Nye regler for et bedre kemisk arbejdsmiljø REACH. Hvad kan du gøre som: Medarbejder Arbejdsgiver Tillidsvalgt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nye regler for et bedre kemisk arbejdsmiljø REACH. Hvad kan du gøre som: Medarbejder Arbejdsgiver Tillidsvalgt"

Transkript

1 Nye regler for et bedre kemisk arbejdsmiljø REACH Hvad kan du gøre som: Medarbejder Arbejdsgiver Tillidsvalgt

2 2 Forord LO hilser EU s nye kemikalielov REACH velkommen. Nu får vi endnu mere viden om de kemiske stoffer, vi møder i dagligdagen både på arbejdspladsen og i hjemmet. REACH skal sikre en høj beskyttelse af mennesker og miljø, og vil give fælles regler for alle medlemslande i EU. Det bliver fremover kemikalieproducenter og importører, der får ansvaret for at skaffe viden om kemikalierne. Samtidig bliver der krav om spredning af viden fra leverandørerne og helt ud til selve brugerne af kemiske stoffer. Arbejdsmiljøreglerne gælder dog stadig. Det betyder, at REACH skal leve side om side med arbejdspladsbrugsanvisningerne og arbejdspladsvurderingerne. REACH vil forbedre mulighederne for at erstatte de farlige stoffer med ufarlige eller mindre farlige stoffer. LO tror på, at de farligste produkter helt vil forsvinde ud af markedet, og at producenterne vil tænke i nye og mindre farlige løsninger til glæde for både mennesker og miljø. Denne pjece skal informere dig om de nye regler og give et bud på, hvad du kan gøre som medarbejder, arbejdsgiver og tillidsvalgt. God fornøjelse Ejner K. Holst Marts 2008

3 3

4 4 Hvad er REACH? REACH er EU kemikalielov fra REACH erstatter de hidtidige regler om undersøgelse, risikovurdering og anmeldelse af kemiske stoffer samt de gamle regler om leverandørbrugsanvisninger. REACH står for Registration, Evaluation and Authorisation of CHemicals (registrering, vurdering og godkendelse af kemikalier). REACH skal være med til at sikre mennesker og miljø mod skadelige påvirkninger fra de mange tusinde kemikalier, der er på markedet i dag. REACH skal fremme konkurrenceevne og innovation i den kemiske industri. REACH vil med tiden få betydning for alle, der anvender kemikalier i deres arbejde, hvad enten man fremstiller, eller er bruger af kemikalier. Denne pjece beskriver de vigtigste forandringer, REACH vil medføre for producenter, forhandlere og brugere af kemikalier, samt hvordan REACH kan være med til at forbedre det kemiske arbejdsmiljø på arbejdspladserne.

5 5 Hvorfor REACH? Mere viden om kemiske stoffer REACH skal give viden om de kemiske stoffer, der bruges på arbejdspladserne i EU. Mange af de kemiske stoffer, der er på markedet i EU, er ikke undersøgt for deres betydning for sundhed og miljø. Kun ca af stofferne er optaget på Listen over farlige stoffer, og det er de stoffer, myndighederne har vurderet (de gamle stoffer). For resten af stofferne er kun en lille del vurderet af producenterne (de nye stoffer). Når REACH er gennemført vil der ikke længere være forskel på gamle og nye stoffer. Alle stoffer på markedet skal følge de samme regler. På grund af visse undtagelser vil i alt mellem stoffer ud af de ca stoffer blive registreret. Ingen data intet marked Med REACH kan ingen kemiske stoffer blive markedsført, med mindre deres virkninger på sundhed og miljø er kendt. Producenterne skal dokumentere, at man uden risiko kan anvende de kemiske stoffer til den tiltænkte brug. Det betyder i praksis, at alle stoffer på markedet skal undersøges og registreres, og det skal beskrives, hvordan de kan bruges sikkert. Et af grundprincipperne i REACH er: Ingen data intet marked. i I REACH-sammenhæng er en producent en virksomhed, der fremstiller rene stoffer

6 6 Undtagelser Visse stoffer er undtaget registrering. Det gælder stoffer, der fremstilles eller importeres i mængder under 1 ton pr. producent/importør pr. år. Dette kan ses i REACH-forordningens bilag. Derudover er en række stoffer og/eller anvendelser undtaget fra REACH eller dele af REACH. Det gælder bl.a. radioaktive stoffer og affald, samt visse lægemidler, fødevarer og foder. Identificeret anvendelse REACH indfører også begrebet identificeret anvendelse. Det vil sige, at producenter/importører skal beskrive den brug stoffet er beregnet til, som de har kendskab til. F.eks. skal de beskrive om stoffet indgår i en maling, som sprøjtes på eller i et rengøringsmiddel til gulvvask. Et enkelt stof kan have mange forskellige anvendelser, og producenterne skal tage stilling til, om hver enkelt anvendelse kan ske sikkert. Hvis en virksomhed anvender stoffet på en anden måde, og ikke vil fortælle leverandøren det, skal virksomheden selv overtage registreringen. Tvivl kommer brugerne til gode REACH bygger på forsigtighedsprincippet. Er der tvivl om, hvorvidt et kemisk stof kan bruges sikkert, kommer tvivlen brugerne til gode. Det er producenterne, der skal bevise, at et stof kan benyttes uden unødvendige risici for brugerne og for miljøet. Tillidsvalgt Tillidsvalgte bør være opmærksom på, at arbejdsgiveren inddrager sikkerhedsorganisationen, hvis en virksomhed selv vælger at overtage registreringen.

7 7

8 8 Hvem bliver berørt af REACH? Alle der fremstiller, leverer eller arbejder med kemikalier vil blive berørt af REACH, men der er stor forskel på, hvor mange forpligtelser man vil få. Producenter og importører Producenter af rene stoffer samt importører, der køber kemikalier udenfor EU, får de fleste forpligtelser. Hvis de producerer eller importerer mere end 1 ton om året af et stof, skal det registreres hos Det Europæiske Kemikalieagentur. Importeres der kemiske produkter fra lande udenfor EU, skal importøren beregne mængden af hvert enkelt stof i produkterne. Herefter er det enkeltstofferne, der er underlagt reglerne om registrering. Hvis man køber kemikalier fra et andet EU-land, har man derimod ikke noget registreringsansvar. Downstream-bruger Fremstiller man ikke selv stoffer (eller importerer fra lande udenfor EU), men køber stoffer til brug i virksomheden, er man en downstream-bruger. En downstream-bruger kan være en virksomhed, der køber kemiske stoffer eller produkter og bruger dem til at fremstille andre kemiske produkter. En downstreambruger kan også være en professionel slutbruger, som f.eks. bruger et rengøringsmiddel eller en maling. Downstream-brugerne skal sørge for at informere deres leverandører om, hvordan de bruger de forskellige kemikalier på virksomheden. Arbejdsgiver Arbejdsgiveren skal informere deres leverandør om, hvordan de bruger de forskellige kemikalier på arbejdspladsen. Leverandøren skal formidle denne viden videre til producenten.

9 9 Producent eller importør Producent af rene stoffer. Importør af kemikalier fra ikke-eu-lande. Downstream-bruger Fremstiller af kemiske produkter. Køber og blander rene stoffer eller andre kemiske produkter. Distributør Leverandør. Køber kemiske produkter og sælger videre. Downstream-bruger Professionelle slutbrugere. Køber kemiske produkter og anvender dem i virksomheden. Illustration af leverandørkæden. Overskriften er den betegnelse, der bruges under REACH i Kemikalieagenturet ligger i Helsingfors og er en del af EU

10 10 Hvordan indføres REACH? REACH trådte i kraft den 1. juni REACH indføres gradvist, og først i 2018 er REACH fuldt indført. Overgangsperioden For de cirka kemiske stoffer, der allerede er på markedet, indføres en overgangsperiode. Fra 1. juni 2008 til 1. december 2008 skal alle, der producerer eller importerer kemiske stoffer i mængder på over 1 ton om året, tage stilling til, om de fortsat ønsker at markedsføre disse stoffer i EU. I givet fald skal de i ovennævnte periode udarbejde en præ-registrering af stofferne, men ikke en vurdering. Dette kommer først ved den egentlige registrering. Præ-registrering Ved præ-registreringen indsender producenterne navne på de stoffer, de fortsat ønsker at markedsføre. Præ-registreringen betyder, at man fortsat kan markedsføre sine stoffer i overgangsperioden. Hvis en producent undlader at præ-registrere et stof inden 1. december 2008, må stoffet ikke sælges, før der er udarbejdet en egentlig registrering.

11 11 Klassificering og registrering Frem til 2018 skal alle de præ-registrerede stoffer registreres rigtigt, hvilket betyder, at producenterne indsender data om stofferne. Forskellige producenter af det samme stof kan arbejde sammen om at skaffe data om stofferne. Det betyder, at der bliver gennemført færre forsøg med stofferne, samtidig med at producenterne kan blive enige om en ensartet klassificering af stofferne. Ensartet klassificering er dog ikke et krav, hvorfor forskellig klassificering kan forekomme, selv efter REACH er trådt i kraft. De farligste stoffer og de, som produceres/importeres i de største mængder, registreres først. Derefter følger de stoffer, der produceres i mindre mængder (dog mindst 1 ton om året pr. producent/importør). Globally harmonised system GHS er et globalt initiativ under FN om at indføre fælles klassificering og mærkning af kemiske stoffer og præparater i alle FN-lande. EU forventes at vedtage en forordning, der implementerer GHS.

12 12 Indførelse af REACH 1. juni 2007 REACH trådte i kraft 1. juni 2008 Præ-registrering start 1. december 2008 Præ-registrering slut 1. december 2010 Registrering I Stoffer 1000 t/år CMR*-stoffer t/år R50/53**-stoffer t/år 1. juni 2013 Registrering II Stoffer 100 t/år 1. juni 2018 Registrering III Stoffer 1 t/år * CMR: Kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionsskadelige stoffer. ** REACH indfører nye definitioner for særligt miljøfarlige stoffer. Stoffer der i dag er klassificeret R50/53 vil sandsynligvis falde ind under de nye definitioner. i Klassificering er en fastlæggelse af, om et kemisk stof eller produkt f.eks. er brandfarligt, ætsende og allergifremkaldende. Ved en klassificering får stoffet/produktet tildelt såkaldte risikosætninger (Rsætninger)

13 Kemikaliesikkerhedsrapport Uanset mængden skal der leveres en vurdering af stoffets fysisk-kemiske egenskaber og en vurdering af dets farlighed for menneskers sundhed og for miljøet. Jo større mængder, der produceres eller importeres af et stof, desto flere data skal producenten skaffe om stoffet, når dette registreres. Data om stoffer, der produceres/importeres i mængder over 10 tons pr. år, skal samles i en kemikaliesikkerhedsrapport. 13

14 14 For klassificerede stoffer Eksponeringsscenarium Hvis en producent eller importør producerer/importerer et klassificeret kemisk stof i mængder på over 10 ton om året, skal producenten/importøren udarbejde et eksponeringsscenarium. I eksponeringsscenariet tages højde for alle kendte situationer, stoffet skal bruges i. Eksponeringsscenariet Informationernes bevægelse i leverandørkæden Sikkerhedsdatablad. Eksponeringsscenarium EU Producent/Importør Downstre Kemikaliesikkerhedsrapport. Eksponeringsvurdering Eksponeringsscenarium Information om alle kendte brug af et kemisk stof eller et kemisk produkt Medarbejder Det er en opgave for medarbejderne at gøre deres tillidsvalgte opmærksomme på, hvis det kemiske stof ikke bruges efter de retningslinjer, der er i eksponeringsscenariet.

15 15 skal indeholde en beskrivelse af, hvordan man på en sikker måde kan anvende det kemiske produkt til de forskellige brug, det er beregnet til og som er kendt. Eksponeringsscenariet skal vedhæftes sikkerhedsdatabladet for det rene stof eller sikkerhedsdatabladet for de kemiske produkter, som indeholder stoffet. Sikkerhedsdatablad. Eksponeringsscenarium Sikkerhedsdatablad. Eksponeringsscenarium am bruger Distributør Downstream bruger Information om alle kendte brug af et kemisk stof eller et kemisk produkt Information om alle kendte brug af et kemisk stof eller et kemisk produkt i Et sikkerhedsdatablad er det samme som en leverandørbrugsanvisning og erstatter med REACH denne betegnelse.

16 16 Hvad med sikkerhedsdatabladene? Sikkerhedsdatabladene er et vigtigt element i REACH. Her sammenfattes information om stoffers egenskaber og om sikker anvendelse af dem. Det er sikkerhedsdatabladet, som skal bringe informationen fra producenten via leverandørerne og ud til slutbrugeren. Forbedringer I takt med at producenterne og importørerne af kemiske stoffer registrerer stofferne og udarbejder eksponeringsscenarier, vil brugerne af kemiske produkter opleve, at sikkerhedsdatabladenes indhold forbedres på følgende punkter: Sikkerhedsdatablade for registrerede stoffer eller for kemiske produkter, som indeholder registrerede stoffer, vil fremover indeholde registreringsnumre for alle registrerede indholdsstoffer. Er der udarbejdet eksponeringsscenarier (hvilket ikke er et krav for alle stoffer) for ét eller flere af indholdsstofferne i produktet (eller for produktet i sig selv), skal sikkerhedsdatabladets retningslinjer om sikker håndtering svare til retningslinjerne i eksponeringsscenarierne. Relevante eksponeringsscenarier skal være vedhæftet sikkerhedsdatabladet som bilag. adressen på den person, der er ansvarlig for udarbejdelsen af sikkerhedsdatabladet, skal anføres. Løbende ændringer Eftersom alle stoffer først er færdigregistreret i 2018, vil brugerne af produkter ikke med det samme opleve ændringer i indholdet af sikkerhedsdatabladene. Ændringerne kommer løbende fra 2010 og frem til 2018.

17 Arbejdsgiver Arbejdsgiveren kan tage initiativ til, at sikkerhedsorganisationen kortlægger, hvilke produkter virksomheden bruger, hvordan de bruges, og hvem der er leverandør. Informationerne skal derefter sendes videre til leverandør og producent, så sikkerhedsdatabladene bliver så gode som muligt. 17

18 18

19 19 Hvilken betydning får REACH for arbejdsmiljøet? REACH vil øge vores viden om de kemiske stoffer og produkter, der bruges på arbejdspladserne. Øget viden giver bedre sikring mod skadelige påvirkninger Med den nye viden kan arbejdsgiverne bedre sikre medarbejderne mod skadelige påvirkninger. Efterhånden som alle kemiske stoffer bliver registreret under REACH, vil der være en stor mængde data om sundheds- og miljøfarer til rådighed for de producenter og leverandører, der skal udarbejde sikkerhedsdatabladene. Desuden vil eksponeringsscenarier være en hjælp dels for dem, der skal udarbejde sikkerhedsdatabladene, dels for arbejdsgiverne, der har ansvaret for at udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger. Dem, som har flest stofdata til rådighed nemlig producenterne skal tage stilling til, hvordan et kemisk stof kan anvendes sikkert. Ydermere stilles der krav om, at viden om stofferne kommunikeres nedad i leverandørkæden så dem, der bruger de kemiske produkter til dagligt rent faktisk får glæde af denne viden. i DNEL = derived no-effect level. Den største mængde af et stof et menneske kan udsættes for, uden der kan påvises nogen skadelige effekter.

20 20 DNEL-værdier REACH introducerer et nyt begreb, DNEL-værdier. Når en producent udarbejder en kemikaliesikkerhedsrapport for et kemisk stof, skal producenten fastlægge den mængde af et stof, mennesker kan udsættes for uden registrerbar skadelig effekt. Producenten skal tage stilling til, om man bliver udsat for stoffet via f.eks. huden eller indånding. Desuden skal producenten tage højde for, at nogle mennesker er særligt følsomme, f.eks. børn og gravide. Hvis en risikovurdering viser, at man ved brug af et stof udsættes for mængder under DNEL-værdierne, betragtes brugen af stoffet som sikker. DNEL-værdien kan altså sammenlignes med en slags grænseværdi, men DNEL-værdierne erstatter ikke de grænseværdier, vi kender fra Arbejdstilsynets grænseværdiliste. Når en virksomhed modtager et sikkerhedsdatablad med et eksponeringsscenarium, skal DNEL-værdierne for indholdsstofferne også stå der. i Der kan godt være forskellige DNEL-værdier for samme stof, alt efter hvilket eksponeringsscenarium, der er beskrevet. F.eks. kan der være en DNEL-værdi for private brugere, og den måde de bruger et stof på, og en anden DNEL-værdi på samme stof, hvis det skal bruges i 8 timer på en arbejdsplads. Det er kun den sidste DNEL-værdi, der kan sammenlignes med en grænseværdi.

21 21 DNEL-værdier og de almindelige grænseværdier I skrivende stund er der ikke krav om, at arbejdsgiveren overholder DNEL-værdier på arbejdspladsen. Her gælder reglerne om overholdelse af de almindelige grænseværdier. Bemærk, at der stadig er krav om, at udsættelse for farlige kemiske stoffer og produkter skal undgås. LO anbefaler dog, at når der både findes en grænseværdi og en DNEL-værdi, så er det den laveste værdi, der overholdes. Arbejdsmiljøloven siger, at arbejdsmiljøet skal være så godt som muligt. Derfor skal det altid tilstræbes, at udsættelsen er så lav som det teknisk er muligt. Tillidsvalgt Uanset grænseværdien kan den tillidsvalgte tage initiativ til, at sikkerhedsudvalget diskuterer, om udsættelse for kemiske stoffer kan undgås ved f. eks. en ændring af arbejdsprocessen.

22 22 Forsvinder de nuværende arbejdsmiljøregler? REACH erstatter ikke de gældende arbejdsmiljøregler. Arbejdsgiveren har fortsat pligt til at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø for medarbejderne. Med REACH får arbejdsgiveren mere viden og bedre værktøjer til sin rådighed. Betydning for kemisk arbejdspladsvurdering En arbejdsgiver har ifølge arbejdsmiljøreglerne pligt til at udarbejde en arbejdspladsvurdering, APV. Der, hvor der arbejdes med farlige stoffer og produkter er der særlige bestemmelser, APV en skal indeholde. Mange virksomheder bruger den kemiske APV i arbejdspladsbrugsanvisningen. Med REACH får arbejdsgiveren et værktøj i form af detaljerede oplysninger fra stofproducenterne og leverandørerne, så fremtidens APV kan bygge på grundig viden og bedre begrundelser. Betydning for arbejdspladsbrugsanvisning Selvom REACH vil forbedre kvaliteten af sikkerhedsdatabladene, er det vigtigt at understrege, at regler om udarbejdelse af arbejdspladsbrugsanvisninger fortsat gælder. Hvis der arbejdes med farlige, kemiske produkter på en virksomhed, har arbejdsgiveren pligt Arbejdsgiver Arbejdsgiveren har pligt til at sørge for tilstrækkelig oplæring og instruktion af medarbejderne, så de kan udføre arbejdet på en sikker og forsvarlig måde.

23 23 til at sørge for, at der udarbejdes arbejdspladsbrugsanvisninger for alle de farlige produkter, der bruges. Arbejdspladsbrugsanvisningen skal tage højde for den specifikke måde, der arbejdes med produktet på i den pågældende virksomhed. Arbejdsgiveren har også fortsat pligt til at sørge for tilstrækkelig oplæring og instruktion af medarbejderne, så de kan udføre arbejdet på en ufarlig måde. Betydning for produktregistrering REACH-reglerne skal ikke forveksles med de danske regler om produktregistrering. Kemiske produkter, der sælges til erhvervsmæssigt brug i Danmark, skal fortsat anmeldes til Arbejdstilsynets Produktregister og tildeles et PR-nummer. REACH ændrer ikke på dette. i Arbejdspladsbrugsanvisning. Minder om et sikkerhedsdatablad, men er målrettet den specifikke måde, der arbejdes med produktet på i en given virksomhed. Arbejdsgiveren på virksomheden har ansvaret for, at der findes arbejdspladsbrugsanvisninger for alle de kemikalier, der bruges på virksomheden.

24 24 Hvad kan virksomheden gøre? Kommunikation med leverandører Virksomhederne skal sikre en god kommunikation med leverandørerne af produkterne. Når en virksomhed køber et kemisk produkt, har virksomheden pligt til at kræve et sikkerhedsdatablad fra leverandøren. Overensstemmelse mellem praktisk brug og eksponeringsscenarier Hvis sikkerhedsdatabladet indeholder ét eller flere eksponeringsscenarier, har arbejdsgiveren pligt til at sikre sig, at eksponeringsscenarierne faktisk beskriver den måde, produktet bruges på i virksomheden. Hvis et produkt bruges på flere forskellige måder, skal de alle være beskrevet i eksponeringsscenariet. Arbejdsgiveren har ydermere pligt til at sikre, at medarbejderne følger de anvisninger, der er givet i eksponeringsscenariet. Hvis virksomhedens brug af et produkt ikke er med i de medfølgende eksponeringsscenarier, skal arbejdsgiveren sørge for, at leverandøren straks bliver gjort opmærksom på, hvordan virksomheden bruger produktet. Leverandøren har da pligt til at formidle informationerne videre op i leverandørkæden helt op til producenterne af de rene stoffer. Kortlægning af produkter, deres brug og leverandører Det er også muligt at være på forkant og kontakte sin leverandør og bede om, at virksomhedens brug af et kemisk produkt bliver omfattet af et evt. eksponeringsscenarium. Det er især vigtigt, hvis man bruger et produkt på en måde, som måske ikke oprindeligt var tiltænkt fra leverandørens side. Det er ikke tilladt at

25 25 bruge produkterne på måder, som ikke er beskrevet i et eksponeringsscenarium. Hvis virksomhedens anvendelse af et produkt ikke findes i det medfølgende eksponeringsscenarium, kan virksomheden pludselig stå i den situation, at et produkt ikke må bruges som sædvanlig. Det kan undgås, hvis virksomheden i god tid kortlægger, hvilke produkter der bruges, hvordan de bruges, og hvem der er leverandører. LO anbefaler, at virksomheden inddrager sikkerhedsorganisationen ved denne kortlægning, men understreger samtidig, at det stadig er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at informationerne bliver kommunikeret videre til leverandørerne. Mulighed for selv at stå for et eksponeringsscenarium En producent kan vælge ikke at medtage en kendt brug af et stof i sit eksponeringsscenarium. I givet fald kan en virksomhed vælge selv at udarbejde et eksponeringsscenarium for den aktuelle brug af stoffet eller produktet, og det vil da være lovligt at bruge det. Også her anbefaler LO, at sikkerhedsorganisationen inddrages. Arbejdsgiver Arbejdsgiveren har pligt til at sikre, at eksponeringsscenarierne beskriver de måder, produkterne bruges på i virksomheden.

26 26 Hvad med substitution? Særligt problem atiske stoffer Under REACH vil der blive udarbejdet en liste over særligt problematiske stoffer. Ved særligt problematiske stoffer forstås kræftfremkaldende, mutagene (skader arveanlægget), reproduktionsskadelige (skader evnen til at få børn), hormonforstyrrende og særligt miljøfarlige stoffer. Stoffer på denne liste skal godkendes af myndighederne til specifikke brug, før de må markedsføres. REACH kræver, at producenterne af kemiske stoffer tager stilling til muligheden for substitution. Pligt til at undersøge substitutionsmuligheder Producenter, som søger godkendelse af et farligt kemisk stof, hvor risikoen ved anvendelse af stoffet er høj, vil ifølge REACH være forpligtet til at erstatte stoffet med et mindre farligt, hvis det overhovedet er muligt. Producenterne skal udarbejde en analyse af substitutionsmulighederne samt evt. udarbejde en substitutionsplan, hvis substitution ikke umiddelbart er mulig. Hvis myndighederne vurderer, at der er en unødvendig risiko forbundet med en given brug af et stof, kan myndighederne begrænse eller helt forbyde brugen af stoffet.

27 27 Den mindst farlige løsning For arbejdsgivere og medarbejdere, som arbejder med kemiske produkter, kan det komme til at betyde, at nogle af de farligste produkter med tiden forsvinder fra markedet, og at producenterne motiveres til at finde mindre farlige løsninger. Fortsat pligt til substitution, hvis muligt Det skal bemærkes, at arbejdsmiljøloven kræver, at en arbejdsgiver erstatter et farligt kemisk produkt eller en arbejdsproces med ufarlige eller mindre farlige alternativer, hvis det er muligt. REACH ændrer ikke på disse regler. Arbejdsgiverens pligt til at substituere, hvor det er muligt, gælder fortsat. i Substitution betyder erstatning af et farligt kemisk stof eller produkt med et ufarligt eller mindre farligt stof. Substitution omfatter også erstatning med en mindre farlig arbejdsproces. Arbejdsgiver Arbejdsgiveren får med REACH mere viden om de kemiske stoffer, og kan derfor lettere vurdere og erstatte de farligste stoffer med ufarlige eller mindre farlige stoffer.

28 28 Links til mere viden EU-kommissionens forordning: oj/2006/l_396/l_ da pdf Miljøstyrelsens REACH helpdesk: REACH+Helpdesk/ Kemikalieagenturet On-line minikursus om REACH: Dansk Industris guide om REACH: Arbejdstilsynet: Branchearbejdsmiljørådene: Det økologiske råd:

29 29 Stikordsliste Ord/begreb Arbejdspladsbrugsanvisning CMR DNEL Derived no-effect level. Den største mængde af et stof et menneske kan udsættes for, uden at der kan påvises skadelige effekter. Skal stå i eksponeringsscenariet. Downstreambruger Eksponeringsscenarium Eksponeringsvurdering Europæisk Kemikalieagentur Kort forklaring Minder om et sikkerhedsdatablad, men er målrettet den specifikke måde der arbejdes med produktet på i en given virksomhed. Arbejdsgiveren på virksomheden har ansvaret for, at der findes arbejdspladsbrugsanvisninger for alle de kemikalier, der bruges på virksomheden. Forkortelse for kræftfremkaldende, mutagen og reproduktionsskadelig. Virksomhed som køber og bruger kemikalier inden for EU. Ved bruger forstås både virksomheder, som køber kemikalier til fremstilling af andre kemikalier og virksomheder, der bruger et færdigt kemikalie (slutbrugere). Beskrivelse af, hvordan man sikkert kan arbejde med et kemisk stof eller produkt i en given brugssituation. Vurdering af, hvor stor dosis/ koncentration af et stof som mennesker og miljø kan blive udsat for EU-agentur beliggende i Helsingfors, Finland. Modtager registreringer og ansøgninger om godkendelser.

30 30 Identificeret anvendelse Importør Forsigtighedsprincippet Godkendelsesordning Kemikaliesikkerhedsrapport (CSR) Kemikalier Kemisk produkt Kemisk stof Klassificering PR-nummer Et kemikalie må ikke anvendes, hvis der er tvivl om, hvorvidt det kan anvendes sikkert. Særligt farlige stoffer til specifikke anvendelser, som myndighederne skal godkende. Kendt brug af et stof. Virksomhed, som importerer kemikalier fra lande udenfor EU. Beskrivelse af farlige egenskaber for stoffer, der produceres/importeres i mængder over 10 tons/år. Samlet betegnelse for kemiske stoffer og kemiske produkter. Blanding af to eller flere kemiske stoffer. Et enkelt kemisk stof. Fastlæggelse af om et stof eller et kemisk produkt f.eks. er brandfarligt, irriterende for øjnene, ætsende, allergifremkaldende eller miljøfarligt. Ved en klassificering får stoffet/produktet tildelt såkaldte risikosætninger (R-sætninger). Når et produkt er registreret hos Arbejdstilsynet, får produktet tildelt et PR-nummer, der skal stå på emballagen.

31 31 Producent Produktregistrering REACH Registrering Sikkerhedsdatablad Substitution Vurdering Virksomhed, som producerer rene kemiske stoffer. En del af de kemiske produkter, der sælges i Danmark skal anmeldes til Arbejdstilsynet. Anmeldelserne bruges bl.a. af læger i tilfælde af uheld med et kemikalie. Produktregistrering til Arbejdstilsynet har ikke noget at gøre med registrering under REACH. Registration (Registrering), Evaluation (Vurdering) and Authorisation (Godkendelse) of CHemicals (Kemikalier). Alle producenter og importører skal registrere stoffer, der produceres/importeres i mængder på over 1 ton pr. producent pr. år. Erstatter leverandørbrugsanvisning. Indeholder oplysninger om farlige egenskaber og sikker håndtering af kemiske produkter. Leverandøren af et kemisk produkt har pligt til gratis at levere et sikkerhedsdatablad sammen med produktet. Erstatning af farligt kemikalie med ufarligt, mindre farligt eller med en mindre farlig arbejdsproces. Myndighederne vurderer, om producenternes registreringer er fyldestgørende samt om der skal være anvendelsesbegrænsninger eller godkendelser for visse stoffer.

32 REACH REACH står for Registration, Evaluation and Authorisation of CHemicals Udgivet af: Landsorganisationen i Danmark Islands Brygge 32D 2300 København S LO-varenr og ISBN-nr.: ISBN-online:

Den gode arbejdspladsbrugsanvisning

Den gode arbejdspladsbrugsanvisning Den gode arbejdspladsbrugsanvisning STOFFER OG MATERIALER Jens Fup har også lært det med sikkerhed! 2 Program Goddag og aftaler Introduktion til emnet Definitioner og lovkrav Leverandøroplysninger / sikkerhedsdatablade

Læs mere

REACH i kommunen styr på kemikalierne

REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH står for: Registration (registrering); af de enkelte kemiske stoffer Evaluation (vurdering); af de kemiske stoffers egenskaber og effekter Authorisation (godkendelse);

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp.

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Den 28. november 2008 vedtog Europaparlamentet, efter mere end 15 års indledende arbejde i FN, direktiv nr. EU 1272/2008 omhandlende

Læs mere

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

Læs mere

REACH guide for plastvirksomheder

REACH guide for plastvirksomheder REACH guide for plastvirksomheder Hvordan kommer din virksomhed i gang med REACH? REACH berører producenter, importører og brugere af kemiske stoffer enten i ren form eller i kemiske produkter eller artikler.

Læs mere

Praktisk vejledning. Sådan indberettes ændringer af juridiske personers identitet

Praktisk vejledning. Sådan indberettes ændringer af juridiske personers identitet Praktisk vejledning Sådan indberettes ændringer af juridiske personers identitet 1 JURIDISK MEDDELELSE Dette dokument indeholder en vejledning om REACH, beskriver forpligtelserne i REACHforordningen og

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! Registration (registrering)! Evaluation (vurdering)!

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Praktiserende læger Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Læs altid etiketten og følg altid anvisningerne på produktet.

Læs altid etiketten og følg altid anvisningerne på produktet. SPT, Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/ kemiske artikler Der kommer snart nye fareetiketter på vaske- og rengøringsmidlerne. Nogle af faresymbolerne og de sikkerhedsmæssige oplysninger, du

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Dialog APV Arbejdspladsvurdering

Dialog APV Arbejdspladsvurdering Dialog APV Arbejdspladsvurdering for Christiansen & Essenbæk A/S Afdeling: APV-deltagere: Revision: Dialog APV er en metode til at gennemføre APV ved en samtale mellem ledelse og ansatte. I kan udarbejde

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH HVAD ER ET STOF? Et grundstof og forbindelser heraf, naturligt eller industrielt fremstillet, defineret ved CAS-, EINECS- eller ELINCS nummer. EKSISTERENDE STOFFER/ INDFASNINGSSTOFFER er stoffer, som allerede

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH Få mere information om REACH: Industriens help-desk www.reach-klarbesked.dk Miljøstyrelsens help-desk www.mst.dk/kemikalier/reach+ Helpdesk E-learning www.ereach.dhigroup.com Få mere information om Foreningens

Læs mere

Hvordan virker reguleringen

Hvordan virker reguleringen Hvordan virker reguleringen REACH og Arbejdstilsynets regler v. Bent Horn Andersen Kontorchef Arbejdstilsynet Forsyningskæden Brug EU EU EU Stof Råmateriale Produkt Slutbruger Producent SDS Leverandør

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green 1 EU kemikalielovgivning 1967-2003 Problem for få data om stoffers egenskaber for lidt viden om stoffers anvendelse myndigheder

Læs mere

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff REACH og CLP ved import fra ikke-eu-lande Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012 Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff Importørens ansvar i forhold til Sikkerhedsdatablade og Eksponeringsscenarier

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! R! E! A! CH 2. Hvem er under REACH ansvarlig

Læs mere

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune

Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid. i Holbæk Kommune. En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Har du hørt det sidste nye pip? Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune En guide til ledere og medarbejdere i Holbæk Kommune Hvordan arbejder vi hen imod Røgfri arbejdstid i Holbæk Kommune? Denne guide er

Læs mere

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét.

Svar: De fem spørgsmål hænger tæt sammen, og jeg vil derfor besvare dem under ét. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del Svar på Spørgsmål 327 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AO DR kontant viste den 23. marts 2010 en udsendelse om en familie, der har købt et hus af Glostrup

Læs mere

Stop mobning. -du har også et ansvar

Stop mobning. -du har også et ansvar Stop mobning -du har også et ansvar Du kan være med til at stoppe mobning Mobning på arbejdspladsen gør stor skade på den, det går ud over. Mobning koster også virksomheden dyrt, når samarbejdet blandt

Læs mere

genvej til innovation på arbejdspladsen

genvej til innovation på arbejdspladsen FORNYELSE I FÆLLESSKAB genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET Fornyelse i Fællesskab giver resultater Projekt Fornyelse i Fællesskab har udviklet en række trin og værktøjer, som I

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering ArbejdsPladsVurdering Vejledning om reglerne for udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, herunder metode og indhold samt sikkerhedsudvalgets rolle. ARBEJDSMILJØVEJLEDNING NR.3 OKT. 2004 Statens Luftfartsvæsen

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test Afdeling for Almen Uddannelse og Tilsyn Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Opgaveproduktion og kvalitetssikring

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

principper for TILLID i Socialforvaltningen

principper for TILLID i Socialforvaltningen 5 principper for TILLID i Socialforvaltningen De fem principper for tillid i Socialforvaltningen I slutningen af 2012 skød vi gang i tillidsreformen i Socialforvaltningen. Det har affødt rigtig mange konstruktive

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m.

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11 Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. November 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

TTIP Frihandelsaftale med USA bliver en løftestang. Men for hvad? Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Tirsdag den 21.

TTIP Frihandelsaftale med USA bliver en løftestang. Men for hvad? Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Tirsdag den 21. TTIP Frihandelsaftale med USA bliver en løftestang. Men for hvad? Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Tirsdag den 21. juni 2016, 05:00 Del: EU og USA skal sætte standarden for verdenshandelen. Ikke

Læs mere

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til 1 Indledning 1 Dette dokument indeholder 12 spørgsmål, som I, der er

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Definitionen af en arbejdsskade: En arbejdsskade dækker over to forskellige begreber: - arbejdsulykker og - erhvervsygdomme En arbejdsulykke

Læs mere

PAROC Stenuld et stensikkert valg

PAROC Stenuld et stensikkert valg PAROC Stenuld et stensikkert valg Hvorfor sige nej til tryghed, når det nu ikke koster ekstra? Én ting er stensikker I dag er der vist ikke mange, der tvivler på, at den vigtigste årsag til den truende

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE kort fortalt 2 KÆRE FORÆLDRE Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første leveår

Læs mere

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1

A-KASSE. Brug dine muligheder. Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 A-KASSE Brug dine muligheder Brug ledighedsperioden aktivt fra første dag OKTOBER 2015 BRUG DINE MULIGHEDER FOA 1 Indhold Forord 3 Tag uddannelse 4 Uddannelsesmuligheder under ledighed 6 Sig ja til jobrotation

Læs mere

2. Ilandbringning af brugte væsker, stoffer og materialer med henblik på kontrolleret bortskaffelse og evt. genanvendelse,

2. Ilandbringning af brugte væsker, stoffer og materialer med henblik på kontrolleret bortskaffelse og evt. genanvendelse, Operatør NN Miljøteknologi J.nr.: MST-400-XXXXX Generel tilladelse for Operatør NN til anvendelse, udledning og anden bortskaffelse af stoffer og materialer ved boring, stimulering mv. rigoperationer for

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Tandlæger, kliniske tandtekniker og klinikassistenter Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde

Læs mere

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning)

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: 2024234 Udarbejdelsesdato: 21082006 Revision: 06062008 / HG Erstatter

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER BAGGRUND PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER Data er indsamlet i november 2014 via et online spørgeskema,

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

ATEX, forsikringsbranchens synspunkt

ATEX, forsikringsbranchens synspunkt ATEX FORUM Brøndby den 12. juni 2015 Kim Villadsen Risikoingeniør Tryg Forsikring Kontaktoplysninger: Tlf.: 41 86 21 03 Indhold Skadestatistik, el-brande i Danmark ATEX, virksomhed og forsikringsselskabet

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet:

Fra Fælles Mål til læringsmål for forløbet: Mein Sport Af Christian Falkesgaard Brendholdt Kompetencenområder: Mundtlig kommunikation og skriftlig kommunikation Færdigheds-vidensområder: Lytning (trin 1, fase 3) Læsning (trin 1, fase 3) Tekster

Læs mere

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE 2015 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Lovgrundlag Lov om social service 83, stk. 1 nr. 1. Hvilket behov dækker hjælpen Hvad er formålet med hjælpen Hjælp og støtte

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

1. maj tale Marie-Louise Knuppert

1. maj tale Marie-Louise Knuppert 1. maj tale Marie-Louise Knuppert Vi hører hele tiden, at vi lever i en globaliseret verden. Og vi mærker det hver dag. De virksomheder, som vi arbejder på, flytter deres produktioner ud til Polen, Kina,

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Økonomisk analyse 3. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Highlights: - I 2012 købte de fleste

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os?

VI HAR ARBEJDSDAG. Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? VI HAR ARBEJDSDAG Hvad må vi? Og hvordan forholder vi os? MANGE TAK FOR JERES TILBUD Det er meget værdsat, når forældre og andre brugere af Hillerød Kommunes ejendomme tilbyder deres hjælp til at vedligeholde

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland It-rådgivning Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

NOTAT. Kemikalier J.nr. Ref. trtan Den 5. januar 2015. Strategi for risikohåndtering af C.I. Pigment Yellow 34 (blysulfochromatgul)

NOTAT. Kemikalier J.nr. Ref. trtan Den 5. januar 2015. Strategi for risikohåndtering af C.I. Pigment Yellow 34 (blysulfochromatgul) NOTAT Kemikalier J.nr. Ref. trtan Den 5. januar 2015 Strategi for risikohåndtering af C.I. Pigment Yellow 34 (blysulfochromatgul) 1. Resume C.I. Pigment Yellow 34 (dansk: blysulfochromatgul) er et pigment,

Læs mere

It og telekommunikation

It og telekommunikation Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering It og telekommunikation Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016

Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016 Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016 Intro Udfordring: Kommunerne i Region Midtjylland oplever en mangel på aflastningsplejefamilier Baggrund: Notat

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden.

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden. Medicinhåndtering Ansvar: 1. Lægen har ansvar for ordinering af receptpligtig medicin. Når lægen har ordineret medicin til en patient, kan enhver varetage medicingivningen, såfremt den ordinerende læge

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean

Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean Førstelinjelederens rolle som gennemfører af Lean Af produktivitetschef Bjarne Palstrøm, Dansk Industri Førstelinjeledere (dvs. arbejdsledere, mellemledere, mv.) er centrale medspillere i at indføre Lean

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Har du ikke tidligere arbejdet, kan du altså tjene op til 30.000 kr., uden at skulle bekymre dig om, at din pensionsydelse bliver mindre.

Har du ikke tidligere arbejdet, kan du altså tjene op til 30.000 kr., uden at skulle bekymre dig om, at din pensionsydelse bliver mindre. FOLKEPENSIONIST Få folkepension samtidig med, at du arbejder Tjen 30.000 kr. ekstra Nu kan det bedre betale sig at arbejde samtidig med, at du modtager folkepension. Du kan nu tjene op til 30.000 kr. mere

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand KOST-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Gina Liisborg Formand, Kost- og Servicesektoren Nedslidning er et stort problem, hvis man f.eks. arbejder i et køkken eller med

Læs mere

VOLD, MOBNING OG CHIKANE

VOLD, MOBNING OG CHIKANE VOLD, MOBNING OG CHIKANE Retningslinjer om vold, mobning og chikane ved Esbjerg Kommune Ifølge aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne mellem KL og KTO, skal der aftales retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: POLAR VEJSALT. SUPERSOFT SALTTABLETTER.

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI

Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes. Dok.nr. 14/01741-2/ RI Tema om forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes Dok.nr. 14/01741-2/ RI 2/7 Hvad har temaet ført til? Forebyggelse af vold og trusler mellem brugerne indbyrdes var tema for de tilsynsbesøg,

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.7. Beskyttelseshjelme

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.7. Beskyttelseshjelme Beskyttelseshjelme.qxp:Layout 1 04/09/07 9:38 Side 1 At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.7 Beskyttelseshjelme Marts 2007 Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.4 af oktober 1996 2 Hvad er en At-vejledning?

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering 2009

ArbejdsPladsVurdering 2009 ArbejdsPladsVurdering 2009 Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på Aarhus Universitet 2009 præsen TATION ArbejdsPladsVurdering 2009 Arbejdspladsvurderingen (APV) på Aarhus Universitet består af: Fysisk-ergonomisk

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 266 Offentligt EN DANSK ELITE VIRKSOMHED

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 266 Offentligt EN DANSK ELITE VIRKSOMHED Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF Alm.del Bilag 266 Offentligt EN DANSK ELITE VIRKSOMHED BARMARKSPROJEKT TIL PRODUKTION AF FRITGÅENDE SLAGTEKYLLINGER Gråsten Fjerkræ s barmarksprojekt

Læs mere

Rovral 75 WG. Svampemiddel. Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i gulerødder, hvidkål, rødkål og kinakål.

Rovral 75 WG. Svampemiddel. Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i gulerødder, hvidkål, rødkål og kinakål. Rovral 75 WG Svampemiddel Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i gulerødder, hvidkål, rødkål og kinakål. 8x1 kg Skal opbevares frostfrit Omrystes før brug UN 3077 Distribution, salg og rådgivning

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11

Intro - Std.Arb. Version: 2014-12-11 Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers egne erfaringer og oplevelser

Læs mere

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Denne udgave er opdateret i forhold til den, der blev udsendt sammen med efterårsudsendelsen i 2009. Opdateringen vedrører specielt datoer

Læs mere