Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking"

Transkript

1 Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (Spildevand) August 2016 (Version 2)

2 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej Valby Tlf kfst@kfst.dk Online ISBN Vejledningen er udarbejdet af Forsyningssekretariatet August 2016 (Version 2)

3 SIDE 3 AUGUST 2016 (VERSION 2) Indhold Kapitel 1 Indledning Indledning Vejledningens struktur Mulighed for kvalitetssikring af jeres indberetning, under selve indberetningen Nye elementer i indberetningen til benchmarking Screeningsmetode Totaløkonomisk benchmarkingmodel... 6 Kapitel 2 OPEX-indberetning Costdriveren Ledninger Costdriveren Pumpestationer Costdriveren Regnvandsbassiner Costdriveren Spildevandsbassiner Costdriveren Minirenseanlæg Costdriveren Renseanlæg Costdriveren Slambehandling Costdriveren Slamdisponering Costdriveren Kunder Kapitel 3 CAPEX-indberetning Produktionsanlæg Renseanlæg < PE uden mulighed for opdeling Produktionsanlæg Renseanlæg >= PE, Vandbehandling Produktionsanlæg Renseanlæg >= 5.000, Slambehandling Produktionsanlæg Renseanlæg >= 5.000, Slamdisponering Distributionsanlæg Ledningsnet efter zonekategori Distributionsanlæg Brønde efter zonekategorier Distributionsanlæg Små pumpestationer inkl. SRO-anlæg efter zonekategorier Distributionsanlæg Store pumpestationer inkl. SRO-anlæg efter zonekategorier Distributionsanlæg Overløbsværker efter zonekategorier Distributionsanlæg Forsinkelsesbassiner efter zonekategorier Distributionsanlæg Sparebassin/laguner efter zonekategorier Fællesfunktionsanlæg Andre Fællesfunktionsanlæg Øvrige Kapitel 4 Vejledning til ansøgning om særlige forhold Hvad er et særligt forhold? Formelle krav til godkendelse af et særligt forhold Hvordan ansøges om særlige forhold for drifts- og anlægsomkostninger? Hvordan dokumenteres rammebetingelsen og meromkostningerne?... 27

4 SIDE 4 KAPITEL 1 INDLEDNING 4.5 Særligt om udskiftning af aktiver før tid grundet infrastrukturomlægning Betydning for tidligere godkendte og afviste særlige forhold Eksempler på særlige forhold... 28

5 SIDE 5 AUGUST 2016 (VERSION 2) Kapitel 1 Indledning 1.1 Indledning Med den nye vandsektorlov er der indført totaløkonomisk benchmarking (TOTEXbenchmarking). Det betyder, at I skal indberette data både i forhold til drift (OPEX) og investeringer (CAPEX). Forsyningssekretariatet har til de økonomiske rammer for 2017 udarbejdet en vejledning til indberetning af benchmarkingdata til den nye TOTEX-benchmarkingmodel. Vejledningen vedrører kun indberetningen til benchmarking for 2017 og beskæftiger sig derfor ikke med de fremtidige indberetninger. Formålet med vejledningen er at sikre en større klarhed for det enkelte selskab om, hvordan de enkelte costdrivere og underliggende forhold skal opgøres i forbindelse med indberetningen til benchmarking for Vejledningens struktur Vejledningen er opdelt i fire kapitler. Kapitel 1 indeholder generel information om indberetning til benchmarking. Kapitel 2 er vejledning til OPEX-indberetning af costdrivere og underliggende forhold. Kapitel 3 er vejledning til CAPEX-indberetning. Kapitel 4 er en vejledning til ansøgning om særlige forhold. 1.3 Mulighed for kvalitetssikring af jeres indberetning, under selve indberetningen Indberetning foregår via indberetningssystemet VandData. Vejledning til indberetning i Vand- Data findes her: VandData vejledning. VandData indeholder en række funktioner, som I vil kunne drage fordel af i kvalitetssikringen af jeres indberetning. En række af costdriverne indeholder nye automatiske sumfelter. Fx vil længden af ledninger blive summeret nederst på siden. Den automatiske summering fungerer som en kvalitetssikring af, om I har indtastet korrekte oplysninger. Derudover vil det i VandData ikke være muligt at indtaste negative tal. Indberetningen af årets faktiske driftsomkostninger (FADO) skal i VandData gøres i prisloftindberetningen (fane I ). Dette er nærmere beskrevet i vejledning om indberetning til økonomiske rammer. I skal bruge følgende til indberetningen:» Jeres indberetningsskema til CAPEX, som I kan hente på vores hjemmeside. Se nærmere herom i kapitel 3.» Jeres sidste års OPEX-indberetning af costdrivere findes allerede i VandData. Den fremgår af kolonnefeltet til venstre for feltet, I indberetter i» Eventuelt jeres sidste ansøgning om særlige forhold.

6 SIDE 6 KAPITEL 1 INDLEDNING 1.4 Nye elementer i indberetningen til benchmarking Indberetning af data i forhold til investeringer foregår på samme måde, som da I indberettede til Copenhagen Economics i løbet af sommeren Jeres indberetningsskema vil indeholde de data, som I tidligere indberettede til Copenhagen Economics samt en kolonne, hvor I skal angive en 2015 status. Det vil sige, at hvis I ikke har nogle ændringer i forhold til det, I indberettede til Copenhagen Economics, kan I blot kopiere jeres indtastede data over i 2015-kolonnen. Hvis I ikke indberettede til Copenhagen Economics, skal I udfylde et nyt indberetningsskema. I kan eventuelt tage udgangspunkt i jeres POLKA se mere om dette her. Når indberetningsskemaet er udfyldt, skal det vedhæftes i jeres benchmarkingindberetning i VandData under fanen CAPEX. En ny funktion i indberetningen til benchmarking er, at sidste års OPEX-indberetning ses i kolonnen til venstre for feltet, der indberettes i, i år. I tilfælde af afvigelser mellem to års indberetninger vil det fremgå af kolonnen Afvigelse længst til højre i indberetningsskemaet. En sidste ny ting i indberetningen til benchmarking er, at under fanen særlige forhold, hvor I angiver navn på særlige forhold og vedhæfter tilhørende dokumentation, vil vi nu bede jer om at angive meromkostningerne i et felt direkte i VandData. Meromkostningerne skal både fremgå af dokumentationen og af feltet Meromkostninger i kr. i fanen Særlige forhold. 1.5 Screeningsmetode Information om screening af benchmarking indberetninger Efter VandData lukker for indberetninger den 15. maj 2016, vil vi sammenligne dette års indberetninger i forhold til tidligere års indberetninger. Sammenligningen vil blive lagt op på vores hjemmeside i et excel-skema under Benchmarking Hvis I har en væsentlig afvigelse af FADO eller på en costdriver i forhold til tidligere år, vil det fremgå af dette skema. De selskaber, der har en væsentlig afvigelse i forhold til tidligere år, vil blive bedt om at redegøre for, hvorvidt afvigelsen er korrekt og gældende for Hvis I ikke redegør for forskellene, vil vi skønne, hvilket niveau der skal bruges for jer i forhold til benchmarkingen. 1.6 Totaløkonomisk benchmarkingmodel Vi har den 1. marts 2016 fået overdraget et forslag til en totaløkonomisk benchmarkingmodel fra Copenhagen Economics 1. Vi arbejder frem mod sommeren 2016 på at tilpasse modellen i forhold til den nye bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber. 1 Rapporten kan findes her.

7 SIDE 7 AUGUST 2016 (VERSION 2) I løbet af efteråret vil vi offentliggøre den nye totaløkonomiske benchmarkingmodel, som anvendes ved bestemmelsen af effektiviseringspotentialerne og dermed de individuelle effektiviseringskrav. Modellen offentliggøres på vores hjemmeside.

8 SIDE 8 KAPITEL 2 OPEX-INDBERETNING Kapitel 2 OPEX-indberetning Indberetning af data i forhold til drift foregår på samme måde som sidste år. 2.1 Costdriveren Ledninger Bemærk Kilometer ledning opgøres som samtlige ledninger, I har i drift inklusive længden af stikledninger, opdelt efter zone i Nedenfor ses definitionerne på zonekategorierne: Tabel 2.1 Definitioner på de fire zoner Zone Landzone Byzone Cityzone Beskrivelse Områder defineret som landzone eller sommerhusområde i kommuneplanen. Områder defineret som byzone i kommuneplanen. Områder som er defineret som by efter kommuneplanen, og med mere end indbyggere i byzonen. Yderligere skal området opdeles i kvadratceller (områder af meter) hvor følgende er gældende:» Kvadratcellen skal have mindst 50 indbyggere eller,» kvadratcellen skal bestå af mere end 75 pct. byerhverv. Indre cityzone Områder som opfylder kriteriet under city, og hvor der er mere end indbyggere, og hvor kvadratcellen er:» Gågader eller,» ensrettede veje eller,» defineret som fredet- eller bevaringsværdigt område.» I kan finde yderligere information angående zone-kategorierne på dette link. Kilometer ledning i landzone Her skal I indtaste kilometer ledning i landzone, som var i drift i Kilometer ledning i byzone Her skal I indtaste kilometer ledning i byzone, som var i drift i Kilometer ledning i cityzone Her skal I indtaste kilometer ledning i cityzone, som var i drift i Kilometer ledning i indre-cityzone Her skal I indtaste kilometer ledning i indre-cityzone, som var i drift i 2015.

9 SIDE 9 AUGUST 2016 (VERSION 2) Samlet længde af ledninger Under punktet: Samlet længde af ledninger i indberetningsskemaet (det sidste punkt i fanen Ledninger ), vil den samlede længde af indtastede kilometer ledning automatisk blive summeret. Kilometer regnvandsledninger Her skal I indtaste antal kilometer regnvandsledning. Kilometer regnvandsledning skal også være indeholdt i de ovenfor indtastede kilometer ledning, men skal også angives særskilt her. 2.2 Costdriveren Pumpestationer Bemærk Der er her tale om antallet af pumpestationer og ikke antallet af pumper. Antallet af pumpestationer opgøres for hver af de nedenstående kategorier, som de pumpestationer der bruges til at transportere spildevand fra kunden til renseanlægget. Det er kun de pumper, som transporterer spildevand fra kunden til renseanlægget, som skal indberettes her. Pumpestationer, som trykker spildevandet ud til recipient, skal ikke medtages her. Ligeledes skal de pumper, hvis aktivitet er at cirkulere spildevand mellem de forskellige rensetrin på renseanlægget, ikke indgå her. Bemærk Den maksimale kapacitet på en pumpestation opgøres som summen af alle pumpernes maksimale kapacitet. Det vil sige, at hvis der eksempelvis er tre pumpestationer med en maksimal kapacitet på henholdsvis 15, 45 og 75 liter pr. sekund, skal der indtastes 135 ( ) liter pr. sekund, som er den samlede maksimale kapacitet af de tre pumpestationer. Antal husstandspumper Her skal I indtaste antallet af husstandspumper i drift i Antal pumpestationer mellem 0 l/s -10 l/s Her skal I indtaste antallet af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 0 liter pr. sekund og mindre end eller lig 10 liter pr. sekund. Samlet maksimal kapacitet af pumpestationer mellem 0 l/s -10 l/s Her skal I indtaste summen af de maksimale kapaciteter af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 0 liter pr. sekund og mindre end eller lig 10 liter pr. sekund. Antal pumpestationer mellem 11 l/s -100 l/s Her skal I indtaste antallet af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 10 liter pr. sekund og mindre end eller lig 100 liter pr. sekund.

10 SIDE 10 KAPITEL 2 OPEX-INDBERETNING Samlet maksimal kapacitet af pumpestationer mellem 11 l/s -100 l/s Her skal I indtaste summen af de maksimale kapaciteter af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 10 liter pr. sekund og mindre end eller lig 100 liter pr. sekund. Antal pumpestationer mellem 101 l/s -300 l/s Her skal I indtaste antallet af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 100 liter pr. sekund og mindre end eller lig 300 liter pr. sekund. Samlet maksimal kapacitet af pumpestationer mellem 101 l/s -300 l/s Her skal I indtaste summen af de maksimale kapaciteter af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 100 liter pr. sekund og mindre end eller lig 300 liter pr. sekund. Antal pumpestationer mellem 301 l/s -600 l/s Her skal I indtaste antallet af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 300 liter pr. sekund og mindre end eller lig 600 liter pr. sekund. Samlet maksimal kapacitet af pumpestationer mellem 301 l/s -600 l/s Her skal I indtaste summen af de maksimale kapaciteter af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 300 liter pr. sekund og mindre end eller lig 600 liter pr. sekund. Antal pumpestationer mellem 601 l/s l/s Her skal I indtaste antallet af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 600 liter pr. sekund og mindre end eller lig 1000 liter pr. sekund. Samlet maksimal kapacitet af pumpestationer mellem 601 l/s l/s Her I indtaste summen af de maksimale kapaciteter af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 600 liter pr. sekund og mindre end eller lig 1000 liter pr. sekund. Antal pumpestationer mellem 1001 l/s -max Her skal I indtaste antallet af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet der er større end 1000 liter pr. sekund. Samlet maksimal kapacitet af pumpestationer mellem 1001 l/s -max Her skal I indtaste summen af de maksimale kapaciteter af pumpestationer i drift i 2015 med en maksimal kapacitet, der er større end 1000 liter pr. sekund. 2.3 Costdriveren Regnvandsbassiner Særligt om rørbassiner Rørbassiner med mekanisk styring, som håndterer regnvand, skal indberettes under regnvandsbassiner. Rørbassiner uden mekanisk styring, skal indberettes under costdriveren Ledninger. Antal regnvandsbassiner Her skal I indtaste antallet af regnvandsbassiner i drift i Det omfatter alle jeres regnvandsbassiner inklusiv de bassiner, der er placeret på et renseanlægs matrikel, men som ikke er en del af renseprocessen eller slambehandlingsprocessen.

11 SIDE 11 AUGUST 2016 (VERSION 2) Sammenhængende bassiner, som består af et antal mindre bassiner, opgøres som ét stort bassin. Arealet af regnvandsbassiner Her skal I indtaste arealet (i m 2 ) af jeres regnvandsbassiner i drift i Arealet af et regnvandsbassin er arealet af alt det, I har aktivitet på i forbindelse med vedligeholdelsen af bassinet. Det vil som udgangspunkt sige bassinets areal samt omkringliggende areal, hvor der for eksempel slås græs. I mange tilfælde vil der være tale om arealet af selve matriklen, hvor bassiner ligger. 2.4 Costdriveren Spildevandsbassiner Særligt om rørbassiner Rørbassiner med mekanisk styring, som håndterer spildevand, skal indberettes under spildevandsbassiner. Rørbassiner uden mekanisk styring, skal indberettes under costdriveren Ledninger. Antal spildevandsbassiner Her skal I indtaste antallet af spildevandsbassiner i drift i Dette inkluderer alle jeres spildevandsbassiner inklusiv de, der er placeret på et renseanlægs matrikel, men som ikke er en del af rense- eller slambehandlingsprocessen på renseanlægget. Et spildevandsbassin er et bassin, der ikke er et regnvandsbassin, men er tilsluttet enten fælleskloakeringssystemet eller kloakledningen ved separatkloakerede områder. Sammenhængende bassiner, som består af et antal mindre bassiner, opgøres som ét stort bassin. Volumen af spildevandsbassiner Her skal I indtaste volumen (i m 3 ) af jeres spildevandsbassiner i drift i Et spildevandsbassin er et bassin, der ikke er et regnvandsbassin, men er tilsluttet enten fælleskloakeringssystemet eller kloakledningen ved separatkloakerede områder. Volumen af et spildevandsbassin er den totale forsinkelsesvolumen målt til overløbet af bassinet. 2.5 Costdriveren Minirenseanlæg Antal minirenseanlæg Her skal I indtaste antallet af minirenseanlæg i drift i Et minirenseanlæg er defineret som et renseanlæg med en kapacitet på under 30 PE. Samlet kapacitet af minirenseanlæg Her skal I indtaste den samlede kapacitet af minirenseanlæggene i drift i 2015, opgjort som summen af kapaciteten for hvert minirenseanlæg målt i PE.

12 SIDE 12 KAPITEL 2 OPEX-INDBERETNING 2.6 Costdriveren Renseanlæg Indtastningen af renseanlæg Hvis I har mere end ét renseanlæg, kan I trykke på knappen Tilføj række og derved indtaste oplysninger for flere renseanlæg. Zoneplacering Angiv for hvert renseanlæg i drift i 2015, om renseanlægget er placeret i landzone eller byzone. Type af rensning Indtast for hvert renseanlæg i drift i 2015, renseanlæggets rensningstype 1,2,3,4 eller 5.» Rensningstype 1; angiver, at renseanlægget har mekanisk rensning, M.» Rensningstype 2; angiver, at renseanlægget har mekanisk og kemisk rensning, MK.» Rensningstype 3; angiver, at renseanlægget har mekanisk og biologisk rensning samt nitrifikation, MBN.» Rensningstype 4; angiver, at renseanlægget har mekanisk og biologisk rensning samt nitrifikation og enten kemisk rensning eller denitrifikation, MBNK/MBND.» Rensningstype 5; angiver, at renseanlægget har mekanisk og biologisk rensning samt nitrifikation og kemisk rensning og denitrifikation, MBNKD. Hvis ingen af de 5 rensningstyper beskriver rensningen, der foretages på renseanlægget, skal I angive rensetypen andet og i bemærkningsfeltet angive, hvilken rensning der foretages på renseanlægget, og hvorfor type 1-5 ikke er dækkende. Organisk kapacitet [PE] Organisk kapacitet; angives i PE og er renseanlæggets godkendte kapacitet. Uddybning: Den organiske kapacitet på renseanlægget skal opgøres ud fra udledningstilladelsen. Faktisk organisk belastningsgrad [PE] Faktisk belastningsgrad; angives i PE baseret på prøver af BOD5 målt i Uddybning: Den faktiske belastningsgrad for renseanlægget skal opgøres på grundlag af et simpelt gennemsnit af de lovbestemte indløbsprøver af Bi5 mængder taget i løbet af år Costdriveren Slambehandling Normal behandling Her skal I indtaste den indgående mængde tons tørstof slam før slambehandling, som ikke er behandlet ved biogas/rådnetanke eller slammineraliseringsanlæg i Slam, hvoraf der foretages en almindelig afvanding, tilhører denne kategori. Bemærk: Hvis en del af slammet efterfølgende behandles ved biogas/rådnetanke eller slammineralisering, skal denne mængde ikke indtastes her, men skal i stedet indtastes i de nedenstående felter for henholdsvis Biogas behandling og slammineralisering. Biogas behandling Her skal I indtaste den indgående mængde tons tørstof før slambehandling, som er behandlet ved biogas/rådnetanke i Slammineralisering Her skal I indtaste den indgående årlige mængde tons tørstof slam før slambehandling, som er behandlet ved slammineraliseringsanlæg eller slambede i 2015.

13 SIDE 13 AUGUST 2016 (VERSION 2) 2.8 Costdriveren Slamdisponering Landbrug Her skal I indtaste den mængde tons tørstof slam efter slambehandling, som blev disponeret til landbrug i Kompostering/Deponering Her skal I indtaste den mængde tons tørstof slam efter slambehandling, som blev disponeret til intern eller ekstern kompostering og/eller deponering i Forbrænding Her skal I indtaste den mængde tons tørstof slam efter slambehandling, som blev disponeret til intern eller ekstern forbrænding i Costdriveren Kunder Antal målere Her skal I indtaste det samlede antal målere, der var i drift i Det skal bemærkes, at en forsyning kan have flere målere forbundet med hver enkelt kunde. Disse ekstra målere skal også indberettes her. Bemærk Spildevandsforsyningsselskaber har ofte ikke selv målere. Målerne, som spildevandselskabet skal angive, er derfor målerne hos drikkevandselskaberne i spildevandsforsyningsselskabets forsyningsområde.

14 SIDE 14 KAPITEL 3 CAPEX-INDBERETNING Kapitel 3 CAPEX-indberetning Som følge af den nye vandsektorlov, hvor der er indført totaløkonomisk benchmarking (TOTEXbenchmarking), skal der nu også indberettes oplysninger på anlægsaktiver (CAPEX). De oplysninger, der skal bruges, er selskabets mængder af de fysiske aktiver, som selskabet ejer pr 31/ opdelt efter POLKA-kategorier. Oplysningerne skal indberettes i de tilpassede indberetningsark, som findes på vores hjemmeside. Hvis selskabet allerede har indberettet CAPEX-oplysninger til Copenhagen Economics i forbindelse med udarbejdelsen af TOTEX-benchmarkingmodellerne, så vil du kunne finde din indberetning på hjemmesiden. Skemaet (en Excel-fil) indeholder jeres tidligere indberetning, og hvis der ikke er sket nogle ændringer i selskabets aktiver, vil I blot kunne kopiere mængderne fra kolonnen 2014 til kolonnen Hvis selskabet ikke før har indberettet til Copenhagen Economics, skal I hente et tomt indberetningsskema på vores hjemmeside. Når I har hentet indberetningsskemaet ned, bedes I tilføje - selskabsnavn i slutningen af filnavnet. I kan tage udgangspunkt i jeres POLKA-katalog og rette i de kategorier, hvor der har været tilgang eller afgang i perioden Når indberetningsskemaet er udfyldt, skal det vedhæftes i jeres benchmarkingindberetning i VandData under fanen CAPEX. Indberetningsskemaet er opdelt i tre faner, som også anvendes i POLKA-kataloget:» Produktionsanlæg» Distributionsanlæg» Fællesfunktionsanlæg I de følgende afsnit er vist udsnit af indberetningsskemaet fra den pågældende fane. Først beskrives aktivet, hvilken enhed aktivet skal indberettes i, standardlevetiden for aktivet og dernæst en forklaring på, hvad der skal indberettes. Når I åbner jeres indberetningsskema, vil der yderligere være en kolonne med overskriften 2015, hvor mængderne skal indberettes i. Hvis I har indberettet til Copenhagen Economics, vil der ligeledes være en kolonne med overskriften 2014, hvor de allerede indberettede mængder fremgår. Kolonnen, I skal indtaste i, er som sagt kolonnen med overskriften Der er på forhånd indtastet nuller med blå skrift, som I kender det fra POLKA. Efter denne kolonne er afsat en kolonne til bemærkninger, hvor I kan angive yderligere forklaring til jeres indtastning, hvis I finder det nødvendigt. I fanen POLKA-priser er angivet de priser for de forskellige aktiver, som anvendes til at beregne CAPEX netvolumen ud fra de indberettede aktiver.

15 SIDE 15 AUGUST 2016 (VERSION 2) 3.1 Produktionsanlæg Renseanlæg < PE uden mulighed for opdeling Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Renseanlæg < PE uden mulighed for opdeling. OBS! Når renseanlægget er mindre end PE, betyder størrelsen af anlægget mere for anlæggets værdi end den underliggende kemi. Som følge heraf skal selskabet, på trods af at denne ex har anlæg med kvælstof- og fosforfjernelse, indtaste renseanlæggets PE i kategorien "mindre renseanlæg". Figur 3.1 Renseanlæg < PE uden mulighed for opdeling 3.2 Produktionsanlæg Renseanlæg >= PE, Vandbehandling Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Renseanlæg >= PE, Vandbehandling. OBS! For hver komponent skal komponentens designkapacitet opgjort i PE oplyses. I de tilfælde, hvor komponentens designkapacitet ikke kan opgøres i PE skal renseanlæggets PE oplyses. Det kan eksempelvis være, hvis komponentens kapacitet opgøres i hydraulisk kapacitet i stedet for PE-værdier. I nogle tilfælde vil designkapaciteten på komponenten være den samme som det samlede anlægs designkapacitet. Anlæg større end eller lig PE forudsættes at være mekanisk-biologiske anlæg med kvælstoffjernelse ved nitrifikation/denitrifikation og biologisk/kemisk fosforfjernelse (MBNDP).

16 SIDE 16 KAPITEL 3 CAPEX-INDBERETNING Figur 3.2 Renseanlæg >= PE, Vandbehandling Figur 3.2 Renseanlæg >= PE, Vandbehandling (fortsat) 3.3 Produktionsanlæg Renseanlæg >= 5.000, Slambehandling Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Renseanlæg >= PE, Slambehandling.

17 SIDE 17 AUGUST 2016 (VERSION 2) OBS! For hver komponent skal komponentens designkapacitet opgjort i PE oplyses. I de tilfælde, hvor komponentens designkapacitet ikke kan opgøres i PE skal renseanlæggets PE oplyses. Det kan eksempelvis være, hvis komponentens kapacitet opgøres i hydraulisk kapacitet i stedet for PE-værdier. I nogle tilfælde vil designkapaciteten på komponenten være den samme som det samlede anlægs designkapacitet. Anlæg større end eller lig PE forudsættes at være mekanisk-biologiske anlæg med kvælstoffjernelse ved nitrifikation/denitrifikation og biologisk/kemisk fosforfjernelse (MBNDP). Figur 3.3 Renseanlæg >= 5.000, Slambehandling Figur 3.3 Renseanlæg >= 5.000, Slambehandling (fortsat)

18 SIDE 18 KAPITEL 3 CAPEX-INDBERETNING 3.4 Produktionsanlæg Renseanlæg >= 5.000, Slamdisponering Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Renseanlæg >= PE, Slamdisponering. OBS! For hver komponent skal komponentens designkapacitet opgjort i PE oplyses. I de tilfælde, hvor komponentens designkapacitet ikke kan opgøres i PE skal renseanlæggets PE oplyses. Det kan eksempelvis være, hvis komponentens kapacitet opgøres i hydraulisk kapacitet i stedet for PE-værdier. I nogle tilfælde vil designkapaciteten på komponenten være den samme som det samlede anlægs designkapacitet. Anlæg større end eller lig PE forudsættes at være mekanisk-biologiske anlæg med kvælstoffjernelse ved nitrifikation/denitrifikation og biologisk/kemisk fosforfjernelse (MBNDP). Figur 3.4 Renseanlæg >= 5.000, Slamdisponering

19 SIDE 19 AUGUST 2016 (VERSION 2) 3.5 Distributionsanlæg Ledningsnet efter zonekategori Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Ledningsnet. Ledningsnettet er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. OBS! Ledninger, som ikke længere benyttes, skal ikke medtages. Figur 3.5 Ledningsnet

20 SIDE 20 KAPITEL 3 CAPEX-INDBERETNING 3.6 Distributionsanlæg Brønde efter zonekategorier Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Brønde. Brøndene er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. Figur 3.6 Brønde 3.7 Distributionsanlæg Små pumpestationer inkl. SRO-anlæg efter zonekategorier Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Små pumpestationer inkl. SRO-anlæg. Pumpestationerne er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. Figur 3.7 Små pumpestationer inkl. SRO-anlæg

21 SIDE 21 AUGUST 2016 (VERSION 2) 3.8 Distributionsanlæg Store pumpestationer inkl. SRO-anlæg efter zonekategorier Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Store pumpestationer inkl. SRO-anlæg. Pumpestationerne er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. Figur 3.8 Store pumpestationer inkl. SRO-anlæg

22 SIDE 22 KAPITEL 3 CAPEX-INDBERETNING 3.9 Distributionsanlæg Overløbsværker efter zonekategorier Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Overløbsværker. Overløbsværkerne er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. Figur 3.9 Overløbsværker 3.10 Distributionsanlæg Forsinkelsesbassiner efter zonekategorier Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Forsinkelsesbassiner. Forsinkelsesbassinerne er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. Figur 3.10 Forsinkelsesbassiner

23 SIDE 23 AUGUST 2016 (VERSION 2) Figur 3.10 Forsinkelsesbassiner (fortsat) 3.11 Distributionsanlæg Sparebassin/laguner efter zonekategorier Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Sparebassin/laguner. Sparebassinerne/lagunerne er i indberetningsskemaet inddelt i 4 zoner: Land, By, City og Indre city. Definition af zonekategorier se afsnit 2.1 og tabel 2.1. Figur 3.11 Sparebassin/laguner

24 SIDE 24 KAPITEL 3 CAPEX-INDBERETNING 3.12 Fællesfunktionsanlæg Andre Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Andre fællesfunktionsanlæg. Figur 3.12 Andre 3.13 Fællesfunktionsanlæg Øvrige Nedenfor ses de aktiver, der skal indberettes mængder for i kategorien Øvrige fællesfunktionsanlæg. Figur 3.13 Øvrige

25 SIDE 25 AUGUST 2016 (VERSION 2) Kapitel 4 Vejledning til ansøgning om særlige forhold I kan fortsat ansøge om særlige forhold i forbindelse med indberetningen til benchmarking. Den nye regulering betyder, at et par ting er ændret i forhold til særlige forhold. Da benchmarkingen nu omfatter selskabernes totaløkonomi udvides særlige forhold til også at omfatte aktiver og omkostningen til at anskaffe nye aktiver. Kriterierne for at få godkendt et særligt forhold er dog overordnet set de samme som i de tidligere prislofter. Bemærk om tidligere godkendte særlige forhold Selvom I har fået godkendt et forhold som særligt i et tidligere prisloft, er det vigtigt at ansøge om det samme forhold igen i år. I kan dog nøjes med at navngive det særlige forhold, angive meromkostningen og indsende dokumentation for meromkostningerne. I skal altså ikke redegøre for rammebetingelsen og særligheden af forholdet. Hvis der er tale om det samme særlige forhold som tidligere, bedes I angive dette i indberetningen. Indberetningsfristen for at få et særligt forhold med i de økonomiske rammer for 2017 er den 15. maj 2016, og skal ske i indberetningsblanketten i VandData under fanen Særlige forhold. 4.1 Hvad er et særligt forhold? Et særligt forhold er, når en ekstra aktivitet medfører en omkostning, der er særlig for et vandselskab og har økonomisk betydning for selskabet. Om den ekstra aktivitet skal gælde, at Selskabet skal være nødsaget/pålagt til at udføre den ekstra aktivitet og selskabet er underlagt en rammebetingelse. Den ekstra aktivitet er ikke omfattet eller beskrevet i TOTEX-benchmarkingmodellen. Den ekstra aktivitet påfører selskabet meromkostninger i forhold til de almindelige drifts- og investeringsomkostninger. Bemærk, at en ekstra aktivitet blandt andet kan være en speciel aktivitet selskabet udfører, en aktivitet som selskabet udfører i større grad end normalt eller at nogle af selskabets aktiver har markant forringet levetid og derfor skal udskiftes tidligere end normalt. 4.2 Formelle krav til godkendelse af et særligt forhold Hvornår er et forhold særligt? For at I kan få godkendt et særligt forhold, tager vi udgangspunkt i, hvorvidt forholdet lever op til alle fire følgende krav. 1. Rammebetingelse: I er nødsaget/pålagt til at udføre en ekstra aktivitet. Rammebetingelsen kan være usædvanlige geologiske forhold eller påbud fra statslige eller kommunale myndigheder.

26 SIDE 26 KAPITEL 4 VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM SÆRLIGE FORHOLD 2. Særlighed: Den ekstra aktivitet skal være usædvanlig. Det betyder, at den ekstra aktivitet ikke allerede indgår direkte eller indirekte i benchmarkingmodellen. 3. Dokumentation: I skal indsende dokumentation for - eller godtgøre - meromkostningerne til den ekstra aktivitet. I skal desuden beskrive og indsende dokumentation for rammebetingelsen og den ekstra aktivitet. For omkostninger til nye eller særlige aktiver skal I dokumentere værdien af aktiverne samt levetiden. Vi træffer derefter afgørelse om levetiden som en del af selve afgørelsen. 4. Væsentlighed: De samlede meromkostninger, som følger af rammebetingelsen og den ekstra aktivitet, skal være væsentlige. Konkret betyder væsentlighedskriteriet, at summen af de ansøgte særlige forhold (meromkostningerne) skal have betydning for selskabets økonomiske ramme. Væsentlighedskriteriet beror på en konkret vurdering for hvert selskab. Det vil sige, at hvis summen af de ansøgte særlige forhold ikke har betydning for størrelsen af det individuelle effektiviseringskrav, bliver ansøgningen nødvendigvis ikke medtaget i de økonomiske rammer. Nyt om særlige forhold TOTEX-benchmarking betyder, at ansøgninger om særlige forhold også kan omfatte særlige aktiver og de medfølgende omkostninger. Kriterierne beskrevet i afsnit 4.2 gælder for både drifts- og anlægsomkostninger. Læs mere om ansøgninger om særlige forhold for anlægsomkostninger i afsnit Fremover vil godkendte særlige forhold automatisk blive videreført i de økonomiske rammer. I skal derfor kun ansøge om et særligt forhold én gang. I indberetningen til de økonomiske rammer for 2017 skal I dog ansøge igen, selvom I fik et særligt forhold godkendt i prisloft Fremadrettet vil det være nok at gøre opmærksom på, at det særlige forhold stadig er gældende, og i tilfælde af at omkostningerne til det særlige forhold ændrer sig væsentligt, skal I gøre Forsyningssekretariatet opmærksom på dette i benchmarkingindberetningen. Det er altid muligt at søge om nye særlige forhold ved indberetning til benchmarking. Det er som udgangspunkt ikke et særligt forhold, hvis aktiver fra POLKA-kataloget reelt har en anden levetid end den, der fremgår af POLKA-kataloget. En ændring i levetiden for et aktiv i POLKA-kataloget forudsætter, at aktivet lever op til kriterierne for særlige forhold. 4.3 Hvordan ansøges om særlige forhold for drifts- og anlægsomkostninger? Først skal I vurdere om kriterierne i afsnit 4.2 er opfyldt. Hvis de er det, kan I ansøge om det. Benchmarkingmodellen er opdelt i costdrivere til driftsomkostninger og aktiver til anlægsomkostninger. I ansøgningen er det derfor vigtigt at angive, om I ansøger om særlige forhold til driftsomkostninger eller til anlægsomkostninger. Driftsomkostninger: Ansøgning om særlige forhold til driftsomkostninger foregår på samme måde som i de tidligere prislofter. I skal beskrive og dokumentere rammebetingelsen, den ekstra aktivitet og meromkostningerne. I forbindelse med ansøgning om et særligt forhold til driftsomkostningerne i de økonomiske rammer for 2017 skal meromkostningerne være afholdt i Anlægsomkostninger: Ansøgning om særlige forhold til anlægsomkostninger foregår næsten på samme måde som for driftsomkostninger. I skal beskrive og dokumentere rammebetingelsen, den ekstra aktivitet og det særlige aktiv samt værdien af det særlige aktiv, som ikke er omfattet af benchmarkingmo-

27 SIDE 27 AUGUST 2016 (VERSION 2) dellen. I forbindelse med ansøgning om et særligt forhold til anlægsomkostningerne i de økonomiske rammer for 2017 skal aktivet været taget i drift i 2015.» Rammebetingelse for aktiver: I skal beskrive og redegøre for, hvordan en rammebetingelse medfører, at I er nødsaget/pålagt til at udføre en ekstra aktivitet, som kræver en investering i et ekstra og/eller særligt aktiv.» Særlighed for aktiver: I skal beskrive og redegøre for det særlige ved aktivet. Hvorvidt det særlige aktiv indgår i TOTEX-benchmarkingmodellen kan vurderes ved at kigge på CAPEXindberetningen (selve Excel-indberetningsfilen). Her kan I se, hvilke aktiver der direkte indgår i TOTEX-benchmarkingmodellen. Såfremt jeres aktiv ikke indgår her, kan det være et særligt aktiv for jer.» Dokumentation for værdi og levetid: I skal indsende dokumentation for værdien af aktivet samt for dets levetid. Dokumentation for levetiden kan fx være udskrift fra rådgivende ingeniør, der udtaler sig om levetiden. Levetiden er den periode, hvori aktivet kan opretholde en normal funktion/effekt af aktivet. 4.4 Hvordan dokumenteres rammebetingelsen og meromkostningerne? For driftsomkostninger skal I angive og dokumentere de konkrete meromkostninger til driften, som rammebetingelsen medfører. Dokumentation kan være i form af de senest tilgængelige faktiske regnskabsoplysninger. Driftsomkostningerne kan opgøres ved at fremsende faktura med en samlet opgørelse, eller ved at sandsynliggøre omkostningerne på anden vis. Det er vigtigt, at opgørelsen er detaljeret og samtidigt gennemskuelig. I nogle situationer vil det i praksis være svært at dokumentere meromkostningerne. I disse tilfælde vil det være tilstrækkeligt, at meromkostningerne godtgøres med et velargumenteret skøn. Rammebetingelsen skal dokumenteres fx i form af udskrift af påbud fra myndighed eller bevis for særlige geologiske forhold i forsyningsområdet. For anlægsomkostninger skal I angive og dokumentere værdien af det konkrete aktiv, som rammebetingelsen medfører. Værdien af aktivet kan dokumenteres ved at fremsende faktura på aktivet. Hvis faktura ikke kan fremskaffes, kan der henvises til udskrift fra en prisdatabase. Hvis selskabet i et tidligere prisloft har fået et investeringstillæg for aktivet, kan der også henvises til det. Yderligere skal I dokumentere levetiden for det konkrete aktiv. Dokumentation for levetiden kan fx være udskrift fra rådgivende ingeniør, der udtaler sig om levetiden. Levetiden er den periode, hvori aktivet kan opretholde en normal funktion/effekt af aktivet. Rammebetingelsen skal dokumenteres fx i form af udskrift af påbud fra myndighed eller bevis for usædvanlige geologiske forhold i forsyningsområdet. 4.5 Særligt om udskiftning af aktiver før tid grundet infrastrukturomlægning Hvis I mellem 2010 og 2015 har været nødsaget til at udskifte aktiver før tid fx på grund af infrastrukturomlægninger, er det vigtigt, at I gør Forsyningssekretariatet opmærksom herpå i en ansøgning om særlige forhold. Nogle selskaber kan være nødsaget til at udskifte aktiver før tid eksempelvis på grund af infrastrukturprojekter som fx motorveje eller jernbaner. Selskaber, som er ramt af infrastrukturomlægninger af deres aktiver, kan være nødsaget til at udskifte berørte aktiver, inden aktiverne er fuldt afskrevet. Hvis I har udskiftet aktiver, før de er fuldt afskrevet på grund af infrastrukturprojekter, kan I have højere investeringsomkostninger end dem, I bliver kompenseret for i TOTEXbenchmarkingmodellen. Modellen tager højde for afskrivningerne til de aktiver I ejer i Men hvis I fortsat betaler afskrivninger for aktiver, som er taget ud af brug på grund af infrastrukturomlægninger, bliver der ikke taget højde for disse afskrivninger i modellen.

28 SIDE 28 KAPITEL 4 VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM SÆRLIGE FORHOLD I ansøgningen skal I derfor redegøre og dokumentere følgende:» Antal aktiver som er taget ud af brug i forbindelse med infrastrukturomlægninger - opdelt efter kategori i henhold til CAPEX-indberetningen» Dokumentation for infrastrukturprojektet 4.6 Betydning for tidligere godkendte og afviste særlige forhold Tidligere godkendte særlige forhold Tidligere godkendte særlige forhold bliver ikke automatisk godkendt i de økonomiske rammer for Det skyldes indførslen af den totaløkonomiske benchmarking. Den nye model tager muligvis højde for nogle af de særlige forhold, som tidligere er blevet godkendt. Tidligere afviste særlige forhold Under særlige omstændigheder kan tidligere afviste særlige forhold blive godkendt som et særligt forhold i de økonomiske rammer for Det kan blandt andet gælde for nyere forhold, som er blevet afvist, fordi meromkostningen ikke indgik i selskabets driftsomkostninger i prisloftet (DOIPL). I skal derfor være opmærksomme på, at visse tidligere afviste særlige forhold kan blive godkendt i den totaløkonomiske benchmarking. 4.7 Eksempler på særlige forhold I nedenstående kan I se et eksempel på særlige forhold for både driftsomkostninger og investeringsomkostninger. Eksempel på et særligt forhold for driftsomkostninger Et spildevandsforsyningsselskab er nødsaget til at benytte et ozonanlæg, da spildevandet har en høj koncentration af kemikalier. Det er ikke muligt at indberette ozonanlægget til benchmarkingen, da der ikke er en costdriver i benchmarkingmodellen, som beskriver denne type anlæg. Idet meget få selskaber råder over ozonanlæg, afspejler modellen ikke driftsomkostningerne til anlægget. Selskabet er forpligtet til at rense spildevandet med den høje koncentration af kemikalier. Dermed er selskabet underlagt en rammebetingelse, der medfører et muligt særligt forhold. Selskabet kan derfor ansøge om at få øget selskabets netvolumenmål med et beløb svarende til driftsomkostningerne til ozonanlægget.

29 SIDE 29 AUGUST 2016 (VERSION 2) EKSEMPEL: Særligt forhold for driftsomkostninger Beskrivelse af rammebetingelsen og særlige ekstra aktiviteter Selskabet er grundet særlig sammensætning af spildevandet og skærpede udledningskrav til recipient pålagt at have installeret et ozonanlæg. Redegørelse og dokumentation for meromkostninger Dokumentation for meromkostningerne skal være fra det senest tilgængelige regnskabsår. Selskabet har opgjort driftsomkostninger, som følger af ozonanlægget. Omkostningerne kan for eksempel opgøres ved først at fremlægge dokumentation for el-omkostninger og aflønning af personale til ozonanlægget. Driftsomkostninger til ozonanlæg:» Elforbrug i løbet af året kr.» Ekstra personale som følge af ozonanlæg (Timepris: 300 kr. Antal timer: 2 timer pr. uge i 52 uger ) kr.» Total kr. Ud fra ovenstående oplysninger kan vi vurdere, hvorvidt forholdet er særligt, samt hvordan der skal tages hensyn til selskabets særlige forhold. OBS! Vedrørende redegørelse og dokumentation af meromkostningerne I eksemplet skal selskabet redegøre for meromkostningerne ved at opgøre driftsomkostninger til ozonanlægget. Nogle særlige forhold kan medføre besparelser andre steder i driften, eventuelle besparelser skal dernæst fratrækkes i driftsomkostningerne til den ekstra aktivitet. Denne sum udgør umiddelbart selskabets meromkostninger som følge af de geologiske rammebetingelser. Selve dokumentationen kan tage udgangspunkt i et regnskab, hvor de relevante poster er fremhævet eller fakturaer på omkostningerne. I kan eksempelvis indsende et regneark med angivelser af omkostningerne, hvor der henvises til vedlagte bilag for hver post. Vær opmærksom på, at ozonanlæg også kan være et særligt forhold for anlægsomkostningerne. Det skyldes, at ozonanlæg er særligt, da det ikke kan indtastes i CAPEX-indberetningen. Eksempel på et særligt forhold for anlægsomkostninger Et spildevandsforsyningsselskab udleder spildevand til en særlig følsom recipient. Selskabet er pålagt af kommunen at overholde skærpede udledningskrav. For at kunne overholde de skærpede udledningskrav, er selskabet nødsaget til at investere i et ekstra rensetrin på renseanlægget. Rensetrinet består af et ekstra poleringstrin i form af et biofilmanlæg med efterfølgende fosforreduktion og filtrering for partikler.» Rammebetingelsen består i, at kommunen har pålagt selskabet at overholde skærpede udledningskrav.» Særlighed er opfyldt, da biofilmanlæg til rensning af spildevand ikke fremgår af CAPEXindberetningen. Benchmarkingmodellen tager derfor ikke højde for anlægsomkostningen til biofilmanlægget.

30 SIDE 30 KAPITEL 4 VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM SÆRLIGE FORHOLD EKSEMPEL: Særligt forhold for anlægsomkostninger Beskrivelse af rammebetingelsen og særligt ekstra aktiv Selskabet er på grund af skærpede udledningskrav nødsaget til at have installeret et biofilmanlæg på renseanlægget for at kunne overholde de skærpede udledningskrav. Biofilmanlæg fremgår ikke af CAPEX-indberetningen. TOTEXbenchmarkingmodellen tager dermed ikke højde for aktivet, som selskabet er nødsaget til at have grundet rammebetingelsen. Redegørelse og dokumentation for meromkostninger Selskabet har dokumenteret værdien af biofilmanlægget og levetid for anlægget med henvisning til dokumentation. Opgørelsen ses nedenfor. Investeringsomkostninger til biofilmanlæg:» Værdi af biofilmanlæg kr.» Levetid for biofilmanlæg 20 år Årlige afskrivninger på biofilmanlæg kr. Dokumentation for værdi og levetid Værdien af aktivet kan dokumenteres ved at fremsende faktura på aktivet. Hvis faktura ikke kan fremskaffes, kan der henvises til udskrift fra en prisdatabase. Hvis selskabet i et tidligere prisloft har fået et investeringstillæg for aktivet, kan der også henvises til det. Ud fra ovenstående oplysninger kan vi vurdere, hvorvidt forholdet er særligt samt, hvordan der skal tages hensyn til selskabets særlige forhold.

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking. (Drikkevand)

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking. (Drikkevand) Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (Drikkevand) Marts 2016 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45

Læs mere

Spildevand - indberetning til brug for benchmarking for 2016

Spildevand - indberetning til brug for benchmarking for 2016 bla Spildevand - indberetning til brug for benchmarking for 2016 Sags nr 15/01935 Selskabsnavn DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Adresse 1 Godthåbsvej 83 Adresse 2 Postnummer 8660 By Skanderborg

Læs mere

Guide til spildevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016. Forsyningssekretariatet

Guide til spildevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016. Forsyningssekretariatet Guide til spildevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016 Forsyningssekretariatet SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Guide til spildevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016 Konkurrence-

Læs mere

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (Spildevand) Januar 2019 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45

Læs mere

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (Spildevand) Februar 2019 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45

Læs mere

Benchmarking 2015 Guide til spildevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015

Benchmarking 2015 Guide til spildevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015 Benchmarking 2015 Guide til spildevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015 Marts 2014 Version 2.0 Indhold Kapitel 1 Indledning... 3 1.1 Guidens struktur... 3 1.2 Ny screeningsmetode... 3 1.3

Læs mere

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (Spildevand) Marts 2017 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45

Læs mere

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (drikkevand) Februar 2018 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45

Læs mere

Guide til drikkevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016. Forsyningssekretariatet

Guide til drikkevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016. Forsyningssekretariatet Guide til drikkevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016 Forsyningssekretariatet Marts 2015 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING Guide til drikkevandsselskabernes indberetning til benchmarking 2016

Læs mere

Vejledning til ansøgning om særlige forhold til Benchmarking i Prisloft for 2014. 2. udgave

Vejledning til ansøgning om særlige forhold til Benchmarking i Prisloft for 2014. 2. udgave Vejledning til ansøgning om særlige forhold til Benchmarking i Prisloft for 2014 2. udgave Forsyningssekretariatet marts 2013 Vejledning til ansøgning om særlige forhold... 1 Hvad er et særligt forhold...

Læs mere

Costdrivervejledning. Til den reviderede benchmarkingmodel. Spildevandsselskaberne VERSION 4 FORSYNINGSSEKRETARIATET

Costdrivervejledning. Til den reviderede benchmarkingmodel. Spildevandsselskaberne VERSION 4 FORSYNINGSSEKRETARIATET 15 Costdrivervejledning Til den reviderede benchmarkingmodel for prisloft 2018 Spildevandsselskaberne VERSION 4 FORSYNINGSSEKRETARIATET KAPITEL 1 INDLEDNING Costdrivervejledning til den reviderede benchmarkingmodel

Læs mere

VEJLEDNING TIL INDBERETNING AF OPLYSNINGER TIL GENBEREGNING AF OMKOSTNINGS- ÆKVIVALENTER

VEJLEDNING TIL INDBERETNING AF OPLYSNINGER TIL GENBEREGNING AF OMKOSTNINGS- ÆKVIVALENTER VEJLEDNING TIL INDBERETNING AF OPLYSNINGER TIL GENBEREGNING AF OMKOSTNINGS- ÆKVIVALENTER Marts 2012 KAPITEL 1 INDLEDNING... 5 1.1 OVERSIGT OVER COSTDRIVERNE... 7 1.1.1 Drikkevandsforsyninger... 7 1.1.2

Læs mere

Benchmarking 2015 Guide til drikkevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015

Benchmarking 2015 Guide til drikkevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015 Benchmarking 2015 Guide til drikkevandsselskabers indberetning til benchmarking 2015 Februar 2014 Version 1.0 Indhold Kapitel 1 Indledning... 1 1.1 Guidens struktur... 1 1.2 Ny screeningsmetode... 1 1.3

Læs mere

Bilag 1. Costdriversammensætning. November 2016 VERSION 3

Bilag 1. Costdriversammensætning. November 2016 VERSION 3 Bilag 1 Costdriversammensætning November 2016 VERSION 3 Bilag 1 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Online

Læs mere

Høringsnotat til Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Høringsnotat til Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking NOTAT Dato: 20. februar 2019 Forsyningssekretariatet Høringsnotat til Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking (spildevand) Forsyningssekretariatet sendte Vejledning i indberetning til TOTEXbenchmarking

Læs mere

Bilag 4. Costdriversammensætning

Bilag 4. Costdriversammensætning Bilag 4 Costdriversammensætning Juli 2019 Bilag 44 - Costdriversammensætning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Bilag 1 Costdriversammensætning

Bilag 1 Costdriversammensætning Bilag 1 Costdriversammensætning August 2017 Bilag 1 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Bilag 1 er udarbejdet

Læs mere

Drikkevand - indberetning til brug for benchmarking for 2016

Drikkevand - indberetning til brug for benchmarking for 2016 Drikkevand - indberetning til brug for benchmarking for 2016 Sags nr 15/01935 Selskabsnavn DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Adresse 1 Godthåbsvej 83 Adresse 2 Postnummer 8660 By Skanderborg Selskabsemail

Læs mere

Resultatorienteret benchmarking af vandog spildevandsforsyningerne Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav for prisloftet 2013

Resultatorienteret benchmarking af vandog spildevandsforsyningerne Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav for prisloftet 2013 Resultatorienteret benchmarking af vandog spildevandsforsyningerne Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav for prisloftet 2013 FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 Indhold 1 INDLEDNING... 4 2

Læs mere

Genberegning af costdriveren renseanlæg

Genberegning af costdriveren renseanlæg Genberegning af costdriveren renseanlæg April 2019 SIDE 2 Omkostningsækvivalenten for renseanlæg 1.1 Indledning Dette metodepapir beskriver, hvordan vi i forhold til OPEX-revisionen i 2017 har genberegnet

Læs mere

Vejledning om fusioner, overtagelser. spaltninger i de økonomiske rammer

Vejledning om fusioner, overtagelser. spaltninger i de økonomiske rammer Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i de økonomiske rammer April 2018 Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i de økonomiske rammer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl

Læs mere

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l Oktober 2016 Bilag 2Bilag 2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail:

Læs mere

Costdrivervejledning. Til den reviderede benchmarkingmodel for prisloft. Spildevandvandsselskaberne VERSION 1 FORSYNINGSSEKRETARIATET

Costdrivervejledning. Til den reviderede benchmarkingmodel for prisloft. Spildevandvandsselskaberne VERSION 1 FORSYNINGSSEKRETARIATET Costdrivervejledning Til den reviderede benchmarkingmodel for prisloft 2018 Spildevandvandsselskaberne VERSION 1 FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2015 SIDE 2 KAPITEL 1 INDLEDNING April 2014 Version 1.0

Læs mere

Det er selskabet frit for, om de ønsker at indberette data for alle 3 områder eller blot udvælge et eller to.

Det er selskabet frit for, om de ønsker at indberette data for alle 3 områder eller blot udvælge et eller to. Formål Fokusområdet dækker over de udvalgte rensningsanlæg, som selskabet gerne vil benchmarke imod andre udvalgte rensningsanlæg fra de andre deltagere. Da der i indberetningen 2016 ikke er obligatoriske

Læs mere

Bilag 3 - Beregning af det alderskorrigerede netvolumenmål Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af beregning af det alderskorrigerede

Bilag 3 - Beregning af det alderskorrigerede netvolumenmål Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af beregning af det alderskorrigerede Bilag 3 - Beregning af det alderskorrigerede netvolumenmål Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af beregning af det alderskorrigerede netvolumenmål, som indgår i benchmarkingmodellen. FORSYNINGSSEKRETARIATET

Læs mere

Anlægsværdier i. vand- og spildevandsforsyningerne

Anlægsværdier i. vand- og spildevandsforsyningerne Anlægsværdier i vand- og spildevandsforsyningerne Forsyningssekretariatet februar 2011 Anlægsværdier i vandog spildevandsforsyningerne 1. INTRODUKTION OG RESUME Alle kommunale vand- og spildevandsforsyninger

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for RUDERSDAL FORSYNING A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07242 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Totaløkonomisk benchmarking Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for for spildevandsselskaber

Totaløkonomisk benchmarking Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for for spildevandsselskaber Totaløkonomisk benchmarking Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav i de økonomiske rammer for 2018-2019 for spildevandsselskaber September 2017 Version 2 Totaløkonomisk benchmarking Konkurrence-

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for SK Vand A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør Den 2. oktober 2018 Sag nr. 18/07253 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat en økonomisk

Læs mere

Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet.

Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. FORSYNINGSSEKRETARIATET JUNI 2012 INDLEDNING... 3 FØLSOMHEDSANALYSE... 3

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Fors Spildevand Roskilde A/S Att.: Lisbeth Riis Hygom Betonvej 12 4000 Roskilde Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00287 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Costdrivervejledning. Til den reviderede benchmarkingmodel. Drikkevandsselskaberne VERSION 3 FORSYNINGSSEKRETARIATET

Costdrivervejledning. Til den reviderede benchmarkingmodel. Drikkevandsselskaberne VERSION 3 FORSYNINGSSEKRETARIATET 15 Costdrivervejledning Til den reviderede benchmarkingmodel for prisloft 2018 Drikkevandsselskaberne VERSION 3 FORSYNINGSSEKRETARIATET KAPITEL 1 INDLEDNING Costdrivervejledning til den reviderede benchmarkingmodel

Læs mere

Sådan læser du din økonomiske. Større drikkevandsselskaber

Sådan læser du din økonomiske. Større drikkevandsselskaber Sådan læser du din økonomiske ramme Større drikkevandsselskaber August 2018 SIDE 2 KAPITEL 1 LÆSEVEJLEDNING Sådan læser du din økonomiske ramme Større drikkevandsselskaber Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for NK-Spildevand A/S Att.: Danijel Nedeljkovic Ved Fjorden 18 4700 Næstved Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00260 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Sådan læser du din statusmeddelelse. Store spildevandsselskaber

Sådan læser du din statusmeddelelse. Store spildevandsselskaber Sådan læser du din statusmeddelelse Store spildevandsselskaber August 2018 SIDE 2 KAPITEL 1 LÆSEVEJLEDNING Sådan læser du din statusmeddelelse Store spildevandsselskaber Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Køge Vand A/S Revlen 2 4600 Køge Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07183 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat en økonomisk

Læs mere

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Januar 2019 Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger

Læs mere

Bilag 6. Leje af bygninger som særligt forhold. November 2016 VERSION 2

Bilag 6. Leje af bygninger som særligt forhold. November 2016 VERSION 2 Bilag 6 Leje af bygninger som særligt forhold November 2016 VERSION 2 Bilag 6 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Gemmas Alle 39 2770 Kastrup Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07291 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2022 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Svendborg Spildevand A/S Att.: Michael Jørgensen Ryttermarken 21 5700 Svendborg Den 15. november 2016 Sag nr. 16/00262 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Sådan læser du din statusmeddelelse. Mindre selskaber

Sådan læser du din statusmeddelelse. Mindre selskaber Sådan læser du din statusmeddelelse Mindre selskaber August 2018 Sådan læser du din statusmeddelelse Mindre selskabersådan læser du din statusmeddelelse Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Fokusområdet Kloak og klima dækker over spildevandsselskabets samlede data for sit transportsystem.

Fokusområdet Kloak og klima dækker over spildevandsselskabets samlede data for sit transportsystem. Formål Fokusområdet dækker over spildevandsselskabets samlede data for sit transportsystem. Fokusområdet fokuser på ledningsnettet, separatkloakering, bassiner og overløb. Fokusområdet bør udvikles til

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Kalundborg Vandforsyning A/S Dokhavnsvej 15 4400 Kalundborg Den 29. august 2018 Sag nr. 18/13970 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Vejledning til dataindberetning for TOTEXbenchmarkingmodellen. Drikke- og Spildevandsselskaberne

Vejledning til dataindberetning for TOTEXbenchmarkingmodellen. Drikke- og Spildevandsselskaberne Vejledning til dataindberetning for TOTEXbenchmarkingmodellen Drikke- og Spildevandsselskaberne 19 juni 2015 Forfatter(e): Peter Bogetoft, partner, Ibensoft Sigurd Næss-Schmidt, partner, Johanne Jørgensen,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 KALUNDBORG RENSEANLÆG A/S Att.: Susanne Lüthgens Dokhavnsvej 15 4400 Kalundborg Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00166 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Resultatorienteret benchmarking for 2016

Resultatorienteret benchmarking for 2016 Resultatorienteret benchmarking for 2016 Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav i prislofterne for 2016 FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2015 Version 2 Indhold Kapitel 1 Indledning... 1 1.1 Benchmarkingmodellen

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S Att.: Sara Funch Døjsøvej 1 8660 Skanderborg Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00308 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2021 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Bilag 6. Leje af bygninger som særligt forhold

Bilag 6. Leje af bygninger som særligt forhold Bilag 6 Leje af bygninger som særligt forhold Oktober 2016 Bilag 6Bilag 6 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Langeland Spildevand ApS Att.: Jørgen Ahlman Jensen Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00221 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste

Læs mere

Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Forsyningssekretariatet

Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Forsyningssekretariatet Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Forsyningssekretariatet Marts 2015 Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking

oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Februar 2018 Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til økonomiske rammer samt oplysninger

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HILLERØD VAND A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00153 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

OPEXnetvolumenmål. Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter. OPEX-model for benchmarkingen for 2018 og frem

OPEXnetvolumenmål. Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter. OPEX-model for benchmarkingen for 2018 og frem OPEXnetvolumenmål Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter til brug for OPEX-model for benchmarkingen for 2018 og frem August 2017 OPEX-netvolumenmål Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Svendborg Spildevand A/S Att.: Michael Jørgensen Ryttermarken 21 5700 Svendborg Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00262 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

OPEXnetvolumenmål. Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter. OPEX-model for benchmarkingen for 2018 og frem

OPEXnetvolumenmål. Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter. OPEX-model for benchmarkingen for 2018 og frem OPEXnetvolumenmål Teknisk beregning af omkostningsækvivalenter til brug for OPEX-model for benchmarkingen for 2018 og frem Maj 2017 OPEX-netvolumenmål Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens

Læs mere

Resultatorienteret benchmarking for 2015

Resultatorienteret benchmarking for 2015 Resultatorienteret benchmarking for 2015 Fastsættelse af individuelle effektiviseringskrav i prislofterne for 2015 FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 Version 2 Indhold Kapitel 1 Indledning... 1 1.1 Justering

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 HOFOR SPILDEVAND BRØNDBY A/S Att.: Lisbeth Nybro Christensen Park Allé 160 2605 Brøndby Den 14. juli 2017 Sag nr. 16/00057 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Spildevand Albertslund A/S Att.: Dennis Erboe Nielsen Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00161 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2012 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2012 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Faxe Forsyning Spildevand A/S Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev 6. januar 2012 Sag 4/1020-0301-0703 / CGA Deres ref. Att. Niels Sundberg Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2012 i henhold til 8 i bekendtgørelse

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Furesø Spildevand A/S Att.: Henrik Petersen Knud Bro Allé 1 3660 Stenløse Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00094 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for RINGSTED VAND A/S Bragesvej 18 4100 Ringsted Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07238 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Bilag 2. Beregning af de korrigerede netvolumenma l. September Version 2

Bilag 2. Beregning af de korrigerede netvolumenma l. September Version 2 Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l September 2017 Version 2 Bilag 2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail:

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Vandcenter Syd A/S Att.: Allan Hansen Vandværksvej 7 5000 Odense C Den 3.november 2017 Sag nr. 17/00366 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FREDERIKSSUND VAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07100 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 HOFOR Spildevand Hvidovre A/S Att.: David Salem Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00134 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Faxe Spildevandscenter A/S Att.: Rasmus Byskov Kappel Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev Den 11. november 2016 Sag nr. 16/00075 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Middelfart Spildevand A/S Att.: Jacob Støving Strandvejen 100 5500 Middelfart Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00199 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 21. juni 2018 i sag nr. VFL mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 21. juni 2018 i sag nr. VFL mod 1 K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 21. juni 2018 i sag nr. VFL-5-2017 Vejle Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har den 15. december

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Guldborgsund Spildevand A/S Att.: Anette Krøll Rasmussen Gaabensevej 116 4800 Nykøbing Falster Den 13. oktober 2017 Sag nr. 16/00110 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 NK-Spildevand A/S Att.: Peter Hougaard Ved Fjorden 18 4700 Næstved Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00208 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HILLERØD VAND A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07133 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Esbjerg Spildevand A/S Att.: Flemming Andersen Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00069 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Bilag 1 Costdriversammensætning

Bilag 1 Costdriversammensætning Bilag 1 Costdriversammensætning August 2018 Bilag 1 - Costdriversammensætning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Udvidelse af forsyningsområde eller håndterede vandmængder.

Udvidelse af forsyningsområde eller håndterede vandmængder. Samsø Spildevand Bilag D Sag nr. 17/00298 Udvidelse af forsyningsområde eller håndterede vandmængder. I har i forbindelse med den økonomiske ramme for 2018 ansøgt om tillæg som følge af en udvidelse af

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Aarhus Vand A/S Att.: Asbjørn Vagner Rasmussen Bautavej 1 8210 Aarhus V Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00320 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederikssund Vand A/S Att.: Jørgen Skaarup Marbækvej 2 3600 Frederikssund Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00093 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse vedrørende benchmarkingmodellen Statistikker over besvarelserne. Forsyningssekretariatet, marts 2014 Version 1.

Spørgeskemaundersøgelse vedrørende benchmarkingmodellen Statistikker over besvarelserne. Forsyningssekretariatet, marts 2014 Version 1. Spørgeskemaundersøgelse vedrørende benchmarkingmodellen Statistikker over besvarelserne Forsyningssekretariatet, marts 0 Version.0 Indhold Indledning Om spørgeskemaundersøgelsen.... Formål og baggrund....

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Egedal Spildevand A/S Att.: Gorm Bacher Knud Bro Alle 1 3660 Stenløse Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00064 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 HOFOR Spildevand Herlev A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 10. august 2018 Sag nr. 18/13923 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l

Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenma l August 2018 Bilag 2 Beregning af de korrigerede netvolumenmål Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Vand Herlev A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07148 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 BlueKolding Spildevand A/S Att.: Niels Mandøe Kolding Åpark 3 6000 Kolding Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00172 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Vand Albertslund A/S Att.: Lisbeth Nybro Christensen Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00137 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Forsyning Helsingør Vand A/S Att.: Annette Christensen Haderslevvej 25 3000 Helsingør Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00083 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA

Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA August 2018 Bilag 3 Fronterne i DEA og SFA Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Ringsted Centralrenseanlæg A/S Att.: Catharina Schulz Bragesvej 18 4100 Ringsted Den 25. september 2015 Sag nr. 15/02419 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

oplysninger til kontrol af økonomiske

oplysninger til kontrol af økonomiske Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til kontrol af økonomiske rammer samt oplysninger til benchmarking Januar 2018 Revisionsinstruks om indberetning af oplysninger til kontrol af økonomiske

Læs mere

Totex-benchmarking

Totex-benchmarking www.pwc.dk 1 Benchmarking af totale omkostninger Principper i totexbenchmarking 2 3 Benchmarking af anlægsaktiver Opmærksomhed på særlige forhold for anlægsaktiver 4 Større effektiviseringskrav 2 Effektiviseringer

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Vand Rødovre A/S Att.: David Salem Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00143 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Vejledning i indberetning og anvendelse af ekstraordinære effektiviseringsgevinster

Vejledning i indberetning og anvendelse af ekstraordinære effektiviseringsgevinster Vejledning i indberetning og anvendelse af ekstraordinære effektiviseringsgevinster Marts 2015 Vejledning i indberetning og anvendelse af ekstraordinære effektiviseringsgevinstervejledning i indberetning

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Vand København A/S Att.: David Salem Ørestads Boulevard 35 2300 København S Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00142 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Svendborg Vand A/S Att.: Michael Jørgensen Ryttermarken 21 5700 Svendborg Den 13. september 2017 Sag nr. 17/00330 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Sådan læser du din statusmeddelelse. Mindre selskaber

Sådan læser du din statusmeddelelse. Mindre selskaber Sådan læser du din statusmeddelelse Mindre selskaber August 2019 Sådan læser du din statusmeddelelse Mindre selskaber Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Att.: Frank steen Pedersen Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13.oktober 2017 Sag nr. 17/00103 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for FORS Spildevand Holbæk A/S Tåstrup Møllevej 5 4300 Holbæk Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13891 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FFV Spildevand A/S Att.: Dennis Pedersen Korsvangen 6A 5750 Ringe Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00092 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Middelfart Spildevand A/S deltager i DANVAs benchmarking på spildevandsområdet.

Middelfart Spildevand A/S deltager i DANVAs benchmarking på spildevandsområdet. Notat Oprettelsesdato: 25-01-2017 Udarbejdet af: Katrin á Nordi Sagsnummer: Benchmarking 2016 Middelfart Spildevand A/S deltager i DANVAs benchmarking på spildevandsområdet. DANVAs benchmarking giver et

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR VAND BRØNDBY A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S Den 27. september 2018 Sag nr. 18/07146 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Silkeborg Spildevand A/S Att.: Anders Mosegaard Jensen Tietgensvej 3 8600 Silkeborg Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00239 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Tønder Spildevand A/S Att.: Anita Jensen Kræmer Håndværkervej 4 6261 Bredebro Den 27. marts 2017 Sag nr. 16/00278 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere