ER HORMONSTOFFER EN TRUSSEL MOD VANDKVALITETEN?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ER HORMONSTOFFER EN TRUSSEL MOD VANDKVALITETEN?"

Transkript

1 ER HORMONSTOFFER EN TRUSSEL MOD VANDKVALITETEN? Projektleder, ph.d. Margrethe Winther-Nielsen Afdelingen for miljørisikovurdering DHI Institut for Vand og Miljø, Hørsholm Ph.d. Lisette Bachmann Christensen Syddansk Universitet, Odense ATV MØDE FREMTIDENS VANDFORSYNING RADISSON SAS, H.C. ANDERSEN HOTEL 21. maj 2003 Arrangeret i samarbejde med: Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA) samt Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD)

2

3 RESUMÉ Gennemgang af den internationale viden om effekt og skæbne i vandmiljøet af østradiol, østriol, østron og ethinyløstradiol og de østrogenlignende stoffer alkylphenoler og bisphenol A har vist, at stofferne delvist fjernes fra vandfasen i kommunale renseanlæg via bionedbrydning og sorption til slampartikler. Koncentrationer i overfladevand af østrogener og alkylphenoler har i nogle tilfælde været tilstrækkeligt høje til at kunne forklare feminisering af hanfisk i vandløb. Bisphenol A er derimod generelt fundet i koncentrationer under den laveste effektkoncentration. Projektet omfattede ikke koncentrationer i grundvand og drikkevand, men det kan ikke udelukkes, at stoffer udbragt på jordarealer via slam kan nedvaskes til grundvand gennem sprækker i jordlaget. 1. INDLEDNING Interessen for hormoner og stoffer med hormonlignende effekter er vokset markant igennem de seneste årtier. Fundet af feminiserede hanfisk i engelske floder i 1978 satte skub i undersøgelserne af udløb fra renseanlæg og forsøg på at identificere de stoffer, der var årsag til de observerede effekter /1/. Det er efterfølgende blevet dokumenteret, at udløbsspildevand fra renseanlæg kan indeholde både naturlige hormoner og syntetisk fremstillede kemikalier i koncentrationer, der kan forstyrre kønsudviklingen hos bl.a. hanfisk. Der er ikke entydige beviser på, at hormonforstyrrende stoffer har medført effekter på mennesker ( De stigende forekomster af tekstikelkræft og misdannelser af kønsorganer samt den faldende sædkvalitet betyder dog, at stofferne er under mistanke for også at kunne have effekter på mennesker. I Danmark blev der i år 2000 observeret forandringer i kønsorganerne hos fisk i to ud af otte undersøgte vandløb i Århus Amt /2/. Dette førte til, at Miljøstyrelsen i 2002 igangsatte et projekt med det formål at sammenfatte den internationale viden om østrogeners og udvalgte østrogenlignede stoffers effekter og skæbne i vandmiljøet. Projektet blev udført af Lisette Christensen fra Syddansk Universitet i Odense samt Margrethe Winther-Nielsen og Christian Helweg fra DHI Institut for Vand og Miljø i Hørsholm. Resultatet af arbejdet er publiceret i rapporten "Feminisation of fish. The effect of estogenic compounds and their fate in sewage treatment plants and nature", Environmental Project No /3/, som kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside ( Endvidere er der publiceret en artikel i Dansk Kemi med fokus på stoffernes skæbne i kommunale renseanlæg og anvendelse af avancerede renseteknikker til fjernelse af stofferne /4/. De stoffer, der blev behandlet i Miljøstyrelsesprojektet, var de østrogenlignende stoffer alkylphenoler og bisphenol A, det syntetiske østrogen ethinyløstradiol og de naturlige østrogener østradiol, østriol og østron. De potentielle kilder, dvs. primært spildevandsrelaterede kilder til disse stoffer, deres skæbne ved udledning via renseanlæg samt de observerede koncentrationer i udløbsspildevand, slam og overfladevand er opsummeret i de følgende afsnit.

4 Miljøstyrelsesprojektet omfattede ikke en vurdering af stoffernes eventuelle udvaskning til grundvand. Det kan dog ikke udelukkes, at stofferne vil kunne transporteres til grundvand bl.a. via slam og gylle udbragt på jordarealer eller via husspildevand, der afledes til jorden og dermed påvirke kvaliteten af vort drikkevand. Ud over de nævnte stoffer er der en lang række andre stoffer, som enten er dokumenteret hormonforstyrrende i dyreforsøg, eller som er under mistanke for at være potentielt hormonforstyrrende. EU har udarbejdet en liste over 118 stoffer af denne type, som kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside. 2. KILDER TIL ØSTROGENE STOFFER I VANDMILJØET Østrogener De tre østrogener, østradiol, østriol og østron, er kvindelige kønshormoner, som produceres naturligt i mennesker og andre vertebrater. Østrogenerne produceres både af hun- og handyr. Produktionen og udskillelsen varierer igennem livet og er endvidere forskellige hos de to køn. Østradiol metoboliseres både reversibelt og irreversibelt. I den reversible proces omdannes østradiol til østron, mens østradiol omdannes til catecholøstrogener eller østriol i den irreversible metabolisme. Hovedparten af de producerede metabolitter konjugeres efterfølgende med sulfat eller glukuronider, hvorefter de udskilles i urinen. De udgør dermed en vigtig kilde til forekomsten af naturlige østrogener i det kommunale kloaksystem. En mindre del af kønshormonerne udskilles via fæces i form af ukonjugerede metabolitter. Østrogenproduktionen hos voksne mænd varierer med alderen, men variationerne er små i sammenligning med variationen hos kvinder. Kvinders østrogenproduktion og udskillelse varierer gennem menstruationscyklus og eventuel graviditet indtil menopausen. Ikke gravide kvinder i den fødedygtige alder udskiller i gennemsnit ca. 16 µg/dg i alt af de tre østrogener via urinen, mens den gennemsnitlige udskillelse for gravide kvinder er på ca µg/dg. Menstruerende kvinder udskiller dagligt i gennemsnit 3,5 µg østradiol, 4,8 µg østriol og 8,0 µg østron. Hormon- og østrogenterapeutiske præparater er andre kilder til østradiol, østriol og østron i spildevand. Af de mængder østradiol eller østron, som indtages oralt, udskilles således ca. 65% og ca. 15% via henholdsvis urin og fæces. Antikonceptionelle hormonmidler (svangerskabsforebyggende piller) indeholder ethinyløstradiol, som optræder i plasmaet kort efter indtagelse i form af sulfat-konjugater (80%). En væsentlig del (ca. 26%) af den indtagne mængde ethinylestradiol udskilles på konjugeret form. Den totale humane østrogenudskillelse i Danmark blev estimeret ved anvendelse af statistiske oplysninger om salget af østradiolpræparater i Danmark fra 2000 og 2002, udskillelsesmønsteret for østrogener samt demografiske data for Danmark fra De estimerede mængder er vist i tabel 1.

5 Tabel 1: Estimeret udskillelse af østrogener i Danmark g/døgn Naturlig udskillelse Udskillelse fra hormonterapi 1 Udskillelse fra svangerskabsforebyggende midler Total udskillelse Østradiol 23,3 36,8 60 Østron 53,1 46,4 100 Østriol ,7 395 Ethinyløstradiol 3,2 3,2 1: Kilde: IMS dabase over salg af hormonpræparater i Danmark for 2002 Der kan også være andre kilder til østrogener i miljøet udover de humant ekstreterede. Der eskreteres store mængder af østrogener i urin og fæces fra husdyrhold. Det er f.eks. estimeret, at drægtige køer dagligt ekskreterer ca. 37 mg østrogener. Alkylphenoler og bisphenol A Kommercielt tilgængelige alkylphenoler er generelt blandinger af alkylphenoler med forskellig grad af forgrening, men med samme antal C-atomer i alkylkæden. Alkylphenoler anvendes hovedsageligt i produktionen af alkylphenolethoxylater (APnEO), tris(nonylphenyl)fosfit og alkylphenol-formaldehydkondensationsresiner. Alkylphenoler (AP) kan imidlertid også anvendes som blødgøringsmidler i plastik. Alkylphenolethoxylater nedbrydes relativt let til alkylphenoler og er derfor vigtige kilder til alkylphenoler. Nonylphenol (NP) er den mest udbredte af de kommercielle alkylphenoler og udgør ca. 85% af alkylphenolmarkedet. De resterende 15% er antageligt octylphenol (OP). I Danmark vil nonylphenolethoxylater og nonylphenol kunne udledes fra formulering og anvendelse i bl.a. rengøringsprocesser. Udledningen til spildevand i Danmark er blevet estimeret på grundlag af EU's risikovurdering for nonylphenol i 1997 samt danske data for udledning i Den samlede udledning er estimeret til mellem 37 og 996 t/år. Hovedparten af bisphenol A anvendes som kemisk byggeblok i produktionen af polycarbonat og epoxyresiner. Forbruget hertil udgør henholdsvis 72% og 25% af det totale forbrug i EU (data fra ). Udledningen af bisphenol A til spildevand i Danmark er med nogen usikkerhed estimeret til 735 kg/år. 3. STOFFERNES SKÆBNE I RENSEANLÆG En betragtelig del af de undersøgelser, der er beskrevet i litteraturen om skæbnen af østrogener, alkylphenoler, moderstofferne af alkylphenoler samt af bisphenol A i kommunale renseanlæg, omfatter kun analyser af udløbsvand. Der er således kun få studier, som omfatter sammenhørende undersøgelse af indløb, udløb, slam og interne strømme i renseanlæg, hvilket er nødvendigt for en dybdegående vurdering af stoffernes skæbne i et renseanlæg. De mest omfattende undersøgelser er foretaget af nonylphenolethoxylater (NPnEO). Der er endvidere meget få undersøgelser af danske renseanlæg. En anden ulempe er, at de procedurer, der er anvendt ved prøvetagning, varierer fra undersøgelse til undersøgelse og

6 nogle gange endda inden for samme undersøgelse. Også de anvendte analysemetoder samt deres detektionsgrænser og grænser for kvantificering varierer. Alle disse forhold begrænser muligheden for en udtømmende evaluering af stoffernes skæbne i renseanlæg samt for at vurdere betydningen af forskellige renseanlægstyper. Østrogener Østrogenerne udskilles hovedsageligt i form af konjugater. Der er imidlertid kun meget få undersøgelser, som har inkluderet analyser af konjugerede østrogener. Laboratorieundersøgelser har vist, at glukuronerede konjugater af østradiol kan dekonjugeres relativt hurtigt i en suspension af aktivt slam. Det har været diskuteret, om disse inaktive konjugater dekonjugeres i renseanlægget og måske allerede i kloaksystemet med det resultat, at der frigives aktive østrogener til miljøet. En undersøgelse af ubehandlet spildevand samt udløbsvand fra renseanlæg i Tyskland, der omfattede analyse af både ukonjugerede og konjugerede østrogener (østradiol, østron og ethinyløstradiol) viste, at de konjugerede østrogener udgjorde op til 50% af den totale østrogenkoncentration på 25,5 ng østrogen/l. Den totale østrogenkoncentration i vandfasen blev reduceret gennem renseprocessen til en koncentration på ca. 9,3 ng/l. Andelen af konjugater var imidlertid stadig høj og havde en medianværdi på 6,3 ng/l. Den initiale nedbrydning af et glukuronid-konjugat i aktivt slam forløber sandsynligvis således, når der er ilt til stede: østradiol-glukuronid østradiol østron. Undersøgelse af prøver udtaget fra enten indløbet til eller udløbet fra den primære sedimentation samt fra udløbet af renseanlæg i Canada, Tyskland, Italien, Holland, Brasilien og Japan viser, at koncentrationerne af de respektive østrogener ligger inden for de samme intervaller. Fjernelsen af østradiol og østriol er generelt større end fjernelsen af østron og ethinyløstradiol. I de italienske renseanlæg blev fjernelsesgraden for de fire østrogener, dvs. den procentiske reduktion af stofkoncentrationen i renseanlæggets udløb i forhold til koncentrationen i indløbet, fundet at være: 61 ± 38% for østron, 87 ± 9% for østradiol, 96 ± 6% for østriol og 85 ± 14% for ethinyløstradiol. Det er ikke muligt at vurdere, hvor stor en andel af denne fjernelse, der skyldes biologisk nedbrydning. Resultater, der er opnået i laboratorietest, viser, at fjernelse af østrogener fra vandfasen i et renseanlæg kan ske dels ved bionedbrydning og dels via sorption til slampartikler. Endvidere er det fundet, at nedbrydningshastigheden af østradiol i aktivt slam er gange højere end for ethinyløstradiol under ens forsøgsomstændigheder. Alkylphenoler De alkylphenoler (AP), som forekommer i renseanlæg stammer hovedsageligt fra bionedbrydning af alkylphenolethoxylater (APnEO). Nedbrydningen af APnEO initieres ved sekventiel fraspaltning af ethoxylatenhederne. Under aerobe forhold er de resulterende produkter alkylphenol, mono- og diethoxylater samt de mere hydrofile carboxylater. Carboxyleringen kan ske i enderne af både alkyl- og ethoxylatkæden. Laboratorietests tyder på, at AP kan nedbrydes fuldstændigt under aerobe forhold. Under anaerobe forhold, som i en anaerob rådnetank på et renseanlæg, nedbrydes APnEO til mono-og diethoxylater samt slutproduktet AP. AP nedbrydes ikke yderligere i slam under anaerobe forhold, hvilket ofte resulterer i meget høje AP-koncentrationer i slam fra rådnetårne. Den høje koncentration af AP i denne type slam kan dog reduceres ved at introducere et efterbeluftningstrin. Mono- og diethoxylater

7 samt AP er hydrofobe stoffer, som også fjernes fra renseanlæggets vandfase via sorption til slampartikler. Undersøgelser af skæbnen af NPnEO og metabolitter inklusive mono- og dicarboxylater af NPnEO har vist procentiske fjernelser af den samlede mængde af nonylphenolforbindelser (NP-c) på 53% og 59% i traditionelle renseanlæg. Det vil sige anlæg bestående af primær sedimentation og en aktiv-slamproces efterfulgt af en sekundær sedimentation og anaerob udrådning af slammet. Undersøgelser af elleve renseanlæg i Schweiz viste, at ca. 20% af den tilledte mængde nonylphenolforbindelser endte i det udrådnede slam. Ca. 40% blev udledt til den akvatiske recipient via renseanlæggets udløbsvand. Der er ingen af de gennemgåede undersøgelser af APnEO's skæbne i renseanlæg, som har omfattet samtlige kendte metabolitter af APnEO, og det kan ikke udelukkes, at der findes flere endnu uidentificerede metabolitter. Den potentielle 'pool' af AP i udløbet fra renseanlæg kan derfor være betragteligt større end hidtil antaget. Bisphenol A Undersøgelser af bisphenol A's bionedbrydelighed tyder på, at stoffet nedbrydes let under aerobe forhold i et renseanlægs aktiv-slamproces. Det er derimod mere usandsynligt, at der sker en nedbrydning af bisphenol A under anaerobe og anoxiske forhold. Det kan endvidere forventes, at en del af den stofmængde, som ledes til renseanlægget, vil blive fjernet fra vandfasen via sorption til slampartikler. Undersøgelser af prøver udtaget fra ind- og udløb fra renseanlæg har vist fjernelsesgrader på 0-96% fra vandfasen. Koncentrationen i prøver af udrådnet slam blev målt til ng/g tørstof (TS). Betydningen af renseanlægstypen for fjernelsen af østrogener og østrogene stoffer Stoffernes skæbne i renseanlæg er ikke kun afhængig af stoffernes iboende egenskaber, dvs. fysisk-kemiske parametre og bionedbrydelighed. Stoffernes skæbne afhænger også af renseanlægstypen og driftsforholdene. Desværre er procesforholdene for de renseanlæg, der er undersøgt ofte mangelfuld beskrevet. For eksempel kan hydraulisk retentionstid (HRT), slamalder, temperatur, denitrifikation, nitrifikation og fosfatfjernelse alle have en vigtig betydning for anlæggets effektivitet vedrørende fjernelse af miljøfarlige stoffer. Generelt synes koncentrationerne af østrogener og alkylphenoliske stoffer (AP-c) at aftage med stigende opgradering af renseanlæggene til fjernelse af næringssalte og ved introduktion af andre tertiære processer som f.eks. tertiære laguner, mikrofiltrering, omvendt osmose og ultraviolet lys (UV-lys). Udløbskoncentrationer for østradiol på <0,1-0,32 ng/l blev f.eks. observeret i et californisk renseanlæg efter behandling med omvendt osmose. Danske undersøgelser af lav- og højteknologiske renseanlæg i Århus viste, at de laveste koncentrationer af både østrogener og AP-c (AP, AP1EO, AP2EO) generelt blev fundet i udløb fra højteknologiske anlæg. Det kan konkluderes, at lavteknologiske renseanlæg må forventes at give anledning til højere udløbskoncentrationer af østrogener og østrogenlignende stoffer end anlæg med høj teknologi. Dette vil ikke mindst være gældende for de anlæg med meget lav teknologi, der er placeret i det åbne land. Nivauer for stofkoncentrationer målt i prøver af spildevand og slam fra renseanlæg er vist tablel 2.

8 Tabel 2: Stof Niveauer for stofkoncentrationer målt i prøver af spildevand og slam fra renseanlæg i Europa, Japan, USA og Canada Målte koncentrationer Indløb Udløb Slam (ng/l) (ng/l) (ng/g tørstof) Østradiol 4,0-94 <0,1-88 Max 49 Østriol <0,1-42 Max 37 Østron <0,1-220 Max 17 Ethinyløstradiol <0,2-13 0, (µg/l) (µg/l) (µg/g tørstof) Nonylphenol <0,1-156 <0, , Σ nonylphenolforbindelser 10, ,2 1, Bisphenol A <0,1-37 0,0048 6,2 0, : Målt efter primær sedimentation 2: Ikke alle carboxylatforbindelser var inkluderet i analyserne 3: Omfatter ikke data fra kontrolanalyse af slam i henhold til den danske slambekendtgørelse 4. STOFFERNES SKÆBNE I DEN VANDIGE RECIPIENT Overfladevand Efter udledning af stofferne til en vandig recipient vil der ske en fortynding og en fordeling af stofferne mellen vandfase og sediment. Endvidere vil der kunne foregå en yderligere nedbrydning af stofferne. Østrogener Det syntetiske ethinyløstradiol er tilsyneladende mere persistent i overfladevand end de naturlige østrogener. Under ens forsøgsbetingelser blev der således fundet halveringstider på 1,2 og 17 dage for henholdsvis østradiol og ethinyløstradiol. Det er observeret, at østradiol omdannes til østron både under aerobe og anaerobe forhold. Nedbydeligheden af østradiol under aerobe forhold synes at være uafhængig af østrogenkoncentrationen for koncentrationer, der ligger i området fra 100 ng/l til 100 µg/l. Østron og ethinyløstradiol nedbrydes begge ved tilstedeværelse af ilt, mens nedbrydningen er ringe i sedimenter med lav iltningsgrad. Dette indikerer, at der kan være risiko for akkumulering af disse østrogener i sedimenter. Der er stor variation i de østrogenkoncentrationer, som er målt i overfladevand (tabel 2). Selvom der er målt enkelte høje koncentrationer er de generelt mindre end 5 ng/l for østradiol og østron samt mindre end 1 ng/l for ethinyløstradiol. For østriol foreligger der kunne ganske få data. Alkylphenoler og bisphenol A Alkylphenolerne nonylphenol og octylphenol er begge fundet at være nedbrydelige under aerobe forhold i flodvand. Halveringstider på mellem 7 og 50 dage blev f.eks. fundet i undersøgelser af bionedbrydeligheden af octylphenol i vand fra tre engelske floder. Der blev ikke

9 fundet signifikante forskelle i nedbrydningshastighederne for octylphenolkoncentrationer mellem 20 og 100 µg/l. Alkylphenoler har en meget større bindingsaffinitet til sedimentpartikler end østrogenerne og som følge heraf en større tendens til at akkumulere i sediment. Nedbrydningen af alkylphenoler i sediment er rapporteret som værende næsten ikke eksisterende under iltfri forhold. Bisphenol A vurderes at være let bionedbrydeligt i overfladevand under aerobe forhold. Undersøgelser har vist halveringstider på mellem 0,5 og 6 dage. I nogle tilfælde skete nedbrydningen imidlertid først efter en tilvænningsperiode. Ud fra bisphenol A s fysisk-kemiske egenskaber kan det forventes, at stoffet vil sorbere til sedimentpartikler i omtrent samme omfang som østrogenerne. Der er samtidig undersøgelser, der tyder på, at bisphenol A ikke er nedbrydeligt under anaerobe forhold. Disse forhold indikerer, at der er risiko for akkumulering af bisphenol A i ilfri sedimenter. De to væsentligste alkylphenoler mht. hormonlignende effekter er nonylphenol og octylphenol. Disse er generelt detekteret i koncentrationer under 10 µg/l i overfladevand, selvom der er et eksempel på en koncentration på over 600 µg/l. Bisphenol A er mindre hyppigt forekommende og er sjældent målt i koncentrationer over 1 µg/l i overfladevand. De fundne koncentrationsintervaller for stofferne i overfladevand er givet i tabel 2 sammen med de laveste koncentrationer, som er rapporteret at give anledning til en feminiserende effekt på hanfisk. Effekten kan enten være en dannelse af blommeprotein, som ellers normalt kun ses hos hunner eller udvikling af intersex og en række andre testikeleffekter. Tabel 3: Niveauer for stofkoncentrationer målt i overfladevand samt de laveste koncentrationer der har medført hormonforstyrrende effekter Stof Målte koncentrationer Laveste konc. for hormonforstyrrende effekt (ng/l) (ng/l) Østradiol <0,05 15,5 5 Østriol <0,1 3,4 Østron <0, Ethinyløstradiol <0,053 30,8 0,1 (µg/l) (µg/l) Nonylphenol 0, Bisphenol A 0, Sammenlignes koncentrationer i overfladevand med de laveste koncentrationer, der kan give hormonforstyrrelser, fremgår det, at koncentrationerne af østradiol, østron, ethinyløstradiol og nonyl/octylphenol i nogle tilfælde har været tilstrækkeligt høje til at kunne forklare feminisering af hanfisk i vandløb. Bisphenol A er derimod generelt blevet fundet i koncentrationer und er den laveste effektkoncentration for fremkaldelse af hormonforstyrrelse hos hanfisk.

10 Forekomst i grundvand og drikkevand Det er meget sparsomt, hvad der er beskrevet i den tilgængelige litteratur om forekomsten af hormonlignende stoffer i grundvand og drikkevand. Der er f.eks. blevet gennemført en undersøgelse af østrogeniciteten af rå- og drikkevand i England i 1998 /5/. Nogle af råvandsprøverne blev testet med bioassay for østrogenicitet, og både rå- og drikkevandsprøver (fra to lokaliteter) blev analyseret kemisk. Der blev observeret en svagt positiv respons i en bioassay for en enkelt ud af i alt fem testede råvandsprøver. Koncentrationen af østradiol, østron og ethinyløstradiol i råvandsprøverne var fra under detektionsgrænsen på 0,3 ng/l og op til 25 ng/l. Den høje værdi skyldes muligvis en kontaminering. Østrogenkoncentrationerne i drikkevandsprøverne lå under detektionsgrænsen. I drikkevandsprøverne blev der kun fundet koncentrationer over analysedetektionsgrænsen for et enkelt af de undersøgte østrogenlignende stoffer. Bis-ethylhexylphthalat blev således fundet i koncentrationer på 1,3 og 2,5 µg/l i de to drikkevandsprøver. I Danmark har vi mulighed for at anvende grundvand til næsten alt vores drikkevand. Risikoen for eksponering med hormonlignende stoffer via drikkevandet kan derfor forventes at være mindre i Danmark end i lande, hvor det er nødvendigt at anvende overfladevand som den væsentligste kilde til drikkevand. Alligevel kan det ikke fuldstændigt udelukkes, at østrogener, alkylphenoler, bisphenol A og andre stoffer med hormonlignende effekter vil kunne transporteres til grundvandet og dermed påvirke kvaliteten af vores drikkevand. Stofferne kan f.eks. findes i slam og gylle, der udbringes på jordarealer. Der er derfor en potentiel risiko for, at stofferne herfra kan nedvaskes gennem sprækker i jordlaget. 5. KONKLUSION Den pulje af østrogener, som når renseanlæggene stammer fra menneskets naturlige produktion af østrogener, fra hormon- og østrogenerstatningsterapi og fra indtagelse af svangerskabsforbyggende midler. Estimering af østrogenekskretionen fra mennesker i Danmark viste, at hovedparten af østrogenerne stammer fra den naturlige produktion, som bidrager med ca. 70% af den totale ekskretion af østrogener. Den totale frigivelse af nonylphenolethoxylater og bisphenol A til spildevand i Danmark blev estimeret til henholdsvis t/år og 735 kg/år. Der kan også være andre kilder til østrogener i vandmiljøet f.eks. ekskreteres store mængder af østrogener i urin og fæces fra husdyrhold. Dette er et område, som ikke hidtil har været i fokus. Typiske fjernelsesgrader for de fire østrogener fra renseanlæggenes vandfase er: 61 ± 38% for østron, 87 ± 9% for østradiol, 96 ±6 % for østriol og 85 ±14 % for ethinyløstradiol. For nonylforbindelser er fundet fjernelsesgrader på 53-59% og for bisphenol A på 0-96%. Fjernelsesgraden er generelt størst i højteknologiske anlæg. Der mangle imidlertid data fra højkvalitetesundersøgelser for at kunne foretage tilbundsgående vurderinger af renseanlægstypens betyd ning. De vurderede stoffer bindes til slampartikler, og det kan ikke udelukkes, at de vil kunne nedvaskes til grundvand via slam udbragt på jordarealer.

11 Koncentrationerne af både østrogener og nonylphenol i overfladevand har i nogle tilfælde været af en størrelse, der kan give anledning til hormonforstyrrende effekter i hanfisk. Bisphenol A er derimod generelt fundet i koncentrationer under den laveste effektkoncentration for hormonforstyrrelser hos hanfisk. 6. LITTERATUR /1/ Montagnani, D.B., J. Puddefoot, T.J.A. Davie and G.P. Vinson (1996). Environmentally Persistent Oestrogen-like Substances in UK River Systems. Wat. and Env. Management (J. CIWEM). 10(6): /2/ Christensen, L.B. og T. Plesner (2001). Intersex og andre effekter på reproduktionssystement i skalle og bækørred - relationer til østrogener og østrogenlignende stoffer. Århus Amt, Natur- og Miljøkontoret. /3/ Christensen, L.B., M. Winther-Nielsen and C. Helweg (2002). Feminisation of fish - The effect of estrogenic compounds and their fate in sewage treatment plants and nature. Environmental Project No Danish EPA. /4/ Winther-Nielsen, M. og D. Helweg (2003). Østrogener og østrogenlignende stoffer i renseanlæg. Dansk Kemi 84(3): /5/ Fawell, J.K., D. Sheahan, H.A. James, M. Hurst and S. Scott (2001). Oestrogens and oestrogenic actvity in raw and treated water in Severn Trent Water. Wat. Res. 35(5): Note: Ovenstående litteraturliste omfatter ikke den del af originallitteraturen, som er citeret i Environmental Project No. 729 (3). Der henvises derfor til dette projekt for en uddybende litteraturliste.

12

Verdens dårligste sædkvalitet? eller Kemikalier og kønsudvikling. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense

Verdens dårligste sædkvalitet? eller Kemikalier og kønsudvikling. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Verdens dårligste sædkvalitet? eller Kemikalier og kønsudvikling Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Forskellige tegn på problemer med hanlig kønsudvikling observeret i løbet

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 213 Offentligt Notat J.nr. MST-600-00008 Ref. Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg Spørgsmål

Læs mere

Hormonforstyrrende effekter i det danske vandmiljø

Hormonforstyrrende effekter i det danske vandmiljø Hormonforstyrrende effekter i det danske vandmiljø Jane Ebsen Morthorst Lektor Center for Hormonforstyrrende Stoffer (CeHoS) Biologisk Institut, Syddansk Universitet T.T.T. Pseudohermafroditisme i England

Læs mere

En undersøgelse af spildevands hormonale påvirkning hos skalle og bækørred

En undersøgelse af spildevands hormonale påvirkning hos skalle og bækørred En undersøgelse af spildevands hormonale påvirkning hos skalle og bækørred Blod + Sted for hormonproduktion Mulighed for forstyrrelser Syntese af hormoner Binding og transport i blodet Vekselvirkning med

Læs mere

Bortrensning af steroidøstrogener i et moderne biologisk spildevandsrenseanlæg

Bortrensning af steroidøstrogener i et moderne biologisk spildevandsrenseanlæg Bortrensning af steroidøstrogener i et moderne biologisk spildevandsrenseanlæg Henrik Andersen Ph. D. studerende Danmarks Farmaceutiske Højskole Henrik@ndersen.net Samarbejdspartnere Undersøgelsen er lavet

Læs mere

Østrogener i det danske vandmiljø

Østrogener i det danske vandmiljø Østrogener i det danske vandmiljø Jesper Kjølholt COWI A/S Survey of Estrogenic Activity in the Danish Aquatic Environment Del A: Miljøprojekt nr. 977, 2005 Del B: Miljøprojekt nr. 1077, 2006. COWI A/S,

Læs mere

Spildevandsrelaterede hormonforstyrrelser

Spildevandsrelaterede hormonforstyrrelser Spildevandsrelaterede hormonforstyrrelser Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense & Center for Hormonforstyrrende Stoffer IDA 8. marts 2018 Pseudohermafroditisme Intersex hos skalle

Læs mere

Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003

Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003 Til ministeren via departementschefen DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Direktionen J.nr. Ref. TMI Redegørelse vedrørende miljøfremmede stoffer i gyllen. Den 3. marts 2003 Danmarks Miljøundersøgelser offentliggjorde

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

Undersøgelser af. ferskvandsmiljø. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense

Undersøgelser af. ferskvandsmiljø. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Undersøgelser af hormonforstyrrelser i det danske ferskvandsmiljø Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Center for hormonforstyrrende stoffer, Rigshospitalet, 8. december 2010

Læs mere

FORKOMST OG EFFEKTER AF HORMONFORSTYRRENDE KEMIKALIER I DANSKE VANDLØB

FORKOMST OG EFFEKTER AF HORMONFORSTYRRENDE KEMIKALIER I DANSKE VANDLØB AARHUS UNIVERSITET Den 8. December 2010 FORKOMST OG EFFEKTER AF HORMONFORSTYRRENDE KEMIKALIER I DANSKE VANDLØB Pia Lassen, Seniorforsker Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet FORMÅL Formålet

Læs mere

Virkning af gylleseparation på fordeling af tungmetaller, smitstoffer og steroid-hormoner i væske- og fiberfraktion

Virkning af gylleseparation på fordeling af tungmetaller, smitstoffer og steroid-hormoner i væske- og fiberfraktion Virkning af gylleseparation på fordeling af tungmetaller, smitstoffer og steroid-hormoner i væske- og fiberfraktion Lars Stoumann Jensen, Olga Popovic og Anita Forslund LIFE, Københavns Universitet Martin

Læs mere

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand

Rapport December Miljøstyrelsen. BOD 5 på lavt niveau. Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Rapport December 2000 Miljøstyrelsen BOD 5 på lavt niveau Evaluering af BOD 5 metoder til anvendelse på detektionsgrænseniveau i spildevand Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel: 4516 9200 Fax: 4516 9292 E-mail:

Læs mere

Biologisk vandbehandling af medicinrester - Lokalt eller centralt?

Biologisk vandbehandling af medicinrester - Lokalt eller centralt? Biologisk vandbehandling af medicinrester - Lokalt eller centralt? MUDP-projekterne Mermiss og Mereff Projekt partnere: IDA Miljø Workshop København 8. marts 2017 Aviaja Anna Hansen, Krüger A/S PhD, Procesingeniør

Læs mere

Evidensen for hormonforstyrrende stoffers indvirkning på menneskers forplantning. Gunnar Toft Arbejdsmedicinsk Klinik Århus Universitetshospital

Evidensen for hormonforstyrrende stoffers indvirkning på menneskers forplantning. Gunnar Toft Arbejdsmedicinsk Klinik Århus Universitetshospital Evidensen for hormonforstyrrende stoffers indvirkning på menneskers forplantning Gunnar Toft Arbejdsmedicinsk Klinik Århus Universitetshospital Målinger af forplantningsevne Mænd: Sædkvalitet Kvinder:

Læs mere

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Introduktion

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Introduktion National workshop om hormonforstyrrende stoffer Introduktion Pia Juul Nielsen, funktionsleder Miljøstyrelsen, Kemikalier Workshop om hormonforstyrrende stoffer 7/12 2006 1 Oversigt Hormonforstyrrende stoffer

Læs mere

Titelblad. Titel: Projekt: Projektskriver: Vejleder: Oplagstal: Sidetal: Bilagsantal: Synopsis:

Titelblad. Titel: Projekt: Projektskriver: Vejleder: Oplagstal: Sidetal: Bilagsantal: Synopsis: Undersøgelse af omsætning og sorption af østrogenet EE2, når det udledes til Skive Fjord Aalborg Universitet Sektion for Miljøteknologi Afgangsprojekt civilingeniøruddannelsen 2008 Anne Skov Olsen 1 Titelblad

Læs mere

Teknisk notat. Arla Foods amba Vurdering af mest benyttede stoffer - i forhold til længerevarende, negativ påvirkning af jord og grundvand

Teknisk notat. Arla Foods amba Vurdering af mest benyttede stoffer - i forhold til længerevarende, negativ påvirkning af jord og grundvand Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Arla Foods amba Vurdering af mest benyttede stoffer - i forhold til længerevarende, negativ

Læs mere

Hvor kommer mikroplasten fra?

Hvor kommer mikroplasten fra? IDA Miljø Hvor kommer mikroplasten fra? Carsten Lassen, COWI Foto: IVL IDA Miljø, "Mikroplastik et miljøproblem men hvor stort?" 27. oktober 2015 1 27. OKTOBER 2015 IDA MILJØ SEMINAR OM MIKROPLAST Microplastics

Læs mere

Lynettefællesskabet I/S. Måling for miljøbelastende stoffer på renseanlæggene Lynetten og Damhusåen

Lynettefællesskabet I/S. Måling for miljøbelastende stoffer på renseanlæggene Lynetten og Damhusåen Lynettefællesskabet I/S Måling for miljøbelastende stoffer på renseanlæggene Lynetten og Damhusåen Rapport, November 1998 VKI Agern Allé 11 2970 Hørsholm Tel.: +45 45 16 92 00 Fax: +45 45 16 92 92 E-mail:

Læs mere

Hormonforstyrrende effekter i miljøet. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense

Hormonforstyrrende effekter i miljøet. Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Hormonforstyrrende effekter i miljøet Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense Miljøstyrelsens workshop, Den sorte Diamant, 7. december 2006 Påvisning af hormonforstyrrende effekter?

Læs mere

MILJØFREMMEDE STOFFER I SPILDEVAND Effekter på vandmiljøet

MILJØFREMMEDE STOFFER I SPILDEVAND Effekter på vandmiljøet MILJØFREMMEDE STOFFER I SPILDEVAND Effekter på vandmiljøet K. Ole Kusk, lektor Danmarks Tekniske Universitet Hvad er et miljøfremmed stof? Organisk kemisk stof, som ikke dannes naturligt Inkluderer af

Læs mere

VI ER EKSPONEREDE ER DET FARLIGT?

VI ER EKSPONEREDE ER DET FARLIGT? VI ER EKSPONEREDE ER DET FARLIGT? Tue Søeborg, Afd. for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet CEHOS informationsdag 3. oktober 2013 Fra biomonitorering til risikovurdering Eksempel: bisphenol A (BPA) BPA

Læs mere

Har beskyttelsen af vandkvaliteten i overfladevand betydning for indsatsen på jordforureningsområdet?

Har beskyttelsen af vandkvaliteten i overfladevand betydning for indsatsen på jordforureningsområdet? Har beskyttelsen af vandkvaliteten i overfladevand betydning for indsatsen på jordforureningsområdet? Tage V. Bote, specialist, Jordforurening og EDD 1 Baggrund for min indlæg to delprojekter udført for

Læs mere

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager

Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Erfaringsopsamling på udbredelsen af forureningsfaner i grundvand på villatanksager Udført for: Miljøstyrelsen & Oliebranchens Miljøpulje Udført af: Poul Larsen, Per Loll Claus Larsen og Maria Grøn fra

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Fisk som forsøgsdyr (Hormonforstyrrende stoffer) Henrik Holbech Biologisk Institut, SDU Odense

Fisk som forsøgsdyr (Hormonforstyrrende stoffer) Henrik Holbech Biologisk Institut, SDU Odense Fisk som forsøgsdyr (Hormonforstyrrende stoffer) Henrik Holbech Biologisk Institut, SDU Odense Fisk som forsøgsdyr (Hormonforstyrrende stoffer) Både miljø og sundhed Miljø Kemikalier/Forurening risikovurdering

Læs mere

Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012

Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012 Rensning af byspildevand vha. alger forår 2012 Under Grønt Center projektet: Algeinnovationscenter Lolland, AIC Malene L Olsen og Marvin Poulsen 1 Indledning: I vinteren 2011 udførte Grønt Center i forbindelse

Læs mere

Jordforurening med PCB

Jordforurening med PCB 1 Jordforurening med PCB Kilde til foto: nyu.edu Rune Østergaard Haven ATV Jord og Grundvand, 12. oktober 2011 Jordforurening med PCB 2 PCB er en miljøgift, der kan skade mennesker og miljø. Stor fokus

Læs mere

Bionedbrydning af kemikalier i renseanlæg

Bionedbrydning af kemikalier i renseanlæg af kemikalier i renseanlæg Spildevandet fra moderne bysamfund indeholder en kompleks cocktail af miljøfremmede stoffer. De fleste større renseanlæg reducerer koncentrationen af en række miljøfremmede stoffer,

Læs mere

Miljøbelastning ved manuel bilvask

Miljøbelastning ved manuel bilvask Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 02-09-2016 - Opfølgning på foretræde vedlagt) MOF Alm.del Bilag 591 Offentligt Miljøbelastning ved manuel bilvask Landemærket 10, 5. Postboks 120 1004 København

Læs mere

Hvad skal der til for at dømme et kemikalie som EDC?

Hvad skal der til for at dømme et kemikalie som EDC? Hormonforstyrrende virkning af solfiltret BP-3 i en zebrafiskemodel eller Hvad skal der til for at dømme et kemikalie som EDC? Poul Bjerregaard Biologisk Institut Syddansk Universitet Odense & CeHoS CeHoS

Læs mere

Handlingsplan for hospitalsspildevand

Handlingsplan for hospitalsspildevand Handlingsplan for hospitalsspildevand Handlingsplan for hospitalsspildevand Nationalt og international er hospitalsspildevand et nyt område, som langsomt er ved at få en øget opmærksomhed. Der er imidlertid

Læs mere

KAMPAGNER OG PROJEKTER - SLUTRAPPORT. Listeria monocytogenes i produkter på markedet J. nr.: BAGGRUND OG FORMÅL METODE OG RESULTATER

KAMPAGNER OG PROJEKTER - SLUTRAPPORT. Listeria monocytogenes i produkter på markedet J. nr.: BAGGRUND OG FORMÅL METODE OG RESULTATER KAMPAGNER OG PROJEKTER - SLUTRAPPORT Listeria monocytogenes i produkter på markedet J. nr.: 2010-20-64-00288 BAGGRUND OG FORMÅL Projektets formål var at opnå en større viden om forbrugernes eksponering

Læs mere

2. Spildevand og rensningsanlæg

2. Spildevand og rensningsanlæg 2. Spildevand og rensningsanlæg 36 1. Fakta om rensningsanlæg 2. Spildevand i Danmark 3. Opbygning rensningsanlæg 4. Styring, regulering og overvågning (SRO) 5. Fire cases 6. Øvelse A: Analyse af slam

Læs mere

PFAS PER- OG POLYFLUOREREDE FORBINDELSER STATUS FOR RISIKOBILLEDET DORTE HARREKILDE

PFAS PER- OG POLYFLUOREREDE FORBINDELSER STATUS FOR RISIKOBILLEDET DORTE HARREKILDE PFAS PER- OG POLYFLUOREREDE FORBINDELSER STATUS FOR RISIKOBILLEDET DORTE HARREKILDE INDHOLD PFAS hvad er det? Regulering PFAS egenskaber og viden Hvor finder vi PFAS i vandmiljøet? Hvilken risiko udgør

Læs mere

Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest

Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest Fremtidens klimarobuste by 11.-12. november 2014 Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest Partnere: By & Havn Københavns Kommune HOFOR Grontmij DHI, Kontakt: Bodil Mose Pedersen

Læs mere

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg 31. oktober 2005 Udført for Gartneri eksempel 1 Kemi- og Vandteknik Undersøgelsesrapport Baggrund Mange gartnerier oplever alt for

Læs mere

Lægemiddelrester i spildevand og deres skæbne gennem renseanlæg

Lægemiddelrester i spildevand og deres skæbne gennem renseanlæg Lægemiddelrester i spildevand og deres skæbne gennem renseanlæg Karen Klarskov Møller Aarhus Vand Indhold Formål med projektet Lidt om renseanlæggene Indløbskoncentrationer Koncentrationer efter biologisk

Læs mere

Ny simuleringsmodel for udvaskning af pesticider på drænet jord

Ny simuleringsmodel for udvaskning af pesticider på drænet jord Ny simuleringsmodel for udvaskning af pesticider på drænet jord En nyudviklet simuleringsmodel (Daisy2D) øger forståelsen for, hvordan kemiske bekæmpelsesmidler som glyfosat kan ende i vores vandløb og

Læs mere

Det vurderes i det lys ikke, at der er behov for at igangsætte yderligere initiativer overfor disse stoffer.

Det vurderes i det lys ikke, at der er behov for at igangsætte yderligere initiativer overfor disse stoffer. NOTAT Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 25. marts 2015 Udkast til Strategi for risikohåndtering af Na og Ca hypochlorit 1. Resume Na og Ca hypoklorit anvendes i store mængder i EU og DK, bl.a. i høj grad

Læs mere

Miljøfremmede stoffer i renseanlæg

Miljøfremmede stoffer i renseanlæg Miljøfremmede stoffer i renseanlæg Artur Tomasz Mielczarek Forretningsudvikling Miljøfremmede stoffer og andre mikro-forureningsstoffer har efterhånden været i fokus i mange år. Flere interessegrupper

Læs mere

BAT for selen på BIO4

BAT for selen på BIO4 Vurdering af oprensningsteknologier og udledning i havet Til Københavns Kommunes afdeling for Vand og VVM Udarbejdet af: Nemanja Milosevic Kontrolleret af: Nanna Sejer Korsholm Godkendt af: Mads Ventzel

Læs mere

Indsats mod punktkilder

Indsats mod punktkilder Indsats mod punktkilder Jens Erik Jensen og Poul Henning Petersen,, Landscentret Der er de senere år sket et stigende erkendelse af, at punktkilder er den væsentligste årsag til fund af pesticider i overfladevand.

Læs mere

RODOS Registre Om Drikkevand og Sundhed

RODOS Registre Om Drikkevand og Sundhed En registerundersøgelse af den danske befolkning Hyppigheden af medfødte misdannelser i mandlige kønsorganer og forekomst af bryst-, blærehalskirtel og æggestokkræft blandt befolkningen med enkeltvandsforsyning

Læs mere

OPI Projekt: Udvikling af en biologisk reaktor til rensning for pesticider. /Foto: Christian Nyrop Albers, GEUS/

OPI Projekt: Udvikling af en biologisk reaktor til rensning for pesticider. /Foto: Christian Nyrop Albers, GEUS/ OPI Projekt: Udvikling af en biologisk reaktor til rensning for pesticider /Foto: Christian Nyrop Albers, GEUS/ OPI: Offentlig privat innovations partnerskab Parterne: Region Sjælland Videncenter for Jordforurening

Læs mere

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud Rensning af regnvand og Miltek Mai Sørud 19K 2BG Life- Treasure Vand i byer Teknologi Rensning af regnvand Lokal rensning af regnvand Pilotprojekt Tilførsel af lokalt renset regnvand til ferskvandsområder

Læs mere

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER EVA temadag 01-03-2018 Våde regnvandsbassiner er det løsningen? STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER V/ ASBJØRN HAANING NIELSEN A A L B O R G U N I V E R S I T

Læs mere

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø Præstø Renseanlæg 1 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse. I bilag

Læs mere

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf)

Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering. Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) Miljøvurdering af midlerne Datakrav og risikovurdering Lise Samsøe-Petersen (Annette L. Gondolf) PRODUKTTYPE 21 ANTIBEGRONINGSMIDLER Anvendelse på skibe akvakulturudstyr andre konstruktioner, der anvendes

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

RENS-TEK - Andre Renseteknologier

RENS-TEK - Andre Renseteknologier RENS-TEK - Andre Renseteknologier Ozon og Avancerede Oxidations Teknologier - Muligheder for fremtidens recirkulerede anlæg? Civilingeniør, M.Sc. Morten Møller Klausen, DHI Rens-Tek Temadag, Ferskvandscenteret

Læs mere

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie DANVA projekt Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie Bodil Mose Pedersen Margrethe Winther Nielsen The Marine Litter Express (1992-2007 ) 1

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Forekomst og fordeling af mikroplast i spildevandsfraktioner på Bjergmarken renseanlæg

Forekomst og fordeling af mikroplast i spildevandsfraktioner på Bjergmarken renseanlæg Forekomst og fordeling af mikroplast i spildevandsfraktioner på Bjergmarken renseanlæg Annemette Palmqvist, Ida Aagaard Larsen & Stine Lundbøl Vestergaard Temaaften om Plastikforurening og Roskilde Fjord,

Læs mere

Desphenyl-chloridazon

Desphenyl-chloridazon Desphenyl-chloridazon Generel info om chloridazon og nedbrydningsprodukter Søren Rygaard Lenschow ATV Vintermøde 6. MARTS 2018 Dagsorden Kemi og egenskaber Anvendelse og forbrug Status fund af desphenyl-chloridazon

Læs mere

Zink og miljø. Bent Ib Hansen, Faglig Nyt, den 17. september 2019

Zink og miljø. Bent Ib Hansen, Faglig Nyt, den 17. september 2019 Zink og miljø Bent Ib Hansen, Faglig Nyt, den 17. september 2019 Bregnet udskilt Zn/gris samt udbragt Zn/ha via husdyrgødning Udskilt zink, g pr. gris Zink udbragt pr. ha, g 2019 2022 2019 2022+ Smågrise

Læs mere

N A T U R V I D E N S K A B E L I G B A C H E L O R 1. S E M E S T E R, R U C H U S 1 4. 1 2 0. 1 2. 2 0 1 3 PROJEKT

N A T U R V I D E N S K A B E L I G B A C H E L O R 1. S E M E S T E R, R U C H U S 1 4. 1 2 0. 1 2. 2 0 1 3 PROJEKT N A T U R V I D E N S K A B E L I G B A C H E L O R 1. S E M E S T E R, R U C H U S 1 4. 1 2 0. 1 2. 2 0 1 3 NONYLPHENOL I VANDMILJØET PROJEKT G R U P P E 5 J E A N N I E R A S M U S S E N, K I W I K J

Læs mere

Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium

Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium NOTAT Til: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 13. november 2002 Emne: Metodedatablade for BOD, COD og NVOC Der er udarbejdet metodedatablade for BOD og COD,

Læs mere

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune. Gudenåkomitéen - Rapport nr 2

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune. Gudenåkomitéen - Rapport nr 2 KJ Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomitéen - Rapport nr hf'^^m'\- SØER I GUDENÅENS VANDSYSTEM KVIKSØLV I FISK FRA RING SØ. TANGE SØ OG SILKEBORG LANGSØ 1981 RAPPORT FRA GUDENÅKOMITÉEN VEDRØRENDE

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

Punktkildernes betydning for fosforforureningen

Punktkildernes betydning for fosforforureningen 6 Punktkildernes betydning for fosforforureningen af overfladevand Karin D. Laursen Brian Kronvang 6. Fosforudledninger fra punktkilder til vandmiljøet Udledningen af fosfor fra punktkilderne har ændret

Læs mere

Genberegning af costdriveren renseanlæg

Genberegning af costdriveren renseanlæg Genberegning af costdriveren renseanlæg April 2019 SIDE 2 Omkostningsækvivalenten for renseanlæg 1.1 Indledning Dette metodepapir beskriver, hvordan vi i forhold til OPEX-revisionen i 2017 har genberegnet

Læs mere

Hvad ved vi fra dyreforsøg med hormonforstyrrende stoffer

Hvad ved vi fra dyreforsøg med hormonforstyrrende stoffer Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Miljøudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 170, MIU Alm.del Bilag 103 Offentligt Hvad ved vi fra dyreforsøg med hormonforstyrrende stoffer Professor Ulla Hass, Afdeling

Læs mere

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Formål Formålet med modellering af stoftransport i GMS MT3DMS er, at undersøge modellens evne til at beskrive den målte stoftransport gennem sandkassen ved anvendelse

Læs mere

Vordingborg Renseanlæg

Vordingborg Renseanlæg Vordingborg Renseanlæg 2010 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli 2002, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012 Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Miljøprojekt nr. 1433, 212 Titel: Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Redaktion: Linda

Læs mere

HVAD BLIVER DET NÆSTE?

HVAD BLIVER DET NÆSTE? HVAD BLIVER DET NÆSTE? ELLER HVAD SKAL VORES RENSEANLÆG KUNNE FREMOVER? J E S V O L L E R T S E N, A A L B O R G U N I V E R S I T E T I HISTORIENS KLARE LYS Først skulle renseanlæggene fjerne uhumskheder

Læs mere

Organiske mikroforureninger

Organiske mikroforureninger Organiske mikroforureninger I dette kapitel behandles de organiske mikroforureninger, der er omfattet af programmet for grundvandsovervågning i NOVA 2003 (Miljøstyrelsen 2000b). De enkelte stoffer er placeret

Læs mere

Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker

Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker Asbjørn Haaning Nielsen, Lektor, PhD, Institut for Byggeri og Anlæg,

Læs mere

Verifikation af vandteknologier

Verifikation af vandteknologier Verifikation af vandteknologier Mette Tjener Andersson Leder af DANETV, DHI ETV konference arrangeret af Miljøstyrelsen og DANETV 29. februar 2012 Verifikationsprocessen Kontakt Ansøgning med angivelse

Læs mere

Kan smitstoffer og steroid østrogener udvaskes fra marker gødet med gylle, og ændres risikoen ved separering af gyllen?

Kan smitstoffer og steroid østrogener udvaskes fra marker gødet med gylle, og ændres risikoen ved separering af gyllen? Mette Lægdsmand, AU Mostofa Amin, AU Jeanne Kjær, GEUS Tina B. Bech, GEUS Anita Forslund, KU Martin Hansen, KU Line Fredslund, GEUS Søren O. Petersen, AU Carsten Suhr Jacobsen, GEUS Kan smitstoffer og

Læs mere

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 29 EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 29 EVENTUELLE MANGLER 1617 29.1 Det marine område 1617 29.2 Lolland 1619 29.3 Fehmarn 1620 29.4 Sammenfatning

Læs mere

Vedbæk Renseanlæg Rundforbi Renseanlæg

Vedbæk Renseanlæg Rundforbi Renseanlæg Rudersdal Kommune Vedbæk Renseanlæg Rundforbi Renseanlæg Indhold: 1. Indledning... 2 2. Sammenfatning... 3 3. Vedbæk Renseanlæg... 6 3.1 Forureningsmæssig belastning... 6 3.2 Hydraulisk belastning... 8

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Revurdering af pesticider i grundvand ved at medtage prøver under detektionsgrænsen i analysen

Revurdering af pesticider i grundvand ved at medtage prøver under detektionsgrænsen i analysen Revurdering af pesticider i grundvand ved at medtage prøver under detektionsgrænsen i analysen Jens Carl Streibig, KU Claus Tonni Hansen, Christian Ritz, KU,. Daniel Gerhard NZ Jens Erik Jensen, Seges

Læs mere

Er mikroplast en af våre store miljøutfordringer?

Er mikroplast en af våre store miljøutfordringer? Er mikroplast en af våre store miljøutfordringer? J e s Vo l l e r t s e n P r o f e s s o r i M i l j ø t e k n o l o g i v e d S e k t i o n f o r Va n d o g M i l j ø Institut for Byggeri og Anlæg,

Læs mere

Kvælstofomsætning i mark og markkant

Kvælstofomsætning i mark og markkant Kvælstofomsætning i mark og markkant Kursus for Miljøkonsulenter 2013 Kristoffer Piil 28/11-2013 Introduktion Udvaskning Processer i jord og vand Intelligente randzoner Minivådområder Kontrolleret dræning

Læs mere

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Mette Christophersen, projektleder i Jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark De fire forureningskilder i Grindsted der har

Læs mere

Mikroplastik i spildevandsslam: Hvad er status på vores viden og hvilke udfordringer står vi overfor?

Mikroplastik i spildevandsslam: Hvad er status på vores viden og hvilke udfordringer står vi overfor? Mikroplastik i spildevandsslam: Hvad er status på vores viden og hvilke udfordringer står vi overfor? Annemette Palmqvist & Kristian Syberg Hvad er mikroplastik? Plastpartikler med en diameter < 5mm Opdeles

Læs mere

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 UDTAGNING

Læs mere

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: Styringsgruppen for By- og Landskabsstyrelsen Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 31. oktober 2007 Emne:

Læs mere

Mikroplastik i spildevand. Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut

Mikroplastik i spildevand. Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut Mikroplastik i spildevand Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut Life Science Center for Kemi og Bioteknik Fokus på Miljøteknologi Sundhed Proces- og materialekemi Sektion for vand og ressourcer Fokus

Læs mere

Fjernelse af grundvandsforurening med mikroorganismer fremtidens løsning på fortidens synder?

Fjernelse af grundvandsforurening med mikroorganismer fremtidens løsning på fortidens synder? Fjernelse af grundvandsforurening med mikroorganismer fremtidens løsning på fortidens synder? Christian Nyrop Albers De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima- Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog

Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog Grindstedværkets forureninger Indledning Variationer i poreluftens forureningsindhold - projektkatalog Jørgen Fjeldsøfor det videre arbejde Jørn K. Pedersen, Lone Dissing, geolog Christensen, geolog ingeniør

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 6

GEUS-NOTAT Side 1 af 6 Side 1 af 6 Til: Fra: GEUS - Geokemisk Afdeling Kopi til: Fortroligt: Nej Dato: 14. marts, 2018 GEUS-NOTAT nr.: 05-VA-18-01 J.nr. GEUS: 014-00250 Emne: Forekomst af desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazon

Læs mere

Furesø Kommune Teknisk Forvaltning

Furesø Kommune Teknisk Forvaltning Furesø Kommune Teknisk Forvaltning Tilladelse til tilslutning af renset afværgevand fra afværgeboring hos Statoil A/S, Farum Bytorv 76, 3520 Farum til offentlig spildevandsledning/regnvandsledning Statoil

Læs mere

Hospitalsspildevand. Bedste tilgængelige teknik og udvikling af renseteknologier. Reningstekniker för läkemedel i avloppsvatten och slam

Hospitalsspildevand. Bedste tilgængelige teknik og udvikling af renseteknologier. Reningstekniker för läkemedel i avloppsvatten och slam Hospitalsspildevand Bedste tilgængelige teknik og udvikling af renseteknologier Reningstekniker för läkemedel i avloppsvatten och slam Lund 4. Oktober 2011 Ulf Nielsen DHI uln@dhigroup.com Deltagere, udgivelse

Læs mere

Er det N eller P, der er problemet i Fjordene? Senior biolog Erik Kock Rasmussen DHI vand miljø sundhed

Er det N eller P, der er problemet i Fjordene? Senior biolog Erik Kock Rasmussen DHI vand miljø sundhed Er det N eller P, der er problemet i Fjordene? Senior biolog Erik Kock Rasmussen DHI vand miljø sundhed Sæson udvikling af N og P næringssalte i Fjordene en indikator for næringsstofbegrænsning. Lave koncentrationer

Læs mere

Nitrat retentionskortlægningen

Nitrat retentionskortlægningen Natur & Miljø 2014, Odense kongrescenter 20.-21. maj 2014 Nitrat retentionskortlægningen Baggrund Metodik Særlige udfordringer Skala Produkter GEUS, Aarhus Universitet (DCE og DCA) og DHI Seniorforsker,

Læs mere

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $ " # % % # # ' # ' # ( ( )# " ) " ", " - * " - ". % " " * / 0 *+ # 2, *3 4 # % " "/ *1 4 /0' /6 )77*)/8 9 )77)-/6 : 9 ;)777*/ 0)77.. 0 + +7< 17< '=-7 ' > *> " +?. @ *5 #. @ ' -. '* - " '=*777 - ' > *> 8

Læs mere

Eurotec Biomass A/S. Projekt Selektiv Hydrolyse

Eurotec Biomass A/S. Projekt Selektiv Hydrolyse Eurotec Biomass A/S Projekt Selektiv Hydrolyse Erfaringer fra indledende forsøgsrunde 15.08.2011 / NOe Hvad drejer det sig om? Forøgelse af omsætningen af organisk stof i slam til biogas ved en varmebehandling.

Læs mere

Stoffers toksikologi og indeklimapåvirkning

Stoffers toksikologi og indeklimapåvirkning Workshop om "Prioritering af Indeklimasager" Stoffers toksikologi og indeklimapåvirkning Prioriteringsniveauer for indeklimasager på kortlagte ejendomme Teknik og Administration nr. 2, 2010 Afdampningskriterier

Læs mere

Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat. Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen

Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat. Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen MEMO TITEL Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat DATO 17. maj 2016 TIL Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d.

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Håndtering og risikovurdering af biooliespild Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Natur og Miljø Konference, Kolding, den 8. juni 2017 1 Ren planteolie Hvad er bioolie? eller Olieprodukt baseret

Læs mere

Omdrejningspunktet er FNs Verdensmålene og bæredygtig udvikling. Følgende begreber er relevante i forbindelse med spildevand.

Omdrejningspunktet er FNs Verdensmålene og bæredygtig udvikling. Følgende begreber er relevante i forbindelse med spildevand. Omdrejningspunktet er FNs Verdensmålene og bæredygtig udvikling. Følgende begreber er relevante i forbindelse med spildevand. - Klima de robuste infrastruktur sikring mod oversvømmelser - Biodiversitet

Læs mere

Vand på golfbaner - Vandkvalitet

Vand på golfbaner - Vandkvalitet Vand på golfbaner - Vandkvalitet Simon Toft Ingvertsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Indhold Forureningsprofilen af regnvand fra tage og veje Lidt om krav til jordkvalitet og vandingsvand

Læs mere

Sammenhæng mellem pesticideksponering i graviditet og børns vækst og udvikling

Sammenhæng mellem pesticideksponering i graviditet og børns vækst og udvikling Sammenhæng mellem pesticideksponering i graviditet og børns vækst og udvikling I projektet Langtidseffekter af prænatal pesticideksponering har vi undersøgt, om kvinders erhvervsmæssige udsættelse for

Læs mere