Madordninger der virker! Krydret med sund fornuft!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Madordninger der virker! Krydret med sund fornuft!"

Transkript

1 Madordninger der virker! Krydret med sund fornuft!

2 MIN MOr tror IkkE JEG kan LIDE rødbeder Joshua 5 år. Gode madvaner grundlægges i barndommen. Børnene, skal smage forskellig slags mad, deres sanser skal pirres og deres nysgerrighed vækkes. Derfor får de både mad som de kender, og mad, som åbner for nye oplevelser. Når maden sættes på bordet, inspirerer børnene hinanden, de bliver udfordret af hinandens mod på at smage maden, og faktisk er det sjældent, at man oplever kræsenhed, når der spises i fællesskab. Personalet i børnehaven Svanen Vi er blevet positivt overrasket over børnenes positive indstilling til maden. De spiste løs fra den første dag. Madordningen giver mulighed for ligeværd blandt børnene, fordi de spiser det samme. Det hyggelige måltid God mad handler om meget andet end sundhed og ernæring. Mad handler i lige så høj grad om gode oplevelser og samvær. Måltidet nydes bedst i trygge og hyggelige rammer og i fællesskab. Derfor bliver maden sat på bordet i skåle og på fade, sådan at børnene selv skal øse op, samtidig med at de skal lære at dele og hjælpe hinanden. kirsten Harpsøe, børnehaven Firkløveren Vi har brugt tid på at snakke om dagens menu og børnene bliver inddraget på mange måder. Vi synes madordningen giver nogle input til pædagogikken, der er masser af mulighed for at øve sociale kompetencer, fællesskab, hjælpe og dele. Tirsdag Mandag Onsdag

3 Medinddragelse af børnene Børnene kan være med til at skabe rammerne for måltidet, de kan deltage efter evne og være med til at dække bord, hente mad og rydde af. Der er også mange opgaver i køkkenet, som børnene kan være med til. Der skal skrælles og snittes, der skal anrettes fade og pyntes af. alt afhængig af personalet i køkkenet og den tid institutionen vælger at bruge, kan børnene inddrages og de synes det er sjovt! Hørt i Børnehaven Laksen er en prinsessefisk, spinattærten er en lækker Skipper Skræk tærte og jordskokkesuppen hedder nu tokke nok suppe. Torsdag Fredag

4 SPØrG Fru HaNSEN Hjemme hos os spiser vi meget økologisk mad, hvor meget økologi serverer Fru Hansen? alle friske grøntsager, alle mejeriprodukter og alt brød er økologisk. Det betyder, at vi har en økologi-procent på 50. Og vi arbejder hele tiden på at få flere økologiske produkter på menuen det må bare ikke gå ud over kvaliteten og så skal det også være til at betale. Hvad skal børnene spise når de skal på tur? Når børnene skal på tur, skal de selvfølgelig have en madpakke med. Derfor har vi fundet en lang række produkter, som egner sig til at komme med i en madpakke fx frikadeller, boller, snackgulerødder og suppe. Institutionen sammensætter selv deres tur-pakke, og så kan børnene selv være med til at lave deres egen madpakke. Man skal bare huske, at den skal være vante-venlig - vi ved nemlig godt, at det er svært at spise makrelmadder med vanter på. Hvordan kan jeg være sikker på at mit barn får mad nok? Når en institution bestiller mad fra Fru Hansen, er mængderne regnet ud i forhold til de anbefalinger, varestyrelsen har udstukket. Men Føde- Fødevarestyrelsens anbefalinger skal ses som et gennemsnit, for vi ved jo, at nogen børn spiser meget, andre spiser lidt. Og det har vist sig ude i de institutioner, der allerede får mad fra Fru Hansen, at der er rigeligt så meget, at pædagogerne også kan få lov at smage engang imellem.

5 Min institution får en blanding af råvarer, vi selv skal tilberede og færdig tilberedte retter. Hvis man får leveret tilberedt mad, går det så ikke ud over kvaliteten? Hvordan kan jeg være sikker på at maden er sund? Vi har forsøgt at skrue vores menuer sådan sammen, at alle institutioner har mulighed for at servere et varmt måltid mad også dem, der ikke har så meget køkkenplads og så meget tid. Derfor har vi fået nogle af vores gode gamle venner til at lave de varme retter og så snart de er produceret, bliver de lynfrosset. Det, at det bliver frosset gør, at maden bevarer sine naturlige vitaminer, farve og ikke mindst, at grøntsagerne bevarer sit bid så ja, kvaliteten er absolut i orden også på den færdige mad. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret, men du skal vide, at netop sundheden er noget, der ligger os meget på sinde. Derfor har vi Lotte. Hun er vores skrappe ernæringsekspert og hun regner og tæller og vejer, så det passer på en prik til Fødevarestyrelsen anbefalinger. Men hun synes også, at maden skal smage godt og se godt ud, så hun bruger også meget tid på kvalitetsteste maden, så den er præcis som, den skal være. Kan Fru Hansens Kælder levere færdigsmurte madpakker. Mit barn er meget kræsen, er der mad han kan spise? PS: Han kan bedst lide pandekager. Nej, det kan vi ikke og det vil vi ikke. Vi tror ikke på, at kvaliteten i færdigsmurte madpakker er i orden. Desuden bliver variationen for lille, og så bliver børnene alt for hurtigt trætte af det. Derimod tror vi på, at maden skal serveres på fade og i skåle, så det enkelte barn selv kan være med til at bestemme, hvad det skal spise. Derfor har vi sammensat en afvekslende og lækker smør-selv menu hver dag er der også en lille lun ret. Jeg elsker også pandekager, men det tager alt for lang tid, at lave dem, synes jeg. Hver gang jeg har spist frokost med børnene i en institution og det har jeg gjort rigtigt mange gange. kan jeg se, at alle spiser og spiser også dem, der egentligt er kræsne. Men børnene inspirerer hinanden til at prøve nye ting- og når først de ser deres kammerater spise noget, så bliver de selv modigere. På Fru Hansens menu er der altid mange ting at vælge imellem, så der er ingen der må gå sultne fra bordet heller ikke selv om man er lidt kræsen.

6 Fru HaNSENS VENNEr Fru Hansen har rigtig mange gode venner i fødevare-branchen. Vennerne hjælper med alt, der har med børnemaden at gøre - de skaffer de bedste råvarer, udvikler nye produkter, og nogen gange producerer eller forbereder de maden. Men det er altid Fru Hansen, der laver menuerne og bestemmer hvilken mad, der skal serveres og det er hun rigtig stolt af. Fru Hansen fortæller om sine venner: Kalkungryde i tomatsovs m. rodfrugtmos 4 personer Fremgangsmåde Kalkungryde: Kalkungryde 500 g kalkunbryst Kalkun pudses fri fra evt. sener og 3 spsk. rapsolie til stegning skæres i strimler. 2 ds. hakkede tomater gerne Skyld og rens de øvrige grøntsager. økologiske Peberfrugt og squash skæres i tern 100 g finthakkede løg og broccoli deles i små buketter. 1-2 fed hvidløg Løg og hvidløg hakkes fint og steges 1 rød peberfrugt i tern i olien til de er klare, tilsæt kød og 50 g broccoli i små buketter svits det yderligere i ca. 5 min. 1 squash i tern Tilsæt hakkede tomater, peberfrugt, Salt squash, broccoli, oregano og basilikum og smag til med salt og peber. Frisk kværnet peber 1 2 tsk. oregano (kan Lad saucen simre under låg i ca. 15 erstattes af frisk oregano) min. til kødet er færdigt. Er saucen 1 2 tsk. basilikum (kan for tynd kan der tilsættes lidt jævning erstattes af frisk basilikum) til den har den rette konsistens. Evt. majsstivelse til jævning Smag retten til og server. Rodfrugtmos 500g Kartofler 250 g Gulerod i tern 250 g Selleri i tern Ca. 2 dl kogevand fra rodfrugterne eller 2 dl opvarmet minimælk Salt Frisk kværnet peber Rodfrugtmos Skræl kartofler, gulerødder og selleri og skær det i grove stykker. Koges i rigeligt vand uden salt til de er godt møre. Hæld vandet fra undtagen 2-3 dl. Rør rodfrugterne med en elpisker til mos. Tilsæt koge vandet eller varm mælk. Smag til med salt og peber. Velbekomme Søren elskede at lege med biler, da han var lille. I dag har han 236 store kølelastbiler og er direktør for AB Catering, som leverer mad i hele landet også til de institutioner, der ligger helt derude, hvor kragerne vender. (Og så er Søren sød til at hente Fru Hansen, når hun skal hjem fra banko.) Banko! I Faaborg går Henrik rundt i Tulips køkken og snitter, hakker, steger, smager og koger dagen lang, for at afprøve nye retter. Han sørger for, at Fru Hansen kan servere varm mad, der overholder høje kvalitetskrav til bl.a. smag og ernæring. Denne kalkungryde er hans stolthed!

7 Oppe hos Arla bor karoline. Karolines Køkken har i mange år hjulpet danskerne med idéer til, hvad de skulle have at spise. Nu hjælper karoline Fru Hansen med at lave ernæringsrigtige opskrifter, fx denne enkle, fantastiske og nemme børnesalat. anders er direktør i Danmarks største fiskeforretning. Hos Royal Greenland har de hundredvis af forskellige fiskeprodukter. Nogle af dem er mest for voksne, men rigtigt mange af dem er lige præcis sådan, som børn godt kan lide det. For Fru Hansen har lært, at børn faktisk godt kan lide fisk, hvis bare de er tilberedt rigtigt. Rødbederåkost 4. personer Ingredienser 300 g rødbeder 300 g gulerod 2 æble Fremgangsmåde Skræl og riv gulerødder, rødbeder og æbler på en foodprocessor Vend det hele sammen og server Velbekomme Il Fornaio har Danmarks første og til dato eneste 100 % italienske stenovn. I den bager de det lækreste brød med den sprødeste skorpe og den blødeste krumme. Og selvfølgelig er alt deres brød økologisk. De bager også det dejligste brød til Fru Hansen, bl.a. et lækkert fuldkorns møllehjul med 19 boller lige til at brække af. Og det passer jo lige med at Fru Hansen har 19 børnebørn. Oppe hos Agrova leder de grønne mænd efter de bedste og de sprødeste grøntsager i ind- og udland. Her har de fundet både rødbeder, æbler og gulerødder til salaten. De sørger for, at Fru Hansens menu er spækket med gode, lækre, sjove, økologiske og praktiske grøntsager. Mustafa og Ibrahim har et lille firma, Eksotisk Catering, der laver de lækreste salater. De bruger mange krydderier og smage, som især kommer fra det mellemøstlige køkken. Det er dem, vi kan takke for, at børnene kan få både humus, tzatziki og mange andre lækre salater til frokost. Og det er dem, Fru Hansen kan takke for, at hun aldrig er forkølet om vinteren.

8 Mange forældre har efterspurgt opskriften på denne delikatesse. Her er den så. Børnenes favorit! Gulerodsmedaljoner Ca. 20 bøffer Ingredienser 600 g kartofler 450 g gulerødder 1 pastinak 2 små løg 5 dl havregryn 1 spsk. olivenolie 2 spsk. Bredbladet persille 2 spsk. Frisk basilikum salt og frisk kværnet peber efter smag 2 fed hvidløg Rapsolie til stegning Fremgangsmåde Skræl og skær kartoflerne og pastinak i grove stykker og lad dem koge til de er møre. Skræl gulerødderne og riv dem fint på et rivejern. Løg og hvidløg hakkes meget fint. Det hele blendes sammen i en blender eller en foodprocessor. Herefter tilsættes olie, havregryn hakket persille og basilikum, smag til med salt og peber. Når massen er fast som en dej stilles den på køl i 1 time. Tænd ovnen på 180 C Form massen til frikadeller der steges gyldne på en pande i lidt olivenolie ved svag varme. Steg bøfferne færdige i ovnen i ca min eller til de er færdige. Lad dem køl lidt af inden servering. Velbekomme Når gulerodsmedaljonen leveres færdig til instituionerne er den lavet af de bedste råvarer og helt uden tilsætningsstoffer. Den skal bare varmes i ovnen og serveres og så kan der guffes. uhhmm.

9 Fakta: Forskellige muligheder Mulighed for både at bestille kold mad, lune retter og varm mad. Du bestemmer selv, hvilke dage du ønsker kold og varm mad. Du kan mikse mulighederne som det passer i din institution. Forskellig tilberedning: Egenproduktion du får råvarer og opskrifter Blandet produktion du laver noget selv og får resten færdig, klar til opvarmning og anretning Færdig du får maden klar til anretning. Maden og leveringerne Sunde produkter, gode råvarer, lækre retter alt sammen udviklet til at stimulere børnenes smag og udfordre deres sanser. Når maden er bestilt hos Fru Hansen, bliver den leveret to gange ugentlig til institutionen. Vi kan levere overalt i landet. Menuplaner Der laves menuplaner for en måned ad gangen. Der udvikles både menu planer, som indeholder dage med varm mad og menuplaner for de institutioner, der serverer smør-selv-mad med lune retter alle dage. Ernæringsberegninger Al den mad, der indgår i Fru Hansen menuplan, er ernæringsberegnet. Det betyder, at ernæringseksperter godkender alle produkter og menuer og garanterer, at de overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger. Tilberedningsmanualer Hver dag har sin egen tilberedningsmanual. Her gennemgås dagens menu, så det er nemt for personalet at få et overblik over, hvor lang tid der skal bruges, og i hvilke mængder maden skal serveres. Produktmapper Alle produkter er detaljeret beskrevet i en produktmappe. Mappen kan bl.a. bruges til at få overblik over allergener og halal-slagtede produkter. Bestillingssystem/ kundeside Fru Hansens bestillingsside gør det nemt for institutionen at bestille den rigtige mængde mad. På baggrund af oplysninger om institutionens størrelse, beregner systemet selv, hvor meget mad, der skal bruges til den enkelte dag. Derudover findes alle nødvendige informationer til køkkenpersonalet på kundesiden. Hjemmeside På Fru Hansens hjemmeside findes alle informationer om systemet, menuerne og praktikken. Her kan man også se billeder af maden, så børnene, sammen med mor og far, kan se, hvad der er på menuen. Fotos Fru Hansens Kælder tager billeder af alle menuer. Billederne hænges op i institutionen, så både forældre og børn kan følge med i, hvad der er på dagens menu. Oplæring Når en institution skal starte op med Fru Hansens system, er der mange ting, der skal læres. Derfor har vi lavet Fru Hansens håndbog. Her står alt, hvad der er værd at vide for at få dagligdagen til at fungere. Håndbogen kan også bruges som introduktion til nyt køkkenpersonale.

10 Fru Hansens Familie Fru Hansen synes, at børnemad er det vigtigste i hele verden og vi er enige. Derfor bruger vi al vores gode energi på at lave ordentlig mad til børn i vuggestuer og børnemaver Øhhh, børnehaver. Nede i Fru Hansens hyggelige kælder sidder vi og bestemmer, hvilken mad der skal på menuen; vi finder de bedste produkter og råvarer, vi planlægger menuen, laver ernæringsberegninger og kvalitetskontrol, og og og alt det andet, der har med børnenes mad at gøre. Vi, medlemmerne af Fru Hansens familie, har én ting tilfælles vi brænder for at lave sund mad til alle børn i Danmark. ved ALT, hvad der er værd at vide om børnemad. Der er ikke den detalje omkring produktion, levering eller økonomi, han ikke ved noget om. Derfor har vi udnævnt ham til direktør. Jan kører land og rige tyndt og holder møder med de kommuner, institutioner og forældre, der er interesseret i Fru Hansens tanker. Livret: Hotdogs fra Haderslev han synes selv, det er lidt pinligt er danmarksmester i telefontagning på tid. Nogen gange er han så hurtig, at han tager telefonen INDEN, den ringer. Kasper er i højt humør og klar til at svare på ethvert spørgsmål. Kasper styrer! Han styrer drift, fakturering og han styrer resten af klanen. Livret: Brændende kærlighed eller bare det er noget med kartoffelmos. er skrap! Og kritisk! Og så er hun ernæringsekspert! Og sød! Hun ved alt om alle produkter og har styr på det med kvalitet og sundhed. Hun kontrollerer ernæring, kvalitet og smag, og først når hun har nikket, bliver det serveret for børnene. Livret: Chicken masala (stærk indisk fugl).

11 er gammel i gårde. I hvert fald når det gælder Fru Hansens Kælder. Pia kan knuse alle problemer og det gør hun. En lille pige med uanede kræfter. Pia har styr på regnskaberne, på kunderne og på alt muligt andet. Livret: Gamle Ole (egentlig sjovt, at hendes mand hedder Ole). har engang tjent penge på at få andre til at cykle rundt i regnvejr og aflevere post og pakker. Det gik godt så godt, at han nu er bestyrelsesformand hos Fru Hansen og bruger en del af sin tid på at lege med tal, budgetter og golf-snak. Livret: min yndlingssalat er agurkesalat. er lidt lige som en Schweizerkniv, han har mange funktioner, der stritter i alle retninger. Han ved en masse om logistik, levering, og køkkenindretning, fx ved han, hvor mange minutter og sekunder en opvaskemaskine er om at vaske. Livret: Boller i karry. har det store forkromede overblik. Det er hende, der sørger for, at alle de andre i Fru Hansens Kælder laver noget. Og fordi hun arbejder med mad, bruger hun mere gulerod end pisk til at holde de andre i ørerne. Og fordi hun er direktør i Fru Hansens Kælder ved hun alt om, hvordan man kommer i gang med Fru Hansens mad ude i institutionerne. Livret: Blæksprutter. er en af de skarpeste knive i Fru Hansens skuffe. Hun er ferm til det meste. Fx sætter hun de rigtigste kommaer, bager de bedste muffins og snakker en smule kinesisk (man ved jo aldrig, hvem der ringer). Derudover kan Stine organisere mange ting. Såsom it-systemer, tekster i alle afskygninger, oplæringskurser, julefrokoster osv. Livret: Lasagne.

12 Fru Hansens kælder er et lille firma, som sætter en ære i at være i tæt kontakt med vores kunder vi lytter og lærer hele tiden af de erfaringer, der bliver gjort i institutionerne. Fru Hansens kælder retortvej 43a 2500 Valby tlf: Fax: Vi elsker at høre fra både køkkenpersonale, pædagoger, forældre og børn. Så fortæl os endelig om dine erfaringer med madordningen, sjove historier, ønsker til maden eller andre ting, der kan gøre os dygtigere, klogere og måske smukkere. På Fru Hansens hjemmeside kan du tilmelde dig et nyhedsbrev, hvor vi informerer om menuerne, produkterne og nye tiltag. Fru Hansens kælder har specialiseret sig i børnemad til skoler og daginstitutioner. Vi har arbejdet med mad til børn i 6 år og samarbejder med de førende danske fødevarevirksomheder. Fru Hansens kælder er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og er delvist ejet af Landbrug og Fødevarer Fru Hansens kælder; layout: Jens Burau (supergreen.dk); fotos /tegninger: Jens Burau, robert Løwendahl Sørensen og istockphoto.com

Hvordan mad bliver til mere end mætte maver Idékatalog til daginstitutioner, der vil skabe rammer for maddannelse

Hvordan mad bliver til mere end mætte maver Idékatalog til daginstitutioner, der vil skabe rammer for maddannelse Hvordan mad bliver til mere end mætte maver Idékatalog til daginstitutioner, der vil skabe rammer for maddannelse Materialet er udviklet for Københavns Kommune 1 Indhold Indledning s. 4 1. Rammer og omgivelser

Læs mere

Organisér Dig Sund. Light version. 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag LISBETH TORDENDAHL LISBETH TORDENDAHL

Organisér Dig Sund. Light version. 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag LISBETH TORDENDAHL LISBETH TORDENDAHL WISEFOOD LISBETH TORDENDAHL Light version Organisér Dig Sund 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag WISEFOOD LISBETH TORDENDAHL Inspiration, viden og opskrifter til sundhed og nydelse Organisér Dig

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen. Sund skolemad. med smag, smil og samvær. Til dig som arbejder med skolemaden

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen. Sund skolemad. med smag, smil og samvær. Til dig som arbejder med skolemaden Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sund skolemad med smag, smil og samvær Til dig som arbejder med skolemaden Mad med smag, smil og samvær Bestil. nr. 2009204 ISBN 978-87-92109-99-6

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Madværksteder for ældre

Madværksteder for ældre Madværksteder for ældre Planlægning og praktik Marts 2014 Forord Måltidet har ofte en helt central rolle som samlingspunkt om både det at nyde den gode mad og hinandens selskab. Sådan er det hele livet.

Læs mere

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FLYDENDE TIL FAST TILSKUDSKOST MORALSK MAD SUNDHED OG

Læs mere

Børn og Grønne Sager. 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn. Inspiration, viden og opskrifter til sundhed og nydelse WISEFOOD

Børn og Grønne Sager. 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn. Inspiration, viden og opskrifter til sundhed og nydelse WISEFOOD WISEFOOD L I S B E T H T O R D E N D A H L Børn og Grønne Sager 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn WISEFOOD L I S B E T H T O R D E N D A H L Inspiration, viden og opskrifter til

Læs mere

PIZZA SPIRER LAV SELV SUND. mad FODSELSDAG VÆR KREATIV I KØKKENET SÅDAN DYRKER DU SPIRER. til sjov. inspiration OM BØRN I KØKKENET

PIZZA SPIRER LAV SELV SUND. mad FODSELSDAG VÆR KREATIV I KØKKENET SÅDAN DYRKER DU SPIRER. til sjov. inspiration OM BØRN I KØKKENET Kitchen4Kids Nr. 6 April 2015 VÆR KREATIV I KØKKENET SUND FODSELSDAG inspiration til sjov mad SPIRER SÅDAN DYRKER DU SPIRER LAV SELV PIZZA OM BØRN I KØKKENET Gratis online magasin til dig og dine børn

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

kostplan ca. 1300-1600 kcal dagligt.

kostplan ca. 1300-1600 kcal dagligt. kostplan ca. 1300-1600 kcal dagligt. Du har netop valgt at tage kampen op mod de overskydende kilo, ikke ved en pulverkur eller suppekur, men ved en kostplan/livsstilsændring der indeholder rigtig mad.

Læs mere

MADKLUBBERNES LIVRETTER

MADKLUBBERNES LIVRETTER MADKLUBBERNES LIVRETTER 22 SJOVE, SUNDE OG LÆRERIGE LIVRETTER Indhold Hej 5 Kære medlem af madklubben 6 Færdselsregler 7 Har du vasket hænder? 8 Smagsbarometeret 9 Forår Vietnamesiske forårsruller Kyllingedeller

Læs mere

Mere frugt og grønt hver dag

Mere frugt og grønt hver dag Mere frugt og grønt hver dag I Danmark er vi blevet bedre til at spise frugt og grønt. Fra 1995 og frem til 2001 spiste vi 40 procent mere frugt og grønt, men den udvikling er nu stoppet. I dag spiser

Læs mere

100% din fastfood. Elevhæfte

100% din fastfood. Elevhæfte 100% din fastfood Elevhæfte mad er sjovt! mad smager godt! Jeg hedder Gorm. Jeg er kok, og jeg elsker at lave mad det er herresjovt! I tv-programmerne Gorm og 100% din ret kører jeg rundt i landet i min

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6 Mad i dagplejen Indhold Introduktion til materialet Å 1 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2 2. Dagens måltider Å 6 3. Lav frokost efter de 8 kostråd ernæringsanbefalinger til dagplejen Å 10 4. Madplaner

Læs mere

KLAR, PARAT, SPIS! Barnets mad det første år

KLAR, PARAT, SPIS! Barnets mad det første år KLAR, PARAT, SPIS! Barnets mad det første år KLAR, PARAT, SPIS! giver dig overblik over dit barns udvikling, og inspiration til retter du kan servere. Den kan også være en god hjælp til bedsteforældre

Læs mere

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab eksperimenter GoCook 100% din ret bogen til madkundskab Redaktion: Malene Østergaard Loft, Birthe Kyhn og Bente Svane Nielsen Layout og illustrationer: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Printet

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Læs og se mere inde i bladet.

Læs og se mere inde i bladet. Læs og se mere inde i bladet. Foreningen for Madkundskabs blad Nr. 2 Maj 2014 Foreningen for Madkundskab er en faglig forening under Danmarks Lærerforening. Hjemmesideadressen er: www.madkundskab.nu Medlemskab

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

Madværksteder. - En manual til madværksteder. Madkulturen.dk

Madværksteder. - En manual til madværksteder. Madkulturen.dk 1 Madværksteder - En manual til madværksteder Madkulturen.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 4 Introduktion til Madværksteder 7 Det pædagogiske arbejde 8 Før I går i gang 12 Madrefleksioner 14 Råvarerne 16

Læs mere

Fortællinger fra Varmestuen

Fortællinger fra Varmestuen Fortællinger fra Varmestuen en mosaik KirKens Korshær - svendborg Indholdsfortegnelse Artikler Forord...5 Det er aldrig for sent at blive klogere...6 Ole stamgæst på Varmestuen... 10 Mennesker på kanten

Læs mere

Magasinet december 2013. for MAD. Tips & idéer til DE GRØNNE. Fra Thailand til Lolland-Falster. Brødrene Schou: Spændende opskrifter Kundefokus Tema

Magasinet december 2013. for MAD. Tips & idéer til DE GRØNNE. Fra Thailand til Lolland-Falster. Brødrene Schou: Spændende opskrifter Kundefokus Tema Magasinet december 2013 for MAD Tips & idéer til Nytår DE GRØNNE KOKKE Fra Thailand til Lolland-Falster Brødrene Schou: Spændende opskrifter Kundefokus Tema Nu kan du som cateringkunde nemt bestille varer

Læs mere

En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år

En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år En forældreguide om komælksproteinallergi Madtips til børn fra 1 år 2 Om denne brochure Brochuren giver råd om den kost, børn med komælksproteinallergi bør have fra étårsalderen. Den er skrevet af Rosan

Læs mere

OMKRING ET MÅLTID. til måltidsaktiviteter

OMKRING ET MÅLTID. til måltidsaktiviteter OMKRING ET MÅLTID Idekatalog til måltidsaktiviteter Indhold: Madklub for enlige Krystalcafeen Herreværelset Singlegruppen Madlavning for enlige mænd Spisevenner på restaurant Søndagscafe Sund cafe Spisevenner

Læs mere

Karolines nye Køkken

Karolines nye Køkken Karolines nye Køkken Mad smager dejligst, når man ikke skal skynde sig så meget...og når man spiser den sammen med nogen, man godt kan lide. Emma, 6 år Indhold Alle retter i bogen er til 4 personer forår

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

MAD, BEVÆGELSE OG TRIVSEL Et bedre liv med diabetes. Dansk/Urdu

MAD, BEVÆGELSE OG TRIVSEL Et bedre liv med diabetes. Dansk/Urdu MAD, BEVÆGELSE OG TRIVSEL Et bedre liv med diabetes Dansk/Urdu 2 Oplæg og ide: Statens Råd for Ernæring og Fysisk Aktivitet, Norge. Foto og modelfotos: Michael Daugaard. Produktion: Schultz Grafisk. Test

Læs mere

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR Velkommen Med udgivelsen, Madleg inspiration til børns maddannelse og måltidskultur, håber vi at bidrage til, at det store maddannelsesarbejde der allerede

Læs mere

Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft

Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft Gå sund og glad på arbejde! Skrevet af Gitte Koldtoft 1 Indledning Du kan være nok så intelligent og faglig dygtig til dit job, men hvor effektiv er du, de dage hvor du ikke har så meget fysisk energi?

Læs mere