Spole- og kassettebåndene findes i Sandemose-afdelingen på Bibliotekets loft.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spole- og kassettebåndene findes i Sandemose-afdelingen på Bibliotekets loft."

Transkript

1 SANDEMOSESAMLINGEN CD-ROM-SAMLINGEN CD-rom-samlingen er overførsler af radioudsender m.v. fra en række spole-og kassettebånd, der alle på en eller anden måde har tilknytning til Aksel Sandemose og hans forfatterskab. Overførslerne er foretaget på Radio Limfjord i Nykøbing i perioden 13. november marts Radiochef Bjarne Raabjerg har forestået arbejdet. Spole- og kassettebåndene findes i Sandemose-afdelingen på Bibliotekets loft. Overførsler fra spolebånd: 1. "Sandemose og parapsykologien" Omkring bøgerne September og Tjærehandleren Johannes Væth : "Efter emigrationen til Norge i 1930 er det den psykoanalytiske digtning, der kommer i forgrunden. I en tid, som rystede menneskene og fik dem til at spørge om årsagen til, at alverden forberedte sig på at gå til grunde, rettede Sandemose søgelyset indad for at afsløre, hvordan blindhed og skjulte kræfter og impulser i det enkelte menneske skabte ulykker som tyranni, aggression og destruktion. Men interessen for parapsykologien havde Sandemose bevaret. Da han i 1938 vendte tilbage til Norge efter en længere udenlandsrejse og blev spurgt, om han havde oplevet noget særligt, svarede han: "Jeg har haft oplevelser af udpræget åndelig art. Jeg har gjort erfaringer, som jeg ikke troede, var mulige. Selvfølgelig har jeg ikke fået varsler om fremtidige ting, men jeg har fået en stærk anelse om, at vi er modtagelige for samtlige kommunikationer. Man er under et stadigt bombardement af indflydelse, af impulser fra andre mennesker..." Medvirkende: Kjeld Jacobsen og Johannes Væth Danmarks Radios udsendelse Bazar Varighed: min. 2. "En flyktning korsar sitt spor" Svensk besøg i Jante/Nykøbing. Små samtaler med forskellige nykøbingensere. Uddrag fra den berømmelige tale hin aften i Nykøbing Sandemose læser Janteloven. Interview med Gunnar Bull Gundersen den Sømandsminder og sømandsliv. Om at have set Klabautermanden. Sandemose citerer med megen lune forskellige sømandsviser. Lidt om barndommen i Nykøbing, om hans første novelle og søsterens reaktion. ("Dette var mit første møde med den litterære kritik..."). Om overtro ombord. Om sømandens "slægtsløse" liv. Om den rodløse tilværelse. Sveriges Radio. Samlet varighed: "Hans børns barndom - og hans egen" Hvordan hænger hans meget selvbiografiske forfatterskab sammen med hans liv? Var han et af de meget sjældne mennesker, der lærte af sine erfaringer?

2 Jeg selv har det indtryk, at hans liv var som en rus, og når han skrev, var det om hans tømmermænd... Broderen Theodor Nielsen fortæller om Aksels fantasi. "Han var lidt særpræget. Jeg forstod ham ikke" En anden bror, Carl Sandemose: "Hans bøger...det er ikke min store kærlighed..." "De kaldte ham for Dumme-Aksel i skolen" "Min ældste bror og jeg måtte træde til som kautionister for Aksel..." Hedda Sandemose (datter af første ægteskab):...vi mærkede ikke noget til En Flyktnings succes... slet ingenting... Han kunne ikke tåle ret meget modstand... Han havde et grusomt temperament...især når han havde drukket for meget...det var hyggeligt, hvis han havde drukket, hvad han kunne tåle... Også samtale med revisor Varden Portrætudsendelse af Niels Peter Juel Larsen Oplæsning: John Hahn-Petersen Danmarks Radio. Varighed min. 4. "Fra Danmark til Norge" Aksel Sandemose fortæller "Kong Lear" på Odense Teater. Aksel Sandemose og Claes Gill fortæller Side A: Fra Danmark til Norge. Aksel Sandemose fortæller. Om nationalitetsskift. Om mødet med Eva Borgen i Sverige under besættelsen. Hvordan han friede efter fem dages bekendtskab og giftede sig efter yderligere seks dage. Om begges drøm om et "stille" liv på landet. Om købet af Kjørkelvik. Om sønnerne Espen og Jørgen. Om Espens død som 10- årig. Om den næsten livslange angst for at miste synet. Om olietrykkene i hjemmet i Færkenstræde, forestillende landskaber i Tyrol eller Schweiz. Men i Sandemoses bevidsthed det Norge, han bestandigt længtes efter. De olietryk, der fulgte ham gennem livet. "Kjørkelvik - Jeg er blevet et med naturen her... Når livets lys slukkes et eller andet sted i verden, så er jeg bestandig på Kjørkelvik..." Norges Radio Side A og B: "Kong Lear". Shakespeares drama på Odense Teater med Claes Gill i hovedrollen. Sandemose fortæller om Shakespeare. Lydglimt fra forestillingen. Claes Gill har afdækket noget væsentligt hos Lear, ja hos Shakespeare selv. Jo ældre jeg bliver, desto større synes jeg, Shakespeare er. Claes Gill om Shakespeare. Enig med Sandemose angående opfattelsen af Lear. Samtale mellem Gill og Sandemose om venskabet med Tom Kristensen, mødet på Lyngby Kro, "dusseriet" og "kære-følelsen". Om Claes Gill som ung digterspire og vagabond. Danmarks Radio Samlet varighed: min.

3 5a Causeri af kritikeren Ole Storm, Politiken 5b Optagelse fra Hotel Hamlet i Nykøbing Mors Om mennesket Aksel Sandemose. Dobbeltmennesket. Det tredobbelte menneske. Det voldsomme temperament, der kunne give sig udslag i korporlige sammenstød. En meget sammensat person. Om venskabet med Leo Estvad. Om den famøse studentereksamen. Om forholdet til Dagmar. Om hans viljestyrke til at føre sit mål igennem. "Jeg har truffet mange digtere, mange berømte digtere, men jeg har aldrig truffet et så sammensat menneske som Aksel Sandemose. Og det skyldes først og fremmest en ganske enestående begavelse hos ham" Mødet arrangeret af AOF, Biblioteksforeningen, Dansk Kvindesamfund og Turistforeningen. Varighed: min. 6a Muntert causeri af kritikeren Ole Storm, Politiken 6b Optagelse fra Jantestuen på Sallingsund Færgekro Optagelserne på 6a og 6b er identiske Varighed: min. 7. Interview med Aksel Sandemose. Måske lydsiden af TV-interview med Aksel Sandemose. Interviewes om barndommen, om tiden på havet, om Nykøbing og Jante, om tiden i Sverige, ægteskabet med Eva og sønnernes fødsel. Intervieweren kalder i indledningen Sandemose for "psykoanalytikeren par excellence i norsk litteratur". Til slut Inger Haagerups mindeord ved Aksel Sandemoses bisættelse Norges Radio. Varighed: min. Udsendelse om Aksel Sandemose. Inger Haagerups mindeord ved Aksel Sandemoses bisættelse. 8. Udsendelse om Sandemose med bl.a. Eyvind Johnson: "...Både en enkel og kompliceret forfatter... Over tredive år siden, jeg mødte Sandemose første gang... En af de mest betydende europæiske digtere... Han tilbragte en uge i Stockholm, hvor jeg førte ham sammen med en række af mine forfatterkolleger... Han var et godt menneske... et af de ærligste mennesker, jeg har mødt... Mødtes igen i 1962 på en restaurant på Kongens Nytorv i København, hvor han stadig huskede, at jeg havde sagt, at han var et godt menneske..." Gunnar Gunnarsson:"... vi var begge sømænd... jeg kunne identificere mig med ham... sås på Theatercafeen i Oslo, men turde ikke møde ham... For mig var bare NAVNET Sandemose en myte... Det var ham, der tog initiativet til, at vi kom til at tale sammen... Vi var meget sammen gennem de sidste 8-10 år, han levede... Har aldrig oplevet ham være uforskammet... Vi snakkede aldrig litteratur...".

4 Arnulf Øverland: "... Han var en nær ven af Johannes V. Jensen... Han var vildmanden i det danske våben... Jeg traf ham, mens han søgte et sted at bo i Oslo... Tog ham med hjem og fandt et sted til ham... der blev han boende en tid...". Johan Vogt: "... han lærte mig at skrive, vi blev en overgang uvenner, det varede i ni år... han troede, jeg ville dominere ham... efter ni år blev jeg taget til nåde igen... jeg påtog mig at være forretningsfører for "Årstiderne"... jeg måtte bestandig sende ham penge, men jeg fik mange venner...". Aksel Sandemose:"..."Årstiderne" er et forfatterskab i en ny form. Det er også årstiderne i et menneskeligt liv, i ens tankeverden... jeg opdagede den totale frihed ved at skrive..." Nisse Gustafsson:"... vi sås i Stockholm og jeg besøgte ham nogle gange på Kjørkelvik... han havde en overgang tænkt på at få helikopter for at komme frem og tilbage... Kjørkelvik var noget helt specielt for ham... man vidste aldrig, om Aksel fabulerede, eller om han talte sandt. Inger Haagerups mindeord ved bisættelsen. Medvirkende bl.a. Eyvind Johnson, Gunnar Gunnarsson, Arnulf Øverland, Johan Vogt. Tilrettelæggelse: Nisse Gustavsson. Sveriges Radio. Varighed: min. 9. Sandemose og Jante Om Sandemose-aftenen i Nykøbing Mors Udsendelsen er fra dagen efter. Danmarks Radio (uafsluttet udsendelse). Varighed: 30 min. 10. Om Varulven Montage om Aksel Sandemoses "Varulven". Ole Hyltoft fortæller. Oplæsning: Bodil Kjer og Kjeld Jacobsen. Tilrettelæggelse: Niels Birger Wamberg. (Flere steder meget utydeligt - ca. på midten en pause på ca. et halvt minut). Danmarks Radio. Varighed: min. 11. Drøm og diktning Samtale med Aksel Sandemose v/liv Haavik Samtale med Aksel Sandemose v/gunnar Bull Gundersen. "Drøm og diktning". Samtale mellem Aksel Sandemose og Liv Haavik den 29. december "...ingen digtning uden drøm...freud -... Hvis ikke digteren bevæger sig ud i grænselandet, så bevæger han sig ikke... Om billedsprog... Om sjælevandring... Det, som sker med mennesket i en drøm, er, at det enkelte menneske i drømmen bliver stillet for en domstol... Om Bibelen... Om Moses og tornebusken... om troen på Gud eller et eller andet guddommeligt... Samtale med Aksel Sandemose ved Gunnar Bull Gundersen.

5 "Rotten" bliver læst af Jack Fjeldstad, Norges Radio. Samlet varighed: min. 12. "Havet og skibene" Poul Ørum er vært for en aften. "Rotten" læst af Karl Stegger. Danmarks Radio. Varighed min. (uafsluttet). 13. Afsløringen af relieffet på Sandemoses fødehjem i Færkenstræde Taler af borgmester Thomas Have og Sandemoses bror, Theodor Nielsen Meget kort privatoptagelse. Varighed: 8.08 min. 14. Lydside til TV-udsendelse Udtalelser af bl.a. Oscar Bang, Johannes Kirkegaard og Robert Dam Begyndelsen af Sandemoses indlæg på det store møde i Nykøbing Mors 5. marts Danmarks Radio. Varighed: min.(uafsluttet). Overførsler fra kassettebånd: 1. Samtale med Johannes Væth i anledning af Limfjordsegnens Litteraturpris 1992 Samtale med Johannes Væth - afbrudt af klip fra hin bevægende aften med Sandemose i Nykøbing Mors Væth:"...jeg anede intet om denne Sandemose...læste første gang om ham i en kronik i Politiken af Tom Kristensen...begyndte at læse bøger og kronikker..." Væth bestilte "Årstiderne" og kom dermed i forbindelse med Aksel Sandemose. Mødte familien Sandemose første gang i 1957 "...Han var et meget, meget sammensat menneske...blev excentrisk..." "...Sandemose-forskningen trives i hele Skandinavien..." Tilrettelæggelse: Henning Toft Bro (senere provst i Nykøbing Mors) Danmarks Radio Midt og Vest, Kulturmagasinet. Varighed: min. 2. "Det poetiske Hjørne" Om Sandemose-festaftenen 19. marts 1989 i anledning af Sandemoses 90-års dag efter to dages Sandemose-seminar på Morsø Landbrugsskole. Samtale med Bent Dupont: deltagere i seminaret fra Danmark og Norge - skuffende få mennesker i Teatersalen til festarrangementet. Måske stadig Mors-fordomme overfor Sandemose, mener Bent Dupont.

6 Samtale med Frits Helmuth, der fremførte en Sandemose-montage, tilrettelagt af Bent Dupont. "...Meget dybe tanker hos Sandemose...går langt ind under huden..."...meget inspireret af H.C. Andersen, tror jeg...han havde et mærkværdigt liv..." Samtale med Knud Sørensen, der fortæller om arrangementet: biblioteksudstilling, seminar, lørdag eftermiddags-arrangement med Poul Erik Søe ("Sandemoses Jante - og vores") samt om festaftenen. "...Aldrig er så mange gået glip af så meget..." "...Sandemose er også humorist, men med en besk humor...man skal betragte Sandemose som en stor digter..." Arrangeret af Biblioteksforeningen og Morsø Teaterkreds Medvirkende: Bent Dupont, Frits Helmuth, Knud Sørensen, Den Danske Klavertrio, Herning samt Per Dybbro Sørensen Tilrettelæggelse: Dorit Glintborg Radio Limfjord. Varighed: min. 3. "I tidens løp - og før den tid" Kolbjørn Fjeld i samtale med Hartvig Kiran, tidligere leder af Tiden Norsk Forlag. Petter Larsen om Brev fra Kjørkelvik Tor Stokke læser nogle breve fra Kjørkelvik Hartvig Kiran: "...Aksel Sandemose kom med En Flyktning...den måtte jeg udgive...et socialt oprørsskrift..." Om en strid mellem Arnulf Øverland og Sandemose vedrørende et Lagerkvist-skuespil i 30'erne Efter 1940, da Tiden blev lukket af besættelsesmagten, blev forfatterne stillet frit, og Sandemose gik til Aschehoug. "...Gyldendal havde fået En Flyktning...tilbudt, men sagde nej tak...jeg forstår ikke i dag, jeg turde udgive det...første manuskript-udkast var som Joyces Ulyssus...helt uden tegnsætning... Norsk Radio 12. februar Varighed: min. 4. Radioklassikeren 24. juni 2001 Radioessay med Aksel Sandemose fra 16. august 1958 Tilrettelæggelse: Finn Slumstrup Finn Slumstrup har tilrettelagt og indleder genudsendelsen af et radioessay med Aksel Sandemose fra 16. august Sandemose skildrer dette at skifte nationalitet, han fortæller om drømmen om Kjørkelvik - og hvorledes drømmen gik i opfyldelse...han

7 fortæller barndomserindringer...lidt om tiden på havet...om udlængslen efter Norge...og den trøstesløse kamp mod økonomien. Radioklassikeren 24. juni 2001 Kaminpassiar med Aksel Sandemose og Karl Bjarnhof fra 10. januar 1960 Tilrettelæggelse: Karl Bjarnhof En genudsendelse fra 10. januar en kaminpassiar mellem Karl Bjarnhof og Aksel Sandemose. Samtalen finder sted under et Sandemose-besøg i Danmark og drejer sig bl.a. om "Varulven", der netop er udkommet på dansk, og om den fortsættelse, som Sandemose har nogenlunde klar, nemlig "Inferno". Snakken mellem Bjarnhof og Sandemose bringer løst og fast om Danmark/Norge, om at tænke sig tilbage til Danmark, men at føle sig som nordmand. Radioklassikeren 1. juli 2001 "Hans børns barndom - og hans egen" Genudsendelse fra 1969 Tilrettelæggelse: Niels Peter Juel Larsen En genudsendelse fra 1969 om aksel Sandemose med titlen "Hans børns barndom - og hans egen" - tilrettelagt af Niels Peter Juel Larsen. Oplæsning: John Hahn-Petersen. Radioklassikeren 1. juli 2001 En optagelse fra 30. marts Sandemoses besøg i Nykøbing Mors - hans tale på Centralhotellet. Tilrettelæggelse: Poul Erik Søe Danmarks Radio. Ole Storm taler om Halldor Laxness (lydspor fra TV, har intet at gøre med Sandemose) Danmarks Radio. Varighed: min. 5. Om Janteloven Journalist Sture Näslund, Malmö, fortæller i ti små indslag om Janteloven - én kommentar til hvert bud i loven Indslagene blev bragt i Sveriges Radio i august-september ,21.,23.26.,28. og 30. august samt 2.,6.,9. og 16. september Sveriges Radio, program I. Kulturmagasinet Obs. Varighed: min. (Kopier af manuskripterne foreligger, sendt af Sture Näslund.) 6. "Sandemoseaften" med Knud Sørensen 25. maj 1976 på Morsø Vandrerhjem.

8 Optagelsen fandt sted i forbindelse med et lejrskoleophold for en 2. realklasse fra Egtved Skole. Knud Sørensen giver i et causeri glimt fra Aksel Sandemoses liv og digtning, navnlig barndomstiden i Nykøbing Mors. Kommer også ind på Sandemose/Nykøbing Mors sammenlignet med f.eks. Knuth Becker/Hjørring - hvor det i Nykøbing Mors var BYENs protest og i Hjørring ENKELTPERSONERs. Knud Sørensen gør meget ud af at fortælle skoleeleverne om skolegangen i Nykøbing Mors kort efter århundredskiftet. På båndets anden side svarer Knud Sørensen på spørgsmål fra elever/lærere. Spørgsmålene er svært utydelige, mens Knud Sørensens svar er tydeligere. Privatoptagelse. Varighed: min. 7. Aksel Sandemose. Limfjordsdigtere bliver portrætteret af nulevende danske Limfjordsdigtere. Forfatteren Bent Haller, Thisted. Tilrettelæggelse: Gunnar Iversen. Danmarks Radio. Varighed: min.

9

Aksel Sa n d e m o s e og Nykøbing Mors

Aksel Sa n d e m o s e og Nykøbing Mors 1 Knud Søre n s e n Aksel Sa n d e m o s e og Nykøbing Mors 2 Denne elektroniske udgave er publiceret med tilladelse af forfatteren. Knud Sørensen Forsidefoto: Axel Nielsen (Aksel Sandemose) som konfirmand,

Læs mere

Aksel Sandemoses Canadarejser

Aksel Sandemoses Canadarejser 1 Bent Dupont Aksel Sandemoses Canadarejser Denne elektroniske udgave 2 er publiceret med tilladelse af forfatteren. Artiklen er en afskrift af et videoforedrag optaget hos Bent Duponts i maj 1997. Bent

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Noter om Sne på hendes ansigt - færdiggjort d. 7. februar 2008 på udgivelsesdatoen af romanen.

Noter om Sne på hendes ansigt - færdiggjort d. 7. februar 2008 på udgivelsesdatoen af romanen. Thorstein Thomsen Sne på hendes ansigt Denne bog er udkommet i fire udgaver i små 35.000 ekspl. Det er langt fra det af mine produkter, der har solgt mest, men det er den bedste sælgende af mine romaner.

Læs mere

3. Gunhild som er psykoterapeut og opdagede sine lesbiske følelser meget sent

3. Gunhild som er psykoterapeut og opdagede sine lesbiske følelser meget sent 3. Gunhild som er psykoterapeut og opdagede sine lesbiske følelser meget sent 27 Gunhild Aaen Madsen har været gift i 35 år og har fire voksne børn. I dag oplever hun ægteskabet som lykkeligt, men der

Læs mere

21.11.1996. Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille"

21.11.1996. Tillæg til En alkoholiker i storm og stille 21.11.1996 1 Tillæg til "En alkoholiker i storm og stille" Der er nu gået næsten 20 år siden "En alkoholiker i storm og stille" udkom første gang. Nogen vil måske spørge: har bogen været til hjælp for

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

Astrid Lindgren. Skrevet af Lærke Thams Nord Hansen

Astrid Lindgren. Skrevet af Lærke Thams Nord Hansen Astrid Lindgren Skrevet af Lærke Thams Nord Hansen 1 INDLEDNING: Jeg har valgt dette emne fordi jeg synes Astrid Lindgren er en utrolig spændende person. Man kan læse hendes bøger igen og igen! Hun kombinere

Læs mere

Det åndens vejr Om Martin Jensen - en digter fra Thy Svend Sørensen

Det åndens vejr Om Martin Jensen - en digter fra Thy Svend Sørensen Det åndens vejr Om Martin Jensen - en digter fra Thy Svend Sørensen Bogen hedder Vestenvind ; den skulle snarere hedde Østenvind efter det andens vejr, der blæser i den. Så negativt indledes anmeldelsen

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011

Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011 Rektor Claus Jensens tale til studenterne på Faaborg Gymnasium, 24-06-2011 Kære studenterårgang 2011, Nu ringer det ind til sidste time, og det mig, som skal have jer. Det har jeg både glædet mig til og

Læs mere

Grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark Grønlændere i Danmark - Hverdagsliv, etnicitet og identitet BILAG Roskilde Universitetet Socialvidenskab, forårssemesteret 2015 Bachelorprojekt skrevet af Anette F. Helland Indholdsfortegnelse BILAG A:

Læs mere

Troen på Gud er min forvisning, mit store håb her i livet

Troen på Gud er min forvisning, mit store håb her i livet Navn: Pia (opdigtet) Alder: 51 By: København Børn: En pige på 18 og en dreng på 12 Job: Er uddannet korrespondent og arbejder med administrativ sagsbehandling i en offentlig virksomhed Beskrivelse: Pia

Læs mere

Adoption & Samfund. Når William klukker af grin Om vejen til Sigurd En gave hver dag Gave fra Special Needs Retten til fravalg og tilvalg

Adoption & Samfund. Når William klukker af grin Om vejen til Sigurd En gave hver dag Gave fra Special Needs Retten til fravalg og tilvalg Adoption & Samfund Medlemsblad for Adoption & Samfund Nr. 5 Oktober 2011 35. årgang TEMA: SPECIAL NEEDS Når William klukker af grin Om vejen til Sigurd En gave hver dag Gave fra Special Needs Retten til

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI

UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI UNGE FORTÆLLER OM EPILEPSI Unge fortæller om epilepsi En række unge med epilepsi skrev personlige beretninger til det virtuelle netværk, kronisk-ung.dk. Dansk Epilepsiforening har trukket sig ud af sitet,

Læs mere

Kirkebladet. Flade Bjergby Sundby Skallerup. Pinsekaffe i Skallerup og Sognedag i Flade - Kirke er også fællesskab

Kirkebladet. Flade Bjergby Sundby Skallerup. Pinsekaffe i Skallerup og Sognedag i Flade - Kirke er også fællesskab Kirkebladet Flade Bjergby Sundby Skallerup Pinsekaffe i Skallerup og Sognedag i Flade - Kirke er også fællesskab Efterår 2012 Hvorfor tror du egentlig på Gud? 5 gode grunde til at tro på Kristendommens

Læs mere

Afslut dine relationer. ordentligt

Afslut dine relationer. ordentligt Din personlige udvikling Ofte er vi ikke klar over, hvor meget det påvirker vores fremtidige liv, når vi ikke får sagt ordentlig farvel til dem, der betyder noget for os. Dem, vi bliver uvenner med eller

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR

SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR a SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR Jorit Tellervo b SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG PAVI har modtaget støtte fra A.P. Møllers Fond til projektet Sorg når

Læs mere