Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Sørensen, Gorm Kildahl Elikofer) 15. december 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Sørensen, Gorm Kildahl Elikofer) 15. december 2005"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Niels Sørensen, Gorm Kildahl Elikofer) 15. december 2005 K E N D E L S E Air Liquide Danmark A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted ved specialkonsulent, cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen) mod 1. Roskilde Amt 2. Storstrøms Amt 3. Vestsjællands Amt (advokat Henrik Hauge Andersen, København) Ved udbudsbekendtgørelse af 2. april 2004 udbød Vestsjællands Amt på vegne af 1. Roskilde Amt, 2. Storstrøms Amt og 3. Vestsjællands Amt som begrænset udbud efter direktiv 93/36 om samordning af fremgangsmåderne ved offentlige indkøb, som ændret ved direktiv 97/52 (Indkøbsdirektivet) en rammeaftale om indkøb af»sygehusilt - fra tankanlæg + flaske«. Ved udløbet af fristen for anmodning om prækvalifikation den 10. maj 2004 havde følgende virksomheder anmodet om prækvalifikation: 1. Yara Industrial A/S. 2. Air Liquide Danmark A/S. 3. Linde Gas Therapeutics AGA A/S. 4. Strandmøllen Industrigas A/S. Den 10. august 2004 besluttede de indklagede at prækvalificere alle de 4 virksomheder. Udbudsbetingelserne blev udsendt den 1. august 2004, og ved udløbet af fristen for afgivelse af tilbud den 27. september 2004 havde alle de 4 prækvalificerede virksomheder afgivet tilbud. Den 19. maj 2005 besluttede de

2 indklagede at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S, og skriftlige kontrakter blev herefter indgået den 14. juli 2005 (Roskilde Amt) og den 18. juli 2005 (Storstrøms Amt). Det har ikke kunnet oplyses, hvornår den skriftlige kontrakt vedrørende Vestsjællands Amt er indgået, men det er sket efter den 4. juli Den 17. juni 2005 indgav klageren, Air Liquide Danmark A/S, klage til Klagenævnet for Udbud over de indklagede, 1. Roskilde Amt, 2. Storstrøms Amt og 3. Vestsjællands Amt. Klageren fremsatte ved klagens indgivelse anmodning om, at Klagenævnet i medfør af lov om Klagenævnet for Udbud 6, stk. 2, skulle beslutte, at klagen skal have opsættende virkning. Den 19. juli 2005 besluttede Klagenævnet ikke at tillægge klagen opsættende virkning. Klagen har været behandlet på et møde den 10. oktober Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriteriet (A)»leveringssikkerhed«, uagtet dette underkriterium ikke vedrører den udbudte ydelse, men udelukkende vedrører leverandørernes kvalifikationer. Påstand 2 (subsidiær i forhold til påstand 1) ved at have fastsat underkriteriet (A)»leveringssikkerhed«, uagtet dette underkriterium ikke på grundlag af kravene i udbudsbetingelserne gav mulighed for en vurdering af tilbudene. Påstand 3 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriteriet (E)»sikkerhedshensyn«, uagtet dette underkriterium ikke vedrører den udbudte ydelse, men udelukkende vedrører leverandørernes kvalifikationer.

3 Påstand 4 (subsidiær i forhold til påstand 3) ved at have fastsat underkriteriet (E)»sikkerhedshensyn«, uagtet dette underkriterium ikke på grundlag af kravene i udbudsbetingelserne gav mulighed for en vurdering af tilbudene. 3. Påstand 5 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriteriet (F)»miljøhensyn«, uagtet dette underkriterium ikke vedrører den udbudte ydelse, men udelukkende vedrører leverandørernes kvalifikationer. Påstand 6 (subsidiær i forhold til påstand 5) ved at have fastsat underkriteriet (F)»miljøhensyn«, uagtet dette underkriterium ikke på grundlag af kravene i udbudsbetingelserne gav mulighed for en vurdering af tilbudene. Påstand 7 s artikel 26, stk. 2, og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i udbudsbetingelserne at have anført de 6 fastsatte underkriterier i en prioriteret rækkefølge, uagtet de indklagede havde mulighed herfor. Påstand 8 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriterierne (A) (F), uden samtidig i udbudsbetingelserne at have anført, hvilke oplysninger de indklagede ville lægge vægt på ved vurderingen af tilbudene i henhold til disse underkriterier. Påstand 9 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved i udbudsbetingelserne at have fastsat aftaleperioden for rammeaftalen til 4 år, uagtet det i udbudsbekendtgørelsen var anført, at den var 2 år.

4 Påstand 10 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved i udbudsbetingelserne at have medtaget en option på forlængelse af kontrakten i yderligere 1 år, uagtet det ikke i udbudsbekendtgørelsen var anført, at den udbudte rammeaftale indeholdt optioner på forlængelse, men derimod var anført en fast slutdato. 4. Påstand 11 ved i udbudsbetingelserne at have anvendt et specifikt varemærke»svejsegassen Mison«. Påstand 12 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i udbudsbetingelserne at have fastsat mindstekrav til alternative tilbud, uagtet de indklagede i udbudsbekendtgørelsen gav mulighed for, at der kunne afgives alternative tilbud. Påstand 13 artikel 7, stk. 1, og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i sin skrivelse af 6. juni 2005 til klageren at have oplyst det antagne tilbuds egenskaber og relative fordele. Påstand 14, det EU-udbudsretlige ligebehandlingsprincip og det EUudbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i udbudsbekendtgørelsen at have fastsat de kvalifikationskrav og bevismidler, som de indklagede ville lægge vægt på ved vurderingen af de virksomheder, som anmodede om at blive prækvalificeret. Påstand 15 Klagenævnet skal konstatere, at de indklagede har handlet strid med det EU- udbudsretlige ligebehandlingsprincip ved i udbudsbekendtgørelsen at fastsætte, at de indklagede ikke krævede dokumentation for de finansielle, økonomiske og tekniske formåen hos virksomheder, der var indklagede»bekendt«.

5 Påstand 16 og det EU-udbudsretlige ligebehandlingsprincip ved den 19. maj 2005 at have besluttet at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S, uagtet denne tilbudsgiver ikke havde afgivet det økonomisk mest fordelagtige tilbud. 5. Påstand 17 og det EU-udbudsretlige ligebehandlingsprincip, herunder forbudet mod forhandling, ved forud for beslutningen om tildeling af kontrakten til Linde Gas Therapeutics AGA A/S at have forhandlet med Linde Gas Therapeutics AGA A/S om prisen. Påstand 18 og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke ved vurderingen af tilbudene at have anvendt underkriteriet (C)»Service«, uagtet dette underkriterium var fastsat i udbudsbetingelserne. Påstand 19 Klagenævnet skal annullere de indklagedes beslutning af 19. maj 2005 om at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S. Påstand 20 Klagenævnet skal påbyde de indklagede inden for en frist fastsat af Klagenævnet at annullere udbudet. Påstand 21 Klagenævnet skal påbyde de indklagede at gennemføre et EU-udbud om indkøb af sygehusilt, såfremt de indklagede skal indgå kontrakt om indkøb af sygehusilt. Klageren har tilkendegivet på et senere tidspunkt at ville nedlægge påstande om erstatning. De indklagede har vedrørende påstand 1-8, og nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge.

6 6. Udbudsbekendtgørelsen af 2. april 2004 indeholder følgende:» IV.2. Tildelingskriterier: Det økonomisk mest fordelagtige bud vurderet på grundlag af: De i udbudsmaterialet anførte kriterier.«i udbudsbetingelserne er anført følgende vedrørende»amternes sygehuses valg af leverandør/leverandører«[klagenævnets litrering]:»amternes sygehuse vil vælge leverandør/leverandører i overensstemmelse med de tildelingskriterier, der er anført i udbudsannoncen for dette udbud i Supplement til De Europæiske Fællesskabers Tidende. (A) Leveringssikkerhed (B) laveste totalomkostninger (C) Service (D) Kvalitet (E) Sikkerhedshensyn (F) Miljøhensyn Tildelingskriterierne er ikke opstillet i prioriteringsorden.«udbudsbekendtgørelsen af 2. april 2004 indeholder følgende:» II.2.1. Samlet mængde eller omfang: Den samlede omsætning af sygehusilt. En nærmere specificering vil fremgå af udbudsmaterialet. De anførte mængder er den forventede årlige omsætning og kun til orientering, og amterne vil ikke være forpligtet til at aftage mere end det faktiske forbrug. II.2.2. Optioner, angiv, hvornår de kan gøres gældende: Der kan afgivet tilbud på hele eller dele af leverancen dvs. for alle 3 amter, for 2 amter o.s.v. til 1 amt. Amterne forbeholder sig retten til af dele leverancen mellem flere leverandører.«indklagede har under mødet i Klagenævnet oplyst, at indklagede med disse bestemmelser i udbudsbekendtgørelsen tilsigtede at bestemme, at tilbudsgiverne kunne afgive tilbud vedrørende følgende administrative områder - efter eget ønske vedrørende et, flere eller alle områder: a. Roskilde Amt, Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt. b. Roskilde Amt og Storstrøms Amt. c. Roskilde Amt og Vestsjællands Amt. d. Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt.

7 7. e. Roskilde Amt. f. Storstrøms Amt. g. Vestsjællands Amt. Indklagede har endvidere på mødet i Klagenævnet oplyst, at indklagede med disse bestemmelser i udbudsbekendtgørelsen tilsigtede at bestemme, at indklagede kunne beslutte at indgå kontrakt om alle konstellationerne a-g. I udbudsbetingelserne er ydelserne beskrevet som»luftarter i trykflasker/- beholdere«henholdsvis»flydende luftarter til tankanlæg«, og der er udarbejdet separate udbudsbetingelser for hver af de 2 ydelser. I udbudsbetingelserne vedrørende»luftarter i trykflasker/-beholdere«er herefter yderligere anført følgende:» Tildelingskriterierne vil muligvis medføre, at den udbudte mængde kan blive fordelt på flere leverandører. Der vil dog kun blive indgået aftale med én leverandør i den pågældende flaskestørrelse. Denne leverandør vil således være totalleverandør til den/de sygehuse af den pågældende luftart i den pågældende flaskestørrelse.«i udbudsbetingelserne vedrørende»flydende luftarter til tankanlæg«er herefter yderligere anført følgende:» Tildelingskriterierne kan muligvis medføre, at den udbudte mængde kan blive fordelt på flere leverandører. Der vil dog kun blive indgået aftale med én leverandør. Denne leverandør vil således være totalleverandør til den/de sygehuse af den pågældende flydende luftart til tankanlæg.«indklagede har under mødet i Klagenævnet oplyst, at indklagede med disse bestemmelser i udbudsbekendtgørelsen har tilsigtet at bestemme, at tilbudsgiverne skulle have mulighed for at afgive tilbud vedrørende følgende separate ydelser: Ad»luftarter i trykflasker/-beholdere«: 1. Flaskeindhold 2. Flaskeleje Ad»flydende luftarter til tankanlæg«:

8 8. 3. Ilt til tanke 4. Leje af tank til ilt. Indklagede har under møde i Klagenævnet endvidere oplyst, at indklagede med disse bestemmelser i udbudsbekendtgørelsen har tilsigtet at bestemme, at indklagede skulle have mulighed for at beslutte at indgå kontrakt med forskellige tilbudsgivere om hver af de 4 anførte ydelser (1-4), med én tilbudsgiver om nogle af disse ydelser og med en anden tilbudsgiver eller andre tilbudsgivere om de andre ydelser eller alene at indgå kontrakt med én tilbudsgiver. Det fremgår af de dokumenter vedrørende tilbudene, som Klagenævnet har modtaget fra indklagede, at tilbudene fra følgende tilbudsgivere omfattede samlet alle de 3 amter, jf. litra a i opregningen af de 7 geografiske områder anført tidligere i kendelsen, og at tilbudene omfattede alle de 4 ydelser, som udbudet vedrører, jf. opregningen foran i kendelsen nr. 1-4: 1. Yara Industrial A/S. 3. Air Liquide Danmark A/S. 4. Strandmøllen Industrigas A/S. Det fremgår endvidere af de dokumenter vedrørende tilbudene fra klageren, 2. Air Liquide Danmark A/S, som Klagenævnet har modtaget fra indklagede, at disse tilbud vedrørende 3 af de 4 ydelser, nemlig ydelser nr. 2, 3 og 4, omfattede samlet alle de 3 amter (jf. litra a), men at tilbudet vedrørende den ene af ydelserne, nemlig ydelse nr. 1, alene synes at vedrøre Vestsjællands Amt (jf. litra g). Indklagede har ikke kunnet fremskaffe yderligere bilag. Det har ikke på grundlag af de dokumenter vedrørende udbudsbetingelserne, som Klagenævnet har modtaget fra indklagede, været muligt for Klagenævnet med sikkerhed at konstatere, hvilke blanketter med plads til udfyldning med priser, der har indgået i udbudsbetingelserne og været udsendt til de prækvalificerede virksomheder, og indklagede har ikke kunnet fremskaffe yderligere bilag. Ad påstand 1 og 2 Klageren har gjort gældende, at underkriteriet (A)»leveringssikkerhed«ikke var anvendeligt som underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«, dels på grund af udbudsbetingelserne, dels fordi

9 det er et udvælgelseskriterium. Klageren har nærmere anført, at udbudsbetingelsernes bestemmelser om»leveringssikkerhed«i udbudsbetingelsernes afsnit 8 er udtømmende og angiver de minimumskrav vedrørende»leveringssikkerhed«, som tilbudene skal opfylde, og at der ved bedømmelsen af tilbudene vedrørende»leveringssikkerhed«derfor kun bestod to muligheder, nemlig at et tilbud opfylder minimumskravene, eller at et tilbud ikke opfylder minimumskravene. Underkriteriet var således ikke egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud. 9. De indklagede har gjort gældende, at kriteriet»leveringssikkerhed«er et grænsekriterium, som afhængigt af ordregiverens tilrettelæggelse af udbudet og udformning af udbudsbetingelserne kan være både et udvælgelseskriterium i forbindelse med prækvalififikationen og et underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«. Efter udbudsbetingelserne var det muligt for tilbudsgiverne at afgive tilbud, der udover overholdelse af kravene til leveringssikkerhed i udbudsbetingelserne indeholder særlige fordele vedrørende leveringssikkerhed bl.a. vedrørende sikkerhedsmængderne ved flydende luftarter til tankanlæg. Ad påstand 3 og 4 Klageren har gjort gældende, at underkriteriet (E)»sikkerhedshensyn«ikke var anvendeligt som underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«, dels på grund af udbudsbetingelserne, dels fordi det er et udvælgelseskriterium. Klageren har nærmere anført, at udbudsbetingelsernes bestemmelser om»sikkerhedshensyn«er udtømmende og angiver de minimumskrav vedrørende»sikkerhedshensyn«, som tilbudene skal opfylde, og at der ved bedømmelsen at tilbudene vedrørende»sikkerhedshensyn«derfor kun bestod to muligheder, nemlig at et tilbud opfylder minimumskravene, eller at et tilbud ikke opfylder minimumskravene. Underkriteriet var således ikke egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud. De indklagede har gjort gældende, at kriteriet»sikkerhedshensyn«er et grænsekriterium, som afhængigt af ordregiverens tilrettelæggelse af udbudet og udformning af udbudsbetingelserne kan være både et udvælgelseskriterium i forbindelse med prækvalifikationen og et underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«.

10 10. Efter udbudsbetingelserne var det muligt for tilbudsgiverne at afgive tilbud, der udover overholdelse af kravene til sikkerhed i udbudsbetingelserne indeholdt særlige fordele vedrørende sikkerhed. Ad påstand 5 og 6 Klageren har gjort gældende, at underkriteriet (F)»miljøhensyn«ikke var anvendeligt som underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«, dels på grund af udbudsbetingelserne, dels fordi det er et udvælgelseskriterium. Klageren har nærmere anført, at udbudsbetingelsernes bestemmelser om»miljøhensyn«er udtømmende og angiver de minimumskrav vedrørende»miljøhensyn«, som tilbudene skal opfylde, og at der ved bedømmelsen af tilbudene vedrørende»miljøhensyn«derfor kun bestod to muligheder, nemlig at et tilbud opfylder minimumskravene, eller at et tilbud ikke opfylder minimumskravene. Underkriteriet var således ikke egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud. De indklagede har gjort gældende, at kriteriet»miljøhensyn«er et grænsekriterium, som afhængigt af ordregiverens tilrettelæggelse af udbudet og udformning af udbudsbetingelserne kan være både et udvælgelseskriterium i forbindelse med prækvalifikationen og et underkriterium til tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«. Efter udbudsbetingelserne var det muligt for tilbudsgiverne at afgive tilbud, der udover overholdelse af kravene til miljøhensyn i udbudsbetingelserne indeholdt særlige fordele vedrørende miljøhensyn. Ad påstand 7 Klageren har gjort gældende, at det for de indklagede har været muligt at prioritere de fastsatte underkriterier, at de indklagede ikke har haft nogen saglig grund for at undlade at foretage en prioritering at underkriterier, og at de indklagede derfor har handlet i strid med Indkøbsdirektivets artikel 26, stk. 2. De indklagede har gjort gældende, at det ikke var muligt at prioritere underkriterierne. De indklagede har nærmere anført, at det især var umuligt at prioritere de underkriterier, der havde medicinsk betydning - leveringssikkerhed, kvalitet og sikkerhedshensyn over for underkriteriet totalomkostningerne.

11 11. Ad påstand 8 Klageren har gjort gældende, at de indklagede ikke i udbudsbetingelserne har gjort det tilstrækkeligt klart for tilbudsgiverne, hvorledes tilbudene ville blive vurderet, idet det ikke af udbudsbetingelserne fremgår, hvilke specifikke oplysninger de indklagede ønskede medtaget i tilbudene med henblik på vurdering af tilbudene efter hver af de 6 fastsatte underkriterier. De indklagede har erkendt, at udbudsbetingelserne ikke er opbygget således, at det udtrykkeligt er anført, hvilke oplysninger tilbudsgiverne skulle medtage i tilbudene i relation til hvert af de fastsatte underkriterier, men derimod således, at der er fastsat en række mere generelle krav og ønsker i relation til de enkelte underkriterier, således at det har været op til den enkelt tilbudsgiver at redegøre for tilbudenes kvaliteter i disse relationer. De indklagede har gjort gældende, at der ikke foreligger en overtrædelse af Indkøbsdirektivet og har herved henvist til, at tilbudsgiverne har forstået de indklagedes intentioner og afgivet tilbud med de nødvendige oplysninger. Ad påstand 9 I udbudsbekendtgørelsen er anført følgende:»kontraktens varighed eller frist for dens udførelse: Startdato: Slutdato: «I udbudsbetingelserne er anført følgende:»aftalens løbetid er «De indklagede har erkendt den pågældende overtrædelse. Ad påstand 10 Udbudsbekendtgørelsen indeholder ingen oplysning om forlængelse af kontrakten udover den anførte slutdato 30. august I udbudsbetingelserne er anført følgende:»amternes sygehuse forbeholder sig ret til at forlænge aftalen med yderligere 1 år.«de indklagede har erkendt den pågældende overtrædelse.

12 12. Ad påstand 11 Udbudsbetingelserne indeholder flere steder varemærket»svejsegassen Mison.«De indklagede har erkendt den pågældende overtrædelse. Ad påstand 12 Udbudsbetingelserne indeholder følgende:»vil varianter blive taget i betragtning: Ja«, men udbudsbetingelserne indeholder ikke angivelse af mindstekrav. De indklagede har erkendt, at det i udbudsbekendtgørelsen er anført, at der kan afgives alternative tilbud, mens der ikke i udbudsbetingelserne er fastsat minimumskrav til alternative tilbud. De indklagede har imidlertid henvist til, at der ikke blev afgivet alternative tilbud, bortset fra det tilbud fra Linde Gas Therapeutics AGA A/S, der forudsatte anvendelse af det styresystem, som netop var omtalt i udbudsbetingelserne. Ad påstand 13 De indklagedes skrivelse at 6. juni 2005 til klageren hedder det bl.a.:»i forhold til Deres skrivelse af... (27. maj 2005)... - samt vort brev af 19. maj skal vi for god ordens skyld bekræfte følgende: Baseret på såvel en helhedsbetragtning samt rent økonomisk betragtet har vi i de 3 amter valgt AGA som leverandør.«de indklagede har erkendt den pågældende overtrædelse. Ad påstand 14 Klageren har gjort gældende, at det følger af Indkøbsdirektivets artikel 15, stk. 1, at de ordregivende myndigheder skal efterprøve virksomhedernes kvalifikationer, inden der indgås kontrakt. Ved begrænset udbud sker denne efterprøvelse i forbindelse med prækvalifikationen, hvor den ordregivende myndighed foretager en efterprøvning af virksomhedernes finansielle og økonomiske forhold, tekniske kvalifikationer mv. For at det er muligt for de ordregivende myndigheder at have grundlag for at foretage denne vurde-

13 13. ring, kræves det, at den ordregivende myndighed i udbudsbekendtgørelsen angiver de bevismidler, som vil være nødvendige for at foretage denne vurdering, jf. Indkøbsdirektivets artikel 22, stk. 2, og artikel 23, stk.2. De indklagede har ikke i udbudsbekendtgørelsen angivet disse bevismidler og har derfor handlet i strid med Indkøbsdirektivet. Ad påstand 15 I udbudsbekendtgørelsen er anført følgende:»virksomheder, der ikke er amtet bekendt, skal kunne dokumentere finansiel, økonomisk og teknisk formåen til at levere de under pkt. II nævnte produkter og ydelser.«klageren har gjort gældende, at de indklagede har handlet i strid med ligebehandlingsprincippet ved ikke at stille samme krav med hensyn til fremsendelse af dokumentation til alle virksomheder, der ønsker at blive prækvalificeret. Ad påstand 17 Klagenævnet har gennemgået dokumenterne vedrørende kontakten mellem de indklagede og tilbudsgiveren Linde Gas Therapeutics AGA A/S forud for beslutningen om, hvem der skulle indgås kontrakt med. De indklagede har erkendt denne overtrædelse. Ad påstand 18 De indklagede har gjort gældende, at de indklagede ikke ved vurderingen af de 4 tilbud har anvendt underkriteriet (C)»Service«. De indklagede har gjort gældende, at underkriteriet (C)»Service«blev anvendt ved vurderingen at de 4 tilbud, og har oplyst, at resultatet af vurderingen var, at de indklagede i relation til dette underkriterium anså de 4 tilbud for at være lige gode. Ved en fejl undlod de indklagede imidlertid at medtage en bemærkning herom ved udfærdigelsen af dokumentet»beslutningsmodel«.

14 14. Ad påstand 19 Klageren har gjort gældende, at Klagenævnet som følge af de fejl, der er blevet begået under udbudet, skal annullere de indklagedes beslutning om at indgå kontakt med Linde Gas Therepeutics AGA A/S. De indklagede har gjort gældende, at der uanset begåede overtrædelser af EU-udbudsreglerne ikke er grundlag for at annullere de indklagedes beslutning om at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S. Klagenævnet udtaler: Ad påstand 1 De krav vedrørende»leveringssikkerhed«, der fremgår at udbudsbetingelserne særligt afsnit 8 og 12, må forstås som minimumskrav, som tilbudene skal opfylde for at opfylde kravene i udbudsbetingelserne. Efter beskaffenheden af de udbudte ydelser og indholdet af udbudsbetingelserne er der ikke grundlag for at fastslå, at de indklagede i forhold til tilbud, der opfylder de fastsatte minimumskrav vedrørende»leveringssikkerhed«, ved vurderingen af tilbudene efter tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«ville have mulighed for at vurdere tilbudene vedrørende»leveringssikkerhed«. De indklagede har derfor handlet i strid med EU-udbudsreglerne ved at fastsætte underkriteriet»leveringssikkerhed«. Ad påstand 3 De krav vedrørende»sikkerhedshensyn«, der fremgår af udbudsbetingelserne, særligt afsnit 6, må forstås som minimumskrav, som tilbudene skal opfylde for at opfylde kravene i udbudsbetingelserne. Efter beskaffenheden af de udbudte ydelser og indholdet af udbudsbetingelserne er der ikke grundlag for at fastslå, at de indklagede i forhold til tilbud, der opfylder de fastsatte minimumskrav vedrørende»sikkerhedshensyn«, ved vurderingen af tilbudene efter tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«ville have mulighed for at vurdere tilbudene vedrørende»sikkerhedshensyn«. De indklagede har derfor handlet i strid med EU-udbudsreglerne ved at fastsætte underkriteriet»sikkerhedshensyn«.

15 15. Ad påstand 5 De krav vedrørende»miljøhensyn«, der fremgår af udbudsbetingelserne, må forstås som minimumskrav, som tilbudene skal opfylde for at opfylde kravene i udbudsbetingelserne. Efter beskaffenheden af de udbudte ydelser og indholdet af udbudsbetingelsernes er der ikke grundlag for at fastslå, at de indklagede i forhold til tilbud, der opfylder de fastsatte minimumskrav vedrørende»miljøhensyn«, ved vurderingen af tilbudene efter tildelingskriteriet»det økonomisk mest fordelagtige tilbud«ville have mulighed for at vurdere tilbudene vedrørende»miljøhensyn«. De indklagede har derfor handlet i strid med EU-udbudsreglerne ved at fastsætte underkriteriet»miljøhensyn«. Ad påstand 7 Det følger af det, der er anført ad påstand 1, 3 og 5, at af de 6 fastsatte underkriterier var alene underkriterierne (B) Laveste totalomkostninger, (C) Service og (D) Kvalitet egnede til at danne grundlag for udvælgelsen af det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Efter beskaffenheden at de udbudte ydelser sammenholdt med oplysningerne om udbudsforretningens forløb, lægger Klagenævnet til grund, at de indklagede havde mulighed for at prioritere disse 3 underkriterier, og Klagenævnet tager derfor denne påstand til følge med den anførte modifikation. Klagenævnet har herved alene taget stilling til, at det havde været muligt for de indklagede at opstille de 3 underkriterier i en prioriteret rækkefølge, men ikke til, om det var muligt at angive en bestemt procentuel fordeling. Ad påstand 8 Under hensyn til de konklusioner, som Klagenævnet er nået frem til vedrørende påstand 1, 3, 5 og 7, har Klagenævnet ikke fundet anledning til at tage stilling til påstand 8. Ad påstand 9 Efter indholdet af udbudsbekendtgørelsen og udbudsbetingelserne tager Klagenævnet denne påstand til følge. Ad påstand 10 Efter indholdet af udbudsbekendtgørelsen og udbudsbetingelserne tager Klagenævnet denne påstand til følge.

16 16. Ad påstand 11 Da de indklagede ved skrivelsen af 17. august 2004 til tilbudsgiverne, der indgår som en del af udbudsbetingelserne, som svar til spørgsmål 4 har berigtiget den fejl, der var i de oprindeligt udsendte udbudsbetingelser vedrørende svejsegassen»mison«, tages denne påstand ikke til følge. Ad påstand 12 Efter indholdet af udbudsbetingelserne tages denne påstand til følge. Ad påstand 13 Efter indholdet af de indklagedes skrivelse at 6. juni 2004 til klageren tages denne påstand til følge. Ad påstand 14 Under hensyn til den hele beskaffenhed at det EU-udbud, som de indklagede har gennemført, har Klagenævnet ikke fundet anledning til at tage stilling til denne påstand. Ad påstand 15 Det følger af det EU-udbudsretlige ligebehandlingsprincip, at der i forbindelse med behandlingen af anmodninger fra virksomheder om at blive prækvalificeret skal stilles de samme krav til alle virksomheder med hensyn til fremsendelse af dokumentationsmateriale m.v. Da de indklagede i udbudsbekendtgørelsen har undladt at stille samme krav med hensyn til dokumentationsmateriale m.v. til alle de virksomheder, der ønskede at blive prækvalificeret, tages denne påstand til følge. Ad påstand 17 Efter de oplysninger om kontakten mellem de indklagede og tilbudsgiveren Linde Gas Therapeutics AGA A/S forud for, at de indklagede den 19. maj 2005 besluttede at indgå kontrakt med denne tilbudsgiver, tages påstanden til følge. Ad påstand 18 Klagenævnet lægger efter det oplyste til grund, at de indklagede foretog en vurdering af tilbudene i relation til underkriteriet (C)»Service«, at de indklagede vedrørende dette underkriterium fandt tilbudene økonomisk lige fordelagtige, samt at de indklagede ved en fejl glemte at medtage denne vurdering i den»beslutningsmodel«, der blev udarbejdet forud for den 19. maj Klagenævnet tager derfor ikke denne påstand til følge.

17 17. Ad påstand 16 Under hensyn til den hele beskaffenhed af det EU-udbud, som de indklagede har gennemført, og til Klagenævnets resultat vedrørende påstand 1, 3, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 15 og 17 har Klagenævnet ikke fundet anledning til at tage stilling til denne påstand. Ad påstand 19 Indklagede har ved gennemførelsen af EU-udbudet som anført ad påstand 1, 3, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 15 og 17 på en række punkter overtrådt EU-udbudsreglerne, og det er Klagenævnets vurdering, at udbudsbetingelserne generelt er udformet på en sådan måde, at de er uegnede til anvendelse ved et udbud vedrørende et indkøb, som det aktuelle. På denne baggrund annullere Klagenævnet indklagedes beslutning af 19. maj 2005 om at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S. Ad påstand 20 Det EU-udbud, som klagen vedrører, blev afsluttet i forbindelse med, at de indklagede den 19. maj 2005 besluttede at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S og derefter den følgende tid indgik kontrakt med denne tilbudsgiver. Udbudet er derfor på nuværende tidspunkt afsluttet, og det har derfor ingen mening, at Klagenævnet pålægger de indklagede»at annullere udbudet«. Klagenævnet afviser derfor denne påstand. Ad påstand 21 Med virkning fra den 1. januar 2005 er det i direktiv nr. 2004/18/EF af 31. marts 2004 om samordning af fremgangsmåderne ved offentlige vareindkøbskontrakter, offentlige tjenesteydelseskontakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter fastsat, hvornår indklagede i forbindelse med indkøb af sygehusilt skal gennemføre et EU-udbud. Der påhviler således allerede efter dette direktiv under nærmere angivne omstændigheder indklagede en pligt til i forbindelse med indgåelse af en kontrakt om indkøb af sygehusilt at gennemføre et EU-udbud. Da en konstatering fra Klagenævnets side i overensstemmelse med påstand 21 således ikke vil have nogen indflydelse for den retsstilling, som allerede er gældende for indklagede, afviser Klagenævnet denne påstand.

18 18. Herefter bestemmes: Påstand 1 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EUudbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriteriet (A)»leveringssikkerhed«, uagtet dette underkriterium ikke vedrører den udbudte ydelse, men udelukkende vedrører leverandørernes kvalifikationer. Påstand 3 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EUudbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriteriet (E)»sikkerhedshensyn«, uagtet dette underkriterium ikke vedrører den udbudte ydelse, men udelukkende vedrører leverandørernes kvalifikationer. Påstand 5 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EUudbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved at have fastsat underkriteriet (F)»miljøhensyn«, uagtet dette underkriterium ikke vedrører den udbudte ydelse, men udelukkende vedrører leverandørernes kvalifikationer. Påstand 7 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivets artikel 26, stk. 2, og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i udbudsbetingelserne at have anført underkriterierne (B) Laveste totalomkostninger, (C) Service og (D) Kvalitet i en prioriteret rækkefølge, uagtet de indklagede havde mulighed herfor. Påstand 9 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved i udbudsbetingelserne at have fastsat aftaleperioden for rammeaftalen til 4 år, uagtet det i udbudsbekendtgørelsen var anført, at den var 2 år. Påstand 10 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EUudbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved i udbudsbetingelserne at have medtaget en option på forlængelse af kontrakten i yderligere 1 år, uagtet det ikke i udbudsbekendtgørelsen var anført, at den udbudte rammeaftale indeholdt optioner på forlængelse, men derimod var anført en fast slutdato.

19 19. Påstand 12 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EUudbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i udbudsbetingelserne at have fastsat mindstekrav til alternative tilbud, uagtet de indklagede i udbudsbekendtgørelsen gav mulighed for, at der kunne afgives alternative tilbud. Påstand 13 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet artikel 7, stk. 1, og det EU-udbudsretlige gennemsigtighedsprincip ved ikke i sin skrivelse af 6. juni 2005 til klageren at have oplyst det antagne tilbuds egenskaber og relative fordele. Påstand 15 De indklagede har handlet strid med det EU- udbudsretlige ligebehandlingsprincip ved i udbudsbekendtgørelsen at fastsætte, at de indklagede ikke krævede dokumentation for de finansielle, økonomiske og tekniske formåen hos virksomheder, der var indklagede»bekendt«. Påstand 17 De indklagede har handlet i strid med Indkøbsdirektivet og det EUudbudsretlige ligebehandlingsprincip, herunder forbudet mod forhandling, ved forud for beslutningen om tildeling af kontrakten til Linde Gas Therapeutics AGA A/S at have forhandlet med Linde Gas Therapeutics AGA A/S om prisen. Påstand 19 Klagenævnet annullerer indklagedes beslutning af 19. maj 2005 om at indgå kontrakt med Linde Gas Therapeutics AGA A/S. Klagen tages ikke til følge vedrørende påstand 11 og 18. Påstand 20 og 21 afvises. Indklagede, Roskilde Amt, 2. Storstrøms Amt og 3. Vestsjællands Amt, skal in solidum i sagsomkostninger til klageren, Air Liquide Danmark A/S, betale kr., der betales inden 14 dage efter modtagelsen af denne kendelse.

20 20. Klagegebyret tilbagetales. Carsten Haubek Genpartens rigtighed bekræftes. Joan Bach kontorfuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 K E N D E L S E Rengøringsgrossisten ved Erik Mortensen (advokat H.P.Grønborg-Pedersen, Skive)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017702 (Carsten Haubek, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 20. januar 2009 K E N D E L S E Neupart A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023658 (Poul Holm, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 10. maj 2011 K E N D E L S E Finn Frogne A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Region Nordjylland, Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 23. februar 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 23. februar 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-212.415 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Helle Bøjen Larsen) 23. februar 2001 K E N D E L S E Kæmpes Taxi og Nordfyns Busser ved Hans Kæmpe (advokat Jørn Frøhlich ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016028 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Niels Sørensen) 9. juli 2008 K E N D E L S E Informi GIS A/S (advokat Vagn Blindkilde, København) mod Kulturarvsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021953 (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 K E N D E L S E Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (selv) mod By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0015784 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 10. april 2008 MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod K E N D E L S E 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017112 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Erik Hammer) 15. september 2008 K E N D E L S E Totalrådgivergruppen bestående af 1. Cubo Arkitekter A/S 2. Søren Jensen Rådgivende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Kaj Kjærsgaard, Niels Henriksen) 19. december 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Kaj Kjærsgaard, Niels Henriksen) 19. december 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0003146 (Carsten Haubek, Kaj Kjærsgaard, Niels Henriksen) 19. december 2005 K E N D E L S E Kirkebjerg A/S (selv) mod Hovedstadens Sygehusfælleskab (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017108 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 5. november 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017108 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 5. november 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017108 (Carsten Haubek, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 5. november 2008 K E N D E L S E Brøndum A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted ved cand. merc. jur.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020242 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 1. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022255 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 29. november 2010 K E N D E L S E HMN A/S (selv) mod K-17 Indkøbsfællesskabet (advokat Peter Lund Meyer, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011415 (Carsten Haubek, Gorm K. Elikofer, Niels Henriksen) 4. december 2007 K E N D E L S E Magnus Informatik A/S (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted ved specialkonsulent,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019394 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Melitta Keldebæk) 21. oktober 2009 K E N D E L S E Konsortiet Rindum Skole (advokat Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (cand. merc.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 13. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 13. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007568 (Niels Feilberg Jørgensen, Michael Jacobsen, Jørgen Egholm) 13. februar 2007 K E N D E L S E PlantWare Holding ApS (Advokatfirmaet Bender, von Haller og Dragsted

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 1. oktober 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 1. oktober 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017109 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Trine H. Garde) 1. oktober 2008 K E N D E L S E MT Højgaard A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod 1. Slots- og Ejendomsstyrelsen 2. Helsingør

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-00013316 (Carsten Haubek, Niels Henriksen, Ole Bajda Nielsen) 14. april 2008 K E N D E L S E Damm Cellular Systems A/S (advokat Camilla Bonde, København) mod Økonomistyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0013949 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen, Vibeke Steenberg) 16. oktober 2007 K E N D E L S E Kuwait Petroleum A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Sønderborg Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-88.443

Klagenævnet for Udbud 96-88.443 Klagenævnet for Udbud 96-88.443 (Carsten Haubek, Flemming Lethan, Kaj Kjærsgaard) 9. oktober 1996 K E N D E L S E Elinstallatørernes Landsforening ELFO og Dansk VVS (advokat Peter Gjørtler) mod Københavns

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik Kjærgaard, Christian Østrup, Gorm K. Elikofer) 29. september 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik Kjærgaard, Christian Østrup, Gorm K. Elikofer) 29. september 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-108.568 (Erik Kjærgaard, Christian Østrup, Gorm K. Elikofer) 29. september 2004 K E N D E L S E Dansk Byggeri (advokat Poul Brincker, København) mod Sundby-Hvorup Boligselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020248 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 2. december 2009 K E N D E L S E Løgten Murer- og Entreprenørforretning A/S (advokat Hans Erik Steffensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0007516 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Trine H. Garde) 12. juli 2007 K E N D E L S E Dansk Høreteknik A/S (advokat Roberto Panada, København) mod Københavns Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014452 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Niels Sørensen) 14. januar 2008 K E N D E L S E LSI Metro Gruppen (advokat Andreas Christensen, København) mod Metroselskabet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2007-0013669 (Carsten Haubek, Helle Bøjen Larsen og Trine H. Garde) 14. december 2007 K E N D E L S E Akupunktør og massør Thomas Borgå (advokat Ole Lund, Skive) mod Skive Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-179.957 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Wayne Jensen) 27. april 2001 K E N D E L S E Dansk Transport og Logistik (selv) mod Nykøbing Falster Kommune (advokat Klaus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0005462 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Niels Sørensen) 23. august 2006 K E N D E L S E Hedeselskabet Miljø og Energi A/S (advokat Lone Møller, Århus mod Sønderjyllands

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-183.699 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 2. april 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-183.699 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 2. april 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-183.699 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 2. april 2002 K E N D E L S E ISS Danmark A/S (advokat Henning Aasmul-Olsen, København) mod H:S Rigshospitalet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020255 (Michael Ellehauge, Niels Henriksen, Melitta Keldebæk) 3. december 2009 K E N D E L S E Murerfirmaet Bent Klausen ApS (advokat Peter Zacher Sørensen, Grenaa) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Knud Erik Busk) 6. april 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Knud Erik Busk) 6. april 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018394 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Knud Erik Busk) 6. april 2009 K E N D E L S E Danacare A/S (selv) mod Brøndby Kommune, Høje-Taastrup Kommune og Ishøj Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025720 (Niels Feilberg Jørgensen, Lars Peter Tolstrup) 9. oktober 2012 K E N D E L S E Krüger A/S (advokat John Adamsen, Surrey, England) mod Sorø Vand A/S (advokat Martin

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022258 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Melitta Keldebæk) 14. april 2011 K E N D E L S E Axiell Bibliotek A/S (advokat Rikke Søgaard Berth, Hellerup) mod Aalborg kommune,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022686 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 20. januar 2011 K E N D E L S E Vognmandsforretningen Ordrupgaard af 2009 SMBA (selv) mod Vejdirektoratet. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018027 (Erik P. Bentzen, Trine Heidemann Garde, Thomas Grønkær) 11. marts 2009 K E N D E L S E Danske Kroer & Hoteller (selv) mod Økonomistyrelsen (Kammeradvokaten ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 24. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 24. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0018443 (Michael Kistrup, Thomas Grønkær, Kent Petersen) 24. marts 2009 K E N D E L S E FMT A/S (selv) mod Vestforbrænding (advokat Jesper Kaltoft, København) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Thomas Grønkær, Knud Erik Busk) 12. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Ellehauge, Thomas Grønkær, Knud Erik Busk) 12. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-020465 (Michael Ellehauge, Thomas Grønkær, Knud Erik Busk) 12. april 2010 K E N D E L S E KMD A/S (advokat Martin André Dittmer, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023297 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kent Petersen) 17. januar 2012 K E N D E L S E Grusterminalen.DK ApS (advokat Niels Tiedemann, København) mod Fredericia Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Kent Petersen) 5. oktober 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Kent Petersen) 5. oktober 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018748 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Kent Petersen) 5. oktober 2009 K E N D E L S E Akso Nobels Industrial Chemicals B.V. c/o Akso Nobel Salt A/S (advokat Tina Braad,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022052 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Niels Sørensen) Den 15. november 2010 K E N D E L S E KEN Storkøkken A/S (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S. (cand.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020204 (Kirsten Thorup, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 12. februar 2010 K E N D E L S E Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma A/S mod Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022252 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 16. juni 2011 K E N D E L S E Beierholm, Statsautoriseret Revisionspartnerselskab (selv) mod Statens og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017601 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Gorm K. Elikofer) 9. februar 2010 K E N D E L S E Barslund A/S (advokat Anders Drachmann, Helsingør) mod Københavns Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024941 (Kirsten Thorup) 22. september 2011 K E N D E L S E Kirkebjerg A/S (advokat Emil Baumann Geist, Roskilde) mod Universitets- og Bygningsstyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 K E N D E L S E HSS Engineering ApS med konsortium (advokat Henrik Holtse, Aarhus) mod Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 23. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 23. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-240.561 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 23. marts 2004 K E N D E L S E Tolkeservice v/ Aso Hamid (advokat Flemming Schiøler Christiansen, Thisted) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019477 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 K E N D E L S E Lekolar A/S (selv) mod Sydjysk Kommuneindkøb (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-010720 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 19. juli 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-010720 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 19. juli 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-010720 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Jørgen Egholm) 19. juli 2007 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Skejby Sygehus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023326 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Michael Jacobsen) 2. maj 2011 K E N D E L S E V. Løwener A/S (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Anders Birkelund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 K E N D E L S E Sønderborg Affald A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Affaldsregion Nord I/S v/dansk Affald

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023282 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 23. juni 2011 K E N D E L S E Best Western Hotel Prinds Frederik A/S (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 21. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 21. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022391 (Kirsten Thorup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 21. december 2010 K E N D E L S E Tegnestuen T plus ApS (advokat Malene Lystoft Zabel, København) mod Københavns

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020926 (Nikolaj Aarø-Hansen, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 18. januar 2011 K E N D E L S E O K Entreprise A/S (advokat Birgitte H. Frederiksen, Tønder) mod Tønder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 K E N D E L S E Lyngby-Taarbæk Kommune (advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokatfuldmægtig Henrik Holtse,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-234.844 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Jens Fejø) 5. august 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-234.844 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Jens Fejø) 5. august 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-234.844 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Jens Fejø) 5. august 2003 K E N D E L S E Georg Berg A/S (advokat Peter Stig Jakobsen, København) mod Køge Kommune (advokat Kirsten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022898 (Søren Holm Serup, Niels Sørensen, Thomas Grønkjær) 15. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022898 (Søren Holm Serup, Niels Sørensen, Thomas Grønkjær) 15. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022898 (Søren Holm Serup, Niels Sørensen, Thomas Grønkjær) 15. november 2011 K E N D E L S E W. Lynggaard Petersen A/S (advokat Jesper Petersen Bach, Århus) mod Den Selvejende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-112.109/

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-112.109/ Klagenævnet for Udbud J.nr.: 05-112.109/ 2005-000-2378 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 22. september 2005 K E N D E L S E Vestegnens Tolke- og Rådgivningsservice ved Hawshir Ahmed

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 27. september 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 27. september 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-7501 (Mette Langborg) 27. september 2016 K E N D E L S E Dansk Byggeri (selv) mod Region Hovedstaden (advokat Mikala Berg Dueholm, København) Ved udbudsbrev af 19. april

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 10. juni 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 10. juni 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 96.266 (H.P. Rosenmeier, Flemming Lethan, Viggo Olesen) 10. juni 1999 K E N D E L S E Højgaard og Schultz A/S (advokat Hans Lykke Hansen, København) mod Odder Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-73.990 (Carsten Haubek, Christian Østrup, Wayne Jensen) 28. maj 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-73.990 (Carsten Haubek, Christian Østrup, Wayne Jensen) 28. maj 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-73.990 (Carsten Haubek, Christian Østrup, Wayne Jensen) 28. maj 2003 K E N D E L S E 1. Bilhuset Ringsted ApS 2. Børge Pedersen Automobiler ved Børge Pedersen 3. Geertsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023288 (Katja Høegh, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 10. juni 2011 K E N D E L S E Nykøbing Dag og Industrirenovation v/bjørn Filtenborg (advokat Jesper Svenning,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0003934 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006 K E N D E L S E S-Card A/S (advokat Andreas Christensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 2. maj 2001

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 2. maj 2001 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-218.937 (H.P. Rosenmeier, Niels Henriksen, Iver Pedersen) 2. maj 2001 K E N D E L S E Forlaget Magnus A/S (advokat Erik Bertelsen, Århus) mod Told- og Skattestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Christian Østrup, Thomas Jensen) 7. juni 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Christian Østrup, Thomas Jensen) 7. juni 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.513 (Carsten Haubek, Christian Østrup, Thomas Jensen) 7. juni 2004 K E N D E L S E A/S Analycen (advokat Erling Christensen, Fredericia) mod 1. Vestsjællands Amt 2. Roskilde

Læs mere