Fødsler, jordemødre og travlhed på fødegangene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fødsler, jordemødre og travlhed på fødegangene"

Transkript

1 Fødsler, jordemødre og travlhed på fødegangene Resume I forbindelse med årets finanslovsforhandlinger har der været fokus på travlheden på landets fødeafdelinger. I offentligheden har enkelte forsøgt at fremme en dagsorden, der hedder, at der ikke er øget travlhed, fordi antallet af fødsler er faldet de senere år, og samtidig er der blevet flere fastansatte jordemødre i regionerne. Faktum er, at der ikke er kommet flere ansatte til selve fødslerne, og samtidig er opgaverne ved fødslerne vokset i omfang. Baggrund Siden før overgang fra praktiserende jordemødre til offentligt ansatte jordemødre i centre (indfaset 1974) har der været en kronisk mangel på jordemødre i Danmark. I mange år blev jordemødre uddannet på de to skoler i hhv Aalborg (åbnet sidst i 70erne) og København. Resultatet igennem alle årene har været, at der har været store problemer med at få besat stillinger i områder, der lå geografisk længst fra de to skoler. Fyn, dele af Sjælland, samt fødeafdelingerne fra Sønderjylland og et godt stykke op i Jylland havde konstant ubesatte stillinger. Situationen medførte et pres fra både Christiansborg og regions (amts) politikere for at få uddannet flere jordemødre. Især politikere fra det nuværende Syddanmark pressede på. Derfor oprettede man et ekstra uddannelsessted i Esbjerg. De første studerende startede her i Samtidig var der op gennem 00 erne stort fokus på en kommende mangel på hænder i sundhed, pleje og omsorg. Forskellige tiltag til at få flere til at søge ind på de uddannelser, hvor der i fremtiden ville blive mangel, var ikke slået igennem i ønsket omfang. Derfor begyndte flere politikere at tænke i opgaveglidning mm. På sundhedsområdet besluttede den daværende regering, FTF og Danske Regioner i trepartsaftalen fra 2007 at øge optaget på nogle af de populære uddannelser og lade disse grupper overtage flere opgaver. Konkret øgede man optaget på fysioterapeut- og jordemoderuddannelsen. For jordemodergruppen har initiativerne med den ekstra uddannelse og trepartsaftalen fra 2007 ført til, at optaget er steget fra omkring 100 til mellem 150 og 175 om året. Den første årgang af jordemødre fra Esbjerg-uddannelsen blev dimitteret i januar 2009, og resultatet af trepartsaftalen kom et par år senere.

2 Resultatet af det pres, som regionale politikere og landspolitikere udførte i 00 erne, har dermed båret frugt. Således har man nu fået ansat jordemødre i de vakante stillinger på fødeafdelingerne, og samtidig har man i stort omfang også brugt jordemødre i hele det felt, som de er uddannet til, så de i de senere år har erstattet andre faggrupper på svangreafdelingerne, barselsafdelingerne og i ultralydsafdelingerne. Tidligere var der ikke jordemødre på disse afdelinger, bortset fra Holbæk og det nu lukkede Gentofte, hvor jordemødre arbejdede på tværs af afdelinger med indlagte gravide (svangre), fødsler og barselpatienter/spæde. I resten af landet håndterede ledelserne manglen på jordemødre ved udelukkende at bruge jordemødre til jordemoderkonsultation og fødsler. Antallet af ansatte jordemødre Danske Regioner med flere har offentliggjort tal over udviklingen af ansatte jordemødre i regionerne. Den ser således ud for antallet af årsværk: Stilling Fuldtid Fuldtid Fuldtid Fuldtid Fuldtid Fuldtid Fuldtid Fuldtid Ledende jordemødre 78,5 76,3 77,2 81,5 87,5 90,2 85,8 93,8 Jordemødre 1.421, , , , , , , ,7 Det ses af tabellen, at der har været et fald i antallet af ledende jordemødre. Det hænger sammen med fusioner, rationaliseringer mm., og dækker faktisk over et større fald af ledende jordemødre på fødeafdelingerne. Det sidste skyldes, at der i perioden også er blevet ansat jordemoderledere til at lede svangre- og barselafdelinger, som tidligere har været ledet af andre faggrupper. Når det gælder udviklingen af antal årsværk blandt jordemødre, så er der sket en stigning i perioden, men som nævnt i resumeet og delvist forklaret i baggrundsafsnittet, så har det ikke ført til samlet set flere hænder til fødselsbetjeningen. Som nævnt har der været en stor mangel på jordemødre, med mange vakante stillinger. Konflikten ved overenskomstforhandlingerne i 2008 viste det tydeligt. Således var det i slutningen af konflikten kun på ca. halvdelen af landets fødesteder, at man kunne opretholde et nødberedskab med de fastansatte jordemødre, selvom mange opgaver var skåret bort.

3 Der var fødesteder, hvor 30-50% af stillingerne i perioder ikke kunne besættes pga. manglen på jordemødre. Men hvad gjorde man så? Man benyttede sig af to muligheder. Et stort forbrug af overarbejde og et stort forbrug af vikarbureauer. Begge dele var dyre løsninger. Men naturligvis også brug af alt det støttepersonale, som det gav mening at tilknytte, så jordemødre kunne fokuseres på graviditetsundersøgelser og fødsler. Det betyder, at til tallene i perioden, siden starten af 80 erne og indtil vi ser effekten af Esbjerguddannelsen og det øgede optag i henhold til trepartsaftalen, skal suppleres med de årsværk, som ligger gemt i udbetalt overarbejde og i omkostningerne til vikardækningen. Som det ses af ovenstående tabel, så er der en kraftig stigning i antallet af årsværk fra 2007 til Det var samtidig en periode, der var præget af en del sammenlægninger og besparelseskrav til fødeafdelingerne. Så det er ikke udtryk for, at man i den periode har udvidet kvaliteten eller opgaveløsningen i svangreomsorgen. Især er der et markant spring fra august 2008 til august 2009, som markerer den periode, hvor de første jordemødre fra Esbjerg sluttede sig til det samlede udbud af ny jordemoderarbejdskraft. Samlet sker der en stigning på ( ) 187 årsværk i perioden fra 2007 til Det er ikke udtryk for, at der er kommet flere jordemødre til forløbene på fødselsafdelingerne. Blot, at man har erstattet dyre overarbejdstimer og dyr bureau-vikardækning med fastansatte. I perioden fra 2010 til 2014 er der blevet ansat 193,2 ekstra årsværk. De årsværk er ikke gået til fødslerne, men dækker derimod over, at det politiske ønske fra trepartsaftalen i 2007 er slået igennem. Således er der nu på stort set alle landets hospitaler ansat jordemødre på svangre-, barsel- og ultralydsafdelinger - ud over selvfølgelig fortsat jordemødre til arbejde med graviditetsprogrammer og fødsler. Der findes ikke eksakte tal på denne udvikling, alene af den årsag, at organiseringen er forskellig på stort set alle landets fødeafdelinger. Nogle steder er jordemødrene ansat på fuld tid på svangre- og barselafdelinger, mens man andre steder udnytter fleksibiliteten i, at jordemødre har vagter på både fødeafdelingen og på hhv. svangre- og barselafdelingen. Sidstnævnte situation kan være i dels en såkaldt flyverfunktion, hvor man rykker hen, hvor der er behov for det, men det kan også være med faste vagter på de enkelte afdelinger i en fastlagt brøk. Derudover er der også i perioden kommet en kraftig stigning i de såkaldte kendt jordemoder ordninger. De indebærer i sig selv, at jordemødrene bliver brugt mere smidigt i graviditeten og i barselperioden og dermed aflaster andre faggrupper. Konklusionen på perioden er, at selvom man af nævnte årsager ikke kan sige noget helt præcist om antallet af jordemoderårsværk uden for graviditetskontroller og

4 fødselsbetjening, så kan man alligevel med sikkerhed sige, at de ikke i højere tal er kommet ind på selve de afsnit, hvor fødslerne finder sted. Det kan konkluderes på baggrund af en optælling Jordemoderforeningen har lavet af, hvor jordemødrene i november 2014 har deres primære arbejde, sammenholdt med at det før 2009 kun var Holbæk og Gentofte, som brugte jordemødre gennemgående på konsultation inklusive fødselsforberedelse, svangre-, føde- og barselafdeling. Skulle der være enkelte fødeafdelinger, som kan påvise en marginal stigning af jordemødre til fødslerne, så dækker det over, at man det pågældende sted typisk har sparet social- og sundhedsassistentstillinger væk i større omfang end det antal jordemoderstillinger, som er blevet tilføjet. Det mest kvalificerede skøn over antal jordemødre til fødselsbetjeningen er med ovenstående, at tallet har været nogenlunde konstant i perioden 2007 til Måske lidt faldende, men svært at opgøre helt nøjagtigt pga. ændrede organisationsformer og det store mørketal, som tidligere var gemt i brugen af udbetalt overarbejde og brugen af vikarbureauer. Antal fødsler, opgaver og travlhed Antallet af fødsler i Danmark svinger over tid. Det svinger år for år, og på den enkelte fødeafdeling svinger det med store udsving måned for måned, uge for uge og dag for dag. Således er der naturligvis dage på enkelte fødesteder, hvor antallet af fødsler er 2 eller 3 gange så højt, som dagen før. Det er et grundvilkår for svangreomsorgen, som man så må forsøge at planlægge efter. Det kræver stor fleksibilitet i aftaler, overenskomster, i planlægning og hos medarbejdere. Og dette er en fleksibilitet, der bliver leveret. Mest udpræget i aftaler om kendt jordemoder ordninger, hvor fx 2 jordemødre på skift uge efter uge klarer konsultationer, fødselsforberedelser og fødsler i en 24/7 norm. Men antallet af fødsler svinger også over år. Således havde man i Danmark det højeste antal nyfødte i 1946 med børn, mens man havde det laveste antal i 1983 med børn. I nyere tid har vi set et stort fald fra 2010 til 2011, hvor antallet faldt fra til Siden er antallet i et mere moderat tempo faldet yderligere. Dog har man nok set bundniveauet for denne gang. I hvert fald er der i 3. kvartal 2014 født flere børn end i 3. kvartal Men det er blevet fremhævet, at med et faldende antal fødsler kan der ikke være tale om travlhed på fødegangene. Og rigtig er det, at antallet af jordemødre på selve fødeafdelingerne er nogenlunde konstant, og at antallet af fødsler er faldet med mere end 10 procent i perioden.

5 Imidlertid er der en lang række faktorer, som gør, at opgaverne i forbindelse med hver fødsel er blevet langt større, og med en faktor, som langt overstiger faldet i antal fødsler. 1. Ambulante fødsler. Regionerne har i perioden fra 2007 til 2014 sparet store beløb på at introducere ambulante fødsler. I første omgang til flergangsfødende, men i stigende grad også til førstegangsfødende. Mange af de opgaver, som tidligere blev klaret på en barselafdeling, skal nu klares af jordemoderen på fødegangen. Sikkerhedsmæssigt betyder det meget, at sidste sundhedsfaglige person, som tager afsked med familien, kan stå inde for, at alle observationer er gjort og understøtter, at familien kan sendes hjem. Især i situationer, hvor der er knapt med ressourcer til det igangværende antal fødsler tilstede på fødegangen, og jordemoderen dermed skal videre til den næste fødsel, lægger det et særligt pres på opgaveløsningen, at man er forpligtet til at runde forløbet forsvarligt af. Samtidig er der som erstatning for indlæggelsen indført opfølgende jordemoderbesøg i enten hjemmet eller ambulatoriebesøg på sygehuset, hvor det oftest er jordemødre, som af faglige årsager (samtale om fødselsforløb, eftersyn af bristning/syning, vurdering af bækkenbund) forestår denne opgave. 2. Flere komplicerede forløb. Der er flere faktorer, som medfører flere komplicerede fødsler. Mere screeningsarbejde, stigende BMI, ældre fødende, flere ART-graviditeter, flere flerfoldgraviditeter og flere diagnostiske undersøgelser. Det giver sammenlagt flere opgaver på de færre forløb. 3. Administrative opgaver. I perioden er der kommet flere administrative opgaver til den enkelte fødsel. Ofte skal oplysningerne registreres i flere forskellige administrative systemer. De ekstra timers arbejde med administrative opgaver bliver taget fra den tætte patientomsorg, og det øger naturligt nok travlheden. 4. Besparelser på støttepersonale. I perioden har der været en nedgang i antallet af sosuassistentstillinger på fødegangene. Disses opgaver har så skullet løftes af færre assistenter/jordemødre ind i mellem andre opgaver. 5. Igangsættelser. De tidlige igangsættelser betyder langt flere kontakter mellem jordemoderen og den enkelte gravide i optakten til fødslen. Hvor den gravide uden igangsættelse henvender sig til jordemoderen tidligt eller godt inde i igangværende fødsel, og forbliver på afdelingen, når fødslen går ind i den aktive fase (regelmæssige veer og livmodermund åbnet til 3-4 cm), så er arbejdet med en igangsættelse anderledes og oftest af et større omfang. Således kan der gå flere dage, hvor den gravide er i løbende kontakt med fødeafdelingen i form af undersøgelse, overvågning, medicingivning, overvågning - hver gang. Dels ad hoc telefonkonsultation i forhold til den øgede usikkerhed, som den gravide måtte opleve. Der er således mange ekstra opgaver i forbindelse med en igangsættelse. 6. NIP-indikator 2 vedrørende fødsler fastslår, at der skal være fuld tilstedeværelse af jordemoder hos en kvinde i aktiv fødsel - og at succesraten for dette er opnået ved 90 procent eller derover af forløbene i afdelingen. Regionerne har skrevet dette ind i deres fødeplaner. Gevinsten herved er målbar i LUP og i specifik øget tilfredshed med

6 denne del af arbejdet hos jordemødre. Imidlertid modsvares denne forbedring af andre besparelser (flere opgaver at løse samtidig, samt ovenstående merbelastninger på fødslerne), således at den klare faglige gevinst ved denne satsning risikerer at blive sat overstyr. Konklusion Samlet set er disse forhold medvirkende til, at den samlede opgavemængde i forbindelse med fødselsbetjeningen i perioden 2007 til 2014 er steget kraftigt, mens de samlede personaleressourcer til opgavemængden ikke er øget. Med den øgede bevilling til regionerne målrettet fødeafdelingerne har regionerne mulighed for at rette op på dette problem og dermed give mulighed for en svangreomsorg til kvinderne, der lever op til SSTs svangreanbefalinger.

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 (Omtryk - 23-02-2015 - Bilag tilføjet ) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 252 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 (Omtryk - 23-02-2015 - Bilag tilføjet ) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 252 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 (Omtryk - 23-02-2015 - Bilag tilføjet ) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 252 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København

Læs mere

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital?

Graviditet og fødsel Hjemmefødsel eller fødsel på hospital? Graviditet og fødsel 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende til omkring 21.000 fødsler om året. Uanset hvor du føder i regionen, ønsker vi at give dig de samme tilbud under din graviditet,

Læs mere

Udrulning af kendt jordemoderordning

Udrulning af kendt jordemoderordning Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Udrulning af kendt jordemoderordning 1. Resume Kendt jordemoderordning er indført ved fire ud af regionens

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med din graviditet I denne pjece kan du læse om det vi i Region Sjælland tilbyder i løbet af din graviditet, fødsel og barsel. Vi ønsker, at du får en god og sammenhængende

Læs mere

Region Hovedstaden. Graviditet og fødsel

Region Hovedstaden. Graviditet og fødsel Region Hovedstaden Graviditet og fødsel Indledning Tillykke med din graviditet. Vi glæder os til at se dig på et af Region Hovedstadens fem fødesteder. 1/3 af alle kvinder føder i Hovedstaden - svarende

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014

Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 2014 Dato 27..205 Den Landsdækkende Undersøgelse af patientoplevelser blandt fødende i 204 Den Landsdækkende Undersøgelse for Patientoplevelser (LUP) er en årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af patienters

Læs mere

Sundheds- og ældreudvalget skal i morgen tirsdag den 20. december 2016 have et åbent samråd med fokus på travlheden på landets fødegange.

Sundheds- og ældreudvalget skal i morgen tirsdag den 20. december 2016 have et åbent samråd med fokus på travlheden på landets fødegange. Til Folketingets Sundheds- og ældreudvalg København den 19-12-2016 Jnr. 60-051 /LIB Sundheds- og ældreudvalget skal i morgen tirsdag den 20. december 2016 have et åbent samråd med fokus på travlheden på

Læs mere

Forslag til styrkelse af fødeområdet

Forslag til styrkelse af fødeområdet Område: Økonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi Journal nr.: 17/2159 Dato: 4. maj 2017 Udarbejdet af: Karina Edvardsen E-mail: Karina.Edvardsen@rsyd.dk Telefon: 21599822 C:\Program Files (x86)\incaptiva\icms

Læs mere

I lyset af regionsrådet nylige beslutning om fødeområdet har jeg et par spørgsmål om jordemødrenes arbejde på området:

I lyset af regionsrådet nylige beslutning om fødeområdet har jeg et par spørgsmål om jordemødrenes arbejde på området: Center for Sundhed Hospitalsplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666080 Mail csu@regionh.dk Journal nr.: 18018346 Sagsbeh..: CLUN Spørgsmål

Læs mere

København den 24-02-2015 Jnr. 60-044/LIB/ams. Til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg

København den 24-02-2015 Jnr. 60-044/LIB/ams. Til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg København den 24-02-2015 Jnr. 60-044/LIB/ams Til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg Jordemoderforeningen har fulgt med i, og selv deltaget i, debatten om travlheden på Danmarks fødeafsnit, og

Læs mere

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse.

Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet en løbende fødselsforberedelse. Høringsvar vedrørende anbefalinger til regionernes organisering af fødeområdet. Kære Maria Tølbøll Glavind, Jeg har studeret de 45 sider Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet, som

Læs mere

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl.

GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. GRAVID...hvad nu? Med ganske få undtagelser kan du frit vælge, hvor i landet du vil føde. De fleste vælger dog et fødested tæt på deres bopæl. Som borger i Københavns Amt er de nærmeste fødesteder Amtssygehuset

Læs mere

Aftagerundersøgelse Jordemoderuddannelsen Metropol 2012

Aftagerundersøgelse Jordemoderuddannelsen Metropol 2012 Aftagerundersøgelse Jordemoderuddannelsen Metropol 2012 Indhold Baggrundsoplysninger om aftagerne/respondenterne til jordemoderuddannelsen 3 De nyuddannedes kompetencer overordnet set 4 Vigtighed af kompetencer

Læs mere

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 19. februar 2018 Stillet af: Annie Hagel Besvarelse udsendt den: 10. april 2018

POLITIKERSPØRGSMÅL. Spørgsmål nr.: Dato: 19. februar 2018 Stillet af: Annie Hagel Besvarelse udsendt den: 10. april 2018 Enhed for Hospitalsplanlægning POLITIKERSPØRGSMÅL Direkte 38666015 Mail hanne.s.rasmussen@regionh.d k J. nr. 18008234 Dato: 10. april 2018 Spørgsmål nr.: 026-18 Dato: 19. februar 2018 Stillet af: Annie

Læs mere

Sygehus OUH SHS

Sygehus OUH SHS Afdeling: Sundhedsplanlægning Udarbejdet af: Sidsel Bang Skovgaard Journal nr.: 17-550 E-mail: sbs@rsyd.dk Dato: 06. januar 2017 Telefon: 2496 5613 Aktivitetsudvikling og økonomigrundlag på fødselsområdet

Læs mere

Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau

Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau LUP Fødende 2015 - Kvinder Overordnet bilagstabel - resultat på lands-, regions- og fødestedsniveau Svarfordeling for alle spørgsmål Du kan få hjælp til at læse tabellerne i læsevejledningen på: www.patientoplevelser.dk/lupf15/vejledning

Læs mere

Ansøgning om midler til styrket indsats på hospitalernes fødeafdelinger fra Aftale om Finansloven for 2016

Ansøgning om midler til styrket indsats på hospitalernes fødeafdelinger fra Aftale om Finansloven for 2016 Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Christine Lund Momme Journal nr.: 16/4761 E mail: Clm@rsyd.dk Dato: 10. februar 2016 Telefon: 2920 1318 Ansøgning om midler til styrket indsats på

Læs mere

Dagsordenspunkt. Forslag til Fødeplan i Region Syddanmark

Dagsordenspunkt. Forslag til Fødeplan i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: Dato: 17. november 2010 Udarbejdet af: Alice Skaarup Jepsen E-mail: Alice.Skaarup.Jepsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631443

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget] Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget] Samrådsspørgsmål

Læs mere

Klinisk undervisning i Aarhus

Klinisk undervisning i Aarhus Klinisk undervisning i Aarhus Aarhus Universitetshospital Gynækologisk-Obstetrisk afdeling Y Brendstrupgårdsvej 1000 8200 Aarhus N Link til grunduddannelserne på AUH:http://auh.intranet.rm.dk/personale/uddannelse/grunduddannelse

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 251 Offentligt

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 251 Offentligt Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 251 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015

Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015 Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 215 Nordjylland har i de sidste 7 år oplevet en markant stigning i interessen for de videregående uddannelser i regionen. I

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Den tidlige barselsperiode

Den tidlige barselsperiode N O T A T Den tidlige barselsperiode Gennem den seneste tid har der været en debat om, at kvinder bliver udskrevet for hurtigt efter en fødsel, og at flere nyfødte derfor oplever at blive genindlagt. Debatten

Læs mere

Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide

Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide April 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide Velkommen til Akut Modtagelse for Gravide På Akut

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

1. Aktivitet på ambulancekørsel

1. Aktivitet på ambulancekørsel Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedsplanlægning Sagsnr.: 18/5510 Dato: 16. marts 2018 Analyse af det præhospitale område - 2. delanalyse om aktivitet og kapacitetsudnyttelse Version 2 2. delanalyse

Læs mere

BILAG 2 - Interviewguide

BILAG 2 - Interviewguide BILAG 2 - Interviewguide Temaer Vi vil bygge interviewet op omkring tre overordnede temaer, som vil danne ramme om interviewet og som de enkelte spørgsmål kan indgå under. Disse temaer har til formål at

Læs mere

Igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen Februar 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Igangsættelse af fødslen 2 Igangsættelse af fødslen Beslutningen om at sætte fødslen i

Læs mere

Status for regionernes og kommunernes tilbud til gravide og fødende med fokus på ambulante fødsler og tidlige udskrivelser

Status for regionernes og kommunernes tilbud til gravide og fødende med fokus på ambulante fødsler og tidlige udskrivelser Til Indenrigs- og Sundhedsministeriet Status for regionernes og kommunernes tilbud til gravide og fødende med fokus på ambulante fødsler og tidlige udskrivelser Indenrigs- og Sundhedsministeriet har d.

Læs mere

Kendt jordemoder-ordning

Kendt jordemoder-ordning Velkommen i... Kendt jordemoder-ordning Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinik Hvad er Kendt jordemoder-ordning? I Kendt jordemoder-ordning er vi et team af tre jordemødre,

Læs mere

Forslag til Fødeplan i Region Syddanmark

Forslag til Fødeplan i Region Syddanmark Forslag til Fødeplan i Region Syddanmark Forslag til Fødeplan i Region Syddanmark Baggrund Fødeplanen er udarbejdet med baggrund i Sundhedsstyrelsens (SST) anbefalinger for Svangreomsorg, som udkom i 2009.

Læs mere

Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest

Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest Fødeafdelingen (Herning og Holstebro) Hospitalsenheden Vest Spørgeskemaet er udsendt til 825 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2016. 55 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

DSOG Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

DSOG Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Allerød d. 31.3.19 Høringssvar fra vedr. Krav og faglige anbefalinger til organisering af fødeområdet har haft udkast til Krav og faglige anbefalinger for organisering af fødeområdet til høring blandt

Læs mere

Forældrenes oplevelser af fødegangene. Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger

Forældrenes oplevelser af fødegangene. Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Forældrenes oplevelser af fødegangene Oplæg om foreningens syn på landets fødeafdelinger LUP fødende 2015 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

anbefalinger for svangreomsorgen

anbefalinger for svangreomsorgen anbefalinger for svangreomsorgen 2009 Sundhedsplejerskens besøg i hjemmet tilbydes vederlagsfrit til alle familier, som beskrevet i Sundhedsstyrelsens anbefalinger Forebyggende sundhedsydelser til børn

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Nordjylland

PLO faktaark 2017 Region Nordjylland PLO faktaark 2017 Region Nordjylland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370.

NOTAT. Den 30. november 2011. Ref CHE. che@kl.dk. Dir 3370 3155. Weidekampsgade 10. Postboks 3370. 2300 København S. Tlf 3370 3370. NOTAT Oplæg om større kommunal inddragelse på svangreområdet KL har taget det indledende skridt til at se nærmere på nye måder at organisere svangreområdet på med henblik på at styrke de nære sundhedstilbud

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Fødetilbud: Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 beskrives der 3 følgende muligheder for fødested:

Fødetilbud: Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 beskrives der 3 følgende muligheder for fødested: Dato: 6. marts 2012 Brevid: 1621031 Bilag 1: Beregninger for etablering af fødeklinikker Fødetilbud: Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2009 beskrives der 3 følgende muligheder for fødested: 1.

Læs mere

Høringssvar til Region Syddanmarks fremtidige Fødeplan.

Høringssvar til Region Syddanmarks fremtidige Fødeplan. Høringssvar til Region Syddanmarks fremtidige Fødeplan. Overordnet set er udkastet til fødeplanen et flot og gennembearbejdet materiale. Intentionerne med fødeplanen er at give et ens tilbud til alle gravide

Læs mere

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD KVARTAL 2006* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 14

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD KVARTAL 2006* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 14 FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD - 1. KVARTAL 2006* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 14 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen OUH Odense og Svendborg Spørgeskemaet er udsendt til 1106 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2015. 51 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel Bemærk kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående svar. Anvisningerne:

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Syddanmark

PLO faktaark 2017 Region Syddanmark PLO faktaark 2017 Region Syddanmark Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter pr.

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Region Syddanmark ønsker med denne pjece at beskrive de tilbud, regionen

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen Rigshospitalet Spørgeskemaet er udsendt til 1333 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2015. 60 % af disse svarede på spørgeskemaet. På landsplan svarede

Læs mere

LIV via dialog. Særrapport - analyse - statistik vedrørende efterfødselsreaktioner i Thisted

LIV via dialog. Særrapport - analyse - statistik vedrørende efterfødselsreaktioner i Thisted Bilag 8 Særrapport - analyse - statistik vedrørende efterfødselsreaktioner i Thisted Forarbejde 1989-1994: Samarbejdsprojekt Trivsel i familien I denne periode arbejdede jordemødrene/sundhedsplejerskerne

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Midtjylland

PLO faktaark 2017 Region Midtjylland PLO faktaark 2017 Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Sjælland

PLO faktaark 2017 Region Sjælland PLO faktaark 2017 Region Sjælland Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter pr.

Læs mere

Forældre og Fødsel nyhedsbrev

Forældre og Fødsel nyhedsbrev Forældre og Fødsel nyhedsbrev I dette januarnummer: Forældre og Fødsel søger ny kampagneleder Flere forældre søger private alternativer Åbent hus søger ny vært/værtinde Ammerådgivning- Alle forældre er

Læs mere

Status på personaleindsatsen på fødeområdet

Status på personaleindsatsen på fødeområdet Status på personaleindsatsen på fødeområdet Den tværgående indsats til håndtering af de personalerelaterede udfordringer på fødeområdet Forretningsudvalget den 6. marts 2018 marts 2018 1 Baggrund for personaleindsatsen

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer Hvis du har blodtype Rh negativ, er det meget vigtigt, at du i forbindelse med lægeundersøgelse i graviditetsuge 25 får taget en blodprøve. I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en

Læs mere

Resultater for LUP 2013

Resultater for LUP 2013 Aarhus Universitetshospital Administrationen Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 auh@rm.dk www.auh.dk Resultater for LUP 2013 18. marts 2014 modtog AUH resultaterne for den Landsdækkende

Læs mere

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet { CREAT- EDATE \@ 11824 JEHO/MELA Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet Det forlyder ofte, at der i de sidste mange år er sket en stigning i sygefraværet blandt gravide. Til trods herfor er der

Læs mere

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget

Budget 2016 Social og Sundhedsudvalget Side 1 af 1 Beskrivelse af sundheds- og forebyggelsesområdet: Rammebetingelser Rammer og målsætninger for monitorering og opfølgning af indsatser på sundhedsområdet tager udgangspunkt i 5 hovedområder:

Læs mere

Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide

Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide Nordsjællands Hospital Efterfødselssamtaler for gruppe 3 og 4 gravide Afslutningsrapport Conny Kuhlman Jordemoder 01-10-2014 B1 - evaluering - HIH Afslutningsrapport Projekt Efterfødselssamtaler til gruppe

Læs mere

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet

Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet 15.12.2005 Notat 11824 JEHO/MELA Graviditetsbetinget fravær på arbejdsmarkedet Det forlyder ofte, at der i de sidste mange år er sket en stigning i sygefraværet blandt gravide. Til trods herfor er der

Læs mere

PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden

PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden PLO faktaark 2017 Region Hovedstaden Indholdsfortegnelse 1. Karakteristika for praktiserende læger... 1 1.1 Antal... 1 1.2 Køn... 2 1.3 Alder... 3 1.4 Praksisform... 5 2. Lægemangel... 6 2.1 Patienter

Læs mere

Monitorering af fødeområdet i Region Syddanmark

Monitorering af fødeområdet i Region Syddanmark Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 14/30937 Dato: 11. maj 20155 Udarbejdet af: Christine Lund Momme E-mail: Christine.Lund.Momme@rsyd.dk Telefon: 29201318 Notat

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

LUP Fødende Kvinder

LUP Fødende Kvinder Fødeafdelingen (Hvidovre) Amager og Hvidovre Hospital Spørgeskemaet er udsendt til 819 kvinder, der har født på afdelingen i perioden 1. august til 31. oktober 2014. 55 % af disse svarede på spørgeskemaet.

Læs mere

LUP 2013 resultater For LUP indlagte, LUP ambulante, LUP fødende

LUP 2013 resultater For LUP indlagte, LUP ambulante, LUP fødende Sundhedssamordningsudvalget.4.4 LP resultater For LP indlagte, LP ambulante, LP fødende Fortroligt indtil offentliggørelsen i uge 8 4 844 LP Samlet indtryk Region Syddanmark, regionsniveau LP indlagte

Læs mere

19 Fødsels og forældreforberedelse

19 Fødsels og forældreforberedelse Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 08/17804 Dato: 22. marts 2010 Udarbejdet af: Grethe Hylleberg E-mail: Grethe.Hylleberg@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631313

Læs mere

Kredsbestyrelsesmøde Sjællandskredsen fredag den 1. feb 2019 kl hos Anja, Næstvedvej 19, 4180 Sorø

Kredsbestyrelsesmøde Sjællandskredsen fredag den 1. feb 2019 kl hos Anja, Næstvedvej 19, 4180 Sorø Kredsbestyrelsesmøde Sjællandskredsen fredag den 1. feb 2019 kl. 11-15 hos Anja, Næstvedvej 19, 4180 Sorø Til stede: Bodil Bjørg Korsgaard (kredsformand),, Cecilie Risør, Malene Sparre, Amanda Sejr (stud.),

Læs mere

LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser. Fortroligt indtil 15. marts 2017

LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser. Fortroligt indtil 15. marts 2017 LUP: Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2016 Fortroligt indtil 15. marts 2017 1 Om LUP 2016 Undersøgelser i LUP 2016 Planlagt ambulante patienter i RSYD Planlagt indlagte patienter i RSYD

Læs mere

2. Kompetencer som selvstændighed, initiativrigdom, faglig specialkompetence og faglig ledelse lønnes godt.

2. Kompetencer som selvstændighed, initiativrigdom, faglig specialkompetence og faglig ledelse lønnes godt. Lav løn på grund af køn Af Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen Bragt i Berlingske Tidende den 2. maj 2008 Jeg vil som formand for landets jordemødre hermed fremsætte en påstand: De offentlige

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Projekt B. Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering. Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet.

Projekt B. Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering. Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet. Projekt B Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet. Januar 2015 Afsluttende statusrapport Region Hovedstaden

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer Hvis du har blodtype Rh negativ, er det meget vigtigt, at du i forbindelse med lægeundersøgelse i graviditetsuge 25 får taget en blodprøve. I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en

Læs mere

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2013 (LUP Fødende)

Notat. Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2013 (LUP Fødende) Notat Opsummering af resultater fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt Fødende 2013 (LUP Fødende) Sundhed- Plan og Kvalitet Kvalitetskontoret Specialkonsulent Søren From Knudsen

Læs mere

FØDSELSREGISTERET 1. HALVÅR 2006 (foreløbig opgørelse)

FØDSELSREGISTERET 1. HALVÅR 2006 (foreløbig opgørelse) FØDSELSREGISTERET 1. HALVÅR 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 19 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Fremtidens Fødemiljøer Kort pressemeddelelse:

Fremtidens Fødemiljøer Kort pressemeddelelse: Fremtidens Fødemiljøer Kort pressemeddelelse: Ethvert nyfødt barn er et håb for fremtiden og en god start skaber grobund for et godt familieliv. Derfor skal der på landets fødeafdelinger være ressourcer

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd om fødsler og lægemidler. Jeg er af Sundhedsudvalget blevet stillet to samrådsspørgsmål. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 740 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Tid og sted: Folketingets sundhedsudvalg

Læs mere

Tilbud til fødende. Region Hovedstaden. Tilbud til fødende i. Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Tilbud til fødende. Region Hovedstaden. Tilbud til fødende i. Region Hovedstaden. Region Hovedstaden Tilbud til fødende Region Hovedstaden Region Hovedstaden Tilbud til fødende i Region Hovedstaden Center for Sundhed Januar 2016 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Tilbud til fødende 4 Fødesteder i regionen

Læs mere

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015

Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Spørgeskema om graviditet, fødsel og barsel_kvinder_2015 Bemærk at kvinderne besvarer spørgeskemaet i en elektronisk opsat udgave. De vil derfor kun se de, som er relevante i forhold til deres forudgående

Læs mere

LUP 2013 resultater For LUP fødende samt elementer fra LUP indlagte og LUP ambulante

LUP 2013 resultater For LUP fødende samt elementer fra LUP indlagte og LUP ambulante Møde i Sundhedskoordinationsudvalget d. 2. august 204 LP 203 resultater For LP fødende samt elementer fra LP indlagte og LP ambulante 906204 Regioners indbyrdes gruppering i LP 203 LP fødende LP 203 Antal

Læs mere

EN GOD OG SIKKER START PÅ LIVET

EN GOD OG SIKKER START PÅ LIVET EN GOD OG SIKKER START PÅ LIVET MÅLSÆTNINGER FOR FREMTIDENS FØDSELSINDSATS JANUAR 2018 INDHOLD Forord 3 Udviklingen på fødselsområdet 4 En god og sikker start på livet fire målsætninger for fremtidens

Læs mere

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland Fødende kvinders oplevelser: Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland Spørgeskemaet er udsendt til i alt 1.165 fødende kvinder fra perioden 1. august til 31. oktober 2018. 616 kvinder (53%) har

Læs mere

Regionshospitalet Randers - Region Midtjylland

Regionshospitalet Randers - Region Midtjylland Fødende kvinders oplevelser: Regionshospitalet Randers - Region Midtjylland Spørgeskemaet er udsendt til i alt 584 fødende kvinder fra perioden 1. august til 31. oktober 2018. 296 kvinder (51%) har svaret

Læs mere

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 04-11-2010 Kl. 16:00 Kantinen, Svinget 14

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 04-11-2010 Kl. 16:00 Kantinen, Svinget 14 Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 04-11-2010 Kl. 16:00 Kantinen, Svinget 14 Deltagere: Masoum Moradi, Ulrik Sand Larsen, Gert Rasmussen, Ulla Larsen Afbud: Bo Hansen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Formålet med forløbsplanen er at informere

Læs mere

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune

Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune Forløbsplan for jordemoderkonsultationer for gravide i Hjørring Kommune I denne forløbsplan for jordemoderkonsultationer kan I læse en beskrivelse af det generelle tilbud til gravide og par i forbindelse

Læs mere

Lægeforeningen. Notat

Lægeforeningen. Notat Lægeforeningen 8. november 2017/llg Notat Jr. 2017-2585 LLG Vurdering af udgifter og gevinster (november 2017) hvis man tilbyder gravide, der er uregistrerede migranter og deres børn forebyggende sundhedsydelser.

Læs mere

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010

Erfaringer er ikke det du oplever. -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Benthe Dandanell 2010 Erfaringer er ikke det du oplever -erfaring er det, du gør ved det, du oplever. (Shirley Maclain) Temaeftermiddag Fødsler og Traumer 26.10. Arrangeret af Metropols Sundhedsfaglig Efter- og Videreuddannelser

Læs mere

SYGEHUSFØDSLER OG FØDEAFDELINGERNES STØRRELSE 1982-2005

SYGEHUSFØDSLER OG FØDEAFDELINGERNES STØRRELSE 1982-2005 SYGEHUSFØDSLER OG FØDEAFDELINGERNES STØRRELSE 1982-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 3 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling

Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling 2012-2016 MAJ 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Vederlagsfri fysioterapi (speciale 62) regionalt

Læs mere

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland

Aarhus Universitetshospital - Region Midtjylland Fødende kvinders oplevelser: Aarhus niversitetshospital - Region Midtjylland Spørgeskemaet er udsendt til i alt 1.201 fødende kvinder fra perioden 1. august til 31. oktober 2017. 680 kvinder (57%) har

Læs mere

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013.

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Dato: 13. maj 2013 Brevid: 2050498 Afrapportering af LUP Somatik 2012 Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP og LUP Fødende) 2012 blev offentliggjort den 30. april 2013. Et udsnit på

Læs mere

Graviditet, fødsel og barsel

Graviditet, fødsel og barsel Pjece til gravide i Region Syddanmark Graviditet, fødsel og barsel Tillykke med graviditeten Graviditeten Tillykke med graviditeten Region Syddanmark ønsker med denne pjece at beskrive de tilbud, regionen

Læs mere

Fødeplan for Region Sjælland

Fødeplan for Region Sjælland 11. februar 2011. Fødeplan for Region Sjælland Region Sjællands fødeplan er udfærdiget med baggrund i dels de af Regionsrådet politisk besluttede rammer dels faglige rammer udstukket af Sundhedsstyrelsen.

Læs mere

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Bilag 2: Tabelmateriale Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Sammenhængen imellem satspuljebevillinger, udgifter og aktivitet. Indhold REGION NORDJYLLAND... 3 1.1 Ressourcer tilført behandlingspsykiatrien...

Læs mere

Afrapportering af LUP Somatik 2013

Afrapportering af LUP Somatik 2013 Dato: 1. maj 2014 Brevid: 2290302 Afrapportering af LUP Somatik 2013 Den Landsdækkende Undersøgelse (LUP) 2013 blev offentliggjort den 28. april 2014. Svarprocenten på landsplan er 59 %. Undersøgelsen

Læs mere

Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015

Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015 Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015 Nordjylland har i de sidste 8 år oplevet en markant stigning i interessen for de videregående uddannelser i regionen.

Læs mere

UDKAST. Aftale vedr. samarbejdet om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af Familieambulatoriet i Region Syddanmark.

UDKAST. Aftale vedr. samarbejdet om gravide med et risikoforbrug af rusmidler og alkohol i regi af Familieambulatoriet i Region Syddanmark. 1 Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Kommunesamarbejde Journal nr.: 10/19257 Dato: 16. december 2011 Udarbejdet af: Anne Uller E-mail: anne.uller@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631318 UDKAST

Læs mere

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K TELEFON +45 3391 4700 FAX +45 3391 1766 WWW.FANET.DK nr. 60 m a r ts 2012 Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA kontakt: ams@fanet.dk Personaleomsætning

Læs mere

- et serviceeftersyn

- et serviceeftersyn Region Hovedstaden Tilbud til fødende J.nr. 14012168 Region Hovedstaden Tilbud til fødende i Region Hovedstaden - et serviceeftersyn Center for Sundhed Juni 2015 UDKAST 9. juni 2015 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Statistik over private forespørgsler

Statistik over private forespørgsler Statistik over private forespørgsler 2001-2007 FORORD 5.000 private erstatningssager, heraf godt 1.400 sager om piskesmældsskader, blev i 2007 vurderet af Arbejdsskadestyrelsens afdeling for private erstatningssager.

Læs mere

Politikpapir om: Jordemoderuddannelsen, jordemødres efter og videreuddannelse og jordemødres forskning

Politikpapir om: Jordemoderuddannelsen, jordemødres efter og videreuddannelse og jordemødres forskning April 2010 Jordemoderforeningen Politikpapir om: Jordemoderuddannelsen, jordemødres efter og videreuddannelse og jordemødres forskning Indledning Jordemødre er uddannet til at varetage et selvstændigt

Læs mere