Elektronisk patientjournal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elektronisk patientjournal"

Transkript

1 Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? Gert Galster

2 "Hvad er eeeegentlig problemet?" er eeeegentlig Gert Hvad Galster forudsætningerne? Uddannelse Læge Speciallæge MI, sundhedsinformatik Virke Sundhedsstyrelsen GEPJ, FLPR, SOR, SKS, Begrebsråd, mm SundIT SFI, GEPJ, FLPR, SOR, SKS, mm

3 Verden ifølge Garp... Der er problemer med EPJ. Mange problemer. Problem-sortimentet afhænger af, hvad EPJ opfattes som. Problemerne er indbyrdes sammenhængende. Der er informatiske problemer og politiske.

4 Problemer på mange niveauer Hvilken dokumentationsmetafor er den bedste? "Du sagde... arbejdsstationen i medicinrummet?"

5 Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? ER der overhovedet et problem?

6 De meget korte versioner... Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? Det er et problem, at alt for mange har en forestilling om, at der kun er ét problem.

7 De meget korte versioner... Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? Det er et problem, at alt for mange har en forestilling om, at hvert løst problem er det sidste.

8 De meget korte versioner... Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? Det er et problem, at alt for få gør sig klart, hvad de mener med "elektronisk patientjournal."

9 De meget korte versioner... Det er et problem, at der er for mange dagsordner.

10 De meget korte versioner... Claus Moe, januar 2006: Værsgo her gives i al sin enkelthed forklaringen på, at g-epj er født til at blive en fiasko som journal. Det er en database og ikke en journal. Der er altså tale om falsk varebetegnelse. Det er et problem, at der er for meget uvidenhed

11 Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? Hvad er det eeeegentlig, man vil opnå med elektronisk patientjournal?

12 Hvorfor lave elektronisk patientjournal? Sundhedsministeriet, Sundhedsministeriet,Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen,... skal sikre, at EPJ erne understøtter kvalitetsorienteret klinisk Amtsrådsforeningen og Amtsrådsforeningen ogh:s, H:S,2001: 2001: arbejde, at data så vidt muligt er strukturerede, at EPJ erne kan afaf Principper for og Principper forstandardisering standardisering ogudbredelse udbredelse elektroniske patientjournaler. opbygges modulært fra forskellige leverandører og kan elektroniske patientjournaler. kommunikere sammen, og at oplysningerne forstås ens alle steder. Sammenhæng i patientbehandlingen - samling af de Lars Løkke Rasmussen, april 2006 relevante oplysninger. Kvalitet i patientbehandlingen - mindske risikoen for fejl. Kvalitetsopfølgning - data samles på en ensartet og systematisk måde. Udveksling - på tværs af afdelinger, sygehuse og amtsgrænser. Og hvad betyder det så i 2006?

13 EPJ - ambitionsniveauet 2006 Forløbsorienteret dokumentation på tværs af faggrupper. Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Amtsrådsforeningen og Lagring af oplysninger med henblik på Amtsrådsforeningen ogh:s, H:S,2001: 2001: Principper Principperfor forstandardisering standardiseringog ogudbredelse udbredelseafaf maksimalt genbrug. elektroniske elektroniskepatientjournaler. patientjournaler. Sammenhæng i patientbehandlingen - samling af de relevante oplysninger. Kvalitet i patientbehandlingen - mindske risikoen for fejl. Kvalitetsopfølgning - data samles på en ensartet og systematisk måde. Udveksling - på tværs af afdelinger, sygehuse og amtsgrænser.

14 EPJ - ambitionsniveauet 2006 Regelstyring og real-time validering af Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Amtsrådsforeningen oplysninger. Amtsrådsforeningenog ogh:s, H:S,2001: 2001: Principper Principperfor forstandardisering standardiseringog ogudbredelse udbredelseafaf Mulighed for at anvende elektroniske elektroniskepatientjournaler. patientjournaler. beslutningsstøtte og automatisering. Sammenhæng i patientbehandlingen - samling af de relevante oplysninger. Kvalitet i patientbehandlingen - mindske risikoen for fejl. Kvalitetsopfølgning - data samles på en ensartet og systematisk måde. Udveksling - på tværs af afdelinger, sygehuse og amtsgrænser.

15 EPJ - ambitionsniveauet 2006 Genbrug af oplysninger til Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet, kvalitetsmonitorering (og afregning). Amtsrådsforeningen ogsundhedsstyrelsen, H:S, 2001: Afskaffelse af dobbeltregistrering. Amtsrådsforeningen og H:S, 2001: Principper Principperfor forstandardisering standardiseringog ogudbredelse udbredelseafaf elektroniske elektroniskepatientjournaler. patientjournaler. Sammenhæng i patientbehandlingen - samling af de relevante oplysninger. Kvalitet i patientbehandlingen - mindske risikoen for fejl. Kvalitetsopfølgning - data samles på en ensartet og systematisk måde. Udveksling - på tværs af afdelinger, sygehuse og amtsgrænser.

16 EPJ - ambitionsniveauet 2006 Sundhedsministeriet, Sundhedsministeriet,Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Amtsrådsforeningen og Amtsrådsforeningen ogh:s, H:S,2001: 2001: Principper Principperfor forstandardisering standardiseringog ogudbredelse udbredelseafaf elektroniske elektroniskepatientjournaler. patientjournaler. Sammenhæng i patientbehandlingen - samling af de På landsplan én journal relevante oplysninger. pr patient. Kvalitet i patientbehandlingen - mindske risikoen for fejl. Kvalitetsopfølgning - data samles på en ensartet og systematisk måde. Udveksling - på tværs af afdelinger, sygehuse og amtsgrænser.

17 EPJ - ambitionsniveauet 2006 Forløbsorienteret dokumentation på tværs af faggrupper. Lagring af oplysninger med henblik på maksimalt genbrug. Hvordan Hvordan det det går går med med Regelstyring og real-time validering af oplysninger. at indfri ambitionerne? at indfri ambitionerne? Mulighed for at anvende beslutningsstøtte og automatisering. EPJ-Observatoriets Årskonference Genbrug af oplysninger til kvalitetsmonitorering (og oktober afregning). Afskaffelse af dobbeltregistrering. På landsplan én journal pr patient.

18 Elektronisk patientjournal Hvad er eeeegentlig problemet? Hvad er eeeegentlig "elektronisk patientjournal"?

19 Det kunne være så let... Hvad er "elektronisk patientjournal"? Patientjournal systematisk dokumentation af en patients helbredssituation - herunder af pleje, undersøgelse og behandling Elektronisk patientjournal (EPJ) patientjournal, som forefindes i digitaliseret form

20 "Ord betyder det, jeg siger de betyder..." Sundhedsministeriet i IT-strategien : En elektronisk patientjournal er et klinisk informations-system, der direkte understøtter daglig procesorienteret undersøgelse, behandling og pleje af den enkelte patient. EPJ-observatoriet i årsrapporten 2005: Der findes ikke en entydig definition... en samling af digitalt lagrede oplysninger for den enkelte person/borger med det formål at støtte og bidrage til et sammenhængende patientforløb. EPJ er en samling af digitalt lagrede oplysninger for den enkelte person med det formål at understøtte daglig procesorienteret undersøgelse, behandling og pleje.

21 Er det afgrænsning nok? Er alle digitale oplysninger lige vigtige? Er de lige holdbare? Hvem skal føde oplysningerne? Hvem skal bruge dem? Og hvad er det lige, at oplysningerne skal bruges til? Findes der oplysninger, som ikke understøtter sundhedsvæsnets kerneydelser? EPJ er en samling af digitalt lagrede oplysninger for den enkelte person med det formål at understøtte daglig procesorienteret undersøgelse, behandling og pleje.

22 Et eksempel med ganske få oplysninger... Patient AA virker noget bleg. Derfor vil Læge BB gerne have undersøgt koncentrationen af hæmoglobin. Læge BB ordinerer "B-Hæmoglobin". Sekretær CC sender rekvisition til KLINKEM. Bioanalytiker DD sikrer sig at Patient AA er identificeret. Den udtagne blodprøve har sample-nummer Blodprøven er taget i glas nr 7 (rød prop). Bioanalytiker EE analyserer blodprøven. Hb er 6,2 mm. Analyseresultatet (Hb 6,2 mm) gøres tilgængeligt for stamafdelingen. Alt naturligvis med fuld historik og garanti for autenticitet af oplysningens kilde EPJ er en samling af digitalt lagrede oplysninger for den enkelte person med det formål at understøtte daglig procesorienteret undersøgelse, behandling og pleje.

23 En pragmatisk afgrænsning... Patient AA virker noget bleg. Derfor vil Læge BB gerne have undersøgt koncentrationen af hæmoglobin. Læge BB ordinerer "B-Hæmoglobin". Sekretær CC sender rekvisition til KLINKEM. Bioanalytiker DD sikrer sig at Patient AA er identificeret. Den udtagne blodprøve har sample-nummer Blodprøven er taget i glas nr 7 (rød prop). Bioanalytiker EE analyserer blodprøven. Hb er 6,2 mm. Analyseresultatet (Hb 6,2 mm) gøres tilgængeligt for stamafdelingen. muliggøre Kerne- EPJ er en samling af digitalt lagrede oplysninger for den enkelte person med det formål at understøtte daglig procesorienteret undersøgelse, behandling og pleje.

24 Kerne-EPJ De oplysningerne som er nødvendige for udførelsen af sundhedsvæsnets kerneydelse - på tværs af tid og på tværs af teams. Fx: Hvad fejler patienten? Hvilke behov har han? Siden hvornår? Hvad har vi gjort og hvad vil vi gøre? Hvornår og hvor? Hvilke resultater er opnået? Hvornår? Hvilke arbejdes der stadig på? Dvs de sundhedsfaglige oplysninger, der er essentielle for et (distribueret) system, som producerer undersøgelse, behandling og pleje. De oplysninger, som gør det muligt at udføre sammenhængende undersøgelse, behandling og pleje.

25 Det kliniske produktionssystem Producerer undersøgelse, behandling og pleje. Med de nuværende metaforer for afregning udgør stamafdelingen rammerne for det kliniske produktionssystem. Serviceafdelinger og andre kliniske enheder fungerer som underleverandører. Kerne-EPJ

26 Det kliniske produktionssystem Producerer undersøgelse, behandling og pleje. Med de nuværende metaforer for afregning udgør stamafdelingen rammerne for det kliniske produktionssystem. Serviceafdelinger og andre kliniske enheder fungerer som underleverandører. Udover Kerne-EPJ anvendes oplysninger, som er unikke for produktionssystemet - fx: Medarbejderlister og vagtplaner Præferencer vedrørende metoder og valg af leverende produktionssystemer Lokale aftaler om opgaver og personer. Kerne-EPJ Lokale oplysninger

27 Sekundære logistiske oplysninger Interface med leverende produktionssystemer Fx: Hvornår er tilsyn og røntgenbilleder bestilt? Er der bestilt mad? Er der booket tid på OP? Er der bestilt transport og portør-assistance til vending? Rekvisition-1 ( :13) Dvs oplysninger om de aftaler, som ertil: indgået RTG-1 med Tid: snarest andre produktionssystemer Svar-1 Røntgen af thorax Aftalt start: :20 Udførende enhed: RTG-2 Kerne-EPJ Lokale oplysninger Oplysninger om de aftaler, som er indgået med andre produktionssystemer. Tilbud: :09 Kvittering-1 FORTRYD Rekvisiton-2 ( :20) Til: RTG-2 Tid: snarest Svar-1 Tilbud: :20 Kvittering-1 ACCEPT

28 Sekundære logistiske oplysninger Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen2005: 2005: GEPJ GEPJv2.2 v2.2pakke pakke Rekvisition-1 ( :13) Til: RTG-1 Tid: snarest Svar-1 Røntgen af thorax Aftalt start: :20 Udførende enhed: RTG-2 Kerne-EPJ Lokale oplysninger Oplysninger om de aftaler, som er indgået med andre produktionssystemer. Tilbud: :09 Kvittering-1 FORTRYD Rekvisiton-2 ( :20) Til: RTG-2 Tid: snarest Svar-1 Tilbud: :20 Kvittering-1 ACCEPT

29 Tertiære logistiske oplysninger Oplysninger om ressourcer, prioriteringer og medier i andre produktionssystemer. Fx: Hvilket sample-nummer har blodprøven? Og i hvilken slags glas? Patienten kører sammen med patienterne NN og KK. På hvilken OP-stue skal patienten have foretaget indgrebet? Og hvilken opdækning skal der være klar? Dvs interne oplysninger fra andre produktionssystemer. Kerne-EPJ Lokale oplysninger Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer

30 Tertiære logistiske oplysninger Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen,2001: 2001: Forslag Forslagtiltilfælles fællesspecifikationer specifikationerfor forudveksling udvekslingaf af billeddiagnostiske billeddiagnostiskeoplysninger oplysningeri ielektronisk elektroniskpatientjournal patientjournal Kerne-EPJ Lokale oplysninger Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer

31 Data fra det kliniske produktionssystem Udover undersøgelse, behandling og pleje produceres der data. Rigtigt mange data! Aftagere af disse data er fx Patientadministrative systemer Ledelsesinformationssystemer Kliniske Kvalitetsdatabaser Man kan skelne mellem administrative oplysninger og oplysninger om kvalitet: Kerne-EPJ Lokale oplysninger Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer

32 Administrative oplysninger Oplysninger af betydning for prisfastsættelse og afregning af sundhedsvæsnets ydelser. Fx: Hvilke diagnoser har patienten? Hvilke indlæggelser har patienten haft? Hvilke procedurer er udført? Kunne være et simpelt uddrag af Kerne-EPJ i stedet for at være selvstændige oplysninger. Men det kræver, at beregningsmodel og dokumentationsmodel er overensstemmende. Kerne-EPJ Lokale oplysninger Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer Administrative oplysninger

33 Administrative oplysninger Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen,2005: 2005: GEPJ GEPJv2.2 v2.2pakke pakke Kerne-EPJ Lokale oplysninger Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer Administrative oplysninger

34 Oplysninger om kvalitet Oplysninger af relevans for kvalitetsdatabaser og ledelsesinformationssystemer. Fx: Hvor stabilt ligger blodsukker? Hvad er NYHA-score? Hvor lang tid tager det at stille en diagnose? Hvor længe faster patienter med collum-femoris-fractur? Kunne være et simpelt uddrag af Kerne-EPJ i stedet for at være selvstændige oplysninger. Men det kræver, at kvalitetsmodel og dokumentationsmodel er overensstemmende. Kerne-EPJ Lokale oplysninger Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer Administrative oplysninger Oplysninger om kvalitet

35 Så hvad er "elektronisk patientjournal"? Administrative oplysninger Lokale oplysninger Kerne-EPJ Aftaler med leverende produktionssystemer Interne oplysninger fra andre produktionssystemer Afgrænses til det, der er nødvendigt for at opretholde et klinisk produktionssystem Oplysninger om kvalitet EPJ er en samling af digitalt lagrede oplysninger for den enkelte person med det formål at understøtte daglig procesorienteret undersøgelse, behandling og pleje.

36 Så hvad er "elektronisk patientjournal"? Beskrivelse af aktuel og patienthenførbar anvendelse af lokale ressourcer og præferencer - herunder aftaler om arbejdets udførelse indenfor det kliniske produktionssystem. Oplysninger om patientens tilstand, planlagte og udførte aktiviteter, opnåede resultater og mål - samt begrundelser og overvejelser i forbindelse hermed. Aftaler med leverende produktionssystemer Lokale oplysninger Kerne-EPJ Beskrivelse af aktuelle og patienthenførbare aftaler om ydelser fra andre produktionssystemer. EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

37 Hvorfor er afgrænsning af EPJ så vigtig? Det er jo da nødvendigt at man kan gå tilbage i journalen og se, hvem der tog blodprøven! Når man nu har alle oplysningerne elektronisk er det jo kun en lille ting også at huske, hvad for en slags mad patienten foretrækker. Når De herrer er færdige med at diskutere kvaliteten af kvalitetsdatabaserne, vil De måske overveje, hvordan utilsigtede hændelser skal registreres i journalen? For at kunne spore fejl, skal man for blodprøveresultater Man kan spare mange kunne se laboratoriets sample-nummer. blodprøver ved at foretage flere analyser på samme prøveglas. Derfor skal glastypen registreres. Afregning! Man kan jo ikke lave ydelsesbaseret afregning uden at registrere ydelserne! EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

38 Hvorfor er afgrænsning af EPJ så vigtig? Afgrænsning overfor andre systemer Fx billeddiagnostik, ledelse- og administrative systemer EPJ-hegemoni versus integrerede systemer Anpasning til de direkte brugere Aktørerne i det kliniske produktionssystem Patienter, plejepersonale, læger Relevans versus overload Det Deter eret etproblem, problem,at atepj EPJbliver bliverproppet proppetmed med oplysninger, oplysninger,som somburde burdeligge liggei iandre andresystemer. systemer. Det Deter eret etproblem, problem,at atbegrænse begrænseepj's EPJ'somfang omfangtiltildet det realistiske. realistiske. EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

39 Men der er flere (og større) problemer... "Oplysninger" kan implementeres forskelligt... I hvilken sammenhæng med andre oplysninger? Struktureret eller fri-tekst? Hvor hårdt struktureret? Hvor fint granuleret? Og med hvilken spændvidde? Og ethvert forsøg på implementering rejser nye spændende problemer EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

40 Implementering af "oplysninger" EPJ - ambitionsniveauet 2006 Forløbsorienteret dokumentation på tværs af faggrupper. Lagring af oplysninger med henblik på maksimalt genbrug. Regelstyring og real-time validering af oplysninger. Mulighed for at anvende beslutningsstøtte og automatisering. Genbrug af oplysninger til kvalitetsmonitorering (og afregning). Afskaffelse af dobbeltregistrering. På landsplan én journal pr patient. Hvilken datastruktur skal vi give en landsdækkende EPJ? EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

41 Opbygning af et dokumentationssystem EN OVERORDNET METAFOR + EN MODEL En anden gang vil vi også se på brugerflader, databaser, støttesystemer, SFI og meget, meget mere... EN TERMINOLOGI

42 Opbygning af et dokumentationssystem Den overordnede metafor fastlægger systemets "verdensanskuelse" udtrykkes med meget generaliserede begreber fastlægger de centrale begreber og deres sammenhænge Modellen beskriver en konkretisering af de generaliserede begreber afgrænser og strukturerer relevante begreber udtrykker sammenhænge mellem begreber afgrænser og strukturerer begrebernes egenskaber Terminologien afgrænser og strukturerer udfaldsrum for visse egenskaber

43 Den overordnede metafor... Den overordnede metafor fastlægger systemets "verdensanskuelse" udtrykkes med meget generaliserede begreber fastlægger de centrale begreber og deres sammenhænge Modellen beskriver en konkretisering af de generaliserede begreber afgrænser og strukturerer relevante begreber udtrykker sammenhænge mellem begreber afgrænser og strukturerer begrebernes egenskaber Terminologien afgrænser og strukturerer udfaldsrum for visse egenskaber

44 Et meget simpelt eksempel OVERORDNET METAFOR: Arbejdssedlen (Sessions dokumenteres kronologisk) MODEL + TERMINOLOGI: (Notat efterfølger notat) NOTAT Overskrift : term [0..1] Indhold : tekst [1] Stilling : term [0..1] Navn : tekst [1] efterfølger specialiserede notater fx "objektiv undersøgelse" Stuegang Konferen ce Tilsyn Resumé (fritekst) Overlæge Afdelingslæg e Reservelæg e (fritekst) Patientens Patientensvejrtrækning vejrtrækningererbetydelig betydeligbedret bedret med medinhalationerne, inhalationerne,men mender derererstadig stadigen en del ronchi. del ronchi. Overlæge OverlægePean Pean

45 En anden metafor (HL7) OVERORDNET METAFOR: Transaktionen (Transaktionsstyret afrapportering) MODEL + TERMINOLOGI: (Nogen gør noget ved nogen under anvendelse af noget) Entity NOGEN NOGET Organization Living subject Material Place Health chart Role Participation UNDER ANVENNOGEN VED DELSE AF Patient Employee Practitioner Assigned practitioner Specimen Act GØR NOGET Referral Transportation Supply Procedure Condition node Consent Observation Medication Act complex Financial act Sgpl SgplSutur Sutur gav intravenøst gav intravenøstketamin Ketamin50 50mg mg til patient Hansen til patient Hansen Overlæge OverlægePean Pean foretog en vurdering af vejrtrækning foretog en vurdering af vejrtrækning på påpatient patientjensen Jensen under underanvendelse anvendelseafafstetoskop stetoskop

46 Endnu en metafor (GEPJ) OVERORDNET METAFOR: Projektet (Rationel problemløsning) MODEL + TERMINOLOGI: PROBLEMFORMULERING PROBLEM VURDERING AF MÅLOPFYLDELSE MÅL PLANLÆGNING RESULTAT UDFØRELSE PLAN PROBLEMFORMULERING PROBLEMFORMULERING Sengelejet Sengelejetudgør udgøren enrisiko risiko for udvikling af liggesår. for udvikling af liggesår. UDFØRELSE UDFØRELSE Den Denplanlagte planlagte appendectomi appendectomiererudført udførtafaf overlæge overlægepean. Pean.

47 Hvilken metafor er bedst? Svært (umuligt?) spørgsmål Et oplagt studieprojekt! Vanskeligt at adskille metafor og implementering "Enhver metafor kan - med den rette mangel på ressourcer - implementeres til fuldstændig uanvendelighed" Vanskeligt at vægte opfattelser af "bedst" Bedst for hvem? Bedst til at skabe eller at fremfinde dokumentation? Bedst til overblik eller detalje? Minimumkrav: Hele problemområdet skal kunne beskrives ved hjælp af metaforen.

48 EPJ - hvilken metafor? Flere metaforer, som kan beskrive "hele verden" - fx de tre nævnte: Arbejdssedlen Transaktionen Projektet Der skal jo kun bruges én... Det er bare at vælge den bedste! EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

49 EPJ - hvilken metafor? Arbejdssedlen! Projektet! Det Deter eret etproblem, problem,at attværfaglighed tværfaglighedi idet det kliniske kliniskeproduktionssystem produktionssystemikke ikkerækker rækkertiltil at atetablere etablereen enfælles fællesmetafor metaforfor for dokumentation. dokumentation. EPJ er den samling af digitalt lagrede og patienthenførbare oplysninger, som er nødvendig for at opretholde det kliniske produktionssystem.

50 Men selv med en fælles metafor... Den overordnede metafor fastlægger systemets "verdensanskuelse" udtrykkes med meget generaliserede begreber fastlægger de centrale begreber og deres sammenhænge Modellen beskriver en konkretisering af de generaliserede begreber afgrænser og strukturerer relevante begreber udtrykker sammenhænge mellem begreber afgrænser og strukturerer begrebernes egenskaber Terminologien afgrænser og strukturerer udfaldsrum for visse egenskaber

51 ..."konkretisering af generaliserede begreber"..? Vi må opstille mål for patienten. Det Deter eret etproblem, problem,at attværfaglighed tværfaglighedi idet det kliniske kliniskeproduktionssystem produktionssystemikke ikkerækker rækkertiltilat at etablere etablereen enfælles fællesmetafor metaforfor fordokumentation dokumentation --endsige endsigeet etfælles fællesfagligt fagligtbegrebsapparat. begrebsapparat.

52 EPJ - den store pædagogiske udfordring EPJ - ambitionsniveauet 2006 Forløbsorienteret dokumentation på tværs af faggrupper. Ambitionen er dokumentation med fælles metafor og fælles begrebssystem Lagring af oplysninger med henblik på maksimalt genbrug. Regelstyring og real-time validering af oplysninger. Mulighed for at anvende beslutningsstøtte og automatisering. Genbrug af oplysninger til kvalitetsmonitorering (og afregning). Afskaffelse af dobbeltregistrering. På landsplan én journal pr patient. At Atrealisere realiseredenne denneambition ambitionmed medaktører, aktører, som somikke ikkehar haren enfælles fællesbasisuddannelse basisuddannelseog og ikke ikkehar haret etfælles fællesfagligt fagligtfundament, fundament,udgør udgør en en......betydelig betydeligpædagogisk pædagogiskudfordring. udfordring.

53 EPJ - den store pædagogiske udfordring EPJ - ambitionsniveauet 2006 Forløbsorienteret dokumentation på tværs af faggrupper. Lagring af oplysninger med henblik på maksimalt genbrug. Regelstyring og real-time validering af oplysninger. Mulighed for at anvende beslutningsstøtte og automatisering. Genbrug af oplysninger til kvalitetsmonitorering (og afregning). Afskaffelse af dobbeltregistrering. På landsplan én journal pr patient. Jamen så kan man måske justere ambitionen lidt..? Sagtens, men det bliver en omfattende justering... At Atrealisere realiseredenne denneambition ambitionmed medaktører, aktører, som somikke ikkehar haren enfælles fællesbasisuddannelse basisuddannelseog og ikke ikkehar haret etfælles fællesfagligt fagligtfundament, fundament,udgør udgør en en......betydelig betydeligpædagogisk pædagogiskudfordring. udfordring.

54 Antag, at det lykkes... Der findes en metafor, som er velegnet til dokumentation i det kliniske produktionssystem Der findes et konsistent begrebssystem, som er sammenhængende med metaforen er klinisk meningsfuldt Aktørerne i det kliniske produktionssystem vil (og kan) dokumentere med samme metafor vil (og kan) bruge samme begrebssystem Så skulle man umiddelbart tro, at man havde styr på EPJ-begreberne...

55 - men ambitionen er større EPJ - ambitionsniveauet 2006 Forløbsorienteret dokumentation på tværs af faggrupper. Lagring af oplysninger med henblik på maksimalt genbrug. Regelstyring og real-time validering af oplysninger. Mulighed for at anvende beslutningsstøtte og automatisering. Genbrug af oplysninger til kvalitetsmonitorering (og afregning). Kan man det??? Afskaffelse af dobbeltregistrering. På landsplan én journal pr patient....indberetning indberetningog ogregistrering registreringskal skal være et ubesværet biprodukt af være et ubesværet biprodukt af klinisk kliniskdokumentation. dokumentation. Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Kræver, at beregningsmodel og kvalitetsmodel stemmer overens med den fælles metafor og det fælles begrebssystem

56 Ét er teori, et andet er praksis... MAN SKAL ALTID HUSKE DEN GYLDNE REGEL: Afregning! Man kan jo ikke lave ydelsesbaseret afregning uden at registrere ydelserne! Det Deter eret etproblem, problem,at atberegningsmodellen beregningsmodellen let letkommer kommertiltilat atdiktere diktereudseendet udseendetaf af dokumentationsmodellen. dokumentationsmodellen. DEN, DER HAR GULDET, LAVER REGLERNE

57 Antag (igen) at det lykkes... Der findes en metafor, som er velegnet til dokumentation i det kliniske produktionssystem Der findes et konsistent begrebssystem, som er sammenhængende med metaforen er klinisk meningsfuldt er overensstemmende med beregnings- og kvalitetsmodel Aktørerne i det kliniske produktionssystem vil (og kan) dokumentere med dette begrebssystem Så mangler vi stadig at lave dokumentationssystemet. Vi er ikke færdige med at udvikle EPJ, vi kom til... modellen:

58 Opbygning af et dokumentationssystem Den overordnede metafor fastlægger systemets "verdensanskuelse" udtrykkes med meget generaliserede begreber fastlægger de centrale begreber og deres sammenhænge Modellen beskriver en konkretisering af de generaliserede begreber afgrænser og strukturerer relevante begreber udtrykker sammenhænge mellem begreber afgrænser og strukturerer begrebernes egenskaber Terminologien afgrænser og strukturerer udfaldsrum for visse egenskaber

59 Et eksempel: Modellering af aktivitet udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet Beskrivelse AKTØR(ER) fx: Aktivitet: Beskrivelse: :47-22:07... skal sikre, at data Med henblik på at tilvejebringe stabil så vidt muligt er intravenøs adgang anlægges CVK i v. jugularis externa. dxt. strukturerede...

60 Modellering af aktivitet udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet: Aktivitet Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed AKTØR(ER) fx: Aktivitetstype: Begrundelse: adgang Formål: Planlægningsstatus: Starttidspunkt: Varighed: CVK-anlæggelse utilfredsstillende ivstabil iv-adgang udført :47 20 minutter

61 Modellering af aktivitet udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed AKTØR(ER) Det Deter eret etproblem problemat atafgrænse afgrænsedet det præcise Aktivitet: præcisebehov behovfor forstrukturering. strukturering. fx: Aktivitetstype: Begrundelse: Formål: urinproduktion Planlægningsstatus: Starttidspunkt: Varighed: KAD-anlæggelse usikker væskebalance vurdering af udført :25 15 minutter Det var et silicone-kateter, størrelse CH-18.

62 Den utilstrækkelige model udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed AKTØR(ER)? Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret modeludvidelse Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model Det var et silicone-kateter, størrelse CH-18.

63 Udvidelse med fritekst udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes AKTØR(ER) NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet Aktivitet Aktivitetstype Aktivitetstype Begrundelse Begrundelse Formål Formål Planlægningsstatus Planlægningsstatus Starttidspunkt Starttidspunkt Varighed Varighed Supplerende beskrivelse? Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret modeludvidelse Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model Det var et silicone-kateter, størrelse CH-18.

64 Udvidelse af attribut-betydning udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed AKTØR(ER)? Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret modeludvidelse Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model Anlæggelse af KAD, Latex Ch 8, 10, 12, 14, 16, 18, Anlæggelse af KAD, Silikone Ch 8, 10, 12, 14, 16, 18, et Anlæggelse af Det KAD,var Tefloncoated Ch 8, 10, 12, 14, 16, 18, silicone-kateter, Anlæggelse af KAD, PVC størrelse CH-18. Ch 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 20, 22, 24 20, 22, 24 20, 22, 24

65 Fra det terminologiske overdrev... Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen,2006: 2006: Sundhedsvæsnets SundhedsvæsnetsKlassifikationssystem Klassifikationssystem (oversat (oversatfra frawho) WHO) Egenskab-1: Egenskab-2: Antal levendefødte børn Fødested Egenskab-1: Egenskab-2: Antal børn Dødfødsler

66 Specialiseret modeludvidelse udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes AKTØR(ER) NOGEN GØR NOGET VED NOGEN Aktivitet Aktivitet Aktivitetstype= KAD-anlæggelse Aktivitetstype Begrundelse Begrundelse Formål Formål Planlægningsstatus Planlægningsstatus Starttidspunkt Starttidspunkt Varighed Varighed KateterType KateterStørrelse? Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret modeludvidelse Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model Det var et silicone-kateter, størrelse CH-18.

67 Specialiseret modeludvidelse Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen,2005: 2005: GEPJ GEPJv2.2 v2.2pakke pakke

68 Generaliseret modeludvidelse udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod NOGEN GØR NOGET VED NOGEN kan udtrykkes Aktivitet Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed anvender AKTØR(ER) Materiel Art * Type Beskrivelse? fx: Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret modeludvidelse Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model Materiel: Det var et Art: Urethralkateter silicone-kateter, Type: Silikone størrelse CH-18. Beskrivelse: Størrelse CH-

69 Generaliseret modeludvidelse Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen,2005: 2005: GEPJ GEPJv2.2 v2.2pakke pakke

70 Ændring af metafor/overordnet model udføres af AKTØR(ER) AKTIVITET rettes mod kan udtrykkes NOGEN GØR NOGET VED NOGEN? Aktivitet Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed AKTØR(ER) TING AKTØR(ER) Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret modeludvidelse Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model NOGEN GØR NOGET VED NOGEN UNDER ANVENDELSE AF NOGET indgår i ROLLE Det var et silicone-kateter, størrelse CH-18. ved udførelse af AKTIVITET

71 Vejen til den gode model Det Deter eret etproblem, problem,at atmodellering modelleringlet let udarter udartertiltilet etstrukturelt struktureltorgie. orgie. Henlæggelse til fritekstfelt Udvidelse af attribut-betydning Specialiseret Det Deter eret etproblem problemat attilvejebringe tilvejebringerobust robust modeludvidelse og oggeneraliseret generaliseretmodel. model. Generaliseret modeludvidelse Ændring af metafor/overordnet model Det er et problem, at koster både Det er et problem, atudvikling udvikling koster både Det er et problem at få andet end støj og Det er et problem at få andet end støj og ressourcer og tid, og at det kræver en ressourcer og tid, og at det kræver en sand af sandkasse. sandud udvelfunderet afen enpolitisk politisk sandkasse. fagligt organisation. fagligt velfunderet organisation.

72 Opbygning af et dokumentationssystem Den overordnede metafor fastlægger systemets "verdensanskuelse" udtrykkes med meget generaliserede begreber fastlægger de centrale begreber og deres sammenhænge Modellen beskriver en konkretisering af de generaliserede begreber afgrænser og strukturerer relevante begreber udtrykker sammenhænge mellem begreber afgrænser og strukturerer begrebernes egenskaber Terminologien afgrænser og strukturerer udfaldsrum for visse egenskaber

73 Terminologi - den ultimative struktur Metaforen Hvilke fænomener kan vi udtale os om? Modellen Hvilke af fænomenernes egenskaber kan vi beskrive? Nogle egenskaber bør ikke beskrives i ord. Nogle beskrivelser bør ikke begrænses. Terminologien Hvilke ord kan vi bruge i vores beskrivelse?

74 Hvornår terminologi? Aktivitet: Aktivitet Aktivitetstype: CVK-anlæggelse Begrundelse: utilfredsstillende ivadgang Formål: stabil iv-adgang Planlægningsstatus: udført Starttidspunkt: :47 Varighed: Materiel: 20 minutter Aktivitetstype Begrundelse Formål Planlægningsstatus Starttidspunkt Varighed _ * anvender Materiel Art Type Beskrivelse Art: CVK Type: Secalon Seldy Beskrivelse: 20 cm, singledet at anvendelse af Deter eret etproblem, problem, at anvendelse af lumen terminologi terminologilet letudarter udartertiltilet etstrukturelt struktureltorgie. orgie. Aktivitet: Endeligt Endeligtudfaldsrum? udfaldsrum? Behov Behovfor forstruktur? struktur? Let Letfremfinding fremfindingaf afterm? term? Aktivitetstype: Begrundelse: Formål: Planlægningsstatus: Starttidspunkt: Varighed: Vending og lejring risiko for decubitus kompensere immobilitet udført :00 10 minutter Materiel: Art: Type: Beskrivelse: Person-lift Viking XL

75 Krav til terminologi Det at Terminologisk kvalitet Deter eret etproblem, problem, atsikre sikreden denterminologiske terminologiske kvalitet kvaliteti istore storeterminologier. terminologier. Afgrænsede begreber, håndtering af synonymer og Dette problem bliver ikke Dette problem bliver ikkemindre, mindre,hvis hvisterminologierne terminologiernei i homonymer,udgangspunktet meningsfulde relationer, etc. udgangspunkteter erfremmedsprogede. fremmedsprogede. Anpasning til model Det at samhørighed [urinprøve på grund af graviditet] Deter eret etproblem, problem, atsikre sikre samhørighed mellem mellemmodel modelog ogterminologi. terminologi. [blindtarmsoperation] på [storetå] Bredde og dybde og dynamik... Effektiv, polyaksial indeksering Det at Deter eret etproblem problem atnedbringe nedbringe tidenfor for Termfremfinding tager tid! tiden termfremfinding. termfremfinding.

76 Opbygning af et dokumentationssystem Den overordnede metafor E E E L L L fastlægger systemets "verdensanskuelse" B B B RO RO RO P P P udtrykkes Emed begreber M R meget generaliserede MER MER fastlægger de centrale begreber og deres sammenhænge Modellen E konkretisering E de generaliserede E begreber L L L beskriver en af B B B RO RO RO P P P R R R afgrænsereog M strukturerermerelevante begreber ME udtrykker sammenhænge mellem begreber afgrænser og strukturerer begrebernes egenskaber Terminologien E E E L L L B B B RO udfaldsrumpfor RO visse egenskaber afgrænser strukturerer PRO Eog P MR MER MER

77 Én bundlinje (af mange...) Morris Morris Collen Collen (1995): (1995): Developing Developing aa comprehensive comprehensive medical medical information information system system has has appeared appeared aa more more complex complex task task than than putting putting aa man man on on the the moon. moon.

78 Flere bundlinjer... Hvis Hvis ambitionen ambitionen er er dokumentation dokumentation på på tværs tværs af af faggrupper faggrupper med med maksimalt maksimalt genbrug genbrug af af oplysninger, oplysninger, så så kræver kræver det det tid tid og og pædagogiske pædagogiske ressourcer ressourcer af af et et hidtil hidtil uset uset omfang omfang

79 Flere bundlinjer... EPJ erervores værktøj. Den skal først og EPJ vores værktøj. Den skal først og EPJ er vores værktøj. Den skal først og fremmest tilfredsstille vores behov. fremmest fremmesttilfredsstille tilfredsstillevores voresbehov. behov.

80 Skal der aldrig være "rødvin og ost"? Claus Moe, januar 2006: Værsgo her gives i al sin enkelthed forklaringen på, at g-epj er født til at blive en fiasko som journal. Det er en database og ikke en journal. Der er altså tale om falsk varebetegnelse. Hvis Hvis der der skal skal laves laves god god sundhedsinformatik, sundhedsinformatik, er er der der brug brug for for andet andet og og mere mere end end økonomiske økonomiske ressourcer ressourcer TAK FOR OPMÆRKSOMHEDEN

81

Strukturering og granulering i en omegn af EPJ

Strukturering og granulering i en omegn af EPJ Strukturering og granulering i en omegn af EPJ Ekskursioner i en omegn af noget, der ikke ligger helt fast... Gert Galster I en omegn af... hvad? Sundhedsministeriet i IT-strategien 2000-2002: En elektronisk

Læs mere

Hvad er GEPJ? - og hvorfor ser den ud som den gør? Gert Galster

Hvad er GEPJ? - og hvorfor ser den ud som den gør? Gert Galster Hvad er GEPJ? - og hvorfor ser den ud som den gør? Gert Galster Den hurtige forklaring... Værsgo her gives i al sin enkelthed forklaringen på, at g-epj er født til at blive en fiasko som journal. Det er

Læs mere

Fælles grundlag for strukturen i EPJ

Fælles grundlag for strukturen i EPJ Fælles grundlag for strukturen i EPJ G-EPJ som standard Gert Galster Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsinformatik G-EPJ som standard... for hvad? Der Der findes i i dag dag ingen entydig definition

Læs mere

Har arketyper en plads i GEpj?

Har arketyper en plads i GEpj? Har arketyper en plads i GEpj? Gert Galster 2004 Dagens tekst GEpj - er der overhovedet et problem? Hvordan er GEpj lavet? Hvad er konsekvensen? Hvordan kan vi stabilisere GEpj? Hvad er arketypebaseret

Læs mere

Sundhedsfagligt indhold (SFI)

Sundhedsfagligt indhold (SFI) Sundhedsfagligt indhold (SFI) - den bløde ende af informationsarkitektur i sundheds-it Gert Galster SFI i EpjObservatoriets statusrapport 2004 SFI er skabeloner til dokumentationsstøtte, processtøtte og

Læs mere

Har arketyper en plads i GEpj?

Har arketyper en plads i GEpj? Har arketyper en plads i GEpj? Gert Galster 2004 Præsentation Hvorfor er arketyper spændende? Projektets start og kronologiske historie Projektets teori og metoder Projektets erkendelsesmæssige historie

Læs mere

Arne Kverneland 1

Arne Kverneland 1 291003 Arne Kverneland 1 Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007 ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2003 To senarier i Danmark Effektiv understøttelse af patientbehandling 4 3 2 1? Optimistisk:

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

Opfattelser af Sundheds Fagligt Indhold

Opfattelser af Sundheds Fagligt Indhold Opfattelser af Sundheds Fagligt Indhold - et oplæg til reflektioner og diskussioner Niels Boye Niels@Boye.dk Model View Control Model View Control Model View Control Model- Teorier, paradigmer Filosofisk

Læs mere

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for SUP-specifikation, version 2.0 Bilag 14 Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni 2003 Udarbejdet for SUP-Styregruppen Uddrag af indholdet kan gengives med tydelig kildeangivelse Ordliste Anvendelsen af

Læs mere

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005 Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007 ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005 IT-strategien for sundhedsvæsenet 2003-2007 Bidrage direkte til forbedringer af samarbejde, kvalitet og service

Læs mere

En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter

En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter v/ konsulent Berit Fabricius E-sundhedsobservatoriets årskonference 2010 En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt

Læs mere

Begrebsmodellen i G-EPJ

Begrebsmodellen i G-EPJ Denne side er en arkiveret version af M-IT Online. Den eksisterer kun som reference, og links vil ikke blive opdateret. Begrebsmodellen i G-EPJ Hjælp Af Gert Galster Kliniske oplysninger skal struktureres

Læs mere

Sundhedsfagligt indhold (SFI)

Sundhedsfagligt indhold (SFI) Sundhedsfagligt indhold (SFI) - hvad er det? - og hvordan laver man det? Gert Galster "Hvem er han?" Gert Galster Uddannelse 1984 1991 2004 Læge Speciallæge MI, sundhedsinformatik Virke 2000-2005 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

N O T A T. EPJ-historien...

N O T A T. EPJ-historien... N O T A T EPJ-historien... Med Handlingsplan for Elektronisk Patientjournal (HEP) i 1996 støttede Sundhedsministeriet med en pulje pilotprojekter på enkeltafdelinger/sygehuse i de daværende amter. Pilotprojekterne

Læs mere

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ Modellering og Standardisering Datalivscyklus G-EPJ Fordele ved EPJ i forhold til PPJ Ingen redundante data Forskning Kvalitetssikring og udvikling Automatiske indberetninger Rekvisition og svar funktionalitet

Læs mere

F-LPR som en del af G-EPJ

F-LPR som en del af G-EPJ F-LPR som en del af G-EPJ Klinisk dokumentation med flere formål... Gert Galster Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsinformatik Klinisk dokumentation Nødvendigheden kommunikere over tid kommunikere i

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Hospitalsenheden VEST Sådan bliver EPJ klinikernes kæreste eje EPJ-Messedag 07.11.13 Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Hvorfor nu lige Klinikernes kæreste eje? Hospitalsenheden VEST 2 www.vest.rm.dk

Læs mere

EPJ-OBSERVATORIET. GOP på tværs. Hotel Nyborg Strand

EPJ-OBSERVATORIET. GOP på tværs. Hotel Nyborg Strand EPJ-OBSERVATORIET GOP på tværs Årskonference d. 11. og 12. oktober 2007 Hotel Nyborg Strand Agenda 1. Hvem er MedCom 2. Baggrund for kommunikations-standard for genoptræningsplan (DGOP) 3. Dynamisk blanket

Læs mere

LEDELSE OG ORGANISERING, DER UNDERSTØTTER OPGAVELØSNINGEN

LEDELSE OG ORGANISERING, DER UNDERSTØTTER OPGAVELØSNINGEN LEDELSE OG ORGANISERING, DER UNDERSTØTTER OPGAVELØSNINGEN SUCCESKRITERIER OG FOKUSERING Anja U. Mitchell Formand for Overlægeforeningen Århus, 30.04.12 PATIENTFORLØB OG OPGAVESTRUKTUR Kerneydelsen er diagnose

Læs mere

GEPKA klassifikationer og GEPJ

GEPKA klassifikationer og GEPJ GEPKA klassifikationer og GEPJ På vej mod brugbare EPJ systemer Sundhedsinformatiker, Jan Lindblom, Københavns Amt Dagens indhold Projekt indsatsområder Metoder og værktøjer En Klassifikationsbrowser baseret

Læs mere

Journalen, der skal kunne det hele

Journalen, der skal kunne det hele Elektronisk patientjournal Journalen, der skal kunne det hele Ambitionerne for den elektroniske patientjournal, EPJ, er ambitiøse. Tanken er, at EPJ skal indeholde de vigtigste oplysninger om patienten

Læs mere

Standardarbejdsgange og opbygning af en sundhedsmodel

Standardarbejdsgange og opbygning af en sundhedsmodel i Fyns Amt EPJ-observatoriets årskonference 2006 Standardarbejdsgange og opbygning af en sundhedsmodel Henrik Lindholm EPJ-konsulent, MI henl@epj.fyns-amt.dk Disposition Baggrund Hvad er EPJ-rammen Standardarbejdsgange

Læs mere

GEPJ for tandlæger. Jamen det er da kun for sygehuse, ikk? Gert Galster

GEPJ for tandlæger. Jamen det er da kun for sygehuse, ikk? Gert Galster GEPJ for tandlæger Jamen det er da kun for sygehuse, ikk? Gert Galster Klinisk dokumentation med GEPJ Udgangspunktet struktureret tværfaglig problemorienteret forløbsorienteret Et centralt spørgsmål: Hvad

Læs mere

Standardisering af patientdata. Onsdag den 8. juni 2005

Standardisering af patientdata. Onsdag den 8. juni 2005 Standardisering af patientdata Onsdag den 8. juni 2005 ElektRA Den Elektroniske patientjournal i Ringkjøbing Amt G-EPJ baseret (version 1.8) 4. oktober 2004 Gynækologisk Afdeling 15. november 2004 Obstetrisk

Læs mere

Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter

Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk 8. januar 2008 Nationale it-strategier (sundhed) Formål At etablere en fælles ramme for digitalisering af

Læs mere

Fælles informationsmodel, fælles begrebsmodel. Hvad er de kliniske konsekvenser? Gert Galster Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsinformatik

Fælles informationsmodel, fælles begrebsmodel. Hvad er de kliniske konsekvenser? Gert Galster Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsinformatik Fælles smodel, fælles begrebsmodel Hvad er de kliniske konsekvenser? Gert Galster Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsinformatik Klinisk Formålet er at videregive og fastholde viden Kommunikation over

Læs mere

Kvalitetsmodel og sygeplejen

Kvalitetsmodel og sygeplejen Kvalitetsudvikling og Den Danske Kvalitetsmodel og sygeplejen Er det foreneligt med udvikling af vores fag? Eller i modsætning? Hvad siger sygeplejerskerne? Standardisering forhindrer os i at udøve et

Læs mere

Dellingr. Projektforslag - den korte version.

Dellingr. Projektforslag - den korte version. Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 (2. samling) SUU Alm.del - Bilag 37 Offentligt Dellingr Foto Kim Rønhof Solopgang over Machu Picchu 2017 Projektforslag - den korte version. Forberedt til: Folketingets

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST EPJ Klinikernes kæreste eje Arbejdsmiljøkonference 10.10.13 Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Introduktion til projektet Baggrund Fokusgruppeinterviews Resultater / anbefalinger KIT-styregruppen

Læs mere

Den tværfaglige patientjournal i Region Nordjylland

Den tværfaglige patientjournal i Region Nordjylland Den tværfaglige patientjournal i Region Nordjylland Fra ustruktureret fritekst dokumentation til standardiseret basisjournal Tanker og erfaringer med arbejdet Uffe Niebuhr, Aalborg Universitetshospital

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats Juni 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om regionernes præhospitale indsats (beretning nr. 7/2013) 7. juni

Læs mere

Status på. standardisering. Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen

Status på. standardisering. Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Status på standardisering Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Disposition Model-aktiviteten EPJ kommunikation og EPJ arkitektur Systemmodellerne (DOM, DHE) Kommunikationsmodellerne (SST, SUP) Anbefalinger

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

DNKK 29. AUGUST 2013 POUL ERIK HANSEN

DNKK 29. AUGUST 2013 POUL ERIK HANSEN DNKK 29. AUGUST 2013 POUL ERIK HANSEN PEH@SUM.DK DAGSORDEN 1. Centralt initiativ 2. Forbedring af patientbehandlingen 3. Sundhedskvalitet.dk 4. Bekendtgørelsen om de kliniske kvalitetsdatabaser 5. Klar

Læs mere

Klinisk ledelsesinformation og EPJ - Hvad kan klinisk ledelsesinformation bruges til?

Klinisk ledelsesinformation og EPJ - Hvad kan klinisk ledelsesinformation bruges til? Klinisk ledelsesinformation og EPJ - Hvad kan klinisk ledelsesinformation bruges til? Leif Panduro Jensen Ledende overlæge Gentofte Amtssygehus Klinisk ledelse i dag Klinisk ledelse er mindst lige så vigtig

Læs mere

EPJ hvad skal der til. Arne Kverneland Sundhedsstyrelsen

EPJ hvad skal der til. Arne Kverneland Sundhedsstyrelsen EPJ hvad skal der til Arne Kverneland Sundhedsstyrelsen IT-strategiens skal Bidrage direkte til forbedringer af samarbejde, kvalitet og service i selve patientbehandlingen. Sikre en bedre kommunikation

Læs mere

Fra Model til Brugergrænseflade

Fra Model til Brugergrænseflade Fra Model til Brugergrænseflade Knut Bernstein, EPJ - en stor mundfuld Fælles model Fælles klinisk sprog Enighed om hvad der skal registreres og så skal systemet udvikles og indføres Det koster en milliard!

Læs mere

Velkommen til 3. kursusdag i kurset

Velkommen til 3. kursusdag i kurset Velkommen til 3. kursusdag i kurset Udvikling af IT-baserede kliniske informationssystemer Program for tredie kursusdag eftermiddag 13.00-13.45 Datamodeller 13.45-14.45 Opgave om modellering 14.45-15.30

Læs mere

EPJ-Observatoriet. 10 års erfaringer med EPJ i daglig drift

EPJ-Observatoriet. 10 års erfaringer med EPJ i daglig drift 12.10.2007 EPJ-Observatoriet 10 års erfaringer med EPJ g i daglig drift Min baggrund Klinisk biokemiker Laboratorie-IT-systemer Thrombo-Base Ringkjøbing Amt EPJ-anskaffelse/udvikling ACURE - EPJ-udvikling

Læs mere

Klinisk dokumentation med Sundhedsstyrelsens begrebsmodel

Klinisk dokumentation med Sundhedsstyrelsens begrebsmodel Klinisk dokumentation med Sundhedsstyrelsens begrebsmodel Dokumentation baseret på klinisk metode... Gert Galster, Janni Lerche & Søren Lippert Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsinformatik Show-map

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel. Principper, funktioner og forventet samspil med EPJ. EPJ-Observatoriets Årskonference Nyborg Strand 29.

Den Danske Kvalitetsmodel. Principper, funktioner og forventet samspil med EPJ. EPJ-Observatoriets Årskonference Nyborg Strand 29. Den Danske Kvalitetsmodel Principper, funktioner og forventet samspil med EPJ EPJ-Observatoriets Årskonference 2003 Nyborg Strand 29. oktober 2003 Projektsekretariatet Sundhedsstyrelsen Hvad er Kvalitetsmodellen?

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse September 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om pris, kvalitet

Læs mere

Udvikling af sundhedsfagligt indhold - en metode

Udvikling af sundhedsfagligt indhold - en metode Udvikling af sundhedsfagligt indhold - en metode E-sundhedsobservatoriets årskonference 2009 Gert Galster Sundhedsinformatiker, læge Fra kliniker til klinisk dokumentationssystem Sundhedsfaglig viden til

Læs mere

Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Projektleder Lasse Nørgaard Nationalt kompetencecenter for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser, region øst (KCØ) E-mail: ln25@bbh.hosp.dk

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Sundhedsstyrelsens standarder for plejehjemstilsyn

Sundhedsstyrelsens standarder for plejehjemstilsyn Sundhedsstyrelsens standarder for plejehjemstilsyn Formålet med embedslægernes tilsyn med plejehjem er at medvirke til at sikre den sundhedsfaglige indsats over for de svage ældre i plejehjem. For at opnå

Læs mere

- en metode. E-sundhedsobservatoriets årskonference 2009. Sundhedsinformatiker, læge

- en metode. E-sundhedsobservatoriets årskonference 2009. Sundhedsinformatiker, læge Udvikling af sundhedsfagligt g indhold - en metode E-sundhedsobservatoriets årskonference 2009 Gert Galster Sundhedsinformatiker, læge Fra kliniker til klinisk doku mentationssystem Sundhedsfaglig viden

Læs mere

Datakvalitet i kliniske kvalitetsdatabaser SHI Karen Marie Lyng, Gitte Banner-Voigt, Helle B.S Olsen, Charlotte Hedels

Datakvalitet i kliniske kvalitetsdatabaser SHI Karen Marie Lyng, Gitte Banner-Voigt, Helle B.S Olsen, Charlotte Hedels Datakvalitet i kliniske kvalitetsdatabaser SHI 2005 Karen Marie Lyng, Gitte Banner-Voigt, Helle B.S Olsen, Charlotte Hedels Hvem slukker branden hos en brandmands datter, når en brandmand går og slukker

Læs mere

Kvalitet. Dagens Mål 16-02-2016

Kvalitet. Dagens Mål 16-02-2016 1 Kvalitet Dagens Mål At få viden om kvalitetsbegrebet nationalt og lokalt for derigennem forstå egen rolle i kvalitetsarbejdet med medicinhåndtering. At kende og anvende relevante metoder og redskaber

Læs mere

Terminologi. som del af en digitaliseringsstrategi

Terminologi. som del af en digitaliseringsstrategi Terminologi som del af en digitaliseringsstrategi Motivation og formål Motivation et manglende fælles begrebsapparat på det sociale område betyder, at der pt. er begrænsninger forbundet med at udvikle

Læs mere

Kriterier for snitflade mellem specialiseret og almen ambulant genoptræning jf. Sundhedsloven i Region Syddanmark 2007

Kriterier for snitflade mellem specialiseret og almen ambulant genoptræning jf. Sundhedsloven i Region Syddanmark 2007 Kriterier for snitflade mellem specialiseret og almen ambulant genoptræning jf. Sundhedsloven i Region Syddanmark 2007 Godkendt i Styregruppen vedr. grundaftale den 10.05.07 1 Baggrund Specialiseret og

Læs mere

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer.

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer. Task Force for Kræftområdet Akut handling og klar besked: Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for kræftpatienter Introduktion Regeringen og Danske Regioner indgik den 12. oktober 2007 en aftale

Læs mere

Fart på it-sundhedsudviklingen?

Fart på it-sundhedsudviklingen? April 2007 - nr. 1 Baggrund: Fart på it-sundhedsudviklingen? Med økonomiaftalen fra juni 2006 mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner blev det besluttet at nedsætte en organisation

Læs mere

Embedslæge rapport Handling Tidshorisont Kommentar Personalet følger ikke instruksen. Juli 2014. September oktober. Fra november.

Embedslæge rapport Handling Tidshorisont Kommentar Personalet følger ikke instruksen. Juli 2014. September oktober. Fra november. Handleplan for opfølgning på embedslægens tilsyn Embedslæge rapport Handling Tidshorisont Kommentar Personalet følger ikke instruksen Øjeblikkeligt på medicinhåndteringsområdet Til alle assistenter rundsendes

Læs mere

Projekt SFI-2. Terminologi- og SFI-workshop 2. september 2008. Gert Galster, SundIT http://sundit.dk

Projekt SFI-2. Terminologi- og SFI-workshop 2. september 2008. Gert Galster, SundIT http://sundit.dk Projekt SFI-2 Terminologi- og SFI-workshop 2. september 2008 Gert Galster, SundIT http://sundit.dk SFI-2 - formål At levere et beslutningsgrundlag vedrørende etablering af en it-infrastruktur, så man rationelt

Læs mere

Kvalitet for og med patienten

Kvalitet for og med patienten Kvalitet for og med patienten Region Syddanmarks Kvalitetsprogram Region Syddanmarks Kvalitetsprogram er en fælles ramme for de fem sygehus i regionen. Ambitionen med programmet er at skabe større værdi

Læs mere

Høringssvar vedr.- Fælles sprog III standarden

Høringssvar vedr.- Fælles sprog III standarden Høringssvar vedr.- Fælles sprog III standarden Som led i at indsamle høringssvar anvendes dette høringsskema. Skemaet bedes udfyldt elektronisk. Målet er at sikre en ensartet indsamling samt at sikre at

Læs mere

Alle disse tiltag skulle gerne medføre forbedring af kvaliteten af behandlingen til gavn for patienten og det kliniske personale.

Alle disse tiltag skulle gerne medføre forbedring af kvaliteten af behandlingen til gavn for patienten og det kliniske personale. Kap 5: Læringsaktivitet: Udvikling af professionsfaglighed Case-spil til sygeplejerskeuddannelsen Case 1: Manglende indberetninger På baggrund af nationalt fastsatte standarder og indikatorer, taster sundhedspersonalet

Læs mere

Monitorering af pakkeforløb for kræftpatienter

Monitorering af pakkeforløb for kræftpatienter Monitorering af pakkeforløb for kræftpatienter EPJ-Observatoriets årskonference 2008 Morten Hjulsager, Sundhedsstyrelsen Baggrund Oktober 2007 indgik Regeringen g og regionerne aftale om akut handling

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene

Rigsrevisionens notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene Rigsrevisionens notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om elektroniske patientjournaler på sygehusene (beretning

Læs mere

Strategi og vision for anskaffelsen. Lars Henrik Søfren, KIT Region Sjælland Mette Bomholt Klem, IMT Region Hovedstaden

Strategi og vision for anskaffelsen. Lars Henrik Søfren, KIT Region Sjælland Mette Bomholt Klem, IMT Region Hovedstaden Strategi og vision for anskaffelsen Lars Henrik Søfren, KIT Region Sjælland Mette Bomholt Klem, IMT Region Hovedstaden 2. December 2013 Hvordan er vores it-understøttelse i dag med reference til Accenture

Læs mere

Lagring, ajourføring, kommunikation og deling af patientdata Sten Christophersen Informatikdirektør

Lagring, ajourføring, kommunikation og deling af patientdata Sten Christophersen Informatikdirektør Lagring, ajourføring, kommunikation og deling af patientdata Sten Christophersen Informatikdirektør 1 Den politiske vision IT skal bidrage til at sikre, at den enkelte borger/patient oplever ét kontinuert

Læs mere

Hvorfor er SFI pludseligt blevet centralt i EPJ udviklingen?

Hvorfor er SFI pludseligt blevet centralt i EPJ udviklingen? Hvorfor er SFI pludseligt blevet centralt i EPJ udviklingen? Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk 1 SFI konference 8. juni 2005 MEDIQ 1. generations EPJ er Produktet Færdigudviklet (hyldevare) Anvendes

Læs mere

Er standardisering en forudsætning for at systemer kan tale sammen?

Er standardisering en forudsætning for at systemer kan tale sammen? HVORFOR STANDARDER? Er standardisering en forudsætning for at systemer kan tale sammen? Nej, men standardisering reducerer den kompleksitet, der er ved at integrere systemer væsentligt. Så i praksis vil

Læs mere

National SFI er der et behov?

National SFI er der et behov? National SFI er der et behov? Hvad er SFI? En elektronisk patientjournal (EPJ) kan opfattes som et dokumentationssystem, der er dedikeret til at dokumentere sundhedsfaglige oplysninger om individuelle

Læs mere

Hvordan sikrer vi brugernes accept af EPJ?

Hvordan sikrer vi brugernes accept af EPJ? Hvordan sikrer vi brugernes accept af EPJ? Knut Bernstein, MEDIQ kbe@mediq.dk EPJ udfordringer Projektledelse og projektstyring Tekniske problemer Uddannelse Brugen af standarder Brugeraccept Brugeraccept

Læs mere

Erfaringer med standardplaner i kirurgien (gynækologien) Overlæge Richard Farlie Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Sygehusene i Ringkjøbing Amt

Erfaringer med standardplaner i kirurgien (gynækologien) Overlæge Richard Farlie Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Sygehusene i Ringkjøbing Amt Erfaringer med standardplaner i kirurgien (gynækologien) Overlæge Richard Farlie Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Sygehusene i Ringkjøbing Amt GEPKA projektet i Ringkjøbing Amt Tidsrum: Januar marts 2004

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 7/2013 om regionernes præhospitale

Læs mere

Trondheim 22. september 2010. Digital understøttelse af det sammenhængende patientforløb

Trondheim 22. september 2010. Digital understøttelse af det sammenhængende patientforløb Trondheim 22. september 2010 Digital understøttelse af det sammenhængende patientforløb Disposition Præsentation Region Syddanmark Sundhedsdatanettet i Region Syddanmark IT-strategi for tværsektoriel sundhedskommunikation

Læs mere

Roadmap for Regionernes fælles strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet. Version 1.0

Roadmap for Regionernes fælles strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet. Version 1.0 Roadmap for Regionernes fælles strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet Version 1.0 Begrebssammenhæng Fra vision til roadmap Roadmap et er opbygget på baggrund af en nedbrydning af visionen i et

Læs mere

Oftest anvendes en bred definition fra FDA på begrebet Patient Reported Outcome :

Oftest anvendes en bred definition fra FDA på begrebet Patient Reported Outcome : HVAD ER PRO(M)? Oftest anvendes en bred definition fra FDA på begrebet Patient Reported Outcome : Any report of the status of a patient s health condition that comes directly from the patient, without

Læs mere

Ledelsesinformation til klinisk kvalitetsstyring & EPJ

Ledelsesinformation til klinisk kvalitetsstyring & EPJ Data-drevet klinisk kvalitetsudvikling - den nødvendige ledelsesinformation Ledelsesinformation til klinisk kvalitetsstyring & EPJ Johan Kjærgaard, ledende overlæge Kvalitet 1 klinisk 1 kvalitetsstyring

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Tværfaglig basisdokumentation i en elektronisk patientjournal E-sundhedsobservatoriet 2. - 3. december 2013 www.regionmidtjylland.dk Hvorfor er EPJ ikke Klinikernes kæreste eje? 2 www.vest.rm.dk Hvordan

Læs mere

NBS Organisatoriske begreber

NBS Organisatoriske begreber NBS Organisatoriske begreber Rapport vedrørende udarbejdelse af begrebssystem og definitioner Version 1.0/18. december 2012 Kolofon: Titel NBS - Rapport vedrørende udarbejdelse af begrebssystem og definitioner

Læs mere

Den gode henvisning. Den gode epikrise. Det gode ambulante notat KØBENHAVNS AMTS SYGEHUSVÆSEN. Januar 2002

Den gode henvisning. Den gode epikrise. Det gode ambulante notat KØBENHAVNS AMTS SYGEHUSVÆSEN. Januar 2002 KØBENHAVNS AMTS SYGEHUSVÆSEN Sygehusdirektoratet tlf. 43 22 22 22 sygehusdirektoratet@kbhamt.dk www.kbhamt.dk Januar 2002 Den gode henvisning Den gode epikrise Det gode ambulante notat Forord Standarder

Læs mere

Informationsmøde om genoptræning SUM SST MC. fra DGOP til den G-GOP MedCom kommunikationsstandard digital understøttelse

Informationsmøde om genoptræning SUM SST MC. fra DGOP til den G-GOP MedCom kommunikationsstandard digital understøttelse Informationsmøde om genoptræning SUM SST MC fra DGOP til den G-GOP MedCom kommunikationsstandard digital understøttelse Ny bekendtgørelse for GOP Bekendtgørelsen træder i kraft d. 1. januar 2015 Sundhedsfaglige

Læs mere

Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi

Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi 1 Baggrund Nordjylland 2016 Region Nordjyllands strategi Effektive og sikre patientforløb, med mennesket i centrum er grundlaget for ideen om pædiatri i Thisted. Borgerne og ikke mindst børnene i området

Læs mere

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007 Arne Kverneland Tidligere strategier!1995: IT-politisk handlingsplan MedCom Elektroniske Patientjournaler!1996: Handlingsplan for elektronisk patientjournal

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Velkommen til kursus i. Udvikling af IT-baserede kliniske informationssystemer

Velkommen til kursus i. Udvikling af IT-baserede kliniske informationssystemer Velkommen til kursus i Udvikling af IT-baserede kliniske informationssystemer Program for første kursusdag 09.00-09.45 Introduktion til kurset og EPJ-begrebet 10.00-10.45 Modellering 11.00-12.30 Gruppearbejde

Læs mere

Sundhedsplatformen - hvorfor er det så svært? Gert Galster

Sundhedsplatformen - hvorfor er det så svært? Gert Galster Sundhedsplatformen - hvorfor er det så svært? Gert Galster 04-12-2017 Gert Galster 04-12-2017 Der er jo sagt meget... Hvorfor er det gået som det er? Valget af system Forberedelserne Konfigurationen Undervisningen

Læs mere

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser Område: Sundhedsområdet Afdeling: Center for Kvalitet, Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 11/32645 Dato: 5. december 2013 Udarbejdet af: Inge Pedersen, Allan Vejlgaard Jensen E mail: Inge.pedersen@rsyd.dk,

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr /2. Fonden Skovhaven Hellegårdsvej 7 5700 Svendborg Afgørelse om påbud til Fonden Skovhaven Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse i sagen med sagsnr. 5-9011-933/2. Styrelsen har den

Læs mere

- at kvaliteten i den udøvede pleje og behandling på Århus Sygehus kan måle sig med de bedste hospitaler på internationalt niveau

- at kvaliteten i den udøvede pleje og behandling på Århus Sygehus kan måle sig med de bedste hospitaler på internationalt niveau Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

SUP-projektet Standardiseret Udtræk af Patientdata EPJ-Observatoriets årskonference Nyborg Strand Konsulent, læge Peter Sylvest Olsen

SUP-projektet Standardiseret Udtræk af Patientdata EPJ-Observatoriets årskonference Nyborg Strand Konsulent, læge Peter Sylvest Olsen SUP-projektet Standardiseret Udtræk af Patientdata EPJ-Observatoriets årskonference Nyborg Strand 2791 Konsulent, læge Peter Sylvest Olsen P Sundhedsinformatik Formålet med SUP-projektet Sikre tilgængelighed

Læs mere

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Læring af patientklager handler om at lytte, agere og forbedre. Formålet

Læs mere

IT-muligheder i MDT Med fokus på it-understøttelse af dokumentationen

IT-muligheder i MDT Med fokus på it-understøttelse af dokumentationen IT-muligheder i MDT Med fokus på it-understøttelse af dokumentationen Birgitte Seierøe Pedersen Overlæge, speciallæge i onkologi og master i sundheds-it Koncern IT - Region Hovedstaden En MDT- overlæges

Læs mere

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1 Ingeniør- og naturvidenskabelig metodelære Dette kursusmateriale er udviklet af: Jesper H. Larsen Institut for Produktion Aalborg Universitet Kursusholder: Lars Peter Jensen Formål & Mål Formål: At støtte

Læs mere

Den gode dokumentation

Den gode dokumentation Vibeke Rønnebech - København oktober 2013 Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér

Læs mere

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet Projektbeskrivelse 2.2 Sammenhæng og viden om effekt på socialområdet 1. Formål og baggrund Kommunerne har i de senere år styrket kvaliteten i det socialfaglige arbejde gennem udvikling og implementering

Læs mere

EPJ på Regionshospitalet Randers og Grenaa. Thomas Stadil Pinstrup Sundheds-IT chef

EPJ på Regionshospitalet Randers og Grenaa. Thomas Stadil Pinstrup Sundheds-IT chef EPJ på Regionshospitalet Randers og Grenaa Thomas Stadil Pinstrup Sundheds-IT chef Regionsrådet Region Midt 21.1.2009 Besluttede at fortsætte med Århus EPJ og indlede udrulning af den samlede EPJ på det

Læs mere

Klinisk proces i grundstrukturens begrebsmodel

Klinisk proces i grundstrukturens begrebsmodel Klinisk proces i grundstrukturens begrebsmodel Klinisk dokumentation baseret på klinisk metode... Gert Galster - læge & nørd Sundhedsstyrelsens kontor for Medicinsk Informatik Klinisk dokumentation Nødvendigheden

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Dato: 13. maj 2013 Brevid: 2050498 Afrapportering af LUP Somatik 2012 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Et udsnit på

Læs mere

Kliniske databaser i et EPJ perspektiv Klinisk kvalitetsudvikling ved hjælp af indikatorer i H:S

Kliniske databaser i et EPJ perspektiv Klinisk kvalitetsudvikling ved hjælp af indikatorer i H:S Kliniske databaser i et EPJ perspektiv Klinisk kvalitetsudvikling ved hjælp af indikatorer i H:S Johan Kjærgaard Ledende overlæge, dr.med. Enhed for Klinisk Kvalitet Hovedstadens Sygehusfællesskab jk02@bbh.hosp.dk

Læs mere

SFI - Særligt Flygtig Informatik

SFI - Særligt Flygtig Informatik SFI - Særligt Flygtig Informatik Det store dyr i Åbenbaringen - nu med ekstra åbenbaring Gert Galster Dagens to emner... Hvad er "SFI"? "Portabel SFI" SFI anno 2004 EPJ-system som som kan kan udveksle

Læs mere

Patientoverlevering fra opvågning til stamafdeling. Anæstesiologisk afdeling

Patientoverlevering fra opvågning til stamafdeling. Anæstesiologisk afdeling Patientoverlevering fra opvågning til stamafdeling Anæstesiologisk afdeling Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Christa Isaksen og Lene Dahlager Program Præsentation Præsentation af opgavens problemfelt,

Læs mere

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret)

Vision. Sundhedsdataprogrammet. 8. september 2015 (revideret) Vision 8. september 2015 (revideret) Indhold 1. VISION... 3 2. VISIONENS KONTEKST... 3 INDLEDNING... 3 SAMMENHÆNG TIL POLITISKE RAMMER... 3 PROGRAMMETS BAGGRUND, UDFORDRINGER OG BARRIERER... 4 SAMMENHÆNG

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen 02-Klinisk Proces

Afrapportering fra arbejdsgruppen 02-Klinisk Proces Afrapportering fra arbejdsgruppen 02-Klinisk Proces Indledning Arbejdsgruppe NBS02 Klinisk Proces (i nærværende dokument refererer Klinisk Proces til arbejdsgruppen). Deltagere og formand Titel/navn/adresse

Læs mere