Høringsnotat vedrørende høring om udkast til Tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat vedrørende høring om udkast til Tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen"

Transkript

1 Høringsnotat Edvard Thomsens Vej København S og Byggestyrelsen.dk Dato 30. juni 2016 Høringsnotat vedrørende høring om udkast til Tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave, 2016) Trafik- og Byggestyrelsen har den 23. maj juni 2016 gennemført høring af Tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave, 2016). Tillægget har i høringsperioden været offentliggjort på Høringsportalen. Tillægget indeholder nye eksempler til, hvordan de funktionsbaserede brandkrav i bygningsreglementet til højlagre og lignende lager- og industribygninger samt krav om driftsmæssige foranstaltninger i brandmæssig henseende i disse bygninger kan overholdes. I. Høring Tillægget har været sendt i høring hos de myndigheder og organisationer, der er anført i bilag 1 til dette høringsnotat. 1. Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar med kommentarer fra: Danske Beredskaber, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI), Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, Danske Handicaporganisationer, Dansk Industri (DI), Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI), Forsikring og Pension (F&P), Hovedstadens Beredskab, Kommunernes Landsforening (KL), Landbrug & Fødevarer, Rockwool, Saint-Gobain, SikkerhedsBranchen og TEKNIQ. FRIs brandnetværk, som består af COWI, MOE, NIRAS, Rambøll og SWECO, har indsendt et samlet høringssvar. 2. Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar uden kommentarer fra: Arbejdstilsynet, Danmarks Lejerforeninger, Datatilsynet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervsstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sikker- Side 1 (16)

2 hedsstyrelsen, Skatteministeriet, Statsforvaltningen, Syddansk Universitet og Uddannelses- og Forskningsministeriet. 3. Trafik- og Byggestyrelsen har ikke modtaget høringssvar fra de øvrige høringsparter, der fremgår af vedlagte bilag 1. Kommentarer af generel politisk karakter samt forslag og kommentarer, der ikke vedrører den aktuelle høring, indgår ikke i høringsnotatet. I punkt II nedenfor gennemgås baggrunden for, hvorfor tillægget om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave, 2016) er udarbejdet. I punkt III nedenfor er a) de generelle kommentarer fra høringssvarene gennemgået og b) kommentarer fra høringssvarene af konkret eller tekstnær karakter beskrevet og kommenteret overordnet. Herunder gennemgås de væsentligste emner fra høringssvarene. Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger til høringssvarene er anført i kursiv. II. Baggrund og indhold Regeringen har med udspillet Vækst og Udvikling i hele Danmark lagt op til, at brandreguleringen i Danmark skal gøres enklere, herunder at reguleringen skal tilpasses vores nabolande. Dette skal blandt andet ske ved at flytte brandkravene til højlagre og lignende industriog lagerbygninger, fra beredskabslovgivningen, til byggeloven. Trafik- og Byggestyrelsen har derfor udarbejdet nye funktionsbaserede brandkrav til industri- og lagerbygninger i bygningsreglementet, som træder i kraft den 1. juli Kravene har været i høring i perioden marts De nye krav i bygningsreglementet suppleres med et tillæg til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave 2016), som offentliggøres samtidig med, at kravene træder i kraft. De nye eksempler angiver, hvordan man kan vælge at brandsikre industri- og lagerbygninger i én etage, der reguleres under byggeloven, så de nye krav i bygningsreglementet anses for at være opfyldt. Trafik- og Byggestyrelsen har blandt andet taget udgangspunkt i de forskrifter og vejledninger, som Beredskabsstyrelsen har udarbejdet på området, for at sikre genkendelighed og sammenhæng i reguleringen på området. Implementerede ændringer Den væsentligste ændring, der er sket med flytningen af brandreguleringen fra beredskabsloven til byggeloven er, at reguleringen fremad- Side 2 (16)

3 rettet bliver funktionsbaseret. Der er således ikke længere detaljerede krav til, hvordan bygningerne skal brandsikres men blot krav om, hvilket sikkerhedsniveau, der skal opnås i et byggeri. Det betyder, at byggeriet kan opføres med en række forskellige konkrete løsninger, såfremt løsningerne opfylder det beskrevne sikkerhedsniveau i bygningsreglementet. Bygherren og dennes rådgivere får dermed mulighed for at beslutte, hvordan brandsikringen udføres. Trafik- og Byggestyrelsen har udarbejdet et tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri, som er en vejledning, der indeholder en række eksempler til, hvordan kravene i bygningsreglementet kan opfyldes. Eksemplerne er bl.a. baseret på en række eksempler, der bruges i vores nabolande. Konkret har styrelsen på denne måde tilpasset fortolkningen af det danske kravniveau til reguleringen i nabolandene med hensyn til bl.a. følgende områder: Dimensionering af flugtveje sker med afsæt i svenske principper, hvorved de bedre kan tilpasses bygningens øvrige anvendelse. Der kan bruges visse typer brændbare isoleringsmaterialer i sandwichpaneler i frost- og kølelager samtidig med, at der åbnes op for at anvende den svenske brandprøvningsmetode for facadesystemer. Brandmodstandsevne for bærende konstruktioner kan reduceres, såfremt bygningen sprinkles. Der åbnes op for brug af flere forskellige slags brandtekniske anlæg, fx iltreducerende anlæg, i frost- og kølelagre. Bygninger på samme grund kan bygges tættere på hinanden. Der er ikke længere nogen begrænsning på en lagerbygnings maksimale volumen eller størrelsen af sammenbyggede brandsektioner. Der tages ikke længere udgangspunkt i, at redningsberedskabet skal have mulighed for indvendig slukning i højden, hvorved der ikke længere behøves at etableres særlige redskaber til det. Eksemplerne vedrørende de lagerbygninger, der overføres fra TF-visse, tydeliggør, at den nye regulering på forskellige punkter er mere lempelig end hidtil uden dog at gå på kompromis med personsikkerheden. Styrelsen har i arbejdet vurderet, at der på en række områder fortsat er et potentiale for yderligere regelforenklinger og harmonisering med vores nabolande. Styrelsen forventer således at udarbejde yderligere Side 3 (16)

4 ændringer til eksempelsamlingen og brandkravene med udgangen af 2016 og vil inddrage relevante interessenter i dette arbejde. I dette arbejde vil en række af både de generelle og de tekstnære kommentarer, der er modtaget i denne høring, blive inddraget. III. Modtagne høringssvar De væsentligste kommentarer til de enkelte emner gennemgås og kommenteres herunder - først a) de generelle kommentarer og efterfølgende b) kommentarer til de konkrete punkter i høringsudgaven. III. a) Generelle kommentarer udkast til Tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave, 2016) Det fremgår af størsteparten af høringssvarene, at parterne finder det positivt, at der arbejdes på en regelforenkling på brandområdet. Ligeledes kvitteres der i de fleste høringssvar for, at der er tale om et omfattende arbejde, der kræver stor omtanke og grundighed samt mange ressourcer. Set i lyset af dette bakker branchen og herunder særligt Dansk Erhverv, Dansk Industri og TEKNIQ op om arbejdet og hilser de nye muligheder for at opfylde bygningsreglementets funktionsbaserede krav velkommen. Samme parter peger også på, at der er et fortsat potentiale for yderligere regelforenkling og harmonisering med reguleringen i nabolandene. DI opfordrer herunder til, at al brandregulering af byggeri samles under byggeloven. Branchen tilkendegiver derfor, at man ser frem til fortsat godt samarbejde om emnet. Saint-Gobain anfører i sit høringssvar derimod, at reguleringen på området anses for at være så kompleks, at byggesagsbehandlingen bør ligge i kompetente hænder hos fx Beredskabsstyrelsen. En række af de rådgivere, der beskæftiger sig med brandsikring af byggeri, herunder Foreningen for Rådgivende Ingeniører og Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut har tilkendegivet støtte til regelforenkling på området. Det påpeges dog, at arbejdet er meget omfattende og kræver mange ressourcer, hvorfor rådgiverne i større omfang havde ønsket at være inddraget i udarbejdelsen af de nye eksempler. Der er også modtaget høringssvar fra Kommunernes Landsforening, de Danske Beredskaber og Hovedstadens Beredskab, som stiller en række opklarende spørgsmål til høringsudkastet og processen bag udarbejdelsen af det. Det anses for positivt, at der er indarbejdet driftsmæssige bestemmelser i de nye eksempler, men der påpeges en række emner i udkastet, som ønskes uddybet eller tilpasset. Generelt påpeges det af disse høringsparter, at arbejdsprocessen opfattes som ugennemsigtig og at ændringerne er gennemført for hurtig, da der Side 4 (16)

5 samtidigt foregår en række andre ændringer på beredskabsområdet og uden tilstrækkelig inddragelse af beredskaberne og KL. Der udtrykkes et ønske om en højere grad af inddragelse i det videre arbejde med regelforenklingen. I forlængelse af ovenstående har de enkelte høringsparter anført en række punkter under de generelle kommentarer, som gennemgås her inddelt efter emner. Risikobaseret tilgang Der er i udkastet til tillægget til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri for industri- og lagerbygninger anvendt nye mere objektive kriterier for vurdering af risikoen i de aktuelle bygninger. Der arbejdes således med industri- og lagerklasser, der bestemmes på baggrund af brandbelastningen og brandtilvækstfaktoren i en bygning. Af de høringssvar, som Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget fremgår en række bemærkninger og opklarende spørgsmål hertil. Dansk Erhverv fremfører, at man ikke ser på brandbelastningen i Sverige, hvorfor den nye tilgang i eksempelsamlingen bør laves om, og at der alene bør ses på personbelastningen i bygningen i forbindelse med den risikobaserede tilgang. FRI giver udtryk for, at fagligt forsvarlige løsninger samt hensynet til regeringens ønsker om billigere lagerbyggeri mere forsvarligt kunne opnås, såfremt de brandtekniske løsninger blev fastlagt ud fra mere risikomæssige betragtninger. FRI foreslår derfor, at der opstilles risikoacceptkriterier. FRI er derfor grundlæggende positivt overfor de i eksemplerne anvendte nye industri- og lagerklasser (ILK), men udtrykker bekymring for, at de er så kompliceret at anvende, at der reelt ikke sker en forenkling ved deres indførelse. KL og de Danske Beredskaber påpeger, at ILKerne ikke kun bør fremgå af eksempler, men bør skrives ind i bygningsreglementet, da de er af afgørende betydning for brandsikringen af den enkelte bygning. I den forbindelse påpeger KL og de Danske Beredskaber, at den ILK, der indeholder de bygninger, der tidligere var reguleret under beredskabsstyrelsens Tekniske Forskrifter for visse brandfarlige virksomheder og oplag, ikke afspejler det tidligere sikkerhedsniveau. DBI fremfører i sit høringssvar, at inddelingen af ILKerne er uhensigtsmæssigt, forskellene i sikkerhedsniveauet de første 4 klasser imellem er meget lille, hvorefter niveauet i klasse 5 stiger meget. Dette foreslås ændret. F&P har tilsvarende foreslået at øge sikkerhedsniveauet for den mellemliggende gruppe af lagerbygninger til det samme niveau, som den højeste ILK. Funktionskrav og eksempler Side 5 (16)

6 Dansk Erhverv og DI er positive overfor tilgangen med funktionsbaseret brandregulering i bygningsreglementet suppleret med en vejledning med en række konkrete eksempler på, hvordan man kan vælge at brandsikre de industri- og lagerbygninger, der fremadrettet alene reguleres under byggeloven. Organisationerne mener ikke, at regelforenklingsinitiativerne på brandområdet, som fremgår af regeringens vækstpakke fra november 2015, er helt i mål, men både Dansk Erhverv og DI ser frem til det videre arbejde på området. For at sikre, at de nye eksempler om brandsikring af industri- og lagerbygninger ikke misforstås som egentlige krav, foreslår Dansk Erhverv, at dette tydeligt fremgår af eksempelsamlingen, og DI foreslår, at der derudover udsendes information sammen med de nye krav og de nye eksempler om, hvordan reguleringen i sin helhed hænger sammen. FRI, KL og de Danske Beredskaber sætter spørgsmålstegn ved, om der sker en regelforenkling ved at flytte brandreguleringen af en række industri- og lagerbygninger fra beredskabslovgivningen til byggeloven, hvorved reguleringen går fra detaljeret regulering til funktionsbaserede krav. Ifølge KL og de Danske Beredskaber vil funktionskravene og muligheden for at opfylde kravene på forskellige måder betyde, at der vil være behov for mere dokumentation end hidtil samtidig med, at det kan blive sværere at nå til enighed mellem bygherre og bygningsmyndigheden. Derudover ønsker KL og de Danske Beredskaber at det tydeliggøres, at brandreguleringen udgør en del af grundlaget, hvorpå der gives en byggetilladelse for industri- og lagerbygninger. DBI, FRI, Hovedstadens Beredskab og TEKNIQ opfordrer til, at der medtages flere eksempler, som fx de nogle af de eksempler, som hidtil fremgik af Beredskabsstyrelsen vejledninger omkring brandsikring af industri- og lagerbygninger. Herudover efterspørges henholdsvist eksempler vedrørende brandsikring af bestemte typer lagerbygninger som fx cladrack, automatlagre og installation af brandtekniske anlæg. Sikkerhedsniveau Dansk Erhverv og DI fremfører for flere af eksemplerne, at sikkerhedsniveauet stadig er for højt, og at der ikke stilles tilsvarende krav i nabolandene. Her peges der i nogle tilfælde på, at der er mere lempelige krav i Tyskland og i andre tilfælde peges der på, at der stilles mere lempelige krav til brandsikring i Sverige. DBI, FRI, KL, de Danske Beredskaber og Saint-Gobain fremhæver, at der med nogle af de ændringer, der er foretaget for at harmonisere Side 6 (16)

7 den danske brandregulering nabolandenes, sker en forringelse af sikkerhedsniveauet. Hovedstadens Beredskab understreger med hensyn til personsikkerheden, at der med den nye regulering ikke vil være mulighed for det lokale beredskab at se, hvilken type lagerbygning og dermed hvilken mulig risiko der er tale om, når beredskabet ankommer til en eventuel brand. Dette betyder jævnfør Hovedstadens Beredskab, at det må forventes, at den enkelte indsatsleder vurdering af, om det er sikkert at foretage en afsøgning i bygningen vil være meget konservativ uanset et eventuelt behov for personredning. Sagsbehandling og uddannelse FRI påpeger, at der tidligere har været gennemført en analyse for Energistyrelsen (nu Trafik- og Byggestyrelsen), der viste, at problemerne på brandområdet skyldtes manglende kompetencer og forståelse af funktionskravene under byggeloven, frem for opdelingen af kravene på to lovgivningssæt. FRI anbefaler derfor i sit høringssvar, at der fremover bør stilles specifikke faglige uddannelseskrav til personer, der skal varetage den brandtekniske byggesagsbehandling. Dette er ifølge FRI nødvendigt, hvis regeringens mål om regelforenkling skal opnås. Hovedstadens Beredskab påpeger, at der i dag stilles kompetencekrav i form af en uddannelse i brandteknisk byggesagsbehandling for de personer, der varetager den brandtekniske byggesagsbehandling for denne type bygninger. Siden der ikke stilles tilsvarende krav til byggesagsbehandlere, der sagsbehandler byggeri, der alene er reguleret under byggeloven, forventer Hovedstadens Beredskab, at der fremover vil være store forskelle i de krav, der stilles til industri- og lagerbygninger fra kommune til kommune. Flugt- og indtrængningsveje Dansk Erhverv og DI opfordrer til, at flugtvejslængderne i de nye eksempler bør øges yderligere, da korte flugtveje anses som værende fordyrende og indskrænkende i forhold til bygningernes udformning. Det understreges derudover, at der ikke længere bør være krav om, at redningsberedskabet skal kunne foretage en indvendig slukning. KL, Danske Beredskaber og Hovedstadens Beredskab påpeger, at der i eksemplerne tillades længere flugt- og indtrængningsveje, hvilket sker samtidig med, at der i eksemplerne arbejdes med større afstand fra hvor brandbilerne kan køre frem til en bygning. Dette anses for uhensigtsmæssigt, i forhold til beredskabernes mulighed for at føre brandslanger hen til og ind i bygningen i forbindelse med afsøgning og Side 7 (16)

8 efterslukning i industri- og lagerbygninger. Der opfordres derfor til at nuancere afstandene i eksemplerne. Afstandskrav Dansk Erhverv foreslår, at der ses på at mindske afstanden mellem bygninger på samme grund yderligere, end det er sket i høringsudgaven. Derudover bør der ifølge Dansk Erhverv ses på, om afstanden til skel kan mindskes. F&P og Rockwool påpeger, at de i eksemplerne anvendte afstande mellem bygninger er mindre end de hidtidige, og opfordrer til at anvende de hidtidige afstande, da mindre afstande øger risikoen for brandspredning mellem bygningerne. Brændbar isolering, drift og vedligehold. Dansk Erhverv og DI understreger, at der ikke bør være materialespecifikke krav til isoleringsmaterialer. Dette fremhæves især for frostlagre. Saint-Gobain fremfører, at der med eksemplerne om anvendelse af brændbar isolering sker en ubegrundet og uacceptabel sænkning af sikkerhedsniveauet for industri- og lagerbygninger. SikkerhedsBranchen foreslår med hensyn til eksempler omkring anvendelse af brændbar isolering, at der indarbejdes vejledning omkring vedligehold og tilsyn af beklædningen, der indkapsler den brændbare isolering. DBI, F&P, Rockwool og TEKNIQ opfordrer tillige til, at der angives eksempler for udarbejdelsen af drifts- og vedligeholdelsesplaner såvel som for regelmæssig udarbejdelse af attester. Rockwool stiller spørgsmålstegn ved anvendelsen af den svenske materialetestmetode for at bestemme brandklassen i forbindelse med anvendelsen af brændbare isoleringsmaterialer. Rockwool opfordrer i stedet til at anvende en ISO-standard. Både Rockwool og Hovedstadens Beredskab foreslår i forbindelse med anvendelsen af brændbare isoleringsmaterialer, at det bør fremgå af de nye eksempler, at den hidtidige krævede markering af vægge med brændbar isolering fortsat er relevant. Vurdering af brandbelastning og brandtilvækst Der anføres i en række af høringssvarene herunder fra DBI, KL, Rockwool, SikkerhedsBranchen (m.fl.), at forhold omkring brandbelastningen i en industri- og lagerbygning bør beskrives mere uddybende. KL stiller sig tvivlende overfor, om brandbelastningen kan an- Side 8 (16)

9 vendes som afgrænsning mellem de forskellige nye ILKer, og om de nye eksempler vil kunne dokumenteres i forbindelse med byggesagsbehandlingen. Rockwool påpeger i denne sammenhæng, at den anførte standard kun i begrænset omfang kan anvendes til at bestemme brandbelastningen. Rockwool opfordrer derudover til, at der ses nærmere på, om den traditionelle forståelse af brandtilvækst kan anvendes som et parameter med hensyn til fastsættelse af de nye ILKer. Brandsyn og lokal bemyndigelse Flere høringsparter fremfører, at det ikke er klart, om regelforenklingsarbejdet påvirker muligheden for fortsat at gå brandsyn i industri- og lagerbygningerne. DBI, FRI, KL, de Danske Beredskaber og Hovedstadens Beredskab efterlyser således en afklaring af, hvordan der kan gås brandsyn i de bygninger, der fremadrettet alene reguleres under byggeloven, og hvordan der kan udstedes påbud og forbud ved eventuelle overtrædelser af byggeloven. Tillige bør det afklares, om det fortsat er muligt for kommunalbestyrelsen at bemyndige de enkelte beredskaber til at forvalte dette område. Produktions-, lager- og pakkeafsnit Hovedstadens Beredskab påpeger, at der er med udkastet til fremadrettet regulering og herunder tillægget til eksempelsamlingen vil være en risiko for fejlfortolkning med hensyn til opførelse og indretning af produktions-, lager- og pakkeafsnit. Forhold omkring reguleringen af disse bygningsafsnit ønskes afklaret. Handicap bestemmelser De Danske Handicaporganisationer har fremsendt et høringssvar til høringsudgaven af de nye eksempler til brandsikring af industri- og lagerbygninger. Af dette fremgår, at Danske Handicaporganisationer generelt efterlyser mere vejledning og flere eksempler i eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri, der beskriver forhold vedrørende tilgængelighed. Økonomiske konsekvenser og DUT KL, Danske Beredskaber og Hovedstadens Beredeskab påpeger, at der også for vejledninger kan været tale om konsekvenser med hensyn til DUT. Med det samlede regelforenklingsarbejde overføres der bl.a. sagsbehandlingsopgaver fra Beredskabsstyrelsen til kommunerne, hvorfor KL tager forbehold for de økonomiske konsekvenser af vejledningen, der må afklares efterfølgende. Side 9 (16)

10 Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger Trafik- og Byggestyrelsen har tilpasset tillægget til eksempelsamlingen på en række punkter på baggrund af de modtagne høringssvar. Herunder er flere af eksemplerne nu beskrevet mere udførligt, og der er tilføjet flere figurer jf. høringssvarene. Formålet med de nye industri- og lagerklasser i eksempelsamlingen er at give mulighed for at differentiere eksemplerne, så de brandsikringsmæssige tiltag, som en bygning udføres med, passer til det, som bygningen skal anvendes til og den måde, bygningen faktisk vil blive brugt på efter opførelse. Styrelsen har på baggrund af høringen beskrevet elementerne omkring ILKerne mere uddybende og anerkender, at det fortsat er relevant at videreudvikle elementerne i ILK yderligere. Dette vil ske i det videre arbejde med brandreguleringen frem mod udgangen af Med hensyn til de modtagne høringssvar omkring sikkerhedsniveauet, der er beskrevet i tillægget til eksempelsamlingen bemærkes, at de kommende krav i bygningsreglementet ikke i samme omfang som beredskabslovgivningen har til formål at sikre andre hensyn end personsikkerheden, som fx værdisikring, da det ikke er hensyn, der som udgangspunkt varetages af byggeloven. Reguleringen vil på visse områder være mere lempelig end hidtil, men der sker ikke ændringer i forhold til personsikkerheden. Derudover vil det fortsat være muligt for bygningsejerne at sikre bygningerne yderligere, hvis der er et ønske om en højere grad af værdisikring. I forhold til spørgsmålet om beredskabernes mulighed for at have kendskab til klassificeringen af en bygning og kunne inddrage dette i tilrettelæggelsen af en evt. indsats har Beredskabsstyrelsen oplyst følgende: I forbindelse med en brand vil indsatslederen altid skulle foretage en konkret vurdering af, om det er forsvarligt at foretage en indvendig indsats i en bygning. Også i dag er det sådan, at der er bygninger, som alene er omfattet af bygningsreglementet, og bygninger, der også er omfattet af beredskabslovgivningen, og hvor indsatslederens viden herom afhænger af de (kommunale) informationssystemer, han har til rådighed. At indsatslederen ikke nødvendigvis ved, om et lager er omfattet af beredskabslovgivningen eller ej, vil derfor fremadrettet ikke være anderledes end i dag, og derfor ser Beredskabsstyrelsen ikke, at indsatslederens risikovurdering bør være anderledes. Midt på s. 3 i sit høringssvar angiver Hovedstadens Beredskab: Disse betragtninger fører i det hele til, at der efter Hovedstadens Beredskabs opfattelse i flere tilfælde ikke vil være for- Side 10 (16)

11 svarlige rednings- og slukningsmuligheder, som de kendes fra praksis i dag. Den politiske beslutning om, at brandkravene til højlagre og lignende lagre fremadrettet alene skal fremgå af bygningsreglementet, har bevirket, at acceptkriteriet for en forsvarlig rednings- og slukningsindsats har ændret sig. Det har fra starten været erkendt, at ændringen kom til at indebære, at det ikke i samme omfang som tidligere ville være muligt at foretage redning af værdier. I forhold til spørgsmålet om, mulighederne for at stille krav om uddannelse til de personer, som skal varetage den brandtekniske byggesagsbehandling, så er det kommunens ansvar som byggemyndighed, at de kommunale byggesagsbehandlere har de fornødne kompetencer til at udføre byggesagsbehandlingen forsvarligt. Tilsvarende har allerede gjort sig gældende i mange år, hvor kommunale byggesagsbehandlere fx har skullet behandle større byggerier som fx store indkøbscentre. Med hensyn til de modtagne høringssvar fra Dansk Erhverv og DI omkring flugt- og indtrængningsveje bemærkes, at der i forbindelse med udarbejdelsen af eksemplerne er taget udgangspunkt i de svenske principper. Afhængig af hvilken klasse en bygning hører ind under, kan der foretages en differentieret vurdering af afstanden til udgange. I forhold til Beredskabsstyrelsen vejledning på området, hvoraf det fremgik, at der maksimalt måtte være 25 m til nærmeste udgang eller 30 m gangafstand til en udgang, fremgår nu af TBSTs eksempelsamling, at der kan være gangafstande på mellem 30 og 60 m, afhængig af risikoforholdene på lagerbygningerne. Det fremgår af eksempelsamlingen, at redningsberedskabet skal have mulighed for at komme ind i bygningen og afsøge denne for personer, der skal reddes ud af bygningen, men der er ikke længere krav om, at der skal kunne foretages indvendig slukning. I henhold til byggeloven er der ikke krav om, at redningsberedskabet foretager en indsats med hensyn til sikring af værdier. KLs, Danske Beredskabers og Hovedstadens Beredskabs bemærkninger om, at der kan opstå uhensigtsmæssige forhold på baggrund af de nye eksempler med hensyn til beredskabernes mulighed for at føre brandslanger hen til og ind i bygningen i forbindelse med afsøgning og efterslukning tages til efterretning. I forhold til høringsudgaven forkortes afstanden fra kørevej til flugtvejsdøre til bygningen fra 40 m til 20 m. Side 11 (16)

12 Med hensyn til spørgsmål omkring muligheden for fremadrettet at gå brandsyn har Trafik- og Byggestyrelsen indhentet følgende bidrag fra Beredskabsstyrelsen: Brandsynene skal fortsat foretages efter beredskabsloven og brandsynsbekendtgørelsen og påbud og forbud skal gives med hjemmel heri. En overtrædelse af byggelovgivningen vil ikke alene kunne udløse et påbud/forbud efter brandsynsbekendtgørelsen. Et påbud/forbud vil kun jf. brandsynsbekendtgørelsen gives, hvis overtrædelsen er en væsentlig(forbud)/mindre(påbud) mangel, der kan medføre brandfare, eller som i forbindelse med brand kan medføre en risiko for personer, ejendom eller miljøet. Det fremgår af brandsynsbekendtgørelsen, at kommunalbestyrelsen (eller 60 selskabet ved en samordning) har ansvaret for at føre en fortegnelse over de brandsynspligtige objekter, der findes i kommunen. Kommunen og 60 selskabet må derfor have en procedure, der sikrer, at nye brandsynsobjekter føres på fortegnelsen, og at byggetilladelser er tilgængelige for dem, der går brandsynene. Et 60 selskab må anses som en anden myndighed og bør kunne få adgang til en byggesag i kommunen, jf. reglerne om udveksling af oplysninger i den offentlige forvaltning. I forbindelse med udstedelsen af en ny bekendtgørelse om brandsyn vil der blive udsendt en vejledning om brandsyn, som kommer med råd om gennemførelsen af brandsyn. Vejledningen vil efter aftale med KL blive drøftet med de kommunale parter. Det vurderes ikke at være muligt, at imødekomme Dansk Erhvervs ønske om, at mindske afstanden til naboskel yderligere i forhold til højlagre. Dette skyldes, at der kan være særlige brandrisiko for denne type af industri- og lagerbygninger samt hensynet til nabogrunden. Bygningsreglementet regulere ikke hvilke typer bygninger, der kan være på en nabogrund. Dermed er der særlige hensyn som skal iagttages i forbindelse med brandspredning til nabogrund. I forhold til afstand mellem bygninger på egen grund er det TBSTs vurdering, at en reduceret afstand mellem to højlagre muligvis kan accepteres, da der ikke længere er krav om værdisikring for højlagre. Dette punkt er der taget højde for i tillægget til eksempelsamlingen. For at afsøge muligheden for yderligere tilpasninger, vil punktet også indgå i det fremtidige arbejde. Med hensyn til modtagene høringssvar fra Dansk Erhverv og DI vedr. muligheden for mere frit at kunne vælge isoleringsmaterialer, i køleog frostlagre, så fremgår det af TBST eksempelsamling, at denne mulighed er til stede. Når der anvendes forskellige typer isoleringsmate- Side 12 (16)

13 rialer, er det dog vigtigt, at de anvendes på en sådan måde, at det ikke medfører en øget personrisiko. Flere høringsparter foreslår, at det bør fremgå tydeligt af bygningen, når der er anvendt brændbare isoleringsmaterialer i bygningen. TBST har indarbejdet forslaget i eksempelsamlingens afsnit for industri- og lagerbygninger, hvorefter det ved skiltning på ydervægskonstruktioner vises, at der er anvendt paneler med brændbare isoleringsmaterialer. Styrelsen vil i det videre arbejde se på, om der kan være andre måder at sikre det hensyn, som høringsparterne påpeger. TBST er ikke enig i Rockwools kritik af anvendelse af den svenske materialetestmetode for at bestemme brandklassen i forbindelse med anvendelse af brandbare isoleringsmaterialer og Rockwools forslag om i stedet at anvende en ISO-standard. Den svenske metode har været brugt i mange år i både Norge og Sverige, og der er derfor stor viden om, hvilke brandmæssige egenskaber, der kendetegner et produkt, som testet efter denne brandprøvningsmetode. På den baggrund vurderer TSBT, at den svenske prøvningsmetode er den mest hensigtsmæssige metode at anvende under danske forhold. Der pågår et arbejde med at udvikle en fælles europæisk brandprøvningsmetode for facader. Når den europæiske testmetode foreligger, forventes denne på sigt at kunne erstatte brugen af den svenske metode i Danmark. Vedrørende de modtagne kommentarer omkring muligheden for fejlfortolkning af adgangen til at sammenlægge produktionsafsnit samt lager- og pakkeafsnit i samme brandsektion på grund af manglende konsekvensrettelser i beredskabslovgivningen har Trafik- og Byggestyrelsen indhentet følgende bidrag fra Beredskabsstyrelsen: Er en virksomhed omfattet af de tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og foderstofvirksomheder, fremstilling og oplagring af mel, visse brandfarlige virksomheder og oplag af 1. februar 1990 pga. et produktionsafsnits type- og størrelse, jf. anvendelsesområdet i forskrifterne, er der både nu og fremadrettet flere bestemmelser, der angiver, i hvilket omfang der kan etableres lagerafsnit og pakkeafsnit i den brandsektion, der betragtes som brandfarlig virksomhed. Bestemmelserne er uafhængige af, hvilken type lagerafsnit der er tale om, så i det omfang der tillades et lagerafsnit eller et pakkeafsnit som en del af et produktionsafsnit, vil lagerafsnittet eller pakkeafsnittet være omfattet af beredskabslovgivningen. Ændringerne for højlagre og lignende lagre har derfor ikke medført ændringer i de bestemmelser i de tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og foderstofvirksomheder, fremstilling og oplagring af mel, visse brandfarlige virksomheder og oplag af 1. fe- Side 13 (16)

14 bruar 1990, som regulerer, hvilke afsnit der må etableres i en brandsektion, hvor der er brandfarlig virksomhed. Ændring af rammerne for handicappedes muligheder under brand indgår i den samlede revision af bygningsreglementets brandkrav. KL med flere har i forbindelse med denne høring påpeget, at der kunne være økonomiske konsekvenser ved de gennemførte ændringer i eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri. Trafik- og Byggestyrelsen vurderer ikke, at der vil være økonomiske konsekvenser forbundet med ændringen, da der alene er tale om en eksempelsamling. Trafik- og Byggestyrelsen vil i det fremadrettede arbejde på brandområdet fortsat inddrage de relevante parter. Det forventes således, at der vil blive afholdt møder med interessenterne i løbet af efteråret III. b) Tekstnære kommentarer til udkast til Tillæg om brandsikring af industri- og lagerbygninger til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave, 2016) Høringsparterne havde en række tekstnære kommentarer til udkastet. Mange af de tekstnære kommentarer var af redaktionel karakter, og styrelsen har taget disse til efterretning og rettet høringsudgaven tilsvarende. Der var derudover en række tekstnære kommentarer, der indeholdt spørgsmål til eksemplernes udformning eller indhold. Styrelsen har gennemgået spørgsmålene og tilpasset eksemplerne for at gøre dem mere tydelige, hvor dette vurderedes nødvendigt. Styrelsen har på baggrund af de fremsendte afklarende spørgsmål rettet og uddybet diverse afsnit i tillægget til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri for at gøre den anvendelig. Endelig var der en række tekstnære kommentarer i høringssvarene, som indeholdt forslag til indholdsmæssige ændringer i høringsudgaven. Styrelsen har taget mange af disse forslag til efterretning og tilpasset tillægget tilsvarende. Der har dog også været en række af disse kommentarer, som Trafikog Byggestyrelsen ikke har medtaget i den version, som offentliggøres den 1. juli Heriblandt er der kommentarer fra høringsparterne, som ikke vedrørte høringen, som ikke faldt indenfor regeringsinitiativets rammer eller som styrelsen ikke anså for personsikkerhedsmæssig forsvarlig, hvorfor disse ikke blev medtaget. Endeligt fremgik der af høringssvarene en række indholdsmæssige kommentarer, som Trafik- og Byggestyrelsen ikke har medtaget i den udgave, der offentliggøres den 1. juli Disse kommentarer vil Side 14 (16)

15 styrelsen dog inddrage i det videre arbejde på området, som skal fortsætte til udgangen af De væsentligste af disse emner er anført nedenfor sammen med de bemærkninger, som styrelsen havde. Kommentarer, som medtages i det videre arbejde: - Både beredskaberne og SikkerhedsBranchen har i deres høringssvar opfordret til at tilføje mere vejledning om brandplaner for industri- og lagerbygninger. Konkret opfordres der til, at der skal være selvstændige brandplaner, som skal indgå i byggesagen, og at det skal beskrives som minimum på vejledningsniveau, hvad sådanne planer bør indeholde. Emnet vil blive undersøgt og drøftet med de relevante parter i det fremadrettede arbejde. - I høringssvar fra Saint-Gobain og DBI efterspørges forskellige yderligere punkter uddybet i eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri, der vedrører brandtekniske installationer og forhold vedrørende drift og vedligehold. Saint-Gobain foreslår således, at der indføres eksempler vedrørende tilbagevendende inspektion ved autoriserede elinstallatører. DBI foreslår tilsvarende, at der bør indgå eksempler omkring akkrediterede inspektioner af diverse installationer i industri- og lagerbygninger. Trafik- og Byggestyrelsen vil igangsætte et selvstændigt analysearbejde for at afdække behovet herfor. - Styrelsen vil i det videre arbejde se på, om der kan beskrives flere eksempler i forhold til blokstabling og reolstabling, eller om disse løsninger skal erstattes med andre mere relevante løsninger. - Både FRI og Rockwool stiller spørgsmål til anvendelsen af brandbelastningen og brandtilvækstfaktoren for at bestemme under hvilken ILK en bygning vil falde. Begge begreber anses for at være meget komplicerede at anvende i praksis. Trafik- og Byggestyrelsen arbejder på at udvikle en vejledning for bestemmelse af designbrande relateret til forskellige bygningstyper, som vil indgå i den videre arbejdsproces. - Styrelsen vil i det videre arbejde se på muligheden for anvendelse af brandbare isoleringsmaterialer i andre typer af industri- og lagerbygninger end frost- og kølelager. - Rockwool efterspørger en definition af, hvad der hvad der ligger i betegnelsen uacceptabel brandspredning, som følger af BR. Styrelsen medtager dog kommentarerne til BR-tekst og de tekstnære kommentarer til eksempelsamlingen og inddrager disse, når den samlede brandregulering gennemarbejdes i efteråret Der er modtaget høringssvar med kommentarer til en række andre forhold, som indgår i en større samlet vurdering af sikkerhedsniveauet Side 15 (16)

16 i brandkravene, og de vil derfor indgå i Trafik- og Byggestyrelsen arbejde med nye risikobaserede brandkrav. Det drejer sig om: - Differentiering af størrelser på brandsektioner - Øget differentiering af gangafstande til udgange for forskellige typer brandtekniske installationer - Industri- og lagerbygninger i flere etager - Differentiering af eksempler relateret til stablingshøjder - Differentiering af behov for bærende konstruktioner - Yderligere eksempler med hensyn til anvendelsen af forskellige isoleringsmaterialer, herunder brug af brændbar isolering på tagkonstruktioner - Tydeliggørelse af redningsberedskabets indsatsmuligheder i bygning relateret til afsøgning efter personer samt sikring mod brandspredning - Driftsmæssige forhold - handicapforhold Side 16 (16)

Udkastet har været sendt i høring hos de myndigheder og organisationer, der er anført af bilag 1 til dette høringsnotat.

Udkastet har været sendt i høring hos de myndigheder og organisationer, der er anført af bilag 1 til dette høringsnotat. Høringsnotat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 29. marts 2016 Høringsnotat vedrørende høring om udkast til Bekendtgørelse om ændring af bygningsreglementet

Læs mere

Grænsen for, hvornår en lagerbygning betragtes som et højlager, flyttes fra stabling højere end 6 m til nu 8 m.

Grænsen for, hvornår en lagerbygning betragtes som et højlager, flyttes fra stabling højere end 6 m til nu 8 m. Center for Forebyggelse MEDDELELSE NR. 10 Bekendtgørelse om tekniske forskrifter for højlagre. Indledning Beredskabsstyrelsen har udarbejdet bekendtgørelse nr. 1204 af 13. december 2012 om tekniske forskrifter

Læs mere

Til parterne på høringslisten, jf. bilag 1

Til parterne på høringslisten, jf. bilag 1 Til parterne på høringslisten, jf. bilag 1 Høring vedr. nye regler for brændbare faste stoffer Beredskabsstyrelsen har udarbejdet følgende udkast til nye regler og vejledning, som sendes i offentlig høring:

Læs mere

Invitation til at afgive tilbud på teknisk bistand vedr. forbedret brandregulering

Invitation til at afgive tilbud på teknisk bistand vedr. forbedret brandregulering Invitation til at afgive tilbud på teknisk bistand vedr. forbedret brandregulering Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk Notat 1. Formål Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

(Opfølgning på Beredskabsstyrelsens Meddelelse nr. 20 fra december 2017)

(Opfølgning på Beredskabsstyrelsens Meddelelse nr. 20 fra december 2017) Meddelelse nr. 21 (Opfølgning på Beredskabsstyrelsens Meddelelse nr. 20 fra december 2017) Orientering om brandsyn for så vidt angår driftsmæssige forhold pr. 1. januar 2019. Beredskabsstyrelsen kan oplyse,

Læs mere

NOTAT vedr. folketingsspørgsmål i forbindelse med højhusbranden i London

NOTAT vedr. folketingsspørgsmål i forbindelse med højhusbranden i London NOTAT vedr. folketingsspørgsmål i forbindelse med højhusbranden i London Branden i Grenfell Tower i London natten til den 14. juni formodes foreløbig at have kostet 80 personer livet og ifølge det engelske

Læs mere

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 OG VEJLEDNINGER SIDEN 1. JULI 2018 GÆLDER KUN BR18 OVERGANG MED TEKNISK BYGGESAGSBEHANDLING OG CERTIFICERINGSORDNING

Læs mere

Rammerne for samarbejdet mellem beredskabet og de 6 kommuners byggeriafdelinger er fastlagt med baggrund i nedenstående aftale.

Rammerne for samarbejdet mellem beredskabet og de 6 kommuners byggeriafdelinger er fastlagt med baggrund i nedenstående aftale. Notat vedrørende den forebyggende myndighedsdel. Nedenstående notat er udarbejdet med baggrund i de ønskede kvalitets krav til model 2. EKSEMPEL Samarbejdsaftale mellem beredskabet og de 6 kommuners byggesagsafdelinger.

Læs mere

Svar: Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for besvarelsen, og styrelsen har i den anledning oplyst følgende:

Svar: Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for besvarelsen, og styrelsen har i den anledning oplyst følgende: Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 BM04 2017 Pkt. 5 bilag 1 Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg FORSVARSMINISTEREN 17. juli 2017 Folketingets Forsvarsudvalg har

Læs mere

Nye håndbøger fra DBI

Nye håndbøger fra DBI Nye håndbøger fra DBI Torsdag d. 3. november 2011 Brian V. Jensen bvj@dbi-net.dk Tlf. 61201663 Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / 2011 / Passiv Brandsikring Ny håndbog om småhuse Behov,

Læs mere

HOVEDSTADENS BEREDSKAB

HOVEDSTADENS BEREDSKAB BM02 bilag 2 pkt. 04 HBR Høringssvar ændring af beredskabsloven HOVEDSTADENS Forsvarsministeriet [fmn@fmn.dk] Høring over udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven, lov om beskyttelsesrum,

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) Marts 2016 1. Indledning Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven, lov om beskyttelsesrum,

Læs mere

Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og

Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og Beredskabsstyrelsen den 1. juni 2007 Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og foderstofvirksomheder, fremstilling og oplagring

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

NOTAT. Danske Beredskaber (FKB) X* Danske Erhvervsskoler. Danske Regioner Danske Universiteter. Energi- og olieforum (EOF) Erhvervsstyrelsen

NOTAT. Danske Beredskaber (FKB) X* Danske Erhvervsskoler. Danske Regioner Danske Universiteter. Energi- og olieforum (EOF) Erhvervsstyrelsen NOTAT 7. juli 2016 Sagsnr.: 2014/034912 Sagsbehandler: pej Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af tekniske forskrifter for gasser Udkast sendt i høring den 9. oktober 2015 samt

Læs mere

GULDBORGSUND REDNINGSBEREDSKAB. SAGSOMRÅDE BYRÅD ØU BRK ADM 1. Generelt

GULDBORGSUND REDNINGSBEREDSKAB. SAGSOMRÅDE BYRÅD ØU BRK ADM 1. Generelt DELEGATONSPLAN FOR 1. Generelt 1.1 udget Vedtagelse af budget Større indkøb indenfor budgetrammen Mindre indkøb indenfor budgetrammen 1.2 Ansættelsesforhold Ansættelse og afskedigelse af eredskabschef

Læs mere

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil??

Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Funktionsbaserede brandkrav - hvordan forholder myndighederne sig hertil?? Dansk Forening for Passiv Brandsikring ROCKWOOL Jakob Andersen Afdelingsleder Århus Brandvæsen Funktionsbaserede brandkrav Nye

Læs mere

IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING

IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING IDRÆTSCENTER VEST, RANDERS KOMMUNE TIL OG OMBYGNING Brandstrategi, brandteknisk dokumentation og brandteknisk udførelse Revision : Revisionsdato : Dato : 15.08.2019 Sagsnr. : 19.04.076 Udarbejdet af :

Læs mere

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 HVEM ER DBI? DBI er Danmarks førende videncenter for brandsikkerhed og sikring. Vi kombinerer

Læs mere

Arbejdstilsynet (vejledning A.1.10)

Arbejdstilsynet (vejledning A.1.10) Arbejdstilsynet (vejledning A.1.10) Flugtveje og sikkerhedsbelysning (nødbelysning) på faste arbejdssteder 1. Afgrænsning Denne vejledning oplyser om kravene i arbejdsmiljølovgivningen til flugtveje og

Læs mere

Retningslinier. for. Februar Århus Brandvæsen

Retningslinier. for. Februar Århus Brandvæsen ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Retningslinier for Udførelse af belægningsplaner for lagerafsnit Februar 2003 Kirstinesmindevej Århus Brandvæsen Kirstinesmindevej 14, 8200 Århus N - Tlf. 8676 7676

Læs mere

VEJLEDNING Tagkonstruktioner med udvendig isolering af EPS Brandmæssige forhold

VEJLEDNING Tagkonstruktioner med udvendig isolering af EPS Brandmæssige forhold VEJLEDNING Tagkonstruktioner med udvendig isolering af EPS Brandmæssige forhold I overensstemmelse med: Bygningsreglement 1995 Tekniske forskrifter Indholdsfortegnelse Generelt Brandkam og brandkamserstatning.

Læs mere

Lovtidende A 2008 Udgivet den 14. marts 2008

Lovtidende A 2008 Udgivet den 14. marts 2008 OMTRYK Lovtidende A 2008 Udgivet den 14. marts 2008 25. februar 2008. Nr. 175. Bekendtgørelse om brandsyn og offentliggørelse af resultater af brandsyn foretaget i forsamlingslokaler I medfør af 4, stk.

Læs mere

Nye regler om højlagre. FKB-temadage 2013

Nye regler om højlagre. FKB-temadage 2013 Nye regler om højlagre FKB-temadage 2013 Arbejdsgruppen vedr. fremtidig regulering af højlagre 2009 Arbejdsgruppens anbefalinger 2010 Ændrede regler angående højlagre Oprettelse af en følgegruppe, som

Læs mere

Regler for oplag af halm

Regler for oplag af halm Regler for oplag af halm Forbrug af halm er de senere år steget betydeligt, og vil med al sandsynlighed stige i de kommende år. Oplag af halm eller lignende brændbart oplag på over 10 m 3 i det fri og

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udarbejdelse af Brandteknisk dokumentation Indholdsfortegnelse Formål... 2 Brandteknisk dokumentation indhold:... 2 Indledning... 2 Lovgivning:... 2 Lovhjemmel...

Læs mere

REGLER FOR OPLAG AF HALM O.LIGN. I LEJRE KOMMUNE. Inkl. Ansøgning om tilladelse til oplag af Halm i Lejre Kommune.

REGLER FOR OPLAG AF HALM O.LIGN. I LEJRE KOMMUNE. Inkl. Ansøgning om tilladelse til oplag af Halm i Lejre Kommune. 2013 REGLER FOR OPLAG AF HALM O.LIGN. I LEJRE KOMMUNE. Inkl. Ansøgning om tilladelse til oplag af Halm i Lejre Kommune. Lejre Brandvæsen, en del af Lejre Kommune - Hjælpen er der altid. Lejre Brandvæsen,

Læs mere

Tillæg 3 til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave 2016) Brandsikring af industri og lagerbygninger

Tillæg 3 til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave 2016) Brandsikring af industri og lagerbygninger Høringssvar Vedrørende Tillæg 3 til eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri (2. udgave 2016) Brandsikring af industri og lagerbygninger Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI (FRI Brandgruppe)

Læs mere

Fordelingsgangene 1.05 og 2.06 udføres med udgang direkte til terræn i det fri. Fordelingsgang 1.05 udføres med udgang via multirum benævnt 0.01.

Fordelingsgangene 1.05 og 2.06 udføres med udgang direkte til terræn i det fri. Fordelingsgang 1.05 udføres med udgang via multirum benævnt 0.01. William Tolstrup - Arkitekt Ap isegårdsvej 4, Lov 4700 Næstved William Tolstrup 2010-03-30 Jour.: D30912543-8 ag: E10044-2 Init.: L/WJ E-mail: lvr@dbi-net.dk Dir.tlf.: 20 21 89 01 Hald ø Lejren enovering

Læs mere

Beredskab. Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter

Beredskab. Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter Beredskab Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter Ordensregler For Brandfarlige virksomheder efter tekniske forskrifter Furesø Kommune 1. udgave 3/2013 2 Ordensreglerne i

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om tekniske forskrifter for brandfarlige væsker

Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om tekniske forskrifter for brandfarlige væsker NOTAT 6. marts 2013 Sagsnr.: 2011/023959 Sagsbehandler: AT Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om tekniske forskrifter for brandfarlige væsker Oprindeligt udkast sendt i høring

Læs mere

National brandforebyggelsesstrategi

National brandforebyggelsesstrategi National brandforebyggelsesstrategi 27. sep. 2012: Forsvarsudvalget og Brandbevægelsen afholdt høringen Brandsikkerheden i Danmark bør vi opsætte nationale mål? Svaret blev JA og derfor: 12. nov. 2012:

Læs mere

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 foldere til støtte for den kommunale brandtekniske byggesagsbehandling:

Der er på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 foldere til støtte for den kommunale brandtekniske byggesagsbehandling: Sagsgangen ved brandteknisk dimensionering December 2004 Side 1 FORORD Nærværende folder er et resultat af et samarbejde mellem: Dansk Bygningsinspektørforening Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner

Brandklasse. BR18 vejledning om indplacering i. Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner BR18 vejledning om indplacering i Brandklasse Udarbejdet i samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner Til såvel intern som ekstern anvendelse (efter den enkelte kommunes ønske og skøn) Version 1.0, versionsdato

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

ATEX og Brandmyndighederne

ATEX og Brandmyndighederne ATEX og Brandmyndighederne Hvorfor er tingene som de er og hvem er det bag uniformen? forventningsafstemning Gå ind i Indsæt > hoved og side fod for at indtaste tekst 12. Maj 2015 1 René Ruusunen Ansat

Læs mere

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw.

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw. NOTAT Miljøteknologi J.nr. / MST-5230-00221 Ref. lahal, brk, chste Den 29. juni 2015 Høringsnotat om ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast

Læs mere

Samarbejdsaftale. udførelse af myndighedsopgaver m.m. indenfor redningsberedskabet. mellem. Faxe Kommune. Næstved Kommune

Samarbejdsaftale. udførelse af myndighedsopgaver m.m. indenfor redningsberedskabet. mellem. Faxe Kommune. Næstved Kommune Samarbejdsaftale om udførelse af myndighedsopgaver m.m. indenfor redningsberedskabet mellem Faxe Kommune og Næstved Kommune April 2013. Kapitel 1 Aftalens parter, formål og varighed 1 Aftalen udstikker

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1 I bekendtgørelse nr. 1601 af 14. december 2015 om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15), som

Læs mere

En guideline for myndigheder

En guideline for myndigheder Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Forebyggende afdeling En guideline for myndigheder Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling Guideline nr. 1 1. udgave juli 2009 Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Vagtcentral

Læs mere

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau

Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Kvalitative brandsikringsanlæg sikrer ensartet sikkerhedsniveau Retningslinje 001-006 Konference, 24-09-2014 Anders Frost-Jensen, DBI Dias 1 / 24-09-2014 / AFJ / Møde Præskriptive krav Funktions- krav

Læs mere

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET Principper og rammer for implementering v. Martin Barnkob Lindgreen, vicedirektør i Trafik- og Byggestyrelsen oktober 2016 Formålet med certificeringsordningen

Læs mere

DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav

DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav DFPB-møde om funktionsbaserede brandkrav Jørgen Larsen Chefingeniør TopCenter i Ballerup Udstillings- og informationscenter for skadeforebyggelse og sikring. Demonstration af aktive og passive sikringsforanstaltninger.

Læs mere

Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling i Lejre Kommune

Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling i Lejre Kommune Funktionsbaseret brandteknisk byggesagsbehandling i Lejre Kommune Lejre Brandvæsen, Lejre Kommune Vintapperbuen 2, 4070 Kr. Hyllinge. Brandst., Syd: Horseager 6, 4330 Hvalsø. Brandst. Nord: Vintapperbuen

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1 Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 1 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 1 Generelle bestemmelser... 1.1 Definitioner... 3 1.2 Anvendelsesområde... 4 1.3 Generelle bestemmelser...

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Aalborg den 8. januar 2009.

Aalborg den 8. januar 2009. Beredskabsstyrelsen Center For Forebyggelse Fuldmægtig Bo Andersson Datavej 16 3460 Birkerød Aalborg den 8. januar 2009. Høringssvar til udkast til Bekendtgørelse om driftsmæssige forskrifter for hoteller

Læs mere

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces

Har du styr på brand...? rambøll arkitektur landskab og proces Har du styr på brand...? Hvem er jeg? Hans Bang Munkholt Bygningskonstruktør 2006 Fire Protection Manager CFPA Ansættelser: KPF Arkitekter, WITRAZ & Rambøll Arbejdsområder: Brandteknisk rådgiver Projektering

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri TILLÆG 1 TIL EKSEMPELSAMLINGEN OM BRANDSIKRING AF BYGGERI 1 Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til side 9, forord, sidste afsnit ændres meget høje bygninger, hvor der er mere end

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxxx 2012 om ændring af Inatsisartutlov om redningsberedskabet i Grønland og om brand- og eksplosionsforebyggende

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Regler for oplag af halm

Regler for oplag af halm Regler for oplag af halm 1 2 Regler for oplag af halm Forbrug af halm er de senere år steget betydeligt, og vil med al sandsynlighed stige i de kommende år. Oplag af halm eller lignende brændbart oplag

Læs mere

C. LA COURS SKOLE NY SKOLEBYGNING. Brandteknisk dokumentation Brandstrategi, brandteknisk dokumentation og brandteknisk udførelse

C. LA COURS SKOLE NY SKOLEBYGNING. Brandteknisk dokumentation Brandstrategi, brandteknisk dokumentation og brandteknisk udførelse C. LA COURS SKOLE NY SKOLEBYGNING Brandteknisk dokumentation Brandstrategi, brandteknisk dokumentation og brandteknisk udførelse Revision : Revisionsdato : Dato : 19.06.2015 Sagsnr. : 15.03.072 Udarbejdet

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Bygherreforeningen Borgergade 111 1300 København K Henrik L. Bang Mobil 4042 5575 hlb@bygherreforeningen.dk

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker

Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker Beredskabsstyrelsen 17. september 2007 BRS sagsnr.: 2007/000863 BRS sagsnr.: 2007/000863 Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING... 2 2. VILKÅR

Læs mere

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15?

Kære Per Jensen. Er det korrekt opfattet at der kun kan være tale om særskilte boliger, såfremt disse er brandmæssigt opdelt i henhold til BR 15? Fra: [mailto:pjen@solrod.dk] Sendt: 11. april 2017 13:36 Til: Jens Bendix Emne: VS: Diverse spørgsmål om annekser og dobbelthuse. Hej Jens Til orientering. Jeg vedhæfter lige mine oprindelige

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1.

Indretning af faste arbejdsplader i transportable konstruktioner henføres til anvendelseskategori 1. Notat Version: 1 Init.: AVE E-mail: ave@dbi-net.dk Dir.tlf.: 61220663 Antal sider: 6 Indretning af faste arbejdspladser i transportable konstruktioner, opsat i forbindelse med udførelse af byggearbejde

Læs mere

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Januar 2010 Denne vejledning har til hensigt at beskrive opbygningen og funktionen af et brandmandspanel Lovgivning Med indførelsen af det funktionsbaserede

Læs mere

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, nfa@tbst.dk Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 ÆNDRINGER: 1. Kommunalbestyrelsen blev tildelt hjemmel til at henlægge nærmere

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse CFPA Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden?

Læs mere

Ud over at kunne glæde sig over at stråtage er smukke, er der i dag tre nye forhold, man kan glæde sig over i forbindelse med stråtage.

Ud over at kunne glæde sig over at stråtage er smukke, er der i dag tre nye forhold, man kan glæde sig over i forbindelse med stråtage. Til den ansvarlige for kommunens byggesagsbehandling 23. juni 2016 Orientering om nye muligheder for byggeri med stråtag Smukke stråtage af god kvalitet og med lang levetid Ud over at kunne glæde sig over

Læs mere

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen.

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. BYGNINGSREGLEMENT 2018 KAPITEL 28 141 og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. 496 Dokumentation for de bærende konstruktioner for bygværker, som er

Læs mere

NOTAT. Erhverv J.nr. MST Ref. krrst Den 4. maj 2016

NOTAT. Erhverv J.nr. MST Ref. krrst Den 4. maj 2016 NOTAT Erhverv J.nr. MST-1220-00012 Ref. krrst Den 4. maj 2016 Høringsnotat vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse om miljøregulering af visse aktiviteter Miljøstyrelsen sendte 7. oktober 2015 udkast

Læs mere

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 NYT FRA STYRELSEN Generelt Serviceeftersyn af byggeskadeforsikringsordningen Genbrugte

Læs mere

Tillæg 1 Byggesagsbehandling til Samarbejdsaftale mellem Brand & Redning Sønderjylland og Haderslev, Aabenraa og Tønder Kommuner.

Tillæg 1 Byggesagsbehandling til Samarbejdsaftale mellem Brand & Redning Sønderjylland og Haderslev, Aabenraa og Tønder Kommuner. Tillæg 1 Byggesagsbehandling til Samarbejdsaftale mellem Brand & Redning Sønderjylland og Haderslev, Aabenraa og Tønder Kommuner. 1.1 Parter og myndighedsforhold Denne aftale omhandler samarbejdet mellem

Læs mere

Præ-accepterede løsninger. Industri- og lagerbygninger

Præ-accepterede løsninger. Industri- og lagerbygninger Præ-accepterede løsninger Industri- og lagerbygninger Delvejledning til Bygningsreglementet om brandsikring af traditionelle industri- og lagerbygninger Version: 25-06-2018 Delvejledning: Industri- og

Læs mere

Statsforvaltningens brev til Rudersdal og Hørsholm Kommuner. Beredskabsstyrelsens henvendelse

Statsforvaltningens brev til Rudersdal og Hørsholm Kommuner. Beredskabsstyrelsens henvendelse Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Rudersdal og Hørsholm kommuner ikke kan overlade vedtagelsen af planen for den risikobaserede dimensionering af det kommunale redningsberedskab til den

Læs mere

Træ som brandgodt byggemateriale. InnoByg gå-hjem møde

Træ som brandgodt byggemateriale. InnoByg gå-hjem møde Træ som brandgodt byggemateriale InnoByg gå-hjem møde Træ som byggemateriale Træ har gennem alle tider været et brandgodt byggemateriale: Hvorfor er brandreglerne Typiske spørgsmål: Hvorfor bygger vi ikke

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse

CFPA. Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Brandteknisk diplomuddannelse Virksomhedens brandsikkerhed fra A til Z Har du som sikkerheds- eller arbejdsleder ansvar for, at brandsikkerheden altid er i orden? Arbejder

Læs mere

Eksempelsamling. 2. udgave 2016. Eksempelsamling. om brandsikring af byggeri. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S

Eksempelsamling. 2. udgave 2016. Eksempelsamling. om brandsikring af byggeri. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S beskriver formålet med at gennemføre forskellige brandsikkerhedsforanstaltninger, og hvordan dette formål kan opnås i praksis. Eksempelsamlingen dækker først og fremmest det mere traditionelle byggeri.

Læs mere

Tagkonstruktioner med udvendig isolering af EPS Brandmæssige forhold. September 2008

Tagkonstruktioner med udvendig isolering af EPS Brandmæssige forhold. September 2008 VEJLEDNING Tagkonstruktioner med udvendig isolering af EPS Brandmæssige forhold September 2008 I overensstemmelse med: Bygningsreglement 2008 Tekniske forskrifter Indholdsfortegnelse Indledning Generelt

Læs mere

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 1. Indledning Et udkast til bekendtgørelsen har i perioden

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Brandsikkerhed på hoteller Gældende regler i beredskabslovgivningen

Brandsikkerhed på hoteller Gældende regler i beredskabslovgivningen Brandsikkerhed på hoteller Gældende regler i beredskabslovgivningen IDA Brandteknik 6. december 2016 Allan Thomsen, Brandforebyggelse, bfo@brs.dk Beredskabsloven 33, stk. 6, nr. 2 Forsvarsministeren fastsætter

Læs mere

at bestyrelsen godkender forslag til Service Level Agreements (SLA)

at bestyrelsen godkender forslag til Service Level Agreements (SLA) INDSTILLING 17. Godkendelse af Service Level Agreements (SLA) Bestyrelsen skal med afsæt i principaftalen for Hovedstadens Beredskab godkende forslag til Service Level Agreements (SLA) for myndigheds-

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Notatet er udarbejdet på baggrund af besigtigelse af taget over Bodil Ipsens Vej Valby, 01. Oktober 2018.

Notatet er udarbejdet på baggrund af besigtigelse af taget over Bodil Ipsens Vej Valby, 01. Oktober 2018. Version: 3 Notat Init.: AVE E-mail: ave@brandogsikring.dk Dir.tlf.: 61220663 Antal sider: 6 Notat vedr.: Vurdering af lejlighedsskel Bodil Ipsensvej 23 Efter henvendelse fra grundejerforeningen har DBI

Læs mere

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20

Ikke-bærende vægge. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/010 8. udgave Januar 2014 Ikke-bærende vægge MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 5 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 5 Lagerafsnit i det fri... 5.1 Generelle bestemmelser... 3 5.2 Afstandsforhold... 3 5.3 Indsatsforhold...

Læs mere

Notat - Serviceniveauet nu og i fremtiden i Hovedstadens

Notat - Serviceniveauet nu og i fremtiden i Hovedstadens BM01 2017 Bilag 1 pkt. 4 Notat - Serviceniveauet nu og i fremtiden i Hovedstadens Beredskab Serviceniveauet på myndighedsområdet i dag Byggesager mv. med operative bindinger Bygningsreglementet 2015 med

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 3 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 3 Lagerafsnit i bygning... 3.1 Generelle bestemmelser... 3 3.2 Brandmæssige adskillelser... 4 3.3 Konstruktive

Læs mere

Medlemsmøde d. 14.oktober Velkommen til Medlemsmøde i. om Teknisk bytte

Medlemsmøde d. 14.oktober Velkommen til Medlemsmøde i. om Teknisk bytte Medlemsmøde d. 14.oktober 2010. Velkommen til Medlemsmøde i om Teknisk bytte 1 Medlemsmøde i Passiv brandsikring Teknisk bytte Vi sætter fokus på funktionsbaseret brandsikring: Hvad kan der handles om

Læs mere

Bemærkninger til Forsvarsministeriets bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

Bemærkninger til Forsvarsministeriets bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. FOB. J. nr. 004-035/2005 Bemærkninger til Forsvarsministeriets bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. I. Almindelige bemærkninger I. Hjemmel

Læs mere

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK 6.00/009 8. udgave Januar 2014 Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Love og vedtægter mv. Love og vedtægter vedr. byggeri Brandkrav til jordbrugserhvervets avls- og driftsbygninger Bygninger Teknik Miljø Arkivnr. 95.02-01 Udgivet 01.02.2008 Revideret

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2014

BYGGE LOVS DAGE 2014 BYGGE LOVS DAGE 2014 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2014 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO indbyder i samarbejde med Energistyrelsen herved ledere og medarbejdere fra de kommunale bygnings- og

Læs mere