Gødskning som integreret plantebeskyttelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gødskning som integreret plantebeskyttelse"

Transkript

1 Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse Gødskning som integreret plantebeskyttelse Opdateret marts 2016 Balancekunst Foto: Agnar Kvalbein Sammendrag Planter behøver næringsstoffer i det forhold, som tilsvarer indholdet i plantecellerne. Der bør aldrig være mangel på de næringsstoffer, som direkte påvirker græsplanternes energiforsyning gennem fotosyntesen kalium, magnesium, jern og mangan. Kvælstofmængden styrer græssets tilvækst. Hvis kvælstofmængden forøges, vil sukkerindholdet i planterne gå ned, og det samme sker med planternes rodmasse. En jævn næringstilførsel er vigtig for at undgå, at planterne bliver stressede. Planterne udnytter gødningen dårligt, hvis vækstvilkårene ikke er optimale (lys, temperatur, vand, mekanisk stress). Meget gødning under ikke optimale forhold giver svage planter. Gødskning om efteråret giver tidligere vækst om foråret, men det kan også give mere sygdom. En stigning i gødningsmængden vil normalt føre til mindre tokimbladet ukrudt og mos, men vil give mere Enårig Rapgræs. Når vi tilfører planter lettilgængelig næring fjerner vi os fra planternes naturlige tilstand. Gødskning er et kraftfuldt værktøj. Kvælstof påvirker planternes vækst meget kraftigt. Når planterne vokser meget, skal man også tilføre alle andre næringsstoffer, for at græsset kan være i næringsbalance. Planter som får den rigtigt afbalancerede gødskning i en mængde som er tilpasset vækstforholdene, bliver sunde og kan modstå sygdom og anden stress. Gødningsmængder bliver diskuteret meget, og det er vanskeligt at give generelle råd. Greenens alder, græsarten, vækstsæsonens længde, nedbør, slitage og skader er alle faktorer, som påvirker gødningsbehovet. Det er nemt at give for store mængder gødning, og det kan skabe filtproblemer og øge behovet for klipning, topdressing og mekanisk pleje. For store mængder er ikke bare dårligt rent økonomisk, men det giver også risiko for skadelig udvaskning af næringsstoffer til naturmiljøet.

2 Større tilførsel af gødning giver en mere grøn farve og tættere græs, men også en forøget produktion af filt. Disse tre rødsvingelprøver har fået henholdsvis 0.6, 0.9 og 1.5 kg N/100m 2 over to sæsoner. Foto: Agnar Kvalbein Gødningens kemi Næringsstof Græsplanter behøver enkle grundstoffer for at vokse og udvikle sig normalt. Det meste af tørstoffet i planterne består af kulhydrater, som er opbygget af kulstof, brint og ilt. Disse elementer får planterne fat i fra kuldioxid i luften og vand i jorden. De øvrige næringsstoffer optager planterne fra jorden som enkle ioner. Noget næring kan også optages gennem bladene, men kun i små mængder. Inde i planterne har disse næringsstoffer forskellige funktioner. Nogle, som for eksempel kvælstof og svovl, er byggesten til proteiner. Andre indgår i vigtige molekyler i cellerne, som magnesium, fosfor og jern. Planterne behøver kalium i ret store mængder for at kunne opretholde saltbalancen i cellerne. Nogle næringsstoffer fungerer som katalysatorer for biokemiske reaktioner i planten, og de behøves derfor kun i bittesmå mængder. Tabel 1 viser hvor meget planterne behøver af de forskellige næringsstoffer med udgangspunkt i kvælstof (=100). Nogle næringsstoffer er der normalt nok af i jorden, mens andre skal tilføres regelmæssigt for at planterne skal holde sig sunde. Græs er robuste planter, som er gode til at finde og optage de næringsstoffer, som de behøver. Men hvis næringsstofbalancen i jorden er væsentligt forskellig fra behovet, er planterne nødt til at bruge meget energi på at optage det de behøver, og samtidig holde uønskede stoffer ude. Denne Tabel 1. Næringsstofferne ordnet efter planternes normalbehov i vægtprocent, i forhold til kvælstof(=100) N Kvælstof 100 K Kalium 65 P Fosfor 12 S Svovl 9 Mg Magnesium 6 Ca Kalcium 7 Fe Jern 0,7 Mn Mangan 0,4 B Bor 0,2 Zn Zink 0,6 Cu Kobber 0,003 Cl* Klor 0,03 Mo Molybdæn 0,007 Na* Natrium 0,003 Ni* Nikkel ukendt * Der er aldrig behov for at gøde med disse næringsstoffer på græs* energi kan planterne have mere brug for til andre ting, og vi må derfor have som mål, at jorden skal indeholde en rigtigt afbalanceret blanding af næringsstofferne. Alle næringsstoffer er nødvendige, men nogle er alligevel vigtigere end andre, hvis målet er at få stærke planter. Baggrunden for denne påstand er, at nogle næringsstoffer er specielt vigtige for fotosyntesen. Det sukker som dannes i fotosyntesen er den eneste energikilde planter har. Derfor er det vigtigt, at de aldrig oplever mangel på de fire næringsstoffer, som påvirker fotosyntesen: Kalium, magnesium, jern og mangan. Dette er specielt vigtigt for flerårige planter, som behøver energireserver for at overleve vinteren. Man bør dog ikke overdrive tilførslen af disse fire næringsstoffer for det kan hæmme optagelsen af andre næringsstoffer. En afbalanceret gødning er derfor bedst, og tabel 1 kan bruges som udgangspunkt for at skabe denne balance.

3 Den vegetative vækst forøges med kvælstoftilførslen Rodmassen og plantens sukkerindhold går ned Kvælstofkoncentrationen i plantecellerne Figur 1. Sammenhængen mellem kvælstoftilførsel, tilvækst og planternes «kvalitet». Kvalitet er udtrykt som sukkerindhold og som forholdet mellom rod- og bladvækst. Korrekt gødskning er at afbalancere disse to effekter af kvælstof. Effekten af kvælstof Kvælstof er det næringsstof, som påvirker væksten mest. I vækstsæsonen er der en direkte sammenhæng mellem kvælstofindholdet i planten, og hvor hurtigt græsset vokser. Men på golfbaner og på andre plænearealer er vi ikke interesserede i mere vækst end, hvad der er nødvendigt for at forny græstæppet. Målet er en stærk græsmåtte med en god rodudvikling og energireserver, som hjælper planterne gennem perioder med stress og hårde vintre. Meget kvælstof stimulerer bladvæksten og reducerer planternes sukkerindhold. Meget kvælstof giver altså bladvækst i stedet for rodvækst. Dette forhold er illustreret i figur 1. Planternes næringsbehov Det er genetisk bestemt, hvor meget næring en plante kan optage og udnytte. De græsarter vi anvender på grønne områder har forskellige vækstpotentialer. Meget gødning er en stor fordel for de arter, som vokser hurtigt, og det gælder for Enårig Rapgræs, Alm. Rajgræs og nogle af Hvene-arterne, mens Svingel-artene bliver udkonkurreret, når vi gøder meget. Nogle jordtyper indeholder meget næring og dette reducerer behovet for gødning. Ler indeholder meget kalium, magnesium, calcium og natrium. Gamle græsarealer indeholder meget organisk materiale, og dette giver lavere gødningsbehov end på nyetablerede græsarealer. Hvis man lader afklippet ligge, vil mikroorganismerne nedbryde dette, så næringsstofferne tilbageføres til græsset. Derfor sparer du gødning ved at lade afklippet ligge. Næringsstoffer kan sive ud af jorden, når det regner meget. Særligt kalium og svovl udvaskes let. Plænearealer med en lang vækstsæson har et større gødningsbehov pr år end de arealer, som ligger i bjergene eller højt mod nord. Når man har bestemt sig for, hvilket kvælstof-niveau man ønsker, laver man en gødningsplan, hvor alle næringsstoffene er med i det rigtige forhold (Se tabel 1). Puljer af næringsstof i jorden kan give grundlag for at afvige fra denne opskrift. Kvælstof-kilder Kvælstof optages primært af planterne som enten nitrat (NO 3- ) eller ammonium (NH 4+ ). Det kvælstofrige gødningsmiddel urea kan optages gennem bladene. I jorden omdannes urea af mikroorganismer, før kvælstoffet optages af rødderne. Hvilken kvælstofkilde man vælger, har normalt kun en lille betydning, men nitrat øger ph i jorden, mens ammonium gør den surere.

4 Med undtagelse af de markerede felter fik denne green en alsidig, letopløselig gødning (0.2 kg N/100 m 2 ) sent i efteråret Billedet er taget to uger efter baneåbning i foråret 2009, og det viser en bedre farve, tilvækst og skudtæthed. Forsøget viste, at græs kan udnytte næring sent om efteråret. Ingen af de 15 greens, som var med i forsøget fik skader af sen efterårsgødskning. Foto: Agnar Kvalbein Hvis man giver for meget kvælstof bliver græsset intenst grønt og rodudviklingen bliver dårlig. Rødderne bliver få og tykke. Foto: Agnar Kvalbein Tidspunkt for gødskning Gødning bør tilføres, når planterne kan optage og udnytte næringen. Det betyder, at man kun skal gøde lidt, når jorden er kold (om foråret) eller når mørket om efteråret begrænser fotosyntesen. Optagelsen af næring bliver også mindre om efteråret. Græsplanterne bør få en jævn tilførsel af næring i løbet af sæsonen. Store mængder af kvælstof kan reducere de nyttige mikroorganismer i jorden. Der er en direkte sammenhæng mellem kvælstofindhold og grøn farve. Erfarne greenkeepere kan vurdere gødningsbehovet ud fra græssets farve og, hvor meget afklip, der er i kasserne. I sensommeren, når jorden er varm, frigøres der meget næring i gamle græsarealer. Under sådanne forhold kan man reducere den ugentlige tilførsel. Det er hverken særligt økonomisk og samtidig er det skadeligt for miljøet at tilføre store mængder af gødning tidligt om foråret, før planterne er begyndt at gro. Energiproduktionen er stadig i gang også efter, at bladene er holdt op med at gro om efteråret. Der er målt fotosyntese til og med ved minusgrader. Efterårsgødning giver tidligere vækst om foråret, men for store doser kan reducere græssets evne til at klare vinterstress. Hvad der er optimal gødskning under nordiske forhold er endnu usikkert. På greens anbefaler vi at give halv sommerdosis i slutningen af august og derefter mindre og mindre frem til greenen fryser. Enårig Rapgræs vil begynde at vokse tidligt om foråret, og den vokser også senere ud på efteråret (og vinteren) end de andre græsarter. Gødskning tidligt om foråret eller om efteråret vil derfor medføre mere Enårig Rapgræs.

5 Gødning og sygdom Microdochium nivale er den svamp, som medfører de største økonomiske skader på golfbaner i Norden. Den forårsager microdochium-plet i vækstsæsonen, når der er køligt og fugtigt, og rosa sneskimmel under snedække. Angrebene bliver værre, når kvælstofindholdet i planterne er højt. Brug derfor ikke mere gødning end nødvendigt i sensommer og efterår på de arealer, hvor der er erfaring for, at sygdommen kommer. Særligt Enårig Rapgræs kan blive stærkt angrebet, men også nogle sorter af Hvene. Kraftig gødskning om foråret kan give store angreb af rosa sneskimmel, hvis der kommer et sent snefald. Andre sygdomme bliver mindre skadelige, når gødningsniveauet øges. Det gælder specielt bladsygdommene rød tråd (Laetisaria fuciformis og Limnomyces roseipellis), som særligt angriber Rødsvingel og Alm. Rajgræs, når gødningsniveauet er lavt. Når græs angribes af sygdomme, som ødelægger bladene, er det vigtigt med forøget bladvækst for at forny græstæppet. En forøgelse af gødningstildelingen vil derfor reducere symptomerne, hvis græsset er angrebet af møntplet (Sclerotinia homoeocarpa), brunplet (Drechslera sp) eller rust (Puccinia sp.). Antraknose (Colletotrichum graminicola) rammer særligt Enårig Rapgræs, som er stresset af høj temperatur, lav klippehøjde eller næringsmangel. Enårig Rapgræs har et højt gødningsbehov sammenlignet med andre græsarter, men vær forsigtig med at øge tilførslen udover det normale. Det anbefales at øge klippehøjden først. Topdressing med sand vil også indirekte øge klippehøjden og øge planternes evne til at modstå sygdomme. Goldfodssyge (Gaumannomyces graminis) skyldes jordboende svampe, som angriber planterødderne, ofte på nye greens, men også på ældre greens, hvor nyttige mikroorganismer ikke trives eller er hæmmet af fungicider eller dårlig plantevækst. De ødelagte rødder medfører problemer med vandog næringsoptagelsen. Derfor vil både hyppig vanding og mere gødning reducere skaderne. Manganmangel, som kan opstå ved høj ph, medfører mere goldfodssyge. Derfor anbefales det både at anvende surtvirkende gødninger, som ammoniumsulfat, og mangangødning i form af mangansulfat. En forøget tilførsel af gødning reducerede effekten af goldfodssyge i Alm. Hvene. Foto: Agnar Kvalbein Gødning og ukrudt Stigende gødningsmængder giver græsset bedre konkurrenceevne overfor tokimbladede ukrudtsarter f.eks. mælkebøtte (Taraxacum officinale), Glat Vejbred (Plantago major) og tusindfryd (Bellis perennis). Aller tydeligst er dette i konkurrencen mod kløver, som er selvforsynende med kvælstof. Mos udkonkurreres også bedre ved kraftigere gødskning. Mos har ikke rødder, men optager al dens næring gennem bladene. Derfor kan mos godt lide flydende gødning frem for granuleret gødning. Specielt ved nysåninger af græsarealer er det vigtigt at udnytte græssets vækstpotentiale fuldt ud, så der hurtigt dannes et tæt græstæppe. Hyppig gødskning med moderate mængder er godt. En stor tilførsel lige efter såning giver stor risiko for udvaskning af næringsstoffer, fordi der vandes ofte og fordi planterødderne ikke er så udviklede, så de kan optage næringen.

6 Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse Gødskning som integreret plantebeskyttelse Opdateret marts 2016 Nordiske greenkeepere (IPM ambassadører) som har kvalitetssikret denne tekst og som kan hjælpe med gode råd om gødskning Specielle næringsstoffer og sygdomsresistens Det hævdes, at enkelte næringsstoffer øger planternes evne til at modstå sygdomme. De fleste af disse påstande er ikke veldokumenterede rent videnskabeligt. Nogle greenkeepere har gode erfaringer med at anvende jernsulfat mod sygdomme. Der er dokumentation for, at meget store tildelinger ( kg FeSO 4 /ha) tilført hver anden uge om efteråret, kan have god effekt mod microdochium. Man skal her være klar over, at så store mængder kan skade græsplanterne, og kan øge risikoen for «black layer» i dårligt afdrænet jord. Forsøg med store mængder af sulfat (i en anden form end jernsulfat) om efteråret, har ikke reduceret angrebene af Microdochium nivale i nordiske forsøg. Silicium er ikke et almindeligt plantenæringsstof, men nogle græsarter indeholder lige så meget silicium som Foto: Agnar Kvalbein kalium. Hos nogle «warm season» græsarter er det vist, at silicium har stor betydning for resistens mod tørke og sygdom, men der er endnu ikke god dokumentation for, at silicium kan anvendes til at reducere almindelige sygdomme på græsarealer i Norden. Spillekvalitet på greens Meget kvælstof medfører mere vækst. Det medfører også mere filt og dermed blødere greens samtidig med, at stimpmeterværdien går ned. På den anden side skal gødningsmængden være stor nok til, at græstæppet kan reparere slitage og skader. At finde balancen mellem tilstrækkelig vækst og god spillekvalitet er en del af greenkeeperens «håndværk». Gødskning er et kraftigt værktøj, som bør bruges forsigtigt, hvis man vil undgå store skader på længere sigt. Per Sørensen Sydsjællands GK, Danmark greenkeeper@ssgm.dk Tlf Daniel Kristiansen Fana GK, Norge daniel@fanagolf.no Tlf Stefan Ljungdal Halmstad GK, Sverige Stefan.ljungdahl@hgk.se Tlf Robert Andersson Hulta GK, Sverige Robert@hultagk.se Tlf Forfatter Agnar Kvalbein og Trygve S. Aamlid Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) agnar.kvalbein@nibio.no trygve.aamlid@nibio.no Oversættelse: Karin Juul Hesselsøe Form: Karin Schmidt Videre læsning Ericsson, T., Blombäck, K. & Kvalbein, A. 2012: Behovsprøvd gjødsling: Fra teori til praktik. Handbok, 20s Faktablad producerat 2011 av Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF) i samarbete med Jordbruksverket. Uppdaterat mars Undervisningsministeriet har finansieret oversættelsen til dansk Materialet kan frit kopieres.

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Besigtigelse på golfbanen den 26. juli 2005. Deltagere Klub Manager Bent Petersen, baneudvalgsformand Henrik Aagaard, chefgreenkeeper

Læs mere

Gødningslære A. Faglærer Karin Juul Hesselsøe

Gødningslære A. Faglærer Karin Juul Hesselsøe Faglærer Karin Juul Hesselsøe Gødningslære er enkelt Gødningslære er enkelt For lidt Gødningslære er enkelt Alt for meget Det kan være svært at finde balancen Planter består mest af sukkerstoffer Kulhydrater

Læs mere

Gødning. Let i teorien, svært i praksis. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning

Gødning. Let i teorien, svært i praksis. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Gødning Let i teorien, svært i praksis Foton: Agnar Kvalbein Sammenfatning Planter har brug for næringsstoffer i nøjagtigt det forhold som svarer til plantecellernes

Læs mere

Glæd dine juletræer med mikronæring. Kvalitet koster ikke det betaler sig!

Glæd dine juletræer med mikronæring. Kvalitet koster ikke det betaler sig! Glæd dine juletræer med mikronæring Det nye BioNutria LANDBRUG & JULETRÆER Plantenæringsstoffer uanset om det er makronæringsstoffer, mikronæringsstoffer og sporstoffer til alle former for afgrøder. GOLF

Læs mere

Mod nye normer. Mod nye normer. Hvordan anvendes de nye kvælstofnormer optimalt? Og hvad kan vi ellers gøre? Vagn Lundsteen, AgroPro

Mod nye normer. Mod nye normer. Hvordan anvendes de nye kvælstofnormer optimalt? Og hvad kan vi ellers gøre? Vagn Lundsteen, AgroPro Mod nye normer Hvordan anvendes de nye kvælstofnormer optimalt? Og hvad kan vi ellers gøre? Vagn Lundsteen, AgroPro De nye kvælstofnormer Vintersæd og raps Frøgræs Kartofler og roer Kvælstofnorm N/ha Før

Læs mere

Gødningslære B. Find hjemmesiden: Vælg student login øverst til højre. Skriv koden: WXMITP5PS. og derefter dit navn

Gødningslære B. Find hjemmesiden:   Vælg student login øverst til højre. Skriv koden: WXMITP5PS. og derefter dit navn En lille quiz.for de nye og de gamle Find hjemmesiden: www.socrative.com Vælg student login øverst til højre Skriv koden: WXMITP5PS og derefter dit navn Gødningstyper: Grundgødning Højt indhold af et eller

Læs mere

Bekæmpelse af. på greens. Kan mikrobiologiske præparater eller alginater erstatte kemiske plantebeskyttelsesmidler?

Bekæmpelse af. på greens. Kan mikrobiologiske præparater eller alginater erstatte kemiske plantebeskyttelsesmidler? Kan mikrobiologiske præparater eller alginater erstatte kemiske plantebeskyttelsesmidler? Bekæmpelse af microduchium pletter og sneskimmel på greens Af Trygve S. Aamlid,Bioforsk Turfgrass Research Group,

Læs mere

Att.: Hardy Mathiesen Kværndrup, den 8. februar 2016

Att.: Hardy Mathiesen Kværndrup, den 8. februar 2016 Breinholtgaard Golfcenter Kokspangvej 17-19 6710 Esbjerg Att.: Hardy Mathiesen Kværndrup, den 8. februar 2016 Vedr.: Besøgsrapport januar 2016 Ved besøg den 28. januar så vi på 4 udvalgte greens: 2 fra

Læs mere

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Besigtigelse på golfbanen den 12. juli 2006 Deltagere Klub Manager Bent Petersen, chefgreenkeeper Jan Bay og konsulent Bente Mortensen,

Læs mere

Valg af græs til golfbaner

Valg af græs til golfbaner Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse Valg af græs til golfbaner Revideret marts 2016 I roughen skal bolden være synlig, men samtidig skal græsset kunne konkurrere med ukrudt. Dette afhænger mere af

Læs mere

Valg af frø til eftersåning. timing og metoder

Valg af frø til eftersåning. timing og metoder Valg af frø til eftersåning timing og metoder Definition på spiring Definition i praksis Når frøplanten bryder jordskorpen Definition ved spiretest: Spiredygtigt frø danner en spire der er i stand til

Læs mere

Forventede nye N-normer for udvalgte afgrøder

Forventede nye N-normer for udvalgte afgrøder SÅDAN GØDER DU RAPS OG VINTERSÆD PERFEKT I FORÅRET! Skuffede rapsen sidste år? Overfrodige marker yder for lidt! Lars Skovgaard Larsen Forventede nye N-normer for udvalgte afgrøder Afgrøde, jb 5-6 Norm

Læs mere

Spark afgrøden i gang!

Spark afgrøden i gang! Spark afgrøden i gang! Agronom Andreas Østergaard DLG Qvade Vækstforum 18.-19. Januar 2012 Spark afgrøden i gang! Så tidligt i et godt såbed Brug sund og certificeret udsæd Sørg for at planterne har noget

Læs mere

Gødningslære stadions. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil:

Gødningslære stadions. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: Gødningslære stadions Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: 4020 9613 www.nyholt.dk Program 10.00 10.45 11.15 11.30 12.00 Teori Opgave (styrer selv pause) Opsamling - opgaver Forsøg i Allerød Frokost Klassisk

Læs mere

Flydende Gødning - Hole In One Sæson 2012

Flydende Gødning - Hole In One Sæson 2012 Flydende Gødning - Hole In One Sæson 2012 Greenkeepere søger det optimale. De øgede krav fra greenkeeperne om stadigt mere effektive og enkle løsninger har resulteret i Hole In One programmet - de rigtige

Læs mere

Optimal ernæring og mangelsygdomme i Nordmannsgran II. Delrapport B: Udbringning af flydende gødning

Optimal ernæring og mangelsygdomme i Nordmannsgran II. Delrapport B: Udbringning af flydende gødning Delrapport for PAF projekt 25-14 Optimal ernæring og mangelsygdomme i Nordmannsgran II Delrapport B: Udbringning af flydende gødning Paul Christensen, PC-Consult 27 Forord Denne delrapport omtaler dele

Læs mere

2016 Ekstra kvælstofkvote salgsafgrøder- og aktuelle gødskningsspørgsmål. Christian Hansen Planteavlskonsulent

2016 Ekstra kvælstofkvote salgsafgrøder- og aktuelle gødskningsspørgsmål. Christian Hansen Planteavlskonsulent 2016 Ekstra kvælstofkvote salgsafgrøder- og aktuelle gødskningsspørgsmål Christian Hansen Planteavlskonsulent 2... Ny udbyttefremgang i vinterhvede på Ultanggård ved Haderslev De kraftigst gødede parceller

Læs mere

Yara Danmark Gødning Væksstartsmøder 2016 Kristian F. Nielsen

Yara Danmark Gødning Væksstartsmøder 2016 Kristian F. Nielsen Yara Danmark Gødning Væksstartsmøder 2016 Kristian F. Nielsen Gødningssortiment 2 Lav jordtemperatur forringer tilgængeligheden af fosfor (P) i jorden Nyhed - YaraMila Raps Rig på P - 4,6 % Rig på K -

Læs mere

Gødskningsstrategi til nedsættelse af revnedannelse ved optagning af tidlige kartofler

Gødskningsstrategi til nedsættelse af revnedannelse ved optagning af tidlige kartofler Gødskningsstrategi til nedsættelse af revnedannelse ved optagning af tidlige kartofler Projektansvarlig. Samsø Landboforening v/knud Ravn Nielsen: krn.lbf@samso.dk Resume Resultaterne fra forsøget i 2009

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

- +4521272530 15-03-2016

- +4521272530 15-03-2016 Bladgjødsel Hvorfor og hvornår? Formuleringer? Hvordan opnås den bedste effekt? Creating value, growing together Succes med bladgødning Uden mangel ingen succes Mangel på et næringsstof er ikke altid synligt

Læs mere

18 kost tips til mere muskelmasse

18 kost tips til mere muskelmasse 18 kost tips til mere muskelmasse Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/18-kost-tips-til-mere-muskelmasse/ Træner du hårdt og uden at der rigtig sker noget? Så er denne artikel

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Nr. 35. Stankelben- og aksløberlarver. 27. oktober 2015

Nr. 35. Stankelben- og aksløberlarver. 27. oktober 2015 Nr. 35 27. oktober 2015 Stankelben- og aksløberlarver Disponering af handelsgødning til sæson 2016 Overvejelser, når der skal vælges, om gødningen skal være mekanisk blandet eller samgranuleret DLG inviterer

Læs mere

Grundlæggende gødningslære. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil:

Grundlæggende gødningslære. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: Grundlæggende gødningslære Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: 4020 9613 www.nyholt.dk Urin-plet Under 130 kg gødning /ha giver ofte leopardpletter Leopard-pletter Spredning til kant Gødning det stærkeste værktøj!

Læs mere

Foto/illustration: Hans Christian Asmussen, NATiON

Foto/illustration: Hans Christian Asmussen, NATiON KAPITEL 2 PLANTENÆRINGSSTOFFER OG JORDENS FRUGTBARHED At være jordbruger er en videnskab. Og det at kunne producere mange og sunde planter kræver en masse indsigt og forståelse af, hvad en plante behøver

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Emne: Mangfoldighed er grundlaget for en sund frugtavl.

Emne: Mangfoldighed er grundlaget for en sund frugtavl. Verner Andersen Bellingehus Frugtplantage Sammendrag til økologi kongres 2011-10- 28 Emne: Mangfoldighed er grundlaget for en sund frugtavl. Et mangfoldigt liv i et jordbrug kan dannes på mangfoldige måder,

Læs mere

Gødskning af græsset på USGA-SPEC. Greens

Gødskning af græsset på USGA-SPEC. Greens A r t i k e l Gødskning af græsset på USGA-SPEC. Greens Af Martin Pedersen På vækstlag opbygget efter USGA-specifikationerne med stort sandindhold, lavt indhold af kolloider, dårlig cationbytningskapacitet,

Læs mere

MULIGHEDERNE FOR HUNDEHVENE PÅ GREENS I NORDEN

MULIGHEDERNE FOR HUNDEHVENE PÅ GREENS I NORDEN MULIGHEDERNE FOR HUNDEHVENE PÅ GREENS I NORDEN HUNDEHVENE, BOTANISKE OPLYSNINGER OG BRUGSOMRÅDE Hundehvene (Agrostis canina L.) er en flerårig græsart, som vokser naturligt på enge og græsarealer i næsten

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

ER BIOGAS IKKE GODT FOR MILJØET LÆNGERE? Hvorfor er afgasning godt for miljøet og hvorfor er der nogen der betvivler det?

ER BIOGAS IKKE GODT FOR MILJØET LÆNGERE? Hvorfor er afgasning godt for miljøet og hvorfor er der nogen der betvivler det? ER BIOGAS IKKE GODT FOR MILJØET LÆNGERE? Hvorfor er afgasning godt for miljøet og hvorfor er der nogen der betvivler det? Torben Ravn Pedersen Landsdækkende specialrådgiver Biogas og Gylleseparering trp@landbo-limfjord.dk

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Att.: Ib Byrdahl Kjær Kværndrup, den 24. august 2014

Att.: Ib Byrdahl Kjær Kværndrup, den 24. august 2014 Niras Baunehøjvej 12 6700 Esbjerg Att.: Ib Byrdahl Kjær Kværndrup, den 24. august 2014 Vedr.: Græsarealer ved Nordby Skole Den 26. juni blev græsarealerne ved Nordby Skole besigtiget af Ib Byrdahl Kjær

Læs mere

Strategi for eftersåning. Henrik Romme, Agronom

Strategi for eftersåning. Henrik Romme, Agronom Strategi for eftersåning Henrik Romme, Agronom Optimér udbyttet af eftersåning Det er en kamp for nye kimplanter at få etableret sig i eksisterende græs Frøvalget er afgørende for det gode resultat! 4turf

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Vurdering af tilstanden af Springdammen

Vurdering af tilstanden af Springdammen Vurdering af tilstanden af Springdammen Af Thomas Aabling Den 23. december 2014 Tilsyn den 2. december 2014 Springdammen ligger dybt i terrænet og består af et stor åbent bassin og en mindre smal bugt

Læs mere

Et godt liv- med diabetes

Et godt liv- med diabetes Et godt livmed diabetes Sukkersyge hos hund Diabetes mellitus eller sukkersyge er en almindelig stofskiftelidelse hos hunde, som skyldes en relativ eller fuldstændig mangel på insulin. Kroppen har brug

Læs mere

RTG. Algers vækst. Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4. Vejleder: Anja Bochart. Biologi. 28-05-2008

RTG. Algers vækst. Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4. Vejleder: Anja Bochart. Biologi. 28-05-2008 RTG Algers vækst Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4 Vejleder: Anja Bochart. Biologi. 28-05-2008 2 Algers vækst Indhold Indledning... 3 Materialer... 3 Metode... 3 Teori... 4 Hvad er alger?... 4

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Plantenæringsstoffer -mangel. Østdansk LandbrugsRådgivning En del af Dansk Landbrugsrådgivning

Plantenæringsstoffer -mangel. Østdansk LandbrugsRådgivning En del af Dansk Landbrugsrådgivning Plantenæringsstoffer -mangel Næringsstof tilgængelighed Næringsstof tilgængelighed i jorden, påvirkes for en række næringsstoffer af jordes surhedsgrad. Rigtig reaktionstal sikre optimal optagelse. Mobilisering

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008

Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008 Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Danmarks forbrug af handelsgødning 2007/2008 Denne vejledning er udarbejdet af Troels

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Dyrkning af kløvergræs

Dyrkning af kløvergræs Dyrkning af kløvergræs v. Julia Gajo og Erik Mikkelsen Etablering Gødskning med gylle Kvælstof, kløverprocent og økonomi Nr. 1 Nr. 2 Etablering af Kløvergræs Farmtest med forskellig rækkeafstand ved etablering

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Begge modeller vil prøve at udarbejde en mere simpel model for mindre bedrifter.

Begge modeller vil prøve at udarbejde en mere simpel model for mindre bedrifter. NOTAT Beskrivelse af de to modeller, som afprøves i pilotprojektet De to modeller Erhverv J.nr. Ref. hkj Den 27. maj 2014 Miljøstyrelsen og NaturErhvervstyrelsen har i længere tid arbejdet med en model

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Besigtigelse af buksbom på Grøndalslund kirkegård

Besigtigelse af buksbom på Grøndalslund kirkegård Charlotte Grøndalslund Kirkegård Schweizerdalsvej 50 Rødovre Skov & Landskab Københavns Universitet Rolighedsvej 23 1958 Frederiksberg C Tel. 3533 1500 SL@life.ku.dk www.sl.life.ku.dk Dato 23. april 2012

Læs mere

Knowledge grows. Gødningssortiment. Sæson 2015-2016

Knowledge grows. Gødningssortiment. Sæson 2015-2016 Knowledge grows Gødningssortiment Sæson 2015-2016 Velkommen til Yaras gødningssortiment 2016 som bl.a. indeholder flere nyheder i produktserien YaraMila. I år har vi endvidere valgt at tilføje en oversigt

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse I Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Formål: På renseanlægget renses et mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes bakterier og mikroorganismer

Læs mere

TourTurf Liquid Feed Special (FS)

TourTurf Liquid Feed Special (FS) TourTurf Liquid Feed Special (FS) DK: NK 7-0-9 EU: NK 7-0-11 TourTurf Liquid Feed Special (FS) NK 7-0-9 er en flydende NK-gødning til alle græsarealer på golf- og fodboldbaner. Udbringes med marksprøjte.

Læs mere

proyectos@fundacionfana.org

proyectos@fundacionfana.org Rejsebrev 1 Studerendes navn: Christian Camilo Nielsen Studienummer: E-mail.: Chri40@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktik Praktik fra til: dd.mm.år: 1/14-2014 6/1-2015 Institutionens navn: Institutionens

Læs mere

Hvor meget vand bruger græsset?

Hvor meget vand bruger græsset? A r t i k e l T e m a vertikalskæring, topdressing og andre plejemetoder Hvor meget vand bruger græsset? Det nordiske forskningsprojekt Fordampning og underskudsvanding af græs på golfbaner havde sin første

Læs mere

VETERANCENTRET VIDEN OM VETERANER

VETERANCENTRET VIDEN OM VETERANER VETERANCENTRET VIDEN OM VETERANER Viden om ISAF 7_v15.indd 1 16-10-2014 09:31:35 2 Viden om ISAF 7_v15.indd 2 16-10-2014 09:31:35 INDHOLDSFORTEGNELSE VIDEN OM VETERANER...5 RESULTATER...6 PTSD-SYMPTOMER...6

Læs mere

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her)

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her) Gødevand i æbler, resultater af projekt 2011 Formål at optimere ressourceforbrug og minimere næringsstofudvaskning gennem demonstration af gødevanding og optimeret brug af mikronæringsstoffer i æbler Baggrund

Læs mere

Fodring under drægtighed og diegivning. Ø vet. 14.03.2116. Dyrlæge Børge Mundbjerg

Fodring under drægtighed og diegivning. Ø vet. 14.03.2116. Dyrlæge Børge Mundbjerg Fodring under drægtighed og diegivning Ø vet. 14.03.2116 Dyrlæge Børge Mundbjerg Fodring - sundhed økonomi Skabe debat om brug af foderdata Kan vi koble oplysninger om fodring til sundhed, reproduktion

Læs mere

Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er.

Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er. Værdighedspolitikken 2016 Forord- Værdighed Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er. Vi har alle forskellige opfattelser af, hvad der er vigtigt, når vi taler

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Facadeelement 10 "Uventileret" hulrum bag vandret panel

Facadeelement 10 Uventileret hulrum bag vandret panel Notat Fugt i træfacader II Facadeelement "Uventileret" hulrum bag vandret panel Tabel 1. Beskrivelse af element udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand GPa s

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

Markvandring tirsdag den 24. maj 2016

Markvandring tirsdag den 24. maj 2016 V/J. Gudmund Hansen Markvandring tirsdag den 24. maj 2016 Multiwood ApS Multiwood er en virksomhed, som blev etableret i 2006 af J. Gudmund Hansen. Vi har vores beliggenhed på Sydfyn i Bøjden ved Faaborg.

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Kvælstof. N-fertilization. 301-2013 Annual Report. Otto Nielsen on@nordicbeetresearch.nu +45 23 61 70 57

Kvælstof. N-fertilization. 301-2013 Annual Report. Otto Nielsen on@nordicbeetresearch.nu +45 23 61 70 57 301-2013 Annual Report Kvælstof N-fertilization Otto Nielsen on@nordicbeetresearch.nu 45 23 61 70 57 Jens Nyholm Thomsen jnt@nordicbeetresearch.nu 45 21 26 61 67 NBR Nordic Beet Research Foundation (Fond)

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 500 Offentligt Plan og Virksomhedsområdet J.nr. AAR-200-00015 Ref. Lupry Den 21. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ

Læs mere

Resultater fra forsøg med organiske gødningsmidler og biostimulanter på ny USGA-green

Resultater fra forsøg med organiske gødningsmidler og biostimulanter på ny USGA-green Resultater fra forsøg med organiske gødningsmidler og biostimulanter på ny USGA-green Af Trygve S. Aamlid, Bioforsk, Norge Gødning med en kombintion af Gro-Power og Arena gav et bedre helhedsindtryk og

Læs mere

Hastighed af fotosyntesen

Hastighed af fotosyntesen Fotosynteseforsøg biologi NV august 2011 KØ Hastighed af fotosyntesen Læs om fotosyntese i biologibogen.dk s. 21-22 og i vedhæftede PDF i Lectio fra biologi til tiden. Formål: At undersøge sammenhængen

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012

Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012 Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012 Jeg vil gerne byde alle velkommen til denne høring, hvor vi har fokus på akademikere som iværksættere. Vi er glade for at se, at dette

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Beretning til generalforsamling i Ribe Golf Klub den 4. marts 2015

Beretning til generalforsamling i Ribe Golf Klub den 4. marts 2015 Beretning til generalforsamling i Ribe Golf Klub den 4. marts 2015 2014 har været et spændende år. Der er sket rigtig mange ting, og der har været rigtig mange dage med godt golfvejr. 2014 har nok været

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 214 Maj 214 Svarprocent: 71% (1 besvarelser ud af 14 mulige) Netværksrapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er, Sammenligninger

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Rundt om majsen. Jens Bach Andersen Agri Nord Planteavl

Rundt om majsen. Jens Bach Andersen Agri Nord Planteavl Rundt om majsen Jens Bach Andersen Agri Nord Planteavl Emner Etableringsmetoder Undergrundsløsning Gyllestrategier Radrensning Det gode såbed til majs Hvad kræves af såbeddet? Så fast at alle frø placeres

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø 1 Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø Deltidsansatte oplever oftere end fuldtidsansatte psykiske belastninger i deres job. Det tyder dog ikke på, at det skyldes tidspres og andre arbejdsmæssige faktorer.

Læs mere

Roden. Rodtyper Rodens opbygning og funktion Vandoptagelse og transport Næringsstofoptagelse og transport. Roden. Skiverod Hjerterod.

Roden. Rodtyper Rodens opbygning og funktion Vandoptagelse og transport Næringsstofoptagelse og transport. Roden. Skiverod Hjerterod. Rodtyper s opbygning og funktion Vandoptagelse og transport Næringsstofoptagelse og transport Trævlerod Rodstængel Skiverod Hjerterod s funktion Fastholde planten Finde og optage vand Finde og optage næringsstoffer

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN

RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN KAPITEL 3: RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Der gives en kort indføring i de reaktioner der sker i kroppen, når man starter

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse 2 Hvad er ECT-behandling? Behandling med ECT anvendes ved forskellige typer af psykisk sygdom, specielt når patienterne har

Læs mere

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol Miljøstyrelsen Teknisk Notat Juni 2003 Sammenstilling af analysekvalitet fra intern kvalitetskontrol

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring FOA Kampagne & Analyse 29. oktober 2009 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring Denne undersøgelse er gennemført på forbundets elektroniske medlemspanel i oktober måned

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Kopier kan fås hvis det ønskes. Nedenfor er et kort referat af nogle af de artikler der kunne have interesse.

Kopier kan fås hvis det ønskes. Nedenfor er et kort referat af nogle af de artikler der kunne have interesse. Nyhedsbrev til snitblomstproducenter april 2005 Status på plantebeskyttelsesmidler Oversigten over plantebeskyttelsesmidler fra Grøn Plantebeskyttelse er vedlagt. I det sidste nyhedsbrev gjorde vi opmærksom

Læs mere

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Lisbeth Nielsen, Rita Merete Buttenschøn og Leo Kortegaard Opsummering af projektets resultater På de himmerlandske

Læs mere

Valg af græs til parker, sportsplæner og øvrige rekreative græsarealer. Græsarter. Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse. Revideret marts 2016

Valg af græs til parker, sportsplæner og øvrige rekreative græsarealer. Græsarter. Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse. Revideret marts 2016 Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse Valg af græs til parker, sportsplæner og øvrige rekreative græsarealer Revideret marts 2016 Græsarter Planter som tilhører samme art har ikke identisk arvemateriale,

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Svovl. I jorden. I husdyrgødning

Svovl. I jorden. I husdyrgødning Side 1 af 6 Svovl Svovl er et nødvendigt næringsstof for alle planter. Jorden kan normalt ikke stille tilstrækkeligt meget svovl til rådighed for afgrøden i det enkelte år. På grund af rensning af røggasser

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

kirsten.starkey@azelis.dk - +4521272530 15-03-2016

kirsten.starkey@azelis.dk - +4521272530 15-03-2016 Forbedret produktkvalitet i grønnsaker og potet Indflydelse af næringsstoffer. Creating value, growing together Næringsstoffer og kvalitet 1. Kalcium 2. Bor 3. Kalium Creating value, growing together Kalcium

Læs mere

Appendiks 2 Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling

Appendiks 2 Beregneren - progression i de nationale læsetest - Vejledning til brug af beregner af læseudvikling Appendiks 2: Analyse af en elevs testforløb i 4. og 6. klasse I de nationale test baseres resultaterne på et ret begrænset antal opgaver (normalt 15-25 items pr. profilområde 1 ). Hensynet ved design af

Læs mere