RIGERE UDEN GRÅDIGHED

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RIGERE UDEN GRÅDIGHED"

Transkript

1 RIGERE UDEN GRÅDIGHED ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2017

2 2 ORDFØRER: LISBETH BECH POULSEN Med dette forslag viser SF, at det inden for de givne økonomiske rammer kan lade sig gøre at gøre Danmark grønnere, mere trygt og rigere. Grønnere gennem en forstærket indsats på klima og miljøområdet, hvor begrænsede midler kan gøre en stor forskel. Mere trygt gennem en realistisk prioritering af velfærdsområdet og ikke mindst vores børn og unge: Vores daginstitutioner, folkeskoler og det øvrige uddannelsessystem. Men også ved at fjerne de fattigdomsydelser, som mere end noget andet øger utrygheden også for alle dem, der risikerer at ende på kontanthjælp. Og rigere ved at skabe flere produktionsarbejdspladser gennem erhvervspolitikken, men også gennem at uddanne flere bedre og gennem en ambitiøs grøn omstilling, der jo netop har vist sig at skabe tusindvis at job i hele landet. Vi kan blive rige uden grådighed. Der er ingen grund til at give de bedst stillede endnu flere penge gennem topskattelettelser, lavere pris på de dyreste biler mv. Til gengæld er der alt mulig grund til at begrænse social dumping, hvor tvivlsomme firmaer tjener godt på underbetaling af arbejdskraften, og til at begrænse skattesnyd- og unddragelse, hvor især de rigeste rager til sig på andres bekostning. Et finanslovsforslag går kun et år frem. SF har tidligere fremlagt økonomiske udspil, der går længere frem i tiden, herunder en 2025-plan. Vi kan blive rige uden grådighed

3 3 TABEL 1. SF S FINANSLOVSUDSPIL FOR 2017 UDGIFTSFORSLAG MIO. KR Ordentlig velfærd i kommunerne Tid til sundhed 450 Ordentlig uddannelse og løft af erhvervsskolerne Flere produktionsjob - klog erhvervspolitik 100 Et grønnere Danmark 400 Afgiftsstop for elbiler 60 Vedligehold jernbanen 50 Afskaf fattigdomsydelserne Løft arbejdsmiljøet 100 Stop social dumping 150 Stop skatteunddragelse og indkræv gæld 320 Bedre ulands- og klimabistand FINANSIERING Spareforslag differentieret behandlingsgaranti færre uddannelsesreklamer 60 - begrænsning af konsulentydelser effektiv erhvervsfremme 100 Vækstfondsgaranti til Maabjerg 100 Prisregulering af cigaretafgift 220 Registreringsafgift lempes ikke 250 Ikke stop for grundskyld 550 Ikke rabat til virksomhedsarvinger 200 Stop skattefiduser og inddriv gæld Brug af reserver til jobreform II Brug af andre reserver Anm.: Tal er angivet efter tilbageløb og adfærd hvor det er relevant

4 4 SF s mål er, at der i 2020 er højst 3 vuggestuebørn og 6 børnehavebørn pr. voksen Ordentlig velfærd i kommunerne Venstreregeringens aftale om kommunal økonomi for 2017 betyder nedskæringer for 500 mio. kr. samtidig med, at det stigende antal ældre øger det kommunale udgiftsbehov med over 1 mia. kr. Det hænger ikke sammen. SF foreslår en supplerende aftale med kommuner om at øge bloktilskuddet med 1,5 mia. kr. mod at kommunerne: > > Øger antallet af voksne i vuggestuer og børnehaver. SF s mål er, at der i 2020 er højst 3 vuggestuebørn og 6 børnehavebørn pr. voksen > > Løfter folkeskolen med flere tovoksen timer og bedre tid til forberedelse fra det nyt skoleårs begyndelse i august 2017 samt over 4 år indfaser gratis morgenmad og et godt frokosttilbud på alle skoler > > Fastholder og forbedrer standarden på ældreområdet > > Indfører gratis psykologhjælp til unge i alderen år Psykologbistanden vil koste ca. 50 mio. kr. De resterende penge fordeles omkring ligeligt på de tre andre formål. Tid til sundhed Sundhedsvæsenet er yderst presset. SF foreslår, at den differentierede behandlingsgaranti genindføres, så de mest syge borgere kommer før i køen end de mindre syge. Det vil frigive 450 mio. kr. som prioriteres til blandt andet psykisk syge og et løft af fødselsafdelingerne.

5 5 Ordentlig uddannelse Regeringen påstår, at den vil fremtidssikre Danmark, men den gør det modsatte gennem store omprioriteringsbidrag folkeskolen rammes via det kommunale omprioriteringsbidrag og de øvrige uddannelser gennem kravet om 2 pct. i årlige besparelser. I 2017 skæres der yderligere på blandt andet produktionsskoler og gennem krav om, at man ( normalt) ikke kan tage to videregående uddannelser. SF foreslår: SF foreslår: At droppe begrænsningerne på hvornår man kan tage to uddannelser. > > At fjerne omprioriteringsbidraget på uddannelserne (vedrørende folkeskolen se ovenfor). > > At droppe begrænsningerne på hvornår man kan tage to uddannelser. > > At fjerne øvrige besparelser på ca. 125 mio. kr. SF kan acceptere begrænsningen af et efterskoleår til 42 uger. > > At afsætte ekstra 100 mio. kr. til erhvervsuddannelserne for at få flere unge, arbejdsløse og andre voksne til at uddanne sig for at begrænse den mangel på faglærte, der i stigende grad vil skade industrien, byggeriet mv. og dermed dansk økonomi. Flere produktionsarbejdspladser klog erhvervspolitik En rapport om erhvervsfremmeindsatsen viser, at der er meget store administrationsomkostninger blandt andet fordi der er over 200 offentlige aktører. SF foreslår en rationalisering, og at pengene herfra anvendes til at hjælpe produktionsvirksomheder til at udvikle og afprøve nye produkter blandt andet gennem styrkelse af EUDP og MUDP samt start på et program til udvikling af nyt, arbejdsmiljøvenligt udstyr. Der forventes at kunne omprioriteres 200 mio. kr. årligt, og det halve i 2017.

6 6 Et grønnere Danmark Den nye regering vil gerne fremstå som grønnere end Venstre regeringen. Det afspejler sig desværre ikke i de ændringsforslag til finansloven, som den har fremlagt. For at hjælpe den på vej og af hensyn til miljø, klima, natur og sundhed - har SF en række forslag til at gøre Danmark grønnere inden for en ramme på 460 mio. kr.: Den nye regering vil gerne fremstå som grønnere end Venstreregeringen. Det afspejler sig desværre ikke i de ændringsforslag til finansloven, som den har fremlagt > > Intelligent elforbrug: Afskaffelsen af PSO-afgiften gør elektricitet billigere. Det vil øge elforbruget. Det er helt centralt at mest muligt af det øgede elforbrug erstatter brug af kul, olie og gas. Det kan ske gennem brug af el i transportsektoren og til opvarmning i form af varmepumper. SF foreslår en pulje på 100 mio. kr. til intelligent elforbrug og at der afsættes 60 mio. kr. til at undgå at elbiler bliver dyrere i ved at droppe den planlagte forhøjelse af registreringsafgiften. > > Mere natur: Danmarks Naturfond tilføres ekstra 100 mio. kr. > > Miljøpulje: Regningen for landbrugspakken betales af landbruget selv og pengene bruges til en øget indsats for oprensning af store giftdepoter (fx Høfde 42), sikring af grundvandboringer og etablering af en tilskudsordning for energipil på landbrugsjord med stor kvælstofsudvaskning. Der afsættes 100 mio. kr. > > Maabjerg Energy Concept: Der kan skaffes job i Vestjylland ved at give MEC en statsgaranti, så de kan fremstille bæredygtig bioethanol. Garantien finansieres ved at afsætte penge fra Vækstfondens overskydende egenkapital.

7 7 Mens det lykkedes SRSF-regeringen at reducere antallet af fattige, har V-regeringen i rekordtempo øget antallet af fattige... Bedre kollektiv trafik Det er lykkedes at få regeringen til at erkende, at der stadig er flertal for både Togfonden og pengene til bedre og billigere kollektiv transport. Pengene er afsat på finansloven og vil blive udmøntet til bedre tog, busser og forhold for cyklisterne af forligspartierne. Regeringen har forslået at gå den modsatte vej: Den vil spare 50 mio. kr. på Banedanmark i form af effektiviseringer, selvom togdriften er alt andet end regelmæssig. SF mener, at effektiviseringer bør komme pendlere og andre passagerer til gode i form af en bedre indsats for at forbedre jernbaneanlæggene, og vil derfor annullere besparelsen. Afskaf fattigdomsydelserne Mens det lykkedes SRSF-regeringen at reducere antallet af fattige, har V-regeringen i rekordtempo øget antallet af fattige ved at indføre kontanthjælpsloft, 225-timers-regel og integrationsydelse. Blandt andet er der udsigt til tusindvis flere fattige børn. Regeringen erkender selv, at beskæftigelseseffekten er meget begrænset, og SF mener, at den på sigt er negativ fordi børnefattigdom betyder, at færre får en god uddannelse, et godt job og flere ender på fx førtidspension. Det har vi ikke råd til! Pengene fra fattigdomsydelser står bortset fra 40 mio. kr. fortsat på finansloven, og afskaffelse af denne reserve sikrer dermed finansiering af forslaget. Styrket indsats for den danske model Den danske model forudsætter, at vi alle sammen overholder reglerne. Ellers går det ud over velfærd, arbejdsmiljø og solidaritet, og det skader også de virksomheder, der overholder reglerne.

8 8 For at rette op på det vil SF: SF afviser også regeringens nidkære nedskæring på feriedagpengene for syge arbejdsløse. > > Styrke Arbejdstilsynet: Regeringen er meget optaget af at øge arbejdstyrken. Derfor er det gåde, at den skærer voldsomt ned på arbejdsmiljøindsatsen; nedskæringer der koster dyrt på arbejdsstyrken både i form af sygdom af begrænset varighed og i form af permanent uarbejdsdygtighed (og død). Bedre arbejdsmiljø gør også medarbejderne gladere og mere tilfredse, hvilket øger produktiviteten som regeringen også hævder at være optaget af. SF vil tilføre Arbejdstilsynet 100 mio. kr. > > Indsatsen mod social dumping styrkes med 150 mio. kr. > > SKAT styrkes med 320 mio. kr. til bedre ligning og øget restanceinddrivelse. Heraf finansieres 470 mio. kr. af den reserve, der er afsat til SKAT på finansloven. SF afviser også regeringens nidkære nedskæring på feriedagpengene for syge arbejdsløse. Dette forslag har dog ingen økonomiske konsekvenser i Øget bistand Som led i genopretning af ulands- og klimabistanden afsættes i alt 500 mio. kr. Lars Løkke Rasmussen har tidligere lovet, at klimabistand skal ligge ud over FN s ønske om at landene yder mindst 0,7 pct. af BNI i ulandsbistand. Det løfte lever hans regeringer ikke op til. Det vil være muligt med ekstra 500 mio. kr.

9 9 FINANSIERING Spareforslag SF har konkrete spareforslag for 935 mio. kr. Det omfatter: Det borgerlige flertal har siden valget uddelt store skattelettelser, som der ikke råd til. > > 450 mio. kr. i form af differentieret behandlingsgaranti på sygehusene, som finansierer Bedre tid til sundhed > > 60 mio. kr. i form af række reklameudgifter i uddannelsessektoren > > 100 mio. kr. gennem færre aktører i og billigere administration af erhvervsfremmeindsatsen > > 325 mio. kr. gennem sanering af statens dyre konsulentrapporter, hvoraf en del er overflødige, af for dårlig kvalitet og/eller kunne være lavet af ansatte i centraladministrationen. Udover at det er dyrt, svækkes opbygningen af viden, hvilket igen øger afhængigheden af konsulenthjælp. SF foreslår, et sparemål på 400 mio. kr. i 2017; til gengæld afsættes 75 mio. kr. til en særlig analyseenhed i centraladministrationen Brug af overskydende kapital hos Vækstfonden Vækstfonden har en langt større egenkapital end forudsat i lovgivningen. SF foreslår at en mindre del heraf afsættes til at dække en garanti til Maabjerg Energy Concept. Forventningen er, at der ikke bliver behov for at aktivere garantien; teknisk er afsat 100 mio. kr. Annullering af skatte- og afgiftslempelser Det borgerlige flertal har siden valget uddelt store skattelettelser, som der ikke råd til. SF foreslår at annullere nogle af lettelserne: > > Ingen fastfrysning af grundskylden i 2017

10 10 > > Ingen yderligere lempelse af registreringsafgiften i 2017 > > Rabatten på boafgiften (arveafgiften) for virksomhedsarvinger fjernes Statskassen unddrages et betydeligt to-cifret milliardbeløb hvert år som følge af forskellige former for skatteundragelse og omgåelse. > > Cigaretafgiften reguleres med prisudviklingen ligesom det sker i fx Sverige og Tyskland og som foreslået af tobaksindustrien. SF foreslår en regulering pr. 1. april 2017 svarende til den forventede stigning i nettoprisindekset fra 2014 til 2020 eller med i alt 9,3 pct. Ved beregning af provenuet på 220 mio. kr. er taget hensyn til grænsehandel og fald i antallet af rygere. Bedre ligning, færre skattefiduser og hurtigere gældsinddrivelse Statskassen unddrages et betydeligt to-cifret milliardbeløb hvert år som følge af forskellige former for skatteundragelse og omgåelse. Herudover sker der betydelig skatte- og momsunddragelse i forbindelse med udenlandske firmaers arbejde i Danmark. En styrkelse af SKAT og samarbejdet mellem SKAT og Arbejdstilsynet mod social dumping skønnes at kunne reducere dette beløb med mindst 1 mia. kr. i Samtidig taber statskassen store beløb på manglende inddrivelse af gæld hos borgerne, der så bliver forældede eller u-inddrivelige. En hurtigere og sikrere inddrivelse kan spare det offentlige for mindst 500 mio. kr. i Brug af reserver på finansloven SF foreslår at udmønte tre reserver på finansloven nemlig reserven til jobreform 2, som er penge fra fattigdomsydelserne; reserven til kvælstofstiltag, som må dækkes af landbrugsstøtten; samt reserven til SKAT. De to sidste reserver er delvis udmøntet af regeringen, og SF disponerer naturligvis kun de resterende midler.

11 11 SF foreslår endvidere at reducere tillægsbevillingsreserven fra 1,5 mia. kr. til et mere normalt niveau på 1,0 mia. kr. på trods af at reserven i forvejen sjældent udnyttes fuldt ud. Måske fordi regeringen har planer om at bruge de ekstra penge til yderligere skattelettelser.

12 VI BLIVER ALLE RIGERE UDEN GRÅDIGHED

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

Finansudvalget L 1 Bilag 7 Offentligt Reserver. Til lovforslag Ii 1 Folketingsåret

Finansudvalget L 1 Bilag 7 Offentligt Reserver. Til lovforslag Ii 1 Folketingsåret Til lovforslag Ii 1 Folketingsåret 2016-2017 Ændringsforslag stillet af SF den 7.december 2016 Ændringsforslagene vil indgå i tillægsbetænkningen. Til 6 Udenrigsministeriet kr. Bistand til udviklingslandene

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ OG SÆT FART PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ OG SÆT FART PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ 2 ORDFØRER/KONTAKT: DER ER HÅRDT BRUG FOR EN NY RETNING I DANMARK. Vi skal styrke velfærden, skrue op for de grønne

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

BØRNENES FINANSLOV SF S ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2019

BØRNENES FINANSLOV SF S ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2019 1 ORDFØRER/KONTAKT: SF S ÆNDRINGSFORSLAG TIL FINANSLOVEN 2019 PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Danskerne gav i juni det danske Folketing en klar opgave: det er tid til politisk forandring. Den ordre

Læs mere

Til 10 Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilskud til kommuner mv.

Til 10 Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilskud til kommuner mv. Finansudvalget 2018-19 (Omtryk - 14-12-2018 - Beløb i ændringsforslag nr. 548 ændret) L 1 Bilag 9 Offentligt Til lovforslag nr. L 1 Folketingsåret 2018-19 Ændringsforslag stillet den 13.december 2018 Til

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Finansudvalget L 1 Bilag 10 Offentligt

Finansudvalget L 1 Bilag 10 Offentligt Finansudvalget 2017-18 L 1 Bilag 10 Offentligt Til lovforslag L 1 Folketinget 2017-18 Ændringsforslag stillet den 18. december 2017 af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og

Læs mere

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen

Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen Oktober 2018 Konkrete forslag til at styrke dagpengeforsikringen LO har i den tekniske baggrundsrapport om dagpengesystemet dokumenteret, at dagpengenes kompensationsgrad er faldet markant i en periode,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD

ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD 2 ORDFØRER: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk 3337 4426 HELT KORT: 60 MIA. TIL VELFÆRD OVER 10 ÅR SF vil afsætte

Læs mere

Venstres budgetforslag 2018

Venstres budgetforslag 2018 Venstre i Odense Byrådsgruppen Venstres budgetforslag 2018 (20.09.2017) 1. Indledning I lighed med sidste år fremsætter Venstre et budgetforslag, der prioriterer velfærd for børn, unge, ældre og handicappede

Læs mere

Ti udfordringer for vækst:

Ti udfordringer for vækst: Ti udfordringer for vækst: Produktiviteten står i stampe Konkurrenceevnen er under pres Uddannelsesniveauet sakker efter de bedste lande Demografisk modvind Samlet arbejdsudbud kun gennemsnitligt i OECD

Læs mere

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne

Finanslovsforslag for konsekvenser for gymnasieuddannelserne Finanslovsforslag for 2017 - konsekvenser for gymnasieuddannelserne Samlet skæres de gymnasiale uddannelser med mere end 535 mio. kr. hhx får herefter 70 mio. kr. tilbage De almene gymnasier skæres 400

Læs mere

Aftale om finansloven for 2016

Aftale om finansloven for 2016 Aftale om finansloven for 2016 19. november 2015 Fakta om nye initiativer Styrket kernevelfærd: Markant løft af sundhedsområdet på 2,4 mia. kr. og 1 mia. kr. yderligere til en værdig ældrepleje Hurtigere

Læs mere

Investeringer

Investeringer Investeringer I alt En god start på livet - børnehaver og vuggestuer Højst 3 børn i vuggestuen eller 6 børn i børnehaven pr. voksen Stop stordriften - en leder og forældrebestyrelse for hver institution

Læs mere

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE Venstres reformer, før valget i 2011, har lagt grunden til 90 pct. af de samlede økonomiske effekter, som har sikret dansk økonomi. Og siden valget har Venstre

Læs mere

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER 2 ORDFØRER BEDRE MULIGHEDER OG FÆRRE BENSPÆND FOR DE SMÅ ERHVERV Vi skal skabe de bedste rammer for

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

En ny regerings udfordringer

En ny regerings udfordringer En Fair Løsning En ny regerings udfordringer Budgetunderskud/Holdbarhedsproblem (24 mia. kr.) Arbejdsløshed Lav produktivitetsvækst Lavt uddannelsesniveau Offentlig budgetsaldo 2007-2010, mia. kr 100 80

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE DER ER RÅD! DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE Lars Løkke og politikerne på Christiansborg siger, at der ikke er råd til velfærd. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til lønforhøjelser. Medierne

Læs mere

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tak for ordet. Nu er det her jo min første afslutningsdebat som politisk ordfører. Og jeg kan godt afsløre, at jeg har glædet mig rigtig meget til at stå

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 120 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2018-5832 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 120 - Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven,

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Analyse 19. november 2015 Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Regeringens målsætning er, at flere skal i arbejde og at færre skal være på offentlig forsørgelse.

Læs mere

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse

Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse Aftale om mindsket grænsehandel, BoligJobordning og konkrete initiativer til øget vækst og beskæftigelse delaftale om Vækstplan DK Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative

Læs mere

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019

Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Korrektioner af gældende udgiftslofter 3. oktober 2019 Sammen med det genfremsatte finanslovforslag for 2020 har regeringen fremsat forslag til ændring af de gældende udgiftslofter for 2020 til 2022. Ændringerne

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE

RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE RÅD TIL AT STIFTE OG VÆRE FAMILIE Når man stifter familie, følger nye behov. Et samfund, der stiller sig i vejen for, at disse behov kan opfyldes, stiller sig i vejen for, at familier kan stiftes og trives.

Læs mere

Borgere Grundskylden fastfryses i 2016 Mindre egenbetaling på fri- og privatskoler Registreringsafgift

Borgere Grundskylden fastfryses i 2016 Mindre egenbetaling på fri- og privatskoler Registreringsafgift Borgere Grundskylden fastfryses i 2016 De danske boligejere betaler allerede mere end rigeligt i skatter og afgifter. Derfor har man en bred politisk aftale om at fastfryse ejendomsværdiskatten. Det har

Læs mere

Pengene skal passe status på den økonomiske situation. August 2019

Pengene skal passe status på den økonomiske situation. August 2019 Pengene skal passe status på den økonomiske situation August 2019 Regeringen vil føre en ansvarlig økonomisk politik Det betyder kort sagt, at pengene skal passe. Eller lidt mere præcist: De offentlige

Læs mere

Skattelettelser i bunden kan ikke finansieres af et kontanthjælpsloft

Skattelettelser i bunden kan ikke finansieres af et kontanthjælpsloft Kontanthjælpsloft Skattelettelser i bunden kan ikke finansieres af et kontanthjælpsloft Der er en økonomisk gevinst ved at arbejde i Danmark. Venstre vil dog indføre et såkaldt moderne kontanthjælpsloft

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg September 2016 Regeringen fremlægger 2025-plan Regeringen har fremlagt sin 2025-plan, som består af flere dele: Hævet

Læs mere

3F Odense Industri - nyhedsbrev december 2015

3F Odense Industri - nyhedsbrev december 2015 Nyt fra Formanden: Dagpengereformen De nye dagpengeregler, som indføres fra 2017, vil betyde en række forbedringer i reglerne bl.a. for genoptjening af dagpenge og mere fair regler for brug af den optjente

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES

Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i CASES mio. kr. Omprioriteringsbidragets konsekvenser for erhvervsskolerne i 2017-3 CASES Regeringen har i sit finanslovsudspil fastholdt og videreført omprioriteringsbidraget i 2017-20, hvilket betyder en besparelse

Læs mere

Loftskorrektioner på FL19

Loftskorrektioner på FL19 Loftskorrektioner på FL19 December 2018 I forlængelse af de indgåede reformaftaler i foråret 2018 om Aftale om lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger (februar 2018),

Læs mere

Vækstinitiativer gavner hele landet

Vækstinitiativer gavner hele landet Klaus Rasmussen, Chefanalytiker, KR@DI.DK Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK OKTOBER 216 Vækstinitiativer gavner hele landet Afskaffelse af PSO og effektivisering af forsyningssektoren

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

TO VEJE FOR DANSK POLITIK SPAREVEJEN OG INVESTERINGSVEJEN NOVEMBERTRÆF 2010

TO VEJE FOR DANSK POLITIK SPAREVEJEN OG INVESTERINGSVEJEN NOVEMBERTRÆF 2010 TO VEJE FOR DANSK POLITIK SPAREVEJEN OG INVESTERINGSVEJEN NOVEMBERTRÆF 2010 DISPOSITION! Oprids af situationen for dansk økonomi nu og her! Investeringsvejen og sparevejen! Økonomien på lidt længere sigt!

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 21. september 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 487 (Alm. del) af 2. september

Læs mere

1 Midlertidige og billige boliger

1 Midlertidige og billige boliger maj 2019 Det er uacceptabelt for et rigt samfund som det danske, at antallet af hjemløse vokser. Alternativet ønsker en værdig og målrettet hjemløseindsats, der på en god og empatisk måde hjælper hjemløse

Læs mere

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Fakta om økonomi November 216 Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Over de seneste ti år er ressourcerne i SKAT faldet markant, hvilket har medført, at der

Læs mere

Loftskorrektioner på FL18

Loftskorrektioner på FL18 Loftskorrektioner på FL18 December 2017 I forlængelse af regeringens 2025-plan Vækst og Velstand 2025 og de indgåede reformaftaler i foråret 2017 om Tryghed om boligskatten, Aftale om flere år på arbejdsmarkedet

Læs mere

FORDELINGSEFFEKTER AF VK SKATTELETTELSE

FORDELINGSEFFEKTER AF VK SKATTELETTELSE . august af Jonas Schytz Juul direkte tlf. Resumé: FORDELINGSEFFEKTER AF VK SKATTELETTELSE Regeringens skatteforslag giver skattelettelser til de rigeste på næsten. kr., mens de fattigste ti procent får

Læs mere

VELFÆRD FØRST VELFÆRD FØRST

VELFÆRD FØRST VELFÆRD FØRST VELFÆRD FØRST VELFÆRD FØRST SOCIALDEMOKRATIETS PRIORITERINGER TIL FINANSLOVSFORHANDLINGERNE FOR 2018 1 Dansk økonomi er grundlæggende sund. Der er i dag råd til at investere i fællesskabet. Det skyldes

Læs mere

Aftale om kommunernes økonomi for 2015

Aftale om kommunernes økonomi for 2015 Sagsnr. 14-1548 Vores ref. JKA/BGV Den 10. juni 2014 Aftaler om kommunernes og regioners økonomi for 2015 Plads til mere service, men færre anlægsinvesteringer Aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi

Læs mere

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk For en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle Stem på Enhedslisten aarhus.enhedslisten.dk Enhedslisten for en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle En stemme på Enhedslisten ved kommunalvalget

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV 2 ORDFØRER/KONTAKT: RESUME KATALOG OVER SF S FORSLAG: 1) Loft over forældrebetalingen i SFO på 40 % 2) Minimumsnormeringer i SFO er og fritidshjem 3) Udvidelse

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 12. januar 2017 J.nr. 16-1692470 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af personskatteloven

Læs mere

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.).

Tabel 1 viser mindreprovenuet og det samfundsøkonomiske tab (alt sammen i 2018-niveau og mia. kr.). Denne analyse er en konsekvensberegning af Radikale Venstres forslag om at fremme grønne biler ved at stoppe salget af benzin- og dieselbiler efter 2025 og frem til da øge afgiftsrabatterne med 1 mia.kr.

Læs mere

Undersøgelse af mad til daginstitutioner

Undersøgelse af mad til daginstitutioner Undersøgelse af mad til daginstitutioner Resume Regeringen har besluttet, at børn i forskolealderen, som går i daginstitution senest d. 1. januar 2010 skal have et sundt måltid mad. Dette skal leveres

Læs mere

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 1 VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 2 INDHOLD 3 Forord Af Pernille Skipper, politisk ordfører 4 Enhedslistens

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: LO-forslag om højere dagpenge reducerer beskæftigelsen med 7.000 personer og koster 2½ 03-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (2123 7952) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé

Læs mere

FAKTAARK. Oversigt over faktaark

FAKTAARK. Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Udfordringer Et nyt kontanthjælpsloft 225 timers regel: Skærpet rådighed for alle kontanthjælpsmodtagere Samme ydelse til unge uafhængig af uddannelse Ingen ret til ferie for kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt

Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Finansudvalget 2013-14 L 201 endeligt svar på spørgsmål 24 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 22. september 2014 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 24 (L 201) af 9.

Læs mere

Finanslov GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat NOTAT. Dato: 25. november 2015 Af: Mads Rieck Thorning

Finanslov GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat NOTAT. Dato: 25. november 2015 Af: Mads Rieck Thorning GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Finanslov 2016 - Konsekvenser for kommunerne NOTAT Dato: 25. november 2015 Af: Mads Rieck Thorning Finanslov 2016 Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om annullering af planlagte besparelser i SKAT

Forslag til folketingsbeslutning om annullering af planlagte besparelser i SKAT 2016/1 BSF 104 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 29. marts 2017 af Rune Lund (EL), Pelle Dragsted (EL) og Lisbeth Bech Poulsen (SF) Forslag til

Læs mere

5. En god start i livet

5. En god start i livet 5. En god start i livet Daginstitutioner er børns første møde med fælleskabets institutioner. Det er derfor vigtigt, at dette møde er positivt og udviklende, så tillid til fællesskabet kan forankres. I

Læs mere

Presseresumeer. Delaftale om Vækstplan DK. 1. Delaftale om Vækstplan DK. 2. Afskaffelse af sodavandsafgift og sænkning af ølafgiften

Presseresumeer. Delaftale om Vækstplan DK. 1. Delaftale om Vækstplan DK. 2. Afskaffelse af sodavandsafgift og sænkning af ølafgiften Presseresumeer 1. Delaftale om Vækstplan DK 2. Afskaffelse af sodavandsafgift og sænkning af ølafgiften 3. BoligJobordningen genindføres og udvides i 2013 og 2014 4. Forhøjelse af totalskadegrænsen for

Læs mere

Besparelser på uddannelse kan koste milliarder i tabt velstand

Besparelser på uddannelse kan koste milliarder i tabt velstand kan koste milliarder i tabt velstand Siden 1 har regeringen sparet massivt på uddannelserne. I 19 er besparelserne løbet op i samlet set, mia. kr. Så store besparelser betyder, at der stor risiko for,

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2007

GRØNLANDS HJEMMESTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2007 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2007 Parterne er enige om, at landsstyret i Forslag til Landstingsfinanslov for 2007 foreslår en bevilling til bloktilskud til kommuner i 2007 på 783.901.000

Læs mere

Danmark i fremgang nye arbejdspladser

Danmark i fremgang nye arbejdspladser Se dette nyhedsbrev i en browser Danmark i fremgang nye arbejdspladser Kære medlem I dag offentliggør vi en ambitiøs plan "Danmark i fremgang nye arbejdspladser" for en styrket dansk konkurrenceevne og

Læs mere

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050

Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 N O T AT 22. juni 2011 J.nr. Ref. CA/ALB/JVA/LBT Klima og energiøkonomi Sammenhæng mellem udgifter og finansiering i Energistrategi 2050 Det er et centralt element i regeringens strategi, at alle initiativer

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

Ansvar og handling OPLÆG TIL FINANSLOV 2012

Ansvar og handling OPLÆG TIL FINANSLOV 2012 Ansvar og handling OPLÆG TIL FINANSLOV 212 3. november 211 Kasseeftersyn i to dele Den første del vedrører 212 og håndteres nu: Opdaterede konjunkturudsigter Gennemgang af finanslovforslaget fra august

Læs mere

Dansk Erhvervs detaljerede kommentarer til aftalen om finansloven for 2014

Dansk Erhvervs detaljerede kommentarer til aftalen om finansloven for 2014 Orientering 27. november 2013 Dansk Erhvervs detaljerede kommentarer til aftalen om finansloven for 2014 Regeringen indgik den 26. november aftale med Venstre og Det Konservative Folkeparti om finansloven

Læs mere

Gør fremtiden bedre for vores børn

Gør fremtiden bedre for vores børn Finanslov 2018 Gør Danmark større Radikale Venstre vil investere i fremtiden. I vores børn. I vores uddannelser. I vores klima og miljø. Det er sådan, vi gør Danmark større. Finansloven handler om, hvilket

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, NOTAT

KRITISKE ANALYSER. Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund,   NOTAT 1 KRITISKE ANALYSER Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund, www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk NOTAT KOMMUNEVALG: SRSF HAR VIDEREFØRT, JA SKÆRPET VK REGERINGENS SPAREPOLITIK OVERFOR

Læs mere

Væsentlig mere end en milliard

Væsentlig mere end en milliard Væsentlig mere end en milliard Indledning Dette program beskriver en radikal omlægning af det danske skattesystem, der i langt højere grad tilgodeser arbejde, mens boliger og miljø beskattes yderligere.

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

Seniorer på arbejdsmarkedet

Seniorer på arbejdsmarkedet Seniorer på arbejdsmarkedet - de kan og vil 15. januar 2018 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen 1 Dansk opsving: Stigende beskæftigelse Mia. Kr. (2010-priser) 2100 2000 1900 1800 1.000 personer

Læs mere

Finansloven for 2016: Skuffende finanslov for lønmodtagerne

Finansloven for 2016: Skuffende finanslov for lønmodtagerne Sagsnr. 15-1306- Finansloven for 2016: Skuffende finanslov for lønmodtagerne Den 19. november indgik regeringen hovedaftale om finansloven for 2016. Med aftalen er regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal

Læs mere

Teknisk gennemgang af FFL19 for 29. Energi,- Forsynings- og Klimaministeriet september 2018

Teknisk gennemgang af FFL19 for 29. Energi,- Forsynings- og Klimaministeriet september 2018 Finansudvalget 2017-18 L 241 Bilag 2 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL19 for 29. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Side 1 Ny energiaftale D. 29. juni 2019

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

!"#$%&%#'"(#)*+,*(-##

!#$%&%#'(#)*+,*(-## !"##$%&'#&("%#")*& Socialdemokraterne og SF går samlet til folketingsvalg den 15. september. Vores partier er forskellige. Vores historier og vores mærkesager er ikke identiske. Men vi har valgt at stå

Læs mere

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

FAIR FORDELING MINDRE FORURENING OG BILLIGE KLIMAVENLIGE BILER

FAIR FORDELING MINDRE FORURENING OG BILLIGE KLIMAVENLIGE BILER 1 FAIR FORDELING MINDRE FORURENING OG BILLIGE KLIMAVENLIGE BILER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Kørselsafgift på 35 øre pr. kilometer på trafikerede veje med særligt trængselsgebyr i hovedstaden

Læs mere

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET

ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET ANALYSE AF FORSLAG TIL FINANSLOV 2014 - KONSEKVENSER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET Regeringen fremlagde d. 27. august 2013 sit forslag til finansloven for 2014. Det er på mange måder en finanslov, der særligt

Læs mere

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK i:\marts-2001\venstre-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK Venstres skattepolitik bygger på et skattestop og nedbringelse af skatterne i takt med, at

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge 2007/2 BSF 142 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. juni 2008 af Thomas Adelskov (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Egil Andersen (SF), Margrethe

Læs mere

Enhedslistens udspil til finansloven for 2016

Enhedslistens udspil til finansloven for 2016 Enhedslistens udspil til finansloven for 2016 Indledning 4 Enhedslistens forslag til finansloven 4 Flygtninge og genopbygning i nærområderne 4 1. Flygtningeudgifter skal ikke betales af velfærden 5 2.

Læs mere

Fair Forandring. Derfor begrænser vi os til ændringer, der tjener et klart og nødvendigt formål.

Fair Forandring. Derfor begrænser vi os til ændringer, der tjener et klart og nødvendigt formål. Tryghed om skat og velfærd Socialdemokraterne og SF vil efter næste folketingsvalg sætte sig i spidsen for et nyt flertal, som tager ansvar for en ny prioritering af fællesskabets mål og midler. Det har

Læs mere

Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK

Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK Overblik over skatte- og afgiftselementer i delaftalen om Vækstplan DK 1. Provenuoversigt 2. Afskaffelse af sodavandsafgiften 3. Nedsættelse af ølafgiften 4. Genindførelse og udvidelse af BoligJobordningen

Læs mere

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti

De rigeste har sikret at landet er verdens 3. Mest ulige land kun overgået af Angola og Haiti 1 Cristian Juhl, Enhedslisten 1. maj 2012 Første maj er arbejdernes INTERNATIONALE dag Den nyliberale bølge, der hærger verden, betyder: At færre står i fagforening At der bliver større forskel på rig

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene

Forslag. Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansårene Lovforslag nr. L 3 Folketinget 2014-15 Fremsat den 7. oktober 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner

Læs mere

Loftskorrektioner på FL17

Loftskorrektioner på FL17 Loftskorrektioner på FL17 December 2016 I forbindelse med efterårets forhandlinger om DK2025 Et stærkere Danmark og finansloven for 2017 blev der fremsat ændringsforslag til de gældende udgiftslofter for

Læs mere