Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009"

Transkript

1 Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt Navn: Emily Stacey Prince Evt. rejsekammerat: Malene Anusha Christensen Hjem-institution: University College Nordjylland Holdnummer: H08V Værts-institution/Universitet: UTTC Praktikplads/Hospital: Ramathibodi Hospital Speciale: Ped 5 (børneafdelingen) Hvorfor valgte du at tage på udveksling? Jeg valgte at tage på udveksling til Thailand, fordi jeg rigtig gerne ville ud og se og prøve, hvordan de i en anden kultur håndterer sygehusvæsenet. Jeg syntes, at det kunne være rigtig spændende at få lov til at lære en masse om den thailandske kultur og se de forskelligheder, der er mellem den thailandske kultur og måde at køre sundhedssystemet på i forhold til den danske måde. Herved syntes jeg også, at det ville gavne min uddannelse at lære og opleve disse forskelligheder. Ved at jeg kunne prøve, hvad det vil sige at arbejde i et andet land med en anden kultur, vil jeg mene, at det har udvidet min forståelse for andre nationaliteter, som jeg også vil møde på de danske sygehuse. Alt i alt mener jeg, at et udenlandsophold vil give mig en masse både personligt, men også fagligt og kulturelt. Hvorfor valgte du det specifikke sted? Mit valg faldt på Thailand, da jeg utrolig gerne ville opleve en kultur, der var så anderledes end den danske og vestlige kultur. Jeg var nysgerrig efter at se, hvordan det thailandske sundhedssystem fungerer i et land med så mange indbyggere og så stor en forskel på rig og fattig. Da jeg aldrig havde været i Thailand før, synes jeg også det kunne være rigtig spændende at komme tæt på thailænderne og lære lidt om deres mentalitet og måde at håndtere tingene på. Din forberedelse til udvekslingsopholdet (Fx økonomi, rejsen, vaccinationer) Jeg gik i en længere periode og overvejede mine muligheder for at rejse ud og til hvilket land det skulle være. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at rejse ud og opleve nyt og dermed også få mere selvtillid og personlig erfaring. Jeg snakkede meget med mine forældre om ideen og de støttede mig i det og syntes også det kunne være godt for mig at komme ud og stå på egne ben. Efter længere overvejelser besluttede jeg mig for at jeg ville til Thailand. Med hensyn til økonomien, fandt jeg i andres rejsebreve navne på fonde, der uddelte legater. Jeg søgte om legat hos Dansk sygeplejeråd, men dog uden held. Hos Den Obelske Familiefond hvor jeg fik 4000 kr. og i min egen bank Nordea, hvor jeg fik 2000 kr. Vaccinationer var der rigtig mange af og jeg undersøgte derfor anbefalingerne på Statens Serum Institut og spurgte efterfølgende min læge til råds. Jeg fik vaccinationer mod Difteri, Hepatitis A og B, Jap. Enceph. plus Malariapiller (som jeg dog aldrig fik brug for, så undersøg hvilke steder der er malaria og ellers er myggespray guld værd). Jeg valgte at få tuberkulose vaccinationen, fordi vi kom så tæt på lokalbefolkningen på hospitalet. Der var dog ingen tuberkulose smittede børn på vores afdeling, men tuberkulose er udbredt i Thailand.

2 Fagligt udbytte Hvordan arbejdede du med læringsmål? Vi fik af vide hjemmefra, at vi ikke ville kunne opnå det samme læringsudbytte i Thailand, som vores medstuderende derhjemme. Dog fik vi læringsmålende med for vores modul, så vi havde lidt at forholde os til. Jeg var overbevist om, inden jeg tog af sted, at jeg godt ville kunne nå at indhente det manglende, når jeg kom hjem i praktikken igen. På afdelingen var der god mulighed for specielt at lære en masse anatomi, fysiologi og sygdomslære. Men vi var også selv nødt til at spørge og få vores vejleder eller sygeplejerskerne til at give os noget at arbejde med, da de var lidt tilbageholdende og generte overfor os. Det kunne til tider godt gøre os frustrerede, da vi alle havde vores individuelle mål at forholde os til og bare ville prøve at opfylde lidt heraf, så man ikke følte, at man var helt bagud i forhold til ens medstuderende derhjemme. Hvordan var kontakten til vejledere? Min vejleder på ped 5 var Ajan Oo. Hun var rigtig sød og tog godt i mod os, da vi kom på afdelingen. Jeg syntes, at vi havde et godt forhold og en god kontakt. Der var dog lidt sprogvanskeligheder indimellem, men jeg syntes, at vi var rigtig gode til at få forklaret hinanden, hvad vi mente. Jeg syntes kommunikationen mellem Ajan Oo og os studerende på afdelingen var god og hun var god til at forklare og fortælle om de forskellige patienter og deres sygdom, men også til at stille os spørgsmål omkring patienterne og deres sygdomme og måde at pleje den enkelte patient på. Det gav os mulighed for at tænke selv og undersøge forskellige problemer og problemstillinger. Kommunikationen mellem os danske studerende og de andre sygeplejersker på afdelingen var lidt sværere, da mange af sygeplejerskerne kunne meget lidt eller slet ingen engelsk. Dertil skal det siges at sygeplejerskerne på afdelingen og også var meget generte, men hvis man først havde fået åbnet op for en samtale med vores få gloser thai, var de også mere villige til at forsøge sig på engelsk. Billedet her er fra legerummet på afdelingen fra venstre: Jeg kan ikke huske navnet på kvinden i den sorte jakke, Jeanette, Ajan Oo, Tina L, Sophie og til højre mig selv Emily.

3 Det er Ajan Oo i midten af billedet Hvordan var kontakten til patienter? Min kontakt til de patienter jeg havde, var ikke særlig meget, da alle var under 2 år gamle. Jeg prøvede da at få lidt kontakt til de af deres familier, der var til stede, men det meste af kommunikationen gik igennem Ajan Oo, fordi familierne generelt ikke kunne tale engelsk eller kun meget lidt. Jeg synes dog selvom jeg ikke kunne kommunikere med familierne sprogligt, at jeg med non verbal kommunikation kunne vise familierne min med følelse dem og patienterne. Kulturelt udbytte Hvad lærte du om landets kultur I vores to første uger i Thailand var vi på sprog- og kultur kursus. Det hjalp os til at forstå rigtig meget om den thailandske kultur og måde at opføre sig på. I Thailand viser man dem der er ældre end én selv, undervisere, læger, osv. respekt og ydmyghed, ved at bukke sig ned under deres højde, når man går forbi dem. Det var en ting, der var meget uvant for os og det krævede en del tilvænning. En anden ting man skal være forberedt på, er at de i Thailand er meget ærlige og direkte og siger det, de tænker om én. Det oplevede vi specielt fra lærerne på universitetet, der gik meget op i, hvad vi vejede, og hvor meget vi spiste. De syntes, at vi var store i forhold til dem. Om kulturen i landets sundhedsvæsen Den første uge på hospitalet var introduktions uge. Vi var ude i en forstad til Bangkok og se et mindre hospital (Community Hospital), der hedder Phutthamonthon Hospital, som var et lille hospital med kun 4 læger, 3 tandlæger, 3 apotekere og 40 sygeplejersker. Det var utroligt at se alle de opgaver, de på et så lille hospital kunne tage vare på. Kun store operationer og kritiske patienter blev overflyttet til de større hospitaler, der lå langt væk derfra. De følgende dage blev vi også undervist omkring den thailandske helbredsforsikring. Vi fik udleveret et skema over helbredsforsikringen fra , hvor vi kunne se at der i 2001 var registreret 71 % af befolkningen. Forsikringen er inddelt i forskellige grupper alt efter hvor meget man tjener og hvilket job man har. Der var dog en speciel gruppe (Social Welfare for the Poor), der

4 kunne modtage gratis behandling. Denne gruppe var tildelt de ældre over 60 år og personer med lav indkomst det vil sige under 2800 baht om måneden. Det lød til, at der stadig var mange der var utilfredse med regeringens tilbud om behandling og derfor også mange, der ikke ville modtage tilbuddet om forsikring. Det virkede også til at alt efter hvilken gruppe man tilhørte, fik behandling derefter. De fortalte os, at regeringen arbejder på at forbedre tilbuddene om behandling til befolkningen. Om sygeplejekulturen Jeg syntes, at det var tydeligt at se, at de thailandske sygeplejersker ikke gik så meget op i omsorg i deres sygepleje. De varetog den grundlæggende sygepleje, men jeg savnede meget at se dem varetage behovet, hvor patienten får lov til at udtrykke sine følelser og også styrke kommunikationen omkring sine følelser og frustrationer hos de lidt ældre børn der kunne tale. Jeg savnede også lidt at se sygeplejerskerne lave lidt aktiviteter f.eks. lege med børnene, så det ikke kun var de basale behov de varetog hos børnene. Det var ingen tvivl om at sygeplejerskerne var dygtige, specielt når det galt fysiologien, anatomien og sygdomslære, men instrumentelt var de rigtige dygtige. Social erfaring Hvordan blev du modtaget af kolleger De første indtryk jeg fik da vi startede på afdelingen var, at de var meget generte overfor os. Jeg tror også, at de syntes vi var lidt sjove, fordi vi var så meget anderledes. De grinede i hvert fald lidt af os i starten. Ajan Oo var rigtig god til at præsentere os for personalet og hun var også god til at få sygeplejerskerne til at hjælpe os med de forskellige opgaver vi havde, men også til at få sygeplejerskerne til at forklare, hvad de lavede og foretog sig hos deres patienter.

5 Havde du kontakt til lokalbefolkningen Vi havde kontakt til lokalbefolkningen det meste af tiden. Både på hospitalet, men også i fritiden når vi tog rundt i byen og rejste rundt i landet. Mit indtryk af lokalbefolkningen var, at de også var meget generte overfor os. Man skulle lige vænne sig til at lokalbefolkningen kiggede meget på os, men efterhånden lagde man ikke så meget mærke til det. Min kontakt med lokalbefolkningen var ganske god. Hvis man bare prøvede at sige et par gloser på thai vandt man hurtigt deres tillid og det gjorde dem også mere åbne overfor os og de turde forsøge sig lidt på engelsk. De der ikke kunne engelsk brugte thai ord og fagter, og efterhånden kom man til at forstå lidt flere ord og deres non verbale sprog. Det var derfor egentlig ikke et stort problem, at vi ikke kunne kommunikere på samme sprog. Jeg har fået et rigtig positivt syn den thailandske lokalbefolkning, og de var meget venlige overfor os, og jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig utryg. Vigtige erfaringer gjort under udvekslingsopholdet Det er rigtig godt at holde sammen med det hold man er af sted med. Vi var rigtig gode til at mødes alle sammen f.eks. til fødselsdage og gå ud og spise og få snakket. Det er rart, at der er nogle man kan dele sine oplevelser med både gode og mindre gode, for det vil der komme, når man er af sted så længe og i et andet land, hvor alt er anderledes end man er vant til. Andet du synes andre bør vide om udveksling Hvis du går og overvejer, om du skal tage af sted, er det bare med at komme i gang og undersøge, om det er noget for dig. Jeg brugte meget mine forældre til at søge den støtte, jeg havde brug for. Også omkring økonomien syntes jeg, at det var lidt stressende. Hvordan jeg lige skulle få råd til det, om jeg skulle tage studielån og hvad jeg skulle gøre med min lejlighed i mellemtiden. Men efter jeg fik styr på alt det økonomiske, havde jeg meget mere overskud til at undersøge mere omkring landet, kulturen, det sprog- og kulturkursus, vi skulle på og snakke med andre studerende, der havde været ude og rejse. Det var rigtig godt at høre om deres oplevelser og hvilke forventninger, der er til én når man rejser til Thailand i praktik. Så hvis du går og overvejer, om du vil af sted og går med nogle spørgsmål, du mangler svar på, er du meget velkommen til at komme og snakke. For mig har det været en oplevelse for livet, og jeg er så glad for at jeg tog chancen og tog af sted!!

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Udveksling til: Thailand Navn: Louise Andersen E-mail: louiseandersenn@gmail.com Evt. rejsekammerat: Pernille Jensen Hjem-institution:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Sofie Trempenau og Camilla Soelgaard Jensen E-mail: s_trempenau@hotmail.com og mille_7@hotmail.com Tlf. nr. 24415664 og 25121736 Evt. rejsekammerat:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Thailand, Bangkok. Navn: Pernille Jensen E-mail: pernillejensen51@gmail.com Evt. rejsekammerat: Louise Andersen Hjem-institution: Bornholms Sundheds-

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, 04.02.2013 til 01.03.2013 Navn: Email: Christine Ingemann christine@ingemann.de Tlf. nr. 31 44 13 71 Navn: Email: Anette Lyngholm

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

Rejsebrev. Et udvekslingsophold i Melbourne, Australien

Rejsebrev. Et udvekslingsophold i Melbourne, Australien Rejsebrev Et udvekslingsophold i Melbourne, Australien Louise Winther Larsen E-mail: louisewintherlarsen@gmail.com Hjem-institution: VIA University College Aarhus Hold: 11IID Værtsinstitution/Universitet:

Læs mere

Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Holdnummer: Sep11B

Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Holdnummer: Sep11B Rejsebrev Tines rejsebrev fra Málaga, Spanien - modul 6 Udvekslingsperiode 28. januar 28. april 2013 Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland

Læs mere

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v Kontaktoplysninger Navn: Skole: University College Nordjylland, Aalborg, Hold: s09v Studieland: Bangkok, Thailand, Ramathibodi Hospital, pediatric wards. Motivation for praktikplads i udlandet Min motivation

Læs mere

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 Udarbejdet JANUAR 2004 af: Sygeplejestuderende Tine Hallas VESTSJÆLLANDS AMTS SYGEPLEJESKOLE I SLAGELSE Indledning:...3 Hvorfor rejse ud? Samt mit indtryk af opholdet

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Mine oplysninger: Sygeplejestuderende v. UC Lillebælt, Odense Pernille Bruun Kristensen, A06II Sniller_k@hotmail.com Tlf.: 20218353 Rejsekammerat: Maria Bjerre Jakobsen

Læs mere

Rejsebrev fra Cuprija, Serbien

Rejsebrev fra Cuprija, Serbien Rejsebrev fra Cuprija, Serbien Navn: Eva Gullaksen og Sonja Højgaard Larsen E- mail: 188531@via.dk og 188587@via.dk Hjem- institution: VIA University College, Holstebro Holdnummer: SHE2012 Værts- institution/universitet:

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Kenya Navn: Anja Fønss Møller Evt. rejsekammerat: Gitte Skoust Hjem-institution: VIAUC Thisted Holdnummer:ST08 Pole Pole Mt. Kenya regionen Værts-institution:

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Optakt Min motivation for udlandsophold Undervejs i min uddannelse havde jeg flere gange hørt om muligheden for at tage en del af den kliniske praktik et andet sted i verden. Jeg og 3 andre medstuderende

Læs mere

Bilagsmappe. Efterår. Projektnavn: Jobcenter København. Gruppemedlemmer: Sarah K. Thomsen (47990), Sophie Hjælhof (48023),

Bilagsmappe. Efterår. Projektnavn: Jobcenter København. Gruppemedlemmer: Sarah K. Thomsen (47990), Sophie Hjælhof (48023), Efterår 2013 Bilagsmappe Projektnavn: Jobcenter København Gruppemedlemmer: Sarah K. Thomsen (47990), Sophie Hjælhof (48023), Mette Nielsen (47986) og Heidi á Lakjuni (47973) Vejleder: Christian la Coir

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital.

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Fra : Natasja Blicher Hansen Email: Galehus@msn.com. Sygeplejeskolen i Slagelse, CVU Vestsjælland. Hold: feb04f. Værts-institution:

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Rejsebrev fra Gjøvik, Norge

Rejsebrev fra Gjøvik, Norge Rejsebrev fra Gjøvik, Norge Navn: Louise Højberg Christensen Ucl-mail: lhch3@stud.ucl.dk Hjeminstitution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen Svendborg Hold: S 11 Udvekslingsland: Norge

Læs mere

Västerås (100 km vest for Stockholm)

Västerås (100 km vest for Stockholm) Västerås (100 km vest for Stockholm) Mine forventninger til opholdet i Sverige var blandede. Jeg glædede mig til at komme ud og opleve verden på egen hånd, men var også nervøs for at blive ensom langt

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

Nanyang Technological University, Singapore

Nanyang Technological University, Singapore Navn og studieretning: Skole: Trine Laustsen, Bygningsdesign Nanyang Technological University, Singapore Semester: 6. Semester, forår 2013 Telefon og E-mail: 28571612, Laustsen.99@gmail.com Motivation

Læs mere

Familiecentret Vibygård

Familiecentret Vibygård Familiecentret Vibygård Brugerundersøgelse. En evaluering af familiecentrets arbejde via en spørgeskemaundersøgelse af familierne i perioden 996-27 Undersøgelsen Undersøgelsen er skabt ved at udsende et

Læs mere

Recovery fortalt gennem livshistorier

Recovery fortalt gennem livshistorier fra TRAUME til RECOVERY Recovery fortalt gennem livshistorier ALICIA: Alt dette er sket, fordi jeg tog et valg! Jeg er en pige på 27 år. Jeg blev indlagt første gang i 2001. De følgende 6 år tilbragte

Læs mere

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Hvorfor Malaga? Der er et par specifikke årsager til min interesse for netop dette Malaga. Først og fremmest er jeg meget interesseret i at få indblik i det spanske sundhedssystem.

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Sex & Sundhed har i forbindelse med dette opdaterede kapitel i HIV-håndbogen sat fem helt almindelige danskere stævne til en samtale om deres

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere