1. weekend. Opvarmning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. weekend. Opvarmning"

Transkript

1 1. weekend Opvarmning Opvarmning er en essentiel del af træningen. Opvarmningen vækker sympaticus (en del af nervesystemet) og gør kroppen klar på aktivitet. Bemærk de funktioner der hører til den parasympatiske del af nervesystemet bliver nedprioriteret. Bl.a. mave- og tarmfunktion. Derudover øges blodcirkulation i musklerne. Ledvæsken bliver ligeledes rørt og derved forberedes der på optimal bevægelse. Opvarmningen kan bestå af let cardio i 5-10 og/eller mobilitet. I dette pensum lægges der især vægt på mobiliteten. Du får kendskab til: Feldenkrais shoulder-spine integrator Adductor mobility Lunge mobility + dynamiske stræk Dernæst bør opvarmningen i dine styrketræningsøvelser som udgangspunkt være 60 % af den intensitet du skal til at lave. Udstræk Udstræk er en stor del svaret på at rette op på ubalancer over ledet. Der findes mange former for stræk hvor vi i dette pensum dækker statisk og PNF-stræk (Proprioceptiv Neuromuskulær Facilitering) Dynamisk stræk kan ligeledes bruges, men dette anbefales primært til at opvarme muskulatur og led, hvilket vi også kommer lidt ind på i dette pensum. Et statisk eller passivt stræk indebærer, at musklerne strækkes, hvor musklen slapper af under strækket. Det er denne form for stræk vi vil foretage under denne uddannelse. I dette pensum vil vi dække udstræk af samtlige muskler som der er dækket i anatomien. For at kunne udnytte udstrækket er det vigtigt, at du derfor har fuldstændigt styr på din anatomi.

2 Dynamisk stræk Formålet ved dette stræk er netop opvarmning af muskulaturen og ledpåvirkning. Såfremt kroppen ikke er varm efter let cardio, er det ekstra vigtigt, at de dynamiske stræk udføres med rimelig kontrol. Dette er for langsomt at opvarme musklerne samtidig med, at der ikke er risiko for fibersprængning e.l. Ved de dynamiske stræk vil vi ligeledes have fokus på at involvere flere led på en gang for at sætte kredsløbet i gang. Statisk stræk Ved statisk stræk er formålet at få muskulaturen til at slappe af og forlænge musklen. Når du som den personlige træner udfører strækket er det vigtigt, du er i fuld kontrol. Derfor er det vigtigt, du positionerer dig selv således, du er i balance og finmotorikken er på plads. Det er både for din egen skyld, da du skal kunne udføre strækkene i længere tid og med alle dine klienter. Derfor er det ligeledes vigtigt, du lærer at udføre strækkene på den mest ergonomiske måde. De statiske stræk udføres mellem sek. Bemærk at klienten skal være varm, hvis vi skal strække musklen hårdt ud. Til at vurdere hvor hårdt vi strækker ud, bruger vi to referencer: 1. Hvor ondt gør det på klienten? (1-10) 2. Hvor meget modstand er der i musklen? Hvis klienten er varm hvilket er at foretrække kan man godt gå op mod en 8 er såfremt klienten samtidig kan slappe af. Til at vurdere om klienten kan slappe af kigger vi efter, om vejrtrækningen ændres under strækket. Hvis klienten trækker vejret mere overfladisk eller holder vejret, kan det være fordi, der strækkes for hårdt. Derudover kan vi kigge efter om følgende muskler spændes: Fingre Nakke/øvre skulder Kæber Musklerne omkring øjnene Husk der kun bør strækkes ud i de muskler som er korte/stramme.

3 Klassificering af klienten Som nævnt i PT grundmodul 1 er intervaltræning en vigtig del af det at forbedre ens iltoptagelse. Selvom 4 x 4 min giver det bedste resultat i studiet der, skal man også tage højde for, hvilken type klienten er. For mange især nybegyndere kan det være mere overskueligt at lave 15/15, da intervallerne er kortere. Til styrketræning er der flere forskellige formål. De er skematiseret herunder: Figur 1. Formål Repetitioner Klienter Udholden styrke/aerob > 15 Langdistanceidræt Vægttab Nybegyndere Hypertrofi 6-15 Bodybuildere Reduktion af fedtprocent Vægttab Maximal styrke /Power/Neural < 6 Styrke- og vægtløftning Eksplosiv idræt Det er derfor vigtigt, du som personlig træner har for øje i hvilket område din klient bør ligge, og hvad de har gjort tidligere. Det samme gælder for konditionstræning. Her skal du også være opmærksom på de to former for arbejde: aerob og anaerob. Det samme gælder som ved styrketræning; du skal være obs på, hvad klienter bør træne, og hvad de har trænet tidligere. Grunden til du skal være opmærksom på, hvad de har trænet er, at en overgang kan være hårdere for klienten, hvis kroppen ikke er vant til den givne belastning. For at overskueliggøre de forskellige kombinationer, kommer de her:

4 Figur 2. Aerob Anaerob Udholden styrke/aerob Langdistanceidræt Vægttab Nybegyndere Hypertrofi Vægttab Bodybuildere Reduktion af fedtprocent Vægttab Langt de fleste sportsgrene Maximal styrke /Power/Neural - Styrke- og vægtløftning Eksplosiv idræt Bemærk at figur 2 henviser til, hvordan det bør kombineres, hvis både styrke- og konditionstræning ønskes. Hvis man ønsker hypertrofi behøver man ikke nødvendigvis lave konditionstræning, men hvis man ønsker det, er anaerob at foretrække. Testmetodik For at etablere et udgangspunkt, er testning altid at foretrække. Ved testning er det vigtigste, at man kigger på arbejdskrav. Arbejdskrav betyder, du skal analysere, hvilke krav det stiller til klienter, hvis de vil opnå deres mål. Hvis vi tager udgangspunkt i, vi har en klient, som ønsker reduktion af fedtprocent og et vægttab. Her fremgår det er figur 2, at styrketesten bør være i hypertrofi-zonen, og konditionstesten bør være anaerob. Miljø Når vi tester skal vi også være opmærksom på, hvordan omgivelserne er, når vi tester. Vi bør som minimum være opmærksom på: Samme tidspunkt på dagen Udhvilet og hydreret Temperaturer (især vejrforhold, hvis testen er udendørs) Samme opvarmning og pauser (også mellem test)

5 Helt generelt er det vigtigt, der er så få fejlmarginer som muligt. Det er stort set umuligt at skabe det helt samme miljø, men det handler om at komme så tæt på som muligt for at kunne sammenligne test. Hvis klienten kommer til en test og er udkørt, har sovet skidt og er småsyg, vil det ikke give mening at gennemføre en test, hvis klienten var udhvilet og frisk til den første test. Sammenligning og skader Ved en skade, kan det være en udfordring at finde en test, der ligner det arbejdskrav, der kræves for at opnå målet. Hvis vi eksempelvis har en klient, der ønsker at løbe ½ maraton, men har løberknæ (smerter lateralt og inferior for patella efter overbelastning af IT-band). Arbejdskravet for konditionsdelen vil være aerob, og det vil være oplagt at lave en løbetest. Men da klienten har smerter, vil det ikke være forsvarligt. Derfor må vi lave en test, der stadig tester den aerobe kapacitet, men uden at forværre skaden og uden smerter. Et forslag kunne være en crosstrainer afhængig af klientens smerter. Senere i forløbet vil testen af den aerobe kapacitet dog skulle flyttes over til løb. I den fase vil de to tests ikke kunne sammenlignes. Altså fra man har den sidste test på crosstrainer til man har den første i løb. Rækkefølge Når vi træner vil det være en fordel, at rækkefølgen er styrketræning efterfulgt af konditionstræning. Derfor vil det samme være tilfældet i test. Dernæst skal du også gøre dig klart, om det er realistisk, du kan styre rækkefølgen, pauserne samt at udstyret er til rådighed. Hvis du første gang laver en test i bænkpres efterfulgt af en test i roning, skal du sikre dig, det også kan lade sig gøre næste gang. Der kan være flere scenarier, der kan få betydning for testen næste gang: 1. Du starter med bænkpres, men da I skal til at ro, er romaskinen optaget. Pausen bliver markant længere eller den må helt droppes. 2. Bænkpres er optaget, og du kan være nødt til at lave rækkefølgen om.

6 Begge disse scenarier er ikke ønskværdige, hvorfor det er af stor betydning, du er forberedt. En muligmåde at sikre sig bedre er, at man begrænser antal af test og/eller man tager en test pr. træningspas. Programlægning Når vi snakker om programlægning, er der flere ting, der har betydning. En kort liste er: Mål Tid til rådighed Historik/erfaring Du skal selvfølgelig lægge et program efter, hvad klienten ønsker at opnå. Derudover skal programmet være realistisk. Hvis klienten kun har 3 x 60 min til rådighed om ugen, nytter det ikke noget, hvis du laver et program, der involverer træning hver dag. Vil du give det samme program til en erfaren bodybuilder eller en nybegynder med skader? Nej, vel? Du skal derfor tage deres træningserfaring og historisk som udgangspunktet til dit program. Slutdato Såfremt din klient har en bestemt dato, skal du regne baglæns. Det betyder, du skal sætte dine delmål bagud. Eksempel: Ved nytår får du en klient, som ønsker at løbe ½ maraton d.15 maj. Klienten løber sporadiske ture på 5-8km på nuværende tidspunkt (2 gange på 14 dage). Vi antager, du ønsker, at din klient skal have en 15 km løbetur to uger før og have en ugentlig løbemængde på 40 km i 4 uger op til ½ maraton. Dette betyder: 1/5 skal klienten have en løbetur på 15 km Hele april skal klienten have 40 km løb/uge.

7 På den måde sikre du dig, at du ikke lige pludselig mangler noget, og stresser til sidst. Du ved nu, du har hele januar, februar og marts til at opnå 40km/ugen. Det samme gælder ved alle klienter. Vejen er sjældent lige, men det er vigtigt, du har en guideline at gå efter. På den måde har du hele tiden en rettesnor. Lad os tage et andet eksempel med øget muskelmasse og fedtreduktion. Eksempel: En klient ønsker lidt større muskelmasse og fedtreduktion til sin 30-års fødselsdag d.31/5. I bliver enige om, at klienten gerne vil veje omkring 65kg til fødselsdagen. Startvægt 1/3: 68 kg I starter en vægtøgning for at øge muskelmassen. I kalkulerer med 0,5kg pr. uge, men der er noget usikkerhed, da klienten er utrænet. Når perioden med fedtreduktion finder sted, vil der kalkuleres med et vægttab på 0,5 kg pr. uge. Det handler her især om, hvornår vendepunktet skal være. Hvornår perioderne skal skiftes. Der skal skiftes, så det kan lade sig gøre at opnå de 65kg d.31/5. Lad os antage vægten pr. 1/4 siger 70 kg. Vi har her ca. 9 uger til slutdatoen. Med 9 uger vil det betyde et vægttab på 4,5 kg, og en mulig slutvægt omkring de 65 kg. Derfor er vendepunktet i dette tilfælde 1/4. Hermed en opsamling på data for denne klient: Startvægt 1/3: 68 kg Mål: 65 kg med lavere fedtprocent 31/5 Vægtøgningsperiode: 1/3-1/4 Fedtreduktionsperiode: 1/4-31/5 Du er nødt til at gøre dit forarbejde inden, du starter et forløb.

8 Teknik og træning I dette afsnit vil der blive lagt vægt på den praktiske del. Når vi skal have fokus på teknikken er det primært af to grunde: Maksimalt udbytte for muskulaturen i forhold til mål Mindske skadesrisiko Nu er det vores viden om anatomi skal i spil. Hvis formålet er at ramme latissimus dorsi så meget som muligt, skal vi have huske, at den laver en: Ekstension, medial rotation og adduktion af humerus. Hvis vi ønsker at laver en row, vil vi ramme den ønskede muskel. Overarmen kommer fra fleksion ekstension. Vi bruger vores kræfter på at lave ekstensionen. Derfor bruger vi latissimus dorsi. Vi skal hele tiden være opmærksom på, hvornår vi arbejder mod tyngdekraften eller kablet/maskinen. Ved en cable row arbejder du mod vægten/kablet, når du laver en ekstension af overarmen. Hvis du laver en Bent over row, vil du arbejde mod tyngdekraften, når du laver ekstensionen. Derfor bruger du latissimus dorsi i begge øvelser. Derudover skal du også være opmærksom på skadesrisikoen. Det handler ikke kun om muskulaturen, men også om vores led. Hvis vi igen tager udgangspunkt i BOR (Bent over row), vil der her også være fokus på især columna. Vi vil gerne have en neutral holdning, så der er en hensigtsmæssig belastning. Det samme gør sig gældende i skulderleddet, hvor der ofte ses i irritation af slimsæk e.l. grundet manglende styrke i bl.a. rotator cuff. Opgave: Før undervisningen bedes du komme på en eller flere øvelser til hvert punkt (der må gerne involveres flere muskler end de nævnte): 1. En øvelse rammer både triceps og latissimus dorsi 2. En øvelse der rammer både hamstrings og quadriceps 3. En øvelse der rammer pectoralis major og biceps

9 4. En øvelse der rammer teres minor, infraspinatus, hamstrings, gluteus maximus, Erector spinae, delt. post. og midterste trapezius. 2. weekend Sundhedsprofil Som personlig træner er det vigtigt, du er i stand til at sætte dig ind i dine klienters sted. Vi er alle forskellige, og du skal altid tage udgangspunkt i den enkelte klient. For at hjælpe din forforståelse på vej, vil du i dette afsnit blive sat ind i den nationale sundhedsprofil fra Dette giver dig et lille overblik over, hvordan sundheden for den danske befolkning er. Det er vigtigt at bemærke, at borgerne selv skal svare på spørgsmålene og derved tage stilling til deres egen situation. Det er dermed ikke en faglig vurdering. Det er relevant at læse hele undersøgelsen igennem, da vi har valgt kun at udtage enkelte undersøgelser i dette kompendie. Det første vil vi tage op er danskernes egen vurdering af kostvaner sammenlignet med BMI (figur 3 og 4). 18,6 % af mændene vurderer, at de har en usund kost sammenlignet med kvindernes 9,5 %. Sammenligner vi det med målingerne på BMI som med rimelighed kan bruges som udtryk for kostvaner for den almindelig borger kan vi se, at der er markant flere mænd der er overvægtige eller har svær overvægt. Figur 3. Usunde kostvaner Kvinder 9,5 % Mænd 18,6 % Grundskole som højeste 24,9 % Langvarig videregående som højeste 4,6 % Af dem med usunde kostvaner ønsker 60,6 % af kvinderne at forbedre den, mens 46,2% af mændene ønsker det samme.

10 Figur 4. BMI > 25 Kvinder 40,7 % Mænd 54,3 % Grundskole som højeste 60,9 % Lang videregående som 35,9 % højeste En anden undersøgelse der er foretaget er i forhold til langvarig sygdom 1. Bemærk at over 1/3 af de adspurgte lider af dette. Derfor kan det med rimelighed antages, at en stor andel af klienter, du vil beskæftige dig med have eller have haft en lidelse eller skavank af samme karakter. Hvis dette ikke er tilfældet, vil der være en større andel, der i mere eller mindre grad har været generet af smerter eller ubehag. Se tabel nedenfor. Figur 5. Langvarig sygdom Kvinder 36,4 % Mænd 33,3 % Grundskole 48,4 % Videregående uddannelse 27,0 % Hele undersøgelsen er pensum selvom der kun er uddrag i dette kompendie. 1 Se beskrivelse s.30 i den natiolale sundhedsprofil for 2013.

11 Screening: Biomekanik/bevægeanalyse. Screening Screening er for at etablere et udgangspunkt. Ved du ikke, hvad du starter med, ved du heller ikke, hvordan du kommer mod målet eller hvor du i det hele taget ender. Alt godt arbejde starter med god forberedelse. Udgangspunktet skal kortlægges for at lave en plan. Bemærk vi i denne screening lægger vægt på muskelfunktion uden den holistiske tilgang. I dette pensum lægger vi vægt på en standard målemetode: Plumbline. Klienten bedes have undertøj på (almindelig BH for kvinder). Rækkefølgen er: Posterior/Bilateral/Anterior Ved alle målinger starter vi fra fødderne og op. Det første vi kigger efter er asymmetri højre vs venstre. Derefter kigger vi efter ubalancer i forhold de til andre planer. Posterior Platfodet? (Brug kreditkort) Akillessene Hofte Columna Scapula Skuldre Cervikale del af columna Øre/hoved Bilateral Laterale del af malleolerne Hovedet af fibula Store trochanter Lumbale del af columna/abdomen Albuer Glenohumerale led (skulder) Øre Rotation i transversale plan Ekstrem fleksion eller ekstension af kranium Anterior Ankler/retning på tæer Patella SIAS Arme

12 Ribben Bryst Skuldre Kæbe Næse Øre Øjne Ubalancer Typiske ubalancer er relateret til de stillinger vi befinder os mest i. Eftersom mange af os har siddende arbejde, vil den typiske ubalance være upper cross syndrome. Upper cross syndrome er, når der er en øget kyfose i den thorakale/cervikale del af columna, hvilket medfører, hovedet sidder langt fremme. Hermed en oversigt over muskelaktivitet ved Upper cross syndrome : Figur 6. Overaktive muskler S.C.O.M. Øverste trapezius Levator scapula Pectoralis minor Interne rotatorer af skulder Underaktive muskler Dybe cervikale flexorer Nederste og midt trapezius Rhomboideus Lange cervikale og thorakale extensorer Externe rotatorer af skulder Øverste rectus abdominis Den anden du skal have kendskab til er Lower cross syndrome. Lower cross er, når lændesvajet bliver for stort. Dette er ikke så hyppigt som Upper cross. Lower cross ses som regel oftere ved kvinder end mænd. Hermed en muskeloversigt ved Lower cross : Figur 7. Overaktive muskler Hoftefleksorer Quadratus lumborum Lumbar erectors Adduktorer Underaktive muskler Hofteekstensorer Nedre rectus abdominis

13 Ved en flad ryg, er det modsat. Selvom du har lavet en god screening skal du være opmærksom på bevægelser i dit træningsprogram. Hvis klienten ikke laver den tilsigtede bevægelse kan det være fordi, klienten ikke formår at omsætte instruktionen til praksis, men det kan også være grundet muskulære ubalancer, som du ikke fanger i denne screening. Asymmetrisk træning en fordel? Når vi har etableret udgangspunktet skal vi vælge, hvordan vi vil fortsætte. For at sikre langtidsholdbare resultater vil vi anbefale, man har de ovenstående syndromer med i betragtning. Hvis der er skader i nogle af disse områder, vil det bedste være forsøge at rette op på det. Fortsætter man i samme retning som klienten er i kan det resultere i forværring i skade og/eller dårlige resultater. For at rette op på det, er det vigtigt, du strækker de overaktive muskler ud, og de underaktive muskler bliver aktiveret. Rækkefølgen for de underaktive muskler bør være: Isolation integration funktionelt. Udstræk af den overaktive antagonist inden øvelsen vil være en fordel i starten af forløbet. Vurderer du som træner, der ikke er de store muskulære ubalancer er det ikke en fordel at gøre dette. Er du i tvivl om syndromerne vil vi anbefale at bruge tilgangen beskrevet ovenfor. Hvis ikke der er skader de steder, du har observeret ubalancer skal du som altid have målet for øje. Hvis klientens mål indebærer stor eller gensidig belastning nær de led, der er ubalancer over, kan det stadig give god mening at forsøge at rette op på. Eksempelvis: Hvis klienten har udfordringen ved at stabilisere bækkenet, men ingen gener har, og de gerne vil træne op til et maraton. Her vil det være oplagt at øge stabilisering omkring hoften, da belastningen vil blive større længere henne i forløbet. Øget stabilitet vil gøre bevægelsen mere effektiv og samtidig minimere belastningen på leddene. For at sikre dig, om det er relevant er du samtidig nødt til at lave en analyse af, hvad målet kræver. Derfor er screening vigtigt for at etablere udgangspunktet, men samtidig er du nødt til at lave en behovsanalyse af, hvad det kræver for at opnå målet. Dette kræver tid i starten, og derfor vil det være en god ide at have lavet nogle kategorier, hvor du ved, hvad det kræver. En arbejdsanalyse af det påkrævede mål. Kategorierne kunne bl.a. være: Løb Vægttab/Strammes op Styrke Hvorvidt du vil starte med at træne asymmetrisk afhænger derfor af: 1. Klientens udgangspunkt 2. Arbejdskravene for at opnå målet

14 2-3. weekend Træningsteori og praksis Til udvidet styrketræning vil følgende øvelser inklusiv ned- og opskalering - blive gennemgået: Squat Lunge Dødløft Bent over row (BOR) Pullup/Pulldown Brystpres/Bænkpres Skulderpres/Military Press Crunch Derudover gennemgås også træning af core som er et afsnit for sig selv. Det forventes, du efter uddannelsen ved, hvordan øvelserne skal udføres, korrigere og eventuelt spottes. Vær opmærksom på øvelserne kan udføres med forskellige redskaber såsom vægtstænger, håndvægte, kabel og derudover kan mange også udføres unilateralt. Derudover forventes det, du kan finde alternativer, da dit kenskab til musklernes funktioner gør, du kan være kreativ og samtidig vurdere, hvorvidt en øvelse er den rigtige for klienten. Ved alle øvelser skal du have følgende for øje: hvad er formålet? Funktionel træning Der er meget snak om funktionel træning, men hvad er det egentligt? Vi har her på uddannelsen lagt vægt på, at funktionel træning er at træne kroppen på den måde, som den burde bevæge sig i hverdagen. Vi har derfor mere fokus på bevægelse fremfor muskler. Det er typisk multiledsøvelser. Overordnet er der følgende basisbevægelser: Lunge (squat) Bend Pull

15 Push Twist (Gait, medtages ikke i pensum). Mange af vores hverdagssituationer indebærer flere af disse samtidig. Opgave: Hvilke basisbevægelser er der for hver af de overnævnte øvelser? Hvis ikke alle basisbevægelser er i øvelsen, hvordan kan du så få flere med? I funktionel træning bør du have for øje, at langt de færreste ikke bruger kroppen, som den burde fungere. Derfor er det bl.a. din opgave at lære klienten at skabe kontakt til de funktionelle bevægelser, så de bruger kroppen på den mest effektive måde. Hvis du har lavet din screening korrekt, vil du som regel kunne forudse, hvilket bevægelser klienten ikke ville være i stand til at lave korrekt. De muskler der er vant til at være inaktive, vil ikke blive brugt naturligt. Ønsker man at træne funktionelt, vil det være fordelagtigt, at klienten træner på det højeste niveau, som de er i stand til. Her snakker vi ikke størst muligt belastning, men det højeste motoriske niveau; altså om de kan styre teknikken. Jo flere basisbevægelser du har med i en øvelse, jo sværere er den. Hvis klienten ikke kan lave dødløft kan du lave en anden bend-bevægelse for at sikre, klienten kan få trænet den position. Derfor er det en vigtig del af dit program, at du som personlig træner kan skalere op og ned. For at kunne det, er du nødt til at have et stort øvelsesudvalg, som du samtidig kan dele op i de forskellige basisbevægelser. Opgave: Find 5 øvelser til hver basisbevægelse. De skal være af forskelligt niveau. En øvelse må gerne indeholde mere end en basisbevægelse. Tempomanipulation Når vi snakker formål er der mange faktorer, der er vigtige. Øvelse, udførsel, reps, sæt og tempo. Tempo har også stor betydning, da det bestemmer TUT (Time under tension). Altså hvor længe musklen skal arbejde. Hermed en udvidet oversigt over repetitioner og tempo:

16 Figur 8. Formål Repetitioner TUT Pause Udholden > 15 > 70 s ½ af arbejde styrke/aerob Hypertrofi s 1-3 min Maximal styrke /Power/Neural < 6 < 40 s 3-5 min Det er vigtigt at understrege, dette er vejledende. Der findes mange kombinationer og manipulation, som vi ikke dækker i dette pensum. Periodisering og programlægning Når vi opbygger et program er det vigtigt, vi har en overordnet plan som indeholder delmål m.m. Når der er delmål, kan man dele træningen op i perioder. Perioderne kan være mange, men overordnet set vil vi altid gå fra stor volume med lav belastning til mindre volume med større belastning. I styrketræning vil man typisk gå fra få sæt og mange gentagelser til mange sæt og få gentagelser. Når man reducerer gentagelser skal man have for øje, hvor meget modstanden kan øges. Et godt bud er: Figur 9. Modstand 100 % 95 % 90 % 85 % 80 % 75 % Gentagelser Vær opmærksom på det kan variere fra øvelse til øvelse og fra klient til klient. Derudover er der også det mentale aspekt, der skal tages hensyn til. Hvad vi vælger af øvelse afhænger af mål og niveau for klienten. Hvis klienten skal lære en ny bevægelse er det vigtigt, der ikke køres til udmattelse, og gentagelserne bør ligge mellem pr. sæt. Her er gode råd til programmering: 1. Der er en invers relation mellem sæt og gentagelser. Sænkes den ene, skal den anden op. Se nedenfor. 2. I de første 6 uger er 2 sæt som regel nok, da fremgangen skyldes neural adaption. 3. Mindre muskelgruppe kræver mindre restitution. 4. Max sæt pr. træning. 5. Brug et vindue ved hvert sæt. Sæt mellem 5-7 gentagelser. På den måde sikrer du høj kvalitet, da styrken varierer fra dag til dag. Som nævnt oven for er der en invers relation mellem sæt og gentagelser. Herunder er et skema, som kan bruges.

17 Figur 10. Gentagelser Sæt Det samme gør sig gældende, hvis målet indeholder cardio. Typisk vil der off-season være stor mængde og mange km, og jo nærmere målet vil man intensivere og sætte mængden ned. Det er vigtigt at have for øje, den første fremgang kommer, da kroppen formår at aktivere flere muskelfibre pr. muskel. Den forbedrer dens intracellulære koordination. Musklerne vænner sig også hurtigt til arbejdet, og heler hurtigt. Typisk vil en muskel hele indenfor timer afhængigt af belastning. Hvis du har kørt over % af 1RM skal du være opmærksom på, at senerne heler 4-5 gange langsommere end musklerne. I forhold til programlægning skal du altid starte med slutmålet. Det er uanset om slutmålet er en dato eller en specifik kunnen. Hvis en klients mål er en specifik kunnen er det vigtigt, du vurderer, hvilket program klienten skal kunne udføre. Derfra går du bagud for at nedskalere hele programmet og de enkelte øvelser. I starten af din opbygningsfase bør fokus være rettet imod at korrigere muskulære ubalancer, hvor du skal starte med den, som er den største hindring. Perioden for at få basis på plads bør være på minimum 8 uger. Herefter kan der være en overgangsperiode inden den specifikke fase introduceres. I alt vil det betyde, at der typisk vil være minimum 16 uger i en programmering.

18 4.weekend Coren og holistisk tilgang? Du kan ikke affyre en kanon fra en kano er et kendt citat. Billedet er sat ud fra, at coren skal stabilisere vores krop. Hvis vi ikke er i stand til at stabilisere kan vi heller ikke yde stor kraft. I hvert fald ikke uden at lave uhensigtsmæssig slidtage. Coren har derfor stor betydning for, hvordan kroppen arbejder. Hvis coren ikke er velfungerende laver det et langt større pres på leddene og ekstremiteterne. For at få en forståelse for coren er vi nødt til at sætte på plads, hvilket muskler vi snakker om. I dette kompendie vil core dækker over: Transversus abdominis (TVA) Externe oblique Interne oblique Multifidus (En del af erector spinae). Rectus abdominis Psoas Bækkenbund Diaphragma Øvelse: Gennemgå hvilke bevægelser ovenstående muskler laver. Det forventes, at du som personlig træner kan aktivere alle ovenstående og kan demonstrere det for klienterne. Musklerne i coren skal være med til at skabe stabilitet og beskytte organerne i abdomen. Forestil dig en mælkekarton fyldt med mælk. Hvis mælken skal blive i kartonen, er det vigtigt, at alle sider er stærke. Uanset hvilken side vi presser på, skal mælken blive inde. Coren skal have samme funktion. Hvis der kommer eksternt pres på den side, skal den anden side aktivere for at holde på organer og skabe stabilitet for rygsøljen og resten af kroppen. Dette betyder også, at hvis der er en af siderne, der ikke fungerer optimalt, vil der være mindre stabilitet og større risiko for uhensigtsmæssig belastning på leddene. Som at affyre en kanon fra en kano. I plumbline-testen vil du også lære at kigge efter dysfunktion i coren. Mange af os har prøvet at være oppustet. Det kan være i forbindelse med kostindtag, sult, sygdom og for kvinder kan det også ske i forbindelse med ægløsning og menstruation. Når vi er oppustet i den nederste del af maven, vil det være ubehageligt at aktivere ryggens fleksorer, hvis det overhovedet er muligt. Som nævnt ovenfor får det betydning for vores funktionalitet. I vores samfund er det belyst, der er stor sammenhæng mellem kost og vægttab, hvilket vores klienter typisk også vil være klar over. Det åbner op for at kigge på lidt flere faktorer. Som nævnt

19 ovenfor, kan kost også spille en rolle for, hvorvidt vi kan stabilisere coren. Vi belyste også, at ledene får større uhensigtmæssig belastning, hvis coren fungerer utilstrækkeligt. Det laver følgende kæde: Forkert kostindtag Oppustet tarme (inflammation) dysfunktionel core Overbelastning i ekstremitet (Skulder, knæ, fod m.m.). Hermed dominoeffekten. Kommer der en klient med ondt i knæet, skal vi derfor være opmærksomme på, om der er andre faktorer end muskulære, som kan være medvirkende årsager. For nogle kvindelige klienter skal vi derfor også være opmærksomme på, de i perioder kan have sværere ved at stabilisere coren, og derfor større risiko for skader og overbelastning. Som personlig træner er det derfor vigtigt, du har styr på coren. Coren involverer mange forskellige områder som nævnt ovenfor, hvorfor vi i dette pensum lægger vægt på, at du har kendskab til, at en dysfunktion i coren kan medføre uhensigtsmæssig belastning mange andre steder i kroppen. Forudsætningen for at klienten kan lære at stabilisere gennem aktivering af coren er, at du er i stand til at vise og forklare klienten, hvordan diaphragma og transversus abdominis aktiveres. Mange oplever at det kan være svært at aktivere disse, da øvre trapezius og levatur scapula kan overtage arbejdet for diaphragma. Derudover bliver rectus abdominis ofte aktiveret i stedet for transversus abdominis. Den vigtigste forskel i de to sidstnævnte består i, at rectus abdominis stabiliseres i forhold til ekstension af columna, da den lave en fleksion og posterior tilt af pelvis. Transversus stabiliserer begge veje. Den sørger for, at vi hverken kan lave stor fleksion eller ekstension af den lumbale del af columna. Forskellen ses tydeligt i øvelser som Bent over row, dødløft ect., hvor den lumbale del af columna typisk bliver flekteret. Øvelser hvor det kan være svært at se forskellen er, hvor coren skal arbejde mod en ekstension altså arbejde for en statisk fleksion. Eftersom begge muskler vil arbejde her, skal du som træner være opmærksom på, hvorvidt den lumbale del flekteres mere end neutral og hvorvidt abdomen skydes ud. Sker dette vil det betyde, at rectus abdominis aktiveres. Det er endnu en grund til at berøring er vigtig for dit erhverv som personlig træner. Bemærk at hvis der er en dysfunktion i coren vil alt andet blive nedprioriteret. Der skal være styr på coren før klienten belastes i basisøvelser.

20 Teoretiker eller praktiker? Spotting: Placering, hvordan og hvornår Som personlig træner er det vigtigt at have teorien på plads og blive ved med at tilegne sig ny viden, men arbejdet som personlig træner foregår primært på gulvet. Derfor er det vigtigt, du formår at omsætte din teori til praksis. Først og fremmest er du nødt til selv at kunne øvelserne, men det er lige så vigtigt at kunne instruere klienten. Vi lærer med sanserne, og det er forskelligt, hvordan vi lærer. De fleste af os lærer dog visuelt. Derfor er udførslen vigtig under instruktion. Vise-forklare-øve vil typisk være rækkefølgen. Der kan forklares under vise-fasen, men vær opmærksom på, at du formår at vise øvelsen korrekt. Vær opmærksom på, hvad formålet med øvelsen er. Når du skal instruere er det vigtigt, du instruerer kunden, så du bedst muligt opnår det ønskede mål. Instruer med så få ord som muligt, og hold det enkelt. Start altid øvelsen på det letteste niveau, og stig i niveau afhængigt af, hvor klienten er. Hvis kropskontrollen er god ved klienten, kan øvelsesniveauet være højere, hvis det stadig tjener det rigtige formål. Øve-fasen Når klienten laver øvelsen er der nogle hovedpunkter, du skal være opmærksom på: Placering Stemmeleje Kropssprog Berøring Ordvalg Tænk over hvordan du skal placere dig i forhold til klienten. Som udgangspunkt vil det være en god ide at placere dig, så du er i øjenhøjde, og klienten kan se dig. Stemmelejet skal også tilpasses øvelsen. Hvad er øvelsens formål? Hvis øvelsen er teknisk, vil et højt toneleje ikke bidrage til en kontrolleret bevægelse. Tænk også over, hvordan du bruger din krop, og hvad du udstråler. Skal klienten sidde på romaskinen, og presse kroppen maksimalt vil det nok ikke være en god ide at sidde helt stille med lukket kropsholdning. Tilpas dig til formålet og klienten. En overset faktor er typisk berøring. Mange af os lærer som sagt visuelt, men når vi skal gøre det på egen krop, er det ikke altid, vi kan se, hvad der foregår. Bliver scapula adduceret? Her kan berøring være et vigtigt redskab til coaching. Det er vigtigt, du først fortæller klienten inden øvelsesstart, at du rører fordi klienten derved bedre kan mærke aktiveringen af rygmusklerne.

21 Når du rører, er det vigtigt, du som udgangspunkt rører med flad og fast hånd. En let berøring kan misforstås, og derfor er den faste hånd vigtig. Berøring giver også en bedre kontakt mellem dig og din klient. Lad være med at tænk på en lyserød elefant Du tænkte højst sandsynligt på en lyserød elefant lige der. Det er vigtigt, vi siger, hvad de skal fremfor hvad de ikke skal. Det er vigtigt at holde det simpelt, og derfor skal vi give dem 2, maks 3, ting at tænke på, de skal. Alt det de gør automatisk, bruge de ikke energi på, og er derfor ikke medregnet her. Når du retter er det vigtigt, du beholder en positiv energi (kropssprog, stemmeleje, ordvalg), så klienten føler, de godt kan forbedre sig. Følelsen af succes er vigtigt, hvilket også er en af grundene til, vi starter med et lavt øvelsesniveau. Hele vejen igennem din tid med klienten er det vigtigt, du skaber tryghed og tillid jer imellem. Klienten skal føle sig tryg og have tillid til dig, men det er samtidig også vigtig, du viser dem, du har tillid til, de overholder jeres aftaler. Lav aftaler som er realistiske, så succesfølelsen er til stede, og som samtidig styrker tilliden mellem jer. Mange klienter ønsker også at gøre deres personlige træner tilfreds. Bemærk at grundlaget for alt dette dannes til jeres første møde. Det kan være, de har set dig på gulvet med en anden klient, hørt om dig eller set dig på nettet. Uanset vil de have et indtryk af dig fra starten som er med til at danne rammerne for jeres forløb. Det vil især være din håndtering af screeningen, der er afgørende.

22 5. weekend Kost I dette kompendie dækker vi de basale udfordringer, som du typisk har brug for at benytte i erhvervet som personlig træner. Generelt er det vigtigt, du holder dig opdateret med, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler, og samtidig hvorfor. Kost kan typisk være et meget forvirrende område, og derfor lægger vi fokus på at gøre det simpelt. Tjek Sundhedsstyrelsens hjemmeside: En stor del af det at være personlig træner er at rådgive klienterne om, hvad de skal gøre, når de ikke er sammen med dig. Derfor er det vigtigt, de får noget brugbart og konkret med sig. Du kan med fordel bruge T-modellen. T-modellen kan bl.a. være med til at sikre, klienterne får flere vitaminer og mindre sukker. T-tallerkenen går ud på: 50 % grøntsager 25 % brød, ris, pasta (fuldkorn) eller kartofler 25 % fisk, nødder, fedt og/eller kød. En anden ting, der er vigtig er portionsstørrelsen. Men før vi gør dette, bør vi kigge på kvaliteten af maden. Jo bedre kvalitet vi får ind, jo bedre kan kroppen udnytte den. Med kvalitet mener vi gode råvarer. Økologi er især en fordel. Fordelen ved økologi er bl.a. mangel på sprøjtegifte, men samtidig også flere vitaminer. Vores afgrøder danner og absorberer vitaminerne fra mikroorganismerne i jorden. Når der bliver sprøjtet dør disse mikroorganismer, hvorfor mængden af vitamin bliver mindre. Får kroppen ikke nok næring vil den have mere. Derfor har det også betydning for mængden (kcal), hvilken kvalitet du spiser. Derudover er det vigtigt, klienten kan overholde det. I skal i fællesskab finde løsninger, som er tilpasset klientens dagligdag. Det handler nogle gange om at være kreativ. Mange kan opleve udfordringer vedrørende protein til mellemmåltider, men hvis de kan få nødder e.l., vil de fleste have nemmere ved det. Ved kosten er det også vigtigt, de ved, hvilken betydning det har for deres mål. Kulhydrater er kroppens energi. Det er kroppens primære energikilde. Vi skal dog være opmærksomme på, de er forskellige former for kulhydrat.

23 De hurtige- og de langsom-optagelige. De hurtig optagelige har ikke mange bindinger (hvis nogle overhovedet), hvorfor de alle går direkte i blodet. Derved stiger blodsukkeret hurtigt. Når blodsukkeret stiger hurtigt, frigives der meget insulin på kort tid for at lagre sukkeret. Fordi der frigives store mængder af insulin falder blodsukkeret hurtigt igen. Jo større mængder af hurtigoptagelig kulhydrater jo større risiko er der for insulinresistens og derved diabetes 2. Ved de langsomt optagelige kulhydrater skal bindingerne brydes for at de kan komme over i blodet, og derfor giver de et mere stabilt blodsukker, da frigivelsen af insulin er mere modereret. Derved bevares energiniveauet og mindsker risikoen for diabetes 2 betragteligt. Protein er kroppens byggesten. Protein skal bl.a. være med til at opbygge musklerne. Ønsker vi at bibeholde eller øge muskelmassen er det vigtigt, der er protein nok. Typisk vil man sige 1,5-2 g pr. kg kropsvægt dagligt under træning. Derfor kan mængden af portioner i forhold til T-modellen reguleres efter proteinbehovet, hvis muskelmassen er i fokus. Det vil den være i mange tilfælde; herunder hypertrofi og fedtreduktion. Fedt er også en vigtig del af kroppen. Fedtet i kroppen transporterer bl.a. vitaminerne A, D, E og K. Derudover har fedt også en stor betydning for vores immunforsvar og hormonbalance. Får vi det forkerte eller ikke tilstrækkeligt med fedt kan det derfor få betydning for ovenstående. D-vitamin er bl.a. med til at styre dannelsen af knogler, derfor har det betydning for knogleskørhed. Generelt er det vigtigt at se kroppen som en helhed. Hvis det ene mangler, kan det få betydning et andet sted. Når vi snakker kost såvel som personlig træning, bør der være tale om en livsstilsændring, hvis vi ønsker den bedste effekt. Såfremt vi ønsker at give klienten en kostplan, er det vigtigt, vi får den rigtige fordeling med. Sundhedsstyrelsen anbefaler: % E kulhydrat % E protein % E fedt. Det betyder, at 15 % af den energi klienten får, bør komme fra protein. Hvis vi ønsker at reducere fedtproducenten ved klienten, vil det betyde at proteinniveauet vil øges. Eksempel: En klient på 65 kg sættes til en diæt på 1500 kcal. Samtidig bedes klienten have 2-2,5 g protein pr. kg. Kropsvægt. (Øget mængde protein for at bibeholde muskelmasse under vægttab). Det bliver mellem ,5 protein dagligt.

24 I kcal bliver det: 4,1 kcal/g * 130 g = 533 kcal. Energiprocenten fra protein bliver derfor: 533/1500 = 35,5 % Motivation Motivation er en del af realiseringen af mål. Som personlig trænere kan vi ikke give dem motivation vi kan minde dem om den motivation, de selv har. Klienterne har en motivation for at komme mod målet, og det er den, vi skal finde frem til og senere minde dem om. Vi kan som personlige trænere skabe et miljø, hvori motivationen kan vokse. Der er mange måder at skabe dette miljø på. Faktorer som nævnt under coaching er også gældende her. Derudover er det vores opgave at minde dem om, hvorfor de gør det, og på en positiv måde. Det er vigtigt, vi forsøger at bevare troen på klienten og samtidig er realistiske. Som personlig træner er du i faget for at hjælpe. For at holde motivationen er det vigtigt, der laves delmål. Udover emnerne der er nævnt under coaching skal du yderligere have kendskab til: Realistiske mål Progression Test Indsats vs mål Først og fremmest er der vigtigt, målet er realistisk. Sættes målet for højt, er der langt større sandsynlighed for fiasko. Hav i tankerne, at når klienter kommer til dig, har de højst sandsynligt forsøgt i lang tid, men uden held. Derfor vil mange af dem komme med et lille hak i selvtilliden, hvorfor det er vigtigt, vi starter med at sætte realistiske mål og delmål. Opnår man succes, vil vi gerne fortsætte. Fejler vi gang på gang, stopper vi hurtigere. Du skal derfor også være realistisk med progression. Hvor hurtigt vil de kunne tabe sig 10 kg? For de fleste vil man sige 0,5kg/ugen, hvilket betyder, det vil tage ca. ½ år at tabe sig 10 kg. Det er lang tid uden objektive målinger. Derfor skal man lave delmål. Et delmål kunne være at tabe 2 kg på de første fire uger. På den måde bliver målene mere overskuelige, og vi holder klienten til ilden. Har de andre mål end vægttab, skal du selvfølgelig lave test som afspejler målet. En del af det at lave realistiske mål, er også at kigge på, hvad klienten regner med at yde af indsats. Vil de klare en Ironman på 10 timer, og træne 3 timer om ugen, er det vores opgave at vurdere, om det er realistisk. Vurderer du som personlig træner, at indsats og mål slet ikke hænger sammen, er det også din opgave at sige det. Herfra må I derfor justere på enten indsats eller mål. Vær opmærksom på dette ikke er en let opgave, da klienten har sat sig dette mål, og måske ikke kan overskue at investere mere i det. Det er vigtigt, klienten træffer beslutningen ud fra dine råd.

Grundlæggende styrketræning

Grundlæggende styrketræning Grundlæggende styrketræning Af: Lene Gilkrog Styrketræning & Muskelmasse Dette program henvender sig til dig, der ikke er vant til at styrketræne. Formålet med programmet er primært at vænne kroppen til

Læs mere

Præstationsforbedrende Træning

Præstationsforbedrende Træning Præstationsforbedrende Træning FLO ORBALL SPILLEREN Forfattere: Rikke Petersen og Michael Kock Foto: IFF INDHOLD Introduktion 4 Sæson trappe 5 Definition af begreber 7 Øvelsebeskrivelse 8 - Skulderpres

Læs mere

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Max løft Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Hvad vil det sige, at øge styrken? Det er ikke altid helt klart, men det drejer sig grundlæggende om at kunne løfte

Læs mere

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater.

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater. Smidighed er vigtig for at kroppen kan fungere og præstere optimalt. Og der er en vis range of motion (ROM) i leddene, som er optimal for forskellige sportsgrene og aktiviteter. Men smidighed alene er

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER

3 seje programmer til fitnesscentret: I topform med 3 X FITNESS OM UGEN MINUTTER Husk hviledage! Alle tre træningsprogrammer udfordrer din styrke og kondition. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at holde en hviledag efter hvert træningspas. 28 I FORM 4/2016 3 seje programmer til

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Guide: Frygt ikke styrketræning

Guide: Frygt ikke styrketræning Guide: Frygt ikke styrketræning Kvinder i alle former har gavn af styrketræning. Og nej, kvinder får ikke store muskler af at styrketræne. Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Frygt ikke styrketræning 05

Læs mere

Torsdag. Bryst & triceps. Bænkpres 5 sæt x 5 gentagelser. Olympisk squat 5 sæt x 5 gentagelser Incline dumbbell press 4 sæt x 8 gentagelser

Torsdag. Bryst & triceps. Bænkpres 5 sæt x 5 gentagelser. Olympisk squat 5 sæt x 5 gentagelser Incline dumbbell press 4 sæt x 8 gentagelser Introduktion Dette program er et 5 dages program, som er bygget op omkring en kombineret 2-split/3-split struktur. Det har en markant højere ugentlig workload, sammenlignet med 3-dages og 4-dages versionerne

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Grundtræning. Hvad er grundtræning?

Grundtræning. Hvad er grundtræning? Grundtræning Hvad er grundtræning? Træning der går ud på at forbedre en persons fysiske tilstand (præstationsevne), fx: Konditionstræning Aerob (når der er ilt nok) Anaerob (når der ikke er ilt nok) Muskeltræning

Læs mere

Fleksibilitets, balance og styrke screening:

Fleksibilitets, balance og styrke screening: Fleksibilitets, balance og styrke screening: Nedenfor er gennemgået en enkelt kropsscreening test. Den tester din basale fleksibilitet, stabilitet, balance og styrke. En grundig screening kræver op mod

Læs mere

Styrketræning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte Styrketræning med frie vægte Er det bedst at styrketræne i maskiner, eller bedre at bruge løse vægte? Der er fordele og ulemper ved begge dele. I maskinerne er bevægelserne mere kontrollerede, det er nemmere

Læs mere

Styrketræning Vintersæson 2013/14

Styrketræning Vintersæson 2013/14 Styrketræning Vintersæson 2013/14 Sæsonplan Forberedelse: Okt. Nov. Fokus: Grundstyrke at vedligeholde styrke og udholdenhed, og forberede kroppen til den hårdere træning i efterfølgende faser. Opbygning:

Læs mere

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen.

Styrketræning. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Primære store muskelgrupper: Bug, ryggen, hoftebøjere, ballerne, hasen, knæstrækkere,, læggen. Sekundære muskelgrupper : Indad-/udadførere, armstrækkere og bøjere, nakke og skuldermuskler, brystmuskler.

Læs mere

Styrketræning. Vintersæson 2013/14. Del 2 Opbyggende styrketræning

Styrketræning. Vintersæson 2013/14. Del 2 Opbyggende styrketræning Styrketræning Vintersæson 2013/14 Del 2 Opbyggende styrketræning December 2013 Side 1 Sæsonplan Opbyggende styrketræning: Dec. Jan. Fokus: Primær opbygning af maksimal styrke at opbygge muskelstyrke. Sekundært

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 2 Øvelser efter hofteartroskopi uge 3-5 Dette program indeholder progression af de indledende øvelser, som du har udført de første uger efter operationen. I de

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

MANDAG TIRSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG. Bryst, skulder & triceps Ben, ryg & biceps Bryst & triceps Ryg & biceps Ben & skulder

MANDAG TIRSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG. Bryst, skulder & triceps Ben, ryg & biceps Bryst & triceps Ryg & biceps Ben & skulder TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB / 5-DAGES 2-SPLIT/ 3-SPLIT HYBRID PROGRAM INTRODUKTION Dette program er et 5 dages program, som er bygget op omkring en kombineret 2-split/3-split struktur. Det har en markant

Læs mere

www.leading.mono.net

www.leading.mono.net Circuit Training en suveræn træningsform København marts 2007 Af Jørgen Panduro, Idrætslærer Indledning Circuit Training eller cirkeltræning har længe været et overset træningsregime, både når det gælder

Læs mere

Enkelt benpres / Step up

Enkelt benpres / Step up Enkelt benpres / Step up Fire hovedet knæstrækker (Quadriceps femoris) Sædemusklen (Gluteus) Indadførerne (Adduktorgruppen) Mave/Ryg (Abdominis/Erector spinae) Hasemusklen (Bicepsfemori/ Semitendinosus/Semimembranosus)

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

TENDINITTER OG ANDEN OVERBELASTNING I OVEREKSTREMITETERNE RIKKE HØFFNER, BISPEBJERG HOSPITAL. Kvalitet i Almen Praksis i Hovedstaden

TENDINITTER OG ANDEN OVERBELASTNING I OVEREKSTREMITETERNE RIKKE HØFFNER, BISPEBJERG HOSPITAL. Kvalitet i Almen Praksis i Hovedstaden TENDINITTER OG ANDEN OVERBELASTNING I OVEREKSTREMITETERNE RIKKE HØFFNER, BISPEBJERG HOSPITAL Store Praksisdag den 25. januar 2018 Idrætsfysioterapeut uddannet i år 2000 Stud.cand.scient.san Impingment

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram

Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Sammensæt dit eget styrketræningsprogram Af Fitnews.dk - tirsdag 08. januar, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/sammensaet-dit-eget-styrketraeningsprogram/ Et af de spørgsmål, vi oftest får stillet her

Læs mere

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-3-DAGES PROGRAM

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-3-DAGES PROGRAM TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-3-DAGES PROGRAM INTRODUKTION Dette er 2-3 dages fullbody hjemmetræningsprogram, for dem som ikke ønsker, eller har mulighed for regelmæssigt at komme i et træningscenter.

Læs mere

Styrketræning Talentcenter Vest

Styrketræning Talentcenter Vest Styrketræning Talentcenter Vest Opvarmning på niveauer Natascha Winther Olsen Indholdsfortegnelse Indledning Hvad er et talent? Aldersrelateret træning Præpuberteten (Piger - 11 år, drenge - 12 år) Puberteten

Læs mere

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3

Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Træningsprogram efter hofteartroskopi fase 3 Øvelser efter hofteartroskopi uge 6-12 Dette program indeholder progression af tidligere øvelser, som forberedelse til at kunne vende tilbage til fysisk krævende

Læs mere

Varierer du din træning?

Varierer du din træning? Varierer du din træning? Af Fitnews.dk - onsdag 19. december, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/varierer-du-din-traening/ Når du ved, at du træner de muskler, du ønsker, og samtidig kan få en øget effekt

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

HUSK PAUSEN, når du træner. Guide. sider. August Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider HUSK PAUSEN, når du træner Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Husk pausen, når du træner INDHOLD: Husk pausen,

Læs mere

UGE 4, TRÆNING 1 OPVARMNING. Har du spørgsmål? Send mig en mail på micha@initiumfitness.com

UGE 4, TRÆNING 1 OPVARMNING. Har du spørgsmål? Send mig en mail på micha@initiumfitness.com UGE 4, TRÆNING 1 OPVARMNING 10 minutter. Middel puls. Løb, cykling, sjippetov, cross trainer, stepper, etc. DB SUMO SQUAT Prøv med 8-15 kg Stå med benene meget spredte. Lad tæerne pege let ud til siderne.

Læs mere

Videnskabens anbefalinger til styrketræning

Videnskabens anbefalinger til styrketræning Videnskabens anbefalinger til styrketræning Af Fitnews.dk - tirsdag 26. november, 2013 http://www.fitnews.dk/artikler/videnskabens-anbefalinger-til-styrketraening/ I løbet af de sidste 20 år er antallet

Læs mere

til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad

til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad MINI-KURSUS: REPARER DIN KROP til at reparere din forbrænding, din figur og dit forhold til mad Arbejdsark til video 2: 5 træningsprincipper KORT REPETITION FRA VIDEO 1: Giver dig bedre forståelse for

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 4-DAGES TRÆNINGSPROGRAM

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 4-DAGES TRÆNINGSPROGRAM TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 4-DAGES TRÆNINGSPROGRAM INTRODUKTION Dette program er et 4-dages 2-split program, som er bygget op omkring den klassiske push/pull struktur. Det betyder, at man

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Fladere mave på 7 dage

Fladere mave på 7 dage Fladere mave på 7 dage følg nedenstående i 7 dage og du kan ikke undgå at have en smallere talje bagefter. - Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Spis 500-600

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Ortopædkirurgi for ergoterapeuter og fysioterapeuter

Ortopædkirurgi for ergoterapeuter og fysioterapeuter Fig. 22.11. M.transversus abdominis træning i rygliggende. Tænd og sluk m.transversus abdominis. Palper musklen lige over SIAS. Hold muskelspændingen i 5 sekunder. Gentag 3x25. Fig. 22.12. m.transversus

Læs mere

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-DAGES PROGRAM

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-DAGES PROGRAM TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 2-DAGES PROGRAM INTRODUKTION Dette program er et 2-dages fullbody-program, som er bygget op omkring en A og B struktur. Det betyder, at man laver forskellige øvelser

Læs mere

Sådan får du den stramme krop

Sådan får du den stramme krop Sådan får du den stramme krop Det skal du gøre og ikke gøre for at få en stram og stærk krop. Træn kort og intenst Af Mette Gert, december 2012 03 Vejen til den stramme krop 07 Guide: Kom af med 'mormorarmene'

Læs mere

3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ#

3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ# 3.#DYB#ENBENSKNÆBØJ# Funktionstest af hele bevægelseskæden med store krav til mobilitet, styrke og stabilitet af fod, knæ og core, men mest test af styrken i hofte- og lårmuskulatur. Udførsel:) Udøveren

Læs mere

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 5-DAGES TRÆNINGSPROGRAM

- VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 5-DAGES TRÆNINGSPROGRAM TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 5-DAGES TRÆNINGSPROGRAM INTRODUKTION Dette program er et 5-dages 5-split program. Programmet egner sig bedst til folk med flere års erfaring inden for styrketræning

Læs mere

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen.

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Referat PolioCafé den 8. september 2014 Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Fra januar bliver poliocaféen afholdt den 1. mandag i måneden

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

Programmet egner sig godt til begyndere. Det er også et egnet program, hvis man har mere erfaring, men kun har tid til at træne 3 dage om ugen.

Programmet egner sig godt til begyndere. Det er også et egnet program, hvis man har mere erfaring, men kun har tid til at træne 3 dage om ugen. TRÆNINGSPROGRAM - VÆGTTAB - DEN SIMPLE / 3-DAGES TRÆNINGSPROGRAM INTRODUKTION Dette program er et 3-dages fullbody-program, som er bygget op omkring en A, B og C struktur. Det betyder, at man laver forskellige

Læs mere

Styrketræning for rullere

Styrketræning for rullere Styrketræning for rullere Kopieret fra: www.go motionshop.dk. Se også dette link, hvor øvelserne vises live: http://www.gomotion.dk/peasp?p_id=250&page=1 Når man løber på rulleskøjter oplever man, specielt

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Jeg har glædet mig så meget til at præsentere dette program. Det er første gang at EF- FEKT flow er på DVD, så det er første gang at

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

Columna(Ryggen) Anatomi. Københavns Massageuddannelse

Columna(Ryggen) Anatomi. Københavns Massageuddannelse Columna(Ryggen) Anatomi Københavns Massageuddannelse Dagsorden Knoglepunkter og ledforbindelser Brystkassen Holdning og bevægelser i columna Anatomi Muskler Knogler Knogler Corpus vertebra Processus spinosus

Læs mere

TRÆN DIG SLANK. - Eller hva?????

TRÆN DIG SLANK. - Eller hva????? TRÆN DIG SLANK - Eller hva????? Dagens Program Vægttab Energiunderskud, træning, kost Træning Vægttab/ vægtøgning Hvorfor træne i forbindelse med vægttab? Kredsløb eller styrketræning Vægttab Overvægt

Læs mere

UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING ELEVATED LUNGES. TRICEP OVERHEAD 3 runder á 15 gentagelser. Pause ca. 60 sek. SUMO SQUAT

UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING ELEVATED LUNGES. TRICEP OVERHEAD 3 runder á 15 gentagelser. Pause ca. 60 sek. SUMO SQUAT UGE 3, TRÆNING 1 OPVARMNING 10 minutter. Middel puls. Løb, cykling, sjippetov, cross trainer, stepper, etc. ELEVATED LUNGES 2 runder á 15 gentagelser (på hvert ben). Kig lige ud ikke på din fod. Tag et

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Organ relaterede muskler

Organ relaterede muskler Organ relaterede muskler for DDZ elever INDHOLDSFORTEGNELSE side Indholdsfortegnelse... 1 Pensumbeskrivelse... 2 Muskeloversigter... 3 Lunge meridian oversigt... 5 Musculus serratus anterior... 6 Musculus

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Derfor virker styrketræning

Derfor virker styrketræning Derfor virker styrketræning Styrketræning & Muskelmasse Af: Lene Gilkrog Derfor virker styrketræning - af Lene Gilkrog Side 2 I de fleste fitnesscentre findes der et utal af muligheder for at træne kroppen.

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Kolding Motion. Puls, pulstræning og pulsregistrering i Garmin. Finn Olav Hansen Læge, idrætsmedicin, cykelsport

Kolding Motion. Puls, pulstræning og pulsregistrering i Garmin. Finn Olav Hansen Læge, idrætsmedicin, cykelsport Kolding Motion Puls, pulstræning og pulsregistrering i Garmin Finn Olav Hansen Læge, idrætsmedicin, cykelsport Pulstræning Kredsløbstræning Aerob træning : Med ilt (O2) tilstede Anaerob træning : Uden

Læs mere

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tag et hvil - og 8 sider BLIV STÆRK Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Træningsprogram: Hele kroppen på 35 min. Restitution INDHOLD

Læs mere

Pres dig selv. Guide. til bedre resultater. sider. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 8 ugers træningsprogram

Pres dig selv. Guide. til bedre resultater. sider. Marts Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 8 ugers træningsprogram Foto: Scanpix Guide Marts 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Pres dig selv til bedre resultater Krisztina Maria giver et 8 ugers træningsprogram Og 14 gode råd til at: Variere din

Læs mere

BØRNOG UNGE, IDRÆT OG SKADER Fredag den 9. maj, 2013 København

BØRNOG UNGE, IDRÆT OG SKADER Fredag den 9. maj, 2013 København BØRNOG UNGE, IDRÆT OG SKADER Fredag den 9. maj, 2013 København Fysioterapi ved forskellige skulderproblemer v. Peter Rheinlænder, Fysioterapeut Her er idrætsudøveren skadet FFI Screening før sæsonen Forebyggelse

Læs mere

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE.

KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM I GANG MED AT LØBE EN GUIDE, DER KAN HJÆLPE DIG TIL AT LØBE MED FORNØJELSE. KOM GODT I GANG MED AT LØBE Formålet med denne guide er at hjælpe dig til at løbe med fornøjelse, forbedre din form og undgå

Læs mere

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne?

Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor Hvad med vægttab Løbe, cykle, styrketræne? Grundlæggende 2 slags træning Vedholdenhed eller lav / medium intensivt træning Forbrænder procentuelt

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Kost og motion - Sundhed

Kost og motion - Sundhed Kost og motion - Sundhed Vibeke Brinkmann Kristensen Fysioterapeut Testinstruktør Sundhedsprofiler Træning, sundhedsfremme og forebyggelse Livsstilsændringer, KRAM-faktorene Den Motiverende Samtale Hvad

Læs mere

Træningskort. Fit In? Side 1

Træningskort. Fit In? Side 1 Træningskort Fit In? Side 1 Løb Den første generelle opvarmning er løb, så pulsen kommer op. Start med at løbe ca. 5 minutter i salen. Varier gerne mellem almindeligt løb, hælspark og høje knæløft. Lav

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

1 COPYRIGHT MADS TÖMÖRKÈNYI PERFORMANCE DOKUMENTET MÅ IKKE KOPIERES ELLER VIDERESÆLGES UDEN TILLADELSE

1 COPYRIGHT MADS TÖMÖRKÈNYI PERFORMANCE DOKUMENTET MÅ IKKE KOPIERES ELLER VIDERESÆLGES UDEN TILLADELSE 1 2-SPLIT AF MADS TÖMÖRKÈNYI 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 4 FORORD 5 INFO & INDHOLD 6 HVORFOR 2-SPLIT? 8 TRÆNINGSFORDELING 9 v KONDITIONSTRÆNING 9 v OPVARMNING 10 TRÆNINGSPROGRAMMET 12 ARMTRÆNING 13 BONUS: MAVETRÆNING

Læs mere

Dagens instruktør. Britta Boe Andersen

Dagens instruktør. Britta Boe Andersen Pulstræning Dagens program 1. Teori om pulstræning 2. Måling af hvile- og makspuls i praksis 3. Aftensmad 4. Teori om pulszoner 5. Beregn jeres pulszoner 6. Gruppearbejde 7. Afrunding Dagens instruktør

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

Konditionstræningsprogram

Konditionstræningsprogram Træningsprogram mormorarme og bingovinger Sådan sammensætter du de forskellige programmer: Dag 1 Konditionstræning program 1 Dag 2 Styrketræning program 2 Dag 3 pause Dag 4 styrke- og konditionstræning

Læs mere

- MUSKELOPBYGNING / 5-DAGES 2-SPLIT/ 3-SPLIT HYBRID PROGRAM

- MUSKELOPBYGNING / 5-DAGES 2-SPLIT/ 3-SPLIT HYBRID PROGRAM TRÆNINGSPROGRAM - MUSKELOPBYGNING / 5-DAGES 2-SPLIT/ 3-SPLIT HYBRID PROGRAM INTRODUKTION Dette 5-dages begynderprogram er baseret på noget der ligner Layne Nortons PHAT-program, men er stadigvæk holdt

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

Træning med lille elastik

Træning med lille elastik Til patienter og pårørende Træning med lille elastik Vælg farve Vælg billede Fysioterapien Øvelsesprogram med lille elastikbånd Ved træning med elastik kan du styrketræne dine muskler. Elastikken er let

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog

Træn kroppen. Gode øvelser til dig, der arbejder i tog Gode øvelser til dig, der arbejder i tog - det virker! Bevægelse er meget vigtig for at undgå ømhed i muskler og led. Derfor har vi samlet en række gode øvelser, som du kan foretage i løbet af din arbejdsdag

Læs mere

Muskelvækst sådan. Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/

Muskelvækst sådan. Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/ Muskelvækst sådan Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/ Der er ingen tvivl om, at nutidens atleter er betydelig større og stærkere end for bare få

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

Kapitel 2. Periodisering og progression

Kapitel 2. Periodisering og progression Kapitel 2 Hvad og hvordan man skal træne for at få et optimalt udbytte af sin styrketræning, afhænger først og fremmest af træningserfaring og træningsniveau. Der skal også tages stilling til, hvad man

Læs mere

Dommer Clinic august 2015. - Kost & Ernæring - Træning & Fysik

Dommer Clinic august 2015. - Kost & Ernæring - Træning & Fysik Dommer Clinic august 2015 - Kost & Ernæring - Træning & Fysik Basket Ball & Fysisk Træning Emil Rasmussen Fysioterapeut, B. Pa ewkr84fysio@gmail.com Strandvejens Fysioterapi & Træning Hellerup Sundhedscenter

Læs mere

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart.

HUSK I FORM LØBET 2016 DAG 1 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6. 1 km langsomt. Pause: 1 min x 4. Pause: 2 min x 4. Pause: 2 min. 2 km fart. 3 kvinder blev flere minutter hurtigere sådan gjorde de! HUSK I FORM LØBET 2016 På kun 30 dage kan du forbedre din løbetid, hvis du følger I FORMs løbeprogram. Alle kan være med, for programmet tager udgangspunkt

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK

BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK BRANCHEVEJLEDNING FYSISK TRÆNING FOR BRAND- OG AMBULANCEFOLK Du skal give dig tid til at motionere, ellers skal du give dig tid til sygdom på et senere tidspunkt Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere