Modeller for den digitale læsesal. Koncepter for formidling af digitale magasiner og aviser i det fysiske rum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modeller for den digitale læsesal. Koncepter for formidling af digitale magasiner og aviser i det fysiske rum"

Transkript

1 Modeller for den digitale læsesal Koncepter for formidling af digitale magasiner og aviser i det fysiske rum

2 Digital læsesal s. 2 Indhold Indhold... 2 Baggrund for projektet... 3 Bruger og brugsscenarie... 4 Tidligere relaterede løsninger... 5 Læselab i børn... 5 Ipad bord i børneområdet... 6 elab... 6 Erfaringer... 7 Forbedringer af holdbarheden på opladekabler... 7 Brug af AppleTV... 8 Indskrænkning af adgange på ipads... 8 Proces Tekniske forhold Valg af indhold Konklusioner... 14

3 Digital læsesal s. 3 Baggrund for projektet En forudsætning for projektet er, at der formodentlig med tiden vil ske en bevægelse mod at tidsskrifter og magasiner i stigende grad bliver rettet mod at udkomme digitalt, enten udelukkende eller i kombination med fysiske udgivelser. Man så det F.eks. med magasinet Mandag Morgen, hvis ugebrev i en periode skiftede til kun at udkomme digitalt. Dog skiftede magasinet tilbage til at udkomme i fysisk form. Derudover begynder de danske aviser at arbejde med modeller for hvordan de kan afkræve betaling for adgang til hele eller dele af deres indhold på deres hjemmesider. Brugersituationen omkring læsning af magasiner og aviser i fysisk form, har typisk haft en mere lystbetonet karakter, end brugen af biblioteket øvrige digitale ressourcer som f.eks. databaser. Derfor er der behov for, at bibliotekerne udtænker særlige modeller for formidling af digitale magasiner og aviser i det fysiske rum. Projektet er støttet af Kulturstyrelsens Udviklingspulje

4 Digital læsesal s. 4 Bruger og brugsscenarie I projektet har det været et centralt omdrejningspunkt, at der skulle tages udgangspunkt i brugeren og brugssituationen. Derfor var dette et diskussionspunkt allerede ved første møde i projektgruppen. Inden mødet havde medlemmer af projektgruppen lavet observationer og shadowing af brugerne som anvendte aviser og tidsskrifter i biblioteksrummet. De indsamlede data blev sammenfattet i følgende væsentligste karakteristika: Brugen bærer mere præg af lyst end pligt Brugen er overvejende tilbagelænet og afslappet Læsningen er meget sjældent en fælles begivenhed På Silkeborg bibliotek er der ved avislæsesalen lavet specielle borde hvor brugerne kan stå og læse avis, så der er mulighed for brede avisen helt ud. Men størsteparten af brugerne der læser avis vælger at sidde i en af lænestolene Disse tre karakteristika blev styrende for den videre designproces og blev inddraget løbende i diskussionerne af mulige skitser og løsningsforslag.

5 Digital læsesal s. 5 Tidligere relaterede løsninger Silkeborg bibliotekerne har arbejdet med forskellige løsninger på formidling af digitalt materiale, beskrivelser af disse er medtaget kort, for at redegøre for de erfaringer der er gjort med disse design og løsninger, da de som baggrund for dette projekt. Læselab i børn I børn er der etableret et læselab hvor fysiske materialer og apps eksponeres sammen. Dette er for at signalere at der kan være sammenhænge mellem læsetræning og brugen af ipads. Som man kan se på billedet herover, består løsningen af et bord med en plexiglas skærm. På den ene side af bordet findes letlæsebøger og den anden en formidlingsvæg, hvor specifikke letlæsebøger kan fremhæves ved at blive ophængt med klemmer. Elementerne bindes sammen via betegnelsen læselab som er skrevet på plexiglasvæggen og over de fysiske opstillinger.

6 Digital læsesal s. 6 Til læsningen er tilknyttet en skærm, hvor brugerne har mulighed for, at sende deres skærmindhold op på via et tilkoblet AppleTV Ledninger, sikringer og ladere er skjult i bordets understel ind mod væggen. IPads er beskyttet af et kraftigt gummicover. IPad bord i børneområdet I tilknytning til billedbogskrybberne i børneområdet er der et rundt bord med ipads. Her er fokus på apps til de mindre børn. Løsningen er mere enkel med et rundt bord med huller til sikringer og ledninger og elinstallationer, som er skruet fast og skjult på undersiden af bordpladen. Her er ipads også beskyttet af et kraftigt gummi cover, som derudover har håndtag i siderne så børnene har flere muligheder for at holde fast. elab Til formidling af bl.a. ebøger og apps til voksne, har Silkeborg Bibliotekerne udviklet et formidlingsmøbel. Det anvendes både til at demonstrere forskellige typer biblioteksapps og forskelige tablet typer de kan anvendes på.

7 Digital læsesal s. 7 Det anvendes også til kampagner for f.eks. ereolen. Hvor der i perioder har været fast personale tilknyttet til formidle ereolens tilbud. Brugerne har dog også en tendens til at anvende tablets på elab som søgemaskiner eller til mere private formål. Disse tablets er sikrede men ikke beskyttede af covers. Erfaringer I det følgende vil vi beskrive nogle af de generelle praktiske og tekniske erfaringer med de eksisterende løsninger. Forbedringer af holdbarheden på opladekabler I alle de løsninger vi har lavet hvor der er anvendt ipads og børn er målgruppen har vi oplevet, at der sker en stor slitage på udstyret og især opladekabler. Kablerne er typisk blevet skadet i sammenføjningen ved lightning-stikket der sidder i selve ipad en. Derfor har vi eksperimenteret med forskellige forbedringer af

8 Digital læsesal s. 8 opladekablerne. En af de mere simple løsninger der har virket overraskende godt er, at forstærke kablerne med krympeflex. Som det illustreres herunder: Denne lille simple forstærkning har vist sig at øge levetiden for et Apple ladestik markant i vores børnebibliotek. Til dette har vi anvendt sort krympeflex størrelse 6,4 mm som kan krympe til 3,2 mm Man trækket simpelthen krympeflex henover ledningen og varmer det med en varmepistol til det er krympet på plads. I første omgang var dette en praktisk foranstaltning men i projektet har vi arbejdet videre med at bruge disse erfaringer i æstetisk sammenhæng. Brug af AppleTV Som tidligere nævnt har vi arbejdet med at anvende et AppleTV til at vise skærmindhold fra en ipad til en større skærm. Vores erfaring er, at børn tit er begejstrede for denne funktion, men rent praktisk og teknisk er der en del arbejde med at konfigurere AppleTV et til ikke at på pause eller slukke. Derudover skal man dagligt eller flere gange dagligt genskabe forbindelsen mellem ipad og AppleTV. Så man skal være opmærksom på, at der kan være en del dagligt vedligehold ved denne løsning. Muligvis var en løsning med en skærmadapter nemmere at håndtere, men vi fravalgte den dels af æstetiske årsager (der er ledninger nok på bordet allerede med sikringer og ladere) og da der kunne være en risiko for tyveri. Indskrænkning af adgange på ipads I de ipads der er i børneområdet har vi anvendt muligheden der er for at låse funktionalitet (Indstillinger > Begrænsninger). Så det kun er muligt for dem at anvende de apps der er blevet valgt til børnene. Der er f.eks. ikke mulighed for at anvende Safari Internet browseren eller kameraet.

9 Digital læsesal s. 9 I nogen tilfælde oplever vi, at brugerne har forsøgt at komme udenom låsefunktionaliteten (eller hvis man bruger skærmlås) og hvis man her taster den forkerte kode gentagne gange, bliver ipad en låst. Hvis det sker, er man nød til at gendanne den pågældende ipad. Derfor er det generelt en god ide at have en PC backup af indholdet på publikums ipads, som man kan anvende når der er gået i lås.

10 Digital læsesal s. 10 Proces Projektet er blevet til i en proces hvor der har været løbende vekselvirkning mellem Silkeborg Bibliotekernes egen designer og fageksperter, for at sikre at der blev taget hensyn til både æstetiske, faglige, tekniske og praktiske forhold. Projekt processen efter en indledende brainstorm og idegenerering haft et cyklisk forløb hvor processen har vekslet mellem designeren har udviklet skitseforslag eller visualiseringer og disse har været evalueret og diskuteret i projektgruppen. Efter tre sådanne iterationer, har gruppen udvalgt et design som så er blevet udvalgt til at blive fremstillet i virkeligheden. Man kan se mere til selve designprocessen og dens forløb i den særskilte rapport: Design oversigt for den digitale læsesal Her kan man også se skitser og visualiseringer af de forskellige oplæg gennem processen og følge deres udvikling.

11 Digital læsesal s. 11 Tekniske forhold Et tidligt valg i projektet var, at indholdet skulle præsenteres på tablets. Dette skyldes projektets udgangspunkt i de registrerede brugerscenarier som pegede på tilbagelænet afslappet brug. Dette passer dårligt med at bruge desktop eller bærbare computere, som hurtigt ville skabe en mere låst brugersituation. Valg af teknisk platform var en af de problematikker der blev diskuteret meget i projektet. Både af æstetiske, praktiske, tekniske og indholdsmæssige årsager. F.eks. havde vi fra en æstetisk designmæssig synsvinkel en interesse i teknikken omkring trådløs opladning, fordi man så kunne komme udenom at skulle tænke på løsninger på ladekabler. Men på daværende tidspunkt i projektperioden var de tekniske muligheder ikke tilstrækkeligt udviklede, så vi måtte opgive at bygge løsningen omkring dette. Næste forsøg på at slippe for ledninger var forskellige forsøg med docking stationer til tablets. Disse var så tænkt som nedsænket f.eks. i en slidske i et bord. Men vi fandt i projektet desværre ikke stationer der kunne virke tilstrækkeligt sikkert (så man var sikker på, at brugerne ville ramme tablet docking stationen, når de satte den på plads.) Derfor måtte vi erkende, at oplade kablerne var kommet for at blive. Som man kan se af Design oversigt for den digitale læsesal valgte vi i projektet derfor at samle opladekabel og sikringskabel med krympeflex. På den måde slipper man for flere wirer/ledninger (men man løber selvfølgelig en risiko for merarbejde hvis ladekablet går i stykker) Herunder er vist et tidligt eksempel på samling af sikring og ladekabel, og også en simpel løsning på, hvordan man med en hængelås på wiren kan skabe en lod-effekt som automatisk trækker kablet i skjul når tablet en sættes på plads. Efter en del diskussion blev der valg ipad platformen som tablet platform. Valget stod primært mellem Android eller Apple IPad, fordi de øvrige (f.eks. Windows tablets) ikke er tilstrækkeligt understøttet af de forskellige biblioteks Apps.

12 Digital læsesal s. 12 Apple vandt primært pga. vores tidligere erfaringer med at begrænse adgang til indhold og apps. Idet vi i projektet ønskede at afskære brugerne fra at kunne bruge den digitale læsesal til andre formål. Vi mente den digitale læsesal primært skulle være en oase for digitalt biblioteks indhold og ikke en surf station eller ekstra mulighed for at søge i bibliotekets fysiske bestand. Men dette er et klart valg eller fravalg som vi valgte i situationen, den endelige løsning er fleksibel nok til at kunne rumme både andre typer tablets og andre valg mht. indhold. Som man kan se af Design oversigt for den digitale læsesal blev der arbejdet meget med forskellige måde at opbevare tablets der ikke er i brug. I sidste ende valgte vi en Slope tablet holder. Slope anvender en unik suge-skum teknologi, for at fastgøre sig selv til bordplade/tablet. De to puder på Slope, består nemlig af noget specielt skum Nanofoam - som er fyldt med tusindvis af mikroskopiske luftlommer, som hver især fungere som små sugekopper. Ved at trykke en genstand med flad overflade mod Nanofoam, tvinges luften ud af luftlommerne og der opstår en vakuum effekt. Vakuum giver sugning og derved greb. (Se evt. mere her: Denne holder blev valgt pga. den kombinerer simplicitet og elegance og man med denne løsning slipper for at skulle lave designmæssigt mere komplekse nedfældede holdere. Derudover er skærmene med denne løsning hævede og fuldt synlige, så skærmene direkte kan formidler de muligheder og det indhold der er tilgængeligt. For de specifikke designovervejelser derudover henvises til: Design oversigt for den digitale læsesal.

13 Digital læsesal s. 13 Valg af indhold Som for de øvrige områder i dette projekt er valg af indhold ikke set som et isoleret men set i samspil med designvalg, brugsscenarier, tekniske og praktiske muligheder. Det tekniske valg vi foretog omkring begrænsning af indhold til kun at give adgang til specifikke apps giver også selvfølgelig begrænsninger i det indhold man efterfølgende kan give brugerne adgang til. Der kan kun være tale om indhold hvortil der er produceret en specifik app og frasorterer indhold man skal tilgå via en browser og hjemmeside. I projektet var det oprindeligt hensigten, at se på muligheder for digital formidling af tidsskrifter og aviser. Men aviserne endte med at blive nedprioriteret i projektet. Dette skyldes primært, at vi havde svært ved at opnå de rette rettigheder til at vise dette indhold digitalt. Vi var i dialog med DDBs forhandler team og de gav os grønt lys til at forhandle om at skabe adgang til avisindhold, men de sonderinger vi lavede til rettighedshavere var enten negative eller meget henholdende. Vi havde mere held med tidsskrifter, hvor vi efter noget benarbejde havde held til at får lavet aftaler gennem vores leverandør af fysiske tidsskrifter Biermann og Biermann. Disse aftaler gav mulighed for at give adgang til digitalt indhold fra nogle Aller og Bonnier tidsskrift relaterede apps. Derudover var Zinio selvfølgelig selvskrevet som indholdsleverandør til projektet og vi inkluderede også Pressreader, da denne kom som app.

14 Digital læsesal s. 14 Konklusioner I vores projekt om den digitale læsesal har vi arbejdet for, at skabe skitseringer af modeller for, hvordan man kan skabe en digital læsesal. Men dette er ikke en simpel og ligefrem øvelse. Vi valgte at tage udgangspunkt i brugernes måder at anvende de aviser og tidsskrifter i det fysiske rum, men derudover er der en lang række æstetiske, indholdsmæssige, tekniske og praktiske forhold man er nød til at forholde sig til. Men selvom vi i som en del af af projektet har foretaget valg og fravalg, så kan de skitser og tegninger som der er produceret i projektet i vid udstrækning anvendes i andre sammenhænge og med andre praktiske, indholdsmæssige eller teknologiske valg. Vi håber mange biblioteker vil have gavn af de designs og erfaringer der er gjort i projektet.

Den Digitale læsesal - Indhold: Ide: Udfordringer: Softvare Evaluering Konklusion. Udfordringer: Design Skitser -skitseoversigt

Den Digitale læsesal - Indhold: Ide: Udfordringer: Softvare Evaluering Konklusion. Udfordringer: Design Skitser -skitseoversigt Den Digitale læsesal - Indhold: Ide: Udfordringer: Softvare Evaluering Konklusion Udfordringer: Design Skitser -skitseoversigt Udvikling -designproces Delkonklusion Model Konstruktionstegning Prototype

Læs mere

ipad/iphone Android Windows 10 Mac Facebook og Instagram Lav dine egne digitale kort

ipad/iphone Android Windows 10 Mac Facebook og Instagram Lav dine egne digitale kort bureau bb ipad/iphone Android Windows 10 Mac Facebook og Instagram Lav dine egne digitale kort Beskrivelse og praktiske oplysninger om kurserne på de næste sider Privatundervisning Skræddersyede kurser

Læs mere

PJ Production Produktprogram 2010

PJ Production Produktprogram 2010 PJ Production Produktprogram 2010 Indhold: CPU-holder Tilbehør til CPU-holder Kabelbakke Rekvisitskuffe Opbevaring og udtræk til laptop Fladskærmsbeslag Projektorophæng Kabelgennemføring og div. Svingarm

Læs mere

Lær IT. Efterår 2014

Lær IT. Efterår 2014 Lær IT Efterår 2014 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til efterårets Lær Mere Om IT kurser Denne sæson har vi valgt at fokusere på, hvordan man får oprettet en Digital postkasse samtidig

Læs mere

Take Away Biblioteket

Take Away Biblioteket Take Away Biblioteket Herning Bibliotekerne er også DIT bibliotek! Vi er hele kommunens bibliotek også selvom du bor langt fra et fysisk bibliotek. Derfor har vi samlet de bedste af vores tilbud, som vi

Læs mere

DIGITALE MAGASINER I MASSEVIS - EFFEKTMÅLING

DIGITALE MAGASINER I MASSEVIS - EFFEKTMÅLING NATIO N AL EFFEK TMÅLIN GSRAPPO RT NATIONAL KAMPAGNE FOR RB DIGITAL Erfaringer fra tidligere projekter viser, at kendskab til de digitale licenser øger brugen, og derfor har der i DDB været fokus på at

Læs mere

Sikkerhed på smartphones og tablets

Sikkerhed på smartphones og tablets Sikkerhed på smartphones og tablets Foredrag og materiale: Allan Greve, AGR Consult Ældre Sagens IT-Temadag, distrikt 5 1 www.0055.dk Indhold Foredraget giver IT-kyndige et overblik over Principper for

Læs mere

For at en virksomheds hovedformål og drift kan fungere optimalt, er der en lang række af underliggende servicefunktioner der skal være på plads.

For at en virksomheds hovedformål og drift kan fungere optimalt, er der en lang række af underliggende servicefunktioner der skal være på plads. Team Mobbis +45 3325 5858 www.mobbis.com info@mobbis.com ALARMS MANAGER HVORFOR ANSKAFFE ALARMS MANAGER? Alle virksomheders eksistensgrundlag er deres kunder. Dette uanset hvilken type virksomhed vi taler

Læs mere

mac windows ipad iphone android smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp

mac windows ipad iphone android smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp bureau bb Beskrivelse og praktiske oplysninger om kurserne på de næste sider android smartphone iphone ipad Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp Mobil 5172 2433 bureau.bb@fasttvnet.dk

Læs mere

Digitale medier i dagtilbud Nye medier - nye pædagogiske redskaber

Digitale medier i dagtilbud Nye medier - nye pædagogiske redskaber Digitale medier i dagtilbud Nye medier - nye pædagogiske redskaber Scan koden og få inspiration til gode apps, digital leg og meget mere Digitale medier Digitale medier fylder meget i børns liv og dagligdag

Læs mere

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini?

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini? OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL PRODUKTINDEKS Apparat Generelt 1. Hvad er S3 scannerens positionering? 2. Hvad måler S3 scanneren? 3. Hvad er forskellen på S2 Everest og S3? 4. Hvilke dele følger med S3 scanneren?

Læs mere

Oversigt trin 1 alle hovedområder

Oversigt trin 1 alle hovedområder Oversigt trin 1 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...4...4 Kommunikation...5...5 Computere og netværk...6...6 It- og mediestøttede

Læs mere

Kurser efterår 2015. - Alt optaget! IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015:

Kurser efterår 2015. - Alt optaget! IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015: IT-kurser på bibliotekerne efteråret 2015: Galten Bibliotek Brug din iphone / ipad til Bibliotekets online tjenester Mandag d. 26. oktober kl. 11.00-12.30 Hørning Bibliotek Android tablet / smartphone

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 12052014AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

CLOUD RECORD FAQ. HVILKE TV-BOKSE VIRKER DET PÅ? Cloud Record kan benyttes af kunder med 7410x, 7310, 7210, 7130 og 7120 TV-bokse.

CLOUD RECORD FAQ. HVILKE TV-BOKSE VIRKER DET PÅ? Cloud Record kan benyttes af kunder med 7410x, 7310, 7210, 7130 og 7120 TV-bokse. CLOUD RECORD FAQ HVAD ER CLOUD RECORD? Nu tilbyder vi, at du kan gemme programmer i skyen. Det vil sige, at programmer kan gemmes og afspilles på alle platforme. Tjenesten hedder Cloud Record, og gør det

Læs mere

TILLYKKE MED DIN NYE WEBBASEREDE INFO-SKÆRM JCD A/S

TILLYKKE MED DIN NYE WEBBASEREDE INFO-SKÆRM JCD A/S TILLYKKE MED DIN NYE WEBBASEREDE INFO-SKÆRM JCD A/S MANUAL TIL OPSTART AF JCDS WEBBASEREDE INFO-SKÆRM Denne lille folder beskriver kort, hvordan du tilkobler din nye info-skærm PC til et trådløst netværk.

Læs mere

Retningslinjer for Ipads GRÅSTEN FRISKOLE Version 2.0 side 1 af 11 Gældende fra 1.11.2014

Retningslinjer for Ipads GRÅSTEN FRISKOLE Version 2.0 side 1 af 11 Gældende fra 1.11.2014 side 1 af 11 Gældende fra 1.11.2014 Retningslinjer for Gråsten Friskole Side 1 side 2 af 11 Gældende fra 1.11.2014 Indhold Introduktion... Retningslinjer for Gråsten Friskole Side 32 ipad-sættet... 3 Ejerskab

Læs mere

Brugervejledning til POESIMASKINEN

Brugervejledning til POESIMASKINEN Brugervejledning til POESIMASKINEN Opstilling af POESIMASKINEN & DIGITAL LITTERATUR Opstilling af siden med POESIMASKINEN Opstilling af siden med DIGITAL LITTERATUR 1. Flightcasen ved ankomst. 2. Lås hjulene.

Læs mere

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig Lær IT Forår 2015 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til forårets Lær Mere Om IT kurser Vi tilbyder gratis IT kurser for alle både for nybegyndere og for dem der trænger til at få opgraderet

Læs mere

windows mac ipad iphone google fotos android slægtsforskning NYE DATOER smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp

windows mac ipad iphone google fotos android slægtsforskning NYE DATOER smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp NYE DATOER ipad bureau bb iphone mac windows Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp Mobil 5172 2433 bureau.bb@fasttvnet.dk www.bureaubb.dk slægtsforskning android smartphone google fotos

Læs mere

Du kan trygt bruge it i din hverdag

Du kan trygt bruge it i din hverdag Du kan trygt bruge it i din hverdag 6 gode råd til en it-sikker hverdag 1 Brug et langt kodeord, og log ind i to trin Dit brugernavn eller din e-mailadresse og dit kodeord fungerer tilsammen som nøglen

Læs mere

Indhold. ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE. Kære forældre

Indhold. ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE. Kære forældre ipad introduktion ipad introduktion 2 Kære forældre Nu er vi ved at være klar til at udlevere ipads til eleverne i indskolingen. Det er vores ambition, at ipads i løbet af ganske kort tid vil være et vigtigt

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE Kære forældre

ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE Kære forældre ipad introduktion 2 Kære forældre Vi er nu klar til at udlevere ipads til eleverne i indskolingen. Det er vores ambition, at ipads i løbet af ganske kort tid vil være et vigtigt værktøj i elevernes læring

Læs mere

Kvikguide. Fullrate Bredbånd via kabel-tv-stik. WT24 Coax Router

Kvikguide. Fullrate Bredbånd via kabel-tv-stik. WT24 Coax Router Kvikguide Fullrate Bredbånd via kabel-tv-stik WT4 Coax Router Følgende dele er med i kassen Router Strømforsyning Netværkskabel Routerkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug)

Læs mere

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver

Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Afsluttende rapport Udviklingsmidler til nationale biblioteksopgaver Projekt POESIMASKINEN KOMMER Projekttitel: Projektejer: Poesimaskinen Kommer Roskilde Bibliotekerne (Roskilde Centralbibliotek) CBV.2016-0008

Læs mere

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Om Seas-Nve Citrix Reciver 2015 Tidligere kunne Citrix kun tilgås fra en Browser (eks. Internet explorer, Safari,

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Følgende dele er med i kassen Modem Strømforsyning Netværkskabel Modemkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug) Signalfordeler (skal kun bruges, hvis

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på telefon iphone og Android. Waoo leveres af dit lokale energiselskab

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på telefon iphone og Android. Waoo leveres af dit lokale energiselskab BRUGER GUIDE Waoo Web TV på telefon iphone og Android Waoo leveres af dit lokale energiselskab INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 TV-guide... 6 Bio... 11 Indstillinger...

Læs mere

Vejman.dk mobile løsninger. Ved. Paul Stühler

Vejman.dk mobile løsninger. Ved. Paul Stühler Vejman.dk mobile løsninger Ved. Paul Stühler Baggrund for opgaven Generelt er der ønsker fra vores brugere om. Øget fleksibilitet gennem adgang til vejman.dk på mobile enheder. Behov for at arbejde målrettet

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad

Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Brugermanual til MOBI:DO Make på ipad Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

FULLRATE BREDBÅND. via kabel-tv-stik. Kvikguide. WT24 Coax Router

FULLRATE BREDBÅND. via kabel-tv-stik. Kvikguide. WT24 Coax Router FULLRATE BREDBÅND via kabel-tv-stik Kvikguide WT24 Coax Router 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Kassen indeholder...5 Sådan tilslutter du routeren...6 Sådan får du adgang til internettet...8 Vigtig info om koder

Læs mere

www.ollerupfriskole.dk

www.ollerupfriskole.dk Anvendelse af IT/ ipads i undervisningen - evaluering Baggrund I efteråret 2013 blev det besluttet at alle elever fra 0.- 7. klasse skulle have ipad. Der havde forud for beslutningen været drøftelser om,

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Følgende dele er med i kassen Modem Strømforsyning Netværkskabel Sådan tilslutter du modemmet Det er vigtigt, at du venter med at tænde for strøm og computer til alle kabler er

Læs mere

InfoGalleri Interaktiv formidling og kommunikation i det offentlige rum

InfoGalleri Interaktiv formidling og kommunikation i det offentlige rum Interaktiv formidling og kommunikation i det offentlige rum Agenda Introduktion af Baggrund Demo Udvikling / muligheder Spørgsmål Koncept Interaktivt system til at eksponere digitale informationer på en

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på tablet ipad og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på tablet ipad og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV på tablet ipad og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 TV-guide... 6 Bio... 11 Indstillinger... 12 AirPlay på ipad...

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på tablet ipad og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på tablet ipad og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV på tablet ipad og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 TV-guide... 6 Bio... 11 Indstillinger... 12 AirPlay på ipad...

Læs mere

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 hvorfor DDB? hvad er DDB? økonomi organisation centralbibliotekernes rolle licenser, netbiblioteker og apps CMS hvorfor DDB? fælles udviklingskraft og udviklingsmiljø

Læs mere

Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud

Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud Rejsekort A/S idekonkurence Glemt check ud 9. marts 2015 1 Indhold 1 Introduktion 4 1.1 Problembeskrivelse........................ 4 1.2 Rapportens opbygning...................... 4 2 Ordliste 5 3 Løsning

Læs mere

Komunikation/It C Helena, Katrine og Rikke

Komunikation/It C Helena, Katrine og Rikke HTX Afsluttende projekt E-learning Komunikation/It C Helena, Katrine og Rikke 1.1 01-05-2013 Systemudvikling Indledende aktiviteter Kommunikationsplanlægning for projektet, Laswells fem spørgsmål. o Hvem

Læs mere

Apps og smartphones HMI. mobil devices og produktions-it. Anders Rolann, evikali A/S

Apps og smartphones HMI. mobil devices og produktions-it. Anders Rolann, evikali A/S Apps og smartphones HMI mobil devices og produktions-it Anders Rolann, evikali A/S Agenda Kort om evikali A/S Mobil Teknologi Smartdevices Fordele og ulemper ved smart devices Vision Brug af Apps i automation

Læs mere

Der er i det følgende taget små udklip fra rapporten: Bedst i test

Der er i det følgende taget små udklip fra rapporten: Bedst i test SO - resumé Tekstil A: Bedst i test Elever: Tidsperiode: Periode: 5 semester Særfaglige mål: Projektet Bedst i test var et samspilsprojekt mellem teknik - faget, et eller flere af studieretningsfag og

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Indholdsfortegnelse Følgende dele er med i kassen 3 Første del Sådan tilslutter du modemmet 4 Anden del Sådan får du adgang til internettet 6 Vigtig information om koderne til

Læs mere

Kurser vinter/forår 2017

Kurser vinter/forår 2017 Kurser vinter/forår 2017 Klik på overskrifterne for yderligere info om kurserne Windows 7 Windows 10 ipad og iphone Lær at bruge din ipad, iphone eller begge dele optimalt icloud, TIP! Dropbox og Fotos

Læs mere

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen.

SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves handlingsplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. De 5 bogstaver i SMTTE står for: Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på telefon iphone og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på telefon iphone og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV på telefon iphone og Android FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 TV-guide... 6 Bio... 11 Indstillinger... 12 AirPlay på

Læs mere

Robotter med følelser

Robotter med følelser Robotter med følelser Studieretningsforløb Studieretning nr 3: Teknologi A, Informationsteknologi B og Programmering C Fag: Studieområdet Teknologi Dansk Kommunikation/IT Engelsk Projektperiode: 21. oktober

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Følgende dele er med i kassen Modem Strømforsyning Netværkskabel Modemkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug) Signalfordeler (skal kun bruges, hvis

Læs mere

20-01-2015 Computerens. anatomi. Vores portfolio. Marcus Niebuhr og Kevin Matin ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM

20-01-2015 Computerens. anatomi. Vores portfolio. Marcus Niebuhr og Kevin Matin ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM 20-01-2015 Computerens anatomi Vores portfolio Marcus Niebuhr og Kevin Matin ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM Case: Den industrielle udvikling der har været de seneste år har resulteret i at langt de fleste

Læs mere

Windows 8 en ny undervisnings udfordring ved. John R. H. Rask LollandBibliotekerne

Windows 8 en ny undervisnings udfordring ved. John R. H. Rask LollandBibliotekerne Windows 8 en ny undervisnings udfordring ved. John R. H. Rask LollandBibliotekerne Er vores undervisningsaktiviteter en sekundær sag? diskussionsoplæg Windows 8 & Læring De næste 40 minutter 3 indspark

Læs mere

Drejebog for Pop Up Eksperimentariet

Drejebog for Pop Up Eksperimentariet Drejebog for Pop Up Eksperimentariet - kildekritik og digitale forskere Aktivitetens mål: Kildekritik på nettet Dette Pop Up Eksperimentarium sætter fokus på kildekritik på nettet som en del af digital

Læs mere

BESLUTNINGSBARRIEREN ER HØJERE

BESLUTNINGSBARRIEREN ER HØJERE At lave innovation og tænke nye forretningsområder kræver et velfunderet grundlag, der sikre kendskab til målgruppens behov og forretningens strategiske mål. Det er vigtigt at være sin position bevidst

Læs mere

Solar Plus Ajax Security Hub Quick Start Guide. Solar Sikring

Solar Plus Ajax Security Hub Quick Start Guide. Solar Sikring Solar Plus Ajax Security Hub Quick Start Guide Solar Sikring Tillykke med din nye Solar Plus Ajax Security Hub Velkommen til hjernen I dit nye Solar Plus alarmsystem. Security Hub ens trådløse to-vejs

Læs mere

Unik service og support til din Duka computer eller tablet. Læs om serviceordningerne til dit produkt her

Unik service og support til din Duka computer eller tablet. Læs om serviceordningerne til dit produkt her Unik service og support til din Duka computer eller tablet Læs om serviceordningerne til dit produkt her Det lyder ens fra alle, at der er god support, og at det er rart at have et sted at ringe hen i

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Guide til IT-afdelingen: Test af DANBIO6 Kiosksystem

Guide til IT-afdelingen: Test af DANBIO6 Kiosksystem Guide til IT-afdelingen: Test af DANBIO6 Kiosksystem Indholdsfortegnelse 1. Teknisk opsætning af DANBIO Kiosk 3 2. Test af DANBIO Kiosk 4 3. Baggrund - Hvad er DANBIO? 7 3.1. Kort beskrivelse af flowet

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på iphone FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på iphone FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV på iphone FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV på iphone... 4 Det er nemt at komme i gang... 5 AirPlay... 14 FAQ... 16 Kontaktinformation... 18 VELKOMMEN

Læs mere

Om OnlineCo. 2

Om OnlineCo.  2 www.onlineco.dk 1 2015 Om OnlineCo OnlineCo er en virksomhed med engagement og vilje i højsæde. Vi er en ny innovativ udbyder af cable management produkter og løsninger, som har fokus på kvalitet, funktion

Læs mere

App til indmelding af glemt check ud

App til indmelding af glemt check ud App koncept til indmelding af glemt check ud App til indmelding af glemt check ud 5. mar. 2015 Side 1 App koncept til indmelding af glemt check ud 1 Introduktion Flg. er en besvarelse til en idekonkurrence

Læs mere

MEGET MERE END BARE EN ALARM

MEGET MERE END BARE EN ALARM MEGET MERE END BARE EN ALARM DIN SIKKERHED Tyverisikring Som standard indeholder COSESY en alarm, som trådløst og med batteribackup overvåger dit hjem når du ikke er hjemme. Skulle tyven forsøge at sabotere

Læs mere

Talegenkendelse. Indhold. Teknologien

Talegenkendelse. Indhold. Teknologien Indhold Teknologien... 1 Vurdering af talegenkendelse på forskellige platforme... 2 Talegenkendelse som potentiale for skriftlig deltagelse... 3 Målgruppen... 4 Talegenkendelse Teknologien Talegenkendelse

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON

BRUGER GUIDE. Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON BRUGER GUIDE Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON Waoo leveres af dit lokale energiselskab. Er du INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo Web TV på tablet og telefon...

Læs mere

Indhold. 2 Kommunikation/IT afsluttende opgave

Indhold. 2 Kommunikation/IT afsluttende opgave 16/05-2008 Kommunikation/IT afsluttende opgave Roskilde Maraton Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4 08 2 Kommunikation/IT afsluttende opgave Indhold Problem og målgruppe... 3 Problemstilling...

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Følgende dele er med i kassen Modem Strømforsyning Netværkskabel Modemkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug) Signalfordeler (skal kun bruges, hvis

Læs mere

Projektplan BILAG 1. Målbeskrivelse

Projektplan BILAG 1. Målbeskrivelse BILAG 1 Projektplan Målbeskrivelse Problemfelt og problemstilling - hvilken type behov er opstillet fra projektstedet, og i hvilket fagligt område befinder dette sig indenfor. Formålet for dette projekt

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo Web TV på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Indholdsfortegnelse Følgende dele er med i kassen Følgende dele er med i kassen 3 Første del Sådan tilslutter du modemmet 4 Anden del Sådan får du adgang til internettet 6 Vigtig

Læs mere

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1

Vester Hassing 10. dec. 2013. Ipads på VHS. En vejledning. ipads på VHS Side 1 Ipads på VHS En vejledning ipads på VHS Side 1 Tillykke med det nye arbejdsredskab Vi ved allerede nu, at dette redskab bliver til stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Med uddelingen

Læs mere

Kurser efterår 2017 TIP! Mac. ipad og iphone. Windows 10. Google Fotos. Android. Slægtsforskning. Excel

Kurser efterår 2017 TIP! Mac. ipad og iphone. Windows 10. Google Fotos. Android. Slægtsforskning. Excel Kurser efterår 2017 Klik på overskrifterne for yderligere info om kurserne Windows 10 Microsofts seneste styresystem ipad og iphone Brugerfladen og funktionerne på din ipad/iphone ændrer sig hele tiden.

Læs mere

RX WEB. online og fleksibel adgangskontrol

RX WEB. online og fleksibel adgangskontrol RX WEB online og fleksibel adgangskontrol 2 RX WEB en enkel og effektiv løsning Med RX WEB får man et adgangskontrolsystem, hvor der er taget hensyn til at systemet skal være brugervenligt, og nemt at

Læs mere

OMKnet trådløs. Overblik. Gode ting ved trådløs. Dårlige ting ved trådløs 3/12/2012

OMKnet trådløs. Overblik. Gode ting ved trådløs. Dårlige ting ved trådløs 3/12/2012 OMKnet trådløs Dette dokument er udarbejdet ud fra egen viden, informationssøgning og testning på kollegiet. En længere og større testning og undersøgelse vil være nødvendig før en præcis pris og endelig

Læs mere

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane

Hurtig start. Quick guide. Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Hurtig start Quick guide Kom hurtigt i gang med den digitale junglebane Indholdsfortegnelse Introduktion Den digitale junglebane i undervisningen Kapitler Forberedelse Fag og emne Undervisningsmaterialer

Læs mere

Hvem er Forlaget SMSpress?

Hvem er Forlaget SMSpress? Hvem er Forlaget SMSpress? 100% digitalt forlag etableret i 2010 med fokus på litteratur via mobilen Vi udgiver SMS-noveller, SMS-romaner, digte og anden SMS-litteratur Det Kongelige Bibliotek valgte i

Læs mere

Netprøver.dk. Nødprocedurer ved afvikling af prøver i Netprøver.dk

Netprøver.dk. Nødprocedurer ved afvikling af prøver i Netprøver.dk Netprøver.dk Nødprocedurer ved afvikling af prøver i Netprøver.dk 2. februar 2017 Indhold 1 Introduktion... 3 1.1 Hvilke nødprocedurer kan tages i brug?... 3 1.2 Vær forberedt på det uventede!... 4 2 Nødprocedure

Læs mere

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling Arkitekturundervisning i hele Danmark Foto: Ulrike Brandi Licht Udskoling Hvordan kan man skabe et nyt byrum, der giver plads til fællesskab og inviterer til aktivitet på tværs af generationer? Formål

Læs mere

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac

Indhold. Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac Indhold Guide til læsning af e-bøger på PC/Mac... 1 Guide til læsning af e-bog på ipad/iphone... 3 Din e-bog er DRM-kopibeskyttet... 3 Din e-bog er ikke DRM-kopibeskyttet... 6 Guide til læsning af e-bog

Læs mere

dukapc spreder glæde i hele familien

dukapc spreder glæde i hele familien Det er en genial computer. Nu behøver vi ikke at hjælpe mine svigerforældre - de ringer bare til dukapc, hvis noget driller. Nu har vi fået oprettet en digital postkasse og kan nemt bruge netbank, når

Læs mere

Kære kollega. De 10 Bud er vores fælles leveregler, når det gælder it-sikkerhed.

Kære kollega. De 10 Bud er vores fælles leveregler, når det gælder it-sikkerhed. Kære kollega I Odense Kommune prioriterer vi it-sikkerheden højt. Det er vores fælles opgave at sikre, at vi håndterer borgernes og virksomhedernes fortrolige informationer på sikker vis. De 10 Bud er

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo TV Go... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo TV Go på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende pil (gælder kun i Windows 8,1) 1 Siden Apps. Ved at klikke

Læs mere

NoteCart Tablet TABLET

NoteCart Tablet TABLET NoteCart Tablet TABLET TABLET NoteCart Supreme Tablet 16 NoteCart med plads til 16 Tablets Bemærk Maks str. på tablet 18,5 cm x 35 cm inkl. strømudtag Dansk designet mobilt kabinet til opbevaring af tablets

Læs mere

Naturama. Moderne naturhistorisk museum 72.500 besøgende i 2010, jævnt stigende siden åbning i 2005 (55.000) 50% af besøgende er under 18 år

Naturama. Moderne naturhistorisk museum 72.500 besøgende i 2010, jævnt stigende siden åbning i 2005 (55.000) 50% af besøgende er under 18 år Distribueret dialog Connie Svabo, RUC. csvabo@ruc.dk Center for Oplevelsesforskning. Projekt om oplevelse og rumligt design. Ph.d. om museumsformidling 12.03.2011 Naturama Moderne naturhistorisk museum

Læs mere

IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016

IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016 IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016 Galten Bibliotek ipad / iphone for begyndere Torsdag d. 3. marts kl. 10.00 12.00 Android tablet /smartphone for begyndere Torsdag d. 17. marts kl. 10.00 12.00 Hørning

Læs mere

Lidt information. Det er særligt vigtigt at vejledningen 1-2-3-4-5-trin, der gør ipad klar til skolebrug bliver fulgt af alle.

Lidt information. Det er særligt vigtigt at vejledningen 1-2-3-4-5-trin, der gør ipad klar til skolebrug bliver fulgt af alle. Lidt information Tillykke med det nye arbejdsredskab Vi håber på, at det bliver til stor hjælp i det daglige arbejde - både på skolen og hjemme. Der er blevet arbejdet hårdt på at gøre alting klar til

Læs mere

WWW. Forslag til integreret digitalt værk ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på KUA3 Udarbejdet af Jacob Nielsen 2013

WWW. Forslag til integreret digitalt værk ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på KUA3 Udarbejdet af Jacob Nielsen 2013 WWW Forslag til integreret digitalt værk ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på KUA3 Udarbejdet af Jacob Nielsen 2013 Arbejdstitel: "Internet på hovedet" Projektet tager udgangspunkt i det formelt

Læs mere

Politik for adgang til de digitale samlinger

Politik for adgang til de digitale samlinger Politik for adgang til de digitale samlinger Indledning Det Kgl. Biblioteks politik for adgang til de digitale samlinger sætter rammerne og principperne for adgang for bibliotekets brugere til Det Kgl.

Læs mere

MEDARBEJDERSAMTALER Planorama 01-06-2015

MEDARBEJDERSAMTALER Planorama 01-06-2015 MEDARBEJDERSAMTALER Planorama 01-06-2015 1 Struktur i tilgang til medarbejdersamtaler, giver i Planorama indsigt i organisationens fremdrift på fokusområder og individuelle handlingsplaner. Udfordring

Læs mere

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden.

Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden. Lån e-bøger på biblioteket til læsning på en PC E-bøger læses bedst på en egentlig e-bogslæser, der er et stykke isenkram, som overvejende tjener dette ene formål, men de kan desværre ikke bruges til læsning

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo Web TV PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo Web TV på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på computer via waoo.tv. Waoo leveres af dit lokale energiselskab

BRUGER GUIDE. Waoo Web TV på computer via waoo.tv. Waoo leveres af dit lokale energiselskab BRUGER GUIDE Waoo Web TV på computer via waoo.tv Waoo leveres af dit lokale energiselskab INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Betjeningsguide... 8 TV-guide... 10 Bio...

Læs mere

Samsung Gear 360 (2017) kamera + Gear 360 Action Director software

Samsung Gear 360 (2017) kamera + Gear 360 Action Director software Kamera "Samsung Gear 360 (2017)" Vi har valgt at indkøbe og teste 4K kameraet Samsung Gear 360 (2017) da det giver mulighed for at afprøve optagelse af virtuelle billeder og video, samt live streaming

Læs mere

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget håndarbejde på Sdr. Vium Friskole Kreativitet og herunder håndarbejde anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag. Der undervises i håndarbejde i modulforløb fra 3. - 8.

Læs mere

Velfærdsteknologivurdering. Video-tolkning. Gennemført af Rødovre Kommunes Jobcenter Team Aktivitetsparat September April 2017

Velfærdsteknologivurdering. Video-tolkning. Gennemført af Rødovre Kommunes Jobcenter Team Aktivitetsparat September April 2017 Velfærdsteknologivurdering af Video-tolkning Gennemført af Rødovre Kommunes Jobcenter Team Aktivitetsparat September 016 - April 017 1 Indhold Baggrund... 3 Formål... 3 Projektdeltagere... 3 Teknologien...

Læs mere

QUICK GUIDE. Waoo Web TV på ipad FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

QUICK GUIDE. Waoo Web TV på ipad FIBERBREDBÅND TV TELEFONI QUICK GUIDE Waoo Web TV på ipad FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo Web TV på ipad... 4 Det er nemt at komme i gang... 5 AirPlay... 16 FAQ... 18 Kontaktinformation... 20 VELKOMMEN TIL

Læs mere

Mobilitet og anvendelse af smartphones

Mobilitet og anvendelse af smartphones Mobilitet og anvendelse af smartphones evikali a/s Etableret af Anders Rolann og Sten Nornes i år 2000. Begge ingeniører. Specialiseret i udvikling og implementering af løsninger og IT-assistance til forretnings-

Læs mere

IT-KURSER FRA MIDDELFART KOMMUNE

IT-KURSER FRA MIDDELFART KOMMUNE KLIK KLIK IT-KURSER FRA MIDDELFART KOMMUNE FORÅR 2018 MIDDELFART KOMMUNE OG BIBLIOTEKERNE ER KLAR MED EN RÆKKE NYE IT-INTRODUKTIONER Kurserne fordeler sig på følgende emner: Grundlæggende IT Begynder-internet

Læs mere

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

BRUGER GUIDE. Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI BRUGER GUIDE Waoo TV Go PÅ COMPUTER, TABLET OG TELEFON FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen til Waoo TV Go... 4 Sådan kommer du i gang... 5 Waoo TV Go på tablet og telefon... 8 Betjeningsguide...

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING EBO-620

BETJENINGSVEJLEDNING EBO-620 BETJENINGSVEJLEDNING EBO-620 www.denver-electronics.com Før du tilslutter, betjener eller indstiller dette produkt, bør du omhyggeligt læse denne betjeningsvejledning helt igennem. Introduktion 1. Opdatér

Læs mere

UCSJ DIGITAL. Tips og Tricks

UCSJ DIGITAL. Tips og Tricks UCSJ DIGITAL Table of Contents Webbrowsere...3 Slet midlertidige filer og cookies... 4 Mobile enheder...8 UCSJ mail på smartphone og tablet... 9 Video mm....10 Rip en DVD... 11 Brug Handbrake til at reducere

Læs mere