KLAGE FRA Dalum Papir A/S OVER Energistyrelsen afgørelse af 31. august 2010 afslag på pristillæg til nettoafregnet VE-elproduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLAGE FRA Dalum Papir A/S OVER Energistyrelsen afgørelse af 31. august 2010 afslag på pristillæg til nettoafregnet VE-elproduktion"

Transkript

1 (Vedvarende energi) Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk KLAGE FRA Dalum Papir A/S OVER Energistyrelsen afgørelse af 31. august 2010 OM afslag på pristillæg til nettoafregnet VE-elproduktion NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, dr.jur. Jens Fejø Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann Konsulent, civilingeniør Knut Berge NÆVNETS AFGØRELSE Energistyrelsens afgørelse af 31. august 2010 ændres således, at klager kan benytte nettoafregningsprincippet og samtidig opkræve pristillæg i medfør af VE-lovens 45, stk. 2, til og med den 15. juni Dalum Papir A/S v/partner Ivan Ibsen, PricewaterhouseCoopers og advokat Pernille Aagaard Truelsen, advokatfirmaet Energi & Miljø, (herefter benævnt klager) har ved klage af 27. september 2010 indbragt Energistyrelsens afgørelse af 31. august 2010 for Energiklagenævnet. Ved afgørelsen stadfæstede Energistyrelsen Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2010, hvorefter klager pr. 1. december 2009 ikke længere var berettiget til at modtage pristillæg efter 45, stk. 2, i lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven 1 ) til den del af klagers elproduktion, som medgår til dækning af klagers egetforbrug af elektricitet. Energistyrelsen ændrede dog Energinet.dk afgørelse således, at klager kunne modtage pristillægget frem til den 1. februar Sagens baggrund Klager producerer papir i Odense. I tilknytning til papirfabrikken har klager etableret et decentralt kraftvarmeværk, der producerer el og varme ved afbrænding af biomasse. Anlægget blev etableret i 1948 og ombygget til biomasse i Anlægget producerer årligt ca MWh. Anlægget producerer 1 Lov nr af 27. december 2008 med senere ændringer.

2 endvidere procesvarme, der benyttes til papirproduktionen. Endvidere afsættes der årligt ca MWh varme til Fjernvarme Fyn A/S fjernvarmenet, hvoraf en stor del er overskudsvarme. Klager benytter sig af nettoafregningsprincippet efter elforsyningslovens 2 8 a, stk.1, hvorefter elforbrugere, der helt eller delvist selv producerer den elektricitet, de forbruger, under nærmere angivne betingelser kun skal betale pristillæg m.v. som nævnt i elforsyningslovens 58, 59 a og 58 b og i VE-loven i forhold til det elforbrug, som aftages gennem det kollektive elforsyningsnet. Ved nettoafregningsprincippet fritages klager således for at betale bidrag til de offentlige betalingsforpligtelser (PSO 3 -bidrag) af den elproduktion, som klager selv forbruger (egetforbruget). Klager har ved siden af nettoafregningsprincippet tillige modtaget pristillæg til hele nettoproduktionen fra selskabets kraftvarmeanlæg. Pristillægget blev senest udbetalt med hjemmel i VE-lovens 45, der omhandler elektricitet produceret ved afbrænding af biomasse, og var på 15 øre pr. kwh. Pristillægget blev udbetalt af Energinet.dk. Det fremgår af sagen, at klager i perioden fra december 2008 til november 2009 fik udbetalt pristillæg på kr. Side 2 af 24 Energistyrelsen meddelte ved brev af 12. november 2009 Energinet.dk, at en egenproducent af elektricitet fra et biomassebaseret anlæg efter styrelsens vurdering ikke både kan få nettoafregning efter elforsyningsloven og pristillæg for egetforbrug af elektricitet i medfør af VE-loven. Af brevet fremgår bl.a. følgende: [...] Vedr. pristillæg og nettoafregning Energistyrelsen har i brev af 23. oktober 2009 meddelt Energi Danmark A/S, at en egenproducent af elektricitet fra et biomasse baseret anlæg efter styrelsens vurdering ikke både kan få nettoafregning og pristillæg for sit egetforbrug af elektricitet i medfør af lovgivningen herom (lov om fremme af vedvarende energi (VEloven) og elforsyningsloven). Energi Danmark har den 3. november 2009 anmodet om en uddybning af Energistyrelsens vurdering. I den anledning skal Energistyrelsen bemærke følgende, idet styrelsen i øvrigt henviser til det anførte i brevet af 23. oktober i år. Det fremgår af henvendelsen, at Energi Danmark antager, at en egenproducent må kunne få både nettoafregning og pristillæg for egenforbruget, når dette ikke udtrykkeligt er afskåret i loven. 2 Lovbekendtgørelse nr. 516 af 20. maj 2010 med senere ændringer. 3 Public Service Obligations.

3 Dette er imidlertid efter Energistyrelsens vurdering ikke tilfældet. Pristillæg er en lovreguleret ydelse, som alle elforbrugere ved 8 i elforsyningsloven bliver pålagt at betale som en offentlig forpligtelse. Det følger af de generelle principper for adgangen til at opkræve beløb til offentlige ydelser af denne karakter, at betalingsforpligtelsens omfang skal være præciseret ved lov. I overensstemmelse hermed fremgår betingelserne for pristillæg og disses størrelse eller beregning af VE-loven eller elforsyningsloven, og der fremgår herunder også af loven, hvorvidt et pristillæg kan kombineres med støtte i medfør af andre bestemmelser (jf. således VElovens 50, stk. 4). Der er ikke bestemmelser i disse love om kombination med nettoafregning, som er en støtte, der ydes til egenproducenter af elektricitet i medfør af 8 a i elforsyningsloven og regler fastsat i medfør af denne bestemmelse. Dette indebærer, at der ikke er den fornødne hjemmel til en sådan kombination. Side 3 af 24 På denne baggrund er det ikke hidtil præciseret ved en generel bestemmelse i loven, at pristillæg ikke kan kombineres med nettoafregning for egenproduktion, men dette følger af den anførte ovenfor. [...]. Energinet.dk meddelte herefter ved afgørelse af 15. januar 2010 klager, at klager fra og med 1. december 2009 ikke længere var berettiget til at modtage pristillæg for klagers eget forbrug af el. Af afgørelsen fremgår bl.a. følgende: [...] Pristillæg til nettoafregnede egenproducenter Energinet.dk har tidligere fortolket VE-lovgivningen således, at Dalum Papir A/S har været berettiget til at modtage pristillæg af hele nettoproduktionen fra elproduktionsanlægget det vil sige inklusiv egenproduktion. Vi har i overensstemmelse hermed hidtil udbetalt først 10 øre/kwh og senere 15 øre/kwh for hele nettoproduktionen fra jeres anlæg. Energistyrelsen har imidlertid ved afgørelse af 12. november 2009, vedlagt i kopi, efter en konkret henvendelse afgjort, at der ikke efter elforsyningslovens eller tilhørende bekendtgørelser er hjemmel til at kombinere pristillæg med nettoafregning.

4 Energistyrelsen har, som regeludstedende myndighed på området, kompetence til endeligt at fortolke egen lovgivning. Vi er som udførende myndighed på området forpligtet til at følge Energistyrelsens fortolkning. Det gælder også afgørelsen af 12. november Vi skal derfor hermed meddele, at Dalum Papir A/S som nettoafregnet egenproducent ikke længere er berettiget til at modtage pristillæg for egetforbrug. Energistyrelsens fortolkning er som nævnt dateret den 12. november På denne baggrund vil afregningen af pristillæg ophøre fra førstkommende afregningsperiode herefter, det vil sige fra og med 1. december [...]. Side 4 af 24 Klager indbragte Energinet.dk afgørelse af 15. januar 2010 for Energistyrelsen ved klage af 9. juli Klagen blev indgivet efter udløbet af klagefristen på 4 uger, jf. 12, stk. 4, i bekendtgørelse nr. 804 af 28. juni 2010 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet (herefter benævnt nettoafregningsbekendtgørelsen). Energistyrelsen behandlede imidlertid klagen, idet Energinet.dk afgørelse ikke var vedlagt en klagevejledning. Ved den nu påklagede afgørelse af 31. august 2010 stadfæstede Energistyrelsen Energinet.dk afgørelse af 15. januar 2010, dog således at udbetalingen af pristillægget ophørte fra og med den 1. februar Pr. 16. juni 2010 trådte en ændring af VE-loven i kraft, jf. lov nr. 622 af 11. juni 2010 om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og forskellige andre love samt om ophævelse af lov om udnyttelse af vedvarende energikilder m.v. (herefter benævnt lov nr. 622). Ved lovændringen blev der indsat en ny 55, stk. 1. Efter bestemmelsen sker udbetaling af pristillæg og andre ydelser for elektricitet omfattet af lovens og regler fastsat i medfør af disse bestemmelser på grundlag af måling af elektricitet, der afregnes som leveret til det kollektive elforsyningsnet. Henset til at bestemmelsen først trådte i kraft den 16. juni 2010, mener klager, at klager er berettiget til at modtage pristillæg sammen med nettoafregningen frem til denne dato. Sagen for Energiklagenævnet drejer sig således om, hvorvidt klager kan modtage pristillægget frem til den 16. juni Den påklagede afgørelse Af Energistyrelsens afgørelse af 31. august 2010 fremgår bl.a. følgende:

5 [...] Klage over afslag på pristillæg til nettoafregnet VEelproduktion... I forbindelse med den ovennævnte henvendelse fra en egenproducent har Energistyrelsen fundet behov for at præcisere i elforsyningsloven og VE-loven, at der kun ydes pristillæg til miljøvenlig elektricitet, som netto afregnes som leveret til elforsyningsnettet. Bestemmelser herom var med i et lovforslag, som blev sendt i høring den 11. december 2009; bestemmelserne er trådt i kraft den 16. juni 2010 ved lov nr. 622 af 11. juni For VE-elektricitet fremgår det af VE-lovens 55, stk. 1, at Udbetaling af pristillæg og andre ydelser efter bestemmelserne i og regler fastsat i medfør af disse bestemmelser sker på grundlag af måling af elektricitet, der afregnes som leveret til det kollektive elforsyningsnet. Side 5 af 24 Klagerens anbringender Klagen angår spørgsmålet om pristillæg fra den 1. december 2009, datoen for ophøret ifølge Energinet.dk s afgørelse, til og med den 15. juni 2010, dagen før lovens ikrafttræden. Klageren gør gældende, at klageren i denne periode har et retskrav på at få pristillægget, uanset at klageren får nettoafregning, da det i medfør af legalitetsprincippet kræver klar hjemmel at afskære et retskrav på pristillæg ved en kombinationsmulighed af VE-lovens 45, stk. 2, og nettoafregningsprincippet i elforsyningslovens 8 a. Energistyrelsens vurdering A. Bortfald af pristillæg ved egenproduktion. Det er Energistyrelsens vurdering, at klageren ikke har et retskrav på at få pristillæg til biomassebaseret elektricitet i kombination med nettoafregning, da dette ikke er hjemlet i loven. Alle danske elforbrugere skal ifølge elforsyningslovens 8, stk. 1, betale til dækning af omkostningerne til pristillæg og andre offentlige forpligtelser (PSO) i forhold til deres elforbrug. Nettoafregning i medfør af lovens 8 a indebærer også en betalingsforpligtelse for elforbrugerne, idet den økonomiske fordel, som egenproducenten opnår ved fritagelsen for PSO-betaling, dækkes af de øvrige forbrugeres betalinger.

6 Af hensyn til beskyttelsen af elforbrugerne skal PSO-betalingerne være hjemlet i loven, og grundlaget for betalingerne skal angives (støttestørrelse, betingelser for støtte m.v.). Dette princip er tilgodeset ved udarbejdelsen af lovbestemmelserne, idet det bl.a. fremgår, i hvilket omfang en elproducent kan påberåbe sig flere forskellige PSO-betalte støtteordninger. For VElovens vedkommende kan der henvises til 42 og 50, stk. 4. Da der ikke er bestemmelser om nettoafregning og pristillæg for samme elproduktion, kan der ikke antages at være en ulovhjemlet ret til at vælge en kombination af disse lovbestemte ydelser. Energistyrelsens fortolkning er blevet fulgt i praksis ved administrationen af pristillæggene, og tildelingen af pristillæg til klageren må betragtes som en enkeltstående fejl. Side 6 af 24 I øvrigt skal det bemærkes, at egenproducenterne har fordel af nettoafregningen og tillige sparer omkostninger til køb af elektricitet incl. betaling af nettarif. B. Tidspunktet for ophør af pristillægget. Ifølge Energinet.dk s afgørelse af 14. januar 2010 ophører pristillægget med tilbagevirkende virkning fra den 1.december 2009, som er den første udbetalingsdag efter, at Energinet.dk modtog Energistyrelsens brev af 12. november 2009 om fortolkning af reglerne om nettoafregning og pristillæg. Brevet er imidlertid et fortolkningsbidrag, som ligger på linje med styrelsens hidtidige fortolkning, og som ikke tilsigter at ændre den gældende retsstilling. Afgørelsen må således ses som en korrektion af en konstateret administrativ fejl. Energistyrelsen finder derfor ikke grundlag for, at pristillægget skal ophøre med tilbagevirkende virkning. Energistyrelsen finder på denne baggrund, at udbetalingen af pristillægget skal ophøre efter Energinet.dk s afgørelse og med varsel til udgangen af den pågældende måned, d.v.s. med ophør fra og med den 1. februar [..]. Klagers synspunkter og bemærkninger Klager finder, at Energistyrelsens afgørelse skal ophæves for så vidt angår den del, som vedrører perioden fra og med 1. februar 2010, således at klager tillægges pristillæg efter VE-lovens 45 for perioden 1. februar 15. juni

7 2010 for den del af selskabets elproduktion, der afregnes efter nettoafregningsprincippet. Til støtte herfor har klager navnlig anført følgende: Bekendtgørelse nr. 732 af 9. juli 2009 om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller (herefter pristillægsbekendtgørelse nr. 732) overfører administrationen af ordningen til Energinet.dk. Det fremgår af Energinet.dk brev af 15. januar 2010, at Energinet.dk har fortolket loven således, at klager er berettiget til at modtage pristillæg for hele nettoproduktionen, herunder egenproduktionen. Energinet.dk har udbetalt pristillæg i overensstemmelse hermed, og der er derfor ikke tale om, at beløbet er udbetalt ved en enkeltstående fejl. Der er derimod tale om en fast praksis, der har været i flere år. Lov nr. 622 er således ikke en præcisering af tidligere gældende praksis, men en ændring af loven. Side 7 af 24 VE-lovens 45 giver producenter af elektricitet ved afbrænding af biomasse et retskrav på et pristillæg på 15 øre pr. kwh. Efter bestemmelsens ordlyd er der intet krav om, at elektriciteten ikke må være afregnet efter nettoafregningsprincippet eller skal være leveret til det kollektive net. Bestemmelsen i VE-lovens 45 tildeler ikke Energistyrelsen eller Energinet.dk nogen skønsmæssig kompetence ved vurderingen af, om der kan ydes pristillæg efter bestemmelsen. I medfør af legalitetsprincippet kræver det klar hjemmel at afskære en kombinationsmulighed af VE-lovens 45 og nettoafregningsprincippet efter elforsyningslovens 8 a, da dette er et indgreb i klagers økonomiske rettigheder. En sådan lovhjemmel forelå ikke den 12. november Den nye bestemmelse i VE-lovens 55, stk. 1, trådte først i kraft den 16. juni 2010 og kan dermed ikke danne grundlag for at afskære klagers retskrav på pristillæg for egenproducerede el i perioden 1. februar juni Legalitetshensynet må veje tungere for et enkelt retssubjekt i forhold til en større udefineret kreds. Det er i den forbindelse uden betydning, at nettoafregningsbekendtgørelsen ikke indeholder bestemmelser vedrørende kombination af nettoafregning og pristillæg. Formålet som baggrunden og forhistorien for VE-lovens 45 og nettoafregningsprincippet understøtter, at klager har krav på pristillæg i forhold til den el, der produceres og afregnes efter nettoafregningsprincippet. Nettoafregning kan anvendes af alle egenproducenter af elektricitet uanset energikilde. Det overordnede formål med VE-loven er at fremme produktionen af energi ved brug af vedvarende energikilder, jf. lovens 1. Der sondres ikke ved lovens formålsbestemmelse mellem om den vedvarende energi afsættes eller anvendes af produ-

8 centen selv. Klager opnår ved pristillægget et incitament til at benytte vedvarende energikilder også i egenproduktion. VE-lovens formål kan kun opfyldes ved elproduktion på basis af vedvarende energikilder. Da en kombinationsmulighed ikke er eksplicit afskåret i lovgivningen, må formålet med loven udgøre et vigtigt fortolkningsbidrag. Formålet understøtter, at klager kan opnå pristillæg for hele sin egenproduktion. Indtil 1. januar 2009 er pristillægget på el produceret ved afbrænding af biomasse udbetalt med hjemmel i elforsyningslovens 57 a. Af denne bestemmelses forarbejder fremgår, at bestemmelsen har til formål at give et generelt incitament til anvendelse af biomasse uden nogle former for diskrimination over for enkelte anlæg. Den tidligere 57 a i elforsyningsloven er identisk med den nuværende bestemmelse i VE-lovens 45. Bestemmelsen skal derfor fortolkes i overensstemmelse med de tidligere gældende bestemmelser i elforsyningsloven. Side 8 af 24 Det fremgår både af VE-lovens 45, tidligere elforsyningslovens 57 a, og lovbemærkningerne hertil, at grundlaget for beregning af pristillæg er den producerede mængde elektricitet og ikke den leverede mængde elektricitet. Det fremgår således hverken af bestemmelsens ordlyd eller forarbejder, at anlæg, som benytter sig af nettoafregningsprincippet, ikke skal være omfattet af pristillægget. Bestemmelsens formål er derimod at skabe et generelt incitament til anvendelse af biomasse. Energistyrelsens indskrænkende fortolkning har hverken hjemmel i bestemmelsens ordlyd eller forarbejder. Tidligere modtag klager et pristillæg på 10 øre pr. kwh med hjemmel i daværende 57 i elforsyningsloven. Bestemmelsen var den generelle regel om støtte til anden vedvarende energi end elektricitet fra vindmøller. Pristillægget blev indført i forbindelse med, at der samtidig skete en ophævelse af aftagerpligten for miljøvenlig elektricitet. Herefter skulle elektriciteten i stedet afsættes på markedsvilkår tildelt et finansielt pristillæg. Der er intet i den daværende 57 i elforsyningsloven, der begrænser elproducenternes mulighed for at modtage pristillæg i forbindelse med anvendelsen af nettoafregningsprincippet. Derimod er det eksplicit fremhævet i bestemmelsen, at ministeren kan begrænse pristillægget i forhold til visse anlæg, jf. bestemmelsens stk. 7. Muligheden for at begrænse visse kategorier af anlæg gælder ikke i forhold til anlæg, der benytter sig af nettoafregningsprincippet. Kategorierne vedrører derimod dato for nettilslutning mv. Muligheden for nettoafregning fremgår af elforsyningslovens 8 a. Det fremgår af bestemmelsen, at ministeren kan fastsætte nærmere regler om pristillæg til egenproducenter omfattet af 58 og 58 a, herunder

9 regler for beregning af pristillæg, jf. bestemmelsens stk. 2. Elforsyningslovens 58 og 58 a omfatter decentrale kraftvarmeanlæg og elproduktionsanlæg med affald som brændsel. Det er således eksplicit anført i loven, i hvilke tilfælde pristillæg kan begrænses i forhold til nettoafregningspricippet. Industrianlæg herunder biomasseanlæg er ikke omfattet af denne begrænsning, idet pristillæg i disse tilfælde ikke udbetales efter 58 og 58 a. Af bestemmelsens ordlyd fremgår det således, at lovgiver har taget stilling til, i hvilke situationer pristillæg kan begrænses, såfremt producenten anvender nettoafregningsprincippet. Når der ikke i VE-loven eller elforsyningsloven er opstillet begrænsninger af mulighederne for anvendelsen af pristillæg i kombination med nettoafregning, er det muligt uafhængigt at anvende bestemmelserne i loven. Pristillæg og nettoafregning er forskellige mekanismer, uanset de begge vedrører PSO-betalingen. Det er således uden betydning, at det eksplicit fremhæves i loven, hvornår et pristillæg kan kombineres med et andet pristillæg, da dette ikke siger noget om, hvorvidt nettoafregning kan kombineres med pristillæg. Udgangspunktet er, at nettoafregning kan kombineres med pristillæg, medmindre dette er afskåret i loven. Det kræver særskilt hjemmel, hvis to prismekanismer indenfor elområdet ikke kan kombineres. Side 9 af 24 Energiklagenævnets afgørelse af 31. marts 2008 (j.nr ) vedrører alene kombinationen af pristillæg. Afgørelsen tager ikke stilling til kombination af nettoafregning efter elforsyningsloven og pristillæg efter VE-loven. Af afgørelsen fremgår endvidere, at Energiklagenævnet ved afgørelsen ikke har ønsket at tage stilling til, i hvilket omfang andre kombinationer af pristillæg end de i sagen omhandlende kan kombineres. Såfremt Energiklagenævnet finder, at det ikke er muligt at modtage pristillæg til elproduktion efter VE-lovens 45, når elproducenten anvender nettoafregningsprincippet, finder klager, at Energistyrelsen ikke har hjemmel til at tilbagekalde Energinet.dk oprindelige tilsagn om pristillæg til elproduktion på baggrund af biomasse. Til støtte herfor har klager navnlig anført følgende: Energistyrelsens brev af 12. oktober 2009 samt den påklagede afgørelse er reelt en tilbagekaldelse af en begunstigende forvaltningsakt, idet klagers ret til elproduktionstilskud bortfalder pr. 1. februar 2010 ved styrelsens afgørelse. De almindelige forvaltningsretlige regler om tilbagekaldelse af begunstigende forvaltningsakter er en grundlæggende retssikkerhedsgaranti.

10 Energistyrelsen begrunder afgørelsen med hensynet til landets øvrige elforbrugere, der via PSO- forpligtelsen betaler for det pristillæg, som klager modtager. Hensynet til det offentliges økonomi, herunder hensynet til økonomien hos samtlige landets elforbrugere anses i retslitteraturen som et så svagt hensyn, at det ikke i sig selv kan begrunde en tilbagekaldelse. Dette særligt henset til de økonomiske konsekvenser af tilbagekaldelsesindgrebet. Indgrebet indebærer, at klager mister et større økonomisk tilskud. Elforsyningslovens formål er at beskytte elforbrugerne. Loven må imidlertid administreres indenfor rammerne af de grundlæggende retsikkerhedsprincipper. Der henvises i den forbindelse til Energiklagenævnets praksis vedrørende tilbagekaldelse af allerede godkendte projektforslag. I forbindelse med en praksisændring fastslog Energiklagenævnet, at godkendte projektforslag kun kunne tilbagekaldes, hvis de forvaltningsretlige kriterier for tilbagekaldelse er opfyldte. Side 10 af 24 Energistyrelsens udtalelse til sagen Energistyrelsen finder, at afgørelsen af 31. august 2010 skal stadfæstes. Til støtte herfor har styrelsen navnlig anført følgende: Det fremgår eksplicit af VE-loven og elforsyningsloven, hvornår der kan ydes støtte til samme miljøvenlige elproduktion efter forskellige bestemmelser, jf. VE-lovens 42 og 50, stk. 4. Denne systematik skal sikre, at der gælder faste rammer for, hvilke betalingsforpligtelser der kan pålægges elforbrugerne i de to love. Reale grunde taler for Energistyrelsens fortolkning, hvorefter nettoafregning og pristillæg ikke kan kombineres. Baggrunden for ikke at give pristillæg og nettoafregning for samme miljøvenlige elproduktion er, at nettoafregningen indebærer økonomiske fordele for egenproducenten, idet egetforbruget udover fritagelse for PSO-forpligtelser også er undtaget fra betaling af net- og systemtariffer til de kollektive elforsyningsvirksomheder. En egenproducent vil være berettiget til pristillæg for den miljøvenlige elproduktion, når elproducenten fravælger nettoafregningen og går over til at sælge elproduktionen og købe elforbruget. Det har også før ændringen af VE-lovens 55, stk. 1, været fast praksis, at det ikke gives pristillæg til egetforbruget. Energinet.dk, der administrerer pristillæg og nettoafregning, oplyser, at klager ved en enkeltstående fejl har modtaget både pristillæg og nettoafregning af sit egetforbrug indtil Energinet.dk afgørelse af 13. januar 2010.

11 Nettoafregning efter elforsyningslovens 8 a må vurderes i relation til elforbrugernes PSO-betalingsforpligtelse i elforsyningslovens 8, stk. 1. De beløb, som de øvrige elforbrugere skal dække som følge af den økonomiske fordel, som nettoafregningen giver egenproducenterne, er en del af PSO-betalingerne. PSO-betalingerne går til at finansiere ydelser, som er af væsentlig offentlig interesse for det samlede danske elforsyningssystem, og som ikke kan antages at blive udført på rent markedsmæssige vilkår. Derfor pålægger VE-loven og elforsyningsloven Energinet.dk at udføre opgaverne og elforbrugerne at dække omkostningerne herved i fællesskab uanset deres individuelle brug af de enkelte ydelser. Betalingsforpligtelsen for forbrugerne har således en gebyrlignende karakter og kan rejse spørgsmål om omfordeling og om beskyttelse af elforbrugerne. PSO-betalingsforpligtelsen skal derfor fremgå af loven ved f.eks. angivelse af støttemodtagere m.m. Nærmere afgræsning kan fastsættes i en bekendtgørelse. Det følger også af dette legalitetshensyn overfor elforbrugerne, at det skal fremgå af loven, hvornår de to former for PSO-støtte kan kombineres. Der er ikke en sådan adgang til at kombinere pristillæg efter VE-lovens 45 med nettoafregning efter elforsyningslovens 8 a. Side 11 af 24 Hverken elforsyningslovens 8 a eller nettoafregningsbekendtgørelsen indeholder nogen tilkendegivelse af, at nettoafregning og pristillæg til biomasseelproduktion kan kombineres. Det fremgår af forarbejderne til lov nr. 622, at de nye bestemmelser om udbetaling af pristillæg har til formål at præcisere den gældende praksis. Elforsyningslovens 8 a, stk. 2, fastsatte allerede inden ikrafttrædelsen af lov nr. 622 bestemmelser om nettoafregning og adgangen til pristillæg efter elforsyningslovens 58 og 58 a. Bestemmelsen i elforsyningslovens 8 a, stk. 2, er en særlig beregningsregel for, hvorledes pristillæg afskæres ved nettoafregning af en kategori af decentrale kraftvarmeværker. Der kan således ikke sluttes herfra, at en kombination af nettoafregning og pristillæg i øvrigt er tilladt. Dette følger endvidere af 6 i bekendtgørelse nr af 15. december 2004 om pristillæg til elektricitet produceret ved decentral kraftvarme m.v. med senere ændringer (herefter benævnt pristillægsbekendtgørelse nr. 1367). Bestemmelsen, der omhandler beregningen af pristillæg efter elforsyningslovens 58, som ikke er afhængigt af den aktuelle løbende elproduktion som ved andre pristillæg, men et grundbeløb, er alene en udmøntning af, hvorledes man i dette særlige tilfælde sikrer, at der ikke i pristillægget indgår elektricitet, hvortil der er givet nettoafregning. Ved lov nr. 622 blev elforsyningslovens 8 a, stk. 2, af lovtekninske grunde, flyttet til lovens 65, stk. 1. Ved 8 a, stk. 2, som udmøntet

12 ved lov nr. 495 af 9. juni 2004 om ændring af lov om elforsyning og lov om varmeforsyning, var der hjemmel til, at ministeren kunne fastsætte regler om, hvorledes grundbeløb og pristillæg skulle beregnes for anlæg omfattet af 58, og regler om betingelser for ydelse af pristillæg til anlæg omfattet af 58 a. Det fremgik af bemærkningerne til bestemmelsen, at der kunne fastsættes regler om, at der kun ydes pristillæg til den elproduktion, der leveres til elforsyningsnettet. Pristillægget til disse værker, treledstariffen, gives imidlertid pr. produceret kwh ligesom pristillægget til f.eks. biomassebaseret elproduktion. Det var derfor ikke nødvendigt at udmønte hjemlen i pristillægsbekendtgørelsen for denne kategori, og hjemlen er derfor ophævet ved lov nr VE-lovens 1 er en generel formålsbestemmelse, der ikke tilsidesætter generelle principper i loven, herunder spørgsmålet om fiksering af betalingsforpligtelser. Side 12 af 24 Der ses ikke at være en tilkendegivelse i VE-loven, elforsyningsloven eller forarbejderne til disse love om, at der i udtrykket produceret i VE-lovens 45, stk. 1, ligger en ret til pristillæg sammen med nettoafregning. Udtrykket anvendes i bestemmelserne om pristillæg for at tilkendegive, hvilken miljøvenlig energikilde eller anlægstype elektricitet der omhandles i den enkelte bestemmelse. VE-lovens 50, stk. 2, er overført til VE-loven fra elforsyningsloven og finder anvendelse for at udgå overkompensation, hvis pågældende anlægskategori viser sig at være fuldt konkurrencedygtigt med konventionelle elproduktionsanlæg, det vil sig på grund af ændringer i den pågældende anlægskategoris driftsøkonomi. Afskæringen af pristillægget skal derfor ikke fremgå af bestemmelsen i 50, stk. 2. Der er intet holdepunkt for, at elforsyningslovens 57 a tilsigtede, at der skal gives pristillæg til biomasse-elproduktion, der er nettoafregnet. Nettoafregning må ses samlet siden indførelsen i år Princippet blev lovfæstet i elforsyningsloven ved lov nr. 448 af 31. maj 2000 med den daværende 8 a. Reglerne var udformet i forhold til den dagældende støtte til miljøvenlig elektricitet, som bestod af en aftagepligt for elforbrugerne og en særlig forbrugerbetalt afregningspris, der ikke var fikseret til et givet beløb i loven. Egenproducenter, som valgte netteafregning under 2000-reglerne havde kun aftagepligt af miljøvenlig elektricitet, i princippet svarende til det senere PSO-bidrag, i forhold til det elforbrug, som de aftog gennem nettet. Af bemærkningerne til lovforslag nr. 275 om ændring af elforsyningsloven af 12. april 2000

13 fremgår, at retten til den faste afregningspris efter den dagældende 58 bortfalder for de producenter, der vælger denne mulighed, det vil sige nettoafregningsprincippet. Med hjemmel i elforsyningslovens 8 a, stk. 6, blev bekendtgørelse nr. 759 af 24. august 2001 om afregningsmuligheder for egenproducenter af el udstedt. Efter reglerne i bekendtgørelsen kunne egenproducenter af miljøvenlig elektricitet, som valgte nettoafregning, ikke få afregningsprisen efter den daværende elforsyningslovens 58 for denne elproduktion. Ved afskaffelsen af aftagepligten og indførelsen af PSO-bidraget, blev der foretaget konsekvensrettelser af nettoafregningsprincippet i elforsyningslovens 8 a. Ændringen ved lov nr. 495 af 6. juni 2004 indebærer ikke et brud med det fastsatte princip om, at der ikke både kan opnås nettoafregning og pristillæg for samme elproduktion. De ændrede formuleringer i 8 a afspejler alene de praktiske ændringer som følge af omlægningen af støttesystemet, hvor aftagepligten afskaffes, og der indføres nye, fikserede pristillæg. Under det tidligere system, hvor de enkelte betalingsforpligtelser ikke var fikseret, fremgik princippet om, at der ikke både kunne opnås nettoafregning og pristillæg for samme elproduktion, eksplicit af reglerne. Ved elforsyningslovens 8 blev de nye PSO-betalingsforpligtelser fikseret, og det blev samtidig tilkendegivet eksplicit i elforsyningsloven, hvilke former for betaling der kunne kombineres. Kombinationen af nettoafregning og pristillæg fremgik ikke heraf. Princippet om, at nettoafregning og pristillæg ikke kunne kombineres, var derfor fortsat gældende, og en særlig fremhævelse heraf i 8 a var således ikke nødvendig. Side 13 af 24 Energiklagenævnet har ved afgørelse af 31. marts 2008 (j.nr ) tiltrådt Energistyrelsens afgørelse om, at der ikke var hjemmel til at give pristillæg efter den dagældende elforsyningslovs 57 b til Randersværkets biomassebaserede elproduktion sammen med pristillægget efter lovens 57 b til særlige decentrale kraftvarmeværker. For så vidt angår klagers subsidiære synspunkt om, at Energinet.dk s afgørelse om tildeling af pristillæg ikke kan tilbagekaldes, idet der er tale om en begunstigende forvaltningsakt, har Energistyrelsen navnlig anført følgende: Energistyrelsen kan ikke tilslutte sig dette synspunkt, idet hensynet til forbrugernes stilling er tillagt væsentlig vægt ved PSObetalingsforpligtelsen. Det ville føre til uantagelige resultater, hvis fejlagtige udbetalinger af pristillæg ikke kunne bringes til ophør. Dette må antages at gælde, uanset at udbetalingen ikke kan henføres til modtagerens forhold. I foreliggende sag er der taget hensyn til modta-

14 geren, idet der ikke er krævet tilbagebetaling af modtagne tillæg før tilbagekaldelsen. Retsgrundlaget Formålet med VE-loven fremgår af lovens 1. Af bestemmelsen fremgår følgende: [...] 1. Lovens formål er at fremme produktion af energi ved anvendelse af vedvarende energikilder i overensstemmelse med klima- og miljømæssige samt samfundsøkonomiske hensyn med henblik på at nedbringe afhængigheden af fossile brændstoffer, sikre forsyningssikkerheden og reducere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser. Stk. 2. Loven skal særlig medvirke til at sikre opfyldelse af nationale og internationale målsætninger om at forøge andelen af energi, som produceres ved anvendelse af vedvarende energikilder. Stk. 3. I år 2010 og 2011 skal kommunerne under ét udarbejde og vedtage kommuneplantillæg med arealreservation for en samlet vindmøllekapacitet på 75 MW i hvert af årene. [...] Side 14 af 24 Udbetaling af pristillæg m.v. er reguleret i VE-lovens Udbetaling af pristillæg og andre ydelser for elektricitet produceret på bl.a. vindmøller og biomasse, omfattet af lovens 36-50, er nærmere reguleret af lovens 55. Ved lov nr juni 2010 om ændring af bl.a. VE-loven blev bestemmelsen i 55, stk. 1, ændret således, at pristillæg og andre ydelser omfattet af bestemmelsen, sker på grundlag af måling af elektricitet, der afregnes som leveret til det kollektive elforsyningsnet. Lovændringen trådte i kraft den 16. juni 2010, jf. 8 i lov nr Pristillægget til klager er udbetalt i medfør af VE-lovens 45, stk. 2. Af lovens 45 fremgår følgende: [...] 45 Denne bestemmelse omhandler elektricitet produceret ved afbrænding af biomasse bortset fra elektricitet, hvortil der ydes pristillæg efter 46. Stk.2. For elektricitet omfattet af stk. 1 ydes der et pristillæg på 15 øre pr. kwh, uanset om elektriciteten fremstilles på anlæg, som alene anvender biomasse, eller på anlæg, hvor biomasse anvendes sammen med andre brændsler....

15 [...]. VE-lovens 50, stk. 4, indeholder fælles regler for pristillæg og andre ydelser efter lovens Af bestemmelsen fremgår følgende: [...] 50 Denne bestemmelse indeholder fælles regler for pristillæg og andre ydelser efter Stk.3. Der ydes ikke pristillæg efter for elektricitet fremstillet ved afbrænding af affald. Stk.4. Der kan tillige ydes pristillæg efter 58 og 58 a i lov om elforsyning for elektricitet fremstillet som nævnt i 44, stk. 3, og 45 og 48. Der kan tillige ydes pristillæg efter 58 b i lov om elforsyning for elektricitet fremstillet på anlæg som nævnt i [...]. Side 15 af 24 Nettoafregningsprincippet, hvorefter elforbrugere, der helt eller delvist selv producerer den el, de anvender, kun skal betale bidrag til de offentlige betalingsforpligtelser af den elproduktion, som de aftager gennem det kollektive net, er fastsat i elforsyningslovens 8 a, hvoraf fremgår følgende: [...] 8 a. Klima- og energiministeren kan fastsætte regler om, at elforbrugere, der helt eller delvis selv producerer den elektricitet, de selv forbruger, under nærmere angivne betingelser kun skal betale pristillæg m.v. som nævnt i 58, 58 a og 58 b i denne lov og i lov om fremme af vedvarende energi i forhold til det elforbrug, som aftages gennem det kollektive elforsyningsnet. Ministeren kan herunder fastsætte, at reglerne kun gælder for anlæg, som var i drift den 12. april Stk. 2. Klima- og energiministeren kan efter forelæggelse for det i 3 nævnte udvalg fastsætte regler om ydelse af pristillæg efter 58 og 58 a til egenproducenter. Ministeren kan herunder fastsætte regler om, hvorledes grundbeløb og pristillæg beregnes for anlæg omfattet af 58, og regler om betingelser for ydelse af pristillæg til anlæg omfattet af 58 a. Stk. 3. Klima- og energiministeren kan fastsætte regler om, hvorledes elforbruget og elproduktionen skal måles og opgøres. Udgifterne til målingen afholdes af elproducenten. [...].

16 Ved lov nr. 622 af 12. juni 2010 og med virkning fra 16. juni 2010 blev stk. 2 i elforsyningslovens 8 a ophævet, og stk. 3 bliver herefter til stk. 2, jf. 8 i lov nr Elforsyningslovens 8 a blev indført ved lov nr. 448 af 31. maj 2000 om ændring af lov om elforsyningsloven. Af bestemmelsen fremgik oprindeligt følgende vedrørende nettoafregningsprincippet: [...] 8 a. Miljø- og energiministeren kan pålægge de systemansvarlige virksomheder at sikre, at samtlige elforbrugere i de to sammenhængende elforsyningssystemer i forhold til deres elforbrug aftager samme andel af den i 8, stk. 1, nævnte elektricitet og afholder omkostningerne i forbindelse hermed.... Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om, at elforbrugere, der helt eller delvis selv producerer den elektricitet, som de forbruger, under nærmere angivne betingelser kun har pligt til at aftage miljøvenlig elektricitet som nævnt i 8, stk. 1, i forhold til det elforbrug, som aftages gennem det kollektive elforsyningsnet. Stk. 4. Miljø- og energiministeren kan endvidere fastsætte regler om, at elforbrugere, der producerer kraftvarme på naturgas eller andre miljøvenlige brændsler, såfremt de lader deres forpligtelse til at aftage miljøvenlig elektricitet beregne i forhold til deres totale elforbrug, kan modregne den del af deres elproduktion, som de selv forbruger, i aftagepligten.... Stk. 6. Producenter, hvis aftagepligt for miljøvenlig elektricitet beregnes efter regler fastsat efter stk. 3, kan ikke opnå den efter 58 fastsatte afregningspris for elektricitet, som producenten ønsker at afhænde. Stk. 7. En elproducent, hvis aftagepligt for miljøvenlig elektricitet beregnes efter stk. 4, som ønsker at afhænde en del af sin elproduktion, kan kun opnå den i 58 fastsatte afregningspris for den del af produktionen, der overstiger producentens totale forbrug af elektricitet.«[...]. Side 16 af 24 Af lovforslag nr. 275 fremsat den 12. april 2000 fremgår bl.a. følgende om baggrunden for bestemmelsen: [...] 2. Lovforslagets indhold

17 ... b) Egenproducenters pligt til at aftage miljøvenlig elektricitet Pligten til at aftage miljøvenlig elektricitet og bidrage til betalingen af omkostningerne til de offentlige forpligtelser skal i henhold til 24, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 231 af 21. april 1998 om adgang til elforsyningsnettet, beregnes i forhold til en elforbrugers totale elforbrug, dvs. ved anvendelse af det såkaldte bruttoprincip. Baggrunden herfor er et ønske om at sikre, at alle elforbrugere, uanset hvordan deres elforbrug dækkes, yder samme bidrag til den miljøvenlige elproduktion. Det fremgår af bemærkninger til den nye elforsyningslov, at lovforslaget ikke har til hensigt at ændre ved disse principper. Det har imidlertid vist sig, at forpligtelsen til at medvirke til at dække udgifterne ved den miljøvenlige elproduktion rammer visse grupper af egenproducenter særlig hårdt, når bruttoprincippet lægges til grund. Det drejer sig bl.a. om den gruppe af industrielle kraftvarmeproducenter, som helt eller delvist er selvforsynende med elektricitet. Det drejer sig endvidere om ejerne af vindmøller i egen installation (husstandsvindmøller), hvor produktionen helt eller delvist anvendes direkte af producenten. Hvor egenproducenterne tidligere afregnede i forhold til deres nettoforbrug, er der med det gældende afregningsprincip indført en forpligtelse for alle forbrugere til at aftage deres forholdsmæssige andel af den miljøvenlige elproduktion beregnet ud fra disses totale elforbrug. Hermed kan visse egenproducenter blive tvunget til at aftage miljøvenlig elektricitet fra nettet, selv om producenten selv producerer tilstrækkeligt elektricitet til at dække eget forbrug. Som konsekvens heraf kan egenproducenten blive tvunget til at sælge en del af produktionen. Lovforslaget giver mulighed for, at der udstedes regler, der fremover under visse betingelser lader pligten til at aftage miljøvenlig elektricitet være afhængig af den mængde elektricitet, som en egenproducent aftager fra nettet. Herved vil egenproducenterne få mulighed for at anvende det såkaldte nettoprincip. Side 17 af Det skal understreges, at det ikke, bortset fra udgifter til den miljøvenlige elproduktion, med lovforslaget er tanken at reducere egenproducenternes pligt til som alle andre forbrugere at betale for de ydelser, som modtages fra det kollektive net.... Ad stk. 1-2.

18 Som beskrevet i de almindelige bemærkninger er det i overensstemmelse med aftalen af 22. marts 2000 hensigten med bestemmelsen i 8 a, stk. 1, at give miljø- og energiministeren mulighed for at pålægge de systemansvarlige virksomheder at sikre, at alle elforbrugere her i landet aftager den samme mængde VEelektricitet i forhold til deres elforbrug. Udgifterne forbundet hermed skal ligeledes afholdes af alle elforbrugere.... Ad stk Bestemmelsen i 8 a, stk. 3, giver mulighed for, at der udstedes regler, der fremover under visse betingelser lader pligten til at aftage miljøvenlig elektricitet være afhængig af den mængde elektricitet, som en egenproducent får leveret gennem det kollektive elforsyningsnet. Herved vil egenproducenterne få mulighed for at anvende det såkaldte nettoprincip. Det vil imidlertid blive gjort til en betingelse for anvendelse af nettoprincippet, at elproduktionsanlægget er 100% ejet af elforbrugeren, og at elproduktionsanlægget er beliggende på forbrugsstedet, jf. lovens 5, således at den producerede elektricitet direkte, fysisk anvendes til dækning af egenproducentens eget elforbrug.... Bortset fra disse særlige undtagelser, som er miljømæssigt begrundede, er det ikke hensigten på forhånd at udelukke egenproducenter, der opfylder betingelserne herfor, fra at anvende nettoprincippet. Princippet vil derfor som udgangspunkt kunne anvendes af ejere af miljøvenlige elproduktionsanlæg, såsom mini- eller mikrokraftvarmeanlæg, der er olie- eller naturgasbaserede, solceller og andre miljøvenlige elproduktionsanlæg. Hvis der skulle vise sig behov herfor, har ministeren imidlertid efter bestemmelsen i 8 a, stk. 4, mulighed for at fastsætte regler om, at nettoprincippet kun kan anvendes i forhold til bestemte anlæg eller bestemte brændsler. En sådan begrænsning kunne blive aktuel, hvis de økonomiske forhold ved etablering af sådanne anlæg udvikler sig på en sådan måde, at det bliver økonomisk fordelagtigt at etablere egen elproduktion udelukkende med det formål at få reduceret pligten til at aftage den miljøvenlige elektricitet. Adgangen til at anvende nettoprincippet indebærer en reduktion i pligten til at aftage miljøvenlig elektricitet. Det er derfor ikke velbegrundet at give adgang til, at der samtidig kan ydes den faste afregningspris, som de fleste egenproducenter i dag har krav på efter 58. Med forslaget til 8 a, stk. 5, foreslås denne rettighed derfor at bortfalde for de egenproducenter, der ønsker at aftage miljøvenlig elektricitet efter nettoprincippet. [...]. Side 18 af 24

19 Ved lov nr. 495 af 9. juni 2004 om ændring af lov om elforsyning og lov om varmeforsyning fik elforsyningslovens 8 a følgende ordlyd: [...] 8 a. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, at elforbrugere, der helt eller delvis selv producerer den elektricitet, de selv forbruger, under nærmere angivne betingelser kun skal betale pristillæg m.v. som nævnt i b i forhold til det elforbrug, som aftages gennem det kollektive elforsyningsnet. Ministeren kan herunder fastsætte, at reglerne kun gælder for anlæg, som var i drift den 12. april Stk. 2. Økonomi- og erhvervsministeren kan efter forelæggelse for det i 3 nævnte udvalg fastsætte regler om ydelse af pristillæg efter 58 og 58 a til egenproducenter. Ministeren kan herunder fastsætte regler om, hvorledes grundbeløb og pristillæg beregnes for anlæg omfattet af 58, og regler om betingelser for ydelse af pristillæg til anlæg omfattet af 58 a. Stk. 3. Økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte regler om, hvorledes elforbruget og elproduktionen skal måles og opgøres. Udgifterne til målingen afholdes af elproducenten. [...]. Side 19 af 24 Af lovforslag nr. 236 fremsat den 21. april 2004 fremgår følgende vedrørende bestemmelsen: [...] ( 8 9) 8, 8 a og 9 om elforbrugernes forpligtelser til at betale for en række offentlige forpligtelser ændres som følge af ophævelsen af aftagepligten for miljøvenlig elektricitet. Der er i det væsentligste tale om en videreførelse af de hidtidige principper bortset fra enkelte nye elementer, som der er redegjort for i det følgende.... I 8 a, som omhandler nedsættelse af betalingen til offentlige forpligtelser fra egenproducenter af elektricitet, udgår de hidtidige stk. 1 og 2, idet den hidtidige aftagepligt erstattes af en pligt til at betale pristillæg m.v. ifølge b eller regler fastsat ifølge disse bestemmelser. Endvidere er der foretaget konsekvensrettelser og redaktionelle ændringer i de øvrige bestemmelser. Stk. 1 er en videreførelse af principperne i de hidtidige stk. 3 og 5. Bestemmelserne i de hidtidige stk. 4 og 6 har ikke særskilt betydning efter bortfaldet af aftagepligten.

20 Den væsentligste ændring i forhold til de hidtidige bestemmelser er, at der med bortfaldet af begrebet aftagepligtig elproduktion ikke længere er behov for at skelne mellem, om elproduktionen hos forbrugeren sker på miljøvenlige brændsler eller ej. I begge tilfælde skal forbrugeren alene betale for omkostningerne i medfør af b for den strøm, der aftages fra nettet, det vil sige efter modregning af den elproduktion, der forbruges af virksomheden selv. Stk. 2 giver hjemmel til at fastsætte regler for beregningen af pristillæg til anlæg, der er omfattet af 58 og 58 a om pristillæg til decentral kraft-varme. Anlæg, der er omfattet af 58, vil således modtage støtte svarende til andre decentrale anlæg. Det vil sige, at der vil blive fastsat et grundbeløb for disse anlæg på baggrund af den leverede elproduktion til elforsyningsnettet og den støtte, der er modtaget via treledstariffen. På dette grundlag fastsættes et pristillæg, som varierer med de gennemsnitlige elpriser lige som ved øvrige decentrale anlæg. For anlæg omfattet af 58 a vil der kunne fastsættes regler om, at der kun ydes pristillæg til den elproduktion, der leveres til elforsyningsnettet. Bestemmelsen i stk. 2 om, at reglerne fastsættes efter forelæggelse for det i 3 nævne udvalg, er en videreførelse af bestemmelser herom i den hidtidige stk. 7. [...]. Side 20 af 24 De nærmere regler for, hvornår egenproducenter kan få nettoafregning er fastsat i nettoafregningsbekendtgørelsen. For nærværende sag er det reglerne i bekendtgørelse nr.1366 af 15. december 2004 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet, der finder anvendelse. Af bekendtgørelsens 1 fremgår bl.a. følgende: [...] 1. Egenproducenter af elektricitet fra anlæg tilsluttet til det kollektive elforsyningsnet kan få nettoafregning som nævnt i 2 under de i stk 2-5 nævnte betingelser. Stk. 2. Med egenproducenter af elektricitet forstås elforbrugere, som producerer elektricitet eller varme og elektricitet med henblik på at dække eget energiforbrug, på betingelse af, at 1) Elproduktionsanlægget er 100 pct. Ejet af forbrugeren, jf. dog stk. 3 og 4, og 2) Elproduktionsanlægget er beliggende på forbrugsstedet, jf. dog stk. 4.

21 [...]. Energiklagenævnets praksis Energiklagenævnet har ved afgørelse af 31. marts 2008 (j.nr ) behandlet en klage fra Energi Randers Holding A/S over Energistyrelsens afgørelse om, at Randersværket fra 1. januar 2005 ikke kunne modtage pristillæg efter både elforsyningslovens 57 b og 58 b. Værket anvendte kul og biomasse til produktionen af el og fjernvarme. Hovedproblemstillingen i sagen var, om VEandelen af elproduktionen fra den 1. januar 2005 ikke var berettiget til at modtage VE-pristillæg efter elforsyningslovens 57 b i kombination med kraftvarmegarantistøtten efter elforsyningslovens 58 b. Energiklagenævnet stadfæstede Energistyrelsens afgørelse. (j.nr ) Energiklagenævnet fandt, at det fulgte af ordlyden af elforsyningslovens 57 b, stk. 1, at tillæg efter denne bestemmelse alene kunne ydes i kombination med tillæg efter 58 eller 58 a, og ikke i kombination med tillæg efter 58 b. Bestemmelsen havde følgende ordlyd: Side 21 af b. Denne bestemmelse omhandler pristillæg til elektricitet produceret ved anvendelse af en eller flere vedvarende energikilder sammen med andre brændsler bortset fra elektricitet produceret på anlæg omfattet af 57 a. Pristillægget ydes fra det tidspunkt, hvor anvendelsen af vedvarende energikilder påbegyndes i pågældende elproduktionsanlæg. Der kan tillige ydes pristillæg til denne elektricitet efter 58 eller 58 a, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Energiklagenævnet fandt endvidere ikke, at der i lovens forarbejder, ved en formålsfortolkning, eller på andet relevant grundlag kunne påvises tilstrækkelig sikre holdepunkter for, at 57 b, stk. 1, 3. pkt., skulle fortolkes imod en sædvanlig sproglig forståelse af ordlyden. Energiklagenævnet kunne derfor ikke tilslutte sig klagers opfattelse af, at pristillæg efter elforsyningslovens 58 b kunne ydes i kombination med pristillæg efter elforsyningslovens 57 b. Energiklagenævnet bemærkede i øvrigt, at klager ikke var afskåret fra at fravælge tilskud efter elforsyningslovens 58 b og i stedet vælge at få tilskud efter elforsyningslovens 57 b. Klager kunne blot ikke oppebære begge tilskud samtidigt efter de dagældende regler. Energiklagenævnet bemærkede endeligt, at der ikke ved afgørelsen generelt var taget stilling til, om pristillæg efter el-

22 forsyningslovens 58 b kunne ydes i kombination med pristillæg i medfør af andre bestemmelser i elforsyningsloven. Sagen er offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside: Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Energiklagenævnet bemærker indledningsvis, at lov nr. 622 af 12. juni 2010 trådte i kraft den 16. juni Sagen drejer sig derfor om forhold, der ligger før denne lovs ikrafttræden. Lov nr. 622 finder derfor ikke anvendelse i denne sag. Derimod er det bekendtgørelse nr.1366 af 15. december 2004 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet 4 og bekendtgørelse nr af 15. december 2004 om pristillæg til elektricitet produceret ved decentral kraftvarme m.v. og bekendtgørelse nr. 732 af 9. juli 2009 om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller, der finder anvendelse på sagens forhold. Side 22 af 24 I medfør af elforsyningslovens 8 a, stk. 1, kan klima- og energiministeren fastsætte regler om, at elforbrugere, der helt eller delvis selv producerer den elektricitet, de selv forbruger, under nærmere angivne betingelser kun skal betale pristillæg m.v. som nævnt i lovens 58, 58 a og 58 b og i VE-loven i forhold til det elforbrug, som aftages gennem det kollektive net. Elforsyningslovens 8 a, stk. 1, fastsætter således nettoafregningsprincippet, hvorved en egenproducent fritages fra at betale PSO-bidrag af producentens egetforbrug. De nærmere regler for, hvornår egenproducenter kan få nettoafregning er fastsat i nettoafregningsbekendtgørelsen. Klager har fået nettoafregning i medfør af nettoafregningsbekendtgørelsens 1, stk. 2, idet klagers elproduktionsanlæg er beliggende på forbrugsstedet og er 100 procent ejet af klager. Det følger således af nettoafregningsbekendtgørelsens 1, stk. 2, jf. elforsyningslovens 8 a, at klager kan få nettoafregning af sin egenproduktion. VE-lovens 45 omhandler elektricitet produceret ved afbrænding af biomasse bortset fra elektricitet, hvortil der ydes pristillæg efter lovens 46, jf. VElovens 45, stk. 1. I medfør af VE-lovens 45, stk. 2, ydes der et pristillæg på 15 øre pr. kwh for elektricitet omfattet af VE-lovens 45, stk. 1, uanset om elektriciteten fremstilles på anlæg, der alene anvender biomasse, eller på anlæg, hvor biomasse anvendes sammen med andre brændsler. 4 Bekendtgørelsen er senere afløst af bekendtgørelse nr. 804 af 15. december 2010 om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet.

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 23. februar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 23. februar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 18. april 2013 kan

Læs mere

Afgørelse vedrørende forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg på adressen [XXX] GSRN nr. [XXX].

Afgørelse vedrørende forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg på adressen [XXX] GSRN nr. [XXX]. [XXX] [XXX] [XXX] Afgørelse vedrørende forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg på adressen [XXX] GSRN nr. [XXX]. Under henvisning til din ansøgning af 17. marts 2015, hvori du anmoder om

Læs mere

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes.

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 30. marts 2009 Energimærke for ejendommen beliggende [...]

[...] over Energistyrelsen af 30. marts 2009 Energimærke for ejendommen beliggende [...] (Besparelser i energiforbruget) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v.

UDKAST. til. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. UDKAST til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.v. I bekendtgørelse nr. 1115 af 18. september 2015 om nettilslutning

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til biogas, der sælges til transport, benyttes til procesformål i virksomheder eller anvendes til varmeproduktion

Bekendtgørelse om tilskud til biogas, der sælges til transport, benyttes til procesformål i virksomheder eller anvendes til varmeproduktion Bekendtgørelse om tilskud til biogas, der sælges til transport, benyttes til procesformål i virksomheder eller anvendes til varmeproduktion I medfør af 50, stk. 5, 50 a, stk. 6-7, i lov om fremme af vedvarende

Læs mere

INTERN ADMINISTRATIONSPRAKSIS FOR GRØN ORDNING HERNING KOMMUNE. Udarbejdet af Planafdelingen, april 2014

INTERN ADMINISTRATIONSPRAKSIS FOR GRØN ORDNING HERNING KOMMUNE. Udarbejdet af Planafdelingen, april 2014 INTERN ADMINISTRATIONSPRAKSIS FOR GRØN ORDNING HERNING KOMMUNE Udarbejdet af Planafdelingen, april 2014 INDHOLD Generelle oplysninger 1 Hvornår gør vi noget? 1 Hvem gør hvad? 1 Hvordan er processen? 2

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina Detlefsen

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Oversigt over afregningsreglerne og støttemulighederne for VE

Oversigt over afregningsreglerne og støttemulighederne for VE Det Energipolitiske Udvalg B 16 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt NOTAT 12. december 2008 J.nr. 020199/20004-0258 Ref. KKR Energiforsyning og vedvarende energi Side 1/8 Oversigt over afregningsreglerne

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA (XXX)

Læs mere

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Aarhus Karlshamn Denmark A/S OVER Energinet.dk

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion. 1. Ny tarifering i 2017. 2. Baggrund. Til Høringsparter (bilag 1)

Ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion. 1. Ny tarifering i 2017. 2. Baggrund. Til Høringsparter (bilag 1) Til Høringsparter (bilag 1) Ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion 23. juni 2016 STO/IAL 1. Ny tarifering i 2017 Energinet.dk vil i 2017 ændre den gældende tarifering

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af den 1. juli 2015 OM Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke nr. [XXX].

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens afgørelse af den 1. juli 2015 OM Energimærkning af ejendommen beliggende [XXX] energimærke nr. [XXX]. (Energibesparelser i bygninger) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsens

Læs mere

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune.

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. september 2006 NKN-131-00031 LER Afgørelse i sagen om registrering

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokatfuldmægtig Christina Uggerby Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Agerbæk El-Service ApS Att.: Aut. elinstallatør [XXX] Nørremarken 1A [XXX] Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Det er forventes, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2012.

Det er forventes, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2012. Til jobcentre, kommuner, beskæftigelsesregioner, beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsen beskæftigelsesudvalg Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 Fax 35 36 24 11 ams@ams.dk

Læs mere

Nævnet ophæver og hjemviser Energistyrelsens afgørelse af 2. juni 2015 til fornyet behandling.

Nævnet ophæver og hjemviser Energistyrelsens afgørelse af 2. juni 2015 til fornyet behandling. (Olieberedskabsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER Energistyrelsen afgørelse

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16.

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H139-11.doc) L31 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige

Læs mere

Metodeanmeldelse af Vilkår for elleverandøres betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse

Metodeanmeldelse af Vilkår for elleverandøres betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af Vilkår for elleverandøres betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse 4. september 2014 HSF/MFA Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 29. april 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 29. april 2016. Til: E/F Fjordgaarden Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Elforsyningsloven) 20. juni 2016 J.nr. 1011-16-2 JSS EKN

A F G Ø R E L S E. (Elforsyningsloven) 20. juni 2016 J.nr. 1011-16-2 JSS EKN A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Foreningen

Læs mere

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Advokat Nicolai Kryger, j.nr. [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 245/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Lise Herup Rosenkilde, Jette Holm Olesen, Heine Lund og Niels Frøik (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier BEK nr 1554 af 18/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

Nyt om solcelleanlæg

Nyt om solcelleanlæg - 1 Nyt om solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti en aftale om de

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-8216 Fremsat den 11. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsen afgørelse af 3. november 2010 tilladelse til etablering af elproduktionsanlæg på havet ud for Frederikshavn Havn

KLAGE FRA [XXX] OVER Energistyrelsen afgørelse af 3. november 2010 tilladelse til etablering af elproduktionsanlæg på havet ud for Frederikshavn Havn (Vedvarende Energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 12. oktober 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 12. oktober 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om elforsyning 1)

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om elforsyning 1) BEK nr 196 af 27/02/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 1. oktober 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0134

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om tilskud til elektricitet produceret i industrielle kraftvarme-værker

Udkast til. Bekendtgørelse om tilskud til elektricitet produceret i industrielle kraftvarme-værker Udkast til Bekendtgørelse om tilskud til elektricitet produceret i industrielle kraftvarme-værker I medfør af 58 c, stk. 10, 11, 12, 13 og 14, i lovforslag L 11 til lov om ændring af lov om elforsyning

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for energimærkning af Store Ejendomme af 27. juni 2005 Pålæg om revision af

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Vejledning vedrørende pristillæg til biogas

Vejledning vedrørende pristillæg til biogas 14. december 2015 Vejledning vedrørende pristillæg til biogas Denne vejledning vedrører Energinet.dk s vejledning af borgere om reglerne og ansøgningsproceduren for pristillæg til elektricitet fremstillet

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Haslev Fjernvarme Att: Allan Pedersen Energivej 35 4690 Haslev Sendt på mail til Allan@haslev-fjernvarme.dk Projektgodkendelse af forsyning af Jens Martin Knudsensvej med Fjernvarme

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne Rammeaftale om provision og bonusløn mellem Tele Danmark A/S og AC-organisationerne Denne rammeaftale vedrører aftaler, der fastlægger en variabel løndel i forhold til den enkelte medarbejder på grundlag

Læs mere

Bekendtgørelse om den statslige fleksjobordning for tilskudsmodtagere

Bekendtgørelse om den statslige fleksjobordning for tilskudsmodtagere BEK nr 1375 af 02/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2013-8501-003 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Fjernvarmeforsyning af Vibelundvej 7. januar 2016 1/10 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Byrådsindstilling. Styrkelse af Varmeplan Århus fællesskabet i forhold til Hørning og Rosenholm kommuner. Til Århus Byråd via Magistraten

Byrådsindstilling. Styrkelse af Varmeplan Århus fællesskabet i forhold til Hørning og Rosenholm kommuner. Til Århus Byråd via Magistraten Byrådsindstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. februar 2006 Styrkelse af Varmeplan Århus fællesskabet i forhold til Hørning og Rosenholm kommuner Resume En arbejdsgruppe, nedsat

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat fællesvej.

I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat fællesvej. Dato 2. juli 2014 Dokument 14/07149 Side Status for B vej 128A-130A I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Vedrørende anmodning om fuld fritagelse for PSO-afgift af kraftvarmeanlæg på adressen Slipvej 1, 8000 Aarhus C, GSRN-nr

Vedrørende anmodning om fuld fritagelse for PSO-afgift af kraftvarmeanlæg på adressen Slipvej 1, 8000 Aarhus C, GSRN-nr PricewaterhouseCoopers Nobelparken Jens Chr. Skous Vej 1 8000 Århus C Att. Ivan Ibsen/Sebastian Houe Vedrørende anmodning om fuld fritagelse for PSO-afgift af kraftvarmeanlæg på adressen Slipvej 1, 8000

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven, lov om kuldioxidafgift af

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

1. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE EUROPA-KOMMISSIONEN Generaldirektoratet for Konkurrence Statsstøttepolitik Koordinering af statsstøtte Bruxelles, den GD D(2004) FÆLLESSKABSRAMMEBESTEMMELSER FOR STATSSTØTTE I FORM AF KOMPENSATION FOR

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til elektricitet produceret i industrielle kraft-varmeværker

Bekendtgørelse om tilskud til elektricitet produceret i industrielle kraft-varmeværker BEK nr 1299 af 25/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. november 2015 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi,- Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-4992

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om euforiserende stoffer

Bekendtgørelse af lov om euforiserende stoffer LBK nr 748 af 01/07/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 12. august 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 2008-14320-235 Senere

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: ILA Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-18.0 06-11-2013 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Indledning Folketinget har den 28.6.2013 vedtaget to lovforslag omhandlende

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger LBK nr 962 af 19/09/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-511-0074 Senere ændringer til forskriften LOV nr 433 af 16/05/2012

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Kommer der gang i de store eldrevne varmepumper, hvis PSO-tariffen fjernes? Christian Holmstedt Hansen Source: By Kuebi = Armin Ku belbeck Grøn Energi

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 28 Bilag 14 Offentligt J.nr. 2011-321-0020 Dato: 12. december 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 28 Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven

Læs mere

Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren

Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren Punkt 3 14. december 2011 Sag 4/0603-0200-0016 /MEMU Energitilsynets møde den 19. december 2011 Meddelelser fra Sekretariatet for Energitilsynet samt fra direktøren 1. Nye klagesager for Energiklagenævnet

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 111 Offentligt Energi & Miljø Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Att.: Skatteminister Kristian Jensen Jens Flensborg Advokat J.nr. 22-forsyninkasso

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008

Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 76 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2008-711-0017 Udkast 30. januar 2008 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsbidrag (Trækfritagelse for

Læs mere

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE 23. MAJ 2011 PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE Østre Landsret har i en principiel dom om forældelse givet forsikringsselskabet og Patientskadeankenævnet medhold i, at den 10- årige

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER NOTAT KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER Selskabets nuværende vedtægter er sidst ændret i 2013. Bestyrelsen fremsætter forslag til nye vedtægter på selskabets ordinære

Læs mere

Prisoversigt per Januar 2016

Prisoversigt per Januar 2016 Prisoversigt per Januar 2016 Forsyning Helsingør A/S Haderslevvej 25 3000 Helsingør www.fh.dk Kundeservice Tlf.: 48 40 50 50 Her får du overblik over vores aktuelle Kronborg Basis elpriser. Alle priser

Læs mere

Prisoversigt per August 2016

Prisoversigt per August 2016 Prisoversigt per August 2016 Forsyning Helsingør A/S Haderslevvej 25 3000 Helsingør www.fh.dk Kundeservice Tlf.: 48 40 50 50 Her får du overblik over vores aktuelle Kronborg Basis elpriser. Alle priser

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere