1) de regionale vækstforas indsats i relation til de regionale erhvervsudviklingsstrategier.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1) de regionale vækstforas indsats i relation til de regionale erhvervsudviklingsstrategier."

Transkript

1 N O T A T Sag nr. 10/696 Dokumentnr /10 Regionale initiativer inden for voksen- og efteruddannelse inden for området regional udvikling Medarbejdernes kompetencer er en vigtig parameter for virksomhedernes udvikling. Medarbejdernes kompetencer skal matche udviklingen i brancher og erhvervsklynger. Det er endvidere afgørende med dynamik i kompetenceudviklingen, da der løbende sker en betydelig erhvervsmæssig omstilling. VEU-området bidrager til at sikre det bedste match mellem virksomhedernes behov og medarbejdernes kompetencer via løbende opkvalificering, herunder i forbindelse med større omstillinger, hvor det kan være svært at finde ny beskæftigelse. Rammerne for den regionale indsats på VEU-området Den regionale indsats er forankret i: 1) de regionale vækstforas indsats i relation til de regionale erhvervsudviklingsstrategier. I vækstfora sidder regionsrådsmedlemmer, borgmestre, arbejdsmarkedets parter, virksomheder og vidensinstitutioner. De udarbejder erhvervsudviklingsstrategier og handlingsplaner. 2) de regionale udviklingsplaner hvor der bl.a. opsættes visioner for uddannelsesniveauerne regionalt, heri indgår regionale uddannelsesstrategier og de tilhørende uddannelsespuljer. De regionale udviklingsplaner i samarbejde med kommunerne 3) årlige partnerskabsaftaler/vækstpartnerskaber mellem de regionale vækstfora og regeringen, hvor der aftales indsatsområder i forhold til at indfri de overordnede uddannelsespolitiske målsætninger. 4) Regionsrådet koordinerer i samarbejde med voksenuddannelsescentrene i regionen og andre udbydere voksenuddannelsestilbuddet i regionen. Regionsrådet høres endvidere om VUC ernes planer for udbud af FVU.

2 Den regionale indsats bidrager til at Sikre den regionale uddannelsesdækning Skabe sammenhæng mellem uddannelse, erhvervsliv og beskæftigelse regionalt koble nationale, regionale og lokale uddannelsespolitiske målsætninger Side 2 Regionale investeringer på voksen- og efteruddannelsesområdet Området for voksen- og efteruddannelse (veu) understøttes af midler fra såvel vækstforum som de regionale uddannelsesmidler. De regionale uddannelsespuljer støtter de almene voksenuddannelser, mens midler fra vækstforum overvejende går til erhvervsrettet voksen- og efteruddannelser. Regionerne og de regionale vækstfora har faciliteret og/eller støttet godt 140 VEU-projekter (ud af ca. 350 uddannelsesprojekter i alt). De fleste veuprojekter, dvs. en fjerdel, handler om opkvalificering af medarbejdere inden for en branche og en anden fjerdedel er rettet mod ledige eller de lidt svagere på arbejdsmarkedet. Se figur 2 nedenfor. Se endvidere afsnittet med eksempler på regionale projekter for yderligere information. Antal regionale voksen- og efteruddannelsesprojekter fordelt på emner, 140 projekter i alt Antal projekter fordelt på emneområde Ledige/andre "svage" opkvalicering inden for en branche Analyse Netværk/platform Innovation/iværksætteri/ledelse Yderområder Rekruttering og fastholdelse

3 Ansøgning om regionale midler Uddannelsesinstitutioner kan søge midler via de regionale vækstfora og fra de regionale uddannelsespuljer. Ansøgningsprocedurerne varierer fra region til region og er afhængige af projektets karakter. Generelt er der to måder at søge midler på: løbende/halvårlige ansøgninger til uddannelsespuljen og 2) ansøgninger i forbindelse med, at vækstfora indkalder idéer eller parter til projekter. Side 3 Procedurerne er beskrevet på de enkelte regioners hjemmesider, og det kan være en god idé at rådføre sig med vækstfora-sekretariaterne eller sekretariaterne for regionens uddannelsespulje når man har en idé. De regionale vækstfora indstiller projekter til EU's strukturfondsmidler (regionalfond og socialfond). Projekterne indstilles på grundlag af regionale erhvervsudviklingsstrategier og de tilhørende handlingsplaner. Der er krav om medfinansiering fra deltagende aktører, og der kan desuden indgå midler fra regionernes egne midler til erhvervsudvikling eller uddannelse. Projekter indstillet via de regionale vækstfora er ofte erhvervsrettede og har typisk et fokus på at skabe vækst via bedre uddannede medarbejdere. Det kan være opkvalificering af medarbejdere indenfor turisme, detailhandlen og modebranchen, tiltrækning af højtuddannede til off-shore-branchen, energiuddannelse til små- og mellemstore virksomheder mv. Ansøgninger til vækstfora foregår typisk gennem indkaldelser fra vækstfora 2-4 gange årligt. Den regionale uddannelsespulje støtter overvejende ungdomsuddannelser og voksen- og efteruddannelser på det almene område. Det drejer sig især om projekter der skal sikre fastholdelse i ungdomsuddannelse ved at mindske frafald, forbedre undervisningsmiljøet, styrke talenterne, udvikle e- learning og styrke voksnes almene kompetencer. De regionale uddannelsespuljer uddeles for at understøtte den regionale udviklingsplan på uddannelsesområdet og regionsrådet godkender projektansøgningerne. De fleste regioner har udarbejdet særskilte uddannelsesstrategier. Der er nogle kriterier forbundet med at søge uddannelsespuljen, og disse kriterier varierer også mellem regionerne. De kriterier som de fleste regioner anvender, er kravet om medfinansiering og at flere uddannelsesinstitutioner går sammen. Nogle har krav om følgeforskning og videnspredning ved større projekter. Ansøgningsfrister og -kriterier fremgår af regionernes hjemmesider.

4 Mange regioner har (halv)årlige projektmøder, hvor projektidéer drøftes og udvikles på tværs af uddannelsesinstitutioner. Det sker for at kvalificere og prioritere de regionale indsatser og for at skabe flere samarbejder på tværs af uddannelserne. Side 4 Samspillet med veu-centrene Regionernes (samlet betegnelse for regionsråd og vækstfora) samspil med veu-centrene varierer fra region til region. Dels har regionerne prioriteret veu-indsatsen forskelligt og dels har veu-centrene også prioriteret samspillet med de regionale aktører forskelligt. Nogle steder er samspillet meget velfungerende og veludviklet, hvor mål bliver drøftet og indsatser sat i værk. I andre regioner samarbejdes om efteruddannelse, men ikke nødvendigvis med veu-centrene som omdrejningspunkt, men med de skoler der har vist særlig interesse i samarbejdet. Der kan ligge en opgave i at styrke samarbejdet, men samarbejdet vil altid have forskellige karakter afhængig af aktører og politiske prioriteringer. Veu-centrene har været en central aktør i forbindelse med de uddannelsesinitiativer, der har været gennemført via midlerne fra den europæiske globaliseringsfond (EGF). I flere regioner er der også etableret mere formaliserede dialogfora mellem veu-centrne, vækstforum og beskæftigelsesregionen. Det drejer sig eksempelvis om drøftelser af behovet for udarbejdelse af fælles analyser, bedre videndeling mellem sektorerne samt gensidig orientering om initiativer. Det fremgår af regeringens udkast til vækstpartnerskaber med de regionale vækstfora, at vækstforum og regeringen vil medvirke til at fremme samspillet mellem den regionale beskæftigelses- og erhvervs- og vækstudvikling samt voksen- og efteruddannelsesområdet. Vækstforum vil sætte fokus på et tættere samarbejde med Voksen- og Efteruddannelses-centrene (VEUcentrene) som den koordinerende enhed på voksen- og efteruddannelsesområdet. Regeringen vil sætte fokus på, at VEUcentrene sikrer et tættere samarbejde med vækstforum om voksen- og efteruddannele. Parterne er enige om at styrke dette samarbejde ved at indgå i relevante samarbejdsprojekter.

5 Eksempler på regionale projekter: Ledige og andre med svage tilknytning til arbejdsmarkedet: Projekter rettet mod ledige handler bl.a. om at få voksne til at gennemføre en ungdomsuddannelse gennem kurser på vuc, fx kvinder med anden etnisk baggrund. Der er også projekter for ledige, der skal omskoles og sikres bedre forudsætninger for at få arbejdsmarkedstilknytning, fx engelsk og IT-kundskaber. Det kan være forberedelse målrettet en branche, fx nogle af velfærdsuddannelserne, som regionerne selv har interesser i. Side 5 Eksempler på projekter FVU IKT - deltagere får fornødne færdigheder til at bruge IKT (Nordjylland) Lollandsprojektet - Vejledning og opkvalificering til ledige borgere i Lolland (Sjælland) Kvinder på vej - bringe kvinder med anden etnisk baggrund tættere på arbejdsmarkedet (hovedstaden) Brobygning til arbejdsmarkedet for borgere i lave matchgrupper i Tønder Kommune styrkes Læsekompetencer styrke læsefærdigheder for kursister på VUC (midtjylland) Forberedelseskursus for tosprogede på VUC, så flere kan gennemfører velfærdsuddannelserne (Sjælland) Forberedelseskursus på VUC så flere kan gennemføre velfærdsuddannelserne (Region Sjælland) Formålet er, at skabe et fundament for, at flere tosprogede gennemfører en uddannelse inden for velfærdsuddannelserne: SOSU-assistent, pædagog og pædagogisk assistent.der bliver udviklet et særlig tilrettelagt undervisningsforløb på 10. kl. niveau med vægten lagt på, at målgruppen udvikler deres funktionelle læsefærdigheder for derved at nå de opstillede faglige og uddannelsesmæssige mål. De samarbejdende institutioner: University College Sjælland, SOSU-skolerne i Vestsjælland og Greve, de kommunale Ungdommens Uddannelsesvejledning og tre Jobcentre. Disse parter har alle indgået et forpligtende samarbejde med VUC Roskilde. De involverede parter skal indgå i rekrutteringsarbejdet i forhold til målgruppen. Uddannelsesinstitutionerne deltaegr på et tidligt tidspunkt i udviklingen af kurset, de bidrager blandt andet med de didaktiske og pædagogiske overvejelser. Lærerkræfterne, der skal undervise kursisterne, skal indgå i både udviklings- og afprøvningsfasen. Branchespecifikke projekter: De branchespecifikke projekter fokuserer på at hæve uddannelsesniveauet hos medarbejderne inden for en udvalgt branche, der er i fokus i regionen erhvervsudviklingsstrategi. Det kan være inden for turisme, detailhandlen, rådgivende ingeniører, service, logistik mv.

6 Eksempler på projekter Kompetencecenter for fiskeriuddannelser i Thyborøn (midtjylland) Udvikling af medarbejderkompetencer inden for logistik og forretningssystemer (Nordjylland) Oplevelsernes Academy - efteruddannelse af turismeerhvervet i hele Syddanmark Bornholms serviceskole - Kompetenceudvikle de led inden for turisterhvervet, der servicerer turisterne. Uddannelsen er rettet mod både medarbejdere samt ledere og ejere (Bornholms Regionskommune). Detailakademiet - tilbyder detailhandlen en professionel, godkendt og kompetencegivende uddannelse til medarbejderne (Hovedstaden) Energiuddannelse for SMV'er - En efteruddannelse for udførende håndværksvirksomheder i regionen, med henblik på at få virksomhedernes kunder til at reducere deres energiforbrug (Sjælland) Side 6 Fastholdelse og opkvalificering i Offshore industrien i Syddmark. Projektet er bygget op omkring følgende to delprojekter, der fokuserer på o At øge fastholdelsen af medarbejdere i offshore branchen. o En yderligere kvalificering af dimittender og kursister fra de danske offshore relaterede uddannelsesinstitutioner. Foreløbige resultater: o Interviewrunde med personaleansvarlige i repræsentative offshore virksomheder, som har resulteret i Kortlægning af behov og udfordringer vedrørende menneskelige ressourcer Offshore rapport. Kortlægningen har bl.a. synliggjort et behov for meget større kendskab til især efteruddannelsesmulighederne for sektoren. o Der er udviklet og gennemført en HR offshore uddannelse med efterfølgende pilot-projekter. o En offshore uddannelses oversigt er under udarbejdelse og vil blive tilgængelig på hjemmesiden o Der er udviklet en håndbog Offshore HR guide, der skal støtte den person i den mindre virksomhed, der får de HR relaterede opgaver. Ofte en person, der ikke har de formelle kompetencer, og har andre opgaver ved siden af. Håndbogen suppleres af elektroniske åbne tilgængelige skabeloner på alle de dokumenter der skal anvendes i offshore virksomheden. Bornholms Serviceskole opkvalificering af turisme medarbejdere på Bornholm Projektets formål Formålet med Serviceskolen er at sikre, at en bedre service vil være kendetegnende for turisters oplevelser på Bornholm ved at øge (turist)virksomhedernes ansattes kompetencer inden for serviceområdet. Serviceskolen vil styrke platformen for mødet mellem kunde og udbyder.

7 Forventet effekt Der forventes gennemført deltagerforløb i projektet, 560 deltagere forventes opkvalificeret i forhold til deres nuværende jobfunktion, 252 deltagere forventes opkvalificeret til nye jobfunktioner og 252 ledige forventes at komme i beskæftigelse. Formålet med projektet er desuden at få en bedre service på Bornholm, som kan medvirke til at tiltrække flere turister og udvide turistsæsonen og dermed også skabe flere job. Side 7 Analyser af kompetencebehovet Analyser af kompetencebehov viser typisk behovet indenfor regionale klynger eller regionernes egen arbejdskraft. De gennemføres typisk i samarbejde med beskæftigelsesregionerne. Eksempler på projekter Kompetenceregnskab for Øresundsregionen, sikre arbejdsstyrken inden for udvalgte sektorer, bl.a. sundheds- og IT personale. (Hovedstaden og Sjælland) Kortuddannede og livslang læring - Fokus på hvordan de kortuddannede kan efter- og videreuddannes (Sjælland) Afdækning af kompetenceudviklings- og videreuddannelses behov hos social- og sundhedsassistenter, PGU'er mfl. mhp. oprettelse af ny professionsbachelor. (Sjælland) Fremkom analyse af fremtidens kompetencebehov indenfor 6 klynger i Nordjylland, herunder IKT, fødevarer, byggeri, oplevelser, social- og sundhedsklyngen, jern og metal (Nordjylland) Fremtidens kompetencer i Nordjylland Projektet har afdækket de kompetencebehov, der forventes at blive afgørende for de nordjyske virksomheder fortsatte vækst. Projektet har sat gang i debat og dialog om, hvordan de erhvervspolitiske-, beskæftigelsespolitiske og uddannelsespolitiske aktører i Nordjylland ved fælles hjælp kan opfylde vækstambitionerne for fremtiden. FremKom er en analyse, der kortlægger behovet for uddannelse i seks erhvervsklynger,: IKT, Jern- og metal, oplevelseser, byggeri, fødevarer og social- og sundhedsklyngerne. Analysen besvarer spørgsmålene: Hvordan sikrer man sig, at der fortsat kan være vækst i Nordjylland? Hvordan sikrer man sig det nødvendige udbud af arbejdskraft i fremtiden? Hvad skal arbejdskraften have af kompetencer i fremtiden? Netværk og platforme til fremme af voksen- og efteruddannelse Der er etableret en række netværk og platforme med formålet at fremme veu-indsatsen i regionerne for at hæve uddannelsesniveauet i virksomhederne. Platformene koordinerer uddannelsesinstitutionernes indsats og/eller samler virksomheder inden for en branche eller et område for at afdække uddannelsesbehovene og implementere løsninger, fx i smv er i yderområder.

8 Eksempler på projekter Kompetence Midt (Midtjylland) HR fællesskabet for små virksomheder (Nordjylland) Syddansk kompetencenetværk (Syddanmark) - bedre samarbejde mellem SMV'er og efteruddannelsesinstitutioner. KLAR = Kompetent Læring af Regionen har til formål at støtte regionens små og mellemstore virksomheder med efteruddannelse af deres ansatte (Sjælland). Side 8 1. KompetenceMIDT og information til medarbejdere (Midtjylland) KOMPETENCEmidt er et 3-årigt projekt, der sætter fokus på de særlige uddannelsesmæssige udfordringer, der ligger i region Midtjylland, hvor hver 3. lønmodtager i dag er ufaglært. Derfor er projektets målgruppe virksomhedernes kortuddannede medarbejdere, der gennem efteruddannelse skal sættes i stand til at varetage nye og mere krævende jobfunktioner på det regionale arbejdsmarked. Ligesom virksomhederne skal blive bedre til at tænke kompetenceudvikling som et strategisk element til fortsat vækst og udvikling. Projektet samler en bred kreds af aktører, som alle spiller en central rolle for denne indsats i forpligtende partnerskaber organiseret i 6 lokale konsortier/kompetencecentre (og fremadrettet i forhold til de nye VEU centre). Uformel information til medarbejdere smv er et projekt under kompetencemidt Det danske voksenuddannelsessystem er måske nok er et af verdens bedste, men det kan også kan være svært at finde rundt i. Derfor får en række virksomheder i Midtjylland besøg af - en pølsevogn - samt af uddannelseskonsulenter fra Netværkslokomotivet og Midtjyske uddannelsesinstitutioner. Idéen med disse arrangementer er, at det handler om at få dialogen om voksen- og efteruddannelse helt ud på fabriksgulvet og specielt på de små og mellem store virksomheder, hvor målgruppen overvejende er ufaglærte eller kortuddannede. Innovation/iværksætteri/ledelse Projekterne herunder skal skabe bedre grundlag for innovation, iværksætteri og forretningsudvikling i virksomhederne gennem opkvalificering af medarbejdere og ledere. Eksempler på projekter Innovation i arbejdet - Opkvalificere mellemledere og ledere så nye udfordringer kan klares (Hovedstaden) VIRKONOM - viden til værdifulde jobs - Virkonom-uddannelsen starter med at skabe overblik over din virksomhed og dens forretningsområde og hjælper dig til at finde ud af, hvor der er forbedringsmuligheder. Herefter vælger du selv, hvilke projekter og temaer, som du har lyst til at arbejde med i de næste moduler.

9 Iværksætter med e-business (Sjælland) Ledelsesudvikling - strategi for ledelsesudvikling i en globaliseret verden (forprojekt), (Midtjylland) Side 9 Læring i yderområder Flere regioner er optagede af at udvikle og fastholde arbejdskraften i yderområder. Projekterne herunder handler om at understøtte voksen- og efteruddannelse i yderområde gennem e-læring eller anden teknologi. I projekterne indgår også bedre organisering af små og mellemstore virksomheder i yderområder, der hver især kan have svært ved at løfte veu-indsatsen i egen virksomhed. Eksempler på projekter E-lyk - efteruddannelse af medarbejdere i SMVer i yderområder. Efteruddannelse baseret på e-læring og klyngedannelse (Sjælland). Parellel pædagogik - Sikring af undervisningstilbud, hvor det ellers er svært at samle kursister nok ved brug af videokonference (Syddanmark) Kompetenceudvikling og Innovation i yderområder. HR uddannelsesforløb for SMV er i yderområderne kombineret med tilførsel af akademisk arbejdskraft (Syddanmark) LIV - Læring i virksomheden - HR-funktionen får et løft i små- og mellemstore virksomheder i yderområderne af regionen (Nordjylland) Udvikling med udsigt, Nordsjællands Erhvervsskole i Region Hovedstaden Formålet med projektet Udvikling med Udsigt er at udvikle og implementere en ny, lokalt forankret opkvalificeringsmodel, der skal sikre en massiv udbredelse af kompetencegivende erhvervs- og efteruddannelse til den lavest uddannede del af arbejdsstyrken i Region Hovedstadens nordligste randområde. Målgrupperne er således i prioriteret rækkefølge: Unge ledige (under 25 år), ledige generelt, unge i folkeskolens afgangsklasser, ufaglærte samt faglærte i beskæftigelse. Opkvalificeringsmodellen består af tre primære elementer: 1) Etablering i lokalområdet - i hver af de fire deltagende kommuner der tilgodeser individuelle behov for undervisning. 2) Forankring i partnerskab mellem kommuner, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv 3) Udbredelse af viden om brugerdreven innovation og brugerdrevne uddannelser hos udvalgte medarbejdere i partnerskabets private og offentlige medlemsvirksomheder Rekruttering og fastholdelse Indsatsområdet rekruttering og fastholdelse omhandler ikke direkte voksenog efteruddannelse, men initiativer rettet mod den voksne del af arbejdsstyrken.

10 Eksempler på projekter Vækstforums talentindsats(syddanmark) o Rekruttering af udenlandsk arbejdskraft o Opkvalificering af arbejdsstyrken i SMV er inden for forretningsområderne. Kom med - Sikre tilstrækkelig og veluddannet SOSU arbejdskraft (Hovedstaden) Seniorudvikling i private og offentlige virksomheder, (Nordjylland) JobMidt - Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft syv konsortier er etableret (Midtjylland) Medarbejdere i verdensklasse - opgradere op mod 1100 ansatte i sjællandske til at blive både bedre til og gladere for deres arbejde Side 10

Regionale initiativer inden for voksen- og efteruddannelse

Regionale initiativer inden for voksen- og efteruddannelse N O T A T 12-08-2011 Sag nr. 10/696 Dokumentnr. 41039/10 Regionale initiativer inden for voksen- og efteruddannelse Regioner og vækstfora er krumtapper i forhold til den regionale udvikling og erhvervsudvikling.

Læs mere

Kick off seminar - veucentre 29. januar 2010 Den regionale rolle ift. voksen- og efteruddannelse

Kick off seminar - veucentre 29. januar 2010 Den regionale rolle ift. voksen- og efteruddannelse Kick off seminar - veucentre 29. januar 2010 Den regionale rolle ift. voksen- og efteruddannelse Dorte Stigaard Direktør Region Nordjylland Samspil mellem politikker og aktører Erhvervsudvikling Virksomheder,

Læs mere

Den regionale indsats på uddannelsesområdet er forankret i: De regionale vækstforas indsats i relation til de regionale erhvervsudviklingsstrategier

Den regionale indsats på uddannelsesområdet er forankret i: De regionale vækstforas indsats i relation til de regionale erhvervsudviklingsstrategier N O T A T 30-06-2011 Sag nr. 08/3078 Dokumentnr. 33531/11 Regionernes indsats på uddannelsesområdet Uddannelse og kompetenceudvikling står højt på den regionalpolitiske dagsorden. Regionerne støtter således

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Uddannelsespolitik. for Region Midtjylland. Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk

Uddannelsespolitik. for Region Midtjylland. Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk Uddannelsespolitik for Region Midtjylland Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk 2 Uddannelsespolitik for Region Midtjylland Vedtaget af Regionsrådet den 21. januar 2009 Denne folder fortæller

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Uddannelsesteam i Regional Udvikling. Oplæg til RUF den

Uddannelsesteam i Regional Udvikling. Oplæg til RUF den Uddannelsesteam i Regional Udvikling Oplæg til RUF den 9.11.09 1 Fokuspunkter i dag Hvad er regionens rolle og vision på uddannelsesområdet? 2 Hvad er udfordringerne? Hvad gøre vi i fællesskab? Fokus på

Læs mere

De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning

De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning Fælles pejlemærker Denne folder henvender sig til medlemmerne i de otte regionale arbejdsmarkedsråd (RAR). Den skal give inspiration til arbejdet, så

Læs mere

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber.

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Vejle, 4. april 2017 1 PROGRAM Velkomst og introduktion Flere veje til kvalificeret

Læs mere

Vækst og valgmuligheder

Vækst og valgmuligheder N O T A T Til Folketingets Uddannelsesudvalg Vækst og valgmuligheder - regional uddannelsesdækning under fremtidig institutionsstruktur for ungdomsuddannelser 07-12-2010 Sag nr. 09/3091 Dokumentnr. 61199/10

Læs mere

Nykøbing M Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, beslutter vedr. strukturfonde og regionale udviklingsmidler (Erhvervsstyrelsen sekretariatsbetjener)

Nykøbing M Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, beslutter vedr. strukturfonde og regionale udviklingsmidler (Erhvervsstyrelsen sekretariatsbetjener) REGIONAL UDVIKLING 2.0 OMSTRUKTURERING AF REGIONAL UDVIKLING Forenkling af erhvervsfremmesystemet: Antallet af politisk ansvarlige niveauer på erhvervsfremmeområdet reduceres fra tre til to Staten + kommuner

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Styrket regional indsats for erhvervsuddannelse for voksne i Region Sjælland (EUV for 25-30 årige) Udfordring For at kunne

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion. Vejle, 25. marts 2015

Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion. Vejle, 25. marts 2015 Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion Vejle, 25. marts 2015 1 PROGRAM 1. Velkomst 2. Vækstforum: Handlingsplan, mål og kriterier 3. Socialfonden 2014-20 rammer,

Læs mere

Baggrund, retningslinjer og ansøgningsvejledning for ansøgninger til Vækstforums initiativ nr. 10 i handlingsplanen: Netværkssamarbejde om læring

Baggrund, retningslinjer og ansøgningsvejledning for ansøgninger til Vækstforums initiativ nr. 10 i handlingsplanen: Netværkssamarbejde om læring Baggrund, retningslinjer og ansøgningsvejledning for ansøgninger til Vækstforums initiativ nr. 10 i handlingsplanen: Netværkssamarbejde om læring 1 Initiativet Syddansk Vækstforum ønsker at bidrage til

Læs mere

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008

NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 NOTAT vedr. indsatsområder og fordelingsnøgle - Puljemidler til særlige udviklingsopgaver under KOMPETENCEmidt, februar 2008 Baggrund I projektbeskrivelserne bag Kompetenceplatform Midtjylland, KOMPETENCEmidt

Læs mere

Vækst gennem kompetencer

Vækst gennem kompetencer Vækst gennem kompetencer Udkast til dynamisk handlingskatalog 2. halvår 2015 2. halvår 2017 Formål med et handlingskatalog Prioritering af initiativer og projekter frem mod ult. 2017 Styringsgrundlag for

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018 side 1 af 6 UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018 Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark Nye erhvervspolitiske satsninger i Syddanmark Udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen Syddanmark Odense, den 22. september 2008 Den regionalpolitiske vækstredegørelse Vækstredegørelsen sætter udfordringen

Læs mere

Campus Bornholms VEU Strategi

Campus Bornholms VEU Strategi Campus Bornholms VEU Strategi 2019-2021 Bornholm skal være den bedst uddannede landsdel i Danmark i forhold til erhvervslivets krav til arbejdsstyrkens kvalifikationer. På Campus Bornholm forpligter vi

Læs mere

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan VEU-centre kontrakter 2016-2017 Mål- og indikatorplan VERSION 19-11-2015 1 Overordnede ændringer i kontraktmodellen Kvantitative indikatorer (indsatsområde 1+2) skal udløse point for delvis målopfyldelse.

Læs mere

Vækst gennem kompetencer

Vækst gennem kompetencer Vækst gennem kompetencer Udkast til dynamisk handlingskatalog 2. halvår 2015 2. halvår 2017 Formål med et handlingskatalog Prioritering af initiativer og projekter frem mod ult. 2017 Styringsgrundlag for

Læs mere

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a

Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 3a Skitse for Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2012-2020 Bilag 3a Maj/juni 2011 Forord Forord af formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst Vision 2020 Forretningsområder De strategiske mål Syddanmarks

Læs mere

Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE)

Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Nærværende politik - CELFs udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) - er udarbejdet for, at sikre kontinuiteten

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse

VIDEN TO GO. Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse X Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Øget konkurrenceevne og mobilitet gennem målrettet voksen- og efteruddannelse Arbejdsmarkedet er i konstant forandring, og

Læs mere

CASEBESKRIVELSE UDVIKLING MED UDSIGT

CASEBESKRIVELSE UDVIKLING MED UDSIGT 30. september 2010 CASEBESKRIVELSE UDVIKLING MED UDSIGT Emne: Case Udvikling med udsigt. Bilag: 1. Præsentation (PowerPoint) af projektet Udvikling med udsigt. 2. Præsentationsfilm Udvikling med udsigt

Læs mere

Strategi for VUC Storstrøm

Strategi for VUC Storstrøm Bispegade 1 4800 Nykøbing F. Tlf: 5488 1700 Strategi for VUC Storstrøm 2019-2021 msi@vucstor.dk www.vucstor.dk CVR: 29541868 Indledning VUC Storstrøm står over for en række forandringer i 2019 og frem.

Læs mere

Udbudspolitik for EUC Syd for erhvervsrettet voksen og efteruddannelse 2014.

Udbudspolitik for EUC Syd for erhvervsrettet voksen og efteruddannelse 2014. Udbudspolitik for EUC Syd for erhvervsrettet voksen og efteruddannelse 2014. Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Vækstforum Sjælland, Det regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland, VEU-Center Øst og Øerne og VEU- Center Vestsjælland 1

Samarbejdsaftale mellem Vækstforum Sjælland, Det regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland, VEU-Center Øst og Øerne og VEU- Center Vestsjælland 1 Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland Samarbejdsaftale mellem Vækstforum Sjælland, Det regionale Arbejdsmarkedsråd Sjælland, VEU-Center Øst og Øerne og VEU- Center Vestsjælland 1 1. Baggrund Denne samarbejdsaftale

Læs mere

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne Indledning... 2 Mål for udbudspolitikken... 2 Skolens strategi... 3 Afdækning af behov... 4 Markedsføring... 4 Samarbejdsrelationer... 5 Udlicitering... 5 Udlagt undervisning... 6 Revision... 6 1 Indledning

Læs mere

VEU-centre kontrakter 2014-2015 Mål- og indikatorplan

VEU-centre kontrakter 2014-2015 Mål- og indikatorplan VEU-centre kontrakter 2014-2015 Mål- og indikatorplan revideret november 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Gennemgang af indsatsområder, resultatmål og indikatorer Indsatsområde 1, indikator 1-5 Indsatsområde

Læs mere

Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse

Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse Kort introduktion til offentlige aktører, der arbejder med erhvervsfremme i Nordjylland, 27. juni 2018 v./susanne M. Nielsen, Arbejdsmarkedskontor

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

Ny strukturfondsperiode 2014-2020

Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Gete Villefrance e-mail: anna-gete.villefrance@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Processen 2014-2020 EU 2020 EU s strategiske retningslinier DK s nationale reform program

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

Bedre vejledning og rådgivning. Informationsmøde Specialkonsulent Mads Justsen Undervisningsministeriet

Bedre vejledning og rådgivning. Informationsmøde Specialkonsulent Mads Justsen Undervisningsministeriet Bedre vejledning og rådgivning Informationsmøde 05.09.07 Specialkonsulent Mads Justsen Undervisningsministeriet Velfærdsaftalen om VEU, 2006 Massivt løft i VEU-indsatsen: Ekstra 2 mia. kr. til: - De basale

Læs mere

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 7. oktober 2016 Forslag til initiativer, der skal bidrage til øget voksen- og efteruddannelse Diskussionsoplæg til politisk

Læs mere

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518

Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Bilagsnotat til udviklingsprojekt Brevid 2852518 Indstilling: Indstilles til tilskud X Indstilles med forbehold Indstilles til afslag Projektdata: Ansøgers navn Selandia, Center for Erhvervsrettet uddannelse

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

UDKAST: Notat om samarbejdet mellem Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland

UDKAST: Notat om samarbejdet mellem Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland Vækstforum UDKAST: Notat om samarbejdet mellem Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland Beskæftigelsesregion Midtjylland Dato 16. november 2012 Sag Anledning Forretningsudvalget for

Læs mere

Arbejdsmarkedskontor Syd

Arbejdsmarkedskontor Syd Styrkelse af basale færdigheder Løfte kvaliteten i AMU-kurserne Mere relevant og fleksibelt AMU-udbud Èn indgang til vejledning/tilmelding/godtgørelse Omstilling på arbejdsmarkedet RAR-model udarbejdeskoordination

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019 1 UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019 Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

KlyngeMIDT 2009-2011

KlyngeMIDT 2009-2011 KlyngeMIDT 2009-2011 Vækstforums regionale partnerskab om netværk og klynger. v/ Bent B. Mikkelsen, Region Midtjylland Væksthus Midtjylland d. 15 januar 2009 1 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden Vækstforum

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning

De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning De regionale arbejdsmarkedsråd sætter mål og retning Fælles pejlemærker De regionale arbejdsmarkedsråd (RAR) udgør et centralt politisk forum i den regionale beskæftigelsesindsats. Denne folder skal gennem

Læs mere

De regionale vækstforuminvesteringer hovedkonklusioner

De regionale vækstforuminvesteringer hovedkonklusioner N O T A T De regionale vækstforuminvesteringer 2014 - hovedkonklusioner 1. Regionale investeringer i erhvervsudvikling for over 1,3 mia. kroner Regionerne og de regionale vækstfora har i 2014 været med

Læs mere

Projektoversigt over uddannelse og kompetenceprojekter igangsat

Projektoversigt over uddannelse og kompetenceprojekter igangsat Projektoversigt over uddannelse og kompetenceprojekter igangsat 2013-2018 Kompetenceparat 2020 Projektnavn periode Leadpartner Kort formål Kort projektbeskrivelse Målgruppe Link til beslutning Innovation

Læs mere

Socialfondsprogram 2014-2020. v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland

Socialfondsprogram 2014-2020. v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland Socialfondsprogram 2014-2020 v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland Socialfondsprogrammet 2014-2020 Prioritetsakse 1: Indsatsområder: Prioritetsakse 2: Indsatsområde: Iværksætteri

Læs mere

FAKTA OM REGION NORDJYLLAND

FAKTA OM REGION NORDJYLLAND FAKTA OM REGION NORDJYLLAND 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Nordjylland Region Nordjylland har i alt ca. 600.000 indbyggere, og indbyggertallet har været relativt stabilt de seneste år. Beskæftigelsen

Læs mere

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer TUP 2012 Det er AMU s formål at medvirke til at styrke arbejdsstyrkens kompetenceudvikling på både kort og langt sigt. Godt 1 mio. danskere mellem 20 og 64 år har ikke gennemført en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Godkendelse af samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og voksenuddannelsescentrene i regionen

Bilag. Region Midtjylland. Godkendelse af samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og voksenuddannelsescentrene i regionen Region Midtjylland Godkendelse af samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og voksenuddannelsescentrene i regionen Bilag til Regionsrådets møde den 24. oktober 2007 Punkt nr. 8 Regionshuset Viborg Regional

Læs mere

Uddannelse i Region Midtjylland

Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelse i Region Midtjylland - uddannelsespolitik som led i vækst og udvikling Pia Fabrin, 12. august 2015 www.regionmidtjylland.dk Uddannelse i Region Midtjylland Uddannelsessystemet i Region Midtjylland

Læs mere

Et arbejdsmarked rustet til fremtiden

Et arbejdsmarked rustet til fremtiden Et arbejdsmarked rustet til fremtiden Danske Regioners forslag til et regionalt partnerskab for styrket kompetencematch t arbejdsarked ustet til remtiden Et arbejdsmarked rustet til fremtiden Danske Regioner

Læs mere

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan VEU-centre kontrakter 2016-2017 Mål- og indikatorplan VERSION 07-12-2015 1 Overordnede ændringer i kontraktmodellen Kvantitative indikatorer (indsatsområde 1+2) skal udløse point for delvis målopfyldelse.

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT

RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT Workshop på lederseminar for VEU-Centrene region Midtjylland RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT 27. november 2012 Ulla Nistrup 1 Program for workshoppen Introduktion til workshop 30 min.

Læs mere

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum - en del af den Regionale Udviklingsaftale 2016-19 mellem Region Syddanmark, Trekantområdet Danmark og kommunerne Billund, Fredericia,

Læs mere

Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013

Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013 Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013 Hvordan kommer virksomhederne i gang med at efteruddanne medarbejderne hvad kan VEU Centrene hjælpe med?

Læs mere

BILAG 5 FAKTA OM REGION MIDTJYLLAND. 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Midtjylland

BILAG 5 FAKTA OM REGION MIDTJYLLAND. 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Midtjylland BILAG 5 FAKTA OM REGION MIDTJYLLAND 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Midtjylland Region Midtjylland har i alt ca. 1.267.000 indbyggere, og indbyggertallet har været svagt stigende de seneste

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

Fælles fynsk tillæg til beskæftigelsesplan

Fælles fynsk tillæg til beskæftigelsesplan 2016 Fælles fynsk tillæg til beskæftigelsesplan 2016 Baggrund Arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer går på tværs af kommunegrænserne. Formændene for Arbejdsmarkeds-/Beskæftigelsesudvalgene

Læs mere

Bestyrelseskonference

Bestyrelseskonference A r b e j d s m a r k e d s k o n t o r M amkmidt-nord@star.dk T 72 22 36 00 Bestyrelseskonference Konference mellem RAR Nordjylland og skoler med VEU-udbud 22. november 2018 Scandic Aalborg Ø Dagsorden

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

Mål, metoder, udfordringer og resultater, KOMPETENCEmidt. Indlæg MEAmidt 1. marts 2011 v/marie-louise Vagnby

Mål, metoder, udfordringer og resultater, KOMPETENCEmidt. Indlæg MEAmidt 1. marts 2011 v/marie-louise Vagnby Mål, metoder, udfordringer og resultater, KOMPETENCEmidt Indlæg MEAmidt 1. marts 2011 v/marie-louise Vagnby Et par spørgsmål til dig? Har du deltaget i efter- og videreuddannelse inden for det seneste

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere

Bedre ungdomsuddannelser

Bedre ungdomsuddannelser Bedre ungdomsuddannelser - en forudsætning for regional vækst og udvikling Bedre ungdomsuddannelser - en forudsætning for regional vækst og udvikling Regionerne og de regionale vækstfora har via målrettede

Læs mere

Sammensætning Medlemmerne af Det Nationale IT Kompetence Board skal bestå af folk med viden om og legitimitet indenfor IT arbejdsmarkedet

Sammensætning Medlemmerne af Det Nationale IT Kompetence Board skal bestå af folk med viden om og legitimitet indenfor IT arbejdsmarkedet En samlet strategi for Danmarks Digitale Kompetencer IT Branchen, Prosa og IDA anbefaler, at der etableres en samlet strategi for Danmarks Digitale Kompetencer og nedsættes et Nationalt IT Kompetence Board,

Læs mere

NYE VEJE NYE JOB. Et EU-socialfondsprojekt. Introduktion til projektet

NYE VEJE NYE JOB. Et EU-socialfondsprojekt. Introduktion til projektet NYE VEJE NYE JOB Et EU-socialfondsprojekt Introduktion til projektet NYE VEJE - et kompetenceløft på alle niveauer Vi kan blive endnu bedre til at udnytte eksisterende tilbud på tværs af organisatoriske

Læs mere

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011 Disposition for Vækstforums Handlingsplan 2012-13 Bilag 3b Juni 2011 Medlemmerne af Syddansk Vækstforum Forord Omstillingsdagsorden (produktivitet) Handlingsplanen som udmøntning af erhvervsudviklingsstrategien

Læs mere

I aftalerne har regeringen og de regionale vækstfora sat en række fælles mål og oplistet områder, som parterne er enige om at gøre en særlig indsats

I aftalerne har regeringen og de regionale vækstfora sat en række fælles mål og oplistet områder, som parterne er enige om at gøre en særlig indsats 20. april 2010 Bilag 9c Status på arbejdet med regionale partnerskabsaftaler om vækst og erhvervsudvikling 2007-09. 1. Baggrund Regeringen og de regionale vækstfora indgik i juni 2007 regionale partnerskabsaftaler

Læs mere

REGION SYDDANMARKS UDDANNELSES- STRATEGI

REGION SYDDANMARKS UDDANNELSES- STRATEGI REGION SYDDANMARKS UDDANNELSES- STRATEGI 2012-15 uddannelser i verdensklasse VERDENS Side 2 Uddannelsesstrategi 14% af de 18-19-årige har utilstrækkelige læse- og/ eller matematikkundskaber. Der er således

Læs mere

Det Midtjyske Kompetenceråd - Kommissorium og sammensætning. v/ Formand for Kompetencerådet Viggo Thinggaard

Det Midtjyske Kompetenceråd - Kommissorium og sammensætning. v/ Formand for Kompetencerådet Viggo Thinggaard Det Midtjyske Kompetenceråd - Kommissorium og sammensætning v/ Formand for Kompetencerådet Viggo Thinggaard Det siger partnerskabsaftalen uddannelsespolitikkerne Aftale mellem Regeringen og Vækstforum

Læs mere

For det første skal nøglen passe til: Lov om erhvervsfremme

For det første skal nøglen passe til: Lov om erhvervsfremme En ansøgning er ikke en Passe-partout nøgle, For det første skal nøglen passe til: Lov om erhvervsfremme men en Systemnøgle, der skal passe til alle låse i den pågældende serie! Byggestenene i Lov om erhvervsfremme

Læs mere

Beskæftigelsesregion Nordjylland

Beskæftigelsesregion Nordjylland Brainstormingseminar 22. september 2008: Arbejdskraft, kompetencer og uddannelse - Styr på viden, behov og samarbejde Nordjylland i overskrifter Sammenhæng mellem: Erhvervsindsatsen Beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Styring og samspil regionalt med særlig fokus på den virksomhedsrettede indsats Oplæg v. Palle Christiansen, Regionsdirektør Beskæftigelsesregion

Styring og samspil regionalt med særlig fokus på den virksomhedsrettede indsats Oplæg v. Palle Christiansen, Regionsdirektør Beskæftigelsesregion Styring og samspil regionalt med særlig fokus på den virksomhedsrettede indsats Oplæg v. Palle Christiansen, Regionsdirektør Beskæftigelsesregion Midtjylland Hvorfor virksomhedskontakt? Synliggøre job

Læs mere

Udbudspolitik 2015 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE)

Udbudspolitik 2015 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Udbudspolitik 2015 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Nærværende politik - CELFs udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) - er udarbejdet for, at sikre kontinuiteten

Læs mere

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet.

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet. UDBUDSPOLITIK 2013 UDBUDSPOLITIK 2013... 1 Indledning... 2 Udbud/geografisk opland... 2 Århus Købmandsskoles geografiske opland... 2 Aktivitetsudvikling... 3 Bevillingsmæssige prioriteringer... 3 Imødekommelse

Læs mere

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Bilag: Regionalfonden - programindhold Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Der er afsat ca. 17,2 mio. kr. (44% af midlerne) i perioden 2014-2020. Under indsatsområde 1 er der mulighed for at give

Læs mere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere April 2015 Hvad ved vi om højtuddannede i SMV erne? Tre ud af fire private virksomheder i Danmark har færre end 10 ansatte. Af disse har 1 ud

Læs mere

VIDEN TO GO VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSESSTRATEGI FOR VUC-SEKTOREN. Danske HF & VUC og VUC Bestyrelsesforeningen

VIDEN TO GO VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSESSTRATEGI FOR VUC-SEKTOREN. Danske HF & VUC og VUC Bestyrelsesforeningen VIDEN TO GO VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSESSTRATEGI FOR VUC-SEKTOREN Danske HF & VUC og VUC Bestyrelsesforeningen INDHOLD 04 VIDEN TO GO 08 VIGTIGSTE PRIORITERINGER 05 MARKEDER OG PRODUKTER 07 SUCCESKRITERIER

Læs mere

Nyt program for kompetenceforsyning i Region Midtjylland - kompetencer til vækst. Vækstforum. Iværksætteri og kapital

Nyt program for kompetenceforsyning i Region Midtjylland - kompetencer til vækst. Vækstforum. Iværksætteri og kapital Nyt program for kompetenceforsyning i Region Midtjylland - kompetencer til vækst Kompetencerådets møde den 16.8.2016 v/bent Mikkelsen, Region Midtjylland Vækstforum www.vaekstforum.rm.dk Vækstplan 2016-2020

Læs mere

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2017 2021 Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK Foto: Fredericia Kommune Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2 FORORD I 2016 oprettede Fredericia Byråd uddannelsesudvalget med det formål at udvikle

Læs mere

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet

Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Introduktion til Syddanmark og Uddannelsesområdet Regionsrådet Politisk valgt Valg I november 2009 41 medlemmer Carl Holst (V) 2 1 region - 22 kommuner Areal: 12,191 km 2 Indbyggertal: 1,2 millioner 3

Læs mere

Tre-partsaftale om styrket og mere fleksibel voksen, efter- og videreuddannelse

Tre-partsaftale om styrket og mere fleksibel voksen, efter- og videreuddannelse Tre-partsaftale om styrket og mere fleksibel voksen, efter- og videreuddannelse Rapport fra ekspertgruppe i efteråret 2017 Regeringen og arbejdsmarkedets parter afsætter 25 mio. kr. årligt i 4 år til koordination

Læs mere

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 130 Offentligt Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Tak for invitationen. Jeg er glad for

Læs mere

Nordjyske erfaringer og anbefalinger til reform af beskæftigelsesområdet

Nordjyske erfaringer og anbefalinger til reform af beskæftigelsesområdet Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del Bilag 254 Offentligt Nordjyske erfaringer og anbefalinger til reform af beskæftigelsesområdet Argumenter for fortsat lokal/regional sekretariatsbetjening af de

Læs mere

Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011

Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011 UDKAST Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011 Syddansk uddannelsesaftales handlingsplan 2012-13 Aftalens parter Region Syddanmark Kommunerne i Syddanmark Ungdommens Uddannelsesvejledning Produktionsskolerne

Læs mere

Overordnet indstilling af projekter til Uddannelsespuljen 2017

Overordnet indstilling af projekter til Uddannelsespuljen 2017 Overordnet indstilling af projekter til Uddannelsespuljen 2017 Regionsrådet godkendte på sit møde den 29. november 2016 Udkast til Uddannelsesplanens fokusområder 2017-2018. Herunder blev det bl.a. vedtaget

Læs mere

2. Syddansk Vækstforum: Strategi og investeringer

2. Syddansk Vækstforum: Strategi og investeringer FAKTA OM REGION SYDDANMARK 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Syddanmark Region Syddanmark har i alt godt 1.201.000 indbyggere, og indbyggertallet har været relativt stabilt de seneste år. Beskæftigelsen

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale

Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale Bilag til pkt. 13 Udkast til VEU samarbejdsaftale 1 Skitse til samarbejdsaftale mellem: Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Østjylland og Centerrådet for VEU center MidtØst Centerrådet for VEU center Østjylland

Læs mere

Tildeling af puljemidler til særlige indsats- og udviklingsopgaver november 2010

Tildeling af puljemidler til særlige indsats- og udviklingsopgaver november 2010 Tildeling af puljemidler til særlige indsats- og udviklingsopgaver november - Oversigt over godkendte aktiviteter under de særlige puljemidler j.nr. Konsortium Projektpartnere Beskrivelse af aktivitet

Læs mere