Hvis du skal ansættes som privat børnepasser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvis du skal ansættes som privat børnepasser"

Transkript

1 Hvis du skal ansættes som privat børnepasser Som privat børnepasser skal du som minimum leve op til dagtilbudslovens formålsbestemmelser. Vi vægter, at du giver børnene omsorg og tryghed og at du har lyst til at stimulere deres motoriske og sproglige udvikling. For at blive privat børnepasser skal du - være fyldt 18 år. - have fysik til at passe børn, dvs. kunne løfte, bære dem op ad trapper og lege med dem etc. - kunne samarbejde med forældrene om at sætte rammerne for en velfungerende hverdag for børnene - være i stand til at modtage og anvende råd og vejledning fra vores tilsynsførende pædagog - have en straffeattest, der er fri for forhold, der betyder, at du er uegnet til at passe børn Du kan ikke blive børnepasser, hvis du er Forælder til et af børnene Fra et ikke-eu land og ikke har arbejdstilladelse i Danmark Au-pair - en au-pair ordning er en uddannelsesordning og du har som au-pair ikke arbejdstilladelse Hvad skal jeg være opmærksom på? Du og stedet, hvor børnepasningen finder sted skal godkendes af Fredensborg Kommunes dagpleje før, du kan starte op. Hvis du efter aftale passer børnene i dit eget hjem, skal Fredensborg Kommune have straffe- og børneattest på din ægtefælle/samlever og andre, som er tilmeldt adressen, der er fyldt 18 år. Du skal oplyse, hvis en ny person over 18 år tilmeldes adressen, så vi kan indhente børne- og straffeattest på vedkommende. Hvis du passer børnene flere steder, skal alle stederne godkendes. Du er B-skattepligtig og selv ansvarlig for at betale skat og arbejdsmarkedsbidrag. Du er ansat til at passe børn. Alm. oprydning efter måltider og lign. er en selvfølge, men du er ikke ansat til at gøre rent. Opstartsmøde På opstartsmødet deltager en medarbejder fra dagplejen i Fredensborg Kommune sammen med dig og den ene eller begge forældre. Vi vil tale med dig om dine erfaringer med pasning af børn, hvordan du forestiller dig dagens forløb og dine erfaringer i øvrigt med samarbejdsrelationer. Vi gennemgår retningslinier for pasningen og du skal skrive under på en kontrakt som børnepasser. På mødet vil vi drøfte barnets trivsels samt sove- og spisevaner. Mødet har primært fokus på pædagogik og sikkerhed. Vi vil være behjælpelige med råd og vejledning og opfordre til, at du og forældrene sammen laver aftaler om f.eks. brug af TV og forventninger til aktiviteter. Økonomiske vilkår Du er B-skattepligtig Det betyder, at du selv er ansvarlig for at betale skat og arbejdsmarkedsbidrag (8%) af din indtægt - inkl. eventuelt kost og logi.

2 Når du oplyser din indkomst på forskudsopgørelsen, modtager du nogle indbetalingskort, så du kan betale hhv. årets B-skat samt arbejdsmarkedsbidrag fordelt ud over hver måned. - Husk at medregne dine feriepenge. Der betales ikke B-skat og arbejdsmarkedsbidrag i juli og december måned. - Du skal oplyse din indkomst i forskudsskemaets rubrik 11 og fradrag i rubrik Hvis du har fået fri kost og logi skal dette oplyses i rubrik På selvangivelsen, skal du oplyse din indkomst i rubrik 15 og dit fradrag i rubrik Du kan bruge TastSelv på under TastSelv - Borger. Fri kost og logi Hvis du har fået fri kost og logi hos din arbejdsgiver ud over din udbetalte løn, skal du selv medregne værdien. Hvis du har spist og boet under sædvanlige forhold, kan du anvende skatterådets satser for fri kost og logi til medhjælpere ved landbrug med videre. Satserne finder du på Bemærk, du betaler ikke arbejdsmarkedsbidrag af dette beløb, da det skatteteknisk er et personalegode. Hvis du er ansat til at passe et eller flere børn i dit eget hjem, er du berettiget til fradrag. Du kan vælge mellem: Fradrag for dine udgifter som børnepasser Standardfradrag (46%) af din løn Fradrag for udgifterne som børnepasser Udgifter til bleer, mad, legetøj mm. Du skal gemme alle kvitteringer, så du overfor SKAT kan dokumentere de udgifter, du har haft ved pasning i dit eget hjem. (- gælder ikke egne børn, kun børnene, du får løn for at passe). Standardfradrag (46%) Standardfradraget dækker bl.a. dine udgifter til børnenes kost, sanitær service og slitage i dit hjem. Derudover har du også dit eget personlige skattefradrag. Sker der ændringer i din indkomst i løbet af et indkomstår Får du f.eks. et barn mere eller mindre at passe, er det en god idé at indberette det på din forskudsopgørelse løbende. Så slipper du for at skulle betale penge tilbage til SKAT, når året er gået. Når du stopper som privat børnepasser Skal du huske at afmelde dine indbetalinger. Derudover er det en god idé at gemme kopier af dine lønsedler. Du kan få flere oplysninger om betaling af skat og standardfradrag i pjecen Arbejder du som børnepasser? - som du finder på Ferie

3 Du har krav på en feriegodtgørelse på 12,5% af din bruttoløn. Feriepengene bliver udbetalt det efterfølgende år. Du har ret til 5 ugers ferie om året ifølge ferielovens regler. Det er en god idé at aftale med forældrene, hvordan du skal varsle din ferie inden, du starter op. Lav evt. en skriftlig aftale som både du og forældrene har. Sygdom Vi anbefaler, at I laver en skriftlig aftale mht. forhold under din sygdom. Se evt. vores forslag til bilag til kontrakt. Lønseddel/månedlig kvittering Hver måned skal der udfyldes en kvittering som dokumentation for at lønnen er udbetalt til dig. Det er din arbejdsgivers pligt at sørge for, at denne kvittering indsendes til Marianne Morum Larsen hos Fredensborg Kommune. HUSK at gemme dine lønsedler, hver gang I har skrevet under. Bemærk, at arbejdsgiver skal indbetale dit ATP-bidrag. Opsigelse Vi anbefaler, at du sammen med forældrene udfærdiger en skriftlig aftale mht. opsigelsesvarsel. Se evt. vores forslag til bilag til kontrakt. Ophør af ordning Hvis barnet flytter folkeregisteradresse til anden kommune. Hvis det pædagogiske tilsyn vurderer, at pasningsordningen ikke er pædagogisk og/eller sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Når barnet får plads i et andet dagtilbud eller starter i børnehaveklasse. Hvis Fredensborg Kommune får mistanke om, at aftalen er proforma. Hvis det kan dokumenteres, at kontrakten bliver groft misligholdt, stopper ordningen med øjeblikkelig varsel. Generelle kriterier for privat børnepasning Inden, der kan passes børn i en privatpasningsordning, skal den godkendes af Fredensborg Kommune. Dvs. dine kvalifikationer som børnepasser og om de fysiske rammer i hjemmet, hvor pasningen foregår, er egnet til pasning af børn i alderen 6 mdr. til 5 år eller opstart i skole. Afslag af godkendelse Kommunalbestyrelsen kan ifølge loven beslutte ikke at godkende en pasningsaftale og yde tilskud, hvis hensynet til barnet taler for, at barnet skal optages i et dagtilbud efter bestemmelserne i servicelovens 52 om foranstaltninger i forbindelse med behov for særlig støtte til børn og unge, jf. dagtilbudslovens 84, stk. 1. Tilskuddet til forældrene udbetales først, når ordningen er godkendt af kommunen. Hvis du evt. har passet børnene før ordningen bliver godkendt og den ikke bliver godkendt, har forældrene ansvaret for at udbetale dig løn for denne periode.

4 Tilsyn Fredensborg Kommune fører tilsyn anmeldt/uanmeldt 2 gange om året, hvor af det ene har fokus på sikkerheden. Tilsynet finder sted, hvor pasningen finder sted. Formålet med tilsynene er at støtte og vejlede i forhold til barnets udvikling. Foregår pasningen i forældrenes hjem kan tilsynet også forekomme, når forældrene ikke er til stede i hjemmet. Antallet af tilsyn kan blive intensiveret, hvis Fredensborg Kommune vurderer, at der er behov for dette. Viser det sig i forbindelse med tilsynet, at et tilbud ikke opfylder de krav, der stilles i lovgivningen kan tilladelsen tilbagekaldes. Forsikring Du har som ansat børnepasser krav på, at forældrene tegner en lovpligtig arbejdsskadeforsikring. Forsikringen dækker dig, hvis du kommer til skade på jobbet. Underretningspligt Når du arbejder med børn, skal du underrette kommunen, hvis du får kendskab til forhold, der giver en formodning om, at et barn har behov for særlig støtte. For personer, der er beskæftiget med at passe børn, er underretningspligten skærpet. Dvs. får du kendskab til, at et barn af forældre eller andre opdrageres udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har du pligt til at underrette kommunen. Tavshedspligt Du har tavshedspligt omkring de oplysninger, du måtte få kendskab til om forældrene, deres børn og private forhold i øvrigt omkring hjemmet. Kriterier for hjemmet, hvor pasningen finder sted Det er vigtigt, at hjemmet er i stand til at tilgodese børnenes behov såvel fysisk som socialt og at alle i hjemmet er indstillet på at indordne sig under dette. De fysiske rammer Vi vægter, at lokalerne, hvor børnene skal opholde sig samt udendørs legefaciliteter skal være forsvarligt og hensigtsmæssigt indrettet til formålet og at børnene skal have mulighed for på en hensigtsmæssig måde at sove ude. Sikkerhed Hjemmet skal være sikkerhedsmæssigt egnet til pasning af børn i alderen 6 mdr. op til 5 år. Børnene må ikke have adgang til rengøringsmidler, medicin etc. Trapper eller kælderslugter skal være afskærmet og elinstallationer skal være i orden. Der må endvidere ikke være adgang til vandområder. Rygning Det er ikke tilladt at ryge i hjemmet, når der passes børn - dette gælder for både inde- og ude arealerne.

5 Lokaler, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum, skal være røgfri hele døgnet. Dvs. rum, der er særligt indrettet til børnene, og hvor eksempelvis deres legetøj, bleer med videre befinder sig. For andre lokaler gælder rygeforbuddet i det tidsrum, hvor børnene passes. Ryges der udenfor åbningstiden i disse lokaler, skal der foretages en grundig udluftning af lokalerne, inden børnene kommer. Hygiejne For nedbringelse af sygefraværet henviser vi til vores pjece Hygiejne politik for Fredensborg Kommune Daginstitutionsområdet 0-6 år og Dagplejen 0-3 år. Bemærk Hvis der er hund eller kat i hjemmet, kræver det ekstra rengøring. Mad For at medvirke til, at børnene udvikler gode madvaner opfordrer vi til, at du har en mad- og måltidspolitik så, børnene får måltider og mellemmåltider, der er sunde og varierede samt tilpasset det enkelte barns alder. Du kan evt. hente inspiration i vores pjece Fredensborg Kommunes kostpolitik, som du finder under pjecer. Sovestillinger Vi henviser til Sundhedsstyrelsen vejledning: Vuggedød kan forebygges, som du finder under pjecer Anbefalinger til sovestillinger. Soveseler Vi anbefaler, at barneseler så vidt muligt undgås. Hvor en anvendelse af barneseler undtagelsesvis findes nødvendig, bør der alene benyttes seler, der er godkendt af Dansk Varefakta. Vi henviser til Sundhedsstyrelsens råd om seler, som du finder under pjecer Anvendelse af soveseler til børn. Barnevogne/krybber Madrasser og dyner skal tages ind efter brug og opbevares tørt til næste brug af hensyn til følger af fugt og svamp ved ukorrekt opbevarelse af sengetøj. Brændeovne Brændeovne skal være afskærmet af et fastmonteret gitter i en afstand af 60 cm. Afstand mellem stængerne må max. være 6 cm. Legetøj Legetøjet bør være godkendt til den relevante aldersgruppe. Loven henviser bl.a. til legetøjsstandarden DS/EN71 og sikkerhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 116 af 12. dec om sikkerhedskrav til legetøj og produkter, som på grund af deres ydre fremtræden kan forveksles med levnedsmidler (legetøjsbekendtgørelsen). Husdyr

6 I Fredensborg Kommune henstiller vi til, at hunde og katte er adskilt fra børnene samt at børnene ikke har adgang til mad-, vandskål eller kattebakke og at hundens/kattens efterladenskaber i haven bliver fjernet. Det må dog bero på den enkelte aftale mellem forældre og børnepasser. Vær opmærksom på, at der skal luftes ekstra ud i hjem med dyr og at det kræver ekstra rengøring. Haven Haven skal være hegnet ind. Ude legetøj skal opbevares tørt, når det ikke er i brug. Sandkassen skal overdækkes, når børnene ikke leger i den og der må ikke være adgang til vandområder. Swimmingpool Fredensborg Kommune godkender ikke haver med swimmingpools, vandbassiner eller fuglebad. Trampoliner Der behandles årlig ca skader som følge af trampoliner. Erfaringer fra skadestuer viser, at antallet af skader nedsættes, hvis: - 1 barn er på trampolinen af gangen - Børn under 6 år har en voksen ved trampolinen hele tiden - Børnene undgår vilde spring og saltomortaler - Der sættes net på - Afstanden til hårde genstande så som carporte og vægge er minimum 1,5 m. - Kantpuden, der skærmer for trampolinens fjedre og stålramme er solidt foret med skumgummi, og monteret korrekt samt vedligeholdt Endvidere så kravler små børn ind under trampoliner og kan blive ramt at den, som hopper. Fredensborg Kommune kræver, at ovenstående følges, hvis børnene har adgang til trampoliner. Transport Ved kørsel i bil skal børn under tre år benytte siddeplads forsynet med sikkerhedssele, barnestol eller andet godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets højde og vægt i henhold til færdselsloven. Vi henviser til Rådet for sikker trafiks pjece Børn i biler, der indeholder vejledning vedrørende fastspænding af børn i biler, som du finder under pjecer. Ved transport på cykel henstiller vi til at såvel voksne som børn har cykelhjem på og henviser i øvrigt til Rådet for sikker trafiks pjece Små passagerer på cyklen som du finder under pjecer. Forsikring af barnet Hvis forældre ønsker en forsikring, som dækker barnet ud over de almindelige forsikringer i tidsrummet for pasningen, henstiller Fredensborg Kommune til, at barnets forældre selv tegner en sådan forsikring. Personlige forhold Uddannelse/kompetencer

7 Vi vurderer dine personlige kvalifikationer som skal være tilstrækkelige til at kunne opfylde formålsbestemmelsen for børnepasning og de øvrige krav til pædagogisk indhold, der følger dagtilbudsloven. Fredensborg Kommune kan med ansøgerens tilladelse rette henvendelse til andre relevante personer, myndigheder eller institutioner, der kender ansøgeren nøje, med det formål at få oplysninger om ansøgerens evne til at varetage opgaven som privat børnepasser. Førstehjælpskursus Fredensborg Kommune stiller krav om, at private børnepassere skal have gennemført et førstehjælpskursus, inden opstart som børnepasser. Børneattest/straffeattest Fredensborg Kommune skal have straffe- og børneattest på børnepasser og alle, som er fyldt 15 år, der er tilmeldt adressen, hvor pasningen foregår. Disse attester skal være Fredensborg Kommune i hænde før pasningsordningen startes op. Der skal fremsendes ny børneattest hvert år til Fredensborg Kommune senest 31. januar for børnepasseren samt alle, der er fyldt 15 år og tilmeldt adressen, hvor pasningen foregår. Fremsendes disse ikke rettidigt, vil det føre til ophør af pasningsordningen. Hvis en ny person over 15 år tilmeldes adressen, hvor pasningen foregår, skal der indsendes børneog straffeattest på vedkommende og efterfølgende en ny børneattest hvert år. Fredensborg Kommune skal ligeledes have tilsendt straffe- og børneattest for afløsere med fast tilknytning til børnepassere. Afløserens børneattest skal også fornyes hvert år. Påklædning Formålet med børnepasning er bl.a. at fremme børnenes læring og udvikling af kompetencer, herunder deres sproglige kompetencer. 7 i dagtilbudsloven. Loven siger, at en beklædning, hvor både krop og ansigt er tildækket som udgangspunkt ikke kan anses som forenelig med at passe børn i hverken kommunale eller private pasningsordninger, da dette vanskeliggør kommunikationen med børnene. Du skal kunne varetage pædagogiske aktiviteter og læringssituationer med både verbal sprogkommunikation og nonverbal dvs. fysisk kommunikation, da begge kommunikationsformer er vigtige for barnets udvikling. Sproglig udvikling Med sproglig udvikling menes både talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Et varieret og korrekt sprog og evnen til at bruge det, så det passer i forskellige situationer, øger børns mulighed for at blive forstået. Det er derfor vigtigt med en tidlig og god stimulering af deres ordforråd og forståelse af begreber og regler, der gælder for det talte sprog. I vores pjece om lærerplaner kan du finde inspiration til disse tiltag.

8 Du har i øvrigt en særlig rolle i forhold til at sikre sproglig stimulering og udvikling af børn, der ikke har dansk som sprog i hjemmet eller af andre årsager har sproglige problemer. Pædagogiske læreplaner Disse er et arbejdsredskab til at sikre fokus på hele barnet, alle dets potentialer og kompetencer så barnet bliver bedre rustet til resten af livet. Et praktisk redskab, der sætter fokus på tidlig indlæring og udvikler pædagogikken i det daglige arbejde med børn. Indenfor områderne: - Alsidig personlig udvikling - Sociale kompetencer - Sproglig udvikling - Krop og bevægelse - Naturen og naturfænomener - Kulturelle udtryksformer og værdier Læs mere i vores pjece om læreplaner og få inspiration til det pædagogiske arbejde med børnene.

Haderslev Kommunes håndbog for plejefamilier

Haderslev Kommunes håndbog for plejefamilier Haderslev Kommunes håndbog for plejefamilier Forord Formålet med denne pjece er at give vore plejefamilier en skriftlig information om de forskellige forhold, der har betydning for arbejdet som plejefamilie.

Læs mere

Haderslev Kommunes håndbog for plejefamilier

Haderslev Kommunes håndbog for plejefamilier Haderslev Kommunes håndbog for plejefamilier Forord Formålet med denne pjece er at give vore plejefamilier en skriftlig information om de forskellige forhold, der har betydning for arbejdet som plejefamilie.

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Dagplejen på vej men hvorhen? Et notat om omorganisering, kvalitetsog effektiviseringsmuligheder i dagplejen

Dagplejen på vej men hvorhen? Et notat om omorganisering, kvalitetsog effektiviseringsmuligheder i dagplejen Dagplejen på vej men hvorhen? Et notat om omorganisering, kvalitetsog effektiviseringsmuligheder i dagplejen 1 Udgivet af Børne- og Kulturchefforeningen Ballerup Rådhus Hold-An Vej 7 2750 Ballerup Tlf.:

Læs mere

HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM

HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM HÅNDBOG OM BARNETS REFORM BARNETS REFORM Publikationen er udgivet af Servicestyrelsen Edisonsvej 18. 1. 5000 Odense C Tlf. 72 42 37 00 info@servicestyrelsen.dk

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR UDARBEJDELSE OG ANVENDELSE AF FORÆLDREKOMPETENCEUNDERSØGELSER

RETNINGSLINJER FOR UDARBEJDELSE OG ANVENDELSE AF FORÆLDREKOMPETENCEUNDERSØGELSER RETNINGSLINJER FOR UDARBEJDELSE OG ANVENDELSE AF FORÆLDREKOMPETENCEUNDERSØGELSER KOLOFON RETNINGSLINJER FOR UDARBEJDELSE OG ANVENDELSE AF FORÆLDREKOMPETENCEUNDERSØGELSER Retningslinjerne er udarbejdet

Læs mere

Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt

Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt Dialog om tidlig indsats Udveksling af oplysninger i det tværfaglige SSD-samarbejde og fagpersoners underretningspligt Socialstyrelsen Edisonsvej 18 5000 Odense C Tlf.: +45 72 42 37 00 Fax: +45 72 42 37

Læs mere

Vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier

Vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del Bilag 58 Offentligt Vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier (Vejledning nr. 3 til serviceloven) 1. Denne vejledning erstatter Vejledning om særlig

Læs mere

UDENLANDSK MEDARBEJDER?

UDENLANDSK MEDARBEJDER? MODTAGELSE OG FASTHOLDELSE AF UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT UDENLANDSK MEDARBEJDER? Hvis du har eller overvejer at ansætte udlændinge i din virksomhed, er denne håndbog en genvej til et godt samarbejde. Modtagelse

Læs mere

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING

VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING VÆR MED TIL AT BEKÆMPE SOCIAL DUMPING Sæt arbejdsklausuler og sociale klausuler på dagsordenen Indhold Indledning... 2 Forhandlingsfællesskabet anbefaler... 2 Fakta om social dumping, arbejdsklausuler

Læs mere

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den..

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Kære.. Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Vi vil gerne invitere jer til en samtale Samtalen vil vare ca. ½ time, hvor I

Læs mere

96 BPA-Ordning Borgerstyret Personlig Assistance Håndbog for Hjælperordningen i Aarhus

96 BPA-Ordning Borgerstyret Personlig Assistance Håndbog for Hjælperordningen i Aarhus 1 96 BPA-Ordning Borgerstyret Personlig Assistance Håndbog for Hjælperordningen i Aarhus Denne håndbog er til dig, der har valgt selv at være arbejdsgiver i din BPA-ordning /hjælperordning. Håndbogen er

Læs mere

Byggefagenes A-kasse ************ Værd at vide Praktiske oplysninger om A-kasseregler i forbindelse med ledighed. 2015

Byggefagenes A-kasse ************ Værd at vide Praktiske oplysninger om A-kasseregler i forbindelse med ledighed. 2015 Byggefagenes A-kasse ************ Værd at vide Praktiske oplysninger om A-kasseregler i forbindelse med ledighed. 2015 ~ 1 ~ Indhold Indhold... 2 A-kassens vejledningspligt... 3 www.bf-a.dk.... 3 G-dage

Læs mere

Vejledning om socialtilsyn

Vejledning om socialtilsyn Vejledning om socialtilsyn Indholdsfortegnelse Indholdsregister 1. Indledning 2. Formål 3. Anvendelsesområde 4. Godkendelse 5. Kvalitetsmodellen for socialtilsyn 6. Godkendelse af private tilbuds organisatoriske

Læs mere

Udsatte børn Hvordan observere Hvordan reagere

Udsatte børn Hvordan observere Hvordan reagere Udsatte børn Hvordan observere Hvordan reagere INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD INDLEDNING FAGLIG ETIK 4 BEHANDLING AF FORTROLIGE PRIVATE OPLYSNINGER 4 INFORMER DIN LEDER 5 BEKYMRINGSSIGNALER HOS BØRN OG UNGE

Læs mere

Overgange mellem tilbud

Overgange mellem tilbud Juli 2014 Overgange mellem tilbud Lyngby Taarbæk Kommune Center for Uddannelse og Pædagogik Retningslinjerne vil blive redigeret i skoleåret 2014/2015 i forhold til den nye skolereform Bindende retningslinjer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner hvad er nu det for noget? F O A F A G O G A R B E J D E En pjece til pædagogmedhjælperne fra Pædagogisk sektor i FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side

Læs mere

Vejledning i: Det personrettede tilsyn med familieplejeanbragte børn og unge samt råd og vejledning til plejefamilier

Vejledning i: Det personrettede tilsyn med familieplejeanbragte børn og unge samt råd og vejledning til plejefamilier Vejledning i: Det personrettede tilsyn med familieplejeanbragte børn og unge samt råd og vejledning til plejefamilier Vejledning i: Det personrettede tilsyn med familieplejeanbragte børn og unge samt

Læs mere

Barsel Når studerende bliver forældre

Barsel Når studerende bliver forældre Barsel Når studerende bliver forældre Regler og rettigheder når studerende bliver forældre Studenterrådgivningen Indhold Indledning... 2 SU ekstra klip i forbindelse med barsel (fødselsklip)... 3 Supplerende

Læs mere

Vejledning til repatrieringsloven. Juni 2010

Vejledning til repatrieringsloven. Juni 2010 Vejledning til repatrieringsloven Juni 2010 Nye regler pr. 1. januar 2010 Indhold 1. Baggrund....................................................................... 4 2. Formålet med repatrieringsloven..................................................

Læs mere

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN NORDFYN Fakta om Danmark Læremateriale til medborgerskabsprøven April 2011 Kommuner og regioner i Danmark pr.1. januar 2008 Indledning Fakta om Danmark læremateriale til medborgerskabsprøven Fakta om Danmark

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER IRKSOMHEDER MED 10-34 ANSATTE Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 10-34 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering Et

Læs mere

(Medarbejderhåndbog)

(Medarbejderhåndbog) (Medarbejderhåndbog) (start her) Velkommen Vi er glade for at byde dig velkommen som medarbejder hos McDonald's. Medarbejderhåndbogen her skal være med til at give dig en god start i dit nye job. Du kan

Læs mere

Overenskomst 2014-2017 mellem Kooperationen og Teknisk Landsforbund

Overenskomst 2014-2017 mellem Kooperationen og Teknisk Landsforbund Overenskomst 2014-2017 mellem Kooperationen og Teknisk Landsforbund 1 Indholdsfortegnelse 1 OVERENSKOMSTENS OMRÅDE... 3 2 LØNBESTEMMELSE... 3 3 ELEVLØNNINGER... 4 4 SÆRLIG OPSPARING... 4 5 SOCIALE ANSÆTTELSER...

Læs mere

Kelly-koncernen har hovedsæde i Troy, Michigan i USA og har siden opstarten i 1946 udviklet sig til en dynamisk virksomhed med kontorer verden over.

Kelly-koncernen har hovedsæde i Troy, Michigan i USA og har siden opstarten i 1946 udviklet sig til en dynamisk virksomhed med kontorer verden over. Velkommen hos Kelly! Vi er glade for at byde dig velkommen som medarbejder hos Kelly. I den forbindelse vil vi gerne kort introducere os selv: Kelly Services er en af verdens største rekrutterings- og

Læs mere

Særlige ansættelser F O A F A G O G A R B E J D E. Hold fast i jobbet

Særlige ansættelser F O A F A G O G A R B E J D E. Hold fast i jobbet Særlige ansættelser F O A F A G O G A R B E J D E Hold fast i jobbet Hold fast i jobbet er udgivet af FOA Fag og Arbejde. Pjecen er en opslagsguide til medlemmer, valgte og ansatte i afdelingerne og tillidsrepræsentanter.

Læs mere

Overenskomst mellem Landsorganisationen Danske Daginstitutioner og FOA Fag og Arbejde for pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere,

Overenskomst mellem Landsorganisationen Danske Daginstitutioner og FOA Fag og Arbejde for pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere, Overenskomst mellem Landsorganisationen Danske Daginstitutioner og FOA Fag og Arbejde for pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere, ansat ved privat- og puljeinstitutioner der drives i henhold til

Læs mere

Bilag til MED-aftalen Greve Kommune

Bilag til MED-aftalen Greve Kommune Bilag til MED-aftalen Greve Kommune 1 Indholdsfortegnelse Værdier og ledelsesgrundlag i Greve Kommune bilag 1... 3 MED orgaisationene bilag 2... 7 Bemærkninger til bilag 2... 8 Minimumsforretningsorden

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

BARN MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP

BARN MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP BØRN OG UNGE MED HANDICAP GUIDE TIL HJÆLP OG STØTTE FORÆLDRE TIL ET BARN MED FYSISK ELLER PSYKISK HANDICAP INDHOLD Forord... 3 HVEM KAN HJÆLPE JER? Kommunen... 5 Familievejlederordningen... 5 Kommunens

Læs mere