Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016"

Transkript

1 Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016 Kontaktperson i Albertslund Kommune: Anne Adamsen Albertslund løser de største problemer først Albertslund Kommune ligger hovedsagelig opstrøms og har ikke store problemer med oversvømmelser. De største problemer har været knyttet til Albertslund Centrum, hvor et igangværende projekt ændrer vandafledningen, så der fremover kun vil stå vand på terræn hvert 10. år. Projektet gennemføres i samarbejde med HOFOR. Meget samarbejde på tværs af kommunegrænser Kommunen samarbejder med Vallensbæk, Ishøj og Høje Taastrup Kommuner om Store Vejleå, hvor et stort klimatilpasningsprojekt med magasineringsvolumen er i gang. Kommunen deltager også i samarbejdet mellem 10 kommuner om Harrestrup Å. Vestegnens kommuner har i kraft af forskellige samarbejder en tæt kontakt til nabokommunerne, der giver gode muligheder for samarbejder. Stærk tradition for borgerinddragelse Der er stærke traditioner for at inddrage borgerne blandt andet findes en brugergruppe med repræsentanter for alle boligområder, som har til formål at samarbejde med forvaltningen på forsyningsområdet ( Politikerne er med, og forvaltningen samarbejder Det er en fordel, at forvaltningen i en lille kommune som Albertslund ikke er større, end at sagsbehandlere kender hinanden på tværs af fagområder. Klimatilpasning bliver i høj grad "blot" set som én blandt mange opgaver i forvaltningen. Der er desuden opbakning fra politikerne, som ser alle sager og interesserer sig for klimatilpasning.

2 Fokusmøde med Ballerup Kommune og Forsyning Ballerup, 27. juni 2016 Kontaktperson i Ballerup Kommune: Thomas Christensen Klimatilpasningsplan og handleplan integreres i ny spildevandsplan Ballerup Kommune udarbejdede en klimatilpasningsplan i 2014 og en handleplan for klimatilpasning i De bliver nu integreret i kommunens nye spildevandsplan. Handleplanen peger i første række på et stort behov for at kortlægge problemerne og deres årsager, men der er også konkrete projekter, blandt andet "Det grønne bånd", som sigter på et grønnere byrum med mindre risiko for oversvømmelse ved Banegårdspladsen. Erfaringer fra Harrestrup Å giver værdi andre steder Kommunen og forsyningen er med i Harrestrup Å projektet. Samarbejdet med de øvrige kommuner og forsyninger har medført, at alle parter har lært hinanden bedre at kende og fået en bedre forståelse af hinandens verdner. Den viden og de skabte relationer gør det muligt at nå langt i Harrestrup Å projektet. Både kommunen og forsyningen er enige om, at de har og fortsat får mange erfaringer fra Harrestrup Å projektet, som kommer dem til gode i andre sammenhænge nu og på sigt. Et tværkommunalt projekt om Værebro Å Værebro Å giver problemer med overløb, og det skal der sættes fokus på. Ballerup Kommune ønsker et samarbejde med kommunerne Egedal og Furesø om at få sat en proces i gang, der skal opbygge en projektorganisation og undersøge løsningsmulighederne for det fælles vandløb. Det vil være muligt at trække på erfaringer og udredninger fra Harrestrup Å projektet, så Værebro Å projektet vil kunne bygge ovenpå eksisterende viden, således at projektet vil have et andet udgangspunkt. Udarbejdelse af skybrudplan står for døren I Ballerup Kommune er det besluttet, at der skal laves en skybrudsplan for kommunen en indsats der er integreret i den kommende spildevandsplan. Skybrudsplanen giver kommunen et serviceniveau for vand på terræn. Planen vil samtidig være et værktøj til at få et overblik over, hvor der er problemer ved regnhændelser, og hvor der kan tilbageholdes regn på overfladen.

3 Fokusmøde med Brøndby Kommune 13. september 2016 Kontaktperson i Brøndby Kommune: Connie Askløf Krav om nedsivning har skabt fremdrift Allerede i 2009 skrev Brøndby Kommune ind i spildevandsplanen, at regnvand skulle nedsives på alle nye projekter. Det har bidraget til, at klimatilpasning tidligt er blevet indtænkt i projekterne, og derfor er kommunen kommet langt med klimatilpasning. Lavthængende frugter Brøndby Kommune har meget begrænsede økonomiske ressourcer, og derfor arbejder de med at bygge klimatilpasning ind i andre projekter og lave enkle løsninger, som ikke koster så meget. Kommunen lægger vægt på at lave synlige projekter, så der er noget at vise frem. Til trods for det er der fremadrettet afsat en årlig pulje til at lave klimatilpasning på kommunens egne ejendomme. Desuden samarbejder kommunen gerne med andre, der vil noget med klimatilpasning det kan for eksempel være et boligselskaber. Grønby Strand og Sportsby Klimatilpasning er tænkt ind i et kommende projekt for Brøndby Strand, som skal renoveres blandt andet på grund af PCB hele området skal udvikles til at blive grønnere og håndtere regnvand. Et udviklingsprojekt omkring stadion, som kaldes Sportsby, tager også klimatilpasning med i form af grønne tage, nedsivning og overfladeløsninger selvom det ikke er projektets primære formål. Samarbejde er nøglen Forvaltningen har et godt samarbejde med HOFOR, og de personlige relationer til de medarbejdere, der tidligere sad i Brøndby/Vallensbæk Forsyning er vigtige. Det løbende samarbejde udvikler sig undervejs, og over tid udvikler den gensidige forståelse sig, så man bliver bedre til at tænke hinandens hensyn ind og finde de mulige løsninger, siger kommunen. Der er også samarbejde med nabokommunerne og lokale aktører "når der står nogen og banker på døren, så åbner vi den", siger kommunen.

4 Fokusmøde med Dragør Kommune og 14. juni 2016 Kontaktperson i Dragør Kommune: Jørgen Jensen Mindre kommune, fungerer som en ø Dragør Kommune er geografisk afgrænset af en lang kystlinje og af Københavns Lufthavn. Kommunens højeste punkt ligger 5-6 meter over havniveau. Der er derfor stort set ikke nogen udveksling af vand med andre kommuner. Kommunen har ca indbyggere, og mindre end 1/3 af arealet er bymæssigt bebygget. Strategisk tilgang og tidlig handling Dragør Kommune har arbejdet strategisk med klimatilpasning allerede siden kommuneplan 2007, og har inddraget natur og kulturhistoriske perspektiver i arbejdet. Blandt andet er grøfter et kulturhistorisk element, som stammer fra de hollændere, der kom for at dyrke grønsager tilbage i 1500-tallet. Derudover er klimatilpasning i forhold til regnvand primært sket ved opgradering af eksisterende ledninger, som kun skal håndtere spildevand. Diger giver udfordringer Med stigende havvandstand stiger risikoen for oversvømmelser langs det meste af kysten. Kommunen har gennemgået eksisterende diger og arbejder på en konsistent sikring her. Kommunen arbejder sammen med de øvrige parter i Vestamager Pumpedigelag og Tårnby og Københavns Kommune om kystsikring. Der bliver arbejdet med forskellige modeller for, hvordan diger kan give beskyttelse af baglandets værdier samtidig med, at de integreres i omgivelserne med hensyn til landskab og natur. Kommunikation er en udfordring Mange borgere langs kysten er klar over, at en vis risiko for oversvømmelser er følger med, når man vil have den attraktive havudsigt. Andre ønsker et højt dige langs hele kysten for at føle sig trygge. Det er også en udfordring at informere nye borgere og potentielle tilflyttere om risikoen for oversvømmelser og mulighederne for at sikre sig, uden at man skræmmer dem unødigt.

5 Fokusmøde med Egedal Kommune og Furesø-Egedal Forsyning, 18. august 2016 Kontaktperson i Egedal Kommune: Michael Øllgaard Å-projekt skal løse problemer i Stenløse Stenløse Å løber gennem Stenløse by, hvor et stort antal udløb af regnvand uden forsinkelse skaber problemer ved kraftig regn. Kommune og forsyning arbejder sammen om at løse problemerne ved at lægge åen uden om byen. Det skal ske med en dæmning i et lavbundsområde opstrøms Stenløse by, hvor åløbet skal graves igennem til Spangebækken, der løber igennem åbent land og bedre kan tage vandet. Projektet rummer mange udfordringer, men også muligheder for mere og bedre natur og rekreative værdier og ikke mindst en økonomisk besparelse i forhold til det traditionelle projekt. Samarbejde om Værebro Å Egedal Kommune har mere end halvdelen af oplandet til Værebro Å og tager derfor initiativ til samarbejde med fem andre kommuner. I første omgang er samarbejdet centreret om et fælles vandløbsregulativ, men på sigt vil man gerne gå videre med et større samarbejdsprojekt. Kaffe og godt samarbejde Kommunen og forsyningen har et godt samarbejde med gensidig respekt og en forståelse af, at man kan løfte mere ved at gå sammen. Det kræver en del kaffe at få skabt tilliden, men det er en god investering. Der bliver samarbejdet på kryds og tværs - sidste år blev der nedsat en koordinationsgruppe mellem kommunens vejafdeling og forsyningen, så klimatilpasning bliver integreret i vejprojekterne, og kommunens miljøafdeling har etableret et fast samarbejde med ejendomscenteret om klimatilpasning af kommunale bygninger. Svært at komme i jorden Det er svært at komme fra plan til projekt, og ikke mindst at nå til det punkt, hvor projektet bliver til virkelighed. Ikke mindst et stort og kompliceret projekt som Stenløse Å tager adskillige år, inden gravemaskinerne kan køres i stilling. For at gå foran og få skabt synlige resultater har kommunen samtidig valgt at arbejde med LAR på kommunale bygninger. Her har kommunen selv rådighed, og der er mulighed for at integrere LAR-løsningerne i planlagte renoveringer.

6 Fokusmøde med Fredensborg Kommune og Forsyning, 2. maj 2016 Kontaktperson i Fredensborg Kommune: Karen Tommerup Usserød Å og Kokkedal Fredensborg Kommune samarbejder med Hørsholm og Rudersdal om tværkommunale løsninger ift. klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelser langs Usserød Å, hvor der blandt andet er etableret et dobbeltprofil, alarmsystem og udarbejdet fælles beredskabsplaner ( Klimatilpasning Kokkedal, Danmarks største klimatilpasningsprojekt, ( har givet fælles erfaringer og viser, hvordan klimatilpasning, byfornyelse og rekreative oplevelser kan gå hånd i hånd. Projektet forventes færdigt september Blå gruppe og faste koordineringsmøder Der er etableret en "blå gruppe" på tværs af kommunens forvaltninger og forsyningen, som mødes en eller to gange om året for at koordinere arbejdet med klimatilpasning. Desuden har Team Vand og Natur i det første år haft meget fokus på at internt at udbrede viden om klimatilpasning, bl.a. gennem besøg i andre afdelinger og workshops. Erfaringerne og det gode samarbejde betyder, at der er stor opbakning til arbejdet med klimatilpasning, og alle dele af forvaltningen er gode til at tænke klimatilpasning ind i deres projekter og tænke i synergier. Der er også etableret en mindre klimatilpasningsgruppe, hvor kommunen og forsyningen samarbejder og mødes fast hver anden måned om arbejdet med at realisere Fredensborg Kommunes klimatilpasningsplan. Arbejdet går ikke strengt efter den fastlagte prioritering, men tager også hensyn til, hvor der i øvrigt er aktiviteter og projekter. Politikere og borgere er med Politikerne i Fredensborg Kommune støtter op om arbejdet med klimatilpasning, ikke mindst omkring Usserød Å, hvor der har været store problemer. Endvidere er der fokus på en ny kystplan, der også tager hensyn til kommunens forpligtelser i forhold til kystsikring. Tiden er den største udfordring Det gode samarbejde på tværs af kommunen og forsyningen er en stor fordel, når klimatilpasning skal realiseres. Den største udfordring er, for kommunens medarbejdere at få tid til at sætte projekter i gang og følge op på dem, når man samtidig skal passe mange andre myndighedsopgaver.

7 Fokusmøde med Frederiksberg Kommune og forsyning, 16. juni 2016 Kontaktperson i Frederiksberg Kommune: Bolette Bøgh Et stærkt plangrundlag Frederiksberg Kommune har et robust plangrundlag at arbejde ud fra. De har en klimatilpasningsplan fra 2012, der er suppleret med to skybrudskonkretiseringsplaner for henholdsvis øst og vest Frederiksberg. Endvidere planlægger kommunen at integrere klimatilpasningstiltag i den kommende spildevandsplan og udarbejde driftsmanualer for at vedligeholde funktion og levetid. Kommunen og forsyningen har derudover udarbejdet et årshjul. Det er et visuelt værktøj til at prioritere hvilke projekter, der skal igangsættes og hvornår i løbet af året. Det er med til at sikre koordination på tværs og samtidighed med øvrige projekter. Samarbejde og koordinering internt såvel som eksternt Frederiksberg Kommune har etableret et klimatilpasningssekretariat med tilhørende styregruppe. Sekretariatet holder ugentlige møder med blandt andet Frederiksberg Forsyning med en fast dagsorden for at følge op på de igangsatte indsatser og koordinere. Der er tilknyttet et tværgående ressourcenetværk bestående af 35 personer for at få klimapasningsprojekterne defineret og eksekveret. På grund af Frederiksberg Kommunes fysiske placering som en ø i Københavns Kommune, er der et stort behov for samarbejde med København og HOFOR. Derfor har Frederiksberg Kommune og forsyning indgået en række aftaler, for at sikre løbende dialog og samarbejde om klimatilpasning. Klimatilpasning i en tæt bebygget by i kontant forandring er en udfordring Frederiksberg Kommune er en tæt bebygget kommune, hvorfor nedsivning giver nogle udfordringer fx i forhold til bygninger og jordforurening. Derudover er Frederiksberg Kommune og Københavns bydele i konstant forandring. Byudviklingen giver usikkerhed om, om de fremtidige planlagte løsninger vil kunne gennemføres. Fra forsyningens side ser man en stor udfordring i, at der skal investeres flere millioner kroner samtidig med, at der qua vandsektorloven er et økonomisk loft, samt krav om procentvis effektivisering af forsyningens aktiviteter.

8 Fokusmøde med Frederikssund Kommune og forsyning, 11. maj 2016 Kontaktperson i Frederikssund Kommune: Laura Pedersen Samtidighed i projekter Koordineringsmøder på tværs af kommune og forsyning samt medarbejderildsjæle sikrer samtidighed i projekterne. Vej og Park sender eksempelvis deres vejvedligeholdelsesprogram til forsyningen, så vejrenovering kan koordineres med forsyningstiltag. Dette har konkret medført, at et vejvedligeholdelsesprojekt er skubbet 4 år for at få gevinsterne ved at indtænke LAR løsninger, hvor vandet håndteres i render og vejchikaner. Projekt har samtidig givet bedre trafiksikkerhed og æstetisk værdi. Drejebog for håndtering af projekter Der er fokus på, at den dybe tallerken kun skal opfindes én gang. Derfor er der sat et arbejde i gang med at udarbejde en Drejebog for, hvordan projekterne skal håndteres af de enkelte afdelinger, hvilke hensyn der skal tages og hvordan der sikres en robusthed i projekterne og lokalplanerne. Drejebogen skal give en naturlig tilgang til at påbegynde projekter, og derfor er der også afholdt en workshop på tværs af kommune og forsyning. Lovgivning spænder ben for gode initiativer Kommunen og forsyningen oplever, at det juridiske i forhold til gennemførelse af klimatilpasningsprojekter er en udfordring for at komme fra plan til praksis med klimatilpasningsplanerne. Den økonomiske fordeling mellem kommune og forsyning er ikke krystalklar, når der skal laves de blå/grønne løsninger. Kommunen står over for en ny ressourcekrævende opgave, når medfinansieringsprojekterne stiller krav om, at kommunen skal være projektleder, når projektledelseserfaringen traditionelt ligger hos forsyningen.

9 Fokusmøde med Furesø Kommune og Furesø-Egedal Forsyning, 27. april 2016 Kontaktperson i Furesø Kommune: Andreas Herfelt God plan og koordinering Kommunens klimatilpasningsplan har 11 indsatsområder, og der er nedsat en tværgående gruppe, som står for gennemførelsen af klimatilpasningsplanen. Samarbejdet mellem forvaltning og forsyning fungerer godt og har gode traditioner. Arbejdet med klimatilpasning styres af klimatilpasningsplanen, og der gennemføres ikke meget uden for denne ramme. Klimatilpasning på vej i flere områder Efter at have været i kontakt med samtlige virksomheder i det ene af to højest prioriterede områder i klimatilpasningsplanen, har vist sig, at der ikke forekommer problemer i det omfang, modelberegningen viser. De oversvømmelser, der har været, skyldtes ødelagte kloakledninger eller defekte pumper. Man er derfor gået videre til Søndersøvej/Søndergårdsvej-kvarteret. I flere andre områder, Farum Erhvervsområde, Farum Kulturhus/Farum Bytorv og Walgerholm i Jonstrup, er kommunen i gang med at kvalificere datagrundlaget for klimatilpasning. LAR-løsninger ved Furesø Projektet i Søndersøkvarteret består af flere delprojekter, som er under projektering og gennemføres i Kvarteret er fælleskloakeret med et overbelastet spildevandsbassin, og der er brug for at afkoble regnvand. Der arbejdes hovedsagelig med LAR, både for vejvand og for private. Vandkvalitet er en udfordring, når det gælder vejvand, både i forhold til Søndersø, som er meget ren, og af hensyn til drikkevandsboringer langs søen. Oplysning til borgere om LAR Forsyningen har anskaffet telte og en udstilling om LAR for private, men da denne aktivitet ifølge Forsyningssekretariatet skal regnes som drift, er det vanskeligt at finansiere oplysningsarbejdet. Det kan være muligt at bruge faciliteterne i et samarbejde med kommunen om oplysning for borgere. Det er i øvrigt erfaringen, at der er stor forskel fra det ene område til det andet på, hvor interesserede grundejerne er i at lave LAR. Politisk interesse og aktiv gartnerafdeling Forvaltningen oplever stor interesse for klimatilpasning, både hos politikere og i ledelsen. Et projekt med regnhave ved kulturhuset Galaksen i Værløse har fået stor opmærksomhed. Kommunens gartnerafdeling er meget aktive og engagerede i at skabe løsninger også når det gælder alternative tømidler.

10 Fokusmøde med Gentofte Kommune og Nordvand, 9. maj 2016 Kontaktperson i Gentofte Kommune: Maja Juul Toft Bred tværgående klimatilpasningsgruppe En bred repræsentation af fagpersoner i Gentofte Kommune og fra Nordvand mødes hver 2. måned med det formål at koordinere projekter og indsatser på tværs. Gruppen blev dannet allerede i 2010 i forbindelse med klimatilpasningsstrategien og har siden i stigende grad haft fokus på håndtering af regnvand ved både normal regn og ekstrem regn. Arbejdsgange sikrer, at klimatilpasning tænkes ind Når der i kommunen skal laves anlægsprojekter eller renoveringer, så skal det vurderes om, det giver værdi at integrere klimatilpasningstiltag i projektet. I Gentofte kan politikerne se, at det giver mening at indtænke klimatilpasning sammen med kommunens investeringer. Denne arbejdsgang og fokus stammer tilbage fra indarbejdningen af Agenda 21 i kommunen. Den måde kommunen arbejder med natur har gjort, at der er fokus på klimatilpasning. Nedsivning giver udfordringer Der er drikkevandsinteresser i kommunen og der opleves i et stigende grundvandspejl, som begrænser nedsivningsmulighederne. Det opleves også, at nedsivningsløsningerne giver nogle konkrete udfordringer i anlægsfasen i forhold til vandkvalitet og drift. Driftserfaringer for de blå/grønne løsninger er endnu sparsomme og det skaber noget usikkerhed om, hvordan løsningerne skal driftes, og hvad det koster. Mange ejerforhold kræver andre processer Klimatilpasningsløsningerne findes ofte på tværs af matrikelskel dette gælder både store og små projekter. Dette giver mange og forskellige interessenter i de enkelte projekter. Kommunen og forsyningen står derfor overfor nye og mere ressourcekrævende processer for at informere og inddrage de mange interessenter.

11 Fokusmøde med Gladsaxe Kommune og Nordvand, 13. april 2016 Kontaktperson i Gladsaxe Kommune: Kathrine Stefansen Godt i gang Gladsaxe Kommune og Nordvand har siden 2010 arbejdet med klimatilpasning i Høje Gladsaxe, hvor der er gennemført fem projekter (Vandledningsstien, LAR i Marienlyst, Sportscenteret, Høje Gladsaxe Park, separatkloakering i Grønnemosekvarteret). I Gedvad bliver der blandt andet etableret grønne veje og fem demo-haver med forskellige LAR-løsninger og en meget aktiv borgerinddragelsesproces. Kommunen arbejder sideløbende med konkretiseringsprojekter efter klimatilpasningsplanen og andre indsatser, som også indgår i klimatilpasningsplanen, såsom kampagner og vejledning, undersøgelser, klimatilpasning af erhvervskvarterer og klimatilpasning, der udspringer af andre anlægsprojekter, f.eks. renovering af en cykelsti. Et kort over nedsivningspotentiale giver stor værdi som administrationsgrundlag. Mål, prioritering og en langsigtet plan Kommunen har 13 risikoområder, som skal nås i løbet af 25 år. Servicemålet er 10 cm vand på terræn ved en 100-årsregn. Områderne Buddinge og Bagsværd er prioriteret i den første 4-års plan. Der er foretaget en åben og gennemsigtig prioritering, som blandt andet omfatter økonomi og infrastruktur, men også tager hensyn til, hvor der skal sættes projekter i gang. Arbejdet med Bagsværd området er dog p.t. sat i bero. Masterplan og projekter i Buddinge Buddinge er prioriteret først på grund af den kommende letbane. Der er ingen recipient, men en høj befæstelsesgrad, hvorfor der primært arbejdes med forsinkelse. Gladsaxe kommune og Nordvand har i samarbejde udarbejdet en masterplan, som udpeger konceptuelle løsninger. Enkelte projekter er i gangsat, flere bliver yderlig konkretiseret. Det er politisk prioriteret, spændende og et udfordrende øvelsesområde. Samarbejde over kommunegrænsen Siden 2010 har der været et samarbejde mellem Nordvand, Gladsaxe Kommune, Herlev Kommune og HOFOR om Kagsåen, hvor der efter vandhandleplanen var behov for en indsats over for overløb på begge sider af kommunegrænsen. Rammen om samarbejdet er en politisk godkendt aftale, samarbejdsaftale for Kagså kvalitetsprojektet. Klimatilpasning integreres i projektet, som p.t. skitseprojekteres. Økonomien er en udfordring Den største udfordring er finansieringen af projekterne at finde pengene. Det gælder både kommunens egenfinansiering og Nordvands finansiering, idet kommunen har fokus på Nordvands takster. Der er fokus på at håndtere vandet på overfladen, hvilket ofte er billigst at etablere, men det kan være dyrere i drift. Både Gladsaxe kommune og Nordvand har fokus på at bruge cost-benefit-analyser til at kvalificere arbejdet og synliggøre værdien af projekter og planer.

12 Fokusmøde med Glostrup Kommune og Forsyning, 2. november 2016 Kontaktperson i Glostrup Kommune: Mette R. Larsen Konkretiseringsplan for bymidten De største problemer med oversvømmelser fra nedbør i Glostrup er i bymidten, hvor Hovedvejskrydset ofte bliver oversvømmet. Det er et ret stort opland, og kommune og forsyning samarbejder nu om at udarbejde en konkretiseringsplan, som skal reducere problemerne. Oplandet er meget befæstet, der er begrænset plads til bassiner, og det er nødvendigt at bringe mange typer af løsninger i spil. Godt på vej med privates LAR Glostrup Kommune har vedtaget et tillæg til spildevandsplanen, som skal gøre det nemt for borgerne at håndtere vand på egen grund. Der er sat rammer for, hvor høj en befæstelsesgrad, der må afledes regnvand fra, og det håndteres i forbindelse med byggesagsbehandlingen. Mange borgere vælger faskiner, men forvaltningen arbejder for at få flere overfladeløsninger. Letbanen udfordret af regnvand Den kommende letbane løber gennem Glostrup Kommune, som er en af de kommuner, der har flest stationer. Det er en udfordring at håndtere regnvandet omkring tracé og stationspladser, hvor pladsen er begrænset, og der skal tages højde for anden infrastruktur som veje og de mange ledninger, der ligger i tracéet. Der er brug for samarbejde Alle vandløbsrecipienter, der giver mulighed for at aflede vand fra Glostrup Kommune, ligger langs kommunegrænsen, og derfor er det nødvendigt at samarbejde med andre kommuner om klimatilpasning. Glostrup Kommune er med i Harrestrup Å-samarbejdet og samarbejder også med Albertslund Kommune om Bækrenden og med BIOFOS og HOFOR om at øge afledningen mod syd. Fæstningskanalen kunne også give mulighed for håndtering af regnvand, men det kan også være vanskeligt på grund af de store kulturhistoriske interesser.

13 Fokusmøde med Gribskov Kommune og Gribvand, 10. juni 2016 Kontaktperson i Gribskov Kommune: Mads Rybner Klimatilpasning er integreret i planlægningen Ifølge Gribskov Kommunes klimatilpasningsplan skal klimatilpasning indarbejdes i alle sektorer i kommunen planlægning og byomdannelse skal tage højde for mere nedbør, og byggesagsbehandlere skal stille krav til sokkelkoter. Det er lykkedes at få denne tankegang integreret i på tværs af afdelinger, og klimatilpasning er med fra start, når kommunen byudvikler. GribVand har klimatilpasset byerne GribVand har stået for tilpasning af afløbssystemerne til fremtidige øgede nedbørsmængder. Det er hovedsagelig løst inden for rammerne af selve kloaksystemet. Et projekt med omlægning af Ammendrup Å med et nyt forløb uden om Helsinge By afventer, at det bliver aktualiseret af yderligere byudvikling nord for Helsinge. Nordkysten giver udfordringer Det politiske fokus i Gribskov Kommune ligger i høj grad på Nordkysten, hvor et fælles kystsikringsprojekt er i gang i samarbejde med nabokommunerne. På Nordkysten oplever man desuden oversvømmelser af sommerhusområder fra vandløbene, hvor vandet stuver op i den nederste del, både i forbindelse med ekstrem nedbør og ved storm, hvor udløbene til Kattegat kan blive lukket af sand, der skylles op. LAR i sommerhusområder GribVand har gode erfaringer med at arbejde med grundejerforeninger i sommerhusområderne om at håndtere regnvand på egen grund. Tilslutningsbidrag betales kun tilbage, hvis der er tilstrækkelig stor tilslutning til projektet, så, GribVand får en reel besparelse. Andre sommerhusområder har højtstående grundvand, og her medfører tætning af kloakledninger for uvedkommende vand, at der bliver behov for ny dræning.

14 Fokusmøde med Halsnæs Kommune og Forsyning, 21. juni 2016 Kontaktperson i Halsnæs Kommune: Kenneth Stübert Berger Kysten er i fokus Da stormen Bodil ramte, var vandet ca. 2 meter over daglig vande og gav skader for flere mio. kroner. Kommunen arbejder derfor både på at sikre kysten mod erosion og værdierne bag kysten mod stormflod. Halsnæs Kommune gået sammen med kommunerne Gribskov og Helsingør om projektet Nordkystens Fremtid for at opretholde kystens værdi for kommunerne og deres borgere. Derudover arbejder kommunen og forsyningen på at få lavet en højvandssluse i Frederiksværk. Slusen fremtidssikres, så den kan håndtere en Bodil-hændelse, og en havvandsstigning på 60 cm. Slusen er det først initiativ i en større klimatilpasningsindsats. Biofaktor som fast grønt element i lokalplanerne Kommunen arbejder konsekvent med at indarbejde en biofaktor i lokalplanerne for at minimere befæstede arealer. Biofaktoren sikrer, at grønne elementer integreres i den fysiske planlægning, og giver samtidig et godt udgangspunkt for at indtænke klimatilpasning. Biofaktoren varierer afhængig af, om der er tale om byzone, landzone m.m., og karakteren af det konkrete område. Små projekter fortæller klimatilpasnings-historien I Frederiksværk skal der laves en vandvej, som leder vandet ned til en forsinkelsesplads på Valseværksplænen. Projektet er midlertidigt, indtil et større byomdannelsesprojekt bliver sat i gang. Vandvejen blev igangsat i forbindelse med andre aktiviteter i byen med en lille ekstra investering. Den kan ikke håndtere de regnvejrsmæssige udfordringer, men bruges til at fortælle borgerne, at kommunen har fokus på klimatilpasning og ønsker at bruge regnvandet som et aktiv for byen og dens borgere. Hvordan kan vandløb og grøfter bidrage til klimatilpasningsindsatsen? I kommunen er der især i nogle sommerhusområder meget regnvand i kloakken, selv om området kun er kloakeret for spildevand. Halsnæs Kommune og Forsyning ønsker derfor at få undersøgt, hvorvidt grøfter og bedre vandløbsvedligeholdelse mv. kan aflaste kloakkerne og måske bidrage til at sænke et stigende grundvandsspejl. Og samtidig få belyst, hvem der må betale for hvad, når der er tale om offentlige vandløb.

15 Fokusmøde med Helsingør Kommune og Forsyning, 22. juni 2016 Kontaktperson i Helsingør Kommune: Karen Marie Pagh Nielsen Udfordring som kystkommune Helsingør er geografisk udfordret, da byerne i kommunen ligger langs kystlinjen, hvor de kommer til at fungere som flaskehals for baglandets afledning til recipient (havet). Dertil kommer, at byerne over tid er vokset, og den øgede befæstelsesgrad belaster det eksisterende kloaksystem. Kloaksystemet kan klimatilpasses på forskellige måder fx ved at fjerne regnvand fra kloakken og i stedet håndtere regnvandet på overfladen eller nedsive det. Desuden kan regnvandet tilbageholdes lokalt indtil der er plads i kloaksystemet. Dette giver anledning til, at der skal kigges på muligheder for at tilbageholde regnvandet opstrøms uden for byerne. Styr på vandmængderne Helsingør Forsyning har opbygget en hydraulisk model som løbende forbedres Der er foretaget adskillige hydrauliske beregninger af kloaksystemet og vandløbene i kommunen. Her har man identificeret, hvor problemerne er størst, og ud fra det overblik er en række forslag til løsninger under udarbejdelse. Samlet set skal der investeres 1,5 mia. kr. i kloaksystemet frem mod 2100 for at imødekomme serviceniveauet Samarbejde og koordinering internt Helsingør kommune og forsyning har etableret en tværgående klimatilpasningsgruppe, som mødes fire gang om året med det formål at samarbejde om at klimatilpasse kommunen. Her deltager fagpersoner fra både Byggesag, Vej og Park, Klimasekretariatet, Natur og Miljø samt Forsyningen. Her diskuteres der hvilke tiltag, der kan gennemføres for at klimatilpasse. Derudover har Helsingør Kommune et godt samarbejde med kommunerne Gribskov og Halsnæs om Nordkystens Fremtid, med fokus på at få en fælles løsning for kystbeskyttelse af hele nordkysten. Det er her Sjællands fineste badestrande er placeret.

16 Fokusmøde med Herlev Kommune og HOFOR, 2. juni 2016 Kontaktperson i Herlev Kommune: Lise Jacobsen Integrering af tværkommunale løsninger med lokale løsninger Klimatilpasning er et vigtigt element i kommunens arbejde. Derfor bruges der tid og tanker på, hvordan klimatilpasningsindsatserne vedrørende Harrestrup Å og Kagså bedst kan integreres med klimatilpasningsløsninger inden for kommunegrænsen. Kommunen har et klart overblik ud fra deres prioriteringskriterier for risikoområderne, hvor der skal sættes ind. Hvor kriterier som bl.a. fælleskloakerede områder og vandplankrav har bidraget til udpegning af risikoområderne i kommunen. Skybrudsplan hvordan skal den gribes an? Kommunen skal have lavet en skybrudsplan som et planlægningsværktøj til den fremtidige håndtering af regnvand. Men hvordan udarbejdes planen, så den får en bred forankring internt i kommunen og samtidig er et konkret værktøj til bl.a. prioritering og placering af mulige blå/grønne løsninger. Bygherrer har ikke fokus på klimatilpasning Kommunens oplever, at klimatilpasningstiltag ikke er indtænkt fra start hos bygherrer, specielt når der er tale om developere. Afløbskoefficienten er i flere tilfælde kommunens eneste værktøj til at sætte krav til håndteringen af regnvandet. Kommunen savner nogle redskaber til at få en god dialog med bygherre, så klimatilpasning i højere grad indarbejdes i projekterne. Herlev Hospital klimatilpasning og rensning af spildevand integreres i udbygningen Hospitalet er i gang med en udvidelse og laver samtidig parkeringspladser med grøfter og grønne områder til håndtering af regnvand. Det giver lokal regnvandshåndtering og pårørende og patienter noget grønt at se på. Derudover er hospitalet, kommunen og Danfoss gået sammen om en rensningsløsning af hospitalets spildevand, heri også medicinrester, så det rensede spildevand kan udledes til Kagså. Hospitalet sparer udgifter til det almene rensningsanlæg, kommunen får en bedre vandføring i vandløbet og Danfoss får forretningsudviklet renseteknik. Kloakering eller anden håndtering af vejvand Gammel Klausdalsbrovej Kommunen vil også gerne i gang med et projekt på Gl. Klausdalsbrovej, hvor der er problemer med, at vejvand løber ind på matriklerne i et kolonihavekvarter. Kommunen vil derfor gerne se på, om der kunne laves nogle spændende løsninger med vejvandet - vejvand kan ledes ned mod Sømosen. Vejen er kommunal, og området er p.t. ukloakeret.

17 Fokusmøde med Hillerød Kommune og Forsyning, 7. juli 2016 Kontaktperson i Hillerød Kommune: Katja Henschel Står i et vadested om separatkloakering I Hillerød Kommune afventer forvaltningen og forsyningen lige nu en politisk beslutning om, hvorvidt man vil gå frivillighedens vej, eller man kan påbyde grundejerne at tilkoble sig et separatkloakeret net. Det skyldes modstand fra borgere i forbindelse med et konkret projekt, og man forventer en politisk afklaring i efteråret Alle separatkloakeringsprojekter er nu sat i bero, mens man afventer den politiske beslutning, og alle projekterne skal revurderes. I Hillerød kan problematikken med store vandmængder i fælleskloakken relateres til de private parceller. LAR er ikke en oplagt løsning, da kommunen de fleste steder er udfordret med højtstående grundvand. Et medfinansieringsprojekt og flere kloakprojekter Hillerød Kommune og Forsyning har et medfinansieringsprojekt samt en række traditionelle forsyningsprojekter med fokus på separatkloakering. Klimatilpasningsplanen referer til den eksisterende spildevandsplan som instrument for handling. Forsyningen er i den forbindelse ved at implementere løsninger for 800 mio. kr. bland andet et nyt renseanlæg. Der er ikke afsat midler til klimatilpasning i det kommunale budget. Hillerød Forsyning har etableret og finansieret 12 demo projekter, som er åbne for alle interesserede. Byudvikling på bar mark det giver muligheder Hillerød Kommune har flere byudviklingsprojekter, blandt andet Favrholm med det nye hospital og Ullerød Nord, som er under projektering. I disse projekter tænker man klimatilpasning ind fra start i form af byrum med grønne og blå løsninger. I forbindelse med projektet i Favrholm har Task Forcen for en periode hjulpet projektgruppen med at sikre fremdrift og opfølgning på aftaler. Samarbejde og koordinering Hillerød Kommune og Forsyning mødes cirka en gang i kvartalet. Ved de konkrete projekter, for eksempel medfinansieringsprojektet, mødes arbejdsgruppen cirka en gang om ugen for at sikre opfølgning på aftaler og overensstemmelse. Miljøafdelingen overvejer at systematisere mødestrukturen yderligere for at få optimal udbytte af det gode samarbejde.

18 Fokusmøde med HOFOR, 19. april 2016 Kontaktperson i HOFOR: Carsten Raad Petersen Klimatilpasning i samarbejde med otte kommuner HOFOR fungerer som en driver i forhold til klimatilpasning, men er afhængig af et godt samarbejde med de enkelte kommuner og i mange tilfælde imellem de enkelte kommuner. Der er stor forskel på kommunernes prioriteringer, fokus og ambitionsniveau Københavns Kommune er godt i gang, men er stadig i en læreproces. Omegnskommunerne prioriterer generelt også klimatilpasning højt og har mange spændende projekter i gang eller under planlægning. Flere tværkommunale projekter Projektet langs Harrestrup Å involverer ti kommuner og har været i gang i flere år. Fase 3 præsenteres i juni, og en fase 4 med konkretisering af projekter følger senere. Et projekt omkring Store Vejleå involverer fire kommuner og er tæt på sin afslutning. Begge disse projekter omfatter både grønne elementer og klimatilpasning. Natur er godt, men svært Der er fortsat mange usikkerheder med hensyn til, hvad der er forsvarligt og lovligt i forhold til at inddrage naturområder, især 3-områder, i klimatilpasningsprojekter. Det kan give sig udslag i en ret restriktiv praksis i kommunerne. HOFOR oplever, at der er brug for mere viden og bedre datagrundlag, når det gælder klimatilpasning i naturområder. Drift kan blive en udfordring Driften af blå/grønne klimatilpasningsløsninger er anderledes en driften af HOFOR's øvrige anlæg. Det giver udfordringer anledning til at tænke nyt i koordinationen med kommunens driftsfolk, som er mere vant til at løfte lignende opgaver. Samtidig er det vigtigt at tænke driften af anlæggene ind i planlægningen, da de blå/grønne løsninger ofte er billigere at etablere, men dyrere at drive, end de traditionelle. HOFOR peger på, at der mangler opsamling af erfaringer med driften af klimaprojekterne. Flere projekter har været i drift i nogen tid nu, og der må være grundlag for at indsamle de første erfaringer og evaluere på, om anlæggene fungerer efter hensigten, og om driften svarer til det forventede Økonomien giver udfordringer Økonomien omkring klimatilpasningsprojekter giver udfordringer på flere måder. Der sker løbende en afklaring af, hvor grænsen går for medfinansiering. Samtidig er det vanskeligt at tilvejebringe den nødvendige finansiering af projekterne, dels fordi kommunerne er pressede økonomisk, dels fordi også HOFOR har flere projekter i pipelinen end der er penge til.

19 Fokusmøde med Hvidovre Kommune og HOFOR, 3. juni 2016 Kontaktperson i Hvidovre Kommune: Morten Pedersen Fokus på merværdi Behovet for klimatilpasning er stort i Hvidovre Kommune, hvor man flere steder har erfaringer med vand på terræn og i kældrene. Risikokortlægningen har ikke givet klare svar på hvilke områder, der skal prioriteres, og derfor har kommunen i høj grad inddraget konkrete erfaringer til prioriteringen af klimatilpasningsindsatserne. Desuden er der en stor vilje til at tænke klimatilpasning ind i alle kommunens projekter, så der skabes samtidighed og merværdi. Flere tværkommunale samarbejdsprojekter Hvidovre Kommune deltager i Harrestrup Å-samarbejdet med ni andre kommuner og HOFOR. Desuden er der drøftet et samarbejde med Rødovre Kommune om et projekt på kommunegrænsen og med Brøndby Kommune om sikring af strandparken. Et projekt om kystsikring i samarbejde med kommunerne omkring København er i den indledende fase. Dertil kommer det løbende gode samarbejde med HOFOR om klimatilpasning. Samtidighed er svært i vejprojekter Kommunens vejafdeling har en stor vilje til at tænke klimatilpasning med i deres projekter, når de renoverer vejene. Det er imidlertid en udfordring, at tidsplanerne for anlæg af vejprojekterne typisk er ret korte. Derfor er der ikke mulighed for at begynde at udvikle klimatilpasningsløsninger, når først projektet er besluttet. Hvis klimatilpasning skal tages med, kræver det, at der er et overblik over hvilke veje, der skal inddrages i klimatilpasningen, og at det før anlægsperioden er besluttet hvilke løsninger, der skal etableres. Konkretiseringsplaner skal skabe fodslag Hvidovre Kommune har i første omgang prioriteret tre områder, hvor klimatilpasningsplanen skal udmøntes i konkretiseringsplaner. Konkretiseringsplanerne vil blandt andet pege på en omfattende borgerinddragelsesproces i villakvarteret Strandøre, hvor der er store problemer med oversvømmelser på privat grund, da vejene ligger højere end boligområderne.

20 Fokusmøde med Hørsholm Kommune og Forsyning, 9. maj 2016 Kontaktperson i Hørsholm Kommune: Niels Peter Nimb Hørsholm er kommet godt i gang Usserød Å-projektet er et samarbejdsprojekt med Fredensborg og Rudersdal Kommune, hvor klimatilpasningen er etableret. Samarbejdet bliver nu gjort permanent, se: Også klimatilpasning af Boelsvang i samarbejde med Fredensborg Kommune er afsluttet. Flere andre områder er godt i gang. 70 % af kommunen er fælleskloakeret, og forsyningen er i gang med at renovere og separere ledningsnettet. Det projekt har en tidshorisont på 25 år. Samarbejde på tværs i kommunen Koordineringen på tværs af forvaltninger og med forsyningen fungerer godt med regelmæssige møder, men uden en formel organisation. Det er hensigten, at klimatilpasning skal tænkes ind i alle projekter på et tidligt tidspunkt for at opnå merværdi, men det kræver, at man bliver opmærksom på projektplanerne i tide og sikrer en bred forankring, hvilket godt kan være en udfordring. Oversvømmelser har sat gang i arbejdet Usserød Å har igennem en længere årrække givet anledning til oversvømmelser af private ejendomme langs åen, hvilket har været grunden til, at projektet blev sat i gang allerede før klimatilpasningsplanen. Skybrud i sensommeren 2010 har givet motivation for klimatilpasningsprojekterne i Rungsted Nord og Søvangskvarteret. Kravene til medfinansieringsprojekter begrænser indsatsen Hørsholm Kommune oplever det som en begrænsning, at medfinansieringsprojekter skal være knyttet til udpegede risikoområder, da der godt kan være behov for projekter andre steder. Kravet om, at kommunen skal være projektejer, kan give behov for at købe rådgivning til opgaver, der kunne løses i forsyningen.

21 Fokusmøde med København Kommune, 13. juni 2016 Kontaktperson i København Kommune: Jan Rasmussen Skybrudplanen som rygraden i alt arbejde I Københavns Kommune er det formelt besluttet og meldt ud, at skybrudsplanen skal være det koordinerende indsats for arbejdet på tværs af Teknik- og Miljøforvaltningen. Der er sat ambitiøse mål for at klimatilpasse og skybrudssikre kommunen, og der arbejdes på fuld tryk med at få projekterne eksekveret. Kommunen har fået anlagt flere projekter og har dermed fået erfaringer på alle områder lige fra plan til driftsdelen. Det har givet både gode og dårlige erfaringer, men hvor de dårlige erfaringer ofte er dem, man lærer mest af og som kommunen gerne vil videregive, så andre også kan lære af dem. Koordinering og samarbejde på tværs er essentielt Det er vigtigt med koordinering i kommunen, både for at få et hydraulisk sammenspil mellem de mange projekter, men i høj grad for at få en by, der hænger sammen og tilpasses til byens forandring. Skybrudsplanen er med til at give en prioritering af projektrækkefølgen, men når projekterne er så store og komplekse, er kommunen nødt til at arbejde med nogle styringsredskaber. Samarbejde på tværs er helt nødvendigt for at finde de gode løsninger. Kommunen oplever, at driftsafdelingen i deres arbejde mange gange finder på gode løsninger til at håndtere problemerne ude i den virkelige verden. Derfor arbejder kommunen på at holde regelmæssige møder, hvor ideerne til løsninger bliver opsamlet og delt på tværs. Kommunen ønsker grønne løsninger, og det kræver, at driften er robust, hvis de grønne elementer skal holde længere end én planperiode. En stor kommune har også udfordringer Vidensdeling på tværs er en udfordring, når kommunen er så stor. Målet er, at alle sagsbehandlere har et indblik i målsætningerne og principperne i klimatilpasningsplan og skybrudsplan, så de kan indarbejde de relevante krav i deres arbejde. Klimatilpasningsteamet arbejder derfor på at indsamle viden, dokumenter m.v. på en central platform, så alle afdelinger bruger samme grundlag for deres arbejde og inddrages hensigtsmæssigt. Et fælles grundlag gør det dog ikke i sig selv klimatilpasningsteamet har også en formidlingsopgave i at øge kendskabet til skybrudsplanen både internt på alle niveauer og i forhold til borgerne. Rollen som projektejer er en vanskelig opgave for kommunen, når det handler om at drive projekterne gennem alle faserne, helt fra plan til drift. Kommunen oplever blandt andet, at det kan være svært at få skabt synergieffekter, når tidsplanerne for projektets elementer er forskellige. Når både antal og størrelse af projekterne er store, giver det også ressourcemæssige udfordringer. Derfor efterspørger kommunen mere vidensdeling på tværs af kommunerne om, hvad der virker eller ikke virker og udvikling af koncepter til blandt andet interessentinddragelse.

22 Fokusmøde med Lyngby-Taarbæk Kommune og Forsyning, 30. juni 2016 Kontaktperson i Lyngby-Taarbæk Kommune: Thomas Hansen En økonomisk prioritering Lyngby-Taarbæk Kommune har i deres klimatilpasningsplan udpeget seks fokusområder med afsæt i risikokort og bearbejdede data fra Forsikring & Pension. Af de seks fokusområder er der her og nu særlig fokus på følgende tre: Det Centrale Lyngby, Sorgenfrigård og Virum Sorgenfri. Seks projekter i pipeline Lyngby-Taarbæk Kommune har i deres klimatilpasningsplan listet en række projekter, heriblandt to medfinansieringsprojekter. En række af disse projekter er allerede sat i gang. Det største projekt er Fæstningskanalen, hvor man vil genåbne kanalen for at håndtere overfladevand fra de omkringliggende områder. De to medfinansieringsprojekter er henholdsvis et LAR-projekt i Bondebyen og LAR og forsinkelse af regnvand i Sorgenfrigård. Kommunen er udfordret, da der ikke er afsat midler til klimatilpasning i det kommunale budget. Byudvikling på bar mark det giver muligheder Lyngby-Taarbæk Kommune står over for et spændende projekt med byudvikling på ubebyggede arealer i området ved Helsingørmotorvejen og Klampenborgvej, hvor den nye letbane også vil ligge. Her ønsker man både at sikre regnvandshåndtering på egen grund og i regnvandsanlæg, ejet af forsyningen. Kommunen og forsyningen ønsker i den forbindelse input og bistand fra Task Forcen. Samarbejde og koordinering Lyngby-Taarbæk Kommune og Forsyning mødes fast en gang i kvartalet samt efter behov. Fra begge parters side er der vilje til at samarbejde, og man er bevidst om forskellige interesser og tilgange til løsningerne. Fra kommunens side efterlyser man et mere koordineret samarbejde blandt de kommuner, der leder vand til Mølleåen og søerne i Mølleåsystemet. Der er behov for at se på den hydrauliske kapacitet og de begrænsede muligheder, der er for at ændre de fysiske forhold langs åen, da der er store kulturhistoriske interesser knyttet til vandløbet.

23 Fokusmøde med Rudersdal Kommune og Allerød-Rudersdal Forsyning, 29. juni 2016 Kontaktperson i Rudersdal Kommune: Morten Specht Klimatilpasning i praksis Rudersdal Kommune har haft problemer med oversvømmelser flere steder og har derfor allerede gennemført flere klimatilpasningsprojekter. I Trørød er der etableret grøfter og vejbede på Holmebjerg, hvor borgere har overtaget driften af flere vejbede. Der er også udarbejdet driftsmanualer. I Birkerød er der gennemført et projekt ved gågaden med blandt andet permeable belægninger og et nedsivningsbassin. Permeable belægninger afprøves på parkeringspladsen ved en daginstitution, hvor Teknologisk Institut følger projektet. Blandede LAR-erfaringer Det har været svært at få borgerne med på at håndtere tagvand på egen grund. På Holmebjerg skyldes det til dels, at der er tale om rækkehuse med små haver, men også andre steder oplever man, at borgerne ikke ønsker, at der f.eks. står vand på græsplænen efter et regnvejr. Der har også været dårlige erfaringer med et nedsivningspotentialekort, der var for groft og derfor ikke retvisende. Et nyt og bedre kort er på tegnebrættet. Ekstra ressourcer i prisloftet Allerød-Rudersdal Forsyning har i Forsyningssekretariatet fået godkendt en opmanding på et årsværk under prisloftet, hvor et halvt årsværk er sat af til klimatilpasning og et halvt til kommunikation til borgerne omkring afkobling af regnvand. Aftalen om ekstra ressourcer løber frem til Medfinansiering er problematisk I Rudersdal Kommune oplever man de nye regler om medfinansiering som en barriere i forhold til at komme videre med klimatilpasning. Det er vanskeligt at finde kommunens 25 % af finansieringen til medfinansieringsprojekter. Politikerne er tilbøjelige til at mene, at afledning af vand er en forsyningsopgave, som det ikke er kommunen, der skal betale for.

24 Fokusmøde med Rødovre Kommune 25. april 2016 Kontaktperson Rødovre Kommune: Lars Kyhnau Hansen Klimatilpasningsprojekterne ligger klar for de næste 10 år Rødovre Kommune har lagt en plan for klimatilpasning af de risikoområder, der er udpeget i kommunens klimatilpasningsplan. Risikoområderne dækker cirka 15% af Rødovre areal. Planen medfører, at indsatsen for klimatilpasning i risikoområderne gennemføres i perioden Rødovre Kommune har indgået aftaler med HOFOR om medfinansiering af de projekter, der skal foregå på offentlige veje. Aftalerne behandles nu af Forsyningssekretariatet, og hvis de bliver godkendt, kan arbejdet gå i gang fra og med I sin tidsplan har Rødovre lagt vægt på at starte med de mest omkostningseffektive projekter, og at indsatsen igangsættes i alle risikoområder i løbet af de første 5 år. Planen vil løbende blive revurderet i lyset af ny viden og ændrede forhold f.eks. som følge af byudvikling. De løsninger, der arbejdes med i Rødovre, er at forsinke regnvand på overfladen samt kontrollere vandets strømning, så det ikke forvolder skade undervejs. I de områder, hvor sådanne løsninger ikke er tilstrækkelige, kan der blive behov for at øge dimensioneringen af kloaknettet. Befolkningstæthed og højt grundvand er en udfordring Rødovre er den 3. tættest befolkede kommune i Danmark, hvilket giver udfordringer i forhold til at forsinke og opmagasinere vand på overfladen. Samtidig står det terrænnære grundvand højt i det meste af Rødovre, hvilket giver problemer med indtrængende grundvand. Grundejere med kælder i Rødovre oplever derfor både problemer i forbindelse med skybrud og i forbindelse med våde vintre. Boligselskaber ønsker klimatilpasning Klimatilpasning er på dagsordenen hos flere af Rødovres boligselskaber. Rødovre Boligselskab har indgået aftaler med HOFOR om medfinansieringsprojekter i fem af sine afdelinger i Rødovre. Aftalerne behandles nu af Forsyningssekretariatet, og hvis de bliver godkendt, kan arbejdet gå i gang fra og med Rødovre Kommune har planer om at afholde informationsmøder for de øvrige boligselskaber i kommunen i løbet af 2. kvartal Økonomi kan bremse klimatilpasning og LAR-løsninger på kommunens egne arealer Rødovre Kommune oplever, at økonomi kan være en bremseklods i forhold til at gennemføre klimatilpasning og LAR-løsninger på kommunens egne arealer.

Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016

Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016 Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016 Kontaktperson i Albertslund Kommune: Anne Adamsen Albertslund løser de største problemer først Albertslund Kommune ligger hovedsagelig opstrøms

Læs mere

Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016

Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016 Fokusmøde med Albertslund Kommune og HOFOR, 13. maj 2016 Kontaktperson i Albertslund Kommune: Anne Adamsen Albertslund løser de største problemer først Albertslund Kommune ligger hovedsagelig opstrøms

Læs mere

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017

Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Center for Miljø og Teknik August 2015 Handleplan for Klimatilpasning 2015-2017 Ballerups Kommunalbestyrelse godkendte i 2014 en Klimatilpasningsplan. Klimatilpasningsplanen

Læs mere

NOTAT. Regnvandsforum Undersøgelse af skybrudskvalitet i fælles vandsystemer

NOTAT. Regnvandsforum Undersøgelse af skybrudskvalitet i fælles vandsystemer NOTAT Regnvandsforum Undersøgelse af skybrudskvalitet i fælles vandsystemer Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. Ref. Den 28. september 2012 Regnvandsforum - et samarbejde på tværs af kommunegrænser

Læs mere

Harrestrup Å Kapacitetsprojektet Status efter fase 2

Harrestrup Å Kapacitetsprojektet Status efter fase 2 21. januar 2015 Harrestrup Å Kapacitetsprojektet Status efter fase 2 Flere store regnhændelser i de senere år har gjort det klart, at der må gøres noget for at reducere risikoen for, at der sker skader

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Nyborg Kommune satser på at skabe attraktive bymiljøer og grønne og bæredygtige boligområder, så der skabes en positiv udvikling på bosætningsområdet

Læs mere

FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN FOR KLIMATILPASNING

FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN FOR KLIMATILPASNING FORSLAG TIL HANDLINGSPLAN FOR KLIMATILPASNING 2014-2018 RØDOVRE KOMMUNE Indhold INDLEDNING 3 HANDLINGER Klimatilpasning i de syv udpegede risikoområder Klimatilpasning i planlægningen af de fem byudviklingsområder

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Såfremt krav i vandplanerne ikke bliver som vi forventer, må vi efterfølgende agere i overensstemmelse med eventuelle nye krav.

Såfremt krav i vandplanerne ikke bliver som vi forventer, må vi efterfølgende agere i overensstemmelse med eventuelle nye krav. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Oplæg til prioritering af indsatsområder i Spildevandsplan 2015 NOTAT Dato: 2. juni 2014 Af: Keld Rehder Oplæg til prioritering af indsatsområder i Spildevandsplan

Læs mere

Anlægsøkonomi og taksteffekt af Kapacitetsplan 2016

Anlægsøkonomi og taksteffekt af Kapacitetsplan 2016 Harrestrup Å Kapacitet, Fase 3 Anlægsøkonomi og taksteffekt af Kapacitetsplan 2016 Rekvirent Rådgiver Harrestrup Å - Kapacitetsprojektet v/ HOFOR A/S CVR-NR. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København

Læs mere

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/ELSE MARIE JAKOBSEN, HOFOR, KTC NATUR & MILJØ DEN 28. MAJ 2019

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/ELSE MARIE JAKOBSEN, HOFOR, KTC NATUR & MILJØ DEN 28. MAJ 2019 HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/ELSE MARIE JAKOBSEN, HOFOR, KTC NATUR & MILJØ DEN 28. MAJ 2019 STATUS Enighed blandt parterne kommuner og forsyninger om en Kapacitetsplan for Harrestrup Å-systemet Kapacitetsplan

Læs mere

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel

Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand. Søren Gabriel Strategier og løsninger til håndtering og bortledning af regnvand Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Prioritering af indsatsen Prioritering i skybrudsplanen 1. Høj Risiko 2. Enkle løsninger 3. Andre anlægsaktiviteter

Læs mere

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud

LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud LAR på oplandsniveau Håndtering af hverdagsregn og skybrud DANVA November 2013 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk Bæredygtig regnvandshåndtering Både normal afstrømning og skybrud Funktion samt økonomi i anlæg

Læs mere

Notat vedrørende prioritering af områder i Klimatilpasningsplan 2014

Notat vedrørende prioritering af områder i Klimatilpasningsplan 2014 Notat vedrørende prioritering af områder i Klimatilpasningsplan 2014 I risikokortlægningen der har været udført i forbindelse med den kommende klimatilpasningsplan er der udpeget 13 områder, hvor en del

Læs mere

Forslag til Klimatilpasningsplan. Klimaklar for virksomheder Kathrine Stefansen, By og Miljøforvaltningen

Forslag til Klimatilpasningsplan. Klimaklar for virksomheder Kathrine Stefansen, By og Miljøforvaltningen Forslag til Klimatilpasningsplan Klimaklar for virksomheder 13.11.2013 Kathrine Stefansen, By og Miljøforvaltningen Agenda Klimatilpasning hvad handler det om Sådan vil vi arbejde med klimatilpasning i

Læs mere

Gruppediskussion formiddag: Hvordan kan samarbejdet om

Gruppediskussion formiddag: Hvordan kan samarbejdet om Gruppediskussion formiddag: Hvordan kan samarbejdet om klimatilpasning styrkes? Spørgsmål: På tværs af kommunerne i regionen? På tværs af sektorer? På tværs af afdelinger i kommunen? Besvarelser Bord 8:

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen

Læs mere

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København NOTAT Projekt Reduktion af aflastninger til kagsåen Kunde Herlev Forsyning og Nordvand Notat nr. [xx] Dato 2012-06-21 Til [Navn] Fra Henrik Sønderup, Rambøll Kopi til [Name] Baggrund Kagså er et mindre

Læs mere

Strategi for håndtering af regnvand

Strategi for håndtering af regnvand 2015 Strategi for håndtering af regnvand Teknik og Miljøcente 01 01 2015 Indhold Hvorfor en strategi vedrørende regnvand s.2 Byrådets vision s.3 Vandets kredsløb s.4 LAR, Lokal Afledning af Regnvand s.

Læs mere

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser

Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Allerød Kommune - Forslag til serviceniveau mod oversvømmelser Bilag 1: Andre kommers serviceniveau Revision 1 8. september 2009 Indhold Hvidovre Kommune 2 Greve Kommune 2 Herlev kommune 3 Gribskov kommune

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

København. Klimatilpasning i Københavns Kommune. VIBO den 27. marts 2012

København. Klimatilpasning i Københavns Kommune. VIBO den 27. marts 2012 Klimatilpasning i København Klimatilpasning i Københavns Kommune VIBO den 27. marts 2012 Palle D. Sørensen Københavns Kommune, Center for Park og Natur Klimatilpasning i Københavns Kommune VIBO den 27.

Læs mere

BILAG K HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET

BILAG K HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET BILAG K HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET KAPACITETSPROJEKTETS HISTORIE Borgmestermødet 14. oktober 2011 om skybrud Beslutning om projekt i Regnvandsforum - projektstart oktober 2013 Borgmestermøde om første

Læs mere

Vand & klimatilpasning Det skal ske i

Vand & klimatilpasning Det skal ske i Vand & klimatilpasning Det skal ske i 2014-2017 Version marts 2015 1 Vand & Klimatilpasning 2014-17, Geografisk indsatsområde Ansvar 2015 2016 2017 senere Konkrete områder udpeget og prioriteret efter

Læs mere

Klimatilpasning som rygrad i arbejdet med regnvands- og fællessystemer. Birgit Krogh Paludan, Civilingeniør, hydrauliker,

Klimatilpasning som rygrad i arbejdet med regnvands- og fællessystemer. Birgit Krogh Paludan, Civilingeniør, hydrauliker, Klimatilpasning som rygrad i arbejdet med regnvands- og fællessystemer Birgit Krogh Paludan, Civilingeniør, hydrauliker, Indhold 1. Udfordringen - Fremtidig nedbør 2002, 2007, 2009 og 2010 2. Klimatilpasningsstrategien

Læs mere

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/FRANK BRODERSEN, HOFOR, DEN 31. JANUAR 2019

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/FRANK BRODERSEN, HOFOR, DEN 31. JANUAR 2019 HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/FRANK BRODERSEN, HOFOR, DEN 31. JANUAR 2019 EMNER Indflyvning hvad handler det om? Hvorfor er det lykkedes? Lidt konkret om Kapacitetsplanen Samarbejde og helhedsplanlægning

Læs mere

Fremtidens klimatilpasning - vi kalder det HELVA Jens Christian Riise Teamchef, Klimatilpasning

Fremtidens klimatilpasning - vi kalder det HELVA Jens Christian Riise Teamchef, Klimatilpasning Fremtidens klimatilpasning - vi kalder det HELVA Jens Christian Riise Teamchef, Klimatilpasning jcr@niras.dk IDA 28-10-13 Klimatilpasning - får vi det hele med? 1 Vandets veje IDA 28-10-13 Klimatilpasning

Læs mere

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel

LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel LAR vejen til et lykkeligt liv! Søren Gabriel SGAB@orbicon.dk I forhold til udbygning af kloaksystemet kan LAR være Uden effekt på kapaciteten Dyrere Mindre sikkert Til besvær for borgerne Ødelæggende

Læs mere

VAND & KLIMATILPASNING

VAND & KLIMATILPASNING SAMARBEJDE MELLEM KOMMUNE OG FORSYNING hvordan sikres det i strategien for klimatilpasning? DANVA Temadag om vandhandleplaner Den 4. oktober 2012 Chefkonsulent Hans Chr. Jensen, Roskilde Kommune Plan-

Læs mere

Dagsorden. Pause (20.45-20.55) Kl. 20.55 Dialog Kl. 21.20 Det videre forløb og tak for i aften (LTF)

Dagsorden. Pause (20.45-20.55) Kl. 20.55 Dialog Kl. 21.20 Det videre forløb og tak for i aften (LTF) Dagsorden Kl.19.45 Velkomst ved Peter Linde Bestyrelsesformand Lyngby- Taarbæk Forsyning (LTF) Kl.19.50 Klimatilpasning i Lyngby-Taarbæk kommune (Lyngby-Taarbæk Kommune) Kl.20.00 Om klimatilpasningsprojektet

Læs mere

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab

Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Klimatilpasning Spildevandsplanen som redskab Spildevandsplanens regelsæt Mbl. 32: Eksisterende og planlagt kloak og rensning Ophævning af tilslutningsret Nedsivningsområder i det åbne land Renseniveauer

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

307. Forslag til Klimatilpasningsplan

307. Forslag til Klimatilpasningsplan 307. Forslag til Klimatilpasningsplan Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen. Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller, 1. at forslag til Klimatilpasningsplan, med tilhørende ændringsforslag

Læs mere

Retningslinjerevision 2019 Klima

Retningslinjerevision 2019 Klima Retningslinjerevision 2019 Klima Indholdsfortegnelse Klima 3 Risiko for oversvømmelse og erosion 4 Sikring mod oversvømmelse og erosion 6 Afværgeforanstaltninger mod ekstremregn 8 Erosion og kystbeskyttelse

Læs mere

GRØN KLIMATILPASNING Udvikling af Københavns grønne struktur gennem klimatilpasning

GRØN KLIMATILPASNING Udvikling af Københavns grønne struktur gennem klimatilpasning GRØN KLIMATILPASNING Udvikling af Københavns grønne struktur gennem klimatilpasning Rikke Hedegaard Christensen, Teknik og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune Email: zi1e@tmf.kk.dk TEKNIK OG MILJØFORVALTNINGEN

Læs mere

Velkommen til politisk dialogmøde. Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune

Velkommen til politisk dialogmøde. Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune Velkommen til politisk dialogmøde Ved Svend Erik Christiansen Formand for Sundhedsudvalget i Hørsholm Kommune Program 16.00-16.05 Velkomst 16.05-16.10 Sundhedsaftalen som politisk dokument 16.10-16.20

Læs mere

24. marts Helhedsplan

24. marts Helhedsplan Trafik og Teknikudvalget 24. marts 2014 Kagsåen Helhedsplan Agenda Status Krav Mulighederg Helhedsplanen Finansiering i i og projektmodeller Aftaleforhold og VVM Samarbejdsaftale Kagsåens tracé Klausdalsbrovej

Læs mere

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed Søren Gabriel sgab@orbicon.dk LAR i vej hvorfor nu det? Mere vand hurtigere Hverdagsregn Målet er Ingen gener Hvad er hverdagsregn? Hvem har ansvaret? Servicemål

Læs mere

København og Frederiksberg kommuner på vej mod skybrudssikring. - Oplæg til fællestemasdrøftelse

København og Frederiksberg kommuner på vej mod skybrudssikring. - Oplæg til fællestemasdrøftelse København og Frederiksberg kommuner på vej mod skybrudssikring - Oplæg til fællestemasdrøftelse 1 Spørgsmål til drøftelse Det indstilles, at de to udvalg drøfter de to forskellige alternativer, herunder

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2013

Tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2013 Tillæg nr. 3 til Kommuneplan 2013 Klimatilpasning 7.0 Bæredygtighed 7.1 Bæredygtigt byggeri 7.2 Grønne områder 7.3 Overfladevand og lavbundsarealer 7.4 Grundvand 7.5 Vedvarende energianlæg 7.6 Klimatilpasning

Læs mere

Klimatilpasning af København

Klimatilpasning af København Klimatilpasning af København - investeringer og projekter [1] Indholdsfortegnelse Sådan vælger vi projekter - Politiske, økonomiske, administrative og tekniske styring af klimatilpasningen - Årshjul for

Læs mere

Den samlede økonomi. Resume

Den samlede økonomi. Resume Den samlede økonomi Resume Der er udarbejdet en ambitiøs plan for skybrudssikring af Frederiksberg og resten af københavnsområdet. En del af planen inkluderer følgende hovedinvesteringer for Frederiksberg

Læs mere

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012 Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Rev1 29. august 2012 Nordvand, Håndtering af vand fra Gladsaxe Idrætspark / Marielyst Forudsætningsnotat

Læs mere

Allerød Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018

Allerød Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018 Novafos Blokken 9 DK-3460 Birkerød Allerød Kommune +45 44 20 80 00 novafos.dk novafos@novafos.dk CVR-nr. 31 88 49 93 Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal Novafos har indgået en investeringsaftale

Læs mere

PIXI-udgave af Strategi for Task Force. Opdateret september 2016

PIXI-udgave af Strategi for Task Force. Opdateret september 2016 PIXI-udgave af Strategi for Opdateret september 2016 2 Grafisk overblik over indhold Vision Kommuner og forsyninger i hovedstadsregionen tænker klimatilpasning på nye måder og har forankret en praksis,

Læs mere

OVERSIGT OVER INDSATER I SPILDEVANDSPLAN

OVERSIGT OVER INDSATER I SPILDEVANDSPLAN OVERSIGT OVER INDSATER I SPILDEVANDSPLAN 2019-2031 REGNVAND FRAKOBLET KLOAKKEN (se side 41 i Spildevandsplan 2019 2031) Frederiksberg Kommunes mål er, at 30 % regnvand skal afkobles fra spildevandssystemet

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse vedrørende kortlægning og strategier i forbindelse med klimatilpasning

Spørgeskemaundersøgelse vedrørende kortlægning og strategier i forbindelse med klimatilpasning Spørgeskemaundersøgelse vedrørende kortlægning og strategier i forbindelse med klimatilpasning Spørgeskemaet blev sendt til alle kommuner i foråret 2002 for at afklare, hvor langt de enkelte kommuner var

Læs mere

Klimatilpasning i Københavns Kommune

Klimatilpasning i Københavns Kommune Klimatilpasning i Københavns Kommune 1 KL - Teknik og Miljø - 3.11.2011 Centerchef Jon Pape Klimatilpasning i København Planen endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen d. 25 august 2011 Identificerer

Læs mere

Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune

Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune Vej & Park 29-01-2013 Sags-ID: 13/1064 Sagsbehandler: temi Notat om igangsættelse klimatilpasningsprojekter i Fredericia Kommune Baggrund Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand A/S skal i fællesskab

Læs mere

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning!

Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvad Danmarks klogeste klimatilpasning! Gedvadområdet Projektområdet udgøre et topopland, der oprindeligt har afvandet mod nord gennem Bagsværd Rende til Lyngby Sø. Overordnede visioner og mål for projektet

Læs mere

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har aftalt, at Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) i perioden

Læs mere

KOMMUNAL MEDFINANSIERING

KOMMUNAL MEDFINANSIERING KOMMUNAL MEDFINANSIERING KKR Hovedstaden den 10. september 2018, Morten Mandøe, KL Adgang til data afgørende Deling af data på tværs af den offentlige sektor har stor betydning for indsatsen med at styrke

Læs mere

AFTALE OM MILJØMÅL FOR FREDENSBORG SPILDEVAND A/S, HØRSHOLM VAND APS OG RUDERSDAL FORSYNING A/S KLIMATIL- PASNING AF USSERØD Å-SYSTEMET

AFTALE OM MILJØMÅL FOR FREDENSBORG SPILDEVAND A/S, HØRSHOLM VAND APS OG RUDERSDAL FORSYNING A/S KLIMATIL- PASNING AF USSERØD Å-SYSTEMET Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166070 AFTALE OM MILJØMÅL FOR FREDENSBORG SPILDEVAND A/S, HØRSHOLM VAND APS OG RUDERSDAL FORSYNING A/S KLIMATIL- PASNING

Læs mere

Opgavebeskrivelse for Konkretisering af Skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande

Opgavebeskrivelse for Konkretisering af Skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Park og Natur 03-10-2012 Opgavebeskrivelse for Konkretisering af Skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande Baggrund Københavns Kommune

Læs mere

Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde

Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde Bilag 1 data vedr. udviklingen i sager og økonomi på det specialiserede voksenområde Serviceudgifter til 85 (botilbudslignende), 107 og 108 Udgifterne er i løbende priser, hvorfor en svag stigning svarer

Læs mere

www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune

www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune www.kk.dk/klima Henriette Berggreen Københavns Kommune Indhold Hvorfor har vi lavet en klimatilpasningsplan i København? Hvordan er processen blev lagt frem og gennemført? Planens hovedresultater Københavns

Læs mere

Klimapåvirkninger. Risiko. Løsninger. Arne Bernt Hasling, COWI. Betydning af klimaændringer i hovedstadsregionen

Klimapåvirkninger. Risiko. Løsninger. Arne Bernt Hasling, COWI. Betydning af klimaændringer i hovedstadsregionen Betydning af klimaændringer i hovedstadsregionen Klimapåvirkninger Risiko Løsninger Arne Bernt Hasling, COWI # 1 Disposition Formål, detaljeringsgrad Klimapåvirkninger Modtaget materiale Oversvømmelser

Læs mere

DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE

DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE DATO HOFOR ERSTATNING AF REGNVANDSBASSIN VED LAR-LØSNINGER - BAUNEBAKKEN - HVIDOVRE KOMMUNE 1 INDHOLD RESUME Resume... 2 Baggrund...3 Lokal afledning af regnvand (LAR)...4 Baunebakken...5 I forbindelse

Læs mere

RELATIONER MELLEM KOMMUNER OG FORSYNINGER - et træk på erfaringer

RELATIONER MELLEM KOMMUNER OG FORSYNINGER - et træk på erfaringer RELATIONER MELLEM KOMMUNER OG FORSYNINGER - et træk på erfaringer Carsten Raad Petersen 9. maj 2016 IDA MILJØ ROLLER STAT (lovgivningen) KOMMUNE (Ejer og myndighed) Mål Rammer Strategi FORSYNING (drift

Læs mere

Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune

Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune Den kommende spildevandsplan 2014 bliver den første spildevandsplan vedtaget i Furesø Kommune. Spildevandsplanen samler oplysninger om de eksisterende og

Læs mere

LAR hvad er det og hvad kan det?

LAR hvad er det og hvad kan det? LAR hvad er det og hvad kan det? 19. Maj 2015 GITTE HANSEN GIHA@orbicon.dk LAR Synonym på bæredygtig regnvandshåndtering Fremtidens klima hvorfor blev LAR interessant Status for LAR-anlæg i DK Hvad er

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning På grund

Læs mere

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på?

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Vand i Byer 21. januar 2015 Fra plan til handling eller? Vigtigt at have en plan Men lige så vigtigt,

Læs mere

Vandopland: København Vest og Frederiksberg Vest

Vandopland: København Vest og Frederiksberg Vest Oversigt over skybrudsprojekter beliggende i Vanløse (fra 3 af de 7 vandoplande): Vandopland: København Vest og Frederiksberg Vest KV12 Slotsherrensvej Vest På strækningen fra Husumvej/Ålekistevej til

Læs mere

Høringssvar vedr. spildevandstillæg for Dyrehavegårds jorder og traceet langs Helsingørmotorvejen

Høringssvar vedr. spildevandstillæg for Dyrehavegårds jorder og traceet langs Helsingørmotorvejen DN Lyngby-Taarbæk Formand: Hans Nielsen, Kastanievej 4 B, st. mf. 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 45 88 94 55, e-mail: hans@nielsen.mail.dk Dato: 8. januar 2016 Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby Torv 17 2800 Kgs.

Læs mere

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7.

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7. Tillæg nr. 7 til Odsherred Kommunes kommuneplan 2013-2025 Indhold 1. Redegørelse 2. Overordnede mål 3. Retningslinjer 4. Kort Bilag 1. Screening for miljøvurdering Tilhørende dokumenter: Klimatilpasningsplan

Læs mere

Organisering internt og tværkommunalt. Tina Krüger, teamleder Vand og Natur Fredensborg Kommune

Organisering internt og tværkommunalt. Tina Krüger, teamleder Vand og Natur Fredensborg Kommune Organisering internt og tværkommunalt Tina Krüger, teamleder Vand og Natur Fredensborg Kommune Den 14. august 2010 1979 2007 2008 2009 2010 2011 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990

Læs mere

Klimatilpasning og byudvikling i Lyngby- Taarbæk Kommune

Klimatilpasning og byudvikling i Lyngby- Taarbæk Kommune Klimatilpasning og byudvikling i Lyngby- Taarbæk Kommune Med fokus på Dyrehavegård og Traceet Thomas Hansen, Klima og Forsyning Hovedforløb fra ide til byggeri Beslutning om planlægning Kommuneplan Spildevandsplan

Læs mere

Hvad er regionernes rolle?

Hvad er regionernes rolle? Hvad er regionernes rolle? Behovet for dataudveksling mellem Staten, kommunerne og Regionerne Jordforureningsindsats og grundvandsbeskyttelse Natur & Miljø 22. maj 2012 Fagleder Carsten Bagge Jensen, Region

Læs mere

Novafos. Carsten Nystrup, Adm. Direktør Novafos Tina Otterstrøm Jensen, Chef for Klimatilpasning

Novafos. Carsten Nystrup, Adm. Direktør Novafos Tina Otterstrøm Jensen, Chef for Klimatilpasning Novafos Carsten Nystrup, Adm. Direktør Novafos Tina Otterstrøm Jensen, Chef for Klimatilpasning Hvem er Novafos? Side 3 April 2018 Novafos håndterer spildevand og regnvand i 9 nordsjællandske kommuner.

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 6 Regnbetingede udløb Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt 4 2 Regnvandsudløb fra separatkloakerede oplande 4 2.1 Regnvandsudledning

Læs mere

Klimatilpasning i Odense Kommune

Klimatilpasning i Odense Kommune Klimatilpasning i Odense Kommune Præsentation af Kontorchef Charlotte Moosdorf Industrimiljø Tour de Klimatilpasning d. 7. september 2011 1 Globale klimaforandringer : Giver lokale udfordringer: Temperaturstigninger

Læs mere

Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Konceptet er allerede udviklet bolden klar til at spille!

Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Konceptet er allerede udviklet bolden klar til at spille! Cykelsuperstier på tværs af kommunegrænserne giver pendlere nye muligheder Rigtig mange i hovedstadsregionen bruger allerede cyklen til den daglige transport mellem bolig og job med store gevinster for

Læs mere

Klimatilpasning i Halsnæs Kommune

Klimatilpasning i Halsnæs Kommune Klimatilpasning i Halsnæs Kommune Landliggersammenslutningen i Halsnæs Kommune delegeretmøde september 2016 Miljøsagsbehandler Kenneth Berger Hvad skal jeg tale om Klimaændringer i DK Hvordan kan vi tilpasse

Læs mere

Klimatilpasning fra en vejs synspunkt Klimatilpasning i fællesskab mellem Brøndby & Vallensbæk Kommune & Forsyning

Klimatilpasning fra en vejs synspunkt Klimatilpasning i fællesskab mellem Brøndby & Vallensbæk Kommune & Forsyning Klimatilpasning fra en vejs synspunkt Klimatilpasning i fællesskab mellem Brøndby & Vallensbæk Kommune & Forsyning Vejforum 5. december 2013 Samarbejde om klimatilpasningsplanen Frank Brodersen, direktør

Læs mere

4 PARTS AFTALE. mellem

4 PARTS AFTALE. mellem 4 PARTS AFTALE mellem KØBENHAVNS KOMMUNE, FREDERIKSBERG KOMMUNE (Kommunerne) og HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S, & FREDERIKSBERG KLOAK A/S (Vandselskaberne) om koordinering af fælles klimatilpasnings- og

Læs mere

2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S

2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S 2-PARTSAFTALE mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kloak A/S om koordinering af klimatilpasnings- og skybrudsprojekter i Frederiksberg Kommune. 1. AFTALEN Aftalen består udover nærværende 2-partsaftale

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2012-2016 LAR i Lidemark Februar 2018 Indholdsfortegnelse Resumé...1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg...1 Indledning...2 Plangrundlag...3 Lovgivning...3

Læs mere

Klimatilpasning af Domus Vista Park III

Klimatilpasning af Domus Vista Park III Frederiksberg Forsyning Klimatilpasning af Domus Vista Park III Oplæg til Dialogmøde December 2016 Projektmål: 1. Reducere effekterne af skybrud både lokalt for DVPIII og for det relevante opland på Frederiksberg.

Læs mere

Kloakforhold i sommerhusområderne

Kloakforhold i sommerhusområderne Kloakforhold i sommerhusområderne Behov og mulighed for kloakering i sommerhusområderne undersøgt i 2015-2016 Det var en del af de gamle/nuværende spildevandsplan I undersøgelsen har vi kigget på: Badevand

Læs mere

Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse og puljen til uddannelsesløft i kommunerne i RAR- Hovedstadens område

Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse og puljen til uddannelsesløft i kommunerne i RAR- Hovedstadens område Baggrundsmateriale til dialog om strategier og mål for brugen af Den regionale uddannelsespulje Det regionale arbejdsmarkedsråd 1. maj 2017 Data om den regionale uddannelsespulje, 6 ugers jobrettet uddannelse

Læs mere

Klimatilpasning i København Jan Burgdorf Nielsen Center for Park og Natur. Klimatilpasning i Københavns Kommune

Klimatilpasning i København Jan Burgdorf Nielsen Center for Park og Natur. Klimatilpasning i Københavns Kommune Klimatilpasning i København Jan Burgdorf Nielsen Center for Park og Natur 15. august 2010 2. juli 2011 15. august 2011 2 Disposition 1. Tilpasning til hverdagsregn 2. Tilpasning til skybrud 3. Implementeringsplan

Læs mere

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018

Furesø Kommune. Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal. Opsummering af afrapportering for 1. kvartal 2018 Novafos Blokken 9 DK-3460 Birkerød Furesø Kommune +45 44 20 80 00 novafos.dk novafos@novafos.dk CVR-nr. 31 88 49 93 Afrapportering af investeringsaftale 2018 for 1. kvartal Novafos har indgået en investeringsaftale

Læs mere

Medfinansiering Gl. Lyngevej

Medfinansiering Gl. Lyngevej Forsyningen Allerød Rudersdal Medfinansiering Gl. Lyngevej GENNEMGANG AF BEREGNINGER Rekvirent Forsyningen Allerød Rudersdal Skovlytoften 27 2840 Holte Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde

Læs mere

15/ Rødovre Kommune. Oktober 2015 FORSLAG TIL TILLÆG 1 TIL SPILDEVANDSPLAN

15/ Rødovre Kommune. Oktober 2015 FORSLAG TIL TILLÆG 1 TIL SPILDEVANDSPLAN Rødovre Kommune Oktober 2015 FORSLAG TIL TILLÆG 1 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013-2020 Tillæg 1 til Spildevandsplan 2013-2020, Rødovre Kommune 1 Indledning... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Miljøvurdering... 3 4 Serviceniveau

Læs mere

SKYBRUDSKONKRETISERING I HVIDOVRE KOMMUNE

SKYBRUDSKONKRETISERING I HVIDOVRE KOMMUNE SKYBRUDSKONKRETISERING I HVIDOVRE KOMMUNE - Samskabelse med borgerne Vand i Byer og KLIKOVAND temamøde juni 2019 Ida Vedel Lange, projektleder & miljøingeniør, Hvidovre Kommune. 4 (5) fokusområder i Hvidovre

Læs mere

Separatkloakering Hvad betyder det for dig?

Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Vi er i gang med at separatkloakere, og vi kommer snart til dit område. Hvorfor denne folder? Varde Kommune og Varde Forsyning A/S er i fuld gang med at ændre

Læs mere

Spildevandsplanen

Spildevandsplanen Spildevandsplanen 2016-2020 Den nye spildevandsplan indeholder en kortlægning af nuværende spildevandsforhold, samt en plan for udbygningen af spildevandsanlæg frem til 2020. Denne udgave af spildevandsplanen

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel?

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? Projekt Social balance i Værebro Park 30. april 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? eventuelle udfordringer

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljørapporten for Blå Plan efter miljøvurderingsloven

Sammenfattende redegørelse af miljørapporten for Blå Plan efter miljøvurderingsloven Bilag 1 Sammenfattende redegørelse af miljørapporten for Blå Plan efter miljøvurderingsloven Ved vedtagelse af Blå Plan skal der tages behørigt hensyn til miljørapporten og til de udtalelser, der er modtaget

Læs mere

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Hovedstaden Regeringens boligudspil vil have betydning for den bolig, boligejerne i Danmark skal betale. I denne oversigt præsenteres effekterne

Læs mere

Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning

Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning Eksempler på kommuneplanretningslinjer vedr. klimatilpasning Som en hjælp/inspiration til kommunerne i forbindelse med udarbejdelsen af klimatilpasningsplanerne, har Naturstyrelsen samlet de kommunale

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler REGION HOVEDSTADEN CENTER FOR SUNDHED ENHED FOR TVÆRSEKTORIELT UDVIKLING Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler Det somatiske område: Færdigbehandlede dage Periode januar til juni 2018 Særudgave af data omkring

Læs mere

REFERENCELISTE REF.1 HOFOR, HARRESTRUP Å KAPACITETSPLAN FASE 3 REF.2 HOFOR, STORE VEJLE Å

REFERENCELISTE REF.1 HOFOR, HARRESTRUP Å KAPACITETSPLAN FASE 3 REF.2 HOFOR, STORE VEJLE Å REFERENCELISTE REF.1 HOFOR, HARRESTRUP Å KAPACITETSPLAN FASE 3 Beliggenhed: Harrestrup Å Bygherre: HOFOR A/S Projektperiode: 2015-2017 Honorarsum: 5.7 mio. kr. Anlægssum: 2.2 mia. kr. HOFOR har i Fase

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM MEDFINANSIERINGORDNINGEN DEN 27. AUGUST 2015

INFORMATIONSMØDE OM MEDFINANSIERINGORDNINGEN DEN 27. AUGUST 2015 INFORMATIONSMØDE OM MEDFINANSIERINGORDNINGEN DEN 27. AUGUST 2015 Program 17:00 17:15 Hvordan sikrer vi København til fremtidens vejr? 17:15 17:30 Medfinansiering af private klimatilpasningsprojekter 17:30

Læs mere

Tak for et godt informationsmøde i Hundslund

Tak for et godt informationsmøde i Hundslund Tak for et godt informationsmøde i Hundslund Odder Spildevand har i afholdt informationsmøde i forbindelse med den kommende fornyelse af kloakkerne i Hundslund. Der deltog omkring 100 personer til mødet,

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 48 20 50 66 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan 2006-2015 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning

Læs mere

Klimatilpasning, strategi og udfordringer. Miljø og klima

Klimatilpasning, strategi og udfordringer. Miljø og klima Klimatilpasning, strategi og udfordringer KøbeKøbenhavn Kommunes klimaplan Kommunes klimatilpasning 6 mål for København: Energi fra kul til vind Transport fra biler til cykler og brint biler Bygninger

Læs mere

Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød. Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker

Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød. Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Indhold Udfordringerne nedbør og stormflod Køge Bugt Planlægningen

Læs mere