INDHOLD. Synshandicap Nyhedsbrev fra Videncenter for Synshandicap Nr. 3/1997, november

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLD. Synshandicap Nyhedsbrev fra Videncenter for Synshandicap Nr. 3/1997, november"

Transkript

1 Synshandicap Nyhedsbrev fra Videncenter for Synshandicap Nr. 3/1997, november INDHOLD Visuel revolution Aktiv indlæring. Om konferencen The learning child, afholdt i september Hvad laver Videncentret? Årsberetning 1996 Building Sight. Om seminaret Building Sight, der blev afholdt i september. Bobby er flyttet. Ny hjemmesideadresse for "Bobby" Fodring forbudt! Om en Levi-Strauss reklamefilm med en førerhund. IT-design for alle. Design-konkurrence Windows for synshandicappede. Ny pjece. Museum for alle. Kursus udskudt til 1998 Nye bøger i Videncentret Set og sakset. Kort nyt fra ind- og udland. Kolofon (praktiske oplysninger om nyhedsbrevet)

2 Visuel revolution Af Dorte H. Silver Vi lever i en stadigt mere visuel verden. Skiltetekst erstattes af piktogrammer, højttalerudkald og anden information erstattes af skærminformation, og på Internettet anvendes i stigende grad grafik, billeder, videoer og farver. Det hævder i hvert fald to schweiziske universitetsstuderende, Eva Muehletahler og Roman Bolliger fra Berns Universitet. De har undersøgt, hvordan denne visuelle revolution opleves af blinde. Forfatterne havde to årsager til specielt at tale med blinde om den visuelle revolution. For det første ville de undersøge, hvilke konsekvenser, den "visuelle revolution" har for blindes levevilkår. For det andet mente forfatterne, at blinde måske kunne give en bedre beskrivelse af forandringerne, fordi de i højere grad lægger mærke til dem. Seende lægger måske ikke bevidst mærke til, at der i højere grad anvendes billeder i stedet for tekst eller lyd, men for blinde kan et skift til fx tavs skærminformation betyde, at informationen helt forsvinder. De to studerende indsamlede oplysninger fra i alt 47 personer fra otte forskellige lande: 28 blinde, 5 svagsynede og 14, som havde indblik i spørgsmålet, fordi de er fagpersoner på området eller havde nært personligt kendskab til synshandicappede. Et flertal af de synshandicappede sagde, at deres hverdag var blevet mere besværlig, fordi der i stigende grad informeres visuelt. Det gælder på områder som selvstændig færden, anvendelse af husholdningsmaskiner, TV/radio, computere m.m. En fjerdedel af svarpersonerne havde også bemærket, at seendes sprogbrug hvade ændret og indeholdt flere visuelle udtryk og begreber. Ud over svar og vurderinger fra de 46 svarpersoner indeholder rapporten en gennemgang af den historiske udvikling på området samt forslag til initiativer, der kan afhjælpe nogle af de negative konsekvenser af billedvældet. Her fås rapporten: Afhandlingen er på 40 sider og er skrevet på tysk. Derudover kan man få en 5-siders sammenfatning på engelsk. Den engelsksprogede sammenfatning findes i arkiverne for Internet-diskussionslisten EASI, 1. uge af juli på adressen: Man kan også bestille en kopi hos Videncenter for Synshandicap. Kontakt forfatterne Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du kontakte Roman Bolliger pr. e-post på adressen roman.bolliger.1@sm-philnat.unibe.ch eller på postadressen Felsenaustrasse 83, CH-3004 Bern, Schweiz.

3 Aktiv indlæring Af Annegrethe Nielsen I dagene september var Danmarks Lærerhøjskole og synsrådgivningen i Fyns Amt arrangører af en international konference med titlen The Learning Child. Konferencen, som fandt sted i Svendborg, henvendte sig til både forældre og professionelle, og der var deltagere fra Danmark, Finland, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, England, Estland og Australien. Johan van der Poel og Lilli Nielsen Konferencen bestod af indlæg fra de to internationalt anerkendte kapaciteter Johan van der Poel fra Sydafrika og Lilli Nielsen fra Danmark, og det var arrangeret, så der opstod en inspirerende vekselvirkning mellem de to. Johan van der Poel tog sig i sine indlæg af at forklare en del af fundamentet for aktiv indlæring: hvordan barnet lærer, den neurologiske baggrund for udvikling og den dybe respekt for det enkelte individ og dets muligheder, som denne pædagogik er udtryk for. Lilli Nielsen uddybede i sine indlæg forståelsen af det blinde barns situation og viste materialer, der kan bruges til at skabe stimulerende omgivelser for barnets udvikling. Videofilm med optagelser af børn, der anvendte materialerne, gav deltagerne mulighed for at opleve materialernes muligheder og skabte sammenhæng til de teoretiske indlæg. Aktiv indlæring kræver involvering Grundholdningen bag den aktive indlæring er den, at man - for at lære - må være aktiv og selv lære sig måder at løse problemer på. Og forudsætningen for, at barnet kan være aktivt udforskende og problemløsende, er, at det føler sig tryg og accepteret i sine omgivelser. Lærerens følelsesmæssige engagement i barnet er en nødvendig del af undervisningen, som skaber tryghed og glæde hos barnet og opmærksomhed hos læreren over for barnets individuelle kvaliteter og muligheder. Denne opmærksomhed er vigtig, for det er barnet selv, der ved sin adfærd skal fortælle læreren, hvordan han eller hun bedst kan stille materialer til rådighed for barnet til dets videre udvikling. Synshandicappede børn Det synshæmmede barn bliver ikke motiveret til aktivitet på samme måde som det seende barn, og det blinde barn vil derfor ofte ikke bringe sig selv i forbindelse med omgivelserne og få de stimuli, som det behøver for at udvikle sig. Omgivelserne må derfor arrangeres, så de er til rådighed for det blinde barn, og på en sådan måde, at barnet kan udføre de aktiviteter, der skal til, for at udviklingen kan stimuleres. At tage sit udgangspunkt i aktiv indlæring betyder, at man som lærer ikke forsøger at lære barnet noget, men at man gennem observation og samvær med barnet finder ud af, hvilke omgivelser og materialer, man bør stille til barnets rådighed. Barnet kan så selv vælge det, han eller hun har brug for for at komme videre i sin udvikling. Det lille rum og andre omgivelser

4 Et eksempel på et aktivt læremiljø er Lilli Nielsens opfindelse "det lille rum", hvor omgivelserne er arrangeret for det blinde barn, så det er inden for rækkevidde og kan pirre barnets nysgerrighed. Det blinde barn - måske med tillægshandicap - får derved nogle af de samme muligheder, som det seende barn har, fordi det seende barn til stadighed er sansemæssigt i kontakt med omverdenen. Det lille rum og mange af Lilli Nielsens andre spændende materialer blev forevist på konferencen, og videoklip gav deltagerne mulighed for at se, hvordan materialerne kan anvendes til multihandicappede børn med synshandicap. Aktivitet og stereotypier Johan van der Poel gav med udgangspunkt i hjernens udvikling hos det lille barn en forklaring på, hvorfor selvaktivitet og stereotypier kan opfattes positivt som en måde, hvorpå barnet skaffer sig input til sin udvikling. Når barnet ikke får visuel stimulation og heller ikke stimuleres gennem andre sanser, får hjernen ikke de stimuli, den skal bruge for at udvikle sig, og selvstimulation er barnets aktive reaktion på dette. På den anden side må blindismer og andre stereotypier opfattes som en reaktion på oplevelsesfattige omgivelser og utryghed, og Lilli Nielsen fortalte om sine erfaringer med at forsøge at stimulere blinde børns interesse for at beskæftige sig med verden omkring sig snarere end at beskæftige sig med sig selv. Hvis man vil vide mere Dele af Johan van der Poels disputats om blinde børns udvikling og undervisning er oversat til dansk af Lilli Nielsen og udgivet af SIKON i 1996 under titlen Visuel dysfunktion - erkendelse af småbørns behov. Lilli Nielsen udgiver i november 1997 en bog, der indeholder inspiration til etablering af stimulerende miljøer for blinde børn.

5 Hvad laver Videncentret? Årsberetning Aktivitetsplan 1997 Videncentrets årsberetning 1996 gør status over Videncentrets aktiviteter i Her fortælles bl.a. om nye publikationer i 1996, projektaktiviteter og udviklingen i den interne og eksterne kommunikation. Videncentret modtager et stigende antal henvendelser. Godt halvdelen af henvendelserne i 1996 kom fra handicap-/specialområdet. Årsberetning 1996 giver bl.a. en oversigt over, hvem der henvendte sig til Videncentret med spørgsmål og bestillinger, og hvad henvendelserne drejede sig om. Årsberetningen giver også en oversigt over, hvilke kategorier af brugere, der henvendte sig til Videncentret med bestillinger og forespørgsler, og hvad henvendelserne drejede sig om. Endelig indeholder årsberetningen det reviderede regnskab for 1996 og budgettet for 1997 samt en plan for forventede aktiviteter i Bestilling Beretningen er sendt til de danske amter, synscentraler og kommunikationscentre, Videncentrets referencegruppe m.fl. Andre interesserede kan gratis bestille publikationen ved henvendelse til Videncentret.

6 Building Sight Den 25. september afholdt Videncentret seminaret "Building Sight" med ca. 60 deltagere fra Danmark, Norge og Sverige. Emnet var det fysiske miljøs tilgængelighed med særligt fokus på synshandicap. Foredragsholderne var Peter Barker, Andrew Gatenby og Yvonne Howard fra Joint Mobility Unit (JMU), England. Seminaret har tidligere været afholdt i bl.a. Edinburgh, Leeds og London. Joint Mobility Unit JMU blev grundlagt i 1992 i et samarbejde mellem Royal National Institute for the Blind og Guide Dogs for the Blind Association. JMU har i dag 12 medarbejdere og har til formål at bidrage til, at bygninger, gademiljø, transportsystemer, information og informationssystemer udformes på en måde, så de er tilgængelige for blinde, svagsynede og døvblinde. I stigende grad inddrages også andre gruppers særlige behov, så der opnås løsninger, der kan anvendes af alle. Både private og offentlige i Storbritannien kan benytte centrets ydelser, som omfatter rådgivning (generelt og i konkrete sager), undervisning, kurser, forskning og udviklingsarbejde. Bl.a benyttes JMU især af offentlige forvaltninger i byggesager, dels i forbindelse med planlægningen af nye byggerier, dels når der skal rettes op på problemer i eksisterende byggeri. Også JMU har erfaret, at tiltag, der skal forbedre miljøet for synshandicappede også kan have andre - sommetider overraskende - positive virkninger. Fx har man flere steder oplevet, at bedre gadebelysning har ført til en nedgang i kriminaliteten i et område - vel at mærke, uden at problemet blot flyttes til de nærliggende sidegader. JMU har udgivet forskelligt informationsmateriale, bl.a. bogen Building Sight, som er en designmanual med retningslinier for indretning, der tager hensyn til blinde/svagsynede, og en samling Technical Bulletins, som hver på en-to A4-sider behandler en konkret indretningsopgave, fx belysning ved indgangsparti eller indretning af toiletter. Man kan finde flere oplysninger på JMU's hjemmeside på adressen: eller man kan kontakte JMU på adressen: RNIB/GDBA Joint Mobility Unit, 224 Great Portland Street, London W1N 6AA, England; tlf , fax Seminaret "Building Sight" Peter Barker indledte med at fortælle om, hvordan fx en gade opleves af personer med med forskellige typer af synshandicap, om situationen i England inden for mobilityområdet og om JMU's opgaver og planer. Andrew Gatenby gennemgik ved hjælp af lysbilleder en række eksempler på god og dårlig bygningsindretning i offentligt tilgængelige bygninger, herunder indgangspartier, placering af reception, elevatorer i forhold til trapper, toiletter, informationstavler og

7 lignende. Der var bl.a. eksempler på rigtig og forkert anvendelse af lys/skygge og kontraster og eksempler på farlige situationer for blinde på grund af manglende omtanke eller afskærmning. Gatenby gennemgik også en lang række eksempler fra det udendørs miljø, specielt fortov/fodgængerforhold. Det var fx placering af lys- og lydsignaler gadeovergange, ledelinier ved bygninger, gennem parker og over pladser samt afskærmning ved renoveringsarbejder og udgravninger. Yvonne Howard præsenterede JMU's Project Rainbow, som behandlede farvevalg i indretningen. I projektet blev der gennemført laboratorieundersøgelser og feltforsøg, hvor man indrettede lokaler og gangarealer med forskelligt farvevalg. I feltforsøget undersøgtes bl.a. vægtningen mellem de forskellige elementer loft, vægge, gulv, fodpaneler, dørkarme, håndtag m.m. Som resultat af projektet er der udarbejdet en farvepalet og et sæt skemaer, der foreslår farver, som kan bruges til at opnå den nødvendige kontrast i lokaler og bygninger. Peter Barker viste herefter eksempler på taktile skilte, dvs. skilte, der kan aflæsese med fingerspidserne. Barker gennemgik krav til materialer og udformning, samt hvor og hvordan taktile skilte kan anvendes. Som afslutning præsenterede han tre elektroniske informationssystemer, som er udviklet af RNIB/JMU. Systemerne anvender enten radiobølger eller infrarødt lys til at aktivere talende skilte. De talende skilte kommunikerer enten via en højttaler placeret ved skiltet eller via den enkelte brugers hovedtelefoner; i det sidste tilfælde er informationen mere diskret og personlig. To af systemerne er i handlen og kan købes hos RNIB under navnene Pathfinder og REACT. Hvis man vil høre mere om de systemer, der blev demonstreret, kan man kontakte JMU. Rapport Videncentret har sammensat en mappe med JMU's indlæg fra seminaret. Teksterne er på engelsk. Mappen kan bestilles hos Videncentret (spørg efter JMU-artikelsamling). Ekspertmøde Som opfølgning på seminaret afholdt Center for Tilgængelighed den efterfølgende dag et ekspertmøde om tilgængelighed. Her deltog bl.a. foredragsholderne fra JMU og repræsentanter fra Dansk Blindesamfund, Instituttet for Blinde og Svagsynede, Dansk Design Center, Københavns Kommune.

8 Bobby er flyttet I sidste nummer af "Synshandicap" (2/1997) omtalte vi en hjemmeside, hvor man ved hjælp af programmet "Bobby" kan teste, om en hjemmeside overholder almindelige krav om tilgængelighed. Den adresse, vi anførte, kan imidlertid ikke længere anvendes; den korrekte adresse er: Bobby er udviklet af CAST, et amerikansk center for edb-tilgængelighed, der er grundlagt i Centret finansieres af offentlige midler og frivillige private bidrag.

9 Fodring forbudt! Jeans-firmaet Levi-Strauss har måttet trække en reklamefilm tilbage efter protester fra bl.a. Guide Dog Users Inc. (GDUI), USA. Filmen viser en pige, der fodrer en førerhund med en hotdog (!), uden at hundens ejer opdager det. GDUI og flere enkeltpersoner har protesteret, fordi filmen kan give offentligheden det indtryk, at det er i orden at fodre førerhunde. Samtidig ser de filmen som nedværdigende for blinde, fordi hundeejeren slet ikke opdager, at hunden bliver fodret. GDUI forsøger nu at få firmaet til at producere og vise en film, der gør det klart, at man aldrig må fodre en førerhund, uden at det er aftalt med ejeren.

10 IT-design for alle Forskningsministeriet har indbudt til en idekonkurrence om universelt design af ITprodukter. Konkurrencen er åben for alle. Forslagene skal gå på IT-produkter, der er udviklet til offentlig brug, fx på stationer eller i lufthavne, i kommuner, på skoler eller biblioteker. Hvis man vil deltage i konkurrencen, kan man få konkurrenceprogram og tilmeldingsblanket hos Center for Tilgængelighed; deltagere skal tilmelde sig senest den 15. december 1998, og forslag skal være indleveret senest den 28. januar Konkurrenceprogram kan også hentes på Forsknings-ministeriets hjemmeside; adressen er: Konkurrencens sekretær er: Civilingeniør Søren Ginnerup Center for Tilgængelighed Graham Bells Vej 1 A 8200 Århus N Tlf E-post: s.ginnerup@hmi.dk

11 Windows for synshandicappede Arbejdsgruppen for edb-koordinering har udarbejdet et forslag til sammensætning og opsætning af en windows-baseret arbejdsplads for synshandicappede brugere. Forslaget bygger bl.a. på oplæg fra en særlig ad hoc-gruppe nedsat af arbejdsgruppen for edbkoordinering. Ad hoc-gruppen bestod af nogle af medlemmerne af arbejdsgruppen samt edb-lærer Henning Carlsen, synskonsulent Hans Nørgaard, edb-konsulenterne Henrik Persson og Hans Rasmussen, Instituttet for Blinde og Svagsynede og Svend Thougaard, Refsnæsskolen. Der foreslås løsninger for blinde børn og voksne og for svagsynede folkeskoleelever, specialskoleelever og voksne. Folderen beskriver valg af udstyr for de fem grupper og giver et generelt forslag til retningslinier for tastegenveje, installation og biblioteksstruktur. Formålet er opnå størst mulig ensartethed i den edb-rådgivning, der gives i amterne og på de landsdækkende institutioner. Det kan gøre det lettere for edb-lærere og teknikere at arbejde med udstyret, hvis der anvendes samme udgangspunkt, og det kan give en fælles referenceramme for rådgivningsarbejdet. Forslaget er ikke tænkt som en færdig opskrift, der dækker enhver brugers behov, men som en vejledning i situationer, hvor der ikke er konkrete hensyn, der foreskriver en bestemt løsning. Den konkrete løsning skal altid baseres på den enkelte brugers situation og behov. Folderen er gratis og kan bestilles hos Videncentret.

12 "Museum for alle" I forrige nummer af "Synshandicap" omtaltes Museumshøjskolens kursus "Museum for alle", som Videncentret har medvirket til udformningen af sammen med repræsentanter fra Landsforeningen for Bedre Hørelse, Hovedstadens Ordblindeskole, Blindehistorisk Museum, synsfaglige eksperter, arkitekter m.fl. På grund af for få tilmeldinger fra museerne er kurset flyttet til forår Yderligere oplysninger hos Videncenter for Synshandicap eller ved henvendelse til Museumshøjskolen tlf Men aktiviteterne vedrørende "Kultur for alle" er ikke af den grund indstillet. I forbindelse med forberedelsen af kurset er der skabt et netværk af interesserede museumsfolk, museumsbrugere, arkitekter, grafikere og professionelle fra rehabiliteringsområdet, som sammen arbejder på at udvikle og formidle principper for det tilgængelige museum - især med fokus på løsningen af informations- og kommunikationsproblemer i forbindelse med syns-, høre- og læseproblemer. Desuden er der etableret en lille arbejdsgruppe bestående af kredsformand Jørn Claussen, Dansk Blindesamfund; Mogens Bang, leder af Blindehistorisk Museum; Jytte Nyvang, leder af Hovedstadens Ordblindeskole samt centerleder Bendt Nygaard Jensen, Videncenter for Synshandicap. Gruppen har specialiseret sig i at etablere direkte kontakt til og dialog med formidlingsansvarlige museumsmedarbejdere. Gruppen gør på denne måde museerne opmærksomme på den viden, der er om tilgængelighedsprincipper. Gruppen har samarbejdet med Post & Telegraf Museet, Ny Carlsberg Glyptotek, Statens Museum for Kunst og Louisiana og planlægger at udgive enf older med gode råd om at gøre kulturelle tilbud tilgængelige for alle.

13 Nye bøger i Videncentret Et udvalg af nye bøger, rapporter m.m. i Videncentrets bibliotek, ordnet alfabetisk efter titel. Medmindre der står andet, er der tale om tekster i sort tryk; det betyder dog ikke nødvendigvis, at der ikke er lavet udgaver på lyd, punkt eller diskette. De fleste tekster vil kunne bestilles på biblioteket, hos boghandleren eller hos udgiveren. Hvis dette ikke er muligt, kan bøgerne lånes hos Videncentret. Her kan man også få yderligere oplysninger om de enkelte titler. Tekster på dansk Inge Bager (Instituttet for Blinde og Svagsynede): At være synshandicappet forældre - er det et problem? Opgave til speciallæreruddannelsen, Danmarks Lærerhøjskole, 1997 (27 sider + litt.liste) Karen Altschul: Basisoptik for synspædagoger, Insituttet for Blinde og Svagsynede 1996 (37 sider) Betænkning om handicappedes adgang til kulturen, Kulturministeriet, 1997 (74 s.) Pernille J. Frost: En strid om ord. Det politisk korrekte sprog, Fremad, 1997 (106 sider) Europæisk Volontørtjeneste for unge, Europa-Kommissionen, Luxembourg 1996 (11 sider) Handicap & Samfund nr. 9; særnummer med alle indlæg fra 3. nordiske handicaphistoriske konference i Finland 1996 Anne-Mette Bredahl: Kan man løbe fra problemerne? Om udvikling, synshandicap og idræt, Hans Reitzels Forlag, 1997 (?? sider) (omtalt på side?) Med brugernes øjne. Telefonundersøgelse af Synscentralens ydelser til voksne brugere, Århus Amt, Service- og kvalitetskontoret, 1997 (57 sider + bilag) Netpublikationer. Statens standard for elektronisk publicering. Forskningsministeriet juli (135 s.) N.P. Agger m.fl. (red.): Psykologisk behandling ved somatisk sygdom, Komiteen for Sundhedsoplysing, 1997 (205 sider) Ska' vi følges ad? En film ledsageteknik med informationstegn for døvblinde, Nordisk Uddannelsescenter for Døvblindepersonale, 1996 (video 23 min. + ledsagende hæfte 36 sider)

14 Sprog og teknologi. Fra Babelstårnet til den globale landsby, EU, Luxembourg 1997 (26 sider) Linda Jansen og Kirsten Bjerg: Syns-/hjerneskade Rapport, Instituttet for Blinde og Svagsynede, 1997 (63 sider + bilag) Tekster på andre sprog T.V. Raman: Auditory Use Interfaces, Kluwer Academic Publishers, USA, 1997 (131 sider) Barrier-free design guide, Alberta Dept. of Labour, Canada, (årstal?) (77 sider) S. M. Manado og R. de Lorenzo (red.): European Disability Law, Madrid, ONCE, 1997 (1065 sider) [En samling af lovgivningen i EU-landene samt EU's handicaplovgivning] Paul Martin Lester (red.): Images that injure. Pictorial steretypes in the media, Praeger, USA, 1996 (243 sider) Making Europe accessible for tourists with disabilities. handbook for the tourism industry, EU-Kommissionen DG XXIII, Luxembourg 1996 (119 sider) Participation of pupils and students with special educational needs in the Socrates programme / La participation des élèves et des étudiants á besoinséducatifs spécifiques dans le Programme Socrates, European Agency for Development in Special Needs Education, Danmark 1997 (37 sider; samme tekst på hhv. engelsk og fransk) Talking Signs Symposium '95. Proceedings of a Symposium on Consumer, User Agency, Researcher and Commercial Experience with Talking Signs and Related Technologies, Smith-Kettlewell Eye Research Institute, USA, 1995 (28 sider) Beata Duncan-Jones: Understanding tactile paving. Support material for tactile paving providers, UK, 1995 (104 sider, illustreret)

15 Set og sakset Kulturnet Danmark Kulturnet Danmark er de kulturministerielle institutioners "legeplads" på internettet. Via hjemmesiden på adressen er der forbindelse til mange kulturelle institutioners hjemmesider. En del af de udviklingsprojekter, som foregår under Kulturnet Danmark, har speciel interesse for blinde og svagsynede internetbrugere, fordi der i flere sammenhænge arbejde med at integrere lyd i form af tale, reallyd, og musik. F.eks. er der et samarbejde mellem Odense Universitet og Projekt Visecenter ved samme universitet om at tilgængeliggøre samlingen af skillingsviser bl.a. i form af digitaliserede lydoptagelser. Kilde: Nyt fra Nyhavn. SBt informerer, Juni 1997 Lyt til historien Ved Statsbiblioteket i Aarhus arbejdes med projektet Lyt til historien med multimediepræsentation på Internet med udgangspunkt i kulturinstitutionernes historiske lydoptagelser (musik & tale). Projektet fremhæver, at der specielt skal tages hensyn til målgruppen blinde og synshandicappede. Et spændende projekt, som vil skabe en ny dimension for historisk interesserede mennesker. Kilde: Nyt fra Nyhavn. SBt informerer, Juni 1997 Ny teknik til punktdisplay Firmaet Texas Instruments har udviklet en ny teknik, der med tiden måske kan føre til billigere og bedre punktdisplay. Eksisterende punktdisplay består af et antal små stifter, der mekanisk hæves og sænkes, så der opstår et display, der kan vise braille-tegn og aflæses med fingrene. Displayene er dyre og er også rent teknisk svære at lave i meget store størrelser (fx til visning af grafik). Den nye patenterede teknik består af en matrix af små fordybninger, som alle har en positiv og en negativ elektrode. I hvert hul er der en lille mængde polariseret organisk gele, som er følsom over for elektriske felter. Matrixen er dækket af en film, der er spændt stramt ud. Filmen forsegler fordybningerne og holder dem flade. Når der sendes elektrisk spænding til de enkelte punkter, udvides geleen, så der dannes en punktformet forhøjning i filmen. Hvert punkt er 1,5 mm i diameter, den amerikanske standard for punkttegn, men det er også muligt at lave større punkter, fx til brugere, der har nedsat følsomhed i fingerspidserne. Produktet skal nu færdigudvikles; der er ikke sat nogen dato for, hvornår det kan forventes at komme i handelen. Kilde: New York Times, 7. april Seksualvejledning Nordjyllands Amt har etableret en uddannelse af seksualvejledere, som kan vejlede udviklingshæmmede eller deres pårørende. Som projektopgave i forbindelse med uddannelsen har Rudy Dahl og Anne Haven lavet en cd-rom, der i tekst og billeder giver forbrugervejledning om en række seksuelle hjælpemidler. Nogle er tilgængelige i detailhandelen, andre lægeordineres. Cd'en hedder CD Selv! - og gør noget ved det; den kan købes hos Hjælpemiddelcentralen, Hattemagervej 14, 9000 Aalborg, tlf

16 Pris 68 kr. + forsendelse.

17 Kolofon Nyhedsbrevet "Synshandicap" udgives af Videncenter for Synshandicap. "Synshandicap" udkommer fire gange om året i sort, på lyd, punkt og diskette samt på Instituttet for Blinde og Svagsynedes bulletin board IBSIS (område 10). Redaktion: Dorte Herholdt Silver; ansvarshavende redaktør: Bendt Nygaard Jensen. Tryk: Illemann Tryk ApS ISSN Abonnement er gratis. Eftertryk tilladt med kildeangivelse. Videncenter for Synshandicap, Rymarksvej 1, 2900 Hellerup; Fon: , fax e-post: visinfo@visinfo.dk, hjemmeside: Videncenter for Synshandicap indsamler, bearbejder og formidler viden om synshandicap. Centret finansieres af amterne.

Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion

Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion Af Gill Levy, RNIB Videncenter for Synshandicap 1 Udviklingshæmmede voksne med synshandicap en introduktion Af Gill Levy 1 Denne pjece er skrevet

Læs mere

Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap

Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap Af Gill Levy, RNIB Videncenter for Synshandicap Ideer til undervisning af udviklingshæmmede voksne med et synshandicap Af Gill Levy

Læs mere

Om at ledsage en synshandicappet kørestolsbruger

Om at ledsage en synshandicappet kørestolsbruger Om at ledsage en synshandicappet kørestolsbruger Af Gill Levy, RNIB Videncenter for Synshandicap Om at ledsage en synshandicappet kørestolsbruger Af Gill Levy 1 Denne pjece er lavet på baggund af RNIB's

Læs mere

Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede

Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede Vær opmærksom på synsproblemer hos udviklingshæmmede og andre kommunikationshandicappede Af Gill Levy, RNIB Bearbejdet af øjenlæge Mette Warburg Videncenter for Synshandicap Vær opmærksom på synsproblemer

Læs mere

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab I denne pjece kan du læse en

Læs mere

Børnekultur i hele landet. Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen. Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17.

Børnekultur i hele landet. Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen. Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17. Børnekultur i hele landet Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17.00 Filmby Århus Børnekulturens Netværk og Børne- og Kulturchefforeningen arrangerer

Læs mere

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Socialstyrelsen udgav i 2016 en forløbsbeskrivelse med en række anbefalinger til kommunerne om, hvordan de bedst muligt

Læs mere

Sådan bliver du medlem af Nota

Sådan bliver du medlem af Nota Sådan bliver du medlem af Nota Hvad er Nota? Nota er et landsdækkende bibliotek under Kulturministeriet, der producerer lydbøger, e-bøger og bøger på punktskrift til mennesker, der ikke læser almindelig

Læs mere

TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES

TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES Alle elever og studerende har en fundamental ret til at få adgang til information, uanset om de har handicaps, særlige behov mv. eller ej. Informations-

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Eksempel på en handleplan

Eksempel på en handleplan Eksempel på en handleplan Eksempel på en handleplan Handleplan til handicappolitikken for Danmarks Universitet I dette eksempel på en handleplan kan I hente inspiration til hvordan en handleplan kan være

Læs mere

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidat i Informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: Unversity of London, Institute

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

PROFESSIONEL KUNST FOR BØRN OG UNGE

PROFESSIONEL KUNST FOR BØRN OG UNGE PROFESSIONEL KUNST FOR BØRN OG UNGE Litteratur, teater, dans, billedkunst og musik FFB - FAGLIGT FORUM FOR BØRNEKULTUR 2008 FAGLIGT FORUM FOR BØRNEKULTUR Fagligt Forum for Børnekultur er et fagligt netværk

Læs mere

Synscenter Refsnæs Ydelser under KaS

Synscenter Refsnæs Ydelser under KaS Synscenter Refsnæs Ydelser under KaS 2017-2021 Synscenter Refsnæs - Ydelser under KaS Generelt Synscenter Refsnæs er jf. indgået aftale med Socialstyrelsen forpligtiget til at levere ydelser vedr. målgruppen

Læs mere

Gradsprøver - introduktion

Gradsprøver - introduktion Gradsprøver - introduktion E u r o p e a n P i a n o T e a c h e r s A s s o c i a t i o n Bestil prøvemateriale De detaljerede prøveopgaver og repertoireliste tilsendes for 25 kr. + porto ved henvendelse

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

At bygge praksisfællesskaber i skolen

At bygge praksisfællesskaber i skolen Søgeord PracSIP Interaktiv læring Interaktiv platform Læringsplatform Praksisfællesskaber Abstract: PracSIP At bygge praksisfællesskaber i skolen En PracSIP er en webbaseret tjeneste, som understøtter

Læs mere

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev I dette nyhedsbrev kan du læse om hvad der sker netop nu i projekt Børn som pårørende i psykiatrien. Projekt Børn som pårørende i psykiatrien er et tre årigt samarbejdsprojekt

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi CRS Mobilitet Heden 7 5000 Odense C Telefon: 6611 0233 Fax. 6311 4718 E-Mail: mobilitet.fyn@soc.regionssyddanmark.dk Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Botilbud i Ringsted. til. blinde/svagsynede voksne mennesker med udviklingshæmning

Botilbud i Ringsted. til. blinde/svagsynede voksne mennesker med udviklingshæmning Botilbud i Ringsted til blinde/svagsynede voksne mennesker med udviklingshæmning Egnede botilbud til voksne blinde eller svagsynede mennesker med udviklingshæmning findes kun i begrænset omfang. Mennesker

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012-1 - Børn og Unge har siden

Læs mere

I vores års-beretning her fortæller vi om, hvad vi har lavet fra år 2011 til sommeren i år 2012.

I vores års-beretning her fortæller vi om, hvad vi har lavet fra år 2011 til sommeren i år 2012. - - I vores års-beretning her fortæller vi om, hvad vi har lavet fra år 2011 til sommeren i år 2012. På side 2 starter vi med at fortælle, hvem vi er. På side 5 fortæller vi om de emner, vi arbejder med.

Læs mere

Tilbud til børn med synsnedsættelser

Tilbud til børn med synsnedsættelser Kommunikationscentret Tilbud til børn med synsnedsættelser 1 2 Denne pjece er til dig, som er forælder til et barn med synshandicap. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde

Læs mere

Side 1 Maj 2009 Center for Kommunikation og Hjælpemidler i Region Syddanmark

Side 1 Maj 2009 Center for Kommunikation og Hjælpemidler i Region Syddanmark Center for Kommunikation og Hjælpemidler (CKHM) er et regionalt videnscenter for handicappede borgere og personale i kommunerne og på regionens institutioner. Centrets indsatsområder omfatter kompenserende

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

Bladguide 2010/11. Aviser og blade på lyd, punkt og e-tekst

Bladguide 2010/11. Aviser og blade på lyd, punkt og e-tekst Bladguide 2010/11 Aviser og blade på lyd, punkt og e-tekst Notas Bladguide Notas Bladguide er din oversigt over de aviser og blade, som Nota producerer i forskellige tilgængelige formater: Lyd, punkt,

Læs mere

PRÆSENTATION AF CENTRET

PRÆSENTATION AF CENTRET PRÆSENTATION AF CENTRET Et nationalt videncenter Nationalt Videncenter for Læsning Professionshøjskolerne drives i fællesskab mellem landets syv professionshøjskoler. Det er juridisk, økonomisk og organisatorisk

Læs mere

Regelmæssig synsundersøgelse af mennesker med udviklingshæmning. Vejledning for kontaktpersoner

Regelmæssig synsundersøgelse af mennesker med udviklingshæmning. Vejledning for kontaktpersoner Regelmæssig synsundersøgelse af mennesker med udviklingshæmning Vejledning for kontaktpersoner Kolofon Titel: Regelmæssig synsundersøgelse af mennesker med udviklingshæmning. Vejledning for kontaktpersoner

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

Når syn og hørelse svigter

Når syn og hørelse svigter Når syn og hørelse svigter Råd til hjemmehjælpere, hjemmesygeplejersker og andet personale, der arbejder med ældre. Copyright 1996, 3. oplag 2001: Videncenter for Synshandicap, VidensCentret for DøvBlindBlevne

Læs mere

Ella og Hans Ehrenreich

Ella og Hans Ehrenreich Ella og Hans Ehrenreich Langegade 64 5300 Kerteminde Tlf.: 6532.1646 mobil 2819.3710 E-mail: kontakt@ehkurser.dk eller www.ehkurser.dk Jeg fandt fire studerendes problemformulering på JAGOO, debatsiden.

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Motivation Factor Job & Education den 23. 24. 25. september 2014

Motivation Factor Job & Education den 23. 24. 25. september 2014 Motivation Factor Job & Education den 23. 24. 25. september 2014 Bliv uddannet i Motivation Factor Job & Education og få viden og metoder, der hjælper mennesker til at komme i mål med et job eller en uddannelse

Læs mere

NORDIC CULTURE CAMP 2018!

NORDIC CULTURE CAMP 2018! 19.-26. august Nykøbing Mors NORDIC CULTURE CAMP 2018 www.rn.dk/nordicculturecamp VÆR MED PÅ NORDIC CULTURE CAMP 2018! Er du ung kunstner? Og kunne du tænke dig at opleve Kulturmødet Mors og deltage i

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen Udskrevet: 2019 Indhold Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen................... 3 2 Guide

Læs mere

Målrettet uddannelse i sponsering og fundraising for kulturaktører

Målrettet uddannelse i sponsering og fundraising for kulturaktører Målrettet uddannelse i sponsering og fundraising for kulturaktører Hvad er kultur & kapital? Kultur & Kapital er et målrettet kursustilbud til kulturorganisationer, der arbejder med ekstern finansiering

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Cheerleading 2014 DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND CHEERLEADING TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor cheerleading. Uddannelserne ligger i slutningen

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER Indledning Det Europæiske Agentur for Udvikling af Undervisning af Personer med Særlige Behov gennemførte i 2003-2004 et projekt om tidlig indsats over

Læs mere

Invitation til at bidrage

Invitation til at bidrage Invitation til samskabelse af bogen INNOVATIV UNDERVISNING I DEN DANSKE FOLKESKOLE -den første samskabende konference for innovativ undervisning 21.-22. januar 2016 i København Invitation til at bidrage

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2015 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE 4 ARKIVLOVEN OG DEN OFFENTLIGE FORVALTNING Alle myndigheder 5 DET DIGITALE

Læs mere

US AAR H. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk filosofi. Navn på universitet i udlandet: Institute of education London

US AAR H. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk filosofi. Navn på universitet i udlandet: Institute of education London US AAR H Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk filosofi Navn på universitet i udlandet: Institute of education London Land: England Periode: Fra: 1 oktober 2012 Til: 14 december

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Amerikansk Fodbold 2014 DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND DAFF TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER DAFF tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor amerikansk fodbold. Uddannelserne

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

3 naturvidenskabelige projekter

3 naturvidenskabelige projekter 3 naturvidenskabelige projekter For de ældste FIRST LEGO League (FLL) Siden 2003 For de mellemste Junior FIRST LEGO League (JrFLL) Siden 2011 For de yngste MINI League Siden 2012 Børn og Unge har siden

Læs mere

I 2009 er vores samling på ca. 23.000 titler. Vi har bøger for både børn, unge og voksne.

I 2009 er vores samling på ca. 23.000 titler. Vi har bøger for både børn, unge og voksne. Velkommen til Nota #Nota INGEN KØ OG DU BEHOLDER BOGEN Nota er et nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Når du er meldt ind som bruger på Nota, kan du bestille lydbøger, e-bøger, bøger

Læs mere

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år Nogle børn, der bruger briller, kommer til at se normalt. Andre børn har trods brug af briller, stærkt nedsat syn. Børn, der ser under 6/18* med briller, tilmeldes Synsregisteret og tildeles en lokal synskonsulent.

Læs mere

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år Center for Døvblindhed og Høretab er et landsog landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Når syn og hørelse svigter samtidigt!

Når syn og hørelse svigter samtidigt! Når syn og hørelse svigter samtidigt! Ole E. Mortensen centerleder Videncentret for Døvblindblevne Bettina U. Møller Informationsmedarbejder Videncentret for Døvblindblevne Syns- og høreproblemer er i

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

Generalforsamling DUN 7. maj 2015 FORMANDENS BERETNING

Generalforsamling DUN 7. maj 2015 FORMANDENS BERETNING Generalforsamling DUN 7. maj 2015 FORMANDENS BERETNING Bestyrelsen Bestyrelsesmedlemmer Hanne Leth Andersen, RUC (formand) Lotte Rienecker, Freelance Rie Troelsen, SDU Anker Helms Jørgensen, ITU Jens Tofteskov,

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN Af Hans Peter Svendler, direktør, Realdania, og Steen Hvass, direktør, Kulturarvsstyrelsen Realdania og Kulturarvsstyrelsen har igennem

Læs mere

Sådan følges I ad. når den ene er synshandicappet. Af Lisbeth Hallested, Instituttet for Blinde og Svagsynede

Sådan følges I ad. når den ene er synshandicappet. Af Lisbeth Hallested, Instituttet for Blinde og Svagsynede Sådan følges I ad når den ene er synshandicappet Af Lisbeth Hallested, Instituttet for Blinde og Svagsynede Udgivet af: Instituttet for Blinde og Svagsynede & Videncenter for Synshandicap Udgivet af: Instituttet

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

SYN. Førskolebørn, skolebørn og unge i ungdomsuddannelserne, Forældre, andre pårørende samt personale i dag og døgninstitutioner, skole mv.

SYN. Førskolebørn, skolebørn og unge i ungdomsuddannelserne, Forældre, andre pårørende samt personale i dag og døgninstitutioner, skole mv. 1 Denne pjece er til dig, som er forælder til et barn med synshandicap. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn. Hvem er vi? På Kommunikationscentret møder

Læs mere

Basisgruppen Maj Maj 2018

Basisgruppen Maj Maj 2018 Tema: Alsidig personlig udvikling Sociale Kompetencer Læringsmål Tegn på læring Børnene skal blive fortrolige med strukturen i basis gruppen og deltage aktivt i den. Børnene skal lære at fungere i små

Læs mere

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Specialiseret viden fra praksis 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Få indblik i Hvornår og hvordan kan du bruge VISO? VISOs organisation og landsdækkende netværk

Læs mere

Dansk Blindesamfund. Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark NORDSJÆLLAND

Dansk Blindesamfund. Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark NORDSJÆLLAND Dansk Blindesamfund Landsforening af blinde og svagsynede i Danmark NORDSJÆLLAND At få et alvorligt synstab eller at blive blind betyder store forandringer i det liv, man plejer at leve. I den situation

Læs mere

Temadag. om indsatsen for ældre apopleksiramte. - En invitation

Temadag. om indsatsen for ældre apopleksiramte. - En invitation Temadag om indsatsen for ældre apopleksiramte - En invitation Omkring hver 7. dansker rammes i løbet af livet af en blodprop eller blødning i hjernen også kaldet apopleksi, og sygdommen rammer årligt mellem

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning 00 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Velkomst og LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER indledning Introduktion til kursets formål og fokusområder Velkomst, herunder anerkendelse af forældrenes beslutning om

Læs mere

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education 19. 20. 21. maj 2015 Intensivt certificering-kursus / Max. 10 deltagere [Målgruppe] Motivation Factor Job & Education er for dig, der Arbejder med

Læs mere

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Birte Hansen og Mette Hind Fotograf: Finn Faurbye Finansieret af: NUBU, Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge Indholdsfortegnelse:

Læs mere

SFO afdelingen ved Centret på Østerbyskolen

SFO afdelingen ved Centret på Østerbyskolen SFO afdelingen ved Centret på Østerbyskolen SFO er i dag en integreret del af skolens virksomhed, hvor samarbejdet om de fælles børn vægtes højt. SFO består af 2 afdelinger Østerby og centret. De 2 afdelinger

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab. Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab. Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: University of New South Wales Land: Australien Periode: Fra: 1/3.2013 Til: 1/7.2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Demens Film. Ekspertgruppens anbefalinger. Anders Møller Jensen (red.) V i d e n c e n t e r f o r O m s o r g, L i v o g A l d r i n g ( V I O L A )

Demens Film. Ekspertgruppens anbefalinger. Anders Møller Jensen (red.) V i d e n c e n t e r f o r O m s o r g, L i v o g A l d r i n g ( V I O L A ) Demens Film Ekspertgruppens anbefalinger Anders Møller Jensen (red.) 2012 V i d e n c e n t e r f o r O m s o r g, L i v o g A l d r i n g ( V I O L A ) Demens Film projektet Vi vil skabe film til mennesker

Læs mere

PLEJEBOLIGER FOR PERSONER MED DEMENS INDLEDENDE SPØRGSMÅL

PLEJEBOLIGER FOR PERSONER MED DEMENS INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN PLEJEBOLIGER FOR PERSONER MED DEMENS INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 259 1. UDGAVE 2015 Plejeboliger for personer med demens indledende

Læs mere

KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID

KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2016 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE INDHOLD 4 ARKIVLOVEN OG DET DIGITALE ARKIV FOR STATSLIGE MYNDIGHEDER Statslige

Læs mere

Sådan følges I ad. når den ene er blind eller svagsynet. Af Lisbeth Hallestad, Instituttet for Blinde og Svagsynede

Sådan følges I ad. når den ene er blind eller svagsynet. Af Lisbeth Hallestad, Instituttet for Blinde og Svagsynede Sådan følges I ad når den ene er blind eller svagsynet Af Lisbeth Hallestad, Instituttet for Blinde og Svagsynede Udgivet af: Instituttet for Blinde og Svagsynede Videncenter for Synshandicap Udgivet af:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: Deakin university

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: Deakin university US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur Navn på universitet i udlandet: Deakin university Land: Australien Periode: Fra:25 juni 2012 Til:4 december 2012

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE September 2014 Successen fortsætter - flere Fars køkkenskoler På rekordtid oplevede vi at få 5 fyldte køkkenskoler, som er startet op i august og september. Det er dermed

Læs mere

Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser

Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser Sammen styrker vi fagligheden: Forbløffende praksisser Indhold Forord... 3 Hvad er Forbløffende praksisser?...4 Sådan gør man...4 Vigtigt at vide, når man gennemfører Forbløffende praksisser... 5 Spørgsmål

Læs mere

I 2009 er vores samling på ca. 23.000 titler. Vi har bøger for både børn, unge og voksne.

I 2009 er vores samling på ca. 23.000 titler. Vi har bøger for både børn, unge og voksne. Velkommen til Nota INGEN KØ OG DU BEHOLDER BOGEN Nota er et nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Når du er meldt ind som bruger på Nota, kan du bestille lydbøger, e-bøger, bøger på punktskrift

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Døvblindhed og kompenserende

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL INITIATIVSTØTTEN

ANSØGNINGSSKEMA TIL INITIATIVSTØTTEN ANSØGNINGSSKEMA TIL INITIATIVSTØTTEN Inden du udfylder ansøgningsskemaet, så tjek at Aktiviteten er ny i forhold til jeres tidligere aktiviteter, og hvad der almindeligvis kan forventes, at I laver Børn

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år. 2018-2019 Indholdsfortegnelse Specialrådgivningen til børn og unge med høretab på Center for Døvblindhed og

Læs mere

Haagkonventionen af 13. januar 2000 om international beskyttelse af voksne

Haagkonventionen af 13. januar 2000 om international beskyttelse af voksne GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING C: BORGERNES RETTIGHEDER OG KONSTITUTIONELLE ANLIGGENDER RETLIGE ANLIGGENDER Haagkonventionen af 13. januar 2000 om international beskyttelse af

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere