Sådan udfyldes en ansøgning om dyreforsøg:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan udfyldes en ansøgning om dyreforsøg:"

Transkript

1 Sådan udfyldes en ansøgning om dyreforsøg: A-skemaet I A-skemaet angives navn og kvalifikationer for ansøgeren. Udover de oplysninger, der følger af skemaets felter, har vi brug for følgende oplysninger af hensyn til fakturering for tilladelsen: - Ansøgers arbejdsplads CVR-nummer og EAN-nummer. Dette skal angives i feltet Vigtigste tidligere ansættelser. Alle offentlige institutioner skal angive både CVR og EAN, samt evt. betalingsreferencer Er det første gang, du ansøger om en personlig tilladelse til dyreforsøg, skal følgende angives i feltet Vigtigste tidligere ansættelser: - Ansøgerens CPR-nummer og privatadresse Dyreforsøgstilsynet skal bruge dette til at vurdere, om ansøgeren har de rette kvalifikationer, og til at kunne fakturere tilladelsen til ansøgeren, hvis denne stadig har en tilladelse efter at have skiftet arbejdsplads. Særligt for ansøgning som juridisk person Virksomheden eller institutionen kan vælge at ansøge som Juridisk Person. Det betyder, at det er virksomheden eller institutionen, der hæfter for tilladelsen og krav til denne. Der skal dog stadig angives en person, som internt har ansvaret for forsøgets udførelse og som er kontakt til Dyreforsøgstilsynet. Når der ansøges som Juridisk person skal felterne i A-skemaet udfyldes som følger: Navn: Angiv navn på virksomheden eller institutionen Stilling: Juridisk Person Ansøgerens uddannelse: Her anføres navn og uddannelse for den person, som er ansvarlig for udførelsen af de ansøgte forsøg. Felterne Vigtigste tidligere ansættelser, Deltagelse i kursus i forsøgsdyrskundskab og Tidligere meddelt tilladelse til dyreforsøg: Udfyldes ligeledes for den person, som er ansvarlig for udførelsen af de ansøgte forsøg. Husk at angive CVR- og/eller EAN-nummer under Vigtigste tidligere ansættelser som beskrevet ovenfor. Du kan læse mere om at ansøge som juridisk person på Dyreforsøgstilsynets hjemmeside.

2 B-skemaet I B-skemaet angives oplysninger om forsøgsstedet samt det personale, der har ansvaret for forsøgsdyrene. Adresse og kontaktinformation skal angives for forsøgsstedet (og ikke for ansøger, da dette allerede er angivet i A-skemaet). Husk følgende, når resten af B-skemaet udfyldes: Angiv information om den eller de personer, der har det endelige ansvar for følgende områder: - Staldenes og forsøgslokalernes indretning og drift (skrives i Hvor påtænkes dyrene opstaldet) - Kvalifikationer for personale beskæftiget med pasning af dyrene (skrives i Hvilket personale skal passe dyrene) - Dyrenes pasning og velfærd (skrives i Hvilket personale skal passe dyrene) Der er lovkrav om at ovenstående oplyses jf. lov om dyreforsøg. I tilfælde hvor tilladelsesindehaveren ikke har overgivet ansvaret for stalde og forsøgslokalers indretning og drift og dyrenes pasning til en fælles stald, skal det være tilladelsesindehaverens navn, der skal anføres som ansvarlig for ovenstående. Husk derudover at angive følgende: - Navn og kontaktinformation på daglig leder i dyrestalden (skrives i Hvilket personale skal passe dyrene) - Navn og kontaktinformation på tilknyttet dyrlæge (skrives under Hvilke foranstaltninger er der truffet vedrørende veterinær rådgivning ) - Kvalifikationer (har de dyreforsøgskursus eller dispensation herfor?) hos personer udover ansøgeren, der beskæftiger sig med forsøgene i ansøgningen, samt i hvilket omfang andre end ansøger deltager i forsøgene C-skemaet Heri beskrives selve forsøgsaktiviteten. Der skal udfyldes et C-skema for hver forsøgstype. Beskriv forsøget generelt: I dette felt udfyldes hvert af punkterne A, B1-B3, C og D på dansk (eller svensk eller norsk) i et sprog, der kan forstås af lægmand. Det er et lovkrav, da C-skemaet i tilladelser til dyreforsøg offentliggøres efter

3 udstedelse og offentligheden skal kunne forstå indholdet. Af samme grund må der ikke angives navne på steder eller personer i hele C-skemaet. Hele afsnittet (A, B1-B3, C og D) bør samlet ikke fylde mere end én A4 side, når det udskrives. A) Forsøgets formål: Beskriv forsøgets formål så specifikt som muligt. Angiv eventuelt arbejdshypotesen. Hvis der tidligere er opnået tilladelse til samme type forsøg, skal der redegøres for, hvorfor fortsat forsøgsaktivitet er nødvendig. B) Stillingtagen til 3R: 1. Redegørelse for at tilsvarende viden kun kan opnås ved anvendelse af levende dyr 2. Og ikke kan opnås ved mindre belastende undersøgelser 3. Eller ved anvendelse af færre dyr C) Redegør for at forsøget er til væsentlig gavn: Også her er det den specifikke viden, der formodes at komme ud af forsøget, der skal anvendes som argumentation. Hvis forsøget fx har grundvidenskabelig karakter skal dette angives, og ikke at forsøget måske på sigt kan belyse mekanismer, som kan føre til helbredelse af sygdom. Forsøgets væsentlige gavn skal modsvare den belastning forsøgsdyrene udsættes for. D) Her ønskes en kort oplistning af de procedurer, der ansøges om samt en beskrivelse af, hvor belastende disse hver for sig og samlet set er for dyrene. Den detaljerede beskrivelse af forsøget skal angives i feltet Beskriv forsøgets type, art og forløb. Skyldes forsøgene krav fra myndighed, som led i godkendelse af stof eller produkt: Hvis ja beskrives myndighedskrav kort (angiv eventuel retningslinje for myndighedskravet). Beskriv forsøgets type, art og forløb: Her angives den detaljerede beskrivelse af forsøget, og man må gerne bruge fagsprog. Der ønskes IKKE en copy-paste fra afsnit D ovenfor. Man kan ansøge om, at afsnittet Beskriv forsøgets type, art og forløb hemmeligholdes af patenthensyn, men som udgangspunkt offentliggøres dette afsnit også. Hvis forsøget strækker sig over en længere periode og / eller indebærer flere procedurer, kan det være en fordel at indlede dette afsnit med en tidslinje beskrevet med tekst for overskuelighedens skyld, og for at gøre det muligt at vurdere forsøgets samlede belastning af forsøgsdyrene. Der kan ikke indsættes grafiske figurer, men disse kan vedhæftes som bilag (da bilag ikke kan offentliggøres, skal tidslinjer også beskrives med tekst).

4 Hvis forsøget omfatter forskellige forsøgsgrupper, der gennemgår forskellige procedurer, kan tidslinje med fordel beskrives for de dyr, der vurderes at blive udsat for den højeste samlede belastning. I forhold til beskrivelse af specifikke procedurer, som fx blodprøvetagning henvises til Rådet for Dyreforsøgs vejledninger om disse, der kan findes på Dyreforsøgstilsynets hjemmeside: For forsøg med adfærdstests ønskes en kort beskrivelse af alle tests, som ønskes udført under tilladelsen. Der ønskes desuden en angivelse af, hvor mange af de angivne tests det enkelte dyr kan gennemgå, hvor mange gange den enkelte test kan gentages samt hvilke af de ansøgte tests, det samme dyr kan gennemgå. Belastningsgraden: For hver af de tre kategorier ubehag, lidelse og smerte beskrives den højeste belastning, som et dyr vurderes at blive udsat for som følge af forsøget. Det skal være den samlede belastning fra alle forsøgets procedurer, der angives. Husk at beskrive, hvori belastningen ligger for hver af de tre kategorier. Angiv forsøgets belastningsgrad realistisk. Sættes belastningsgraden for lavt, risikerer man at måtte afbryde forsøget før brugbare resultater er opnået, men belastningsgraden skal heller ikke angives unødigt højt. Undgå at bruge formuleringer som belastningsgraden er kun let. Ubehag: Alle de procedurer der belaster, men ikke gør direkte ondt eller kan defineres som lidelse. Alle dyreforsøg medfører per definition som minimum let ubehag for forsøgsdyret. Lidelse: Lovgivningsteksternes brug af ordene angst og varigt mén vurderes dækket af lidelse. Fx det at man adskiller moderdyr og afkom på et tidligt stadie. Hvis dyret vurderes at blive udsat for smerte ved et forsøg, vil det per definition også opleve lidelse. Smerte: Procedurer, som må formodes at gøre ondt på dyrene. Et enkelt kanylestik, fx til bedøvelse, vurderes som let smerte.

5 Påvirket bevægelsesfrihed: En angivelse af om dyret udsættes for procedurer, der påvirker bevægelsesfriheden i længere tid. Det skal angives, hvis dyret anbringes i en længere periode i opstaldning, der begrænser bevægelsesfriheden, fx metabolismebur. Det skal ligeledes angives, hvis dyret udsættes for indgreb, der påvirker dets bevægelsesfrihed. Det skal derimod ikke angives, hvis dyret fikseres kortvarigt til fx blodprøve eller injektion. Påføres varigt mén: Her ønskes en angivelse af, om dyret udsættes for en procedure, som vil give det mén i en længere periode. Det kunne fx være en hjerneskade, som vil påvirke dyrets adfærd eller en operation, som vedvarende nedsætter dyrets mobilitet. Beskriv den anvendte anæstesi: Angiv anæstesi for alle de forsøgsprocedurer, der kræver det. Angiv alle de anæstesimidler, der ønskes anvendt. Vær opmærksom på, at (især gentagne) bedøvelser også er en belastning for dyret. Beskriv den påtænkte smertebehandling og anden lindrende behandling for hver dyreart: Angiv smertebehandling for alle de forsøgsprocedurer, der kræver det. Angiv alle de analgetika, der ønskes anvendt. Angiv hvor længe der smertebehandles i forbindelse med den enkelte procedure. Husk at smertebehandling skal påbegyndes præoperativt, medmindre der er tale om et terminalt forsøg, hvor dyret aflives i samme bedøvelse som den smertevoldende procedure udføres. Hvis dyrene ikke kan smertedækkes efter et smertevoldende indgreb, skal der argumenteres detaljeret for dette, og begrundende referencer skal fremsendes til Dyreforsøgstilsynet. Husk også at angive anden lindrende behandling. Fx har dyrene i mange tilfælde gavn af at få tildelt opblødt foder i bunden af buret efter procedurer, hvor de har nedsat mobilitet eller almenbefindende. Angiv de velfærdsmæssige kriterier (humane endpoints) for afbrydelse af forsøget for hver dyreart: Angiv disse så specifikt som muligt. Beskriv hvilke parametre dyrene vurderes på ved tilsyn samt ved hvilke symptomer, der interveneres eller dyrene aflives. De humane endepunkter skal fastlægges, så det sikres, at de ansøgte belastningsgrader ikke overskrides. Har man ansøgt om let belastning, skal de humane endepunkter derfor modsvare dette. Forventer man ikke at se nogen form for klinisk påvirkning

6 af dyrene i et forsøg, skal det overvejes om det humane endepunkt er nået, hvis der observeres et klinisk tegn. Ved nogle forsøgstyper kan Dyreforsøgstilsynets scoringssystem til mus og rotter med fordel anvendes. Skemaet kan eventuelt tilpasses, så det passer til andre dyrearter eller inkluderer parametre, som er relevante for det enkelte forsøg. Musen / rotten scores for sygdomstegn efter et scoringssystem, der går fra 0 4: 0: Ingen symptomer 1: Nedsat spontan aktivitet, evt. lidt uplejet pels, vægttab max 10% i forhold til dyr af samme stamme, alder og køn. 2: Symptomerne for score 1 og / eller nedsat provokeret aktivitet, evt. pjusket pels, vægttab max 15% i forhold til dyr af samme stamme, alder og køn. 3: Symptomerne for score 1 og 2 og / eller pjusket pels, halvt lukkede øjne, nedsat vand og / eller føde indtag, vægttab max 20% i forhold til dyr af samme stamme, alder og køn. 4: Symptomerne for score 1-3 og / eller bevæger sig ikke selvom der puffes blidt til dyret, kryber sammen, kold, indtager ikke vand og føde, vægttab max 20% i forhold til dyr af samme stamme, alder og køn. Dyrene tilses minimum 2 gange om dagen (først og sidst på arbejdsdagen) gennem hele forsøget. Hvis score 2 opnås, skal situationen forsøges afhjulpet med fx smertebehandling, væskebehandling, opblødt foder i bunden af buret eller anden relevant behandling. Ved score 2 observeres dyrene minimum hver 4. time. Ved score 3 aflives dyrene. Dyrene scores efter det symptom, der giver den højeste score: Altså selvom et dyr kun har et af de symptomer, der er nævnt under score 3, så er scoren 3. Dyrene vurderes altid efter en helhedsvurdering. Hvis der er tvivl om, hvorvidt musen har nået en score, hvor den skal aflives eller om anden intervention vil være tilstrækkelig skal dyrlæge tilkaldes og vurdere dyret. Belastningsvurdering: 0: Ingen 1: Let

7 2: Moderat 3: Betydelig 4: Intens Belastningens varighed: Angiv hvor længe dyret vil være belastet af forsøgsprocedurerne. Varighed: Her er det hele forsøgets varighed, der skal angives. Fra den første tilladelseskrævende procedure og indtil dyret aflives eller på anden måde udgår af forsøget. Angiv aflivningsmetoden for hver dyreart: Her angives alle de aflivningsmetoder, der ønskes anvendt for den enkelte dyreart. Beskriv pasningen af og tilsyn med dyrene, herunder særlige foranstaltninger ved tilsyn: Tilsynet med dyrene skal være så ofte, at det sikres, at dyrene ikke overskrider de humane endepunkter mellem hvert tilsyn. Nogle forsøgstyper kræver meget hyppig overvågning og eventuelt overvågning uden for normal arbejdstid. Forsøgsdyr skal altid tilses mindst én gang i døgnet. Dyreart og antal pr. år: Husk at angive alle de arter, der ansøges om at anvende. Begrund kort valget af dyreart. Angiv antallet af hver dyreart, der søges om pr. år og begrund kort det ansøgte antal. Ønsket varighed af tilladelsen: En tilladelse kan løbe fra 1-5 år. Begrund kort den ansøgte varighed.

8 Eventuelt G-skema Hvis genetisk modificerede dyr ønskes anvendt til forsøget, skal der udfyldes et G-skema. Der skal indsendes et G-skema per stamme. Fagsprog må gerne anvendes. Dyreart: Angiv dyreart Genkode: Angiv genkoden Stammebetegnelse: Angiv baggrundstammen (fx C57Bl, FVB/n, Balb/c, m.fl.). Oprindelse / leverandør: Angiv firma eller institution, hvor stammen erhverves fra. Undlad at angive personnavne på samarbejdspartnere, da ansøgningen offentliggøres, når den er færdigbehandlet. Beskriv hvorfor det skønnes nødvendigt eller formålstjenligt for forsøget, at anvende genmodificerede dyr: Beskriv hvilke aspekter af forsøgets formål, der kan belyses ved brug af transgene dyr (og hvorfor de ikke kan belyses uden brugen af transgene dyr). Beskriv de molekylære og fysiologiske ændringer som forventes i homo og heterozygoter (Herunder ønskes oplysning om nedsat levedygtighed, nedsat fertilitet, fosterdød, neonatal mortalitet og adfærdsændringer.): Beskriv de molekylære og fysiologiske ændringer mm. for homo- og heterozygoter. Beskriv eventuelt fænotypiske ændringer som forekommer i homo/heterozygoter:

9 Beskriv dyrenes fænotype, hvis den adskiller sig fra wildtypen. Fænotypen skal også angives, selvom der er tale om en ændring, der vurderes at belaste dyret let. Specificer og beskriv sygelighed eller anden belastning af dyrenes velfærd fremkaldt af den genetiske modifikation: Vil den genetiske modifikation belaste dyret i sig selv? Specificer og vurder den mulige ekstra belastning, som opstår på grund af, at det påtænkte forsøg, der beskrives i Afsnit C: Vil forsøget være mere belastende for dyr med den angivne genetiske modifikation? Anfør de dyreværnsmæssige forholdsregler der agtes iværksat for at imødegå disse belastninger: Disse vil som minimum være de samme som angivet i C-skemaet. Hvis belastningen af den genetiske modifikation nødvendiggør yderligere humane endepunkter, skal disse beskrives her.

en fjerde Lars Frellesen

en fjerde Lars Frellesen en fjerde Lars Frellesen Status for ansøgning: Kladde Den samlede ansøgning indeholder: Afsnit A Afsnit B Oprettede Afsnit C skemaer: C 1 C 2 C 3 C 4 C 5 C 6 C 7 Oprettede Afsnit D Skemaer: Oprettede Afsnit

Læs mere

Dyreforsøgstilsynet. Stk. 5. Loven omfatter ikke genmodificering på hvirveldyr, der udelukkende er genmodificerede i deres somatiske celler.

Dyreforsøgstilsynet. Stk. 5. Loven omfatter ikke genmodificering på hvirveldyr, der udelukkende er genmodificerede i deres somatiske celler. Dyreforsøgstilsynet Fødevarestyrelsen Vejledning til ansøgning om tilladelse til kloning og genmodificering af dyr, jf. lov nr. 550 af 24. juni 2005 om kloning og genmodificering af dyr mv. med de ændringer,

Læs mere

mini seminar vurdering af belastning af forsøgsdyr Novo Nordisk 24. september 2013

mini seminar vurdering af belastning af forsøgsdyr Novo Nordisk 24. september 2013 mini seminar vurdering af belastning af forsøgsdyr Novo Nordisk 24. september 2013 Dyreforsøgstilsynet Mini seminar vurdering af belastning - Hvorfor er vi her - Regler for belastning af forsøgsdyr - Vurdering

Læs mere

Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013

Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013 Dyrefors øgstilsynet Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013 Denne udgave af nyhedsbrevet sætter fokus på den nye bekendtgørelse om dyreforsøg, der fuldt implementerer det nye EU-direktiv Den 1.

Læs mere

2010/1 LSV 138 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni Forslag. til

2010/1 LSV 138 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni Forslag. til 2010/1 LSV 138 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2010-5420-0041 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 1. juni 2011 Forslag

Læs mere

Velkommen til miniseminarom det nye ansøgningssystem AIRD og om vurdering af belastningsgrader. Vi er glade for, at så mange har valgt at bruge

Velkommen til miniseminarom det nye ansøgningssystem AIRD og om vurdering af belastningsgrader. Vi er glade for, at så mange har valgt at bruge Velkommen til miniseminarom det nye ansøgningssystem AIRD og om vurdering af belastningsgrader. Vi er glade for, at så mange har valgt at bruge eftermiddagen sammen med os vi glæder os til en oplysende

Læs mere

Vurdering af belastning af forsøgsdyr baggrund, metoder og Rådet for Dyreforsøgs vurdering

Vurdering af belastning af forsøgsdyr baggrund, metoder og Rådet for Dyreforsøgs vurdering Vurdering af belastning af forsøgsdyr baggrund, metoder og Rådet for Dyreforsøgs vurdering Department of Veterinary Disease Biology Enhedens navn EU 2010/63 Annex VIII + Article 15 SEVERITY CLASSIFICATION

Læs mere

Velkommen til Dyreforsøgstilsynets Miniseminar om Håndtering, socialisering og træning af forsøgsdyr

Velkommen til Dyreforsøgstilsynets Miniseminar om Håndtering, socialisering og træning af forsøgsdyr Velkommen til Dyreforsøgstilsynets Miniseminar om Håndtering, socialisering og træning af forsøgsdyr KU SUND, Frederiksberg Campus 13. december 2017 Kirsten Bayer Andersen Program 13.00 13.10: Kirsten

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1)

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1) LBK nr 474 af 15/05/2014 Gældende (Dyreforsøgsloven) Offentliggørelsesdato: 20-05-2014 Fødevareministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 3 a Kapitel 4 Kapitel 5 Dyreforsøg

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1)

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg 1) LBK nr 474 af 15/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-32-30-00002 Senere ændringer til

Læs mere

Lagerstyring og regnskab på Biomedicinsk Laboratorium

Lagerstyring og regnskab på Biomedicinsk Laboratorium Lagerstyring og regnskab på Biomedicinsk Laboratorium Biomedicinsk Laboratorium er den centrale dyreforsøgsfacilitet for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Det Naturvidenskabelige Fakultet og Odense

Læs mere

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov 15. juni 2013 Vejledning til den grønlandske dyreværnslov Denne vejledning vil i hovedtræk gennemgå Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn. Lovens formål Lovens formål er at sikre dyr forsvarlig

Læs mere

Bekendtgørelse om dyreforsøg 1)

Bekendtgørelse om dyreforsøg 1) BEK nr 12 af 07/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-32-30-00044 Senere ændringer

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse) Oplysninger, mærkning og identifikation af hunde, katte og ikke-menneskelige primater

Oversigt (indholdsfortegnelse) Oplysninger, mærkning og identifikation af hunde, katte og ikke-menneskelige primater BEK nr 88 af 30/01/2013 Gældende Offentliggørelsesdato: 31-01-2013 Fødevareministeriet S enere ændringer til forskriften BEK nr 918 af 14/08/2014 Ændrer i/ophæver BEK nr 332 af 18/05/1990 BEK nr 1016 af

Læs mere

Væsentlig gavns kriteriet ved behandling af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg. Forsøgsdyrenes Dag 24. April 2019 Leif R.

Væsentlig gavns kriteriet ved behandling af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg. Forsøgsdyrenes Dag 24. April 2019 Leif R. Væsentlig gavns kriteriet ved behandling af ansøgninger om tilladelse til dyreforsøg Forsøgsdyrenes Dag 24. April 2019 Leif R. Lund Dansk lovgivning om dyreforsøg - meget kort opsummering af tiden siden

Læs mere

Dyreforsøgstilsynets Årsberetning

Dyreforsøgstilsynets Årsberetning Dyreforsøgstilsynets Årsberetning 2003 - 0 - INDHOLDSFORTEGNELSE Medlemmerne af Rådet for Dyreforsøg og ansatte i sekretariatet... 1 Afgivelse af årsberetningen for 2003... Dyreforsøgsstatistikken i udvalgte

Læs mere

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje.

2. Ved erhvervsmæssig handel med katte forstås i denne bekendtgørelse erhvervelse af katte med videresalg for øje. Udkast til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater I medfør af 18, stk. 2, og 28, stk. 5, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1343

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dyreforsøg samt lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om dyreforsøg samt lov om kloning og genmodificering af dyr m.v. 1) 2010/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2010-5420-0041 Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed)

Læs mere

EN KLINISK RETNINGSLINJE

EN KLINISK RETNINGSLINJE EN KLINISK RETNINGSLINJE Alle nyfødte er i stand til bevidst at opfatte smerte (Bartocci et al: 2006) Som profession vil vi barnet det godt og anvender derfor evidensbaseret viden i de kliniske beslutninger.

Læs mere

Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012

Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012 Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE OM VARETAGELSE AF SYGE OG TIL- SKADEKOMNE SVIN SAMT INDRETNING OG BRUG AF SYGESTIER

Læs mere

Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport

Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport Indlæg Videncenter for Dyrevelfærds konference 21 nov. 2012 i København v/ Stig Jessen Dyrlæge 1991 1991-2003 2003-2006 2006 2009 2009- Stig Jessen

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017)

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr ikke

Læs mere

Justitsministeriet lytter til Forsøgsdyrenes Værns krav

Justitsministeriet lytter til Forsøgsdyrenes Værns krav Retsudvalget 2010-11 L 138 Bilag 10 Offentligt Dansk Folkeparti Att.: Peter Skaarup/Malene Harpsøe Folketinget Christiansborg København d. 6. april 2011 Kære Peter Skaarup og Malene Harpsøe Hermed nogle

Læs mere

FAQ Statistikindberetning

FAQ Statistikindberetning FAQ Statistikindberetning Nedenfor er samlet en række af de spørgsmål, som Dyreforsøgstilsynet modtog i forbindelse med statistikindberetningen for 2014. Finder du ikke svar på dit spørgsmål ved at læse

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version 2, 8. februar 2012) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr

Læs mere

Bekendtgørelse om veterinær godkendelse af zoologiske anlæg 1)

Bekendtgørelse om veterinær godkendelse af zoologiske anlæg 1) BEK nr 31 af 13/01/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 30. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2009-20-2301-00153 Senere ændringer til

Læs mere

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 05.12.2011 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har i perioden fra august til oktober gennemført en målrettet kontrolkampagne

Læs mere

- der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik (A5-0387/2002),

- der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik (A5-0387/2002), P5_TA(2002)0594 Beskyttelse af forsøgsdyr Europa-Parlamentets beslutning om Rådets direktiv 86/609/EØF om beskyttelse af dyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål (200/2259(INI)) Europa-Parlamentet,

Læs mere

Dansk Galop FORENINGEN TIL DEN ÆDLE HESTEAVLS FREMME DANISH JOCKEY CLUB LOV OM HOLD AF HESTE

Dansk Galop FORENINGEN TIL DEN ÆDLE HESTEAVLS FREMME DANISH JOCKEY CLUB LOV OM HOLD AF HESTE Dansk Galop FORENINGEN TIL DEN ÆDLE HESTEAVLS FREMME DANISH JOCKEY CLUB LOV OM HOLD AF HESTE 2007 Kapitel 1 Anvendelsesområde, definitioner m.v. 1. Reglerne i denne lov finder anvendelse på ethvert hestehold.

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 6. juni 2006 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2006-5401-0032 Dok.: AWE40674 Udkast til Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde

Læs mere

Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn

Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn Kapitel 1 Lovens formål og anvendelsesområde 1. Landstingslovens formål er at sikre dyr forsvarlig behandling og bedst mulig beskyttelse mod smerte,

Læs mere

Travheste som forsøgsheste

Travheste som forsøgsheste Travheste som forsøgsheste Forskning i hjerteflimmer hos heste resultater der gavner både hest og menneske Professor Rikke Buhl og Hospitalschef Susanne Nautrup Olsen De fleste travfolk har oplevet, at

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for biologiske agenser på offshoreanlæg m.v. 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for biologiske agenser på offshoreanlæg m.v. 1) Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for biologiske agenser på offshoreanlæg m.v. 1) I medfør af 3, stk. 3, 17, 37 og 43, 50, stk. 4, 52, stk. 1, 55, og 72, stk. 1, i lov nr. 1424 af 21. december

Læs mere

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde

UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner og katteinternater. Kapitel 1 Anvendelsesområde Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 128 Offentligt Civil- og Politiafdelingen UDKAST til bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af katte samt kattepensioner

Læs mere

Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien

Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien Forsøgsdyr i lægemiddelindustrien Side 2 I denne publikation kan du finde viden om forsøgsdyr og deres vilkår. Vi har udarbejdet publikationen til skoleelever i folkeskolens

Læs mere

INFORMATIONSMEDDELELSE

INFORMATIONSMEDDELELSE INFORMATIONSMEDDELELSE Denne informationsmeddelelse er fastlagt af Acies A/S (samlet betegnet Acies, vi, os eller vores i denne informationsmeddelelse) og gælder for vores virksomhed. 1 OM ACIES Acies

Læs mere

FAQ Statistikindberetning

FAQ Statistikindberetning FAQ Statistikindberetning Nedenfor er samlet en række af de spørgsmål, som Dyreforsøgstilsynet modtog i forbindelse med statistikindberetningen for 2014. Finder du ikke svar på dit spørgsmål ved at læse

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater BEK nr 1466 af 12/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-5401-0032 Senere ændringer til forskriften BEK nr 993 af 06/10/2008

Læs mere

Testsagen 2016 Kvalitetsudvikling af komitésystemet

Testsagen 2016 Kvalitetsudvikling af komitésystemet Testsagen 2016 Kvalitetsudvikling af komitésystemet Direktør, dr. pæd., aut. psykolog, Mads Hermansen Medlem af NVK Strukturering af undersøgelse og drøftelse Kort indledende oplæg (ca. 10 min) Præsentation

Læs mere

Vejledende udtalelse: Vurdering, diagnose og henvisning

Vejledende udtalelse: Vurdering, diagnose og henvisning Vejledende udtalelse: Vurdering, diagnose og henvisning Baggrund IBLCE har modtaget flere henvendelser vedrørende diagnosticering af sygdomme og sygdomsprocesser, derunder bl.a. for stramt tungebånd, svamp

Læs mere

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr]

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr] Leveringsaftale mellem NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V (herefter benævnt Kunden) og [navn] [adresse] [cvr-nr] (herefter benævnt Leverandøren) [dato] Modellering af lokaliteter til

Læs mere

DANFYSIK. Rekrutteringspolitik

DANFYSIK. Rekrutteringspolitik DANFYSIK Rekrutteringspolitik Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Oprettelse af ansøgningsprofil 4 3 Modtagelse af ansøgninger 5 4 Behandling af oplysninger og 6 referencer ved ansøgning 5 Samtaler 9

Læs mere

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Institut for Klinisk Medicin: Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Udarbejdet af Adjungeret lektor, ph.d. Aage Kristian Olsen Alstrup Institut for Klinisk Medicin Aarhus Universitetshospital Formål

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0543 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0543 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0543 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen G R U N D N O T A T Dato: 6. juli 2009 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2005-5420-0004 Dok.: MJO41470 om forslag til

Læs mere

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Del I OM METODEN OG MANUALEN Del II METODEMANUAL SÅDAN GØR DU TRIN FOR TRIN Del III KORT UDGAVE AF METODEMANUAL DEL IV EKSEMPLER PÅ

Læs mere

Hest 1: Brun oldenborg hoppe. Stod i spiltov bundet ved halsrem og havde ifølge ejer stået sådan i ca. 1 år.

Hest 1: Brun oldenborg hoppe. Stod i spiltov bundet ved halsrem og havde ifølge ejer stået sådan i ca. 1 år. 2015-32-0150-00013 Skrivelse af 8. juni 2015 fra Nordjyllands Politi En dyreværnsorganisation anmeldte en hesteholder for misrøgt af sine heste. Fire heste havde ikke været ude af stalden i 1 år, havde

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 1 2010

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 1 2010 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 1 2010 Udarbejdet af: Fagchef Jørgen Kyed Dato: 1. januar 2010 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest.

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest. 2015-32-0157-00014 Skrivelse af 29. juni 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Udlejer af et landmandssted fandt 2. marts en død hest i stalden, som han udlejede og anmeldte forholdet. Ved embedsdyrlægens

Læs mere

Experimentiel design. Planlægning af forsøg

Experimentiel design. Planlægning af forsøg Experimentiel design Planlægning af forsøg The 3 R s Replacement F.eks. in vitro eksperimenter Refinement F.eks. Anaestesi og smertelindring Reduction Forskningsmål Kontrol over faktorernes indvirken på

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 2009 Mødedokument 2014 C7-0147/2010 2008/0211(COD) 17/06/2010 Rådets førstebehandlingholdning Rådets førstebehandlingsholdning med henblik på vedtagelse af EUROPA- PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 J. nr. MST-52100-00002 UDKAST 13. august 2012 Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 8, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, 39, stk.

Læs mere

Du kan læse mere om dine rettigheder i Datatilsynets vejledning om de registreredes rettigheder, som du finder på

Du kan læse mere om dine rettigheder i Datatilsynets vejledning om de registreredes rettigheder, som du finder på HKI s Persondatapolitik Formålet med denne persondatapolitik er at oplyse om, hvordan HKI behandler personoplysninger og om, hvilke rettigheder den registrerede har i henhold til databeskyttelsesforordningen.

Læs mere

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R I R E K R U T T E R I N G S P R O C E S S E N H O S H A B

B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R I R E K R U T T E R I N G S P R O C E S S E N H O S H A B B E H A N D L I N G A F P E R S O N O P L Y S N I N G E R I R E K R U T T E R I N G S P R O C E S S E N H O S H A B 1. Indledning 1.1 Når du søger en ledig stilling hos HAB skal du være opmærksom på, vi

Læs mere

På baggrund af sagsakterne skønnes de sygelige tilstande at have været til stede dels uger

På baggrund af sagsakterne skønnes de sygelige tilstande at have været til stede dels uger 2015-32-0152-00049 Udateret skrivelse fra Østjyllands Politi Efter en anmeldelse om mulige dyreværnsmæssige problemer på en svineejendom med plads til ca. 5000 smågrise i vægtintervallet 7-30 kg, aflægger

Læs mere

1) Hest: Husdyr af heste- eller æselarten eller dyr, der fremkommer ved krydsning af disse.

1) Hest: Husdyr af heste- eller æselarten eller dyr, der fremkommer ved krydsning af disse. Bekendtgørelse hestelov. Opdateret, den 27. oktober 2008. Bekendtgørelse af 21. oktober 2008 angående differentiret lodtshøjde. Bekendtgørelse om loftshøjden i hestestalde I medfør af 6, stk. 2, og under

Læs mere

Ansøgningsskema til Master i Bioteknologi, efterår 2016

Ansøgningsskema til Master i Bioteknologi, efterår 2016 Ansøgningsskema til Master i Bioteknologi, efterår 2016 Ansøgningsfrist 1. november 2016 Læs medfølgende vejledning grundigt, før du udfylder ansøgningsskemaet. Skemaet udfyldes med blokbogstaver. 1. Personlige

Læs mere

Vedr.: Revision af EU-direktiv 86/609/EEC om beskyttelse af forsøgsdyr

Vedr.: Revision af EU-direktiv 86/609/EEC om beskyttelse af forsøgsdyr Justitsministeriet Dyrevelfærdskontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K 6. januar 2009 7.1.2.2.5 Att.: Mette Johansen Tlf.: 7226 8542 mjo@jm.dk Vedr.: Revision af EU-direktiv 86/609/EEC om beskyttelse

Læs mere

Regel- og lovgrundlag. Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur

Regel- og lovgrundlag. Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur Regel- og lovgrundlag Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur Lovgivning, baggrund EU-Forordning fra 2005 I Artikel 1 står der at reglerne gælder alle levende hvirveldyr. EU-Kommissionen fastslog i 2006

Læs mere

BILAG 4 PRISER OG AFREGNING

BILAG 4 PRISER OG AFREGNING BILAG 4 PRISER OG AFREGNING Vejledning Bilaget skal udfyldes af leverandøren på baggrund af vedlagte skabelon. Tilbudsgivers priser skal derfor omfatte tilbudsgivers vederlag for samtlige de af rammeaftalen

Læs mere

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 22. september 2010. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 22. september 2010. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele Ministerialtidende 2010 Udgivet den 22. september 2010 20. september 2010. Nr. 81. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele 1. Indledning Vejledning om godkendelse

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. Kapitel 1 Definitioner Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 11 af 20. august 2004 om miljøgodkendelse af særligt forurenende virksomheder m.v. I medfør af 7, 16, stk. 2 og stk. 3 og kapitel 5, 46 og 47 i landstingsforordning nr.

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lovforslag nr. L 116 Folketinget 2010-11 Fremsat den 26. januar 2011 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Større fleksibilitet i opfølgning og

Læs mere

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Vedtaget af Byrådet den 31.

Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne. Vedtaget af Byrådet den 31. 7 Kvalitetsstandard for tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med nedsat funktionsevne Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet

Læs mere

Forslag til Selvstyrets bekendtgørelse om indfangning og aflivning af hunde og katte

Forslag til Selvstyrets bekendtgørelse om indfangning og aflivning af hunde og katte 14. december 2016 Forslag til Selvstyrets bekendtgørelse om indfangning og aflivning af hunde og katte I medfør af 10, 13, stk. 2 og 27, stk. 2-3. i landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg

Bekendtgørelse af lov om dyreforsøg Dyreforsøgslovgivning Af Morten Kobæk, CEU-Kolding. Lovgivning i Danmark I Danmark er alle dyr beskyttet af Dyreværnsloven. Heri står, at dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte,

Læs mere

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym *

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym * 14. oktober 2009 Til Politiet Lokalstationen Viborg Rødevej 1 8800 Viborg Anne C. Abildgaard På vegne af Hesteinternatet af 1999 Rørbækvej 7-7323 Give www.hesteinternatet.dk Tlf.: 22 17 32 75 Anmeldelse

Læs mere

PASNINGSKONTRAKT HORSEMAMA

PASNINGSKONTRAKT HORSEMAMA PASNINGSKONTRAKT HORSEMAMA 011117 1. PARTERNE Mellem HorseMama ApS, CVR-nr. DK28840063, Gøgevang 4b, 2970 Hørsholm, telefonnr. 30360306, e-mail camilla@horsemama.dk (kontaktperson; Camilla Jacobs) og Navn:

Læs mere

Teknisk vejledning til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i CSC Social

Teknisk vejledning til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i CSC Social Teknisk vejledning til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i CSC Social Indholdsfortegnelse 1. Modulet til indberetning af magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten...

Læs mere

Bekendtgørelse om bekæmpelse af bluetongue 1)

Bekendtgørelse om bekæmpelse af bluetongue 1) BEK nr 933 af 17/09/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 25. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2012-14-2301-01061 Senere ændringer til

Læs mere

Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18)

Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18) Dette dokument indeholder både informations- og formularfelter. For at læse oplysninger skal du bruge pil ned fra et formularfelt. Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 98/58/EF af 20. juli konvention om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål,

RÅDETS DIREKTIV 98/58/EF af 20. juli konvention om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål, L 221/23 RÅDETS DIREKTIV 98/58/EF af 20. juli 1998 om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske

Læs mere

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder?

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Job&Sind 1 Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Denne pjece indeholder information, der skal hjælpe ledere, arbejdsmiljøog tillidsrepræsentanter

Læs mere

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler: Retningslinjer for implementering af optimeret og ensartet anvendelse/udfærdigelse af hhv. koordinationsplaner/udskrivningsaftaler samt tvungen opfølgning efter udskrivning Koordinationsplaner/udskrivningsaftaler:

Læs mere

Eksempler på dyreforsøgstilladelser og den belastningsvurdering, de er udstedt med alle tilladelser til dyreforsøg i Danmark kan findes her:

Eksempler på dyreforsøgstilladelser og den belastningsvurdering, de er udstedt med alle tilladelser til dyreforsøg i Danmark kan findes her: Eksempler på dyreforsøgstilladelser og den belastningsvurdering, de er udstedt med alle tilladelser til dyreforsøg i Danmark kan findes her: http://www.tilladelser.dyreforsoegstilsynet.dk/period.aspx?type=period&id=109679

Læs mere

Checklisten indeholder spørgsmål om følgende emner:

Checklisten indeholder spørgsmål om følgende emner: 29 BILAG C CHECKLISTE Checkskema handlingsplan Checklisten indeholder en række spørgsmål, som tilsammen dækker en væsentlig del af det psykiske arbejdsmiljø. Spørgsmålene er tænkt som et oplæg til virksomhedens

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 2 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik

FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Version 9, december 2016 FAQ vedrørende løntilskudsjob og virksomhedspraktik Bilag til Spilleregler om brug af løntilskudsjob i Frederikshavn kommune Indledning I forbindelse med evaluering af spilleregler

Læs mere

Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer

Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer FØDEVARESTYRELSEN VEJLEDNING 25.09.2013 J.nr.: 2013-28-2301-01186 Erstatter instruks af 21.12.2007 Vejledning om kontrol i forbindelse med tilbagetrækning af fødevarer Fødevarestyrelsen skal i alle situationer,

Læs mere

nmlkji nmlkj RÅDIGHEDSSUM 2011 - Tilskud til museernes virksomhed og fællesopgaver

nmlkji nmlkj RÅDIGHEDSSUM 2011 - Tilskud til museernes virksomhed og fællesopgaver RÅDIGHEDSSUM 2011 - Tilskud til museernes virksomhed og fællesopgaver Kulturarvsstyrelsen Museer H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon: 33 74 51 00 E-mail: postmus@kulturarv.dk Vejledning

Læs mere

Medicin. Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm

Medicin. Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm Medicin Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm Dyreværnsloven Hvad skal vi og hvad må vi? Bekendtgørelse af dyreværnsloven 1) Herved bekendtgøres dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344

Læs mere

Posttraumatisk belastningsreaktion.

Posttraumatisk belastningsreaktion. Posttraumatisk belastningsreaktion. (Årsberetning 2005) Lov om patientforsikring (lovbkg. nr. 228 af 24. marts 1997 med senere ændringer), således som den var gældende frem til 1. januar 2004, definerede

Læs mere

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Større fleksibilitet i opfølgning og indsats)

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Større fleksibilitet i opfølgning og indsats) 20. december 2010 Fremsat den af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Større fleksibilitet i opfølgning og indsats) 1 I lov nr. 563 af 9.

Læs mere

BILAG 4 REKVISITION TIL RAMMEAFTALE OM PLANLÆGNING AF MINDRE ANLÆG MINIUDBUD

BILAG 4 REKVISITION TIL RAMMEAFTALE OM PLANLÆGNING AF MINDRE ANLÆG MINIUDBUD DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Marts 2014 Kort vejledning fjernes når aftaleteksten er færdig og inden underskrift.

Læs mere

REKOMMANDATION FOR ANÆSTESI 2012 Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM)

REKOMMANDATION FOR ANÆSTESI 2012 Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM) REMMANDATIN FR ANÆSTESI 2012 Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM) De enkelte anæstesiologiske afdelinger skal beskrive, hvorledes de opfylder denne standard med hensyn til anæstesiologiske

Læs mere

Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger

Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger I medfør af 8 b, 11, stk. 1, 3 og 4, 12, stk. 3 og 4, 13, stk. 2, 15 og 38, stk. 4, i lov om dyrlæger, jf. lovbekendtgørelse nr. 815 af

Læs mere

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr]

Leveringsaftale. mellem. NaturErhvervstyrelsen. Nyropsgade København V. (herefter benævnt Kunden) [navn] [adresse] [cvr-nr] Leveringsaftale mellem NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V (herefter benævnt Kunden) og [navn] [adresse] [cvr-nr] (herefter benævnt Leverandøren) [dato] Bistand til planlægning af jordfordeling

Læs mere

En hjernerystelse der varer ved. en undersøgelse af effekten af et rehabiliteringsforløb for personer, der lider af postcommotionelt syndrom (PCS).

En hjernerystelse der varer ved. en undersøgelse af effekten af et rehabiliteringsforløb for personer, der lider af postcommotionelt syndrom (PCS). En hjernerystelse der varer ved en undersøgelse af effekten af et rehabiliteringsforløb for personer, der lider af postcommotionelt syndrom (PCS). De foreløbige tendenser Om postcommotionelt syndrom og

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.)

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) 1 I lov om nr. 466 af 12. juni 2009 om forbud mod hold af ræve, foretages følgende ændring: 1. 5 ophæves.

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 4 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K. Virksomheder J.nr. MST Ref. hebec/emibm 16. december 2016

Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K. Virksomheder J.nr. MST Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Hess Danmark Østergade 26B DK 1100 København K Virksomheder J.nr. MST-400-00011 Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Generel tilladelse for Hess Danmark til anvendelse, udledning og anden bortskaffelse af

Læs mere

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2010/63/EU af 22. september 2010 om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2010/63/EU af 22. september 2010 om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål 20.10.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 276/33 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2010/63/EU af 22. september 2010 om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål (EØS-relevant

Læs mere

Belastningsvurdering. Vejledning fra EU/FELASA/ESLAV/ECLAM. Grete Østergaard, 2013. September 2013 Vurdering af belastningsgrad FELASA/ESLAV/ECLAM

Belastningsvurdering. Vejledning fra EU/FELASA/ESLAV/ECLAM. Grete Østergaard, 2013. September 2013 Vurdering af belastningsgrad FELASA/ESLAV/ECLAM Belastningsvurdering Vejledning fra EU/FELASA/ESLAV/ECLAM Grete Østergaard, 2013 Scoring af belastning er ikke en eksakt videnskab Men man kan søge at skabe en fælles forståelse Udfordringer i direktiv

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om krav til karantænefaciliteter og eksportkarantæner

Udkast til Bekendtgørelse om krav til karantænefaciliteter og eksportkarantæner Udkast til Bekendtgørelse om krav til karantænefaciliteter og eksportkarantæner I medfør af 5, 8, stk. 2, 27, stk. 2, 30, stk. 1 og stk. 3, 32-34, 35, 37, 58, stk. 1 og 2, 61, 66 a og 70, stk. 3, i lov

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 5

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 5 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 5 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

Galdestensoperation Komplikationer

Galdestensoperation Komplikationer Galdestensoperation Galdestenssygdom er almindelig i Danmark. Hvert år får cirka 5000 personer fjernet galdeblæren. Lidelsen er hyppigst hos kvinder. Omkring halvdelen de personer, som har galdesten, har

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 6 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

Ansøgningsskema til vejledningsforløb med henblik på uddannelsesplan for masteruddannelse som fleksibelt forløb

Ansøgningsskema til vejledningsforløb med henblik på uddannelsesplan for masteruddannelse som fleksibelt forløb Ansøgningsskema til vejledningsforløb med henblik på uddannelsesplan for masteruddannelse som fleksibelt forløb Læs medfølgende vejledning grundigt, før du udfylder ansøgningsskemaet. Skemaet udfyldes

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00221/ dep sagsnr:28109 Den 20. oktober 2014 FVM 329 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere