AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 VEJLEDNING OM IVÆRKSÆTELSE AF EKSTRA ARBEJDE PÅ SYGEHUSOMRÅDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 VEJLEDNING OM IVÆRKSÆTELSE AF EKSTRA ARBEJDE PÅ SYGEHUSOMRÅDET"

Transkript

1 AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 VEJLEDNING OM IVÆRKSÆTELSE AF EKSTRA ARBEJDE PÅ SYGEHUSOMRÅDET 2002

2 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING BEGREBER OVERARBEJDE DELTIDSANSATTES MERARBEJDE EKSTRAORDINÆRE AKTIVITETER MERARBEJDE FOR ANSATTE UDEN HØJESTE ARBEJDSTID EFFEKTIVISERINGER IVÆRKSÆTTELSE AF EKSTRA ARBEJDE OVERARBEJDE OG DELTIDSANSATTES MERARBEJDE Sundhedskartellet, Forbundet af Offentligt Ansatte, Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark og HK/KOMMUNAL (lægesekretærer) Foreningen af Yngre Læger EKSTRAORDINÆRE AKTIVITETER Generelt Aftaler om ekstraordinære aktiviteter MERARBEJDE FOR ANSATTE UDEN HØJESTE TJENESTETID Generelt Merarbejdsreglerne for tjenestemænd uden højeste tjenestetid Godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere EFFEKTIVISERINGER BILAG

3 Side 3

4 Side 4 1. INDLEDNING Sundhedsvæsenet arbejder målbevidst på at forbedre udbud, kvalitet og service af sundhedsydelser til befolkningen. Den blev der indgået aftale mellem Amtsrådsforeningen og Regeringen om amternes økonomi for 2002, hvor amterne fik tilført ekstra midler til at gennemføre et aktivitetsløft på sygehusområdet i form af flere operationer, kortere ventetider osv. En del af disse tiltag kan gennemføres ved ansættelse af mere personale. I andre tilfælde vil det kunne ske ved, at det allerede ansatte personale yder ekstra arbejde. Og endelig kan målene opnås ved at gennemføre effektiviseringer, i form af bedre arbejdstilrettelæggelse, bedre samarbejde mellem faggrupper, udnyttelse af ny teknik og nye behandlingsformer mv. På lægeområdet og i vist omfang på sygeplejerskeområdet vil det mange steder blive vanskeligt at gennemføre et aktivitetsløft ved ansættelse af mere personale. Det skyldes manglen på arbejdskraft inden for disse områder. I disse tilfælde vil det være relevant at overveje, om det allerede ansatte personale kan udføre ekstra arbejde. Denne vejledning indeholder en beskrivelse af de overenskomstmæssige muligheder og begrænsninger for at iværksætte aktivitetsløft, som etableres ved hjælp af ekstra arbejde. Vejledningen giver en oversigt over de forskellige former for ekstra arbejde, som er defineret i overenskomsterne, og indeholder en række vurderinger i relation til mulighederne for iværksættelse af ekstra arbejde. Vejledningen giver en oversigt over hovedprincipperne i gældende regler, og skal i øvrigt læses i sammenhæng med de relevante overenskomster, når der tages stilling til, hvilke former for ekstra arbejde amterne ønsker at iværksætte. I bilag 1 er vist en oversigt over de grupper, som nærværende vejledning angår.

5 Side 5 2. BEGREBER I vejledningen vil der blive redegjort for følgende former for ekstra arbejde: Overarbejde Deltidsansattes merarbejde Ekstraordinære aktiviteter Merarbejde for ansatte uden højeste tjenestetid. Endvidere vil begrebet effektiviseringer blive inddraget. 2.1 OVERARBEJDE Overarbejde kan komme på tale i de overenskomster, hvor der er fastsat en højeste arbejdstid for de ansatte, normalt gennemsnitlig 37 timer om ugen. 1 Ved overarbejde forstås arbejde ud over en fast angivet norm. I de fleste overenskomster gælder en dagnorm, nemlig den arbejdstid, der er fastsat for en bestemt dag i henhold til en forud fastlagt arbejdsplan. Det gælder således for følgende områder: Sundhedskartellet (basispersonale) HK/KOMMUNAL (lægesekretærer) Forbundet af Offentligt Ansatte (social- og sundhedsassistenter, portører, husassistenter m.fl.) Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark for så vidt angår rengøringsassistenter Ledernes Hovedorganisation og Forbundet af Offentligt Ansatte for så vidt angår ledende servicepersonale med en lavere grundløn end løntrin 30. For yngre læger opgøres arbejdstiden i normperioder, der som hovedregel er på 14 uger. Overskrides den samlede fastlagte arbejdstid for normperioden, er der tale om overarbejde. Der vil således være mulighed for at udligne ekstra arbejde i dele af normperioden med mindre arbejde i andre dele, uden at der bliver tale om overarbejde. 1 For store grupper af sygehusansatte blev der ved overenskomstforhandlingerne i 1999 indført hjemmel til lokalt at aftale en længere ugentlig arbejdstid end 37 timer.

6 Side DELTIDSANSATTES MERARBEJDE Deltidsansattes merarbejde er arbejde, som ligger ud over den aftalte deltidskvote, men under den gennemsnitlige arbejdstidsnorm for fuldtidsansatte. 2.3 EKSTRAORDINÆRE AKTIVITETER Ved ekstraordinære aktiviteter forstås: aktiviteter, der ikke kan indpasses i den almindelige drift inden for rammerne af gældende overenskomster og aftaler, herunder arbejdstidsaftalerne, aktiviteter, der er tidsmæssigt og opgavemæssigt afgrænset, aktiviteter, der ikke er akutte. Ekstraordinære aktiviteter vil normalt være karakteriseret ved: at aktiviteterne er målelige kvantitativt eller kvalitativt på både input og outputsiden, og at aktiviteterne har en vis størrelse. 2.4 MERARBEJDE FOR ANSATTE UDEN HØJESTE ARBEJDSTID Ved ansatte uden højeste arbejdstid forstås medarbejdere, hvis normale arbejdstid unddrager sig kontrol, og ansatte i lederstillinger på et vist niveau. På sygehusene gælder dette for overlæger, akademikere (bortset fra underordnede læger), ledere på Sundhedskartellets område samt chefer i øvrigt. Sådanne ansatte har merarbejde, når arbejdstiden overstiger den for området gældende almindelige arbejdstidsnorm for ansatte med højeste tjenestetid. Der er visse regler for at honorere merarbejde, når det har et væsentligt omfang.

7 Side EFFEKTIVISERINGER Ved effektiviseringer forstås i denne vejledning øget produktion eller mere service, uden at der sker en tilsvarende forøgelse af ressourceindsatsen. Det forudsættes herved, at de ansatte ved deres indsats har haft betydning for effektiviseringen. En kvantitativ effektivisering skal være målelig. 3. IVÆRKSÆTTELSE AF EKSTRA ARBEJDE 3.1 OVERARBEJDE OG DELTIDSANSATTES MERARBEJDE Det forhold, at overenskomster indeholder bestemmelser om overarbejde og merarbejde, indebærer, at ledelsen i medfør af ledelsesretten kan afgøre, hvorvidt der skal udføres overarbejde eller merarbejde. Ledelsen har således mulighed for at pålægge overarbejde eller for deltidsansattes vedkommende merarbejde. Ledelsen skal i den forbindelse overholde arbejdsmiljøreglerne om hviletid og fridøgn, ligesom der kan være fastsat regler i overenskomsterne om varsling af overarbejde mv. Overarbejde og deltidsansattes merarbejde kan afregnes ved betaling i stedet for at blive afspadseret, når arbejdskraftsituationen på arbejdspladsen tilsiger det. Selv om ledelsen kan pålægge overarbejde eller merarbejde, kan det ofte være hensigtsmæssigt at drøfte baggrund og principper for iværksættelse af ekstra arbejde med personalet. I visse situationer kan det være en god ide at undersøge, om der er medarbejdere, som frivilligt ønsker at påtage sig ekstra arbejde. Endelig kan ledelsen i nogle situationer vælge at indgå aftaler om principper for tilrettelæggelse af overarbejdet, herunder eventuelt aftale særlig (ekstra) honorering Sundhedskartellet, Forbundet af Offentligt Ansatte, Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark og HK/KOMMUNAL (lægesekretærer) Med Sundhedskartellets organisationer, Forbundet af Offentligt Ansatte og Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark er der indgået arbejdstidsaftaler, som blandt andet fastsætter overarbejdsreglerne for basispersonale og reglerne for deltidsansattes merarbejde.

8 Side 8 For lægesekretærer er indgået en tilsvarende aftale. 2 Efter disse regler opgøres overarbejde i påbegyndte halve timer pr. dag og afspadseres med tillæg af 50% eller betales med 50% tillæg til timelønnen. Ansatte, der pålægges at udføre overarbejde, skal orienteres i arbejdstiden senest dagen forud. For manglende varsel af overarbejde ud over 1 time ydes et tillæg pr. gang på 26,56 kr. ( niveau). Med hensyn til deltidsansattes merarbejde afspadseres dette i forholdet 1:1 eller betales med timeløn. Merarbejde, som ligger ud over den gennemsnitlige arbejdstidsnorm for fuldtidsansatte, honoreres som overarbejde. Der gælder samme varslingsregler for merarbejde som for overarbejde Foreningen af Yngre Læger Med Foreningen af Yngre Læger er det aftalt, at den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid over en normperiode er 37 timer. Normperioden er 14 uger, men kan ved lokalaftale fastsættes til en anden længde, dog minimalt 4 uger og maksimalt 26 uger. Normtimetallet for en normperiode på 14 uger er 518 timer. Hvis søgnehelligdage eller feriedage forekommer i normperioden fradrages dog 7,4 timer pr. dag. Overarbejde er arbejde ud over det for normperioden fastsatte normtimetal. Overarbejde afvikles med frihed eller betales med tillæg af 50%. For deltidsansatte honoreres arbejde ud over det aftalte gennemsnitlige ugentlige timetal og op til 37 timer pr. uge i gennemsnit over en normperiode med normaltimeløn eller afspadsering i forholdet 1:1. Arbejde ud over 37 timer pr. uge i gennemsnit over en normperiode honoreres som overarbejde. 2 Ledende lægesekretærer kan i visse situationer honoreres med takstmæssig overarbejdsbetaling. Det forudsætter, at overarbejdet er pålagt af institutionens ledelse.

9 Side EKSTRAORDINÆRE AKTIVITETER Generelt Arbejdsretligt antages det, at der er en grænse for, hvor meget overarbejde, der kan pålægges. Denne grænse er ikke bestemt og skal ses i sammenhæng med hensynet til den ansattes privatliv og reglen om en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 37 timer. Hvor grænsen går, afhænger af formuleringerne i de enkelte overenskomster og den praksis, der måtte være for de forskellige overenskomstområder. Når grænsen for overarbejde er overskredet, er der tale om ekstraordinære aktiviteter, som ikke kan pålægges de ansatte. I disse tilfælde forudsætter ekstra arbejde, at de ansatte frivilligt påtager sig det, samt at der indgås aftale om vilkårene. I en opmandskendelse af den mellem Dansk Sygeplejeråd og Amtsrådsforeningen for Århus Amt for Skejby Sygehus anfører opmanden som en delpræmis følgende: Det er utvivlsomt, at sygeplejersker har pligt til et vist mål af overarbejde ifølge overenskomsten, men ikke en ubegrænset pligt, hvilket klarest følger af 2, stk. 7 s regel om, at overarbejde så vidt muligt skal undgås. Især på den baggrund fandt opmanden, at det overarbejde, som blev pålagt sygeplejersker på Skejby Sygehus den og 6 påfølgende lørdage i forbindelse med afvikling af ventelister på hjerteområdet, var overenskomststridigt. I en opmandskendelse af den mellem Dansk Sygeplejeråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab for Rigshospitalet fremgår som en delpræmis blandt andet følgende: Dette princip vedrørende systematisk overarbejde kan ikke medføre, at ethvert overarbejde, som har en sådan udstrækning, at dets fordeling planlægges, er overenskomststridigt,..

10 Side 10 En vis planlægning af overarbejde er således tilladt, men der er visse grænser for det, og blandt andet på det grundlag tabte Hovedstadens Sygehusfællesskab sagen. Ved overenskomstforhandlingerne i 1999 blev det aftalt at ophæve bestemmelser i overenskomsterne om, at over/merarbejde bør eller skal undgås. Samtidig blev det i højere grad muligt at afregne overarbejde med betaling i stedet for afspadsering. Der er således ikke tvivl om, at det nu i højere grad er muligt at pålægge overarbejde end hidtil. På den anden side må det stadig antages, at der er en grænse for, hvor meget overarbejde, de ansatte er pligtige at tåle, men at denne grænse har rykket sig. Hvor grænsen går må vurderes i de konkrete tilfælde og afhænger blandt andet af praksis på de enkelte områder Aftaler om ekstraordinære aktiviteter Mellem Dansk Sygeplejeråd, Danske Bioanalytikere og Amtsrådsforeningen er der indgået generelle aftaler om ekstraordinære aktiviteter. Efter denne aftale honoreres deltagelse i ekstraordinære aktiviteter med timeløn %. I modsætning til overarbejde kan deltagelse i ekstraordinære aktiviteter ikke pålægges af arbejdsgiveren. Derfor fremgår det også af aftalerne, at der forud for iværksættelsen af ekstraordinære aktiviteter skal indgås skriftlig aftale med hver enkelt medarbejder, som skal deltage i aktiviteterne. Der findes ikke andre generelle aftaler om ekstraordinære aktiviteter. Hvis amterne finder behov for at indgå aftaler om ekstraordinære aktiviteter på områder, hvor der ikke findes en generel aftale, kan de indgås i henhold til rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler. Aftalerne skal indgås med lokale repræsentanter for vedkommende forhandlingsberettigede organisation. Med en række organisationer blev det i 1999 aftalt, at det ved anvendelsen af rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler lokalt kan aftales, at den normale ugentlige gennemsnitlige arbejdstid kan overstige 37 timer. Dette gælder for personale omfattet af overens-

11 Side 11 komster indgået med Sundhedskartellets organisationer og HK/ KOMMUNAL for lægesekretærer. 3.3 MERARBEJDE FOR ANSATTE UDEN HØJESTE TJENESTE- TID Generelt Ansatte uden højeste tjenestetid kan ikke få overarbejdsbetaling, men i visse situationer kan der gives et merarbejdsvederlag Merarbejdsreglerne for tjenestemænd uden højeste tjenestetid En række ansatte følger de regler, som gælder efter aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid. Efter disse regler kan godtgørelse for merarbejde kun ydes for tjenstligt merarbejde, som er af midlertidig karakter, og som er pålagt i henhold til særlig ordre eller ifølge en godkendt tjenestefordeling eller i øvrigt har været en forudsætning for den forsvarlige varetagelse af de tjenstlige pligter, der er forbundet med stillingen. Tjenestemandsansatte overlæger er omfattet af disse regler. Personale ansat efter overenskomst for ledere indgået med Dansk Sygeplejeråd, Danske Bioanalytikere, Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen, Økonomaforeningen, Den Alm. Danske Jordemoderforening, Farmakonomforeningen og Dansk Socialrådgiverforening følger reglerne. Endvidere gælder reglerne for ledende servicepersonale med en grundløn på løntrin 30 og derover ansat efter overenskomst med Forbundet af Offentligt Ansatte og Ledernes Hovedorganisation. Godtgørelse kan kun ydes, hvis merarbejdet har været af væsentligt omfang og strakt sig over en periode, der normalt ikke må være mindre end 4 uger. For ansatte i egentlige chefstillinger og dermed ligestillede stillinger afgøres spørgsmålet om godtgørelse ud fra en konkret vurdering af den enkelte tjenestemands arbejdstidsforhold på grundlag af den for området gældende arbejdstidsnorm for ansatte med højeste tjenestetid. Det indebærer, at der kun ydes disse ansatte godtgørelse for

12 Side 12 merarbejde, hvis det har været af et sådant omfang, at den pågældendes arbejdsbyrde set over en længere periode væsentligt har oversteget den for området normalt gældende arbejdsbyrde. Godtgørelse for merarbejde gives i form af tjenestefrihed af samme varighed som det præsterede merarbejde med tillæg af 50% eller med betaling time for time med tillæg af 50% Godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere For overenskomstansatte akademikere er der indgået en aftale, som på mange punkter er identisk med merarbejdsreglerne for tjenestemænd uden højeste tjenestetid. Overenskomstansatte overlæger og hospitalsfysikere ansat ved onkologiske afdelinger er omfattet af disse regler. Det fremgår af aftalen, at der mellem amtet og (lokale) repræsentanter for vedkommende forhandlingsberettigede organisation kan afholdes en årlig drøftelse af merarbejdets omfang. Konstateres der vedvarende merarbejde, kan det drøftes, hvordan dette nedbringes. 3.4 EFFEKTIVISERINGER Et middel til øget produktion eller bedre service kan være effektiviseringer de steder, hvor det vurderes muligt. Resultatløn kan være et godt redskab til at understøtte effektiviseringer, idet personalet derved bliver mere motiverede og føler et større medansvar over for sådanne tiltag. Resultatløn fastsættes efter reglerne aftalt mellem blandt andre Amtsrådsforeningen og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte. De konkrete aftaler om resultatløn indgås mellem amtet og vedkommende forhandlingsberettigede organisation.

13 Side 13 BILAG 1 Grupper omfattet af vejledningen: Foreningen af Speciallæger, Foreningen af Yngre Læger, Sundhedskartellet bestående af Dansk Sygeplejeråd, Danske Bioanalytikere, Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter, Den Alm. Danske Jordemoderforening, Økonomaforeningen, Farmakonomforeningen, Dansk Tandplejerforening og Dansk Socialrådgiverforening, HK/KOMMUNAL for så vidt angår lægesekrerærer og ledende lægesekretærer, Forbundet af Offentligt Ansatte for så vidt angår social- og sundhedsassistenter, portører, husassistenter m.fl., Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark for så vidt angår rengøringsassistenter m.fl., Ledernes Hovedorganisation og Forbundet af Offentligt Ansatte for så vidt angår ledende servicepersonale.

14 Side 14

21.52 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid

21.52 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid KL Forhandlingsfællesskabet Side 2 Under henvisning til tjenestemandsregulativets 32, stk. 1, er følgende aftale om

Læs mere

21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid

21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid 21.52 O.89 Aftale om godtgørelse for merarbejde til tjenestemænd uden højeste tjenestetid Kommunernes Landsforening Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Under henvisning til tjenestemandsregulativets

Læs mere

Arbejdstidsaftale kort fortalt

Arbejdstidsaftale kort fortalt Arbejdstidsaftale kort fortalt Kommenteret udgave af arbejdstidsaftalen med tilhørende eksempler og lønarter. 4 Normperiode og søgnehelligdage Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er 37 timer pr. uge

Læs mere

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere KL Frederiksberg Kommune Akademikernes Centralorganisation Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Merarbejdsbegrebet...

Læs mere

A F T A L E om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

A F T A L E om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKST- NÆVN AKADEMIKERNES CENTRALOR- GANISATION A F T A L E om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende

Læs mere

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte

Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte Side 1 Aftale om godtgørelse for merarbejde til overenskomstansatte akademikere KL AC Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Merarbejdsbegrebet... 3 3. Indberetning... 3 4. Merarbejdets

Læs mere

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE

Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne 38 Underbilag 4.1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i regionerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. ved specialundervisningen for børn og

Læs mere

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema.

Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. Ergoterapeutforeningen Arbejdstid kommuner Få svar på spørgsmål om eksempelvis vagtplan, ferie og fridage og dine rettigheder ved mer- og overarbejde som kommunalt ansat med vagtskema. For ansatte med

Læs mere

tat meddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3.

tat meddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3. tatmeddelelse 27.05.13 J. nr. 7.3. Om: Regler for over-/merarbejde mv. og honorering herfor Da reglerne om over- og merarbejdsbetaling er forholdsvis komplicerede og ofte giver anledning til mange spørgsmål,

Læs mere

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013:

Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: Uddrag af resultatet af forhandlingerne mellem Finansministeren og AC 2013: 16. Arbejdstid Lønnen efter denne overenskomst forudsætter fuldtidsbeskæftigelse svarende til gennemsnitlig 37 timer ugentlig.

Læs mere

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014.

Lokalaftalen har virkning fra den 1. august 2013, og kan med 3 måneders varsel opsiges til en 31. juli, dog tidligst til den 31. juli 2014. Administrationsgrundlag arbejdstidsaftale for skolepædagoger, Randers Kommune 1 Indledning Randers Kommune og BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Østjylland har indgået en lokal arbejdstidsaftale

Læs mere

Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for. produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014.

Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for. produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014. Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for produktionsskolelærerne pr. 1. august 2014. 1. udgave, januar 2014 Lovindgreb OK 13 om arbejdstid for produktionsskolelærerne Af konsulent Erling Kure Ved lov nr. 409

Læs mere

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Indledende bemærkninger Med henblik på en fortsat opretholdelse af et rimeligt beredskab inden for sygehus og institutionsområdet samt i kommunernes ældreområde

Læs mere

Vejledning, 2. udgave

Vejledning, 2. udgave Vejledning, 2. udgave 19. december. 2014 Merarbejde på stx, hhx, htx og hf Moderniseringsstyrelsen udsender denne 2. udgave af vejledning om opgørelse af merarbejde. Merarbejde ikke overarbejde Gymnasielærere

Læs mere

FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet

FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet FAQ vedrørende nye arbejdstidsregler på skoleområdet Personaleafdelingen har i december 2013 til februar 2014 holdt oplæg på kommunens skoler vedrørende de nye arbejdstidsregler for lærere, som træder

Læs mere

Protokollat 3 Læreruddannede eller allerede ansatte i folkeskolen beskæftiget med henblik på vejledning om valg af uddannelse og erhverv

Protokollat 3 Læreruddannede eller allerede ansatte i folkeskolen beskæftiget med henblik på vejledning om valg af uddannelse og erhverv Side 41 Protokollat 3 Læreruddannede eller allerede ansatte i folkeskolen beskæftiget med henblik på vejledning om valg af uddannelse og erhverv 1. Hvem er omfattet Protokollatet omfatter personer, der

Læs mere

Arbejdstidsregler for Randers Social- og Sundhedsskole Februar 2014. Arbejdstidsregler for

Arbejdstidsregler for Randers Social- og Sundhedsskole Februar 2014. Arbejdstidsregler for Arbejdstidsregler for 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Arbejdstid... 3 3 Værnsregler... 3 4 Arbejdstidsopgørelse... 4 4.1 Pauser... 4 4.2 Spisepauser... 4 4.3 Dage med ret til fravær med løn...

Læs mere

Arbejdstidsaftaler. for rengøringsassistenter m.fl. - det administrative dagområde - det døgndækkede område DEN OFFENTLIGE GRUPPE

Arbejdstidsaftaler. for rengøringsassistenter m.fl. - det administrative dagområde - det døgndækkede område DEN OFFENTLIGE GRUPPE RLTN Arbejdstidsaftaler for rengøringsassistenter m.fl. - det administrative dagområde - det døgndækkede område 2013 DEN OFFENTLIGE GRUPPE Forord Den offentlige gruppe i 3F har valgt at trykke disse 2

Læs mere

**NYT** pr. dato = Nyt efter overenskomstens/aftalens ikrafttræden

**NYT** pr. dato = Nyt efter overenskomstens/aftalens ikrafttræden Side 1 ARBEJDSTIDSREGLER FOR UNDERVISNINGSOMRÅDET I REGIONERNE **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse træder i kraft efter

Læs mere

Skoleåret nærmer sig sin slutning, og nu er det tid til at gøre arbejdstiden op.

Skoleåret nærmer sig sin slutning, og nu er det tid til at gøre arbejdstiden op. Vejledning 18. juni 2014 Merarbejde på stx, hhx, htx og hf Skoleåret nærmer sig sin slutning, og nu er det tid til at gøre arbejdstiden op. Moderniseringsstyrelsen har derfor valgt at udsende denne vejledning

Læs mere

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Regional arbejdstidsaftale

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Regional arbejdstidsaftale Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Regional arbejdstidsaftale 2 Hvordan skal jeg arbejde tjenestens placering Du skal være bekendt med tjenestens placering mindst 4 uger forud. Normperiode: For at lave

Læs mere

indgået i henhold til

indgået i henhold til KOMMUNER LOKAL AFTALE indgået i henhold til Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - pædagogisk område indgået mellem KL, FOA og Socialpædagogerne. Aftale om hviletid og fridøgn indenfor døgninstitutionsområdet

Læs mere

ARBEJDSTIDSAFTALE (Neurofysiologiassistenter)

ARBEJDSTIDSAFTALE (Neurofysiologiassistenter) AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE ARBEJDSTIDSAFTALE (Neurofysiologiassistenter) 1999 Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 5 KAPITEL 1. ARBEJDSTILRETTELÆGGELSE... 5 1.

Læs mere

11.05.4.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

11.05.4.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND FOA FAG OG ARBEJDE AFTALE vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. **NYT**

Læs mere

Side 1 HK/KOMMUNAL DANSK LÆGESEKRETÆR- FORENING/HK

Side 1 HK/KOMMUNAL DANSK LÆGESEKRETÆR- FORENING/HK AMTSRÅDSFORENINGEN 11.05.11.1 Side 1 FOA FAG OG ARBEJDE HK/KOMMUNAL DANSK LÆGESEKRETÆR- FORENING/HK ARBEJDSTIDSAFTALE 2005 Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 5 KAPITEL 1. AFTALENS OMRÅDE...

Læs mere

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Kommunal arbejdstidsaftale

Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Kommunal arbejdstidsaftale Lav dit eget arbejdstidstjek hvordan? Kommunal arbejdstidsaftale 2 Hvordan skal jeg arbejde tjenesteplan Du skal kende din tjenesteplan 4 uger før den træder i kraft og den udleverede tjenesteplan skal

Læs mere

AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN KL KØBENHAVN KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE DANSKE BIOANALYTIKERE DANSKE FYSIOTERAPEUTER DANSK SYGEPLEJERÅD DANSK TANDPLEJERFORENING DEN ALMINDELIGE DANSKE JORDEMODERFORENING ERGOTERAPEUTFORENINGEN

Læs mere

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN

KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN KOMMENTERET AFTALE OM HVILETID OG FRIDØGN Indledende bemærkninger Med henblik på en fortsat opretholdelse af et rimeligt beredskab inden for sygehus og institutionsområdet samt i kommunernes ældreområde

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Indhold Tjenesteplan /mødeplan... 2 Den daglige arbejdstid... 2 Pauser... 3 Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid (normtimer)

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Underbilag 2.1 Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. i folkeskolen, ved voksenspecialundervisning,

Læs mere

79.03 O.11 45/2011 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion

79.03 O.11 45/2011 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion mv. KL Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet

Læs mere

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Side 1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Hvem er omfattet af reglerne... 3 2. Lokalaftaler... 3 3. Arbejdstid... 3 4. Deltid... 3 5. Opgaveoversigt... 3 6.

Læs mere

11.05.11.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

11.05.11.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE HK/KOMMUNAL DL PATIENT ADMINISTRATI- ON KOMMUNIKATION ARBEJDSTIDSAFTALE 2011 **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med

Læs mere

Side 1 SATTE HK/KOMMUNAL DANSK LÆGESEKRETÆRFOR- ENING/HK ARBEJDSTIDSAFTALE. med FOA-bemærkninger OK-02

Side 1 SATTE HK/KOMMUNAL DANSK LÆGESEKRETÆRFOR- ENING/HK ARBEJDSTIDSAFTALE. med FOA-bemærkninger OK-02 AMTSRÅDSFORENINGEN 11.05.11.1 Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT AN- SATTE HK/KOMMUNAL DANSK LÆGESEKRETÆRFOR- ENING/HK ARBEJDSTIDSAFTALE med FOA-bemærkninger Side 2 2002 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 4

Læs mere

Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale.

Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale. Bilag 2a for pædagoger, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og andet pædagogisk personale. 1. Indledning Aarhusaftalen er den fælles aftale, der sætter rammerne for samarbejdet mellem skolens ledelse

Læs mere

Arbejdstidsaftale 11. Kommunernes Landsforening. Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet

Arbejdstidsaftale 11. Kommunernes Landsforening. Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet Arbejdstidsaftale 11 Kommunernes Landsforening Dansk Sygeplejeråd Danske Fysioterapeuter Ergoterapeutforeningen Kost & Ernæringsforbundet Arbejdstidsaftale 11 - KL Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Layout:

Læs mere

Protokollat. om virksomhedsspecifikke særaftaler. for. Privathospitalet Mølholm A/S

Protokollat. om virksomhedsspecifikke særaftaler. for. Privathospitalet Mølholm A/S Protokollat om virksomhedsspecifikke særaftaler for Privathospitalet Mølholm A/S 2017-2020 Kapitel 1 Løn og pension... 3 1 Løn... 3 2 Pension... 4 Kapitel 2 Deltidsansatte og timelønnede... 4 3 Deltidsansatte...

Læs mere

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra

VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra VELKOMMEN Medlemsmøde om arbejdstidsregler gældende fra 01.04.2016 Præsentation og forventninger Hvem er vi? Hvilke forventninger har I til i dag?? Konkrete spørgsmål?? Hvilke aftaler gælder? Arbejdsmiljøloven

Læs mere

Aftale om arbejdstidsregler for pædagogisk personale ved daginstitutioner, klubber, skolefritidsordninger

Aftale om arbejdstidsregler for pædagogisk personale ved daginstitutioner, klubber, skolefritidsordninger Aftale om arbejdstidsregler for pædagogisk personale ved daginstitutioner, klubber, skolefritidsordninger mv. KL BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse

Læs mere

O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtslige institutioner

O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtslige institutioner AMTSRÅDSFORENINGEN 34.04.1 Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtslige institutioner 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Arbejdstidsaftale. Danske Regioner

Arbejdstidsaftale. Danske Regioner Arbejdstidsaftale 11 Danske Regioner for sygeplejersker og radiografer bioanalytikere ergoterapeuter fysioterapeuter jordmødre kost- og ernæringsfagligt personale farmakonomer tandplejere Arbejdstidsaftale

Læs mere

Vejledning om tilrettelæggelse af arbejdstid for overenskomstansatte kirkefunktionærer. Udarbejdet af Ministeriet for Ligestilling og Kirke

Vejledning om tilrettelæggelse af arbejdstid for overenskomstansatte kirkefunktionærer. Udarbejdet af Ministeriet for Ligestilling og Kirke Vejledning om tilrettelæggelse af arbejdstid for overenskomstansatte kirkefunktionærer Udarbejdet af Ministeriet for Ligestilling og Kirke Indledning: I forbindelse med indgåelsen af overenskomster og

Læs mere

Organisationsaftale for Kemoteknikere og Levnedsmiddelteknikere i statens tjeneste

Organisationsaftale for Kemoteknikere og Levnedsmiddelteknikere i statens tjeneste 4.3.56 1. marts 1995 Cirkulære om Organisationsaftale for Kemoteknikere og Levnedsmiddelteknikere i statens tjeneste 4.3.56 A INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...3 ORGANISATIONSAFTALE 1. Organisationsaftalens

Læs mere

Folkeskolen, ny 14 og 15 i Arbejdstid. Lærernes Centralorganisation, 14. marts 2013

Folkeskolen, ny 14 og 15 i Arbejdstid. Lærernes Centralorganisation, 14. marts 2013 Folkeskolen, ny 14 og 15 i 50.01 Under hensyntagen til arbejdstilrettelæggelsen i skolevæsenet kan kommunalbestyrelsen fastsætte arbejdstiden for lærere i folkeskolen i overensstemmelse med nedenstående

Læs mere

79.01 O.13 09/2014 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion

79.01 O.13 09/2014 Side 1. Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte i kommunernes ældre-, sundheds- og handicapområde, kostproduktion mv. KL FOA - Fag og Arbejde Side 2 Indholdsfortegnelse Side Indledende bemærkninger... 3 Kapitel 1.

Læs mere

Vejledning. Om merarbejde og frihed for ansatte med ukontrollabel tjeneste

Vejledning. Om merarbejde og frihed for ansatte med ukontrollabel tjeneste Vejledning Om merarbejde og frihed for ansatte med ukontrollabel tjeneste 1. Hvornår er man ukontrollabel 2. Tidsregistrering 3. Anvendelse af konto 9001 og 9002: Mertid og frihed 4. Muligheder for merarbejdsgodtgørelse

Læs mere

Arbejdstid på offentlige arbejdspladser

Arbejdstid på offentlige arbejdspladser Arbejdstid på offentlige arbejdspladser Hvordan er reglerne? Tænk længere Arbejdstid på offentlige arbejdspladser // 3 Arbejdstid på offentlige arbejdspladser hvordan er reglerne? På mange offentlige arbejdspladser

Læs mere

Bilag 1 Arbejdstid Indhold

Bilag 1 Arbejdstid Indhold Bilag 1 Arbejdstid Indhold 1 - Tjenesteliste... 2 2 - Ugentlig arbejdstid... 4 3 - Daglig arbejdstid... 5 4 - Pauser... 5 5 Hviletid, fridøgn og anden frihed... 6 6 - Søgnehelligdage og andre særlige fridage...

Læs mere

Arbejdstidsaftale for ikke-faglærte lønarbejdere, der er beskæftiget ved rengørings- og køkkenarbejde el. lign.

Arbejdstidsaftale for ikke-faglærte lønarbejdere, der er beskæftiget ved rengørings- og køkkenarbejde el. lign. Side 31 Arbejdstidsaftale for ikke-faglærte lønarbejdere, der er beskæftiget ved rengørings- og køkkenarbejde el. lign. Kommunernes Landsforening Forbundet af Offentligt Ansatte Side 32 Kapitel 1. Arbejdstilrettelæggelse...

Læs mere

Vejledning om den nye arbejdstidsaftale pr. 1. oktober 2006 for TAP-ansatte med dagarbejdstid.

Vejledning om den nye arbejdstidsaftale pr. 1. oktober 2006 for TAP-ansatte med dagarbejdstid. KØBENHAVNS UNIVERSITET Vejledning om den nye arbejdstidsaftale pr. 1. oktober 2006 for TAP-ansatte med dagarbejdstid. Omfatter ikke: AC-ansatte, undervisere og dyrepassere ( Lager & Handel ) er p.t. uafklaret,

Læs mere

FAGLIGT FÆLLES FORBUND - 3F DANSK JOURNALISTFORBUND

FAGLIGT FÆLLES FORBUND - 3F DANSK JOURNALISTFORBUND Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE FAGLIGT FÆLLES FORBUND - 3F DANSK JOURNALISTFORBUND ARBEJDSTIDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER M.FL., RENGØRINGSASSISTENTER M.FL., OG FOTOGRAFER **NYT**

Læs mere

Vejledning til TR om lokalaftaler

Vejledning til TR om lokalaftaler Vejledning til TR om lokalaftaler 1 Side 2 af 9 KOMMUNER Indledning... 3 Kompetence... 3 Lokalaftalens indhold... 4 Hjemmel... 4 Opgørelsesperiode... 4 Daglig arbejdstid... 4 Arbejdstidsbestemte ydelser...

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område Indhold Mødeplan, tjenesteliste eller rulleplan... 2 Den daglige arbejdstid... 2 Pauser... 2 Normtimer og normperiode... 3

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det regionale område En brugervenlig omskrivning af arbejdstidsaftalen Danske Regioner. Nedenstående gælder, hvis der ikke er indgået lokale arbejdstidsaftaler

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område

Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Dansk Sygeplejeråds pixi udgave af arbejdstidsaftalen på det kommunale område Indhold Tjenesteplan /mødeplan... 2 Den daglige arbejdstid... 2 Pauser... 2 Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid (normtimer)

Læs mere

Side 1. O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtslige institutioner OK-05

Side 1. O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtslige institutioner OK-05 AMTSRÅDSFORENINGEN 34.04.1 Side 1 FOA - FAG OG ARBEJDE O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtslige institutioner 2005 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

ARBEJDSTIDSAFTALE (Servicemedarbejdere/-assistenter ved sygehuse)

ARBEJDSTIDSAFTALE (Servicemedarbejdere/-assistenter ved sygehuse) AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE KVINDELIGT ARBEJDERFORBUND I DANMARK ARBEJDSTIDSAFTALE (Servicemedarbejdere/-assistenter ved sygehuse) 1999 Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING...

Læs mere

ARBEJDSTIDSAFTALE FOR DE KOMMUNALE DØGNOMRÅDER - SYGE/ SUNDHEDSPLEJERSKER, KOSTFAGLIGT PERSO- NALE, ERGO- OG FYSIOTERAPEUTER M.FL.

ARBEJDSTIDSAFTALE FOR DE KOMMUNALE DØGNOMRÅDER - SYGE/ SUNDHEDSPLEJERSKER, KOSTFAGLIGT PERSO- NALE, ERGO- OG FYSIOTERAPEUTER M.FL. ARBEJDSTIDSAFTALE FOR DE KOMMUNALE DØGNOMRÅDER - SYGE/ SUNDHEDSPLEJERSKER, KOSTFAGLIGT PERSO- NALE, ERGO- OG FYSIOTERAPEUTER M.FL. 15 KOMMUNERNES LANDSFORENING KL DANSK SYGEPLEJERÅD DANSKE FYSIOTERAPEUTER

Læs mere

11.05.9.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

11.05.9.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DANSK SYGEPLEJERÅD DANSKE BIOANALYTIKERE ERGOTERAPEUTFORENINGEN DANSKE FYSIOTERAPEUTER KOST & ERNÆRINGSFORBUNDET JORDEMODERFORENINGEN DANSK TANDPLEJERFORENING

Læs mere

Kredsens politik for indgåelse af lokale arbejdstidsaftaler på det kommunale område

Kredsens politik for indgåelse af lokale arbejdstidsaftaler på det kommunale område Kredsens politik for indgåelse af lokale arbejdstidsaftaler på det kommunale område Kredsens politik for indgåelse af lokale arbejdstidsaftaler på det kommunale område... 1 Forord... 3 Der skal være en

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for sanitører overført fra amtskommuner) 2007 Cirkulære af 14. marts 2007 Perst. nr. 028-07 PKAT nr. 148 J.nr. 07-348-137 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra amtskommuner)

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen. overført fra amtskommuner) Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for køkkenmedhjælpere overført fra amtskommuner) 2007 Cirkulære af 30. marts 2007 Perst. nr. 038-07 PKAT nr. 148 J.nr. 07-348-30

Læs mere

Arbejdstidsregler. Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i Region Sjælland

Arbejdstidsregler. Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i Region Sjælland 1 Arbejdstidsregler Socialpædagoger på døgninstitutioner m.v. ansat i Region Sjælland Om de centrale arbejdstidsregler. Indhold: 1. Regelhenvisninger side 3 2. Hvad gælder for grundplanen side 4 3. Særligt

Læs mere

Arbejdstid og merarbejde

Arbejdstid og merarbejde HR OG KOMMUNIKATION Arbejdstid og merarbejde Retningslinjer for uddannelsesfaglige medarbejdere i UCL Oktober 2014 Indhold 1. Opgørelse af arbejdstid (AC, CO10 og LC s forhandlingsområde)...3 1.1 Merarbejde

Læs mere

22.04 Lægelige chefer Pr. 1. april 2015

22.04 Lægelige chefer Pr. 1. april 2015 22.04 Lægelige chefer Pr. 1. april 2015 Pr. 01.01.2014 Løntrin Pensionsgivende tillæg Lægelige direktører 53 Aftales lokalt Cheflæger 52 eller 53 Aftales lokalt Andre lægelige chefer i højere 52 Aftales

Læs mere

Aftalen omfatter jordemødre, som har valgt at indgå i Kendt Jordemoderordningen.

Aftalen omfatter jordemødre, som har valgt at indgå i Kendt Jordemoderordningen. Lokal aftale om løn og arbejdstid indgået i henhold til aftale om lokal løndannelse og aftale om decentrale arbejdstidsaftaler mellem Sygehus Syd, Næstved Sygehus og Jordemoderforeningen. 1 Aftalens dækningsområde

Læs mere

Kredsens politik for indgå else åf lokåle årbejdstidsåftåler på det kommunåle områ de

Kredsens politik for indgå else åf lokåle årbejdstidsåftåler på det kommunåle områ de Kredsens politik for indgå else åf lokåle årbejdstidsåftåler på det kommunåle områ de Indhold Forord... 3 Der skal være en drøftelse... 3 Kredsens politik... 3 Afvigelser fra de overenskomstaftalte arbejdstidsregler...

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet...3 2. Løn...3 3. Grundløn...3

Læs mere

Vejledning til TR om lokalaftaler

Vejledning til TR om lokalaftaler Vejledning til TR om lokalaftaler 1 Side 2 af 8 REGIONEN Indledning... 3 Kompetence... 3 Lokalaftalens indhold... 4 Hjemmel... 4 Opgørelsesperiode... 4 Daglig arbejdstid... 4 Arbejdstidsbestemte ydelser...

Læs mere

BILAG TIL RESULTAT MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC

BILAG TIL RESULTAT MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC BILAG TIL RESULTAT MELLEM FINANSMINISTEREN OG AC 2013 15 GYMNASIESKOLER MV. Bilag 5 I. Overenskomst af 10. februar 2012 mellem Finansministeriet og Gymnasieskolernes Lærerforening om lærere og pædagogiske

Læs mere

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR DANSKE REGIONERS OMRÅDE

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR DANSKE REGIONERS OMRÅDE KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE INDEN FOR DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK 11 Forord: Arbejdstidsaftalen på Danske Regioners område er præget af forskellige hensyn: aftalen dækker et område, hvor arbejdet skal

Læs mere

Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - social- og sundhedspersonale

Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - social- og sundhedspersonale Side 1 Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - social- og sundhedspersonale KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 79.01 Side 2 Forord... 3 Drøftelser om arbejdstid på arbejdspladsen...

Læs mere

11.05.9.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

11.05.9.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DANSK SYGEPLEJERÅD DANSKE BIOANALYTIKERE ERGOTERAPEUTFORENINGEN DANSKE FYSIOTERAPEUTER KOST & ERNÆRINGSFORBUNDET JORDEMODERFORENINGEN DANSK TANDPLEJERFORENING

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S

Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S MOVIA Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsledere ansat i MOVIA og tjenestegørende i ARRIVA Danmark A/S KL FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Løn... 3 3.

Læs mere

nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling

nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling Serie C-I - 1 JU 1 1979 19. december 1974. ARBEJDSTIDSREGLER Aftale Afsnit 8, Gruppe 1, Lb.nr. lla. Afsn.8, Gr.l, Lb.nr. 11 annulleres. om arbejdstidsregler m.m. for

Læs mere

Vejledning i udfyldelse af arbejdstidsplaner med start-/slut tider.

Vejledning i udfyldelse af arbejdstidsplaner med start-/slut tider. Vejledning i udfyldelse af arbejdstidsplaner med start-/slut tider. 1. Normaltjeneste... 3 2. Delt tjeneste... 3 3. Omlagt normaltjeneste... 4 4. Ekstratimer for deltidsansatte... 5 Manglende varsel...

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for rengøringsassistenter overført fra kommuner) 2007 Cirkulære af 2. marts 2007 Perst. nr. 026-07 PKAT nr. 148 J.nr. 07-348-138

Læs mere

VELKOMMEN WORKSHOP OM ARBEJDSTID GÆLDENDE FRA

VELKOMMEN WORKSHOP OM ARBEJDSTID GÆLDENDE FRA VELKOMMEN WORKSHOP OM ARBEJDSTID GÆLDENDE FRA 01.04.2016 PRÆSENTATION Faglig sagsbehandler Gitte Rahbek FORVENTNINGER Hvad forventninger har i til i dag?? Konkrete spørgsmål?? Hvor gælder aftalen?? Vigtigt

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for overenskomstansatte civiløkonomer (HD))

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for overenskomstansatte civiløkonomer (HD)) Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for overenskomstansatte civiløkonomer (HD)) 2006 Cirkulære af 27. november 2006 Perst. nr. 059-06 PKAT nr. J.nr. 06-348-57 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for overenskomstansatte kontorfunktionærer og edb personale) 2005 Cirkulære af 6. juli 2006 Perst. nr. 042-06 PKAT nr. 240,

Læs mere

Arbejdstidsaftale for ansatte ved lokalbanerne

Arbejdstidsaftale for ansatte ved lokalbanerne Side 1 Arbejdstidsaftale for ansatte ved lokalbanerne KL Dansk Jernbaneforbund HK/KOMMUNAL HK Trafik og Jernbane Side 2 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Afgrænsning... 3 1. Hvem er omfattet...3 Kapitel

Læs mere

A RBEJDSTIDSAFTALE (Husassistenter m.fl.)

A RBEJDSTIDSAFTALE (Husassistenter m.fl.) AMTSRÅDSFORENINGEN 11.05.9.1 Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE A RBEJDSTIDSAFTALE (Husassistenter m.fl.) 1999 Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 5 KAPITEL 1. ARBEJDSTILRETTELÆGGELSE...

Læs mere

ARBEJDSTIDSAFTALE (Tilsynsførende forsorgsassistenter)

ARBEJDSTIDSAFTALE (Tilsynsførende forsorgsassistenter) AMTSRÅDSFORENINGEN 11.05.9.1 Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE ARBEJDSTIDSAFTALE (Tilsynsførende forsorgsassistenter) 1999 Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 5 KAPITEL 1. ARBEJDSTILRETTELÆGGELSE...

Læs mere

64.11 O /2011 Side 1. Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner

64.11 O /2011 Side 1. Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner Side 1 Aftale vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner mv. KL Socialpædagogernes Landsforbund FOA - Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 64.11 Side 2

Læs mere

DANSKE REGIONER LØNREGULERING PR 1. JANUAR 2014

DANSKE REGIONER LØNREGULERING PR 1. JANUAR 2014 DANSKE REGIONER LØNREGULERING PR 1. JANUAR 2014 Farmakonomer i basisstillinger i Danske Regioner er omfattet af ny lønmodel for Sundhedskartellet. Lønmodellen, som gælder for alle Sundhedskartellets basisstillinger,

Læs mere

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1

ÅRSNORM. - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 ÅRSNORM - En aftale Teknikog Servicesektoren har søsat FOA 1 Indledning...3 Før vi arbejder med planlægning af årsnormen...3 Hvor mange timer består årsnormen af...3 Hvad skal afskrives årsnormen og hvordan

Læs mere

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet. grundlæggende social- og sundhedsuddannelser

Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet. grundlæggende social- og sundhedsuddannelser Cirkulære om Regulativ om løn og ansættelsesvilkår for lærere og ledere ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der udbyder de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser 2007 Cirkulære af 13.

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E af 19. januar 2015 i

O P M A N D S K E N D E L S E af 19. januar 2015 i O P M A N D S K E N D E L S E af 19. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0158: Dansk Sygeplejeråd (advokat Steen Hellmann) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Midtjylland (Advokat Morten

Læs mere

O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtskommunale institutioner

O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtskommunale institutioner AMTSRÅDSFORENINGEN Side 1 FORBUNDET AF OFFENTLIGT ANSATTE O V E R E N S K O M S T om løn- og ansættelsesvilkår for piccoloer og piccoliner ansat ved amtskommunale institutioner 1999 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

22.04 Lægelige chefer Pr. 1. januar 2014

22.04 Lægelige chefer Pr. 1. januar 2014 22.04 Lægelige chefer Pr. 1. januar 2014 Pr. 01.01.2014 Løntrin Pensionsgivende tillæg Lægelige direktører 53 Aftales lokalt Cheflæger 52 eller 53 Aftales lokalt Andre lægelige chefer i højere 52 Aftales

Læs mere

Opgørelse af arbejdstid i forbindelse med overgang til nye arbejdstidsregler pr. 1. august 2014

Opgørelse af arbejdstid i forbindelse med overgang til nye arbejdstidsregler pr. 1. august 2014 Vejledning 19. maj 2014 Opgørelse af arbejdstid i forbindelse med overgang til nye arbejdstidsregler pr. 1. august 2014 Den 1. august 2014 træder de nye arbejdstidsregler i kraft for lærere omfattet af

Læs mere

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen

Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen Cirkulære om Ansættelsesvilkår i forbindelse med kommunalreformen (særvilkår for overenskomstansatte specialarbejdere (skolebetjente m.fl. fra Københavns Kommune)) 2007 Cirkulære af 25. juni 2007 Perst.

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Loka lafta le. SL og FOA 79.01

Loka lafta le. SL og FOA 79.01 Loka lafta le Vedrørende arbejdstid for basis medarbejdere Omfattet af arbejdstidsaftale for ansatte SL 64.01 og FOA 79.01 Ved Kildehaven, Boliger & Sund hedscenter Maj 2017 i Aftale om arbejdstid for

Læs mere

EG Kommuneinformation A/S Side 1 af 15

EG Kommuneinformation A/S Side 1 af 15 Titel O.15 Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder - syge/sundhedsplejersker, kostfagligt personale, ergo- og Status Gældende Ikrafttrådt 01-04-2016 Type Aftale Nummer 79.03 Publiceret 09-09-2015

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 002-15 Opmandskendelse om honorering for ekstra arbejde udført

Læs mere

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK11

KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK11 KOMMENTERET ARBEJDSTIDSAFTALE indenfor DANSKE REGIONERS OMRÅDE OK11 FORORD Arbejdstidsaftalen på Danske Regioners område er præget af forskellige hensyn: aftalen dækker et område, hvor arbejdet skal udføres

Læs mere

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND FOA FAG OG ARBEJDE AFTALE vedrørende arbejdstid og rådighedstjeneste for pædagogisk personale ved døgninstitutioner m.v. **NYT**

Læs mere

Vejledning i udfyldelse af arbejdstidsplaner med start-/slut tider.

Vejledning i udfyldelse af arbejdstidsplaner med start-/slut tider. Vejledning i udfyldelse af arbejdstidsplaner med start-/slut tider. 1. Normaltjeneste...3 2. Delt tjeneste...3 3. Omlagt normaltjeneste...4 4. Ekstratimer for deltidsansatte...5 Manglende varsel... 5 5.

Læs mere