Studieordning for Master of Information Technology in Health Informatics under åben uddannelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Studieordning for Master of Information Technology in Health Informatics under åben uddannelse"

Transkript

1 29 Studieordning for Master of Information Technology in Health Informatics under åben uddannelse Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1 Bekendtgørelsesgrundlag Uddannelsen i sundhedsinformatik er tilrettelagt i henhold til Bekendtgørelserne om ingeniøruddannelserne, nr. 681 af 15. juli 1996, om karakterskala og anden bedømmelse, nr. 513 af 22. juni 1995, om censorinstitutionen for visse videregående uddannelser ved Undervisningsministeriet, nr. 332 af 25. maj 1993, om eksamen ved visse videregående uddannelser under Undervisningsministeriet, nr. 615 af 18. august 1998, om fællesbestemmelser samt om uddannelser ved Aalborg Universitet (fællesbekendtgørelsen), nr. 495 af 15. august 1988, om åben uddannelse, nr. 992 af 25. november 1996, og om uddannelsen til Master of Information Technology (MI) ved Aalborg Universitet, nr.156 af 19. Februar 1998, samt i henhold til lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse), nr. 508 af 30. juni Fakultetstilhørsforhold MI-uddannelsen med specialisering i sundhedsinformatik hører under Det teknisk-naturvidenskabelige fakultet. 3 Studienævnstilhørsforhold Uddannelsen i sundhedsinformatik hører under E-studienævnet, Studienævnet for Elektronikog Informationsteknologi. Kapitel 2 Formål, varighed, indhold og struktur 4 Formål Sundhedsinformatik indbefatter teoretiske og praktiske aspekter ved informationsbehandling med særlig henblik på udvikling og anvendelse af informationsteknologi i sundhedssektoren. Formålet med uddannelsen i sundhedsinformatik er: - at give den studerende en grundlæggende teoretisk, analytisk, metodisk og praktisk indsigt i sundhedsinformatik. - at sætte den studerende i stand til kritisk at kunne vurdere hvilke muligheder og begrænsninger der er for anvendelsen af informationsteknologi i sundhedssektoren. - at sætte den studerende i stand til at kunne indgå aktivt i forbindelse med planlægning, udvikling og ibrugtagning af informationssystemer samt tilrettelæggelse af arbejdsgange i forbindelse med anvendelse af disse systemer.

2 30 - at sætte den studerende i stand til at analysere og behandle information i sundhedssektoren med udgangspunkt i teorier og metoder om medikoteknik, datalogi, organisation, kommunikation og kognition. 5 Varighed og struktur Uddannelsen er normeret til 1,5 årsværk, idet et årsværk defineres som en fuldtidsstuderendes arbejde i ét år. 1,5 årsværk svarer til tre studieår under åben uddannelse. Studieaktiviteten udgør for hvert studieår under åben uddannelse 30 moduler. 1 modul består af 20 timers skemalagt undervisning samt 10 timers hjemmearbejde - i alt 30 timer. 6 Adgangsbetingelser Adgang til MI-uddannelsen er betinget af, at ansøgeren har bestået en relevant videregående uddannelse på mindst bachelorniveau og har mindst 4 års relevant erhvervserfaring. Har ansøgeren gennemført en relevant videregående uddannelse på kandidatniveau kræves mindst 2 års relevant erhvervserfaring for optagelse. Universitetet kan give adgang til uddannelsen for ansøgere, som ikke opfylder adgangsbetingelserne, men som skønnes at have de nødvendige forudsætninger for at kunne gennemføre denne. 7 Studieaktiviteter Uddannelsen indeholder 3 projektenheder (én i hvert studieår). Projektenheden er i det første studieår normeret til 21 moduler, i det andet studieår til 21 moduler og i det tredje studieår til 22 moduler. Studieenhedskurserne udgør 9 moduler i det første studieår, 9 moduler i det andet studieår og 8 moduler i det tredje studieår. Bredden i uddannelsen er sikret via studieenhedskurser og dybden via projektarbejdet. Studieaktiviteten omfatter både praktiske og teoretiske elementer og baserer sig på projektarbejde, fjernundervisning (herunder også edb-baseret fjernundervisning) weekendseminarer, værkstedsøvelser og praktiske edb-opgaver. Stk. 2 Projektarbejdet organiseres i projektgrupper eller som individuel aktivitet. Projektarbejdet dokumenteres gennem en rapport som danner grundlag for projektprøven. 8 Ikrafttrædelse og revision Studieordningen er vedtaget af E-studienævnet, og godkendt af Det teknisknaturvidenskabelige fakultet juni Studieordningen er gældende fra 1. september 1998, og revideres senest 1. september Efter 1. september 1999 udbydes der ikke PE- og SE-kurser efter den gamle studieordning af 1. september 1994.

3 31 9 Projektenhed, 1. studieår Arbejdet med projektenheden udgør 21 moduler. Tema: Informationsteknologi i sundhedssektoren set i et anvendelsesperspektiv At give den studerende en forståelse af anvendelsen af informationsteknologi i sundhedssektoren At give den studerende en forståelse af de forandringer i arbejdsliv, forskning og undervisning som en stigende anvendelse af informationsteknologi medfører. At sætte den studerende i stand til at analysere informationsteknologi i relation til en konkret anvendelse. Der tages udgangspunkt i et konkret område inden for sundhedssektoren. Anvendelsen af informationsteknologi inden for området kortlægges (ved hjælp af litteraturstudier og andre former for erfaringsopsamling). Materialet analyseres med henblik på at klarlægge problemer i forbindelse med anvendelse af informationsteknologi inden for området. Problemerne kan være af teknisk, organisatorisk og kommunikativ karakter. Man kan vælge at fokusere på et af de ovennævnte aspekter. Intern mundtlig prøve med udgangspunkt i den udarbejdede projektrapport, ved hvilken der medvirker en intern censor. I forbindelse med prøven gives der en individuel karakter efter 13-skalaen.

4 32 10 Projektenhed, 2. studieår Arbejdet med projektenheden udgør 21 moduler. Tema: Informationsteknologi i sundhedssektoren set i et teknologivurderings- og/eller implementeringsperspektiv. At give den studerende viden om, og forståelse af, teknologivurdering og implementering af informationsteknologi i sundhedssektoren At give den studerende forståelse af anvendelse af teknologivurderings- og implementeringsmetoder på et konkret område. At give den studerende viden om interaktionen mellem informationssystem og bruger. Der tages udgangspunkt i et konkret område inden for sundhedssektoren. Der udarbejdes et konkret forslag til en teknologivurdering og/eller implementering inden for området (Evt. med udgangspunkt i projektarbejdet fra det første år). Forslaget indbefatter i princippet både tekniske, organisatoriske og kommunikative aspekter. Man kan vælge at fokusere på et af aspekterne. Ekstern mundtlig prøve med udgangspunkt i den udarbejdede projektrapport, ved hvilken der medvirker en extern censor. I forbindelse med prøven gives der en individuel karakter efter 13-skalaen.

5 33 11 Projektenhed, 3. studieår Arbejdet med projektenheden udgør 22 moduler. Tema: Informationsteknologi i sundhedssektoren set i et videnskabeligt perspektiv. At give den studerende en forståelse af den videnskabelige arbejdsmetode. At give den studerende viden om, og forståelse af, kritisk anvendelse af videnskabelige teorier i forbindelse med analyse, udvikling og anvendelse af informationsteknologi i sundhedssektoren. At give den studerende forståelse af de anvendte teoriers anvendelighed. Der tages udgangspunkt i et konkret område indenfor sundhedssektoren. Der fokuseres på analyse og/eller implementering, samt de metodiske værktøjer der knytter sig hertil. Projektarbejdet skal have en videnskabelig karakter, og der skal indgå en kritisk anvendelse af videnskabelige teorier. Anvendelsen skal ende med en refleksion over de anvendte teoriers anvendelighed, og eventuelt give et bidrag til forbedring af teorien. Forudsætninger: Det er en betingelse for at starte på uddannelsens 3. studieår at projektenheden på 1. studieår er bestået. Det er en betingelse for at deltage i den eksterne prøve i projektenheden på 3. studieår, at alle øvrige studieaktiviteter på 1., 2., og 3. studieår, dvs. både projektenheder og studieenhedskurser, er bestået. Ekstern mundtlig prøve med udgangspunkt i den udarbejdede projektrapport, ved hvilken der medvirker en extern censor. I forbindelse med prøven gives en individuel karakter efter 13-skalaen

6 34 12 Studieenhedskurser, 1. studieår Studieenhedskurserne er det første år normeret til 9 moduler: Formalisering og systemudvikling (Datalivscyklus I) At give en grundlæggende forståelse for forskellige metoder til formalisering af informationer. Herunder informationsmodellering og systemudvikling. Metoder til opbygning af datamodeller og informationsmodeller - Struktureret analyse - Objektorienteret analyse - Klassifikation og terminologi Metoder til systemudvikling - Udvikling af brugbare systemer - Læreprocesser i forbindelse med systemudvikling - Participation 3 moduler bedømmes med en karakter efter 13-skalaen.

7 35 Signalregistrering og -analyse (Datalivscyklus II) At give viden om hvorledes data indsamles og bearbejdes i de første led i en datalivscyklus, samt at give en forståelse af, hvilke fejlmuligheder der kan være i disse første led. Indsamling af data, herunder: - måleprincipper - transducere - kildekritik og vurdering af manuel dataindsamling Bearbejdning og analyse af data, herunder: - analog signalbehandling - analog til digital omsætning - digital signalbehandling - signalbehandlingsmodeller 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

8 36 Databaser (Datalivscyklus III) At give en praktisk og teoretisk viden om konstruktion og anvendelse af databaser. I kurset behandles: Datastrukturer Databasemodeller Datamedier Databasesprog Sikkerhedsproblemer 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

9 37 Anvendelse af informatik til kliniske og administrative opgaver I At give en grundlæggende viden om forskellige anvendelser af informatiksystemer til kliniske og administrative opgaver. I denne del af kurset lægges der speciel vægt på aspekter vedrørende formalisering, standardisering og arkitektur. I kurset behandles: Elektronisk patient journal Hospitalsinformationssystemer Patientsystem Ordre/svar kommunikation Bookingsystem Ledelsesinformationssystem Billeddiagnostik Sundhedssystemer Landspatienregistret Early warning systemer Forskning/epidemiologi Kvalitetssikrings systemer Kommunale systemer Hjemmepleje systemer Telemedicin Mobile systemer Systemer i hjemmet Apotekssystemer Patient management systemer 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

10 38 13 Studieenhedskurser, 2. studieår Studieenhedskurserne i det andet år er normeret til 9 moduler: Beslutningsstøttesystemer (Datalivscyklus IV) At give en praktisk viden om, og teoretisk forståelse af, beslutningsstøttesystemer. I kurset behandles: Vidensrepræsentation Inferensmetoder - regelbaserede systemer - kausale net - neurale net 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

11 39 Menneske-maskine interaktion I (Datalivscyklus V) At give en praktisk viden om og teoretisk forståelse af formidling af data og information. I kurset behandles: Brugergrænsefladen Menneske-maskine kommunikation Menneske-menneske relationer i forbindelse med arbejdet med datamaskiner 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

12 40 Teknologivurdering og af informatiksystemer i sundhedssektoren At give en grundlæggende forståelse af forskellige metoder til teknologivurdering og -evaluering i sundhedssektoren. I kurset behandles: Teknologivurdering af sundhedsfaglige problemstillinger f.eks. i relation til strukturering af viden, anvendelser af klassifikation og terminologi. Videnskabsteoretiske og filosofiske aspekter ved teknologivurdering af sundhedsinformatiksystemer Forskellige teknologivurderingsaspekter, herunder: patientmæssige, etiske, retslige sikkerhedsmæssige, organisatoriske og økonomiske aspekter. Forskellige begreber og metoder der indgår i en teknologivurdering: - Effekt og effektivitet - Nøjagtighed - Kliniske forskningsmetoder (Kontrollerede forsøg, case-studier, registerundersøgelser) - Sikkerhed (risiko, usikkerhed) 3 moduler bedømmes med en karakter efter 13-skalaen.

13 41 Anvendelse af informatik til kliniske og administrative opgaver II At give en grundlæggende viden om forskellige anvendelser af informatiksystemer til kliniske og administrative opgaver. I denne del af kurset lægges der speciel vægt på organisationsmæssige aspekter, kommunikationsmæssige aspekter og bruger aspekter. I kurset behandles: Elektronisk patient journal Hospitalsinformationssystemer Patientsystem Ordre/svar kommunikation Bookingsystem Ledelsesinformationssystem Billeddiagnostik Sundhedssystemer Landspatienregistret Early warning systemer Forskning/epidemiologi Kvalitetssikrings systemer Kommunale systemer Hjemmepleje systemer Telemedicin Mobile systemer Systemer i hjemmet Apotekssystemer Patient management systemer 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

14 42 14 Studieenhedskurser, 3. studieår Studieenhedskurserne i det tredje år er normeret til 8 moduler: Organisation og informatik i sundhedssektoren At give en grundlæggende forståelse af forskellige organisationsteoretiske synsvinkler. At give forståelse af opbygningen af sundhedssektoren, som muliggør deltagelse i forandringsprocesser i forbindelse med informationsteknologiske ændringer. Der tages udgangspunkt i opbygningen af den danske sundhedssektor - fra det politiske niveau til det sundhedsfaglige personale. Der gennemgås forskellige organisationsteoretiske grundopfattelser med speciel vægt på de områder af organisationsteorien som knytter sig til indførelse af informatiksystemer, som f.eks.: - Change management, - Human capacity management, - Drivkraft i udvikling: Human-, Information- og Technology Resource. Da organisationsudvikling som oftest forudsætter aktiv brugerdeltagelse vil motivationsteori og brugerinitieret organisationsforståelse være centralt i kurset. 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

15 43 Ledelse og styring af sundhedsinformatiske projekter At give viden om, og forståelse af, ledelse og styring af komplekse udviklingsprojekter samt anvendelse af en række projektledelsesværktøjer. At give forståelse af brugen af økonomiske vurderings- og styringsredskaber. Efter en generel introduktion til projektledelse, fokuseres på en række temaer: - Afgrænsning af IT projekter og aktiv projektopstart. - Planlægning af IT projekter. - Styring af IT projekter. - Sundhedsøkonomiske analyser: cost - benefit/effectiveness/utility analyser samt produktivitet-, effektivitet- og nytteværdimålinger. - Personlig kvalitet samt kvalifikations- og kompetenceudvikling. 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

16 44 Videnskabelige metoder med særligt henblik på sundhedsinformatik At give en grundlæggende forståelse af forskellige videnskabelige forskningsmetoder med særlig relevans for det sundhedsinformatiske område. At give viden om relevans og anvendelse af de enkelte metoder i konkrete sammenhænge. Der tages udgangspunkt i systematiske måder til indsamling og bearbejdning af data. Der introduceres såvel kvantitative som kvalitative metoder, der knytter sig til forskellige videnskabsteoretiske positioner. Væsentlige begreber som systematik, repræsentativitet, fejlkilder, reliabilitet, validitet, generaliserbarhed m.v. præsenteres og diskuteres i forhold til begge typer metoder. Forskellige måder at tilrettelægge undersøgelser på, herunder brug af metodetriangulering, introduceres. 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

17 45 Menneske-maskin interaktion II. At sætte den studerende i stand til at analysere og vurdere brugergrænseflader i forhold til konkrete computermedier, brugere og anvendelsessituationer. At give den studerende viden om datakommunikation og -integration (maskinmaskin kommunikation). Der introduceres forskellige evalueringsmetoder og de studerende afprøver en metode og gennemfører en evaluering af et konkret system. I arbejdet med evaluering udnyttes og videreudvikles den viden, der er opnået på kurset i menneske-maskine interaktion I, om hvordan man kan optimere interaktionen mellem menneske og maskine på baggrund af viden om menneskelig perception, kognition og social interaktion. Der introduceres forskellige kommunikationsprotokoller og der gives indsigt i muligheder og problemer i forbindelse med datakommunikation og integration. 2 moduler bedømmes med bestået / ikke bestået.

18 46 Kapitel 3 BEK nr 156 af 19/02/1998 (Gældende) Bekendtgørelse om uddannelsen til Master of Information Technology (MI) ved Aalborg Universitet I medfør af 2, stk. 7, og 18, stk. 2, i lov nr. 508 af 30. juni 1993 om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. fastsættes: Kapitel 1 Uddannelsens formål og struktur m.v. 1. Formålet med uddannelsen til Master of Information Technology (MI) er at give studerende med praktisk erhvervserfaring en videregående uddannelse i informationsteknologi. Uddannelsen skal give de studerende en teoretisk, analytisk, metodisk og praktisk indsigt i informationsteknologi, der sætter dem i stand til at medvirke ved udvikling og implementering af ny informationsteknologi i private og offentlige virksomheder. Stk. 2. Uddannelsen skal sætte deltagerne i stand til 1) at analysere og behandle information med udgangspunkt i teorier og metoder inden for de informationsteknologiske discipliner, 2) at kunne indgå aktivt i forbindelse med planlægning, udvikling og ibrugtagning af informationssystemer samt tilrettelæggelse af arbejdsgange i forbindelse med anvendelse af disse systemer og 3) kritisk at kunne vurdere, hvilke muligheder og begrænsninger der er for anvendelsen af informationsteknologien. Stk. 3. I undervisningen indgår miljømæssige problemstillinger, der er relevante for det pågældende fagområde. 2. Uddannelsen er en videregående deltidsuddannelse, der udbydes som åben uddannelse ved Aalborg Universitet med et omfang, der svarer til 1-1 1/2 årsværk.

19 47 Stk. 2. Uddannelsen tilrettelægges som et deltidsstudium, hvoraf 1 år kan tilrettelægges på fuld tid efter bestemmelserne herom i lov om åben uddannelse. Uddannelsen skal være afsluttet inden for højst 6 år. Stk. 3. De anførte uddannelseslængder angiver det antal årsværk, der skal lægges til grund ved planlægningen af uddannelsen. Et årsværk er en fuldtidsstuderendes arbejde i et år. 3. Den, der har gennemført uddannelsen, har ret til at betegne sig Master of Information Technology, forkortet MI, med tilføjelse af specialiseringen. Kapitel 2 Adgangsforudsætninger 4. Adgang til uddannelsen forudsætter, at ansøgeren har bestået en relevant, videregående uddannelse på mindst bachelorniveau og har 2-4 års relevant erhvervserfaring. Stk. 2. Universitetet kan give adgang til uddannelserne for ansøgere, som ikke opfylder betingelserne, men som skønnes at have de nødvendige forudsætninger for at kunne gennemføre uddannelsen. Stk. 3. Universitetet fastsætter antallet af ansøgere, der kan optages på uddannelsen. Kapitel 3 Uddannelsens tilrettelæggelse og indhold 5. Uddannelsen tilrettelægges således, at der både indgår kursusundervisning i relevante fagområder og projektarbejde, organiseret som fjernundervisning og i form af seminarer. Sidste del af uddannelsen indeholder en specialisering bestående af mindst et halvt årsværk. I uddannelsen indgår gæsteforelæsninger af inden- og udenlandske forskere eller ledende medarbejdere fra danske og udenlandske virksomheder (offentlige eller private). 6. Uddannelsen omfatter primært tekniske, men også samfundsvidenskabelige og humanistiske fagområder og herunder disses emneområder inden for udvikling og implementering af ny informationsteknologi. Der lægges særlig vægt på, at den studerende opnår en stor faglig bredde, der omfatter relevante fagområder som signalbehandling, datalogi, organisation, kommunikation og kognition. Stk. 2. Det fastsættes i studieordningen for uddannelsen, i hvilke fagområder der udbydes kurser i tilknytning til de enkelte specialer. 7. I uddannelsen indgår mindst eet større selvstændigt projektarbejde inden for den valgte specialisering. Projektarbejdet skal have et omfang svarende til minimum 8 uger. Nærmere regler herom fastsættes i studieordningen.

20 48 Kapitel 4 Eksamen m.v. 8. Eksamen tilrettelægges og gennemføres efter reglerne i bekendtgørelse om eksamen ved visse videregående uddannelser under Undervisningsministeriet samt bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse. Kapitel 5 Andre regler 9. Universitetet fastsætter inden for bekendtgørelsens rammer regler om uddannelsen i en studieordning. Stk. 2. Studieordningen skal indeholde: 1) Oplysning om hvilket studienævn uddannelsen hører under. 2) Adgangsforudsætninger, jf. 4. 3) Præsentation af fag- og emneområder i uddannelsen. 4) Mål for, omfang, placering og indhold af de enkelte fag- og emneområder i uddannelsen. 5) Undervisnings- og studieformer. 6) Specialiseringens fag- og emneområder, jf. 6, stk. 2. 7) Eventuelle tidsfrister for gennemførelse af uddannelsen, jf. 2, stk. 2, sidste pkt. Stk. 3. Studieordningen kan indeholde hjemmel for universitetet til at dispensere fra de regler i studieordningen, der alene er fastsat af universitetet. Stk. 4. Inden en studieordning fastsættes og ved væsentlige ændringer af studieordningen, tager universitetet kontakt til aftagerrepræsentanter. Derudover indhentes der udtalelse fra censorformandskabet, jf. bekendtgørelse om censorinstitutionen for visse videregående uddannelser under Undervisningsministeriet. Stk. 5. Studieordningen og væsentlige ændringer heraf træder i kraft ved et studieårs begyndelse. Stk. 6. Ved udstedelse af ny studieordning og ved væsentlige ændringer af studieordningen fastsættes overgangsregler i studieordningen. Stk. 7. Studieordninger og ændringer af studieordninger sendes til orientering til censorkorpset og Undervisningsministeriet. 10. Universitetet kan i hvert enkelt tilfælde eller ved regler i studieordningen godkende, at gennemførte uddannelseselementer fra en dansk eller udenlandsk videregående uddannelsesinstitution træder i stedet for uddannelseselementer, der er omfattet af denne bekendtgørelse. Stk. 2. Ved godkendelse efter stk. 1 anses uddannelseselementet for gennemført, hvis det er bestået efter reglerne om den pågældende uddannelse.

21 Undervisningsministeriet kan tillade fravigelser af bekendtgørelsen som led i forsøg. Samtidig fastsættes forsøgets varighed og rapporteringsform. Stk. 2. Ministeriet kan dispensere fra bekendtgørelsen, når det findes begrundet i usædvanlige forhold, bortset fra de tilfælde der er nævnt i 4, stk. 2ogstk.3, 9,stk.3,og Klager over universitetets afgørelser i henhold til denne bekendtgørelse indgives til universitetet. Universitetets afgørelse af en klage kan, når klagen vedrører retlige spørgsmål, indbringes for Undervisningsministeriet. Stk. 2. Fristen for indgivelse af klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt den pågældende. 13. Hvis ikke andet følger af denne bekendtgørelse, gælder reglerne i bekendtgørelse om åben uddannelse. Kapitel 6 Ikrafttræden 14. Bekendtgørelsen træder i kraft den 10. marts Stk. 2. Bekendtgørelsens 5, 2. pkt. gælder først for studerende, der begynder på uddannelsen i september 1999 og senere. Undervisningsministeriet, den 19. februar 1998 Ole Vig Jensen / Pia thor Straten

STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. September 2003 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BEKENDTGØRELSESGRUNDLAG 3 2. STUDIENÆVNS- OG FAKULTETSTILHØRSFORHOLD

Læs mere

Studieordning for Master of Information Technology in Health Informatics under åben uddannelse

Studieordning for Master of Information Technology in Health Informatics under åben uddannelse Studieordning for Master of Information Technology in Health Informatics under åben uddannelse Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Bekendtgørelsesgrundlag Uddannelsen i sundhedsinformatik er tilrettelagt

Læs mere

Studieordning for uddannelsen. Master i Problem Baseret Læring og Ingeniørvidenskab (MPBL)

Studieordning for uddannelsen. Master i Problem Baseret Læring og Ingeniørvidenskab (MPBL) Studieordning for uddannelsen Master i Problem Baseret Læring og Ingeniørvidenskab (MPBL) Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1 Bekendtgørelsesgrundlag Studieordningen for uddannelsen er fastlagt i henhold

Læs mere

STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. September 2003 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BEKENDTGØRELSESGRUNDLAG 3 2. STUDIENÆVNS- OG FAKULTETSTILHØRSFORHOLD

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelse i Arbejdsmarked og Personaleforhold (MAP) Master of Labour Market Regulation and Human Resource Management

Studieordning for Masteruddannelse i Arbejdsmarked og Personaleforhold (MAP) Master of Labour Market Regulation and Human Resource Management Studieordning for Masteruddannelse i Arbejdsmarked og Personaleforhold (MAP) Master of Labour Market Regulation and Human Resource Management ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1.9.2006 med korrektioner

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Bekendtgørelse om masteruddannelser ved universiteterne (masterbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om masteruddannelser ved universiteterne (masterbekendtgørelsen) BEK nr 1187 af 07/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Universitets-

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen)

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen) BEK nr 774 af 12/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juli 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret marts 2007 Indhold Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5: Kapitel 6: Kapitel

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. september 2000 Revideret per 1. februar 2014 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv.

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Danmarks Biblioteksskole. 3. april 2003 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier

Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet 2009- retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 15. december 2000 om fleksible forløb inden for videregående

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF BACHELORSTUDIEORDNINGER Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser.

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser. 1. Indledning Sundhedsfaglig diplomuddannelse er en erhvervsrettet videregående uddannelse udbudt efter lov om erhvervsrettede grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-ordningen i henhold til Bekendtgørelse af 15. december 2000 om fleksible forløb inden for videregående uddannelse for voksne

Læs mere

<<Institutionens logo>> STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT. Specialiseringen i <<...>> VED <<INSTITUTIONENS NAVN>> i IT-VEST SAMARBEJDET

<<Institutionens logo>> STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT. Specialiseringen i <<...>> VED <<INSTITUTIONENS NAVN>> i IT-VEST SAMARBEJDET STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT Specialiseringen i VED i IT-VEST SAMARBEJDET FÆLLES SKABELON 10. marts 2008 1 Generel del af studieordning

Læs mere

Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet. 2009 retningslinjer

Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet. 2009 retningslinjer d e t t e o l o g i s k e f a k u lt e t kø b e n h av n s u n i v e r s i t e t Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet 2009 retningslinjer Foto: Bettina Hovgaard-Schulze Layout: Grafisk Kommuniation/Det

Læs mere

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG.

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG. STUDIEORDNING FOR CAND.PHIL. OG CAND.MAG. I SAMFUNDSFAG VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. september 1999 INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning... 3 1. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold... 3 2. Adgangskrav

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1)

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) UDKAST Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet Forord: I medfør af lov 367 af 25. maj 2013 om universiteter (Universitetsloven) med

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik I medfør af 18 og 19, nr. 3, i landstingslov nr. 16 af 31. oktober 1996

Læs mere

Studieordning. Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012

Studieordning. Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012 Studieordning Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt i Ministeriet

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for kommunikationsteknik og elektronik

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for kommunikationsteknik og elektronik Side 1 af 9 Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for kommunikationsteknik og elektronik BEK nr 643 af 30/06/2000 (Gældende) LOV Nr. 1115 af 29/12/1997 Lovgivning som forskriften vedrører

Læs mere

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet

Studieordning for. Faglig supplering i Samfundsfag. ved. Aalborg Universitet Studieordning for Faglig supplering i Samfundsfag ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1. november 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Studienævn...3 3. Optagelse...3 4. Uddannelsens betegnelse

Læs mere

Masteruddannelse ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Masteruddannelse ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret det teologiske fakultet københavns universitet Masteruddannelse ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret 2009 retningslinjer Foto: Buste af S. Kierkegaard, Axel Andersen Layout: Grafisk Kommuniation/Det

Læs mere

Bekendtgørelse om Forsvarets masteruddannelse i militære studier

Bekendtgørelse om Forsvarets masteruddannelse i militære studier Bekendtgørelse om Forsvarets masteruddannelse i militære studier I medfør af 8 a i lov nr. 122 af 27. februar 2001 om Forsvarets formål, opgaver og organisation m.v., som ændret ved lov nr. 568 af 9. juni

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelsen i Idræt og Velfærd (September 2005) (Revideret med virkning 1. sep. 2015)

Studieordning for Masteruddannelsen i Idræt og Velfærd (September 2005) (Revideret med virkning 1. sep. 2015) Studieordning for Masteruddannelsen i Idræt og Velfærd (September 2005) (Revideret med virkning 1. sep. 2015) Indholdsfortegnelse 1 Titel... 2 2 Uddannelsens varighed... 2 3 Faglig profil... 2 4 Adgangskrav...

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22 og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER:

KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER: KOMMENTARER OG KRAV TIL OPBYGNING AF DIPLOMINGENIØRSTUDIEORDNINGER: Studieordningen udarbejdes ved brug af: Nærværende skabelon til opbygning Rammestudieordningen som helhed og særligt i forhold til afsnittene

Læs mere

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet Udkast til studieordning for 3. og 4. semester på Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet 3. semester kandidat klinisk videnskab og teknologi Projektenhed Afprøvning

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Filosofi og Videnskabsteori Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-906 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

I medfør af 22 og 30 i lov nr. 207 af 31. marts 2008 om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

I medfør af 22 og 30 i lov nr. 207 af 31. marts 2008 om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 715 af 07/07/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 172.80C.021 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2008

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2008 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2008 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

<<Institutionens logo>> STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT. Linjen i <<...>> VED <<INSTITUTIONENS NAVN>> i IT-VEST SAMARBEJDET

<<Institutionens logo>> STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT. Linjen i <<...>> VED <<INSTITUTIONENS NAVN>> i IT-VEST SAMARBEJDET STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSEN I IT Linjen i VED i IT-VEST SAMARBEJDET FÆLLES SKABELON 1. april 2014 1 Generel del af studieordning for masteruddannelsen

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I September 2003 Senest revideret august 2007 1-årig suppleringsuddannelse

Læs mere

Teknisk Diplomuddannelse i Vedligehold

Teknisk Diplomuddannelse i Vedligehold Center for Drift og Vedligehold Fredericia Maskinmesterskole VIA University College Efter- og videreuddannelsesdivisionen og Center for Drift og Vedligehold Fredericia Maskinmesterskole STUDIEORDNING Teknisk

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B August 1997 Senest revideret august 2007 2 KAPITEL 1: FORMÅL OG FAGLIG BESKRIVELSE

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2000 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den

Læs mere

Bekendtgørelse om socialrådgiveruddannelsen

Bekendtgørelse om socialrådgiveruddannelsen Page 1 of 5 BEK nr 536 af 28/06/2002 Gældende Offentliggørelsesdato: 09-07-2002 Undervisningsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Uddannelsens formål

Læs mere

Åben Uddannelse Geo Informatik Studieordning. Master of Technology Management (MTM) Geo Informatik. Studieordning

Åben Uddannelse Geo Informatik Studieordning. Master of Technology Management (MTM) Geo Informatik. Studieordning Master of Technology Management (MTM) Åben Uddannelse Det teknisk-naturvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet 2003 FORORD Nærværende publikation er en for MTM (Master of Technology Management) med

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Udkast Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22, stk. 1 og 2, og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf.

Læs mere

Studieordning for masteruddannelse i software engineering ved IT-Universitetet i København

Studieordning for masteruddannelse i software engineering ved IT-Universitetet i København Studieordning for masteruddannelse i software engineering ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. august 2008 Revideret pr. 1.september 2014 Revideret pr. 19. august 2015 Indhold Indledning

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København Studieordning a 1. september 2012 Revideret 16. juni 2014 Revideret 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel

Læs mere

12. Modulbeskrivelse

12. Modulbeskrivelse 12. Modulbeskrivelse Gældende pr. 1. september 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 2. Introduktion til modulet:... 3 3. Modulets fokusområde... 3 4. Fordeling af fag og

Læs mere

Fagmodul i Historie. Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017 fremgår sidst i dokumentet. Formål

Fagmodul i Historie. Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017 fremgår sidst i dokumentet. Formål ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kultur og Identitet Fagmodul i Historie DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2017 2012-904 Ændringer af 1.september 2014, 1.september 2016 og 1. september 2017

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel 2. Normering

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer indenfor ABM-området og offentlig forvaltning

Studieordning for diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer indenfor ABM-området og offentlig forvaltning Studieordning for diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer indenfor ABM-området og offentlig forvaltning København, december 2007 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Formål...

Læs mere

Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14?

Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14? Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14? Målet er, at du efter modulet kan: - Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans.

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 636 af 29/06/2009 Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 150.54C.021 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1521

Læs mere

Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014

Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014 Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt

Læs mere

BEK nr 473 af 05/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017

BEK nr 473 af 05/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 BEK nr 473 af 05/05/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 055.04D.021 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Mål Introducerer de studerende for forskellige anvendelser af IT i den offentlige sektor, samt til programmering af sådanne IT systemer.

Mål Introducerer de studerende for forskellige anvendelser af IT i den offentlige sektor, samt til programmering af sådanne IT systemer. Semesterbeskrivelse OID 1. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Bacheloruddannelsen i

Læs mere

- Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens

- Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens Modul 14 FN2010v-A+B svarprocent 24% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14? Målet er, at du efter modulet kan: - Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde

Læs mere

ROSKILDE UNIVERSITET. Fagmodul i Historie. 1. september

ROSKILDE UNIVERSITET. Fagmodul i Historie. 1. september ROSKILDE UNIVERSITET Fagmodul i Historie DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2015 2012-904 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse udstedes i henhold til studieordningerne for Den Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Modul 14 FN09-C+D Udsendt til 27 7 besvaret Svarprocent 23% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14? forholde sig til problemstillingens relevans.

Modul 14 FN09-C+D Udsendt til 27 7 besvaret Svarprocent 23% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14? forholde sig til problemstillingens relevans. Modul 14 FN09-C+D Udsendt til 27 7 besvaret Svarprocent 23% Hvor tilfreds er du samlet set med modul 14? Målet er, at du efter modulet kan: - forholde sig til problemstillingens relevans. Identificere

Læs mere

Bekendtgørelse om Forsvarets masteruddannelse i militære studier

Bekendtgørelse om Forsvarets masteruddannelse i militære studier BEK nr 1231 af 21/11/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 31. december 2016 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2014/000549 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I C I N S K A N T R O P O L O G I. September 1999

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I C I N S K A N T R O P O L O G I. September 1999 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I C I N S K A N T R O P O L O G I September 1999 Senest revideret august 2007 Studieordning for 1-årig

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2018 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk sociologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk sociologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk sociologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.)

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.) AALBORG UNIVERSITET Studieordning for Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.) Gældende fra 1. september 2000 1 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidateksamen ved Aalborg universitet,

Læs mere

Studieordning af 1. september 2002 Master i IT, Sprog og Læring

Studieordning af 1. september 2002 Master i IT, Sprog og Læring Studieordning af 1. september 2002 Master i IT, Sprog og Læring I henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 586 af 9. juli 1999 om åben uddannelse og nr. 679 16 om uddannelsen til Master

Læs mere

Fagmodul i Pædagogik og Uddannelsesstudier

Fagmodul i Pædagogik og Uddannelsesstudier ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Pædagogik og Uddannelsesstudier Fagmodul i Pædagogik og Uddannelsesstudier DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-899 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

STUDIEORDNING FOR SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG PÅ DELTID VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG PÅ DELTID VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG PÅ DELTID VED AALBORG UNIVERSITET GÆLDENDE FRA 1. SEPTEMBER 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG Kapitel 1: Generelle bestemmelser... 3 1.

Læs mere

- Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans.

- Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans. Hvor tilfreds er du samlet set med modul? Særdeles godt Godt Mindre godt Dårligt % 7% - Identificere og afgrænse en fysioterapifaglig problemstilling og kritisk forholde sig til problemstillingens relevans.

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

Studieordning for MASTERUDDANNELSE I ETIK OG VÆRDIER I ORGANISATIONER

Studieordning for MASTERUDDANNELSE I ETIK OG VÆRDIER I ORGANISATIONER AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for MASTERUDDANNELSE I ETIK OG VÆRDIER I ORGANISATIONER Februar 2003 Senest revideret februar 2003 STUDIEORDNING FOR MASTERUDDANNELSE I ETIK OG

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation Side 1 af 9 Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse (AK) inden for energiinstallation BEK nr 639 af 30/06/2000 (Gældende) LOV Nr. 1115 af 29/12/1997 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 247 af 15/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 15. august 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I B I L L E D A N A L Y S E. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I B I L L E D A N A L Y S E. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I B I L L E D A N A L Y S E September 1998 Senest revideret september 2007 1-årig suppleringsuddannelse i Billedanalyse

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Økonomistyring og Informatik) ved Aalborg Universitet September 2006

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Økonomistyring og Informatik) ved Aalborg Universitet September 2006 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Økonomistyring og Informatik) ved Aalborg Universitet September 2006 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. September 1997

Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. September 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I September 1997 Senest revideret august 2007 Studieordning for

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning af 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i global virksomhedsinformatik ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i global virksomhedsinformatik ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i global virksomhedsinformatik ved IT-Universitetet i København Studieordning af 10. juni 2010 Revideret den 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur,

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelser ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område I medfør af 10, stk. 1-3, 13, stk. 6, og 15, stk. 2,

Læs mere

De overordnede bestemmelser for uddannelsen fremgår af Studieordning for Bacheloruddannelsen i Arabisk og Kommunikation (www.asb.dk/studinfo).

De overordnede bestemmelser for uddannelsen fremgår af Studieordning for Bacheloruddannelsen i Arabisk og Kommunikation (www.asb.dk/studinfo). STUDIEORDNING Revideret 14. maj 2009 STUDIEORDNING PR. 1. FEBRUAR 2008 FOR KOMMUNIKATIONSDELEN AF BACHERLORUDDANNELSEN I ARABISK OG KOMMUNIKATION VED HANDELSHØJSKOLEN, AARHUS UNIVERSITET OG DET TEOLOGISKE

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E. September 1999

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E. September 1999 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E September 1999 Senest revideret maj 2007 2 1-årig suppleringsuddannelse i Historie ved Aarhus

Læs mere

Semesterbeskrivelse Innovation og Digitalisering, 1. semester.

Semesterbeskrivelse Innovation og Digitalisering, 1. semester. Semesterbeskrivelse Innovation og Digitalisering,. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Bacheloruddannelsen

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding 1.sep. 2013 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen

Læs mere

BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016

BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 BEK nr 1524 af 16/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi Modul 12 - Teori Januar 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid 4 Fordeling af fag og ECTS - point

Læs mere

Studieordning. Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012

Studieordning. Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt i Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 7

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 7 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for bacheloruddannelsen i machine learning og datavidenskab ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet 2019 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser

Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser Studieordning for Uddannelsen af kliniske vejledere til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser Efter- og videreuddannelsesafdelingen september 2002 Indledning Studieordningen er udarbejdet i henhold

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R September 1998 Senest revideret maj 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1.

Læs mere

Studieordning for MAGISTERKONFERENS E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. Februar 1998

Studieordning for MAGISTERKONFERENS E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. Februar 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for MAGISTERKONFERENS E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I Februar 1998 Senest revideret august 2007 Kapitel 1: Formål Studieordning

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION. med justeringer 2006

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION. med justeringer 2006 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2000 med justeringer 2006 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af

Læs mere

Studieordning for M A S T E R U D D A N N E L S E I I N T E R N E T K O M M U N I K A T I O N. September 2005

Studieordning for M A S T E R U D D A N N E L S E I I N T E R N E T K O M M U N I K A T I O N. September 2005 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for M A S T E R U D D A N N E L S E I I N T E R N E T K O M M U N I K A T I O N September 2005 Senest revideret juni 2005 1 STUDIEORDNING FOR

Læs mere

FLEKSIBELT FORLØB. Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb

FLEKSIBELT FORLØB. Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb FLEKSIBELT FORLØB Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) Aarhus Universitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Masteruddannelsen som

Læs mere

Profilbeskrivelse for Business Controlling

Profilbeskrivelse for Business Controlling Profilbeskrivelse for Business Controlling Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen for

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg

Læs mere