Standard for anvendelse af arbejdsklausuler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Standard for anvendelse af arbejdsklausuler"

Transkript

1 Standard for anvendelse af arbejdsklausuler Skanderborg Kommune ønsker via sin Indkøbs- og Udbudspolitik at medvirke til at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og modvirke social dumpning i forbindelse med udbud af kommunale opgaver. Derfor skal der i ethvert udbudsmateriale for tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver indarbejdes en arbejdsklausul med tilhørende kontrolforanstaltninger og sanktionsmuligheder. Nedenfor er angivet 1) De formuleringer, der konkret skal indføres i udbudsmaterialet og udbudsbekendtgørelsen i forbindelse med brugen af arbejdsklausuler i Skanderborg Kommune. 2) En udspecificeret procedure for indhentning og kontrol af oplysninger omkring løn- og arbejdsvilkår. Ad. 1. Formuleringer, der skal indføres i udbudsmaterialet og udbudsbekendtgørelsen 1. Arbejdsklausul Skanderborg Kommune ønsker at overholde artikel 2, stk. 1 i ILO-konvention nr. 94. Som konsekvens heraf skal ansatte hos leverandøren og leverandørens eventuelle underleverandører, under udførelsen af arbejdet for Skanderborg Kommune være sikret rettigheder, som ikke er mindre gunstige end dem, der følger af den overenskomst for tilsvarende arbejde, der er indgået mellem de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark. Med rettigheder menes bl.a. rettigheder vedrørende: a) maksimal arbejdstid og minimal hviletid b) mindste antal betalte feriedage pr. år c) mindsteløn, herunder overtidsbetaling; dette gælder ikke for erhvervstilknyttede tillægspensionsordninger d) betingelserne for at stille arbejdstagere til rådighed, især via vikarbureauer e) sikkerhed, sundhed og hygiejne på arbejdspladsen f) beskyttelsesforanstaltninger med hensyn til arbejds- og ansættelsesvilkår for gravide kvinder og kvinder, der lige har født, samt for børn og unge g) ligebehandling af mænd og kvinder samt andre bestemmelser vedrørende ikkeforskelsbehandling. Nærværende klausul finder ikke anvendelse for arbejde, der udføres uden for Danmarks grænser."

2 2. Tilsyn og kontrol Ordregiver kan til enhver tid udbede sig dokumentation for, at løn- og arbejdsvilkår for leverandøren lever op til arbejdsklausulens krav. Leverandøren skal efter påkrav fremskaffe relevant dokumentation for såvel egne som eventuelle underleverandørers arbejdstageres løn- og ansættelsesforhold. Relevant dokumentation kan for eksempel være lønsedler, lønregnskab, arbejdstilladelse, ansættelseskontrakt og/eller ansættelsesbevis. Der kan yderligere stilles krav om dokumentation for at en leverandør er registreret i relevante registre som f.eks. Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) og/eller E-indkomst registeret. Dokumentation skal være ordregiver i hænde senest 7 arbejdsdage efter, påkravet er modtaget. Ordregiver eller en af ordregiver dertil udpeget person har desuden, uden varsel ret til at gøre sig bekendt med det fremmødte personales identitet (legitimationskort), med henblik på efterfølgende at få fremlagt den nævnte dokumentation. Ordregiver kan desuden videregive dokumentationen til andre instanser og myndigheder, f.eks. skattemyndigheder, fagforeninger, Arbejdstilsynet og/eller Politiet. I større eller komplekse sager bør det overvejes at stille som krav i udbuddet, at leverandøren fremlægger relevant dokumentation i en fastlagt frekvens gennem opgavens gennemførelse. 3. Bodsbestemmelser Ordregiver kan sideløbende med sine misligholdelsesbeføjelser jfr. kontraktens/rammeaftalens] ** gøre en bod gældende. Såfremt Leverandøren ikke fremsender relevant dokumentation for overholdelse af arbejdsklausulen i henhold til ILO 94 jfr. [kontraktens/rammeaftalens] ** udgør boden kr. pr. påbegyndt arbejdsdag, indtil overtrædelsen er bragt til ophør, og Ordregiver har modtaget fyldestgørende dokumentation herfor. Beløbet kan modregnes i Leverandørens vederlag. Såfremt Leverandøren ikke overholder arbejdsklausulen i henhold til ILO 94 eller den dokumentation Leverandøren har fremsendt til Ordregiver forud for [kontraktens/rammeaftalens] indgåelse, udgør boden kr. pr. påbegyndt arbejdsdag, fra boden er gjort gældende indtil overtrædelsen er bragt til ophør, og Ordregiver har modtaget fyldestgørende dokumentation herfor. Beløbet kan modregnes i Leverandørens vederlag. Ordregiver mister ikke sin ret til senere at gøre sine misligholdelsesbeføjelser gældende ved at pålægge bod, og betaling af bod fritager ikke leverandøren for at rette op på misligholdelsen både fremadrettet, og ved at efterbetale et eventuelt skyldigt beløb til de ansatte. Opkrævning af bod giver ej heller Leverandøren ret til at standse arbejdet. Såfremt Ordregiver gør brug af ovenstående sanktioner kan Ordregiver beslutte, at Kontrakthaver udelukkes fra deltagelse i kommende udbud på området efter Udbudslovens regler herom.

3 Ad.2. Procedure for indhentning af oplysninger omkring løn- og arbejdsvilkår 4. Tiltag forud for et udbud Den udbydende enhed 1 indfører ovenstående formuleringer i kontrakten til udbudsmaterialet. Herudover indføres et specifikt bilag i udbudsmaterialet om Oplysning om løn- og ansættelsesvilkår (i det følgende udbudsbilag ). Hermed forpligtes leverandørerne til at anføre, hvilken repræsentativ overenskomst denne vil benytte, for at overholde arbejdsklausulen. Forslag til udbudsbilaget findes nedenfor i bilag 1 til denne standard. I udbudsbilaget skal leverandøren tilkendegive om de har tilsluttet sig, eller følger principperne i, en overenskomst. Såfremt leverandøren ikke har tilsluttet sig en overenskomst, skal leverandøren - i udbudsbilaget derudover beskrive hvilke løn- og arbejdsvilkår de konkret tilbyder de medarbejdere, som skal beskæftige sig med kontraktens genstand. Formålet hermed er at få indsigt i løn- og arbejdsvilkårene og hermed kunne have en dialog med leverandøren om dette, inden en kontrakt underskrives. Herudover har det en tydelig signalværdi overfor potentielle leverandører om, at dette er et fokusområde i Skanderborg Kommune. Såfremt den udbydende enhed foretager en markedsafdækning via f.eks. indledende dialogmøder, skal denne som et fast punkt forespørge leverandøren hvilke(n) kollektiv(e) overenskomst(er) de anser for at være de mest repræsentative på det udbudte kontraktområde. På den måde kan man bruge disse inputs til at være på forkant med om en leverandør lever op til kommunens arbejdsklausul, når tilbuddene kommer ind. 5. Tiltag i forbindelse med udbuddet, men forud for en kontrakts underskrift Der sondres i det følgende mellem: Kontrakter, hvor leverandøren har tilsluttet sig en overenskomst Kontrakter, hvor leverandøren ikke har tilsluttet sig en overenskomst Nedenfor inddeles procesbeskrivelsen således i forhold til om der er tale om kontrakter, hvor leverandøren i udbudsbilaget har oplyst, at de har tilsluttet sig en overenskomst; og kontrakter, hvor leverandøren har oplyst, at de ikke har tilsluttet sig en overenskomst. Under hvert punkt behandles proceduren for fastsættelse af niveauet samt indhentelse af dokumentation og vurdering heraf Kontrakter, hvor leverandøren har tilsluttet sig en overenskomst Fastsættelse af niveauet På baggrund af udtalelser fra leverandører i forbindelse med eventuel markedsafdækning samt via eventuel indhentelse af supplerende udtalelse fra Dansk Industri/Byggeri, 3F/FOA eller andre relevante organisationer vurderes den oplyste overenskomst. Med mindre den angivne overenskomst giver anledning til tvivl, skal den udbydende enhed som udgangspunkt ikke 1 Den udbydende enhed kan her være Indkøbs- og Udbudsteamet, men kan også ved f.eks. bygge- og anlægsopgaver og driftsopgaver være fagsekretariatet.

4 nærmere undersøge, vurdere eller kontrollere om dette er den korrekte overenskomst at følge, i forhold til fastsættelse af niveauet på det udbudte område. Det lægges således til grund, at den overenskomst leverandøren er tilsluttet, som udgangspunkt udgør det markedsbestemte niveau, fastlagt på baggrund af den danske model via aftale mellem arbejdsmarkedets parter. Indhentelse af dokumentation og vurdering heraf Leverandøren skal dokumentere tilslutningen til en faglig overenskomst. Dokumentation sker f.eks. i form af en underskrevet aftale mellem leverandøren og den faglige organisation. Den udbydende enhed skal herefter ikke kræve yderligere dokumentation for løn- og arbejdsvilkår eller vurdere dokumentationen i øvrigt. Den udbydende enhed kan dog, efter behov, indhente yderligere dokumentation i form af f.eks. lønsedler mv. 5.2 Kontrakter, hvor leverandøren ikke har tilsluttet sig en overenskomst Fastsættelse af niveauet Såfremt leverandøren ikke har tilsluttet sig en overenskomst skal leverandøren i udbudsbilaget angive hvilken overenskomst de mener at lægge sig op ad. Den udbydende enhed foretager herefter en analyse af hvilke(n) kollektiv(e) overenskomst(er) enheden anser for at være indgået på det udbudte kontraktområde. Denne analyse foretages på baggrund af leverandørens tilkendegivelse i udbudsbilaget, udtalelser fra leverandører i forbindelse med eventuel markedsafdækning samt via eventuel indhentelse af supplerende udtalelse fra Dansk Industri/Byggeri, 3F/FOA eller andre relevante organisationer. Er de relevante parter ikke enige om hvilke overenskomster, der er de meste repræsentative for det udbudte område, er det den udbydende enhed, som har det endelig skøn i forhold til at vurdere hvilket niveau der kan lægges ned over et givent område. Indhentelse af dokumentation og vurdering heraf I udbudsbilaget angiver leverandøren hvilke løn- og arbejdsvilkår de konkret tilbyder de medarbejdere, som skal beskæftige sig med kontraktens genstand. Dette anses som udgangspunkt for tilstrækkelig dokumentation til at foretage en vurdering af om vilkårene er i overensstemmelse med kommunens arbejdsklausul. Den udbydende enhed kan dog, efter behov, indhente yderligere dokumentation i form af f.eks. lønsedler, ansættelseskontrakter mv. De af leverandøren beskrevne vilkår, holdes herefter op mod de(n) overenskomst(er) den udbydende enhed anser for at være mest repræsentativ(e) på det udbudte kontraktområde. Leverandøren skal ikke opfylde en given overenskomst vilkår for vilkår, idet der foretages en helhedsvurdering af hvorvidt løn- og arbejdsvilkår er på niveau. I tvivlstilfælde vil det som udgangspunkt komme leverandøren til gode, og en evt. disput må klares af arbejdsmarkedets øvrige parter. En civilretlig afgørelse mellem en leverandør og dennes medarbejdere vil altid kunne bruges som dokumentation i en evt. senere tvist mellem kommunen og leverandøren.

5 I forbindelse med den efterfølgende kontrol med overholdelse af arbejdsklausulen udgør det udbudsbilag leverandøren har udfyldt en tjekliste for de vilkår, leverandøren har givet tilbud på baggrund af, og de vilkår den udbydende enhed samlet set skal påse overholdt. 6. Efterfølgende kontrol og tilsyn med overholdelse af arbejdsklausul I Skanderborg Kommune skal den kontraktansvarlige enhed 2 gennemføre kontrol med leverandørens overholdelse af arbejdsklausulen på baggrund af konkrete henvendelser, samt lejlighedsvise stikprøvekontroller på udvalgte kontraktområder (f.eks. rengøringsområdet). Herudover kan der politisk besluttes, om et specifikt område skal kontrolleres, i en fast frekvens, af en ekstern part i forbindelse med konkurrenceudsættelse af nye driftsopgaver. Den kontraktansvarlige enhed skal derfor ikke gennemføre uopfordrede og systematiske stikprøvekontroller på samtlige kontrakter. Såfremt systematiske stikprøvekontroller ønskes på et konkret område, kan der entreres med en ekstern tredjepart. 2 Indkøbs- og Udbudsteamet eller det fagsekretariat, som er ansvarlig for kontraktområdet efter kontraktens indgåelse.

6 Bilag 1 Udbudsbilag Bilag ** Oplysning om løn- og ansættelsesvilkår Nærværende bilag udfyldes vedrørende de af Tilbudsgivers medarbejdere, som skal beskæftige sig med rammeaftalens genstand. 1. Tilbudsgivers virksomhedsoplysninger Skema 1 (Skal udfyldes af Tilbudsgiver) Oplysninger Svarfelt Navn Adresse CVR nummer Kontaktperson hos Tilbudsgiver (navn, funktion, telefonnr., mailadresse) 2. Oplysning om tilslutning til gældende overenskomst Skema 2 (Skal udfyldes af Tilbudsgiver - sæt kun 1 kryds) Ja (sæt kryds og udfyld skema 3 i afsnit 2.1 nedenfor) Har Tilbudsgiver tilsluttet en gældende overenskomst? Nej (sæt kryds og udfyld skema 4 i afsnit 2.2 nedenfor) 2.1. Tilbudsgiver har sat kryds i Ja jfr. ovenfor Skema 3 Svarfelt Oplysning om hvilken fagforening Fagforening: Tilbudsgiver har tilsluttet sig, samt navnet på gældende Navn på overenskomst: overenskomst. Evt. henvisning til bilag i tilbudsmateriale, såfremt overenskomst er vedlagt tilbuddet Tilbudsgiver har sat kryds i Nej jfr. ovenfor Vejledning til udfyldelse af skema Tilbudsgiver skal læse nedenstående vejledning forud for udfyldelse af skema 4.

7 Tilbudsgiver skal, i skema 4, oplyse detaljer omkring løn- og ansættelsesvilkår for de medarbejdere, som skal beskæftige sig med de af rammeaftalen omfattede ydelser. Tilbudsgiver skal alene udfylde de hvide felter i skemaet. Såfremt Tilbudsgiver ikke udfylder et hvidt felt i skemaet, betragter Ordregiver det som om, at vilkåret ikke er en del af medarbejderens løn- og ansættelsesvilkår. Såfremt Tilbudsgiver i et underpunkt (1.a), 1.b) etc.) oplyser et løn- eller ansættelsesvilkår, men medarbejderne ikke opnår ret til løn- eller ansættelsesvilkåret fuldt ud fra ansættelsesforholdet begyndelse, skal Tilbudsgiver beskrive eventuelle relevante optjeningskrav, fx: 1) vedrørende Anciennitetstillæg under punkt 1.b), skal Tilbudsgiver oplyse hvor lang tid medarbejderen skal være ansat hos Tilbudsgiver, for at opnå ret til tillægget. 2) vedrørende Opsigelsesvarsel Tilbudsgiver under punkt 5.b), skal Tilbudsgiver oplyse hvor lang tid medarbejderen skal være ansat hos Tilbudsgiver, for at opnå et givent opsigelsesvarsel. Nedenstående skema består af overskrifter ( 1. Løn, 2. Ferie etc.) med tilhørende underpunkter ( 1.a) Grundløn, 1.b) Tillæg etc.), som er anført af Ordregiver. Tilbudsgiver må ikke ændre i de af Ordregiver anførte overskrifter eller underpunkter. Såfremt Tilbudsgiver ønsker at anføre øvrige vilkår, ud over de af Ordregiver anførte, kan Tilbudsgiver: 1) i svarfeltet til det relevante underpunkt (punkt 1.e), 2.c), 3.b), 4.d) eller 5.c)), anføre disse øvrige vilkår, som kan rubriceres under de tilhørende overskrifter. Eventuelle eksempler angivet i underpunktet (med kursiv) er ikke udtømmende. 2) under overskriften 6. Øvrige vilkår, selv anføre nye underpunkter (fx 6.a), 6.b) etc.) for at angive eventuelle øvrige løn- og ansættelsesvilkår, som ikke kan rubriceres under de anførte overskrifter (1.-5.). I svarfeltet til det nye underpunkt, skal Tilbudsgiver beskrive løn- eller ansættelsesvilkåret samt eventuelle optjeningskrav. Skema 4 1. Løn 1.a) Grundløn (Angiv i danske kr. pr. time) 1.b) Tillæg (Geografiske tillæg, ajourføringstillæg eller anciennitetstillæg) (Angiv i danske kr. pr. time) 1.c) Arbejdstidsbestemte tillæg (Aftentillæg, nattillæg, lørdagstillæg, Svarfelt (Tilbudsgivers beskrivelse af medarbejdernes vilkår) (Husk at angive eventuelt optjeningskrav)

8 søndagstillæg, søgnedagstillæg eller rådighedstillæg) (Angiv i danske kr. pr. time) 1.d) Overtidsbetaling (Angives i danske kr. pr. time) 1.e) Øvrige vilkår vedrørende løn (Fx Timeløn under transport (angiv i danske kr. pr. time), betalt frokostpause (angiv varighed), beklædningsgodtgørelse (angiv i danske kr. pr. time) mm.) (Listen er ikke udtømmende) 2. Ferie 2.a) Feriegodtgørelse (Såfremt medarbejder får fuld løn sættes kryds i 1) Såfremt medarbejderen får %-sats af ferieberettiget løn angives dette under 2).) 2.b) Feriefridage (Angiv i antal dage pr. år) 2.c) Øvrige vilkår vedrørende ferie 3. Pension 3.a) Pension (Angiv som en samlet %-sats, samt én %- sats for medarbejderandel og én %-sats for arbejdsgiverandel) 3.b) Øvrige vilkår vedrørende pension 4. Sygdom/barsel 4.a) Løn under sygdom (Såfremt medarbejder har ret til løn under sygdom angives 1) hvor lang periode medarbejderen får løn, og 2) hvilke løndele jf. ovenfor, medarbejderen får i perioden) 4.b) Løn under barsel (Såfremt medarbejder har ret til løn under barsel angives 1) hvor lang periode medarbejderen får løn, og 2) hvilke løndele jf. ovenfor, medarbejderen får i perioden) Ad 1) Fuld løn under ferie: Ad 2) Samlet %-sats af ferieberettiget løn: Samlet %-sats af løn: heraf medarbejderandel: heraf arbejdsgiverandel: Ad 1): Ad 2): Ad 1): Ad 2):

9 4.c) Barns første og anden sygedag 4.d) Øvrige vilkår vedrørende sygdom/barsel 5. Opsigelsesvarsel 5.a) Opsigelsesvarsel Medarbejder (Angiv i antal måneder) 5.b) Opsigelsesvarsel Tilbudsgiver (Angiv i antal måneder) 5.c) Øvrige vilkår omkring opsigelsesvarsel 6. Øvrige vilkår Godkendt af Byrådet 7.september 2016

Det interessante er herefter at belyse rækkevidden af ILO 94 i forhold til at sikre en leverandørs overholdelse af ILO 94 som kontraktvilkår.

Det interessante er herefter at belyse rækkevidden af ILO 94 i forhold til at sikre en leverandørs overholdelse af ILO 94 som kontraktvilkår. Bilag 2 Notat vedrørende sikring af løn- og arbejdsforhold. Januar 2016 1. Baggrund Byrådet har d. 2. september 2015 vedtaget at Økonomiudvalget og Byrådet evaluerer Indkøbs- og Udbudspolitikken i forhold

Læs mere

BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD BUT

BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD BUT VINTERTJENESTE BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD BUT UDBUD JULI 2017 [Skriv tekst] BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD 1 ALMENT Bestemmelser om udbud og tilbud (BUT) indeholder dels orienterende oplysninger

Læs mere

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen.

Manglende overholdelse af arbejdsklausulen udgør væsentlig misligholdelse af rammeaftalen. Bilag Arbejdsklausul Frederiksberg kommune Leverandøren skal sikre, at de ansatte, som denne og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold,

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 5 Lovvalg og værneting... 5 Underskrifter... 5 Parterne Dette kontraktbilag

Læs mere

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune Ændring

Læs mere

DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELYSNINGSANLÆG OG SIGNALANLÆG I SKANDERBORG KOMMUNE

DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELYSNINGSANLÆG OG SIGNALANLÆG I SKANDERBORG KOMMUNE DECEMBER 2017 SKANDERBORG KOMMUNE DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELYSNINGSANLÆG OG SIGNALANLÆG I SKANDERBORG KOMMUNE UDBUDSVILKÅR ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD

NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Til Nyborg Forsyning & Service A/S Dokumenttype Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato November 2016 NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD NFS A/S INDSAMLING AF AFFALD I DISTRIKT 3 NYBORG SYD Revision

Læs mere

Standard arbejdsklausul

Standard arbejdsklausul Arbejdsklausul - Bilag 3 Juridisk Kontor Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg Init.: FF Standard arbejdsklausul Principperne i ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Økonomiudvalget besluttede d. 19. marts 2013, at sociale klausuler skal anvendes i forbindelse med kommunens udbud og indkøb efter nærmere angivne

Læs mere

Bilag til tilbudsafgivelse m.v.

Bilag til tilbudsafgivelse m.v. Bilag 1.3 Bilag til tilbudsafgivelse m.v. Græs til gas II Biomassehøst 2018 17. april 2018 1 Indholdsfortegnelse: Bilag A: Tilbudsliste... 3 Bilag B: Virksomhedsoplysninger... 5 Bilag C: Forbehold... 7

Læs mere

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune

Bilag 5 til kontrakt om Drift, vedligehold og modernisering af udelysanlægget i Sorø Kommune Arbejdsklausul Beskæftigelsesministeriets Cirkulære nr. 9471 af 30/06/2014 og tilhørende vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er gældende for kontrakten. Leverandøren skal sikre, at ansatte

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Bilag: Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 [Uddannelsesklausul]... 5 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 6 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato]

[Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser. [Titel på kontrakten] [Dato] [Bilag x] Sociale og etiske hensyn Varer og tjenesteydelser [Titel på kontrakten] [Dato] 1. OVERHOLDELSE AF MENNESKERETTIGHEDER MV... 2 2. GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 3. ARBEJDSFORHOLD OMFATTET

Læs mere

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune

Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Juni 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik for Fredericia Kommune Indledning Denne politik udstikker rammerne for udbud og indkøb af varer og tjenesteydelser samt bygge- og anlægsopgaver i Fredericia Kommune.

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul]... 6 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 8 Lovvalg og værneting...

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region Sjælland

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland

Politik for arbejdsklausuler. sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Politik for arbejdsklausuler og sociale klausuler og arbejdsklausulerom uddannelses- og praktikaftaler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et

Læs mere

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører...

Indledning Udbudsrunder Offentliggørelse Tidsfrister Ligebehandling Udelukkelse af leverandører... 1 Indhold Indledning... 3 1. Udbudsrunder... 3 2. Offentliggørelse... 3 3. Tidsfrister... 3 4. Ligebehandling... 3 5. Udelukkelse af leverandører... 3 6. Krav til tilbud... 3 7. Halmmængde... 3 8. Evaluering

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

Skanderborg Kommune foretager indkøb og udbud efter følgende grundprincipper, som skal inddrages hver gang:

Skanderborg Kommune foretager indkøb og udbud efter følgende grundprincipper, som skal inddrages hver gang: Formål Indkøbs- og udbudspolitikken fastlægger de overordnede rammer for indkøb og udbud i Skanderborg Kommune. Politikken skal skabe en ensartet adfærd for indkøb og udbud i hele organisationen og medvirke

Læs mere

CSR - Leverandør. (Corporate Sociale Responsibility) 1 Generelle krav Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder...

CSR - Leverandør. (Corporate Sociale Responsibility) 1 Generelle krav Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder... CSR - Leverandør (Corporate Sociale Responsibility) Indhold 1 Generelle krav... 2 1.1 Menneskerettigheder... 2 1.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 1.3 Miljø... 2 1.4 Anti-korruption... 2 2 Specifikke krav...

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 6 Forslag til revideret Udbuds- og Indkøbspolitik 2014 83.00.00P22-0013 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Planudvalget 13-05-2014 15 Kommunalbestyrelsen 22-05-2014 6 Hvem beslutter

Læs mere

DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELYSNINGSANLÆG OG SIGNALANLÆG I SKANDERBORG KOMMUNE

DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELYSNINGSANLÆG OG SIGNALANLÆG I SKANDERBORG KOMMUNE DECEMBER 2017 SKANDERBORG KOMMUNE DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE AF VEJBELYSNINGSANLÆG OG SIGNALANLÆG I SKANDERBORG KOMMUNE KONTRAKTUDKAST ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40

Læs mere

Administrativ forskrift nr. 28

Administrativ forskrift nr. 28 Arbejdsklausul ved indhentning af tilbud på bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelser Administrativ forskrift nr. 28 Ved udbud af bygge- og anlægsarbejder samt tjenesteydelser i Aalborg Kommune skal der

Læs mere

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler

Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler Kontraktbilag om arbejds- og uddannelsesklausuler / sociale klausuler Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 3 [Uddannelsesklausul / social klausul]... 7 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning...

Læs mere

Udstationering af arbejdstagere Spørgsmål om en udstationerende virksomhed

Udstationering af arbejdstagere Spørgsmål om en udstationerende virksomhed I. Generelle spørgsmål (artikel 1 og 2) I.2. Spørgsmål om den udstationerende virksomhed Udstationering af arbejdstagere Spørgsmål om en udstationerende virksomhed 1. 1. 1 Hvem anses efter national lovgivning

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bemærk: læs Horsens Kommune Retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler

Læs mere

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar.

De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. De samlede bilag til retningslinjer for anvendelse af sociale klausuler, arbejdsklausuler samt kædeansvar. Bilag 1 Tillæg til kontrakt arbejdsklausuler mellem Horsens Kommune Teknik og miljø Rådhustorvet

Læs mere

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1 Dansk Forening For Udbudsret Sociale Klausuler Oplæg ved Sune Troels Poulsen Advokat, partner, Andersen Partners 1 Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler Arbejdsklausuler søger at sikre mod social dumping

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

Bilag 9 - Samfundsansvar

Bilag 9 - Samfundsansvar Bilag 9 - Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4. DOKUMENTATION... 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 6. PROCEDURE

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler

AALBORG KOMMUNE LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG Bilag 2 Sociale klausuler AALBORG KOMMUNE By- og Landskabsforvaltningen Trafik og Veje Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby LEVERANCE AF EVENTTELTE DGI LANDSSTÆVNE, AALBORG 2017 Bilag 2 Sociale klausuler Udbud November 2016 Arbejdsklausul

Læs mere

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter

Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Social ansvarlighed - Klausuler og bestemmelser for bygge- og tjenesteydelseskontrakter Arbejdsklausul vedrørende sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med kontraktarbejde. (Anvendes i alle

Læs mere

Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter VEJ nr 9472 af 30/06/2014 Gældende Offentliggørelsesdato: 02-07-2014 Beskæftigelsesministeriet Den fulde tekst Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter 1. Baggrund I forbindelse

Læs mere

Bilag til Administrationskatalog for sociale klausuler. Forslag til kontraktformuleringer

Bilag til Administrationskatalog for sociale klausuler. Forslag til kontraktformuleringer Forslag til kontraktformuleringer Nedenstående er formuleret en række forslag til kontraktformuleringer, der kan anvendes ved udbud, der indeholder sociale klausuler. Formuleringerne er tænkt som forslag

Læs mere

Udbudspolitik i Skive Kommune.

Udbudspolitik i Skive Kommune. Udbudspolitik i Skive Kommune www.skive.dk 1 INDLEDNING:... 2 2 UDBUDSLOVEN... 2 3 TILBUDSLOVEN... 2 4 STANDARD ARBEJDSKLAUSUL FOR SKIVE KOMMUNE... 3 4.1 Krav til ophold på arbejdspladsen, orientering

Læs mere

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet]

[Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver. [Titel på byggeriet] [Bilag x] - Sociale og etiske hensyn i bygge- og anlægsopgaver [Titel på byggeriet] [Dato] GENERELLE SOCIALE OG ETISKE HENSYN... 2 ANSVAR FOR UNDERENTREPRENØRER... 3 LÆRLINGEKLAUSUL [kun hvis det er relevant]...

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes Udbuds- og Indkøbspolitik 2017

Mariagerfjord Kommunes Udbuds- og Indkøbspolitik 2017 Mariagerfjord Kommunes Udbuds- og Indkøbspolitik 2017 Mariagerfjord Kommunes Udbuds- og Indkøbspolitik tager udgangspunkt i kommunens styrelsesvedtægt 12, hvorefter Økonomiudvalget fastsætter regler for

Læs mere

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud.

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud. Til Skanderborg Kommune FOA Silkeborg-Skanderborg takker Skanderborg Kommune for henvendelsen vedrørende input i forbindelse med kommunens Standard for brug af arbejdsklausuler i forbindelse med udbud.

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning 2013 Formål Det overordnede mål med Roskilde Forsynings A/S indkøbs- og udbudspolitik er at skabe rammerne for, hvordan Roskilde Forsyning A/S og underliggende

Læs mere

Fair løn- og arbejdsvilkår

Fair løn- og arbejdsvilkår Fair løn- og arbejdsvilkår for dig og dine kolleger København mod Side 1 social dumping Træk i arbejdstøjet under fair forhold Tak, fordi du arbejder på en opgave for Københavns Kommune du er med til at

Læs mere

Viborg Kommunes udbudspolitik (Vedtaget af Viborg Byråd 5. marts 2008, revideret 23. juni 2010 efter vedtagelse i Viborg Byråd)

Viborg Kommunes udbudspolitik (Vedtaget af Viborg Byråd 5. marts 2008, revideret 23. juni 2010 efter vedtagelse i Viborg Byråd) Indledning og formål Viborg Kommunes udbudspolitik (Vedtaget af Viborg Byråd 5. marts 2008, revideret 23. juni 2010 efter vedtagelse i Viborg Byråd) Viborg Kommunes udbudspolitik indeholder en kortftet

Læs mere

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye

Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye Roskildes Kommunes nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen skal hermed takke for muligheden for at komme med input til den nye indkøbs- og udbudspolitik. Lo Roskildeegnen anbefaler i afsnittet

Læs mere

+BUS Aalborg Udbud af rammeaftaler til Ressourcepersoner PARADIGME TIL RAMMEAFTALE (RA-P) RAMMEAFTALE <indsæt nr. og betegnelse> 29.

+BUS Aalborg Udbud af rammeaftaler til Ressourcepersoner PARADIGME TIL RAMMEAFTALE (RA-P) RAMMEAFTALE <indsæt nr. og betegnelse> 29. +BUS Aalborg Udbud af rammeaftaler til Ressourcepersoner PARADIGME TIL RAMMEAFTALE (RA-P) RAMMEAFTALE 29. maj 2018 2 af 7 Rammeaftale 1. PARTERNE Mellem

Læs mere

CSR LEVERANDØRKLAUSUL

CSR LEVERANDØRKLAUSUL CSR LEVERANDØRKLAUSUL Indhold Formål... 2 Generelle krav... 2 Menneskerettigheder... 2 Arbejdstagerrettigheder... 2 Miljø... 3 Arbejdsmiljø... 3 Anti-korruption... 4 Specifikke krav... 4 Arbejdsklausul...

Læs mere

Bilag til tilbudsafgivelse

Bilag til tilbudsafgivelse Bilag 3-9 Bilag til tilbudsafgivelse Naturstyrelsen Bornholm anlægsarbejde på Nordbornholm 21. september 2015 1 Indholdsfortegnelse: Bilag 3: Tilbudsliste... 3 Bilag 4: Virksomhedsoplysninger... 6 Bilag

Læs mere

RAMMEAFTALE FOR AFHENTNING AF SLAMASKE TIL GENANVENDELSE

RAMMEAFTALE FOR AFHENTNING AF SLAMASKE TIL GENANVENDELSE BIOFOS A/S Refshalevej 250 DK-1432 København K post@biofos.dk www.biofos.dk Tlf: +45 32 57 32 32 CVR nr. 25 60 19 20 RAMMEAFTALE FOR AFHENTNING AF SLAMASKE TIL GENANVENDELSE MELLEM OG BIOFOS A/S [LEVERANDØREN]

Læs mere

INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE Indhold 1. Indledning... 2 2. Gentofte Kommunes vision... 2 3. Formål, målsætninger og rækkevidde... 3 4. Organisering... 8 5. Dokumenter med tilknytning til spolitikken...

Læs mere

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING Sæt arbejdsklausuler og sociale klausuler på dagsordenen Indhold Indledning... 2 Forhandlingsfællesskabet anbefaler... 2 Fakta om social dumping, arbejdsklausuler

Læs mere

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING Sæt arbejdsklausuler og sociale klausuler på dagsordenen Indhold Indledning... 2 Forhandlingsfællesskabet anbefaler... 2 Fakta om social dumping, arbejdsklausuler

Læs mere

NOTAT VEDR ANVENDELSE AF ARBEJDSKLAUSULER I FORHOLD TIL FLYSELSKABER BAGGRUND

NOTAT VEDR ANVENDELSE AF ARBEJDSKLAUSULER I FORHOLD TIL FLYSELSKABER BAGGRUND Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT VEDR ANVENDELSE AF ARBEJDSKLAUSULER I FORHOLD TIL FLYSELSKABER Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk BAGGRUND

Læs mere

Bilag 4. Samfundsansvar

Bilag 4. Samfundsansvar Bilag 4 Samfundsansvar Rammeaftale varetagelse af tolkebistand Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 2 2. KRAV TIL CSR... 3 2.1 Generelle krav...

Læs mere

Den danske model & arbejdsklausuler. Ved Lise Lauridsen og Morten Ulrich

Den danske model & arbejdsklausuler. Ved Lise Lauridsen og Morten Ulrich Den danske model & arbejdsklausuler Ved Lise Lauridsen og Morten Ulrich 2 Den danske model Fagforbund kan kræve overenskomst og iværksætte kampskridt til støtte herfor: Inden for deres faglige område Fornøden

Læs mere

BILAG A UDKAST TIL KONTRAKT

BILAG A UDKAST TIL KONTRAKT 1. Parterne Mellem Ankestyrelsen (i det følgende benævnt Ordregiver ) og Tilbudsgiver (i det følgende benævnt Leverandøren ) CVR-nr. er dags dato indgået følgende kontrakt (herefter benævnt "Kontrakten")

Læs mere

Det bemærkes, at et sådant kontraktvilkår vil gælde for både udenlandske og danske tilbudsgivere.

Det bemærkes, at et sådant kontraktvilkår vil gælde for både udenlandske og danske tilbudsgivere. N O TAT Kan en kommune stille krav om at følge danske overenskomster? Dette notat handler om, hvorvidt en kommune i forbindelse med et udbud kan stille krav om, at leverandøren skal følge danske overenskomster.

Læs mere

Udbudsbrev indhentning af tilbud. salgsstader på Rømø

Udbudsbrev indhentning af tilbud. salgsstader på Rømø Udbudsbrev indhentning af tilbud på salgsstader på Rømø Naturstyrelsen Vadehavet Skovridervej 3 6510 Gram Kontaktperson: Anders Rahbek 26. februar 2015 1 Indhold 1 Indledning 3 2 Beskrivelse af projektet

Læs mere

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET DANSK FORENING FOR UDBUDSRET ARBEJDSKLAUSULER I OFFENTLIGE KONTRAKTER ER KLAUSULER OM LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR LOVLIGE OG HVORDAN KAN DE BLIVE LOVLIGE? Andreas Christensen, advokat (H) og partner Tirsdag

Læs mere

Rammeaftale September 2014

Rammeaftale September 2014 Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040704-0003 SBJ/MGL Rammeaftale September 2014 Holst, Advokater Advokatpartnerselskab Hans Broges Gade 2 DK-8100 Aarhus C T, +45 8934 0000

Læs mere

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler.

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Notat Emne: Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Den 10. oktober 2013 Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune Beslutningsforslag om sociale og arbejdsmæssige

Læs mere

BILAG 1 RAMMEAFTALEUDKAST

BILAG 1 RAMMEAFTALEUDKAST BILAG 1 RAMMEAFTALEUDKAST RAMMEAFTALE OM OPERATIONEL LEASING AF BILER mellem Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Søren Frichs Vej 36G 8230 Åbyhøj og [LEVERANDØR] CVR-nr. [***] INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 2 Formålet med kontraktbilaget... 2 1. Generelle krav... 3 2. Specifikke krav... 4 3. Dokumentation... 6 4. Procedure ved begrundet

Læs mere

Side 2 af 8 Når kommunen indgår en aftale med en ekstern leverandør er det også muligt at indføje en uddannelsesklausul i kontrakten. Uddannelsesklausulen pålægger leverandøren krav om at tilbyde et antal

Læs mere

Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA

Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA Nykøbing Falster 25. november 2015 J. nr. 00.01.00G-0047/45873 Politik for anvendelse af arbejdsklausuler og uddannelses-klausuler i I/S REFA Indledning I lighed med at REFA ønsker at sikre ordnede forhold

Læs mere

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen Marts 2016 Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen 2/5 1. Forpligtelsen Totalentreprenøren skal sikre, at ansatte hos Totalentreprenøren og eventuelle underentreprenører,

Læs mere

Annoncering af. Jobsøgningsforløb. Skabelon for delaftale

Annoncering af. Jobsøgningsforløb. Skabelon for delaftale Dato: Delaftale ident nr: Rammeaftalens ident nr: Annoncering af Jobsøgningsforløb 2013 Skabelon for delaftale Delaftalen indgås i henhold til indgået rammeaftale om annoncering af jobsøgningsforløb ved

Læs mere

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler.

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Bilag 1 - Gladsaxe Kommunes nuværende krav til kommunale leverandører i relation til sociale klausuler NOTAT Dato: 20. februar 2014 Af: Anders Friis Brorholt Anvendelsen

Læs mere

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst.

Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst. Erfaringer med arbejdsklausuler i en praktisk kontekst www.regionmidtjylland.dk Arbejdsklausuler En arbejdsklausul er et kontraktvilkår i udbudskontrakten, der bestemmer, at løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt til midlertidig hjælp (vikar)

Vejledning til ansættelseskontrakt til midlertidig hjælp (vikar) Vejledning til ansættelseskontrakt til midlertidig hjælp (vikar) Denne ansættelseskontrakt er til brug ved ansættelse af midlertidig hjælp af maks. en måneds varighed. Skal ansættelsesforholdet løbe længere

Læs mere

Udbudsbetingelser Asfaltreparationer

Udbudsbetingelser Asfaltreparationer Rebild Kommune Udbudsbetingelser Asfaltreparationer Januar 2016 Rebild Kommune Center Plan Byg og Vej Hobrovej 110 9530 Støvring Opgavens beskrivelse Rebild Kommune, i det følgende benævnt ordregiver,

Læs mere

Den danske model & arbejdsklausuler. Ved Lise Lauridsen og Mads Krarup

Den danske model & arbejdsklausuler. Ved Lise Lauridsen og Mads Krarup Den danske model & arbejdsklausuler Ved Lise Lauridsen og Mads Krarup 2 Den danske model Fagforbund kan kræve overenskomst og iværksætte kampskridt til støtte herfor: Inden for deres faglige område Fornøden

Læs mere

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren )

ENTREPRISEAFTALE. Fonden Amager Bakke CVR nr c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej København S (herefter Bygherren ) ENTREPRISEAFTALE mellem Fonden Amager Bakke CVR nr. 37 23 43 38 c/o I/S Amager Ressourcecenter Kraftværksvej 31 2300 København S (herefter Bygherren ) og [Entreprenør navn] [CVR. nr.] [Adresse] [Adresse]

Læs mere

Bilag 6 Samfundsansvar

Bilag 6 Samfundsansvar Bilag 6 Samfundsansvar Rammeaftale laboratoriemålinger mv. i forbindelse med markedskontrol af energirelaterede produkter Indhold 1. ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF

Læs mere

Bygherrens ansvar og kontrol

Bygherrens ansvar og kontrol Bygherrens ansvar og kontrol Direktør Gyrithe Saltorp // Københavns Ejendomme 1 Udgangspunktet Lige konkurrence Alle der løser opgaver for kommunen skal have ordentlige løn- og arbejdsvilkår uanset om

Læs mere

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar.

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Spørgsmål og svar til udbud på levering af rottebekæmpelse Nummer Spørgsmål Svar Opdateret den 13.10.2016 1 2 Udbudsmaterialet punkt

Læs mere

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar.

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Spørgsmål og svar til udbud på levering af rottebekæmpelse Nummer Spørgsmål Svar Opdateret den 11.10.2016 kl. 15.00 1 2 Udbudsmaterialet

Læs mere

Bilag 3: Samfundsansvar

Bilag 3: Samfundsansvar Bilag 3: Samfundsansvar INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Arbejdsklausul efter ILO konvention nr. 94 og cirkulære nr. 9471 af 30. juni 2014... 2 1.1 Arbejdsklausul... 2 1.2 Dokumentation... 2 1.3 Dagbod... 2 1.4

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. 1) LBK nr 342 af 03/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2014-2570 Senere ændringer til forskriften LOV nr 175

Læs mere

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 259 Offentligt Talepapir 28. januar 2018 Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Indledende

Læs mere

UDBUDSPOLITIK. Vedtaget den: Revideret den: Godkendt: direktionen

UDBUDSPOLITIK. Vedtaget den: Revideret den: Godkendt: direktionen UDBUDSPOLITIK Vedtaget den: 17 02 2015 Revideret den: 26 05 2016 Godkendt: 13 06 2016 direktionen Vedtaget den: 17 02 2015 Revideret den: 26 05 2016 Godkendt: 13 06 2016 direktionen Indhold 1. INDLEDNING...

Læs mere

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Rammeaftale om Vandledningsarbejder 2015-2017 Koncept til kontrakt 2015-07-30 1 Indholdsfortegnelse 1. PARTERNE... 3 2. AFTALEN... 3 3. AFTALEGRUNDLAG... 3 4. ENTREPRENØRENS YDELSER...

Læs mere

Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden)

Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden) ANSÆTTELSESKONTRAKT 1. Parterne Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede [medarbejderens navn], boende [medarbejderens

Læs mere

Bilag 4. CSR-krav og Arbejdsklausul. (tjenesteydelser)

Bilag 4. CSR-krav og Arbejdsklausul. (tjenesteydelser) Bilag 4 CSR-krav og Arbejdsklausul (tjenesteydelser) Indhold 1 ARBEJDSKLAUSUL EFTER ILO-KONVENTION NR. 94 OG CIRKULÆRE NR. 9471 AF 30. JUNI 2014... 3 2 KRAV TIL CSR... 4 2.1 GENERELLE KRAV... 4 2.1.1 Menneskerettigheder...

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA. Ændringsforslag. Martina Dlabajová for ALDE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA. Ændringsforslag. Martina Dlabajová for ALDE-Gruppen 25.5.2018 A8-0319/51 Ændringsforslag 51 Martina Dlabajová for ALDE-Gruppen Betænkning Elisabeth Morin-Chartier Udstationering af arbejdstagere som led i udveksling af tjenesteydelser (COM(2016)0128 - C8-0114/2016-2016/0070(COD))

Læs mere

Viborg Kommunes udbudspolitik

Viborg Kommunes udbudspolitik Viborg Kommunes udbudspolitik Indledning og formål Viborg Kommunes udbudspolitik indeholder en kortftet oversigt over Byrådets overvejelser om, i hvilket omfang og på hvilken måde Byrådet ønsker gøre brug

Læs mere

Ansættelsesbevis for funktionærer

Ansættelsesbevis for funktionærer Ansættelsesbevis for funktionærer Mellem og Arbejdsgiverforeningen KA Det bekræftes hermed, at Navn: Adresse: Postnr. og by: CPR-nr.: Mail-adr.: Tlf.: (herefter kaldet medarbejderen ) og Virksomhedens

Læs mere

KONTRAKT. mellem. Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Rådhuspladsen Aarhus C (herefter kaldet Aarhus Kommune)

KONTRAKT. mellem. Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Rådhuspladsen Aarhus C (herefter kaldet Aarhus Kommune) KONTRAKT mellem Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Rådhuspladsen 2 8000 Aarhus C (herefter kaldet Aarhus Kommune) og XXX (herefter kaldet Leverandøren) vedrørende husstandsomdeling af fællesannoncesider

Læs mere

Undersøgelsen tager maksimalt 10 minutter at gennemføre. Tusind tak for din deltagelse!

Undersøgelsen tager maksimalt 10 minutter at gennemføre. Tusind tak for din deltagelse! 3J63-ZMA9-N921 Distributionsform E-mail Brevfletning Papir E-mail borgmester@fredensborg.dk Navn Thomas Lykke Pedersen Kommune Fredensborg Kommune 3J63-ZMA9-N921 OM UNDERSØGELSEN Kommunikationsvirksomheden

Læs mere

EVT EMNEORD PRAKSIS OM ANSÆTTELSESAFTALER. Birthe Boisen, juridisk konsulent

EVT EMNEORD PRAKSIS OM ANSÆTTELSESAFTALER. Birthe Boisen, juridisk konsulent EVT EMNEORD PRAKSIS OM ANSÆTTELSESAFTALER Birthe Boisen, juridisk konsulent bfb@danskfjernvarme.dk Lov om Ansættelsesbeviser Ansættelsesaftalen LOV OM ANSÆTTELSESBEVISER Hvem er omfattet af loven Alle

Læs mere

Orientering om Ligestillingsudvalgets behandling af Enhedslistens forslag om indførelse af ligelønscertifikater og ligelønsklausuler

Orientering om Ligestillingsudvalgets behandling af Enhedslistens forslag om indførelse af ligelønscertifikater og ligelønsklausuler Punkt 7. Orientering om Ligestillingsudvalgets behandling af Enhedslistens forslag om indførelse af ligelønscertifikater og ligelønsklausuler 2018-025386 Ligestillingsudvalget fremsender til Byrådets orientering,

Læs mere

Ansættelseskontrakt. Ikke-funktionærer. Side 1 KE

Ansættelseskontrakt. Ikke-funktionærer. Side 1 KE Ansættelseskontrakt Ikke-funktionærer Side 1 Ansættelsesbevis for ikke-funktionærer Det bekræftes hermed, at Navn CPR-nr. Adresse Postnr Tlf. nr. By E-mail Er ansat som Stilling Med reference til Med følgende

Læs mere