Det vigtigste først. Vores guide til et godt CV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det vigtigste først. Vores guide til et godt CV"

Transkript

1 Det vigtigste først Vores guide til et godt CV Hos Kelly Services vil vi gerne hjælpe dig til at lykkedes på arbejdsmarkedet. Derfor har vi dedikeret noget tid, til at udarbejde en guide, som skal hjælpe dig til at skrive et godt CV. Et CV som repræsenterer dig bedst muligt. Vi håber du finder guiden nyttig og, at den kan hjælpe dig. Det primære formål med et CV, er at præsentere dine færdigheder på en måde, som får en potentiel arbejdsgiver til at ringe til dig for en samtale. Et velskrevet, informativt CV er det første skridt, på vejen til at åbne dørene til fremtidige karrieremuligheder. kellyservices.dk

2 Giv det rigtige førstehåndsindtryk Dit CV er det første indtryk, du giver til en potentiel arbejdsgiver. Med andre ord vil indholdet, strukturen og udseendet af dit CV tale på dine vegne. I betragtning af hvor vigtigt det er at give et godt førstehånds indtryk, kan man ikke understrege kraftigt nok, hvor vigtigt det er at tage sig tid til at lave et CV, som virkelig afspejler resultater, erfaring, forretningssans og stærke sider. Retningslinjerne i denne guide vil hjælpe dig med at kommunikere dine færdigheder effektivt.

3 Let at læse, let at forstå Den bedste måde at sammensætte et sælgende CV er at starte med at lave logiske kategorier, som fremhæver dine kvalifikationer og resultater. Nedenfor er eksempler på kategorier, du kan bruge. Mål og positionering. Lige under den øverste sektion (som skal indeholde navn, adresse og kontaktoplysninger) bør være en kort introduktion - hvor hovedindholdet af dit CV står. Et mål beskriver kortfattet, hvilken type stilling du søger. For eksempel: «Jeg ønsker en udfordrende regnskabsstilling med udviklingsmuligheder.» For at positionere dig skal du beskrive konkret hvad du kan tilbyde. For eksempel, «Virkelig dygtig marketing manager med mere end 10 års erfaring i markedsføring af produkter i mange forskellige sektorer.» Bemærk: Brug enten et mål eller positionering, ikke begge dele. Erhvervserfaring. Start med det sidste job, du havde, og notér arbejdserfaringerne fra de sidste 10 år. Kom med titler, virksomhedsnavne (herunder en kort beskrivelse af virksomheden), sted samt til / fra datoer for beskæftigelse. Nedskriv dine vigtigste opgaver og resultater. Færdigheder og evner. Inkludér relevante, specielle interesser, IT-færdigheder, fagkompetencer og enhver militærerfaring. Vær sikker på at præsentere dine færdigheder på en positiv måde, men undgå overdrivelser. Uddannelse. Niveau eller grad, fagområde, skole, dato for afsluttende eksamen og eventuelle relevante udmærkelser. Uddannelse er som regel angivet i slutningen af dit CV, men hvis du er nyuddannet og ikke har meget erhvervserfaring, kan du forbedre din uddannelse ved at sætte det højere op. Certificeringer og kontorer. Fokusér hele tiden på dine resultater, erfaring og kompetencer. Hvis det er relevant for stillingen, bedes du give oplysninger om medlemskab eller opgaver, som kan støtte og styrke dine kvalifikationer til stillingen, og gøre dit CV unikt.

4 Tilpas indholdet En af de vigtigste ting at huske på, når du arbejder på dit CV er, at du skal tilpasse indholdet til hver enkelt virksomhed og stilling. I stedet for at skrive et standard dokument, som du bruger til enhver lejlighed, skal du oprette et CV, der taler direkte til den potentielle arbejdsgivers unikke behov. Du kan eksempelvis lægge vægt på forskellige præstationer eller beskrive nogle resultater i flere detaljer. Du kan også beskrive, hvordan du opfylder specifikke krav i til den opslåede stilling. Dette kan være lidt tidskrævende, men et målrettet og skræddersyet CV udtrykker viden og interesse, og vil hjælpe dig med at differentiere dig fra andre kandidater.

5 Særlige situationer Du må ikke bekymre dig, hvis du ikke har særlige poster at vise på dit CV. Det er normalt, at jobsøgere har ringe erhvervserfaring eller huller i karrieren. Ved udarbejdelsen af dit CV, kan du faktisk gøre dette til din fordel. Overvej følgende forslag: Hvis du er en nyuddannet akademiker med lidt erhvervserfaring, har huller i dit CV eller søger en ny karriere: De fleste mennesker er uvidende om, at de har kvalifikationer og erfaring, som er vigtige elementer at medtage i et CV. Kurser, frivilligt arbejde, deltidsarbejde og deltagelse i faglige organisationer er gode eksempler, som du kan bruge. Overvej at lave et CV-resumé, hvis du har huller i din karriere. Et CV-resumé lister evner og resultater først, og fokuserer mindre på tidligere beskæftigelse og beskæftigelsesperioder. I stedet for at have et særskilt afsnit til Erhvervserfaring kan du vælge at have et afsnit, som du kalder Oplevelser, IT-viden og Projekter. Hvis du vælger denne type CV, kan du stadig sætte en kort liste over arbejde som afslutning. Et CV-resumé kan også bruges, hvis du skifter karriere. Hvis du mangler erhvervserfaring som er relevant for den nye branche, kan denne type CV bruges til at fremhæve relevante egenskaber, som kan overføres fra den ene branche til den anden. Hvis du har huller i dit CV er du velkommen til at beskrive dette i et separat følgebrev, hvor du kan beskrive, hvordan du har vedligeholdt dine færdigheder og kvalifikationer gennem midlertidig ansættelse, frivillige stillinger, eller jobrelaterede kurser. Hvis du har haft mange midlertidige ansættelser, men kun få fuldtidsstillinger: Sæt dine midlertidige stillinger i omvendt kronologisk orden, ligesom du ville gøre med faste stillinger. Hvis du har været ansat gennem et vikarbureau, bruges deres navn som arbejdsgiver. Gruppér alle dine vikarstillinger samlet. Vær sikker på at gøre det klart, at stillingerne var midlertidige. Hvis du er usikker på, hvordan du skal vise dine eksamenskarakterer: Akademiske resultater bliver mindre og mindre vigtige, som karrieren skrider frem. Hvis du har været i job et par år, er det ikke nødvendigt at medtage eksamensbeviset. Alternativt kan du inkludere din akademiske grad i slutningen af dit CV. Hvis du er en nyuddannet akademiker med gode karakterer, eller har en høj grad fra et anerkendt universitet eller collegeuddannelse, sæt gerne dette i starten af dit CV.

6 Hvis din tidligere arbejdsgiver har ændret navne: Skriv det aktuelle firmanavn og sæt det tidligere navn i parentes. Ved at inddrage begge navne i dit CV, kan potentielle arbejdsgivere let finde information, de ønsker at bekræfte din erhvervserfaring og foretage referencekontrol. Hvis din tidligere arbejdsgiver ikke længere eksisterer som en virksomhed, skal du sørge for at informere om dette. Men sørg for, at du er i kontakt med nogen derfra, hvis du giver dem som reference. Hvad ønsker arbejdsgiveren egentligt at vide? Det er vigtigt, at dit CV er rettet mod, hvad der betyder mest for en potentiel arbejdsgiver. Forslagene nedenfor hjælper dig med at identificere en arbejdsgivers primære fokus, når de læser din historie igennem dit CV. «Hvad betyder det for mig?» Dette er det vigtigste for en arbejdsgiver. Hvis dit CV ikke umiddelbart giver et svar på dette, vil de miste interessen i løbet af få sekunder. Indledningen skal straks fange læserens interesse og tydeligt opsummere hvem du er, dine styrker og hvilke fordele du kan tilføre virksomheden. «Hvad kan du gøre for mig?» En sikker måde at bekræfte din værdi er at vise gode resultater fra tidligere jobs. Vær sikker på at vise målbare resultater og medtag de nødvendige detaljer. «Har du de rigtige kvaliteter?» Beslut hvilke funktioner der er mest relevante for den potentielle arbejdsgiver og sæt vigtige nøgleord og sætninger fra jobannoncen ind i dit CV. «Hvor har du arbejdet før?» Vær sikker på at inkludere, hvor du har arbejdet, hvor længe og hvilke jobtitler du har haft. «Er din erfaring relevant i forhold til vores behov?» En jobtitel vil ikke nødvendigvis vise relevant erhvervserfaring. Overvej at bruge underpunkter til at fremhæve interessant information, der er relevant for stillingen. NB! Gør præsentationen kort. «Har du den nødvendige uddannelse og certificering?» Vis, at du har relevant uddannelse, efteruddannelse og certificering, og anvend passende terminologi og nøgleord for at sikre, at oplysningerne ikke bliver overset af dem, der læser dit CV.

7 «Hvilken slags person er du?» Oplys om de ting, der gør, at du skiller dig ud fra mængden, før du møder din kommende arbejdsgiver. For eksempel, kan du inkludere dine computerfærdigheder eller de udenlandske sprog du taler. «Er det let at komme i kontakt med dig?» Du kan have det bedste CV, men du vil aldrig høre fra en arbejdsgiver, hvis du ikke har angivet telefonnumre, mailadresse og postadresse.

8 Hvorfor så meget postyr omkring nøgleord? Nøgleord er specifikke ord eller vendinger, som jobsøgende bruger til at finde arbejdspladser og arbejdsgivere bruger til at finde de rigtige kandidater. De anvendes som søgekriterier på samme måde, som når du søger på internettet. Arbejdsgiveren vil ofte digitalisere CV et, sætte det ind i en søgbar database og benytte skræddersyede programmer til at søge efter bestemte nøgleord med relation til de ledige stillinger. Det er derfor vigtigt at placere disse nøgleord i dit CV for at sikre, at disse bliver opfanget af en scanning. Overvej disse tips, når du tilføjer nøgleord: Brug nøgleord, der er relateret til branchen. Hav fokus på ord, der er nævnt gentagne gange i forbindelse med den konkrete stillingsbetegnelse. Jo flere nøgleord du bruger, jo større er chancerne for, at de vil blive opdaget. Når du svarer direkte på en jobannonce, kan du bruge ord fra annoncens nøgleord. Se også vores karrieretips på for mere nyttig information.

9 Tips til at gøre dit CV endnu bedre Du skal forberede dig på, at skulle skrive, redigere og omskrive dit CV flere gange, før det er perfekt med et klart og tydeligt indhold. Følgende tips kan være nyttige: Brug aktive ord. Nøgleord, som angiver handlinger: udviklet, designet, tog initiativ til, etablerede, indførte, ledet, organiseret og implementeret brug ord som vil skildre dig som dynamisk og stærk. Opsummer ansvarsområderne. Bemærk venligst, at et CV ikke er det samme som en jobansøgning. Det simple er ofte det bedste. Fokus på resultater, ikke daglige aktiviteter. Når du beskriver din erhvervserfaring, så prøv at lægge vægt på resultater ved hjælp af korte og præcise punkter. Du må ikke blot lave en liste over arbejdsopgaver.

10 Gode råd Du kan ikke være for forsigtig, når du finjusterer dit CV. Følgende forslag kan være nyttigt at have med i tankerne: I slutningen af dit CV, kan du skrive Referencer på anmodning. Referencer skrives på et særskilt ark med navn, titel, firma, adresse og telefonnummer. (Husk at bede om tilladelse, før du giver nogen reference). Hvis intervieweren beder om referencer, har du denne liste let tilgængelig. Læs altid korrektur på dit CV, og få gerne andre til at læse det igennem også. Grammatiske og typografiske fejl på dit CV kan ødelægge muligheden for at blive taget i betragtning. Selv den mindste stavefejl kan ødelægge dine chancer. Begræns antallet af sider og gør dit CV kort og enkelt. Undgå for meget tekst, ved hjælp af lister, korte afsnit, fjern unødvendige ord og brug punktopstilling de steder, hvor det er muligt. Du må ikke medtage personlige oplysninger (alder, nationalitet, religion, ægteskabelig status). Det er ulovligt at tage beskæftigelsesbeslutninger baseret på sådanne oplysninger, og at inkludere dem på dit CV er derfor unødvendig. Undgå virksomheds- eller branche-specifik terminologi og forkortelser, der kan forårsage forvirring. Du må aldrig nævne en tidligere arbejdsgiver på en negativ måde eller være uærlig. Intet ødelægger dine chancer mere end negative, falske eller vildledende udsagn. Undgå personlige stedord jeg og mig. Det er bedre at sige opnåede 40 procent salg stigning i stedet for jeg steg salget med 40%. Sørg for, at dit CV er let at læse. Undgå at bruge mange forskellige skrifttyper, størrelser og komplicerede formatering. Hold dit CV rent, enkelt og professionelt. Du må ikke vedhæfte udskrifter, referencebreve eller eksamensbeviser. Hvis intervieweren ønsker noget af dette, kan han / hun bede om det. Husk, at det altid handler om førstehåndsindtrykket. Brug papir af højeste kvalitet i neutrale farver uden baggrunds grafik eller hæfteklammer.

11

12 An Equal Opportunity Employer 2011 Kelly Services, Inc. NO11-08 Kelly Services Telefon

LYNGUIDE TIL CV OG ANSØGNING

LYNGUIDE TIL CV OG ANSØGNING LYNGUIDE TIL CV OG ANSØGNING 1 VELKOMMEN TIL LEDERNES LYNGUIDE TIL CV OG ANSØGNING Brug Lynguiden, når du hurtigt vil i gang med at målrette din jobsøgning og have styr på jobsøgningsmaterialet frem mod

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

Hjælp til at skrive en ansøgning

Hjælp til at skrive en ansøgning Hjælp til at skrive en ansøgning indhold Praktikplads på Tech College Aalborg....3 Trin 1 Hvordan finder jeg jobs og virksomheder?... 4 Trin 2 Passer jeg til jobbet?....5 Trin 3 Hvordan får jeg mere at

Læs mere

Arbejdsgivers pligter på arbejdsmarkedet

Arbejdsgivers pligter på arbejdsmarkedet Arbejdsgivers pligter på arbejdsmarkedet 23 Indhold Side Indledning 5 Loven Forbuddet mod forskelsbehandling 6 Direkte og indirekte forskelsbehandling 7 Chikane og instruktion 8 Forbud mod repressalier

Læs mere

12. koncepter for NA service.

12. koncepter for NA service. 12. koncepter for NA service. Samt studie materiale Oversættelsen er ikke godkendt af WCNA Introduktion. Narcotics Anonymous er som fællesskab defineret ved dets principper. Vore 12 Trin detaljere vort

Læs mere

LinkedIn for mediefolk

LinkedIn for mediefolk Grundopsætning af profil for medlemmer af Dansk journalistforbund 10 gode og nemme råd Udarbejdet for Dansk Journalistforbund af Abelone Glahn, Amedia Kopiering sker efter aftale med Abelone Glahn Marts

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Gode råd til den motiverede ansøgning

Gode råd til den motiverede ansøgning Gode råd til den motiverede ansøgning Mange uddannelsessteder vil gerne have, at kvote 2 ansøgere vedlægger en motiveret ansøgning (nogle steder også kaldet en levnedsbeskrivelse). Den motiverede ansøgning

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Erfaringer med det nye socialtilsyn

Erfaringer med det nye socialtilsyn Pernille Hjarsbech og Ulf Hjelmar Erfaringer med det nye socialtilsyn En undersøgelse blandt behandlingstilbud på stofmisbrugsområdet hkjh Erfaringer med det nye socialtilsyn En undersøgelse blandt behandlingstilbud

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Denne vejledning er en hjælp til dig, som skal skrive en motiveret ansøgning i forbindelse med ansøgning om optagelse på IT-Universitetets kandidat- master

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Web-håndbog om brugerinddragelse

Web-håndbog om brugerinddragelse Web-håndbog om brugerinddragelse Socialministeriet Finansministeriet www.moderniseringsprogram.dk Regeringen ønsker at skabe en åben og lydhør offentlig sektor. Ved at tage den enkelte med på råd skal

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar

Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar Inddragelse af brugerne er væsentlig for at sikre og udvikle kvaliteten af de leverede ydelser. Der gennemføres traditionelle brugerundersøgelser, der

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ _ 00 GOD TRIVSEL FORORD FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning,

Læs mere

HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET. - som offentligt ansat

HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET. - som offentligt ansat HVIS DU BLIVER AFSKEDIGET - som offentligt ansat SÅDAN BEHANDLER DM EN AFSKEDIGELSESSAG NÅR DU HENVENDER DIG TIL DM I FORBINDELSE MED EN AFSKEDIGELSE, ARBEJDER DM S KONSULENTER MED EN FAST PROCEDURE FOR,

Læs mere

FEEDBACK. - redskab for personlig og organisatorisk udvikling. www.mårup.dk. "Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring" Guro Øiestad

FEEDBACK. - redskab for personlig og organisatorisk udvikling. www.mårup.dk. Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring Guro Øiestad FEEDBACK - redskab for personlig og organisatorisk udvikling "Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring" Guro Øiestad Notatets formål hvorfor give feedback etik hvordan give og modtage Hvorfor feedback

Læs mere

Når et medlem melder sig syg. nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010

Når et medlem melder sig syg. nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010 Når et medlem melder sig syg nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010 1 A-kassen er vigtig for den sygemeldtes fremtid Siden oktober 2009 har a-kasserne haft pligt til at

Læs mere

LE DE RE DE R LYKKES HVAD E R DET DE K AN? FE M KE RN E KOM PETE NCE R HOS KOM M U NALE LE DE RE M E D SUCCES

LE DE RE DE R LYKKES HVAD E R DET DE K AN? FE M KE RN E KOM PETE NCE R HOS KOM M U NALE LE DE RE M E D SUCCES LEDERE DER LYKKES HVAD ER DET DE KAN? FEM KERNEKOMPETENCER HOS KOMMUNALE LEDERE MED SUCCES PROJEKTGRUPPE: Mette Marie Langenge, HK/Kommunal Stine Hinge, KL Karen Lund, KL Peter Klange, Klange Erhvervspsykologi

Læs mere

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd.

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. At være træner/leder eller spiller i BS 72's ungdomsafdeling, er ikke bare som at være frivillig eller medlem et hvilket som helst andet sted. I BS 72

Læs mere