Invester i velfærd, arbejdspladser og klima

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Invester i velfærd, arbejdspladser og klima"

Transkript

1 Enhedslistens budgetforslag Invester i velfærd, arbejdspladser og klima Svendborg den 23. september 2013 Enhedslisten deltager ikke i dette års budgetforlig, fordi der lægges op til omfattende besparelser på velfærden. Der er nedskæringer på 30 mio. kr. i 2014, hvor der faktisk er penge nok til at aflyse nedskæringerne. Nedskæringerne rammer først og fremmest velfærden, børn, ældre, og samfundets svageste. Det budgetforlig, som de øvrige partier i byrådet har indgået, fortsætter nedskæringerne i de kommende år og i 2017 er de samlede årlige nedskæringer nået helt op på 80 mio. kr. Det vil betyde, at op mod 250 arbejdspladser vil forsvinde. Enhedslisten vil en anden vej og satser på at investere i velfærden. Gode daginstitutioner, skoler og et godt socialt sikkerhedsnet er betingelsen for, at tiltrække flere borgere til kommunen og holde gang i udvikling af hele kommunen. En manglende prioritering af daginstitutioner, forebyggelse i ældreplejen, og gode indsatser overfor børn og familier i vanskeligheder kan give økonomisk bagslag på længere sigt. Unødvendige besparelser i 2014 I sidste års budgetforlig forudsagde man, at det såkaldt likviditetstilskud fra staten ville bortfalde. Det skete ikke og derfor fik Svendborg Kommune også de ca. 30 mio. kr. i tilskud for Dermed er grundlaget for de planlagte nedskæringer forsvundet. Men hvis kommunerne giver efter for regeringens pres og reducerer serviceniveauet, så fører det til at likviditetstilskuddet forsvinder. Kommuners nedskæringer har i flere omgange ført til, at regeringen har reduceret i bloktilskuddet. Enhedslisten vil ikke bidrage til denne selvopfyldende profeti. Dårlig kommuneaftale En af grundene til, at kommunerne skal skære ned, er regeringens aftale med de borgerlige partier i Vækstplanen, om lavere skat på selskabernes store overskud. Prisen betales af velfærden. Alene til næste år koster det 1,9 mia. kr. af det offentlige forbrug. Hvis regeringen ikke havde givet milliardgaver til erhvervslivet, havde der været råd til bedre velfærd. Enhedslisten foreslog i Folketinget i juni, at regeringen skulle lave en aftale med kommunerne, som ville give et løft til kommunerne på 2 pct. til næste år. Det svarer til 4,6 mia. kr. mere til velfærden. Hvis regeringen havde brugt sit flertal med Enhedslisten, ville kommunerne have markant flere penge til et løft af velfærden næste år. Enhedslistens forslag ville i 2014 give 47 mio. kr. mere i kommunekassen i Svendborg kommune end regeringen har bevilget.

2 Byomdannelse og havn Byomdannelsen indeholder mange gode elementer, som vi bakker op om. Vi er meget glade for at Den Grønne Tråd er blevet til noget, og at vi nu kommer i gang med torvet, som det første. Enhedslisten bakker også op om, at afsætte 3 mio. kr. til udvikling af byens rum og pladser. Enhedslisten vil gerne forbinde by og havn, men vi er imod boliger på havnen og satser på en udvikling, hvor der er plads til både det nuværende erhverv, nye virksomheder og kultur. Tankefuld Enhedslisten synes det er fornuftigt at udskyde anlægget med forlængelse af Johannes Jørgensensvej til Tankefuld indtil en fjerdedel af grundene er solgt. Vi ser det som overdrevent optimistisk, at man i budgetforliget vil anlægge vejen allerede i 2015, vi tror tidligst at den skal anlægges i Men det er vigtigt, at der er et samlet tilsagn, om at man vil investere i Tankefuld, så grundlaget for at få gang i salg af grunde er til stede. Genopretning af budget til trafiksikkerhed og cykelstier Budget 2013 skar 2 mio. kr fra det årlige budget til cykelstier og trafiksikkerhed for at bruge pengene på projektet omkring Svendborg Havn. Enhedslisten tilfører 2 mio. kr til cykelstier, der er langt til at alle projekter affødt af den nye skolestruktur er gennemført, så der er hårdt brug for pengene. Folkeskolen og daginstitutioner De senere år har massive nedskæringer ramt daginstitutionerne, det vil Enhedslistens forslag sætte en stopper for. Samtidigt vil vi bevillige resten af de 4,8 mio. kr, som kommunen fik til bedre normering i daginstitutionerne, det vil give 2,6 mio. kr. til mere tid til kommunens børnehavebørn. Enhedslisten mener ikke folkeskolereformen er fuldt finansieret, og afsætter derfor yderligere 3 mio. kr. En række elementer er fortsat uafklarede: lektiecaféordningen, lærerarbejdspladser mv. Der er en stor risiko for at kvaliteten i undervisningen vil blive udhulet, ved krav om flere undervisningstimer, særligt på de skoler, som har sværest ved at få økonomien til at hænge sammen. Derfor ønsker vi, at lærernes arbejdstid og tid til forberedelse bliver aftalt med lærerne og i en lokal arbejdstidsaftale. Med folkeskolereformen er der lagt op til, at bevægelse hver dag skal kobles sammen med den øvrige undervisning og åbne op for nye undervisningsformer. Der er derfor behov for at skolerne ikke fastlåses i det nuværende idrætsskolekoncept, hvor al bevægelse er lagt inden for rammerne af egentlige idrætstimer. Et fortsat krav om 6 ugentlige idrætstimer kombineret med folkeskolereformens øgede krav til de boglige fag, vil tvinge skolerne til at at skære i de praktiske og kreative fag. Vi mener, at en øget forældrebetaling til SFO vil give en meget uheldig udvikling, som vil udhule SFO erne og vil tvinge forældre til, at finde alternative pasningsmuligheder, samtidig med, at det vil presse de svageste familier.

3 Kultur- og Fritidsliv Enhedslisten har været med til at sikre kulturlivets rammer, så de til stadighed kan udfolde sig og give borgerne et mangfoldigt tilbud. Vi afsætter 2,9 mio. kr. til Baggårdsteatret, 5 mio. kr. til at vedligeholde hallerne og 2,0 mio. kr. til lokale initiativer. Ungdomshus Svendborg skal have sit ungdomshus. Der er allerede gode ideer og planer for et sådant i forbindelse med mulighed for yderligere lejemål i Ribers gård. Vi ønsker at støtte med, at bevillige finansiering til årlig husleje også efter Økonomien skal være i orden fra starttidspunktet, sådan at man kan koncentrere sig om en god opstartsproces, hvor man sikrer skærpet medindflydelse til de unge. Ungeenhed Enhedslisten støtter den ny Ungekontakt, hvor man samler myndighedsdelen ifht. unge på ca år. Den fysiske placering bliver i uddannelsesmiljøet ifm. Simac på A.P. Møllersvej. Der skal flyttes ca. 40 medarbejdere. I den forbindelse har vi en forventning om, at der må kunne spares på udgifter til lejemål og bygninger andre steder. Inklusion - en investering i børns handlemuligheder Inklusionsindsatsen er den vigtigste investering i børns fremtiden, hvor alle får en chance. Inklusion skaber gode forudsætninger for læring og mindsker den negative sociale arv. På den måde sikrer vi, at flest mulige kan gennemføre en uddannelse. Forudsætning er derfor, at investere i området og høste gevinsten i fremtiden. Derfor har vi fjernet den besparelse i 2014 på 2,9 mio. kr og i 2015 på 5,5 mio. kr. på inklusionsområdet. Vi mener, at en besparelse på nuværende tidspunkt kun resulterer i en endnu større udgift i fremtiden, som følge af en mislykket inklusion. Social ombudsmand Der har gennem flere år været kritik af kommunens behandling af blandt syge borgere. Der har været eksempler på alt for lang sagsbehandling og kommunen går fortsat målrettet efter at opnå størst muligt refusion fra staten. Ofte fører det til borgerne trækkes gennem udsigtsløse forløb, som blot udskyder, at der findes en løsning med revalidering, fleksjob eller førtidspension. Der er derfor behov for, at borgerne får en social ombudsmand, som kan kigge kommunens sagsbehandling efter i sømmene, og sikre at det er borgeren som sættes i centrum. Ældre Vi har reduceret i besparelserne på ældreområdet og fjernet stigningen på de ældres mad. Vi mener ikke det er retfærdigt, at som har mindst skal betale mere for at få kommunens økonomi til at hænge sammen. Mere handling for klimaet Enhedslisten glæder sig over, at der nu endelig bliver afsat penge til en klimamedarbejder, omend med et års forsinkelse. Vi vil fremrykke projektet med energirenovering af kommunens bygninger, så den ikke strækker sig over 5 år, men afvikles hurtigere. Projektet er selvfinansierende, ved at besparelser på energiregningen finansierer renter og afdrag på lån, så

4 der er ingen grund til at nøle. Det er nu der skal skabes nye arbejdspladser, og bagefter skal der sættes nye tiltag i gang omkring klimaet. Mere og bedre natur Der er et stort behov for at kommunen gør en større indsats for naturen. Her vil Enhedslisten ved hjælp af seniorjobordningen sætte gang i flere projekter. Finansiering Fortsat likviditetstilskud Vi tager som udgangspunkt, at det samlede bloktilskud ikke reduceres, om at staten ikke fjerner likviditetstilskuddet i 2015 og årene frem. Dette skal Svendborg Kommune presse på i KL for at sikre. Rationalisering af eksterne konsulenter Brug af ekstern konsulentbistand har været flittigt brugt i Svendborg Kommune. Vi mener der er en kultur for overdrevet brug af eksterne konsulenter, som ikke gavner kommunen. Derfor skal brugen af eksterne konsulenter nedbringes med 2 mio. kr. årligt. Aktiv brug af seniorjob Der har været en stor stigning i antallet af ledige med ret til seniorjob. Kommunen er forpligtet til, at ansætte dem og får tilskud til det. Derfor er det faktisk billigere, at ansætte dem, end at lade dem fortsætte på dagpenge. På trods af det, er der fortsat 40-50, der har ret til seniorjob, som ikke er blevet ansat. Enhedslisten vil ansætte alle med ret til seniorjob, og bruge de nye medarbejdere aktivt. Folk i seniorjob tilknyttes fremadrettet den nye enhed Ejendomsservice. Herefter iværksættes der en proces, hvor man finder opgaver som i dag løses af privat firmaer rundt omkring i kommunens afdelinger og institutioner. Kommunen overtager de opgaver, som de ansatte i seniorjob kan løse. Institutionerne betaler for at få opgaven til den halve pris og indgår som indtægt kommunekassen. På den måde kan ansatte i seniorjob generere indtægter, der svarer til halvdelen af deres lønudgiften, som kommunen skal betale under alle omstændigheder. Det vil potentielt kunne spare kommunen for 7,5 mio. kr., når det er fuldt implementeret. Samtidigt får institutioner og afdelinger frigjort et tilsvarende beløb til andre opgaver. Forbedret arbejdsmiljø Svendborg kommune har skærpet fokus på medarbejdernes sygefravær. Gentagne nedskæringer og effektiviseringer er med til at presse den enkelte medarbejder. Det giver dårligt arbejdsmiljø, og dermed bliver risikoen for stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø øget. Vi vil vende processen om, og lave en målrettet indsats for et bedre arbejdsmiljø og dermed reducere sygefraværet. Der skal etableres en indsatsgruppe for bedre arbejdsmiljø, som kan benyttes på tværs af kommunens organisation. Gruppen vil have fokus på både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Vi tror på, at vi kan reducere fraværet med 0, 3 % dette svarer til ca. 5 mio. kr. Vi foreslår, at gevinsten ved reduceret sygefravær deles mellem det enkelte område og kommunekassen.

5 Vi tror at sygefravær kan nedbringes ved, og at vi bliver bedre til, at håndtere det psykiske/fysiske arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at vi får fokus på medindflydelse og trivsel. Øgede indtægter fra grundskyld og dækningsafgift Vi foreslår at genindføre dækningsafgiften for erhvervsvirksomheder på samme niveau, som den var i den gamle Svendborg Kommune. Dette kombineret med at øge grundskylden med to promille, kan sammen med vores øvrige forslag bringe både økonomisk og social balance i Svendborgs Kommunes økonomi. Dækningsafgift og øget grundskyld vil give en indtægt på 32 mio. kr om året. Svendborg kommune havde muligheden for, at søge om lov til at øge skatteindtægterne i 2014, men det undlod man. Derfor har vi først kalkuleret med øgede indtægter fra 2015, hvor der formodentlig igen vil være muligt, at søge om at kunne øge den samlede skatteindtægt. Jesper Kiel, Enhedslisten

6 RESULTATOVERSIGT BUDGET Budgetforslag Enhedslisten kr Indtægter i alt Serviceudgifter i alt Overførselsudgifter Pris- og lønreserver Driftsudgifter i alt Renteudgifter Resultat af ordinær virksomhed Anlægsudgifter i alt Afdrag vedr. lån til skattefin. gæld Lånoptagelse Finansforskydninger Resultat af skattefinansieret område Ændring af likvide aktiver Gennemsnitlig likviditet ultimo (365 dage) = udgift, - = indtægt

7

8 Udvidelses- og besparelsesforslag vedr. anlæg Budget (+) = merudgift / mindreindtægt (-) = mindreudgift / merindtægt MILJØ- OG TEKNIKUDVALGET Renovering off. Toiletter Revision af vandløbsregulativer Genopretning af budget til cykelstier og trafiksikkerhed KULTUR- OG PLANLÆGNINGSUDVALGET Johannes Jørgensensvej. Ændret forløb Projektering i Udførelse Afslutning Tilpasning idrætspladser ifm. Johs. Jørgensensvej forlængelse - ændret forløb Tilpasning idrætsplads - Rykket 1 år Renovering haller BØRN- OG UNGEUDVALGET Pavillon v/gudme Børnehave Gudme Børnehave - fremrykkes fra 2016 til omlægning til økologi i køkkener SOCIALUDVALGET Nøglebokse/låsesystem udføres over 2 år Nyt forløb Udvidelses- og besparelsesforslag vedr. renter og finansiering Budget Renter og Finansiering Renter vedr. fremrykning af lån Afdrag vedr. fremrykning af lån Kompetenceudvikling folkeskolen Likviditetstilskud Fremrykning af lån Grundskyld forhøjes med 2 promille Dækningsafgift 5,5 promille

Byrådets beslutning For/imod/undlod

Byrådets beslutning For/imod/undlod SVENDBORG KOMMUNE ØKONOMI BUDGETFORSLAG 2014 C:\Users\okbrsn\Documents\[CaseNo13-11233_#190390-13_v1_Afstemningsliste Udvidet til 2. behandling.xls]udvalgsopdelt BUDGETOVERSLAGSÅRENE 2015-2016-2017 (+)

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder)

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Sisse Marie Welling (SF) SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Hvis denne tale var skrevet i april måned så havde den været kulsort. Dengang kastede Regeringens omprioriteringsbidrag

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale. Ved 1. behandling af budget 2015-2018

Socialdemokraternes ordførertale. Ved 1. behandling af budget 2015-2018 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2015-2018 v/ Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er i en rivende udvikling og det er vores ansvar

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG. På nuværende tidspunkt har Faxe Kommune følgende fritidstilbud til børn i skolealderen:

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG. På nuværende tidspunkt har Faxe Kommune følgende fritidstilbud til børn i skolealderen: Lb. Nr. UDD-OM-01 Lukning af SFO og Klubber Område: SFO II Funktion: 3.22.05 På nuværende tidspunkt har Faxe Kommune følgende fritidstilbud til børn i skolealderen: Klassetrin Alder Elever i egne SFO Type

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget

Økonomi- og Planudvalget Økonomi- og Planudvalget Torsdag den 07.09.06 kl. 16.00 i Biblioteket Medlemmer: Hans Barlach (C) Bo Johansen (O) Jørgen Kristiansen (V) René Milo (V) Henrik Gliese Pedersen (B) Kai O. Svensson (F) Jakob

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft.

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft. Kære medlem Finansministeren og de faglige organisationer i staten (CFU) er blevet enige om et overenskomstresultat for de næste tre år. I pjecen her kan du læse om resultatet. Overenskomstresultatet skal

Læs mere

Budgettale 2010. Socialdemokrterne

Budgettale 2010. Socialdemokrterne Søren B. Heisel Budgettale 2010 Socialdemokrterne http://www.socigentofte.dk Socialdemokraterne er glad for det fælles budgetforslag vi har lavet sammen med SF, Gentoftelisten og De Radikale. Der er både

Læs mere

Samlet overblik Pr. 31. maj 2015

Samlet overblik Pr. 31. maj 2015 Samlet overblik Pr. 31. maj 2015 Dette notat beskriver resultatet af budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2015. Skatter og tilskud Hvad angår skatteindtægterne, viser budgetopfølgningen, at der forventes en

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Notat. Budget 2015 - indtægter. Indledning. 15. august 2014. Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2015-2018.

Notat. Budget 2015 - indtægter. Indledning. 15. august 2014. Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2015-2018. Notat Økonomi Økonomi og Udbud Budget 2015 - indtægter 15. august 2014 Indledning Notatet kommenterer på den forventede indtægtsudvikling for årene 2015-2018. Sagsid. Konsekvenserne af kommuneaftalen -

Læs mere

STOP FOR SKATTESTOPPETS UDHULING AF VELFÆRDEN

STOP FOR SKATTESTOPPETS UDHULING AF VELFÆRDEN STOP FOR SKATTESTOPPETS UDHULING AF VELFÆRDEN EN RETFÆRDIG BESKATNING AF EJERBOLIGER 2 SKATTE OG FINANS ORDFØRER: LISBETH BECH POULSEN Lisbeth.Poulsen@ft.dk 6162 5086 SF foreslår, at skattestoppet på ejendomsværdiskatten

Læs mere

Budgethøringssvar til TMU fra Center for Job & Socialservice Høringssvar fra Lokal Med 14. september 2015 i Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter (PPV) 6. Anlægsbudget a. Anlægskatalog inkl. investeringsoversigt

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008.

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008. ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 5. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3015 Jour. nr.: 2003/00078 Ref.: JLJ/PK/LH Videreførelse af den samlede boligsociale

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner gældende for 2013 2016

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner gældende for 2013 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsudvalget Borgmesteren Til Økonomiforvaltningen Att.: specialkonsulent Marc J. Jørgensen, Center for Byudvikling Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Budget 2008-tale for den Konservative Byrådsgruppe onsdag 19.sept. 2007. Sådan skriver Dan Turell i sin sang: Hyldest til hverdagen

Budget 2008-tale for den Konservative Byrådsgruppe onsdag 19.sept. 2007. Sådan skriver Dan Turell i sin sang: Hyldest til hverdagen Budget 2008-tale for den Konservative Byrådsgruppe onsdag 19.sept. 2007 Jeg holder af hverdagen Ikke i modsætning til fest og farver Det skal til Fint nok med fester lad de tusinde perler boble Men mest

Læs mere

Bolig- og Ejendomsudvalget

Bolig- og Ejendomsudvalget Bolig- og Ejendomsudvalget Bolig- og Ejendomsudvalget Aktiviteter Udvalget varetager forvaltningen af de kommunale ejendomme og grunde, hvor opgaven ikke er henlagt til andre fagudvalg. Udvalget varetager

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2014

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2014 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2014 Bloktilskuddet til kommunerne i 2014 bliver på 1.147.388.000 kr. Det fremgår af bilag 1 hvordan aftalen ændrer bloktilskuddet i forhold til 2013.

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven

Besvarelse af samrådsspørgsmål J om Produktivitetskommissionens forslag om ændring af budgetloven Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 87 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Drift - serviceudgifter

Drift - serviceudgifter 1. budgetopfølgning 2012 - Tillægsbevillinger Drift - serviceudgifter Drift - serviceudgifter Økonomiudvalget 1.1 Administration Ændret lønfremskrivning fra 2011 til 2012-794,0 Mindreudgift som følge af

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

TO ELEMENTER I REFORMEN OG EN TILKNYTTET REFORM AF UDLIGNINGSSYSTEMET

TO ELEMENTER I REFORMEN OG EN TILKNYTTET REFORM AF UDLIGNINGSSYSTEMET BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN Refusionsreform TO ELEMENTER I REFORMEN OG EN TILKNYTTET REFORM AF UDLIGNINGSSYSTEMET 1) Kommunerne betaler en større del af overførselsudgifter (ca. 71 pct.

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL BILAG 2 Bruttosparekatalog - forslag til servicereduktioner på hjemmeplejeområdet i 2008 17-03-2008 Sagsnr. 2008-884 Dokumentnr. 2008-49550 Budgetanalyse Bevilling Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede

Læs mere

De næste par uger har vi en vigtig opgave foran os. Vi skal blive enige om byens

De næste par uger har vi en vigtig opgave foran os. Vi skal blive enige om byens 1 (Det talte ord gælder) Borgernes Budget De næste par uger har vi en vigtig opgave foran os. Vi skal blive enige om byens budget. Forud for budgettet er der udført et kæmpemæssigt stykke arbejde fra forvaltningernes

Læs mere

Dagpenge: Problemet er ikke løst

Dagpenge: Problemet er ikke løst Dagpenge: Problemet er ikke løst Over 70.000 har mistet deres dagpenge som følge af den katastrofale dagpengereform. Og tallet stiger fortsat måned for måned. Dagpengeaftalen mellem Venstre, DF og Socialdemokraterne

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg

Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg Årsrapport 2009 for Børnehuset Spodsbjerg Side 1 af 8 1. Sammendrag har været inde i en god udvikling. Der er sat fokus på pædagogisk udvikling, den enkelte medarbejders kompetencer og hvordan disse bliver

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2013

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2013 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2013 (Det talte ord gælder) Endelig, endelig, endelig blev det 1. maj. Lighed, frihed og solidaritet. Lige muligheder, uanset hvor man kommer fra. Frihed

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj (Det talte ord gælder) Endelig, endelig, endelig blev det 1. maj. Lighed, frihed og solidaritet. Lige muligheder, uanset hvor man kommer fra. Frihed for

Læs mere

SOCIALUDVALG Side: - 1 - UDVIDELSESBLOKKE Oprettet: 21.06.2007 Rev.:

SOCIALUDVALG Side: - 1 - UDVIDELSESBLOKKE Oprettet: 21.06.2007 Rev.: SOCIALUDVALG Side: - 1 - Politikområde 1: Ældreområdet 1.000 kr. 2008 2009 2010 2011 1. Bad 2 x ugentligt 1.976 1.976 1.976 1.976 2. Tilsyn hjemmepl. 250 250 250 250 3. Nattevagter Gudbjerg og Ådalen 1.350

Læs mere

Dansk Handicap Forbunds holdning til reform af førtidspension og fleksjob

Dansk Handicap Forbunds holdning til reform af førtidspension og fleksjob København, 27. marts 2012 / APU/SPU/SO/jsk Dansk Handicap Forbunds holdning til reform af førtidspension og fleksjob Dansk Handicap Forbund (DHF) er glade for, at regeringen fokuserer på området, og blandt

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Økonomirapport 1 pr. 31. marts 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget.

Økonomirapport 1 pr. 31. marts 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget. Økonomirapport 1 pr. 31. marts 2015 for. Drift Økonomirapport 1 for perioden januar til marts 2015. Nedenstående oversigt viser den overordnede økonomiske situation pr. sektor og serviceområde, med udgangspunkt

Læs mere

Opmærksomhedspunkter vedr. 2025-planen

Opmærksomhedspunkter vedr. 2025-planen Opmærksomhedspunkter vedr. 2025-planen Regeringen fremlagde den 30. august 2016 deres omfattende 2025-plan. En del af denne plan vedrører dagpengeområdet. Og helt overordnet vil planen under sloganet,

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Socialområdet Investér før det sker Socialpolitikken lader sig ikke nemt afgrænse og i de senere år er der mange kommuner, som kobler det sociale arbejde meget tæt til de almene

Læs mere

Tabel 2: Oversigt over tilgang af flyg 2012 2013 2014 Opr. BO I 2015

Tabel 2: Oversigt over tilgang af flyg 2012 2013 2014 Opr. BO I 2015 Tabel 2: Oversigt over tilgang af flyg 2012 2013 2014 Opr. BO I 2015 budget Integration BOF I 2015, Antal 2015 Ny tilgang flygtninge*) 10 15 31 23 73 Fuldtidspersoner, som modtager kontanthjælp til flygtninge.

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største 6. oktober 2011 ARTIKEL Af David Elmer Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største Rekordmange inspektører og kontrolbesøg samt et budget, der er steget med over 40 procent siden 2004, det er virkeligheden

Læs mere

Kvalitetsrapporteringen for Børn og Unge 2013. -status og perspektiver

Kvalitetsrapporteringen for Børn og Unge 2013. -status og perspektiver Kvalitetsrapporteringen for Børn og Unge 2013 -status og perspektiver 1. Rapportens fokus Rapportens fokus Samlet set går det rigtigt godt, når vi ser på alle børn og unge under ét! Men en række velkendte

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune gladsaxe.dk 20152018 Kommunikationsstrategi Gladsaxe en kommunikerende kommune Strategi for Gladsaxe Kommunes eksterne kommunikation 2014 2017 Hvorfor en ekstern kommunikationsstrategi Gladsaxe Kommune

Læs mere

Ishøj Kommune Strandgårdskolen

Ishøj Kommune Strandgårdskolen Ishøj Kommune Strandgårdskolen Ishøj Søvej 200, 2635 Ishøj Telf. nr. 4373 5861 Fax. nr. 4373 1269 Kontortid kl. 8.00-15.30 fredag 8.00-15.00 Skolebestyrelsesmøde Ishøj. Den. 21. august 2015 Dato: Torsdag

Læs mere

Socialpolitiske pejlemærker for København

Socialpolitiske pejlemærker for København Socialpolitiske pejlemærker for København Socialforvaltningens kerneopgave er at hjælpe socialt udsatte københavnere og københavnere med særlige behov og at understøtte og udvikle deres potentialer. Det

Læs mere

1. maj tale Marie-Louise Knuppert

1. maj tale Marie-Louise Knuppert 1. maj tale Marie-Louise Knuppert Vi hører hele tiden, at vi lever i en globaliseret verden. Og vi mærker det hver dag. De virksomheder, som vi arbejder på, flytter deres produktioner ud til Polen, Kina,

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapportskabelon

Anmeldt tilsyn Rapportskabelon Anmeldt tilsyn Rapportskabelon Udfyldes af konsulenten Institution Frederiksberg Sogns Børnehus Adresse Frederiksberg Bredegade 11 Leder Konst. Leder Tulle Malmquist, Konst. Souschef Mettte Boss Larsen

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet Projektets titel Skolen tager bureaukratiet Formål En lang række af de mindre bornholmske virksomheder, som har været interviewet i forbindelse med praktikpladsudfordringerne, har peget på at årsagen til

Læs mere

Reduktionsforslag 2013-2016 (BEF-Udførerafdelingen ) Udførerafdelingen. Økonomiske konsekvenser og personaleændringer 2013-2016

Reduktionsforslag 2013-2016 (BEF-Udførerafdelingen ) Udførerafdelingen. Økonomiske konsekvenser og personaleændringer 2013-2016 Reduktionsforslag 2013-2016 (BEF-Udførerafdelingen ) 1.41 Central administrativ besparelse i Udførerafdelingen. -196-248 -248-248 Personaleændringer -0,2-0,3-0,3-0,3 Central administrativ besparelse i

Læs mere

Boligejere er forberedte på rentestigninger

Boligejere er forberedte på rentestigninger Analyse: S339 - D20554 21. januar 2011 Boligejere er forberedte på rentestigninger Cirka en halv million boligejere har fået en rekordlav rente på deres rentetilpasningslån i november og december 2010.

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Budgetlægning 2016-2019

Budgetlægning 2016-2019 Budgetlægning 2016-2019 Den økonomiske vejrudsigt De statslige rammer Budgetprocessen Hvordan ser basisbudgettet ud? Særlige udfordringer Videre forløb Budgetorientering, den 26. august 2015 Et skifte

Læs mere

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere.

Der er i alt ansat ca. 130 medarbejder, hvoraf 85 er lærere eller børnehaveklasseledere. Virksomhedsplan Hillerød Vest Skolen 2011 / 2012 Hillerød Vest Skolen består af 2 matrikler: Alsønderup, med ca. 400 elever og Ålholm med ca. 590 elever. Begge matrikler har børn fra 0. til 9. klasse.

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Områdefornyelse Teknisk Forvaltning, 5. maj 2011

Områdefornyelse Teknisk Forvaltning, 5. maj 2011 Kort om områdefornyelse Den offentlige støtte til områdefornyelse kan medvirke til at trække en økonomisk udvikling af et problemramt byområde i gang. Hvad kan der søges til Kommuner kan søge om støtte

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Hvis du bliver syg... Løsningen på en sygemelding er ikke afskedigelse men fastholdelse, hvis det er muligt!

Hvis du bliver syg... Løsningen på en sygemelding er ikke afskedigelse men fastholdelse, hvis det er muligt! april 2011 DIN Marts 2011 FOA Fag og Arbejde INDFLYDELSE F O A F A G O G A R B E J D E Hvis du bliver syg... Løsningen på en sygemelding er ikke afskedigelse men fastholdelse, hvis det er muligt! Ved du,

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

Møde 17. juni 2013 kl. 13:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus

Møde 17. juni 2013 kl. 13:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus Børne- og Uddannelsesudvalg Referat Møde 17. juni 2013 kl. 13:00 i mødelokale 3, Struer Rådhus Afbud fra/fraværende:ole Agergaard Olsen Mødet hævet kl.:15.20 Indkaldte: kl. 13.15 Sanja Grcic, Struer Østre

Læs mere

VESTERLUNDEN. At satse på fremtiden er at tro på fremtiden

VESTERLUNDEN. At satse på fremtiden er at tro på fremtiden VESTERLUNDEN Høringssvar vedr. budget 2016 og frem fra Vesterlundens forældrebestyrelse. At satse på fremtiden er at tro på fremtiden Det var med glæde og stolthed, vi hørte Mette Kristensen sige, at hun

Læs mere

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Retningslinjer for antal og placering af lukkedage Med udgangspunkt i Børne- og ungdomsudvalgets beslutning af 17.12.2008 ( http://www.kk.dk/edoc/b%c3%b8rne-

Læs mere

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner:

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: Vision Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: At frivillige i Ishøj har bedst mulige arbejdsbetingelser til at udføre deres arbejde At samarbejdet mellem frivillige

Læs mere

Overvægt udgør et stadigt stigende folkesundhedsproblem. Hele 47 % af den voksne befolkning er overvægtige heraf er 13 % svært overvægtige.

Overvægt udgør et stadigt stigende folkesundhedsproblem. Hele 47 % af den voksne befolkning er overvægtige heraf er 13 % svært overvægtige. N O TAT Mål for udviklingen i danskernes sundhed s- tilstand KL s bud 1. De sundhedsmæssige udfordringer Den danske middellevetid ligger fortsat under OECD-gennemsnittet. De seneste tal fra 2009 viser

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Enhedslistens budgetforslag 2013-15

Enhedslistens budgetforslag 2013-15 Svendborg 24. september 2012 Enhedslistens budgetforslag 2013-15 Bevar velfærden, styrk klimaindsatsen og skab nye arbejdspladser Der er råd til at bevare velfærden og den kommunale service i 2013. Derfor

Læs mere

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel Business case Investeringstankegangen Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel 28. maj 2015 Udgangspunkt for business case En dagpengemodtager på 37 år, har optjent retten til to års dagpenge.

Læs mere

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Baggrund De beskæftigelsespolitiske udfordringer, kommunerne på Fyn står overfor, er på mange punkter ens. Mange fynboer krydser dagligt kommunegrænsen til en anden

Læs mere

Aftale om kommunernes økonomi for 2015 og konsekvenserne for Helsingør Kommune

Aftale om kommunernes økonomi for 2015 og konsekvenserne for Helsingør Kommune Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør Tlf. 49282318 Mob. 25312318 tlj11@helsingor.dk Dato 10.06.2014 Sagsbeh. Thomas Ljungberg Jørgensen Aftale om kommunernes økonomi for 2015

Læs mere

Indtægter 2016 - statsgaranti eller selvbudgettering?

Indtægter 2016 - statsgaranti eller selvbudgettering? Brøndby Kommune Centralforvaltningen Økonomiafdelingen 1. september 2015 UNDERBILAG C TIL BUDGETBILAG V Indtægter 2016 - statsgaranti eller selvbudgettering? Brøndby Kommune har som tidligere år - valget

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere