ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD"

Transkript

1 ET EKSTRAORDINÆRT VELFÆRDSLØFT MIDLERTIDIGT VELFÆRDSBIDRAG OG STYRKET INDSATS MOD SKATTESNYD

2 2 ORDFØRER: PIA OLSEN DYHR HELT KORT: 60 MIA. TIL VELFÆRD OVER 10 ÅR SF vil afsætte 6,6 mia. kr. årligt over 10 år (samlet omkring 60 mia. kr.) til styrket velfærd og bedre forebyggelse: 4,9 mia. kr. om året skal sikre, at alle børn får en god start i livet, og yderligere 1,7 mia. kr. om året bruges til at styrke den forebyggende indsats, herunder bedre arbejdsmiljø, flere voksne i daginstitutionerne, frokost i folkeskolen og mindre frafald på uddannelserne. Pengene skal komme fra en indsats mod skattefiduser, og fra en midlertidig skatteforhøjelse svarende til ca. 50 kr. om måneden for en typisk LO-arbejder. Alle kommer til at bidrage dem med lav indkomst med lidt, dem med høj indkomst med mere. Skatten sættes ned igen i takt med, at den bedre forebyggelse virker og betyder færre udgifter for det offentlige. Skatteforhøjelsen vil være væk efter højst 10 år. Indsatsen vil betyde et bedre liv for mange, og en stærkere samfundsøkonomi. Alle kommer til at bidrage dem med lav indkomst med lidt, dem med høj indkomst med mere

3 3 TABEL 2. OVERSIGT OVER ØKONOMIEN Mio. kr/år 1. Et bedre arbejdsmiljø Kurser i psykisk arbejdsmiljø 25 - Styrkelse af Arbejdstilsynet Udvikling af arbejdsmiljøvenligt udstyr 50 - Pulje til køb af arbejdsmiljøvenligt udstyr Unge Gratis psykologhjælp 50 - Efterværn Løft af ungdomsuddannelser Bedre hjælp til arbejdsløse Behandlingsforløb for dagpengemodtagere Uddannelsestilbud for ordblinde og ufaglærte Bedre indsats kontanthjælpsmodtagere og resurseforløb Socialøkonomiske virksomheder En god start i livet for alle Løft af fødeafdelinger Sundhedsplejersker 90 - Mindst 1 voksen pr. 3 vuggestue- og 6 børnehavebørn Socialrådgivere tilknyttes skoler og daginstitutioner Frokostordning på alle folkeskoler Mere tid til forberedelse i alle folkeskoler Flere tovoksentimer i folkeskolen Indsats mod børnefattigdom 140 I alt forebyggelsesindsats 6580 Indsats mod skatteunddragelse 4880 Midlertidigt velfærdsbidrag 1700 I alt finansiering 6580

4 4 Vi investerer alt for lidt i forebyggelse. Vi investerer ikke mindst alt for lidt i en tidlig indsats for børn og unge. Det betyder, at for mange ikke får en uddannelse, bliver syge og nedslidte af deres arbejde, rammes af arbejdsulykker og alt for mange parkeres uden for arbejdsmarkedet på offentlig forsørgelse. Det koster dyrt både for den enkelte, for samfundsøkonomien og for den offentlige økonomi. Vi investerer ikke mindst alt for lidt i en tidlig indsats for børn og unge. Det er nemlig i høj grad kommuner, regioner og staten, der samler alle disse udgifter op. Det har skabt en ond cirkel, hvor for stramme budgetter betyder nedskæringer, ikke mindst på netop investeringer i fremtiden, herunder forebyggelse. Og det bliver kun værre, når de borgerlige lægger op til skatterabatter til de rigeste, og presser kommuner, regioner og uddannelser yderligere på økonomien. DYNAMISKE FOREBYGGELSESEFFEKTER Finansministeriet har ivrigt indregnet tvivlsomme dynamiske effekter af skattelettelser og nedskæringer på de sociale ydelser, men har det med ikke at indregne selv veldokumenterede effekter af bedre forebyggelse og en tidlig indsats i forhold til børn. Det fører til skæve og absurde resultater, såsom at Liberal Alliances politik skulle skabe et rigere samfund. Danmark er netop blevet rigt land ved at investere i hinanden gennem stærk velfærd. SF vil gå den modsatte vej af regeringen. Vi vil sparke til Finansministeriet og deres regnemodeller, så penge til børn, uddannelse, godt arbejdsmiljø og anden forebyggelse ses som det det er, nemlig investeringer, der sparer udgifter og giver andre dynamiske effekter ikke mindst i form af, at flere kan klare et arbejde.

5 5 INVESTERINGER I FOREBYGGELSE SKAL NATURLIGVIS FINANSIERES LIGESOM ANDRE INVESTERINGER. SF foreslår, at de former for forebyggelse, der tjener sig ind i løbet af højst 10 år finansieres ved et midlertidigt velfærdsbidrag, mens indsatsen i forhold til børnene finansieres ved en indsats mod skatteunddragelse. Velfærdsbidraget betales tilbage i takt med at indsatsen virker hvilket måles gennem en række tilbagebetalingsmål fx fald i antal arbejdsulykker eller stigning i antal unge, der gennemfører en uddannelse. TABEL 1. VELFÆRDSBIDRAG FOR FORSKELLIGE FAMILIETYPER (KR. PR. MÅNED) ENLIGE LO-arbejder 48 Direktør 146 Dagpengemodtager 31 Pensionist 22 PAR LO-arbejderfamilie 96 Funktionærfamilie 146 Direktørfamilie 227 Pensionistpar 32 Anm.: Skatteministeriets familietyper, den enlige direktør er dog konstrueret på grundlag af skatteministeriets direktørfamilie. Den enlige pensionist har kun folkepension; for pensionistparret har den ene desuden ATP. Når SF foreslår investeringer i forebyggelse, betyder det selvsagt ikke, at andre former for velfærd forsømmes. Der er ikke mindst brug for flere penge til at sikre velfærden for ældre, og det vil SF prioritere inden for det økonomiske råderum. Og i løbet af få år vil råderummet blive større, hvis vi investerer klogt i forebyggelse.

6 6 Konkret foreslår SF at investere i: > > Et bedre arbejdsmiljø Tilbagebetalingsmål: Fald i antal arbejdsulykker og antal sygedage. > > Unge Tilbagebetalingsmål: Antal unge der gennemfører en uddannelse, herunder socialt udsatte og psykisk sårbare unge > > Bedre hjælp til arbejdsløse Tilbagebetalingsmål: Flere langtidsarbejdsløse i arbejde > > En god start i livet for alle Ovenfor er tilbagebetalingsmålene angivet helt kort. De skal dog udformes omhyggeligt, og der skal korrigeres for andre forhold - effekter som ikke er et resultat af bedre forebyggelse.

7 7 PAKKE 1: BEDRE ARBEJDSMILJØ Dårligt arbejdsmiljø betyder store udgifter til sundhedsvæsenet, til sygedage og førtidspension. LO opgjorde i 2007 omkostningerne til 64 mia. kr. 1, og det ligger helt på linje med tal fra Det europæiske Arbejdsmiljøagentur, der fx opgør omkostningerne i Holland til 3 pct. af BNP (svarende til 65 mia. kr. i Danmark) 2. Når den borgerlige regering skærer ned på Arbejdstilsynet, er det virkelig at lade kronerne rulle for at spare på ørene. Eller rettere at lade milliarderne rulle for at spare på millionerne. Når den borgerlige regering skærer ned på Arbejdstilsynet, er det virkelig at lade kronerne rulle for at spare på ørene SF foreslår: > > Obligatoriske kurser i psykisk arbejdsmiljø for alle offentlige ledere og ledere i virksomheder med over 20 ansatte. 25 mio. kr. > > Markant styrkelse af Arbejdstilsynet med 200 mio. kr. > > Program for erhvervsmæssig udvikling af arbejdsmiljøvenlige løsninger: 50 mio. kr. > > Pulje til anskaffelse af arbejdsmiljøvenligt udstyr i den offentlige sektor (dækning af merudgifter og afprøvning af nyt og bedre udstyr) 50 mio. kr. 1 Kilde: Oje%20paa%20arbejdsmiljoet/OPA%202007/4404_OPA_juni2007_ web%20pdf.ashx 2 Kilde:

8 8 Tilbagebetalingsmål 1 er færre sygedage for beskæftigede. Tallet afhænger i høj grad af hvor godt eller dårligt arbejdsmiljøet er. Sygedage i det offentlige koster udgifter til vikarer, i den private sektor er der tab af produktion og dermed skatteindtægter og langvarig sygdom koster desuden udgifter til sygedagpenge. En reduktion af det arbejdsmiljørelaterede sygefravær med bare 5 pct. vil give det offentlige en gevinst på op imod 1 mia. kr. 3 Tilbagebetalingsmål 2 er antal arbejdsulykker. Arbejdsulykker koster samfundet dels i form af direkte udgifter til læge og sygehus mv, dels i tab af arbejdsdage og år, men er samtidig en indikator for arbejdsmiljøet generelt. 3 Ifølge kilde nævnt i note 1 udgjorde omkostningerne til arbejdsmiljørelateret sygdom i mia. kr., hvilket kan opregnes til ca. 33 mia. kr. i Det må antages, at de offentlige bærer betydeligt over halvdelen af disse omkostninger.

9 9 PAKKE 2: UNGE Kun lidt over halvdelen af de unge, der starter på en erhvervsuddannelse gennemfører denne uddannelse 1. Det er voldsomt dyrt. En del af frafaldet skyldes for ringe kvalitet fx for få timer og forældet udstyr; en anden del de psykiske problemer som mange unge slås med. Og mens det store flertal trods dette ender med at få en god uddannelse, er tallene for socialt udsatte unge direkte alarmerende, idet kun halvt så mange som andre unge har taget en ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år 2. SF vil sætte ind med følgende tiltag: > > Gratis psykologhjælp for unge mellem 15 og 25 år: 50 mio. kr. 3 > > Efterværn for årige: Socialt udsatte unge der fylder 18 år skal have ret til en opfølgende indsats, så de får hjælp til at komme godt i gang med en uddannelse mv. I dag er der mange social udsatte unge, der i 18-års fødselsdagsgave får at vide, at nu må det klare sig selv. Desværre er der mange, der ikke pludselig kan leve op til det krav bare fordi de er blevet myndige. SF foreslås at der indføres efterværn i 3 år efter den unge er fyldt 18 år. Udgiften skønnes til 450 mio. kr. 4 > > Ungdomsuddannelser: Flere skal gennemføre en uddannelse; der investeres i bedre udstyr, mere undervisning og mere vejledning og feedback (mindre frafald) med 300 mio. kr. 1 Kilde: Erhvervs/2015/Sep/ Fortsat-stort-frafald-paa-erhvervsuddannelserne 2 Kilde: 3 Kilde: svar/ / pdf angiver et groft skøn til 50 mio. kr. Merudgiften vil være påvirket af, at adskillige kommuner siden har indført gratis psykologhjælp til unge. 4 Notat fra SL, som SF har fået pr. mail, skønner omkostningen til 430 mio. kr.

10 10 Tilbagebetalingsmålet er stigningen i antal unge der gennemfører uddannelse ungdom- eller videregående. Unge der gennemfører en uddannelse vil typisk tjene mere og have lavere arbejdsløshed, og dermed betale mere skat og koste mindre i understøttelse, hvilket forbedrer de offentlige finanser. Gevinsten i løbet af deres arbejdsliv udgør ca. 5 mio. kr. 5, så hvis ekstra pr. årgang gennemfører en uddannelse er gevinsten 5 mia. kr. Den indtræffer gradvist over de ca. 45 år, der udgør et arbejdsliv, så gevinsten pr. årgang er dermed ca. 110 mio. kr. Efter ti år er gevinsten 1,1 mia. kr. Det opgøres supplerende, hvor mange af de unge, der er i målgruppen for efterværn, der får en uddannelse, og hvordan antallet af unge med psykiske problemer udvikler sig, men tilbagebetalingsmålet er, at flere får en uddannelse og derigennem et job. 5 Kilde: AE-rådet opgør tallet til 3,5 mio. kr. for kortere videregående uddannelse, 4,7 mio. kr. for mellemlange videregående uddannelse og 9,0 mio. kr. for lange videregående uddannelse. Der er ikke regnet for erhvervsuddannelserne. Tallene er set i forhold til ufaglært. Her er for illustrations skyld anvendt et gennemsnitstal på 5 mio. kr.

11 11 PAKKE 3: BEDRE HJÆLP TIL ARBEJDSLØSE Mange langtidsarbejdsløse har store problemer - udover at samfundet ikke kan skaffe dem et job. Det er kun sjældent, at problemet er dovenskab, men der fx kan være tale om depression eller misbrug. Der kan også være tale om ordblindhed eller mangel på færdigheder. Frem for at være sygeligt optaget af om det kan betale sig at arbejde hvilket det som bekendt kan for næsten alle burde man konkret gå ind og hjælpe med at løse disse problemer. SF foreslår konkret: > > Alle arbejdsløse, der har været på dagpenge i et halvt år skal, hvis de har behov for det, have mulighed for at få et behandlingsforløb for misbrug, psykiske problemer o.lign. uden at risikere at miste dagpengene. I dag går mange og putter med problemerne, fordi de frygter at miste dagpengeretten, ligesom jobcentrene ikke er klædt på til at håndtere disse problemer. Ordningen forventes at koste ca. 100 mio. kr. årligt. > > Indsatsen for at hjælpe ordblinde arbejdsløse og arbejds løse uden en brugbar uddannelse opprioriteres. Der afsættes 250 mio. kr. til en bedre indsats, herunder til motivation af målgruppen. > > Der skal ydes bedre hjælp til kontanthjælpsmodtagere, der har problemer udover at de mangler et arbejde. Blandt andet skal resurseforløbene styrkes, herunder gennem øget brug af mentorer. Der afsættes 200 mio. kr. til formålet.

12 12 > > Fremme af socialøkonomiske virksomheder, der ansætter borgere med nedsat arbejdsevne eller specielle problemer der afsættes 25 mio. kr./år til formålet Tilbagebetalingsmål 1 er hvor mange langtidsarbejdsløse, der kommer i arbejde. Såfremt flere langtidsarbejdsløse er i arbejde forbedrer det den offentlige økonomi med mindst 250 mio. kr. Tilbagebetalingsmål 2 er hvor mange personer på kontanthjælp og i resurseforløb, der kommer i arbejde, herunder i fleksjob. For hver yderligere personer, der kommer i (fleks)job forbedrer det en offentlige økonomi med ca kr./år 1. 1 Med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 10 timer, jf. og en skønnet gevinst på kr. pr. fuldtidsjob.

13 13 Mange børn får en skidt start i livet. Det gælder uanset social baggrund, selvom risikoen klart er størst for børn fra socialt udsatte hjem. PAKKE 4: EN GOD START I LIVET FOR ALLE Mange børn får en skidt start i livet. Det gælder uanset social baggrund, selvom risikoen klart er størst for børn fra socialt udsatte hjem. Problemerne bliver som hovedregel grundlagt i de allerførste år, og derfor er indsatsen i blandt andet vuggestue- og børnehave så central. Det er også langt billigere at fange problemerne her end lade dem vokse sig store, dyre og uoverskuelige. De senere års nedskæringer på dette område er også ud fra en langsigtet, samfundsøkonomisk vurdering helt forkert. Men det er også nødvendigt at styrke folkeskolen. Den har ligesom øvrige kommunale udgiftsområder været udsat for løbende nedskæringer, og i forvejen kniber med at løse opgaven med at få alle med. Den dårlige økonomi har bidraget til at give folkeskolereformen en problematisk start. Det er der brug for at rette op på. SF foreslår: > > Løft af fødeafdelinger: 150 mio. kr. > > Flere besøg fra sundhedsplejersker: Nyt obligatorisk besøg ved 3 års alderen samt i gennemsnit to ekstra besøg pr. barn efter behov: 90 mio. kr. 1 > > Mindst 1 voksen pr. 3 vuggestue- og 6 børnehavebørn i alle daginstitutioner: 2,4 mia. kr. > > Socialrådgivere tilknyttes alle daginstitutioner og skoler normeret efter behov: 350 mio. kr. Indsatsen tilpasses til institutionen eller skolens størrelse og omfanget af sociale problemer. 1 Kilde: Tal er baseret på notat fra Dansk Sygeplejeråd.

14 14 > > Alle folkeskoler skal tilbyde en frokostordning med en betaling på højst 20 kr. pr. elev og med frifrokost til børn fra fattige og socialt udsatte familier. Kommunerne eller den enkelte skole fastsætter indenfor denne ramme selv udgiftsniveauet, og kan fx vælge en mere smør-selv baseret ordning med en tilsvarende betydelig lavere pris. Der afsættes 1 mia. kr. > > Bedre tid til forberedelse i folkeskolen svarende til i gennemsnit ca. 1 time/uge mere til forberedelse pr. lærer (ved fuldtidsansættelse). 500 mio. kr. > > Flere tovoksentimer i folkeskolen i gennemsnit knap 1 lektion ekstra pr. klasse pr. uge, som primært afvikles i de mindre klasser. 250 mio. kr. > > Indsats mod børnefattigdom væk med kontanthjælpsloftet og socialt klippekort til kontingenter etc.: 140 mio. kr. 2 Investeringen er tjent hjem, hvis det lykkes at nedbringe antallet af børn, der ender i det såkaldte udenforskab med 10 procent. Det vil på lang sigt spare offentlige udgifter på ca. 1,4 mia. kr. og forbedre beskæftigelsen svarende til en forbedring af de offentlige finanser på ca. 3,8 mia. kr. 3 2 Størstedelen af udgiften til at afskaffe kontanthjælpsloftet finansieres ved at bruge de puljer der på finansloven er afsat til skattelettelser og som stammer fra netop indførelsen af kontanthjælpsloftet 3 Kilde:

15 15 FINANSIERING Den måske største gevinst ved forebyggelse opnås ved at investere i, at alle børn får en god start i livet. Men samfundets økonomiske gevinster ligger som nævnt mange år ude i fremtiden, og derfor er modellen med midlertidige velfærdsbidrag ikke egnet på dette områder, der derfor finansieres gennem en forstærket indsats i forhold til skatteunddragelse og omgåelse, jf. boksen. Samlet set forventes et provenu i 2020 på mindst 5 mia. kr. (opgjort netto efter tilførsel af flere ansatte til SKAT), hvoraf 4,9 mia. kr. reserves til En god start i livet for alle, der rulles ud gradvis i perioden MASSER AF PENGE I INDSATS MOD SKATTEUNDDRAGELSE > > Fiflerier med refusion af udbytteskat har kostet statskassen over 2 mia. kr. årligt i de seneste år > > Multinationale selskabers fiflerier med deres skat hvor de kunstigt flytter overskud ud af Danmark koster ca. 12 mia. kr. hvert år. > > Private der skjuler deres formuer i Panama og andre skattely, så de snyder os andre for skat af deres renter, udbytter mv. koster ca. 2 mia. kr. hvert år. > > Der svindles med moms over grænserne for ca. 3 mia. kr. hvert år. En del af disse penge vil komme ind som følge af en international indsats i blandt andet EU. SF vil desuden i den kommende folketingssamling fremlægge konkrete forslag til begrænsning af skatteunddragelse, og så skal SKAT tilføres op til 400 mio. kr. til en skærpet indsats. Netto kan disse tiltag indbringe mindst 5 mia. kr. årligt med en vis indfasningsperiode.

16 16 Finansiering af resten af SF s forebyggelsesplan sker ved, at befolkningen betaler et midlertidigt velfærdsbidrag på 1,7 mia. 1 kr. om året ved at bundskatten sættes op med 0,21 pct. 2 Pengene bruges krone for krone på forebyggelse, og skatten sænkes igen i takt med at forebyggelsen virker, og den offentlige økonomi derfor forbedres (men forebyggelsesindsatsen fortsætter også derefter). Der udpeges en række tilbagebetalingsmål fx fald i antal arbejdsulykker eller stigning i antal unge, der gennemfører en uddannelse. Når tilbagebetalingsmålene forbedres 3, sparer det offentlige penge, og disse penge udbetales i form af en reduktion af det midlertidige velfærdsbidrag. I løbet af højst 10 år vil skatten være nede på det, som den var før indførelsen af det midlertidige velfærdsbidrag. Gevinsterne vil derefter vokse yderligere, og kan bruges til at reducere det offentlige underskud, forbedre velfærden yderligere eller for så vidt til skatte lettelser. 1 Opgjort efter tilbageløb og adfærdsvirkning. 2 Det skrå skatteloft hæves tilsvarende, derved sikres at topskatteydere bidrager forholdsmæssigt. 3 Bedre forebyggelse har mange gode effekter, ikke mindst på det enkelte menneskes livskvalitet, men også på arbejdsgivernes omkostninger (fx koster arbejdsulykker og sygedagpenge samt manglende uddannet arbejdskraft penge). De tilbagebetalingsmål vi har udvalgt er tal, der findes i statistikken i forvejen, og derfor ikke kræver ekstra bureaukrati, og hvor der er god dokumentation for at en forbedring også forbedrer de offentlige finanser. Tallene kan (og bør) raffineres, fx bør et tal for hvor mange unge, der gennemfører en uddannelse korrigeres for hvor store ungdomsårgangene er.

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE

DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE DER ER RÅD! DER ER RÅD TIL ET BEDRE LIV FOR DE MANGE Lars Løkke og politikerne på Christiansborg siger, at der ikke er råd til velfærd. Arbejdsgiverne siger, at der ikke er råd til lønforhøjelser. Medierne

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Alle skal have ret til et godt seniorliv, hvor der er kræfter og overskud. Men det bliver sværere og sværere at opnå for

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Flere hænder

F O A F A G O G A R B E J D E. Flere hænder F O A F A G O G A R B E J D E Flere hænder Indledning Da regeringen sidste år lovede skattelettelser, der mest kom de bedst lønnede til gavn, glemte den at fortælle, at der var en regning, der skulle

Læs mere

Liberal Alliance vil give store skattelettelser til de rigeste

Liberal Alliance vil give store skattelettelser til de rigeste Liberal Alliance vil give store skattelettelser til de rigeste Liberal Alliances lader i deres skatteforslag alle skattelettelser gå til de rigeste i samfundet. En direktørfamilie, der her en årlig husstandsindkomst

Læs mere

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk den 14. december 2015 Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Att. Styrelsen

Læs mere

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Carl-Christian Heiberg Direkte telefon 8. december 2014 Dette notat belyser et konkret forslag om obligatorisk minimumspensionsopsparing.

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal sættes op, fordi vi bliver ældre i gennemsnit! Det betyder

Læs mere

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelses Det foreslås, at efterlønnen bortfalder for alle under 40 år. Det indebærer, at efterlønnen afvikles i perioden

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER Siden 1970 er der sket en fordobling i antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 840.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere er fordoblet

Læs mere

Sociale investeringer i udsatte boligområder. Frans Clemmesen Cheføkonom Danmarks Almene Boliger

Sociale investeringer i udsatte boligområder. Frans Clemmesen Cheføkonom Danmarks Almene Boliger Sociale investeringer i udsatte boligområder Frans Clemmesen Cheføkonom Danmarks Almene Boliger Politiske perspektiver (Længere på literen) Offentlige udgifter Offentligt forbrug 513 mia. kr. Indkomstoverførsler

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Tabel 1. Antal overførselsmodtagere i løbet af et år (ikke fuldtidspersoner), fordelt på ydelser,

Tabel 1. Antal overførselsmodtagere i løbet af et år (ikke fuldtidspersoner), fordelt på ydelser, 3½ mio. danskere, der er fyldt 18 år, mindst 1 overførselsindkomst fra det offentlige i løbet af året. Det svarer til ca. 77 pct. af alle 4½ mio. voksne danskere. I opgørelsen måles ikke helårse, men i

Læs mere

Stor gevinst ved at hindre nedslidning

Stor gevinst ved at hindre nedslidning 21 217 219 221 223 22 227 229 231 233 23 237 239 241 243 24 247 249 21 23 2 27 29 Flere gode år på arbejdsmarkedet 23. december 216 Stor gevinst ved at hindre nedslidning Den kommende stigning i pensionsalderen

Læs mere

ET MODERNE KONTANTHJÆLPSLOFT. Mere respekt for hårdt arbejde

ET MODERNE KONTANTHJÆLPSLOFT. Mere respekt for hårdt arbejde ET MODERNE KONTANTHJÆLPSLOFT Mere respekt for hårdt arbejde 7. juni 2015 1 Forslaget kort fortalt Vi skal passe på de svageste i vores samfund. Derfor skal vi have et veludbygget sikkerhedsnet, der fanger

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job

Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Ungepakke August 2012 Uddannelse og konkrete joberfaringer skal få unge i job Siden sommeren 2008 har Danmark været ramt af en omfattende økonomisk krise. Mange unge har mistet deres job under krisen.

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 30.4.2014 for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration. Forbrug 30.4.2014

Budgetopfølgning pr. 30.4.2014 for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration. Forbrug 30.4.2014 Økonomisk styring Budgetopfølgning pr. 30.4.2014 for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration. Udenfor rammen mio. kr. Navn Budget Forbrug 30.4.2014 %-forbrug Udvalget for Arbejdsmarked og 624,038 207,238

Læs mere

FAKTAARK. Oversigt over faktaark

FAKTAARK. Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Udfordringer Et nyt kontanthjælpsloft 225 timers regel: Skærpet rådighed for alle kontanthjælpsmodtagere Samme ydelse til unge uafhængig af uddannelse Ingen ret til ferie for kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

I Danmark er der fattige børn under 5 år

I Danmark er der fattige børn under 5 år I Danmark er der. fattige børn under 5 år Antallet af fattige børn er steget betydeligt de sidste par år. I dag er der 64. børn under fattigdomsgrænsen. Knap en tredjedel af børnene er mellem og 4 år.

Læs mere

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier i:\jan-feb-2001\skat-d-02-01.doc Af Martin Hornstrup 5. februar 2001 RESUMÈ DE KONSERVATIVES SKATTEOPLÆG De konservative ønsker at fjerne mellemskatten og reducere ejendomsværdiskatten. Finansieringen

Læs mere

Næsten ½ mio. kr. i gevinst til de rigeste af lavere arveafgift

Næsten ½ mio. kr. i gevinst til de rigeste af lavere arveafgift Næsten ½ mio. kr. i gevinst til de rigeste af lavere arveafgift Hvis man afskaffer arveafgiften, vil det være en skattelettelse på 3 mia. kr. til arvingerne. De arvinger, der i forvejen tilhører den ene

Læs mere

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet

Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet 5. december 2012 Aftale om Finanslov 2013 på beskæftigelsesområdet Notatet præsenterer de centrale initiativer på beskæftigelsesområdet i Regeringens og Enhedslistens aftale om Finanslov for 2013. De foreløbigt

Læs mere

Fakta og undersøgelser

Fakta og undersøgelser STYRK VELFÆRD OG FÆLLESSKAB FOR FREMTIDEN Fakta og undersøgelser Velfærdskonferencen 21. september 2011 Færre ansatte i kommuner og regioner det sidste år Fra juni 2010 til juni 2011 er antallet af ordinært

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Stigning i det maksimale jobfradrag går til de højestlønnede

Stigning i det maksimale jobfradrag går til de højestlønnede Stigning i det maksimale jobfradrag går til de højestlønnede En stigning i beskæftigelsesfradraget har været nævnt flere gange som et muligt element i det kommende skatteudspil. Indføres dette ved at den

Læs mere

Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen

Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen Af chefkonsulent Kirstine Flarup Tofthøj, kift@di.dk November 2017 Reformer kan betale for en tredjedel af vores sundhedsvæsen De reformer, der er gennemført i perioden 2006 2016, giver 58½ mia. kr. ekstra

Læs mere

Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner

Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner Ufaglærtes fravær fra arbejdsmarkedet koster millioner Ufaglærte mister en stor del af deres livsindkomst på grund af fravær fra arbejdsmarkedet. I gennemsnit er ufaglærte fraværende i en tredjedel af

Læs mere

Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder

Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder Antallet af kontanthjælpsmodtagere er i løbet af krisen steget med over 35.000. En udvikling, der risikerer at koste statskassen milliarder

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med

Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med Beskæftigelsesplan 2016 Fortsat fremgang og alle skal med Pixie-version, januar 2016 Introduktion Pilen peger opad for det syddanske arbejdsmarked og for beskæftigelsesudviklingen i Esbjerg og Fanø Kommuner.

Læs mere

Investeringer

Investeringer Investeringer I alt En god start på livet - børnehaver og vuggestuer Højst 3 børn i vuggestuen eller 6 børn i børnehaven pr. voksen Stop stordriften - en leder og forældrebestyrelse for hver institution

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK

Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK i:\marts-2001\venstre-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ FUP OG FAKTA OM VENSTRES SKATTEPOLITIK Venstres skattepolitik bygger på et skattestop og nedbringelse af skatterne i takt med, at

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets NOTAT ØDC Økonomistyring 15-10- 1. bemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets - 20 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af ét politikområde: Arbejdsmarked og beskæftigelse Arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

1 Midlertidige og billige boliger

1 Midlertidige og billige boliger maj 2019 Det er uacceptabelt for et rigt samfund som det danske, at antallet af hjemløse vokser. Alternativet ønsker en værdig og målrettet hjemløseindsats, der på en god og empatisk måde hjælper hjemløse

Læs mere

Det lange sygefravær har bidt sig fast

Det lange sygefravær har bidt sig fast Det lange sygefravær har bidt sig fast let af langvarige sygedagpengeforløb har bidt sig fast på godt 16.000 personer. Samtidigt rammes stadig flere af varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. Ét år efter,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Finanslovsaftalen for 13 på beskæftigelsesområdet Ugens tendens Fald i dansk udenrigshandel i september 1 Internationalt Stigende amerikansk beskæftigelse

Læs mere

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner

Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Fakta om økonomi November 216 Investeringer i SKAT kan styrke de offentlige finanser med flere milliarder kroner Over de seneste ti år er ressourcerne i SKAT faldet markant, hvilket har medført, at der

Læs mere

Besparelser på uddannelse kan koste milliarder i tabt velstand

Besparelser på uddannelse kan koste milliarder i tabt velstand kan koste milliarder i tabt velstand Siden 1 har regeringen sparet massivt på uddannelserne. I 19 er besparelserne løbet op i samlet set, mia. kr. Så store besparelser betyder, at der stor risiko for,

Læs mere

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen 21 23 79 52 og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg 23. juni 2014 GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Dette notat belyser gevinsten ved at taget et

Læs mere

Resume. CEPOS Landgreven 3, København K

Resume. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Skattelettelser siden valget i 2015: Gevinst på 12.000 kr. for en LO-familie 22-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (2123 7952) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resume Siden valget

Læs mere

Reduceret frafald giver flere velfærdsmedarbejdere

Reduceret frafald giver flere velfærdsmedarbejdere 09-0917 - lagr 16.10.2009 Kontakt: Lars Granhøj - lagr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Reduceret frafald giver flere velfærdsmedarbejdere Et for stort frafald er en medvirkende årsag til manglen på kvalificeret

Læs mere

Aktører i velfærdssamfundet. Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet.

Aktører i velfærdssamfundet. Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet. Aktører i velfærdssamfundet Familie Børnehaver Uddannelse Folkepension Ældrepleje SU etc. Marked Frivillig sektor Offentlig sektor Fig. 17.1 Aktører i velfærdssamfundet. De tre velfærdsmodeller UNIVERSEL

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge 2007/2 BSF 142 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. juni 2008 af Thomas Adelskov (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Egil Andersen (SF), Margrethe

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

900 mio. kr. til de ti procent rigeste ved at fjerne arveafgift

900 mio. kr. til de ti procent rigeste ved at fjerne arveafgift 9 mio. kr. til de ti procent Hvis man helt afskaffer arveafgiften, vil det være en skattelettelse på 3 mia. kr. til arvingerne. De 9 mio. kr. går alene til arvinger, som ligger helt i toppen af indkomstskalaen,

Læs mere

Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse

Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse Unge uden uddannelse ender uden for arbejdsmarkedet Risikoen for kontanthjælp tidobles uden ungdomsuddannelse De unge, som forlader folkeskolen uden at få en ungdomsuddannelse, har markant større risiko

Læs mere

Skattereformen i hovedpunkter.

Skattereformen i hovedpunkter. Skattereformen i hovedpunkter. Konsekvenser, beregninger, social balance Indhold Danmark i arbejde... 2 Det socialdemokratiske:... 2 Hvorfor skattereform:... 2 Udfordringen:... 2 Arbejdskraft:... 2 Flere

Læs mere

Analyse 3. oktober 2012

Analyse 3. oktober 2012 3. oktober 2012. Økonomiske konsekvenser af at lempe kravet til at genoptjene dagpenge Af Andreas Højbjerre Dagpengeperioden er fra 2013 afkortet fra 4 til 2 år. Samtidig blev kravet til hvor meget beskæftigelse,

Læs mere

Tidsbegrænset førtidspension giver store gevinster

Tidsbegrænset førtidspension giver store gevinster Organisation for erhvervslivet August 21 Tidsbegrænset førtidspension giver store gevinster AF CHEFKONSULENT THOMAS QVORTRUP CHRISTENSEN, TQCH@DI.DK Mere end 3. danskere er på førtidspension, fleksjob

Læs mere

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Mange borgere i Danmark er på overførselsindkomst, og det offentlige bruger store summer på disse grupper. Men selv de mest udsatte ledige indeholder

Læs mere

Rekordmange børn er under fattigdomsgrænsen

Rekordmange børn er under fattigdomsgrænsen Rekordmange børn er under fattigdomsgrænsen De nyeste tal viser, at der i 216 var 48. etårs-fattige børn. Det er en stigning på. fattige børn på bare ét år, som er en rekordstor stigning. En stor del af

Læs mere

2012 Økonomiske potentialer i beskæftigelsesindsatsen for unge. Rebild Kommune

2012 Økonomiske potentialer i beskæftigelsesindsatsen for unge. Rebild Kommune 212 Økonomiske potentialer i beskæftigelsesindsatsen for unge Rebild Kommune Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING...2 2. UNGE LEDIGE MED EN UDDANNELSE...7 3. UNGE LEDIGE MED UDDANNELSESPOTENTIALE...

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). J.nr. 2010-318-0233 Dato: 4. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 496 af 26. maj 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). (Alm. del). Troels

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Når unge tager en uddannelse giver det gode kort på hånden. Nye beregninger foretaget af AE viser således, at unge der får en ungdomsuddannelse har en

Læs mere

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: 23-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Denne analyse viser, at fradragene og kompleksiteten i skattesystemet er steget markant siden

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets NOTAT ØDC Økonomistyring 17-08-2017 1. bemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets - 21 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af ét politikområde: Arbejdsmarked og beskæftigelse Arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet Arbejdsmarked: let af marginaliserede er steget markant siden 29 Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet let af marginaliserede steg med 5.3 fra 4. kvartal 211 til 1. kvartal 212.

Læs mere

Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft

Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft Danmark har brug for kvalificeret arbejdskraft 2 Danmark har behov for en dygtig arbejdsstyrke med høje kvalifikationer og kompetencer på et foranderligt arbejdsmarked. Derfor skal mennesker i job vedvarende

Læs mere

De kommunaløkonomiske virkninger af at iværksætte et mikrolånsprojekt for kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister

De kommunaløkonomiske virkninger af at iværksætte et mikrolånsprojekt for kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister 10. april 2012 De kommunaløkonomiske virkninger af at iværksætte et mikrolånsprojekt for kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister 1 Baggrund og forudsætninger for beregningerne Beregningerne i notatet

Læs mere

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU 07.03.16 Det foreløbige regnskabsresultatet i 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget viser et merforbrug

Læs mere

Den offentlige sektors indretning af velfærdsydelser. Preben Etwil, Socialpolitisk Forening, LO-Skolen den 8. februar 2011

Den offentlige sektors indretning af velfærdsydelser. Preben Etwil, Socialpolitisk Forening, LO-Skolen den 8. februar 2011 Den offentlige sektors indretning af velfærdsydelser Preben Etwil, Socialpolitisk Forening, LO-Skolen den 8. februar 2011 Det skæve Danmark Der er stadig stor forskel på rig og på fattig på by og på land

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år 3. unge har været uden job og uddannelse i mindst år Næsten 3. unge i alderen -9 år er hverken i job eller under uddannelse. Gruppen kan karakteriseres som udsatte unge, da de har været uden for i mindst

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. KVT. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert

Læs mere

Ledigheden falder, men fraværet fra arbejde stiger

Ledigheden falder, men fraværet fra arbejde stiger 19. oktober 2007 Ledigheden falder, men fraværet fra arbejde stiger Forebyggelsesfonden er en tiltrængt fornyelse i indsatsen for at undgå, at så mange forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen. Ledigheden

Læs mere

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch

Analyse. Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger. 19. november Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Analyse 19. november 2015 Status på regeringens beskæftigelsesmålsætninger Af Andreas Mølgaard og Jens Hauch Regeringens målsætning er, at flere skal i arbejde og at færre skal være på offentlig forsørgelse.

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

Møde med LBR-repræsentanterne i Syddanmark. 11.-12. april 2012 Chefkonsulent Simon Neergaard-Holm

Møde med LBR-repræsentanterne i Syddanmark. 11.-12. april 2012 Chefkonsulent Simon Neergaard-Holm Møde med LBR-repræsentanterne i Syddanmark 11.-12. april 2012 Chefkonsulent Simon Neergaard-Holm Dagsorden 11.- 12. april 2012 1. Velkomst og præsentationsrunde 2. Udfordringer for den offentlige sektor

Læs mere

Resultatrevision. Jobcenter Skive

Resultatrevision. Jobcenter Skive Resultatrevision Jobcenter Skive 2013 1 Indhold 1.0 Indledning... 3 1.1 Resumé... 3 2.0 Resultatoversigt... 5 2.1 Ministerens mål... 5 2.1.1 Unge i uddannelse... 5 2.1.2 Tilgang til førtidspension... 5

Læs mere

Fakta ark: Jammerbugt Kommune Udviklingen på arbejdsmarkedet og i centrale målgrupper og indsatser

Fakta ark: Jammerbugt Kommune Udviklingen på arbejdsmarkedet og i centrale målgrupper og indsatser 212 Fakta ark: Jammerbugt Kommune Udviklingen på arbejdsmarkedet og i centrale målgrupper og indsatser Udviklingen i beskæftigelse og arbejdsstyrke 1. Udviklingen i antallet af beskæftigede lønmodtagere

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSPOLITIK 2011-2015. for alle

ARBEJDSMARKEDSPOLITIK 2011-2015. for alle for alle Udfordringen - Udviklingen har ikke været gunstig. Juli 2011 er der 2.000 flere borgere i Vejle på overførselsindkomst end i 2007. Årsagen er dels, flere ledige, primært dagpengemodtagere, og

Læs mere

Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje

Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje Udenforskabets pris og Skandia-modellen Sociale investeringer - et vigtigt bidrag til den menneskelige og den samfundsøkonomiske bundlinje Et samarbejde mellem: Skandia sætter fokus på sociale investeringer

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ OG SÆT FART PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ OG SÆT FART PÅ DEN GRØNNE OMSTILLING SF S FINANSLOVS UDSPIL 2019 STOP FATTIGDOMMEN, STYRK VELFÆRDEN, GIV OS ALLE MERE RO PÅ 2 ORDFØRER/KONTAKT: DER ER HÅRDT BRUG FOR EN NY RETNING I DANMARK. Vi skal styrke velfærden, skrue op for de grønne

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 Del: En ny opgørelse viser, at kommunerne sidste år brugte tre milliarder kroner

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 1. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Aabenraa Kommune I denne rapport sættes der hvert

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

ufaglærte unge er hægtet af uddannelsesvognen

ufaglærte unge er hægtet af uddannelsesvognen 3 ud af 4 unge uden uddannelse har stået stille i uddannelsessystemet i mindst tre år 10.000 ufaglærte unge er hægtet af uddannelsesvognen Mere end 200.000 unge har i dag ikke en uddannelse ud over folkeskolens

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget

Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget Millioner på spil for kommunekassen kommune September 2009 DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00 da@da.dk www.da.dk/kommunalvalg2009

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 559 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 5. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 559 (Alm. del) af 21. september

Læs mere

Et opkvalificeringsforløb med jobgaranti

Et opkvalificeringsforløb med jobgaranti Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 36 Offentligt KLAR TIL START NOTAT Britta Bak, Direktør, Fonden Unges Mobil: 22 32 80 82 Mail: leder@unges.dk Et opkvalificeringsforløb med jobgaranti Projektet

Læs mere

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE

REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE 20. september 2004 Af Søren Jakobsen REGERINGEN SPARER PÅ UDDANNELSE Regeringen har ved flere lejligheder givet udtryk for, at uddannelse skal have høj prioritet. I forslaget til finansloven for 2005 gav

Læs mere

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 DANMARK I ARBEJDE - Udfordringer for dansk økonomi mod 22 Maj 212 Danmark blev ramt hårdt af den internationale økonomiske krise BNP er faldet mere end i andre lande Indeks (25=1) Indeks (25=1) 11 15 11

Læs mere

Jobindsatsen i Albertslund kommune

Jobindsatsen i Albertslund kommune Jobindsatsen i Albertslund kommune De senere år er der kommet stigende og berettiget fokus på jobcentrenes virke. Talrige ledige, syge og udsatte borgere kan berette om urimelige afgørelser og et system,

Læs mere

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Enlige forsørgere har ofte en mindre økonomisk gevinst ved at arbejde end andre grupper har, fordi en række målrettede ydelser som fx boligstøtte

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de 1000 rigeste

Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de 1000 rigeste Liberal Alliance & Konservative vil forgylde de rigeste Både Liberal Alliance og De Konservative er kommet med forslag til skattelettelser, der giver en kæmpegevinst til de rigeste. Gennemføres Liberal

Læs mere

Statistik for Jobcenter Aalborg

Statistik for Jobcenter Aalborg Statistik for Jobcenter Aalborg September 2016, data fra jobindsats.dk Aalborg Kommunes andel af forsikrede ledige i Nordjylland Beskæftigelsestilskuddet beregnes på baggrund af udviklingen i Aalborgs

Læs mere

HJÆLPEPAKKE TIL KONTANTHJÆLPSMODTAGERE DER RAMMES AF 225 TIMERSREGLEN OG KONTANTHJÆLPSLOFTET

HJÆLPEPAKKE TIL KONTANTHJÆLPSMODTAGERE DER RAMMES AF 225 TIMERSREGLEN OG KONTANTHJÆLPSLOFTET HJÆLPEPAKKE TIL KONTANTHJÆLPSMODTAGERE DER RAMMES AF 225 TIMERSREGLEN OG KONTANTHJÆLPSLOFTET 1 INDSATS 1 STYRKET INDSATS FOR AT SIKRE, AT SYGE OG NEDSLIDTE IKKE PARKERES PÅ KONTANTHJÆLP Kontanthjælp er

Læs mere

Nye tal: Danmark er langt fra det land, der bruger flest penge på velfærd - UgebrevetA4.dk

Nye tal: Danmark er langt fra det land, der bruger flest penge på velfærd - UgebrevetA4.dk S M MYTE PUNKTERET Nye tal: Danmark er langt fra det land, der bruger flest penge på velfærd Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 9. oktober 2017 Danmark kommer ind på en tiendeplads i en

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning.

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Bilag 7 Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen tage stilling til, om kommunen vil tage imod statens

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere