Studieguide for Modul 4 semester E17

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Studieguide for Modul 4 semester E17"

Transkript

1 Studieguide for Modul 4 semester E17 Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje det fagvidenskabelige spor Rehabilitering og Palliation (med forbehold for ændringer) Udarbejdet: Opdateret:

2 Indholdsfortegnelse De studerendes forudsætninger...3 Placering i spor...3 Modulbeskrivelse...3 Læringsudbytte for modulet...3 Mål- / kompetencebeskrivelse for faget...3 Undervisnings- og læringsaktiviteter...5 Omfang...5 Modulet indhold og opbygning...5 Lektionsplan for modul Tidspunkt (uge 1 /torsdag den 7/9, 2017)...6 Tidspunkt (uge 2 /torsdag den 14/9, 2017):...9 Tidspunkt (uge 3 /torsdag den 21/9, 2017): Tidspunkt (uge 4 /torsdag den 28/9, 2017): Tidspunkt (uge 5 /torsdag den 5/10, 2017): Tidspunkt (uge 6 /torsdag den 12/10, 2017): Tidspunkt (uge 7 /torsdag den 26/10, 2017): Eksamen modul Evaluering af modulet Modulansvarlig Modulsekretær Uddannelsesleder Undervisere Bilag: Udarbejdet: Opdateret:

3 De studerendes forudsætninger For at kunne deltage i modulerne skal den studerende opfylde optagelseskravene for Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje. Placering i spor Rehabilitering og Palliation er placeret i det fagvidenskabelige spor, med start 7. september 2017, og af 7 undervisning dages varighed. Modulbeskrivelse Modulet er rettet mod patienter og familiers behov for rehabilitering og palliation, og deraf afledt sygeplejefaglighed, kompetencer og roller relateret til klinisk praksis i både primær og sekundær sundhedstjeneste. Læringsudbytte for modulet Se studieordningen modul specifikke mål Fagets indhold: Faget retter sig mod sårbare grupper af patienter, klienter og borgere i alle aldre og forskellige sygdomsmæssige problemstillinger som f. eks kronisk syge, fysisk og psykisk handicappede eller kritisk syge og døende. Der arbejdes med teorier og metoder med fokus på sammenhængende plejeforløb, rehabilitering og mestring i forbindelse med forskellige sygdomme og tilstande hvor værdier, livskvalitet og håndtering af daglig livsførelse er central. Endvidere har modulet fokus på palliation i relation til kritisk syge og døende. Der arbejdes med teorier og metoder i relation til begrebsafklaring, organisering, indsatser, overgange fra hospital, hjem, ældrebolig, plejecentre og hospice samt udvikling af nye tilgange til at styrke kvaliteten af den sundhedsvidenskabelige indsats på området. Etiske og juridiske problemstillinger inddrages i relation til feltet, samt kulturelle, politiske, samfundsmæssige og institutionelle rammer og vilkår. Der tages i modulet udgangspunkt i konkrete sygeplejefaglige problemstillinger i forhold til almene og komplekse plejesituationer. Mål- / kompetencebeskrivelse for faget Den studerende opnår: Viden: Viden om teorier og metoder, rehabiliterende og palliative indsatser der knytter sig til den kliniske sygepleje i specifikke og komplekse problemstillinger i forhold til pleje og behandling af kronisk syge, fysisk og psykisk handicappede eller kritisk syge og døende i forskellige aldre og med fokus på rehabilitering og palliation Udarbejdet: Opdateret:

4 Viden om kommunikationsformer, tværfaglighed, magtforhold, balance mellem omsorg og egenomsorg samt relevante teknologiske løsninger i konkrete plejeforløb Viden og forståelse for betydningen af inddragelse af patienter, klienter, familie og sociale netværk i pleje og behandling og i relation til konkrete problemstillinger Viden om etiske, juridiske, kulturelle, institutionelle, samfundsmæssige aspekter og teknologiske løsningsmodeller i konkrete situationer med fokus på rehabilitering og palliation Færdigheder: Mestre informationssøgning i forhold til at undersøge, kritisk vurdere, diskutere valg af metoder og plejetiltag herunder sundhedsteknologiske og telemedicinske tiltag i relation til rehabilitering og palliation på et videnskabeligt grundlag Kritisk kunne vurdere og vælge metoder i forhold til inddragelse af patienter, klienter, familie og sociale netværk i pleje og behandling, rehabilitering og palliation. Vurdere og reflektere over de etiske, juridiske, kulturelle, samfundsmæssige og institutionelle rammer og vilkår Viden om overgange fra hospital, hjem, ældrebolig og plejecenter samt udvikling af nye tilgange til at styrke kvaliteten af den sundhedsvidenskabelige indsats på området. Kompetence: Mestre relevante teorier og metoder baseret på national og international forskning til afdækning af rehabiliterende og palliative tiltag med inddragelse af patienter, klienter, familie og sociale netværk På videnskabeligt grundlag kunne undersøge, kritisk vurdere og vælge metoder i forhold til sygepleje og herunder inddragelse af sundhedsteknologiske og telemedicinske initiativer Inddrage og kritisk vurdere etiske, juridiske, kulturelle, institutionelle, samfundsmæssige aspekter og teknologiske løsningsmodeller i konkrete situationer med fokus på rehabilitering og palliation Udarbejdet: Opdateret:

5 Undervisnings- og læringsaktiviteter På modulet benyttes forskellige undervisnings- og læringsaktiviteter i forhold til at understøtte den studerende i at opnå modulets overordnede læringsmål. Via forelæsninger og dialogbaseret undervisning formidles og relateres centrale dele af modulets temaer, som de studerende efterfølgende arbejder videre med og fordyber sig i yderligere ved selvstudie, diskussion i studiegrupper og på holdet. Undervisningen vil være en involverende undervisning med action-learning processer, hvor forelæsningernes indhold perspektiveres og operationaliseres, så de studerende forstår dens relevans i forhold deres erfaringer og faglige tilhørsforhold. Der vil blive anvendt formidlingsøvelser, hvor de studerende arbejder med deres færdigheder i argumentation og diskussion af teorier, begreber og vidensformer, med udgangspunkt i modulets temaer og de studerendes eget arbejde. E-læring indgår som en integreret del af modulet blandt andet ved brug af Wiki s/blogs og Podcasts. Derudover arbejdes med gruppe- og individuelle opgaver. Feedback vil løbende blive givet på individuelt, gruppe- og holdniveau i forbindelse med undervisningen, opgaver og prøver. Feedbacken har til formål at styrke de studerendes individuelle læringsproces, samt opnå de overordnede læringsmål for modulet. Undervisnings- og læringsaktiviteterne er tilrettelagt, så der er en naturlig progression i indhold og kompleksitet fra modulstart til modulafslutning og modulprøve. Omfang ECTS Point 5 Konfrontationstimer 28 timer Litteratur/forberedelse 97 timer I alt 125 timer Modulet indhold og opbygning Modulet er opbygget så rehabilitering og palliation ikke tænkes som to forskellige fagområder, men som helhedsorienterede indsatser til patienter og pårørende med forskellige målsætninger, og som til tider kan varetages af de samme sundhedsprofessionelle. Modulets indhold kan ikke betragtes som udtømmende ift. fagområdet, men da modulets omfang er 5 ETCS kan indholdet betragtes som udvalgte væsentlige emner som kan indgå i fagområdet. Udarbejdet: Opdateret:

6 Inden modulet starter vil hver studerende blive bedt om at indrapportere forventninger til modulet på blog. Lektionsplan for modul 4 Link til Mit Skema Tidspunkt (uge 1 /torsdag den 7/9, 2017) Lokale: , wp. 25. st. kl Emne 1: Introduktion til modul KS4 Klokken Mål: At de studerende får kendskab til Modulets opbygning og læringsmål Gensidige forventninger fra Blog Studieteams Undervisere: Karin B. Dieperink, sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Thora Grothe Thomsen, sygeplejerske, Lektor. Emne 2 Rehabilitering. Begreber, paradigmer og praksisformer. Klokken: inkl. frokostpause. Metode: Undervisningen vil foregå som forelæsning med aktiv deltagelse af de studerende gennem dialog og diskussion samt bidrag med erfaringer fra egen praksis. Mål: Målet med undervisningen er, at de studerende erhverver sig viden om Rehabilitering som begreb og praksisform med eksempler fra forskellige målgrupper af borgere/patienter Udarbejdet: Opdateret:

7 Rehabiliteringens betydning for borgerens/patientens deltagelse i livet og samfundet samt effekter på samfundsniveau og kan relatere teorier om rehabilitering til eget praksisfelt som en prioriteret indsatsform. Rehabiliteringens udfordringer Undervisere Karin B. Dieperink, sygeplejerske, Post doc., modulansvarlig Thora Grothe Thomsen, sygeplejerske, Lektor Litteratur: Anbefalet: Rehabilitering - en grundbog. Kapitel 1, 2 og 5 s Wade D (2015a): Rehabilitation- a new approach. Overview and Part One: the problems. Clin Rehabil 29, Wade D (2015b): Rehabilitation - a new approach. Part two: the underlying theories. Clin Rehabil 29, Wade D (2016b): Rehabilitation - a new approach. Part three: the implications of the theories. Clin Rehabil 30, Wade D (2016a): Rehabilitation - a new approach. Part four: a new paradigm, and its implications. Clin Rehabil 30, Supplerende: Marselisborgcentret (2004): Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. Marselisborgcentret og Rehabiliteringsforum Danmark, 2004 side bog_rehabilitering.pdf Udarbejdet: Opdateret:

8 Udfordringer til rehabilitering Udfordringer_til_rehabilitering_wed_udgave.pdf Eksempler på kommunal rehabilitering. Hjemmesider. REHPA årsrapport ospital/r Onkologisk_Afdeling/130787/ Definitioner af rehabilitering. Sundhedsstyrelsen. Genoptræning og Rehabilitering. Rehabiliteringsforum Danmark - en paraplyorganisation for organisationer og privatpersoner med interesse for rehabiliteringsområdet i Danmark: Udarbejdet: Opdateret:

9 Tidspunkt (uge 2 /torsdag den 14/9, 2017): Lokale: , wp. 25. st. kl Emne: Palliativ indsats definitioner, begreber og organisering af praksis Klokken: inkl. frokost og kaffepauser Mål: At opnå kendskab til udvalgte definitioner og begreber i den palliative indsats At opnå indsigt i og forståelse for organiseringen af den palliative praksis At forholde sig kritisk til de præsenterede definitioner, begreber og praksis At forholde sig kritisk til egen klinisk praksis i palliation Metode: Vekselvirkning mellem undervisning, diskussioner og arbejde i grupper. Underviser: Mette Raunkiær, sygeplejerske, cand.scient.soc., Ph.d., seniorforsker Litteratur Anbefalet: Husebø S (2014). Fra hospicebevegelse til Palliativ Care Hva bør navnet være? Omsorg: Nordisk tidsskrift for palliativ medisin (3), s Jarlbæk L, Tellervo J & Timm H.(2014). Målgrupper og tidspunkter for palliativ indsats. Omsorg: Nordisk tidsskrift for palliativ medisin (3), s Raunkiær, M., Krogh-Jessen, M., & Tellervo, J. (2015). Kommunale institutioner med særlige palliative tilbud en undersøgelse af, hvad der karakteriserer institutionerne og deres palliative indsats. Sygeplejersken, 11, Udarbejdet: Opdateret:

10 Raunkiær, M. (2015). Palliativ indsats til familier med børn og unge med livsbegrænsende eller livstruende tilstande et litteraturstudie. København: Videncenter for Rehabilitering og Palliation, s Sundhedsstyrelsen. (2011). Anbefalinger for den palliative indsats. København: Sundhedsstyrelsen, s.11-17, World Health Organization. (2002). WHO Definition of Palliative Care. Supplerende: Dalgaard, K. M. (2007). At leve med uhelbredelig sygdom: at begrænse dødens invasion og fremme livsudfoldelsen i tid og rum: ph.d. afhandling. Aalborg: Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Sygehus. European Association for Palliative Care. (2010). White Paper on standards and norms for hospice and palliative care in Europe: part 2. European Journal of Palliative Care, 17(1). European Association for Palliative Care. (2009). White Paper on standards and norms for hospice and palliative care in Europe: part 1. European Journal of Palliative Care, 16(6). Hviid Jacobsen, M. & Haakonsen, M. (2008). Memento Mori: døden i Danmark i tværfagligt lys. Odense: Syddansk Universitetsforlag. Raunkiær, M. (2013). Udvikling af den kommunale palliative indsats. Evaluering af Projekt Palliation i Nyborg Kommune (PINK). København: PAVI. Raunkiær, M. (2007). At være døende hjemme hverdagsliv og idealer. Lund: Socialhögskolan, Lunds Universitet. [Ph.d. afhandling]. Udarbejdet: Opdateret:

11 Tidspunkt (uge 3 /torsdag den 21/9, 2017): Lokale: , wp. 25. st. kl Emne: Palliation og rehabilitering som koordinerede og/eller integrerede tilgange hvorfor, hvornår og hvordan? Mål: At den studerende får viden om og kritisk kan reflektere over forhold mellem palliation og rehabilitering begrebsligt og i praksis. At den studerende kritisk kan reflektere over rehabilitering og palliation som institutionel ramme om syge og svækkede menneskers håndtering af livet med livstruende sygdom. Metode: Undervisningen består af en vekslen mellem underviserstyrede oplæg og deltagerstyret arbejde. Underviser: Jette Thuesen, ergoterapeut, MHH, ph.d. Studieleder på Master i Rehabilitering, SDU & postdoc v. REHPA Litteratur Anbefalet: Thuesen, J, Mikkelsen, TB, & Timm, HU (2016): Koordinering af rehabilitering og palliation til mennesker med livstruende sygdom. Nyborg: Rehpa - Videncenter for rehabilitering og palliation: m_2016_koordinering_af_rehabilitering_og_palliation_til_mennesker_med_livstr uende_sygdom.pdf OBS: I kan nøjes med at læse s og Thuesen, J og Timm, H (2014): Palliation og rehabilitering: begrebslige og praktiske forskelle og ligheder. I. Omsorg. Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medisin. Nr. 3, Udarbejdet: Opdateret:

12 M.R. Chasen et al. An interprofessional palliative care oncology rehabilitation program: effects on function and predictors of program completion. Current Oncology Volume 20, Number 6, December 2013 J. Wu, T. Quill, Geriatric Rehabilitation and Palliative Care, Topics in Geriatric Rehabilitation, Volume 27, Number 1, 29 35, 2011 L. Nottelmann et al, A parallel-group randomized clinical trial of individually tailored, multidisciplinary, palliative rehabilitation for patients with newly diagnosed advanced cancer: the Pal-Rehab study protocol. BMC Cancer (2017) 17:560 Supplerende: Thuesen, J & Egholm, CL (2017): Rehabilitering og palliation i tværsektorielle aftaler. REHPA-notat nr _RePal_i_tv_rsektorielle_aftaler.pdf Wade, D.T. (2005): Describing rehabilitation interventions. In: Clinical Rehabilitation, 2005; 19:811 Gubrium, JF, Holstein, JA (1995): Individual agency, the ordinary and postmodern life. In: The Sociological Quarterly, Volume 36, Issue 3, pages , June 1995 (er vedhæftet) Thuesen, J (2013): Konsultationer som erfaringsrum. I: Gammel og svækket i nye omgivelser. Narrativt arbejde i brugerorienterede rehabiliteringsforløb. Ph.d.-afhandling. s Thuesen, J og Neidel, A (2012): Aktører i rehabiliteringsprocessen. I: Schrøder, I og Petersen, K (red): Sociologi og rehabilitering. Munksgaard Danmark. Borg, T (2010): Hverdagslivet, sammenhæng og brud som udgangspunkt for rehabiliteringsforløb. I: Timm H (red): Sammenhængende forløb i sundhedsvæsenet. Videncenter for Sammenhængende Forløb i social- og sundhedssektoren. Professionshøjskolen Metropol. Timm, H (2010): Patientens fortælling som sammenhængskraft. I: Timm H (red): Sammenhængende forløb i sundhedsvæsenet. Videncenter for Udarbejdet: Opdateret:

13 Sammenhængende Forløb i social- og sundhedssektoren. Professionshøjskolen Metropol. Tidspunkt (uge 4 /torsdag den 28/9, 2017): Lokale: , wp. 25. st. kl Emne: Funktionsevne, funktionsevnenedsættelse, behovsvurdering og målsætning. Mål: At den studerende har viden om begreberne funktionsevne, behovsvurdering og målsætning og at den studerende kritisk kan reflektere over begreberne i de kontekster hvor rehabilitering og palliation udfoldes i praksis. Indhold: I undervisningen ses der på funktionsevne og funktionsevnenedsættelse i et historisk perspektiv med fokus på spændingsfeltet mellem en sygdomsorienteret forståelse og en situations- og samfundsorienteret forståelse. ICF inddrages som begrebsramme til beskrivelse af funktionsevne i rehabilitering og palliation. Identifikation af behov for rehabilitering og palliation diskuteres med særlig vægt på centrale elementer i behovsbestemmelse som opfattelser af behov, vurderingsprocessen, dømmekraft og fagligt skøn. Der gives et indblik i målsætning som et fælles grundlag for et meningsfuldt koordineret samarbejde i en rehabiliterings- og palliationspraksis. Metode Oplæg fra underviser og drøftelse på holdet Gruppearbejde Underviser: Lisbet R. Minet Fysioterapeut, Ph.d. Thora Thomsen Sygeplejerske, Lektor. Litteratur Anbefalet: Grue J. Models, Theories, and Perspectives: A Discourse Approach to Disability and Disability Studies. I: Grue J. Disability and Discourse Analysis. Ashgate Chapter 2. Udarbejdet: Opdateret:

14 Dahl TH. International classification of functioning, disability and health: an introduction and discussion of its potential impact on rehabilitation services and research. J Rehabil Med 2002; 34: Hjortbak BR. Vurdering af patienter og borgeres behov for sundhedsydelser. I: Danielsen, M (red.). Sundhedsvæsnet på tværs opgaver, organisation og regulering. Munksgaard Kap. 11. Wade D. Goal setting in rehabilitation: an overview of what, why and how. Editorial. Clin Rehab 2009; 23: Supplerende: Oliver M. Understanding Disability From Theory to Practice. Hamshire: Palgrave Stiker H-J. A History of Disability. Michigan Publishing Understanding disability. ICF. International klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbreds-tilstand. København: Sundhedsstyrelsen og Munksgaard, Kostanjsek N. Use of The International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) as a conceptual framework and common language for disability statistics and health information systems. BMC Public Health. 2011; 11(Suppl 4): S3. Scobbie L, Dixon D, Wyke S. Goal setting and action planning in the rehabilitation setting: development of a theoretically informed practice framework. Clin Rehab 2011; 25: Jarlbæk, L., Tellervo, J., & Timm, H. (2014). Målgrupper og tidspunkter for palliativ indsats: hvor er vi nu? Omsorg: Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medisin, 31(3), Dalgaard, K.M, Bergenholtz, H., Espenhain Nielsen, M., & Timm, H. (2014). Early integration of palliative care in hospitals A systematic review on methods, barriers, and outcome Palliative and Supportive Care, First view. Doi /S Copyright Cambridge University Press. Spielmann, M.E.M., Neergaard, M.A., Rix, B.A., Johnsen, A.T., Korngut, S., Timm, H., & Grønvold, M. (2013). En barometerundersøgelse af kræftpatienters Udarbejdet: Opdateret:

15 oplevelser og behov i den sene palliative fase. Omsorg: Nordisk Tidsskrift for Palliativ Medisin, 30(3), Udarbejdet: Opdateret:

16 Tidspunkt (uge 5 /torsdag den 5/10, 2017): Lokale: , wp. 25. st. kl Emne 1: Eksamensform modul 4, kriterier for opgaven samt tildeling af vejledere Underviser: Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig. Mål At den studerende får kendskab til den anvendte eksamensform At den studerende får mulighed for at reflektere over og stille spørgsmål til den anvendte eksamensform At den studerende får mulighed for at reflektere over sin kliniske problemstilling mhp kvalificering til opgaven Metode: Underviseroplæg Drøftelse i plenum Litteratur: Anbefalet: Opgavekriterier i Study guide. Rubrics for modul KS4 Udarbejdet: Opdateret:

17 Emne 2: Emne: Komplekse interventioner og betydningen af kontekst Mål: At opnå kendskab til kontekstens betydning for rehabilitering og palliation At forholde sig til rehabilitering og palliation som en kompleks intervention At blive i stand til at forholde sig kritisk til klinisk praksis Metode: Oplæg, film, refleksionsøvelser, gruppearbejde Undervisere: Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig Litteratur Anbefalet: Hansen HP. Tjørnhøj-Thomsen T. Johansen C. (2011) Rehabilitation interventions for cancer survivors: The influence of context. Acta Oncologica; 50: Jepsen B. G. Omgivelsesfaktorer en del af kontekstens betydning: I: Rehabilitering en grundbog s Østergaard L. G. og Terkildsen H. M. Komplekse interventioner og rehabilitering I: Rehabilitering en grundbog s Mohler R, Kopke S & Meyer G (2015): Criteria for Reporting the Development and Evaluation of Complex Interventions in healthcare: revised guideline (CReDECI 2). Trials 16, 204. Supplerende: Dieperink KB, Mark K, Mikkelsen TB. Marital rehabilitation after prostate cancer a matter of intimacy. International Journal of urological nursing, 2016 Vol 10 no doi: /ijun Udarbejdet: Opdateret:

18 Tidspunkt (uge 6 /torsdag den 12/10, 2017): Lokale: , wp. 25. st. kl Emne: Eksistentiel og åndelig omsorg i rehabilitering og palliation Mål: At opnå kendskab til relevant teoretisk såvel som praktisk viden om eksistentiel og åndelig omsorg inden for sundhedssystemet samt kompetencer til at kommunikere med patienter om eksistentielle og åndelige problematikker At forholde sig kritisk til fordele og ulemper ved omsorgsydelsen i forhold til arbejdsprioriteringer, professionalisme, privathed, kulturelle varianser samt skjult mission/proselytisme At forholde sig kritisk til egen klinisk praksis i forhold til håndtering og varetagelse af patienters eksistentielle og åndelige behov. Hvilke barrierer eksisterer der hos den professionelle og hos patienten? Metode: Underviseroplæg samt drøftelse i såvel plenum som grupper Undervisere: Niels Christian Hvidt, Lektor, Theol. Dr. Elisabeth Assing Hvidt, Post doc, mag. art. Ph.d. Litteratur Anbefalet: Hvidt, N. C. (2007). Tro og Helbred. Teologiske perspektiver på religiøs coping. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 7, Carr TJ. Facing existential realities: Exploring barriers and challenges to spiritual nursing care. Qualitative Health Research. 2010;20(10): Puchalski CM. Spirituality in the cancer trajectory. Annals of Oncology. 2012;23: Udarbejdet: Opdateret:

19 Supplerende: Carr T. Mapping the processes and qualities of spiritual nursing care. Qualitative Health Research. 2008;18(5): Lundmark M. Attitudes to spiritual care among nursing staff in a Swedish oncology clinic. J Clin Nurs. 2006;15(7): Molzahn AE, Sheilds L. Why is it so hard to talk about spirituality? The Canadian nurse. 2008;104(1):25-9. Assing Hvidt E, Iversen HR, Hansen HP. Someone to hold the hand over me : The significance of transpersonal attachment relationships of Danish cancer survivors. Eur J Cancer Care. 2013;22(6): Assing Hvidt E. The existential cancer journey: Travelling through the intersubjective structure of homeworld/alienworld. Health 2015:1-17. Udarbejdet: Opdateret:

20 Tidspunkt (uge 7 /torsdag den 26/10, 2017): Lokale: , wp. 25. st. kl Emne: Sygeplejerskens rolle i rehabilitering og Palliation Mål: At de studerende får indsigt i forskellige tilgange til samt forståelser af selvstændige sygeplejefaglige opgaver i rehabiliterings- og palliationsfeltet At de studerende får mulighed for at forholde sig kritisk reflekterende til egen praksis/sygeplejerskens rolle. Metode: I undervisningen vil indgå et mindre oplæg, drøftelse i grupper, kreative argumentionsøvelser samt plenumdebat. Undervisere: Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Post doc, modulansvarlig. Thora Thomsen Sygeplejerske, Lektor. Litteratur Anbefalet: Forskellige faggruppers tilgang til Rehabilitering I: Rehabilitering en grundbog s Kjellberg P.K og Graff L. Sygeplejerskernes rolle i rehabilitering i ældreplejen. Hvad kan vi lære af danske studier? KORA notat DMCG-PAL (2012): Anbefalinger til kompetence for sygeplejersker i den palliative indsats. Hentes fra: ker_i_den_palliative_indsats.pdf Kirkevold, M. (2014): Sygeplejerskens rolle og funktioner i rehabiliteringsprocessen. I Rehabiliterende sygepleje. Fra begreb til klinisk praksis. Angel S. og Aadal L (red). København: Munksgaard, s Udarbejdet: Opdateret:

21 Supplerende: Høy, B. (2014) Den ældre borger og hverdagsrehabilitering i et gerontologisk sygeplejeperspektiv. I: Rehabiliterende sygepleje. Fra begreb til klinisk praksis. Angel S. og Aadal L (red). København: Munksgaard, s Evaluering af modulet Udarbejdet: Opdateret:

22 Eksamen modul 4 Modulets prøveform: Modulet udprøves ved en individuel skriftlig hjemmeopgave på max 10 sider. Kriterier: Gennem selvstændig udvælgelse og bearbejdning af en selvvalgt konkret klinisk problemstilling relateret til rehabilitering og/eller palliation skal den studerende demonstrere: Beskrivelse af metode herunder relevant litteratursøgning. Analyse og diskussion af problemformuleringen med inddragelse af relevant litteratur Konklusion og perspektivering Den skriftlige opgave skal følge de gældende tekniske retningslinjer Opgaveskrivningstidspunkt: Finder sted umiddelbart efter modulets afslutning. Den skriftlige opgave skal indeholde: Baggrund for problemstilling: Beskrivelse af relevant klinisk problemstilling - herunder problemformulering/ undersøgelsesspørgsmål rettet mod feltet rehabilitering og/eller palliation Metodebeskrivelse: Beskrivelse af metode - herunder redegørelse for litteratursøgningsproces, argumentation for valg af litteratur/teori samt valg af analysemetode. Litteraturen skal være relevant for rehabilitering og/eller palliation. Se mere i Rubrics. Analyse og diskussion: Relevant og kritisk bearbejdning og analyse af den valgte litteratur samt kritisk redegørelse af, hvordan andre tilgange og videnskabelige resultater kan relateres til fundene. Konklusion og perspektivering: Samle resultater fra opgaven samt perspektivere til klinisk praksis samt yderligere tilgange til problemstilling Udarbejdet: Opdateret:

23 Rammer for eksamen: Obligatorisk hjemmeopgave Eksamens sprog: dansk Censur: Intern censur Bedømmelse: 7 trins skala Forudsætning for deltagelse: Bestået modul 1, 2, 3 Hjælpemidler: Alle hjælpemidler er tilladt Vejledning: Hver studerende får mulighed for 2 x 1 lektions gruppevejledning. Vejledere tildeles i midten af modulet. De studerende bedes selv kontakte vejleder mhp. at aftale tid for vejledning. Bemærkninger: Max anslag (incl. mellemrum) svarende til max 10 sider. Afleveres: Den 7. november 2017 kl via SDU Assignment på Blackboard. Eksamenstidspunkt for omprøve : Omprøve finder sted inden for samme termin som den ordinære prøve eller umiddelbart i forlængelse heraf, dog senest i februar, jf. Eksamensbekendtgørelsen. Omprøve kan ske i den ene eller begge prøver, hvis de ikke er bestået. Afleveres: den 15. december 2017 kl via SDU Assignment på Blackboard. Kriterier for udtømmende målopfyldelse til karakteren 12: At den studerende: tydeligt identificerer og stringent argumenterer for en relevant sygeplejefaglig problemstilling foretager en velargumenteret afgrænsning af en klinisk problemstilling, som leder frem mod fokuseret problemformulering overbevisende analyserer, diskuterer og kritisk vurderer den afgrænsede problemstilling bl.a. med inddragelse af litteratur fra litteratursøgning strukturerer opgaven på en systematisk, sammenhængende, transparent og velargumenteret måde Evaluering af modulet De studerende vil løbende få mulighed for at drøfte opbygning af modulet med den modulansvarlige. Derudover vil de studerende efter modulet få mulighed for at besvare den elektroniske evaluering som fremsendes. Udarbejdet: Opdateret:

24 Modulansvarlig Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Ph.d, Post doc, modulansvarlig Modulsekretær Uddannelseskoordinator Ditte Nygaard, tlf Uddannelsesleder Sygeplejerske, Ph.d, Dorthe Boe Danbjørg Udarbejdet: Opdateret:

25 Undervisere (Navn, titel, ansættelsessted / , emne for undervisning) Navn Titel Ansættelsessted Emne for undervisning Karin B. Dieperink Sygeplejerske, Ph.d, Post doc, Modulansvarlig Onkologisk Afdeling R samt REHPA, Odense Universitet Hospital Thora Grothe Thomsen Sygeplejerske, Ph.d Lektor. Karin.Dieperink@rsyd.d k Sjællands Universitets Hospital, Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU thst@regionsjaelland.dk Mette Raunkjær Sygeplejerske, ph.d. REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation. A. Introduktion til modul og eksamen B. Rehabilitering som begreb C. Betydningen af kontekst D. Sygeplejerskens rolle A. Introduktion til modul B. Rehabilitering som begreb C. Funktionsevne, funktionsevnenedsættels e, behovsvurdering og målsætning. D. Sygeplejerskens rolle Præsentation af det palliative paradigme Jette Thuesen Lisbeth Rosenbæk Minet Niels Christian Hvidt Ergoterapeut, MHH, ph.d. Studieleder på Master i Rehabilitering, SDU & postdoc v. REHPA Fysioterapeut, Post doc. Lektor, Theol. Dr. raunkiaer@sdu.dk REHPA Videncenter for Rehabilitering og Palliation. thuesen@sdu.dk Rehabiliteringsafdelinge n, Odense Universitets Hospital lisbeth.minet@rsyd.dk Forskningsenheden for Almen Praksis, Professor für Spiritual Care Munchen Palliation og rehabilitering som koordinerede og/eller integrerede tilgange hvorfor, hvornår og hvordan? Funktionsevne, funktionsevnenedsættels e, behovsvurdering og målsætning. Eksistentiel og åndelig omsorg i rehabilitering og palliation nchvidt@health.sdu.dk Elisabeth Hvidt Post Doc, mag. art. Ph.d. Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Sundhedstjenesteforskni ng SDU. ehvidt@health.sdu.dk Eksistentiel og åndelig omsorg i rehabilitering og palliation Bilag: Model for modulet se vedhæftede model Udarbejdet: Opdateret:

26 Modul 4 Rehabilitering og Palliation 2017 Udarbejdet: Opdateret:

Kandidatuddannnelsen i Klinisk Sygepleje Syddansk Universitet

Kandidatuddannnelsen i Klinisk Sygepleje Syddansk Universitet Kandidatuddannnelsen i Klinisk Sygepleje Syddansk Universitet Modul i Rehabilitering og Palliation Karin B. Dieperink, Sygeplejerske, Lektor, Ph.d 05-03-2018 Formål med kandidatuddannelsen kvalificerer

Læs mere

Studieguide for Modul 4 semester E16

Studieguide for Modul 4 semester E16 Studieguide for Modul 4 semester E16 Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje det fagvidenskabelige spor Rehabilitering og Palliation (med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 290515 Opdateret: 220916 1

Læs mere

Studieguide for Modul 4 semester E15

Studieguide for Modul 4 semester E15 Studieguide for Modul 4 semester E15 Kandidatuddannelsen i Klinisk Sygepleje det fagvidenskabelige spor Rehabilitering og Palliation (med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 290515 Opdateret: 131015 1

Læs mere

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter Karen Marie Dalgaard (f. 1954) Sygeplejerske (1977) Sygeplejefaglig Diplomeksamen med speciale i ledelse (1990) Sygeplejefaglig vejleder (1995) Cand.scient.soc. - Den Sociale Kandidatuddannelse (2002)

Læs mere

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen:

Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Modulbeskrivelse for rekvireret modul for Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Palliativ indsats symptomlindring og evidensbaseret praksis (målrettet fysioterapeuter og ergoterapeuter)

Læs mere

Studieguide FORELØBIG UDGAVE

Studieguide FORELØBIG UDGAVE Studieguide FORELØBIG UDGAVE Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse 3. semester Brugerinddragelse i praksis og forskning Tidsmæssig placering af undervisning: Oktober december 2016 Tidspunkt for prøve:

Læs mere

Studieguide for Projektledelse SF2

Studieguide for Projektledelse SF2 Studieguide for Projektledelse SF2 Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor (Studieguiden er med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 13.09.2015

Læs mere

Studieguide for Projektledelse SF2

Studieguide for Projektledelse SF2 Studieguide for Projektledelse SF2 Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor (Studieguiden er med forbehold for ændringer) Udarbejdet: 13.09.2015

Læs mere

Demens og rehabilitering Resultater fra kortlægning og litteratursøgning.

Demens og rehabilitering Resultater fra kortlægning og litteratursøgning. Demens og rehabilitering Resultater fra kortlægning og litteratursøgning. Jette Thuesen postdoc REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation Studieleder Master i Rehabilitering, SDU Demens og rehabilitering

Læs mere

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning

Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Tidlig palliativ indsats - overvejelser ift. klinik og forskning Forskerdag i palliationsnetværket 5. november, 2014 Karen Marie Dalgaard, spl., cand. scient. soc., ph.d. Forsker PAVI -Videncenter for

Læs mere

Studieguide for Projektledelse (Project Management) modul 2 - E17

Studieguide for Projektledelse (Project Management) modul 2 - E17 Studieguide for Projektledelse (Project Management) modul 2 - E17 Kandidatuddannelsen i Fysioterapi (Studieguiden er med forbehold for ændringer) Udarbejdet:03.04.17 af tgu Opdateret:. 1. December 2017

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis

Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modulbeskrivelse Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling i klinisk praksis Modul 11S Klinik/ Teori Studieretning: Stråleterapi Oktober 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT

Læs mere

Rehabilitering ved demens hvornår, hvordan og hvorfor?

Rehabilitering ved demens hvornår, hvordan og hvorfor? Rehabilitering ved demens hvornår, hvordan og hvorfor? Årskursus for Demenskoordinatorer i Danmark 2018 Jette Thuesen REHPA og Masteruddannelsen i Rehabilitering, Syddansk Universitet Indhold Forståelser

Læs mere

Fagbeskrivelse. Modul: Brugerinddragelse i praksis og forskning. User involvement in health practice and research

Fagbeskrivelse. Modul: Brugerinddragelse i praksis og forskning. User involvement in health practice and research Fagbeskrivelse Modul: Brugerinddragelse i praksis og forskning User involvement in health practice and research Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse Syddansk Universitet (med forbehold for ændringer)

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSE14 Efteråret 2017 Revideret 1/8 2017 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 10

Ekstern teoretisk prøve Modul 10 Udfold dit talent VIA University College Dato: 15. august 2014 Journalnr.: U0275-1-05-1-14 Ref.: sfs Ekstern teoretisk prøve Modul 10 Formål Det er formålet med denne prøve at du som studerende viser at

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbeskrivelse For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbetegnelse, tema og kompetencer Modulet retter sig mod viden om sygepleje, systematiserede overvejelser, metoder

Læs mere

Fagbeskrivelse. Elective course: Assessment and rehabilitation of tendon injuries. Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader

Fagbeskrivelse. Elective course: Assessment and rehabilitation of tendon injuries. Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader Fagbeskrivelse Elective course: Assessment and rehabilitation of tendon injuries - in relation to sport Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader i relation til idræt Kandidatuddannelse

Læs mere

Temadag Onsdag d Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi

Temadag Onsdag d Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Temadag Onsdag d. 10.11.2010 Modul 12 Teoretisk og Klinisk undervisning Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Lektor Grethe E. Nielsen. Ergoterapeutuddannelsen. University College

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 9 Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 9 beskrivelsen... 3 Modul 9 Sygepleje

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Hold: SYPL-2013-feb, forår 2015 Revideret 15.01.2015 1 Indhold Modul 9 - Sygepleje, etik og videnbaseret

Læs mere

Behovsvurdering som udgangspunkt for individuel rehabilitering. Udfordringer i patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet

Behovsvurdering som udgangspunkt for individuel rehabilitering. Udfordringer i patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet Behovsvurdering som udgangspunkt for individuel rehabilitering Udfordringer i patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet RehabiliteringsRAMBLA 2016 Odense, 14. september Dorte Gilså Hansen Lektor, centerleder,

Læs mere

Modulbeskrivelse Røntgenmodaliteter og komplekse undersøgelsesforløb. Modul 8 - Klinik

Modulbeskrivelse Røntgenmodaliteter og komplekse undersøgelsesforløb. Modul 8 - Klinik Modulbeskrivelse Røntgenmodaliteter og komplekse undersøgelsesforløb i praksis Modul 8 - Klinik Rev. September 2016 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT OVER MODULET 5 Introduktion

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 07/2016 modul 12 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

Modulbeskrivelse Magnetisk resonans, ultralyd og komplekse undersøgelsesforløb i praksis

Modulbeskrivelse Magnetisk resonans, ultralyd og komplekse undersøgelsesforløb i praksis Modulbeskrivelse Magnetisk resonans, ultralyd og komplekse undersøgelsesforløb i praksis Modul 10R Klinik Studieretning: Radiologisk billeddiagnostik Rev. Sept. 2016 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema

Læs mere

Modulbeskrivelse Mødet med mennesket i radiografi. Modul 3 - Klinik

Modulbeskrivelse Mødet med mennesket i radiografi. Modul 3 - Klinik Modulbeskrivelse Mødet med mennesket i radiografi Modul 3 - Klinik Revideret April 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid

Læs mere

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg/Thisted Januar 2011 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Modulets tema og læringsudbytte Modulet retter sig mod menneskets viden, værdier,

Læs mere

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg/Thisted Januar 2012 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Modulets tema og læringsudbytte Modulet retter sig mod menneskets viden, værdier,

Læs mere

Modul 10 Ekstern teoretisk prøve

Modul 10 Ekstern teoretisk prøve Uddannelse til professionsbachelor i sygepleje - et særligt tilrettelagt forløb med fritagelse af 60 ECTS-point Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2014 Modul 10 Ekstern

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

12. Modulbeskrivelse

12. Modulbeskrivelse 12. Modulbeskrivelse Gældende pr. 1. september 2011 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 2. Introduktion til modulet:... 3 3. Modulets fokusområde... 3 4. Fordeling af fag og

Læs mere

Modul 5. Tværprofessionel virksomhed. August 2015. Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College

Modul 5. Tværprofessionel virksomhed. August 2015. Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College Modul 5 Tværprofessionel virksomhed August 2015 Udarbejdet af Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro VIA University College Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro Side 1 af 6 Modulets tema Den monofaglige

Læs mere

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori

Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi. Modul 12 - Teori Modulbeskrivelse Kvalitet i radiografi Modul 12 - Teori Januar 2015 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid 4 Fordeling af fag og ECTS - point

Læs mere

Modul 13. Gældende pr. august Eksamensbekendtgørelse rettet

Modul 13. Gældende pr. august Eksamensbekendtgørelse rettet Modul 13 Gældende pr. august 2014 1 Indhold 1. Introduktion til modulet... 3 2. Ansøgningsprocedure... 3 2. Modulets fokusområde... 3 3. Fordeling af fag og ECTS på modulet... 3 4. Fagenes centrale temaer

Læs mere

Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Fysioterapi/ Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje/ Sundhedsfaglig kandidatuddannelse

Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Fysioterapi/ Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje/ Sundhedsfaglig kandidatuddannelse Studieguide for valgfaget Fortællinger om og af patienter, behandlere og pårørende nye narrative strategier for patientinddragelse (Narrativ Medicin og Sprog) 3. semester, 2. kvartal, E16 Kandidatuddannelsen

Læs mere

Modulbeskrivelse for Modul 14

Modulbeskrivelse for Modul 14 Institut for Sygepleje Modulbeskrivelse for Modul 14 Bachelorprojekt jf. Studieordningen for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelsen er godkendt den 13. januar 2011 Revideret

Læs mere

Valgfri specialefag for SSH uddannelsen trin 1

Valgfri specialefag for SSH uddannelsen trin 1 Indhold Demens 1 Palliation 1 Velfærdsteknologi Rehabilitering 1 Borgere med psykisk sygdom. 1 Demens 1 På dette valgfri specialefag præsenteres eleverne for demens, inden for primærområdet. Der vil blive

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN 7. semester Hold Februar 07 Gældende for perioden 01.02.10-30.06.10 Indholdsfortegnelse Forord...3 Semesterets hensigt, mål og tilrettelæggelse...4 Indhold...5

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Uddannelse af Ergoterapeuter og Fysioterapeuter og Rehabilitering. Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet professor Høgskolen i Bergen

Uddannelse af Ergoterapeuter og Fysioterapeuter og Rehabilitering. Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet professor Høgskolen i Bergen Uddannelse af Ergoterapeuter og Fysioterapeuter og Rehabilitering Hans Lund lektor, studieleder Syddansk Universitet professor Høgskolen i Bergen Udgangspunkt Hvad er rehabilitering og hvad betyder denne

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af

Læs mere

Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen

Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen Læringsprocesser og baggrundsmaterialer udvikling af

Læs mere

Seminaroversigt Modul 3 Efterår 2017 Udvikling i klinisk sygeplejepraksis

Seminaroversigt Modul 3 Efterår 2017 Udvikling i klinisk sygeplejepraksis Seminaroversigt Modul 3 Efterår 2017 Udvikling i klinisk sygeplejepraksis Der tages forbehold for ændringer! Ændringer til oversigten vil blive meddelt på BLACKBOARD Generelle oplysninger lokaler Adresse

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

Modulbeskrivelse for valgmodul Modul 13

Modulbeskrivelse for valgmodul Modul 13 Sygeplejerskeuddannelsen Modulbeskrivelse for valgmodul Modul 13 (jf. Studieordningen for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje) Sygepleje Praksis-, udviklings- og forskningsviden Palliativ indsats

Læs mere

Studieforløb med fokus på: Ledelse af sygepleje Kvalitets- og udviklingsarbejde

Studieforløb med fokus på: Ledelse af sygepleje Kvalitets- og udviklingsarbejde Forløb for modul12 studerende i Sektion for Brystkirurgi afsnit 3103 og 3104 Studieforløb med fokus på: Ledelse af sygepleje Kvalitets- og udviklingsarbejde 22-11-2012 Rigshospitalet Udarbejdet af klinisk

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes følgende valgmodulspakke:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes følgende valgmodulspakke: Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På udbydes følgende valgmodulspakke: Uge 1-3 Uge 4 og 5 Uge 6 Teori: Kvalitative og kvantitative metoder med sundhedsteknologi/ telemedicin som eksempel,

Læs mere

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod den udviklingsorienterede selvstændige og kritiske

Læs mere

Fagbeskrivelse. Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader i relation til idræt

Fagbeskrivelse. Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader i relation til idræt Fagbeskrivelse Valgfrit modul: Undersøgelse og rehabilitering af seneskader i relation til idræt Assessment and rehabilitation of tendon injuries - in relation to sport Valgfrit modul - Kandidatuddannelsen

Læs mere

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2012 Modulets tema og læringsudbytte Selvstændig professionsudøvelse Tema: Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Modulet retter

Læs mere

Modulbeskrivelse Modul 5

Modulbeskrivelse Modul 5 Modulbeskrivelse Modul 5 1 Indledning Modul 5 sætter fokus på tværprofessionelt samarbejde mhp. en kvalificeret, sammenhængende indsats overfor brugerne. Modulet dækker 15 ECTS. Modulbeskrivelsen er udarbejdet

Læs mere

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende 1 Oplæggets fokus rehabilitering af ældre borgere udgangspunkt i hjemmet aktivitet

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 1. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 1. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. semester INDHOLD Indledning 3 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7 Indhold

Læs mere

Modulbeskrivelse Omsorg for mennesket i radiografi. Modul 4 - Klinik

Modulbeskrivelse Omsorg for mennesket i radiografi. Modul 4 - Klinik Modulbeskrivelse Omsorg for mennesket i radiografi Modul 4 - Klinik Rev. September 2016 Indhold TEMA OG LÆRINGSUDBYTTE 3 Tema 3 Læringsudbytte 3 OVERSIGT OVER MODULET 4 Introduktion til modulet 4 Studietid

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 3. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 3. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse 3. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 3 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 12 beskrivelsen... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Rehabilitering dansk definition:

Rehabilitering dansk definition: 17-04-2018 Infodag den 9.4 og 11.4 2018 Rehabilitering dansk definition: Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er at borgeren,

Læs mere

Modulbeskrivelse. Lokalt tillæg til studieordningen. Modul 4. Rehabilitering og habilitering, som muliggør aktivitet og deltagelse.

Modulbeskrivelse. Lokalt tillæg til studieordningen. Modul 4. Rehabilitering og habilitering, som muliggør aktivitet og deltagelse. Modulbeskrivelse Lokalt tillæg til studieordningen Modul 4 Rehabilitering og habilitering, som muliggør aktivitet og deltagelse. Genoptræning og behandling I August 2015 ZEFR og HALN / TRHJ og LIFP 1 1.0.

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Palliativ indsats i den kommunale pleje en værdig død

Palliativ indsats i den kommunale pleje en værdig død Palliativ indsats i den kommunale pleje en værdig død Palliativt Videncenter/SIF/SDU Øster Farimagsgade 5 A, 1353 K, Mette Raunkiær ph.d., cand.scient.soc., sygeplejerske T: 2174 7482 E: raunkiaer@sdu.dk,

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester Semesterbeskrivelse 2. semester INDHOLD Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 5 7 Indhold 6 8 Undervisnings- og arbejdsformer

Læs mere

Kommune X, enhed Z EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS

Kommune X, enhed Z EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS Kommune X, enhed Z LOGO EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS FORMÅL Systematisk tidlig identificering, ved hjælp af selvvurderingsskema, af palliative problemer

Læs mere

Seminaroversigt Modul 3 Efterår 2017 Udvikling i klinisk sygeplejepraksis

Seminaroversigt Modul 3 Efterår 2017 Udvikling i klinisk sygeplejepraksis Seminaroversigt Modul 3 Efterår 2017 Udvikling i klinisk sygeplejepraksis Der tages forbehold for ændringer! Ændringer til oversigten vil blive meddelt på BLACKBOARD Generelle oplysninger lokaler og Idræt,

Læs mere

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 12. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 12. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 6. semester - modul 12 Hold ss2011s Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 12 SELVSTÆNDIG

Læs mere

Modul 14 Bachelorprojekt

Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland MODULBESKRIVELSE Modul 14 Bachelorprojekt Hold: febr. 13 forår 2016. Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Modul 14: Bachelor sygeplejeprofession kundskabsgrundlag

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgfag modul 13 Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgmodulpakke 1: 3 x 2 uger: Uge 1 og 2 Kvalitative og kvantitative

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN SVENDBORG Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består

Læs mere

Modul 5 Tværprofessionel virksomhed

Modul 5 Tværprofessionel virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Afdeling Thisted Januar 2012 Modulets tema og læringsudbytte Tværprofessionel virksomhed Tema: Tværfagligt modul tværprofessionel virksomhed

Læs mere

VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester

VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse 2. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema: Menneske, aktivitet og omgivelser 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen

Læs mere

Ledelse. dokumentation. kvalitetsudvikling af ergoterapi

Ledelse. dokumentation. kvalitetsudvikling af ergoterapi Møde med kliniske undervisere d. 7.04.2011 ERG508 Modul 12 Teoretisk og Klinisk undervisning Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Lektor Grethe E. Nielsen. Ergoterapeutuddannelsen.

Læs mere

Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering

Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering Modul 1 - Introduktion til videnskabsteori og videnskabelig metode (med forbehold for ændringer) Masteruddannelsen i Rehabilitering MR 13, efterårssemester

Læs mere

Status for samarbejdet med at udvikle kompetencer: Hvad sker der og er det (godt) nok?

Status for samarbejdet med at udvikle kompetencer: Hvad sker der og er det (godt) nok? Status for samarbejdet med at udvikle kompetencer: Hvad sker der og er det (godt) nok? DMCG-PAL Årsmøde 11. marts, 2015, Vejle Helle Timm, centerleder, professor Temaer i oplægget Refleksion over emne

Læs mere

Generel beskrivelse med information til klinisk praksis

Generel beskrivelse med information til klinisk praksis Sygeplejerskeuddannelsen Institut for Sygepleje Modul 13 Valgmodul: Sygepleje Praksis-, udviklings- og forskningsviden Generel beskrivelse med information til klinisk praksis Kolofon Dato 1. oktober 2016

Læs mere

Lektionskatalog Teoretisk undervisning Bachelor i sygepleje

Lektionskatalog Teoretisk undervisning Bachelor i sygepleje Peqqisaanermik Ilisimatusarfik. Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab. Sygeplejestudiet Lektionskatalog Teoretisk undervisning Bachelor i sygepleje 8. semester Hold 2010 Indholdsfortegnelse Indhold

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. Et særligt tilrettelagt forløb med merit for 60 ECTS

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. Et særligt tilrettelagt forløb med merit for 60 ECTS VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse 1.2. semester STF Et særligt tilrettelagt forløb med merit for 6 ECTS INDHOLD 1 Indledning 3 2 Temaer 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og

Læs mere

VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse

VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse VIA Ergoterapeutuddannelsen Semesterbeskrivelse 1. semester August 2016 JEBA / MHOL og MSNI INDHOLD 1 Indledning 3 2 Aktivitet og deltagelse i hverdagslivet 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 5. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 5. semester Semesterbeskrivelse 5. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 5 7 Indhold 6 8 Undervisnings- og arbejdsformer

Læs mere

National klinisk retningslinje

National klinisk retningslinje National klinisk retningslinje Klinisk retningslinje vedrørende tidlig identificering af palliative behov hos borgere>65 år med livstruende sygdom (KOL, kræft og/eller hjertesvigt)som bor i eget hjem Samarbejde

Læs mere

Indhold: Mini-studieguide. Om modulet. Valgfagsansvarlig. Undervisere

Indhold: Mini-studieguide. Om modulet. Valgfagsansvarlig. Undervisere Titel Modulbestyrer Valgfagsansvarlige Studieguide for bachelor i psykologi Modul B11: Psykotraumatologi Module B11: Psychotraumatology Rikke Holm Bramsen Ask Elklit Studie adm. Uddannelsessekretær Anne-Christina

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 2. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 2. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. semester INDHOLD Indledning 3 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7 Indhold

Læs mere

Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet U& K, Okt ober Dorthe Nielsen Studieleder for Kandidat uddannelsen i Klinisk Sygepleje Hvorfor

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 1. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom PAVI/SIF/SDU og Folkeuniversitetet, Kommunehospitalet København 5 forårs tirsdage i marts 2014 Møderækken 1. Lindrende indsats historie, formål, muligheder

Læs mere

Studie-guide Masteruddannelsen i rehabilitering

Studie-guide Masteruddannelsen i rehabilitering Studie-guide Masteruddannelsen i rehabilitering Modul 2 - Rehabiliteringsparadigmet (med forbehold for ændringer) MR 14, efterårssemester 2014 2. juli 2014 1 Indholdsfortegnelse over studieguiden De studerendes

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i klinisk sygepleje

Studieordning for Kandidatuddannelsen i klinisk sygepleje Ansvarligt fakultet: Sundhedsvidenskabeligt Fakultet Ansvarligt studienævn: Studienævnet for kandidatuddannelsen i klinisk sygepleje Campusby: Odense Årgang(e): 2014 Revideret: Maj 2013 Syddansk universitet

Læs mere

Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Århus E-klassen. Modulbeskrivelse - Modul 10 (efteråret 2011) Modulets tema og læringsudbytte

Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Århus E-klassen. Modulbeskrivelse - Modul 10 (efteråret 2011) Modulets tema og læringsudbytte Modulets tema og læringsudbytte Tema: Sygepleje, akut og kritisk syge patienter/borgere, organisering og samarbejde Modulet retter sig mod patienters/borgeres oplevelser, reaktioner, vilkår og handlinger

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. Semester Modul 14 Hold ss2010va + ss2010vea Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDFORTEGNELSE MODUL

Læs mere

master i rehabilitering

master i rehabilitering Efteruddannelse ENKELTFAG Master i master i rehabilitering Projektledelse Psykosocial rehabilitering Tværkulturel rehabilitering Aktiviteters betydning for sundhed i en rehabiliteringskontekst Borgere

Læs mere

Rehabilitering i Danmark: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. 2004

Rehabilitering i Danmark: Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet. 2004 3. Rehabilitering Den 1. januar 2015 ændrede lovgivningen på hjemmehjælpsområdet sig, så det blev lovpligtigt for alle kommuner at tilbyde et tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til de personer, der søger

Læs mere

MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem

MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Sygeplejerskeuddannelsen MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem 4. semester Hold September 2013 Modul 6 Teoretisk del d. 16.januar 2015 Udarbejdet i henhold til

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel 2. Normering

Læs mere

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74. Juni 2010

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74. Juni 2010 Modul 9 Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74 Juni 2010 Udarbejdet af i Holstebro Den Sundhedsfaglige Højskole VIA University College Side 1 af 6 Side 1

Læs mere

Faglige visioner Palliation 04.10.2009

Faglige visioner Palliation 04.10.2009 Faglige visioner Palliation 04.10.2009 Lise Pedersen Speciallæge i onkologi, Diplomuddannlse i Palliativ Medicin fra GB Ledende overlæge dr. med. Palliativ medicinsk afd., BBH WHO Definition af Palliativ

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Notat vedr. videreuddannelse indenfor palliation til sundhedsprofessionelle med en mellemlang videregående uddannelse

Notat vedr. videreuddannelse indenfor palliation til sundhedsprofessionelle med en mellemlang videregående uddannelse Notat vedr. videreuddannelse indenfor palliation til sundhedsprofessionelle med en mellemlang videregående uddannelse Baggrund Fire af Danmarks syv professionshøjskoler / University College udbyder Sundhedsfaglig

Læs mere

Retningslinjer. UCSF FORSKERKURSUS For Sundhedsfaglige Professionsbachelorer

Retningslinjer. UCSF FORSKERKURSUS For Sundhedsfaglige Professionsbachelorer Retningslinjer UCSF FORSKERKURSUS For Sundhedsfaglige Professionsbachelorer 2019-2020 1. Formål, målsætning og ansøgning UCSF udbyder årligt et forskerkursus. Målgruppen er klinisk sundhedsfaglige professionsbachelorer

Læs mere