Mido magnific. Prævalens af pterygium og katarakt i Peru. Lav skærmhøjde er godt for øjnene. Hvor stive er bløde kontaktlinser?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mido magnific. Prævalens af pterygium og katarakt i Peru. Lav skærmhøjde er godt for øjnene. Hvor stive er bløde kontaktlinser?"

Transkript

1 Mido magnific. Hvor stive er bløde kontaktlinser? Prævalens af pterygium og katarakt i Peru. Lav skærmhøjde er godt for øjnene.

2

3 JUNI 2008 LEDEREN 3 Sker der overhovedet noget i Danmarks Optikerforening Der er mange, der i foråret har udtrykt forundring over en tilsyneladende inaktivitet i Danmarks Optikerforening. Jeg kan forsikre jer for, at Danmarks Optikerforening er en forening, der kører i højeste gear. Vores medarbejdere arbejder på højtryk, og vores stab er mere homogen og kompetent, end den har været i mange år. Omstillingen efter vores tidligere direktør har virkelig trukket tænder ud, og det har været en lang og sej kamp for at få alle ender til at nå sammen. Vi mangler endnu afholdelsen af den ekstraordinære generalforsamling efter sommerferien, før vi kan sige os helt fri af fortiden. Når den er overstået vil banen være ryddet for vores vej fremad, som en betydningsfuld organisation for dig og dit fag. Det har ikke været nogen hemmelighed at Danmarks Optikerforening var kommet ud i et, fra bestyrelsens side, utilsigtet overforbrug, der havde sin årsag i fejlagtige og mangelfulde dispositioner. Det er der nu kommet styr på, og fremtiden ser nu meget bedre ud. Danmarks Optikerforening er nu på vej imod en ny æra, hvor faget og fagets udøvere kommer til at stå i højsædet. Vi skal være synlige, og du vil helt sikkert komme til at høre meget fra Danmarks Optikerforening i din hverdag. DO vil være din vej frem imod en hverdag, hvor du vil føle faglig stolthed, og hvor der bliver sat pris på dit arbejde, hvad enten du er arbejdsgiver eller ansat. Steen Saust næstformand

4

5 OPTIKEREN NUMMER Indhold INDHOLD 5 LEDER Steen Saust MIDO MAGNIFIC Lars Rindebæk OPTIMUS PRISEN Bjarne Hansen LAV SKÆRMHØJDE ER GODT FOR ØJNENE Pernille Kofoed Nielsen NÅR SYNET LAVER FEJL Jan Skøt FORSIDE INFO: Hermod fra Kunoqvist, Rustfrit stål i 7 Farver Firma: OPO Danmark tlf HVOR STIVE ER BLØDE KONTAKTLINSER Sebastian Marx PRÆVALENS AF PTERYGIUM OG KATARAKT I PERU Optometristeleverne VISION Jette Rosenstand Møller MESOPISK MYOPI Optometristeleverne PROBLEMORIENTERET SYNSANALYSE Optometristeleverne KONTAKTLINSEKONGRASSEN I STOCKHOLM Johanna Enbuske, Johan Östlund og Kurt Östlund MEDIATION AF MOBNING Hans b Boserup PRODUKTNYT BRANCHENYT KALENDEREN ADRESSER

6 MODE 6 Mido magnific Af Lars Rindebæk, partner Alivestyle I pinsen løb Mido messen af stablen for 38. gang. Det største arrangement af sin art i verden er samtidig det mest spektakulære udstillere fylder de knap m2 messeareal og byder besøgende velkommen til et show af mode, ideer, teknologi og design. Messen afholdtes for anden gang i Fiera Milano i Rho-Pero i udkanten af Milano. Messecentret er et af de nyeste, og det danner en moderne ramme om udstillingen. På trods af den enorme mængde indtryk gæsterne udsættes for, er oplevelsen god. Man mister ikke overblikket i det velorganiserede center, der er godt indrettet og klimatiseret, så solen gerne må skinne fra en høj italiensk forårshimmel. Sidste år var den store udfordring for os at flytte messen fra Fieramilanocity til Rho-Pero centret, men det gik godt, og årets messe er endda vokset lidt. fortæller Midopresidenten Vittorio Tabacchi med et smil. Mode, trends, design og forretning er elementerne i det koncept, som har gjort Mido så stor. Det handler naturligvis ikke blot om gode udstillingslokaler. Vi ser hele tiden fremad for at vise vore udstillere og besøgende, at vi formår at forandres og forbedres. Det stigende antal stande og gæster viser, at vi er på rette vej. mener Vittorio Tabacchi. Helt på linje med en af tidens flere modestrømninger var årets Grand Gala Show fredag aften en retro-oplevelse ud over det sædvanlige. Temaet var sat med en interaktiv oplevelse gennem The World of Cinema. Gæsterne blev budt velkommen som stjerner på den røde løber blandt look-alike skuespillere, statister, paparazzi er med kameraer og håndholdte blitzer og journalister i bedste 50 er Hollywood stil. Scenariet krydret med gamle Vespa scootere ved indgangen kunne få enhver til at føle sig som Gregory Peck eller Audrey Hepburn i filmen Roman Holiday. I aftenens løb gjorde selveste den italienske filmdronning Sophia Loren entré måske det var en look-alike og et fantastisk akrobatik show af gruppen Flic trak opmærksomhed på denne storslåede aften. Tre haller husede Midos core business, nemlig de store italienske leverandører af stel som Luxottica som fyldte en fjerdedel af hal 1 Marcolin, Safilo, Marchon, De Rigo m.fl. I hal 5 kunne man gå på opdagelse blandt hovedsageligt asiatiske brilleproducenter fra bl.a. Taiwan, Kina og Hong Kong. Under navnet Mido Tech var hal 7 omdannet til et forum for teknik, maskiner og råvarer i alle afskygninger. Mido Education i samme hal gav rum til indlæg og diskussioner om branchens behov for udvikling indenfor optometri, marketing, mode og management. Mido Design Lab var genopstået i hal 6, hvor man fandt de mest innovative design produkter. En hal fyldt med danske og udenlandske design-firmaer, som gav deres bud på brillemoden i de kommende sæsoner.

7 MODE 7 Et betragteligt udbud af kraftige fullbody briller overbeviser om, at branchen vil fremad på markedet for personlige accessories. En brille må gerne være stor og udtryksfuld, blot den samtidig er æstetisk og nytænkt. Modens forskellighed Efter en periode med en ensartet linje i modebilledet, oplever man i Design Lab, at der igen er givet frit løb for individualitet med skøre som geniale påfund til følge. Ved første indtryk er den spændende hal 6 et overflødighedshorn af nyskabte stande. Her er overdådige, farverige firmapræsentationer og stringente, stilrene stande. Mangfoldigheden afspejler de mange retninger brillemoden bevæger sig i. Det er blevet sjovere at komme på messe og det vil blive sjovere at købe briller i butikkerne. Som dansker falder man hurtigt over en original bybus, som Bellinger har lakeret kulsort og taget med til Milano for at danne en spektakulær ramme om præsentationen af den nye, seje Blac kollektion. Blac kendetegner en ny tid ved at vælge nye materialer som kul- og glasfiber i kombination med titanium. I den anden ende af skalaen hersker retrobøljen i takt med gallaaftenens tema. Mange orienterer sig bagud og resultatet er en elegant, moderne retrostil. Inspirationen er fundet i de klassiske catseye og panto former, som er opdateret elegant, sobert passende til den enkelte designers udtryksform. På samme måde finder aviator og pilotfaconerne genanvendelse i mange kollektioner. Acetat indtager scenen med et gennemgående blødt aldrig aggressivt farvevalg. Man søger de raffinerede farver som sand, creme, perlemor, mørk og lys brun, lys grå, dyb rød og lavendel i en kombination af forslag fra fortiden og forventninger til fremtiden. Den sofistikerede vintage-stil med former fra 50 erne og 60 erne findes på mange stande. Igen har flere producenter formået at kombinere nutidens materialer og udtryk med den gamle stil, som man i årtier blot har trukket på smilebåndet af. Metropolitan look inspireres af datidens og nutidens ikoner som Sophia Loren, Woody Allen og Dalai Lama. Nye forarbejdningsteknikker forfiner de traditionelle materialer. Således ser nye overfladebehandlinger, laminater, mønstre og montagesystemer dagens lys for at modernisere og i denne tid blødgøre de hårde elementer. Naturlige miljørigtige materialer er stærkt i trend. Vi finder mange fine briller i horn, guld, træ og læder. Ingen tvivl om, at producenterne er blevet teknisk dygtigere gennem tiden og kan nu ramme en meget høj kvalitet i disse følsomme materialer.

8 MODE 8 Honoreres begreberne pureness og comfort er næsten alt tilladt i de kommende sæsoner. De fleste designs bliver bredere, dybere, rundere og blødere i facon som i farve. Samtidig er der plads til kollektioner med stærke, klare farvevalg i frække kombinationer af metal og acetat. Der er rum for fast-living-style og rum for slowliving-style. Mangfoldigheden gør det muligt for forbrugeren at tage stilling og træffe bevidste stilvalg. En tydelig trend er, at logo er bliver mindre eller forsvinder helt fra brillernes udvendige sider. Den voldsomme overeksponering af brand names er ved at være passé, og æstetikken vinder frem. Fremtidens Mido Fra 2009 ændres tidspunktet for Mido til marts og afholdes samtidig med den internationale messe for sko, læder og pelse. Vi gør det således for at betone, at vi er med i modeudviklingen. Milanos fashion week ligger tæt op ad, og det vil skabe en slags World fashion accessory week fortæller Vittorio Tabacchi. I samme åndedrag arrangeres Mido Business Forum i Rom i september næste år. Markedet har ændret sig de seneste år beretter Mido s vice president Dan Emanuel Levi. Globaliseringen og den teknologiske udvikling har ændret branchens mønster. Vore udstillere efterspørger en mere forretningsorienteret messe. Marts og september er bedre tidspunkter for mange firmaer at præsentere deres modeaccessories. Mido Business Forum får ikke samme målestok som Mido i Milano, men bliver et forum, hvor branchen får mulighed for at mødes og diskutere erfaringer på tværs. siger Dan Emanuel Levi.

9

10 FAGLIGT STOF 10 Flotte besvarelser ved Optimus prisen 2007 Humøret var højt ved årets Optimus prisuddeling. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel og de vindende besvarelser i årets Optimus pris var af usædvanlig høj kvalitet. Af Bjarne Hansen Tivoli i København dannede igen en festlig ramme om årets arrangement. I mere end 20 år har Essilor med initiativet påskønnet optometristeleverne til at yde en ekstra indsats til glæde for dem selv og faget. Gennem tiden er der kommet mange flotte besvarelser, men årets prisvindere fik flotte ord med på vejen af dommer Torben Helstrup, der på dommerpanelets vegne motiverede de enkelte priser. Problemorienteret synsanalyse. Torben Helstrup fremhævede deres fine argumentation om differentierede synsprøver, og sagde: Det lyder måske banalt, men det er det ikke på nogen måde. Det betyder nemlig at man skal tage sine klienter alvorligt. Optikeren skal lytte og forstå deres situation og teste, afklare og sortere til den relevante løsning. Historisk tyder noget på, at den opgave er for stor for det danske optikermarked, og man derfor er havnet i det der kaldes 7A/14B løsningen. I foreslår meget konstruktivt, at man via nogle enkle og godt validerede fortest prøver at udskille de klienter, der har særlige behov, og naturligvis knytte den relevante opmærksomhed og tid til dem. 2. prisen fik også rosende ord af dommerpanelet. Prisen gik til Nelly Højgaard, Regin Thomsen og David D. Carlsen, for deres opgavebesvarelse: Mesopisk Myopi. Torben Helstrup fremhævede dels relevansen af at behandle emnet, men også den store praktiske betydning det har i dagligdagen. Essensen er ganske enkelt: Hvornår - og i givet fald hvordan skal refraktionen bestemmes, når vi skifter fra dagslysforhold til varierende grader af mørke, sagde Torben og forsatte: Som I erfarer i jeres undersøgelse kan spørgsmålene her ikke besvares entydigt. En række forhold skal iagttages og afprøves. Lige præcis her gør i det rigtigt godt. I samler godt op det arbejde der er gjort før jer. I belyser og beskriver testmetoder og værktøjer klart og ligetil. Og det er på denne baggrund, at vi anbefaler alle vores kolleger at opdatere sig på jeres materiale. Årets 1. prisvindere fik de flotteste ord med på vejen nogen sinde. Alt omkring litteraturgennemgang, metodevalg, fortolkning og præsentation er i absolut topklasse. Jeres besvarelse kan ganske enkelt bruges som model, eller skabelon, til hvordan opgaver skal gribes an og løses, sagde Torben Helstrup. 1. Prisen, fra venstre: Kristin Åsegg, Sølvi Kvitnes, Jeannie Svart Olsen og Jane Möller 1. prisen gik til: Jane Möller, Jeannie Svart Olsen, Kristin Åsegg og Sølvi Kvitnes for deres opgavebesvarelse: Prævalens af pterygium og katarakt i Peru. 3. prisen gik til Fie Rønsholt Munk, Lea Ahn Elvers Rasmussen, Maria Hovgaard Johnsen og Kristina Troedsson Rosén, for deres opgavebesvarelse: Dommerkomiteen ønsker og håber virkelig, at mange vil læse jeres opgavebesvarelse. Dels er den god, dels trænger faget til tanker og fornyede overvejelser i lige præcis den boldgade. Emnevalget virker måske i første omgang som om det er i yderkanten af vores fagdisciplin. Men i virkeligheden berører i en så elementær ting, som hvordan vi skal forholde os i en verden

11 mange i branchen kan have glæde af besvarelsen, er de selvfølgelig glade og stolte af. 2. prisvinderne har taget synsprøven seriøst ud fra en anden synsvinkel. Mørkesyn er nok en af de hyppigste klager under anamnesen. Og her var der ikke meget at hente, hverken fra skolerne eller kollegerne på praktikstederne. Hvad er så mere nærliggende for engagerede studerende end selv at undersøge det? FAGLIGT STOF 11 Vinderne sammen med resten af de involverede i arrangementet i baggrunden (fra ventre) Jacob Rønnenfelt, Essilor, Ivan Nisted, dommerpanelet fra Optikerhøjskolen, Alex Ruus, pensioneret direktør i Essilor og initiativater til Optimus prisen, Torben Helstrup, dommerpanelet, Københavns Private Synsplejeklinik, Martin Poulsen, dommerpanelet, TEC og Dan Killum, Essilor. af lys - eller mere præcist; lysenergi. Som bekendt kan vi slet ikke undvære lys, men for meget kan altså også fremme nogle sygdomme eller direkteskade os. Det er ikke nyt. 2. Prisen, fra venstre: Nelly Højgaard, Regin Thomsen og David D. Carlsen. Men hvad er der er forskelle og ligheder rundt på vores klode, og hvad sker der når vi bevæger os meget rundt? Hvad sker der med en generel øget længere levetid? Hvad sker der, hvis vi får mere tid til rekreativt udendørsliv? svaret er jo helt klart øget eksponering af lysenergi, og det helt interessante er jo, hvordan skal vi forholde os til den situation og evt. beskytte os. Så emnet er ikke kun interessant for en landsby i Peru, det har relevans for alle på vores klode. Jeres opgavebesvarelse bidrager ganske enkelt med oplysning og viden. Det er i sig selv meget fornemt. Dommerkomiteen vil især fremhæve jeres evne til at binde alle ender i besvarelsen sammen: Den er så elegant og flot, at vi kun har rosende ord, og vi tror ikke at det kan gøres bedre. Vi håber naturligvis at mange vil læse og nyde jeres opgavebesvarelse, sluttede Torben sine rosende ord til holdet. Der var ligeledes fortjente roser til Essilor for et langt og vedholdende engagement i dansk optometri. I er med til at gøre en positiv forskel, sagde Torben. Under middagen var der mere ros til Essilor. David D. Carlsen fra 2. prisvinderne takkede på alle vindernes vegne for Essilors opbakning til afgangsprojekterne: I er med til at motivere til en stor indsats. Tak for det. Og med et glimt i øjet sluttede han henvendt til vinderne: jeg glæder mig til at læse jeres speciale, det må være godt, når det er bedre end vores. Årets flotte besvarelser er resultatet af en målrettet indsats fra de studerende. Fælles for alle tre vindere har været ønsket om at tilføre noget nyt. 3. prisvinderne havde et dobbelt formål med projektet. De ville lave noget, der kunne ruste dem selv bedre til eksamen ved hurtigt at se, hvor de skulle koncentrere deres indsats i forbindelse med en synsanalyse. Samtidigt ville det være et godt arbejdsredskab i deres fremtidige virke. At dommerpanelet så synes, at 3. Prisen, fra venstre: Fie Rønsholt Munk, Lea Ahn Elvers Rasmussen. Maria Hovgaard Johnsen og Kristina Troedsson Rosén var forhindret i at deltage i arrangenmentet. 1. prisvinderne følte sig privilegerede over at en tur med Vision for All Norge kunne resultere i et så spændende datamateriale, at de kunne udlede noget generelt om et så vigtigt emne. I en tid, hvor der er meget fokus på solens stråler og mulige risici for øjnene har det været spændende at studere det i et land, hvor lysintensiteten er mere udtalt end her i landet. For Kristin Åsegg og Sølvi Kvitnes var det en ekstra oplevelse selv at være med på turen til Peru. Men for Jane Möller og Jeannie Svart Olsen var det også spændende at arbejde med et emne ingen andre havde taget op. Og så præstere den flotteste besvarelse i Optimus historien, det luner selvfølgelig.

12

13

14 FAGLIGT STOF 14 Lav skærmhøjde er godt for øjnene Din computers skærmhøjde har afgørende betydning for øjets overfladeareal og blinkfrekvens og dermed også for, om man kan få trætte eller irriterede øjne. Det fremgår af en nyligt offentliggjort videnskabelig artikel, som fire forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) står bag. Af Forsker Pernille Kofoed Nielsen Resultaterne stammer fra en undersøgelse, hvor forskerne både har kigget på hvilken betydning computerens skærmhøjde og opgavens kognitive krav har for øjets overfladeareal og blinkfrekvens. Med opgavens kognitive krav menes i hvor høj grad opgaven kræver en intellektuel indsats som fx tænkning, beslutningstagen, erkendelse eller problemløsning. Det viste sig, at øjets overfladeareal var signifikant lavere, når skærmen var placeret så testpersonerne kiggede cirka 25 grader under øjenhøjde sammenlignet med, når de kiggede lige ud. Jo større øjets overfladeareal er desto lettere kan øjet udtørre. Resultaterne peger på, at en lav skærmhøjde mindsker øjets overfladeareal, og dermed kan mindske øjets udtørring, så man undgår, at øjnene bliver trætte eller irriterede. Isoleret set er det derfor bedre at placere sin computerskærm, så man ser nedad, når man arbejder. Undersøgelsen føjer således ny viden til en langvarig diskussion mellem øjeneksperter og forskere med speciale inden for ergonomien om den mest hensigtsmæssige placering af computerskærmen. Resultaterne fra denne undersøgelse omhandler udelukkende effekten på øjnene af computerskærmens placering, og de opgaver man arbejder med. Hvis man vil vurdere disse resultater i forhold til effekten på nakkemusklerne, er det nødvendigt at gennemføre nye undersøgelser, hvor man følger langtidseffekten på både øjne og nakkemuskler. Derudover viste resultaterne, at computerarbejde med høje kognitive krav mindsker blinkfrekvensen markant. Testpersonerne havde mere åbne øjne og blinkfrekvensen var 69 procent lavere, når de udførte en krævende hånd-øje koordinationsopgave på tid, end når de sad afslappet foran skærmen og så film. Samtidig viste det sig, at testper so nerne blinkede ekstra mange gange i de første 15 sekunder efter, at de skiftede fra den mere krævende opgave til at se film. Det stemmer meget godt overens med tidligere undersøgelser af, hvordan computer ar bejde påvirker øjets blinkfrekvens og dermed også kan medvirke til trætte og irriterede øjne. Øjet prøver tilsyneladende delvist at kompensere for de manglende blink, når kravene til opgaven falder, så det er faktisk godt for øjnene med mikropauser af et halvt til et minuts varighed, hvor øjet ser langt væk og får gennemblinket flere gange. Det vil også gavne, hvis man har mulighed for at skifte mellem opgaver med forskellige kognitive krav gennem arbejdsdagen. Yderligere oplysninger: Forsker Pernille Kofoed Nielsen, NFA, tlf , eller professor Peder Wolkoff, NFA, tlf , Resultaterne fra undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Applied Physiology i januar 2008: Nielsen, PK, Søgaard K, Skotte J & Wolkoff P. Ocular surface area and human eye blink frequency during VDU work: the effect of monitor position and task. Eur J Appl Physiol (2008) 103, 1-7. Supplerende læsning: Nielsen, P.K., Sjøgaard, G., Bengtsen, E., Wolkoff, P. Ergonomiske faktorers betydning for øjenirritation (astenopi) og nakke-skulderbesvær i forbindelse med computerarbejde en litteraturgennemgang, Arbejdsmiljøinstituttet, p r/b%c3%b8ger-rapporter- Arbejdsrapporter/492.aspx?lang=da Wolkoff, P., Nøjgaard, J.K., Franck, C., Skov, P. Udtørrer det moderne kontormiljø øjnene? Ugeskrift for læger, 168/45 (2006) Læs mere om indeklimas betydning for computerarbejde på

15

16 FAGLIGT STOF 16 Når synet LAVER FEJL En eksotisk fejl i vores syn afslører, hvordan vi ser ting - og hvorfor vi ikke kan læse ud af øjenkrogen Af Jan Skøt Det er den naturligste ting i verden, og du gør det tusinder af gange hver dag. Dit syn danner et indtryk af alle de genstande, du ser. Synet gør det af sig selv og tilsyneladende uden den mindste anstrengelse. Men videnskaben har haft virkelig svært ved at forklare, hvordan det kan lade sig gøre. Et af de helt store mysterier er det, man kalder integration. Når du læser bogstaverne på denne side, får din hjerne en strøm af nerveimpulser om noget hvidt og noget sort. Men hvordan danner hjernen bogstaverne - og hvorfor bliver de ikke blandet sammen? Bogstaver er endda den letteste opgave, fordi de har en simpel form og stor kontrast. De ting, vi kigger på til daglig, er som regel meget mere indviklede. De har ikke klare konturer og ensartede farver, men er snarere et spil af skygger, farver og overgange. Så det er indviklet at forklare, hvordan vi ser. Det er næppe tilfældigt, at det tilsyneladende er næsten lige så svært at lære robotter at se, som det er at lære dem at tænke. Men professor Denis Pelli og hans kolleger har lavet en række forsøg, som fortæller noget helt centralt om, hvordan vores syn fungerer. Pelli er professor i psykologi og neurologi ved New York Universitet, hvor han har studeret synet i 26 år. På det seneste har han fået et gennembrud i studiet af et specielt fænomen, som kaldes crowding. Crowding er et særtilfælde, hvor vores syn laver en pudsig fejl. Det har været kendt siden 1923, hvor den tyske forsker Wilhelm Korte beskrev det. Man har mest været opmærksom på det omkring bogstaver, fordi det kan være meget tydeligt ved bestemte læsevanskeligheder, men crowding kan optræde med alle objekter. Hvis du ser på figur 1, kan du med egne øjne opleve, hvordan crowding virker. Figuren giver en fornemmelse af, hvordan vi ville se, hvis vores syn ikke kunne integrere de enkelte dele af det sete til en helhed. Når vi kigger på A erne til venstre, kan vi uden problem ser fire A er. Men blandingen af A er og B er til højre gør vores syn forvirret. I stedet for hele bogstaver, ser vi en mystisk suppe af buer og skråstreger, som vi ikke danner nogen særlig god mening af. Det virker fornuftigt at formode, at hvis vores syn ikke var i stand til at skelne forskellige objekter fra hinanden, så ville alt, hvad vi så, have den samme uklare forvirring som gruppen af A er og B er. For at se crowding i denne tegning, skal du fokusere på krydset i midten. I periferien af dit syn vil du til venstre stadig kunne se de fire A er, selvom de måske er lidt uklare. Til højre derimod vil du hverken kunne se A er eller B er, men i stedet en hybrid blanding, som er hverken er det ene eller det andet. I øvrigt er det sådan, at hvis du dækker de tre af bogstaverne i blokken med A og B, vil du straks se det fjerde bogstav klart. Crowding er et mystisk fænomen, fordi det passer dårligt med den generelle konsensus om, hvordan vi ser. Her taler man om såkaldt feature detection - altså egenskabs opdagelse. Man går ud fra, at hver egenskab ved for eksempel et bogstav bliver af en enkelt neuron eller en lille gruppe neuroner (Ingeniøren har tidligere bragt et interview med Rüdiger von der Heydt, der fortæller, hvordan dette kan lade sig gøre. Han har bevist, hvordan enkelte neuroner i synet hos aber kan afgøre forskellen mellem forgrund og baggrund). Sådanne egenskaber kunne for bogstavet B være sort, bue, kant, ende, deltaform og så videre. Altså de enkelte dele af bogstavet, som til sammen beskriver det. De forskellige egenskaber bliver så på en eller anden måde koblet sammen i hjernen til et helt billede af et B. Hvordan de bliver koblet sammen, og hvordan hjernen undgår at koble de forkerte ting sammen, har imidlertid været en hård nød at knække. Denis Pelli mener, at flere forskere helt tilbage til 1935 har forstået crowding korrekt, men at forståelsen var så meget imod deres intuitive forståelse af synet, at de ikke kunne acceptere og formulere deres indsigt. Nogle af problemerne med crowding er: Hvordan kan det være, at vi kan se A erne til venstre, men ikke kombinationen af A er og B er til højre, selvom de har præcis samme størrelse og placering? Hvordan kan B erne forstyrre, så vi ikke kan se A erne, selvom de ikke dækker noget og ikke en gang står tæt ved? Hvorfor kan vi næsten se bogstaverne, og hvorfor bliver de blandet på denne underlige måde? Og hvorfor bryder synet sammen på så speciel en måde under disse særlige betingelser? Det interessante ved crowding er, at det modsiger vores intuitive idé om, hvordan vi ser noget. Vores fornemmelse er, at synet kan opdage grænserne for et bogstav og på den måde forstå alt det sorte indenfor grænserne som en helhed - men det passer ikke med crowding. -Det er som om oplysninger om form kommer fra et område af en anden størrelse end oplysningerne om placering - forklarer Pelli. Det kunne tyde på to ting: At det vi normalt opfatter som et objekt, måske bare er et løst bundt af egenskaber, som lettere kan bringes i uorden, end vi ellers tror. For det andet synes der er at være en forskel på simple egenskaber, som farve eller placering, og mere komplekse egenskaber som form. De simple egenskaber, er dem, vi ser med en enkelt feature detektor, mens de komplekse egen-

17 skaber kræver integration af flere forskellige feature detektorer. Ved crowding ser vi stadig de simple egenskaber, mens de komplekse egenskaber bliver rodet sammen. Crowding har længe været set som en underafdeling af et andet fænomen ved navn masking - maskning på dansk. Maskning er et fænomen, der har en del til fælles med camouflage. Det handler simpelthen om, at hvis man placerer noget andet i nærheden af eller hen over det, man ønsker at se, så bliver det vanskeligere eller umuligt at se. Figur 2 og 3 viser nogle af de forskellige måder man kan lave maske på. Hver for sig påvirker de, hvor godt vi kan se bogstavet. De maskede bogstaver er eksempler på forskellige typer af masker, som man bruger i synseksperimenter. Det karakteristiske for maskning er, at man får sværere ved at skelne bogstavet eller i nogle tilfælde overhovedet ikke kan se det - det gælder både i det perifere syn og det centrale syn. Pelli lavede en lang serie af forsøg for at finde ud af, hvilken særlig udgave af maskning crowding var. Forsøgene var af samme type, som vises i figur 4. Undervejs i forsøget fandt han ud af, at crowding faktisk er væsentligt anderledes end maskning. En af de vigtigste afvigelser er, at i crowding forsvinder der aldrig noget. Forsvinder betyder her, at en feature detektor ikke bliver udløst. Detektoren for buen i B kan for eksempel undgå at blive udløst, hvis det visu Teksten i det store billede er et forsøg, hvor Pelli har forsøgt at undersøge, om vi genkender ordbilleder eller kun bogstavbilleder. Ned ad siden falder frekvensen af støjen og det viser sig, at støjen næsten kun generer, når den har samme frekvens som bogstaverne. Altså læser vi kun bogstaverne, vi ser ikke ordbilleder - eller måske er det korrekt at sige, at vi bruger et integrationsfelt på størrelse med bogstaver, ikke på størrelse med ord. eller indtryk er forandret af masken. I crowding derimod ser man altid bogstaverne, men de er typisk en blanding af bogstavet og masken. En anden stor forskel er, at ved maskning skal masken været meget tæt på eller overlappe bogstavet. Ved crowding kan der være meget større afstand mellem bogstaver og maske, alligevel man får tydelig crowding. Hvorfor gør synet noget så dumt, som at blande A er og B er, når det faktisk tydeligt har opfattet begge dele? - spørger Denis Pelli. Hans forklaring er den hypotese, som øger vores forståelse af, hvordan vores syn virker. Pelli tror, at vores syn arbejder med såkaldte integrationsfelter. Det er en slags rammer, som synet lægger ned over det sete, så alt indenfor integrationsfeltet bliver set som ét objekt. I den centrale del af synet kan det vælge størrelsen af disse integrationsfelter næsten frit, derfor oplever vi ikke crowding. Men i periferien af synet forøges den mindst mulige størrelse af integrationsfeltet, så synet kun kan vælge mellem større felter. Det skyldes sandsynligvis både, at der er færre synsceller pr. areal synsfelt, og at hjernen forsøger at spare på sin opmærksomhed. Ved at bruge færre nerveceller på at analysere et udsnit af billedet kan synet spare opmærksomhed. Det er næsten analogt til den måde, vi kan spare plads ved at komprimere et billede mod at miste nogle detaljer. Men det betyder, at synet ikke kan vælge et integrationsfelt, der er lille nok til at indeholde et enkelt af de fire bogstaver i figur 1. I stedet vælger det et felt, der dækker alle fire bogstaver og forsøger at integrere de fire bogstaver i hinanden - og får volapyk ud a det. Beskrivelsen af integrationsfelterne er langt fra hele vejen til at forstå, hvordan vores syn virker. Der er for eksempel stadig problemet med, hvordan synet vælger den rigtige En forsøgsopstilling til Pellis forsøg. Billedet bliver vist på en computerskærm, og forsøgspersonerne skal fokusere på den lille sorte firkant. De to lyse bogstaver er masken, mens det mørkere R er det bogstav, der skal genkendes. Eccentricity er hvor langt ude i periferien af synet, bogstaver står, og spacing er afstanden mellem bogstaverne. Ved at variere blandt andet eccentricitet og spacing kom Pelli frem til dels nogle meget præcise definitioner på, hvornår crowding optræder, og dels nogle tydelige forskelle til almindelig maskning. Blandt andet at crowding optræder ved meget større afstand mellem bogstaverne end maskning, og at crowding øges jo længere man kommer ud i periferien af synet. størrelse på integrationsfeltet. Men det er et stykke på vejen og måske vil det være muligt at forstå hele synet snart?: - Det er jeg alt for ung til at svare på - siger Denis Pelli grinende (han er 52) - men vi gør væsentlige fremskridt i øjeblikket. Det føles som om, vi bare skal strække vores forståelse nogle centimeter længere. Men det er også tænkeligt, at det her slet ikke fører hele vejen. Umiddelbart har Pelli tænkt sig at bruge den nye indsigt til forskning i ordblindhed. Ordblindhed og crowding har visse lighedspunkter, som måske kan give et gennembrud i forståelsen af, hvad ordblindhed er, og hvordan man kan håndtere det. Læs mere om Denis Pellis forskning her: Eller læs mere om synet hos Journal of Vision: FAGLIGT STOF 17

18 FAGLIGT STOF 18 Hvor stive er bløde kontaktlinser? Diplomingeniør (FH) Sebastian Marx, JENVIS Research, Jena. Publiceret i DOZ i januar Oversat af Mona Laursen DEL 1. Modulus Kontaktlinsetilpassere, der følger med udviklingen, stiller sig af og til dette spørgsmål. I litteraturen støder du ofte på ord som blødhed, stivhed, rigiditet eller modulus i forbindelse med bløde kontaktlinser. En del af disse udtryk anvendes dog ikke korrekt. Denne artikel belyser, hvad der gemmer sig bag begreber som modulus, og hvordan de skal forstås. Hvad er modulus egentlig? Engelsksprogede lande anvender ofte udtrykket modulus, der også bruges i stigende grad i forbindelse med bløde kontaktlinser. Du har måske undret dig over, hvad dette ord egentlig betyder, og hvilken relevans det har for tilpasningen af kontaktlinser. Da ordet modulus ikke findes i alle sprog, erstattes det ofte med andre ord som f.eks. materialets stivhed. Modulus stammer oprindeligt fra latin og betyder mål. Med modulus menes elasticitetsmodul, et begreb, der er opkaldt efter den engelske læge og fysiker Thomas Young, og som også betegnes Youngs modul eller trækmodul. Betegnelsen elasticitetsmodul kommer fra materialeteknikken og beskriver sammenhængen mellem spænding og tøjning (forlængelse), når man strækker et fast legeme i en lineær, elastisk reaktion. Elasticitetsmodul forkortes til E-modul eller symbolet E. Elasticitetsmodul måles i enheden spænding (N/mm² = MPa). Det betyder, at en Newton pr. kvadratmillimeter er lig med en Mega-Pascal. Testkurve ved stræk: 1. område for elastisk deformation 2. område for Lüders tøjning 3. område for varig deformation (plastisk) 4. brudområde Tekst i figuren: Stress = spænding (MPa) Engage effect = påvirkningen begynder Hooke s line = Hookes linje Break = brud Strain = forlængelse Figur 1: Skematisk spændings-tøjningskurve¹: Hookes linje med stigning E. Elasticitetsmodulet defineres som en stigende kurve i spændings-tøjningsdiagrammet inden for det lineære område af elasticitetskurven. Det lineære område kaldes også Hookes linje (se område 1 i figur 1). dσ E = = konst dε σ beskriver den mekaniske spænding og ε forlængelsen. Forlængelsen er forholdet mellem længdeforandringen og den oprindelige længde. Elasticitetsmodulet er en materialekonstant. Elasticitetsmodulet sammen med tværkontraktionstallet (forholdet mellem den relative ændring af tykkelsen og den relative længdeændring) giver loven om elasticitet. Elasticitetsmodulet er dog ikke konstant for alle fysiske størrelser. Den er afhængig af en række forskellige miljøbetingelser som f.eks. temperatur, fugtighed, deformationshastighed og frekvens (figur 2). Figur 2: Svingningsafhængighed af den viskøse komponent i kontaktlinsematerialer² Materiale Elasticitetsmodul [MPa] Glas til Plexiglas (PMMA) Gummi 1 til 10 Bløde kontaktlinser 0,4 til 1,2 Tabel 1: Elasticitetsmodul for forskellige materialer Er modulus er lig med stivhed? Man ser ofte i litteraturen, at stivhed anvendes som synonym for modulus for nemmere at forklare sagens sammenhæng. Dette er dog ikke fysisk korrekt. Stivheden af et legeme, et stof, er pr. definition afhængigt af, hvilket materiale, der anvendes, men også af dets geometri. For et legeme er stivheden et produkt af E-modul og inertimoment. Stivheden er altså en egenskab hos et legeme, hvis tværsnit kan ændre sig over længden. Som følge heraf kan stivheden være forskellig på forskellige punkter på legemet. På lige lange længder spiller tykkelsen en stor rolle. Tykkelsen bidrager overproportionelt til stivheden, hvilket vises grafisk i figur 3. Generel formel for stivhed c = E x A/L³ c = stivhed (kn/mm) E = E-modul (N / mm²) A = geometrisk inertimoment (m4) L = legemets længde (m)

19 FAGLIGT STOF 19 Geometrisk inertimoment af et rektangulært legeme A = b x a³/ 12 A = Geometrisk inertimoment (m4) b = bredde (m) a = højde (m) Figur 3: Rigiditet afhængigt af profil For en kontaktlinse er bøjning og torsion et produkt af elasticitetsmodul og inertimoment. For komplekse geometrier kan man ikke formulere et enkelt udtryk for stivhed. Kontaktlinser har ikke samme enkle tværsnitsprofil som et rektangulært legeme (figur 3). I stedet må man bruge integralregning. Stivheden består altid af en materiale- og en geometri komponent. Modulus er altså ligesom Dk-værdien en materialekonstant, mens stivhed derimod præcist som Dk/t-værdien er værdien af et bestemt legeme (f.eks. en kontaktlinse). Blødhed Bag begrebet blødhed, der anvendes i daglig tale, gemmer sig egenskaben elasticitet, der er det modsatte af stivhed og betegner et legemes evne til at give efter for en kraft (tryk eller træk). Derved ændrer legemet form, og der opstår en bøjning. l Б= E x A L = længdeforandring/trykdybde, E = elasticitetsmodul, A = tværsnitsareal Hårdhed Hårdhed er et legemes mekaniske modstand mod et andet legemes indtrængen, f.eks. en kontaktlinses modstandskraft mod en fingernegl. Hårdheden kan principielt kun fastslås ved at sammenligne flere materialer. Hårdhed er ikke kun modstandskraften over for hårdere legemer men også over for blødere og lige så hårde legemer. Et materiales hårdhed kan måles på forskellige måder, og der anvendes normalt forskellige metoder til forskellige materialegrupper. For kontaktlinsematerialer testes hårdheden i Shore. En lignende måleteknisk metode er IRHD = International Rubber Hardness Degree, og den kaldes i en del lande for mikrohårdhed. Et materiales hårdhed har kun i visse sammenhænge noget med dets fasthed at gøre, selv om fastheden påvirker hårdhedsprøvningerne, der er baseret på, hvor dybt forskellige testlegemer kan trænge ind. Fasthed Fasthed er en materialeegenskab, der beskriver den mekaniske modstand, et materiale yder mod at ændre form eller dele sig. I del 2 i næste nummer af OPTIKEREN kan du læse om, hvilken betydning modulus, stivhed eller hårdhed har for kontaktlinser. Denne artikel er tilpasset efter en publikation af diplomingeniør (FH) Sebastian Marx fra JENVIS Research, c/o University of Applied Science, Jena i det tyske tidsskrift DOZ i september Kilder 1. Seidel W. Werkstofftechnik, Carl-Hanser-Verlag München Wien 2006, 6th edition. 2. Sweeney, D.F. Silicone Hydrogels, Edinburgh, Butterworth- Heinemann 2004

20 FAGLIGT STOF 20 Vinder af 1. prisen i året Optimus pris Prævalens af pterygium og katarakt i Peru Overeksponering af UV-stråler kan føre til langsigtede øjenskader som pinguecula, pterygium, katarakt og endda kræft. Disse tilstande er mest almindelige omkring ækvator, da man her udsættes for langt større UV-påvirkning end ved polerne. Kan en simpel ting som en hat ændre dette? Af optometristeleverne: Kristin Åsegg, Sølvi Kvitnes, Jeannie Svart Olsen og Jane Möller Vi har i denne opgave ønsket at undersøge forekomsten af katarakt og pterygium i forskellige folkegrupper i Peru. Opgaven er baseret på resultater, indsamlet på en rejse med Vision for all Norge i efteråret 2006, hvor de to destinationer der blev besøgt var Contamana og Cajamarca. Problemstillingerne vi ønskede svar på, var som følger: 1) Er der en statistisk signifikant forskel på prævalensen af pterygium og katarakt i Contamana i forhold til Cajamarca og hvad kan dette skyldes? 2) Ved sammenligning af de to folkegrupper i Cajamarca, som bor i hhv. by og fjeld, vil der da findes en forskel i prævalens? Hvad kan dette skyldes? 3) Er der forskel på prævalensen af pterygium og katarakt blandt kvinder og mænd? De to patologiske tilstande Pterygium og katarakt er to synstruende patologiske tilstande, hvis ætiologi i høj grad tilskrives UV-strålernes påvirkning. Pterygium er en opak fibrovaskulær fortykkelse af conjunctiva, som kan vokse ind over cornea. Det ses som en trekant der, med spidsen ind mod limbus, gradvist kan vokse ind mellem corneas epithellag og Bowmans membran. Hvis pterygiumet når corneas optiske del, vil det medføre stort synstab. Der er ikke påvist en sammenhæng mellem alder og udviklingen af pterygium, men faktorer som høj eksponering af sol, blæst, støv og varme kan fremskynde processen. Katarakt er en fællesbetegnelse for uklarheder i linsen, der giver visusnedsættelse, og inddeles overordnet i nukleær-, kortikal- og subkapsulær katarakt. Sygdommen menes i høj grad at afhænge af eksposition af UV- og synligt lys, og øges med alderen. Tilstanden kan også være medfødt og har samtidig en arvelig komponent. Metode Vi har lavet et tværsnitstudie med 1130 undersøgte personer (659 kvinder og 471 mænd). Forsøgspersonerne var fattige, som fik gratis synsundersøgelser og briller som led i velgørenhedsarbejde. De blev ikke selekteret på nogen måde, men der blev ført statistik efter hvilken dag de mødte op, aldersgruppe, refraktionsgruppe, køn, samt patologisk tilstand. Vi har ud fra dette lavet følgende gruppeinddeling: Tabel 1 1) Contamana (Con) Geografi Lavland/jungle Bebyggelse Landsby Klima Fugtigt/regnskov Arbejde Udendørs Solbeskyttelse Ingen 2) Cajamarca dag 1 (Caj 1) Geografi Højland/fjeld Bebyggelse Større by Klima Tørt Arbejde Prim. indendørs Solbeskyttelse Ingen 3) Cajamarca dag 2 og 3 (Caj 2) Geografi Højland/fjeld Bebyggelse Spredt Klima Tørt Arbejde Udendørs Solbeskyttelse Hat Vi har i statistikken slået Caj 1 og Caj 2 sammen i en gruppe kaldet Caj total. Den samlede gennemsnits-alder er 42,07 år for kvinder og 43,92 år for mænd. Pterygium og katarakt blev ikke graderet eller klassificeret, blot noteret som værende til stede eller ej. Vi har aldersstandardiseret vores data ud fra vægtede gennemsnit de forskellige dage, så prævalensen er direkte sammenlignelig i de forskellige grupper. På baggrund af disse prævalenser har vi beregnet odds ratio (OR) med sikkerhedsinterval (CI) manuelt vha. Woolfs metode. Vi har desuden justeret antallet af kvindelige deltagere ud fra vægtede gennemsnit, for at kunne teste for en forskel i prævalens for katarakt og pterygium mellem kønnene. Resultater Tabel 2 Prævalens Con Pt 21,25% Kat 13,65% Caj total Pt 2,67% Kat 3,85% Caj 1 Pt 1,48% Kat 2,24% Caj 2 Pt 3,27% Kat 4,65& Tabel 2 viser de aldersjusterede prævalenser for de forskellige grupper. Tabel 3 Kvinder Mænd Pt 11,05% 12,86% Kat 7,40% 10,09% Tabel 3 viser de kønsjusterede prævalenser. Holder vi vores resultater op mod tidligere stillede problemstillinger får vi:

» 31. Face a Face Her er brillen til punkeren.

» 31. Face a Face Her er brillen til punkeren. Messe Silmo i optimismens tegn Der en ny trend på vej. Det er blevet et kvalitetstegn at producere i Europa. Tyskerne er gået foran, men italienere og franskmænd er fulgt godt efter med at fremhæve, når

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Kikkertoptik Kikkertteknologi Optiske specifikationer Kikkertegenskaber At købe en kikkert Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Generel beskrivelse: En kikkert er et optisk præcisionsinstrument,

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Indledning. Søren Mønsted: Visionsfilm som projektmål 24. november 2004. Side 1

Indledning. Søren Mønsted: Visionsfilm som projektmål 24. november 2004. Side 1 Indledning Alle projekter har et mål. Hvad enten det drejer sig om et personligt projekt om at holde op med at ryge, projektet med at bygge en bro eller projektet med at arrangere en havefest for hele

Læs mere

Mit barns øjne. fra baby til skolealder

Mit barns øjne. fra baby til skolealder Mit barns øjne fra baby til skolealder Indhold 3 5 Mit barns øjne Husk børneundersøgelser hos din egen læge Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed*

Læs mere

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg

Konflikthåndtering. - Inspiration fra en anden kultur. Af Else Tranberg Konflikthåndtering - Inspiration fra en anden kultur Af Else Tranberg I oktober måned deltog to konsulenter fra Cubion i et seminar i Kenya. Temaet var tilgange til konfliktarbejde og konflikthåndtering.

Læs mere

Mit barns øjne. fra baby til skolealder

Mit barns øjne. fra baby til skolealder Mit barns øjne fra baby til skolealder Indhold 3 5 Mit barns øjne Husk børneundersøgelser hos din egen læge Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed*

Læs mere

Enestående service stiller krav om dynamisk innovation

Enestående service stiller krav om dynamisk innovation Enestående service stiller krav om dynamisk innovation Ansvar for forandringer er et vilkår for langt de fleste ledere i dag. Men hvordan skal du kommunikere med dine medarbejdere om forandringerne? Og

Læs mere

Optik til. synshandicappede. CSU-Slagelse har hovedsæde i Slagelse og undervisningsafdelinger i Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø og Ringsted.

Optik til. synshandicappede. CSU-Slagelse har hovedsæde i Slagelse og undervisningsafdelinger i Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø og Ringsted. CSU-Slagelse har hovedsæde i Slagelse og undervisningsafdelinger i Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø og Ringsted. Centret yder rådgivning, vejledning og undervisning til: Voksne med synsvanskeligheder

Læs mere

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation.

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. PS4 A/S House of leadership Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. Hvad tærer og nærer på danske medarbejderes motivation? Resultater af motivationsundersøgelse maj 2011 Konsulenthuset

Læs mere

JUNI. Must have. Sommerens. historie. solbrille. en sand HURTIGE. Verdens flotteste. TIL lindberg. læsebriller

JUNI. Must have. Sommerens. historie. solbrille. en sand HURTIGE. Verdens flotteste. TIL lindberg. læsebriller 03 # 2009 JUNI Sommerens Must have solbrille historie en sand Verdens flotteste læsebriller 10 HURTIGE TIL lindberg 10 HURTIGE TIL henrik lindberg, arkitekt MAA, direktør Lindberg A/S 1. Hvad inspirerede

Læs mere

Udvalgte data på overvægt og svær overvægt

Udvalgte data på overvægt og svær overvægt Udvalgte data på overvægt og svær overvægt Den 20. januar 2010 Indhold Globalt... 3 Danmark... 7 Forekomsten af overvægt... 7 Hver femte dansker er for fed... 13 Samfundsøkonomiske konsekvenser af svær

Læs mere

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk BERETNING 2013 Indledning Så blev det igen tid for en årsberetning fra bestyrelsen. I beretningen beskriver vi, hvordan det er gået vores forening og forretning i året 2013. Beretningen tager meget naturligt

Læs mere

JB Plastics visuelle identitet... 2. Et nyt logo... 2 Visitkort og brevpapir... 4 PowerPoint... 6. Designprocessen... 6

JB Plastics visuelle identitet... 2. Et nyt logo... 2 Visitkort og brevpapir... 4 PowerPoint... 6. Designprocessen... 6 0 Indholdsfortegnelse JB Plastics visuelle identitet... 2 Et nyt logo... 2 Visitkort og brevpapir... 4 PowerPoint... 6 Designprocessen... 6 WBS (Work Breakdown Structure)... 6 Procesnedbrydning og SWOT...

Læs mere

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER 17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...3 ONLINE MARKEDSFØRING MED GAVEARTIKLER...4 Promovér din virksomheds hjemmeside...4 Konkurrencer...4

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview

Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview Adult ADHD Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1) Symptoms Checklist from WHO Composite International Diagnostic Interview World Health Organization 2010 All rights reserved. Based on the Composite International

Læs mere

MTU 2010 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse April 2010

MTU 2010 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse April 2010 MTU 1 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse April 1 Svarprocent: 64% (7/11) Enhedsrapport Fortroligt Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Hovedresultater: Arbejdsglæde og Loyalitet Hvordan skabes

Læs mere

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen

ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen ADHD - (damp) Kilde : ADHD-Foreningen Hvad er ADHD? Bogstaverne ADHD står for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. ADHD er en

Læs mere

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal.

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Nu med Antimask teknologi, flere zoner og spraydetektering Uovertrufne Bosch teknologier forbedrer detekteringsevnen

Læs mere

Overlægers arbejdsvilkår. En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer 2011

Overlægers arbejdsvilkår. En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer 2011 Overlægers arbejdsvilkår En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer Overlægers arbejdsvilkår 2 Overlægers arbejdsvilkår En spørgeskemaundersøgelse blandt Overlægeforeningens medlemmer

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 13 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 87% (145 besvarelser ud af 1 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Elektroniske netværk og online communities

Elektroniske netværk og online communities Elektroniske netværk og online communities BD272 Business Danmark juni 2010 Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Indledning... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kendskab til online netværk

Læs mere

Intuition og inspiration

Intuition og inspiration Intuition og inspiration Jeg havde en følelse af skæbne, at selv om jeg var blevet tildelt livet af skæbnen, så havde jeg noget, jeg skulle opfylde. Det gav mig en indre sikkerhed. Ofte havde jeg den følelse,

Læs mere

INDUSTRI LABORATORIUM BYGGERI MEKANIK. Sikkerhedsbriller med individuel korrektion. Safety Eyewear by

INDUSTRI LABORATORIUM BYGGERI MEKANIK. Sikkerhedsbriller med individuel korrektion. Safety Eyewear by INDUSTRI LABORATORIUM BYGGERI MEKANIK Sikkerhedsbriller med individuel korrektion Safety Eyewear by Komfort og tryghed på jobbet. Sikkerhedsbriller med styrke fra Carl Zeiss Vision giver den højeste grad

Læs mere

Din personlige linseguide

Din personlige linseguide Gode råd om linser: 1. Vælg de linser der er sundest for dine øjne, passer bedst til din døgnrytme, dit arbjde og dine fritidsinteresser. 2. Brug kun anbefalede kontaktlinsevæsker. 3. Genbrug aldrig væsker.

Læs mere

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder?

Hvordan håndteres. den svære samtale. i mindre virksomheder? Hvordan håndteres den svære samtale i mindre virksomheder? 1. Den svære samtale 2. Forberedelse til samtalen 3. Afholdelse af selve samtalen 4. Skabelon til afholdelse af samtalen 5. Opfølgning på samtalen

Læs mere

Mind Your Own Business Prisen

Mind Your Own Business Prisen Icebreakers Denne pris går til en virksomhed, som dommerkomiteen særligt ønsker at rose for dens måde at organisere sig på og for virksomhedens fokus på medarbejderudvikling. Virksomheden har etableret

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

Matematik og Fysik for Daves elever

Matematik og Fysik for Daves elever TEC FREDERIKSBERG www.studymentor.dk Matematik og Fysik for Daves elever MATEMATIK... 2 1. Simple isoleringer (+ og -)... 3 2. Simple isoleringer ( og )... 4 3. Isolering af ubekendt (alle former)... 6

Læs mere

BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE

BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE..og hvordan I kommer i gang Den nyeste forskning inden for organisationsudvikling og psykologi viser stærke resultater med hensyn til, hvorfor en anderledes tilgang

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Spændende lyssætning side 18

Spændende lyssætning side 18 Nr. 16 December 2009 Spændende lyssætning side 18 Fuldautomatisk ESD-system øger sikkerheden i sommerlandet side 10 Få en optimal motorløsning side 28 Horsens vand side 14 I forbindelse med renoveringen

Læs mere

Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder

Professionelle løsninger til erhverv og offentlige virksomheder Find us on Facebook Badge CMYK /.ai Med vores 30 års erfaring tilbyder vi alle former for solafskærmning. Om dit behov er nyt, reparation eller vaskeservice, stiller vi altid gerne op til en uformel snak

Læs mere

BORDPLADER. Til køkken og bad. Heimdalsvej 8 DK-8850 Bjerringbro Tel +45 86682611 www.implast.dk

BORDPLADER. Til køkken og bad. Heimdalsvej 8 DK-8850 Bjerringbro Tel +45 86682611 www.implast.dk BORDPLADER Til køkken og bad Oktober 2008. Der tages forbehold for produktændringer, trykfejl og udsolgte varer. Heimdalsvej 8 DK-8850 Bjerringbro Tel +45 86682611 www.implast.dk LAMINATBORDPLADER Om implast

Læs mere

Planter påvirker dit velvære

Planter påvirker dit velvære 12 Planter påvirker dit velvære Planters betydning for indeklimaet Jeg vil her nævne nogle meget interessante undersøgelser. Rumforskningscentret NASA i USA har i mange år forsket i forbedring af luft

Læs mere

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2

strategi drejer sig om at udvælge de midler, processer og de handlinger, der gør det muligt at nå det kommunikationsmæssige mål. 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGIENS TEORETISKE FUNDAMENT I den litteratur, jeg har haft adgang til under tilblivelsen af denne publikation, har jeg ikke fundet nogen entydig definition på, hvad en kommunikationsstrategi

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Overordnede resultater Side 4. Metode Side 29. Sammenfatning Side 3

Indholdsfortegnelse. Overordnede resultater Side 4. Metode Side 29. Sammenfatning Side 3 Indholdsfortegnelse Sammenfatning Side 3 Overordnede resultater Side 4 Prioritering af indsatsområderne Side 8 Internt benchmark Side 21 Eksternt benchmark: Offentligt ansatte Side 23 Metode Side 29 2

Læs mere

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Matematiske kompetencer handle hensigtsmæssigt i situationer med handle med overblik i sammensatte situationer med handle med dømmekraft

Læs mere

Analyser af arbejdsmarkedstilknytning blandt skoleelever i Silkeborg Kommune, årgang 1993 og 1995.

Analyser af arbejdsmarkedstilknytning blandt skoleelever i Silkeborg Kommune, årgang 1993 og 1995. Udarbejdet for Skoleafdelingen i Silkeborg Kommune Analyser af arbejdsmarkedstilknytning blandt skoleelever i Silkeborg Kommune, årgang 1993 og 1995. Af Arbejdsmedicinsk Klinik Hospitalsenheden Vest -

Læs mere

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor?

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Efter at have mødt mange medlemsvirksomheder af Danske Speditører på generalforsamlinger, lokalforeningsmøder og ved direkte besøg i de enkelte virksomheder,

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SOCIALFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 9% (8/99) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse, Nærmeste leder,

Læs mere

EVIDENSBASERET COACHING

EVIDENSBASERET COACHING EVIDENSBASERET COACHING - SAMTALER BASERET PÅ DEN BEDST TILGÆNGELIGE VIDEN VED FORMAND FOR SEBC, EBBE LAVENDT STIFTER@SEBC.DK, WWW.EVIDENSBASERETCOACHING.DK Der vil være en times forelæsning efterfulgt

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

Domænerne og den systemiske teori

Domænerne og den systemiske teori Domænerne og den systemiske teori Upubliceret artikel af Kit Sanne Nielsen og Sune Bjørn Larsen Juli 2005 I denne artikel vil vi gøre et forsøg på at gennemgå teorien om domænerne og den systemiske teoris

Læs mere

Susanne Lunaus 25 års jubilæum

Susanne Lunaus 25 års jubilæum Susanne Lunaus 25 års jubilæum flotte kager, frisk frugt og skøn kølig hyldebærsaft. Den 1. september 2014 skinnede solen fra en næsten skyfri himmel efter at weekenden havde budt på voldsomt skybrud i

Læs mere

Messehåndbogen Gode tips & ideér til en succesfuld messe.

Messehåndbogen Gode tips & ideér til en succesfuld messe. Messehåndbogen Gode tips & ideér til en succesfuld messe. Ofte ses der desværre flere kedelige tendenser når firmaet drager på messetur. Det kan være, at I simpelthen har så mange produkter at vise frem,

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

GRAFISK DESIGN LE CHÂBLE SKI LODGE

GRAFISK DESIGN LE CHÂBLE SKI LODGE GRAFISK DESIGN LE CHÂBLE SKI LODGE 2 LE CHÂBLE SKI LODGE DESIGN AF LOGO, BREVPAPIR, VISITKORT, HJEMMESIDE Om projektet Le Châble ski lodge er en ejendom belligende i Schweiz, som oprindeligt var et bageri.

Læs mere

indhold Kontormøbler til Danmarks skarpeste prise

indhold Kontormøbler til Danmarks skarpeste prise kontormøbler til landets skarpeste priser Kontormøbler til Danmarks skarpeste priser Kontormøbler til Danmarks skarpeste prise indhold om office2go 1-3 Skriveborde 4-15 Stole 16-23 mødeborde og stole 26-29

Læs mere

MINDFULNESS FOR BØRN

MINDFULNESS FOR BØRN MINDFULNESS FOR BØRN MENTOR UDDANNELSEN (MBM- UDDANNELSEN) Vi fødes alle med bevidst nærvær Det er ikke hokus pokus nærværet har vi alle med os. Stille og roligt fjerner vi os fra nærværet, og bliver mere

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Yosef Saleh, Ilyas Tulumcu Oguzhan Polat, Mohammad Kaddoura Kom/IT C Kl. 1.2

Yosef Saleh, Ilyas Tulumcu Oguzhan Polat, Mohammad Kaddoura Kom/IT C Kl. 1.2 1/ Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Dokumentation... 4 Hjemmeside og logo design... 14 Valg af skrifttype... 15 AIDA... 16 Arbejdsroller og opgaver... 17 Logbog for vores proces (Ugevis)... 19 Konklusion...

Læs mere

Et skolemiljø, som inspirerer og motiverer

Et skolemiljø, som inspirerer og motiverer Et skolemiljø, som inspirerer og motiverer 3 I grunden handler det om trivsel Første dag efter sommerferien. Hele kroppen dirrer af forventning og nervøsitet. At møde de samme lærere og kammerater føles

Læs mere

Hovedaktiviteter 2014. Brahma Kumaris Åndelige Verdensuniversitet. Danmark

Hovedaktiviteter 2014. Brahma Kumaris Åndelige Verdensuniversitet. Danmark Hovedaktiviteter 2014 Brahma Kumaris Åndelige Verdensuniversitet Danmark Brahma Kumaris Åndelige Verdensuniversitet København: Vodroffsvej 9B, 1900 Frederiksberg C, tlf. 33310421 Århus: v/ V. Simonsen,

Læs mere

Maj 2012. Ontasknaturally.com Case Studie. Hvordan E-Intelligence Sikrede Mere end 100% Tilbagebetaling På Investeringen til Ontasknaturally.

Maj 2012. Ontasknaturally.com Case Studie. Hvordan E-Intelligence Sikrede Mere end 100% Tilbagebetaling På Investeringen til Ontasknaturally. Hvordan E-Intelligence Sikrede Mere end 100% Tilbagebetaling På Investeringen til Ontasknaturally.com Maj 2012 Ontasknaturally.com Case Studie Ophavsret eintelligenceweb.com 2013 Kontakt os: eintelligenceweb.com

Læs mere

Indhold. Tekst: Overlæge, dr.med. Carsten Edmund. 6. udgave september 2006

Indhold. Tekst: Overlæge, dr.med. Carsten Edmund. 6. udgave september 2006 Grå stær Indhold 3 3 4 4 5 5 5 6 8 9 10 11 Hvad betyder stær? Det normale øje Hvad er grå stær? Hvem får grå stær? Symptomer på grå stær Hvad skyldes grå stær? Hvornår skal man opereres? Operation for

Læs mere

Øget risiko For begyndere

Øget risiko For begyndere Øget risiko For begyndere Vi ser det dagligt i medierne: Ny undersøgelse viser 20 % øget risiko for at udvikle (et eller andet ubehageligt eller dødeligt) hvis man (gør noget som Sundhedsstyrelsen eller

Læs mere

Indholdsfortegnelse Idéen bag logo Idéen bag website Farveversioner af logo Webdesign Videoen: Visuelle tanker Stil Speciel effects Motion Design

Indholdsfortegnelse Idéen bag logo Idéen bag website Farveversioner af logo Webdesign Videoen: Visuelle tanker Stil Speciel effects Motion Design 1 Indholdsfortegnelse Idéen bag logo 3 Idéen bag website 4 Farveversioner af logo 5 Webdesign 6 Videoen: 7 Visuelle tanker 7 Stil 7 Speciel effects 8 3D 8 Motion Design 9-10 2 Introduktion Hoved idéen

Læs mere

Udbrændthed og brancheskift

Udbrændthed og brancheskift Morten Bue Rath Oktober 2009 Udbrændthed og brancheskift Hospitalsansatte sygeplejersker der viser tegn på at være udbrændte som konsekvens af deres arbejde, har en væsentligt forøget risiko for, at forlade

Læs mere

Når syn og hørelse svigter samtidigt!

Når syn og hørelse svigter samtidigt! Når syn og hørelse svigter samtidigt! Ole E. Mortensen centerleder Videncentret for Døvblindblevne Bettina U. Møller Informationsmedarbejder Videncentret for Døvblindblevne Syns- og høreproblemer er i

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Dekoration Modul 9. Side 2 Dekorations Kursus Modul 9 2011 Che Bello Design

Dekoration Modul 9. Side 2 Dekorations Kursus Modul 9 2011 Che Bello Design Dekoration Modul 9 Velkommen til det niende og sidste modul i dit dekorationskursus. Du har nu været igennem en bred vifte af grundlæggende dekorations viden. Med den viden du nu har samt de opgaver du

Læs mere

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Danish Education at a Glance 2010: OECD Indicators Dansk resumé På tværs af OECD-landene forsøger regeringer at finde løsninger, der gør uddannelse

Læs mere

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013 Side 1 af 12 YouSee A/S, Presse DATO 17/4-2013 INITIALER BWJ/IKJE Version: FINAL Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013 Forord Denne analyse er den fjerde i en række, som YouSee

Læs mere

Nexa Autocolor Din forretningspartner INNOVATIVE REPARATIONSLØSNINGER

Nexa Autocolor Din forretningspartner INNOVATIVE REPARATIONSLØSNINGER Din forretningspartner INNOVATIVE REPARATIONSLØSNINGER Førende inden for farver, lak og værkstedsoptimering Nexa Autocolor er blandt verdens førende autolakmærker og forhandles i over 147 lande. Nexa Autocolor

Læs mere

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD Nyhavns huse står på nordsiden af kanalen, side om side med den kendte smalle, lodrette takt, med forskellige højder og farver. Her

Læs mere

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C O M P A S S BETYDNINGEN AF KERNEVÆRDIER. Rapport for: Jane Doe ID: HB290515

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C O M P A S S BETYDNINGEN AF KERNEVÆRDIER. Rapport for: Jane Doe ID: HB290515 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C O M P A S S BETYDNINGEN AF KERNEVÆRDIER Rapport for: Jane Doe ID: HB290515 Dato: 02 August 2012 2 0 0 9 v e d H o g a n A s s e s s m e n t S

Læs mere

ALOTT i Canada. April 2013 drog ALOTT til Canada for at møde de rejsende og vores partner INTERNeX.

ALOTT i Canada. April 2013 drog ALOTT til Canada for at møde de rejsende og vores partner INTERNeX. ALOTT i Canada April 2013 drog ALOTT til Canada for at møde de rejsende og vores partner INTERNeX. Vi havde en fantastisk tur, og vi er rigtig stolte over vores danske deltagere i Canada. De arbejdsgivere,

Læs mere

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde.

Sporarbejde for begyndere. Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Sporarbejde for begyndere Sakset fra nettet, oversat fra tysk af Finn Kristiansen Jeg vil her forklare alle trin, der er nødvendige, for at uddanne en hund til sporarbejde. Det er fuldstændig underordnet

Læs mere

Tilliden til politiet i Danmark 2010

Tilliden til politiet i Danmark 2010 Tilliden til politiet i Danmark 2010 Befolkningens syn på og tillid til politiet før og efter gennemførelse af politireformen i 2007 Af Flemming Balvig, Lars Holmberg & Maria Pi Højlund Nielsen Juli 2010

Læs mere

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås.

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås. Øjenværn At-vejledning D.5.8 April 2007 I denne vejledning informeres om egenskaberne ved forskellige typer øjenværn, og der redegøres for en række ofte forekommende problemstillinger i forbindelse med

Læs mere

MORGEN-AFTEN SPØRGESKEMA (Morningness-Eveningness Questionnaire - revised) 1 Selvvurderingsversion (MEQ-SA)

MORGEN-AFTEN SPØRGESKEMA (Morningness-Eveningness Questionnaire - revised) 1 Selvvurderingsversion (MEQ-SA) (Morningness-Eveningness Questionnaire - revised) 1 Selvvurderingsversion (MEQ-SA) Navn: Dato: For hvert spørgsmål bedes du sætte én cirkel om pointværdien ud for det udsagn eller tidspunkt som bedst beskriver

Læs mere

Morsø Kommune - Trivselsmåling. Steffen Krøyer. Maj 2009. Svarprocent: 100% (7/7)

Morsø Kommune - Trivselsmåling. Steffen Krøyer. Maj 2009. Svarprocent: 100% (7/7) - Trivselsmåling Steffen Krøyer Svarprocent: % (7/7) Maj 9 Indhold Indhold Introduktion Information om undersøgelsen og resultatforklaring Arbejdsglæde og Loyalitet er, loyalitetssegmentering, intern sammenligning,

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Hvordan finder du de bedste højttalere?

Hvordan finder du de bedste højttalere? Hvordan finder du de bedste højttalere? Højttalerens verden er fyldt med tal, men du kan undvære de fleste af dem. Du behøver ikke, at sætte dig ind i det tekniske Den gode nyhed er, at det at købe højttalere

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

KOMMUNIKATION TEMA: GRAFISK DESIGN ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIE 1.1 ************ DANIEL KADIR KENNETH ************ Indledning:

KOMMUNIKATION TEMA: GRAFISK DESIGN ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIE 1.1 ************ DANIEL KADIR KENNETH ************ Indledning: KOMMUNIKATION IT TEMA: GRAFISK DESIGN ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIE 1.1 ************ DANIEL KADIR KENNETH ************ Indledning: V i har i et teknologi/biologi/kemi projekt skulle lave et produkt, som kunne

Læs mere

Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine

Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine Pernille Sjøgreen Kathrine Amalie Russell Harder Line Rasmussen www.pernillesjoegreen.com www.kathrineharder.com

Læs mere

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse 1 Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse Indhold: Motiverende samtaler - hvad er det?... 1 Hvilke metoder anvender man?...3 At tale om samtalepartnerens oplevelser og følelser.... 3 At forøge

Læs mere

firmaidentitet Joen Asmussen 4 sem grafi sk

firmaidentitet Joen Asmussen 4 sem grafi sk firmaidentitet Joen Asmussen 4 sem grafi sk idefasen Ideer til fi rmaet. Brainstorms innovativt åbent friskt nyt overraskende genkendeligt eksperimenterende anderledes originalt ægte udviklende hvidt kærligt

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 211 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 96% (66 besvarelser ud af mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Styringsteknik. Et projekt i faget styringsteknik. En rapport af Rune Zaar Østergaard

Styringsteknik. Et projekt i faget styringsteknik. En rapport af Rune Zaar Østergaard Styringsteknik Et projekt i faget styringsteknik. I1 & Q1 I2 En rapport af Rune Zaar Østergaard Styringsteknik 2007 Indholdsfortegnelse 1.0 Formål...3 2.0 Indledning (min ide)... 3 3.0 Problemdefinition...

Læs mere

Totalløsning til videokonferencer og præsentationer. Visual & Unified Communication

Totalløsning til videokonferencer og præsentationer. Visual & Unified Communication Totalløsning til videokonferencer og præsentationer Visual & Unified Communication Idéer kommer hurtigere rundt end mennesker Effektiv kommunikation er altafgørende for at drive en produktiv og bæredygtig

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Introduktion til perception Forelæsning 2

Introduktion til perception Forelæsning 2 Introduktion til perception Forelæsning 2 02.09.2014 Johan Trettvik Dagens mål: At give en motivering af feltet At give en ultra kort historisk forståelse for hvorfor feltet ser ud som det gør, og hvorfor

Læs mere

Kend dine brugere. Om brugertest. 2 sem., feb. 2010 Multimediedesigner, København nord

Kend dine brugere. Om brugertest. 2 sem., feb. 2010 Multimediedesigner, København nord Kend dine brugere Om brugertest 2 sem., feb. 2010 Multimediedesigner, København nord Andreas Frandsen, Ninette Nielsen Agnete Gnistrup, Senia Lundberg Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning s. 2 Valg

Læs mere

Filterbriller 110905 dk FILTERBRILLER

Filterbriller 110905 dk FILTERBRILLER Filterbriller 110905 dk FILTERBRILLER 2 Hvorfor vælge Filterbriller Og ikke almindelige Solbriller? Hvilken forskel gør Filterbriller for dig? VarflrVarfö De fleste solbriller bliver valgt med den første

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

4. Hvordan er du primært involveret i projekter? Er det som:

4. Hvordan er du primært involveret i projekter? Er det som: Mannaz undersøgelse 2011 Rapporten er udarbejdet på baggrund af undersøgelsen gennemført i juni 2011 med svar fra 672 respondenter. Formålet med rapporten er at tage temperaturen på ProjektDanmark og afdække

Læs mere

Nydelse og afhængighed i hjernen

Nydelse og afhængighed i hjernen ALKOHOL OG HJERNEN Nydelse og afhængighed i hjernen - AF KRISTINE THOMSEN OG MORTEN L. KRINGELBACH Nydelse er helt grundlæggende for vores liv og ligger bag en stor del af vores handlinger og tanker ja,

Læs mere

Har du en strategi for dit liv?

Har du en strategi for dit liv? Har du en strategi for dit liv? Det vigtigste i livet For nogle år siden arbejdede jeg med en topleder, der på det tidspunkt var tæt på de 60 år. Lars havde haft succes. Han havde skabt vækst i den virksomhed,

Læs mere

Hvad ved vi om HC i Kina?

Hvad ved vi om HC i Kina? Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Kinesisk Huntingtons Chorea-netværk lanceret Kinesisk HC-netværk er blevet lanceret. En god nyhed

Læs mere

HELHED OG INDIVID STRATEGI MED VISION, VÆRDIER OG FOKUSOMRÅDER FOR BISPEBJERG OG FREDERIKSBERG HOSPITALER 2012-2015

HELHED OG INDIVID STRATEGI MED VISION, VÆRDIER OG FOKUSOMRÅDER FOR BISPEBJERG OG FREDERIKSBERG HOSPITALER 2012-2015 Strategi 2012-2015 Bispebjerg Hospital Frederiksberg Hospital HELHED OG INDIVID STRATEGI MED VISION, VÆRDIER OG FOKUSOMRÅDER FOR BISPEBJERG OG FREDERIKSBERG HOSPITALER 2012-2015 Region Hovedstaden 2 FORORD

Læs mere