Rejsebrev fra udvekslingsophold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejsebrev fra udvekslingsophold"

Transkript

1 Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, til Navn: Christine Ingemann Tlf. nr Navn: Anette Lyngholm Bang Tlf. nr Hjem-institution: Holdnummer: VIA University College, Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus 10 I B Værtsinstitution/Universitet: Praktikplads/Hospital: Scanza Sarah Fox Children s Convalescent Hospital Speciale: Hospitalshjem for rehabilitering af børn - det eneste rehabiliteringshjem der er til rådighed for børn i Western Cape. Hospitalet har til formål at yde professionel omsorg for børn, der har behov for fuld rehabilitering eller brug for færdigbehandling efter den kritiske fase af den pågældende sygdom. De mest forekommende sygdomstilstande, som børnene er indlagt med, er: brandsår, hiv/aids, tuberkulose, malnutrition, kirurgi, traume, gastro, cerebral parese og svære handikap, som kræver palliativ behandling. Nogle børn henvises ikke pga. medicinske årsager, men simpelthen fordi de ikke har andre steder at være. Dette kan være forladte børn og børn fra socialt belastede vilkår. Hospitalet har plads til ca. 60 børn i alderen 0-9 år.

2 Hvorfor valgte I at tage på udveksling? Vi holder begge meget af at rejse og havde derfor lyst til at rejse sammen og få et indblik i, hvad det vil sige at være sygeplejerske i Sydafrika. Modul 13 er meget oplagt til at tage et klinikophold i udlandet, da man selv har mulighed for at planlægge forløbet. At rejse ud som studerende er en fantastisk mulighed for at opleve et kliniksted med en ganske anden kultur og en anderledes sygepleje end i Danmark. Vi er begge interesserede i international sygepleje og finder det utroligt spændende at se, på hvilken måde kulturen har betydning for, hvordan sygeplejen tager sig ud. Stadig er det bekræftende at se, at trods mange forskelle, finder vi også en del basale grundelementer, som er svarende til den sygepleje, vi kender fra Danmark. Hvorfor valgte I det specifikke sted? Sydafrika er på mange måder et spændende land og også et land, som på flere områder afviger fra mange af de andre afrikanske lande. Cape Town er som storby meget globaliseret og vestligt inspireret, men samtidig rummer byen den traditionelle afrikanske kultur, som især giver sig til udtryk i befolkningens varme, åbenhed og gæstfrihed. Anette har tidligere boet i Cape Town i seks måneder og kender derfor en del til landet og den sydafrikanske kultur. Derfor valgte vi at tage til Cape Town, selvom sygeplejeskolen ikke har nogen etablerede kontakter til kliniksteder i Sydafrika. Vi havde kontakt til organisationen Scanza, som hjalp os med at finde kliniksted. Det specifikke kliniksted havde vi ikke så meget indflydelse på, men da vi begge er interesserede i pædiatrisk sygepleje, havde vi givet udtryk for, at vi gerne ville være på en børneafdeling, og det ønske blev efterkommet. Din forberedelse til udvekslingsopholdet Som forberedelse til opholdet krævedes en del planlægning ift. kliniksted og bolig, og studiemæssigt skulle vi, før vi rejste af sted, have lavet en studieplan med læringsmål osv. Økonomisk havde vi begge sparet penge op til rejsen og Christine fik desuden støtte fra sine forældre. Det er generelt billigere at leve i Sydafrika end i Danmark, så de største udgifter ift. opholdet har været flybilletten og arrangementer/oplevelser/ture osv. I kraft af at Anette har været i Cape Town før, kendte hun godt til byen, hvilket gjorde det nemt for os at finde rundt og hurtigt føle os godt tilpas.

3 Fagligt udbytte Vi har tilbragt fire uger i klinik på hospitalet, ca. 30 timer om ugen. I Sydafrika har sygeplejerskerne normalt vagter à 12 timer, og arbejder fx kl Vi aftalte på vores første dag på hospitalet, at vi ligeledes gerne ville møde kl. 7, og indtil ca. kl. 12. Dette gav os mulighed for at være med i morgenplejen, hvor børnene skulle vaskes, skiftes og i tøjet samt opleve samarbejdet med sygeplejerskerne. På modul 13 formulerer man sine egne læringsmål i et selvdefineret forløb. Vores læringsmål omhandlede primært at få kendskab til de daglige rutiner og arbejdsgange på sygehuset samt være en deltagende part i den udførte sygepleje. Derudover har vi hver især tilpasset vores læringsmål til den individuelle eksamensopgave, det kræves på modul 13. Anette har derfor haft fokus på børnenes mestring og familiecentreret sygepleje, og Christine har haft fokus på hygiejne. Vi har selv haft det fulde ansvar for at opfylde vores læringsmål og har ikke haft en egentlig vejleder på hospitalet. Det krævede derfor meget af os ift. konstant at være opsøgende og tilkendegive overfor sygeplejerskerne, at vi gerne ville lære og være med til så meget som muligt, i den tid vi skulle være der. De fleste af børnene var indlagt i hele vores klinikperiode, hvilket gav os mulighed for at komme tæt på dem og få opbygget en god relation. Desuden var vi opmærksomme på at være synlige, når der kom pårørende, for at snakke med dem om deres oplevelser og behov. Kulturelt udbytte Den sydafrikanske kultur er på mange måder meget forskellig fra den danske. Sydafrikas befolkning er en meget sammensat nation præget af store forskelle i kultur, nationalitet og religion. Denne regnbue-nation skaber en mangfoldighed, som er med til at gøre landet til et fantastisk sted at være. Det er derfor ikke muligt at give et samlet billede af den sydafrikanske kultur, fordi dette i sig selv er et vidt begreb, da det omfatter så mange forskellige befolkningsgrupper. Hospitalet, vi var på, er økonomisk støttet dels af stat og dels af sponsorater/fonde, hvilket gør, at de bestemt ikke har mange ressourcer at gøre med. Sydafrika har en voldsom historie bag sig med apartheid som dominerende gennem mange år. Selvom det i dag er næsten 20 år siden, at apartheidpolitikken ophørte, er der dog stadig tydelige økonomiske og sociale forskelle at se ift. hudfarve. Dette kom blandt andet til udtryk ved at det udelukkende var sorte og farvede børn, som var indlagt på hospitalet.

4 Sygeplejekulturen afspejler selvfølgelig befolkningens kultur, og vi erfarede, at familiestrukturen i Sydafrika også spillede en stor rolle. Der er en større autoritetstrohed overfor læger og sygeplejersker end vi er vant til i Danmark, hvilket bevirker, at beslutninger angående patientens behandling og pleje varetages af personalet uden at barnet eller pårørende sætter spørgsmålstegn ved dette. Sygeplejekulturen er også i højere grad præget af en tilgang, hvor alle tager sig af alle, og der er derfor ikke én sygeplejerske, der har sine egne patienter, som vi kender fra de danske afdelinger. En anderledes sygeplejekultur gjorde sig også gældende ift. hygiejne, hvor dette på ingen måde prioriteres i den grad, vi er vant til herhjemme. Social erfaring På hospitalet blev vi i starten opfattet som volontører af de andre sygeplejersker, hvis arbejde var at lege med børnene og hjælpe i spisesituationer. Efterhånden som vi snakkede med de forskellige sygeplejersker og tilkendegjorde vores interesse for faget, blev de klar over at vi var sygeplejestuderende. Derefter blev vi hurtigt anerkendt for vores kompetencer og de havde tillid til, at vi kunne varetage nogle af deres sygeplejeopgaver. De gav udtryk for, at de satte pris på os og var meget taknemmelige for vores arbejde på hospitalet. I den sidste uge blev vi spurgt, om vi vil være følgeperson for hver vores barn til lægeundersøgelse på et større hospital - en opgave som normalt varetages af en sygeplejerske/sundhedspersonale. Vi var glade for den tillid de viste os og følte, at vi blev givet et stort ansvar. Anette har fra sine forhenværende besøg i Sydafrika skabt kontakter og har venner, der bor i Cape Town. Dem har vi selvfølgelig tilbragt tid sammen med, hvilket også har givet et godt indblik i den sydafrikanske kultur, og et billede på hvordan lokalbefolkningen lever. Derudover har vi også fået nye bekendtskaber i byen, hvilket er sket meget naturligt, da sydafrikanere generelt har en meget imødekommende og åbenhjertet tilgang til andre mennesker. Andet du synes, andre bør vide om udveksling Vi mener, at dét at rejse ud med et åbent sind, ydmyghed og en vis grad af nysgerrighed er særdeles vigtigt uanset, hvad destinationen er. Som sygeplejestuderende i udlandet skal man desuden være god til selv at være opsøgende og ikke give op, men blive ved med at stille spørgsmål. Vi mener, at det er meget vigtigt, når man møder en kultur så anderledes end sin egen, at man stiller sig åben overfor deres måde at gøre tingene på og prøve at forstå baggrunden for det.

5 Cape Town er en meget international storby, som har rigtig meget godt at byde på, og det kan bestemt anbefales at tage hertil som studerende. Sydafrika er samtidig også et land, der har været meget igennem, og derfor mener vi, at man bør forberede sig godt og forsøge at sætte sig lidt ind i landets historie og kultur, før man rejser hertil. På den måde kan man få det bedste ud af sin rejse og samtidig være i stand til at møde befolkningen med respekt og en vis grad af ydmyghed som besøgende. De organisationer, vi har været tilknyttet og i højeste grad kan anbefale, er: Scanza: Southern Ambition:

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Udveksling til: Thailand Navn: Louise Andersen E-mail: louiseandersenn@gmail.com Evt. rejsekammerat: Pernille Jensen Hjem-institution:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Thailand, Bangkok. Navn: Pernille Jensen E-mail: pernillejensen51@gmail.com Evt. rejsekammerat: Louise Andersen Hjem-institution: Bornholms Sundheds-

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Sofie Trempenau og Camilla Soelgaard Jensen E-mail: s_trempenau@hotmail.com og mille_7@hotmail.com Tlf. nr. 24415664 og 25121736 Evt. rejsekammerat:

Læs mere

Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Holdnummer: Sep11B

Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Holdnummer: Sep11B Rejsebrev Tines rejsebrev fra Málaga, Spanien - modul 6 Udvekslingsperiode 28. januar 28. april 2013 Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Kenya Navn: Anja Fønss Møller Evt. rejsekammerat: Gitte Skoust Hjem-institution: VIAUC Thisted Holdnummer:ST08 Pole Pole Mt. Kenya regionen Værts-institution:

Læs mere

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v Kontaktoplysninger Navn: Skole: University College Nordjylland, Aalborg, Hold: s09v Studieland: Bangkok, Thailand, Ramathibodi Hospital, pediatric wards. Motivation for praktikplads i udlandet Min motivation

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Optakt Min motivation for udlandsophold Undervejs i min uddannelse havde jeg flere gange hørt om muligheden for at tage en del af den kliniske praktik et andet sted i verden. Jeg og 3 andre medstuderende

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital.

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Fra : Natasja Blicher Hansen Email: Galehus@msn.com. Sygeplejeskolen i Slagelse, CVU Vestsjælland. Hold: feb04f. Værts-institution:

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Mine oplysninger: Sygeplejestuderende v. UC Lillebælt, Odense Pernille Bruun Kristensen, A06II Sniller_k@hotmail.com Tlf.: 20218353 Rejsekammerat: Maria Bjerre Jakobsen

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

Rejsebrev fra Gjøvik, Norge

Rejsebrev fra Gjøvik, Norge Rejsebrev fra Gjøvik, Norge Navn: Louise Højberg Christensen Ucl-mail: lhch3@stud.ucl.dk Hjeminstitution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen Svendborg Hold: S 11 Udvekslingsland: Norge

Læs mere

Forberedelseshåndbog - inden du rejser ud

Forberedelseshåndbog - inden du rejser ud Indholdsfortegnelse 3 Kære frivillig 4 Om Projects Abroad 4 Projects Abroad Frivillige: et led i den store kæde 5 At være volontør i et udviklingsland 5 Hvad vil det sige at være volontør? 6 Mere end bare

Læs mere

Praktiserende lægers støtte og omsorg for patienter i kræftforløb

Praktiserende lægers støtte og omsorg for patienter i kræftforløb Kvalitet i Almen Praksis i Hovedstaden (KAP-H) Kvalitet & Patientsikkerhed, Kræftens Bekæmpelse Praktiserende lægers støtte og omsorg for patienter i kræftforløb en gennemgang af nyere dansk litteratur,

Læs mere

Rejsebrev fra Cuprija, Serbien

Rejsebrev fra Cuprija, Serbien Rejsebrev fra Cuprija, Serbien Navn: Eva Gullaksen og Sonja Højgaard Larsen E- mail: 188531@via.dk og 188587@via.dk Hjem- institution: VIA University College, Holstebro Holdnummer: SHE2012 Værts- institution/universitet:

Læs mere

Rejsebrev fra Nuuk, Grønland. Ut. med udsigten fra patienternes opholdsstue

Rejsebrev fra Nuuk, Grønland. Ut. med udsigten fra patienternes opholdsstue Rejsebrev fra Nuuk, Grønland Ut. med udsigten fra patienternes opholdsstue Sus Thorsøe Mail: Sus.Thorsoe@gmail.com Tlf.nr.: +45 30319960 Hjemskole: Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole Hold: Sypl- feb-12

Læs mere

Rejsebrev fra Kenya Professionshøjskolen Metropol

Rejsebrev fra Kenya Professionshøjskolen Metropol Evaluering af internationalt studieophold i KENYA, AFRIKA november 2009-januar 2010 MODUL 6 -Kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Praktikophold på Sabatia Health Care Center/Mbale District Hospital,

Læs mere

Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne

Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Rejsebrev nr. 2 Januar 2011 Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Indledning: I mit første rejsebrev skrev jeg lidt om mig selv og min motivation for at have taget min tredje praktik i Filippinerne.

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 Udarbejdet JANUAR 2004 af: Sygeplejestuderende Tine Hallas VESTSJÆLLANDS AMTS SYGEPLEJESKOLE I SLAGELSE Indledning:...3 Hvorfor rejse ud? Samt mit indtryk af opholdet

Læs mere

Västerås (100 km vest for Stockholm)

Västerås (100 km vest for Stockholm) Västerås (100 km vest for Stockholm) Mine forventninger til opholdet i Sverige var blandede. Jeg glædede mig til at komme ud og opleve verden på egen hånd, men var også nervøs for at blive ensom langt

Læs mere

DE SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ, AT DERES LIV BLIVER ANDERLEDES

DE SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ, AT DERES LIV BLIVER ANDERLEDES ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER BØRNERÅDETS EKSPERTGRUPPE BØRN OG UNGE I PLEJEFAMILIER DE SKAL VÆRE FORBEREDT PÅ, AT DERES LIV BLIVER ANDERLEDES Børn og unges erfaringer med at være anbragt i plejefamilie 1

Læs mere

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen.

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Spørgeguide til telefon interview med Kirsten Christensen d. 23/2 2012 Formål: At skabe et overblik og en forståelse

Læs mere

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Hvorfor Malaga? Der er et par specifikke årsager til min interesse for netop dette Malaga. Først og fremmest er jeg meget interesseret i at få indblik i det spanske sundhedssystem.

Læs mere

På efterskole med diabetes

På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design Højskolevej 9 7100 Vejle Tlf. 75 85 80 12 Mail: info@skolenfor.dk www.skolenfor.dk På efterskole med

Læs mere

Tværsektorielt samarbejde om mennesker med en dobbeltdiagnose

Tværsektorielt samarbejde om mennesker med en dobbeltdiagnose Tværsektorielt samarbejde om mennesker med en dobbeltdiagnose En inspirationsguide til forbedring af samarbejdet baseret på erfaringerne fra Kultursporet i Projekt Integreret Indsats Katrine Schepelern

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Evaluering af projekt Pitstop

Evaluering af projekt Pitstop Evaluering af projekt Pitstop Et toårigt, tværfagligt samarbejdsprojekt mellem Charlotteskolen og Fritids- og Ungdomsklubben 5 eren, med det formål at undgå eksklusion af elever fra skolen ved hjælp af

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne

Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne Når ønsket er et helt normalt liv Evaluering af Den Sociale Udviklingsfond et socialpædagogisk tilbud til unge og voksne Denne rapport omfatter et sammendrag (s. 4-17) og en hovedrapport (s. 18-66). Sammendraget

Læs mere