Velkommen hos Jordemoder.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen hos Jordemoder.dk"

Transkript

1 Velkommen hos Jordemoder.dk Information før insemination Tak for din henvendelse til os omkring insemination du har nu taget det første skridt på vejen til at blive mor - og vi håber at materialet kan give dig svar på nogle af de spørgsmål og tanker du sikkert gør dig lige nu. Vi vil gerne give dig den mest optimale behandling og omsorg i processen, og du er derfor altid mere end velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for at vende dine tanker eller har spørgsmål der trænger sig på. Vi svarer telefonen alle ugens dage. Vi glæder os til at tale med dig til den indledende journalsamtale, som skal foretages inden du kan blive insemineret. Bor du langt væk kan vi tage den over telefonen. Du kan sagtens have samtalen, selvom du endnu ikke har fået lavet de forskellige undersøgelser hos egen læge. Journalsamtalen Vi laver journaloptegnelser og rådgiver dig om, hvordan du optimerer dine chancer for at blive gravid. Du får vejledning i, hvordan du ved hjælp af ægløsningstest finder det rigtige tidspunkt for insemination. Vi skal også snakke om dit helbred, hvordan det er at blive mor på denne måde samt finde ud af om insemination med anonym eller åben donorsæd er det rigtige valg for dig. Vi kan ikke råde dig til, hvilken beslutning der er den rigtige for dig, men støtte dig i at komme ind omkring dine forskellige bevæggrunde for at vælge hhv. anonym eller åben donor. Journalsamtalen er uforpligtende og når du har haft samtalen bestemmer du selv, om og hvornår du vil starte med insemination. Ved journalsamtalen beder vi samtidig om en kopi af dit pas. Efterfølgende når du er i kontakt med os hos Jordemoder.dk vil vi bede dig oplyse dit fulde cpr nummer samt fremvise personlig identifikation. Dette for at følge dansk lovgivning samt øge sikkerheden for dig.

2 Kontakt Vi træffes på telefon alle ugens dage. Er telefonen optaget så læg en besked eller send en sms, og vi vender tilbage hurtigst muligt. Jordemoder.dk har åben for insemination alle årets 365 dage, og du er derfor garanteret altid at kunne blive insemineret i din aktuelle cyklus. Desuden er har vi fleksible åbningstider, som gør det nemmere for dig at passe besøget ind i dit daglige program. Undersøgelser forud for inseminationen Nogle kvinder kan have infektioner i underlivet som ikke giver symptomer. Det kan være Chlamydia eller andre bakterieinfektioner. Hvis du har en infektion og bliver insemineret, kan det medføre spredning af bakterierne. Spredningen sker via æggelederne og ud i bughulen. I bughulen ligger vitale organer, som lever og tarm, og en infektion her kan i yderste konsekvens medføre at du bliver alvorlig syg. Derfor skal du podes hos din læge eller gynækolog inden du insemineres for: Chlamydia, Hepatitis og HIV. Det er et krav for at blive insemineret at du er sikker på, at du ikke er smittet med disse sygdomme. De danske myndigheder kræver at du er smittefri og du skal derfor medbringe en laboratorieudskrift der viser, at du er testet negativ for de ovenfor nævnte sygdomme. Hvis du mener at kunne være smittet med andre kønssygdomme, er det vigtigt at du taler med din læge om at få taget relevante test. Jordemoder.dk kan naturligvis ikke påtage sig ansvaret for om du er smittefri, når du insemineres. Derfor forventer vi at du er dig dit ansvar bevidst, og skriver desuden i journalen under på, at det fra den pågældende dato er dit eget ansvar, at du er helt rask, når du kommer til insemination hos jordemoder.dk Undersøgelse for fosterskadelige infektioner Disse er ikke obligatoriske at få taget ift. opstart af inseminationsforløbet, men er udelukkende af oplysende karakter. Er du i tvivl om du har haft nedenstående infektioner kan dette bestemmes ved en blodprøve hos din læge. Det drejer sig om: Røde hunde (Rubellla) - Røde hunde er en alvorlig infektion hvis du er gravid. Men efter indførelsen af MFR-vaccinationsprogrammet er infektionen næsten udryddet. Derfor er det ikke et krav fra vores side, at du bliver testet. Parvovirus (Lussingesyge) Er primært udbredt blandt børn indtil 12 års alderen. Så en test er primært relevant hvis du arbejder med børn eller har børn i institution.

3 Toxoplasmose (Haresyge) Toxoplasmose er en lille snylter der har katten som hovedvært og overføres til mennesket via kattens afføring. Af samme årsag anbefaler vi derfor, at du tænker over din kontakt med en evt. kat og ligeledes undgår at tømme kattebakken. Gynækologisk udredning Er gratis når du bliver henvist fra egen læge men ikke et krav for at blive insemineret. Hvis du efter gentagne inseminations forsøg ikke har opnået graviditet, kan det være en god idé at udrede dig for eventuelle gynækologiske problemer. Hormonstimulation Generelt fraråder vi hormonstimulation til raske kvinder, såfremt du har normale hormonværdier og menstruationscyklus. Ganske enkelt fordi det normalvis ikke øger dine chancer for graviditet. Cyklus og ægløsning Cyklus betyder cirkel og henviser til mønsteret for dine kønshormoners aktivitet. Cirklen starter på menstruationens 1. dag. Herefter sker der en ændring i hormonerne, som medfører at æggets modningsproces starter at livmoderslimhinden svulmer op og gør sig klar til at kunne modtage det befrugtede æg. Hvis ægget ikke befrugtes udstødes slimhinden, som medfører en blødning menstruation. I journalen kan du notere det sidste halve års menstruations intervaller, hvis du kan. Det er især vigtigt, når du skal insemineres i din naturlige cyklus. Hvor længe dine blødninger varer er ikke vigtigt. Kun datoen for den sidste menstruations første dag. Din menstruations 1. dag er dag 1 i din cyklus. Har du haft lidt pletblødning et par dage før din menstruation rigtigt begynder, skal de ikke tælles med. Kommer din menstruation om aftenen, er den næste dag den 1. dag i din cyklus. Ægløsningstest Testen reagerer på ægløsningshormonet LH, som kun er aktivt i de få dage, hvor din ægløsning er undervejs. Hormonet udskilles i din urin, og det udnyttes i testene. Nogle kvinder kan mærke når de har ægløsning eller se at deres udflåd ændrer karakter i dagene op til ægløsningen. Fordi tegnene ikke er entydige støtter vi os op ad de kemiske ægløsningsteste.

4 Der kommer kun én ægløsning. Så når testen er positiv behøver du ikke teste mere. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvor længe en ægløsningstest er positiv. Du skal derfor ikke blive bekymret, hvis ægløsningstesten dagen før har været positiv og dagen efter er negativ. Derfor er det vigtigt at du starter med at måle før der kommer LH i din urin, således at du har et par test, der er helt negative, samt at du stopper med at teste når du har haft en klart positiv test. Den første positive test fortæller os, at du indenfor de næste timer får ægløsning. Dvs. at du skal insemineres i dette tidsrum. Vi anbefaler at du tester morgen og aften på en koncentreret urin, således at resultatet bliver entydigt. Den sæd du bliver insemineret med er aktiv i 24 timer fra den lægges op i din livmoderhals. Ud fra denne viden kan vi sige, at hvis du har en negativ test om morgenen og en positiv test samme aften, skal du insemineres næste dag. Hvis du har en negativ test om aftenen og en positiv test næste morgen, skal du enten insemineres samme dag testen er positiv eller dagen efter. Så snart testen er positiv ringer du til Jordemoder.dk, så hjælper vi med at finde det optimale tidspunkt for din insemination. Telefonen er åben alle dage fra kl Hvis der er optaget lægger du blot en besked eller sender en sms, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Hvornår skal inseminationen finde sted? Når ægløsningstesten er positiv skal du ringe til os. Den første positive test fortæller os, at ægløsningen sker indenfor de næste timer og du skal derfor insemineres indenfor dette tidsrum. Det mest optimale ville selvfølgelig være at inseminere i det øjeblik hvor ægløsningen rent faktisk sker men det er desværre ikke muligt! Til gengæld kan sæden leve ca. 1 døgn i din krop efter inseminationen. Frisk sæd kan leve i op til 3 døgn i en kvindes krop, hvis det er af en god kvalitet. Fossen Donorsæd er aktiv i ca. 24 timer. Pga. sygdomsricisi anvender vi hos Jordemoder.dk kun donorsæd der har været nedfrosset i minimum 6 måneder.

5 Donorer - Anonym eller åben donor? Når vi har den indledende samtale med dig, taler vi om dine ønsker til donoren. Du får mulighed for at fortælle om dine overvejelser og vi rådgiver og hjælper dig til at træffe det valg, som er det rigtige for dig. Hvis du senere i forløbet ændrer holdning til om du vil have en anonym eller åben donor er det helt i orden - bare du giver os besked i god tid inden din næste insemination. Det er ikke usædvanligt at ændre mening, enten fordi du får tænkt mere over valget eller fordi du taler med andre kvinder i samme situation. Donorer generelt Vi køber donorsæd i danske sædbanker. Ca. 90% af donorerne er universitetsstuderende og alle donorer gennemgår omfattende fysiske og psykiske undersøgelser før de godkendes. Der lægges også vægt på om der er arvelige sygdomme i familien. En mand med arvelige anlæg for sygdomme kan ikke blive donor. Statistisk bliver kun 1 ud af 10 mænd godkendt og der gælder de samme regler for anonyme og åbne donorer. I Danmark er der helt klare regler lovgivningsmæssige retningslinier for, hvilke sygdomme donorerne skal undersøges for og hvordan sæden skal opbevares. Se mere herom på Sundhedsstyrelsen kræver at følgende 2 citater oplyses til kvinder, der insemineres med donorsæd. Citat: Sundhedsstyrelsens vejledning om kunstig befrugtning af Arvelige sygdomme: Ved udvælgelse af sæddonorer er risiko for videregivelse af arvelige sygdomme, misdannelser mv. søgt begrænset ved kun at anvende donorer som har oplyst at de ikke har kendskab til sådanne arverisici i deres slægt, og hvor der af en læge er udspurgt nærmere for at belyse dette. Trods disse forsigtighedsregler er en arverisiko ikke udelukket, men for gruppen af sæddonorer mindre end i et gennemsnit af danske mænd. Minimal risiko for HIV: AIDS er en meget alvorlig sygdom, der ødelægger kroppens immunforsvar mod infektionssygdomme og visse kræftsvulster. Sygdommen skyldes et virus, som kan forekomme i bl.a. sæd. Man har i videst mulige omfang sikret sig, at donorerne ikke har haft en adfærd, der indebærer risiko for at være smittet med HIV. Herudover undersøges donorerne med blodprøver for HIV-infektion, før godkendelse. Sæden anvendes først, når den har været nedfrosset i mindst 6 måneder, og der på ny er udført blodprøver af donor for HIV-infektion for at udelukke, at donor i denne periode har udviklet antistoffer mod HIV. Til trods for disser sikkerhedsforanstaltninger kan en helt minimal risiko for overførsel af HIV ved insemination ikke udelukkes.

6 For begge typer donorer gælder, at du kan vælge øjenfarve, hårfarve og højde. For nogle kvinder er det også vigtigt at vide, hvilken uddannelsesmæssig baggrund donoren har. Hvis du skal komme til insemination mere end en gang, kan vi vælge at skifte mellem donorer, der opfylder dine ønsker. Vi har erfaring for at det nogle gange kan være en fordel skifte mellem flere donorer, som selvfølgelig alle matcher dine krav og ønsker. Hvis du ønsker sæd med anden etnisk baggrund kan det normalt lade sig gøre, men afhænger naturligvis af, om sædbanken har en donor med den etniske baggrund du ønsker. Åben donor Ca. 15 % af donorerne vælger at være åben donor. Det kræver mange overvejelser for manden at træffe beslutning om han vil være åben donor. Det kan virke som en god ting at gøre, når man er ung, men han skal også tænke på hvor han er i sit liv, når barnet måske ønsker at møde ham 18 år efter. På det tidspunkt har han sandsynligvis sin egen familie. Af samme grund er det ganske få mænd, der vælger at være åbne donorer. Det er heller ikke kun ét barn han er donor for. Afhængig af hvert lands indbyggertal kan han have flere eller færre børn. I Danmark må hver donor være ophav til 25 børn. Generelt gælder det at donoren må være ophav til 1 barn pr indbyggere i landet. En åben donor bliver aldrig en del af barnets liv. Alligevel kan vi godt forstå de kvinder, der træffer dette valg på deres børns vegne. Fra undersøgelser i f.eks. Holland ved vi, at de fleste børn ikke er så interesserede i at møde deres donor. Undersøgelserne viser også, at hvis man er åben overfor hvordan barnet er blevet til, er behovet for at møde donoren mindre. Det vigtigste for dig som mor, der vælger at få barn med donor, er at du gennem livet er åben overfor dit barn om hvordan det er kommet til verden. Børn starter tidligt med at interessere sig for hvem deres far er, og her er det meget vigtigt at sige sandheden. De fleste børn kan forstå at de er ønskebørn og at mor fik hjælp til at få sit største ønske opfyldt. Kontakt mellem barn og donor De åbne donorer vi bruger hos Jordemoder.dk har indgået en aftale med sædbanken om, at han vil mødes med barnet tidligst når det fylder 18 år. Det er derfor også i sædbanken, at dit barn skal henvende sig, når det ønsker kontakten til donoren. Det er kun sædbanken der kender donorens identitet. Hvis sædbanken eller Jordemoder.dk af en eller anden grund må ophøre, er der lovgivningsmæssigt taget højde for dette. Alle sædbanker og fertilitetsklinikker i Danmark er lovgivningsmæssig og juridisk forpligtet til at overgive alle oplysninger til samarbejdspartnere.

7 Hvis donoren dør inden barnet fylder 18 år har sædbanken ingen pligt til at skabe kontakt mellem donorens familie og barnet. Juridisk set er aftalen kun gældende mellem donor og sædbank og ikke gældende for donors familie. Tidligst når barnet fylder 18 år kan det henvende sig i sædbanken og få udleveret CPR-nummer samt en beskrivelse af donorens helbredsmæssige og familiære forhold. Udover dette kan barnet få udleveret en mere personlig beskrivelse af donoren. Kendt donor Kender du en mand som vil være donor for dit barn, kan det godt lade sig gøre. Det kræver dog planlægning og at I i god tid finder ud af at det er denne mulighed der er bedst for jer. Ifølge LOV Nr. 273 af 01/04/2006 kan han kun donere til dig gennem en af lægemiddelstyrelsen godkendt sædbank. Det betyder at han skal gennemgå de samme test som anonyme donorer og at hans sæd skal stå i karantæne i 6 måneder inden I kan starte med insemination. Karantænen skal sikre at han ikke er blevet smittet med bl.a. HIV i tidsrummet fra han donerede første portion og til I starter med at bruge af sæden. Der findes afdelinger af danske sædbanker i Århus, Odense og København, hvor I efter aftale kan aflevere sæden og få den nedfrosset. Når sæden frigives kan vi hjælpe jer med at få den transporteret til Jordemoder.dk. så det står klar på klinikken når I kommer til insemination. Partnerens sæd Insemination kan hjælpe par til at blive gravide med mandens sæd selvom sædkvaliteten er nedsat. Renseproceduren, som sæden gennemgår før inseminationen kan medføre, at kvaliteten bliver af en sådan grad, at sæden kan befrugte ægget. Inseminationsproceduren er den samme som hvis sæden er fra en donor. Skulle det vise sig at din mands sædkvalitet alligevel ikke er god nok, kan vi hjælpe jer med donorsæd. I dette tilfælde vil vi sammen med jer finde en donor, der ligner din mand så meget som muligt. Hjemmeinsemination Hvis du vil inseminere dig selv hjemme, kan du også bestille en samtale hos os, hvor vi rådgiver dig om, hvornår det bedste tidspunkt for insemination er, og hvordan du rent praktisk skal gøre det.

8 Inseminationen Så snart din ægløsningstest er positiv skal du ringe til os, så vi kan aftale en tid til insemination. Inseminationen tager ganske få minutter. og foregår ved at vi lægger sæden op i din livmoder gennem et sterilt kateter, hvorefter sædcellerne herfra selv finder vej til ægget. Selve inseminationen er hurtigt overstået men vi har naturligvis god tid til at svare på spørgsmål samt lade dig hvile efterfølgende. Vi forklarer i detaljer hvad der skal ske og inseminationen foregår i dit tempo. Det optimale er naturligvis at finde det helt rigtige tidspunkt for ægløsningen og dermed inseminationen. Alligevel kan det i nogle tilfælde være en god idé at inseminere to gange i samme cyklus, hvis der er tvivl om, hvilken dag du har ægløsning. Efter inseminationen Når sæden er lagt op i din livmoder, svømmer sædcellerne selv det sidste stykke gennem livmoderen og æggelederen, hvor de forhåbentlig møder ægget. Når sædcellerne er dér, kan du røre dig og dyrke motion som du plejer. Efter insemnationen kan du opleve at bløde lidt og måske føle ømhed eller menstruationslignende smerter. Det er imidlertid helt normalt. Føler du dig utilpas, får egentlige smerter, ildelugtende udflåd eller temperaturforhøjelse i dagene efter inseminationen skal du søge læge. I dagene efter inseminationen kan du i øvrigt røre dig og dyrke motion som du plejer. Efter inseminationen giver vi dig en graviditetstest med hjem. Hvis du ikke ikke har fået menstruation ca. 16 dage efter inseminationen kan du tage testen. Vi ønsker dig al tænkelig held og lykke! Uanset om testen er positiv eller negativ SKAL du kontakte os, da vi meget omhyggeligt samler alle data omkring dig. Endvidere har vi pligt til at underrette sædbanken og Sundhedsstyrelsen om graviditeter fra de enkelte donorer.

9 Statistik Der kan findes flere statistikker over antallet af nødvendige inseminationer for at opnå graviditet. Gennemsnit og procenter er én ting, forløbet for hver enkelt kvinde er noget helt andet og kan variere ganske meget fra kvinde til kvinde. Det kan på flere måder være en følelsesladet udfordring at skulle insemineres mange gange før der opnås et resultat. Derfor anbefaler vi, at du inden påbegyndelse af inseminationsforløbet har gjort dig nogle tanker om, hvor mange gange du selv er villig til at skulle gennemgå insemination. I Danmark er det tilladt at inseminere kvinder til og med 45 år. Risikoen for spontan abort er den samme uanset, hvilken måde du er blevet gravid på Kost og levevis Du kan selv øge dine chancer for at opnå en graviditet. Vi anbefaler at du spiser en sund varieret kost indeholdende 600g grøntsager dagligt samt dyrker regelmæssig motion. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder som overvejer graviditet at indtage 400 mygram folinsyre om dagen samt de første 12 uger i graviditeten. Hvis du ikke spiser fisk et par gange om ugen er det en god ide at indtage fiskeoliekapsler. Relevante kosttilskud i øvrigt har vist sig at være Zink samt C- og E-vitamin. Kosttilskuddet Bio-Gravid fra Pharma Nord, udviklet i samarbejde med Jordemoder.dk, er et ideelt bud på et optimalt kosttilskud for dig som vil være helt sikker at være boostet bedst muligt i forhold til at opnå graviditet. Når du er blevet gravid er det din sikkerhed for at tilbyde optimale forhold til dit ufødte barn og dig selv. Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os på tlf eller mail: Rygning nedsætter dine chancer for graviditet væsentligt, så ideelt set bør du holde op, selvom vi godt ved det er svært! Sundhedsstyrelsen anbefaler afholdenhed fra alkohol fra graviditeten planlægges. Hvad angår indtag af kaffe, te samt koffeinholdige drikke peger undersøgelser i flere retninger. Så hvis du vil være på den sikre side kan det være en god idé at begrænse indtaget mest muligt. Generelt bør du også indtage minimale mængder kulhydrater, da det påvirker dit insulinniveau og dine hormoner, som har betydning for at opnå graviditet. Overvægt kan også have indflydelse på dine muligheder for at blive gravid, så det er en god idé inden opstart af inseminationen at din fysiske tilstand er så optimal som overhovedet muligt.

10 Når du er blevet gravid Når du er blevet gravid er du velkommen til at kontakte os ved spørgsmål. Du har også mulighed for at booke tid til jordemoderkonsultationer. Også her lægger vi vægt på, at der er tid og ro til dig i din aktuelle situation og behov. Mange bruger konsultationerne som et supplement til tilbuddene fra det offentlige system. Har du brug for sparring med kvinder i en lignende situation kan du vælge at blive medlem af Foreningen for donorbørn og forældre. Læs mere på donorbarn.dk Vi glæder os til at se dig

11 Tro og love erklæring Jeg bekræfter på tro og love at jeg har afgivet rigtige oplysninger i forbindelse med afholdelse af journalsamtalen. Jeg bekræfter at have gennemlæst og forstået det udleverede materiale Information om insemination. Jeg ønsker at blive insemineret under de beskrevne forhold og tager selv det fulde ansvar for at være rask før enhver kommende insemination hos Jordemoder.dk også i forhold til Chlamydia, Hepatitis og HIV. Jordemoder.dk kan ikke drages til ansvar for resultatet eller følgerne af en opstået graviditet. Endelig forpligter jeg mig til at orientere Jordemoder.dk om resultatet af hver insemination. I det tilfælde jeg selv medbringer egen privat donorsæd accepterer jeg at Jordemoder.dk ikke kan tage ansvar for donorsædens kvalitet eller om der ifm. brugen af donorsæden skulle forekomme risiko for sygdomsoverførsel af nogen art. Dato... Underskrift... Jeg er som ovenståendes partner/ægtefælle indforstået med, at min partner søger insemination hos Jordemoder.dk Dato... Underskrift...

12 Oplysningsskema Dokumentet er interne arbejdspapirer, som vi behandler fortroligt. Vi har fuld tavshedspligt om de oplysninger, der fremkommer heri. Du bedes udfylde og medbringe skemaet til journalsamtalen. Hvis journalsamtalen foregår over telefonen skal du sende eller maile skemaet til os før samtalen. Af hensyn til ny lovgivning (2006) om kvalitetssikring og sporbarhed ved donation af celler, skal vi bede dig om at oplyse cpr-nummer. Personlige data Navn Cpr-nummer Adresse Postnummer By Land Telefonnummer Mobil Uddannelse Erhverv Ægtefælle eller samlevers navn Evt. børns navn og fødeår Graviditeter og fødsler Graviditeter Antal Årstal Fødsler Antal Årstal Spontan abort År Graviditetsuge Provokeret abort År Graviditetsuge Er du tidligere blevet Nej Ja, antal Hvor insemineret? Anden Nej Ja, årstal Hvor fertilitetsbehandling? Hormonstimulation Nej Ja Årstal

13 Sygehistorie Tidligere indlæggelser eller operationer (sæt kryds) Ingen Ja Hvis ja, diagnose: Årstal Andre alvorlige sygdomme (tidligere eller nuværende) Ingen Ja Hvis ja, hvilke? Årstal Har du tidligere haft underlivsinfektioner? Nej Ja Hvilke? Har du allergi Nej Ja Hvilken? Er du i medicinsk behandling? Nej Ja Hvilken? (præparatnavn) Bruger du smertestillende medicin? Nej Ja Hvilken? (præparatnavn) Gynækologiske undersøgelser som du kan vælge at tage før inseminationen. Er dog vigtige, hvis du tidligere har haft underlivssygdomme Ultralydsundersøgelse Dato: Resultat: (Skanning) HSG, Dato: Resultat: hysterosalpingografi (kontrast eller vandskanning) Andre undersøgelser Dato: Hvilken? Resultat Undersøgelser du skal have foretaget inden insemination HIV Dato: Positiv Negativ Hepatitis Dato: Positiv Negativ Chlamydia Dato: Positiv Negativ

14 Livsstil Ryger du? Nej Er holdt op indenfor det sidste år: dato: Ja, hvor mange pr. dag? Alkoholforbrug, < > 14 genstande per uge Kaffeforbrug Intet Ja, kopper pr. dag? Hvor mange gram grønsager og frugt spiser du daglig, ca.? Hvor ofte spiser du fisk? Hvilke vitaminpræparater eller kosttilskud tager du? Højde Vægt Menstruation Menstruationscyklus gerne for de sidste 6 måneder. Cyklus er ofte på 28 dage og tælles således: dag 1 er den dag din blødning starter. Den sidste dag er dagen før din næste blødning starter. Du skal kun angive hvor mange dage cyklussen var på, ikke datoerne for start og slut. Hvis du ikke har for alle 6 måneder, skriver du så mange som muligt. Eksempel blødning start den 12.1 = dag 1. Næste blødning start den 8.2. Tæl fra og med 12.1 til og med 7.2. Dato for sidste menstruations første dag Antal dage: 26 1 måned siden Antal dage: 2 måneder siden Antal dage: 3 måneder siden Antal dage: 4 måneder siden Antal dage: 5 måneder siden Antal dage: 6 måneder siden Antal dage:

15 Donorønsker Donorerne er af skandinavisk/nordeuropæisk udseende. Du kan vælge mellem anonym eller åben donor. Vi bestræber os på at opfylde dine ønsker, men ingen kan vide præcis hvilken kombination af dine og donorens gener, der bliver fremherskende hos barnet. Uanset genernes spil kan du være sikker på, at familie og venner altid kan finde lighedspunkter mellem barnet, dig og din familie. Ønsker du åben donor eller anonym donor, Åben Anonym sæt kryds Øjenfarve Ikke vigtig Vigtig Hårfarve Ikke vigtig Vigtig Højde Ikke vigtig Vigtig Ønsker du en donor med anden etnisk baggrund? Hvor har du hørt om Jordemoder.dk, sæt kryds Internettet Familie / venner /Andre annoncer artikler

Informationsmateriale før insemination

Informationsmateriale før insemination Informationsmateriale før insemination Velkommen hos Storkereden Hos Storkereden er vi klar til at tage godt imod dig for at sikre et godt inseminationsforløb. Det er vigtigt at du føler dig tryg og i

Læs mere

Information om insemination

Information om insemination Information om insemination Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Side 1 Velkommen til Vitanova og tak for din henvendelse. Du har nu taget det første skridt til at blive

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Information om IVF Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Side 1 Information om IVF Velkommen til Vitanova og tak for din henvendelse. Med denne information håber vi, at

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Speciallæge Peter Lundström, Fertilitetsklinikken IVF Centrumgaden 24, 2. sal, 2750 Ballerup Tlf. 44 60 90 20, ivf@lundstrom.dk,

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D GYNÆKOLOGISK KLINIK Speciallæge Niels Lund Odensevej 25, 1. sal, 5500 Middelfart Tlf. 6440 0046 E-mail: gyn@drlund.dk BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D 1 Barnløshed Først undersøges årsagen

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen.

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Insemination efter hormonstimulation med tabletter

Insemination efter hormonstimulation med tabletter Side 1 af 6 Insemination efter hormonstimulation med tabletter Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning. Denne vejledning dækker behandling i form af insemination, hvor mandens sæd anvendes.

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Eft at have undsøgt dig/j

Læs mere

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene og insemination med oprenset sæd i livmoderen

Læs mere

Livsstil og frugtbarhed

Livsstil og frugtbarhed Merck Serono is a Livsstil og frugtbarhed Hvad kan jeg selv gøre for at øge min graviditetschance? division of Merck Fertilitet og livsstil A5 0113 FINAL.indd 1 18/01/13 13.14 Er der noget vi selv kan

Læs mere

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Insemination med sæd fra den mandlige partner (IUI-H)... 3 Den normale befrugtning...

Læs mere

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Typer af sæddonation... 3 Juridiske og andre forhold ved anvendelse af donorsæd...

Læs mere

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1 Patient information Ægdonation - I udlandet 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org Ægdonation - I udlandet

Læs mere

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus Side 1 af 5 Velkommen til Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus. Indholdsfortegnelse: Om Fertilitetsklinikken Henvisning til klinikken Gentagne aborter Inseminationsbehandling Ventetid til inseminationsbehandling

Læs mere

Oplysningsskema. Din vægt (i kg) Hvilket telefonnummer vil du/i gerne have vi kontakter dig/jer på?

Oplysningsskema. Din vægt (i kg) Hvilket telefonnummer vil du/i gerne have vi kontakter dig/jer på? Oplysningsskema Oplysninger om kvinden: Navn: CPR.nummer: Din stilling: Adresse: Telefon (privat): Telefon (Arbejde): Mobiltelefon: E-mail adresse: Din vægt (i kg) Din højde (i cm) Dit BMI: Hvilket telefonnummer

Læs mere

Information før insemination

Information før insemination LÆS DETTE MATERIALE FLERE GANGE Information før insemination Velkommen til StorkKlinik Vi glæder os til at tale med dig til den indledende journalsamtale, hvad enten det bliver på StorkKlinik eller via

Læs mere

Afslutning af graviditet efter 12. uge

Afslutning af graviditet efter 12. uge Sept. 2011 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Afslutning af graviditet efter 12. uge med levende foster 2 Afslutning af graviditet efter

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd Patient infrmatin Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 1 Patient infrmatin Nrdica Fertilitetsklinik E-mail: cpenhagen@nrdica.rg Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 2 Inseminatin med dnr

Læs mere

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik.

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik. Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik Omhandler In Vitro Fertilisering (IVF) Mikroinsemination (ICSI)

Læs mere

Høring over bekendtgørelser og vejledninger om væv og celler samt assisteret

Høring over bekendtgørelser og vejledninger om væv og celler samt assisteret NOTAT 24. oktober 2014 J.nr.: 1406108 Dok. nr.: 1559218 HKJ.DKETIK Høring over bekendtgørelser og vejledninger om væv og celler samt assisteret reproduktion har modtaget bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Vi tilbyder gratis udredning og behandling for barnløshed (infertilitet) hos par, enlige og lesbiske som har henvisning fra egen læge.

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2013.

Fertilitetsinstruks, 2013. Fertilitetsinstruks, 2013. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af IVF- og IVF/ICSI behandling i samarbejde med Fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus,

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2015.

Fertilitetsinstruks, 2015. Fertilitetsinstruks, 2015. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af insemination samt fertilitetsfremmende operationer, vandskanning og HSU, samt

Læs mere

Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive

Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive Ogilvy Healthworld Flere brochurer kan rekvireres hos Abbott på telefon 39 77 00 00 Graviditet og børn også en mulighed for HIV-positive Information til HIV-positive kvinder og andre interesserede Sponsoreret

Læs mere

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00.

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Region Syddanmark ønsker med denne pjece at beskrive de tilbud, regionen

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

Bloddonorer, aids og leverbetændelse. Vigtig meddelelse til alle bloddonorer om virussmitte med blod

Bloddonorer, aids og leverbetændelse. Vigtig meddelelse til alle bloddonorer om virussmitte med blod Bloddonorer, aids og leverbetændelse 2014 Vigtig meddelelse til alle bloddonorer om virussmitte med blod læs dette før du giver blod (se erklæring til underskrift) Du må ikke give blod, hvis du inden for

Læs mere

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Info materiale Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Indhold 1. Insemination... 4 1.1. Journalsamtale... 4 1.2. Selve inseminationen... 5 1.3. Undersøgelser... 6 1.3.1. Hystero

Læs mere

Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Jaydess (levonorgestrel) minispiral Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet

Læs mere

Loven om kunstig befrugtning. U-kursus i Reproduktionsmedicin 29/1 2014 Thue Bryndorf

Loven om kunstig befrugtning. U-kursus i Reproduktionsmedicin 29/1 2014 Thue Bryndorf Loven om kunstig befrugtning U-kursus i Reproduktionsmedicin 29/1 2014 Thue Bryndorf Christina & Dennis Christina 26 år, Dennis 29 år, ingen fælles børn, 3 års uhonoreret grav-ønske Henvender sig på privat

Læs mere

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Lise Helmsøe-Zinck, speciallæge i gynækologi og obstetrik Søborg hovedgade 221, 2860 Søborg Tlf. 60422613 ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Inden du bestemmer dig for abort, bør du

Læs mere

Information før insemination

Information før insemination LÆS DETTE MATERIALE FLERE GANGE Information før insemination Velkommen til StorkKlinik Vi glæder os til at tale med dig til den indledende journalsamtale, hvad enten det bliver på StorkKlinik eller via

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Barnløshedsbehandling

Barnløshedsbehandling Barnløshedsbehandling Behandlingstilbud på Dansk Fertilitetsklinik Hurtigt og effektivt undersøgelsesprogram af årsagen til barnløshed Reagensglasbefrugtning (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Sædudtagning

Læs mere

HIV, liv & behandling. Kærlighed, parforhold og sex

HIV, liv & behandling. Kærlighed, parforhold og sex HIV, liv & behandling Kærlighed, parforhold og sex Denne folder er beregnet til hiv-smittede, der har spørgsmål i forhold til kærlighed, parforhold og sex. Folderen indgår i serien Hiv, liv og behandling,

Læs mere

Fertilitetsrådgivningen Øresund. Bevar frugtbarheden. Om frugtbarhed og risikofaktorer Hvad kan du selv gøre?

Fertilitetsrådgivningen Øresund. Bevar frugtbarheden. Om frugtbarhed og risikofaktorer Hvad kan du selv gøre? Fertilitetsrådgivningen Øresund Bevar frugtbarheden Om frugtbarhed og risikofaktorer Hvad kan du selv gøre? Indhold Fertilitet og frugtbarhed... 4 Vær tålmodig, at blive gravid kan tage tid!... 5 Menstruationscyklus...

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et bikinisnit Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Endometriecancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer regionen inviterer dig hermed til en gratis undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder i alle aldre

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet Patientvejledning Kirurgisk abort Uønsket graviditet Siden 1973 har alle kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort. Loven fastslår, at dette skal ske inden udgangen af 12. graviditetsuge.

Læs mere

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Info materiale Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Indhold 1. Insemination... 4 1.1. Journalsamtale... 4 1.2. Selve inseminationen... 5 1.3. Undersøgelser... 6 1.3.1. Hystero

Læs mere

SPØRGESKEMA ADIPOSITAS

SPØRGESKEMA ADIPOSITAS Side 1 af 10 navnemærkat Endokrinologisk afdeling M, Enheden for Klinisk Ernæring Odense Universitetshospital Tlf. 6541 1710 SPØRGESKEMA ADIPOSITAS Du er henvist til undersøgelse, vurdering og behandling

Læs mere

guide NOVEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Når ønskebarnet ikke kommer af sig selv sider øg chancerne for graviditet

guide NOVEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Når ønskebarnet ikke kommer af sig selv sider øg chancerne for graviditet NOVEMBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Når guide ønskebarnet ikke kommer af sig selv 16 sider Behandling af barnløshed øg chancerne for graviditet Fup og Fakta om de gode råd Jeg blev meget ked

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen. Urdu

Det danske sundhedsvæsen. Urdu Det danske sundhedsvæsen Urdu 2 Det danske sundhedsvæsen Denne pjece fortæller kort om det danske sundhedsvæsen, og om de forskellige steder, man kan blive undersøgt og behandlet, hvis man bliver syg.

Læs mere

Patientvejledning Ægtransplantation IVF

Patientvejledning Ægtransplantation IVF Patientvejledning Ægtransplantation IVF Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling 2 Regionshospitalet Randers/ Regionshospitalet Horsens FERTILITETSKLINIKKERNE Januar 2013 Denne vejledning

Læs mere

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1 Patient information In Vitro Fertilisation - IVF behandling 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org In Vitro

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Samtykke og erklæring om faderskab eller medmoderskab ved assisteret reproduktion (børnelovens 27 a, stk. 1 og 2)

Samtykke og erklæring om faderskab eller medmoderskab ved assisteret reproduktion (børnelovens 27 a, stk. 1 og 2) Samtykke og erklæring om faderskab eller medmoderskab ved assisteret reproduktion (børnelovens 27 a, stk. 1 og 2) blanket 9 Med denne blanket giver du som kvindelig ægtefælle, registreret partner eller

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til alle, der ønsker denne behandling.

Læs mere

Information til kvinder, der skal have frosset væv fra en æggestok før behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling

Information til kvinder, der skal have frosset væv fra en æggestok før behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling Information til kvinder, der skal have frosset væv fra en æggestok før behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling Baggrund Dine æggestokke indeholder alle de æg, der fra pubertet til overgangsalder

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ Maigaard FERTILITETSKLIN IK ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til

Læs mere

UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN

UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. Dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

graviditet Guide Sådan øger du dine chancer for sider Behandling af barnløshed Øg chancerne for graviditet Fakta og gode råd

graviditet Guide Sådan øger du dine chancer for sider Behandling af barnløshed Øg chancerne for graviditet Fakta og gode råd Foto: Scanpix Guide April 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan øger du dine chancer for graviditet Behandling af barnløshed Øg chancerne for graviditet Fakta og gode råd 28 sider Når

Læs mere

Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og alkohol

Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og alkohol Anbefalinger om kost mm Juli 2011 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Anbefalinger til gravide om kost, kosttilskud, medicin, tobak og

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af forældrepar af samme køn. Bemærkninger til beslutningsforslaget

Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af forældrepar af samme køn. Bemærkninger til beslutningsforslaget ENTEN Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af forældrepar af samme køn Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag, som giver et lesbisk par, der har fået barn ved kunstig

Læs mere

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag.

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag. Kikkertoperation af underlivet gennem maveskindet (laparoskopi) Ved hjælp af en kikkertoperation kan man foretage forskellige indgreb, for eksempel åbning af æggeleder og fjernelse af æggeleder og æggestokke,

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Fertilitetsbehandlinger 2010. Sundhedsstyrelsen, 2012. Publikationen kan frit citeres. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S

Fertilitetsbehandlinger 2010. Sundhedsstyrelsen, 2012. Publikationen kan frit citeres. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S FERTILITETSBEHANDLINGER 2010 2012 Fertilitets 2010 Sundhedsstyrelsen, 2012. Publikationen kan frit citeres. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk/ Emneord: IVF, fertilitetsbehandling,

Læs mere

Spørgeskema Sundhedsprofil Standard. Dine svar og resultater er 100% anonyme! HUSK! Udfyld skemaet og tag det med til undersøgelsen!

Spørgeskema Sundhedsprofil Standard. Dine svar og resultater er 100% anonyme! HUSK! Udfyld skemaet og tag det med til undersøgelsen! Dine svar og resultater er 100% anonyme! HUSK! Udfyld skemaet og tag det med til undersøgelsen! Spørgeskema Sundhedsprofil Standard Falck Healthcare s Sundhedsprofil består af dette spørge skema samt en

Læs mere

Reagensglasbehandling (IVF)

Reagensglasbehandling (IVF) Reagensglasbehandling (IVF) Hvornår kan der tilbydes IVF behandling. Når kvinden har lukkede eller beskadigede æggeledere, som følge af underlivs- eller blindtarmsbetændelse, tidligere kejsersnit eller

Læs mere

Baseline spørgeskema Version 2.1 Dato 01.11.2014

Baseline spørgeskema Version 2.1 Dato 01.11.2014 Spørgeskema til udfyldelse ved start Randomiseringsnummer: Initialer for forsøgsdeltager: CPR: - Dato for udfyldelse af skema: / - 20 Navn: Hvad er din civilstand? (1) Gift / samlevende (2) Enke / enkemand

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

IVF ICSI TESA Information

IVF ICSI TESA Information IVF ICSI TESA Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

uge for uge KALENDER

uge for uge KALENDER JOAN TØNDER GRØNNING E-bog uge for uge KALENDER Til dig, der venter tvillinger 1 Kalenderen her kan blive et hyggeligt minde fra nogle helt specielle måneder, ligesom den kan blive jeres helt egen, individuelle

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft information DBCG 2010-neo-b Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling) samt medicinsk behandling.

Læs mere

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl..

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Vedlagt spørgeskema samt 7 dages maddagbog bedes udfyldt og returneres til nedenstående adr. inden vi mødes første gang. Returneres ca. 3 dage inden aftalen.

Læs mere

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft...

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Æggestokkræft rammer kun få, men opdages af færre i tide. Folderen her fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på. Lyt til,

Læs mere

Projekt Ønskebarn. En bog om ufrivillig barnløshed. Læge Helle Pilgaard

Projekt Ønskebarn. En bog om ufrivillig barnløshed. Læge Helle Pilgaard Projekt Ønskebarn En bog om ufrivillig barnløshed Læge Helle Pilgaard [ ] P R O J E K T Ø N S K E B A R N - e n b o g o m b a r n l ø s h e d Læge Helle Pilgaard 3 [ ] Projekt Ønskebarn - en bog om barnløshed.

Læs mere

Patientvejledning. Endometriose. - Kikkertoperation

Patientvejledning. Endometriose. - Kikkertoperation Patientvejledning Endometriose - Kikkertoperation Aleris-Hamlet er førende indenfor skånsomme kikkert operationer af endometriose. Det betyder, at du hurtigt bliver frisk igen og får færrest mulige ar

Læs mere

UfrIvIllIg BarnløsHeD

UfrIvIllIg BarnløsHeD UfrIvIllIg BarnløsHeD 1 Omslagets forside viser et æg der er ca. 1000 gange forstørret. Ægcellen er omgivet af en æggeskal og på billedet ses ca. halvtreds sædceller på ydersiden af æggeskallen. Foto:

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Prævention KLAR BESKED

Prævention KLAR BESKED Prævention K L A R B E S K E D Er det nødvendigt at bruge prævention? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. På den måde bestemmer du selv, hvornår og hvor mange børn du vil have. Bruger

Læs mere

Udskrivelse efter kar-operation

Udskrivelse efter kar-operation Til patienter og pårørende Udskrivelse efter kar-operation Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk afdeling 2 På Karkirurgisk Afdeling er du nylig blevet opereret for: Hvad sker der efter operationen? Fra

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Mange veje til sikker beskyttelse 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

Denne brochure indeholder oplysninger om, hvordan rygning påvirker mulighederne for at blive gravid.

Denne brochure indeholder oplysninger om, hvordan rygning påvirker mulighederne for at blive gravid. Denne brochure indeholder oplysninger om, hvordan rygning påvirker mulighederne for at blive gravid. Mange videnskabelige undersøgelser har vist, at rygning mindsker chancerne for at blive gravid. Brochuren

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Det handler om din sundhed

Det handler om din sundhed Til patienter og pårørende Det handler om din sundhed Vælg farve Vælg billede Endokrinologisk Afdeling M Det handler om din sundhed Der er en række sygdomme, som for eksempel diabetes og hjertekarsygdomme,

Læs mere

Ultralydscanning af underlivet hos gynækologen

Ultralydscanning af underlivet hos gynækologen Ultralydscanning af underlivet hos gynækologen 9.9.2006 Suzan Lenz Ultralydscanning er et af gynækologens bedste redskaber til at vurdere om din livmoder og æggestokke er normale. Scanningen foregår gennem

Læs mere

Behandling af barnløse

Behandling af barnløse Behandling af barnløse Hvidovre Hospital Fertilitetsklinikken, Afsnit 455 Indhold 1 Behandling af barnløse... 6 Hvem kan komme i behandling... 6 Hvor stor er chancen for at blive gravid... 6 Overvejelser

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Fertilitetsklinikken Trianglen Information om IVF ICSI TESA Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Skemaet bedes du efterfølgende aflevere på den afdeling hvor du blev behandlet. Afdelingen vil herefter sørge for at sende skemaet retur til os.

Skemaet bedes du efterfølgende aflevere på den afdeling hvor du blev behandlet. Afdelingen vil herefter sørge for at sende skemaet retur til os. Kompetencecenter for Klinisk Kvalitet og Sundhedsinformatik Vest Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Tlf.: 7841 3981 Til patienter med prostatakræft Prostatakræft

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk afdeling 2 Definition Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår under

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S - En fertilitetsklinik uden ventetid. Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv

Læs mere

IVF-behandlinger i Danmark i perioden 1994 2000 Del 1: Fertilitetsbehandling

IVF-behandlinger i Danmark i perioden 1994 2000 Del 1: Fertilitetsbehandling IVF-behandlinger i Danmark i perioden 1994 2000 Del 1: Fertilitetsbehandling Kontaktperson: Indledning Cand.scient. Lone Mortensen, direkte 7222 7615, lmo@sst.dk Denne publikation er baseret på Sundhedsstyrelsens

Læs mere

At donere æg Information

At donere æg Information Atdonereæg Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Før du kan starte som ægdonor... 3 Undersøgelser... 3 Prævention... 3 Når du vil i

Læs mere

Helbredskontrol af natarbejdere. Spørgeskema om natarbejde, helbred og levevaner

Helbredskontrol af natarbejdere. Spørgeskema om natarbejde, helbred og levevaner Helbredskontrol af natarbejdere Spørgeskema om natarbejde, helbred og levevaner 2003 1 Helbredskontrol af natarbejdere Formålet med spørgeskemaet Natarbejde kan være forbundet med helbredsproblemer. De

Læs mere

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling i Aarhus Center for Alkoholbehandling er Aarhus Kommunes behandlingstilbud til borgere, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner.

Læs mere

Dansk Demografisk Forening 29. oktober 2008

Dansk Demografisk Forening 29. oktober 2008 Emner Ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling omfang og betydning Lone Schmidt Lektor, dr.med., ph.d. L.Schmidt@pubhealth.ku.dk Dansk Demografisk Forening 29. oktober 28 Historisk rids Omfanget

Læs mere

Ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling omfang og betydning

Ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling omfang og betydning Ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling omfang og betydning Lone Schmidt Lektor, dr.med., ph.d. L.Schmidt@pubhealth.ku.dk Dansk Demografisk Forening 29. oktober 2008 Dias 1 Emner Historisk rids

Læs mere

Din livsstil. påvirker dit helbred

Din livsstil. påvirker dit helbred Din livsstil påvirker dit helbred I denne pjece finder du nogle råd om, hvad sund livsstil kan være. Du kan også finde henvisninger til, hvor du kan læse mere eller få hjælp til at vurdere dine vaner.

Læs mere