Dansk i kombination med de andre KUU-fag Workshop, Undervisning der rykker på KUU, den

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk i kombination med de andre KUU-fag Workshop, Undervisning der rykker på KUU, den"

Transkript

1 Dansk i kombination med de andre KUU-fag Workshop, Undervisning der rykker på KUU, den Katarina Held Mag. art i litteraturvidenskab suppleret med retorik og lærer i dansk som andetsprog. Undervisning i dansk som andetsprog for voksne kombinerer også undervisning i dansk med undervisning i det danske samfund, arbejdsmarkedet og arbejdspladssprog.

2 Program 1. Præsentation 2. Ordblinde og lyd- og betydningsprincippet 3. Grammatik 4. Læsestrategier 5. Skrivestrategier 6. Dansk og arbejdspladslære 7. Dansk og samarbejdslære 8. Dansk og afsætning 9. Dansk og erhvervslære 10.Hvad gør I?

3 Lydprincippet Nogle elever opleves af sig selv og af andre som ordblinde, men må have andre læsevanskeligheder end ordblindhed, da de kan lydprincippet. Nogle elever med dansk som andetsprog kan skrive som om de ikke helt kan lydprincippet, selvom de ikke er ordblinde. Tjek om eleven kan lydprincippet her: Og ved SPS s ordblindetest

4 Ordblinde bør øve sig i: lydprincippet og læse bøger med lydrette ord, hvis de ikke har lært det. at tjekke efter, om de har gættet rigtigt, ved at læse ordene og kontrollere, om det giver mening ud fra konteksten. de almindelige læse- og skrivestrategier. at rette det skriftlige ved bruge Words understregninger ved fejl. at rette deres tekster ved at udskrive dem og så få computeren til at læse teksten op, mens de selv følger med i papirteksten og retter, hvis de hører noget, der lyder mærkeligt. Inspireret af NOTAS konference i okt Ordblinde bør altid have tekster, der kan læses af CD ord, samtidig eller før de andre elever får udleveret teksten.

5 Morfemer Træn betydningsprincippet, især hvis det halter med lydprincippet. Ifølge Martin H. Olsen, UCC, har elever på FVU stor glæde af morfemtræning, så mon ikke elever på KUU også vil have det. Øvelser, se:

6 Hvad med traditionelle grammatikøvelser? Mange elever er glade for grammatikøvelser. Der er da også en dejlig systematik, men bliver eleverne bedre til at skrive korrekt dansk ved at lave traditionelle grammatikøvelser? Hvis man tror det, er der et materiale her: sk-fed-grammatik-1-14.pdf

7 Læse- og skrivestrategier

8 Find Holger Find et Holger billede som Se først på billedet og tal om, hvor forvirrende det er, indtil man får at vide, at man skal finde Holger, så ser man ham pludselig. Det er også meget lettere at læse en tekst, hvis man ved, hvad man skal bruge den til.

9 Forskellige typer af tekster bruges og læses ikke på samme måde Tal om forskellen på: Forsiden på DR.dk Politiken (papirudgaven) Kraks Kort Gør det selv (magasinet)

10 Læsestrategi 1. Skan og overvej: Hvad er det for en genre? Hvad er emnet? Ved jeg noget om det? 2. Læs spørgsmålene til teksten. 3. Læs teksten for at kunne besvare spørgsmålene. Sæt en streg i teksten, der hvor du har fundet svaret, så du ved, at du ikke har gættet. 4. Skriv svarerne.

11 Øv læsestrategier Fx vha. gamle Prøver i Dansk 2. Det er jo tidskrævende at finde relevante tekster på det rette niveau og med den rette type af spørgsmål. Teksterne er ikke så svære (de minder om optagelsesprøven til EUD). De er skrevet for voksne og handler ofte om arbejde og samfund. Der er tekster, hvor eleverne skal finde informationer, fx om bibliotekets åbningstider. Der er tekster, hvor eleverne skal nærlæse en tekst, fx om en brandmand.

12 Dansk og arbejdspladslære

13 Læseforståelse og arbejdspladslære Før læsning Fx forudsig Under læsning Fx stil spørgsmål og opklar svære ord Efter læsning Fx opsummer, mindmaps, tidslinjer, årsag-virkning Inspireret af M. Brudholms De fantastiske 4. Kan bruges som bogmærke for den enkelte eller 4 roller i en læsegruppe. aeseforstaalse.pdf Eksempler på tekster: Tekster om arbejdet historisk set: DA INDUSTRIALISERINGEN VENDTE OP OG NED PÅ SAMFUNDET /Billeder/Undervisning/haenderne_i_mask-v11-100dpi_7.0.pdf Tekster om den danske model: Hæfte: Flexicurity i Danmark, En indføring i den dansk arbejdsmarkedsmodel, Dansk Arbejdsgiverforening, pdf Film (5 min) og tekster:

14 Læs, skriv og søg job Find en virksomhed på erhvervsforeningernes hjemmeside og fortæl resten af klassen om virksomheden, fx hvad sælger den? Læs om, hvordan man finder et job: Læreplads" af Kim Fupz Aakeson, 2007 Beton, kap.: Gud har + Hvor kommer vi fra?, af Jakob Mathiassen, 2011 Find dit netværk og brug Netværksskabelon. Find jobannoncer og tal om, hvad man skal kunne. Skriv både rigtige (hvor man er sig selv) og fiktive ansøgninger (hvor man leger, at man har andre kompetencer). Hjemmesider med gode råd om jobsøgning: ug.dk ftf-a.dk/hjaelp-tiljobsoegning/cv-ogansoegning/eksempler-ogskabeloner/ emu.dk gtilp.dk/ bl.a. Jobsamtaler Se 3 små film om, hvordan du kommer i kontakt med en virksomhed:

15 Job og genrepædagogik Arbejd med genrer ved: Præsentation af modeltekst Drøft dens særlige træk Konstruer sammen en ny modeltekst i samme genre. Eleverne konstruerer en hver især eller parvis. Brug jobannoncer, ansøgninger, portrætter til fagblade/personaleblade

16 På 3f.dk kan man finde mange interviews, så eleverne lærer om forskellige typer af jobs.

17 Skriv et portræt til et fagblad eller et personaleblad Find på spørgsmål til et portræt af en, der kan fortælle om sit job evt. en klassekammerat, der fortæller om sin praktik eller fritidsjob. Interview personen Skriv et portræt

18 Skrivestrategier Kommunikationsmodel Du skal lære at tilpasse tekstens form og indhold til formålet med teksten. En tekst (meddelelse) har altid en afsender og en modtager. Skriveprocessen Du bliver selv bedre til at skrive ved at give andre feedback på, hvad de har skrevet i alle trin af processen. Kreativ - Forfatteren Finde (mindmap, brainstorm, hurtigskrivning, gruppedrøftelser, læse om emnet) Fokusere (vinklen, det interessante, nyheden, konflikten) Formgive (disponere evt. vha. stilladser/genrekendskab) Formulere (skriv uden at redigere og rette i første omgang, og omskriv, fx ved at tilføje detaljer) Kritisk redaktøren og sekretæren Færdiggøre (redigere og rette)

19 Mundtlig Øv jobsamtaler Øv forhandling om løn og arbejdsvilkår

20 Dansk og samarbejdslære

21 Program for i dag Øve jer i at finde argumenterne - I sætninger - I valgplakater og reklamer - I læserbreve Øve jer i at argumentere og skrive læserbreve

22 Fra Gode grunde?, 1979

23 Kommunikationsmodel Afsender Budskab Modtager Medie

24 Et argument består af Påstand: Et synspunkt Belæg: En begrundelse for påstanden (fordi)

25 Argument? Jeg vil slå op med min kæreste. Han har været mig utro. Jeg var på besøg hos min kæreste. Vi så en spændende film.

26 Et argument består af Påstand: Et synspunkt Belæg: En begrundelse for påstanden (fordi) Hjemmel: En sammenhæng, en regel, et princip, som de fleste af os er enig i. Hjemlen er begrundelsen for, at belægget er godt.

27 Øvelse i at finde påstand, belæg og hjemmel Opgave: Find påstand og begrundelserne i argumenterne nedenfor. Skriv P ved påstanden. Skriv B ved begrundelsen. 1. Unge bør ikke drikke, før de er 18 år ( ). Alkohol kan være farligt ( ). 2. Kamphunde er ikke farlige ( ). Det er meget få, der er blevet bidt af kamphunde ( ). 3 Find bagefter hjemlen.

28 Argumentation Når du vil udtrykke din mening. Når du vil overbevise andre. Når du vil have andre til at handle på en bestemt måde.

29 Hvordan overbeviser man? De 3 appelformer: Logos - appellerer til modtagerens fornuft Patos - appellerer til modtagerens følelser Etos - appellerer til modtageren ved at virke troværdig

30 Argumenttyper ekspertargument chefargument idolargument (læger, videnskabsmænd) (politiet, læreren, forældrene, Gud) (rockmusikere, fodboldspillere) mængdeargument (stort antal, "ni uf af ti", "nu set af ") trusselsargument (straf, fyring, uheld) lykkeargument (ungdom, rigdom, evig elskov)

31 Se på billederne og find 1. Afsenderens påstand 2. Afsenderens begrundelse 3. Hjemlen 4. Bruger afsenderen logos, patos, etos? 5. Hvilken argumentationstype?

32 Eksempler

33

34 Det er forbudt at stille cykler her. Politiet

35 Hvornår bruger vi argumenter? Vi har nu set at argumenter bruges i reklamer til at få en til at bruge penge på noget. valgplakater til at få en til at stemme på et politiske parti. tegneserien til at få en anden person til at hjælpe en. Argumenter bruges også, når vi taler med hinanden om forskellige emner

36 Saglig argumentation bygger på facts og videnskabelige undersøgelser Synspunkt: Det er godt at motionere 30 minutter hver dag Saglige argumenter: Det er godt for konditionen Det styrker musklerne

37 Usaglig argumentation bygger på følelser og personlige holdninger Synspunkt: Det er godt at motionere 30 minutter hver dag Usaglige argumenter for det synspunkt: Det siger min mor. Kronprins Frederik gør det, og han har det godt.

38 Debatemner hentet fra gamle mundtlige Prøve i Dansk 3

39 Læserbreve, ex Amerikanske tilstande? Erhvervslivet er på forkert kurs Flere år med ulighed har splittet den amerikanske befolkning op i to grupper. Men også i Danmark har erhvervslivet lagt en bekymrende kurs med stadig større afstand mellem direktørløn og almindelig lønudvikling. Af Lizette Risgaard, forbundsformand for LO Når seismograferne registrerer rystelser under havet, ringer alarmklokkerne på Hawaii. Det er dér, de overvåger verdenshavene for tsunamier. Men når det kommer til at forudse jordskælv, er eksperterne på bar bund. Det samme gælder tydeligvis for politiske rystelser som Trump og Brexit. Men egentlig bør det ikke overraske, at folk reagerer, når de oplever mere ulighed og usikkerhed. Mere lighed og tryghed er værnet mod voldsomme politiske udsving. Flere år med øget ulighed og utryghed for almindelige amerikanske lønmodtagere endte efter min mening med at opsplitte befolkningen i to grupper. De trygge og de utrygge. De få, der blev rigere, og de mange, der blev fattigere de, der vinder på liberalisering, globalisering og teknologiske tigerspring, og de, der taber. Udviklingen har været som at se to kontinentalplader, der langsomt trykker sig ind mod hinanden, indtil presset bliver for meget. Og her har storkapitalen og erhvervslederne et medansvar. Jeg tror, at virksomheder som f.eks. Walmart i USA, der har udnyttet medarbejderne med barske vilkår og stagnerende løn, er vågnet op for sent. De er først nu begyndt at hæve lønnen som dog stadig er en tredjedel under medarbejdernes lønkrav. Når medarbejderen på gulvet knokler til en ussel løn, mens direktører og investorer scorer kassen, skaber det frustration. Når virksomheder gør brug af skattehuller og skattely, skaber det vrede og afmagt. At man også i 2017 kan tale om arbejdende fattige»working poor«er ikke kun politikernes skyld. Det er også resultatet af et erhvervsliv, der ikke har løftet sit samfundsansvar. Virksomhedsledere skal skabe afkast til investorerne. Det er blevet et stadig vigtigere succeskriterie i mange lederes job. Men dybe besparelser, der både forringer medarbejdernes vilkår og udtørrer virksomhedens kompetencer, er en uklog og kortsigtet strategi. Det får vi måske at se i de kommende år. Amerikanske virksomheder risikerer at blive ramt af det mismod, de selv har været med til at skabe. For erhvervseliten i USA har jo været med til at skabe den stigende ulighed, som globaliseringen også førte med sig. Og resultatet? Tja, nu stemmer mange i afmagt en politik igennem, der med protektionisme og nationalisme risikerer at blokere for udvikling og vækst. Hvis USA lukker sig om sig selv, vil det være en lose/lose-situation for alle. Unoder i trafikken Jeg har som nogenlunde lovlydig billist oplevet effekten af den app, der fortæller, hvor politiets fotovogne er placeret. Det sker, når der overhales vildt på almindelig landevej, så ved jeg at der ingen fotovogn er i nærheden. Det er også blevet almindeligt, at det gule lys ved trafiklyset bliver opfattet sådan, at du skal skynde dig at komme over. Det kan være betænkeligt at stoppe for tidligt, for der kommer ofte en travl trafikant bagfra. Poul Erik Hansen

40 1. Hvad er læserbrevets emne, pointe? Fængende overskrift 2. Hvorfor skriver jeg? Baggrund, fx hvad er der (lige) sket? Hvad er væsentligt for andre? 3. Hvad mener jeg? Påstand. Synspunkt. Læserbrevskabelon 4. Hvorfor mener jeg det? Belæg - gerne 3 belæg. Når man finder gode belæg, så tænk på, hvad andre mener, fx kan være uenig med dig. 5. Hvad skal gøres? Hvad kan konkluderes? Hvis baggrunden/årsagen til at du skriver er personlig, så skal afslutning handle om noget, der vedkommer mange.

41 Kildekritik og digital dannelse Inspireret af Sascha Amarasinhas oplæg den arrangeret af K1 og DM. Nyheder via sociale medier: 30 procent Avisers onlinenyheder: 19 procent Tv-nyheder: 19 procent Tv-kanalers onlinenyheder: 11 procent Radionyheder: 7 procent Trykte aviser: 3 procent Fra Når du finder informationer på nettet, så vær særlig opmærksom på, hvem afsenderen er. Vær på vagt over for spredning af fake news gennem de sociale medier. Vi kan falde i, fordi - at like kan give lykkefølelse ligesom at gøre godt for andre - vi har en tendens til at søge bekræftelse for det, vi mener. - det kan gå hurtigt. 15 gode råd til den digitale dansker Fra sikkerhedsorganisationen DKCert 1. Brug sikkerhedssoftware som antivirus og firewall. 2. Hold dine programmer opdateret. 3. Tag sikkerhedskopi af dine data og opbevar flere kopier, helst forskellige steder. 4. Undlad at klikke på links eller vedhæftede filer i s, du får tilsendt uopfordret. 5. Undersøg adressen på et websted, før du udfylder formularer med fortrolige oplysninger. 'https: 6. Beskyt dit trådløse netværk med adgangskode. 7. Pas på flytbare medier såsom USB-nøgler, cd er og transportable harddiske, de kan være inficeret med skadelig kode. 8. Undgå at sende følsomme data over åbne trådløse netværk (netværk uden kryptering) eller via ukrypteret Brug VPN (virtuelt privat netværk), hvis du bruger åbne trådløse netværk. - en sikret tunnel mellem din computer og f.eks. din arbejdsplads. 10. Hvis du har brugt et åbent trådløst netværk, så sæt din telefon/computer til at glemme det bagefter. Ellers kan hackere senere narre din enhed til at koble sig op på deres netværk. 11. Brug stærke passwords: Et password skal være mindst tolv tegn langt, bestå af store og små bogstaver, tal og specialtegn, og må ikke optræde i ordlister. 12. Brug forskellige passwords til alle tjenester. Du kan holde styr på dine passwords med et password manager-program. 13. Brug to-trinsbekræftelse, hvor det er muligt. Det er et supplement til passwords, som kan bestå af engangskoder, du modtager via sms, på et nøglekort eller med en app. 14. Indstil privatlivsindstillingerne på sociale netværk, så de passer til dine krav. 15. Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale medier, debatsider og chatrum.

42 Dansk og afsætning

43 Lav en virksomhed Ud fra udvalgte tekster fra bogen Salg og service, Trojka, skal eleverne Skrive et koncept herunder hvilke behov produkterne skal dække Beskrive geografi og konkurrence Butikkens indretning, personalets tøj Personalepolitik Markedsføring

44 Personligt salg og analyse og fortolkning af en novelle Undervisningen i personligt salg, hvor man kan observere i butikker, læse om det, se film om kropssproget og øve sig, kan man også inddrage noveller som Kartofler, kød og noget grønt. Den er på et par sider. Eleverne foretager en traditionel analyse af novellen og kombinerer den med en analyse af, om sælgeren er en god sælger, og bruger det i fortolkningen af novellen. Lette spørgsmål til novellen: Hvor foregår den? Hvornår foregår den? Over hvor lang tid? Hvad siger han? Hvad siger hun? Hvad tænker hun? Hvad tænker han? Er han en god sælger? Hvad mener hovedpersonen om sit liv? Hvad ender novellen med? Personligt salg: Vis interesse for kunden Vis forståelse for kundens ønsker og problemer Stil relevante spørgsmål Lyt med interesse Spørg ind til upræcise udtalelser Giv gode råd Underbyg dine udtalelser Undgå at rejse forventninger, som du ikke kan indfri Julia Butschkow: Kartofler, kød, noget grønt Fra novellesamlingen Der er ingen bjerge i Danmark, Skrædderen på Nørrebro er indvandrer, det er svært for mig at afgøre hvilket land han kommer fra. Iran? Irak? Afghanistan? Hans engelsk er næsten perfekt, accenten ubetydelig, ikke til at bestemme. Han er ulasteligt klædt, slank, nærmest spinkel. Sorte bukser, hvid skjorte. Han er nyklippet, velsoigneret. Håret er blankt, men ikke fedtet af voks. Han lugter mildt, ikke for meget, af aftershave. Smilet er høfligt, tandsættet usædvanlig pænt og regelmæssigt. Hello, siger han. Hej, siger jeg. Jeg tager frakken op af Magasinposen og lægger den på disken. Forklarer ham, hvordan jeg har tænkt mig den skal sys ind. I taljen især; siger at både jeg og min ægtefælle foretrækker figursyede frakker. Han nikker. It's a really nice coat, siger han. Thank you, siger jeg. Da jeg har forklaret ham så godt jeg kan på engelsk, hvordan jeg forestiller mig den skal se ud, er der et øjebliks tavshed mens han står og betragter frakken. Han står lænet op ad disken med den ene hånd tænksomt hvilende ved munden, kaster også nogle få blikke på mig, på min overkrop. På ringfingeren glimter hans vielsesring. Eva og jeg blev viet på rådhuset, vi valgte at blive gift uden ringe, vi

45 Skriv en klage til en butik Hvem skriver jeg brevet til? Butiksejer eller håndværksmester eller andre. Navn og adresse. Hvornår skriver jeg brevet? Dato for afsendelsen af brevet. Hvorfor klager jeg? Hvad er gået i stykker? Hvad har ikke været som det burde være? Hvad er der sket? Beskrivelse af hændelsesforløbet, fx jeg købte vaskemaskinen den 3. marts 2016, og den 20. april begyndte den at sige mærkelige lyde. Hvad skal der ske? Hvad vil du gerne have at butikken eller virksomheden skal gøre, fx erstatning eller reparation. Hvem klager? Afsender, dvs. navn, adresse og hvordan man kan komme i kontakt med dig.

46 Analyse af en reklame, fx Brug kommunikationsmodellen Afsender budskab modtager Beskriv reklamen Billede og tekst Find argumentationen Appelformerne (følelse, fornuft, troværdighed) Argumenttyper (ekspert, idol, lykke, trussel ) Behov produktet vil dække (fysiske, tryghed, sociale, selvværd, selvrealisering) Komposition 1. Hvordan er linjerne? 2. Hvad ligger placeret i det gyldnesnit? 3. Hvad er i billedets forgrund, mellemgrund og baggrund? 4. Hvordan er perspektivet i billedet? 5. Hvordan er beskæringen? 6. Hvilke farver er mest dominerende i billedet? 7. Hvilken betydning har farverne i billedet? 8. Hvilke farver er kontrastfarver? 9. Hvordan er lyset i billedet? Billedets indhold 1. Hvad er handlingen i billedet? 2. Hvilke personer er med på billedet? 3. Hvad er personernes forhold til hinanden, og hvordan er de placeret i forhold til hinanden? 4. Hvordan er personernes kropssprog? 5. Hvilken synsvinkel er billedet taget fra?

47 Fra Reklamepsykologi - mellem biologi og kultur, 2011

48 Analyser en hjemmeside Præsenter hjemmesiden Brug kommunikationsmodellen Analyser og vurder: Opbygning Funktioner Layout og sprog Funktionalitet Troværdighed Æstetik Medievalg Skriv en pressemeddelelse Til Redaktionen (eller navngiven redaktør/journalist) Pressemeddelelse Fængende overskrift på højst 50 anslag Underoverskrift på højst 150 anslag, der kort opsummerer artiklens indhold Første del skal kunne læses uafhængigt af overskrift og underoverskrift og fylde højst 400 anslag. Skriv: Hvad der er sket. Hvor det er sket. Hvornår det er sket. Hvem der er indblandet. Anden del uddyber og bekræfter ovenstående med et citat fra en central person, fx siger Peter Petersen, direktør for virksomhed X. Tredje del introducerer et undertema, fx en uddybning eller perspektivering i forhold til (lokal)samfundet. Fjerde del skal uddybe og bekræfte ovenstående (3. afsnit) med et citat fra en central person, fx siger Anita Andersen. Femte afsnit er en afslutning, som kort opsummerer historien. Derefter inviteres journalisten til at kontakte XXX (navn, stilling, telefonnummer, adresse) Skriv højst 2500 anslag á afsnit på ca. 200 anslag. Vedlæg et par gode og sigende fotos.

49 Filmsproglige virkemidler Hvorfor er gyserfilm uhyggelige? 1. Se filmen: Spegelbarn en animationsfilm af Erik Rosenlund: 2. Find synsvinklerne i filmen. 2. Find, hvilke former for lyd der bruges i filmen. 3. Hvordan bruges farver og lys? 4. Hvordan bruges billederne? 5. Find, hvilke former for suspense (spænding) og surprise (overraskelse). 6. Find, hvilke former for set up og pay off der bruges i filmen. 7. Beskriv filmens forløb ved hjælp af berettermodellen 8. Skriv et resume af filmen. Hvad skete der? 9. Skriv en anmeldelse. Er den god og hvorfor og hvorfor ikke?

50 Udlever de redskaber som de skal bruge til at svare på spørgsmålene, fx dem nedenfor. Inspireret af Mette Nielsen Objektiv synsvinkel er, når vi ser begivenheder i filmen udefra som om vi selv er til stede og betragter det, der sker. Subjektiv synsvinkel er, når vi ser begivenheder gennem øjnene på en af personerne i filmen. Lyd: Lyd på film kan deles op i kategorierne tale, musik, reallyd (den lyd som er realistisk, fx trin, når man går) og effektlyd. Suspense er en form for fortælleteknik, hvor spændingen trækkes ud i lang tid og kan næsten blive uudholdelig. Surprise (der er en anden form for fortælleteknik) er hvor vi bliver overraskede over noget uventet. Berettermodellen: se filmcentralen.dk/grundskolen/filmsprog/ og The Black Hole på Youtube

51 Lav en reklame for tandbørstning 1. Brug kommunikationsmodellen Afsender budskab modtager 2. Udarbejd reklamen Billede og tekst evt. film 3. I reklamen skal I bruge: Appelformerne (følelse, fornuft, troværdighed) Argumenttyper (ekspert, idol, lykke, trussel) Behov produktet vil dække (Maslows)

52 Cases opgaver i en virksomhed Inspireret af Mette Nielsen JYSKs interne og eksterne kommunikation. Hos JYSK er man bevidst om værdien i at kommunikere sprogligt korrekt med kunderne og samarbejdspartnere. Lav : Hjemmesideanalyse Artikel til elevavisen/personalebladet/hjemmesiden Pressemeddelelse Jobannonce Invitation til personalefest Eksempel 1: Hjemmesideanalyse Du er blevet bedt om at se nærmere på JYSKs hjemmeside. Du skal beskrive den ud fra layout, sprog, indhold og brugervenlighed. Du skal inddrage kommunikationsmodellen. Lav et oplæg hvor du skal præsentere analysen, mens du samtidigt henviser til hjemmesiden. Inddrag kommunikationsmodellen og hvilke virkemidler du synes fungerer bedst på hjemmeside. Kom med din egen holdning til hjemmesidens udtryk i forhold til målgruppen samt sammenlign hjemmesiden med en konkurrents hjemmeside I workshoppen talte vi om, at cases kan gøre dansk mere meningsfuldt, fordi det bliver anvendelsesorienteret i forhold til et job i en virksomhed. Ulempen kan være, at de mange opgaver på en gang kan være svært at overskue for vores elever. Fordelen kan være, at eleverne øver sig i en opgaveform som de også vil kunne opleve på erhvervsskolerne især de merkantile.

53 Dansk og erhvervslære

54 Faglige ord Materialer og værktøj hænger på væggen med navn og beskrivelse. Billedkort en deltager nævnte, at der er billedkort til mange uddannelser. Arbejdsform: køb ind, bilkortspil (højest) for grøntsager se brugforalleunge.dk, Margreteskålen Tøm værkstedet for ord Se Lærervejledning til undervisning i værkstedssprog, brugforalleunge.dk Værktøj Tilbehør Maskiner Ordbog Skriv ordet Forklar ordets betydning med dine egne ord Skriv to sætninger med ordet Find et billede af ordet Skriv evt. ordet på engelsk eller dit modersmål VÆRKSTEDET Opgaver Materialer Bearbejdningsmetoder

55 Instruktion Se Lærervejledning til undervisning i værkstedssprog, brugforalleunge.dk Instruktioner Instruktionens kendetegn Når man arbejder, vil man ofte komme ud for instruktioner. Chefen eller læreren giver dem hele tiden i form af opgaver. Eleverne skal læse opgavetekster, og de skal mundtligt kunne forklare kollegerne, hvad de skal gøre. Og det vil ikke blive mindre, hvis de vælger at gå videre med faget. Det handler derfor om at give dem nogle redskaber til at hente præcis de vigtige informationer ud af en instruktion eller kunne forklare kort og præcis, hvad det er, man vil have andre til at gøre i en given situation. Der er 3 ting, der kendetegner en skriftlig instruktion: 1. den er kort og præcis (gør dit, gør dat) 2. den står i punktform 3. den står i tidsrækkefølge (først, så, derefter, så, dernæst,, til sidst) Det korte og præcise gør en instruktionstekst tung og kompakt at læse, da der rent grammatisk bruges byde- eller man-form og mange passivkonstruktioner. Punktformen er elever ofte ikke så vant til at læse, og tidsrækkefølgen kræver, at man skal udføre opgaverne i præcis den rækkefølge, de bliver nævnt. Ikke noget med at springe over hvor gærdet er lavest. Men typisk for mange elever er det jo, at de ikke læser instruktioner omhyggeligt nok, men går hurtigt over til selve udførelsen af opgaven, som de praktikere de er. Forstå en instruktion For at give eleverne et første indtryk af, hvilken form og hvilket sprogbrug en instruktion typisk har, læses følgende instruktion op for alle elever i klassen på én gang. De skal så gøre det der bliver læst op. 1. Tag et stykke A4 papir og en blyant. 2. Skriv dit fulde navn i nederste venstre hjørne og dagens dato ovenover. 3. Tegn et kvadrat midt på papiret med en sidelængde på cm. 4. Skriv din adresse i nederste højre hjørne. 5. Tegn en cirkel med en diameter på 4 cm midt i kvadratet. 6. Tegn et franskbrød til højre for kvadratet. 7. Skriv 63 : 9 = 7 til venstre for kvadratet. 8. Tegn et piskeris ovenover kvadratet. 9. Tegn en gulerod under kvadratet. 10. Skriv dit mobilnummer i øverste højre hjørne og din fødselsdag lige nedenunder. 11. Skriv følgende 3 ord ind i den midterste cirkel: krydret, rent, sprød. 12. Skriv navnene på 3 køkkenredskaber i øverste venstre hjørne. 13. Skriv navnene på de første 6 måneder i kvadratet rundt om cirklen start øverst og kør med uret rundt. Når de er færdige, bytter eleverne deres ark med sidemanden, som så retter den. Instruktionen kan selvfølgelig gøres lettere eller sværere efter behov. Geometriske figurer Så skal eleverne selv på banen og give instruktioner til hinanden i pararbejde. Opgavens formål er at indøve det at angive præcise placeringer ved hjælp af forholdsord. Som forberedelse tager man ens dele fra metalværkstedet for hver 2 elever hvilket umiddelbart kan lyde som en stor mundfuld, men man kan til opgaven f.eks. bare save 2 ens styk profi l/ rør/rundjern/fl adjern/båndstål/u-stål/fi rkantstål/ vinkelstål m.m., måske i forskellige materialer og i 2 forskellige længder og vupti, så har man rigeligt materiale til fl ere grupper. Alternativt kopieres omstående 12 fi gurer på forskellige farver papir eller karton og klippes ud nok til, at der er 2 ens sæt á ca. 20 fi gurer (f.eks. 2 blå cirkler, 2 røde lange rektangler, 2 gule stjerner, 2 hvide cirkler, 2 grønne trekanter) til hver to elever. Ud over de forskellige deles/fi gurers navne skal betydningen af følgende ord gennemgås i fællesskab: retning, afstand, peger mod, ret vinkel, hjørne, spids, vandret, lodret, skrå, rører ved over, på, under, til højre for, til venstre for, mellem, bagved, foran, ved, i midten, op mod, omkring, rundt om, nederst, øverst, yderst og inderst De 2 elever skal sætte sig over for hinanden ved et bord og mellem sig stille mapper/tasker der forhindrer, at de kan se den andens halvdel af bordpladen. Så vælger de et ens sæt af metaldele/ geometriske fi gurer mellem 10 og 20, alt efter sværhedsgrad (jo fl ere dele, jo sværere bliver opgaven). Den ene elev skal nu lægge sine dele én efter én foran sig på bordet. Og imens han lægger dem, skal han forklare sin makker, præcis hvor og hvordan tingene skal ligge på bordet. Makkeren skal lægge sine dele på akkurat samme måde foran sig. 2 eksempler på, hvordan figurerne kan lægges: Let: Øvelsen kan varieres meget i niveau: Først når alle delenes/fi gurernes placering er forklaret, og de er blevet lagt, må de 2 se (og rette) hinandens opstilling. Hvis instruktionerne har været gode nok, burde delene/fi gurerne ligge på nøjagtig samme måde. Svær: 1. Man kan variere antallet af dele/fi gurer, der skal lægges. Jo fl ere, jo sværere. 2. Man kan kræve, at de samme fi gurer er repræsenteret i fl ere forskellige farver/materialer. Det gør beskrivelsen mere omfattende. 3. Man kan kræve, at det mønster/ billede, som fi gurerne tilsammen kommer til at danne, ikke må ligne noget. 4. Man kan skrive alle de vigtige ord på tavlen (se ovenfor) og så kræve, at de alle sammen bruges mindst én gang. 5. Man kan kræve, at eleverne ikke må lægge fi gurerne symmetriske. Det vil de ellers gerne, da det kræver mindre forklaring. 6. Man kan kræve, at fi gurerne ikke bare ligger på samme plads, men også i den rette afstand til hinanden. Så kan man se, hvor forskelligt 3 cm kan se ud! 7. Man kan kræve, at f.eks. højst 5 fi gurer må ligge vandret/lodret, resten skal placeres lidt skævt (stå på en spids, i en vinkel på 60, pege mod SØ e.l.). Det gør øvelsen meget sværere.

56 Skriv om en produktion i portfolioen Opgave HVAD skal jeg lave? Mål HVORFOR skal jeg lave det? (se målene for faget) Faglig viden HVILKEN viden skal jeg bruge? Redskaber & Materialer HVAD skal jeg bruge til opgaven? Portfolio, køreplan inspireret af Jens Calov Video- og tv-produktion on location Brug spørgsmålene, når du fortæller om din produktion/ din optagelse. Hvordan forbereder man et indslag? Hvordan finder man en idé (hvad vil man fortælle til hvem og hvorfor?) til et indslag? Hvordan researcher man? Hvordan indgår man aftaler med medvirkende og steder (museum, banegård)? Hvad kendetegner forskellige typer af indslag (interview, reportage, instruktion)? Hvilket udstyr skal man medbringe, når man skal optage on location? Hvordan optager man et indslag? Hvordan sætter man lys udenfor? Hvordan sætter man lys indenfor? Hvordan sættes hvidbalancen? Dokumentation HVAD gjorde jeg (trin for trin)? Samarbejde og kommunikation Hvem samarbejdede jeg med, og hvordan gik det? Hvem talte jeg med (underviser/ kunde/kolleger) og hvordan gik det? Produkt Beskrivelser/billede af færdig opgave Evaluering HVAD var godt/skidt? HVAD har jeg lært? Erfaringer til næste opgave? Hvordan optager man lyd til indslaget? Hvordan vælger og bruger man de rigtige mikrofoner til formålet og opsætter og justerer? Hvordan placerer man mikrofoner korrekt på de medvirkende? Hvorfor bør man også optage noget reallyd? Hvordan benytter man videokameraet (tænd, focus, fast indstilling, håndholdt, stativ)? Hvorfor skal man huske at optage forskellige billedudsnit (en etablerende total, der viser scenen/stedet), indklipsbilleder (hænder, lyttende personer, omgivelser)? Hvordan redigerer og sendes et indslag? Hvordan benytter man redigeringsprogrammet? Hvordan klipper man et indslag sammen? Hvordan finjusterer man indslaget (billed- og lydsiden)? Hvordan sendes indslaget? Hvad er vigtigt at vide om strøm jf. stærkstrømsbekendtgørelsen?

57 Tekster i børnehaver og skoler skriv et brev til forældre om en udflugt børnehave/skole skriv til en kollega om en hændelse i børnehaven skriv til en kollega om en god ide, som du vil foreslå at I laver sammen

58 Skriv om et fagligt emne vha. speeddating eller ved at færdiggøre sætninger fra Nye læringsfællesskaber, 2012

59

60 Faglig læsning og skrivning Du er social- og sundhedsassistent på en hospitalsafdeling. Du modtager den orange dame (sefoa side 29 Opgaven er fra NLF, Hvad ser du? 2. Hvilke observationer gør du Fysisk Psykisk Socialt 3. Hvilke observationer vil du skrive i sygeplejekardex? Og hvordan vil du skrive observationerne?

61 Læsning af faglitteratur Brug læsestrategierne Se bl.a. Praxis.dk og læs om Puds og fliser og om træfagenes materialer Brug Nota.dk for de ordblinde

62 Hvad gør I? Links: Avisen.dk dr.dk/ligetil Nyheder der er lette at læse med opgaver EMU.dk fx faktalink med Unilogin Bøgerne: Dansk på HG Samfundsfag på HG Dansk i erhvervsuddannelserne Forløb om kommunevalg: Læste blogs mm og drøftede kommunikationsformen Besøgte og fik besøg af politikere Forløb om digte eftersendes til deltagerne.

Arbejdspladslære Samarbejdslære

Arbejdspladslære Samarbejdslære KUU konference Arbejdspladslære Samarbejdslære Fokus på målene Holde eleverne aktive - Involvere eleverne mht. emner og metoder - Lytte til deres erfaringer - Interviews - Filme Fokus på produktionsplanlægning

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse

Dagens plan. Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Dansk Dagens plan Gennemgang af danskfaget og -eksamen Genre- og analysebegreber Opgave til artikelanalyse Gennemgang af danskfaget og eksamen Hvorfor dansk? For din fremtid Evt. videre uddannelse Daglig

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier

INTERN UDDANNELSE. Kommunikation og medier INTERN UDDANNELSE Kommunikation og medier Kommunikation Kommunikation er en situation, hvor en afsender bringer et budskab videre til en modtager, som så i større eller mindre grad forventes at reagere

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Dansk HGV januar 2015

Dansk HGV januar 2015 Den merkantile caseeksamen Dansk HGV januar 2015 Indhold: Opgave 1: Opgave 2: Opgave 3: Opgave 4: Opgave 5: Opgave 6: Invitation til medarbejderarrangement Artikelanalyse Jobsamtale Novelleanalyse Event

Læs mere

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal.

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal. 4. oktober 9.00-15.00 Tårnby Faglig læsning Program Præsentation Hunden - en aktivitet til at vågne op på Oplæg om begrebsdannelse Aktiviteter hvor kroppen er medspiller Matematikkens særlige sprog Aktiviteter

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

HG/EUD. De merkantile Erhvervsuddannelser. Casebaseret eksamen. Dansk. Niveau E. Indhold: Analyse af Hjemmeside. Elevstyret opgave - Portfolio

HG/EUD. De merkantile Erhvervsuddannelser. Casebaseret eksamen. Dansk. Niveau E. Indhold: Analyse af Hjemmeside. Elevstyret opgave - Portfolio HG/EUD De merkantile Erhvervsuddannelser Casebaseret eksamen Dansk Niveau E Indhold: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Artikelanalyse Analyse af Hjemmeside Novelleanalyse Reklameanalyse

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk.

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk. Baggrund for materialet Materialet dækker over et undervisningsforløb på 5 lektioner a 45 minutter. To lektioner før besøget og ca 3 lektioner under besøget samt en kort evaluering som en del af konceptet.

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

Husk alle bevægelserne

Husk alle bevægelserne Husk alle bevægelserne Dette er en huskeleg, hvor hver elev introducerer en bevægelse. Eleverne skal stå i en cirkel, så alle kan se hinanden. Den voksne markerer cirklens start- og slutpunkt. Klassetrin:

Læs mere

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER - OM ARGUMENTATION ONLINE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om debatten på sociale medier. Vi kommer omkring - argumentation og kommunikation Hvad kendetegner argumentation?

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Tips & ideer om kommunikation

Tips & ideer om kommunikation Tips & ideer om kommunikation Hvis du gerne vil vide Hvad du er gået glip af de sidste mange måneder, så fortvivl ej. Her er et uddrag af de (helt gratis og ultra nyttige) nyhedsbreve, der hver måned lander

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

EU et marked uden grænser - Elevvejledning

EU et marked uden grænser - Elevvejledning EU et marked uden grænser - Elevvejledning Dette delemne handler om argumenter, tidslinjer og ideologier. I dette delemne bliver du præsenteret for opgaver, hvor du skal lære at bruge argumenter og arbejde

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Kompetence- profilen

Kompetence- profilen Kompetenceprofilen AS3 2 Vi kan som regel huske de virksomheder, vi har været ansat i og hvilke job, vi har haft, men det er langt sværere at beskrive, hvad vi egentlig kan. AS3 3 Kompetence- profilen

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Præsentationsteknik og overbevisende budskaber

Præsentationsteknik og overbevisende budskaber Præsentationsteknik og overbevisende budskaber Underviser: Undervisningen varetages af konsulenter fra kursus- og konsulenthuset Rhetorica. Alle kursusledere og rådgivere har en cand.mag. i retorik og

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE. OVERBLIK: Lektionsplan 3 OVERBLIK: Lektionsplan 3 SUBRUTINER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO tager på tur

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning

EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning Under dette delemne EU, et udemokratisk kapitalistisk projekt skal du bruge de kompetencer og færdigheder du har trænet i de andre forløb af På

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

Studieplan. Dansk som andetsprog C niveau, hold rdsace11708, efterår 2017 Lærer: Annette Rydahl. Uge Forløb Læringsmål Delemner Materialer Evaluering

Studieplan. Dansk som andetsprog C niveau, hold rdsace11708, efterår 2017 Lærer: Annette Rydahl. Uge Forløb Læringsmål Delemner Materialer Evaluering Studieplan Dansk som andetsprog C niveau, hold rdsace11708, efterår 2017 Lærer: Annette Rydahl Uge Forløb Læringsmål Delemner Materialer Evaluering 33 33-35 Velkommen tilbage efter sommerferien Visitationstest

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Pressevejledning Hillerød Kommune

Pressevejledning Hillerød Kommune Pressevejledning Hillerød Kommune Pressevejledning... 2 En åben kommune... 2 Orienterer altid kommunens kommunikationsrådgiver... 2 Hvem må udtale sig?... 2 Når journalisten ringer... 3 Tavshedspligt...

Læs mere

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn At vurdere websteder af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn Trykt materiale, f.eks. bøger og aviser, undersøges nøje inden det udgives. På Internet kan alle, der har adgang til

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Vi skriver bogstaver - Gennemførelse

Vi skriver bogstaver - Gennemførelse Vi skriver bogstaver - Gennemførelse 1. -4. lektion overblik Præsenter læringsmål for forløb for eleverne og hav forberedt plancher med bogstaverne i de fire grupper, som bogstaverne præsenteres i. Bogstaver

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Krop, kost og kondi. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Krop, kost og kondi. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering EMU-gsk/webetik Medierådet for Børn og Unge Efter en kort introduktion til webetik, præsenteres eleverne for en skrabet argumentationsmodel,

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Indledende bemærkninger til genreoversigten

Indledende bemærkninger til genreoversigten Indledende bemærkninger til genreoversigten Følgende genreoversigt kan fungere som en tjekliste, når eleverne skal træne de skriftlige genrer til studentereksamenen i skriftlig fransk, spansk eller italiensk.

Læs mere

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende.

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende. Sådan opretter du en LinkedIn profil: - Først starter man med at klikke ind på LinkedIn.com På forsiden ser man en boks til højre på skærmen. Her har man mulighed for at oprette sin profil ved hjælp af

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Jeg siger op OPGAVER TIL OPGAVER TIL Jeg siger op NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES FÆLLES I KLASSEN Før I læser romanen Kig på bogens forside og bagside og kapitel-overskrifter. Hvad tror I, den handler om? Lav en brainstorm med alle

Læs mere

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god

Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god Telefonsamtalen Selv om vi bruger vores telefon dagligt, er det for mange en udfordring at bruge den i forbindelse med jobsøgning. Det er dog som regel en rigtig god idé. Derfor skal du forberede dig,

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Opgaver til tema om litteraturlyst for alle

Opgaver til tema om litteraturlyst for alle Opgave 1: Krydsogtværs om danske forfattere Læs først artiklen: Komiker skal give tv-seere lyst til at læse danske forfattere Løs derefter krydsogtværsen på næste side. Du kan printe krydsogtværsen ud,

Læs mere

VÆR TYDELIG I DIT BUDSKAB TR UDDANNELSESDAGE

VÆR TYDELIG I DIT BUDSKAB TR UDDANNELSESDAGE VÆR TYDELIG I DIT BUDSKAB TR UDDANNELSESDAGE 2018 2 PROGRAM 9.00 9.15 9.15 9.30 9.30 10.00 10.00 10.45 10.45 11.00 11.10 11.15 11.15 11.30 11.30 12.00 12.00 13.00 13.00 13.30 13.30 14.00 14.00 15.00 15.00

Læs mere

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære Du skal se to film o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper Du skal lære o o o o o At tale på dansk om karakterer i film. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå korte tekster

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Lav en avis! Navn: Christina Staalgaard/ www.danskagenten.dk

Lav en avis! Navn: Christina Staalgaard/ www.danskagenten.dk Lav en avis! Navn: 1 Indhold Job på en avisredaktion 3 Nyhedskriterier 4 Vælg en vinkel 5 Avisens genrer 6 Nyhedsartikel 7 Reportage 8 Baggrund 9 Feature 10 Interview 11 Læserbrev 12 Kronik 13 Leder 14

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Årsplan for 8. klasse i dansk

Årsplan for 8. klasse i dansk Årsplan for 8. klasse i dansk Formål: Formålet er at styrke elevernes bevidsthed om og indsigt i det danske sprog og gøre dem i stand til at bruge det alsidigt. Herunder styrkes elevernes skriftlighed,

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

FAKTION: REKLAMEANALYSE

FAKTION: REKLAMEANALYSE FAKTION: REKLAMEANALYSE OVERBLIK OVER TEKSTEN PRÆSENTATION Dette er en analyse af en reklame for produktet Naturcreme, der er en rynkecreme. Se reklamen ovenfor. Reklamen er fra maj 2011. GENRE 1 Denne

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Mig og mine ord. Avisens genrer

Mig og mine ord. Avisens genrer Mig og mine ord Avisens genrer Punkter Genrer Nyhedshistorie Reportage Baggrundsartikel Interview Anmeldelse Læserbrev Nyhedskriterier Research Kilder Skriveproces Design Genrer Journalistik inddeles i

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVORDAN LOVGIVER EU?

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVORDAN LOVGIVER EU? Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVORDAN LOVGIVER EU? HVORDAN LOVGIVER EU? INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK 2) 1. EU's

Læs mere

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer 4. 7. klasse Land: Indonesien, 2012 Sprog Indonesisk tale, danske undertekster Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel Cahaya Instruktion Jean Lee Varighed 10 min Niveau 4. 7. klasse Fag Dansk,

Læs mere

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling - Bedre læring for elever med ordblindhed og læsevanskeligheder Læringscenterets dag d. 29. august 2019 Du finder præsentationen her: http://kortlink.dk/ytgf

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN NEJ TIL MAASTRICHTTRAKTATEN INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE

Læs mere

Mundtlighedens genrer

Mundtlighedens genrer Mundtlighedens genrer Debat Diskussion Samtale Fortælling Foredrag Tale Tydelige indlæg,... At have forskellige synspunkter,... Få personer, spontanitet,... Mundtlig fremstilling af fx et eventyr eller

Læs mere

Analysemodel for gennemgang af sagprosa

Analysemodel for gennemgang af sagprosa Sagprosa er ikke-fiktive tekster, f.eks. artikler, afhandlinger og rapporter. Altså sagprosa er tekster, der vedrører forhold i den faktiske virkelighed. Sagprosaen søger at fremstille verden som den forekommer

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Boost din kommunikation

Boost din kommunikation v Boost din kommunikation Tag magten over din virksomheds kommunikation med et kursus hos JJ Kommunikation. Undervisningen er målrettet alle typer virksomheder, der vil være mere aktive i den eksterne

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer Titel Castet og berømt Stjerner i børnehøjde Hvor langt vil du gå for at blive stjerne? Denne vejledning bringer debatten ind i dit klasseværelse. Hvad vil det sige at være stjerne, og hvilke konsekvenser

Læs mere

EN PRAKTISK GUIDE TIL PRESSEARBEJDE

EN PRAKTISK GUIDE TIL PRESSEARBEJDE EN PRAKTISK GUIDE TIL PRESSEARBEJDE INDHOLD KONTAKT TIL MEDIERNE... 3 FØRSTE SKRIDT... 3 I ER DE LOKALE... 3 DBf KAN HJÆLPE... 3 OPBYGNING AF EN PRESSEMEDDELSE... 4 EKSEMPEL PÅ EN LOKAL PRESSEMEDDELSE...

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 3. Sociale overdrivelser

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 3. Sociale overdrivelser Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 3 MODUL 3 Aktiviteter Øvelse 3: Gæt hvor mange. Læreroplæg:. Holddiskussion: Hvordan opstår sociale overdrivelser? Læreroplæg: Mediernes rolle. Formål Gæt hvor

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Godt igennem.

Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Godt igennem. Undervisningsbeskrivelse af valgfaget Godt igennem. Stamoplysninger om undervisningen. Uddannelse Hotel- og Restaurantskolen Varighed Fag/forløb/antal moduler Ca. 15 moduler Underviser Maria-Emilie Keller

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING Din kontakt med det offentlige starter på nettet www.borger.dk DET OFFENTLIGE BLIVER MERE DIGITALT Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

1. Semester: Identitet, sprog og relationer

1. Semester: Identitet, sprog og relationer 1. Semester: Identitet, sprog og relationer Opgave 1: Dine arbejdsvaner Du sidder på dit værelse med musik i headsettet, en you-tube-video i gang på computeren, et stykke pizza på tallerkenen, historiebogen

Læs mere

TEST - VAK læringsstil

TEST - VAK læringsstil TEST - VAK læringsstil Marker det svar, som repræsenterer hvordan du generelt opfører dig. 1. Når jeg skal arbejde med nyt udstyr plejer jeg generelt at: a) læse instruktionerne først b) lytte til en forklaring

Læs mere

Hej og tak for sidst.

Hej og tak for sidst. Hej og tak for sidst. Her på de følgende sider får i lige de væsentlige overskrifter fra mit oplæg på Sund By Netværkets temadag om synlighed afholdt den 11. November 2014. Det handlede om, hvordan man

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA

OPGAVEARK. Vi ser på opfindelser! DANSK STORM P. MUSEET FAKTA 1 Vi ser på opfindelser! Når du kigger på opfindelsestegninger, synes du måske, at de er sjove, eller at noget ved dem er sjovt. 1. Se på tegningen: Hvilke ting er brugt til at bygge opfindelsen? 2. Hvad

Læs mere

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019

Kompetencetræning i matematik - også til prøverne. KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøverne KP 10. januar 2019 Kompetencetræning i matematik - også til prøven Prøverne i matematik bliver i stadig højere grad kompetencebaseret, så det giver god

Læs mere

MODUL H: MEDIEKONTAKT

MODUL H: MEDIEKONTAKT MODUL H: MEDIEKONTAKT HVAD KAN VI ANVENDE MEDIER TIL? Få opmærksomhed Skabe fokus på problemer Få omtale Få budskaber ud/starte eller præge debat Præge omtale i ønsket retning Gratis markedsføring Påvirke

Læs mere

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole

Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk. Efteråret 2015. Livets Skole Halvårsplan for 4.-5. klasse i dansk Efteråret 2015 Livets Skole Dette er en samlet årsplan for 4.-5. klasse. Vi følger Undervisningsministeriets Fælles mål for faget dansk. Undervisningen vil være planlagt,

Læs mere

Eleven lærer at bruge app'en og aflevere besvarelser. Samtidig spores elevens tanker ind på valg af uddannelse.

Eleven lærer at bruge app'en og aflevere besvarelser. Samtidig spores elevens tanker ind på valg af uddannelse. 1. pakke: Opstart Pakken rummer missioner, som eleven skal løse første gang, der spilles med MissionEUX-app'en. Eleven lærer at bruge app'en og aflevere besvarelser. Samtidig spores elevens tanker ind

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere