5 interviews med efterladte, af Inger Anneberg. Interview 1: Anneli Heintz Han er død, ikke?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5 interviews med efterladte, af Inger Anneberg. Interview 1: Anneli Heintz Han er død, ikke?"

Transkript

1 1 5 interviews med efterladte, af Inger Anneberg Interview 1: Anneli Heintz. Side 1 5 Interview 2: Siv Landerslev. Side 5-10 Interview 3: Ole. Side Interview 4: Jonna Nielsen. Side Interview 5: Jens Carlsen. Side Interview 1: Anneli Heintz Han er død, ikke? Birthe var 73 år, da hun mistede sin ægtefælle, Ib. Men Birthes tab blev i særlig grad en opgave og en udfordring for de pårørende, fordi hun var alvorlig dement, da Ib pludselig døde. Derfor er beretningen om Birthes tab af sin ægtefælle er fortalt via den ene af hendes tre børn, datteren Anneli Heintz Vi er tilbage i 1998, da Anneli Heintz første gang opdager, at hendes mor er ved at blive anderledes. Den aktive mormor har været en stor hjælp, da Anneli fik sit første barn, men ved barn nr. 2 kan Anneli mærke en markant forskel. Mens mormoderen, når hun passede datteren, altid var meget opmærksom på barnets behov, er hun meget mindre opmærksom på det næste barn. En dag, da hun har passet Annelis søn, siger hun: Jeg tror, han var lidt sulten, han fik bare en kiks.. Det var pludselig tydeligt, at hun ikke kunne overskue ret meget mere, selv når hun blot skulle se efter ham nogle få timer. Hun rodede ting sammen, og da jeg selv er sygeplejerske og har arbejdet med ældre og også med demente i både hjemmeplejen og som sygeplejevikar, kunne jeg fornemme, at noget var galt. Men den slags faglige viden er ikke altid en fordel i ens privatliv, hvor der er meget andet på spil og andet at tage hensyn til, fortæller Anneli Heintz. I de første år af Birthes demens var hun stadig en meget aktiv kvinde. Hun gik ture og gik til svømning, men hun fik sværere og sværere ved at tale. Hendes demens betød, at hun glemte navneord og derfor kom med halvfærdige sætninger. Sådan fungerede det i nogle år, mens hendes mand i stigende grad måtte tage sig af alt det praktiske. Min far var en stolt mand, så det med at presse på for at få stillet en diagnose var svært. Jeg kunne se, det begyndte at blive rigtig slemt med min mor, men jeg ville jo ikke bare blande mig. Hvordan kunne man få noget hjælp til dem uden at såre ham? Hvornår siger man fra? Det var svært, husker Anneli.

2 2 Et tegn på afmagt På et tidspunkt kontaktede faderen Anneli og fortalte, at han havde været til læge sammen med moderen, fordi hun jo ikke husker så godt. Han havde fået at vide, at de ville undersøge hende nærmere, men der var ni måneders ventetid, og faderens kommentar lød: Hvis det er rigtigt, så dør jeg inden.. Det var hans første tegn på afmagt, husker Anneli, der fik lagt pres på systemet, så moderen kom til undersøgelse efter en måned, en undersøgelse der bekræftede, at der var tale om demens, fremkaldt af en række små blodpropper. Min far fortsatte med at tage sig af det huslige og pleje hende. Han lærte at lave mad i en alder af 75 år, og han ønskede ikke, hun skulle på plejehjem, selv om det var et 24- timers job. Han blev ved med at sige, at det går nok. Et stort hus og have, som også krævede pasning, ville han selv klare, han var ikke parat til at sælge og ville ikke bede om hjælp. Det har da slidt på ham, påpeger Anneli. Pludselig død Det år, hvor Ib ville have fyldt 79 år, faldt han om i hjemmet, ramt af en blodprop i hjernen. Birthe, der var godt fire år yngre end Ib, var i huset hos ham, da han faldt om, og ved et tilfælde ringede et familiemedlem hjem til parret samme dag og fornemmede på telefonsamtalen med Birthe at noget var galt. Familien skyndte sig til huset og fandt Ib bevidstløs. Han nåede at være indlagt på sygehuset i tre dage, før han døde. Min søster tog vores mor med hjem, da min far blev indlagt. Næste dag fik hun en aflastningsplads på et plejehjem. Det er normalt den pågældende selv, som skal bede om en plads, men efter en del pres fra min brors side, blev reglerne dog bøjet, så min mor fik et sted at være, fortæller Anneli. Da Ib var død, kom Birthe ind på sygehuset og så sin døde ægtefælle, ligesom hun senere deltog i begravelsen, alt sammen noget familien selv tog stilling til uden rådgivning af nogen art. Hun græd da lidt og der var ingen tvivl om at hun godt forstod, at han var død. Men samtidig havde hun det svært med pludselig at være anbragt på et lille modtageværelse på et plejehjem, hvor hun ikke havde sine ting. På en og samme tid mistede hun både ham og trygheden i at være derhjemme, fortæller Anneli. Efter nogle måneder fik moderen et permanent værelse på plejehjemmet indrettet med hendes egne møbler. Hun lyste op i genkendelse af sine ting, husker Anneli, men

3 3 bliver også vred, fordi hun ikke synes, det er hendes egen stue. Personalet havde rådet os til at have nogle af de fotoalbums med, hvor der både var billeder af os børn, af min far og fra deres fælles rejser sammen. Dem tog vi frem i en periode og vi kunne tale sammen om billederne og rejserne. Først var hun glad for det, men også her blev hun senere vred begyndte at rive billederne i stykker og ville ikke have dem. Det har jo nok været en reaktion på, at hun godt vidste, hvad hun havde mistet, både sin mand, vores far og det liv det havde sammen. Personalet mente, det hendes måde at sørge på, siger Anneli, der også i glimt så, hvordan moderen flere gange erkendte, at ægtefællen var død, fx da hun pegede på den stol, han plejede at sidde i derhjemme og sagde: Han er død, ikke? Jeg gik også tur med hende på kirkegården, og her var det påfaldende, at hun af sig selv kunne finde hen til min fars grav. Hun kendte ruten, men det kan også have handlet om, at hendes forældre lå på samme gang på kirkegården. Måske var det derfor hun vedblev at have en fornemmelse af, hvor vi skulle gå hen Hun pegede også på gravstenen og sagde: Han ligger dernede, ikke? Og samtidig læste hun op, hvad der stod på gravstenen som om det var noget fuldstændig almindeligt, hun læste, husker Anneli. Manglede samtaler med de pårørende I perioder efter Ibs død blev Birthe glad igen. Hun kunne både synge og danse, og personalet oplevede hende som meget positiv. De fortalte tit om, hvor glad hun var, og at det var godt at opleve, at hun var sådan et livstykke. For os var det rart at høre, at hun trods alt havde en lang periode, hvor hun var glad, fortæller Anneli. Men hvordan ved man, om en dement sørger? Anneli erkender, at det var svært at aflæse, og det var ikke noget, der rigtig blev talt om i forhold til hendes mor. Personalet sagde ganske vist, at hendes mor sørgede, hvad Annli også selv tolkede, men en dybere forklaring og mere information om, hvordan man bedst kan hjælpe den demente som efterladt blev det ikke til. Personalet var gode til at komme med anbefalinger om, hvornår vi fx skulle tage hende med fra plejehjemmet og på besøg hos os andre. Skulle hun fx være hos en af os til jul? Ville det gøre det nemmere eller sværere for hende? Måtte hun se sit gamle hjem? Den slags talte vi om og lavede aftaler om. Men jeg har efterfølgende savnet meget, at de havde tilbudt os en mere organiseret samtale om, hvad demens indebærer efter et tab af ægtefælle. At man fx havde taget en sådan samtale med os tre børn, sammen eller hver for sig. Så vi alle var blevet klædt på samlet og havde haft samme viden.

4 4 Anneli efterlyser, at plejehjemmet tilbød en mere samlet information, om hvordan man bedst kunne støtte moderen i situationen. Vi gjorde jo som vi bedst kunne hver især. Hun elskede at komme hjem til os i haven til en kop kaffe og en jordbærkage. Min bror tog hende med ud og sejle i kano, for det har hun tit været, da hun var yngre. Vi gjorde det, som vi syntes var rigtigt for os i familien. Men en demens-koordinator kunne måske have fortalt os noget om, hvordan en dement giver udtryk for sorg, at det måske er anderledes end andres sorg og hvad vi burde være opmærksomme på? Jeg mener, man burde sætte sådan en type samtale i system, så man fx som pårørende ville få tilbudt en lige efter dødsfaldet og en igen et halvt år senere. Det savnede jeg. Skriftlig information om demente som efterlade eller demente i sorg har Anneli aldrig set eller fået tilbudt, men heller ikke spurgt efter, erkender hun. Jeg synes det først var bagefter, at jeg reflekterede over hvad jeg havde savnet. Det er også derfor jeg mener der skal være en fast procedure, at man har samtaler med de pårørende om den slags situationer, understreger Anneli. At finde hjem Birthe forsøgte i den første periode på plejehjemmet at finde hjem til sit gamle hus, og familien oplevede flere nervepirrende stunder, hvor hun var gået fra plejehjemmet og blev fundet af forskellige mennesker rundt omkring. Senere faldt hun mere til ro og blev mindre vred. Hun omgav sig gerne med dukker og bamser, som hun betragtede som sine børn. De var med hende hele tiden. Vi købte en terapi-dukke til hende, og hun talte tit om både dukken og bamserne og refererede til dem, som om de var børn. Kunne pege på dem og sige, at de havde været artige i dag. Jeg syntes, det var dejligt for hende, at hun havde dem som trøst. Jeg tror, det betød, at hun følte sig mindre alene. I maj 2009, tre år efter Ibs død, døde Birthe efter at hun i en periode var holdt helt op med at spise. Min mor holdt op med at spise, fordi hun var så medtaget/syg af sin demens, så denne funktion stoppede. Hun følte ikke sult, og det blev bekræftet af hendes læge. Samtidig tror jeg, at hun opgav at leve videre, hun havde tabt flere og flere funktioner, var begyndt at falde, var blevet inkontinent osv., fortæller Anneli. Alene med tabet For Anneli står tiden, hvor faderen døde og tabet af faderen som en voldsom hård periode på flere måder, også fordi det blev et tab, som børnene kom til at stå uventet alene med.

5 5 Vi var jo chokerede over det, fordi det skete så brat, men samtidig kunne vi ikke dele det med vores mor, som man ellers ville have kunnet. Hvis hun nu fx havde været fysisk handicappet, kunne vi stadig have snakket om fælles minder, sørget sammen, lavet aftaler om begravelsen sammen. Det kan man ikke på samme måde med en dement. Fx vidste vi ikke helt, hvordan han ønskede at blive begravet, men mor havde engang sagt, at hun i hvert fald ikke ville brændes. Så tog vi den beslutning, at han blev kistebegravet og hun blev senere begravet på samme måde, ved siden af ham, forklarer Anneli. Hun understreger, at børnene var nødt til hele tiden at tænke sig til, hvad Birthe ville have valgt, hvis hun havde kunnet sige det selv. Blomsterne, sangene, osv. Det er en svær proces, men jeg tror næsten, man skal have prøvet det selv, for at kunne forstå, hvor svært det er. Mit eget syn på demente, og på demente som efterladte har ændret sig, efter at jeg har oplevet processen med min mor. Jeg er blevet mere lydhør i forhold til, hvad de har brug for, og hvad de pårørende har brug for, og jeg kan se, at det er meget vigtigt med åbenhed, fortæller Anneli, der i dag er selvstændig med egen virksomhed, men stadig fungerer som sygeplejerske, når hun er afløser på det plejehjem, hvor hun har været fastansat i en del år. Interview 2: Siv Landerslev Det dobbelte tab Da Siv Landerslev mistede sin 84-årige ægtefælle, Ulf, genoplevede hun også tabet af deres datter, Christina, som de havde mistet tre år forinden. Det dobbelte tab gjorde Sivs sorg kompliceret og medførte en stressreaktion, som hun stadig må forholde sig til Fra vinduerne i Siv Landerslevs lyse og venlige lejlighed midt i Hørsholm kan hun se natur, men hun kan først og fremmest se andre mennesker. Det var derfor jeg valgte en lejlighed her på 1. sal, da jeg solgte vores hus. Jeg ønskede ikke at sidde på en øde ø, men at være i kontakt med virkeligheden og at bo et sted, hvor der var andre mennesker omkring mig, fortæller hun. Den beslutning har hun ikke fortrudt et øjeblik. Og selv om Ulf stadig er med hende i hverdagen - hun siger både godmorgen og godnat til fotografiet af ham i reolen i stuen - så er lejligheden først og fremmest hendes, for her har hun aldrig boet sammen med Ulf. Jeg savner ham ikke på samme måde, som jeg gjorde i vores fælles hus. Det her sted er mit, og det er på en måde en lettelse. Det mildner lidt på sorgen, for det er en anden tilværelse jeg har fået nu, uden Ulf, forklarer Siv.

6 6 Den værste tid Siv Landerslev er svensker, men kom til Danmark i 1950, fordi hun havde mødt en dansk mand. Hun blev uddannet pædagog og fald godt til i landet, hvor hun giftede sig Ulf. Med ham fik hun børnene Jens og Christina. Christina døde i 2005, og tre år senere mistede hun Ulf, der blev 84 år gammel. Christina blev kun 52 år og efterlod ikke bare sine forældre men også mand og tre børn. Hun blev ramt af en tumor i hjernen, og fra diagnosen blev stillet til hun døde gik der kun ét år, et år, hvor Siv og Ulf var meget hos hende, mens hun skiftevis var indlagt og hjemme hos sin familie. Vi blev ved med at håbe til det sidste. Det gjorde hun også selv. Hun ville så gerne leve. Håbet er det sidste, der forlader en, og vi kunne ikke forholde os til, at hun måske skulle dø af sygdommen. Vi turde ikke tænke afsked. Man prøver at trøste og vil vel også trøste sig selv. Hun var, før hun blev syg, et meget sundt menneske, arbejdede som ergoterapeut, havde aldrig røget eller drukket. Hun elskede sin have og var utrolig dygtig til at lave mad. Det var så fuldstændig uretfærdigt. Og som forældre er det helt forkert. Den gale rækkefølge. Hun var jo vores pige. Det, som vi gik igennem i den periode, ønsker jeg ikke for noget andet menneske. Nu, hvor jeg tænker over det, talte Ulf og jeg heller ikke om, at det kunne gå sådan. Og hvorfor ikke? Vi ville nok skåne hinanden, det er måske forkert, men vi orkede ikke den tanke, at hun skulle dø fra os. Efter Christinas død foreslog Siv sin mand, at de skulle prøve at komme i en sorggruppe. Først var han positiv, men inden det blev aktuelt, fortrød han. Han var nok meget mand på det område. Ville ikke udstille sin sorg. Men jeg er ikke i tvivl om, at tabet af Christina var lige så stort for ham som for mig. Vi var fælles om det. Jeg vidste, hvor nær hun stod ham. Ulf forblev den stærke Ulf havde lungesygdommen KOL. Han var ryger gennem mange år, men da han var i midten af 70 erne fik han åndedrætsbesvær og en alvorlig advarsel af en læge. Derfor lykkedes det ham at stoppe med at ryge, selv om han savnede det til sin død. I årene efter Christinas død blev han mere og mere syg, men han holdt fast i rollen som den stærke. Han klagede aldrig over sin sygdom og var mentalt fuldstændig klar til det sidste, men han havde det ikke godt fysisk og kunne kun klare meget små gåture med Siv som støtte. Han fik en rollator, men nægtede at gå med den, ville vel ikke vise svaghed, mener Siv. Siv var sammen med Ulf, da han døde, selv om hun ikke var klar over, hvor tæt det var på.

7 7 Han fik en infektion i maven, så han måtte indlægges i påsken Jeg tror, han selv var klar over, hvor det bar hen, men han talte ikke med mig om det, måske en slags beskyttelse. Derimod kunne han tale med vores søn, Jens. Det var til Jens han sagde, at han ikke ville have intravenøs næring, selv om han ikke kunne spise længere. Det var Jens, som gav beskeden videre til lægen, om at han ville være fri. Siv husker, at hun, en af de sidste nætter, mens Ulf var indlagt, overvejede at tage hjem og sove, men en sygeplejerske rådede hende til at blive. Ulf havde enestue, og jeg fik en seng ind på stuen. Sygeplejersken mente, at jeg ville være mere tryg, hvis jeg blev hos Ulf. Og hun fik ret. Han døde dagen efter, hvor familien var samlet omkring ham, og han døde stille og roligt med en i hver hånd. Savnet kom igen Ulfs død betød, at Sivs savn af Christina vendte tilbage med voldsom kraft. Mens jeg havde Ulf, havde jeg jo også Christina hos mig på en eller anden måde. Hun var med os hele tiden. Vi havde tabet til fælles, men også alle minderne. Nu savnede jeg hende helt vildt. Ulf var jo en ældre herre, han havde haft et godt liv. I det sidste år levede han kun for min skyld. Han spiste maden fordi jeg havde lavet den, men han ønskede ikke at leve mere til slut, og det var sådan set ok, at han traf det valg. Sådan var det. Den første uge efter Ulfs død sov Siv hos Jens og hans kone. Men snart meldte tanken sig, at hun jo skulle leve videre. Derfor vidste jeg, at jeg måtte jeg tilbage til vores hus. Men det var svært at være der, jeg savnede Ulf. Hvorfor sad han ikke i den stol, hvor han plejede at sidde? Det var meget, meget tomt. Den indre uro og tomhed Siv var godt selv klar over, at den dobbelte sorg, hvor tabet af Christina igen kom til at fylde meget, var en kompliceret situation. Jeg tænkte ikke over det som en dobbelt sorg, men jeg mærkede det ved, at jeg blev fuldstændig tom indvendig. Det var på ingen måder nemt. Samtidig vidste jeg, at jeg skulle leve videre. Jeg kunne aldrig drømme om at tænke i selvmord. Det ville være helt forkert. Jeg betyder jo meget for mine børnebørn, ja for andre mennesker, dem ville jeg aldrig kunne forlade på den måde. Siv beskriver også sin situation som en indre rysten, en konstant uro, som hun også benævner som en slags stress. Man går fra det ene til det andet og kan ikke tage sig sammen. Jeg kan huske engang, hvor jeg ville støvsuge, men jeg kunne ikke gennemføre

8 8 det, måtte bare lade den stå midt på gulvet. Alting smuldrede for mig. Knuden løsnes I denne periode huskede Siv, at hun havde set en lokal annonce for en sorggruppe for ældre. Hun ringede til kontaktpersonen, men fik at vide, der er først ville blive plads nogle måneder senere. De to ledere af sorggruppen tilbød imidlertid at komme hjem til hende og tage en samtale. Det var meget givende og det gav mig håb. Få uger efter blev der en plads i gruppen. Indtil da støttede jeg mig meget til familie, venner og naboer. De var altid parat til at jeg kunne ringe og tale om, hvordan jeg havde det. Siv glemmer aldrig den første gang hun mødtes med sorggruppen, som havde til huse i et lokalt ældrecenter. Vi var vel otte-ti mennesker til stede, og jeg fik knus af dem alle sammen. De to ledere, Lene og Birgit, lagde op til, at man kunne fortælle sin historie, hvis man havde lyst eller vælge blot at lytte til de andre. Da turen kom til mig, synes jeg, det var svært at begynde overfor den her flok vildt fremmede mennesker, og alligevel gjorde jeg det. Så græd jeg og græd, og det gjorde de andre også. Det berørte mig fantastisk meget, selv om det var utrolig svært. Bagefter gik vi sammen på centrets afé og drak kaffe og så kunne jeg pludselig mærke, at der var en knude, der var begyndt at løsne sig en smule. Nu var jeg sammen med mennesker, der alle vidste, hvad det drejede sig om. At få løsnet knuden beskriver Siv som den lettelse det var, at få lov at snakke om alt det, der prægede en. Jeg fik afløb for en masse tanker, som kun var inde i mig selv. Ved at videregive det til andre, kunne jeg også give slip på det. At bebyrde de nærmeste Siv siger, at den nærmeste familie godt ved, hvordan hun har haft det, men hun har ikke ønsket at sidde og græde sammen med fx sin søn. Jeg har ikke villet bebyrde ham mere end han er i forvejen. Jeg vil gerne skåne ham. Hans sorg er en anden, han har mistet en søster, og Christians børn har mistet en mor. Jeg har mistet en datter, men vi taler om hende på en anden måde, når vi er sammen i familien. Vi taler mindre om sorgen og mere om minderne, og vi glæder os over en masse ting, vi har oplevet sammen med hende. Det er sådan, det fungerer bedst for mig, når jeg er sammen med den nærmeste familie, men de ved godt, at jeg er med i sorggruppen, for jeg fortæller meget om den. I sorggruppen var der plads til åbenhed omkring selve sorgen, og det har Siv oplevet som en stor lykke. Selv om gruppen ikke længere er sorggruppe, mødes alle deltagerne

9 9 stadigvæk fast en gang om ugen og holder sammen. Da jeg havde været med i et år, følte jeg, at jeg kunne stå på egne ben. Det var sket i kraft af gruppen, men jeg ønskede ikke at blive i den, for der begyndte at komme nye ind, som jo stod et helt andet sted. Nu skulle jeg bygge videre på mit liv, og hen ad vejen ændrede gruppen så karakter, fordi vi nu skulle mødes uden at have Lene og Birgit med. Siden da har vi været på højskole sammen, vi går i biografen og i teatret, vi går ture om sommeren, og vi kommer hjem til hinanden. Når man har min alder, er der gamle venner, der forsvinder af naturlige årsager. Derfor er det helt utroligt pludselig at få så mange nye venner og at vi kan give hinanden noget, selv om vi har helt forskellige baggrund. Vi er fælles om tabet, og vi er fælles om at vide, hvordan det er at være alene. Håndtering af hverdagen Når Siv ser tilbage på forløbet med Ulf, synes hun, at hun har været heldig og ikke manglet støtte. På sygehuset var der naturligvis ofte travlt, men vi var meget tilfredse med, hvordan de tog imod os. Ingen fra det offentlige kontaktede mig efter Ulfs død, men det havde jeg heller ikke forestillet mig. Jeg har selv evnet at tage kontakt, og så har jeg fået støtte fra min egen læge, som har været både sød og forstående. I begyndelsen fik Siv nogle beroligende piller, som tog det værste af den rysten eller sitren, hun havde indeni. I en periode har jeg også fået lidt at sove på. Jeg har stadig meget svært ved at sove, sådan er det bare. Min læge har udvist stor forståelse for, hvad jeg har gennemgået. Jeg har aldrig mødt holdningen, at nu må du da være kommet over det. Og jeg ved også, at det aldrig kommer til at ske. Men det kan mildnes med tiden. Siv kan stadig opleve, at hun falder i et sort hul, eller at hun rammes af den rastløshed, koncentrationsbesvær og følelse af stress, som gør, at hun pludselig intet kan udrette at det hele bliver kaos. Det sker som regel, når hun er alene, og midlet imod det er at sige nej til den indre stemme, der siger, at du burde også få udrettet dit og dat og i stedet forlade lejligheden og gå ud i verden. Selv om jeg kan føle mig nedtrykt, bliver jeg aldrig liggende i sengen. Og når stressfølelsen og den manglende evne til koncentration kommer, lader jeg alle planer ligge og går ud blandt andre. I det hele taget har jeg stor nytte af at gå ture. Dels ser jeg andre mennesker, dels holder det mig i form. Nogle gange er det nok at tage en kop kaffe i et nærliggende cafeteria. Så falder jeg til ro, og vi, der er alene, er enige om, at man godt kan sætte sig alene og drikke kaffe et sted. Men ingen af os bryder sig om at gå ud og spise alene. Spisning forbinder jeg med hygge og at spise middagsmad med

10 10 sig selv er ikke sjovt, men jeg fastholder rammerne. Jeg drikker et glas hvidvin til maden, tænder lys og forfalder aldrig til at spise foran tv. Rammerne skal være i orden, det hjælper. Visse ting kan Siv dog stadig ikke magte. Fx hører hun aldrig de plader med klassisk musik, som hun forbinder med Ulf. Han spillede violin i et orkester, men efter hans død kan jeg ikke få mig selv til at høre musikken. Der er for mange følelser i det. Jeg har dog været til koncert, og det lykkedes, men jeg ser stadig Ulf for mig i de situationer. Jeg tænker tit på, at det er godt, vi ikke ved noget om fremtiden, og jeg gider ikke gå og bekymre mig over, hvordan det skal gå. Jeg kan jo falde om i morgen, og indtil da vil jeg prøve at have det så godt som muligt. At sælge huset Efter to år alene i det hus, som hun og Ulf havde været sammen om at bygge, valgte Siv at sælge det. Det viste sig, at de, der ville købe, alene ville have det for grundens skyld. Huset ønsker de at rive ned. Det gav mig et chok. Jeg forstod det først slet ikke, synes jo det er et dejligt hus og meget børnevenligt. Og det pinte mig i lang tid, når jeg kom forbi, at se det stå tomt og især at se haven forfalde. Den har jeg haft så meget glæde af. Men nu er jeg ikke ked af det mere. Jeg kører med vilje forbi og ser til det, jeg har meget kontakt med mine gamle naboer, og jeg glæder mig til huset er helt væk, for nu er den epoke i mit liv afsluttet. Siv er meget bevidst om, at hun ikke skal trække sig væk fra andre mennesker. Hun er stadig vikar på sin gamle arbejdsplads, en SFO i en nærliggende skole, - og kalder sig selvironisk for verdens ældste vikar. Hun undgår at mure sig inde og hun priser sig lykkelig for det nære bånd til familie og venner i både Danmark og Sverige. Og så er der jo stadig sorggruppen. Hvis jeg ikke havde haft den, ville alting have været sværere, også selv om vi ikke snakker så meget om sorg længere. Vi er nok en meget larmende sorggruppe, vi skal jo også grine, det betyder da utroligt meget, at vi kan det nu, understreger hun, og fortæller, at sorggruppen stadig har den funktion, at man drager omsorg for hinanden, også ud over møderne. Hvis der er en, der har været syg, eller hvis der er en, der har virket nedstemt, så ringer vil til hinanden og hører til, hvordan det går. Vi lægger mærke til hinanden om man er langt nede og så er det vigtigt, at blive ringet op. Men vi ved også hver især, at vi altid kan ringe til hinanden, når noget går os på.

11 11 Interview 3: Ole At tage hinandens smerte på sig Ole er 84, han mistede sin kone, Brita, for fem år siden. Brita blev 73. Gennem to fællesskaber med andre ældre, der har mistet, har Ole fået delt sin sorg og fået et helt nyt netværk Ole husker ikke alle de præcise datoer eller tidsforløbet omkring Britas død. Tiden stod stille, siger han flere gange, når han vender tilbage til den periode, hvor hans kone blev mere og mere syg. Selv om der nu er gået fem år, kan han i perioder stadig glemme, at hun er død. Det sker tit lige, når jeg er vågnet, eller hvis jeg hører bestemte lyde. Jeg fører ikke lange samtaler med hende, men jeg tænker på hende hver dag. Fordi jeg ikke er glad for at køre lange ture, tyranniserer jeg Niels og Anne-Marie, vores børn, til at køre mig omkring kirkegården, så jeg kan se til hendes sted og kommunikere lidt med hende. Også selv om vi griner af det. Jeg ved jo godt, at hun er død, jeg har forklaret det til andre mennesker mange gange, men tit skal jeg faktisk stadig forklare det til mig selv. Ole og Britas forhold var ikke sådan, at de var sammen om alting. De levede begge et aktivt liv langt op i årene med hver deres faglige baggrund. Ole var lektor i fransk og engelsk og ofte på studierejse til de to lande. Brita, der var tresproglig korrespondent, tog senere en magistergrad i russisk. Hun var meget aktiv i studenterpolitik og hun rejste også for sig selv. Parret havde mange forskellige interesser. Ole, der også har været krydsordskonstruktør i en årrække, spillede skak hver mandag, hvad han stadig gør. Brita gik på forskellige aftenkursus, fx i motorlære, hun lærte sig at spille klarinet, og så optog børnene hende naturligvis meget. Desuden kunne vi snakke sammen - om det der var vigtigt, siger Ole. En slags gæst Britas sygdom kom langsomt, en blodsygdom, som betød, at hun ikke kunne producere røde blodlegemer. I begyndelsen kunne det rettes op med transfusioner, men Ole ville ikke forstå, før til allersidst, at hendes sygdom var dødelig. I perioder under sygdommen var Brita indlagt og i andre perioder kunne hun være hjemme i parrets hus, hvor Ole passede hende. Hun var utroligt træt, men også meget taknemmelig over hans omsorg. Hun skældte aldrig ud. Hun var bare taknemmelig - og jeg var så flov over det. Det manglede jo bare. Da jeg for år tilbage havde en livstruende blodprop i hjertet, kom hun hver eneste dag og sad hos mig. En enkelt gang, mens hun var indlagt, kørte vi rundt på

12 12 hospitalet hvor hun sad på en rollator, og fik set noget andet end sin stue. Hun var så glad, når vi kunne finde et sted, hvor vi kunne være os selv lidt og bare se noget andet. To-tre dage før hun døde, fik jeg at vide af en læge, at hendes nyrer svigtede, og det ville hun dø af. Jeg blev rasende, fordi jeg ikke havde fået det at vide. Brita og min datter sagde til mig, at det havde jeg faktisk, men jeg havde afvist det. Jeg troede ikke på det. En enkelt gang sagde hun til mig: Jeg tror nok jeg skal dø, men jeg afviste det og sagde, at det skulle hun ikke tro på. Jeg fortalte mig selv, at det ikke kunne passe. På afdelingen var der aldrig på noget tidspunkt en læge, som sagde til Ole, at nu skulle de tale sammen. Jeg følte, jeg blev betragtet som en slags gæst, en gammelfar, der bare sad der. Brita var først indlagt på et lokalt sygehus, hvor Ole husker, at de havde det godt med personalet. Men på det sidste sygehus, som Ole beskriver som en specialist-afdeling, var det ikke hyggeligt længere. Hun lå på en lille firesengs stue, hvor der var besvær med at åbne eller lukke vinduerne. Hun blev tunget til at tage mod sondemad, selv om hun hver nat hev sonden ud igen. Made hende måtte jeg ikke, og den ene gang jeg forsøgte, blev jeg irettesat. Jeg havde ikke noget godt forhold til alle sygeplejersker. Jeg kan huske, jeg forsøgte at gå ind på vagtværelset, hvor personalet sad, men jeg kunne ikke rigtig komme til og fik bare nogle løse svar, det går lidt op og ned, som de sagde. Men de var sikkert dygtige specialister. Jeg har på fornemmelsen her mange år efter, at min opfattelse af sygehuset til dels var skabt af Britas fremadskridende sygdom. Sygdommen var så forfærdelig og så var sygehuset det også. Nej og ja til sorggruppe Brita døde i Oles arme, og det var denne oplevelse han genfortalte i sorggruppen første gang, han mødte de andre. Han husker stadig, at gruppens leder fandt lommetørklæder frem og rakte dem til ham, fordi han græd ved mindet om Britas død. Jeg oplever jo, at hun ikke forsvinder fra mig, lige som min far heller ikke gjorde det. Han døde, da jeg var ni år og min søster var fem år. De voksne skånede os og der blev ikke talt om det, men jeg kan huske, at hvis jeg kom til at grine af noget der var upassende, så kunne jeg altid stoppe det igen ved at tænke på at min far var død. Så kunne jeg ikke le længere. Indirekte var det tabet af faderen i barndommen som gjorde, at Ole endte med at sige ja til en sorggruppe, da Brita døde. Nogle uger efter hendes død, fik han besøg af kommunens visitator, som ville høre til, hvordan han havde det som enkemand og undervejs i denne samtale nævnte visitatoren, at der fandtes en lokal sorggruppe for

13 13 ældre, der havde mistet. Min første reaktion var at afvise det. Jeg tror, det var en slags beskyttelse af mig selv. Man kunne ikke sidde og vræle i fuld offentlighed, og det var jeg bange for, det ville ende med. Men da visitatoren var på vej ud af døren, kom jeg alligevel på andre tanker og bad om at få en brochure om sorggruppen. Jeg kendte jo godt begrebet, for jeg har tit læst om det i aviserne, men altid i forhold til børn. Og i forhold til børns sorg, har jeg jo forstået, hvor vigtigt det er, fordi jeg tænkte på mit eget tab som barn, som der aldrig blev talt om. Der skal være medfølelse Oles nysgerrighed overvandt hans skepsis. Og han husker stadig den første gang, han var i gruppen og hvor han ikke følte, at man skulle krænge sine følelser ud. Det var fint og det var godt. Man har jo lov til at prøve at skjule sit ansigt og tørre sine øjne. Jeg troede, jeg kunne sige det uden at græde, men det endte med, at vi græd alle sammen. Når Ole tænker på sorggruppen og de professionelle ledere, som har støttet gruppemedlemmerne, er han fuld af beundring og respekt for deres indsats. De to ledere har altid haft spørgsmål, som kunne bringe os videre. De har forhindret, at samtalen gled ud på et sidespor og de har været vedholdende. De finder jo ting frem, som man ikke lige selv har tænkt over. Jeg har tit tænkt, at det da må være en fantastisk belastning for dem at høre om andres sorg og ulykke hele tiden. Omvendt, så kan de jo ikke bare tage det cool. Der skal være medfølelse fra deres side, for ellers kan de ikke hjælpe os. Hvis man kan mærke, at de ikke kan vise medfølelse, så holder man kæft, så er det ikke længere interessant at fortælle. Ens historie må ikke prelle af. Og sådan var de også. De var i stand til at påtage sig smerten, men jeg fatter stadig ikke, at de kunne holde det ud. Netop at påtage sig hinandens smerte er centralt for Ole i hans genfortælling om sorggruppens betydning. Jeg har været meget taknemmelig over, at de andre ville lytte til mig, og jeg har haft godt af at høre om de andres sorg. Det at have nogen, der vil høre ens historie er vigtigt. Men man tager også de andres smerte på sig. Og så bliver det lettere, når man får det sagt. Det betyder faktisk meget. Det er ikke så tungt mere, når man får det sagt.

14 14 To grupper, nye fortrolige For Ole har der også været en anden følelse som dukkede op, da Brita døde, nemlig at nu kunne han pludselig alting igen. Det var underligt, og jeg skammede mig over, at jeg tænkte sådan lige midt i sorgen: Nu kan jeg alting, for nu er Brita død. Jeg skal ikke være på sygehuset hver dag, jeg kan alt muligt. Det var også en slags lettelse, for jeg havde været meget bundet i lang tid og sørget for det hele. Fysisk er Ole selv blevet mere svækket i de år der er gået siden Britas død. Han skal stadig tage medicin efter blodproppen for ti år siden og en diskusprolaps plager ham stadig. Alligevel har han udviklet helt nye venskaber i kraft af sorggruppen. Faktisk er det sådan, at det har ført to nye grupper med sig. Den første sorggruppe måtte stoppe, fordi den ene leder fik nyt arbejde. Men vi fire, der var tilbage i gruppen, er blevet ved med at se hinanden. Vi kalder os Musketererne, og vi mødes hver uge eller ringer sammen. Senere kom jeg med i en ny og større sorggruppe, som også stadig mødes en gang om ugen, nu uden ledere. Vi er en slags kaffe-kage klub, og der er også fælles teater- biograf og gåture, men meget af det kan jeg dog ikke deltage i, fordi jeg går dårligt. Vi er vidt forskellige, og der er da også ting, vi ikke skal tale for meget om, hvor vi har meget forskellig smag, men det er alligevel en gruppe, som har fået stor betydning for mig. Jeg føler mig knyttet til dem, selv om vi er så forskellige. Ole beskriver sig selv som denne gruppes klodsmajor. Han kan ikke hjælpe de enlige kvinder med praktiske gøremål, fordi han er et rodehoved og ikke praktisk begavet. Til gengæld er der andre mænd i gruppen, som kan den slags, både sætte hylder op og skifte dæk på bilerne. Men uanset hvad, så har vi et fællesskab. Vi kender hinandens historie. Det er ikke hver gang vi snakker om vores sorg.. Vi kan gå længe uden at nævne sorgen, men vi kender den. Det gør, at vi føler en stor fortrolighed, og jeg overholder altid vores aftaler om disse ugentlige møder, hvis jeg overhovedet kan. Erindringer om uskyld Ole erkender, at han nogle dage godt kan føle sig langt nede, men han er i stand til at få vendt denne følelse af at være ked af det. Jeg ved ikke helt hvad det er. Om det er fordi man er alene, en slags tilløb til depression? Jeg prøver at klare det ved at finde på en forklaring, fx noget fysisk. Hvis man har en grund, en årsag til sin tristhed, hjælper det til, at man kan håndtere den.

15 15 Han har vedligeholdt sin mangeårige tradition med at skrive dagbog, sådan som han gjort med afbrydelser - siden han var dreng, og så skriver han hver uge et brev til en gammel kollega, som kvitterer med et brev den anden vej. De bedste minder om ægteskabet finder han, når han tænker tilbage på den allerførste tid, på det som han kalder kurmageriet mellem Brita og ham. Det var dengang, hvor vi begge ønskede os noget varigt, men hvor vi ikke vidste, hvordan vores fremtid ville blive sammen. Den tid tænker jeg tit på, og jeg husker den meget detaljeret. Der var en uskyld over den tid, og jeg kan stadig blive rørt over det. Fremtiden planlægger jeg ikke, jeg vil gerne leve meget længe, men jeg ved jo ikke, om jeg er her i morgen. Interview 4: Jonna Nielsen Jeg mistede ham to gange Jonna Nielsen har stadig dårlig samvittighed over, at hun ikke magtede at passe sin mand derhjemme, da han blev mere og mere dement. Hun oplever, at tabet stadig gør ondt og at sorgen bider indvendig, hvis hun ikke får talt om det. 59 års ægteskab nåede Jonna Nielsen at have med Thorkild, før han døde som 85-årig, en måned før de kunne have haft diamantbryllup. Jonna er selv 88 år, og nu, tre år efter Thorkilds død, savner hun ham stadig. Hans død efterlod et meget stort tomrum i hendes liv, for selv om Thorkild blev dement og kom på plejehjem, var de daglige besøg hos ham alligevel med til, at Jonna havde et fast holdepunkt. Da han endte med at komme på plejehjem, besøgte jeg ham hver eftermiddag i fire timer. Lige da han var død, oplevede jeg disse fire timer som det værste i mit liv. Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle stille op med mig selv, husker Jonna, som stadig bor i den lejlighed på Frederiksberg, som hun og Thorkild købte tilbage i 1993, da de solgte deres hus i Hvidovre. Dengang var Thorkilds demens ikke begyndt, og de så frem til at skulle have nogle gode og nemme år i lejligheden, hvor der ikke var så meget at vedligeholde og hvor de kunne gøre, hvad de havde lyst til, fx cykle ture sammen. Jonnas og Thorkilds liv har altid været præget af, at de har arbejdet hårdt og også har villet have deres eget. Først var de viceværter, så købte de et ismejeri, og siden et vaskeri og renseri. Da de syntes, de havde arbejdet nok, solgte de vaskeriet, men blev alligevel ved med at have et mindre job, hvor de i en periode gik med morgenaviser.

16 16 Jeg har nok altid været sådan en, der søgte ud og ville prøve nyt. Thorkild fulgte trofast med på mine ideer, og vi klarede os godt. Det var han glad for. Han lagde vægt på, at vi fik det trygt økonomisk og at den, der blev tilbage, skulle sidde godt i det. Og det betyder da også meget i dag, at det er sådan. De små forandringer Thorkild og Jonna fik ikke så mange gode år i lejligheden, som de havde håbet. Han blev dement, og for Jonna blev det begyndelsen til en helt ny tid. Det var jo som at miste ham, som den person, han engang havde været. Lidt som at få et barn igen i stedet for, en man altid skal se efter. Når han sov, gik jeg ind og lagde dynen på ham, - den slags.., fortæller Jonna. Jonna opdagede Thorkilds begyndende demens på små tegn i det daglige. Fx kunne han ikke længere finde ud af at stille tingene på plads de rigtige steder, når han hjalp hende med at tørre af efter opvasken. Jonna kunne se det før alle andre. Børnene, som de har to af, havde svært ved at tro på det i begyndelsen. Det skete stille og roligt, for hans demens var ikke udadrettet. Han var ikke den, der fx stak af hjemmefra. Men han gjorde mærkelige ting. Fx opdagede jeg, hvordan der i kælderrummet pludselig stod 20 pakker med toiletpapir, som han blev ved at købe ind. Så måtte jeg prøve at fortælle ham, at det skulle han ikke. Mens han var herhjemme, sad han meget ofte bare stille i sin stol, men han var godt klar over, hvad der var ved at ske, og han var da ked af det. Kunne jeg selv have passet ham? I den første periode kunne Jonna hjælpe Thorkild i det daglige, fx med bad, og de fik ingen ekstra hjælp udefra. Men på et tidspunkt skulle boligkomplekset, hvor lejligheden ligger, renoveres. Der skulle nye rør ind og det betød en periode, hvor der ikke var adgang til bad i lejligheden. Det blev anledningen til, at han kom på plejehjem. Det gik ret hurtigt, og bagefter har jeg bebrejdet mig selv det 117 gang - at jeg ikke beholdt ham hjemme. Han var ikke helt klar over selv, hvad der skete. Han så sig sådan set aldrig tilbage, og han virkede godt tilfreds med, at jeg kom og besøgte ham hver eftermiddag. For ham var det vigtigste nok, at jeg var i nærheden. Den dårlige samvittighed over ikke at blive ved med at passe på Thorkild derhjemme, den har Jonna stadigvæk. Hun synes slutningen på plejehjemmet blev sørgelig, og det var trist at se ham forsvinde mere og mere. Selv mistede hun appetitten og tabte sig meget i den periode.

17 17 Jeg tænkte jo på ham alligevel, når jeg gik fra ham hver dag. Så syntes jeg, det var noget mærkeligt noget! Vi havde jo været gift i 59 år. Men rent fysisk kunne jeg ikke klare at blive ved med at passe ham, det vidste jeg samtidig godt. Jeg tabte ham også en enkelt gang og det var netop risikoen for, at han faldt, når han skulle hjælpes i bad eller have tøj på, som gjorde, at det var nødvendigt at få ham på plejehjem. Alligevel følte jeg ingen lettelse over, at han kom derhen. Jeg havde konstant dårlig samvittighed, samtidig med at jeg vidste at jeg ikke kunne blive ved, hvad børnene og andre også påpegede. At få støtte fra andre Det var en visitator fra kommunen, som gjorde Jonna opmærksom på, at der fandtes en gruppe for pårørende til demente og det var også ad den vej, at Jonna fik Thorkild gennem en undersøgelse, så diagnosen kunne stilles mere præcist. Thorkild fik også medicin mod demens i en periode, men uden at det skabte nogen ændringer. Jonna begyndte i pårørendegruppen på Diakonissestiftelsen, hvor hun hver uge mødtes med 12 andre, de fleste kvinder, hvis mænd var demente. I pårørendegruppen kunne deltagerne udveksle erfaringer om, hvordan demensen påvirkede deres liv, og en leder sørgede for at støtte dem i samtalerne. Samtidig var der tid til at drikke kaffe og hygge sig. Vi kom til at kende hinanden meget godt, og det var en fantastisk hjælp. Jeg kunne høre på nogle af de andre, at de havde langt større problemer end jeg, fordi deres ægtefæller var udadvendte i deres sygdom og gik hjemmefra, forsvandt i flere dage. For mig var det mere enkelt, for Thorkild kunne godt være alene hjemme. Jeg vidste, at han ikke gik nogen steder. Men det var trist at se ham forsvinde mentalt, og her var det en støtte at komme i gruppen. Jeg fik ikke sagt rigtigt farvel Plejehjemmet blev Jonna aldrig rigtig tryg ved. Hun oplevede ikke, at Thorkild fik den rigtige omsorg og hvis hun kritiserede det, blev hun nogle gange mødt af uvilje. I begyndelsen, da han var ny, kørte de ham over i dagligstuen til de andre, men det brød han sig ikke så meget om. Han fortalte, at han havde siddet derovre en dag, hvor de havde glemt ham. Det er jo hvad der kan ske, vi andre kan også lave fejl, men han ville ikke derover igen. Et par gange tabte de ham, og han blev stiv og bange. Men det var ikke nogen god løsning at lade ham blive liggende i sengen, det var bare som om de opgav at få ham op.. Samtidig var det praktiske ikke altid i orden, og den mad, han fik, var heller ikke den bedste. Jeg lavede vrøvl over det, og jeg kom jo selv og plejede ham hver eftermiddag. De var sådan set søde og flinke, men man skulle ikke påpege forsømmelser.

18 18 De sidste to måneder før Thorkild døde, holdt Jonna ham i hånden hver eftermiddag i mange timer. Men en morgen, hvor hun ikke var taget af sted hen på plejehjemmet endnu, ringede de fra plejehjemmet, at han var død. Det var sket, mens han var alene, og jeg synes ikke, at jeg fik sagt rigtig farvel, men det kan jeg ikke bebrejde nogen. Jeg har det bare sådan, at jeg ikke selv håber, at jeg kommer på plejehjem. Ønskede sig en samtale Efterfølgende ville Jonna ønske, at plejehjemmet senere havde indbudt hende til en samtale om Thorkilds død, om forløbet på plejehjemmet og om hvordan det var for hende nu at blive alene. Det havde nok været godt, hvis vi havde fået en snak om, hvad der egentlig skete, både undervejs og ved hans død. Det gav mig jo lidt et chok, at han pludselig var død - og jeg var der ikke. Men de tilbød ikke sådan en samtale. Jeg gik selv derop senere og sagde tak til to af de personer, der havde plejet ham mest og som jeg havde haft bedst kontakt med. De fire daglige timer, som pludselig blev til overs hver dag efter Thorkilds død, er de længste timer, som Jonna nogensinde har oplevet hun blev med et konfronteret med en ensomhed, som hun ikke kendte. Men jeg ønsker ikke at være den, der klager. Ikke så længe jeg kan gå, og jeg kan stadig tage både bus og metro. Ensomheden kan du alligevel ikke undgå. Og hvis man kommer hjem og smækker døren bag sig og konfronteres med at være alene, så prøver jeg at tænke på alt det jeg har: Jeg kan tænde for tv, jeg har mad, jeg har varme, jeg har ikke noget at klage over. Livet er jo ikke lutter lagkage, det kan det simpelthen ikke være. Jonna synes selv, at hun er god til at få dagene til at gå, men nætterne kan være lange. Jeg vågner ofte kl. 4 og kan ikke sove længere. Men jeg har valgt ikke at gøre det til et problem. Jeg står op og drikker morgenkaffe og hvis jeg falder hen igen, så er det fint, men jeg vil ikke ligge og køre rundt så hellere stå op, tænde for radioen og hygge sig. Det er kommet efter min mands død i mine yngre dage var man jo mere naturligt træt, men det er anderledes nu. Men så kan jeg jo mindes dengang vi skulle ud med aviser kl. 4, eller da jeg havde ismejeriet og stod op kl. 4 for at køre ud med mælk. Jonnas børn har hun ikke fortalt om ensomhedsfølelsen. Det ønsker jeg ikke de har arbejde og nok at se til, og de er søde og flinke. De støtter mig meget, fx kommer min datter på besøg hver eneste uge Der kan komme en tid senere, hvor jeg har mere brug for dem. Jeg tror, at man gerne vil beskytte sine børn og de vil omvendt også beskytte

19 19 mig ved ikke at snakke om tabet af Thorkild. Fra kommunen kommer der ikke længere en visitator hvert halve år, for det er skåret ned, og i dag kommer der kun en om året og hører til, hvordan det går hos Jonna, som klarer sin hverdag uden hjemmehjælp. De skærer ned på alt, men jeg klarer mig. Jeg har da fået ekstra styrke på lyden af min dørklokke og jeg har fået høreapparater helt gratis. Det er synes jeg er flot. Visitatoren har også henvist til forskellige steder, jeg kan komme, fx mødes mange for at spille bingo, men det er ikke lige mig. Støtte fra gruppen Gruppen for pårørende til demente forblev Jonna medlem af i et helt år efter Thorkilds død. Ligesom den gjorde stor gavn, mens Thorkild var her, støttede gruppen mig også i den første tid efter hans død. Der kom naturligvis nye medlemmer ind og vi, der havde erfaringer, kunne støtte dem også. Vi fik et meget tæt forhold til hinanden i gruppen, og jeg ser stadig nogle af de, der var med dengang. Jeg kunne også bruge gruppen til at tale om den skyldfølelse, jeg var ramt af og som stadig sidder i mig. Kunne jeg have passet Thorkild derhjemme? Kunne jeg have været bedre ved ham? Den slags overvejelser. Generelt er jeg god til at skjule, hvor svært jeg har det, men i gruppen var der åbenhed mellem os. Og når man ikke kommer af med det, så bider det indvendig. Jonna kommer stadig på Diakonissestiftelsen, men nu vælger hun mellem nogle af de andre tilbud, der er derhenne. Jeg går til gymnastik en gang om ugen og bagefter mødes vi og drikke kaffe på Café Kram. Her kan man også gå hen og spise, når man har lyst til det og få en varm ret for 50 kr. Der arrangeres gå-ture i Frederiksberg Have og der er også rejser og museumsbesøg, hvis man har interesse for det. Men når Jonna har været af sted og været selskabelig, har hun også brug for at være sig selv igen. De andre, der kommer i caféen, er næsten alle omkring 70 år, men jeg er jo 86, så jeg har nok mere brug for at være mig selv, trække mig lidt tilbage. Tryghed i hverdagen Utryg føler Jonna sig aldrig i hverdagen, og det har hun løst på sin egen måde. Hun har kontakt med tre andre kvinder, der bor i samme ejendom, kvinder som hun har mødt i sommertiden, hvor hun ofte går ud i gården og passer blomsterne. Blomster har altid været min store interesse. Og på den måde er jeg kommer til at kende de lokale damer, der bor her. Vi sludrer sammen og vi mødes og drikker kaffe. Hvis en af dem er væk, passer jeg hendes kat. Og så har vi den aftale at en af dem ringer til mig hver morgen. Det er jeg glad for, og det er også godt for mine børn at vide, at

20 20 sådan er det. Anderledes at miste som ældre Jonna har mærket, at det at miste i hendes alder og miste en mand, der blev 85 år, ofte bliver opfattet af omverdenen, som mindre problematisk, end hvis man mister som ung. Han var jo 85, siger folk, det er støvets år. Og ja, man kan sige, at det også fint nok, hvis man er alene, når man dør. Men han var ikke alene, vi var jo sammen og jeg ville gerne have haft flere år sammen med ham, for han var en meget behagelig mand. Det lyder som meget lidt, men det betyder utrolig meget, at man i sin hverdag har et andet menneske at sludre med, drikke en kop kaffe sammen med. Der er nok lidt en tendens til forvente, at vi ældre, der mister, ikke sørger så meget, hvis vi har været så heldige at have haft et langt og godt ægteskab med en god og rar mand. Men på en måde tror jeg, at unge lettere kan komme igennem en stor sorg, fx et tab af en ægtefælle, end vi ældre kan. De har livet foran sig, de kan måske gifte sig igen. Det kan ikke lade sig gøre i min alder, og det at miste efter så langt et liv sammen er noget helt særligt. Det tror jeg ikke altid folk forstår. Interview 5: Jens Carlsen Da bondemanden brød sammen Jens Carlsen troede ikke, at han nogensinde skulle få brug for en psykolog, men via rådgivning i Kræftens Bekæmpelse fik han nyt mod på tilværelsen og forløbet har vist ham, at han kan meget mere end han troede Da Elmi havde været min husbestyrerinde i 25 år, spurgte jeg hende, om hun ville blive hos mig! Hun svarede, at det ville hun gerne, hvis hun fortsat kunne få lov til at bestemme. Jens Carlsen smiler lunt ved tanken om det, han kalder Elmis bestemme-gén, som han vist egentlig var ganske godt tilfreds med. Fx var det hende, der bestemte, hvad tøj han skulle tage på, når han ikke lige kunne finde ud af om slips og skjorte passede sammen og det savner han den dag i dag, ligesom han savner at holde hende i hånden hver aften. Alligevel kan han mærke, at det hele gradvis bliver lettere nu. Han er, kort sagt -ved at genfinde sig selv - uden Elmi. Elmi døde af leverkræft, hun blev 71 år. Nu, hvor der er gået lidt mere end to år siden hendes død, tænker Jens tilbage på den dag, hvor de havde været sammen i 25 år og hvor han gav hende 25 roser. Den samme nat faldt de 23 roser sammen, kun to holdt sig oprejst. Det var to år før hun døde.

21 21 Jens er tidligere landmand og bor stadig i Jylland, ikke så langt fra den egn, hvor gården lå, men nu i en større by, hvor han og Elmi fik en lejlighed de sidste år, og hvor han har både sin og Elmis familie i nærheden. I 1956 overtog han gården efter sin far og blev dermed fjerde generation på 40 tønder land blandet landbrug med køer, grise, heste og høns. Han blev gift og parret fik to døtre, men i 1981 forlod hans kone ham. Jeg havde en god veninde, som frygtede for, at jeg ville gå i hundene, hvis jeg skulle bo alene. Hun satte en annonce i om en husbestyrerinde, og jeg fik mange henvendelser. En af dem var fra Elmi, som jeg omgående kunne snakke godt med. Hun havde haft et hårdt liv med flere skilsmisser før hun traf mig. Et af børnene sagde senere: Hun havde et kummerligt liv, indtil hun fandt en klippe i Jens. Elmi og Jens aftalte tre regler for deres samliv. De skulle altid være ærlige overfor hinanden, de måtte ikke have hemmeligheder, og de skulle kunne snakke sammen om alt. Og det overholdt vi, og især til sidst var det godt, at vi netop kunne snakke sammen om alt, siger Jens. Kampe med systemet Jens er 76 år. De sidste måneder af Elmis liv passede han hende selv en stor del af tiden og han måtte tage mange kampe med forskellige systemer for at få det på den måde, som han mente var bedst. Mens Elmi stadig var syg derhjemme, tog Jens sig af hendes personlige pleje, men lave mad og gøre rent var han ikke i stand til. Han bad om hjælp hos kommunen, men her fik han at vide, at det, de kunne give af hjælp netop var til den personlige pleje af Elmi. Men jeg kunne sagtens pleje Elmi, og jeg havde lovet selv at passe hende. Ofte kan man jo meget mere end man tror. Det med at vaske hende og den slags, det havde jeg ingen problemer med, og hun ville helst have mig til det. Det var madlavning og rengøring jeg ikke kunne overkomme. Jens oplevede, at kommunen var bemandet med robotter, der ikke ville lytte, og han opgav helt at snakke med visitatoren. Først da hans datter gik ind og blandede sig, lykkedes det at få bevilliget rengøring hver 14. dag og dermed kunne Jens koncentrere sig om plejen af Elmi. Et angstanfald Alligevel tog Elmis sygdom hårdt på Jens, både fysisk og psykisk. Han forklarer, at han selv gik ned psykisk før Elmi gjorde det og det skete med et regulært angst-anfald.

4 interviews med efterladte, af Inger Anneberg

4 interviews med efterladte, af Inger Anneberg 1 4 interviews med efterladte, af Inger Anneberg Interview 1: Siv Landerslev. Side 1-5 Interview 2: Ole. Side 5-8 Interview 3: Jonna Nielsen. Side 8-14 Interview 4: Jens Carlsen. Side 14-19 Interview 1:

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister

Trækronerne omsorgsplan september Når nogen mister Trækronerne omsorgsplan september 2006 Når nogen mister Når børn bearbejder sorg Børns sorgproces er anderledes end voksnes. Børn går ofte ind og ud af sorgen og har en naturlig evne til at fortrænge voldsomme

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar)

Nr.6: Da du ankom, var du da i tvivl om, hvor du skulle henvende dig? (Kommentar) Bilag 10 Telefonsurvey med patienter Ønsker du at medvirke Ja 41 Nej 7 Kan ikke gennemføres 2 Træffes ikke efter 3 forsøg 8 Intet telefonnummer 11 I alt 69 Køn Kvinde 21 Mand 20 Median alder 44,5 år 21

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor

Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 En utrolig smuk dag Et privilegium at få lov at tage afsked på den måde, siger datter, der tog plejeorlov for at passe sin mor Af Jane W. Schelde "Du må godt give slip,

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel

Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Sorgplan for Ejsing Friskole og pasningsdel Her i organisationen ønsker vi, at have en sorgplan så vi er forberedte hvis det værst tænkelige skulle ske. I det nedenstående er det beskrevet flere for skellige

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

2 Jeg skyndte mig at lukke Facebook helt ned, så man ikke kunne finde mig derinde mere. I den periode, hvor jeg havde lukket min Facebook-profil ned,

2 Jeg skyndte mig at lukke Facebook helt ned, så man ikke kunne finde mig derinde mere. I den periode, hvor jeg havde lukket min Facebook-profil ned, 1 CAMILLAS HISTORIE Jeg hedder Camilla og jeg er 23 år gammel. Da jeg var yngre mødte jeg en fyr på mit arbejde. Han var noget ældre end mig, men vi var rigtig glade for hinanden, blev kærester og brugte

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse

Omsorgshandleplan. Omsorg er andet end ord det er interesse, bekymring for én man holder af. Indholdsfortegnelse Side 1 Omsorgshandleplan. Hvorfor lave en omsorgsplan? For at få et redskab til at håndtere situationer, hvor børn mister så hverken du selv eller børnene kommer til at står alene i svære situationer.

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Betydning af pårørendes møde med sundhedsvæsenet hvorfor er det vigtigt? Forskningsleder, Ph.d. Bibi Hølge-Hazelton

Betydning af pårørendes møde med sundhedsvæsenet hvorfor er det vigtigt? Forskningsleder, Ph.d. Bibi Hølge-Hazelton Betydning af pårørendes møde med sundhedsvæsenet hvorfor er det vigtigt? Fokus: Alvorligt syge Inspiration: SSTs anbefalinger Men pårørende til andre syge skal ikke overses. Diabetes, astma eller gigtpatientens

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016 Gyserforfatteren Stephen King fortæller, at han i sin skoletid blev tvunget til at lære et bibelvers uden ad. Han var måske en smule dovent anlagt og valgte et af dem, vi har hørt i dag: Jesus græd. Det

Læs mere

Personlige erfaringer med kræft

Personlige erfaringer med kræft August 2003 29-årig kvinde fortæller om, hvordan hun som 19-årig mistede sin mor på grund af kræft i lungerne og hjernen. Jeg begyndte, at blive væk fra skole, men ikke for at passe min mor. Jeg tog af

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Snak om døden og lev livet

Snak om døden og lev livet Snak om døden og lev livet Hvorfor skal vi snakke om døden? Vi skal alle dø før eller siden. Det kan vi ikke ændre på, men vi har faktisk mulighed for at bestemme en del over, hvordan det skal ske. Jeg

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere