Erhvervspolitik for Frederikssund Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervspolitik for Frederikssund Kommune"

Transkript

1

2 Erhvervspolitik for Frederikssund Kommune Fire kommuner er blevet til en, og det er en oplagt mulighed for at tænkte nyt og til at organisere arbejdet på nye måder og finde nye samarbejdsformer. Dette er den bærende tanke bag erhvervspolitikken for Frederikssund Kommune. Udviklingen på erhvervsområdet i Frederikssund viser, at der er potentialer på flere områder, og hensigten med erhvervspolitikken er, at skabe de rammebetingelser der gør, at potentialerne kan blive realiseret. De rette rammebetingelser kræver fokus på en bred vifte af områder f.eks. adgang til kvalificeret arbejdskraft, erhvervsjord, tidssvarende infrastruktur, imødekommende kommunal sagsbehandling, risikovillig kapital, kompetent rådgivning mv. På nogle af områderne er bolden på kommunens banehalvdel, mens andre af områderne udelukkende varetages i privat regi eller i et samspil mellem offentlige og private aktører. Det er vigtigt med rammebetingelser, der bidrager til vækst og dynamik i erhvervslivet. Vækst og dynamik vil komme alle kommunes borgere til gode, fordi et erhvervsliv i vækst vil bidrage til et velfærdssamfund i udvikling. Erhvervspolitikken skal tage højde for tidens trends. Frederikssund Kommune er en del af Øresundsregionen og del af en mere general global udvikling. En global udvikling, der medfører øget mobilitet af varer, arbejdskraft, tjenesteydelser og kapital. Derfor er det vigtigt, at kommune og erhvervsliv går sammen i et partnerskab for i fællesskab at formulere visioner og udvise handlekraft med udgangspunkt i områdets styrkepositioner. Netop partnerskabstanken har været omdrejningspunktet for formuleringen af erhvervspolitikken. Derfor er de værdier, som erhvervspolitikken er bygget op omkring, identificeret i et samspil mellem kommune, erhvervs- og turistorganisationen, FETC, og erhvervslivet. Fremadrettet skal erhvervspolitikken løbende udvikles og justeres i samarbejde med erhvervslivet. Kort og godt; I Frederikssund vil vi et gensidigt forpligtigende partnerskab mellem erhvervsliv og kommune. Et partnerskab der skal sikre en løbende udvikling af erhvervslivets rammebetingelser og bidrage til gensidig inspiration og ideudvikling. Afslutningsvist skal det understreges, at Frederikssund ved fjordene et hav af muligheder er en dynamisk politik, der løbende skal udvikles, genovervejes og justeres i forhold til den virkelighed, der omgiver Frederikssund Kommune. Derfor skal papiret også læses som sådan et papir eller et stykke arbejde, der konstant er under udvikling.

3 Det vil vi sammen i Frederikssund I Frederikssund Kommune møder vi erhvervslivet med et varmt velkommen og en hvordan kan vi hjælpe dig attitude. Vi har fokus på en række rammevilkår som alle understøtter Frederikssund som en god erhvervskommune. Partnerskab skal sikre udvikling af en tidssvarende erhvervspolitik Frederikssund Kommune vil sikre at erhvervspolitikken løbende udvikles i tæt sammenspil med erhvervslivet. FETC (Frederikssund Erhverv- og Turistcenter) er et omdrejningspunkt for denne fortløbende udvikling af erhvervspolitikken og tilhørende servicering af erhvervslivet. Kompetent, effektiv og smidig sagsbehandling Frederikssund Kommune arbejder vedholdende med at have en kommunal tilgængelighed i top. Hvor kommunal tilgængelighed forstås som evnen til at komme i kontakt med de relevante personer i administrationen samt kompetent og effektiv sagsbehandling. Der skal være gennemsigtighed omkring den kommunale sagsbehandling, som samtidig skal foregå smidigt. Kommunen skal være en kompetent partner for den enkelte virksomhed Frederikssund Kommune vil fremstå som en kompetent samarbejdspartner for erhvervslivet, der kan rådgive om muligheder og begrænsninger i forhold til den gældende lovgivning. Fokus på erhvervsjord Frederikssund Kommune vil løbende arbejde for at sikre, at der er tilstrækkeligt med erhvervsjord i kommunen, der kan understøtte udviklingen af de eksisterende virksomheder, samt skabe rammerne for at Frederikssund Kommune kan tiltrække investeringer fra danske såvel som internationale virksomheder 1. Fokus på iværksætteri Frederikssund Kommune vil via FETC skabe et beredskab, der kan understøtte den spirende iværksætterkultur og vækst blandt de etablerede virksomheder ved at inddrage ressourcerne i det etablerede erhvervsliv. Ressourcer som både handler om kompetence og om kapital. Den fysiske infrastruktur skal være tidssvarende Frederikssund Kommune vil sammen med erhvervslivet arbejde for, at den fysiske infrastruktur er tidssvarende og under løbende udvikling. Frederikssund på landkortet Frederikssund Kommune vil sammen med erhvervslivet arbejde for en markant profilering og branding af mulighederne i Frederikssund Kommune. Turismen under lup Frederikssund Kommune vil via FETC arbejde for at området udvikler sig til en turistdestination, der er karakteriseret ved en stærk og slagkraftig profil. Det samlende 1 Er du interesseret i at vide mere om mulighederne og begrænsningerne for etablering af virksomhed i Frederikssund, kan du læse mere i bilag A.

4 element i Frederikssund er ubetinget mulighederne i, på og ved fjorden. Og det er netop Fjordlandet, der giver området mulighed for en mere unik profil. Fokus på bygge og håndværksbranchen Frederikssund Kommune vil i samarbejde med FETC have fokus på den store klynge af håndværksvirksomheder. Denne virksomhedstype har nogle udfordringer, der er unikke. F.eks. håndtering af en stor mængde byggesager samt meget stor grad af konjunkturfølsomhed. Et erhvervsområde med et særligt brand Frederikssund kommune vil arbejde for, at de 40 ha. erhvervsjord ved Store Rørbæk lokalplanlægges på en sådan måde, at de tilfører området størst mulig værdi, f.eks. gennem en klyngeudviklingsstrategi. Erhvervspolitik skal spille sammen med andre politikområder Frederikssund kommune vil sikre, at erhvervspolitikken spiller tæt sammen med f.eks. kulturpolitikken samt en række andre politikområder. Formålet er, at det er til alles fordel, at Frederikssund er en attraktiv og ekspansiv bosætningskommune karakteriseret ved et trygt nærmiljø, herlighedsværdier og et rigt foreningsliv.

5 Bilag A Rammer for erhvervsudvikling og udbygning Hensigten med dette afsnit er at beskrive de eksisterende rammer for udvikling af erhvervslivet i Frederikssund, både for eksisterende og nye virksomheder. Det er ikke hensigten at komme med en tilbundsgående oversigt over al lovgivning vedrørende etablering og drift af virksomheder, men udelukkende forskellige placeringsmuligheder og deres fordele og ulemper. Hvor kan jeg etablere mig? Der en række forskellige muligheder for at etablerer virksomhed i kommunen. Alt afhængig af, hvilken type virksomhed, der er tale om kan den etableres i et erhvervsområde, et centerområde, et boligområde eller i en nedlagt landbrugsbygning. Enhver placering rummer imidlertid muligheder og begrænsninger som gør, at man som virksomhed bør gøre sig nogle overvejelser, inden man vælger hvor virksomheden skal etableres. Der er regler som skal sikre, at en række hensyn bliver tilgodeset. Reglerne sikrer samtidig, at virksomheden ved, hvad den kan regne med. Etablering i udlagte erhvervsområder. Der er lokalplanlagte områder til forskellige typer erhverv i tilknytning til alle 4 bycentre i kommunen. De erhvervsområder der er taget i brug er stort set udbygget, men der arbejdes på at klargøre nye allerede udlagte arealer i Slangerup og i forbindelse med den nye by ved Store Rørbæk. Derudover skal kommuneplanen sikrer, at der også fremover er etableringsmuligheder for erhvervslivet. Et erhvervsområde kan tages i brug når der er vedtaget en lokalplan for området. I lokalplanen beskrives retningslinier for hvilken type virksomhed der kan etableres i området samt retningslinier for bygningernes udseende m.v. Virksomhedstypen beskrives ofte ved hjælp af et system med miljøklasser, hvor 1-3 f.eks. er butikker og liberalt erhverv, og 7 er meget tung industri f.eks. et stålvalseværk. De detaljerede retningslinier i en lokalplan kan ofte opleves som unødvendigt begrænsende, men hensigten er, at en virksomhed før etablering skal kunne få et klart billede af, hvilke udviklingsmuligheder og begrænsninger netop den placering indebærer. Når alle virksomheder ikke kan placeres i alle områder skyldes det, at der skal tages forskellige hensyn dels til virksomhedernes muligheder for at udvikle sig og vokse og dels til omgivelserne, f.eks. afstanden til boligområder o.l. Godt naboskab mellem virksomheder er også vigtigt. Nogle virksomheder har f.eks. gavn af at samarbejde med virksomheder, der kan supplere deres produktion. Nogle typer virksomhed passer ikke sammen og lokalplanerne er med til at sikre at virksomheder med modsatrettede interesser ikke bliver naboer. Som for eksempel, at en kontorvirksomhed ikke får en autoophugger med udendørs lager til nabo, eller at en maskinfabrik ikke kommer til at ligge i et boligområde.

6 Erhvervsområder i Frederikssund Kommune. Der har i de senere år været en kraftig udfyldning af kommunens erhvervsområder således, at der ved starten af 2007 kun var enkelte restparceller i erhvervsområdet ved Hyllestedvej. Den nye kommune igangsatte derfor arbejdet med at lokalplanlægge og klargøre 8 ha. erhvervsområde ved Slangerup til salg. Ved årsskiftet 2007/2008 er der derfor ledige erhvervsarealer i Slangerup til lettere industri. Lokalplanen for området hedder Lokalplan 006 for erhvervsområde Slangerup vest, august Lokalplanen kan findes på kommunens hjemmeside Gå direkte til siden her Figur 1: Erhvervsområde med ledig kapacitet i Slangerup Endvidere er der enkelte ledige parceller i erhvervsområdet ved Hyldestedvej syd for Jægerspris. Lokalplanen for dette område hedder Lokalplan nr. 71 for erhvervsområde ved Jægerspris. Figur 2 Erhvervsområdet ved Hyldestedvej. Derudover arbejdes der på at igangsætte det nye erhvervsområde som udgør den nordlige del af den nye by ved Store Rørbæk. Der er lavet kommuneplantillæg for området, men det er endnu ikke lokalplanlagt. Området er på ca. 40 ha. og det forventes at området tages i brug i På det helt lange sigt vil der også blive udlagt arealer til erhverv andre steder i den nye by f.eks. omkring stationen.

7 Figur 3 Kommende erhvervsområde i Store Rørbæk. I arbejdet med den kommende kommuneplan bliver der arbejdet med muligheder for byomdannelse af del af et gammelt erhvervsområde omkring Kocksvej ved brandstationen og kraftvarmeværket, således at det kan anvendes som moderne byerhvervsområde evt. kombineret med boliger. Desuden vurderes et område ved Strandvangen (bag skydebanen og Vestforbrænding Frederikssund). Hvis det besluttes, at prioritere arealerne til erhverv, skal der efterfølgende laves lokalplan for hvert område, som beskriver de specifikke anvendelsesmuligheder. En mulig udvidelse af erhvervsområdet ved Hyldestedvej i Jægerspris overvejes også.

8 Figur 4 Evt. erhvervsområde ved Strandvangen. Muligheder og begrænsninger Etablering i et erhvervsområde giver sikkerhed for at området udvikles som beskrevet i lokalplanen. Virksomheder der er afhængige af kundebesøg kan profitere af en placering tæt ved lignende virksomheder som det er tilfældet med klyngen af bilforhandlere i Pedersholmparken. Det er vigtigt, at lokalplanens bestemmelser nøje studeres og afvejes med virksomhedens fremtidsplaner. Det kan være svært at få ændret plangrundlaget, hvis virksomheden over tid ændre karakter og måske ønsker at vokse ud over, hvad lokalplanen giver mulighed for. Etablering i nedlagte landbrugsbygninger. I takt med at flere og flere landbrug sammenlægges, og at nye store husdyrproduktioner ofte af miljøhensyn flytter ud fra landsbyerne, er der opstået gode muligheder for at kunne etablere virksomhed i en overflødiggjort landbrugsbygning. Virksomheder på landet er med til at bevare liv i landsbyerne og skabe gode arbejdspladser i lokalområderne. Det er samtidig en oplagt mulighed for mindre virksomheder, hvor man ønsker at have bolig og virksomhed på samme adresse. Lovgivningen vedrørende etablering af virksomheder i overflødiggjorte landbrugsbygninger er beskrevet i planlovens 37. Det er en god mulighed, hvis man kan leve med de begrænsninger det giver. Hvilke bygninger kan benyttes? Bygninger som er mere end 5 år gamle og som er opført til landbrugsformål, men ikke længere er nødvendige for ejendommens drift. Undtaget er meget store bygninger af industriel karakter f.eks. meget store grisestalde som ved opførelsen har fået en særlig landzonetilladelse og mindre solide bygninger f.eks. drivhuse og haller af presenning. Bygningen skal kunne anvendes til virksomheden uden væsentlige om- og tilbygninger af bygningens ydre. Det er tilladt at bygge om inde i bygningen.

9 Hvilke virksomheder kan godkendes? Både håndværks- og industrivirksomhed, lager- og kontorformål, liberale erhverv samt forenings- og fritidsformål kan etableres. Derudover kan der gives tilladelse til mindre butikker på op til 250 m2. 2 Der kan derimod ikke etableres hotel, restaurationsvirksomhed og større butikker. Den type virksomheder skal placeres i udpegede center- og erhvervsområder i byzonen. Kan virksomheden udvides? Ja det kan den godt. Hvis virksomheden er placeret i en overflødig landbrugsbygning i åbent land kan den udvides med op til 500 m2 af ejendommens bruttoetageareal så længe der er tale om en mindre virksomhed med indtil 5 ansatte. Butikker kan udvide op til grænsen på 250 m2. Udvidelsen kræver blot en almindelig byggetilladelse. Ligger virksomheden i en afgrænset landsby kræver det en landzonetilladelse og en bygetilladelse at udvide. Ved behandling af en landzonetilladelse inddrages alle relevante påvirkninger af de nære omgivelser f.eks. trafik, støj, lugt udsyn o.l.. På den måde får byrådet bedre mulighed for at styre udviklingen i de bebyggede områder på landet. Hvordan påvirkes omgivelserne? Når en virksomhed etableres i et lokalplanlagt erhvervsområde er der som regel på forhånd taget stilling til, hvilke typer virksomheder der kan ligge i området og hvordan infrastrukturen bliver tilpasset virksomhedernes behov. Når der etableres en virksomhed på landet er det derfor en god idé at gøre sig de samme overvejelser, så virksomheden ikke bremses i en ønsket udvikling eller skaber unødige problemer for lokalområdet. Hvis det er en virksomhed med kunder eller med hyppige leverancer af varer og materialer bør det overvejes om ejendommen har de nødvendige tilkørselsforhold og parkeringsmuligheder samt om ejendommen kan rumme evt. lager uden, at det er til gene for omgivelserne. På samme måde bør evt. støj og lugtgener overvejes. Hvis virksomheden ikke umiddelbart kan etableres efter regler i planlovens 37 er der mulighed for at søge en landzonetilladelse. En ansøgning om landzonetilladelse skal sendes til teknik og miljø og bør indeholde alle tilgængelige oplysninger om det påtænkte projekt. Se mere information om byggetilladelse og landzonetilladelse på kommunens hjemmeside Muligheder og begrænsninger De seneste årtiers rationalisering af landbrugsdriften har medført, at en del bygninger på landet står tomme. Der er derfor gode muligheder for at finde lokaler, der kan bruges til etablering af en virksomhed. Virksomheden kan komme til at ligge i naturskønne omgivelser og det kan evt. være muligt at have en bolig i tilknytning til virksomheden. Begrænsningerne ved at etablere virksomhed i landzonen er at der er klare grænser for hvor meget virksomheden kan udvides. En placering i eller tæt ved en landsby kræver hensyntagen til naboerne ligesom der kan være beskyttet natur på ejendommen, krav til rensning af spildevand m.m. der kan lægge begrænsninger på produktionen. 2 Der kan ikke gives tilladelse til butik indenfor klitfredningen og strandbeskyttelseslinie.

10 Etablering i boligområder I en del boligområder er der mulighed for at etablere en mindre virksomhed i tilknytning til boligen. Hovedsagen er her, at virksomheden ikke ændrer ejendommens karakter som bolig. Det vil derfor som regel være mindre enkeltmandsvirksomheder som f.eks. revision, advokat, klinik og lignende liberale erhverv, der kan indpasses i et boligområde. Hvilke reger der gælder for det enkelt boligområde kan læses i lokalplanen for området. Som regel under 4 Områdets anvendelse. Når man overvejer at etablere virksomhed i et boligområde er det vigtig at tænke på om der er de nødvendige parkeringsmuligheder. Det er efterhånden blevet almindeligt at al nødvendig parkering skal kunne etableres på matriklen. Ligeledes skal det overvejes om virksomheden har behov for at være synlig for kunderne, idet det som regel ikke er tilladt at opsætte nogen form for skilte i et boligområde. Muligheder og begrænsninger Er ønsket en enkeltmandsvirksomhed indenfor liberalt erhverv, kan der være klare fordele ved at etablere virksomheden i tilknytning til boligen. Det vil ofte være billigere end at etablere sig i et erhvervslejemål. Begrænsningerne ved erhverv i boligområde er: at der ikke er mulighed for at udvide virksomheden, at der ikke er mulighed for skiltning og at der ofte vil være begrænset mulighed for kundeparkering. Kort sagt skal en virksomhed i et boligområde helst kunne eksistere uden at der lægges mærke til at den er der. Frederikssund Kommunes detailhandelsplan. Detailhandlen er efter de nye regler på området næsten udelukkende henvist til egentlige centerområder. Dog kan der udlægges særlige områder til meget pladskrævende varegrupper. I Frederikssund er områderne Askelund og Pedersholm planlagt så f.eks. Bilforhandlere og byggemarkeder har den nødvendige plads til lager og udstilling. I bymidterne skal der være udviklingsmuligheder for detailhandelen og derfor er der igangsat en kortlægning af kapaciteten på området i forbindelse med arbejdet med kommuneplan Butikker med udvalgsvarer i de mindre bymidter (Skibby, Jægerspris og Slangerup) er meget afhængige af, at der også er et godt udvalg af dagligvarebutikker i områderne for at tiltrække kunderne. Derfor vil der som hovedregel ikke blive givet tilladelse til at etablere dagligvarebutikker udenfor bymidterne.

11 Bilag B: Proces og fokus for arbejdet med erhvervspolitik i Frederikssund. Arbejdet med en ny erhvervspolitik blev igangsat ved et erhvervspolitisk strategiseminar d. 22 og 23. oktober Seminaret blev afholdt af Frederikssund Erhvervs- og TuristCenter (FETC) og Kommunens Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg. I seminaret deltog udover byrådsmedlemmer og FETC s bestyrelse en række personer udvalgt, således at de bredt dækkede forskellige sider af erhvervslivet, turismen, kultur- og fritidslivet, samt den kommunale administration. Der blev arbejdet med at identificere værdifaktorer og udviklingspotentialer for Frederikssund Kommune ud fra metoden Blue Ocaen Strategy, og der blev opstillet en lang række konkrete forslag til initiativer, hvoraf nogle allerede er sat i gang, og andre vil blive prioriteret i det fremtidige arbejde med erhvervspolitik. På seminaret blev der opstillet 9 værdifaktorer, hvoraf 4 blev udpeget som særlige fokusområder. De 9 værdifaktorer er følgende: Tilgængelighed Infrastruktur Arbejdskraft Bosætning Oplevelser Erhvervsfaciliteter og klynger Natur Profilering og identitet ydre miljø De 4 højt prioriterede værdifaktorer som skal være styrende for udformningen af Frederikssund Kommunes erhvervspolitik, er følgende: Erhvervsfaciliteter og klynger Profilering Tilgængelighed Tilfredsstillende infrastruktur Inden for hver af de 4 prioriterede værdifaktorer fik deltagerne herefter til opgave at komme med input til en række fremtidige strategiske fokusområder, som belyser problemstillingerne set fra erhvervslivets vinkel og samtidig peger fremad og viser udviklingsmuligheder. Nedenstående tabel viser en række af de fokusområder, som blev fremført af deltagerkredsen og som er blevet brugt som inspiration for prioriteringerne i erhvervspolitikken Værdifaktor Erhvervsfaciliteter og klynger Deltagernes idekatalog til strategiske fokusområder Fremme dannelsen af klynger og netværk. Styrke kompetenceudvikling og vidensdeling. Sikre de rette fysiske faciliteter og den rette effektive rådgivning og hjælp til nye virksomheder og iværksættere.

12 Tiltrække og fastholde virksomheder. Øge samarbejdet og dialog mellem virksomheder, kommunen og FETC. Sikre gennemsigtighed, effektiv vidensdeling og klar arbejdsfordeling mellem kommunen og FETC. Sikre en langsigtet og holistisk erhvervspolitik. Profilering Tilgængelighed Tilfredsstillende infrastruktur Sætte Frederikssund på landkortet. Synliggører Frederikssunds progressive erhvervspolitik. Tiltrække og fastholde erhvervsliv, borgere og arbejdskraft. Skabe en professionel identitet for kommunen. Skabe fællesskab blandt borgere og erhvervsliv i de fire sammenbragte kommuner. Sørge for at alle taler med én stemme. Skabe ambassadører (virksomheder, politikere og borgere). Sikre grundig, smidig og hurtig sagsbehandling. Sikre en nem indgang til den kommunale administration for erhvervslivet. Skabe gennemskuelighed og klarhed. Øge dialog og interaktion mellem erhvervsliv og den kommunale administration. Spare tid og penge for kommunen og erhvervslivet. Mindske afstanden mellem virksomheder og kommunen. Skabe sammenhæng i kommunen. Skabe bedre fremkommelighed af arbejdskraft, varer og kunder. Skabe øget mobilitet og bedre sammenhæng lokalt og regionalt. Tiltrække og fastholde virksomheder, borgere og arbejdskraft. Opnå beslutninger vedr. tunnel, bro og motorvej. Skabe løsning på trafikale problemer. Sikre handling frem for klynk.

Erhvervsstrukturen i Egedal

Erhvervsstrukturen i Egedal Erhvervsstrukturen i Egedal Der er store arealer udlagt til forskellige typer af erhverv i Egedal. Der er indenfor kommuneplanperioden fra 2017 til 2022 plads til 140 hektar til erhverv og turisme, heraf

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 019 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 019 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken Forslag til Kommuneplantillæg nr. 019 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken Frederikssund Kommuneplan 1997-2009 Redegørelse Kommuneplantillæggets område Kommuneplantillægget omfatter rammeområde

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Patnerskab skal sikre udvikling af en tidssvarende erhvervspolitik.

Patnerskab skal sikre udvikling af en tidssvarende erhvervspolitik. Patnerskab skal sikre udvikling af en tidssvarende erhvervspolitik. Erhvervspolitikken i Frederikssund Kommune er udviklet i et tæt samarbejde mellem erhvervslivet, kommunen. FETC er i den sammenhæng den

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 018

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 018 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 018 Tillæg til Kommuneplan 2009 2021 for Frederikssund Kommune For rammeområde E 3.6 Offentligt fremlagt i perioden den xxx til og med den xxxx Rammeområde E 3.6 Redegørelse

Læs mere

TILLÆG 13. VEDTAGET Silkeborg Byråd 17. december 2012

TILLÆG 13. VEDTAGET Silkeborg Byråd 17. december 2012 VEDTAGET Silkeborg Byråd 17. december 2012 TILLÆG 13 For rammeområde 35-E-54, 35-E-55, 35-E-50, 35-R-50, 35-E-51, 35-E-56, 35-E-57, 35-E-58, 35-E-59 og 35-T-50 i Silkeborg Kommuneplan 2009-2020. Endelig

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 019 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken. Vedtaget den 24. juni 2008

Kommuneplantillæg nr. 019 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken. Vedtaget den 24. juni 2008 Kommuneplantillæg nr. 019 Udvidelse af erhvervsområdet Pedersholmparken Vedtaget den 24. juni 2008 Frederikssund Kommuneplan 1997-2009 Redegørelse Kommuneplantillæggets område Kommuneplantillægget omfatter

Læs mere

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm

Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af Sag nr.: Indhold 1. Baggrund og formål Læsevejledning Samm Redegørelse for udvidelse af Ikast bymidte Side 1 af 10 19.11.2018 Sag nr.: 118.7059 Indhold 1. Baggrund og formål... 1 2. Læsevejledning... 2 3. Sammenfatning... 3 4. Gældende planforhold... 5 5. Redegørelse

Læs mere

Planlægning. Landzonetilladelse? gives der også begrænsninger. Når der gives muligheder. Regeringenslovgivning. Planlov. Statslig interesse

Planlægning. Landzonetilladelse? gives der også begrænsninger. Når der gives muligheder. Regeringenslovgivning. Planlov. Statslig interesse Når der gives muligheder gives der også begrænsninger Planlægning Landzonetilladelse? Politik / Strategi Synlighed / Borger Statens forhold Vedtaget 60 stemmer for forslaget (V, DF, KF, LA) 49 stemmer

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Oplevelser og erhverv som udviklingsmotor

Oplevelser og erhverv som udviklingsmotor Oplevelser og erhverv som udviklingsmotor Fredensborg Kommunes Erhvervs- og Turismepolitik 2019-2023 Godkendt af Byrådet den xx Forord Vi er stolte over, at du nu sidder med Byrådets Erhvervs- og Turismepolitik

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN 1 TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN Tillæg nr. 22 til Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune Kommuneplantillægget omhandler rammeområde 15.07.01 ER i Kommuneplan 2013 for Aarhus Kommune. Rammeområde 15.07.01 ER er

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan DEBATOPLÆG De stationsnære områder i Herlev Kommune Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Høringsperiode fra 19. januar til den 16. februar 2015 Indledning

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Udkast til standard rammebestemmelser

Udkast til standard rammebestemmelser Udkast til standard rammebestemmelser Ved udarbejdelse af rammebestemmelser for de enkelte rammeområder tages der fremover udgangspunkt i nedenstående standard rammebestemmelser. MEN standard bestemmelserne

Læs mere

Vækst og Plan. Maj 2015. Kommuneplantillæg nr. 13 til

Vækst og Plan. Maj 2015. Kommuneplantillæg nr. 13 til Vækst og Plan Maj 2015 Nykøbing Landevej Ndr.Ringgade Pilegårdsvej Sorøvej Skovsøviadukten Kommuneplantillæg nr. 13 til Slagelse Kommuneplan 2013 Redegørelse jf. planlovens 11e, stk. 4 Kommuneplantillæggets

Læs mere

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune 2017-2020 1 Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at fastholde og udvikle Jammerbugt

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

Udviklingspolitik for Odder Kommune

Udviklingspolitik for Odder Kommune Udviklingspolitik for Odder Kommune Hovedmålet for Udviklingspolitikken for Odder Kommune er at styrke udviklingen i Kommunen i bred forstand. Men visse delområder skal have højere prioritet end andre.

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik 2019

Erhvervs- og Vækstpolitik 2019 Frederikssund Kommunes Erhvervs- og Vækstpolitik 2019 Oplæg til drøftelse i Vækstudvalget Frederikssund er Danmarks bedste erhvervskommune I Frederikssund Kommune er vi optaget af, at skabe gode rammer

Læs mere

Kommuneplantillægget omfatter samme område som lokalplanen.

Kommuneplantillægget omfatter samme område som lokalplanen. Tillæg nr 7 - Blandet center og erhvervsområde ved Sprogøvej 2, Hjørring Kommuneplantillægget er udarbejdet i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplan nr. 109.3160-L04 for centerområde ved Sprogøvej,

Læs mere

Erhvervsanalyse. Favrskov Kommune Erhvervskonference

Erhvervsanalyse. Favrskov Kommune Erhvervskonference Erhvervsanalyse Favrskov Kommune Erhvervskonference 17. juni 2015 Formål Analysen har til formål at: Supplere og nuancere de landsdækkende og tidligere lokale analyser Afdække de lokale rammer og vilkår

Læs mere

Strategi for Horsens Erhvervshavn 2015-2020

Strategi for Horsens Erhvervshavn 2015-2020 Strategi for Horsens Erhvervshavn 2015-2020 Indhold: Baggrund.3 Vision.4 Strategi..5 Handlingsplan..7 Opfølgning..9 Baggrund Horsens by og havnen hører sammen og har gjort det i hundredvis af år. Havnen

Læs mere

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer

19. Skovlund Skovlund By Åbent land Skovlund. Rammer 19. Skovlund 19.01 Skovlund By 19.10 Åbent land Skovlund Rammer 19.01 Skovlund By Status Skovlund er en lokalby med udviklingspotentiale indenfor bosætning og erhverv. Byen ligger i det nordøstlige hjørne

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

kladde Centerområde, Dagligvarebutik på Ålborgvej, Hjørring

kladde Centerområde, Dagligvarebutik på Ålborgvej, Hjørring Offentlig fremlagt fra den xx.xx.xxxx til den xx.xx.xxxx kladde Centerområde, Dagligvarebutik på Ålborgvej, Hjørring Vejledning Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen udtrykker byrådets overordnede politikker

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Erhvervspolitik for Fanø Kommune

Erhvervspolitik for Fanø Kommune Erhvervspolitik for Fanø Kommune 2015-2020 Vedtaget i Fanø Byråd den 16.02.2015 Vision Fanø kommunes vision er at være mødested for et mangfoldigt, kvalitetsbevidst og bæredygtigt erhvervsliv. Udviklingen

Læs mere

T I L L Æ G N R Forslag TIL VEJLE KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN Trekantområdet og Vejle Kommune

T I L L Æ G N R Forslag TIL VEJLE KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN Trekantområdet og Vejle Kommune Forslag T I L L Æ G N R. 5 7 Erhvervsområde med offentlige formål ved Soldalen Hører til lokalplan nr. 1245 TIL VEJLE KOMMUNEPLAN 2013-2025 KOMMUNEPLAN 2013-2025 Trekantområdet og Vejle Kommune Forslag

Læs mere

Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11

Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11 23.02.R08 Rekreativt område i Varde nord TILLÆG 11 RAMMEOMRÅDE 23.02.R08 KOMMUNEPLAN 2017 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 11 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune

Læs mere

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013

Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 Skovlund 19. SKOVLUND KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr Dagligvarebutik ved Runevej, Tilst/Hasle samt Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013.

Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr Dagligvarebutik ved Runevej, Tilst/Hasle samt Tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 11. juni 2014 Lokalplan 975, Runevej - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr. 975 - Dagligvarebutik ved Runevej,

Læs mere

Vision for Rebild Kommune

Vision for Rebild Kommune Erhvervsudvikling Sammenhængskraft Vision Land og By Bosætning Sundhed og Klima Kvalitet i opgaverne Åbenhed Borgerinddragelse Borgerdeltagelse Vision for Rebild Kommune Indledning Det følgende er resultatet

Læs mere

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved.

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Projektet omfatter bebyggelse i 3 etager i den sydlige del af ejendommen og rummer et mindre

Læs mere

Landdistriktspolitik Randers Kommune

Landdistriktspolitik Randers Kommune Landdistriktspolitik Randers Kommune 2016-2018 Forord Vi ønsker at skabe mere dynamik, vækst og udvikling i vores landdistrikter i Randers Kommune. Her ligger mere end 80 landsbyer hver med sin særlige

Læs mere

1. Bosætning. 2 stevns kommune

1. Bosætning. 2 stevns kommune Vision Stevns Kommune vil være kendt som et stærkt lokalsamfund i Øresundsregionen - i storslået natur, en alsidig kultur og med god plads til både at bo og leve i. 1 stevns kommune 1. Bosætning Stevns

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 12 for erhvervsområderne i Lejre Kommune

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 12 for erhvervsområderne i Lejre Kommune Forslag til Kommuneplantillæg nr. 12 for erhvervsområderne i Lejre Kommune Baggrund To virksomheder i Lejre Kommune ønsker mulighed for at udvide på steder, som i øjeblikket ikke er udlagt til erhvervsformål.

Læs mere

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte planer endeligt.

By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte planer endeligt. Punkt 11. City Syd, syd for Vægten, Erhverv og Butikker. Kommuneplantillæg 3.012, Lokalplan 3-6-107 samt delvis ophævelse af lokalplan 05-028, Aalborg City Syd, sydvestlige del (2. forelæggelse). 2010-30893.

Læs mere

rammeområde under ét Detailhandel: dagligvarer, tekstil og beklædning og øvrige udvalgsvarer.

rammeområde under ét Detailhandel: dagligvarer, tekstil og beklædning og øvrige udvalgsvarer. 6.1.01 Eremitageparken Plannummer 6.1.01 Plannavn Anvendelse generelt Anvendelse specifik Fremtidig zonestatus Zonestatus Plandistrikt Eremitageparken Centerområde Mindre butiksområder Hjortekær bydel

Læs mere

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Levende by i vækst Vækststrategi for Gladsaxe Kommune Gladsaxe er en moderne og velfungerende bykommune. Vi vil udnytte Gladsaxes muligheder for vækst til at udvikle vores position som en moderne

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Modernisering af planloven Juni 2017

Modernisering af planloven Juni 2017 Modernisering af planloven Juni 2017 Baggrund Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti fra juni 2016: Danmark i bedre balance - Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder

Læs mere

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro.

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro. Punkt 6. Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg bygger bro. 2018-088099 Magistraten fremsender til s drøftelse, høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 - "Aalborg bygger bro". kl. 08.30

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro'

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro' Punkt 3. Godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - 'Aalborg bygger bro' 2018-085541 Magistraten indstiller, at byrådet godkender Erhvervsstrategi 2019-2022. Lasse P. N. Olsen kan ikke anbefale indstillingen

Læs mere

Høringssvar til Erhvervs- og turismepolitikken for Rebild Kommune

Høringssvar til Erhvervs- og turismepolitikken for Rebild Kommune Notat Høringssvar til Erhvervs- og turismepolitikken for Rebild Kommune Der er indkommet 7 høringssvar fra følgende afsendere:. Rebild Erhvervsudviklingsråd. Louise Grønhøj 3. Jan Werner Jensen. Henrik

Læs mere

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt Kommuneplan 2013-2025 Erhvervsudvikling Kort fortalt 1 Cortex Park er et af Odenses nye byomdannelsesområder. Et område med et stærkt idéskabende miljø og plads til videnserhverv tæt på Odense centrum,

Læs mere

Opsamling på arbejdet med Brammings Erhvervsområder

Opsamling på arbejdet med Brammings Erhvervsområder Opsamling på arbejdet med Brammings Erhvervsområder april 2013 Indhold Baggrund side 3 Problemstilling side 4 Kort over boliger og erhverv i erhvervsområder side 5 Forklaring af miljøklasser side 6 Gruppens

Læs mere

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen

Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance. Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Forslag til ændring af Planloven - Danmark i bedre balance Christina Berlin Hovmand, kontorchef i Erhvervsstyrelsen Nyt fra Erhvervsstyrelsen Hvad er på dagsordenen i ERST? Baggrund for lovforslaget om

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

Redegørelse for arealudlæg for Kommuneplan 2017

Redegørelse for arealudlæg for Kommuneplan 2017 Redegørelse for arealudlæg for Kommuneplan 2017 I Kommuneplan 2017 gennemføres enkelte ændringer af arealudlæg og dermed en ændring af de tilsvarende rammer. Herunder redegøres for de væsentligste ændringer:

Læs mere

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding 1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding Kom med idéer og forslag til miljørapport og planforslag fra den 22. marts 2017 til den 19. april 2017 Kolding Kommune

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK

ERHVERVSPOLITIK ERHVERVSPOLITIK 2019 2022 Vision: I Svendborg skaber vi tid, rum og mulighed for, at alle kan leve og opleve det gode liv, hvad enten vi bor, arbejder eller besøger Svendborg. Svendborgs erhvervspolitik

Læs mere

DETAILHANDELSSTRATEGI. Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted

DETAILHANDELSSTRATEGI. Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted DETAILHANDELSSTRATEGI 2016 Strategi for udvikling i Vejen, Brørup, Rødding og Holsted Forord Denne detailhandelsstrategi er resultatet af den proces, som Byrådet i Vejen Kommune igangsatte i foråret 2015.

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Formålet med planen er at udvide bymidteafgrænsningen for Mørkøv, således at der kan etableres dagligvarebutik på den ønskede lokation.

Formålet med planen er at udvide bymidteafgrænsningen for Mørkøv, således at der kan etableres dagligvarebutik på den ønskede lokation. REDEGØRELSE Formål og baggrund Nærværende kommuneplantillæg nr. 29 er udarbejdet på baggrund af byrådets ønske om at muliggøre etablering af en dagligvarebutik ved Skovvejen i Mørkøv. Formålet med planen

Læs mere

TILLÆG NR. 1 TIL LOKALPLAN NR

TILLÆG NR. 1 TIL LOKALPLAN NR Lillebælt Motorvejen Jyllandsvej Middelfart Kommune TILLÆG NR. 1 TIL LOKALPLAN NR. 29.08 Erhvervsområde ved motorvejen, Jyllandsvej og April 2007 Middelfart Kommune TILLÆG NR. 1 TIL LOKALPLAN NR. 29.08

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Ophævelse af lokalplan. Ophævelse af del af lokalplan 104A for et erhvervsområde i Hvam FORSLAG

Ophævelse af lokalplan. Ophævelse af del af lokalplan 104A for et erhvervsområde i Hvam FORSLAG Ophævelse af lokalplan Ophævelse af del af lokalplan 104A for et erhvervsområde i Hvam FORSLAG Fremlagt i offentlig høring fra 18.december 2014 til 5. februar 2015 Indholdsfortegnelse Formål 1 Redegørelse

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan

Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan PLAN, BYG OG MILJØ Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan 2017-2028 For erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv Forslaget er fremlagt fra den 20. december 2018 til den 14. februar 2019

Læs mere

Idekatalog fra Erhvervskonference 27. maj 2010

Idekatalog fra Erhvervskonference 27. maj 2010 Idekatalog fra Erhvervskonference 27. maj 2010 IDEKATALOG FRA ERHVERVSKONFERENCE DEN 27. MAJ I FURESØ MARINA 1. Bedre muligheder for væksterhverv Oprette en accountmanager / erhvervsmentor som indgang

Læs mere

Erhverv og beskæftigelse

Erhverv og beskæftigelse Erhverv og beskæftigelse Redegørelse - Erhverv og beskæftigelse Erhverv Vallensbæk Kommune har gennem de senere år satset på at kunne tilbyde et stort og varieret udbud af boliger. Dette har betydet, at

Læs mere

forslag Centerområde, Dagligvarebutik på Ålborgvej, Hjørring

forslag Centerområde, Dagligvarebutik på Ålborgvej, Hjørring Offentlig fremlagt fra den 3. februar 2017 forslag til den 4. april 2017 Centerområde, Dagligvarebutik på Ålborgvej, Hjørring Vejledning Hvad er en kommuneplan? Kommuneplanen udtrykker byrådets overordnede

Læs mere

Forslag. Kommuneplantillæg 20. Forslag. Kommuneplantillæg 20

Forslag. Kommuneplantillæg 20. Forslag. Kommuneplantillæg 20 Forslag Kommuneplantillæg 20 Forslag Kommuneplantillæg 20 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Byrådet fremlægger hermed Forslag til Tillæg 20 til Kommuneplan 2017, Varde Kommune i offentlig høring i 8 uger fra

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Skematisk oversigt ændringer i Forslag til Kommuneplan

Skematisk oversigt ændringer i Forslag til Kommuneplan Skematisk oversigt ændringer i Forslag til Kommuneplan 2017-29 Nedenstående oversigt er en oversigt over ændringer i Forslag til Kommuneplan 2017-29. Oversigten følger kommuneplanens inddeling i: Hovedstruktur

Læs mere

Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009.

Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009. Frederikssund den??. februar 2009 Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009. 1 Baggrund og målsætning Denne aftale udgør grundlaget for samarbejdet mellem FETC

Læs mere

LOKALPLAN For et område ved Kildebrøndevej 50 og 60 til salg af planter og havebrugsvarer

LOKALPLAN For et område ved Kildebrøndevej 50 og 60 til salg af planter og havebrugsvarer LOKALPLAN 14.31 For et område ved Kildebrøndevej 50 og 60 til salg af planter og havebrugsvarer GREVE KOMMUNE Rådhusholmen 10 2670 GREVE TLF 43 97 97 97 Lokalplanen er udarbejdet af Teknisk Forvaltning

Læs mere

NOTAT. Den nye planlov

NOTAT. Den nye planlov NOTAT Dato: 29. juni 2017 Den nye planlov Folketinget har vedtaget en ny planlov, og den trådte i kraft den 15. juni 2017. Ændringerne omfatter følgende emner, som har betydning for Ringsted Kommune: Planlovens

Læs mere

i Mariager Kommune gennem de senere år, har hovedsageligt været mindre håndværksvirksomheder etableret af lokale.

i Mariager Kommune gennem de senere år, har hovedsageligt været mindre håndværksvirksomheder etableret af lokale. Erhvervsudvikling Erhvervsprofil Sammenholdes Mariager Kommuamtsgennemsnittet, tegner der sig et overordnet billede af en typisk landkommune. Dette billede går til en vis grad igen når der sammenlignes

Læs mere

Erhvervspolitik. Ringsted en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet. Vi vil gøre det nemt. for virksomheder.

Erhvervspolitik. Ringsted en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet. Vi vil gøre det nemt. for virksomheder. Erhvervspolitik Ringsted en unik position for samarbejde og vækst i erhvervslivet Vi vil gøre det nemt for virksomheder at komme i gang og komme videre 1 Indholdsfortegnelse 2 I Ringsted er virksomhederne

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune

Kommuneplan for Odense Kommune Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til tillæg nr. 50 Erhvervsområde ved Lumbyvej Næsby Næsbyhoved-Broby - Allesø Hvad er en kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for hver

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Køge Kommune modtog som resultat af idéfasen 21 skriftlige henvendelser. Disse drejede sig i hovedtræk om følgende forhold:

Køge Kommune modtog som resultat af idéfasen 21 skriftlige henvendelser. Disse drejede sig i hovedtræk om følgende forhold: Idéfase for Kommuneplantillæg nr. 12 Køge Park I forlængelse af det igangværende arbejde med udvikling af et nyt stadionanlæg og erhvervsfaciliteter, Køge Park, skal der gennemføres en idéfase. Det skyldes,

Læs mere

KOMMUNEPLAN 13 Tillæg nr. 5 - FORSLAG. Udvidelse af område 1.B.4 til boligformål, Skaboeshusevej 103, Nyborg

KOMMUNEPLAN 13 Tillæg nr. 5 - FORSLAG. Udvidelse af område 1.B.4 til boligformål, Skaboeshusevej 103, Nyborg KOMMUNEPLAN 13 Tillæg nr. 5 - FORSLAG Udvidelse af område 1.B.4 til boligformål, Skaboeshusevej 103, Nyborg Redegørelse Nyborg Byråd ønsker at lave en byomdannelse på den tidligere entreprenørgrund, beliggende

Læs mere

Tillæg 17. Til Silkeborg Kommuneplan

Tillæg 17. Til Silkeborg Kommuneplan Tillæg 17 Til Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Vedtaget af Silkeborg Byråd 23. marts 2015 Endelig vedtagelse er offentligt bekendtgjort 26. marts 2015 Tillæg 17 til Kommuneplan 2013-2025. Silkeborg Byråd

Læs mere

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Lokalplan 01-E Erhvervsområde, Øster Brønderslev vej Nord

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Lokalplan 01-E Erhvervsområde, Øster Brønderslev vej Nord BRØNDERSLEV KOMMUNE Lokalplan 01-E-16.01 Erhvervsområde, Øster Brønderslev vej Nord FORDEBAT 22. februar - 10. marts 2019 Indholdsfortegnelse Hvad er en lokalplan? 1 Status og proces 4 Fordebat 6 Deltag

Læs mere

Udvidelse af Skagen bymidte

Udvidelse af Skagen bymidte Debatoplæg Udvidelse af Skagen bymidte Foroffentlighedsfase Indkaldelse af idéer og synspunkter 09.09.2016-23.09.2016 Baggrund Ét af Frederikshavn Kommunes fire vækstspor er Oplevelser & Turisme. Hvert

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

ET STÆRKT NETVÆRK FORENINGEN

ET STÆRKT NETVÆRK FORENINGEN ET STÆRKT NETVÆRK FORENINGEN Bliv medlem af C4 det betaler sig Relationer skaber værdi og bedre bundlinje. Et medlemskab af C4 giver dig og din virksomhed adgang til at skabe nye relationer og mere forretning

Læs mere

Baggrund. Erhvervsudvalget

Baggrund. Erhvervsudvalget Baggrund - Køge - en gammel industriby - Tradition for samarbejde mellem byråd, arbejdsgivere og lønmodtagere - Køge Erhvervsudviklingsråd (KEUR) - Fusion med Skovbo Kommune - En del af Region Sjælland

Læs mere

REFERAT. Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget. Mandag 7. april kl på Frederikssund Rådhus i lokale nr. F 7 (lokale E103) Mødedeltagere:

REFERAT. Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget. Mandag 7. april kl på Frederikssund Rådhus i lokale nr. F 7 (lokale E103) Mødedeltagere: REFERAT Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget Mandag 7. april kl. 16.00 på Frederikssund Rådhus i lokale nr. F 7 (lokale E103) Mødedeltagere: Kim Rockhill, Ole Søbæk, Hans Henning Bjørnsen, Mogens Andersen,

Læs mere

NYE OG ÆNDREDE UDPEGNINGER. Kommuneplan

NYE OG ÆNDREDE UDPEGNINGER. Kommuneplan NYE OG ÆNDREDE UDPEGNINGER Kommuneplan 2017 INDLEDNING Hvor kan der bygges boliger, hvor kan virksomhederne placeres, og hvor er det oplagt at give mulighed for butikker? Det skal en kommuneplan give et

Læs mere

Destinationsudvikling af Billund

Destinationsudvikling af Billund Destinationsudvikling af Billund v/ Borgmester Ib Kristensen og Kommunaldirektør Tove Baisgaard Den 26. marts 2011 Hvad karakteriserer Billund kommune? Billund kommune har ca. 26.200 200 indbyggere. 2

Læs mere

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 31. januar 2017 Sagsb.: Rasmus Rasmussen Sagsnr.: Dir.tlf.: 72364361 E-mail: raras@holb.dk Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit Notatet beskriver,

Læs mere

BORGERPROCES FOR EN VISION FOR KALVØEN INDHOLD. Baggrund og proces. Mål for borgerprocessen. Borgerinddragelsen. Form og indhold.

BORGERPROCES FOR EN VISION FOR KALVØEN INDHOLD. Baggrund og proces. Mål for borgerprocessen. Borgerinddragelsen. Form og indhold. BORGERPROCES FOR EN VISION FOR KALVØEN INDHOLD Baggrund og proces Mål for borgerprocessen Borgerinddragelsen Form og indhold BAGGRUND OG PROCES BAGGRUND Byrådet beslutter 29. marts 2017 at anmode administrationen

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne Marts 2009 Handlingsplan 2009-2010 Forord ErhvervsStrategi 2009 Greve har værdierne blev vedtaget af Greve Byråd den 16. december 2008. For at realisere strategien og skabe erhvervsudvikling og effekt

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 15. Nørre Nebel 15.01 Nørre Nebel By 15.10 Åbent land Nørre Nebel Bevaringsværdige bygninger Rammer 15.01 Nørre Nebel By Status Nørre Nebel er en områdeby med udviklingspotentialer inden for bosætning,

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere