Madordninger der virker! Krydret med sund fornuft!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Madordninger der virker! Krydret med sund fornuft!"

Transkript

1 Madordninger der virker! Krydret med sund fornuft!

2 MIN MOr tror IkkE JEG kan LIDE rødbeder Joshua 5 år. Gode madvaner grundlægges i barndommen. Børnene, skal smage forskellig slags mad, deres sanser skal pirres og deres nysgerrighed vækkes. Derfor får de både mad som de kender, og mad, som åbner for nye oplevelser. Når maden sættes på bordet, inspirerer børnene hinanden, de bliver udfordret af hinandens mod på at smage maden, og faktisk er det sjældent, at man oplever kræsenhed, når der spises i fællesskab. Personalet i børnehaven Svanen Vi er blevet positivt overrasket over børnenes positive indstilling til maden. De spiste løs fra den første dag. Madordningen giver mulighed for ligeværd blandt børnene, fordi de spiser det samme. Det hyggelige måltid God mad handler om meget andet end sundhed og ernæring. Mad handler i lige så høj grad om gode oplevelser og samvær. Måltidet nydes bedst i trygge og hyggelige rammer og i fællesskab. Derfor bliver maden sat på bordet i skåle og på fade, sådan at børnene selv skal øse op, samtidig med at de skal lære at dele og hjælpe hinanden. kirsten Harpsøe, børnehaven Firkløveren Vi har brugt tid på at snakke om dagens menu og børnene bliver inddraget på mange måder. Vi synes madordningen giver nogle input til pædagogikken, der er masser af mulighed for at øve sociale kompetencer, fællesskab, hjælpe og dele. Tirsdag Mandag Onsdag

3 Medinddragelse af børnene Børnene kan være med til at skabe rammerne for måltidet, de kan deltage efter evne og være med til at dække bord, hente mad og rydde af. Der er også mange opgaver i køkkenet, som børnene kan være med til. Der skal skrælles og snittes, der skal anrettes fade og pyntes af. alt afhængig af personalet i køkkenet og den tid institutionen vælger at bruge, kan børnene inddrages og de synes det er sjovt! Hørt i Børnehaven Laksen er en prinsessefisk, spinattærten er en lækker Skipper Skræk tærte og jordskokkesuppen hedder nu tokke nok suppe. Torsdag Fredag

4 SPØrG Fru HaNSEN Hjemme hos os spiser vi meget økologisk mad, hvor meget økologi serverer Fru Hansen? alle friske grøntsager, alle mejeriprodukter og alt brød er økologisk. Det betyder, at vi har en økologi-procent på 50. Og vi arbejder hele tiden på at få flere økologiske produkter på menuen det må bare ikke gå ud over kvaliteten og så skal det også være til at betale. Hvad skal børnene spise når de skal på tur? Når børnene skal på tur, skal de selvfølgelig have en madpakke med. Derfor har vi fundet en lang række produkter, som egner sig til at komme med i en madpakke fx frikadeller, boller, snackgulerødder og suppe. Institutionen sammensætter selv deres tur-pakke, og så kan børnene selv være med til at lave deres egen madpakke. Man skal bare huske, at den skal være vante-venlig - vi ved nemlig godt, at det er svært at spise makrelmadder med vanter på. Hvordan kan jeg være sikker på at mit barn får mad nok? Når en institution bestiller mad fra Fru Hansen, er mængderne regnet ud i forhold til de anbefalinger, varestyrelsen har udstukket. Men Føde- Fødevarestyrelsens anbefalinger skal ses som et gennemsnit, for vi ved jo, at nogen børn spiser meget, andre spiser lidt. Og det har vist sig ude i de institutioner, der allerede får mad fra Fru Hansen, at der er rigeligt så meget, at pædagogerne også kan få lov at smage engang imellem.

5 Min institution får en blanding af råvarer, vi selv skal tilberede og færdig tilberedte retter. Hvis man får leveret tilberedt mad, går det så ikke ud over kvaliteten? Hvordan kan jeg være sikker på at maden er sund? Vi har forsøgt at skrue vores menuer sådan sammen, at alle institutioner har mulighed for at servere et varmt måltid mad også dem, der ikke har så meget køkkenplads og så meget tid. Derfor har vi fået nogle af vores gode gamle venner til at lave de varme retter og så snart de er produceret, bliver de lynfrosset. Det, at det bliver frosset gør, at maden bevarer sine naturlige vitaminer, farve og ikke mindst, at grøntsagerne bevarer sit bid så ja, kvaliteten er absolut i orden også på den færdige mad. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret, men du skal vide, at netop sundheden er noget, der ligger os meget på sinde. Derfor har vi Lotte. Hun er vores skrappe ernæringsekspert og hun regner og tæller og vejer, så det passer på en prik til Fødevarestyrelsen anbefalinger. Men hun synes også, at maden skal smage godt og se godt ud, så hun bruger også meget tid på kvalitetsteste maden, så den er præcis som, den skal være. Kan Fru Hansens Kælder levere færdigsmurte madpakker. Mit barn er meget kræsen, er der mad han kan spise? PS: Han kan bedst lide pandekager. Nej, det kan vi ikke og det vil vi ikke. Vi tror ikke på, at kvaliteten i færdigsmurte madpakker er i orden. Desuden bliver variationen for lille, og så bliver børnene alt for hurtigt trætte af det. Derimod tror vi på, at maden skal serveres på fade og i skåle, så det enkelte barn selv kan være med til at bestemme, hvad det skal spise. Derfor har vi sammensat en afvekslende og lækker smør-selv menu hver dag er der også en lille lun ret. Jeg elsker også pandekager, men det tager alt for lang tid, at lave dem, synes jeg. Hver gang jeg har spist frokost med børnene i en institution og det har jeg gjort rigtigt mange gange. kan jeg se, at alle spiser og spiser også dem, der egentligt er kræsne. Men børnene inspirerer hinanden til at prøve nye ting- og når først de ser deres kammerater spise noget, så bliver de selv modigere. På Fru Hansens menu er der altid mange ting at vælge imellem, så der er ingen der må gå sultne fra bordet heller ikke selv om man er lidt kræsen.

6 Fru HaNSENS VENNEr Fru Hansen har rigtig mange gode venner i fødevare-branchen. Vennerne hjælper med alt, der har med børnemaden at gøre - de skaffer de bedste råvarer, udvikler nye produkter, og nogen gange producerer eller forbereder de maden. Men det er altid Fru Hansen, der laver menuerne og bestemmer hvilken mad, der skal serveres og det er hun rigtig stolt af. Fru Hansen fortæller om sine venner: Kalkungryde i tomatsovs m. rodfrugtmos 4 personer Fremgangsmåde Kalkungryde: Kalkungryde 500 g kalkunbryst Kalkun pudses fri fra evt. sener og 3 spsk. rapsolie til stegning skæres i strimler. 2 ds. hakkede tomater gerne Skyld og rens de øvrige grøntsager. økologiske Peberfrugt og squash skæres i tern 100 g finthakkede løg og broccoli deles i små buketter. 1-2 fed hvidløg Løg og hvidløg hakkes fint og steges 1 rød peberfrugt i tern i olien til de er klare, tilsæt kød og 50 g broccoli i små buketter svits det yderligere i ca. 5 min. 1 squash i tern Tilsæt hakkede tomater, peberfrugt, Salt squash, broccoli, oregano og basilikum og smag til med salt og peber. Frisk kværnet peber 1 2 tsk. oregano (kan Lad saucen simre under låg i ca. 15 erstattes af frisk oregano) min. til kødet er færdigt. Er saucen 1 2 tsk. basilikum (kan for tynd kan der tilsættes lidt jævning erstattes af frisk basilikum) til den har den rette konsistens. Evt. majsstivelse til jævning Smag retten til og server. Rodfrugtmos 500g Kartofler 250 g Gulerod i tern 250 g Selleri i tern Ca. 2 dl kogevand fra rodfrugterne eller 2 dl opvarmet minimælk Salt Frisk kværnet peber Rodfrugtmos Skræl kartofler, gulerødder og selleri og skær det i grove stykker. Koges i rigeligt vand uden salt til de er godt møre. Hæld vandet fra undtagen 2-3 dl. Rør rodfrugterne med en elpisker til mos. Tilsæt koge vandet eller varm mælk. Smag til med salt og peber. Velbekomme Søren elskede at lege med biler, da han var lille. I dag har han 236 store kølelastbiler og er direktør for AB Catering, som leverer mad i hele landet også til de institutioner, der ligger helt derude, hvor kragerne vender. (Og så er Søren sød til at hente Fru Hansen, når hun skal hjem fra banko.) Banko! I Faaborg går Henrik rundt i Tulips køkken og snitter, hakker, steger, smager og koger dagen lang, for at afprøve nye retter. Han sørger for, at Fru Hansen kan servere varm mad, der overholder høje kvalitetskrav til bl.a. smag og ernæring. Denne kalkungryde er hans stolthed!

7 Oppe hos Arla bor karoline. Karolines Køkken har i mange år hjulpet danskerne med idéer til, hvad de skulle have at spise. Nu hjælper karoline Fru Hansen med at lave ernæringsrigtige opskrifter, fx denne enkle, fantastiske og nemme børnesalat. anders er direktør i Danmarks største fiskeforretning. Hos Royal Greenland har de hundredvis af forskellige fiskeprodukter. Nogle af dem er mest for voksne, men rigtigt mange af dem er lige præcis sådan, som børn godt kan lide det. For Fru Hansen har lært, at børn faktisk godt kan lide fisk, hvis bare de er tilberedt rigtigt. Rødbederåkost 4. personer Ingredienser 300 g rødbeder 300 g gulerod 2 æble Fremgangsmåde Skræl og riv gulerødder, rødbeder og æbler på en foodprocessor Vend det hele sammen og server Velbekomme Il Fornaio har Danmarks første og til dato eneste 100 % italienske stenovn. I den bager de det lækreste brød med den sprødeste skorpe og den blødeste krumme. Og selvfølgelig er alt deres brød økologisk. De bager også det dejligste brød til Fru Hansen, bl.a. et lækkert fuldkorns møllehjul med 19 boller lige til at brække af. Og det passer jo lige med at Fru Hansen har 19 børnebørn. Oppe hos Agrova leder de grønne mænd efter de bedste og de sprødeste grøntsager i ind- og udland. Her har de fundet både rødbeder, æbler og gulerødder til salaten. De sørger for, at Fru Hansens menu er spækket med gode, lækre, sjove, økologiske og praktiske grøntsager. Mustafa og Ibrahim har et lille firma, Eksotisk Catering, der laver de lækreste salater. De bruger mange krydderier og smage, som især kommer fra det mellemøstlige køkken. Det er dem, vi kan takke for, at børnene kan få både humus, tzatziki og mange andre lækre salater til frokost. Og det er dem, Fru Hansen kan takke for, at hun aldrig er forkølet om vinteren.

8 Mange forældre har efterspurgt opskriften på denne delikatesse. Her er den så. Børnenes favorit! Gulerodsmedaljoner Ca. 20 bøffer Ingredienser 600 g kartofler 450 g gulerødder 1 pastinak 2 små løg 5 dl havregryn 1 spsk. olivenolie 2 spsk. Bredbladet persille 2 spsk. Frisk basilikum salt og frisk kværnet peber efter smag 2 fed hvidløg Rapsolie til stegning Fremgangsmåde Skræl og skær kartoflerne og pastinak i grove stykker og lad dem koge til de er møre. Skræl gulerødderne og riv dem fint på et rivejern. Løg og hvidløg hakkes meget fint. Det hele blendes sammen i en blender eller en foodprocessor. Herefter tilsættes olie, havregryn hakket persille og basilikum, smag til med salt og peber. Når massen er fast som en dej stilles den på køl i 1 time. Tænd ovnen på 180 C Form massen til frikadeller der steges gyldne på en pande i lidt olivenolie ved svag varme. Steg bøfferne færdige i ovnen i ca min eller til de er færdige. Lad dem køl lidt af inden servering. Velbekomme Når gulerodsmedaljonen leveres færdig til instituionerne er den lavet af de bedste råvarer og helt uden tilsætningsstoffer. Den skal bare varmes i ovnen og serveres og så kan der guffes. uhhmm.

9 Fakta: Forskellige muligheder Mulighed for både at bestille kold mad, lune retter og varm mad. Du bestemmer selv, hvilke dage du ønsker kold og varm mad. Du kan mikse mulighederne som det passer i din institution. Forskellig tilberedning: Egenproduktion du får råvarer og opskrifter Blandet produktion du laver noget selv og får resten færdig, klar til opvarmning og anretning Færdig du får maden klar til anretning. Maden og leveringerne Sunde produkter, gode råvarer, lækre retter alt sammen udviklet til at stimulere børnenes smag og udfordre deres sanser. Når maden er bestilt hos Fru Hansen, bliver den leveret to gange ugentlig til institutionen. Vi kan levere overalt i landet. Menuplaner Der laves menuplaner for en måned ad gangen. Der udvikles både menu planer, som indeholder dage med varm mad og menuplaner for de institutioner, der serverer smør-selv-mad med lune retter alle dage. Ernæringsberegninger Al den mad, der indgår i Fru Hansen menuplan, er ernæringsberegnet. Det betyder, at ernæringseksperter godkender alle produkter og menuer og garanterer, at de overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger. Tilberedningsmanualer Hver dag har sin egen tilberedningsmanual. Her gennemgås dagens menu, så det er nemt for personalet at få et overblik over, hvor lang tid der skal bruges, og i hvilke mængder maden skal serveres. Produktmapper Alle produkter er detaljeret beskrevet i en produktmappe. Mappen kan bl.a. bruges til at få overblik over allergener og halal-slagtede produkter. Bestillingssystem/ kundeside Fru Hansens bestillingsside gør det nemt for institutionen at bestille den rigtige mængde mad. På baggrund af oplysninger om institutionens størrelse, beregner systemet selv, hvor meget mad, der skal bruges til den enkelte dag. Derudover findes alle nødvendige informationer til køkkenpersonalet på kundesiden. Hjemmeside På Fru Hansens hjemmeside findes alle informationer om systemet, menuerne og praktikken. Her kan man også se billeder af maden, så børnene, sammen med mor og far, kan se, hvad der er på menuen. Fotos Fru Hansens Kælder tager billeder af alle menuer. Billederne hænges op i institutionen, så både forældre og børn kan følge med i, hvad der er på dagens menu. Oplæring Når en institution skal starte op med Fru Hansens system, er der mange ting, der skal læres. Derfor har vi lavet Fru Hansens håndbog. Her står alt, hvad der er værd at vide for at få dagligdagen til at fungere. Håndbogen kan også bruges som introduktion til nyt køkkenpersonale.

10 Fru Hansens Familie Fru Hansen synes, at børnemad er det vigtigste i hele verden og vi er enige. Derfor bruger vi al vores gode energi på at lave ordentlig mad til børn i vuggestuer og børnemaver Øhhh, børnehaver. Nede i Fru Hansens hyggelige kælder sidder vi og bestemmer, hvilken mad der skal på menuen; vi finder de bedste produkter og råvarer, vi planlægger menuen, laver ernæringsberegninger og kvalitetskontrol, og og og alt det andet, der har med børnenes mad at gøre. Vi, medlemmerne af Fru Hansens familie, har én ting tilfælles vi brænder for at lave sund mad til alle børn i Danmark. ved ALT, hvad der er værd at vide om børnemad. Der er ikke den detalje omkring produktion, levering eller økonomi, han ikke ved noget om. Derfor har vi udnævnt ham til direktør. Jan kører land og rige tyndt og holder møder med de kommuner, institutioner og forældre, der er interesseret i Fru Hansens tanker. Livret: Hotdogs fra Haderslev han synes selv, det er lidt pinligt er danmarksmester i telefontagning på tid. Nogen gange er han så hurtig, at han tager telefonen INDEN, den ringer. Kasper er i højt humør og klar til at svare på ethvert spørgsmål. Kasper styrer! Han styrer drift, fakturering og han styrer resten af klanen. Livret: Brændende kærlighed eller bare det er noget med kartoffelmos. er skrap! Og kritisk! Og så er hun ernæringsekspert! Og sød! Hun ved alt om alle produkter og har styr på det med kvalitet og sundhed. Hun kontrollerer ernæring, kvalitet og smag, og først når hun har nikket, bliver det serveret for børnene. Livret: Chicken masala (stærk indisk fugl).

11 er gammel i gårde. I hvert fald når det gælder Fru Hansens Kælder. Pia kan knuse alle problemer og det gør hun. En lille pige med uanede kræfter. Pia har styr på regnskaberne, på kunderne og på alt muligt andet. Livret: Gamle Ole (egentlig sjovt, at hendes mand hedder Ole). har engang tjent penge på at få andre til at cykle rundt i regnvejr og aflevere post og pakker. Det gik godt så godt, at han nu er bestyrelsesformand hos Fru Hansen og bruger en del af sin tid på at lege med tal, budgetter og golf-snak. Livret: min yndlingssalat er agurkesalat. er lidt lige som en Schweizerkniv, han har mange funktioner, der stritter i alle retninger. Han ved en masse om logistik, levering, og køkkenindretning, fx ved han, hvor mange minutter og sekunder en opvaskemaskine er om at vaske. Livret: Boller i karry. har det store forkromede overblik. Det er hende, der sørger for, at alle de andre i Fru Hansens Kælder laver noget. Og fordi hun arbejder med mad, bruger hun mere gulerod end pisk til at holde de andre i ørerne. Og fordi hun er direktør i Fru Hansens Kælder ved hun alt om, hvordan man kommer i gang med Fru Hansens mad ude i institutionerne. Livret: Blæksprutter. er en af de skarpeste knive i Fru Hansens skuffe. Hun er ferm til det meste. Fx sætter hun de rigtigste kommaer, bager de bedste muffins og snakker en smule kinesisk (man ved jo aldrig, hvem der ringer). Derudover kan Stine organisere mange ting. Såsom it-systemer, tekster i alle afskygninger, oplæringskurser, julefrokoster osv. Livret: Lasagne.

12 Fru Hansens kælder er et lille firma, som sætter en ære i at være i tæt kontakt med vores kunder vi lytter og lærer hele tiden af de erfaringer, der bliver gjort i institutionerne. Fru Hansens kælder retortvej 43a 2500 Valby tlf: Fax: info@fruhansenskaelder.dk Vi elsker at høre fra både køkkenpersonale, pædagoger, forældre og børn. Så fortæl os endelig om dine erfaringer med madordningen, sjove historier, ønsker til maden eller andre ting, der kan gøre os dygtigere, klogere og måske smukkere. På Fru Hansens hjemmeside kan du tilmelde dig et nyhedsbrev, hvor vi informerer om menuerne, produkterne og nye tiltag. Fru Hansens kælder har specialiseret sig i børnemad til skoler og daginstitutioner. Vi har arbejdet med mad til børn i 6 år og samarbejder med de førende danske fødevarevirksomheder. Fru Hansens kælder er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og er delvist ejet af Landbrug og Fødevarer Fru Hansens kælder; layout: Jens Burau (supergreen.dk); fotos /tegninger: Jens Burau, robert Løwendahl Sørensen og istockphoto.com

MADORDNINGER DER VIRKER OG ERFARINGER DER TÆLLER

MADORDNINGER DER VIRKER OG ERFARINGER DER TÆLLER MADORDNINGER DER VIRKER OG ERFARINGER DER TÆLLER DET VIRKER! Vi synes, at børnemad er det vigtigste i hele verden, og derfor har vi brugt år på at specialisere og udvikle en frokostordning, der sikrer

Læs mere

Frokost i børnehøjde

Frokost i børnehøjde Frokost i børnehøjde DET VIRKER! Vi synes, børnemad er det vigtigste i hele verden, og derfor har vi gennem 10 år udviklet en frokostordning, der sikrer ordentlig børnemad til de institutioner, der ønsker

Læs mere

SUND MAD OG SUNDE VANER

SUND MAD OG SUNDE VANER VELKOMMEN SUND MAD OG SUNDE VANER Energi til kroppen leg og ballade Energi til hjernen læring og koncentration Sunde vaner Grundlægges tidligt Kommer ikke af sig selv MAD OG LÆRING Det personlige Jeg dufter,

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens Brændende kærlighed 1 kg bacon 4 store hakkede løg 1½ kg melede kartofler 1½ dl skummet- eller minimælk ½ tsk groft salt ½ dl klippet purløg 400 g syltede rødbeder 240 g rugbrød eller andet godt brød Kartoffelmos

Læs mere

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur Sundhed er for alle Opskrifter Maj 2015 Sundhed Idræt og Kultur Forord Denne kogebog er udarbejdet efter afholdelse af et sundhedsfremmende kursus Sundhed er for alle målrettet borgere med medfødt hjerneskade/

Læs mere

Tips til frikadeller på nye måder

Tips til frikadeller på nye måder Tips til frikadeller på nye måder Hvederisotto med frikadeller, ærter og tomater 4 PERSONER 8 Tulip Pandestegte MiddagsFrikadeller eller 16 MiniFrikadeller 300 g hvedekerner 6 dl kraftig hønsebouillon

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

DIÆTISTENS YNDLINGSOPSKRIFTER TIL HVERDAG

DIÆTISTENS YNDLINGSOPSKRIFTER TIL HVERDAG D E 3 B E D S T E DIÆTISTENS YNDLINGSOPSKRIFTER TIL HVERDAG AF LOUISE ROSTGAARD KLINISK DIÆTIST OG MINDFULNESS INSTRUKTØR Når du ønsker det bedste til dig og dine Kæmper du også med at finde lækker og

Læs mere

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem Tag en K D FRI dag Med inspiration fra Ditte Ingemann Invitér naboerne på en veggie-burger, det er nemt, hurtigt og hyggeligt. Ditte Ingemann Vegetarburgere med hummus & avocado Vegetarbøffer: 1 ps. Valsemøllen

Læs mere

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem Tag en K D FRI dag Med inspiration fra Ditte Ingemann Invitér naboerne på en veggie-burger, det er nemt, hurtigt og hyggeligt. Ditte Ingemann Vegetarburgere med hummus & avocado 4 personer Vegetarbøffer:

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

til 4 elever Sådan gør du

til 4 elever Sådan gør du Opgave 2: Kød og god hygiejne i køkkenet Læs opskriften på `Åben burger grundigt igennem (se nedenfor). Markér de punkter i opskriften, hvor det er særligt vigtigt at holde en god hygiejne, når du laver

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød.

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet.

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI

GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI GRØNNE OPSKRIFTER FRISKE URTER ER LIVETS KRYDDERI DET SUNDESTE, GRØNNE TRYLLEDRYS Friske krydderurter er sunde, velsmagende og forhøjer både smags-, duft- og synsoplevelsen ved ethvert måltid. I dette

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Madværkstedets. Madplan April 1. Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki. Teryaki-kylling med ris og ærtepesto. Lasagne og gulerodssalat

Madværkstedets. Madplan April 1. Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki. Teryaki-kylling med ris og ærtepesto. Lasagne og gulerodssalat Madværkstedets April 1 Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki Teryaki-kylling med ris og ærtepesto Lasagne og gulerodssalat April 1 Dag 1 Stegt laks med dampet spidskål og tzatziki Dag 2 Teryaki-kylling

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018

BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018 BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018 OPSKRIFTER JANUAR 2018 Bønner og linser er fantastiske, som supplement til en sund kost. De kommer i mange former, størrelser og farver og er flotte i både

Læs mere

DIÆTISTENS YNDLINGS BØRNEOPSKRIFTER

DIÆTISTENS YNDLINGS BØRNEOPSKRIFTER D E 3 B E D S T E DIÆTISTENS YNDLINGS BØRNEOPSKRIFTER A F L O U I S E R O S T G A A R D K L I N I S K D I Æ T I S T O G M I N D F U L N E S S I N S T R U K T Ø R D E 3 B E D S T E DIÆTISTENS YNDLINGS-

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat Madværkstedets Juni 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling Kokospande med appelsinmarinerede svinekoteletter Juni 1 Dag 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat

Læs mere

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA 600 g hakket skinkekød 1 æg 1 dl hvedemel 1 dl skummetmælk 3 fed hvidløg 3 spsk. frisk oregano 3 spsk. frisk basilikum 1 tsk. salt ½ tsk. peber 150 g mozzarella

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød.

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet. Her

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS OKSEKØDSTÆRTE 600 g oksekød 1-2 løg, i skiver 1-2 peberfrugter 1 lille ds. koncentreret tomatpuré 1 dl. vand salt, peber, merian 2 fed hvidløg 5 pl. Butterdej ca. 5 tomater 100-150 g reven ost. Svits løgene

Læs mere

Opskrifter. Familielasagne. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37. mesterslagterens. Rens champignon og hak dem. Hak løg, gulerod og hvidløg fint.

Opskrifter. Familielasagne. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37. mesterslagterens. Rens champignon og hak dem. Hak løg, gulerod og hvidløg fint. Familielasagne 600 g hakket oksekød 1 spsk. olivenolie 100 g champignon 2 løg 3 gulerødder 1-2 fed hvidløg 50 g bacon i små tern 2 dl bouillon 1 ds. flåede, hakkede tomater 2 spsk. tomatkoncentrat 2 tsk.

Læs mere

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry. Pip i madkassen Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40 www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.dk Mere end bare madpakker! Vi har udviklet en håndfuld lækre og sunde

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s.

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s. Jeannette - Kampen mod kræsenheden Du får alle udleveret et eksemplar af Bitz bog Bitz dit køkken (BDK) og min nyeste bog VBK2 som pdf til inspiration. Bogens opskrifter vil også blive brugt i madplanerne.

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Maj 1. Kalkungryde med ris og broccolisalat. Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan. Frikadeller med kartoffelsalat

Madværkstedets. Madplan Maj 1. Kalkungryde med ris og broccolisalat. Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan. Frikadeller med kartoffelsalat Madværkstedets Maj 1 Kalkungryde med ris og broccolisalat Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan Frikadeller med kartoffelsalat Maj 1 Dag 1 Kalkungryde med ris og broccolisalat Dag 2 Tigerrejer

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Hakkebøf Torskeruller Stegte ris med Medister med Ribbensteg med ramsløg

Læs mere

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER)

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) OKSEKØD KRYDRET OKSEKØDSPIE SVENSK FARSBRØD AMERIKANSK FARSBRØD UNGARSK RISFAD OKSEKØD I FAD VINTERGRYDE BØFGRYDE M/ GRØNSAGER UNGARSK PAPRIKAGRYDE STRIMLEBØF ALM. GULLASCH

Læs mere

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens Kødboller i rød karry og kokosmælk 600 g hakket kalv og skinke 1-1½ tsk. salt ½ tsk. peber 2 æg 1 løg ½ hvedemel 1½ dl mælk fx letmælk 1 spsk. olie eller 15 g smør/margarine 1 tsk. rød karrypasta eller

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

sund, afvekslende og overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger til priser, der ligger fra 12 kr. om dagen pr. barn.

sund, afvekslende og overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger til priser, der ligger fra 12 kr. om dagen pr. barn. November 2009 Nyheder Nr. 4 Madordning der virker Roskilde og Kolding Kommune, har testet Fru Hansens madordninger, og resultaterne taler for sig selv: Man kan servere mad, som er smør-selv-mad. 12-14

Læs mere

Sundhedsugen uge 17-2011.

Sundhedsugen uge 17-2011. Sundhedsugen uge 17-2011. I årets sundhedsuge er maden planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler)

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Frokost 2-3 Rugbrød 8-9 dåser Makrel 7-8 dåser Leverpostej 3-4 dåser Tun Remolade og mayonaise evt.

Læs mere

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN)

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN) VEGETAR RETTER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) KARTOFFELFRIKADELLER VARM CHAMPIGNON PATE' SELLERIPOSTEJ GULERODSPOSTEJ GRØNSAGSTERRIN STEGT RØDBEDEFARS GRØNSAGSFRIKADELLER MED RÅ GRØNSAGER GRØNSAGSFRIKADELLER

Læs mere

Madplan nov. 1. Madværkstedets. Tunfrikadeller med pastasalat og dressing. Koteletter i fad med tomatsauce og ris

Madplan nov. 1. Madværkstedets. Tunfrikadeller med pastasalat og dressing. Koteletter i fad med tomatsauce og ris Madværkstedets nov. 1 Koteletter i fad med tomatsauce og ris Tunfrikadeller med pastasalat og dressing Culottesteg med stegte svampe, jordskokcreme og kartoffelbåde November 1 Dag 1 Koteletter i fad med

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 104-110 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE Til 4 personer 1 pakke Garden Gourmet / Hälsans Kök Farskød 1 dåse hakkede tomater 1 hakket løg 2 peberfrugter i tern 1 dåse kidneybønner Olivenolie

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere

Derudover bruges der 95 procent mindre vand og udledes 90 procent mindre CO2 i produktionsfasen.

Derudover bruges der 95 procent mindre vand og udledes 90 procent mindre CO2 i produktionsfasen. 8 Fristende nye opskrifter med Soy4You Har du prøvet det nye Soy4You produkt endnu? Soy4You er sidste nye skud på stammen af grønne produkter der rammer de danske supermarkeder. Soy4You er et naturprodukt

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder Madværkstedets sept. 2 Fyldt mørbrad med bagte søde rødder Chilikylling med blomkålsris og jalapeños September 2 Dag 1 Fyldt mørbrad med søde rødder Dag 2 Dag 3 Chilikylling med blomkålsris og jalapeños

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde.

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde. GRYDERET 800 g gryderet 400 g rødbeder 200 g selleri 2 syrlige æbler 2 spsk. olie 1 spsk. estragoneddike 1 fed hvidløg, presset 1 spsk. hakket persille Salt og friskkværnet peber Varm retten op i gryde.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Claus Bech Guide Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Skøn varm

Læs mere

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College Løgkompot til fisk 3 stk. Kepaløg. 2 stk. Stjerne anis. ½ spsk. Karry. 25 gram. Cashewnødder. ½ dl. Hvid balsamico. 1 stor spsk. Honning. Salt og peber. Rapsolie. Pil og rens løgene. Skær fra top til bund

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pitabrød med. Hakkebøf med nye kartofler og sommerdressing. med falafel groft brød

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pitabrød med. Hakkebøf med nye kartofler og sommerdressing. med falafel groft brød Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Gullaschsuppe Pitabrød med med falafel groft brød og salat Rester fra weekenden Salat sandwich Kartoffelsalat med bøf

Læs mere

N.A.C SMAGFULD OG FYLDT MED SMAG. Danish Design Forever

N.A.C SMAGFULD OG FYLDT MED SMAG. Danish Design Forever N.A.C SMAGFULD OG FYLDT MED SMAG Danish Design Forever N.A.C FADKOTELETTER I GÅR, NY NORDISK I DAG, MORSØ FOR ALTID Den nye køkkentøjsserie fra Morsø har fået navnet N.A.C efter N.A Christensen, som i

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rosenkålspesto. og kartofler råkost. jordskokker og Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Deller fra Vinter suppe Hakkebøf med Dampet Orangemarineret ovnen med med super søde sure løg sejfilet med

Læs mere

Inviter klimaet med på middag

Inviter klimaet med på middag Inviter klimaet med på middag TEKNIK OG MILJØ Inviter klimaet med på middag Tænk på klimaet, når du planlægger og køber ind til aftensmaden Spis mindre kød Tag en dag om ugen uden kød og spar miljøet for

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI 600 g hakket oksekød 1 stort bundt persille 2 løg 2 gulerødder 2 stilke bladselleri eller et stykke Knoldselleri 3-4 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 3 dl vin (rød eller hvid)

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER

DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER DE 3 BEDSTE DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER AF LOUISE ROSTGAARD KLINISK DIÆTIST OG MINDFULNESS INSTRUKTØR DE 3 BEDSTE DIÆTISTENS YNDLINGS PLANTEBASEREDE OPSKRIFTER AF KLINISK DIÆTIST LOUISE

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. Oktober 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 14 opskrifter i alt. Oktober 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: jens Nørgaard Larsen Guide Oktober 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 7 38 sider Alle i sund og slank version 14 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund:

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

OPSKRIFTER RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS RISNUDLER MED HAKKET OKSEKØD OG GRØNTSAGER 600 g hakket oksekød 150 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål fx spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt 1 frisk chili 4-6 spsk. sød chilisauce

Læs mere