind i en zoom eller panorering. Og man kan slet ikke klippe ud af én. Vent til zoomen er i ro, før du klipper til et still-billede. Klipper man fra en person, som går ud af ét billede, til et billede hvor han kommer ind, skal der klippes ud, hvor han er halvt ude, og ind hvor han er halvt inde. Ingen tomme billeder. Mange garvede billedproducenter hævder, at man aldrig må klippe i en bevægelse. I princippet har de nok ret -men ingen regler uden undtagelse. Og lad os nu slå fast, at i denne sammenhæng taler vi om kameraets, ikke motivets bevægelser. Selvfølgelig kan man klippe i en bevægelse, men man skal gøre sig klart, at bruger vi bevægelsen som billedsprog, sker det på bekostning af andre signaler. Drejer det sig om nyheds- eller anden budskabsformidling, er der en alvorlig risiko for, at budskabet går tabt, fordi seeren fascineres af bevægelser og deres sammenhæng. Billederne bliver FOR spændende, og medieforskerne ved, at skal vi vælge mellem billede og ord, så vælger vi at se billeder. Fortsatte bevægelser skal optages helt igennem fra begge vinkler. Klip i bevægelsen, ikke før eller efter. Klip ikke ind og ud i kamerabevægelser, medmindre den fortsættes i næste billede. Ingen klip mellem tomme billeder

7 7 Farve og lys: For at bevare illusionen om et kontinuerligt handlingsforløb, er det væsentligt at farve og lys ikke skifter unaturligt indenfor en scene. Går man fra en lokation til en anden, er det helt naturligt, at farve og lys forandres, men der bliver ikke pludselig lysere i det samme rum. Igen afhænger denne faktor i høj grad af optagelsen, men i redigeringen kan man rette og udjævne eventuelle fejltagelser. Samtidig bør man generelt undgå for voldsomme klip i lys og farve, medmindre indhold og stil tillader det. Det virker nemt forstyrrende. Tilstræb størst mulig kontinuitet i lys og farve. Lyd: Lyd er ofte en nedprioriteret faktor i videoproduktion, men med urette. Intet kan binde sammen eller adskille et klip som lyden. Real-lyd skal ligge i et naturligt kontinuerligt forløb. Klipper man i tale, skal pauser og indtonering falde naturligt. Rytmen er altafgørende for, om seeren finder sammenhængen troværdig. Klippes der til musik, kan klippene opfattes som synlige taktstreger. Bemærk at en taktstreg kommer umiddelbart før tonen, ikke på tonen. Er musikken langtsom kan man med held bruge dissolves (overtoninger). Men da en dissolve tager tid, skal den startes noget før slaget, for at virke taktfast. Vær omhyggelig med niveauerne i lydklip. Samtale skal være rytmisk naturlig. Musik skal klippes taktfast. Balance mellem lyd og billede: Kloge folk siger, at vi ikke kan se og høre samtidig. Vores opmærksomhed skifter mellem billed- og lydindtryk på brøkdele af sekunder. Men vi oplever altså ikke begge dele samtidig. Derfor er det meget vigtigt, at sikre en god ballance mellem lyd og billede. Er billedindtykket for massivt, hører man overhovedet ikke, hvad der bliver sagt. Er lyden for interessant, ser man ingenting. Generelt er billedet mere dominerende end lyden. Har man et budskab at aflevere på lydsiden, skal man derfor være meget varsom med, hvad billedsiden viser. Det skal helst være et enkelt, roligt billede, som hurtigt er opfattet; så er der overskud til at lytte. Undgå at der opstår krig mellem lyd og billede.

8 8 Tydeliggørelse af problemstilling: Det er almindeligvis vigtigt, at kontinuiteten overholdes, men der er imidlertid sammenhænge, hvor emnets synliggørelse går forud for er den korrekte rækkefølge. Billederne underbygger stemning, udtalelser osv. uden nødvendigvis at ligge i autentisk nummerorden. To helt uafhængige billeder får en samlet mening, når de klippes sammen. Hvad enten vi ønsker det eller ej, vil seeren i sit hoved danne en sammenhæng. Vi ser en forretningsmand bag sit skrivebord - og dernæst et raketbatteri. Sandsynligvis vil en hel del seere straks konkludere, at manden er våbenhandler el. lign. En sådan redigering vil ofte være åben for flere tolkninger. Men ved bevidst brug er den også meget spændende. Kunde hensyn. Ret/ Vetoret: I den komercielle del af branchen er problemstillingen velkendt. Det er kunden, der betaler huslejen, så hvis han vil ha det sådan, så får han dét. Men medaljen har altid to sider. Har man en kunde som ønsker sig et meget ensidigt produkt, må man forsøge at bearbejde ham. For det første får hans produkt en langt større troværdighed, hvis også de mere negative sider belyses. For det andet bliver det langt mere underholdende og interessant. For det tredje; har han ret i sine synspunkter, vil dette blot fremstå langt klarere, når også modargumenterne er belyst. EISENSTEINS MONTAGE-KATEGORIER I artiklen Methods of Montage opdeler Eisensten montage i fem kategorier: Metrisk, Rytmisk, Tonal, Overtonal og dialektisk. De første af begreberne er bygget op over konkret tid, derefter bevæger vi os over midtens billed-orienterede og slutter med udgangspunkt i indholdet. METRISK MONTAGE Den eneste pararneter der gælder i ægte metrisk montage, er antal frames, repræsenterende konkret tid. Man kan lave metrisk montace efter tre systemer.enten et enkelt system. f.eks. afkortning af indstillinger med et konstant antal frames, eller et konstant stigende antal frames. Eller et kompliceret matematisk system. Man kan forestille sig et utal af komplicerede ligninger, der på en uoverskuelig måde bestemmer hvor mange frames der skal være i hver indstilling. Men ligepræcis det uoverskuelige element gør, ifølge Eisenstein, at publikum ikke opfatter systemet følelsesmæssigt, og at det derfor har meget begrænsede anvendelsesmuligheder.

9 9 Endelig forestiller han sig metrisk krydsklipning, hvor det ene eller begge systemer er anvendelige på to eller flere samtidigt forløbende scener. RYTMISK MONTAGE I Rytmisk Montage tages lige stort hensvn til metrikken og hastigheden i de enkelte billeder. Der tages ikke hensvn til om billederne passer sammen farvemæssigt, kompositionsmæssigt eller indholdsmæssigt. Et hurtigt billede i en ellers langsom sekvens, kan dog idet det udskiller sig fra de øvrige virke som en betoning. TONAL MONTAGE Et billedes tone er den intensitet samtlige elementer i billedet giver. Tonal Montage er således klipning med hensyntagen til billedets nærhed. farve. lvs. mm. F.eks. kan man accelerere et forløb. ved at intensivere farvebrugen. OVERTONAL MONTAGE Enhver tone har en overtone. Overtonen i billedet kan forstås som et sammentræk af de emotionelle elementer. I overtonal montage holdes stemningen trods skift i tid og rum. I et billede anslår man en stemning, og ved at gribe overtonerne i stedet for tonerne overfører man stemningen til det næste DIALEKTISK MONTAGE Den dialektiske montage er på en måde en afart af overtonal montage. blot er overtonerne ikke af emmotionel art. men mere indholdsmæssigt bestemt. Det er klip mellem to forskellige billeder der indholdsmæssigt er forskellige, men i deres inderste væsen hører sammen, og derfor stillet ved siden af hinanden. giver en egen mening. Den dialektiske er nok der der giver et moderne publikum størst problemer, da man pludselig er nød til at tænke rationelt, for at få billederne til at hænge sammen. Samlet af: Martin Ladegaard

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

Filmtekniskevirkemidler

Filmtekniskevirkemidler Filmtekniskevirkemidler STIL OG GENRE Genre udgøres af fælles temaer behandlet med særlige stilistiske træk og fortælleform, for eksempel melodrama, farce, western og thriller. Den enkelte genre spiller

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

NR. 37. Få det bedre med at gå til tandlæge

NR. 37. Få det bedre med at gå til tandlæge NR. 37 Få det bedre med at gå til tandlæge Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en almindelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

RESEARCH- OG INTERVIEW- OPGAVE 2A

RESEARCH- OG INTERVIEW- OPGAVE 2A WEB- TV 1317 Peter Østergaard Gruppe: 6, Signe, Majbritt, Mathias og Julie RESEARCH- OG INTERVIEW- OPGAVE 2A WWW.VGTV.NO Organisation af indhold På VGTVs hjemmeside, er indholdet organiseret efter kategorier.

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

REKLAMEEFFEKT TRIN FOR TRIN

REKLAMEEFFEKT TRIN FOR TRIN REKLAMEEFFEKT TRIN FOR TRIN OPSKRIFT PÅ af CLAUS DUE Der begynder at tegne sig et rimeligt stabilt billede af, hvordan reklame virker! Dermed ikke sagt, at vi har opskriften på den optimale løsning for

Læs mere

Presseguide til ph.d.-stipendiater

Presseguide til ph.d.-stipendiater Presseguide til ph.d.-stipendiater Udgivet af Forskerskole Øst Gitte Gravengaard Forord Når man lige har afleveret sin ph.d.-afhandling, er det første, man tænker på, sjældent, hvordan man får formidlet

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Billedet. Man kan overveje, om der er tale om objektivt eller subjektivt kamera og dermed en auktoral fortæller eller en af aktørernes synsvinkel.

Billedet. Man kan overveje, om der er tale om objektivt eller subjektivt kamera og dermed en auktoral fortæller eller en af aktørernes synsvinkel. Film Ved arbejde med film kan man skelne mellem de rent filmtekniske virkemidler og de fortælletekniske virkemidler. Tilsammen udgør de den helhed, der gør, at vi opfatter budskabet, reagerer på og forfølger

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1

Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Bilag 6: Transskribering af interview med deltager nr. 1 Indledning INT: Okay, det er denne her brochure, det handler om. D: Mmm. INT: Og hvad tror du, den handler om? D: Den her brochure? Den handler

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

Den automatiske sanseforventningsproces

Den automatiske sanseforventningsproces Den automatiske sanseforventningsproces Af forsknings- og institutleder Flemming Jensen Det kunne ikke gøres enklere. Jeg ved, at for nogle ser meget teoretisk ud, mens det for andre måske endda er for

Læs mere

Træning til klatring i klubben.

Træning til klatring i klubben. Træning til klatring i klubben. En måde at opnå nye resultater i din klatring. Af Thomas Palmkvist Jørgensen. 1. udgave 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE. Junior program / for dig der gerne vil i gang med at klatre

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER INFORMATION NYHEDS- ARTIKLEN behandler sagen objektivt ud fra den vinkel, som journalisten beslutter består af referat og citater fra kilder følger nyhedstrekanten

Læs mere

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening

BALANCE. Træningsprogram. Svimmel genfind balancen. Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening BALANCE Træningsprogram Svimmel genfind balancen Udarbejdet i samarbejde mellem Rigshospitalet og Dansk Acusticusneurinom Forening Udarbejdet af Fotos Layout Trykt og udgivet af Der er ydet støtte til

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Sunde og smukke fødder

Sunde og smukke fødder Sunde og smukke fødder med Franklin Balls af Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP Indledning til øvelser Alle bør træne fødderne Alle har stor gavn af at træne fodens muskler. Det fodtøj og underlag, vi

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater udarbejdet af Susanne Hansson 2013 Forforståelse Spot på ord Grupper Målet med denne ordleg er at sætte spot på nogle væsentlige

Læs mere

Kulløse Miljømesse. Nikolaj, Tobias og Jesper

Kulløse Miljømesse. Nikolaj, Tobias og Jesper Kulløse Miljømesse Nikolaj, Tobias og Jesper I denne rapport vil vi forklare hvordan vi lavede en reklame som handler Kulløse Miljømesse samt hvordan vi afprøvede den og fik resultater. Dette er et projekt

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PROGRAM 09.00-15.00 09.00-9.30 Velkomst, program og indflyvning til dagen 09.30-10.15 En indføring i grundlæggende kommunikative

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Erfarne bilisters gode vaner

Erfarne bilisters gode vaner Erfarne bilisters gode vaner 25 3 Erfarne bilisters gode vaner De fleste ældre bilister er meget erfarne bilister. De mange års erfaring med at køre i trafik ken har givet dem indblik i, hvordan man skal

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

TV 2/Danmark A/S Rugaardsvej 25 5100 Odense C. København den 30. september 2005

TV 2/Danmark A/S Rugaardsvej 25 5100 Odense C. København den 30. september 2005 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/Danmark A/S Rugaardsvej 25 5100 Odense C København den 30. september 2005 Klage over reklameafbrydelser i børneudsendelsen Martin & Ketil sendt på TV 2/Danmark A/S Radio- og tv-nævnet

Læs mere

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx.

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Fremad. Stå. Teamet stopper og hunden dirigeres til

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 6: Video for viderekomne

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 6: Video for viderekomne Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 6: Video for viderekomne Om at oprette et projekt Når man arbejder med videoprojekter, er det en god ide at få en god struktur og organisering på de filer,

Læs mere

GUIDE TIL MERE EFFEKTIVE ARBEJDSVANER

GUIDE TIL MERE EFFEKTIVE ARBEJDSVANER GUIDE TIL MERE EFFEKTIVE ARBEJDSVANER Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden til mere effektive arbejdsvaner. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et ønske om at

Læs mere

1.s.e.trinitatis 2016 i Herlev kirke Luk. 12,13-21; Præd. 5,9-19; 1 Tim. 6,6-12 Salmer: 743; 680;289--41; 321; 11

1.s.e.trinitatis 2016 i Herlev kirke Luk. 12,13-21; Præd. 5,9-19; 1 Tim. 6,6-12 Salmer: 743; 680;289--41; 321; 11 1.s.e.trinitatis 2016 i Herlev kirke Luk. 12,13-21; Præd. 5,9-19; 1 Tim. 6,6-12 Salmer: 743; 680;289--41; 321; 11 Lad os bede. Kære hellige ånd, vi beder dig: giv os i dag at kunne gennemskue tilværelsens

Læs mere

Anamorphic Widescreen

Anamorphic Widescreen Anamorphic Widescreen Fuldskærm og widescreen For at kunne forklare hvad anamorphic widescreen egentlig er, vælger jeg at starte helt fra begyndelsen af filmhistorien. Som alle nok ved så er billedformatet

Læs mere

INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien "Drama ti minutter 15 nye danske enaktere", Borgens Forlag 1987.

INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien Drama ti minutter 15 nye danske enaktere, Borgens Forlag 1987. INDSIGT Kort enakter af Kaj Himmelstrup. Udgivet i antologien "Drama ti minutter 15 nye danske enaktere", Borgens Forlag 1987. Personerne: Pascal, Basic og A. Scenen: Et bart rum. Et lille bart bord, to

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk Emotionel ekspressiv dialog/følelsesmæssig kommunikation. 1. Vis positive følelser for barnet. Vis at du er glad for barnet. Smil til barnet Hold øjenkontakt

Læs mere

Elev-manual til journalistisk arbejdsform

Elev-manual til journalistisk arbejdsform Elev-manual til journalistisk arbejdsform Når I arbejder som journalister i skolen, skal I igennem fem forskellige faglige område. I skal: Finde en sag Skaffe jer viden Strukturer jeres stof Optage billeder

Læs mere

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet.

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i normal fokuseringsområdet. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet. -men det bliver du nok ikke klogere af. Det er historisk begrundet fra filmkameraernes tid, hvor man

Læs mere

Retningslinier for trekkies.dks DM, version 5 oktober 2006

Retningslinier for trekkies.dks DM, version 5 oktober 2006 Retningslinier for trekkies.dks DM, version 5 oktober 2006 Danmarksmesterskab i Star Trek er en konkurrence, der afholdes af foreningen trekkies.dk. Konkurrencen afholdes årligt den sidste lørdag i oktober

Læs mere

Samspil billede - tekst. Harmoni. Teksten som underlag

Samspil billede - tekst. Harmoni. Teksten som underlag 8 Speakerteksten Samspil billede - tekst TV er et billedmedium. Idealet ville være, hvis du på video kunne skildre din omverden uden hjælp af det talte eller skrevne ord - hvis du helt kunne undvære speakerteksten.

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben-

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- Recensies 163 Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- 164 TijdSchrift voor Skandinavistiek havn 1998. [Delvist illustreret] ISBN 87-12-03081-3. Stig Toftgaard Andersen: Talemåder

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Bevægelses analyse med SkillSpector. Version 1.0 Sidste opdatering: 14/05-2008

Bevægelses analyse med SkillSpector. Version 1.0 Sidste opdatering: 14/05-2008 Bevægelses analyse med SkillSpector Version 1.0 Sidste opdatering: 14/05-2008 Hvad er SkillSpector SkillSpector er software program til video baseret bevægelses analyse. Der er følgende muligheder med

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

Fremtidens menneske det perfekte menneske? (da-bio)

Fremtidens menneske det perfekte menneske? (da-bio) Fremtidens menneske det perfekte menneske? (da-bio) Jeg har valgt at beskæftige mig med fremtidens menneske. For at belyse dette emne bedst muligt har jeg valgt fagene biologi og dansk. Ud fra dette emne,

Læs mere

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 Teksten som vi hørte for et øjeblik siden handler om frihed, et ord som de fleste nok har en positiv mening om. Men hvad er frihed egentlig?

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

6. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 15. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 746/434/516/27//509,v.1-5/509,v.6 Uddelingssalme: 694

6. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 15. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 746/434/516/27//509,v.1-5/509,v.6 Uddelingssalme: 694 1 6. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 15. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 746/434/516/27//509,v.1-5/509,v.6 Uddelingssalme: 694 Åbningshilsen Endnu en sommersøndag. I dag en søndag om at få livskvalitet,

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Pressepolitik og nogle gode råd

Pressepolitik og nogle gode råd Pressepolitik og nogle gode råd Juli 2014 2 3B vil gerne i medierne! 3B vil gerne være synlig i medierne og dermed aktivt være med til at ændre det almenes image. Derfor går vi til medierne, når vi har

Læs mere

Her er din fribillet til julens nydelser

Her er din fribillet til julens nydelser D u rejser på juleferie og kommer hjem som en slankere og mere fit version af dig selv. Helt umuligt, mener du måske, medmindre du takker nej til hele julesvineriet, men det kan faktisk lade sig gøre med

Læs mere

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016

Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 2016 Bilag 6. - Interview med Mikkel 28 år, d. 28 april 16 5 Interviewperson (Mikkel): M Interviewer (Sofie): I Korte pauser: Fysiske handlinger: () Relevante fysiske træk: [] I: Hvad vægter du højt for, at

Læs mere

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.)

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Interaktiv filmanalyse med YouTube Fag: Filmkundskab, Dansk, Mediefag Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Målgruppe: Lærere på ungdomsuddannelser Hvorfor fokus på levende

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

SOUL BODY FUSION. Hver tirsdag aften i marts kl. 21.00-21.30

SOUL BODY FUSION. Hver tirsdag aften i marts kl. 21.00-21.30 SOUL BODY FUSION Hver tirsdag aften i marts kl. 21.00-21.30 Velkommen til dig, der skal være med til Soul Body Fusion de 5 tirsdage i marts. Jeg har lavet denne manual så du sammen med den tilhørerende

Læs mere

Kompetenceafklaring. (www-adresse på vej) 109

Kompetenceafklaring. (www-adresse på vej) 109 Kompetenceafklaring Der er næppe tvivl om, at det både er nemmest og mest interessant at tjene penge, hvis man benytter sine stærkeste kompetencer. Det skulle man tro, alle gjorde, men det ser ikke ud

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

INSPIRATION TIL LITTERATURSAMTALE I KLASSEN OM

INSPIRATION TIL LITTERATURSAMTALE I KLASSEN OM INSPIRATION TIL LITTERATURSAMTALE I KLASSEN OM KEVINS HUS I litteratursamtalen får eleverne mulighed for at fortælle om deres oplevelse af bogen samtidig med at de hører om deres klassekammeraters. Samtalen

Læs mere

Koordinationsøvelser med bold

Koordinationsøvelser med bold Krdinatinsøvelser med bld Gribe, kaste g drible er i høj grad med til at udvikle barnets øje/håndkrdinatin g bldbanegenkendelse. At have en gd øje/håndkrdinatin g at kunne genkende bldens bane er grundlaget

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi. Klage over skjult reklame for Apple ipad sendt på DR Update

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi. Klage over skjult reklame for Apple ipad sendt på DR Update DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 25. marts 2011 Lill-Jana Vandmose Larsen Specialkonsulent, cand.jur. lvl@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik

Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik Ann-Elisabeth Knudsen cand. mag. i dansk og psykologi, konsulent og foredragsholder. Hjerner og hukommelse, hjerner og motorik De følgende to artikler er skrevet af Ann-Elisabeth Knudsen. Artiklerne indgår

Læs mere

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen)

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) 1 Lasse og jeg går ind i klassen sammen med matematiklæreren. Da vi kommer ind, er der én lærer i 2 forvejen og én psykolog. En elev siger: Wow, nu er

Læs mere

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på.

Traditionelt har man sagt, at teater først kan kaldes teater, når A spiller B mens C ser på. Dramatik Augusto Boal 1.lektion: Billedteater Lektie: Augusto Boal baggrund Hvor står Boal historisk? Hvad er formålet med Boals teater? Hvem er Boal inspireret af? Hvordan? Hvilke former for teater har

Læs mere

Soundslides workshop

Soundslides workshop Soundslides workshop Soundslides Workshop Sådan fortæller du din historie i Soundslides Sådan virker programmet Øvelse Dag 2: 9.00 10.00: Opsamling på øvelse 10.15-11.00: Underviser viser en egenproduktion

Læs mere

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ Når du bruger FILM-X animationsværktøjet har du hele tiden adgang til at få hjælp. Hjælpeboksen ligger i højre side af skærmen og den kan ses her nedenfor. Hjælpen er

Læs mere

FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON

FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON FYSISK-MOTORISK BASISTRÆNING I BADMINTON KOM I GANG KOM I GANG! Motorisk udvikling sker over et helt livsforløb. I børneårene op til puberteten er den motoriske udvikling essentiel, da indlæring af bevægelser

Læs mere

18. Effektiv Medlemskommunikation

18. Effektiv Medlemskommunikation 18. Effektiv Medlemskommunikation Det ser let ud, når det virker kommunikationen. Men når det ikke gør, kan det være svært at spotte, hvor det går galt. Men forskellen på, om man når og engagerer målgruppen,

Læs mere