DBC beretning 2008 Marts 2009 / shc

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DBC beretning 2008 Marts 2009 / shc"

Transkript

1 DBC beretning 2008 Marts 2009 / shc

2 Indhold Indledning... 3 DBCs vision... 3 Generelt om virksomheden i Partnerskaber... 4 Projekter i Open Library Strategy (OLS)... 6 OLS Partnerprojektet... 7 Open catalogue... 7 Open Search/TING... 7 Open Ressource Sharing (RS/ILL)... 7 Anvendelse af åbne standarder... 7 Open Source... 7 The Museum System... 8 DanBib udvikling... 8 Danske Biblioteker i WorldCat... 9 DanBib som ægte fælles katalog... 9 DanBib drift Bibliotek.dk Standardisering Distribution af digitale produkter Forsideservice Filmstriben Netmultimedia.dk Sirpa Hosting og support Konsulentydelser Lej en bibliotekar Dialog med bibliotekerne Nyt design Arrangementer Biblioteket i hånden d. 17. januar Computerspilskonference den 25. september Ressource Desciption and Access DBC som hovedsponsor på SmartCity Library Conference DBC-prisen Miljøhensyn DBCs sociale kapital Måling af DBCs Sociale indeks Nøgletal Nationalbibliografisk produktion Brugen af DanBib og bibliotek.dk DBCs regnskab... 17

3 Indledning I 2008 har DBC for alvor engageret sig i partnerskaber og udviklingssamarbejde omkring Open Library Strategy og Open Source, digitale distributionsformer og et nyt system til museerne. De mange aktivitetertegner konjunkturerne af det nye DBC efter adskillelsen fra Biblioteksmedier. Konsolideringen af virksomheden fortsætter, samtidig med at helt nye tilbud til biblioteker, museer og andre videninstitutioner udvikles. DBCs vision Vi gør viden relevant og let tilgængelig, når og hvor den enkelte borger har brug for den. Vi spænder over alle facetter af biblioteks- og it-fagligt knowhow og udviklingsressourcer og kan derfor levere løsninger, der strukturerer og formidler viden. Meget af den viden, der er relevant for brugeren, findes først, når der bliver skabt sammenhæng mellem forskellige informationskanaler. Vores styrke er at organisere informationer gennem en unik sammensætning af kernekompetencer. Vi laver løsninger, der binder viden sammen mellem forskellige aktører: Som bibliotekseksperter beskriver og indekserer vi indhold, så brugerne kan finde den relevante information Som it-specialister binder vi viden i forskellige systemer sammen ved at bruge grænseflader baseret på åbne standarder, og vi udvikler den infrastruktur, som informationen skal flyde i. Som formidlere beskriver og præsenterer vi viden, så den ikke blot er tilgængelig, men også forståelig og anvendelig. Vi understøtter bibliotekernes indsats for at styrke vidensamfundet ved at udvikle nye videnprodukter og udbygge bibliotekernes IT-infrastruktur. I dialog med bibliotekerne og i partnerskaber udvikler vi de produkter og services, som biblioteker og biblioteksbrugere efterspørger. Generelt om virksomheden i 2008 Indgangen til 2008 markerede den endelige adskillelse af DBC og Biblioteksmedier, som fra årsskiftet blev overtaget af LD Equity. Adskillelsen havde været ventet længe faktisk blev den principielle beslutning herom truffet allerede tidligt i Der havde derfor været god tid til at tage bestik af den situation, der ville kendetegne det nye DBC og fastlægge strategier for håndtering af denne situation: Det er fortsat en hovedudfordring for DBC at stille en velfungerende og effektiv bibliografisk og it-mæssig infrastruktur til rådighed for dansk biblioteksvæsen. Udfordringen indebærer en forpligtelse til at tilbyde løsninger baseret på tidssvarende teknologi. Aktuelt kommer det til ud- 3(17)

4 tryk i det omfattende udviklingsarbejde, der finder sted i disse år for at implementere en serviceorienteret arkitektur og introducere open source som løsningsfilosofi. Herigennem styrkes bibliotekernes muligheder for selvstændigt at sammensætte de løsninger, de vil basere sig på. Og investeringerne i fællesløsningerne stilles til rådighed for lokalt udviklingsarbejde i form af open source software. DBCs traditionelle kerneydelser er produktion og formidling af metadata. Vi tror imidlertid ikke på, at metadata som isoleret størrelse også fremover vil blive betragtet som et attraktivt produkt. I stedet vil metadata og det indhold, de repræsenterer, blive efterspurgt under ét dobbeltklik eller dø har vi kaldt denne strategiske udfordring. Det er derfor afgørende vigtigt for DBC at indgå i partnerskaber med indholdsejere om udformning og formidling af produkter der kombinerer indhold, metadata og infrastruktur. Ebog.dk, Filmstriben og Netmultimedia.dk er udslag af denne bestræbelse. I forbindelse med udskillelsen af Biblioteksmedier fastlagde ejerne en ejerpolitik for DBC. Ejerpolitikken er offentliggjort på DBCs hjemmeside. Heri beskriver man DBCs kerneopgaver, jfr. ovenfor. Men man anerkender også, at udviklingen går i retning af mere flydende grænser mellem biblioteksvirksomhed og anden informations- og oplevelsesvirksomhed. Derfor åbner ejerpolitikken på nærmere præciserede vilkår for, at DBC kan være aktiv udenfor biblioteks- og undervisningsområdet, såfremt der er tale om ydelser, der er nært knyttet til det primære virkefelt. DBCs engagement på museumsområdet der omtales senere i beretningen er et eksempel herpå. Som nævnt er implementering af en serviceorienteret arkitektur en grundlæggende udfordring for DBC. Den trelags-model indhold, services og brugergrænseflader som er en del af den serviceorienterede arkitektur, vil brede sig ud i alle afkroge af DBCs produktsortiment. Vi har taget konsekvensen af dette ved at lægge vores grundlæggende organisation om, så den afspejler trelagsmodellen. Det indebærer, at indholdsvinklen er forankret i datadivisionen, servicevinklen i it-divisionen og brugergrænsefladevinklen i markedsafdelingen. Man kan altid diskutere timingen i en sådan omlægning. Vi har valgt at implementere den på et tidligt tidspunkt i overgangen til den serviceorienterede arkitektur. Vi satser på, at vi hermed undgår, at den gamle struktur bliver et drivanker, der forsinker og forplumrer overgangen, men i stedet opnår, at strukturen arbejder aktivt for omlægningen. Partnerskaber DBC ønsker gennem partnerskaber at samle de bedste kompetencer hos forskellige partnere omkring fokusprojekter for derigennem at skabe efterspurgte kvalitetsservices for bibliotekerne og andre videninstitutioner og -virksomheder. Styrken i og målet med partnerskaber er at kombinere kernekompetencer fra forskellige områder til udvikling af konkurrencedygtige produkter for kulturel oplevelse og tilegnelse af viden. 4(17)

5 I partnerskaber kan DBC tilbyde kompetencer, der er baseret på: DBCs eksisterende rolle i bibliotekssektoren gennem DanBib og bibliotek.dk, der binder bibliotekssystemerne sammen. DBCs metadata skabelse og kobling til digitalt indhold eksemplificeret gennem fx ebog.dk, Filmstriben og forsideservice. DBCs mangeårige kompetence for udvikling og drift af store databaser. Stor IT-sikkerhed og fuld tilgængelighed samt oppe- og svartid er garanteret i DBCs hostingydelser. Derfor søger DBC partnerskaber med relevante partnere i bibliotekssektoren og kulturområdet iø, i mediebranchen og i IT-branchen. I 2008 har DBC indgået en række spændende og fremsynede partnerskaber: Bibliotekspartnere i Open Library Strategy-projektet, der har til formål at bidrage med relevant biblioteksfaglig viden, hvor bibliotekerne får indflydelse på udformningen af de enkelte services og brugergrænseflader Udviklingspartnerskab med Københavns biblioteker og Århus kommuners biblioteker om udvikling af en fælles formidlingsplatform baseret på open source. DBC vil forene open source projektet Open Search med databrønden, der er en central del af Århus og Københavns kommuners bibliotekers TING-projekt ( Målet er at udvikle en fælles databrønd og søgefunktion, der binder de fysiske og virtuelle ressourcer sammen i formidlingen til bibliotekernes brugere. Udviklingspartnerskab med Alexandra Instituttet om udvikling og salg af et nyt storskærmsprodukt, der skal baseres på de bedste elementer fra Sirpa og Infogalleriet, og udvikles til en ny teknologisk platform. Udviklingssamarbejde med Statsbiblioteket om udvalgte infrastrukturprojekter som fx DanBib som ægte fælles katalog og danske biblioteker i WorldCat. Medlemskab af bibliotekskonsortiet Biblioteket spiller online med ansvar for at etablere distributionsplatformen netmultimedia.dk. Partnerskab med Gallery Systems om salg og udvikling af The Museum System (TMS) og emuseum til nordiske museer, suppleret med services som support, hosting, undervisning og rådgivning omkring produkterne. Samarbejdet vil også omfatte udvikling af systemerne til det nordiske marked. Fortsat partnerskab med Det Danske Filminstitut om videreudvikling af Filmstriben, bl.a. med spillefilm, fjernadgang for bibliotekernes brugere og pay pr. view for private brugere. 5(17)

6 Projekter i 2008 Open Library Strategy (OLS) DBC udvikler produkter og services, der er baseret på standarder, der muliggør fleksibelt at forbinde forskellige systemer og data. OLS anvendes som betegnelse for den strategi som DBC har arbejdet med gennem nogle år i forbindelse med udviklingen af DanBib - next generation. Hovedpunkterne inden for OLS er anvendelse af åbne standarder, implementering af en generel Service Orienteret Arkitektur (SOA), samt udvikling baseret på open source. Det er målet, at alle de enkelte delfunktioner inden for DanBib og en del af DanBib+ skal tilbydes som selvstændige services. De enkelte services kan sammensættes uafhængigt og med elementer fra andre bibliotekssystemer, og således danne et samlet funktionsdygtigt bibliotekssystem. Det er visionen, at det samlede servicekompleks skal sætte standarden for Fremtidens bibliotekssystem både i relation til funktionalitet og teknik. OLS er det bibliotekskoncept, der ved at sammensætte en række services fra både DBC og andre leverandører er buddet på et system til både folke-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker. Inden for de enkelte services tages der højde for krav, der er specielle for hver af de nævnte sektorer, således at disse krav er en naturlig del af funktionaliteten i hver enkelt service. OLS er web baseret og funderet på åbne standarder. Det bygger direkte, men ikke kun på DBCs data - DanBib som ægte fælleskatalog - og dermed på den teknologi, der anvendes i forbindelse med DanBib og bibliotek.dk. Der tages således udgangspunkt i flere af DBCs nuværende centrale delsystemer, der videreudvikles til afgrænsede services og via åbne standardiserede grænsesnit skal kunne indgå i forskellige systemløsninger. Der udvikles desuden supplerende services efter samme model - her tænkes på funktionalitet, der pt. ikke indgår i de centrale systemer - bl.a. udlånsfunktionalitet, statistik mv. Af disse vil udlånsfunktionalitet ikke være en egentlig del af OLS, men vil kunne leveres af en ekstern partner. Konceptet giver mulighed for at serviceshoppe blandt de forskellige åbne DBC services, sammensætte disse services og forsyne dem med en samlet brugergrænseflade til at lime de enkelte services sammen Det vil desuden blive muligt at integrere moduler / services fra andre systemleverandører OLS eller dele af det tilbydes som open source, således at kunder på de enkelte services får adgang til kildekoden og kan rette, tilrette og videreudvikle på systemet mod at det kommer øvrige kunder til gode. DBC opretter og vedligeholder et community til varetagelse heraf. Det vil således være de samlede services inkl. udlånsfunktionalitet (Open Circulation), der kan tilbydes som afløser for det nuværende Integra system. Desuden vil de enkelte services kunne erhverves efter ønske og behov til implementering i et lokalt bibliotekssystem. I forbindelse med udviklingen af de enkelte services vil disse kunne integreres i det aktuelle Integra system og således løbende skulle afløse nuværende moduler / funktionalitet. 6(17)

7 Den udvikling i OLS, der har fundet sted i 2008, er primært Open Search og Open Ressource Sharing samt dialog med bibliotekerne. OLS Partnerprojektet DBC har indgået partnerskab med en række folke- og uddannelsesbiblioteker, der har Integra, samt med Roskilde Universitetsbibliotek og Statsbiblioteket som interesserede parter. Formålet er at sikre løbende dialog omkring OLS, herunder at opnå sparring ved udarbejdelse af udviklingstemaer, ved review af systembeskrivelse, herunder test og pilotdrift af services og moduler. Open catalogue Projektet tager udgangspunkt i DanBib som ægte fælleskatalog (se side 9). Open Search/TING Projektet omfatter et partnerskab med Københavns og Århus Kommuners biblioteker om etablering af databrønden, TING 1. Udviklingen foregår i Open Source. Projektet har til formål i tilknytning hertil at etablere en service, der kan anvendes til søgning på tværs af mange forskellige datakilder i en databrønd med metadata på fysiske materialer samt indekserede e-bøger og e-tidsskrifter. Projektet skal realisere behovet for både integrated search og federated search og behovet for at kunne søge på tværs af forskellige værktyper, metadataformer, digitalt indhold, administrative data mv. Samtidig skal det understøtte behovet for at søge i meget store datamængder, langt over de ca. 30 mio. poster der pt. ligger i DanBib. Der skal endvidere udvikles brugergrænseflader til søgning og visning af databrøndens dokumenter. Open Ressource Sharing (RS/ILL) Projektet skal udvikle en funktionalitet, der realiserer biblioteksvæsenets behov for at dele ressourcer, hvad enten der er tale om fysiske materialer, der indgår i lånesamarbejdet (ILL) eller digitale ressourcer, der indgår i diverse licenser, konsortier mv. Anvendelse af åbne standarder Målet er, at alle komponenter, services og data er baseret på standarder som er veldokumenterede, offentlig tilgængelige og vedligeholdt i åbne fora, uden økonomiske, juridiske eller politiske begrænsninger. Det er i forvejen et grundvilkår for DanBib, men indførelse af SOA medfører en øget arbejdsindsats med udvikling og implementering af standarder. Open Source Open source er et forretningsorienteret software, hvor man kan få adgang til kildekoden uden omkostninger og har mulighed for at videredistribuere ændringer baseret på kildekoden, kaldet 1 7(17)

8 free software eller open source. Der er defineret bestemte ejerskabsforhold og regler omkring adgangen til kildekoden og regler for videreudvikling og videredistribution af den. Målet er at bibliotekernes og DBCs strategier kan møde hinanden og i samarbejde blive en del af en større, fælles udviklingskraft. DBC ønsker at etablere et langsigtet udviklingsfællesskab med kunder og samarbejdspartnere på relevante, både nutidige og fremtidige platforme, hvor stadig flere projekter udvikles i open source. Der vil blive etableret og faciliteret et Open Source Community, hvor alle har mulighed for at bidrage til processen. Alle biblioteker vil frit kunne tilgå de forskellige services og bl.a. styrke deres lokale site. Se også open source samarbejdet om Open Search/TING. The Museum System Ved årsskiftet 2008 indgik DBC aftale med det amerikanske selskab Gallery Systems om salg i Norden af The Museum System (TMS). TMS er et af verdens førende registrerings- og formidlingssystemer til museer, gallerier, arkiver og andre samlinger. Gallery Systems har mere end 600 kunder, fordelt over 22 lande. Kunderne tæller bl.a. MoMA og Guggenheim i New York, Tate og The National Gallery i London, og Louisiana og Skagens Museum i Danmark, men også en lang række mindre museer, gallerier og arkiver er kunder. TMS er state of the art inden for museal registrering og webformidling. En af de stærke features i TMS er genbrug af data, og DBC vil i starten af 2009 udvikle et konverteringsprogram fra TMS til REGIN, så de danske museer både kan drage fordel af de mange faciliteter i TMS og samtidig undgå unødigt registreringsarbejde. DBC tilbyder dansk support, undervisning og hosting i forbindelse med anskaffelsen af TMS. DBC har knyttet en konsulent til området med baggrund i museumssektoren, som skal deltage i dialogen med museerne om køb af TMS. DBC deltog i 2008 i et pilotprojekt om brugerinddragelse sammen med Nationalmuseet. Projektet blev faciliteret af NFBI, Netværk for forskningsbaseret, brugerdreven innovation, som DBC er medlem af. Formålet var at generere viden om museumsbrugernes oplevelse af museet i dag og deres ønsker til fremtidens museum særligt mht. den formidling de møder på museet. DanBib udvikling Udviklingsaktiviteterne har været centreret om nyudvikling af DanBib i overensstemmelse med Open Library Strategy, dvs. udvikling og implementering af data, services og funktionalitet i en serviceorienteret arkitektur (SOA), udvikling og anvendelse af åbne standarder i alle dataformater og services samt frigørelse af DanBib-komponenter som Open Source. Udover arbejdet med Open Library Strategy, har den væsentligste udviklingsindsats været koncentreret om udvikling og implementering af nyt Netpunkt. Nyt Netpunkt har været i pilotdrift siden november Med nyt Netpunkt får vi en tidssvarende brugergrænseflade som i overensstemmelse med OLS har samme basissystem som bibliotek.dk. 8(17)

9 Danske Biblioteker i WorldCat December 2008 blev der underskrevet en aftale mellem OCLC og DBC, som dels giver danske biblioteker adgang til at bruge WorldCat som kilde til genbrugskatalogisering og dels indebærer, at den samlede bestand på danske offentlige biblioteker bliver uploadet til WorldCat. Endvidere bliver et mindre antal forskningsbiblioteker efter eget ønske leverandører af udlånsmateriale til udenlandske biblioteker - og Statsbiblioteket sikrer, at den øgede internationale synlighed af den danske kulturarv, som den afspejles i danske bibliotekers bestand, også udmøntes i praktisk tilgængelighed. Det nu etablerede samarbejde er et resultat af Deff-projektet Danske biblioteker i WorldCat, hvor der igennem 2008 er foretaget en række analyser og udredninger som forberedelse til et udvidet samarbejde med OCLC om WorldCat. Med udgangspunkt i 2008-projektets resultater og den indgåede aftale etableres der et implementeringsprojekt, hvortil der ligeledes vil blive søgt støtte fra Deff. Fem forskningsbiblioteker og fem centralbiblioteker gennemførte hen over sommeren kontrollerede forsøg med genbrug af poster fra WorldCat. Resultatet blev præsenteret og drøftet på en workshop i efteråret og både forsøget og workshoppen pegede entydigt i retning af, at forsøget snarest burde glide over i en driftsfase. WorldCat ekspanderer med import fra mange ikke-engelsksprogede lande, så voldsomt, at forholdet mellem ikke-engelsksprogede og engelsksprogede titler nu er fifty-fifty. For at skabe råderum til denne løsning har DBC med virkning fra 1. januar 2009 opsagt abonnementet på British National Bibliography. Vi opretholder abonnementerne på Library of Congress og ISSN-Network i hvert fald i 2009; Library of Congress er uden diskussion en mere væsentlig genbrugskilde end British National Bibliography. Også Deutsche Bibliographie vil blive uploaded til WorldCat. DanBib som ægte fælles katalog Henover foråret 2008 har vi deltaget i en projektgruppe i Deff-regi, som har udarbejdet forslag til en datamodel og workflows for Danbib som ægte fælles katalog. I forslaget opstilles der nogle overordnede designkriterier for en fælles katalog uden at gå i dybden og have svar på alle detailspørgsmål. Forslaget blev præsenteret og drøftet på en workshop med deltagelse fra en række forskellige fag- og forskningsbiblioteker. Efterfølgende har projektgruppen udarbejdet en anbefaling om, at der etableres et specifikationsprojekt, hvis formål er at designe fælles kataloget, udarbejde en kravspecifikation og opstille en økonomi for såvel udvikling som drift. Specifikationsprojektet bør også såvel generelt som for det enkelte bibliotek indeholde en beskrivelse af overgangen fra den nuværende datamodel til nye, herunder spørgsmålet om et evt. katalogbrud. Projektgruppen anbefaler endvidere, at der arbejdes videre med nogle konkrete opgaver, bl.a. om automatisk fletning af poster, om hurtig gensidig opdatering mellem DanBib og bibliotekets katalog, om de lokale ka- 9(17)

10 talogiseringsværktøjer kan opsættes til at skelne datatyperne fælles, fælleslokal og lokal samt om direkte katalogisering til DanBib. DanBib drift DanBib har i 2008 været præget af god kvalitet og stabil drift med gode svartider. Antallet af afgivne DanBib-bestillinger var 2 mio bestillinger en stigning på 4,5 % i forhold til året før. Omfanget af genbrug af bibliografiske poster kan ikke opgøres, men der er fortsat tale om et meget betydeligt genbrug af poster, også procentuelt i forhold til bibliotekernes kataloger; der er dog fortsat et efterslæb vedr. digitale ressourcer, hvilket skyldes flere forhold, dels en manglende fælles opfattelse af DanBib som infrastruktur for digitale ressourcer, dels bibliotekernes usikkerhed mht. integration af netressourcer i lokalkatalogen og dels import af registreringer af artikler i elektroniske tidsskrifter. DanBibs kvalitetsmål omfatter svartidsmåling, måling af driftseffektivitet, baseajourføring samt registreringstid hos DBC. Brugerne kan orientere sig om disse målinger på Ved årets udgang var der i alt i DanBib ca. 29,5 mio. poster, hvilket er en stigning på 1 mio. i forhold til året før. Dertil kommer DanBib+ basen: Deutsche Bibliographie på 1,5 mio. poster, som dog blev lukket ved årsskiftet 08/09. Vi har gennemført 4 årlige servicevinduer, dvs. dage med planlagt nedlukning af hensyn til større systemrenoveringer og -ændringer. Vi har i 2008 fortsat udbygningen af med dokumentation, statistik, brugerstøtte og standarder. Bibliotek.dk Vi har i 2008 gennemført små og store projekter efter aftale med Styrelsen for Bibliotek og Medier. Projektporteføljen spænder meget vidt og omhandler bl.a. forbedrede søgemuligheder, nye brugerfaciliteter og udbygning af samspillet mellem bibliotek.dk og bibliotekernes egne systemer. Udover de egentlige udviklingsprojekter har vi gennemført brugerundersøgelse og udarbejdet uddybende notater samt afholdt workshops. Dialog med bibliotekerne føres også på I 3. kvartal 2008 havde bloggen besøgende. En forespørgsel om udvidelse af automatisk fjernlån affødte således 33 kommentarer. Eksempler på årets bibliotek.dk-projekter: Forsideservice i bibliotek.dk, levering af artikler til slutbruger, lokalbibliografiske poster i bibliotek.dk, DRs Nordisk Forfatteratlas i bibliotek.dk, en login-løsning, der muliggør brug af Mit bibliotek indstillinger på forskellige pc ere og workshop om bibliotek.dk som lokal brugergrænseflade. Der er desuden indledt samarbejde med Gyl- 10(17)

11 dendal om implementering af indholdsrelevant linkning mellem Encyklopædien ( og bibliotek.dk. I 2008 blev der iværksat en markedsføringskampagne bestående dels af et presserum, finansieret af DBC, dels af et videnspil, finansieret af Udviklingspuljen. Markedsføringskampagnen gave i en periode markant øget brug af bibliotek.dk. Standardisering DBC deltager aktivt i udvikling og implementering af standarder i dansk og internationalt regi. DBC varetager næstformandsposten i Bibliografisk råd, som bl.a. afgiver indstilling til Styrelsen for Bibliotek og Medier i principielle sager vedrørende bibliotekernes kataloger og nationalbibliografiske forhold, herunder større ændringer i 'Katalogiseringsregler og bibliografisk standard for danske biblioteker' og 'danmarc2'. I DanZIG-udvalget har DBC i 2008 varetaget udarbejdelsen af guidelines for brug af EDItX til XML-bestillinger og XML-følgesedler ifm. materialevalg samt guidelines for brug af ISO DIS (Schema for holdings information) til rekvirering af XML-dokument med historiske beholdningsdata fra lokalsystem. DBC har endvidere medvirket til udarbejdelsen af et sæt guidelines for implementering af den amerikanske standard Z39.83 NCIP, der specificerer en række services i forbindelse med udlån. DBC har tillige ansvaret for udarbejdelse af guidelines for implementering af ISO MarcXchange til udveksling af poster i XML-format. Dette arbejde er forsinket pga. manglende afklaring af mapning af enkelte tegn i danmarc2-tegnsættet. Sagen forventes afklaret i løbet af I Dansk Standards udvalg for Information og dokumentation (S24) varetager DBC formandsposten i undervalget for Teknisk interoperabilitet og deltager i underudvalget for Identifikation og beskrivelse. Underudvalgenes medlemmer deltager med teknisk ekspertise ifm. udvikling og revision af internationale standarder i ISO TC 46. Undervalget for Teknisk interoperabilitet har taget initiativ til flere internationale standarder i de seneste år, herunder ISO (MarcXchange), som blev publiceret februar 2009, og ISO (RFID in libraries), som måske kan ligge klar til publicering ved udgangen af Distribution af digitale produkter Forsideservice Biblioteksbrugere efterspørger i stigende omfang mere digital information om bøger og andre materialer på bibliotekerne. I januar 2008 blev forsideservice sat i drift som produkt. Servicen blev udviklet i et samarbejdsprojekt med Statsbiblioteket. Servicen muliggør visning af danske og i et vist omfang udenlandske bogforsider i bibliotekernes kataloger. I 2009 forventes servicen at blive yderligere udbygget med indholdsfortegnelser, flere udenlandske forsider samt bogflaptekster. Dertil kommer forsidebilleder på andre materialetyper. 11(17)

12 Filmstriben Øget kapacitet på bredbåndforbindelser åbner nye perspektiver for formidling af film online til den enkelte forbruger. DBC etablerede i december 2007 Filmstriben med streaming video via nettet. Filmstriben omfatter nu over 500 kort- og dokumentarfilm. I februar 2009 er yderligere 100 kommercielle spillefilm blevet tilgængelige. Filmstriben blev tilbudt i sommeren 2008 med en gratis prøveperiode på 1 år til landets folkeskoler og gymnasier, hvilket har bevirket en stor tilstrømning af skoleabonnenter. Et lignende tilbud om en gratis prøveperiode er blevet tilbudt folkebibliotekerne i Desuden har en række mellemlange uddannelser tegnet abonnement på Filmstriben. Netmultimedia.dk Interessen for spil er stærkt voksende, og bibliotekerne har fokus på formidling af computerspil både for børn, unge og voksne. DBC er ultimo 2008 trådt ind i bibliotekskonsortiet i projektet Biblioteket spiller online. Samarbejdsprojektet omfatter etablering af en online distributionsservice for spil til biblioteker. De deltagende biblioteker er Frederiksberg Bibliotek, Herning Centralbibliotek, Odense Centralbibliotek, Roskilde Centralbibliotek og Vejle Centralbibliotek, der har fået tilsagn om bevilling fra Styrelsen for Bibliotek og Mediers udviklingspulje til projektet: Biblioteket Spiller Online. På netmultimedia.dk vil biblioteksbrugerne kunne låne spil, læse anmeldelser af spil og oplysninger om spillenes natur, udvikling af nye spilteknologier mv. DBCs rolle i projektet er at etablere distributionsplatformen med computerspil, herunder indgåelse af aftaler med kommercielle spilproducenter og distributører. Projektet iværksættes i Sirpa Bibliotekerne er i stigende grad opmærksomme på at markedsføre bibliotekernes ydelser til lokalesamfundet, og mange biblioteker har derfor anskaffet storskærme til dette formål. DBC har udviklet Sirpa, der er en online formidlingskanal til storskærme, der bygger på open source og frie softwarelicenser og med åbne brugergrænseflader. Det gør det muligt for bibliotekerne at im- og eksportere data og integrere nyhedsløjfen i andre systemer alt efter behag. Bibliotekerne kan producere lokale indslag og frigive til visning rettet mod forskellige brugergrupper. I november 2008 indgik DBC og Borger.dk en samarbejdsaftale, der indebærer at DBCs Sirpa redaktion fremover udgiver nyhedsløjfen Sirpa Borgernyt til storskærm og pc-skærm. Tjenesten formidler information og nyhedsstof af interesse for borgere. Målgruppen er borgerservicecentre og biblioteker. I november 2008 indgik Alexandra Instituttet og DBC en samarbejdsaftale om at videreudvikle en fælles interaktiv platform til formidling af kulturnyheder. Den ny formidlingsplatform, der skal udvikles i 2009, baseres på DBCs kulturnyhedskanal, Sirpa, der er designet til visning og redigering af nyheder på storskærm, og på den interaktive funktionalitet i InfoGalleri, som er udviklet af Alexandra Instituttet på baggrund af samarbejde med Center for Interactive Spaces på Århus Universitet. 12(17)

13 De to samarbejdsparter lægger vægt på fleksibiliteten i forhold til den enkelte kundes mulighed for at tilvælge interaktivitet og nye teknologier, egen redigering og deling af nyheder og import af RSS nyhedsfeeds. Hosting og support DBC har gennem nogle år leveret hosting til en række biblioteker og uddannelsesinstitutioner, der har Integra som bibliotekssystem. DBC hoster ligeledes ebog.dk og ebib.dk. Da Biblioteksmedier i 2008 blev solgt til nye ejere, blev virksomhedens IT-drift sat i udbud, og DBC vandt udbuddet. I forbindelse med aftalen om salg af The Museum System vil DBC også tilbyde museerne hosting og support på dette system. Konsulentydelser Lej en bibliotekar Fokus for DBCs kompetencesalg er virksomheder og institutioner med et højt niveau af vidensproduktion og formidling. DBC udlejer medarbejdere på time-/dags- eller ugebasis. DBCbibliotekaren opbygger og vedligeholder arkiver for virksomheder, der enten har et begrænset behov for arkivering eller vurderer, at det er for dyre kompetencer at holde udviklingsmæssigt ajour hos egne medarbejdere. I 2008 valgte Novo Nordisk som den første virksomhed at leje en registreringsmedarbejder til deres bibliotek. I december 2008 indgik DBC en aftale med Ingeniørernes Arbejdsløshedskasse om at opbygge en struktur på arbejdsløshedskassens fælles-drev samt opstille regler for fællesmapperne i arbejdsløshedskassens andre afdelinger. Og i 2009 vil DBC for Forsknings- og Innovationsstyrelsen udøve en kontrol af maskinsammenkørte data i styrelsens forskningsindikator. Forskningsindikatoren er et redskab, universiteterne bruger til at dokumentere, hvad og hvor meget de publicerer i verdens forskningsmagasiner. Kontrollen koordineres med de involverede universiteter. Dialog med bibliotekerne Nyt design I april 2008 tog DBC et nyt design og ny hjemmeside i brug. Det ny logo symboliserer videnstrømme som gennem DBCs kernekompetencer, videnstrukturering og formidling, skaber ny viden og værdi for brugerne. DBC har således fokus på at anvende sine kompetencer også i nye digitale sammenhænge, hvor der kan opnås synergi for biblioteker og andre offentlige videninstitutioner. I samme forbindelse blev den trykte DBC Avisen afløst af den digitale nyhedsavis Centrifugen. 13(17)

14 Arrangementer I 2008 afholdt DBC en række arrangementer i samarbejde med forskellige biblioteksfaglige partnere: Biblioteket i hånden d. 17. januar Temadag arrangeret i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening og Danmarks Biblioteksskole. Temadagen belyste mulighederne for at anvende forskellige, primært mobile, teknologier, der supplerer nettet til formidling af bibliotekernes tilbud til brugerne. Blandt indlægsholderne var Jan Damsgaard, professor på CBS, Johan Winbladh, kanalredaktør for mobil på DR Medier, Jørn Helge Dahl, projektleder Biblioteksvar.no, Den norske nettjeneste. Computerspilskonference den 25. september Konferencen satte fokus på spørgsmålet om det gode computerspil: Hvornår er et spil godt? Hvad er den gode historie i et spil? Hvordan kan bibliotekarerne inddrage spil på bibliotekerne? Blandt indlægsholderne var bl. a. Bo Kampmann Walther, associeret professor ved Center for Medievidenskab ved Syddansk Universitet, og Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet. Ressource Desciption and Access Barbara B. Tillett var inviteret til Danmark som hovedtaler ved en temadag, arrangeret af Bibliotekarforbundets faggruppe for Tekniske afdelinger, FABITA. Barbara B. Tillett er chef for Library of Congress Cataloging Policy and Support Office og LC s medlem af Joint Steering Committee for Development of RDA. Hun gav en præsentation og status for de nye katalogiseringsregler, der er planlagt at være afløserne for det gældende regelsæt AACR2. Den danske vinkel på de nye regler blev belyst af Erik Thorlund Jepsen, konsulent i Styrelsen for Bibliotek og Medier og Hanne Hørl Hansen, bibliografisk konsulent på DBC. DBC som hovedsponsor på SmartCity Library Conference I oktober 2008 løb en internationale konference af stabelen, arrangeret af Københavns Kommunes Biblioteker sammen med en række internationale partnere. Som hovedtemaer blev der fokuseret på, hvordan biblioteker kan gøre byerne stærkere, og på biblioteket som et fysisk rum i den digitale verden og et virtuelt rum, hvor biblioteket er, hvor du er. DBC havde i den forbindelse en mindre udstilling, og holdt et oplæg på konferencen. DBC-prisen Hvert år uddeler DBC DBC-prisen på i alt kr til det bedste kandidatspeciale på Danmarks Biblioteksskole. I 2008 gik prisen til Kirstine Hagen Thomasen og Marie Bjørnskov Engberg for specialet Typificering og magt i flickr. I forbindelse med overrækkelse lød vurderingen fra specialevejleder Jack Andersen på Danmarks Biblioteksskole: Specialet formår at beherske et komplekst sammensat teoriapparat og at bruge det stringent og intelligent i sin empiriske analyse. På denne måde udviser specialet ikke blot intellektuel modenhed, men også at det behersker et højt niveau af teoretisk og analytisk indsigt. 14(17)

15 Miljøhensyn DBC er en miljøbevidst virksomhed, som arbejder for at skabe en bæredygtig udvikling, der tager hensyn til miljøet og naturens ressourcer. DBC søger løbende at forebygge og reducere miljøpåvirkningen ved at - anvende miljørigtige løsninger i det omfang, det er teknisk og økonomisk muligt - begrænse anvendelse og spild af energi, råstoffer og andre ressourcer - minimere affaldsmængden ved konsekvent at gennemføre affaldssortering og at tænke i genanvendelse - efterspørge miljøvenlige produkter og ydelser - fremme åbenhed, dialog og samarbejde om miljøforhold overfor medarbejdere, kunder, samarbejdspartnere og leverandører - som minimum overholde gældende lovgivning på området. DBCs sociale kapital DBC påtager sig et socialt medansvar i bestræbelserne på at skabe et arbejdsmarked med plads til alle. DBCs samarbejdsudvalg har de seneste år udarbejdet et socialt indeks. Det sociale indeks ( < er en metode, der kortlægger virksomhedens hensigter, indsatser og resultater på en række områder, bl.a. ansættelse, afskedigelse, uddannelse, information og arbejdsmiljø. Beskæftigelsesministeriet har ansvaret for metoden og den løbende opfølgning på initiativet. Udarbejdelse af det sociale indeks indebærer desuden identifikation af indsatser til forbedringer. Måling af DBCs Sociale indeks Der er over en 5-årig periode sket en klar forbedring i, hvordan DBCs sociale ansvar opleves af medarbejderne. Målingen foretages årligt. 15(17)

16 Det sociale indeks vurderes efter flg. skala: Points Vurdering 0-20 Virksomheden tager ikke et socialt ansvar Virksomheden tager i meget begrænset omfang et socialt ansvar Virksomheden tager et socialt ansvar Virksomheden tager i høj grad et socialt ansvar Virksomhedens sociale ansvar er i verdensklasse. Virksomheden er et forbillede for andre virksomheder Nøgletal Nationalbibliografisk produktion I 2008 blev registreret følgende mængder til Nationalbibliografien: Nationalbibliografi (vægtede registreringer) Dansk bogfortegnelse Dansk Billedfortegnelse Dansk Lydfortegnelse Danske Musikoptagelser Internetpublikationer Dansk Artikelindeks Dansk Anmeldelsesindeks Pladeanmeldelser Vægtede registreringer i alt Brugen af DanBib og bibliotek.dk Antal poster i DanBib (mio.) 23,2 25,2 26,5 28,5 29,5 Brugen af bibliotek.dk Antal unikke brugere pr. Ca. Ca. Ca. Ca. Ca. uge* Ændring i % +55% +31% +9% +27% - 26% *Målt ultimo året, dvs. uge 48 16(17)

17 DanBibbestillinger (t) Ændring i % det seneste år DanBib ,5% *Måling af automatiserede bestillinger påbegyndt pr Bestillinger i bibliotek.dk Ændring i % det seneste år (t) ,5% Viderestil fra bibliotek.dk til biblioteker Ændring i % det seneste år (t) % DBCs regnskab DBCs årsregnskab 2008 publiceres på når det er godkendt. 17(17)

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Dette notat skal beskrive løsningsmodeller for bibliotek.dk som lokal grænseflade som opfølgning på det notat som blev lavet i 2007 1 og på den workshop som blev

Læs mere

Som bibliotekseksperter beskriver og indekserer vi indhold, så brugerne kan finde den relevante information

Som bibliotekseksperter beskriver og indekserer vi indhold, så brugerne kan finde den relevante information Marts 2010 / SHC Indhold Indledning... 3 DBCs vision... 3 Generelt om virksomheden... 3 Partnerskaber... 4 Projekter i 2009... 4 Open Library Strategy (OLS)... 4 Distribution af digitalt indhold... 9 The

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Forandring i fællesskab

Forandring i fællesskab Forandring i fællesskab DBC s strategi, juli 2017 En biblioteksstrategi Mange bibliotekers erfaring peger i samme retning: Bibliotekerne gør det godt, men internationale og kommercielle aktører formidler

Læs mere

! " #$% &#% ' (% ' # )# *

!  #$% &#% ' (% ' # )# * ! " #$% &#% ' (% ' # )# *!+,% ) 31-05-2006 Kontaktmøde med folkebibliotekerne den 18. maj 2006 Dias 1 ) Statsbiblioteket vil være en markant aktør i vidensamfundet ved at skabe attraktive rum for forskning,

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat Helle Brink Statsbiblioteket Temadag om fjernlån FORFRA Danmarks Forskningsbiblioteksforening maj 2010 1 Oversigt 1. Danske biblioteker en kort opdatering 2. Danbib, Netpunkt

Læs mere

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden En fælles løsning DDB, Kombit, brønden Hvem, hvad, hvor og hvornår Hvem er vi? Danske Folke- og skolebiblioteker i fællesskab. Initiativ fra København, Århus, Esbjerg, Herning, Horsens og Ishøj i samarbejde

Læs mere

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot Agenda (muligvis en pause undervejs) Materialets (eksempel:

Læs mere

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011.

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011. 1 Høringsoplæg til Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2012 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter 3. november 2011 Indhold Indledning...1 Indsatsområde A: bibliotek.dk migration

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Workshop 24. oktober 2008 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier Helle Brink Statsbiblioteket 1 Hvad er WorldCat? WorldCat er en verdensdækkende

Læs mere

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 DBC Den bibliografiske og IT mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 Ejnar Slot Agenda Kort om DBC Materialets (eksempel: Bogens) vej

Læs mere

VEJE TIL VIDEN VIDEN

VEJE TIL VIDEN VIDEN VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN DBC producerer metadata og udvikler den nationale it-infrastruktur til bibliotekerne, så borgerne let finder den information, de søger og bliver præsenteret for den på en

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat BIBSYS brugermøde, Fredrikstad Marts 2009 Helle Brink Statsbiblioteket, Århus, Danmark Oversigt Hvad er danske biblioteker? Hvad er WorldCat? Hvorfor er WorldCat interessant

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Udvikling i bibliotek.dk i -Q3 Implementering af schema.org (visningen af bibliotek.dk-bogposter

Læs mere

Z39.50 Migrering +? Oplæg danzig 19-1-2012 Leif Andresen 3.1.2012

Z39.50 Migrering +? Oplæg danzig 19-1-2012 Leif Andresen 3.1.2012 Z39.50 Migrering +? Oplæg danzig 19-1-2012 Leif Andresen 3.1.2012 Oversigt Status Et helikopteroverblik Migreringsstrategi Opsamle data Sidespring: bibliotek.dk og DanBib på nettet Overgangsperiode nationale

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 1. kvartal 217 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 217 Udvikling i 217-Q1 i henhold til Releaseplan 217 (R17) Releaseplan 217 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 218 Udvikling i 218-Q1 i henhold til Udviklingsplan 218 (U18) Udviklingsplan 218 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib, bibliotek.dk og den fælles nationale

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen Netværk for lånesamarbejde november 2017 Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11 DBC, Ballerup 8/11 Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen aca@slks.dk Slots- og Kulturstyrelsen Fusioneret i 2016 af Kulturstyrelsen og

Læs mere

Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk

Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk 1 Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk Indhold Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk... 1 Indsatsområde A: Brugerfaciliteter... 3 Tema A01: Brugergrænsefladen... 3 Der

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 2. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 28 Udvikling i 28-Q2 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 4. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 27 Udvikling i 27-Q4 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne?

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? Konsekvenser af og hvorfor RDA aktører, aktiviteter og udfordringer v/hanne Hørl Hansen, DBC Resource Description & Access(RDA) Nye

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 28 Udvikling i 28-Q3 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Sådan bliver en bog til at finde TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Jeg skal bruge en bog om rumfart, som helst ikke er alt for gammel, og som er til at forstå for en niårig,

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 27 Udvikling i 27-Q3 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Aktiviteter og resultater

Aktiviteter og resultater Aktiviteter og resultater 2012-2018 Børge Obel, bestyrelsesformand, DeiC DeiC konference 2018 10/12/2018 S 1 > Baggrunden > Etableret 2012 ved en aftale mellem Forsknings- og Innovationsstyrelsen og universiteterne.

Læs mere

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken Danskernes Digitale Bibliotek Juli 2013 Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken DDB Basispakken består af ydelser, der bygger videre på DanBib og bibliotek.dk infrastrukturkomplekset og skaber

Læs mere

Nyt fra Kulturstyrelsen. 22. Marts 2012 Møde i Netværk for lånesamarbejde Leif Andresen

Nyt fra Kulturstyrelsen. 22. Marts 2012 Møde i Netværk for lånesamarbejde Leif Andresen Nyt fra Kulturstyrelsen 22. Marts 2012 Møde i Netværk for lånesamarbejde Leif Andresen Oversigt Nyt fra Kulturstyrelsen Lovbiblioteker i Danmark Kørselsordning Private biblioteker Ny teknik Retningslinier

Læs mere

Det digitale bibliotek

Det digitale bibliotek Forsknings Bibliotekerne: Det digitale bibliotek Jens Thorhauge Styrelsen for Bibliotek og Medier 1 Styrelsen for Bibliotek og Medier Ansvar for drift og udvikling af bibliotekernes infrastruktur Danmarks

Læs mere

- 1 - Fig. 1: Lånertjek ved bestil i OPAC

- 1 - Fig. 1: Lånertjek ved bestil i OPAC - 1 -, bibliotek.dk, PIN-kode, webservices. Baggrund "" er efterhånden blevet en indviklet sag. I VIP-basen findes der rigtig mange parametre og metoder vedr. lånertjek, som skal udfyldes og haves styr

Læs mere

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb FFU bibliotekerne og DDB Karin Englev, RUb DDB organisering FFU-bibliotekerne og samarbejdet med DDB Releaseplan 2016 Påvirkningsmuligheder Udviklingsemner Agenda Organisation DDB er et forpligtende samarbejde

Læs mere

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Velkommen v/rolf Hapel DDB-koordinationsgruppen Dagens program 10.00-10.15 Velkommen v/formand for koordinationsgruppen, Rolf Hapel 10.15-11.15 Hvad

Læs mere

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen

Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Vejledning til ansøgning om driftstilskud fra DDB-puljen Maj 2015 1: Om vejledningen Denne vejledning gælder for driftstilskud fra Danskernes Digitale Biblioteks driftspulje (DDB s driftspulje) for ansøgningsåret

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

DDB s mission og vision

DDB s mission og vision STATUS MARTS 2015 DDB s mission og vision Vi styrker, effektiviserer og synliggør det samlede offentlige bibliotekstilbud og sikrer alle borgerenem adgang til udvalgt, kvalitativt, aktuelt og alsidigt

Læs mere

Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek

Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek 1 vers. 18.12. Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek 2.1 Materialeoverbygning Centralbibliotekerne indkøber i fællesskab al udenlandsk litteratur (dog undtagen tidsskrifter, subskriptioner,

Læs mere

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA NOTAT H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon +45 3373 3373 Telefax +45 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk EAN 5798000793132 CVR 2648986 4. marts 2016 Dansk overgang til

Læs mere

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde REFERAT BIL-udvalget Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde 2015-04-07 Preben Aagaard Nielsen Referat af møde i udvalget den 13. marts 2015 kl. 10.30 14.00 i Kulturstyrelsen

Læs mere

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Fredericia Bibliotek - et mellemstort provinsbibliotek Dagsorden O Lovgrundlag

Læs mere

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Danskernes Digitale Bibliotek Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Film, video, TV Streaming- og downloadtjenester Musik E-bogslæsere 1400 1200. Færre biblioteker.. 1000 800 600

Læs mere

Indhold. Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2011 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter. 17.

Indhold. Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2011 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter. 17. 1 Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2011 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter 17. januar 2011 Indhold Indsatsområde A: Brugerfaciliteter...4 Tema A01: Brugergrænsefladen...4

Læs mere

Opsummering af høringssvar vedrørende den fremtidige fælleskatalogfunktion i Danmark

Opsummering af høringssvar vedrørende den fremtidige fælleskatalogfunktion i Danmark Bilag 1 Opsummering af høringssvar vedrørende den fremtidige fælleskatalogfunktion i Danmark J.nr.: 370-4 9. december 2002 APO Tre scenarier, yderligere baggrundsmateriale, fem eksterne ekspertevalueringer

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk Januar 2012 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 3 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Notat LHP /-

Notat LHP /- Notat 12-04-2010 LHP /- Vedrørende: Materialeplatformen 2009 2010 (Udkast 2) Fordeling: Styregruppen for Materialeplatformen, UNI C Skrevet af: Leo Højsholt-Poulsen Version nr.: 0.92 Materialeplatformen

Læs mere

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup Status fra DDB Preben Aagaard Nielsen Projektleder/specialkonsulent Netværk for lånesamarbejde november 2018 Indhold

Læs mere

BIBZOOM STRATEGI 2016

BIBZOOM STRATEGI 2016 BIBZOOM STRATEGI 2016 GODKENDT AF LEDELSEN JUNI 2015 BIBZOOM STRATEGI 2016 Godkendt af Ledelsen Juni 2015 INDHOLD Målgruppe... 3 VISION OG MISSION Vision... 3 Mission... 3 STRATEGI... 3 Bibzoombibliotekernes

Læs mere

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde Digital formidling - med udgangspunkt i Ting 16. september 2010 5. og sidste møde Morgensang Dagens program Partnerskaber Gaveboden er åben Danskernes Digitale Bibliotek Netværk Evaluering evalueringsskema

Læs mere

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK HVORFOR? HVORFOR? http://www.fremtidensbiblioteker.dk/uploads/website/pdf-filer11/rappportsamlefinal1.pdf HVAD KAN DDB GØRE? Skabe en vision som.. bygger videre

Læs mere

Det samarbejdende biblioteksvæsen

Det samarbejdende biblioteksvæsen Det samarbejdende biblioteksvæsen HK ernes rolle Claus Vesterager Pedersen forfatter Hvad jeg vil tale om: Virkelighedsbilledet februar 2006 Trends Redskaber Følgevirkninger Teknologi Samarbejde / stordrift

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2009

Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2009 1 Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2009 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter Indledning Udviklingsplan 2009 for bibliotek.dk bygger på Strategi for bibliotek.dk af 9.

Læs mere

ISO 28560 RFID in Libraries del 1 og 3 i henhold til DS/INF 28560 ISO 15693 og ISO 18000-3

ISO 28560 RFID in Libraries del 1 og 3 i henhold til DS/INF 28560 ISO 15693 og ISO 18000-3 Afsnit 6.2.5.2 Kommunale RFID-systemer Mange kommuner anvender RFID-systemer (Radio Frequenzy Identification), hvor alle materialer er påsat et RFID-tag. For at dette kan fungere mellem RFID-system og

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse

Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse - 1 Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse...1 Indledning...1 Formål...1 Beskrivelse...1 Basale krav til det bibliotek/website

Læs mere

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 Agenda BibZoom.dk strategi Bibzoom.dk 2011 Dialog Vision BibZoom.dk skal bidrage aktivt til at positionere de danske biblioteker som en innovativ, vigtig og serviceorienteret

Læs mere

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker

Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker Bilag til ansøgning om tilskud til Større projekttilskud til danske fag-, forskning uddannelsesbiblioteker 1. Ansøger Projektejer: DTU Bibliotek Medansøgere: UC Sjælland, VIA, UC viden sekretariatet, Metropol,

Læs mere

Kravspecifikation. for. Indholdskanalen 2.0

Kravspecifikation. for. Indholdskanalen 2.0 Kravspecifikation for Indholdskanalen 2.0 August 2011 2 Indhold 1. Kort projektbeskrivelse... 3 2. Erfaringer fra Indholdskanalen... 3 Konsekvenser... 3 3. Tekniske krav... 4 Redaktionsværktøjet og indholdsproduktion...

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet i bibliotek.dk Maj 2010 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk...1 Tekster...2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia...4 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen Baggrund Regeringen og KL blev i Økonomiaftalen

Læs mere

Borgerne har som følge af arbejdet fået:

Borgerne har som følge af arbejdet fået: Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) blev i 2012 initieret som et forpligtende samarbejde mellem KL og Kulturministeriet med det formål at styrke, effektivisere og synliggøre det samlede offentlige bibliotekstilbud

Læs mere

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Hvordan udvikler man bibliotekernes ydelser med den rette balance mellem de traditionelle og de nye biblioteksydelser? Hvordan får bibliotekerne

Læs mere

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 hvorfor DDB? hvad er DDB? økonomi organisation centralbibliotekernes rolle licenser, netbiblioteker og apps CMS hvorfor DDB? fælles udviklingskraft og udviklingsmiljø

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Præsentation af AgeForce netværk for 50+ Konceptudvikling og bæredygtighed af et både digitalt og fysisk Community

Præsentation af AgeForce netværk for 50+ Konceptudvikling og bæredygtighed af et både digitalt og fysisk Community Lev Vel Sociale og digitale medier for ældre Kulturhuset Islands Brygge d. 30.08.2011 Præsentation af AgeForce netværk for 50+ Konceptudvikling og bæredygtighed af et både digitalt og fysisk Community

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk April 2011 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 3 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 5 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Projektplan. Selvarkivering

Projektplan. Selvarkivering Projektplan Selvarkivering Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Kultur og Borgerservice Borgerservice og Biblioteker. Sekretariatet Claus Juhl Knudsen mars 2012 Indhold Indhold... 2 1. Generelle

Læs mere

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Fremtidens biblioteksstrategi Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Zombier eller biblioteksudviklere? - Bibliotekarer er zombier om 15 år: kassedamer, postbude og bibliotekarer er et uddøende folkefærd...

Læs mere

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Foto: Ferie Camp med Cirkus Panik, 2016 (Anne Roesen) Slots- og Kulturstyrelsen fusioneret 2016 af Kulturstyrelsen

Læs mere

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier.

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier. STATSBIBLIOTEKETS STRATEGI FOR 2015-2018 Mission Statsbiblioteket bidrager til udvikling og dannelse ved at give brugerne mulighed for at navigere i globale informationsressourcer samt ved at bevare og

Læs mere

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Fælles strategidag for biblioteksmedarbejdere, Munkebjerg Hotel, d. 6. september 2016 PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Tine Vind, enhedschef for biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen Foto: Ferie Camp

Læs mere

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik Kulturministeriets Kulturministeriets Januar 2012 Udgivet af Kulturministeriet Udarbejdet af Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V www.kulturstyrelsen.dk post@kulturstyrelsen.dk Kulturministeriets

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Koncept for systemforvaltning af den fælles open source kode, herunder procedure for opfølgning på software-versioner af OpenTele

Koncept for systemforvaltning af den fælles open source kode, herunder procedure for opfølgning på software-versioner af OpenTele LEVERANCE 2.1 Koncept for systemforvaltning af den fælles open source kode, herunder procedure for opfølgning på software-versioner af OpenTele Konceptet beskriver, hvordan koden forvaltes, og hvordan

Læs mere

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Intelligent brugerinvolvering Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Silkeborg Bibliotek November 2014 Indhold Historik... 2 Arbejdsgruppen... 2

Læs mere

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal

Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Strategi 2013-2017 Danmarks Miljøportal Introduktion Danmarks Miljøportal (DMP) har ansvaret for en digital infrastruktur på miljøområdet, der gør det muligt for myndigheder og offentlighed at få nem adgang

Læs mere

Afrapportering af projektet. Sociale Platforme. KULTUR OG BORGERSER- VICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune. 14. november 2014 Side 1 af 8

Afrapportering af projektet. Sociale Platforme. KULTUR OG BORGERSER- VICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune. 14. november 2014 Side 1 af 8 14. november 2014 Side 1 af 8 Afrapportering af projektet Sociale Platforme KULTUR OG BORGERSER- VICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune ITK Møllegade 1 8000 Aarhus C Telefon: 89 40 94 00 Direkte

Læs mere

Referat af 46. møde i danzig Torsdag den 13. november 2008 i Styrelsen for Bibliotek og Medier. Til stede:

Referat af 46. møde i danzig Torsdag den 13. november 2008 i Styrelsen for Bibliotek og Medier. Til stede: Referat af 46. møde i danzig Torsdag den 13. november 2008 i Styrelsen for Bibliotek og Medier Til stede: Medlemmer af danzig: Flemming Pedersen, Axiell Bibliotek Hans Henrik Felby, Fujitsu Niels Jensen,

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Referat 12. November 2013 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Deltagere: Rolf Hapel, Bente Nielsen, Bodil Have, Jakob

Læs mere

F&F, SARA OG ANDRE VIDENDELINGSPLATFORME

F&F, SARA OG ANDRE VIDENDELINGSPLATFORME F&F, SARA OG ANDRE VIDENDELINGSPLATFORME Underrubrik Kilde og evt. billedtekst placeres her. 18. April 2016 Temadag om arkæologiske samarbejder SLKS s rolle på det digitale område -set fra museumsloven

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2012

VIRKSOMHEDSPLAN 2012 VIRKSOMHEDSPLAN 2012? Udkast til Repræsentantskab På mødet 18. november lægges op til en proces, hvor repræsentantskabet udpeger de kommende års indsatsområder, som forretningsudvalget efterfølgende fylder

Læs mere

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg DDB workshop i samarbejde med DBC Dagens program 10:00-12:00: Velkommen DDB s målsætninger for mobil og søg (Glenn, DDB) Søgning: Hvor kommer vi fra, og hvor

Læs mere

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget)

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) REFERAT 9. oktober 2018 Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) Referat af 7. møde i udvalget den 9. oktober 2018 kl. 12.00-14.00 i Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

MØDEREFERAT. Møde i Bibliografisk Råd fredag den 4. juni 2010

MØDEREFERAT. Møde i Bibliografisk Råd fredag den 4. juni 2010 MØDEREFERAT 11. juni 2010 Sagsnr: 2007-001466 Eva Sønderstrup-Andersen Bibliotekskonsulent esa@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 3373 3359 Møde i Bibliografisk Råd fredag den 4. juni 2010 Til stede: Henriette

Læs mere

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ University College Sjællands Biblioteker Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ 1 UCSJ Bibliotekernes formålsparagraf: Bibliotekernes primære formål er at betjene studerende, kursister og medarbejdere

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO LIBRARY MANAGEMENT SYSTEM Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et

Læs mere

FORFRA Hindsgavl 2015. Digital Artikel Service

FORFRA Hindsgavl 2015. Digital Artikel Service FORFRA Hindsgavl 2015 Digital Artikel Service Digital Artikel Service Digital levering af skannede artikler fra trykte tidsskrifter Baseret på en bilateral aftale mellem Statsbiblioteket og COPYDAN Tilgængelig

Læs mere

Velkommen Ding2tal DDB CMS Spørgerunde

Velkommen Ding2tal DDB CMS Spørgerunde ding2tal DDBCMS Baggrund... Behov for velstrukturet og veludbygget grænseflade - et fælles basis-tema Behov for en samlet pakke (moduler + basistema) Minimere udgifter lokalt Bibliotekerne bag ding2tal

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Harmoni. Med SAP PI. Når tingene går op i en højere enhed. Kort & Godt. January 2012

Harmoni. Med SAP PI. Når tingene går op i en højere enhed. Kort & Godt. January 2012 January 2012 3. årgang, nummer 1 Harmoni Med SAP PI Når tingene går op i en højere enhed Godt nytår! Vi er kommet ind i 2012 med fuld fart, og vi glæder os til et fortsat godt samarbejde med kunder og

Læs mere

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis J.NR.: 2009-1-0280 Ref.: mv D. 01.07.2010 Høring over Open Access Professionshøjskolernes Rektorkollegium University

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Udvikling af bibliotek.dk rapporteres særskilt på http://www.kulturstyrelsen.dk/institutioner/biblioteker/nationale-ordninger/bibliotekdk/udvikling-af-bibliotekdk/

Læs mere

PRÆSENTATION AF CENTRET

PRÆSENTATION AF CENTRET PRÆSENTATION AF CENTRET Et nationalt videncenter Nationalt Videncenter for Læsning Professionshøjskolerne drives i fællesskab mellem landets syv professionshøjskoler. Det er juridisk, økonomisk og organisatorisk

Læs mere

Politik for adgang til de digitale samlinger

Politik for adgang til de digitale samlinger Politik for adgang til de digitale samlinger Indledning Det Kgl. Biblioteks politik for adgang til de digitale samlinger sætter rammerne og principperne for adgang for bibliotekets brugere til Det Kgl.

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Hvorfor intranet Alfresco?

Hvorfor intranet Alfresco? Hvorfor intranet Alfresco? - en gennemtænkt tilfældighed Dagsorden Baggrund for oplæget Hensigt med oplæg: Dele vores erfaringer vedr. valg af open source og Alfresco Dele vores erfaringer vedr. udbudsproces

Læs mere

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé

Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek Fremtidens forskning og forskningsbiblioteket Resumé Massive teknologiske forandringer inden for forskning,

Læs mere