REJSEBREV FRA ENGLAND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REJSEBREV FRA ENGLAND"

Transkript

1 REJSEBREV FRA ENGLAND UDVEKSLINGSPERIODE PERIODE: August november/2010 NAVN: Mette Alsted Christensen HJEM INSTITUTION: VIA University College, Randers sygeplejeskole HOLD NUMMER: F08 VÆRTSINSTITUTION/UNIVERSITET: University of Southampton HOSPITAL: Basingstoke and North Hampshire hospital PRAKTIKPLADS: Theatre, ITU og ED BESLUTNINGEN HVORFOR VALGTE DU AT TAGE PÅ UDVEKSLING? Det har fra starten af min uddannelse været mit mål når jeg var færdiguddannet, at ville rundt i verden og arbejde som sygeplejerske, så jeg så et ophold i udlandet under en af mine praktikker som et lille skridt på vejen og næsten som en nødvendighed for at indfri mit langsigtede mål. HVORFOR VALGTE DU DET SPECIFIKKE STED? Jeg har altid godt kunne tænke mig at arbejde i et udviklingsland, så valget var svært. Det kunne være spændende at komme til østen eller asien, men tænkte at det skulle jeg nok få oplevet senere, så jeg valgte at målet med min praktik i udlandet skulle være at lære klinisk sygepleje engelsk så jeg senere hen ville kunne befærde mig alle steder og valget faldt derfor på England. Hvor i England havde ingen betydning, så da jeg skulle prioritere byer i England, valgte jeg ud fra hvad jeg havde hørt og hvad min vejleder i Danmark kunne anbefale. DIN FORBEREDELSE TIL UDVEKSLINGSOPHOLDET (ØKONOMI, REJSEN, VACCINATIONER OSV.) Der var ikke de store forberedelse og de kunne sagtens have gået problemfrit, men kontakten til udvekslingsstedet i England blev lidt forsinket, så meget blev ordnet i sidste øjeblik + det var op til en sommerferie, så mange ting var i forvejen forsinket eller lukket, som fx min læge. De påkrævede vaccinationer (hepatitis b + børnevaccinationer) havde jeg i forvejen, men det skulle dokumenteres på engelsk og underskrives af en læge. Det sene svar om endelig godkendelse gjorde det svært at planlægge ferie og arbejde, og jeg fik af flere grunde ikke sparet så meget op til mit ophold i England. Heldigvis bliver man af Erasmus fonden tildelt 5000 kr., hvilket kunne dække over halvdelen af min husleje (ca ) i England. Derudover kan man finde billige flybilletter med Ryanair, som næsten kan bestilles i sidste øjeblik. Derudover har der ikke været mange omkostninger andet end til kost og fritid, hvilket afhænger meget af den enkelte person og hvad man vil have ud af sit ophold kultur og turist mæssigt. Man kan derfor regne med stort set det samme forbrug som i Danmark (priserne på mad, drikke, tøj osv. er næsten de samme).

2 DET FAGLIGE HVORDAN ARBEJDEDE DU MED LÆRINGSMÅLENE? Inden jeg tog hjemmefra fik jeg, af min internationale vejleder, udleveret læringsmålene for modul 11 oversat på engelsk. På den måde havde jeg noget at rette mig efter og jeg kunne tilmed vise dem til min vejleder, så de også havde en fornemmelse af hvad jeg skulle igennem. Da læringsmålene herovre er meget specifikke (der er beskrevet hver enkelt handling den studerende skal igennem og man får et kryds når man har gjort det tilfredstillende) havde de fleste svært ved helt at forstå hvad vores praktik gik ud på og hvad vi helt præcist skulle igennem. Derfor blev det meget op til en selv at få opnået de forskellige mål og hele tiden gøre opmærksom på hvad man måtte/kunne/skulle prøve. Det var en god øvelse, men det kræver at man er motiveret og engageret! HVORDAN VAR KONTAKTEN TIL VEJLEDERE? Eftersom der var 2 andre danske studerende blev vi delt ud på 3 forskellige afdelinger, hvor vi efter hver måned byttede rundt, således at vi prøvede at være på 3 forskellige afdelinger i løbet af de 3 måneder. Kun på en af afdelingerne var der en bestemt person som fungerede som vores vejleder, men eftersom han ikke var sygeplejerske brugte man ikke tid med ham, men i stedet med forskellige sygeplejersker hver dag. Det var stort set sådan på alle 3 afdelinger, at jeg blev hæftet på en sygeplejerske når jeg mødte om morgenen og en anden den næste dag. Det var der selvfølgelig både fordele og ulemper ved. Det var fint at man fik gentaget nogle ting og nogle sygeplejersker var bedre end andre til at undervise og medinddrage mig, men det gjorde det svært at følge op på nogle handlinger eller øvelser og man måtte ofte gentage sig selv mange gange og igen var det utrolig vigtigt at man fik orienteret de enkelte sygeplejersker om hvor langt man var i sin uddannelse og hvad man var der for og hvad man skulle igennem af mål ellers kunne der godt være tilbøjelighed til at tro at man bare var der for at observere og det var jo bestemt ikke meningen. Heldigvis var næsten alle sygeplejerskerne meget åbne og interresserede i at have studerende med på slæb for en dag. HVORDAN VAR KONTAKTEN TIL PATIENTERNE? Jeg fik lært rigtig meget ved at snakke med patienterne. Det var den bedste måde at øve sit kliniske engelsk på og dermed også sin anatomi og fysiologi. England er, i forhold til Danmark, langt mere multikulturel og de fleste (både patienter og personale) er derfor vant til forskellige normer, udseende og accenter. Jeg faldt derfor bare ind i mængden og det var mest af alt mig der skulle vænne mig til alle de forskellige accenter og etniciteter. Der var selvfølgelig ikke den store patient kontakt på operationsgangen, men både på intensiv og skadestuen fik man rig mulighed for at snakke og orientere patienterne om deres sygdom og evt. behandling af denne.

3 DET KULTURELLE HVORDAN VAR LANDETS KULTUR? Som sagt er England et meget multikulturelt samfund, hvor nationaliteter fra hele verden mødes. Der virker til at være større kultur for at gå ud og spise (det er også lidt billigere end i Danmark) og en stor del købte da også mad i kantinen på hospitalet. Derudover har de mange fraser man lige skal vænne sig til, så som are you alright? hvilket svarer til det danske hvaså? det fik vi vsarte lidt for detaljeret på de første mange gange vi stødte på folk som vi ikke engang rigtig havde mødt før. Noget andet jeg skulle vænne mig til var deres brug af ordene; love, honey, darling osv. som næsten bliver placeret i slutningen af hver sætning. Som studerende kan man nogle gange føle sig overset og måske også lidt nytteløs og så var det da altid rart med lidt søde ord! OM KULTUREN I LANDETS SUNDHEDSVÆSEN? NHS (National Health Service) er navnet for det engelske offentlig finanserede sundhedssystem, som minder meget om det danske. Det blev oprettet i opfattelsen af, at sundhedsydelser bør være tilgængelige for alle, uanset baggrund og økonomi. Med undtagelse af afgifter for visse ydelser som øjen-og tandlæge, forbliver NHS gratis. Det dækker alt fra screening og rutine behandlinger for hoste og forkølelse til åben hjertekirurgi, ulykker og akut behandling og palliativ pleje. HVORDAN VAR SYGEPLEJEKULTUREN? Da jeg var på nogle meget akutte og kritiske afdelinger var sygeplejen meget intensivt rettet mod 1-1 pleje, dvs. 1 sygeplejerske til en patient. Samarbejdet mellem læger og sygeplejersker virkede til at fungere godt, hvor sygeplejersken havde et stort ansvar for både plejen og behandlingen af den syge patient. På de forskellige afdelinger rundt om på hospitalet (som jeg fik et glimt af når patienten blev overflyttet) var det dog noget anderledes. Her kunne 1 sygeplejerske have ansvaret for op til 12 patienter, hvor opgaverne var mere rettet mod det fysiske håndværk dvs. sår pleje, medicinadministration og papir arbejde ved indlæggelse og udskrivelse. Det var så sundhedsassistenternes opgave at klare hygiejne og observationer. Bl.a pga. landets store udbredelse af MRSA blev hver patient screenet ved indlæggelse. Der var også meget fokus på hygiejne, man skulle fx have et forklæde på hver gang man var i kontakt med en patient og det meste udstyr var engangsting, som fx kolber, bækken, sakse og forklæder. Der var også et infektions team som konstant gik rundt på afdelinger og tjekkede personalet, som derefter blev informeret om deres hygiejne standart. Men som alt andet fungerer det ikke helt i praktisk som man har lært teoretisk og håndhygiejnen var bestemt ikke optimal alle steder.

4 DET SOCIALE HVILKE SOCIALE ERFARINGER GJORDE DU DIG? Man kommer langt med et smil og lidt åbenhed det gjorde det generelt let at komme i kontakt med folk og de fleste var utrolig interesserede i den danske kultur og ikke mindst geografi. Det overraskede mig hvor lidt folk vidste om Danmark, de fleste troede det var Holland eller en by i Sverige. Men det var let at se at den engelske befolkning er langt mere vant til udlændinge end i Danmark, det faldt dem mere naturligt at spørge ind til vores kultur og normer og de var generelt mere opmærksomme på hvilke forskelle der måtte være for os ved at komme til et andet land og var interesserede i at høre om vores opfattelse og forståelse af England. HVORDAN BLEV DU MODTAGET AF KOLLEGER? Stort set intet personale på nogle af afdelingerne vidste at jeg kom, hvem jeg var eller hvorfor jeg skulle være på afdelingen, men de var alle nysgerrige og spurgte gerne ind til alt hvad der måtte undre dem, hvilket gjorde det let at komme i snak og føle sig velkommen. Jeg synes derfor modtagelsen var rigtig god taget i betragtning af at det var en overraskelse for de fleste. HAVDE DU KONTAKT TIL LOKALBEFOLKNINGEN? Jeg var meget sammen med de 2 andre danske piger og vi faldt hurtigt i snak med den lokale befolkning. Det var let eftersom en del folk, næsten helt naturligt, henvendte sig til os hvis de hørte vi snakkede et andet sprog eller hvis vi selv indbød bare en smule til samtale. Vi boede i et bolig kompleks ved siden af sygehuset. I disse boliger boede der også andre studerende fra andre engelske byer, personale fra sygehuset og pårørende til indlagte patienter. De andre studerende var søde til at invitere os med til forskellige arrangementer og en havde endda bagt rugbrød som velkomst gave. Erasmus fonden sendte også mails om arrangementer og fester som vi løbende blev inviteret til. VAR DER ANDRE STUDERENDE AT DELE OPLEVELSERNE MED? Jeg tog som sagt til England alene, men endte med at bo sammen med 2 andre danske studerende, hvilket helt sikkert var et plus. Det var rart at have nogle at komme hjem og dele oplevelser og erfaringer med. Det gjorde så nok at jeg ikke var så social på det lokale plan, da vi ofte gjorde noget sammen i weekenderne og derfor ikke havde så meget behov for at møde mange nye mennesker. Boligkomplekset vi boede i havde ca. 10 huse med 32 værelser i hver, 4 værelser med eget toilet på hver gang. Fælles stort køkken og opholdsstue. Vi var kun os 3 på vores gang og vi købte fælles ind, da byen lå ca gang (5 min. og 1,70 pund med bus) fra hospitalet hvor vi boede. Vi forsøgte derfor at købe ind 1-2 gange om ugen og delte det hele, både for at spare penge og tid. De engelsk studerende som også boede i bolig komplekset kom først i oktober og eftersom vi kom i august ville det have været lidt ensomt hvis der kun havde været mig, så hvis man vælger at rejse selv skal man nok lige overveje hvad der er af muligheder for

5 at møde andre i samme situation eller i det hele taget hvor og hvordan man kommer til at bo. Jeg har været heldig, da det ikke var noget jeg havde overvejet specielt meget inden min afrejse.

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Navn: Emily Stacey Prince Evt. rejsekammerat: Malene Anusha Christensen Hjem-institution: University College Nordjylland Holdnummer: H08V

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til Thailand. Rejsebrev fra udvekslingsophold Navn: Mette Villadsen Evt. rejsekammerat: Camilla Margrethe Lyhne Thomsen Hjem-institution: University College Sjælland Campus Næstved Holdnummer:

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Rejsebrev fra udvekslingsophold i Bangkok Sygeplejerske studerende Udveksling til: Thailand Navn: Louise Andersen E-mail: louiseandersenn@gmail.com Evt. rejsekammerat: Pernille Jensen Hjem-institution:

Læs mere

Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Holdnummer: Sep11B

Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Holdnummer: Sep11B Rejsebrev Tines rejsebrev fra Málaga, Spanien - modul 6 Udvekslingsperiode 28. januar 28. april 2013 Udveksling til: Málaga, Spanien Navn: Tine Hollendsted Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland

Læs mere

Rejsebrev. Et udvekslingsophold i Melbourne, Australien

Rejsebrev. Et udvekslingsophold i Melbourne, Australien Rejsebrev Et udvekslingsophold i Melbourne, Australien Louise Winther Larsen E-mail: louisewintherlarsen@gmail.com Hjem-institution: VIA University College Aarhus Hold: 11IID Værtsinstitution/Universitet:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Thailand, Bangkok. Navn: Pernille Jensen E-mail: pernillejensen51@gmail.com Evt. rejsekammerat: Louise Andersen Hjem-institution: Bornholms Sundheds-

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Sofie Trempenau og Camilla Soelgaard Jensen E-mail: s_trempenau@hotmail.com og mille_7@hotmail.com Tlf. nr. 24415664 og 25121736 Evt. rejsekammerat:

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, 04.02.2013 til 01.03.2013 Navn: Email: Christine Ingemann christine@ingemann.de Tlf. nr. 31 44 13 71 Navn: Email: Anette Lyngholm

Læs mere

Valgfri periode i Västerås

Valgfri periode i Västerås Valgfri periode i Västerås En sommerdag i August 2004 fik vi den tossede ide, at kontakte HanneWissing med henblik på vores valgfri periode på 7. Semester. Vi havde talt om at tage til udlandet i praktik

Læs mere

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v Kontaktoplysninger Navn: Skole: University College Nordjylland, Aalborg, Hold: s09v Studieland: Bangkok, Thailand, Ramathibodi Hospital, pediatric wards. Motivation for praktikplads i udlandet Min motivation

Læs mere

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland

Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Rejsebrev fra Glasgow, Skotland Mine oplysninger: Sygeplejestuderende v. UC Lillebælt, Odense Pernille Bruun Kristensen, A06II Sniller_k@hotmail.com Tlf.: 20218353 Rejsekammerat: Maria Bjerre Jakobsen

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Optakt Min motivation for udlandsophold Undervejs i min uddannelse havde jeg flere gange hørt om muligheden for at tage en del af den kliniske praktik et andet sted i verden. Jeg og 3 andre medstuderende

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital.

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Fra : Natasja Blicher Hansen Email: Galehus@msn.com. Sygeplejeskolen i Slagelse, CVU Vestsjælland. Hold: feb04f. Værts-institution:

Læs mere

Faglig rejseberetning

Faglig rejseberetning Faglig rejseberetning Klinisk undervisning i Torshavn, Færøerne på Psykiatrisk Afdeling Oplevet af Gunhild Vium Aachmann - mbl. 30827636 mail; gaachmann@gmail.com Ergoterapeutstuderende på hold ERG512.

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Rejsebrev fra Cuprija, Serbien

Rejsebrev fra Cuprija, Serbien Rejsebrev fra Cuprija, Serbien Navn: Eva Gullaksen og Sonja Højgaard Larsen E- mail: 188531@via.dk og 188587@via.dk Hjem- institution: VIA University College, Holstebro Holdnummer: SHE2012 Værts- institution/universitet:

Læs mere

Nanyang Technological University, Singapore

Nanyang Technological University, Singapore Navn og studieretning: Skole: Trine Laustsen, Bygningsdesign Nanyang Technological University, Singapore Semester: 6. Semester, forår 2013 Telefon og E-mail: 28571612, Laustsen.99@gmail.com Motivation

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 University of Sheffield Department of Information Studies Sheffield, England Marie Melson Gregersen (årgang 2004) Kontakt: Mobil: 26 15 79 09, Mail:

Læs mere

Rejsebrev fra Gjøvik, Norge

Rejsebrev fra Gjøvik, Norge Rejsebrev fra Gjøvik, Norge Navn: Louise Højberg Christensen Ucl-mail: lhch3@stud.ucl.dk Hjeminstitution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen Svendborg Hold: S 11 Udvekslingsland: Norge

Læs mere

Udveksling til: orge. University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense. Rejsebrev fra udvekslingsophold

Udveksling til: orge. University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense. Rejsebrev fra udvekslingsophold University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: orge avn: inna ygård Aunsberg Jæger E-mail: nnaj@stud.ucl.dk / ninnajaeger@hotmail.com Tlf.

Læs mere

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003

KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 KLINISK UDDANNELSE I THAILAND 2003 Udarbejdet JANUAR 2004 af: Sygeplejestuderende Tine Hallas VESTSJÆLLANDS AMTS SYGEPLEJESKOLE I SLAGELSE Indledning:...3 Hvorfor rejse ud? Samt mit indtryk af opholdet

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Kenya Navn: Anja Fønss Møller Evt. rejsekammerat: Gitte Skoust Hjem-institution: VIAUC Thisted Holdnummer:ST08 Pole Pole Mt. Kenya regionen Værts-institution:

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

10 ugers praktik på Grønland, v. Ilulissat Sygehus. Indkørslen til Napparsimavik/Sygehuset i Ilulissat

10 ugers praktik på Grønland, v. Ilulissat Sygehus. Indkørslen til Napparsimavik/Sygehuset i Ilulissat 10 ugers praktik på Grønland, v. Ilulissat Sygehus Indkørslen til Napparsimavik/Sygehuset i Ilulissat Skrevet af: Christina Retz Andersen E-mail: c_retz@hotmail.com CVU Sjælland University College Sygeplejeskolen

Læs mere

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Indledning Denne rapport omhandler et study abroad semester på San Diego State University(SDSU) i San Diego, Californien,

Læs mere

Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød)

Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød) Spørgsmål nr.: 4 Er du tilfreds med foreningen? (svaret fra bestyrelsen står med rød) Jeg er overordnet tilfreds, men mangler at man kan kontakte en der ved noget om kommende events. Er taget til efterretning

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Gode råd til studieophold i Tanzania

Gode råd til studieophold i Tanzania Gode råd til studieophold i Tanzania Køb af flybilletter: køb billetten så tidligt som muligt, så bliver billetten billigst. Husk at tilkøbe konkursforsikring (koster under 50 kr.), hvis du vil undgå ikke

Læs mere